Hozzátáplálási FAQ

Annyi kérdés érkezik mostanában hozzátáplálási kérdésekben, hogy a leggyakrabban előfordulókat összegyűjtöttem egy csokorba. Te melyik miatt aggódsz? 🙂

Mikor kezdjem el?

A hozzátáplálást 6 hónapos korban kell elkezdeni, eddigre ugyanis kiürülnek a magzati vasraktárak, tehát kell a hús és a vastartamú gyümölcsök-zöldségek a babának (ebből az első az alma, ezért kell ezzel kezdeni). A másik ok, amiért ilyenkor szabad elkezdeni, hogy azok az enzimek a gyomorban, amik képesek megemészteni az anyatejtől eltérő ételeket, fél éves kor előtt még nincsenek meg. Ez azt jelenti, hogy ha korábban térsz át a kanalas ételekre, az túlterheli az emésztőrendszert, ami nemcsak azonnali tünetekkel (székrekedés, hasfájás, lassú hízás, fogyás, hasmenés, alvászavarok) járhat, hanem az akár évekkel később kialakuló táplálékallergiák forrása is lehet (ezek lehet, hogy csak kamaszkorban vagy felnőttkorban jönnek elő, de a gyökere a korai hozzátáplálásban rejlik, mert túl korán találkozott a szervezet az allergénekkel)

Tejpépet kell-e adni?

Hozzátáplálási FAQHa a baba anyatejes, akkor nincs szükség tejpépre, zöldségekkel, gyümölcsökkel lehet kezdeni. Ha tápszeres a baba, akkor egy-egy tápszeres etetést ki lehet váltani, kanalas tejpépes etetéssel. A tejpép ugyanúgy tartalmaz tejfehérjét, mint a tehéntej, tehát ugyanúgy fennáll az allergiaveszély.

De, akkor milyen laktatót adhatnék?

Rögtön az elsőként adható laktató ételek között van a rizs és a burgonya, amit egyaránt lehet gyümölcsökkel kombinálva adni, valamint a gabonapehely, amit gyümölcslével lehet keverni.

Ha kevés az anyatej…

Ha nem alszik jól a baba, vagy nem hízik eléggé, akkor rögtön az merül fel, hogy nem eszik eleget, ezért nem lakott jól kellőképpen. Ilyenkor (helytelenül) azt szokták javasolni, hogy kezdd el a hozzátáplálást. 6 hónapos kor előtt, ha kevés az anyatej, akkor első körben tejet kell szaporítani. Ha ez nem sikerül, akkor tápszerrel kell pótolni, mert azt még mindig jobban meg tudja emészteni a kicsi, mint a túl korán adott egyéb ételeket.

Hogyan adjak húst?

A hozzátáplálás másik nagy kérdése, hogy mikor és hogyan kell elkezdeni húst adni. A hús adásával nem szabad várni: amikor már legalább egyfajta gyümölcsből teljes adagot eszik (200 gramm, kb. egy 2 dl-es pohárnyi adag), el lehet kezdeni minden nap 5-10 gramm húst hozzáturmixolni a főzelékéhez. A csirkemellel lehet kezdeni, majd következhet a pulykamell, ezt követően pedig a hozzátáplálás táblázat szerint a többi húsféle.

Mikor vezessek be újat?

Három féle módon lehet a hozzátáplálást bevezetni (mindegyik tökéletesen alkalmas a célra):

1. Szoptatás előtt adva az új ízeket: ezt a korábban csak szoptatott babák nem szokták kedvelni, ráadásul ezzel eléred, hogy az adott szoptatási alkalomnál a baba idővel egyre jobban eszik a főzelékből, jóllakik vele és a szopit utána már nem kéri. Ha gyorsan kell elválasztanod a babát, akkor ez a megfelelő módszer.

2. Szoptatás után: ha sokáig szeretnél szoptatni, akkor ezt alkalmazhatod. Azt fogod tapasztalni, hogy az elején szinte el sem fogadja a kicsi az új ízeket (hiszen előtte jóllakott), de idővel megszokja majd.

3. Ha a fenti két módszer közül egyiket sem sikerült megvalósítani, akkor megpróbálhatod két szoptatás között adni a kanalas ételt és amikor már megszokta, megeszik egy teljes adagot, akkor megpróbálni szoptatás előtt adni.

Tápszeres babáknál ugyanezek a módszerek léteznek, azonban itt a tápszer utáni módszer még kevésbé szokott működni, mert a tápszer táplálóbb.

Nem eszi a darabosat…

A darabos ételekre úgy lehet rászokni, hogy a főzeléket nem pépesíted teljesen, hanem fele-fele arányban tumixolsz, illetve töröd össze villával a hozzávalókat és a kettőt összekevered. Ha ezt így megeszi, utána már csak 3/4-1/4 arányban legyen a pépes és a darabos étel, míg a végén már csak villával törd össze. Emellett el lehet kezdeni pl. kölesgolyót adni uzsonnára, tízóraira, amit saját kézzel tud enni, és ha nem rágja meg, akkor is szétolvad a szájában. Emellett puha gyümölcsöket kis darabokra vágva is lehet adni (sárgadinnye, barack, szőlő lehúzott héjjal, banán stb.)

Teljeskörű hozzátáplálási kalauz és receptek a babának az ingyenesen letölthető Nagy Babaszakácskönyvben! Klikk ide érte >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

299 Comments

  • Kata

    2011. május 23. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam most lett 8 hónapos, 9 kiló körül van. Picivel 6 hónapos kora előtt kezdtem a hozzátáplálást. Anyatejes baba, igény szerint szopizik és napi 3x eszik szilárdat. 3 héttel ezelőtt adtam neki joghurtot. Valószínűleg nem voltam elég óvatos a mennyiséget illetően, mert tiszta pötty lett, és azt hiszem a pociját is fájlalta. 2 héttel később úgy 10 gramm reszelt sajtot tettem a főzelékjébe. Ez ekcéma szerű reakciót váltott ki nála. Amikor a tünetek elmúltak megint próbálkoztam a sajttal, és ismét megjelentek az ekcémás foltok. Utólag, éppen ennek kapcsán tudtam meg hogy a családban van tej allergiás. Hogyan tovább a fehérje tartalmú ételekkel? Lehet, hogy ez végig kíséri majd az életét?
    Másik kérdésem: a kisfiam előszeretettel cseréli le a szilárd kaját szopira, ha éppen nem a fogára való. Normál esetben 3x 150-200 grammot eszik, de van hogy csak 30-40g-ot eszik egy étkezésre, és inkább szopizik. Adjak neki inkább olyat amit jobban megeszik, akkor is ha ez nem lenne túl változatos, vagy jó a szopi? Ennyi idős korban van olyan minimum mennyiség amit tanácsos megennie? Szerinted mikortól és milyen ütemben csökkentsem a szopik számát?
    Még egy utolsó kérdés: A bio boltban kapható rizspehely használható baba ételekbe? Pl. gyümölcspép sűrítésére. A boltban azt mondták hogy igen, de nem győztek meg, kíváncsi lennék a véleményere.
    Előre is köszönöm a válaszod.
    Kata

    • Kata

      2011. május 24. kedd

      Bocsánat, nem rizspehelynek, hanem rizskásának hívják.

