Ultrahang hétről-hétre: 22. hét

A 22. héten járva a baba már 29 cm és 500 grammot nyom. Kialakul a nyelés, iszik a magzatvízből, ezáltal fejlődik az emésztőrendszere.

Egyre fejlettebbek az érzékszervei is. Hallása kialakult: érzékeli a hangokat és reagál rá. Ha eddig nem tetted most már érdemes elkezdeni zenét hallgatni a babával közösen, a most hallott hangokra és zenékre születése után is emlékezni fog a baba, és kísérletek bebizonyították, hogy nemcsak emlékszik rá, hanem adott esetben meg is nyugtathatják ezek a hangok. Sőt olyan vizsgálat is készült már, amely szerint azok a babák, akik a pocakban Vivaldit vagy Mozartot hallgattak 1 éves korban nagyobb IQ-val rendelkeznek, mint azok, akik nem hallgattak ilyen zenét. A nagyobb intelligenciát ezidáig még nem sikerült 100%-ig bebizonyítani, azt azonban igen, hogy a picik egészen másfél éves korukig emlékeznek ezekre a dallamokra és csak ezt követően felejtik el őket.

Hogy hogyan hallja a pici a pocakban a zenét? Hát bizony nem túl tisztán, hiszen nemcsak a hasfal, hanem jókora víztömeg is elzárja előle a hangforrást: Magunk is kipróbálhatjuk, mit is hall a zenéből a magzat, például a fürdőkádban vagy az uszodában.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

1 Comment

  • nelli

    2008. november 30. vasárnap

    sziasztok! én 21 hetesen voltam 4D-n.nagyon felejthetettlen volt az az élmény ami ott ért minket.a mi babáinkat is tisztán lehetett látni.az elött el nem tudtam képzelni hogy mit csinálhatnak odabennt.hát nem semmi volt amit láttam.elöször bokszoltak utánna meg összebújtak.nagyon aranyosak voltak.már most szeretik egymást