Ultrahang hétről-hétre: 26. hét

Ultrahang hétről-hétre: 26. hétA baba most már 800 grammos és 32,5 centiméter hosszú. Egyre jobb a hallása, most már hallja a külvilág hangjait is és reagál rájuk.

A kicsi bőre áttetsző, látszanak rajta az erek, de egyre vastagszik, ahogyan a zsírréteg nő alatta. A baba a 26. héten már képes különbséget tenni a fény és a sötétség között, éjszaka velünk együtt nyugovóra tér és csak hajnalban kezd ismét mocorogni. A pici egyre jobban hall: nemcsak a külvilág hangjait érzékeli szírt formában, hanem testfunkciónkat is, szívdobogásunkat épp úgy, mint bélmozgásainkat.

Így néz ki a baba a 26. héten:

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

44 Comments

  • Julie

    2012. február 13. hétfő

    Sziasztok!
    Én most vagyok 25+4 hetes. 🙂 Csodálatos a videó, viszont a zene olyan, mintha egy temetésen lennék.

  • mezei zoltáné

    2011. október 29. szombat

    szia sztok énis 26 hetes vagyok az elsö babánkat várjuk sokszor be dagad a szemem és az ajkam miért és a hasamis szokot fáji normális ez ? kööszike puszi

    • Vida Agi

      2011. október 31. hétfő

      A szem és az ajak bedagadásával feltétlenül keress fel orvost, ez egyáltalán nem normális terhességi tünet.

  • angikkaa

    2011. augusztus 15. hétfő

    Helloka

    Énn is 26 hétben vagyok és 30 perc séta után elkezd fájni a talpam mintha már egész nap sétáltam volna :S nem tudom ez mitöl lehet a baba meg nálam éjjel van többet ébren az baj?sokat rugkapál:)nekem a 22 héten volt 477 gramm az jónak számit? külföldön élek azért nem nagyon tudom ezeket a dolgokat néha elég nehéz megérteni idegen nyelven.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 17. szerda

      Talpfájás: ez normális, most sokkal nagyobb teher nehezedik a lábadra és a pocak miatt a súlyeloszlás is más.
      A baba súlya normális, és az sem gond, ha éjjel is mozog, ő még nem tudja, mikor van éjszaka.

    • Alexa8920

      2011. szeptember 21. szerda

      Én az első babámat várom 26 hetes vagyok. Éreztem már korábban is de mostmár jobban ezeket az összehúzódásokat. Nem korai ez még? Nem fáj csak bekeményedik a hasam és egybe gyűlik egy kis gombóc középen.

      • Vida Agi

        2011. szeptember 26. hétfő

        Ezt a fajta pocakkeményedést bizonyos testhelyzetek és időjárási frontok szokták okozni, de a harmadik harmadhoz közeledve egyébként is előfordulhatnak. Ha periodikusan ismétlődik, egy-egy keményedés 30 másodpercig tart és nem folyamatosan érzed, akkor említsd meg az orvosodnak.

  • Adrienn

    2011. augusztus 02. kedd

    En is 26. hetes vagyok, az elso babamat varom es pont ahogy mondod, ma volt az elso ejszakam, mikor nem aludtam jol…eddig tudtam fel-hason aludni, terhesparnaval, de ma ejjel, ahogy kicsit is hasra fordultam, rugott…a mehlepenyem bal felen van, ezert eddig balfelen konyebben tudtam felhason lenni, az az erzesem volt, hogy kivedi es nem nyomom, de ma ejjel az sem ment…de nem ez az ami nyugtalanit…ugy 22-23 hettol nagyon fajnak az ujperceim, a hajlatok…azt hittem hogy az izuletek, az izuleti lazasag miatt, de par hete ejszaka felerosodik a fajdalom, annyira, hogy esnek ki a kezembol dolgok, a takarot sem tudom magamra huzni, nem tudom hajlitani az ujjaim…az az erzesem, hogy ez mar viz, ami felgyul a kezembe…az lenne? es lehet csak a kezembe es a labamba nem? nem etkezem sosan es nagy melegek sincsenek. Kicsit hosszura sikeredtem, koszi a valaszod es oromteljes terhesseget mindenkinek!

