Hozzátáplálási FAQ

Annyi kérdés érkezik mostanában hozzátáplálási kérdésekben, hogy a leggyakrabban előfordulókat összegyűjtöttem egy csokorba. Te melyik miatt aggódsz? 🙂

Mikor kezdjem el?

A hozzátáplálást 6 hónapos korban kell elkezdeni, eddigre ugyanis kiürülnek a magzati vasraktárak, tehát kell a hús és a vastartamú gyümölcsök-zöldségek a babának (ebből az első az alma, ezért kell ezzel kezdeni). A másik ok, amiért ilyenkor szabad elkezdeni, hogy azok az enzimek a gyomorban, amik képesek megemészteni az anyatejtől eltérő ételeket, fél éves kor előtt még nincsenek meg. Ez azt jelenti, hogy ha korábban térsz át a kanalas ételekre, az túlterheli az emésztőrendszert, ami nemcsak azonnali tünetekkel (székrekedés, hasfájás, lassú hízás, fogyás, hasmenés, alvászavarok) járhat, hanem az akár évekkel később kialakuló táplálékallergiák forrása is lehet (ezek lehet, hogy csak kamaszkorban vagy felnőttkorban jönnek elő, de a gyökere a korai hozzátáplálásban rejlik, mert túl korán találkozott a szervezet az allergénekkel)

Tejpépet kell-e adni?

Hozzátáplálási FAQHa a baba anyatejes, akkor nincs szükség tejpépre, zöldségekkel, gyümölcsökkel lehet kezdeni. Ha tápszeres a baba, akkor egy-egy tápszeres etetést ki lehet váltani, kanalas tejpépes etetéssel. A tejpép ugyanúgy tartalmaz tejfehérjét, mint a tehéntej, tehát ugyanúgy fennáll az allergiaveszély.

De, akkor milyen laktatót adhatnék?

Rögtön az elsőként adható laktató ételek között van a rizs és a burgonya, amit egyaránt lehet gyümölcsökkel kombinálva adni, valamint a gabonapehely, amit gyümölcslével lehet keverni.

Ha kevés az anyatej…

Ha nem alszik jól a baba, vagy nem hízik eléggé, akkor rögtön az merül fel, hogy nem eszik eleget, ezért nem lakott jól kellőképpen. Ilyenkor (helytelenül) azt szokták javasolni, hogy kezdd el a hozzátáplálást. 6 hónapos kor előtt, ha kevés az anyatej, akkor első körben tejet kell szaporítani. Ha ez nem sikerül, akkor tápszerrel kell pótolni, mert azt még mindig jobban meg tudja emészteni a kicsi, mint a túl korán adott egyéb ételeket.

Hogyan adjak húst?

A hozzátáplálás másik nagy kérdése, hogy mikor és hogyan kell elkezdeni húst adni. A hús adásával nem szabad várni: amikor már legalább egyfajta gyümölcsből teljes adagot eszik (200 gramm, kb. egy 2 dl-es pohárnyi adag), el lehet kezdeni minden nap 5-10 gramm húst hozzáturmixolni a főzelékéhez. A csirkemellel lehet kezdeni, majd következhet a pulykamell, ezt követően pedig a hozzátáplálás táblázat szerint a többi húsféle.

Mikor vezessek be újat?

Három féle módon lehet a hozzátáplálást bevezetni (mindegyik tökéletesen alkalmas a célra):

1. Szoptatás előtt adva az új ízeket: ezt a korábban csak szoptatott babák nem szokták kedvelni, ráadásul ezzel eléred, hogy az adott szoptatási alkalomnál a baba idővel egyre jobban eszik a főzelékből, jóllakik vele és a szopit utána már nem kéri. Ha gyorsan kell elválasztanod a babát, akkor ez a megfelelő módszer.

2. Szoptatás után: ha sokáig szeretnél szoptatni, akkor ezt alkalmazhatod. Azt fogod tapasztalni, hogy az elején szinte el sem fogadja a kicsi az új ízeket (hiszen előtte jóllakott), de idővel megszokja majd.

3. Ha a fenti két módszer közül egyiket sem sikerült megvalósítani, akkor megpróbálhatod két szoptatás között adni a kanalas ételt és amikor már megszokta, megeszik egy teljes adagot, akkor megpróbálni szoptatás előtt adni.

Tápszeres babáknál ugyanezek a módszerek léteznek, azonban itt a tápszer utáni módszer még kevésbé szokott működni, mert a tápszer táplálóbb.

Nem eszi a darabosat…

A darabos ételekre úgy lehet rászokni, hogy a főzeléket nem pépesíted teljesen, hanem fele-fele arányban tumixolsz, illetve töröd össze villával a hozzávalókat és a kettőt összekevered. Ha ezt így megeszi, utána már csak 3/4-1/4 arányban legyen a pépes és a darabos étel, míg a végén már csak villával törd össze. Emellett el lehet kezdeni pl. kölesgolyót adni uzsonnára, tízóraira, amit saját kézzel tud enni, és ha nem rágja meg, akkor is szétolvad a szájában. Emellett puha gyümölcsöket kis darabokra vágva is lehet adni (sárgadinnye, barack, szőlő lehúzott héjjal, banán stb.)

Teljeskörű hozzátáplálási kalauz és receptek a babának az ingyenesen letölthető Nagy Babaszakácskönyvben! Klikk ide érte >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

299 Comments

  • Judit

    2011. július 28. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 08.04-én lesz fél éves, kizárólag anyatejet kap. 4 napja kezdtem el a gyümölcs kóstoltatását őszibarackkal. 2 napig csak levet kapott, tegnap megevett kb 40 gramm pürét. Kérdéseim a következők lennének:
    1. ma sokkal büdibb kakit produkált és picit sötétebb volt a színe. Honnan tudom megállapítani, hogy a püré egy az egyben jött vissza esetleg?
    2. Ha így van, hagyjam abba a kóstoltatást pár napig? Vagy térjek át almára?
    3. Szeretném megkérdezni, hogy a gyümölcsöt mivel és milyen arányban dúsíthatom fel ahhoz, hogy egy étkezésnek megfelelő tápértéket kapjak?
    4. glutén bevezetését kb 2 hét múlva tervezem, hogyan ajánlod?

    Válaszaidat előre is köszönöm! És köszönöm, hogy fenntartod ezt a blogot, a csomó ellentmondó tanács és internetes cikk mellett igazi kapaszkodót jelent. Ahogy a Babastart tanfolyamod és a Szüléssel kapcsolatos tanfolyamod is! Köszönet érte!

    • Vida Agi

      2011. július 29. péntek

      1. Igen, ez normális, a hozzátáplálástól felnőttesebb lesz a kicsi kakija.

      2. Nem kell emiatt abbahagynod, ha nem bírná a pocakja, akkor hasfájós tünetei is lennének.

      3. A gyümölcshöz adhatsz burgonyát, rizst, vagy valamilyen glutént (pl. Milupa 7 gabonás pehely, zabpehely stb.)

      4. A gabonás pelyhekkel érdemes kezdeni, aztán át lehet térni a teljes kiőrlésű gabonákra.

  • Hajnalka

    2011. július 27. szerda

    Kedves Ági!

    Teljes kétségbeesésben írom a hozzászólásomat.

    Háttér:
    Második kisfiam e hónapban lett 1 éves, 7 foggal büszkélkedik. Egy boldog, vidám, nyugodt, békés gyerkőc. 11 hónaposan kezdett mászni, most az álldogálással próbálkozik. Dévény terápiát és TSMT tornát 8 hónapos kora óta kapja, végtag „lazaság” miatt.

    A súlya bőven elmarad az ideálistól, 8 kg.
    Az anyatejen kívül mást nem fogad el. 8 hónapos korától próbálkozom a hozzá táplással, akkor az elején kiöklendezte a bébiételeket, így a védőnő tanácsára szünetet tartottam.

    Azóta sem fogadja el a pürésített dolgokat, szájából a nyelvével kitolja. Darabosakat amit a szájába vesz azt megcsócsálja majd kiköpi.

    Cumisüveget, tápszert, tejpépet nem fogad el.

    Pohárból néhány kortyot iszik csak. Így bébiitalokkal sem tudom kalóriát vinni a pocakjába.
    Kiéheztetés: Egy továbbképzés miatt a férjem vigyázott rá egy délután, akkor képes volt nem enni 8-9 órán át, míg hazaérkeztem.

    Nem tudom mitévő legyek. Már nagyon fáradt vagyok.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Valószínűleg csak arról van szó, hogy szeret szopizni és nem érdeklik egyelőre az ételek. Ezen segíthet, ha minél többet ehet veletek, odaültetitek a ti asztalotokhoz, amikor esztek és nézheti, mit csináltok, kérhet belőle stb.
      Viszont mivel mozgásproblémája van, ezért én az orvossal is megbeszélném ezt a dolgot, lehet, hogy valamilyen egészségügyi probléma miatt nem tud rendesen enni.

  • magahary

    2011. július 26. kedd

    Szia Ági!
    Én a reggeli-ebéd- vacsora témában szeretnék kérdezni.
    Lányom lassan 8 hónapos. Tejcit és tápit is kap. 6 hónapos kora óta kap délben főzeléket.
    napirendünk így néz ki:
    Reggeli kb.6,30-7,30 között tejci(kb 80-120ml)+100 ml tápi
    Tízórai: 10-11 között: gyümi (alma, barack, meggy)
    Ebéd: 11,30-12,30: Főzelék (kb. 200-220g)
    Uzsi: 16,00 körül tejci és 130 ml tápi
    Vacsi: tejci+200 ml tápi
    Doktornénink és a védőnénink szerint már napi 2x kellene főzeléket ennünk. Szerintük vacsira kellene bevezetni a tápi helyett. Gondom ezzel a következő: kialakult már az esti elalvási szokásunk. azaz: fürdés, szopi, tápi, alvás. Úgy érzem ezt nem kellene megzavarni. Viszont uzsira nem szívesen adnék főzeléket. Idősebb korában sem fog uzsonnára főzeléket enni.
    Összegezve nem tartom logikusnak, hogy uzsonnára cicit és tápit kap vacsira meg főzit.
    A doktornő azzal indokolta a 2. főzelék bevezetését, hogy a picinek nagy a súlya (majdnem 9 kg.). én szívem szerint az uzsonnai tápit váltanám ki, de nem főzelékkel.
    teljesen tanácstalan vagyok!
    Kérlek segíts!

    • Vida Agi

      2011. augusztus 06. szombat

      Először nyugodtan váltsd ki az uzsonnát gyümölccsel, majd utána a reggelit, végül a vacsorát.

  • Ivett

    2011. július 26. kedd

    Kedves Ági.Szerintem mire választkapok az előző levelemre,teljesen elmegy a tejem,bár igy se sokvan.Tegnap hajnalba,és este jött valamennyi,de szopi után még benyomott a kislurkó 60ml tápszert.Tegnap vedtem Elevitet,hátha lessz jobb étvágyam tölle,de ma se hajnalba,se reggel 6órakor nemjött a tej,úgyhogy a sírás után 110ml tápszert megevett.Kérlek segíts hogytudnám visszahozni a tejtermelést,mert imádok szoptatni,nemis értem sokan mértszoktatják le a babát a szopiról.Nemhiszem el,hogy 5nap alatt így elmegy a teje valakinek,azt tudom,hogy 40nap mire teljesen elapad.Eddig 4-5szopott nappal meg éjszaka 1szer.Tudom mióta eszik szilárdat kevesebbet szopik,de most éheztetni nemfogom.Hát nemtudom milessz a vége,de az vigasztal,hogy cicinalszik el ha van benne tej,ha nincs.Köszönöm előre is a választ.