    • Vida Agi

      2011. június 02. csütörtök

      Az allergiát jelezzétek a gyerekorvosnak. Most egyelőre ne kapjon tejterméket és célszerű várni a bevezetéssel legalább 1, de inkább 2 éves korig. Egy allergiateszt pontosan kimutathatja, mire allergiás a kicsi, így tudni fogjátok, mit kell kerülni és mit kaphat pontosan.

      Semmi probléma nincs ha most még inkább szopizni szeret, ez és a mennyiségek is a baba saját ritmusától függnek. Kapjon sokféle ételt, a változatosság fontosabb, mint a szopik mielőbbi elhagyása, hiszen nem az a lényeg, hogy hamar abbahagyja a szopit, de olyan áron, hogy válogatós lesz, hanem az, hogy sokféle tápanyagot kapjon a szervezete és szívesen, örömmel egyen. 8 hónaposan általában 3-4 szopi még szokott lenni naponta, ez idővel lecsökken a reggelire és az estire, ez a kettő akár 1 éves korig vagy azon túl is megmaradhat.

      Nyugodtan használhatsz bio rizspelyhet.

  • Eszter

    2011. május 22. vasárnap

    Szia Agi!

    Kisfiam 6 honapos, màr kb. màsfèl honapja elkezdtuk a hozzàtàplàlàst, minden rendben volt. Szerencsère nem vàlogatos ès mindent szèpen megeszik. A problèmàm az, hogy 2 hete elkezdtem adni neki a husis èteleket, ezzel sem volt semmi gond, viszont 3 napja egy az egyben kihànyta az ebèdjèt. A vèdono szerint a kanàl irritàlhatta az inyèt, most jonnek a fogacskài, ès azt tanàcsolta, hogy pàr napig csak tàpszert adjak neki. Hozzàtennèm, hogy fèrjemmel mindketten most estunk àt egy hànyàsos viruson. Szerinted mitol hànyhatta ki az egèsz ebèdet! Mikor kezdjem el ujra a hozzàtàplàlàst?

    Vàrom vàlaszod! Ne haragudj a hiànyos èkezetekèrt, de kulfoldi a billentyuzetem,

    • Vida Agi

      2011. június 02. csütörtök

      Szerintem nyugodtan folytathatod a hozzátáplálást, ha elfogadja az ételeket. A baba ösztönei jól működnek, ha nem esik jól neki az étel, ha fáj az ínye tőle, vagy beteg, akkor nem fogadja el, ezért nyugodtan adhatod tovább az ételeket úgy, mint eddig.

  • Anna

    2011. május 19. csütörtök

    Kedves ÁGi!

    Kislányom ma 6 hónapos, anyatejes. 3 napja megkezdtem a hozzátáplálást, vagyis elkezdtem ismertetni az almapürével. Először almalevet kapott két napig majd almapürével (hipp) próbálkoztam. Elsőre úgy tűnt nincs semmi baja tőle, ízlett neki. Viszont a 3. nap (kb. 20-30g-ot evett) éjszaka nem igazán aludtunk. Számtalanszor felsírt, felkelt és akkor mindig hatalmasakat pukizott. Egyébként székletét nem fogta, sőt hatalmas adag volt a pelusában reggelente.(általában naponta többször is van széklete) Lehetséges, hogy az alma okozott hasfájást nála?? mit tegyek? próbáljak mást adni és az almát ne?
    Nagyon köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. május 22. vasárnap

      Nem hinném, hogy az alma okozta volna, de nem zárható ki teljesen. Próbáld meg, hogy mi történik, ha abbahagyod néhány napra. Ha ez rendezi a problémát, akkor kezdj el más gyümölcsöt adni.

  • Edina

    2011. május 18. szerda

    Szia Ági!

    10 és fél hónapos kisfiam kizárólag az anyatejet hajlandó elfogadni. 6 hónapos korától kezdve próbálkozunk a hozzátáplálással, eddig sikertelenül. Volt étel,amiről úgy gondoltam, hogy végre szeretni fogja, mert egészen sok lecsúszott belőle, másnap már mindet kiköpte. Kérdésem a következő: baj-e, hogy csak anyatejes a kisfiam, ha a súlya gyarapszik, nyugodt, kiegyensúlyozott , éjjel pedig 10 és fél órát alszik? Nekem úgy tűnik, hogy elegendő neki az anyatej. Viszont nem tudom, hogy a későbbiekben nem lesz-e egyre nehezebb bevezetni számára a szilárd ételt? Valaki azt mondja, majd a baba tudja, hogy mikor van itt az ideje mást enni, valaki pedig azt, hogy később egyre nehezebben fogja elfogadni, ahogy idővel okosodik egyre elutasítóbb lesz. Hol az igazság? A baba teljesen elutasítóan viselkedik minden egyes próbálkozásnál, jellemző, hogy etetés közben mondta ki az első szavát is a múlt héten: „nem”. Ezt azóta is gyakorolja… Mit tegyek? Milyen tanácsot tudnál nekünk adni?
    Előre is köszönöm válaszodat!

    Üdvözlettel: Edina

    • Vida Agi

      2011. május 27. péntek

      Ha gyarapszik, akkor nem gond, ha elsősorban még csak anyatejet kap, ha szüksége lesz más táplálékra, akkor el fogja fogadni azt is nagyobb mennyiségben.

      • Edina

        2011. május 29. vasárnap

        Köszönöm szépen válaszodat!

  • Horváth Szilvia

    2011. május 16. hétfő

    Kedves Szerző!

    Hónapok óta olvasom a honlapot, nagy segítség 12 hónapos kisfiam nevelésében.
    Köszönöm:)
    Kérdésem az étvággyal kapcsolatos: betegek voltunk a közelmúltban (vélhetően valami pocit támadó vírus, amivel véres széklet is járt:(), ez két hete történt. A láz és kiszáradás miatt kórházba kerültünk, ahol egy napig infúziót kapott Vince, mást nem, pontos diagnózis sem volt, csak baktériumot néztek a székletében és azt nem találtak. 3 nap után hazaengedtek, Protexin Restore-t szedtünk, egy hétig diétáztunk (krumpli, sárgarépa, sütőtök, rizses ételek), ez alatt is jó étvágya volt Vincusnak. Szóval két hete nagyon jó étvággyal eszik, a reggeli táp és tea mennyiségéből úgy látom, hogy duplájára nőtt az étel igénye. Most éjjel is úgy ébred, hogy éhes, eddig ilyen nem volt. Próbálkozik egyedül járni, egész nap aktív, jó kedvű, egyszer alszik. Az étvágy növekedéssel együtt gyakrabban van széklete, minden evés után. Ez lehet normális? Éjjel csak tápot tudok neki adni, jelenleg laktózmenteset adok neki, mert a gyógyszertárban azt mondták, az jobb hasmenés után, esetleg van más ötlete? Köszönöm: Horváth Szilvi

    • Vida Agi

      2011. május 27. péntek

      Igen, ez normális, hogy egy ilyen sok fogyással járó betegség után szinte zabálni kezd a gyerek és persze emiatt többször van kaki is, örülj neki, hogy ilyen jól eszik 🙂
      A laktózmentes tápszer valóban jobb most átmenetileg.

