A terhesség első jelei

Alighogy a baba megfogan rohamos változások indulnak meg a szervezetedben. Te erről semmit sem tudsz még 1-2 hétig, azonban napról napra nagyobb az esélye, hogy a terhesség első gyanújeleit megérzed.

A terhesség első jeleiA terhesség első jelei az ún. gyanújelek, amiket más is okozhat, de akár terhesség is lehet. Általában ezek jelentkeznek a legkorábban. Ilyen tünet a hányinger, az émelygés, a szagundor, ha hirtelen megkívánsz valamit vagy éppen undorodni kezdesz tőle. Állandó pisilhetnék és fokozott fáradtságérzés is jelezheti a pocaklakó jelenlétét. Gyakori, hogy bizonytalan alhasi panaszok társulnak a tünetek mellé: úgy fájdogál a hasad, mintha „meg akarna jönni”, ez akár az egész első harmadot végigkísérheti. Később állandó éhségérzet és szomjúság is csatlakozhat a tünetekhez.

A valószínűségi jelek közé tartozik a mellek érzékenysége, megnövekedése, akár még néhány csepp előtej is megjelenhet. A mellek megduzzadnak és a bőr alatt előtűnnek a kék erek. Ide tartozik a menstruáció elmaradása is. Mire ez bekövetkezik, a terhesség már 4-5 hetes, azaz a pici legalább 2-3 hete beköltözött. Előfordulhat, hogy pár csepp vérzést tapasztalsz a menstruáció idején, de ez normális jelenség.

A terhesség biztos jelei: a pozitív teszt, melyet a menstruáció elmaradásakor már érdemes elvégezni, majd pár nappal később megismételni. Álpozitív eredmény nincs, azaz, ha megjelent a két csík, akkor ott baba van, más kérdés, hogy sajnos előfordulhat, hogy felszívódik (amióta a nők szinte a fogantatás pillanatától nyomon követik terhességüket, pontosan lehet tudni a felszívódások, vetélések arányát, ez nagyjából 11%).
Biztos jel még a szívhang is, amelyet a 6. héttől lehet kimutatni.

Ha pozitív lett a teszt, 1-2 hetet érdemes várni és utána felkeresni az orvost, mert kb. a 6. héttől van szívhang.

Így néz ki egy 8 hetes magzat az ultrahangon:

    Ha kérdésed van, először olvasd el ezt a cikket, hátha megtalálod benne a választ! 2008. augusztus 15-től csak azokra a kérdésekre válaszolok, amikre a válasz nincs benne ebben a cikkben!
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 051 Comments

  • Anita

    2011. február 25. péntek

    Tisztelt Doktornő!
    A párommal nagyon szeretnénk kisbabát!
    Én 26 éves vagyok!
    Rendszertelen a menstruációm.
    Júliusban végeztek egy eü mütétet mert 2 hónapig ömlött belőllem a vér+nagyon sok alvaddt vér is!
    augusztusban rendesem megjött még!
    aztán 1 hónapig semmi!
    Csináltam teszteket negatív volt!
    Oktoberben volt egy kis barna valami!
    November,Decemberben semmi!
    Aztán januárban megint volt ez a gyenge barna.
    Most februárban 8 napja van ez a barna,tegnap volt kis piros is.!
    A jobb oldalam nagyon lüktett hónapok óta.
    A kérdésem az,hogy teherbe eshetek e így?
    Mert már nagyon szeretnénk!
    Várom Válaszát!
    Üdv:Anita

    • Gabi

      2011. március 01. kedd

      Érdemes lenne egy alapos nőgyógyászati vizsgálatnak nekivágni, mivel a rendszertelen menzesz gyakran valami problémát rejt, és bár nem kizárt, de ilyenkor előfordul, hogy nehezebben sikerül teherbe esni.

  • Judit

    2011. február 24. csütörtök

    Tisztelt Doktornő!
    36 éves,13 hetes terhes vagyok.Van már egy 15 éves lányom és egy 12 éves fiam.A kis pocaklakó váratlanul érkezett de mindannyian nagyon örülünk neki!A korom miatt a környezetemben élők nem valami ,,kedvesek”.Nagyon szeretnék megismerkedni hasonló koru kismamákkal,hogy végre tudjak beszélgetni valakikkel anélkül hogy szégyenérzetem lenne.Örülnék ha tudna segiteni,az e-mail cimem kiadható.Fáradozását előreis köszönöm:Judit

    • Gabi

      2011. március 01. kedd

      Manapság egy 36 éves nő egyáltalán nem számít idősnek a várandóssághoz! Gyakran előfordul az is, hogy valaki jóval 30 felett vállalja első gyermekét! Nem szabad, hogy emiatt szégyenkezzen! A terhességnek boldog várakozással kellene zajlania!

      • tria76

        2011. március 02. szerda

        én 35 vagyok. van két fiam, egyik 11, és egy 9 éves.
        a 3. babával vagyok várandós, igaz még csak 5 hetes. terveztük, akartuk, hogy legyen, mégis, most a pozitív teszt után, hasonlóak az aggodalmaim, mint neked.
        üdv, vigyázz magadra!

    • Rita

      2011. március 02. szerda

      Szia!

