Terhességi amnézia

Hányszor fordul elő veled naponta, hogy eszedbe jut valami, átmész érte a szomszéd szobába és amikor odaérsz, elfelejtetted, hogy miért mentél? Ha többször is, akkor most eláruljuk, hogy a terhes nők jelentős része ugyanezzel a problémával küzd, sőt sokaknál akár a terhesség után még egy évig tart ez az ún. „terhességi amnézia”.

Terhességi amnéziaAz orvosok egyelőre találgatnak, mi okozza ezt a jelenséget, ami pillanatnyi feledékenységgel jár, és akár napi 5-10 alkalommal is előfordulhat.

Az egyik elmélet szerint a terhesség alatti oxitocin szint emelkedés van ilyan hatással az agyra. Egy másik elmélet szerint az anyai ösztönök törnek elő ilyenkor, és az anya annyira a gyermekre fókuszál, hogy minden másról megfeledkezik.

Olyan elképzelés is van, mely szerint ez a probléma pszichikai okokból lép fel: a várandósság alatt a nők többsége intenzív változást él át, és ez nagyon leterheli a gondolatait, szinte az egész nap tervezgetéssel telik, és a családi változások lelki feldolgozásával, és ez zavarokat okoz a rövid távú memóriában.

Az eddigi erre a témára irányuló kutatásokban azt sikerült kimutatni, hogy a terhességi vitaminok szedése jótékony hatással van a terhességi amnéziára, csökkenti annak előfordulását és tüneteit, valamint az is fontos, milyen életmódot folytat az anya. Azok a kismamák, akik sokat járnak társaságba, mindvégig dolgoznak, sokrétű az érdeklődésük, ritkábban számoltak be tünetekről, mint azok, akik otthon várták a baba érkezését.

1 Comment

  • Borka

    2008. június 25. szerda

    Szerintem is a gondolkodás leterhelődése – legalábbis nekem most abszolút az, hogy túlhordásban vagyok 😛 -, illetve hormonális az ok. Nekem az elsővel ugyanis a szoptatási időszak alatt – szülés után még 16 hónapig – is tartott ez az „elmezavar” 😀 Amint „letettük” a cicit, elmúlt. (Igaz, később besegített a frissességbe az is, hogy rendszeres testedzést végeztem.) De szerintem ennek nagyrésze tényleg hormonális.