  • Marianna

    2011. május 16. hétfő

    Kedves Ági,
    Az alábbi problémám lenne.
    A kislányom 8 hónapos nemrég bújt ki alul az első két kis foga. Pár napja adtam neki először a kis kezébe almát rágcsálni. Már máskor is észrevettem, hogy amikor kicsit „darabosabb” étellel kínálom öklendezik tőle. Ez az almánál is előfordult amint egy kicsit nagyobb darabot „harapott” le belőle öklendezett.
    Mit lehet tenni ilyenkor? Mivel próbálkozzam, hogy megszokja a darabos ételt, mert lassan azt is el kell kezdenem adni neki.
    Nagyon köszönöm előre is.

    • Vida Agi

      2011. május 22. vasárnap

      Ilyen kis korban még nem tanácsos almát adni rágcsálni, mert ezt pont könnyen félre lehet nyelni. Ehelyett próbáld meg a kölesgolyót, bulátát először, mert ebből nem tud túl nagyon leharapni, ha mégis, akkor is szétolvad a szájában, de jó lehet erre a célra a sült krumpli is.

  • Léna

    2011. május 11. szerda

    Kedves Ági!
    Kíváncsi lennék a véleményedre a következő problémával kapcsolatosan. Sem a doktornő, sem a védőnő, sem a nagyik nem tudtak igazán használható tanácsot adni.
    Lili lányom 7 hónapos. 5 hós korától már nem tudtam szoptatni, ezért orvosi javaslatra a tápszer mellett megkezdtük a hozzátáplálást. Nagyon jól ment az elején szépen kóstolgatta az ízeket. Jobban szerette ugyan az édeset, így szinte mindenbe kellett egy kis almát is tennem. 1,5 hónap alatt eljutottunk oda, hogy sikerült kiváltani az ebédet. Mivel nagyon szereti az őszibarackot, a husit ezzel kezdtük el adni. Ízlett neki, de mást is szívesen fogadott. Ám 3 hete elkezdett sztrájkolni és az őszis pulykán kívül nem akar megenni mást. Minden alkalommal először valami mással próbálkozom, de 2 hete nem eszik meg mást ebédre. A másik gondom az, hogy kb. az alkalmak felénél nem fogadja el a kanalat, ilyenkor cumisüvegből kapja meg (az apukája pont ezt csinálta). Nem tudom nem teszek-e ezzel nagyon rosszat. De akkor mit tegyek, inkább adjak tápszert, ha nem fogadja el a kanalat? bocsánat, ha kicsit hosszúra nyúlt, de tényleg senki nem tudott értelmes tanáccsal szolgálni. Köszönöm!

    • Léna

      2011. május 20. péntek

      Közben a cumisüveges főzelék evést beszüntettük, de azóta sem fogad el mást ebédre csak gyümis husit. Már annyi mindent próbáltam neki adni, de nem kell semmi. Nem tudom hogyan tovább.

      • Vida Agi

        2011. május 22. vasárnap

        Nem kell semmit sietettni. Egyelőre kapja a gyümölcsös husit és mellette más étkezésekkor próbáljatok ki 1-1 új ízt, annyit, amennyit elfogad belőle.

  • Gabi

    2011. május 06. péntek

    Kedves Ági,
    Kislányom nemsokára 6 hónapos lesz, akkor szeretném majd elkezdeni a hozzátáplálást. Már olvasgattam róla, hogy mivel érdemes kezdeni, és később mivel lehet kiegészíteni, és ezzel kapcsolatban merült fel bennem – egy esetleg elég buta – kérdés. Ha pl. elkezdem az almával, és mondjuk 4-5 nap múlva az alma lesz pl. a tízórai, akkor utána hogyan vezetem be a második ízt? Az alma előtt adok egy-két kanál sárgarépát mondjuk? Ha ízlik, akkor keverjem utána össze ezeket, és kész? Ugyanígy a többinél is, pl. a krumplival, őszibarackkal? Vagy akkor egy hétig csak egyfélét adjak mindenből, hogy lássam nem-e allergiás rá a lányom? Köszönöm válaszod!

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Erre a kérdésre válaszoltam a másik helyen, ahol ugyanezt kérdezted.

  • Judit

    2011. május 05. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam május 7.-én lesz 4 hónapos.Anyatejes baba.3380grammal született,most 7290gramm.A héten már a második fogacskája bújik.Sokat van velünk a konyhában mikor eszünk.Ésrevettem,hogy érdekli az étel szinte˝kérte˝. Almalevet préseltem néhány kanállal fintorogva,de megitta.Reszelt almával kínáltam tegnap 2 kanállal evett,de ma reggel a székletében visszaköszönt.Ha jól sejtem még nem készűlt fel a kis pocakja a hozzátápláláshoz!? Válaszod köszönöm! Judit

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Az első rostosabb ételek még visszaköszönnek a székletben, ez normális, de 4 hónaposan még biztosan nem készült fel a szervezete a hozzátáplálásra, mert az anyatejtől eltérő ételek megemésztésére szolgáló enzimek csak 6 hónapos kortól kezdenek termelődni.

  • Erika

    2011. április 29. péntek

    Kedves Ági!
    Az lenne a kérdésem, hogy koraszülött babáknál hogyan kell számolni a hat hónapos kort?
    Nálunk a 33. hétre született meg a pici, most lesz 6 hónapos, de például a mozgásfejlődésnél – azt mondta az orvos – plusz egy hónapot rá kell számolni, tehát várhatóan mindent kb. egy-másfél hónappal később kezd el csinálni, mint az ugyanakkor született “normális” babák. A hozzátáplálásnál is ez a helyzet, ott is rá lehet számolni még egy hónapot, vagy már el lehet kezdeni neki gyümölcsöket, levet adni?
    Válaszod előre is köszönöm.
    Erika

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Nem, a hozzátáplálásnál nem kell a korrigált korral számolni, mert az emésztőrendszer a születéstől számolva érik és kezd el különféle enzimeket termelni, a magzati vasraktárak pedig hamarabb kiürülnek a koraszülötteknél, ezért 6 hónaposan náluk is el lehet kezdeni az új ízeket.