      NE viccelj! 31 vagyok, és első baba, ha összejön. Nem mert nagyvárosi eszement trendek futnak, hanem mert így jött össze. Mondanom sem kell, hogy az ismeretségi körben (30-40) még alig alig szállingóznak a babák. Az ember tanul aktívan 21-23-25 éves koráig, aztán első munkahely, stb. És nem hiszem, hogy ez így jó. Szerintem becsületére válik mindenkinek a nagy család, amivel törődik, és felelős érte. Mit szóltak volna az ismerőseid, ha elveteted? A kockázata annak sem kicsi. És milyen alapon ítélnek meg egyáltalán? Ők a társadalmi ujratermelésben mennyire vettek részt, és miért érzik, hogy ha ők letudták, attól te nem lehetsz boldog? Mutasd meg nekik, hogy hogy kell jól csinálni!

  • csííí

    2011. február 24. csütörtök

    Kedves Dr. Nő!
    Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy párommal megszakitásos modszerrel közösülünk, először mindig orálisan mig elnem élvez utánna megint szájjal és ugy fekszünk le… most pontosan jött meg szerdán de mintha kevesebb lenne a megszokottnál.. :/ ugyanugy vér..nem barnás…csak kevés az eddigiekhez képest…:S Lehetek terhes..?

    • csííí

      2011. február 27. vasárnap

      most szombat óta megint van valami nyálkás véres szerű..vagyis 5. napja…Lehetek terhes..??

  • Kis Anna

    2011. február 23. szerda

    Kedves Doktornő!

    Egy éve a párommal megszakításos módszerrel védekezünk. Tegnap, menstruáció előtt 1 héttel, kb gesztenyenagyságú, fehér, egybefüggő, szagtalan nyák ürült, kevés élénkpiros vérzéssel.
    Étvágyam megnőtt, aluszékony vagyok.
    Ez lehet terhesség, vagy vetélés, esetleg fertőzés?

    Köszönöm

    • Gabi

      2011. március 01. kedd

      Ha a menzesz pontosan, és megszokott mennyiségben megvolt, nem valószínű, hogy terhességről lenne szó. Ez a „nyák” leginkább fertőzésre utalhat, de ha szagtalan, és azóta sincs semmi panasz, lehet normális is. Ha mégis terhességre gyanakszik az aluszékonyság és megnőtt étvágy miatt, érdemes lenne egy terhességi tesztet csinálni. Megszakításos védekezésnél kb. 5% a teherbeesés esélye, ha egy pár viszont egy éven át is csak ilyen módon védekezik, ez a szám 35%-ra növekszik!

  • Nestor

    2011. február 23. szerda

    Kedves Doktornő. A barátnőmmel egy hónapja voltunk együtt utoljára, nem védekeztünk de egyikünk sem ment el, mert nem volt rá idő. Most 5 napja késik neki, picit görcsöl a hasa, viszont folyamatosan ideges. A fokozott idegi állapot is okozhatja a menstruáció késését? Köszönöm mihamarabbi válaszát

    • Gabi

      2011. március 01. kedd

      A stresszes életmód miatt is késhet pár napot a menzesz. Viszont ha előzőekben ez nem volt jellemző, érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet, főleg, ha azóta sem jött meg, ugyanis van kb. 5% esélye a terhességnek.

  • Szasza

    2011. február 23. szerda

    Kedves Doktornő!

    13 éves vagyok, és pettingeltünk a barátommal, viszont beakarta „rakni” persze én ellenkeztem amíg ő rám nem feküdt és nem tudtam mit csinálni…Ő mielőtt elment volna leugrott rólam… Azt mondták h ez előváladékban vagy miben, lehet ondó… Görcsöl a hasam. És még nem jött meg. Lehetek terhes?

    • Gabi

      2011. február 23. szerda

      Igen, lehetséges. Kb. 5% esélye van. Ha késik a menzeszed, mindenképp csinálni kellene egy tesztet, és ha pozitív, beszélned kell a szüleiddel is, legyen akármilyen nehéz. De addig is határozottnak kell lenned, amíg nem beszélitek meg a barátoddal, hogy muszáj lesz védekeznetek, jobb, ha nem engeded, hogy addig a helyzetig jussatok, hogy ne tudd elkerülni a behatolást. Tehát még mielőtt lekerül a ruha tisztázd vele, mi a helyzet. Ilyen fiataloknál a leghatékonyabb és legjobb megoldás az óvszer.

  • Dina.

    2011. február 19. szombat

    Lenne egy fontos kérdésem! A barátommal együtt voltunk és védekeztünk úgy hogy előbb bennem volt de csak kb fél percig és annyi idő alatt nem ment el utána pedig felhúzta a gumit és csak 10 percre rá ment el, de fogamzásgátló tablettát nem használok! De a menstruációm késik már 2 napja. A hasam fáj, de semmi más nem mutatkozott még rajtam! Ez azt jelenti, hogy terhes vagyok?? Vagy előfordulhat olyan, hogy kihagy a menstruációm??
    Egy 16 éves lány…

    • Gabi

      2011. február 21. hétfő

      Ha egyébként pontosan szokott megjönni, akkor ok nélkül nem maradhat ki a vérzés. Nem túl nagy az esélye, de előfordulhat a terhesség, ugyanis 100 %-ig biztonságos védekezés igazából nincs. Ha azóta sem jött meg, érdemes csinálni egy terhességi tesztet. Ha mégis negatív, akkor is van valami oka a késésnek, érdemes lenne nőgyógyászhoz fordulni, hogy kiderüljön, mi ennek az oka.