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Igen, most melegebb van, ezért vizesedhetsz, és ettől zsibbad a kezed éjszaka, segíthet, ha körözteted a kezeidet, de sajnos teljesen kivédeni nem lehet ezt a jelenséget, ha hűvösebb lesz, javul majd.

  • Ani20

    2011. július 23. szombat

    Első babámat várom 160 cm magas vagyok nem várnak tőlem nagy babát, 🙂 a 27.héttől lefele van már a kisfiam feje és most voltam nem rég ultrahangon akkor voltam 31 hetes terhes megnézte azt mondta a fej átmérője 7.5 cm és hogy 1250gramm szerintem az pici sokat olvasgattam és 31 hetesen a kismamák ilyen 1800grammot irnak de nekem az orvosom azt mondta minden rendben van…Azt szeretném kérdezni hogy tényleg rendben van-e a kisfiam?
    32+6 napos kismama.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 06. szombat

      Valóban kicsit kisebb a súlya, de ez csak a méretek alapján becsült súly, ami viszont örökletes is lehet, hogy kisebb méretű a baba. Ilyenkor mindig azt kell nézni, hogy a hetek előrehaladtával megfelelő ütemben fejlődik-e a baba. Ha ez megfelelő, akkor egész egyszerűen csak arról van szó, hogy mivel te is az átlagnál alacsonyabb vagy, a baba is az átlagnál kisebb lesz.

  • Szabina

    2011. július 15. péntek

    Hello!
    èn az elsö babát várom(26.hét) és nehezen viselem a terhességet,úyanis kiderült,hogy cukorbeteg vagyok,valamint epekövem is van.az epekö miatt már kétszer kórházban kerültem.két fajta diétát kell betartanom,ami nem könnyü,mert nagyon kivános vagyok.kifogytam az ötletekböl az evészettel kapcsolatban.
    sürün depressziós hangulatban vagyok és sétálni sincs kedvem.az orvosok azt mondják,a baba jól van,szépen fejlödik,de én akkor is aggódom.
    a terhességröl általában úgy beszélnek,hogy a legszebb idöszak,én viszont nem úgy élem meg.ettöl is rosszul érzem magam…

    • Vida Agi

      2011. július 30. szombat

      Érdemes lenne beszélgetned egy pszichológussal erről. Nehéz helyzet ez most neked a betegség miatt, és közben nyilván a baba miatt is sokat aggódsz, valamint a hormonok miatt is lehet rosszabb a hangulatod, ezért sokat segíthet a meditáció, a jóga is, de én javaslom a pszichológust is, mert a terhesség alatti stressz miatt a szülés után is depresszió léphet fel.

  • Andrea

    2011. március 31. csütörtök

    Sziasztok én 26 hetes vagyok,első baba,és az orvosom mondta hogy 960 g a baba.Ezért egy kicsit megijedtem, mert nem tudom hogy nagy baj-e?

    • barby

      2011. április 01. péntek

      Nem baj ha ekkora,nem minden baba fejlödik egyformán ezért a neten talált adatok sem minden estben mérvadoak!Ne izgulj mert csak árthatsz a pánikolással magadnak és a babádnak egyaránt!További jo babavárást!
      Szintén 26 hetes 2 gyermekes anya!

    • Vida Agi

      2011. április 05. kedd

      Egyáltalán nem, ekkorának kell lennie ebben a korban.

  • Ancsi

    2011. február 15. kedd

    Sziasztok!

    24 hetes terhes vagyok. A pocim olyan nagy, mintha már a 7-8 hónapban lennénk….
    Tegnap voltam 4D ultrahangon, ahol a vizsgáló doktornő 950 g-nak becsülte a baba súlyát. Kicsit utána olvasgattam és nekem úgy tűnik, hogy igen nagy babának ígérkezik… A vérképem jó lett, nem mutat eltérést. Cukorbetegségem sincs.
    A családomba sorra születtek a közel 5-ós babák, és sajnos több esetben is szülési komplikáció adódott. A testvérem babája vákumos segítséggel jött a világra, de a testvérem a méhszájától kezdődően a fenekéig szétrepedt. A másik testvéremnél elakadt a baba és oxigénhiányos áloptba került, aminek súlyos következményei maradtak….Ezek tükrében szeretnék érdeklődni, hogy mennyi esélyem van a császármetszés elkerülésére?