    • Vida Agi

      2011. július 29. péntek

      Igyál naponta 2 litert, egyél naponta legalább 5x, legyen az étkezésedben szénhidrát (kenyér, köret stb.) is, és szoptass gyakrabban napközben, akár 2-3 óránként. Emellett segíthet a tejserkentő tea is.

  • Ivett

    2011. július 24. vasárnap

    Szia Ági!kb 1hónapja írtam neked,hogy 4-5 szopik a 9hónapos lányom,azt válaszoltad ilyen idősen elég reggel,este szopnia.Na eddig is kináltam mindig,de 2hete aztvettem észre,hogy a tejadó reflexet nemérzem bár attól még jött a tej.Jó tudom ez is normális.Most viszont 4-5napja hiába szíjva szívja szegény 10percig semmi nemjön.Ha reggel 7kor szopik és jön a tej akkor 8kor már nemtud szopni mert nemjön.Pánteken vettemneki tápszert,hogy szopi utánn adokneki reggel-este,110ml megis evett.Ma reggel már nemis jött tej egy cseppse.Nagyon akarok szoptatni,azthidtem 16hónapig őis fog cicizni mint a fiam.Hiába másnak énis aztmondanám tegye többször mellre,de ha 10perc utánn nemjön semmi és csak sir a kicsi.Valami jó érvágyfokozót nemtudnál javasolni?Ha többet ennék hátha visszaálna a tejmennyiség.Válaszod előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. július 29. péntek

      A homeopátiás szerek közül az ALFALFA 9 CH
      étvágyfokozó hatású, ráadásul ez tejserkentő is, napi 2×5 golyót kell szedni belőle.

  • Kati

    2011. július 23. szombat

    Kedves Ági!
    Kisfiam 7 hónapos, és vacsorára szopi mellé kap Milupa 4+ hó HA-pépet (kb. 10 grammot 30 ml vízzel). Azt olvastam, hogy a tejpépek csaknem fele teljes tehéntejből állnak, és cukrot is tartalmaznak. Kérdéseim:

    1. A dobozon az áll, hogy fehérje 11,3g/100g. Ez gondolom tejfehérje. De mit jelent az, hogy hidrolizált? Ez mennyire allergizálhat?

    2. A 10 g pépben kb 3,5 g cukor van, ez nem árt meg a bélbolyhainak?

    3. A babának az ételét szabad kicsit sózni? Pl. a cukkininek szörnyű íze van egy kis só nélkül.

    Válaszaid előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 06. szombat

      A hidrolizált azt jelenti, hogy a tejfehérjét bontott formában tartalmazza, ezáltal a szervezet a tejfehérjét nem allergénként észleli és csökken az allergia veszélye. A tejpépek cukortartalma tényleg elég magas lehet, éppen ezért ajánlatos inkább gabonapépet adni gyümölccsel, vagy anyatejjel keverve.
      Sózás: ez ízlés kérdése, a babának még nincs kialakult ízlése, úgy fogadja el az ízeket, amilyenek, ezért nem kell neki sózni sem, 7 hónapos kortól már lehet kevés zöldfűszert alkalmazni. Persze minimális tengeri sótól nem lesz baja, de nincs rá szüksége sem.

  • Kismókus

    2011. július 22. péntek

    Szia Ági,

    Kisfiam lassan 16 hónapos lesz, még szopizik. A délutáni szopit már elhagytuk, ringatással elalszik. Reggel és este viszont még igényli és néha éjszaka is.
    Kérdésem: melyik szoptatást váltsuk ki legközelebb? Hogyan váltsam ki az éjszakai szoptatást, adjak neki esetleg vizet ha csak a ringatás nem segít? Este/reggel ihat már tehéntejet, milyen mennyiségekkel kezdjem és zsírosabb vagy lightosabb tejjel? Egyéb tejterméket: túró, sajt, kefír, joghurt már régóta eszi és szereti őket.

    Köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. július 29. péntek

      A délutáni után a délelőtti vagy a déli szopit is kiválthatod tetszés eszerint.

      Éjszaka kaphat vizet, ez be szokott válni.

      16 hónaposan már kaphat tejet, zsírosabbat érdemes adni.

  • P.Detti

    2011. július 22. péntek

    Kedves Ági,

    hozzátáplálás témakörben lenne 1-2 kérdésem. Kisfiam 7 hónapos, és születése óta anyatejes baba. Kb. 1 hónapos korában derült ki róla, hogy tejfehérje allergiás, ( véres hasmenés ) azóta szigorú tejmentes diétán vagyok. Azóta minden rendben vele. A hozzátáplálást 5,5 hónaposan kezdtük el nála. Most naponta 1* délben eszik húsos főzeléket, uzsonnára pedig gyümölcsöt ( d.e. alszik, így nem kap tízórait ) A hozzátáplálási táblázat szerint kb. 8 hónaposan kellene elkezdeni a tejtermékeket bevezetni, ami nála szóba sem jöhet… Kérdésem : milyen más élelmiszerekkel pótolhatom ( ha lehet egyáltalán ) a tejtermékeket, hogy megkapjon minden szükséges vitamint, ásványi anyagot, stb. Gluténtartalmú ételeket ( gyümölcsbe kevert gabona ) is csak heti 1-2 * kap a fokozott allergiahajlam miatt. A gluténtartalmú ételek nem okoztak nála eddig semmilyen problémát. Ezeket az ételeket milyen gyakorisággal lehet/kell adni egy ilyen korú babának? Más gabonapépet adhatok neki minden nap, pl. gyümölcsbe keverve? Válaszodat előre is köszönöm, Üdvözlettel, P. Detti

    • Vida Agi

      2011. augusztus 02. kedd

      Gabonát adhatsz gyümölcsbe keverve és akár napi rendszerességgel is.
      A tejtermékek helyett a kalciumigényt fedezheted kalciumtartalmú zöldségekkel (spenót, hüvelyesek, saláta pl.)

  • Ginus

    2011. július 21. csütörtök

    Kedves Ági!
    Tanácsért írok! Kisfiam 10 hónapos , 8.5-8,7 kiló (két hónapja stagnál a súlya), még csak kúszik, 8 foga van (talán jön hátul neki mert újra nyáladzik és rág ilyenkor Vibrucolt kap)…7 hónapos koráig kizárólag szoptattam aztán nagy ugrásokban haladtunk a hozzátáplálással nem törekedtem e fokozatosságra mert jól ment hál’ Istennek). Sajnos ezzel egy időben visszaálltam dolgozni, ami ugyan saját vállalkozás, tehát megy itthonról leginkább alvásidőben, de azért nagyon leterhel. Időközben a jobb cicim (ami mindig gyengébb volt) nem fogadja el mert lassabban jött, ezért az leállt teljesen(egy ideig fejtem csak, hogy fenntartsam az állapotot, de el-el maradtak idő híján, végül elapadt)
    1. Számítsak arra, hogy a bal cici is leáll, ha nem mind a kettő „van használva”? Ha igen mennyi időm van még? (másfél éves koráig szerettem volna szoptatni…) Ha sikerülne … meg fog látszani vajon a ciciken, lesz köztük méretbeli, állagbeli különbség?
    Hozzátáplálással is gondban vagyok. Jelenleg óvatosan próbálom etetni mert elég érzékeny a gyomra kb 3-4 hete,azaz sokat kakilt, volt hogy napi 6-8 pelenkázás, viszont nem túl sokat pisilt..ez aztán kifejezett szorulásig fokozódott. Ekkor bevezettem az avokádót, mert nagyon jókat hallottam, olvastam felőle, és mivel olajos ezért lágyította a székletét. Azonban a székelésekkel sokat küzd, vörös remegő fejjel nyom szegény. Ez az elalvást is megnehezíti(bár ez a csak anyatejes időszakban is így volt) forog, kúszik, „tornázik” és általában pukkant is a végén, majd megnyugszik. (velem alszik együtt az ágyban pont ezért mert amíg nem tudott forogni, gyakran hasra kellett fordítani a pukizásért és így maradtunk de én nem bánom, sőt..) Tehát óvatos vagyok az etetéssel, de talán mégis elkövettem azt a hibát, hogy sokat adtam neki, most próbálok csak 150-et maximum egyszerre, így max napi 2-3 kisebb kakilás van. Mintának: reggel 8-9 körül kel keveset szopizik 1-2 percet ( régen is max 10 perc volt , illetve ha belealudt csak akkor hosszabban, de standard volt az 5 perc szopizás, intezíven jól szopott, bimbóvédővel szoptatom) 9-10 között kap: egy negyed avokádó az alap majd vegyesen, hol, barackkal, krumplival, almával, banánnal, konzerv rizspéppel, bio szilvás, almás, banános, mangós babakajával kb 150-200 ml, majd szoptatom 1-5 perc között vagy semmi, ha sokat evett 10 körül szundi, 12-13 körül szintén ez az alap , más arányban variálva néha zabkásával kis idővel utána szoptatom, 1-5 perc között vagy semmi, ha sokat evett. 15-16 körül szintén a fentiek közül valami szilárdabbat kap, barackot már ügyesen felszedegeti, kap kicsi kiflivéget rágcsálni, szoptatás 1-5 perc ismét alszik (mostanában nehezebben) este 8 körül szintén mint a reggeli vagy ebéd. 9-10 között alszik szoptatva vagy nem ha sokat evett éjjel 1-2x ébred szoptatom 1-2 percre. Turmixolom az ételt neki, néha hagyok benne darabkát, de sokat öklendezik.Joghurtot, sajtot nem erőltetem… Vizet csőrösből iszik, 1 dl körül. Dilemmában vagyok és billegek a hozzátáplálás és elválasztódás fogalma között és mint mondtam szeretném még sokáig szoptatni.Teljesen kifáraszt a duplázás azaz etetés és szoptatás összeszervezése. 2. Rendben van a „menü” így? Elég a tápanyag és rost tartalom? 3. Elég ennyi tejmennyiség? 4. Tejpépre vagy tejitalra lehet szüksége? 5. Gond, hogy nincs sok időm főzni magamra nem kell főznöm, férjem nap közben megoldja, nem tudom, hogyan tovább…!?
    Mostanában kb. egy hónapja sokat nyűgösködik nem túl vidám fickó, csak ha játszunk, akkor nevetgél, tehát, úgy spontán nem mosolygós sajnos… Harap,karmol, húzza hajam… kicsit frusztráltnak látom, de általában utána 1 órán belül kakil is…
    Sajnálom, hogy ilyen hosszan sikerült csak leírni! Kérlek írd le a véleményed!
    Köszönettel:
    G.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 02. kedd

      1. Egy darabig előfordulhat, ha csak egy mellből szoptatsz, hogy az egyik kicsit nagyobb lesz.
      2.-3.-4. Szerintem rendben van az étkezése és elég ennyi tej is, nem kell tejpépet és tejitalt adni. Viszont a tejtermékekből adhatsz többet pl. joghurtot, sajtot, ez fedezi a kalciumszükségletet is.
      5. Mivel már sok mindent eszik, idővel elkezdhetsz úgy főzni magadra, hogy ő is azt kapja, amit te eszel, így együtt ehettek. Kapjon egyre több kézzel felcsipegethető ételt, ha már ügyesen eszi, akkor sok mindent tudtok így együtt enni.

  • Judit

    2011. július 21. csütörtök

    Kedves Ági!