  • béla

    2011. február 17. csütörtök

    Kedves Doktornő!
    Barátnőmmel szeretkezés közben lehet h kerülhetett pár csepp ondó a hüvelyébe. Szombat reggel volt ez viszont vasárnap délutánra, estefele már menstruált. Elvileg akkor nem lehet terhes nem? Nem lehet baj belőle?

    • Gabi

      2011. február 21. hétfő

      Nem túl nagy az esély, mivel a ciklus utolsó napján történt az eset. De az az 1-2% kockázat azért ott van.

  • Beucy

    2011. február 17. csütörtök

    Kedves Doktornő!

    6 évig szedtem fogamzásgátlót amit január 10-én hagytam abba. Pár hete orálisan elégítettem ki partneremet és ez után gumival szeretkeztünk. Eddig 10 napja késik a menstruációm, de két hete görcsöl a hasam. Azért félek mert az orális aktus után csak letörölte magát és utána használtuk a gumit. Mekkora esély van rá, hogy így teherbe essek?

    • Gabi

      2011. február 21. hétfő

      Nem túl nagy az esély. De ha továbbra is késik, érdemes lenne egy tesztet csinálni.

  • Béla

    2011. február 16. szerda

    Üdvözletem!

    Együtt voltunk a barátnőmmel, megszakítással védekeztünk, és hát eléggé bizonytalanok vagyunk, mert kerülhetett egy kis spermium a hüvelyébe. Nem szed semmit, a menstruációja majd csak 28-a körül kell, hogy megjöjjön, mégis panaszai vannak a hasára. 1 hete történt, azóta mintha hízott volna, és nehezen tud elaludni. Más tünetek azt hiszem nem jelentkeztek. Mekkora az esély rá, hogy terhes? :S 1 hét után már nőhet emiatt a nő hasa?
    Köszönöm a mihamarabbi válaszát.

    • Gabi

      2011. február 16. szerda

      1 hét alatt még biztosan nem nőhet a hasa, sőt a terhességre jellemző tünetek sem jelentkeznek ilyen korán. Az eset után kb. 10-12 nappal érdemes lenne egy terhességi tesztet csinálni, ha már késik a menzesze, akkor viszont mindenképp teszteljen.

  • Anita85

    2011. február 16. szerda

    Tisztelt Doktornő!
    Raynaud syndromás vagyok!Kérdésem az volna hogy igaz-e hogy nem szabad olyan fogamzásgátlót szedni ami hormont tartalmaz hanem csak olyat ami hormon mentes?
    Vagy 5 napja hányingerrel küszködök hányás nem volt!A kávé illatától undorodom kicsit fáj a hasam lent!És az édességektől is undorodom!Ez is utalhat terhességre!Én úgy olvastam hogy a Raynaud syndromás betegeknek nem szabad teherbe esni mert amikor a roham létre jön a magzat vagy nem jut elég oxigénhez és akkor sérült lesz vagy pedig elhal!Ez igaz?Ezt nem én találtam ki hanem egy internetes web oldalon olvastam!:) Köszönettel

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Mivel ez egy érrendszeri betegség, ezért tényleg kockázatos lehet mellette a terhesség, erről az orvosoddal kell egyeztetned.

  • Adrienn

    2011. február 11. péntek

    Kedves Doktorno

    Remelem tud nekem tanacsot adni,mert nagyon stresszes par napban van reszem es nagyon tanacstalan vagyok.
    28 eves vagyok es szedem a fogamzasgatlot.
    Elfelejtettem 3 gyogyszert egymas utan bevenni ami ido alatt egyutt voltunk a ferjemmel.Ezutan meg volt 5 napi gyogyszer amit rendesen bevettem.
    28-an vettem be az utolso gyogyszert es elvileg 1-en kellett volna megjonnie,de ma van 11. es meg mindig semmi.
    Csinaltam egy tesztet egy napra amikor megkellett volna jonni,es az negativ volt.
    Azota nem kezdtem uj havi gyogyszert mert nem mertem.
    Lehetek igy is terhes?Vagy annyira felbomlott minden?
    A hasam faj mintha jonne de semmi,es mintha fogytam volna.
    Kerem segitsen,elore is nagyon koszonom.
    Adrienn

    • Gabi

      2011. február 14. hétfő

      A kimaradt tabletták összezavarhatták a megszokott ciklust, ez is okozhatja a leírtakat, viszont a 3 kimaradt tabletta miatt csökkenhetett a fogamzásgátló hatékonysága is, így terhességről is lehet szó. Érdemes lenne a tesztet megismételni.

  • Jozsi

    2011. február 09. szerda

    A spermiumnak hány cm ere kel bejutni a huvelybe hogy a no teherbe is esen (me megvan a szuzhartya)!Aki tud kérem valszoljon.

    • Jozsi

      2011. február 09. szerda

      És meg anyit,hogy termeszetes e ha a havi verzes eloti este kis barna folyas eszlelheto?Masnap mar rendes verzes volt.

  • Noémi

    2011. február 08. kedd

    A barátommal múlthét vasárnap próbáltuk szeretkezni. Max. 1 perc után a gumi félbe szakadt, így abba hagytuk. Elszaladtam 72 órás tabbletáért és az eset után 3 órára be is vettem.Rá egy hétre szombaton barnás pár csepp vérzésem volt 4 napig. Ez jelentheti azt hogy terhes vagyok?