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Ez a medencéd szélességétől és az állóképességedtől, edzettségedtől függ.

  • Katalin

    2010. december 27. hétfő

    Sziasztok.Én is első babámat várom,most vagyok 26 hetes amit egyre nehezebben viselek,mivel nagyon kis testalkatú vagyok és hirtelen tágulok.Mostanában a babám örökmozgó lett szó szerint,mivel már három napja meg nem állt max tíz percre ami miatt éjjel keserves a pihenés,alig alszom valamit.De örülök,hogy látom hogyan néz ki körülbelül a kis picurom:)

  • Kriszti/Snoopy/

    2010. november 08. hétfő

    Sziasztok.
    Én is az elsö kisbabámat várom és a 26. hétben vagyok, tényleg csodálatos érzés.Néha vannak kellemetlen idök pl:mikor nyomja a bordámat de természetesen ez megéri föképp ha már a kezembe foghatom a babámat.

    Üdv:Kriszti

    • Nagy Anita

      2010. december 27. hétfő

      Szia Krisztina én is a 27.hetet kezdem ma te nem tudom hogy vagy velle de én imadok terhes lenni annyira jó 😀 érzés mikor mozog a baba lehett azért mert első babám 🙂

  • 2010. október 08. péntek

    Sziasztok! Most várom második babámat, 26 hetes vagyok. A 4D-s uh-on azt mondta az orvos, hogy a lepény kicsit rajta van a méhszájon, de szerinte ez az én esetemben még elhúzódhat onnan. /A saját orvosomtól csak annyit tudtam eddig, hogy első fali lepényem van./
    Mennyi esély van rá, hogy elhúzódik? Mi lesz ha nem? Miben veszélyezteti ez a picit? Mire kell figyelnem?
    Köszönöm a válaszokat!!!
    Egy anyuka

    Válasz: Nagy rá az esély, mert ahogy a méh nő, a méhlepény is feljebb húzódik. Ha mégsem, akkor nem szülhetsz majd természetes úton, császármetszésre lesz szükség.

  • Erika

    2010. augusztus 06. péntek

    Én is a harmadik babát várom, így sok mindent tudok már,azonban aggaszt,hogy a tünetek alapján talán hüvelygyulladásom van.Szeretném megkérdezni veszélyes-e a babára nézve és mivel kezelhetem?Muszály a nőgyogyászommal is megbeszélnem?

    Válasz: Igen, a hüvelygyulladás veszélyes és az orvosoddal kell megbeszélned a kezelés módját.

  • Hajni75

    2010. július 30. péntek

    Sziasztok!

    26 hetes terhes vagyok, a baj csak az, hogy 3100-ra nyitva vagyok.Az orvos ugyan írt föl Magnéziumot és Utrogestant + pihenés, de azért én aggódom! Mire vigyázzak? Remélem egyenlőre nem nyílok tovább és sikerül kihordanom a babát 36 hétig. Ha esetleg valakinek ilyen jellegű problémája lenne, kérem írjon!

    Üdv: Egy aggódó anyuka

    Válasz: Pihenj sokat, de nem kell folyton feküdnöd, hiszen csak a külső méhszáj lazult fel, nem nyílt ki a teljes méhszáj.

  • betty

    2010. július 03. szombat

    nagyon vizes a lábam ill.bedagad hirtelen.nem akarok gyógyszert szedni,az a kérdésem,hogy lehet e gyógyteát innom?Vagy próbálkozzam vmi mással?
    Állandóan póckolom,segít is egy ideig,de nem mindig kényelmes.Mit tegyek?

    Válasz: Nem szabad terhesség alatt vízhajtó teát inni. Ne állj vagy ülj sokat egyhelyben, polcold fel gyakran, használj váltakozó hideg-meleg vizes lábfürdőt naponta többször, de teljesen nem tudsz tőle megszabadulni, mert ez a terhesség velejárója és a kánikula is rátesz még egy lapáttal.