  • Kata

    2011. április 29. péntek

    Kedves Ági! Kislányom tápszeres, a védőnő tanácsára 5 hónaposan lelkesen elkezdtem a hozzátáplálást. Jó súlyban van, 8,2 kg, így úgy gondoltam nem lesz gond, szeretni fogja a hasát. Almalével kezdtem egy hétig, majd kevertem hozzá répalevet, végül almapürét adtam volna több napig, de semmi sem jött be a drágámnak, az első kanál után fintorog, kiköpi. Megpróbáltam a sütőtököt is 3 napig, de ugyanígy jártam. Most úgy gondoltam várok egy hetet, és nem adok semmit. Vettem neki gyümölcsös tejpépet, de azt csak 6 hónapos korától kaphat. Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges, hogy ennyire válogatós lesz, vagy csak azért nem eszi meg, mert nincs még szüksége rájuk? Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Ez annak a jele, hogy még nem érett meg a hozzátáplálásra. Légy türelemmel, add neki mindennap az új falatokat, annyit amennyit elfogad, idővel megjön majd hozzá a kedve, nincs semmi okod rá, hogy siettesd a nagyobb adagokat, hiszen jó súlyban van a kicsi és eleget eszik a tápszerből.

  • Kinga

    2011. április 29. péntek

    Kedves Ági!

    A Kisfiam a jövő héten tölti be az 5. hónapot. Úgy néz ki, hogy már elkezdett jönni a foga és ettől nagyon nyugtalan. Azt olvastam, hogy a rooibos tea nyugtatólag hat/hathat a babákra. Az lenne a kérdésem, hogy ennyi idős korban már adható neki ez a tea? Ha igen mennyi az a mennyiség amennyit ihat és hogy kell egy ilynen idős babának elkészíteni a teát. Ha nem akkor milyen tea adható ebben a korban?
    Segítségedet és válaszodat előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2011. május 11. szerda

      Igen, már adható, napi 1-2 csészével (kb. 1 deci) lehet adni belőle. A dobozon leírtak szerint kell elkészíteni.

  • Zoja

    2011. április 28. csütörtök

    Kedves Agi!

    A kisfiam 7 honapos, 1 honapja kezdtuk a hozzataplalast. Mellette csak anyatejet kap. 6 honapig nem is volt gond a szekletevel, naponta tobbszor is kakilt, de azota csak kuppal.

    Eloszor almat kapott, majd miutan nem volt szeklete csak oszibarackot, szilvat, meggyet, krumplit, es zabpelyhet is keverek bele a rostok miatt. A Laevolac es az edeskomeny tea sem segit. Fel deci vizet is megiszik naponta. Kupot 7 nap nemszekeles utan kapott eddig.

    Az a fura, hogy egyaltalan nem szenved, pukizik rendszeresen, csak nem kakil. Ami pedig tavozik, kremes, sargas, semmi darabos nincs benne.

    Valoban szekrekedese van vagy csak renyhe lett a belmukodese? Adjunk neki egyaltalan kupot (nem akarom, hogy raszokjon a szervezete)? Mennyit szabad varni vele?

    Mivel etessem ezutan? Folytassam a 7 honaposaknak valo zoldsegekkel es hussal?

    Koszonettel: Zoja

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Igen, folytasd a korának megfelelő ennivalókkal. Mivel nem szenved, nem puffadt, ezért várhatsz pár napot a kakira, nem kell mindennap kúpot adni. Ha már többfélét eszik majd és több rostosat, akkor megszűnik ez a probléma. Segíthet ha naponta egy étkezésre csak sárgabarackot vagy őszibarackot kap, mert az nagyon rostos.

  • Csenicherry

    2011. április 28. csütörtök

    Kedves Ági!

    Azzal a problémával fordulnék Hozzád, hogy a 7,5 hónapos fiam az utóbbi pár napban megváltozott és nem akar pépeset enni. Eddig ezzel nem volt semmi probléma, szépen ment a hozzátáplálás. Még 3x szopizik, 1x főzelék, 1x gyümölcs tejpéppel. Mostanában reklamál, ha az etetés következik. Nyitja a száját és nyeli is, de végig reklamál, magyaráz és dühösnek látszik. Ilyenkor megitatom közben vízzel, aminek örül, de egy idő után elkezdi rágcsálni az itatópohár végét. Ha már nem kér többet, nem nyitja ki a száját. Nem szeretném erőltetni, nehogy rossz evő legyen, de mindig megzavar, hogy reklamál, de közben nyitja a száját: akkor most kér, vagy sem, adjak neki, vagy csak erőltetés? Soha nem evett nagy adagokat, max 120 ml. Evés után korábban még volt szopi, de már kb 2 hete nem kéri. Ha a szilárd ennivaló helyett adnék anyatejet, azt biztos megenné. Mostanában nyűgössebb, nem lehet magára hagyni, mert sír (szeparációs szorongás?), és állandóan az ujjacskáit rágja (fogzás?), de nem nyálzik jobban, nem piros a popsija, nem látok duzzanatot, éjszaka sem zaklatottabb, csak nappal. Még nincs fogacskája. Miért változhatott meg? Mit tanácsolsz, mit tegyek?
    Köszönettel, Csenicherry

    • Vida Agi

      2011. május 02. hétfő

      Ez a fogzás miatt van. Add neki továbbra is a kanalas ételeket, de csak annyit, amennyit elfogad, és ha nem eszik meg egy teljes adagot, utána kapjon anyatejet.

  • Ildikó

    2011. április 28. csütörtök

    Kedves Agi!!

    Egyszer mar irtam neked, a kisfiam hozzataplalasa miatt, vcegul is jol eljutottam oda, hogy mar csak reggel este szopizik csupan, viszont most mar kevesebb, mit 2honap mulva megyek vissza dolgozni, muszaj lenne az esti szopit elhagyni, mert este fogok dolgozni. Eddig csak azon aggodtam, hogyan fogom majd elaltatni, mert egyenlore cicin alszik el, de most sajnos egy uj es nagyobb problema jott elo, nem fogad el tapszert, se cumisuvegbol, se csoros poharbol ( szelep nelkuli ), egyebkent etkezesekhez mindig ebbol iszik.Cumisuvegbol soha nem ivott, kiprobaltam mar tobb fajtat, nem tudom, mit csinaljak, mert igy mivel potoljam a tejet? Reggel szopival kezd,6 korul, utana tejpep szeruseg ( porridge – Angliaban elunk )9 korul, majd fozelek,13 ora korul, gyumolcs, keksszel,17 h korul es szopi, este 8 korul!! Nem is tudom, egyaltalan jol etetem-e, az ejszakakat mindenesetre vegigalussza! Szoval mi lenne a legjobb megoldas, ez egy olyan kerdes, amihez szakertoi segitsegre van szuksegem! Probalkoztunk mar azzal is, hogy a parom eteti, de tole sem vette el a tapszert! Remelem, tudnal segiteni! Elore is koszonom!! Ildi

    • Ildikó

      2011. április 28. csütörtök

      Elfelejtettem, hogy 7 honapos a kisfiam!!