    • Gabi

      2011. február 12. szombat

      Nem, ez inkább arra utal, hogy a 72 órás tabletta hatott.

  • Annus

    2011. február 03. csütörtök

    Kedves Doktor no.
    Penteken a baratommal vedekezes nelkul voltunk egyutt, miutan „elment” megtorolte odalent es utana megint sexeltunk. Ilyenkor maradhat meg sperma esetleg ha teljesen attorolte? Ma alhasi fajdalmaim voltak, de lehet hogy csak a menzeszem elojelei, vagy ez a terhesseg elejen elofordulo tunet? Mikor erdemes tesztet vennem? Elore is koszonom a valaszat.

    • Gabi

      2011. február 07. hétfő

      Ha csak megszakítással védekeztek, majd folytatták, van némi esély a terhességre, még akkor is, ha viszonylag hamar életképtelenné válnak a spermiumok. A tünetek mindkét esetben jelentkezhetnek. Ha már késik a menzesz, érdemes tesztet csinálni.

  • llanita

    2011. február 01. kedd

    Kedves Doktornő!

    Párommal megszakításos módszerrel védekezünk. Viszont egy hónapja talán kerülhetett egy kis sperma a hüvelyem bejáratához. A menszeszem megjött rendesen, de a decemberinél a 2. napon nagyon erős volt a vérzésem (ilyen még sosem volt), ittam citromlevet, és attól beállt rendesen. A következő menstruációm normális módon zajlott. Viszont a mostaninál megint nagyon vérzek (szintén a 2. napon). A citromlé sem használt. Amúgy minden a megszokott módon történt. Mielőtt megjött, görcsöltem, érzékeny volt a mellem. Mostanában fáradtnak érzem magam, de ezt talán a vizsgaidőszaknak is lehet tulajdonítani. Tesztet nem csináltam. A kérdésem az lenne, hogy szóba jöhet-e a terhesség?
    Válaszát előre is köszönöm.

    • Gabi

      2011. február 03. csütörtök

      Megszakításos védekezésnél kb. 5% a teherbeesés esélye. Ha viszont egy pár egy éven keresztül is csak így védekezik, ez a szám 35%-ra nő! Ha a vérzés a megszokott időben jelentkezett, nem múlt el 3 napon belül, akkor a terhesség esélye nem nagy. Ha valamelyik napon intenzívebb a vérzés, az normális lehet. Ha mégis bizonytalan, érdemes lenne egy tesztet csinálni.

  • Jozsi

    2011. február 01. kedd

    Aki tud kerem valszoljon ha egy no elmegy nogyogyaszhoz rutin kivizsgalaskor mindig csinal az orvos ultrazvukot??????

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Nem, csak ha szükséges.

      • Jozsi

        2011. február 06. vasárnap

        Koszonom a választ.

  • Adél

    2011. január 31. hétfő

    Érdeklődnék, hogy az kőbe vésett szabály, hogy a peteérés napja és a következő menstruáció első napja között mindig 14 nap telik el?

    Köszönöm.

    • Gabi

      2011. február 03. csütörtök

      Nem, ez egy átlagos érték.

  • maszat

    2011. január 30. vasárnap

    Kérdésem az lenne, hogy együtt voltam a párommal védekezés nélkül a menstruációm időpontjába. Rá 2 napra meg is jött de nem adta az utaló jeleket( nem görcsöltem meg ilyenek pedig nagyon szoktam) viszon most más volt mint eddig, olyan furcsán éreztem magam a menzesz alatt. Nagyon megnőtt az étvágyam az utobbi időben, sokat fáj a fejem, álmosabb vagyok, fáj a mellem de csak a bal, kicsit puffadt a hasam sűrűbben kell pisilnem és néha hányinger is szokott jelentkezni! Ja és egy ideje állandóan fáj a derekam. Ezek lehetnek a terhesség jelei vagy valami betegségre gyanakodjak?? Előre is köszönöm!

  • Kriszti

    2011. január 29. szombat

    Tisztelt Doktor Nő!

    Van egy fiú az életemben, akivel nagyon bonyolult a kapcsolatunk, de ennek ellenére óvszer nélkül szeretkeztünk kb 1-1,5 hete. Előtte pont a hónap elején volt meg a menszeszem, és most mára várnám.
    Ő óvatos volt, már jóval előtte kivette, és magam is láttam, hogy elélvezett.
    Úgy hallottam, hogy már az előnedv is tartalmazhat spermiumokat, de mégis mennyi az esélye, hogy ettől teherbe essek? Nem szedek fogamzásgátlót.
    Egyszer már megtörtént ez velünk, és akkor semmi probléma nem volt.
    De most rosszul érzem magam, és csak pár csepp menszesz jön.
    Aki esetleg tud segíteni még a Doktor Nőn kívül, megköszönném.

    • Gabi

      2011. január 31. hétfő

      Kb. 5% az esélye. Ha késik a menzesz, érdemes tesztet csinálni.

  • Németh Dóra

    2011. január 28. péntek

    Doktor nő! Lehetek terhes,ha ebben a hónapban csak 1nap vérzésem volt. Elötte utána 2nap barna valami…:S Rá pár napra 1hét 10napig fájt a hasam és gyomrom között,a köldököm vonalában.Lehet ez a beágyazódás jele,úgy hallottam az is fájhat.Szerintetek mikor csináljak tesztet,mennyi idö amig kimutatja az eredményt.
    Elöre is köszönöm.