  • bea

    2010. július 01. csütörtök

    ÉS ÍGY FÖLSZEDTEM PÁR KILÓT.nem magam miatt aggódom,de van olyan h fogyókúra terhesség alatt?

    Válasz:
    Nem kimondottan fogyókúra, de diétát szoktak javasolni. Erről a védőnővel, nőgyógyásszal lenne érdemes beszélned, hogy mit ajánlanak.

  • bea

    2010. július 01. csütörtök

    Sziasztok! Nekem mindenki azt mondja h túl nagy hasam van 26 hetesen.Nem látom magam de azt tudom h magamra híztam sokat,mivel lemondtam DOHÁNYZÁSRÓL,

  • Udiedo

    2010. június 16. szerda

    Sziasztok,én 26hetes terhes vagyok és az a kérdésem ,h mostanság sokat keményedik be a hasam és ez normális?Meg aztán nem érzem annyit mocorogni a picit,mostanig egy örökmozgo volt,most viszont olyan is van h csak egy rugást érzek ez baj?

    Válasz: Ha keményedik a hasad, azt mindenképpen említsd meg az orvosnak, ha derékfájás is társul hozzá. Ha kevesebbet mozog a baba, az nem gond, ha óránként legalább 4x érzel valamilyen mozgást, az jó, nem kell állandóan rugdosnia.

  • Rozina

    2010. április 19. hétfő

    Én is 26 hetes terhes vagyok, és ilyenkor normális az ha görcsölök és bekeményedik a hasam??? köszi

    Válasz: Igen.

  • kriszta p

    2010. február 08. hétfő

    SZIA, 26 hetes kismama vagyok és már 2.napja a jobb mellem alatt közvetlenül szúró fajdalmat érzek a bordámban. Arra lennék kíváncsi hogy ez mit jelent? Valamilyen belső szervet nyomhat a baba, ha igen akkor melyiket? Vagy ez mást jelenthet? Ezenkívül kinyílt méhszájjal küszködöm a 22.héttől, jelenleg stabil a „helyzet”. Köszi a válaszod!

    Válasz: Előfordul, hogy a baba a tüdőt nyomja, ezért beszorul a levegő, emiatt szúr.

  • adelayda

    2009. december 16. szerda

    Sziasztok!most 26hetes vagyok,és a védőnöm a mult héten 5 cm-rel többet mért a méhem fundusára(30 cm)mint kellene lennie.jó,nyugtatgatott h biztos nagy baba meg ez nem baj,alkati dolog.pont rá 1hétre mentünk 4D-re.ott az orvos azt mondta h nagy baj lenne,ő megmérte és 27-et mért.minden rendbe van hál isten.nagyon szép a baba.az kérdésem miért baj ha nagyob a méh fundusa?talán előbb kinyilhat a méhszáj?előre is köszönöm válaszod Ági!

    Válasz: A méh fundusa a méhtest felső, széles, domború vége. Ennek a méretéből következtetnek a baba méreteire. Ha nagyobb, akkor a baba is nagyobb. Valószínűleg itt mérési hiba történt.

  • zsofi

    2009. október 22. csütörtök

    Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem szoktak lenni haskeményedéseim. Ez normális?Igaz, ma nem volt és ha nem simogatom a hasam, akkor nincs is.A mellbimbómon sárgás talán mirigyek(?) jelentek meg, ez normális? Lehet fertőzés?
    Almánénak: grat. a 3. babához! Örülök neki, hogy már a 3.at várod, én is több babát szeretnék.Tudtátok, hogy a hintázás stimulálja a magzat agyát? Én azért szoktam hetente többször is hintázni, biztos, ami biztos.Üdv Mindenkinek

  • zsofi

    2009. október 22. csütörtök

    Nekem csak kb. 91cm a haskörfogatom, remélem ez nem gond. Igaz viszonylag vékony voltam mielőtt várandós lettem.Még előfordul, hogy nem veszik észre rajtam, hogy várandós vagyok, pedig nem titkolom.
    Nekem tetszett a zene, kicsit andalító, karácsonyi hangulatos…

  • zsofi

    2009. október 22. csütörtök

    Sziasztok!
    Én is első babámat várom, a 26.héten járok. Nagyon szeretem a klasszikus zenéket, pl. a J. Strauss tratsch polkája nagyon tetszik, sokat is hallgatom, próbáljátok ki.

