5D ultrahang?

A világ egyre rohan, semmire nincs időnk várni, még arra sem, hogy a baba megszülessen: sok szülő már a pocakban szeretné látni mit csinál a baba – erre valók a 4D babamozik. Egy új fejlesztés révén most azonban arra is lehetőség nyílik, hogy ne csak egy pici képernyőn, hanem életnagyságban láthassák a picurt és virtuálisan akár meg is foghassák.

5D ultrahang?A Royal Philips Electronics által kifejlesztett technológia révén nemcsak időben, hanem térben is „élő közvetítést” láthatunk az anyaméhből. A babát egy buborék formájú kijelzőre vetítik ki. A cél az volt, hogy a szülők számára élvezetesebbé tegyék az ultrahangos vizsgálatot.

Futurisztikus 4D ultrahang

„Az anyukákat (és apukákat) gyakran ijesztgetik a várandósság alatt különféle dolgokkal, pl. betegségekkel, így nem tudják kellőképpen kiélvezni a szülővé válás folyamatát. Nem lenne csodálatos, ha a terhesgondozás és a vele együttjáró ultrahangos vizsgálatok nemcsak izgalmasak lennének a kismama számára, hanem egyben kényelmesek is? És, ha az élményeket meg lehetne osztani a családdal, beleértve a babával való első találkozást is? Ha egy kép többet mond ezer szónál, akkor egy 4D-s virtuális kép hanggal együtt felbecsülhetetlen.” – áll a Philips tájékoztató anyagában.

5d ultrahang?

A megoldás lényege, hogy a kép megérinthető, a baba mozgása valós időben látszik és a hangjait is hallani lehet (leginkább a szívhangokat).
A Philips kutatója dr.Rettenbacher szerint a nagyméretű, tiszta, jó minőségű képek által az orvosok biztosak lehetnek benne, hogy a betegségek, rendellenességek egyre nagyobb mértékben kiszűrhetőek, így most már elsősorban arra kell koncentrálni, hogy a terhesség alatti stressz mértéke csökkenjen.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

6 Comments

  • Klaudia

    2011. április 11. hétfő

    mennyire biztos az egyszerü ultrahang ?

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Az egyszerű ultrahang is biztos, a 3D ultrahang csak annyiban különbözik, hogy a baba mozgását is látni lehet rajta.

  • Balázs

    2010. október 31. vasárnap

    @csabesz:
    A 4. dimenziónak az időt szokták felvenni, tehát a mozi, amiben 3D-ben (térben) mozog a baba, az a 4D.
    Az 5D már tényleg csak marketing duma, hogy a visszajátszásnál meggörbítik a képernyőt…

  • Anita

    2009. augusztus 29. szombat

    Hol csinálnak ilyet magyarországon???

    Válasz: Egyelőre sehol, talán később majd lesz.

  • Vida Agi

    2008. június 28. szombat

    A 3D ultrahang az, amikor „térben” látod a babát a pocakban, már ez se teljesen valóságos képet ad, hiszen egy szoftver rendereli a képet, hogy térbelinek látsszon.
    A 4D ultrahangnak azt hívják, amikor a baba mozgása is látszik, a mozgás a negyedik dimenzió.

    De egyébként igazad van, ez nem túl tudományos elnevezés :o)

    (ha megnézed, az egész terhesség nem túl tudományos, a terhesség életkora 2 héttel korábban kezdődik, mint ahogy a baba megfogant volna :o))

  • csabesz

    2008. június 27. péntek

    De ez mitől 5D? Meg mitől 4D? Ne haragudjatok, de az emberiség fel sem tudja fogni, milyen lehet a 4. dimenzió és az 5. dimenzió. Számunkra létezik az x y és z, magyarán a 3. dimenzió. Szóval ne legyünk fogalom zavarban. Ennyi.

    Ettől függetlenül jó pofa kis találmány ez.