    • Jozsi

      2011. január 29. szombat

      Hát minden jel ara mutat es azt mondjak 12 nap utan erdemes csinalni tesztet.

  • eliza

    2011. január 28. péntek

    Kedves dr.nö!
    a menstruäciom ebben a honapban egy napig volt meg.fiuval nem voltam soha .de most meg is vagyok fäzva lehet hogy az az oka?

    • Gabi

      2011. január 31. hétfő

      A megfázás nem befolyásolja a menstruációt. Inkább lehet valamilyen hormonális vagy nőgyógyászati probléma. Ha ez megismétlődik, érdemes lenne nőgyógyászhoz menni egy kivizsgálásra.

  • Bandita

    2011. január 28. péntek

    Kedves Doktornő,

    a barátnőm és én nemrég kezdtünk nemi életet élni. Ő még szűz volt. Összesen 3x volt behatolás, abból egyszer óvszerrel, kettőször anélkül. Többször voltunk együtt úgy, hogy behatolás nélkül, csak a nemiszervemmel való külső izgatásával értem el nála orgazmust. Volt, hogy én is elélveztem. Lehetséges, hogy egy ilyen esemény hatására teherbe essen? Illetve, egyszer egy ilyen után történt behatolás, és valószínűleg nem töröltem le a nemiszervem. De ez utóbbi együttlét csak nagyon rövid ideig történt.

    Lehetséges, hogy valamelyik módon teherbe esett, illetve, biztonságos egyáltalán az ilyen külső együttlét?

    Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2011. január 31. hétfő

      Amikor behatolás is történt, spermium is kerülhetett a hüvelyébe. Ebben az esetben nem lehet kizárni a terhességet.

  • Lala

    2011. január 27. csütörtök

    lefeküdtem a baratnömmel elötte oralisan elegitett ki,es akkor is elelveztem,es nem vedekeztünk,de en mikor elelveztem a peniszem kivettem belöle,de közel voltam a nemi szervehez,igy kerülhetett ra sperma.mennyi az esely ra,h teherbe Esett?Kerem valaszoljon

    • Gabi

      2011. január 31. hétfő

      Megszakításos védekezésnél kb. 5% a teherbeesés esélye.

  • Krikrikri

    2011. január 27. csütörtök

    Kedves doktornő !

    Szombatról vasárnap hajnalra szeretkeztünk és óvszer nélkül,semmilyen védekezés nélkül. Volt nálam óvszer, de elszakadt és nem bírtuk abbahagyni, ráadásul bennem maradt a sperma jó része.Félek, hogy teherbe estem. Semmilyen tabletta nem használ már holnap reggeltől? Milyen utólagos megoldás lehet?
    Csak az abortusz lenne a megoldás? ettől nagyon félek, mert 30 éves vagyok és nemtudom lehet-e még gyerekem ezután.Várom válaszát

    • Gabi

      2011. január 31. hétfő

      Sajnos az esemény utáni tablettával már mindenképp elkésett. Most nem tud mást tenni, mint várni a következő menzeszt, és remélni, hogy megjön. Ha netán mégsem, akkor terhességi tesztet kell csinálni, ha pozitív, és valóban nem szeretné megszülni a babát, akkor sajnos csak az abortusz marad.

  • blanka

    2011. január 26. szerda

    Kedves doktorno.
    elmeletileg csak akkor eshetej teherbe, amikor peeeresem van. tehat ha a menstruaciom utolso napjara rakovetkezo napon egyutt vagyok a baratommal akkor teherbe eshetek? amugy vedekeztunk is, de meg mielott a baratom elelvezett volna lecsuszott kicsit az ovszer, de akkor meg csak elovaladek volt benne.
    valaszat elore koszonom.

  • Hajnal

    2011. január 26. szerda

    Tisztelt Doktor úr/hölgy !
    Elég mély ponton érzem magam és segítségre vagy tanácsra lenne szükségem.Van egy 14 éves lányom és úgy nézki,hogy terhes vagyok igaz tesztet még nem csináltam.Megerősítésre lenne szűkségem ,hogy elvetessem-e mert már 44 éves vagyok és nagy a veszélye,hogy nem lessz egészséges ugye??
    Károsszenvedélyem is van sajnos dohányzom,20-on éve allergiára gyógyszert is szedek ettől van egy kis aszthmám is! Mitévő legyek ???
    Köszönettel Hajnal

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Kedves Hajnal, ha nem első terhességről van szó, akkor a 44 éves kor kevésbé számít veszélyesnek, az egyetlen, ami kockázatot jelenthet, a Down kór esélye, ami 35 éves kor felett már megnő, de ezt már viszonylag korán, a terhesség 12. hetében szűrik, illetve 40 éves kor felett sok esetben már a 10.-12. hét között meg lehet csináltatni az ún. chorionboholy mintavételt, ami nagy biztonsággal megmondja, van-e bármilyen genetikai rendellenessége a babának.

  • Manó

    2011. január 26. szerda

    Tisztelt Dr.Nő
    Kb. 1 hónapja abbagyatam a fogamzásgátló szedését,szombaton a párommal ovszerrel szeretkeztünk.Tegnap óta pedig nagyon fáj a petefészkem.Ma voltam orvosnál és azt mondta hogy fel vagyok fázva,írt gyógyszert, de félek hogy esetleg terhes vagyok!Ez tényleg attól van hogy fel vagyok fázva?