  • kitti18

    2009. október 07. szerda

    aaaa most már ilyen a babám:)jajj de jó..
    aggódóm egy picit amiatt hogy nem olyan nagy a hasam mint másnak..??
    és amugy hadd kérdezek olyat hogy ha a páromnak a testvére mozgássérült akkor ez örökölhetö??

    Válasz: Ha genetikai rendellenesség miatt, akkor lehetséges, ha a nagyszülőkben is megvannak azok a gének (vagy tünete is van, vagy csak hordozzák), ha szerzett, akkor nem.

  • nikolka

    2009. szeptember 15. kedd

    Én 26. hetes vagyok, a pocakom nem olyan nagy, mint a többi ilyen idös hölgyeknek, 90cm, de a baba sokat mozog, s az orvos is mondta h minden pocak más méretü, más formáju. A várandos nök, mindig aggodnak, az egész terhesség alatt, épp ugy azok mint akik már akár a 2. honapban nemtudnak teherbe esni. ez természetes dolog. Hizen mind boldog, egészséges várandóságra vagyunk :-))))

  • Kriszti

    2009. augusztus 26. szerda

    Első babámat várom, 7 évig próbálkoztunk a párommal, már kezdtünk bele törődni, hogy nekünk nem lesz…

    A felvétel aranyos, de a zene az katasztrofa… mint egy rossz horror filmben…

  • monika

    2009. június 27. szombat

    sziasztok!

    en is elso babamat varom, es azt szeretnem kerdezni,hogy eddig nagyon aktiv kismano volt, minden nap rengeteget ereztem, belement minden kis jatekba, mikor beszeltem hozza meg aktivabb lett, viszont kb. egy hete sokkal lustabb. ritkabban erzem az en kis manom mocorgasat, nem olyan intenziv, es nem nagyon reagal ha bokdosom a hasam, vagy ha beszelgetek hozza. ez termeszetes? azert van mert kevesebb a helye, vagy van okom aggodni?
    adjatok tanacsot legyszives!
    koszonom

    Válasz: Igen, egyre kevesebb a helyük, ezért kevesebbet mocorognak vagy kevésbé intenzívebben, de ez sok mindentől függhet. Aggódni nem kell miatta, ha egyébként naponta többször érzed a mozgását, akkor nincs gond.

  • trungel gáborné

    2009. május 06. szerda

    szevasztok szoszi veletek áldjon meg a dévla a kamavtut

  • Almáné

    2008. augusztus 23. szombat

    Én a harmadik bébit várom, ezek a felvételek élmény számba mennek! A zene is jó és nyugtató, én az első babával nem tudtam elmenni ilyen vizsgálatra,de a 2. és most a 3. babával többször is voltunk! Olyan jó hogy van 3d mert jobban feltudsz készülni és közelebb érzed a babát magadhoz! Jobban át tudom élni a terhességet, és ez sokat számit szüléskor is!

  • Zsanett

    2008. augusztus 12. kedd

    Nekem nagyon tetszik.Egy tündér nő bennünk.Én az első babámat várom,de leírhatatlan.A zene is nagyon nyuktató volt.

    Üdv:Zsanett

  • Bettina

    2008. augusztus 08. péntek

    Nekem nagyon tetszik a baba,ém is az első babaámat várom,de a zene nem igazán nyerte meg a tetszésem.
    Üdv:Betti.

  • izabella

    2008. július 25. péntek

    csodalatos a kep es gyonyoru a baba, a dal is csodaszep es nyuktato.Elso babamot varom es nagyon felkeltette a figyelmem a kepen lathato baba,vajon az en babam is ilyen edes?

  • teo

    2008. március 02. vasárnap

    ahogy ezt bemutatak mintegy rem mese ez a zene ami szol szamomra idegesito es a hatamon fel al a szor.masodik gyerekemet varom es a tenyek erdekelnek mi van a pocoklakoval aki odabenrol rugdal.egy anyuka