    Mint már eddig sokszor,most újra tanácsodra lenne szükségem!
    Kisfiam 6 és fél hónapos.Nagyon mozgékony,kuszik,mászik,még nem volt 6 hónapos egyedül felült,sőt mostanában a fürdőkádban már fel is áll.Elkezdtük a hozzátáplálást.Ebédre evett már burgonyát,sárgarépát ízlett neki.Délután őszibarackot.
    A gondunk,hogy egy hete nem sikerül egyedül kakilnia,csak szélcső segítségével.Laevolac szirupot,kamilla teát is kapott,de semmi eredménye nem volt.Már ott tartok,hogy nem merek neki enni adni,arra gondoltam nem eléggé fejlett a hozzátápláláshoz.Éjszaka viszont 3-4alkalommal felkel szopizni félek,ha nem kap szilárd ételt még kevesebbet alszunk.Orvosnak is említettem tanácsadáson a problémánkat,a véleménye annyi volt,biztos nem adok neki eleget inni,és a téma lezárva.
    Mióta nem megy a kakilás az ételt sem akarja elfogadni.Egy-két kanál után elfordul,sír.Eröltetni nem akarom.Hozzáteszem 4 foga jön egyszerre,gondolom ez is az egyik indok.
    A védőnő szerint már napi 3 alkalommal kellene szilárdat ennie(ebéd,uzsonna,vacsora)!
    Hogyan segíthetnék neki?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Judit

    • Vida Agi

      2011. július 29. péntek

      A burgonya és a répa is fogja a székletet, ezért ezeket egyelőre hagyd el és adj inkább csak gyümölcsöket, őszibarackot, de főként sárgabarackot minden nap. Aztán, ha visszaállt a széklet, fokozatosan megint adhatsz neki burgonyát, de mellette minden nap kapjon sárgabarackot is, ha így sincs gond, akkor a barackot fokozatosan elhagyhatod az étrendjéből. Emellett tényleg ügyelj rá, hogy eleget igyon.

  • Rita

    2011. július 19. kedd

    Kedves Ági!
    A tegnapi hozzászólásomat azzal szeretném kiegészíteni, hogy a kanalas étkezések után, mivel ilyen keveset eszik mindig megkínálom cicivel, de akkor nem fogadja el, kizárólag csak lefekvés előtt, akkor pedig sokat szopizik.
    Köszönöm a válaszodat.
    Rita

  • Rita

    2011. július 18. hétfő

    Kedves Ági!
    A kislányom 9 és fél hónapos. 72cm és 9200g. ( 3200g-al született) Mászik, feláll, nyugodt baba. Gyakorlatilag 7 hónapos koráig kizárólag anyatejet kapott. Nehezen fogadta az új ízeket.A napirendjével kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. A napirendje a következő:
    5-6 óra között reggeli: anyatej
    9 óra körül ébred fel.
    10 óra körül tízórai: gyümölcs kekszel, joghurttal, túróval stb.( kb.50-100ml )
    11-kor alszik cicivel.
    13-14 óra ebéd: főzelék ( jó esetben 150ml, de ált kevesebb )
    15-kor alszik szintén cicivel.
    17-18 uzsonna : legtöbbször tejpép, néha főzelék
    19.30 fürdés, utána szopizik és alszik.
    Éjszaka 1x felkel szopizni éjjel 1 és 3 között.
    Amikor napközben elalszik, nemcsak nyugtatja magát a cicivel, hanem úgy érzem elég nagy mennyiségeket szopizik. ( tejem van még bőven ) Gondolom ezért eszik ilyen keveseket, illetve ezért tolódik ki ilyen későre pl.az uzsonna, mert előbb egyszerűen nem tudok belediktálni semmit. 2-3dl teát iszik meg napközben.
    Hagyjam így a napirendet, vagy esetleg hagyjam el a nappali szopizásokat? Akkor többet enne? Sajnos amit én főzök, azt egyáltalán nem eszi meg,( ennek ellenére mindig bepróbálkozom ) csak az üvegeset. Gyümölcsöt is mostanában kezdi elfogadni leturmixolva, eddig abból is csak az üvegeset ette.
    Válaszodat előre is köszönöm.
    Üdv, Rita

    • Vida Agi

      2011. július 30. szombat

      Tökéletes ez a napirend és szerintem a szopizásokkal sincs semmi baj, teljesen a korának megfelelő az étrendje.

  • Szabina

    2011. július 18. hétfő

    Kedves Ági!

    Már többször is kértem a segítségedet és meg is kaptam, most újra kérném.
    Kislányom 10 hónapos (2800kg és 48cm-vel született) 7kg fölött van nem sokkal és 69cm. Ezek a méretek jók egy 10 hónapos babának?

    Valójában a hozzátáplálással kapcsolatban kérném a segítségedet. Ez idáig 4szer szopizott és délben kapott főzeléket de mivel vesztett a súlyából 100gr-ot így a védőnő azt tanácsolta kezdjem el tápszerezni amit én nem szeretnék ennyi idősen bevezetni nála, így inkább a délutáni szopit szüntettem meg talán így több tejem marad. Most úgy néz ki egy napunk, 6órakor kel és szopizik majd olyan 8körül kap gyümit kekszel vagy túróval és ezzel elvan délig, 12körül főzelék, 4körül kap joghurtot vagy kefírt,majd mikor mi vacsizunk olyan 6-7 között kap egy kiflit amit elmajszolgat de csak egy kis részét, 7.30körül fürdés 8körül szopizik és alszik. Éjjel még kel szopizni amiről próbálom leszoktatni nem sok sikerrel mert borzasztóan sír és így nem megy kénytelen vagyok megetetni.
    Mit lehetne tenni, hogy ne kelljen tápszereznem mert sajna a tejem is egyre kevesebb és szerintem már nem sokáig lesz.

    A másik problémám az éjszakázás. van 6 foga miután kijött nem kelt éjszaka de szerintem most beindult a többi így újra kel enni tejem meg nem sok van én már csak 2szer adnék neki mert így még talán lenne 1-másfél hónapig de nem engedi hogy elválasszam.
    Elég sokszor is van fenn ami már kimerísztő.

    Kérlek segíts hogy mivel lehetne pótolni a szopi után úgy hogy ne kelljen tápszerezni és mit lehetne tenni az éjszakázás ellen?

    Egy héten hányszor ehet tejterméket és milyen sűrűn gluténes dolgot mert mi napi fél kekszet ettünk ez idáig mert nem mertem neki többet adni de most már nem elég az étel így kicsit több gluténes dolgot kap, ez baj?

    Válaszod előre is köszönöm .

    • magahary

      2011. július 19. kedd

      Szia Ági!
      Én a reggeli-ebéd- vacsora témában szeretnék kérdezni.
      Lányom lassan 8 hónapos. Tejcit és tápit is kap. 6 hónapos kora óta kap délben főzeléket.
      napirendünk így néz ki:
      Reggeli kb.6,30-7,30 között tejci(kb 80-120ml)+100 ml tápi
      Tízórai: 10-11 között: gyümi (alma, barack, meggy)
      Ebéd: 11,30-12,30: Főzelék (kb. 200-220g)
      Uzsi: 16,00 körül tejci és 130 ml tápi
      Vacsi: tejci+200 ml tápi
      Doktornénink és a védőnénink szerint már napi 2x kellene főzeléket ennünk. Szerintük vacsira kellene bevezetni a tápi helyett. Gondom ezzel a következő: kialakult már az esti elalvási szokásunk. azaz: fürdés, szopi, tápi, alvás. Úgy érzem ezt nem kellene megzavarni. Viszont uzsira nem szívesen adnék főzeléket. Idősebb korában sem fog uzsonnára főzeléket enni.
      Összegezve nem tartom logikusnak, hogy uzsonnára cicit és tápit kap vacsira meg főzit.
      A doktornő azzal indokolta a 2. főzelék bevezetését, hogy a picinek nagy a súlya (majdnem 9 kg.). én szívem szerint az uzsonnai tápit váltanám ki, de nem főzelékkel.
      teljesen tanácstalan vagyok!
      Kérlek segíts!

      • Vida Agi

        2011. augusztus 02. kedd

        Én is úgy gondolom, hogy előbb az uzsonnát kell kiváltani, a reggeli és a vacsora kiváltása szokott mindig az utolsó lenni. Egyébként a baba nagy súlya egyáltalán nem indok arra, hogy kiválts egy étkezést, azért kell étkezést kiváltani, mert már látszik a babán, hogy nem lakik jól az adott étkezésnél csak a folyékony táplálékkal. Tehát a baba igényei kell, hogy diktálják a tempót, nem a védőnő elvárásai.

    • Vida Agi

      2011. július 29. péntek

      A születési súlyához jók ezek a méretek.

      Felesleges tápszert adni neki, ha anyatejes, inkább adjál egyre táplálóbb főzelékeket (burgonyával, rizzsel)
      A tejed nem lesz több, ha elhagysz egy szoptatást, sőt, ettől még kevesebb lesz, mert kevesebb ingert kap a mell. Szoptass gyakrabban, hogy több tejed legyen.

      Akár minden nap kaphat tejterméket és glutént.

      A legtöbb baba másfél éves korig megtart 1 éjszakai evést, ez nem gond, a tejtermelésnek is jót tesz. Ha fogzik és 3 óránál gyakrabban kel emiatt éjjel, akkor homeopátiás szerekkel segíthetsz rajta, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Ildikó

    2011. július 17. vasárnap

    Kedves Ági!
    Előző kérdésem óta újabbak merültek fel:
    1. A délutáni hozzátáplálás alapvetően gyümölccsel történik, ezeket nagyon szereti, kb. 70-80 grammot eszik már meg belőlük. Kell ennél több ebben az időszakban a gyümölcsből? Több helyen olvastam, hogy gyümölcsből 50 g az egy adag, nem akarom túlterhelni a kis pocakját, bár látszólag semmi gondja nincs ekkora mennyiséggel és evés közben is szívesen fogadja ezt az adagot.
    2. Ha a fenti mennyiséget délután megeszi, akkor már ne szoptassam meg? Most még szopik utána, bár kicsit már kevesebbet talán, mint gyümölcs nélkül, de elég lesz neki ennyi kaja?
    3. Ha nem szoptatom meg utána, akkor figyeljem, mert lehet, hogy a következő szopit hamarabb fogja kérni?
    4. Kezdjem el ezzel párhuzamosan az ebédidőben történő szoptatás előtt a főzelékeket adni? Ezzel ugyanígy kell majd csinálni, mint a délutánival, azaz ha már eszik egy adagot (150 g körül?), akkor már ne szoptassam meg ebédre?
    5. Mit tegyek, ha nem szívesen eszi a krumplit? Próbálkozzam mással, pl rizzsel, mert lehet, hogy ő azt fogja szeretni?
    6. Ha úgy látom, hogy semmi gondja nincs a kakilással, és szívesen eszeget, akkor megpróbálkozhatok a következő hónapra javasolt zöldségekkel, gyümölcsökkel, hússal is?
    7. Fent a cikkedben olvastam, hogy kb. egy 2 dl-es pohárnyi egy adag a gyümölcsből, de ez nekem rengetegnek tűnik. Egy jókora almát szoktam neki adni, ami kb. 80-90 g pép, ennél is több kéne? Pl. a sárgabarackból már 3 db húsát adtam, ami szintén kb. 70-80 g volt, így kb. 6 db barack lett volna a 200 g, de ennyit még én sem tudok megenni…
    Elnézést, hogy hosszú lett, és előre is köszönöm a válaszodat!
    Üdv,
    Ildikó