    • Gabi

      2011. január 31. hétfő

      Lehet a felfázás miatt, vagy az is előfordulhat, hogy a peteérést érezte ilyen erősen. Ha minden alkalommal óvszerrel védekeztek, az mindig időben felkerült, nem csúszott le, nem szakadt el, nem lyukadt ki, akkor minimális a teherbeesés esélye.

  • jozsi

    2011. január 26. szerda

    1 honap utan elg eros a HCG a vizeletbe hogy ne reggel csinalja es a teszt sem tevedjen???És meg anyi hogy ha elmegy nogyogyaszhoz rutin kivizsgalaskor is megnezik hogy terhes e valaki vagy azt kulon kel kerni hogy rajojenek??

    • jozsi

      2011. január 28. péntek

      Dr. No az en utolso 3 kerdesemre mertnem valaszolt???

  • Tímea

    2011. január 25. kedd

    Tisztelt Doktornő!
    Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy:
    2010.Dec.26.án volt meg a menstruációm utoljára, ami minden eddigitől eltért, hiszen nem 7 hanem csak 3napig volt meg, és csak az első nap véreztem, utána barnás folyásom volt még 2napig.
    1hete csináltam terhességi tesztet, akkor negatív volt! Viszont, a hét eleje óta émelygek, híztam 3kg-ot, napi 5alkalommal étkezek, elötte viszont csak napi egy-két alkalommal!
    Lehetséges hogy mégis terhes vagyok?

    • Gabi

      2011. január 31. hétfő

      Előfordulhat. Ha a tünetek azóta is jelen vannak, érdemes a tesztet megismételni.

  • panda

    2011. január 24. hétfő

    Üdvözlöm!
    27 éves lány vagyok ,kedvesemmel szeretnénk babát de sajna eddig nem sikerült.8 évig fogamzás gátlót szedtem,de októberben abba hagytam.Mennyire befolyásolja ez a BABA fogantatását?
    Köszönöm .

    • Gabi

      2011. január 27. csütörtök

      Lehetséges, hogy a hosszú ideig szedett fogamzásgátló utóhatása, hogy nehezen akar sikerülni a terhesség. Október óta még nem olyan sok idő telt el, hogy aggodalomra adjon okot, viszont ha esetleg nem pontos a ciklus, érdemes lenne nőgyógyászhoz menni.

  • jozsi

    2011. január 24. hétfő

    De mondta hogy tobbet is eszik csak felunk hogy nehogy terhes legyen menyi az eselye igy is hogy teherbe esen nem elveztem el!!csak anyi hogy a peniszem spermas maradt de akor sem ment bele a huvelybe Kb max 3 cmm.en vagyok az aki mar egy honapja is irtam.aki tud segitsen minel hamarabb.elore is koszonom.es meg anyit hogy a terhesegi tesztnek nem art hogy mikor megvedtem akor hidegbe volt de mar melegbe volt megcsinalva a teszt termeszetesen mert a hasznalati utasitasba ugy volt irva hogy 8-xy fokig.

  • onlygirl

    2011. január 23. vasárnap

    Jó Napot Dr. Nő!
    Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy párommal orális sexet végeztünk ő elélvezett majd ovszerrel közösültünk utánna megint kielégitettem szájjal… és egy 2 percig óvszer nélkül szexeltünk, az lenne a kérdésem h ettől létezik h teherbe eshettem…?

    • Gabi

      2011. január 25. kedd

      Max. 1-2% rá az esély.

  • Tímea

    2011. január 23. vasárnap

    Tisztelt Doktornő!
    Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy:
    2010.Dec.26.án volt meg a menstruációm utoljára, ami minden eddigitől eltért, hiszen nem 7 hanem csak 3napig volt meg, és csak az első nap véreztem, utána barnás folyásom volt még 2napig.
    1hete csináltam terhességi tesztet, akkor negatív volt! Viszont, a hét eleje óta émelygek, híztam 3kg-ot, napi 5alkalommal étkezek, elötte viszont csak napi egy-két alkalommal!
    Lehetséges hogy mégis terhes vagyok?
    Vagy egyszerűen azért érzem ezt, mert mindennél jobban vágyom gyerekre?

    • Gabi

      2011. január 25. kedd

      Gyakran előfordul, hogy a babára vágyó nők pszichésen generálnak terhességi tüneteket. Viszont mivel a vérzés ennyire másként zajlott, esetleg érdemes lenne a tesztet megismételni.

  • Meli

    2011. január 23. vasárnap

    Doktornőő! nov. 27-e óta már 2szermegjött a vérzésem,ugyanolyan erősséggel és pontosan, akkor nemlehetek terhes ugye?

    • Gabi

      2011. január 25. kedd

      Erre minimális az esély, de ha valami miatt mégis terhességre gyanakszik, érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

      • jozsi

        2011. január 25. kedd

        Nagyon szepen koszonom az informaciokat sokat segitet es meg anyit szeretnek kerdezni ha a ferfi elelvez a bor alat a sperma megsemisul vagy nem???

  • andi

    2011. január 22. szombat

    tisztelt doktornő még azt szeretném megkérdezni hogy a terhességi tesztett felkell e íratni vagy lehet kapni simán a gyógyszertárokba?