    • Vida Agi

      2011. május 02. hétfő

      Nem kell erőltetni a tápszert. Mire 2 hónap múlva visszamész, már ő is nagyobb lesz, ki lehet majd váltani akkor az esti szopit rendes szilárd vacsorával vagy tejpéppel, de addig nyugodtan tartsd meg az esti szoptatást.

  • Rita

    2011. április 26. kedd

    Kedves Agi!

    A fiam most 5 honapos 10.5 kg,75 cm.4 honapossan (9,7kg 71cm volt) ajanlotta az orvos hogy mivel nagy baba nyugodtan kezdjuk a hozzataplalast.2 hete kezdtem es mar egesz szepen eszik tizoraira rizses gyumolcs,ebedre fozelek.ugy 120 ml megeszik beloluk.kulonben szoptatok is,meg antirefluxos tapszert is kap.Ahogy olvasgattam a kerdeseket valaszokat a hozzataplalasrol elbizonytalanodtam,hogy jo-e ez igy?A babanak tetszik ugy latom.

    konkretabban a napi eves:
    reggeli,tizorai:szopizik – 120ml rizses gyumolcspep -szopizik
    ebed,uzsonna:fozelek(meg nem husos)120ml , 180ml tapszer ar-es
    vacsora: szopizik,150ml tap ejjel:szopizik,180 ml tap

    koszonettel
    Rita

    • Vida Agi

      2011. május 01. vasárnap

      Ha a baba elégedett, jóllakott, akkor jó ez így, nem kell változtatni rajta.

  • Laura

    2011. április 22. péntek

    Kedves Ági!
    Olyan problémám lenne, hogy a 16 hetes kislányom egyáltalán nem hajlandó semmiféle pótlást elfogadni. Önmagában ez nem is lenne baj, mert alapvetően van tejem, és eddig szépen nőtt. De már többször előfordult, most is, hogy betegség miatt (megfázás, torokgyulladás, vírusos hasmenés…stb)sokkal kevesebb tejem termelődött. Reggel és a következő 1-2 szoptatásnál még megissza, amennyi kell neki. Aztán már csak 50-60 mlket tud inni 2 mellből. Nagyon hamar, 10 perc alatt végez a szopival, aztán sír, hogy még éhes. Ilyenkor előveszek fagyasztott tejet, és próbálom neki odaadni, de sehogy sem fogadja el. A pohárból, kiskanálból rögtön kiköpi, a cumisüveget meg csak ide-oda tologatja a nyelvével. És persze közben keservesen sír. Aztán egy idő után abbahagyja, gondolom letisztul benne, hogy most nincs több tej. De a következő evésnél ugyanezt teszi. A férjemtől elfogad este lefekvés előtt 20-30 ml-t a cumisüvegből, de aztán nála is elkezdi a sírást, és az üveg félretolását.A védőnőm szerint nem kell aggódnom,mert szép súlya van, és ha nagyon éhes lesz, akkor úgyis elfogadja. Meg úgyis visszaáll a tejtermelésem. Azért én aggódok, mert bármi történhet, amikor jó lenne, ha üvegből tudnám etetni. Ő is átesett egy jó kis hányós-hasmenéses betegségen, és ha akkor nem lett volna elegendő tejem, hogyan tudtam volna elkerülni a kiszáradást? Most jönnek a nagy melegek, mit csináljak, ha csak szopizni hajlandó, de nincs már elegendő tej? A teák, meg kapszulák persze jók tejserkentésre, de nem akkor, ha beteg az ember. Akkor semmitől nem lesz több tej.
    Köszi!

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Ilyenkor próbálj meg még többet szoptatni, a tejet ugyanis leginkább a szoptatás serkenti, ha két mellből nem volt neki elég, akkor szopizzon tovább megint az első mellből és így tovább.

      • Laura

        2011. április 23. szombat

        Szia!
        Az a baj, hogy ha már kiürült a mellem, elfordítja a fejét, és nem akar tovább enni. Így van, hogy mostanában a szopi 5 percig tart, aztán nem hajlandó tovább cicin lenni.

        • Vida Agi

          2011. május 07. szombat

          Akkor szoptasd gyakrabban pár napig, akár óránként, hogy több tejed termelődjön, ha tényleg éhes, akkor elfogadja majd.

  • Edit

    2011. április 20. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiunk 9 honapos. Szepen es sokat eszik napkozben. Reggelire gyumolcsos joghurtot vagy muzlis tejpepet, ebedre fozeleket uzsonnara gyumolcsot vagy gabonapelyhes gyumolcsot vacsorara tejpepet. Mar csak este lefekves elott szopizik. A tejem mar csak arra eleg. Inni csak csoros poharbol iszik teat vagy vizet. Cumisuveget nem kapott. Sajnos mostanaban ejszaka megint tobbszor ebred es van ugy hogy orakig nem tud visszaaludni csak sirdogal, pedig probalkozik szegeny. Egyebkent napkozben es este is magatol elalszik a kisagyaban.Fogzas lehet a problema, de arra gondoltam, ha ilyen sokaig van ebren ejszaka, biztosan ehes lehet (teat-vizet csak par kortyot fogad el). Sajnos a tejem mar nem eleg az ejszakai szopashoz es a tapszert nem itta meg csoros poharbol.Mit javasolsz mi lenne a legjobb megoldas az ejszakai taplalasra? Nem szivesen szoktatnam ra, hogy hajnal 1-2 ora kozott masodik vacsorat (tejpepet vagy akar gyumolcsot) kapjon, pedig mas ötlet hiján mostanaban igy csinalom.

    Előre is köszönöm a válaszod.

    Edit

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Semmiképpen ne adj neki éjjel enni, elég az anyatej. Szüksége sincs rá, hogy éjjel szilárdat egyen és nem is jó, ha rászokik.

  • Lujzacica

    2011. április 15. péntek

    Kedves Ági!