    • Vida Agi

      2011. július 29. péntek

      1. Annyi kell, amennyit megeszik, nem kell erőltetni. De az 50grammos dolgot nem tudom, hol olvastad, 150-200 gramm egy adag gyümölcsből, ennyit is nyugodtan megehet, ha elfogadja, akkor még többet is.
      2. Ha legalább 150 grammot megeszik, akkor már nem kell utána a szopi.
      3. Ha megevett egy teljes adagot, akkor a következő evés a megszokott időben lesz.
      4. Igen.
      5. Tegyél kevesebb krumplit és több zöldséget/gyümölcsöt a főzelékbe, illetve elkezdheted a rizst is.
      6. Húst mindenképpen adjál már. A hónapokat azonban inkább tartsd be.
      7. ha úgy látod, elég neki a 70-80 gramm, akkor egyen annyit, de a gyümölcsök nem annyira táplálóak, ezért ezekből 150-200 gramm az adag (a bébiételek sem véletlenül 150-250 grammos kiszerelésűek)

      • Ildikó

        2011. augusztus 04. csütörtök

        Kedves Ági!
        köszönöm a segítségedet!
        A gyümölcsökkel elég jól haladunk, az uzsonna már csak gyümi, szopi nélkül.
        Viszont próbálom az ebéd bevezetését, de egyszerűen nem megy. amilyen szépen eszik uzsonnára, annyira nem hajlandó ebédidőben főzeléket enni. Csökkentettem a krumplit benne, több másik zöldség, pl. répa, de így sem eszi meg, pedig már húst is rakok bele, de így nincs sok értelme annak sem.
        Érdekes, hogy nem teljesen elutasító, hanem beveszi a szájába, fincsorog, úgy csinál, mintha öklendezne, persze nem öklendezik, és bőséges nyállal együtt kiforgatja a szájából. Utána hagyja, hogy még próbálkozzak 4-5 kanállal, illetve félkanállal, de ugyanez a forgatókönyv.
        Az uzsonnát percek alatt benyomja, sőt szól, hogy adjam kicsit gyorsabban, ha elbambulnék 🙂
        Szóval nem tudom, mit csináljak továbbra sem. Már kevertem almába is krumplit és húst, de azt is kiköpte, pedig alma íze volt az egésznek, úgyhogy még kicsit becsapnom sem sikerült…Lehet, hogy inkább az ebédidő nem fekszik neki? Próbáljam adni inkább délelőtt?
        Köszönettel,
        Ildikó

  • Ildikó

    2011. július 12. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam elmúlt 6 hónapos, 2,5 hete kezdtem a hozzátáplálást (anyatejes, 8640 grammos). Úgy veszem észre, hogy a gyümölcsöket jobban kedveli, almát, őszi- és sárgabarackot is evett már, továbbá a 7gabonás milupán, krumplin, céklán és répán is túl vagyunk már, de ezeket a „főzelékeket” nem kedvelte túlzottan, alig evett belőlük.
    Mindig a délutáni alvás után etetem, utána pedig szopik.
    A kérdésem az lenne, hogy normális, hogy csak kb. 40 grammokat akar enni ezekből a gyümölcsökből? Többet már beleénekelni sem tudok a szájába, kéri a cicit és jót eszik belőle utána.
    A főzelékekből 3-4 kanálig jutottunk, azokból nem is kellett több neki.
    Úgy látom egyébként, hogy tetszik neki ez az evés téma, de nem tudom, hogy így hogyan fogjuk kiváltani a délutáni szoptatást, ha csak ilyen keveset hajlandó megenni?
    Hogyan tudnám növelni a mennyiséget, hogy egy étkezésre elegendő legyen? Lehet, hogy most ez a nagy meleg is befolyásolja?
    Köszönettel,
    Ildikó

    • Vida Agi

      2011. július 29. péntek

      Igen, ez normális, általában az anyatejes babák lassabban barátkoznak meg az új ételekkel. Nem kell siettetni semmit, jó súlyban van, van még anyatej, idővel többet fog enni, kevesebb lesz a tej és akkor el lehet hagyni egy szoptatást.

  • Heni

    2011. július 11. hétfő

    Kedves Ági!

    Koraszülött babák hozzátáplálásának elkezdését mikor javasolod? Milyen életkort vegyünk figyelembe: a valódit vagy a korrigáltat.
    A mi esetünkben 2 hónap különbség van.

    Köszönöm válaszod!

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      A valódit kell figyelembevenni.

  • Alíz

    2011. július 10. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kislányom 5hónapos elmúlt, a múlt héten vezettem be nála az almát, most barackot kap, de csak a levét. Olvastam egy hozzátáplálási útmutatóban, amit postán küldtek, hogy ilyen korban kaphat a baba gluténmentes gabonát (rizs, kukorica) és láttam is a boltokban kitéve tejberizspépet. A lányom anyatejes és glükóz allergiája van, azt szeretném kérdezni, hogy ilyesmit lehet-e neki adni, vagy érdemes-e? Még nem kapott semmilyen pépet, csak gyümölcslevet. Azért kérdezem, mert írták róla, hogy elég tápláló ez a pép és hogy jól aludnak tőle a picik, ha teli a pocakjuk. Előbb olvastam, hogy anyatejes babának nincs szüksége ilyesmire ezért gondoltam megkérdem egy hozzáértő véleményét. Illetve még egy kérdésem lenne, hogy kezd kevesebb lenni az anyatejem…vagy a lányom étvágya nőtt meg, nem tudom eldönteni, de sokszor nem bírja ki az evések közti 3órát, de van amikor 4-5órát is elvan evés nélkül. Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor kell-e még anyatejgyűjtő állomásra menni tejért, vagy tápszerrel esetleg más módon kell kiegészíteni a táplálkozását?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel: Tomik Alíz

    • Vida Agi

      2011. július 29. péntek

      Tényleg nincs szükség az anyatej mellett tejpépre. Ha elmúlt 5 hónapos és már hozzátáplálsz, akkor nem kell tápszer az anyatej mellé, hanem a hozzátáplálással pótolhatod, ami kiesik. Tápláló a burgonya, a rizs, ezeket be lehet vezetni az étrendjébe és 6 hónapos kortól a gabonaféléket is fokozatosan.

  • Gabi

    2011. július 08. péntek

    Kedves Ági,
    az alábbiakban kérném a véleményed: kislányom most lesz 8 hónapos. Ha jól emlékszem, kb.1,5 – 2 hónapja fordul elő, hogy a bal szeme körül, legfőképpen a szem alsó részén (de most már néha a szemhéjon is) kis kiütések jelennek meg, általában 1-3 egyszerre. Pattanásszerűen néz ki, kicsi piros folt közepén fehér tető. Ezek az apró kiütések néha fél nap múlva, néha 1-2 nap múlva maguktól eltűnnek, és úgy látom hogy a kislányom sem zavarják, mert nem kapargatja-vakargatja. A hozzátáplálást 6 hónapos korában kezdtem el, figyeltem arra is, hogy a korának megfelelő zöldségeket, gyümölcsöket egye, és az esetek nagy részében saját kezűleg készítem el neki. Emellett szoptatom is még. Mutattam a gyerekorvosnak, aki hümmögött majd azt mondta, hogy óvatosan kenegessem Bethadinnal. Ezt (még) nem kezdtem el. Próbáltam utánaolvasni, hogy esetleg lehet-e ételallergia mégis, de az olvasottak alapján nem vagyok erről meggyőződve. Te esetleg találkoztál már ilyesmivel? Lehet, hogy mégis valami ételre allergiás? Csak azért csodálkoznék ezen, mert (gondolom) a legkevésbé allergén ételekkel kezdjük az etetést (alma, krumpli,répa, stb.), vagy van hogy ezek is így leterhelik a kis szervezetet? Nemsokára szeretném elkezdeni a tejtermékeket (joghurt, sajt) is, de most félek egy kicsit.
    Előre is köszönöm a válaszod.

    • Vida Agi

      2011. július 29. péntek

      Ezt orvosnak kéne megmutatnotok, amikor vannak a kiütések. Lehet egyébként öblítőtől, fürdetőtől, sampontól, de akár az általad használt kozmetikumoktól is ilyen kiütés, nem csak attól, amit megeszik a baba.

  • Gwen

    2011. július 06. szerda

    Kedves Ági,

    Kisfiam a napokban tölti be a 6 hónapot, viszont koraszülött baba, 2 hónappal korábban született a kiírt dátunhoz képest. Mit javasolsz a hozzátáplálás szempontjából? Mikor érdemes elkezdeni? A korrigált életkort vegyem figyelembe (ami még csak 4 hónap), vagy nézzek valamilyen átlagot? Eddig csak anyatejet kapott.

    Köszönöm válaszod

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      Hozzátáplálásnál a valódi életkort kell figyelembevenni, nem a korrigáltat.

  • Mariann

    2011. július 06. szerda

    Kedves Ági!
    A fiam 6 hónapos és szépen haladunk a hozzátáplálással, őszibarackturmixot és sütőtökpürét szereti.A gyümölcshöz reszelek neki babakekszet is, hogy laktatóbb legyen.A problémánk a széklettel van 3-4 naponta kakil úgy hogy reggeli előtt langyos kamillateát adok neki pár kanállal.(ezt 3. napon adom neki)Milyen megoldást javasolsz, mert úgy tudom az őszibarack és a sütőtök székletlazítók közé tartozik.
    Köszönöm válaszod!
    Mariann

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      A keksz fogja meg a székletét szerintem, ezért vagy el kéne hagyni, vagy pedig adj neki több őszibarackot, illetve sárgabarackot is lehet.

  • Judit

    2011. július 05. kedd

    Kedves Ági!

    A kislányom 10 hónapos, 6 hónapos korában kezdtük a hozzátáplálást, de még mindig elég nehezen megy. Csak keveset hajlandó elfogadni, (általában 80-100 ml-t alkalmanként főzelékből vagy kicsit többet gyümölcsből), azt is csak úgy, ha anya közben a kedvenc dalait énekli. Most naponta három alkalommal próbálkozunk a kanalazással. Anyatejes baba, két szoptatás között kínálom, mert ha túl éhes, egyáltalán nem fogadja el a kanalas ennivalót. Viszont nappal még mindig nagyjából két – két és fél óránként kér tejcsit, és éjjel is kétszer vagy háromszor szopizik. Egyébként szépen fejlődik, most 8200 g (2200g-mal született).Szeretném rávenni, hogy kicsit több kanalasat egyen és legalább napközben ritkábban szopizzon, mert így nem igazán tudunk kimozdulni itthonról (a cumit egyáltalán nem fogadja el). Lehet valamit tenni ennek érdekében (természetesen csak úgy, hogy neki se legyen rossz), vagy mindenképpen meg kell várni, hogy magától változtasson?