    • Alexa

      2011. január 22. szombat

      Andi,

      a terhességi tesztet patikákban vagy drogériákban is meg tudod venni vény nélkül.

      üdv.

      • andi

        2011. január 23. vasárnap

        köszi szépen alexa

  • nikolett

    2011. január 22. szombat

    Udvozlom! En miert nem kapok valaszt a kerdesemre?

  • andi

    2011. január 21. péntek

    dr.nő
    én egy 15 éves lány vagyok és dec 27én lefeküdtem egy fiúval és nem védekeztünk
    az előtt jött meg kb 1 héttel aztán másnap 28án újra
    már állandóan görcsölök és még ebben a hónapban nem jött meg ez mitől van lehet hogy terhes vagyok??

    • Gabi

      2011. január 22. szombat

      Lehetséges. Ha általában pontosan jön meg, nem jellemző a késés, érdemes lenne egy terhességi tesztet csinálnod.

  • Alexa

    2011. január 21. péntek

    Tisztelt Doktornő!

    23 éves vagyok, utoljára 12.14-én volt vérzésem, azóta rendszeresen együtt voltam a párommal. Most késik több, mint egy hete. Több, mint 2 éve nem szedek gyógyszert, nem védekezünk és eddig nem estem teherbe. Petefészek gyulladásom is volt 08.hóban, akkor is kimaradt a vérzésem, de azóta normalizálódott. Elég vékony testalkatú vagyok, viszont az utóbbi 1 hétben rohamosan elkezdtem hízni, a melleim lényegesen nagyobbak lettek, és látszik, h hízok. Mivel eddig bármit csináltam, bármennyit ettem, gyakorlatilag 1 kg-ot nem híztam, így elkezdtem szedni a peritol nevű gyógyszert. Néha érdekesen fáj az alhasam, de nem émelygek, nincs hányingerem, nem vagyok fáradékony. A folyadék igényem nagyobb, és nagyon nagy étvágyam van. Tesztet még nem csináltam.

    Van rá esély, h terhes vagyok vagy csak a peritol (amit 6 napja szedek) miatt eszek ennyire és hízok ilyen rohamosan?

    Előre is köszönöm, tisztelettel: Alexa

    • Gabi

      2011. január 22. szombat

      A leírtakat nem okozhatja a gyógyszer. Érdemes lenne egy terhességi tesztet csinálni.

      • Alexa

        2011. január 23. vasárnap

        Köszönöm a válaszát, most csináltam egy tesztet, negatív lett…bár a tüneteim ugyanúgy megvannak, pár nap múlva megismétlem.

  • évi

    2011. január 21. péntek

    üdvözlöm,azt szeretném kérdezni hogy vette m be esemény utáni tablettát,dec.28.jan.12.én kellett volna megjönnie a menzesznek de ma 21.van és nemjött meg.1hete kb.szédülök,hányingerem van,nagyobb a cicim és fáj.undorodom és kivánom is a kaját.sokat pisilek sokszor.a terhességi teszt pozitiv lett.lehetséges az hogy az esem.tablettától késik és azért magas a hcg és ezért lett pozitiv?

    • Gabi

      2011. január 22. szombat

      Az esemény utáni tablettát legkésőbb 72 órán belül kell bevenni. Ezután 7 napon belül vérzésnek kell jelentkeznie, ami jelzi, hogy megszakította a terhességet. Utána néhány hónapra felborulhat a megszokott ciklus, előfordulhat késés. A leírt tünetek és a pozitív teszt viszont terhességre utal. Nem valószínű, hogy a tünetek és a pozitív eredmény a tabletta miatt jelentkeztek. Érdemes lenne minél előbb nőgyógyászhoz menni, hogy biztosan kiderüljön, miről van szó.

  • Inga

    2011. január 19. szerda

    Tisztelt Doktornő!

    Nem tudom mi történik velem és nagyon megköszönném a válaszát, hogy mit gondol erről!
    A férjemmel egy pár hónapja már próbálkozunk babával!Ebben a hónapban ahogyan kellett megjött a vérzésem,de szokásostól eltérő módon, első nap volt talán piros,majd sötétebb és 2nap után semmi!A 4 napon pedig barnás folyásom volt, mely annyiba is maradt!
    Kérdésem az lenne hogy lehetséges hogy terhes lehetek, picit furán is érzem magam,de kimondottan tünetről nem beszélnék!Köszönöm előre is a válaszát!

    • Gabi

      2011. január 22. szombat

      Előfordulhat. Ha más terhességre utaló tünetei is vannak, érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • nikolett

    2011. január 18. kedd

    Tisztelt Dr.No!A parommal babat szeretnenk,probalkozunk eddig sikertelenul.Az lenne a kerdesem hogy mennyire befojasolja ,vagy van e valamilyen negativ hatasa a megtermekenyitesre ha a parom antibiotikumos kezelest kap.Vagy ez egyaltalan nem baj? Koszonom valaszat!