    Segítségedet szeretném kérni 14,5 hónapos babámmal kapcsolatban. Reggel ébredés után babatejet kap, utána reggelire virslit, felvágottat…májkrémes kenyeret. Bár a kenyeret nagyon ritkán eszi meg. Tízóraira általában joghurtot vagy gyümölcsöt eszik. Délben amikor etetném (általában együtt ülünk az asztalhoz enni)alig akar elfogadni valamit, azt is csak úgy, ha az ő kis villájával eheti, de néha még akkor is ledobálja az ételt. Főzeléket, krumplipürét egyáltalán nem eszi meg, nagyon válogatós. 13 h körül lerakom, alszik 1-3 órát, utána ha nem ebédelt rendesen, akkor megint főtt ételt kell adjak neki, ha evett délben, akkor csak gyümölcsöt. Vacsorára (attól függően délután evett e főtt kaját, ha igen, akkor csak túrókrémet vagy babapudingot kap) megint nem tudok neki mit adni, mert a kenyér ugye szinte kizárva és a virslin, felvágotton kívül alig eszik meg valamit, még a sajtot sem.
    Egyszerűen nem tudok már mit kitalálni, hogy mivel próbálkozhatnék még, amit megeszik. Tudom, hogy a kenyér nem túl egészséges, de mivel alig eszi nagyon megnehezíti a reggeli, vacsora kérdését.
    Nagyon szeret a villájával szöszmötölni…lehet, hogy el kellene kezdenem neki tanítani az önálló kanalazást, mert egyedül akar enni? Szerinted min változtassak? Túl sűrűn próbálom etetni?

    • Vida Agi

      2011. április 19. kedd

      Ennyi idősen már az a jó, ha egyedül eszik a kicsi, hagyd minél többet egyedül enni és adj neki kanalat is, hadd próbálkozzon a főzelékekkel is.
      Az normális, hogy ízlése van és bizonyos ételeket nem szeret. A kenyeret sem kell erőltetni, semmi baja nem lesz, ha felvágottat eszik magában (egy ideig a fiaim is csinálták, kinőtték)

  • Kismókus

    2011. április 13. szerda

    Szia Ági!

    12,5 hós babám táplálásával kapcsolatban lennének kérdéseim.

    11,2 kg most,
    Röviden leírom a napi étkezését:
    Reggel anyatejet kap, utána az én reggelimből vajaskiflit, sonkát, sajtot.
    Tízóraira gyümölcsöt (főleg alma és banán) túróval vagy natúr joghurttal, bio gabonapéppel.
    Délben szintén eszik az ebédemből amit lehet: krumpli, csirkehús, párolt zöldség stb. szinte mindent.
    Délután anyatejet kap, de ez inkább abban segít, hogy elszunyókáljon.
    Este fürdés előtt magam készített vagy üveges főzeléket (hússal, tésztával, rizzsel), fürdés után anyatejet. Ha éjszaka felébred szintén anyatejet.
    Tehát még 3-4x szopik naponta.

    Kérdéseim: Ne hagyjak el egy szoptatást, ha igen melyiket? (reggel, du., este, éjszaka)
    Nem probléma hogy csak napi 1x eszik főzeléket?
    Vacsorára ne adjak tejpépet esetleg anyatej helyett fokozatosan, ha igen, milyet javasolod?
    Adhatok e neki bolti kész gyümölcsjoghurtot, túrókrémet, ha igen melyik márkát javaslod?
    Mivel anyatejes baba, nem sok folyadékot iszik. Pohárból kap vizet, babateát, de minimális mennyiséget iszik egy nap ez nem gond? Esetleg próbálkozzak gyümölcslével?

    Előre is köszönöm a válaszodat.

    • Vida Agi

      2011. április 19. kedd

      A délutáni szoptatást már nyugodtan el lehet hagyni, azután igény szerint a reggelit és az estit is.

      Nem gond, ha csak 1x kap főzeléket.

      Vacsorára 1 évesen már ne tejpépet adj, hiszen ő már mindent megeszik, hanem kapja a rendes vacsorát és esetleg lassan be lehet vezetni a tejet, vagy más tejterméket estére (pl.joghurt)

      Lehet adni bolti joghurtokat, csak nézd meg az összetételét, hogy minél kevesebb adalékanyag legyen benne (most már elég sok fajtából van színékmentes, adalékmentes változat)

      Az innivalót erőltetni nem kell, mivel ő még sokat szopizik. A legjobb a víz, kínáld meg naponta többször és igyon, amennyit elfogad.

  • Lica

    2011. április 10. vasárnap

    Kedves Ági,

    Ha elkezdjük a hozzátáplálást akkor is érvényes a 120ml x súly vagy ez csak az anyatejre vonatkozik? Illetve beleszámít-e az elfogyasztott mennyiségbe pl. az 50ml almapép? (1 hét múlva lesz 6 hónapos a kisfiam és elkezdtük a hozzátáplálást, egyelőre az almánál tartunk).

    • Vida Agi

      2011. április 19. kedd

      Igen, nagyjából hasonlóak az arányok, de itt már figyelembe kell venni azt is, mi mennyire tápláló (mert mondjuk 100 gramm almapép kevésbé tápláló, mint 100 gramm kenyér).

  • Ági

    2011. április 04. hétfő

    Kedves Ági! Kisfiam 6 és fél hónapos. 1 hónappal ezelőtt kezdtük a kóstolgatást, a gyerekorvos tanácsára, mivel alig hízott, viszont sokat mozog, és ezért ‘szénhidrát-hiányos’. Almával kezdtük, fokozatosan emelve a mennyiséget. Majd krumplit, répát, tököt stb. Déli szopi előtt most már megeszik 60-70gr főzeléket, de sajnos úgy látom, még mindig egy az egyben a pelusban landol az egész. Napi egy kaki mindig van, persze jobban megdolgozik vele, mint mikor csak tejet kapott. De félek, többet ártok a főzivel, mint használok, ha nem tudja megemészteni. Lehet egy majd 7 hós baba emésztése éretlen a hozzátápláláshoz? Fogzásra calc. carb.-ot szedünk a tanácsodra, ami 2 hétig használni is látszott, most viszont megint 2 óránként kelünk. Alvás közben nyugtalan nagyon, hadonászik, sokat pukizik, lehet ez az emésztése miatt? Köszönöm előre is a válaszod.

    • Vida Agi

      2011. április 19. kedd

      Nem kell aggódnod, 7 hónaposan már képes megemészteni az ételeket, de természetesen nem mindent, és mivel még csak kevés féle ételt eszik, ezért jobban látszik a pelenkában. Meg kéne figyelni, melyik ételek azok, amiktől esetleg jobban pukizik és ezeket elhagyni, de a nyugtalanabb alvás lehet attól is, hogy hamarosan áttörik egy fogacska, vagy pedig a mozgásfejlődésében ért egy új lépcsőfokhoz (pl. kúszni kezd)

  • Bodor Kata

    2011. április 03. vasárnap

    Kedves Ági!
    Hozzátáplálással kapcsolatban lenne kérdésem:
    Fiamnak 4,5 hónaposan kezdtünk el szilárd ételeket adni, amivel nagyon jól haladunk. Mostanra (6,5 hónapos) a tízórai, az ebéd és a uzsonna fele gyümölcs vagy főzelék, vagy tejpép. Nagyon szereti ezeket, annyira, hogy azt vettem észre, szopizni egyre kevésbé hajlandó. Reggel és este szoptatom kizárólagosan, de van hogy estére már csak 90-100ml-t iszik és néha reggel is csak 100-150ml között. Egész nap 500ml körül eszik anyatejet és 250-300g szilárd ételt. Mindig előbb szoktam szoptatni és utánna esszük a kanalas dolgokat. Hetente 50-80g-ot hízik, és az éjszakákat átalussza, két foga kijött már.
    Az lenne a kérdésem, hogy nem nagyon kevés-e ez az anyatej mennyiség (tejem egyébként lenne, mert lefejni kb. kétszer ennyit le tudok egy nap)? Illetve hogy mit tegyek, ha egyáltalán nincs kedve már szopni (sokszor ficánkol, forgolódik, elfordul vagy csak simán nem hajlandó bekapni a cicit)?