    Válaszodat előre is köszönöm!
    Judit

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Próbáld meg, hogy elkezded szoptatás után kínálni neki az ételeket, legalább napi 1 alkalommal, illetve úgy átütemezni a napirendet, hogy az egyik szoptatás után kicsit később kapjon enni és a következő szoptatás kimaradjon (hiszen éhes nem lehet, mert előtte evett)

  • KOMIVES TUNDE

    2011. július 04. hétfő

    Kedves Agi!Kisfiam 8 honapos, 7.5kg-s, 67cm, 8 honapra szuletett, 2500 gr-al es 47cm-el. A kerdesem a hozzataplalassal kapcsolatba lenne, kisfiam szopizik meg most is, ami nagy orom szamomra, mert sokaig szeretnem szoptatni. 6 honapos koraig csak anyatejet kapott, utanna lassan kezdtem bevezetni a gyumolcsot es zoldsegeket es a tejpepeket, csak kozbe kiderult, hogy allergias a tejre, mindenre ami tejet tartalmaz, ugyhogy lemondtam a tejpepekrol. Mostani etkezesi rendunk ugy nez ki, hogy: reggel 7 korul szopi, 10-11 kozott gyumolcs+ rizs (egy par kanal Nestle rizs), 13-14 ora kozott ebed (ami mar szinte mindenfele zoldseg husival es heti egyszer csirkemaj), 17 ora korul szopi, 19-20 kozott megint gyumolcs ( egy par kanal Nestle rizs)es vegul 22.00 szopi es akkor reggelig alszik. Hozzateszem, hogy mindegyik etkezes utan meg egy kicsit szopizik, pedig mar megeszik ebedbol is 200gr-ot, de nem eroltetem, hogy leszoktassam a szopizasrol, ezert adok neki amennyit ker.Kerdesem az lenne, hoghy jo ez igy ahogy csinalom, es szuksegem lenne par tanacsra, hogy mit adhatnek meg neki, mivel tejtermeket nem tudok adni,szegenyes etrend-e igy, hogy csak gyumolcsot es zoldseget kap? Maradhat igy a szopizassal napkozbe vagy maradjon ki es szopizzon csak reggel es este? Koszonom valaszod, Tunde

    • Vida Agi

      2011. július 15. péntek

      Teljesen jó ez az étrend. A gyümölcsökön, és zöldségeken túl mindenképpen kapjon naponta húst, hetente májat és gluténféléket (teljes kiőrlésű gabonák, kenyér stb.) Recepteket az ingyenesen letölthető Nagy Babaszakácskönyvben találsz: http://www.kismamablog.hu/konyvek

  • Kovács Gréta

    2011. július 03. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom július 14-én lesz hét hónapos. A hozzátáplálást öt hónapos korban kezdtük. A védőnőnk azt mondta, hogy adhatom neki az újkrumplit. Régi krumplit igazából már nem nagyon lehetett kapni, ha volt is, az nagyon aszott, csúnya volt. Tehát én két hónapja az újkrumplit adom a babának. Sajnos a közelünkben nem lehet bio zöldséget kapni. Most azt olvastam, hogy a baba nem kapjon újkrumplit a nitrit miatt. Kérdésem, hogy ehet – e a baba újkrumplit? Ha nem ehet, akkor gond – e, hogy én közel két hónapig azt adtam? Még nem eszik meg egy teljes adagot, kb. 90 – 100 gramm, amit eszik. Válaszodat előre is köszönöm.
    Kovács Gréta

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Semmi gond, ha újkrumplit kapott, nyugodtan eheti. A burgonya nitráttartalma közepes, a salátában, céklában, spenótban, zellerben stb. több nitrát van, mégis adjuk őket a babáknak. Amire vigyázni kell, hogy ezek ne álljanak sokat a hűtőben és megfőzve, frissen elkészítve adjuk a babának.

  • Franciska

    2011. július 03. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom 10 hónapos. Sajnos a 4.hónaptól már tápszeres pótlásra volt szükség. Szépen könnyedén álltunk át a tápszerre az anyatejről. Nincs túl sok bizodalmam a tápszerekhez, de jobb híjján…Mostanában olvastam egy cikket az interneten a kecsketej jótékony hatásáról…lenne megbizható forrásom ennek beszerzésére. Gondoltam megpróbálom innentől kezdve, de mindenképpen érdekelne erről a véleményed.

    Üdvözlettel és köszönettel
    Franciska

    • Vida Agi

      2011. július 15. péntek

      Nem szabad tápszer helyett kecsketejet adni a babának. A tápszert úgy állítják össze, hogy a baba számára megfelelő összetétele legyen, a kecsketej összetétele a kiskecske számára megfelelő, de nem csak emiatt nem szabad adni, hanem azért sem, mert allergizál.

  • d.eszter

    2011. július 02. szombat

    Kedves Ági!
    Azt szeretném tudni, hogy hallottál-e már a Baby Led Weaning-ről és ha igen mi a véleményed. Köszönöm válaszod!

    PS: a BLW lényege, hogy a baba magától kezd el enni és szinte ugyanazt kapja, ugyanolyan formában, mint amit a szülők esznek. A lényeg, hogy nincs pürésítés és így a baba először rágni tanul meg, majd nyelni. Nagyon érdekelne a dolog, mert többektől hallom, hogy milyen nagyszerű a módszer, viszont én nem merném kipróbálni. Kíváncsi lennék egy szakember véleményére a témában.

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Igen, ismerem a módszert, szerintem jó ötlet, mert gyakorlatilag tényleg így kéne kinéznie a hozzátáplálásnak és 100-200 éve még így is nézett ki, hiszen ez vezet a leghamarabb az önálló evéshez.

  • Gyöngyi

    2011. július 01. péntek

    Kedves Ági!

    A kisfiam pár napja múlt 8 hónapos (33 hétre született). Már pici korában gondok voltak a szopival nálunk, több sztrájkot vészeltem át vele, soha nem derült fényezek okára még szoptatási tanácsadóval sem. Lehet ennek tudható be, hogy az elejétől kezdve nem volt gondunk a kanalazással, azt nagyon szerette és igen gyorsan (talán túl gyorsan is) hagyta el a szopikat. A hozzátáplálást 5 hónapos korában kezdtem orvosi javaslatra, mert akkor is sztrájkban volt az uzsi-szopit illetően. Mostanra már csak a reggeli és az esti szopi maradt meg. Egy napunk így néz ki.
    fél 7-7: szopi
    tízórai: gyümölcs
    ebéd: főzelék
    uzsi: gyümölcs vagy joghurt v. egyéb bébidesszert
    vacsora: tejpép
    fürdés után még egy kis szopi és azon bealvás
    A problémám az, hogy elkezdte kihagyni néha a reggeli szopikat is és néha az estit sem igényli. Már egyszer történt olyan is, hogy se a reggel, se este nem akart szopizni. Ilyenkor reggelire valami tej alapú dolgot adok, pl, túró gyümölccsel vagy joghurt.
    Mit tehetek? Adjak neki tápszert? Tudom, hogy buta kérdés, de miért van szüksége a babáknak egy éves korig 500 ml tápszerre vagy anyatejre? Van aki hamarabb akar leszokni ezekről?

    Előre is köszönöm a válaszodat. Szép napot:)

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Szerintem nem kell mindenáron tápszert adni. Szopizzon, amikor kéri és ha reggelire nem kér, akkor kapjon helyette valami tejterméket, felesleges a tápszer.

  • Rebeka

    2011. június 30. csütörtök

    Kedves Ági!

    Lehet hogy nagyon buta kérdést teszek fel neked, ezért előre elnézést kérek, de tanácstalan vagyok a hozzátáplálással kapcsolatban. Kislányom 6 hónapos, egyre többször kel fel éjjelente is enni, érdekli az étel, mindent kinéz a szánkból 🙂 Eddig csak anyatajet kapott. Soha nem volt rengeteg tejem, fejnem kellett sokat hogy legyen elegendő tejem. Hajlamos volt az apadásra. Egyébként igény szerint szopizik a babám, sosem tudtam 3-4 óránkénti evésre szoktatni. Nagy cicifüggő.A kérdésem az lenne hogy ha elkezdem a hozzátáplást és majd idővel kiváltunk egy-két étkezést az milyen hatással lesz a tejtermelésre? Szerinted reggel, este és éjszaka attól még fogok tudni szoptatni? Illetve mit tanácsolsz, hogyan kezdjünk hozzá így hogy nincs adott időpont egy-egy étkezésre?

    Köszönöm előre is a választ

    • Vida Agi

      2011. július 06. szerda

      Ha elkezditek a hozzátáplálást és mindig annyit eszik, amennyi jólesik neki, akkor fokozatosan csökkenni fog a tejmennyiség, pont annyival, mint amennyivel a baba többet eszik másból. De ez is csak akkor, ha már többet eszik a baba kanalas ételt, tehát ez egy lassú folyamat, nem kell aggódnod, hogy emiatt hirtelen elapad a tejed. Ha sokáig szeretnél szoptatni, akkor el tudod kezdeni a hozzátáplálást úgy, hogy az egyik szoptatás után (délelőtt) kezded neki adni az új ízeket.

  • Krisztina

    2011. június 30. csütörtök

    Én most szülök és az érdekelne,h. a fájdalmakra mivel lehet rákönnyíteni.Hogy a kádas szülés fájdalommentesebb-e. Hogy a Schüssler-só használata ajánlatos-e és h. mit jelent a nutriton és a bukizás. Köszönöm

    • Vida Agi

      2011. július 05. kedd

      A fájdalomcsillapítás kapcsán javaslom ezt a cikket: http://www.kismamablog.hu/szules/szules-homeopatia
      A vízben szülés ellazít, természetesebb, kényelmesebb közeget ad és ez a fájdalmat is csökkentheti, a folyamatot pedig gyorsíthatja.
      A megfelelő Schlüssler sók használata mindenképpen jó lehet (ld. a fent ajánlott cikket)
      A bukizás az, amikor a baba a megevett tejet vagy tápszer visszabukja. Ennek az az oka, hogy a kicsi gyomorszája még nem zár rendesen, ezért ahogy mozog, visszafolyik a táplálék. A nutriton olyan szer, ami segít csökkenteni a bukások számát, amennyiben túl sokat bukna a baba.

  • Krisztina

    2011. június 29. szerda

    Szia Agi
    Nem nagyon kaptam megefelelo temakort, igy hat ide leirom a problemankat.
    Eszrevettem hogy 10.5 honapos kislanyomnak a bordak also resze befele allnak. a gyermekorvos a Harrisson sancot emlegette es azt mondta hogy ez idovel elmulik. Utana olvastam es az angolkorral magyarazzak, D vitamin es kalciumhianyt emlegetett a doktorno, de aggaszt a dolog. Vigantolt naponta 2szer 3 cseppet kap es kethetente kalciumot is adok neki ket heten keresztul. emellett csikemajat, tojassargat, turot, sajtot is kap eleg gyakran, es a tejbegrizet is tehentejjel fozom neki. Sajnos tapszeren nott fel es azt sem nagyon szerette, pedig egy parat kiprobaltunk. Nem tudom h mi egyebet tehetnek meg. Jaj, es meg vannak kiuteseink amelyekre a doktorno azt mondta h allergia valamire a levegoben, Advantant adott ra, de eleg gyakran elojon rajta.
    Azt olvastam h a D vitamin hianya is okozhatja ezt.
    Nem tudom mit csinalhatnek, elegge ideges vagyok, a doktorno szerint az ilyen allergias babak nagy szammal lesznek asztmasok.
    Kerem adjon tanacsot.
    Elore is koszonom.

    • Vida Agi

      2011. június 30. csütörtök

      Ha kap Vigantolt, akkor nem lehet D-vitamin hiánya, különösen, most nyáron, amikor pár perc a levegőn is elég a D-vitamin szükséglet fedezésére, emiatt nem kell aggódnod.

  • Hegedüs Szilvia

    2011. június 29. szerda

    Kedves Ági!

