5D ultrahang?

A világ egyre rohan, semmire nincs időnk várni, még arra sem, hogy a baba megszülessen: sok szülő már a pocakban szeretné látni mit csinál a baba – erre valók a 4D babamozik. Egy új fejlesztés révén most azonban arra is lehetőség nyílik, hogy ne csak egy pici képernyőn, hanem életnagyságban láthassák a picurt és virtuálisan akár meg is foghassák.

5D ultrahang?A Royal Philips Electronics által kifejlesztett technológia révén nemcsak időben, hanem térben is “élő közvetítést” láthatunk az anyaméhből. A babát egy buborék formájú kijelzőre vetítik ki. A cél az volt, hogy a szülők számára élvezetesebbé tegyék az ultrahangos vizsgálatot.

Futurisztikus 4D ultrahang

“Az anyukákat (és apukákat) gyakran ijesztgetik a várandósság alatt különféle dolgokkal, pl. betegségekkel, így nem tudják kellőképpen kiélvezni a szülővé válás folyamatát. Nem lenne csodálatos, ha a terhesgondozás és a vele együttjáró ultrahangos vizsgálatok nemcsak izgalmasak lennének a kismama számára, hanem egyben kényelmesek is? És, ha az élményeket meg lehetne osztani a családdal, beleértve a babával való első találkozást is? Ha egy kép többet mond ezer szónál, akkor egy 4D-s virtuális kép hanggal együtt felbecsülhetetlen.” – áll a Philips tájékoztató anyagában.

5d ultrahang?

A megoldás lényege, hogy a kép megérinthető, a baba mozgása valós időben látszik és a hangjait is hallani lehet (leginkább a szívhangokat).
A Philips kutatója dr.Rettenbacher szerint a nagyméretű, tiszta, jó minőségű képek által az orvosok biztosak lehetnek benne, hogy a betegségek, rendellenességek egyre nagyobb mértékben kiszűrhetőek, így most már elsősorban arra kell koncentrálni, hogy a terhesség alatti stressz mértéke csökkenjen.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

6 Comments

 • Klaudia

  2011. április 11. hétfő

  mennyire biztos az egyszerü ultrahang ?

  • Vida Agi

   2011. április 16. szombat

   Az egyszerű ultrahang is biztos, a 3D ultrahang csak annyiban különbözik, hogy a baba mozgását is látni lehet rajta.

 • Balázs

  2010. október 31. vasárnap

  @csabesz:
  A 4. dimenziónak az időt szokták felvenni, tehát a mozi, amiben 3D-ben (térben) mozog a baba, az a 4D.
  Az 5D már tényleg csak marketing duma, hogy a visszajátszásnál meggörbítik a képernyőt…

 • Anita

  2009. augusztus 29. szombat

  Hol csinálnak ilyet magyarországon???

  Válasz: Egyelőre sehol, talán később majd lesz.

 • Vida Agi

  2008. június 28. szombat

  A 3D ultrahang az, amikor “térben” látod a babát a pocakban, már ez se teljesen valóságos képet ad, hiszen egy szoftver rendereli a képet, hogy térbelinek látsszon.
  A 4D ultrahangnak azt hívják, amikor a baba mozgása is látszik, a mozgás a negyedik dimenzió.

  De egyébként igazad van, ez nem túl tudományos elnevezés :o)

  (ha megnézed, az egész terhesség nem túl tudományos, a terhesség életkora 2 héttel korábban kezdődik, mint ahogy a baba megfogant volna :o))

 • csabesz

  2008. június 27. péntek

  De ez mitől 5D? Meg mitől 4D? Ne haragudjatok, de az emberiség fel sem tudja fogni, milyen lehet a 4. dimenzió és az 5. dimenzió. Számunkra létezik az x y és z, magyarán a 3. dimenzió. Szóval ne legyünk fogalom zavarban. Ennyi.

  Ettől függetlenül jó pofa kis találmány ez.