    • Vida Agi

      2011. április 12. kedd

      Ez a mennyiség a hozzátáplálással együtt teljesen elég. Szoptasd, akkor és annyit, amikor elfogadja. Ha nagyon élénk és sokat forgolódik, akkor félhomályos szobában fekve szoptasd, így nem tud annyit nézelődni.

  • Szandra

    2011. március 24. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam elmúlt 5 hónapos, csak szopizik, 8,2 kg.(születéskor 3750g).A tejem éppen elég neki, lefejni már nem tudom, napi 4x szopizik. Elkezdtem neki adni almát, almát+burgonyát délelőttönként. Nagyon szereti.Viszont azt vettem észre, hogy éjjelente fel-fel ébred (2 hónapos korától átalussza az éjszakát, nem volt hasfájós), nyögdécsel, szerintem most a hasa fáj. Mit tanácsolsz, adjak-e neki esetleg Infacolt? Vagy más gyümölcsöt?Almához keverhetek-e egy kis kekszet is?
    Válaszodat köszönöm!Szandra

    • Vida Agi

      2011. április 01. péntek

      Az Infacol a légbuborékok ellen van, a hozzátáplálást okozta hasfájáson nem segít. Ha azt tapasztalod, hogy az almától székrekedése lett, nehezen kakil, nappal is fájdogál a hasa, akkor a Gripe Water segíthet (ez ugyanis az izmokat lazítja el, tehát fájdalomcsillapító hatású)
      Az almához kekszet még ne keverj. A glutént be lehet vezetni 6 hónapos kortól, de ne a fehér liszttel kezdd, először zabpelyhet, gabonapelyhet, zablisztet lehet adni. Ha táplálóbbá akarod tenni az ételeit most, akkor burgonyát vagy rizst adhatsz neki.

  • Csontos Mónika

    2011. március 23. szerda

    Kedves Ági!

    8 hós babána adhatóak-e a gabonatejek (például zabtaj), vagy kókusztej a főzelékek dúsítására. „Sajnos” a tápszert nem eszi a lányom, annyi anyatej pedig nincs, hogy a főzelékbe is jusson.

    Köszönöm a válaszod!

    • Vida Agi

      2011. április 02. szombat

      Igazából a főzelékbe nem kell tejet tenni, anyatejet is csak azért szoktak, mert kezdetben a hozzátáplálás elején jobban elfogadja a baba az új ízeket, ha ismerős ízek is vannak benne. Zabtejet egyébként lehet adni már, kókusztejet viszont még nem.

  • Marianna

    2011. március 22. kedd

    Kedves Ági
    Szeretném kikérni a véleményed a kislányom táplálása kapcsán. Tápszeres baba elvileg a doboz szerint már 210ml kellene ennünk napi 5x, de mi még „csak” olyan 140-160ml eszünk meg.Teljesen jól fejlődik nemrég múlt 6 hónapos (7,5 kg és 69 cm) és el kell kezdenem neki a glutén tartalmú ételeket illetve a húst adni (csirke, pulykamell). Kicsit gondban vagyok mert a védőnénink erőlteti a háztartási kekszet és a liszttel való sűrítést amit én nem nagyon szeretnék. Leginkább a tej és a tojás tartalma miatt. A doktornénink ajánlotta, hogy ezek helyett inkább babakását (Holle bio) adjak a picinek ebből van gluténos és mentes is és nem tartalmaz tejszármazékot és cukrot sem.
    Most így néz ki egy napi étkezésünk:
    Reggel 1/2 8 körül reggeli 140 ml tápszer
    tízórai olyan fél 11 körül kb 90-100g gyümölcs és 70ml tápszer.
    Ebéd olyan fél 2 körül kb 90-100g főzelék (sütőtök, sárgarépa, krumpli) és 70ml tápszer.
    Uzsonna olyan fél 5 körül 140ml tápszer.
    Vacsora olyan 1/2 8-8 körül 160ml tápszer.
    Ezek mellett csak vizet iszunk, de azt szinte mindent étkezés között kb 15-20ml.
    Az éjszakát átalussza, ha fel is kel adok neki egy kis vizet és alszik is vissza, de ez nagyon ritka.
    Mivel már elég aktív baba a csak tápszeres étkezések után előfordul bukás de mindezek mellett is heti 100-150g-ot hízik.
    A kérdésem az lenne kell-e ezen változtatnom?
    Mennyi húst és milyen gyakran kell, hogy kapjon?
    Illetve a glutén tartalmú babapépet hogyan és milyen sűrűn kell neki elkezdeni adni?
    Előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. április 01. péntek

      Naponta kapjon valamennyi húst (legalább 5-10 grammot minden nap) a főzelékhez keverve. A glutént 6 hónaposan már el lehet kezdeni bevezetni, de nem kell sokat adni belőle és nem szükséges naponta.
      Az étrendje egyébként teljesen a korának megfelelő.

      • Marianna

        2011. április 07. csütörtök

        Nagyon köszönöm.

  • Sziszo1

    2011. március 22. kedd

    Kedves Agi!
    Kisfiam 5 honapos szoptatott baba es 1 hete kezdtem el neki rizses gabonapelyhet adni kostolgatni. Mindent kinezett a szambol, raharap a tanyerra mikor eszem,tolja maganak be a kanalat. ESZMELETLENUL akar enni. De egy hete borzasztoan puffog is. Hasmenese mar elotte is volt.de persze ez sem javitott rajta. Gondolom fogzik es ez okozza a hasmenest (napi2szer csak total hig szeklet). Elbizonytalanodtam. Most ugy dontottem leallok a gabonapehellyel es probalok valami mast, de mi legyen az?? Ha gyumolcsot adok adjam magaban vagy pici krumplival, hogy ne savasitson annyira?? Amugy erzekeny gyomru az biztos, mert 3 honapos koraig sokat volt hasfajos, sokszor keltunk is miatta.(ejszaka mar csak 3szor kel fel es cicivel alszik vissza csak)
    Mennyi ido utan lehet a 2-3 kanallal adott mennyiseget kicsit emelni?? O marmost is sokkal tobbet evett volna meg mint amennyit en adtam ezert kerdezem. Vagy a puffadasok is azt jelzik hiaba akar, de a gyerek belul meg nem erett ra es inkabb ne adjak semmit 1-2 hetig? CSak nekem is nehez ot neznem mert mintha szenvedne azert, hogy egyen.
    Koszonettel

    • Vida Agi

      2011. április 02. szombat

      Nyugodtan elkezdhetsz neki almát adni kóstolni, nem kell semmivel keverni, ha a savasságtól félsz, akkor vagy ne olyan fajta almát adj, ami savas, vagy párold meg egy kicsit az almát sütőben és abból készítsd a pépet, úgy nem lesz olyan savas. 3 nap után, ha nem lett tőle semmi baja, lehet adni neki akár már teljes adagokat (200 gramm) is, ha elfogadja.