    Még kiegészíteném a hozzászólásomat:
    Vince szeret kenyérhéjat majszolni, babakekszet is eszeget, almát is és szinte minden zöldséget megkóstolt már főzve és nyersen is, de mindig csak pár falatot hajlandó enni. Husit is eszik a saját ételeinkből, de csak 4-5 falatkát kér. Nem tudom egyik étkezését sem ezzel kiváltani. Túrót, sajtot és mindent ami a korának megfelelő már kapott és kap. A rizspépek is inkább gyümölcsök minimális rizspéppel, de így sem eszi!

    Még egyszer köszönöm válaszod!

    Szilvia

  • Hegedüs Szilvia

    2011. június 29. szerda

    Kedves Ági!

    Szeretném a segítségedet kérni!

    Kisfiam 1 hét múlva 10 hónapos. 7 hónapos koráig reggel és este még szopizott, minimális mennyiséget. Nem fogadott el utána semmi hozzátáplálást, az éjszakákat átaludta. Ahogy betöltötte a 7 hónapot elutasította a cicit. Jött a tápszer, szép fokozatosan evett egyre többet, míg eljutottunk a normál adagig. Közben elkezdődött a fogzás is. Ő pedig egyre kevesebb kanalas ételt akar elfogadni. Míg szopott reggel és este 180-220 ml gyümölcsös rizspépet evett tízóraira és uzsira és ugyanennyi főzeléket ebédre. Amíóta rendes mennyiséget eszik a tápból reggel és este, 50-80 ml kanalas ételt fogad el. Főzelékből sokszor szinte semmit. Kénytelen voltam délre is tápszerrel kiegészíteni az ebédet. Az uzsit és tízórait folyékony tejpéppel. Semmilyen praktika nem jött be (játszás kanállal, éneklés, momdóka stb.), fokozatosan egyre kevesebbet hajlandó elfogadni. Segítségedet előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. július 05. kedd

      Ezt okozhatja a fogzás, mert a főzelékek, gyümölcsök kicsit savasabbak, ezért csípik az ínyét. Legyél türelmes, kapjon annyi főzeléket, amennyit elfogad, kezdjétek el mellette a darabos, saját kezével megfogható felcsipegethető ételeket is, és emellé igyon annyi tápszert, amennyit kér. Ahogy áttörnek majd a fogai, az étvágya is javulni fog.

  • Évi

    2011. június 27. hétfő

    Kedves Ági

    Kisfiacskám 7 hónapos lesz holnap. Eddig sem evett nagy adagokat egyszerre de azért ilyen keveset se mint mostanság.

    Napirendje:
    6 óra 90-120 ml tápszer (már BEBA 2)
    Max 8 órakor szundi és 10 körül ébred ált.
    10-10.30 fél üveg gyümi + gyümilé 20 ml kb
    12 óra szunya és ébredés 13-14 óra között
    13-14 körül fél üveg főzelék és 60 ml tápika
    15 óra alszik megint
    16 óra körül 120-150 ml tejpép
    18 óra körül 120 ml tápika
    mostanság nem akar aludni fürdés és vacsi után hanem kb 21.30 fent van. Aztán szunya, 2 x ébred egy jó 2 hete de csak iszik vagy hátsimogatásra könnyebb-nehezebb próbálkozásokkal vissza alszik. Reggel 6 ébred

    Jó ez így? Nem eszik keveset? Még nincs fogacska és kb. 3 hete felállt. A két alsó foga szerintem jönni fog mert látszik az ínyén valami.Dentinox gélt használok rá.

    Napközben jól elvan egyébként de egy ideje nem akar egyedül maradni, ha nem ül vele valamelyikünk a szobában akkor sír. Mosolygós baba. 1×2 volt székrekedése picit. Arra mit lehet? Az etetés egyébként nagyon nehéz mert dünnyög, olykor örjöng közben és kalimpál.
    Ha cumisüveg van akkor nincs baj, de egyébként szépen eszik kanállal csak türelmetlen szerintem.

    köszi
    Évi

    • Vida Agi

      2011. június 30. csütörtök

      Jó ez így, eleget eszik.
      Ha székrekedése van az ételektől, akkor adj neki sárgabarackot.

  • Kriszti

    2011. június 27. hétfő

    Kedves Ági!
    A kislányom most 7 hónapos és 5 hónaposan kezdtük el a hozzátáplálást. De ez alatt a 2 hónap alatt SEMMIT sem fogadott el kanállal, összeszorítja a száját és sír ha megpróbálom etetni. Türelmes voltam, és 2 hete a cumisüveg cumiját is levágtam és kicsit hígabbra keverve próbáltam etetni, de szinte semmi így sem. Próbáltam már ezen kívül picit darabosra hagyni az ételt, anyatejjel keverni, üvegeset adni, de eddig semmi. El vagyok keseredve, mert mellette van egy 3 éves kisfiam, akivel ugyancsak foglalkoznom kell, így nem nagyon jut több órám naponta etetésre:(. Ha pedig nem adok Neki a próbálkozás után tápszert akkor sír folyamatosan, mert persze éhes.
    Kérem segítsen
    Köszönettel

    • Vida Agi

      2011. július 05. kedd

      Próbáld meg, hogy nem a tápszer előtt akarod etetni, hanem a megszokott időpontokban a tápszert kapja, és két etetés között félidőben adsz neki 1-2 falatot. Amikor ti esztek (főként, amikor a testvére is), akkor is ültesd oda magatokhoz, hogy az ösztönös kíváncsisága vezesse az evésre, ne az, hogy te akarod mindenképpen megetetni.

  • Lica

    2011. június 24. péntek

    Kedves Ági,

    Meddig kell bevezetni az új ízeket az 1 kanalas módszerrel? És mikor érdemes kiváltani pl. a déli szopizást? Most 8 hónapos a kisfiam és 4x szopizik, de. gyümölcs, du. főzeléket kap 2 szopizás között. Általában megeszik egy adag gyümölcsöt és főzeléket is, bár a gyümöcsök persze jobban mennek. Ha elhagynánk a déli szopizást, akkor lehet hogy szívesebben enné a főzeléket? Nem igazán értem, hogyan fogja ő magától elhagyni a szopizásokat?

    • Vida Agi

      2011. június 30. csütörtök

      Amikor új ételt adsz, akkor mindig az 1 kanalas módszert kell használni a gyerek korától függetlenül.
      A kiváltás csakis a gyerektől függ. Ha már meg tud enni egy teljes adag ételt, ki lehet váltani az adott étkezést, azaz egyszercsak már ne adj előtte szopit, hanem csak a főzeléket add és utána inni vizet.

      • Lica

        2011. július 01. péntek

        Igen, pont ez a kérdésem, hogy ki LEHET váltani, de ha szopizik (kb délben) és főzeléket is eszik (2 körül), akkor ki KELL-e váltani…nekem egyébként nem sürgős a kiváltás, hála Istennek.

  • Edina

    2011. június 23. csütörtök

    Kedves Ági, az előző kérdést is én írtam, csak annyit szeretné hozzáfűzni, hogy azóta sem eszik jól, viszont gyakran szopizik. Hiába kínálom bármivel, elutasítja és egy kis idő múlva „szedi le a pólót rólam” Egy hónap alatt 400 grammot gyarapodott, hurkái vannak, de egy 13 hónapos babának állítólag nem elegendő az anyatej, hiszen ezért is kap már vasat. Hangsúlyozom, hogy sok mindent kipróbáltunk már, etetőszékből is kivettük, kanálból kínáltuk, vagy falatokat vehetett ő el, de mindig az a vége, kb 3 falatka után, hogy elkezd játszani. Ha nem volna elég az anyatej , akkor éhes volna, vagy nem? Nagyon ijesztő olvasni vagy hallani, hogy más baba mennyit eszik. Neki ritkán vannak olyan napjai, amikor megeszik egy kis banánt, egy két sajtszeletet, egy dl főzelék/étkezés már jónak számít és egy kis vajas kenyeret! És ha még uzsizik is, szárnyalok.Segítséged köszönettel várom.

    • Vida Agi

      2011. június 30. csütörtök

      Ha nem lenne neki elég az anyatej, akkor éhes lenne, éppen ezért nincs miért aggódnod, az igazán éhes gyerek eszik rendesen, de ő látszólag nem éhes, mert jóllakik anyatejjel, nem kell erőltetni, ez idővel magával változni fog majd.

  • Edina

    2011. június 20. hétfő

    Kedves Ági, 13 hónapos babám mostanra enyhén vérszegény, vashiányos ezt a vérvétel kimutatta, de nagyon kínlódunk az evéssel. 3. gyerekem, az előző kettővel nem volt semmi gond, a babám már az első hetektől kezdve keveseket szopizik. Egy éves korára a súlyát megháromszorozta, doktornő szerint rendben van. Akaratos kislány és határozott. Hogyan vegyem őt rá arra, hogy egyen főzeléket, husit, stb legalább kétszer egy nap. Két kis szelet sajtot szívesen megeszik, vagy banánt, málnát, de mást nem. Kenyérfalatokat nyalogatja, majd kiköpi. Etetőszékben feláll, kiveri a kanalat a kezemből. A sütőtökös konzervet úgy ahogy megeszi, de az 5 hónapos babáknak van. Nappal kétszer biztosan szopizik, hiába kínálom mással. Félek, nehogy baja legyen.
    Köszi a segítséged, nagyon várom!
    E.

    • Vida Agi

      2011. június 30. csütörtök

      Mivel a súlya rendben van, ezért egész egyszerűen csak arról van szó, hogy nem minden ételt szeret (ami normális is ebben a korban). Add neki azokat, amiket szeret és kombináld mindig új ételekkel. Ne akard te etetni, 13 hónaposan már az etetések többségében magának kell ennie. persze kanállal még nem tud enni, ezért adj neki sok olyan ételt, amit maga is megehet kézzel felcsipegetve.

  • Ivett

    2011. június 20. hétfő

    Kedves Ági!8hónapos a kislányom,az a gond vele,hogy nemnagyon akar szopni.6hónapig adtam a tejet másik babának is és a fiam 16hónapig szopott,magától szokott le.Sokan arról írnak,hogyváltsanak is 1szopit,hogyszoktassák le,én pont aztszeretném ha többet szopna.4-5alkalom megvan mióta eszik azóta nemnagyon cicizik,ha evés elött adomneki 1cicit kiszopik de a másikat nem.Szopik utánna mégis megeszik egy egész almát-kekszel,vagy félszelet vajaskenyeret,vagy 4halrudat.Evéssel nincs gondom,csak a szopással.Van,hogy szopik és utánna rögtön megiszik 20-30ml vizet.Azt honnan tudom,hogy mostmár nem-e kevés a tejem mert enni nemnagyon eszek-nincs étvágyam de inni iszok 3-4litert.Köszönöm a válaszod előri is.

    • Vida Agi

      2011. június 30. csütörtök

      Nincs miért aggódnod, ez teljesen normális, ha nem kér már evés előtt csak kevesebb tejet, akkor kapjon nyugodtan csak annyit, 8 hónaposan, ha napi 1-2x szopik csak, az is elegendő.

      • Ivett

        2011. június 30. csütörtök

        Köszönöm szépen a választ.Akkor még örülök,hogy ennyit is szopik.