  • Noémi

    2011. január 17. hétfő

    kedves doktorno azt szeretném kérdezni,hogy hány nap elég az egyutlét után a baba befoganásához?válaszát elore is koszonom…

  • Norbert

    2011. január 16. vasárnap

    Kedves Doktornő,

    Páromnak 4 napot késett a menzesze, mellei éryékennyé váltak, szagokra érzékeny lett, gyakori hányinger és állandó pisilhetnék jellemzi napjait. Mindezek ismertében vettünk egy tesztet és pozitiv lett. Ez jó ennek örültünk. Erre másnap megjött a menzesze. Kérdésem az lenne, hogy ez most mit is jelent. Terhes e vagy mégsem, csak a teszt tévedett.
    Válaszát várva,
    Tisztelettel
    Norbert

    • Gabi

      2011. január 17. hétfő

      A teszt 99%, hogy valóban terhesség miatt mutatott pozitív eredményt. Ha ez után mégis vérzés jelentkezett, az főleg akkor jelent bajt, ha a vérzés erős, esetleg görcsök kísérik. Ilyenkor vetélésről lehet szó. Terhesség során a vérzés sosem természetes, jobb minél előbb nőgyógyászhoz menni.

  • ew

    2011. január 14. péntek

    helo.december 26-kán jött meg a havim.kb vasárnaptól nőt a mellem és egy kicsit érzékenyebb,2napja pedig egész nap émelygek,szédelgek,hányingerem van elég erősen,nagyon fáradékony lettem,bármikor tudnék aludni.pedig én általában pörgős vagyok.néha olyan érzésem van mintha meg jönne.miután elmúlt a havim azóta szinte minden nap együtt voltunk a férjemmel,mert már nagyon szeretnénk babát.néha rám jön az éhség,sűrűbb vizelési inger,állandó szomjúság érzet.jobban érzékelek minden illatot is.lehetséges hogy ez a terhesség tünetei már?

    • Gabi

      2011. január 16. vasárnap

      Bár ezek a tünetek nagyon jellemzőek a terhesség korai szakaszában, mégsem jeleznek 100%-osan terhességet. Így tesztet csak akkor érdemes csinálni, ha már késik a menzesz.

  • Alexandra

    2011. január 13. csütörtök

    Tisztelt Dr.Nő!

    37 éves egyszer már szült nő vagyok.A ciklusom normális.Átlagban 28 napos.
    fogamzásgátlót nem szedek.Most a 31., napnál járok,és a menstruációm még nem jelentkezett.4 nappal ezelőtt a terhességi teszt negatív volt.A melleim hatalmasak lettek,nagyon érzékenyek,és előtej szivárog belőlük.Ezen kívül nagyon fáradtnak érzem magam.Lehetséges,hogy mégiscsak terhes vagyok?
    Előre is köszönöm válaszát.

    Alexandra

    • Gabi

      2011. január 16. vasárnap

      Ha pontosan szedte a fogamzásgátlót, minimális a terhesség esélye, de előfordulhat. Ha a teszt negatív, és mégsem jelentkezik vérzés, érdemes nőgyógyászhoz menni, hogy kiderüljön, mi a helyzet.

  • Eszter

    2011. január 12. szerda

    Kedves Doktornő!

    Öt évig szedtem a fogamzásgátlót, de októberben abbahagytam, mivel gyermeket szeretnénk. November 1-én jött meg utoljára. Azóta semmi! Az 5 év alatt minden évben tartottam 2 hónap szüneteltetést a gyógyszerrel. Amikor nem szedtem soha nem jött meg a menstruációm időben. Mindig késett. Ma január 12-e van és még mindig nincs semmi jele! 2 tesztet csináltam. Az egyiket december közepén, a másikat január 5-én. Negatív!
    Mit tegyek? Forduljak orvoshoz?
    Köszönöm szépen!

    • Gabi

      2011. január 14. péntek

      Mivel a gyógyszer abbahagyása óta nem jelentkezett vérzés, mindenképp érdemes nőgyógyászhoz fordulni.

  • Kovács Andre

    2011. január 12. szerda

    Üdvözlöm!
    45 éves vagyok egy családom van.1 éve kisebb miomám van nem nöt eddig!Legutobbi menszesz dec3 án kezdödött nem szedek semmit.Partnerrel dec 16án voltam.dec 28án barnás majd 2 napig véreztem.teszteket vettem és negativ!Mégis valami motoszkál bennem nem e az lennék?Válaszukat elöre is köszönöm! Andrea

    • Gabi

      2011. január 14. péntek

      Ha a vérzés nem tartott tovább három napnál, sokkal enyhébb volt, mint általában, színe és állaga sem volt megszokott, akkor még nem zárható ki a terhesség. Ha valami erre utal, érdemes a tesztet megismételni.

  • választalan

    2011. január 11. kedd

    ja és kihagytam, hogy semmi előjele nem volt….semmi…..

  • választalan

    2011. január 11. kedd

    Kedves Dokornő!
    jelenleg a totális választalanság van bennem…..ugyanis december 28.-án rendesen megjött….minden átlagos volt….erre ma január 11.-én azt tapasztalom, hogy újra megjött….ez mégis hogy lehetséges? elvégre még csak 1 hét telt el azóta, hogy megjött…..és még köztes időm se lehetett ennyi idő alatt….1-2nap késés illetve korábban jövetel megszokott….nah de ennyi???? ez mitől lehet???

    • Gabi

      2011. január 14. péntek

      Ez a vérzés nem biztos, hogy menstruáció. Ha már többször is fordult elő ilyesmi, érdemes lenne nőgyógyászhoz fordulni, hogy kiderüljön mi okozza ezt a vérzést. Több dolog is szóba jöhet, de mindenképp jó ezt orvossal tisztázni, lehet, hogy egy egyszerű kezeléssel helyre lehet hozni.