  • Csilla

    2011. június 20. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom most féléves. 5 hónapos és egy hetes korától kezdtem meg a hozzátáplálást. Ki akartam várni a 6 hónapos kort, de egész egyszerűen4-5 hónapos korában egy hónap alatt csak 10-15 dekát gyarapodott, mert annyira lustán szopizik, épp csak annyit evett, hogy ne legyen nagyon éhes.
    Viszont ez a kanalazás nagyon bejön neki. Elég hamar kialakult:
    -hajnalban szopi
    -9 körül szopi+gyümölcs (kb. 1 őszibaracknak megfelelő mennyiség)
    -13 körül főzelék (kb. 200 g, de ha többet adnék neki, többet megenne) + szopi
    -17 körül szopi+gyümölcs rizspehellyel
    -21 körül szopi
    A gondunk az, hogy nagyon nehezen kakil, szegénykém sír is nagyon miközben erölködik. Próbáltam most hétvégén azt, hogy vasárnap csak anyatejet adtam neki, és többször megszopiztattam, de visszaesett a súlya, egész egyszerűen így nem eszik eleget!
    Tudnál javasolni valamit, hogy könnyebbé tegyem neki a kakilást? Milyen gyümölcsöt vagy zöldséget adhatok neki, ami lazítja a székletét?

    előre köszönöm a válaszod: Csilla

    • Vida Agi

      2011. június 30. csütörtök

      Kezdj el neki sárgabarackot adni minden nap egyszer (akár almával keverve is lehet adni), ez szokott segíteni.

      • Csilla

        2011. június 30. csütörtök

        Köszönöm a válaszodat!

  • Judit

    2011. június 17. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 5 és fél hónapos.Anyatejes baba.8260gramm a súlya,2db.fogacskája van.Próbálkoztam almát adni neki,reszelt és bébiétel formában is.Elfogadtta ízlett neki,várta a további falatokat.A gond a kakilással van.Nem sikerült kakilni,sajnos szélcsővel kellett segítenem.Az alma helyett kipróbáltam az őszibarackot csak a bébiételt ette meg(savanyú a most még boltban kapható),de az eredmény változatlan.Nincs szorulása,bébiétel állagú a széklete,a kinyomással van a gondja.Orvos Levolac-szirupot írt fel neki,de én nem szívesen gyógyszerezem,félek,hogy hozzászokik.Tanácsodat előre is köszönöm:Judit

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Szerintem várj egy-két hetet még a hozzátáplálással, van olyan baba, aki székrekedéssel reagál az első falatokra. Hagyd abba és 1-2 hét múlva kezdd újra megint, de egyszerre csak 1-2 kanállal adj neki és ha nem okoz gondot, akkor növeld az adagot 2-3 kanálra és így tovább.

  • Gódi-Csizmár Tímea

    2011. június 16. csütörtök

    Kedves Ági!Csak egy rövid kérdésem lenne.10 hónapos kisfiam eheti a nagyi által befőzött lekvárt,amibe azt hiszem van egy kis szalicil vagy natrium benzoát?A paradicsomot héjastól és magvastól is eheti már?A vízet tényleg 1 éves koráig még forralni kell neki?Előre is köszi szépen a válaszod!

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Ha olyan gyümölcsből van a lekvár, amit már ehet, akkor igen. A paradicsomot már teljesen eheti. Fél éves kor után nem kell forralni a vizet.

  • Anikó

    2011. június 16. csütörtök

    Kedves Ági!

    Hozzátáplálással kapcsolatosan kérem segítségedet. Kisfiam 9 és fél hónapos, 6 hónapos koráig csak szopizott, akkor kezdtük a hozzátáplálást. Szerencsére mindent megeszik, jó étvágyú manó.
    Most már csak reggel és este szopik, illetve ha éjjel igényli. Van, hogy a reggeli szopi után még éhes, ekkor kap tejpépet vagy kenyeret+zöldséget+tejterméket. Ha az esti szopi után még éhes, akkor kap tejpépet vagy joghurtot. Különben d.e. gyümölcsöt, ebédre főzeléket, uzsira gyümit/főzeléket/tejpépet kap.
    A szopizás és tejpép mellett kellene hogy adjak még neki tápszert? Még életében meg kapott, de egyre nagyobb étvágyú. Kellett volna már adnom neki? Elrontottam valamit? Elegendő ennyi fehérje a fejlődéshez, vagy azért kéri annyira a tejtermékeket? (Valahogy így érzem.)
    9 hónaposan volt 8000gr és 71cm.
    Ha igen, milyen tápszert javasolsz?

    Várom válaszod, és előre is nagyon köszönöm!
    Anikó

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Ha még szopik a baba, akkor nincs szükség tápszerre, kapja az anyatej mellett továbbra is a tejtermékeket. Mindig vannak olyan ételtípusok, amiből többet kíván a gyerek szervezete, ez normális, nem te rontottál el valamit.

  • Ildikó

    2011. június 15. szerda

    Kedves Ági!
    Kisfiam 5 és fél hónapos, 8 kg-os, kizárólag szopizik még és 2 hónapos kora óta Nutritonnal előetetem szoptatások előtt.
    Mielőtt a hozzátáplálást elkezdenénk, kérlek, segíts az alábbi témákban:
    1. Próbáltam már elhagyni a Nutritont, de sajnos nem lehetett, sokat bukott nélküle és felmarta a sav a torkát – legalábbis sokat sírt nélküle. Szóval a hozzátáplálással hogyan tudom a Nutritont minél előbb kiiktatni? Felválthatom pl. anyatejben főzött grízzel? (Persze nem első ételként)
    2. A glutént 7 hónapos kora előtt be kell vezetni? Erre ajánlották a Milupa 7 gabonás termékét, de a gríz helyettesítheti ezt?
    3. Almalével elkezdjem 6 hónapos kora előtt itatni? Azzal riogatnak, hogy az anyatej már nem ad elég rostot neki…közben pedig a kisfiam vidáman éli világát, semmi baja az anyatejjel…
    4. Babavízzel itassam a hozzátáplálással egyidejűleg?
    5. Az anyatej magától fog csökkenni úgy, ahogy a kisfiam egyre kevesebbet fog szopizni?
    Előre is köszönöm a segítségedet!
    Ildikó

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      1. Szerintem még várj a Nutriton kiváltásával, mert ebben a korban a sok mozgástól is többet bukizhat a baba.
      2. Igen, a legújabb ajánlás szerint be kell vezetni már 6 hónapos kortól, de teljes kiőrlésű ganoával kell kezdeni, a gríz nem jó erre.
      3. Nem kell neki mást adni még az anyatejen kívül (az anyatejnek alapból kicsi a rosttartalma, de ezt nem kell pótolni). Ha nem látod rajta, hogy már nagyon szeretne enni, akkor kivárhatod még azt a 2 hetet a hozzátáplálással.
      4. Igen, amikor már kap néhány falat ételt, utána meg lehet kínálni kevés vízzel is, illetve két evés között is legalább egy alkalommal, de nem kell erőltetni, annyit igyon csak amennyit elfogad.
      5. Igen, a tej mennyisége csökken majd, ahogy a baba egyre többet eszik majd.

  • Mariann

    2011. június 15. szerda

    Kedves Ági!

    A kisfiam 17-én lesz 6 hónapos, 8 kg.1 hete adtam neki almalevet, hogy megkezdjem az ízek ismertetését.Nem nagyon ízlett neki, másnap adtam neki 2 kiskanállal ekkor már fintorgott tőle, harmad nap megint kínáltam kiköpte.Negyedik nap adtam neki cseresznye levet ez se ízlett neki.
    Az lenne a kérdésem, hogy ezek után, hogy folytassam, erőltetni nem hiszem, hogy jó ötlet.Mit tanácsolsz?Még annyit hozzáfűznék, hogy anyatejes és teát se nagyon fogad el se cumisüvegből, se pohárból.Ha megyünk kocsival valahová max 50ml teát megiszik, de itthon semmit.
    Köszönöm válaszod.

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Az anyatejes babák általában lassabban barátkoznak meg az új ízekkel, nem kell semmit siettetni. Kínáld meg minden nap kis almalével, almapéppel, esetleg lefejt anyatejjel is keverheted, hogy ismerősebb legyen az íze, idővel szépen elfogadja majd. Előfordulhat, hogy az alma savanykás íze kevésbé ízlik neki, ezért meg lehet próbálkozni pl. őszibarackkal, sárgabarackkal is.

  • Gabi

    2011. június 03. péntek

    Kedves Ági,
    A hozzátáplálással kapcsolatban merült fel kérdésem. A kislányom néhány nap múlva már 7 hónapos lesz, kb. 4 hete kezdtem el a hozzátáplálást. Jelenleg kb. uzsonnaidőben eszegeti a korához illő gyümiket, zöldségeket. A tegnapi napon jutottunk el addig, hogy egyszerre bekebelezett kb. 150 gramm alma-krumplit (csak ennyit csináltam egyszerre, mert eddig amúgy sem evett meg ennyit) – majd utána jóízűen szopizott is. Valószínűleg kevesebbet, mint egyébként tenné, de érzésem szerint azért annyira nem keveset. Ezen meglepődtem, arra számítottam már csak „iszogatni” fog egy kicsit az evés után. Kérdésem lenne, hogy miként marad el egy-egy szopi? Minden uzsi után kínáljam meg cicivel is, és ha ő egyszer majd magától nem kéri, akkor már a következő napon ne is kínáljam? Ha már nem cicizik, akkor kezdjem el egy kis vízzel itatni evés után? És lehet, hogy hülye kérdés, de az ebéd kiváltását csak akkor kezdjem, ha már az uzsonnát sikerült? Vagy párhuzamosan mehet? Annak ellenére, hogy lassan 4 hete eszeget, még mindig távol állunk attól, hogy kb. egy adagnyi ételt (ez gondolom kb. 150 gramm?) rendszeresen megegyen. (Az oldaladon olvastam, hogy kb. 2-4 hét, mire egy szoptatási alkalmat elhagynak.) Lehetséges, hogy az evési kedv összefügg a fogzással is? Jelenleg is két foga jön egyszerre.
    A víz kóstoltatásával is próbálkoztam, de nem volt sikere, + édeskömény és rooibos teával is (cukor nélkül), hasonlóan elutasító reakciókat kaptam. Az itatást csőrös pohárkából próbáltam megoldani, amit a kislányom a szájába vesz, majd leginkább rágcsálni szokta, de ivós-cumizós mozdulatokat egy-két kísérlet után nem igazán végez. Babylove típusút vettem, próbáltam belőle én is inni, és őszintén szólva még nekem is nehézkes volt. Ezek a csőrös itatók ilyenek? Vagy tudsz esetleg ajánlani másikat, amit könnyebb használni? Nem erőltettem az ivást egyébként, mert még sokat szopizik, de az a kérdésem, hogy nyáron, ha mondjuk tartósan 35-40 fok meleg lesz, akkor sem kell + vizet adni neki? Ha igen, akkor kb. mennyi ez egy nap? Előre is köszönöm válaszod.

    Válasz: A szopi úgy marad el, hogy ha már megeszik egy teljes adag ételt (kb. 200 gramm) és utána iszik egy kis vizet is, akkor már ne adj neki étkezés után szopit és kész.
    Az itatást kiskanállal is lehet. De a legjobb mód arra, hogy megtanuljon itatóspohárból inni, ha odaadod neki játszani, próbálkozhat vele játékidőben is. Ne aggódj, ha tényleg szomjas lesz, tudni fogja majd, hogyan kell használni. Nyáron sem kell méricskélni, mennyit iszik, evés után és két evés között egy alkalommal kínáld meg, de játék közben is legyen kéznél az itatóspohár, ha szomjas lesz, fog majd inni.

  • Szigeti Rita

    2011. június 02. csütörtök

    Kedves Ágnes!
    Kisfiam most 5 hónapos. 7360 g és 70 cm. Igény szerint szopizik, szopik után elégedett. Éjjel jól alszik, 12 órát, 1x – 2x kel szopizni és alszik is tovább. Napközben már keveset alszik, néha 2x 30 percet. Hasra fordul és vissza is, csúszik előre, nagyon aktív, mosolygós baba. Utóbbi hónapokban 400 – most 310 et hízott.Kakilni egyszer szokott, de pisis pelusa van 6 -7. Almalevet próbáltam neki adni, azt köpi ki, viszont az almapépet nagyon eszi két szopi között. Ízlik neki, viszont egy az egyben ki is kakilja. Kérdésem, adjak e neki tovább is almapépet, vagy várjak még vele? Sokáig szeretném szoptatni!Köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      Ha sokáig szeretnél szoptatni, akkor még ne kezdd el a hozzátáplálást, nyugodtan várhatsz vele 6 hónapos korig, ekkorra érik meg teljesen az emésztőrendszer arra, hogy megeméssze az anyatejtől eltérő táplálékot.

  • Gősi Krisztina

    2011. június 01. szerda

    Kedves Ági,

    Az én kérdésem a tápszerről szól, de hozzátáplálás témában inkább.
    Előre elnézést, ha kicsit hosszú leszek!

    Kislányom jövő héten lesz 1 éves. Még mindig szopizik, este elalvás előtt, reggel és 1x hajnalban. Korábban azt gondoltam, hogy majd maga elválasztja magát. Tudom, hogy mennyi érv van a hosszú szoptatás mellett, én mégis úgy érzem, hogy megtettem, amit megkövetelt a haza és most már szeretném elválasztani őt.
    Étkezése a következők szerint zajlik:
    – reggeli ébredés után szopizás, majd kb. 8-9.30 között (attól függően, h mikor éhes) babamüzli natúr joghurttal, kis gyümölccsel
    – ebédre főtt étel, már sok mindent megeszik
    – uzsira gyümölcs, joghurttal, vagy keksszel, kenyércsücsökkel
    – vacsira mindig tejpépet eszik, kb. 200-220 ml-et
    – lefekvés előtt szopi
    – hajnalban szopi
    Szerintem ez elegendő, bár minden étkezésnél viszonylag keveset eszeget,mert sokkal fontosabb dolgai vannak, mint az etetőszékben ücsörögni 🙂

    Szóval az elválasztással kapcsolatban a reggeli szopit 1 hete elhagytuk, úgy éreztem attól a legkönnyebb megválnia, akkor könnyű elterelni a figyelmét. Bár 1-2 napig még mondogatta, hogy cici-cici, de már nem. Viszont helyette tápszert próbálok neki adni, napról napra egyre többet megiszik belőle (előtte soha nem kapott), már van, hogy 100 ml-et is.
    Arra gondoltam, hogy a következő lépés a hajnaliról való leszoktatás lesz, azt teával vagy vízzel szeretném max. pótolni. Ez már keményebb dió lesz.
    Végül majd az esti szopi kiváltása marad – ez lesz szerintem a legnehezebb.

    A kérdéseim a következők:
    – A reggeli és esti szopi kiváltásánál adjak tápszert? Ha igen,akkor mennyit érdemes? És hány éves koráig?
    (Anyukám pl. vonakodva nézi ezt a tápszer dolgot, nem érti, miért van rá szükség és én se vagyok benne biztos)

    – Vacsorára ha tejpépet kap, akkor a 200 tejpép után mennyi tápszert adjak még neki? Mennyi ideig jó vacsira a tejpép?

    – 2 hetes ütemben csinálni az elválasztást nem túl drasztikus? (így azt terveztem, hogy másfél hónap alatt jutunk el a teljes elválasztásig)

    Bocsánat, ha túl hosszú voltam.
    Köszönöm előre is!
    szia, Kriszta

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      A legnehezebb a hajnali szopi elhagyása szokott lenni, ilyenkor ugyanis még tényleg éhes lehet a baba (másfél éves korig is meg szokott maradni ez a szokás), de mivel utána visszaalszik, ezért ilyenkor nem lehet még szilárd ételt adni, mert ettől még jobban felébred. Van olyan baba, aki elfogadja, ha ilyenkor csak vizet kap, de előfordulhat, hogy csak nehezen fogja elfogadni, vagy utána hamar felébred majd, mert éhes.

      Egyébként nem szükséges a szopit 1 éves kor után tápszerrel kiváltani. Rendes vacsorát és reggelit kapjon, a tejszükségletét pedig 1 éves kortól, ha eddig nem volt allergiás, tápszer helyett tejjel és tejtermékekkel lehet fedezni, ha allergia veszélye állhat fent, akkor pedig a gyermekorvossal egyeztessétek a tejtermékek és a tej bevezetésének időpontját.

  • Vera

    2011. június 01. szerda

    Kedves Ági!

    1 éves kisfiam pár hete felvette azt a szokást, hogy pár falatot eszik, aztán kiköpi az ételt. Tehát elfogadja, majd kiköpi. Nagyon idegesítő, mert nem tudom, hogy eleget eszik-e, meg hogy miért csinálja? Az nem lehet, hogy soha nem éhes, mert minden étkezésnél ez van. Az is mindegy, hogy pépeset, vagy darabosat adok neki. Már azt is gondoltam, hogy nem ízlik neki amit éppen kap, de ha mást adok, azt is kiköpi. Arra gondoltam, hogy ezentúl, ha az első falatot kiköpi, utána nem adok neki többet, hátha így megtanulja, hogy ha nem eszik rendesen, akkor éhes marad. Szerinted ez lehet célravezető?

    Köszönöm: Vera

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      Amikor köp, akkor mondd neki, hogy “nem szabad”, és folytassátok az evést. Ha újra és újra megtapasztalja, hogy nincs semmi érdekes a köpködésben, akkor abba fogja hagyni.

  • LZsuzsa

    2011. május 31. kedd

    Kedves Ági!

    Lányom kilenc és fél hónapos, s az utóbbi másfél hétben nem hajlandó kanálból enni, még a kedvenc ételeit sem (mindegy, hogy püré állagú vagy kissé darabos). Viszont ha szilárd, darabos ételt teszek elé (kölesgolyó, buláta, sajtkockák, zöldség-gyümölcsdarabok, stb), akkor az ujjaival egyesével felveszi a tálból, beteszi a szájába, s megeszi. (kivéve, ha épp játékos kedvében van, s nem trancsírozza szét a falatkákat). Szerinted normális ez az állapot? Az étkezéseink így van, hogy jó félórába is beletelnek. A lányzó egyébként szopizik még (reggel és este csak cici a menü, ebédre kiegészítésként kapja, ha kéri).

    • Vida Agi

      2011. június 10. péntek

      Igen, ez nagyon is normális állapot, örülj neki. Adj neki olyan ételeket, amiket így is meg tud enni, és néha adj a kezébe kanalat is kísérletezni, idővel gyönyörűen fog mindent önállóan enni.

  • Rita

    2011. május 29. vasárnap

    Kedves Agi!
    Kisfiam 7.5 honapos es kb 7.5 kg. 2.80 kg szuletett igazabol sulya miat nem aggodom. Kb egy honapja megelkeztuk a hozzataplalast es az elejen meg eleg szepen evett mar szinte megevett 200gr fozeleket
     aztan most meg mar csak kb  30-50 gr. Viszont nagyon fogzik, alul van 2 fogacskaja es most felul jon neki 2. Naponta 6x szopik. Reggel 10, du. 14, 18, 20:30 es ejjel 1 es 5 korul.  A reggel 8 korul kel es utana kb. 11:30-14 ig alszik es akkor szopi es kb 15 orakor adtam neki a fozeleket. De mivel mostanaban annyira nem evett, eroltet i nagyon nem akarom igy azt probaltam h ugyanazt a fozit amit ebedre nem akart megkinaltam este 7 korul a hatos szopi utan es evett kb 50  gr. – t.  De ma meg korabban kerte a szopit reggel 9 kor es utana tizkor megkinaltam egy kis bananos zabpehelly kb 30 gr-t megevett aztan kettokor szopi es utana 3 kor probaltam kinalni a fozelekkel de nem kerte kb 3 kanallal evett de vacsira megevett a hatos szopi utan kb. 50 gr.t Igazabol a kerdesem az lenne h hogyan csinaljam mivel szeretnem sokaig szoptatni nem surgos szamomra a szopik kivaltasa de azert szeretnem ha enne es hozzafejlodne a noverenrk az etrendjehez az egyszeruseg kedveert. Tehat pl egyszeri etkezest kell addig amig meg nem eszik kb 200 gr-t vagy lehet e az is h reggel 8-9 korul amikor a novere eszik megkinalom kb 50 gr zabkasaval aztan 10 kor szopival aztan 14 kor szopi es 15’kor fozelekkel ha eszik eszik ha nem nem vagy eszik kb 50 gr  es este hetkor megkinalom a hatos szopi utan ugyanazzal/ gymolccsel. Igy nap vegere majdnem megenne szinte egy teljes adagot hatha elhagyna egy ejjeli kelest. Igazabol a napirend a nagyobbik miatt fontos. A szopi utani etetes az   azt jelenti h a megkezdese utan kb egy oraval mivel kb a szopi eltart 20 percet es utana ra feloraval  vagy rogton?  Vagy csinaljam azt h szopik kozott adjam tehat: hajnali 5 korul eszik es utana reggel 8-9 korul reggeli es 10 kor szopi, es 14 kor szopi es 16 kor fozelek ebed es 18 szopi es utana vmi gyumolcs esetleg meg az esti 8:30-9 es szopi kozott? De ez nem sok etetes egy napra?  Valaszodat elore is koszonom. Rita

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      Igazából mindkét megoldás jó. Azt is lehet, hogy egy étkezést kiváltotok, ha már megeszik 200 grammot belőle legalább és csak utána váltjátok ki a következőt, de azt is lehet, hogy mindig szopit is kap és csak kevesebbet eszik egyszerre. Ez csak attól függ, mi a jobb neki, ő hogyan szereti. A szopi utáni etetés lehet rögtön a szoptatás után is, de ha ilyenkor nem fogadja el, akkor a két szopi között kb. félidőben is lehet etetni.

  • tmeli

    2011. május 24. kedd

    Kedves Ági,

    Kisfiam 11 hónapos, már nem kap anyatejet, hanem reggelire és vacsorára tejpépet, tízóraira és uzsonnára gyümölcsöt, ebédre főzeléket. Jó étvágya van, és mindent eszik, amit életkorából adódóan ehet. Szívesen fogadja a darabos ételeket is ( már 4 foga van, és min. további kettő van útban). 1 hónapja volt 9560 gr és 75 cm, a védőnő szerint nagyon jó a mozgásfejlődése, mert mindent hamarabb csinál, mint kellene. Már kapaszkodva áll, guggol és hajol, négykézláb mászik, ebből a testhelyzetből felül, és kapaszkodva, oldalazva ügyesen megy.

    A széklete aggaszt, mert naponta 4 alkalommal csinál csomagot (reggel, délelőtt, ebéd után, és késő délután). Széklete szépen formált, jól elkülönül a pelustól, nincs gond se a mennyiségével, se a színével, se a szagával (mindig az elfogyasztott ételtől függ a színe és a szaga). Nem fekete (csak, ha áfonyát eszik, de más esetben nem) Nem sok a napi 4 kaki, több helyen hallottam, hogy a napi 1-2 a normális?

    Köszönöm a válaszát

    • Vida Agi

      2011. június 03. péntek

      Nem kell aggódnod, mivel egyébként a baba jól fejlődik, egészséges, jó az étvágya, ezért nem gond, ha gyakrabban kakil.