      Az a helyzet, hogy enyhébb puffadás, a széklet megváltozása szinte minden babánál fellép a hozzátáplálás kezdetén, tehát ez nem emiatt volt.

  • Vera

    2011. március 20. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiam 15 hónapos(10 kg és kb.80 cm), 13 hónapos koráig szoptattam, 6 hónapos korától kezdtem bevezetni a szilárd ételeket. Próbálkoztunk saját magunk által készített ételekkel, de nem ízlett neki. Nem erőltettem, maradtak az üveges ételek amit szívesen fogyasztott, Sajnos annyira rászokott, hogy még most is csak azt hajlandó megenni. Mellettünk eszik az asztalnál, látja, hogy mi is eszünk. Minden nap megkínálom, de csak rázza a fejét és hatalmas cirkuszt csinál ha bekerül egy falat a szájába (öklendezik, köhög). Ha erőltetem, van, hogy alig tudom utána megnyugtatni. Próbáltam belekeverni a házi kaját az üvegesbe, de rögtön kiszúrja és akkor már az sem kell neki. 12 hónaposnak való üvegeset eszik vagy annál kisebbeknek valót. Ennek a korosztály már nincs túl nagy választék. Evés közben mindig kell valami a kezébe amivel matathat, csak addig hajlandó enni. Kenyeret, péksüteményeket, egészben gyümölcsöt (banán, alma, körte) eszik, persze csak menet közben. Tehén tejet nem iszik, reggel kap junior italt amit vagy megiszik vagy nem, a tejpépeket megeszi.
    Rettegek az étkezésektől főleg, ha megyünk valahová. Mindenki küldetésének érzi, hogy főzzön neki, és megmutassa nekem, hogy mennyire elrontottam ezt a gyereket. Máshol még annyira sem eszik mint itthon, nem lehet az asztalnál tartani.
    El vagyok keseredve, félek, hogy valami hiány betegsége lesz,(törik a körme).
    Amúgy vidám, nagyon aktív mozgékony kisfiú, beteg csak egyszer volt akkor is csak egy napig.
    Hogyan változtathatnék az étkezési szokásain vagy tényleg elrontottam végleg?
    Előre is köszönöm a válaszod

    • Vida Agi

      2011. március 25. péntek

      Végleg biztosan nem rontottad el, olyan 18 évest még nem láttál, aki csak bébiételt eszik 😉 Hiánybetegsége sem lesz ettől, hiszen eszik mindent, csak nem a házi készítésűt. Amit tehetsz, hogy fokozatosan teljesen elhagyod a főzelékeket, hiszen ő szépen eszi a darabos ételeket is, semmi baja nem lesz, ha a darabos ételekből eszik többet és más ételeket is darabosban kap (pl, tészta, burgonya, sajt, hús stb.) Ha maga ehet az neki is érdekesebb lesz, szívesebben fogadja majd, és pár nap utána elfelejti a bébiételeket, meg lehet próbálni egyre többet adni a ti ételeitekből.

  • DettiMama

    2011. március 18. péntek

    Kedves Ági!
    Lányunk 5 hónapos, tápszeres baba. Kb három hete kezdtük el a hozzátáplálást, mert láthatóan kinézte a szánkból a falatot, ha ettünk. Imádja a pépes almát, krumplit, főleg a sütőtököt. Képes akár egy egész üveggel megenni egy ültő helyében és utána még megiszik kb 60-100ml gyümölcslevet, aminek nagyon örülök is. (Kecskeméti bébiételek, 190 g) Szépen meg is emészti a pépeket, nem köszön vissza a pelusban, és jól is lakik tőle. Napi egyszer kap csak tízóraira pépes ételt, a többi étkezés maradt tápszer.
    Két kérdésem lenne:
    – Amúgy is kicsit szorulásos baba, a tápszert is erősen higítani kell, hogy elég folyadékot igyon, egyébként sima vizet, vagy teát nem akar inni. A hozzátáplálás elejétől kap 1-2 kiskanál gyümölcspépet jó sok vízzel higítva (120ml), ivóléként a pépes étel után, de még így is kakil „gombócokat”. Nem fáj neki ugyan, de nem is szeretném,ha fájna. Leginkább sütőtököt adok neki, hogy lazítsa a székletet. Hogyan tudnám még megkönnyíteni a dolgát? A sárgarépa segítene,vag rontana a helyzeten?
    – Detti most 75cm és 7,5 kiló (születéskor: 56cm/3640kg), nem néz ki kövérnek, csak a combikái vaskosak. (Vagy csak én nem látom ducinak?)Megnéztem a bébiétel kalóriatartalmát és 100g kevesebbet tartalmaz (a tápszerben több a zsír/olaj, a pépben több a gyümölcscukor), mint ugyanannyi tápszer, mégis mintha most gyorsabban hízna, mint csak tápszerrel. Nem szeretném elhízlalni a babát. Lehetséges, hogy a pépeket jobban megemészti,elraktározza a szervezete? Milyen módszert kellene követni,hogy ne legyen duci a baba, de jusson elég kalóriához?
    Napi 4-5x eszik egyébként, reggeli-vacsora 210ml tápszer,ebéd-uzsonna 180ml.(A „szabály” szerint elvileg sokkal több tápszert kéne ennie, 225ml-t 5 étkezéssel számolva, de van, amikor 40-50 ml tápszert meghagy az üvegben…)
    Előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 20. vasárnap

      A sárgarépa szorulást okoz. Ami segíthet az az őszibarack és a sárgabarack, valamint a szilva mert ezek nagyon rostosak.

      A pépeket lassabban emészti meg a szervezet, több benne a cukor és másként szívódik fel. Ne aggódj, a súlya a korának megfelelő, gyümölcsökkel, főzelékkel nem tudod elhizlalni, és a csecsemőkori „duciságnak” semmi köze ahhoz, hogy később milyen alkat lesz (a nagyobbik fiam nagyon duci baba volt, fél évesen 10 kiló, most 5 és fél éves és 19 kiló, zörögnek a csontjai, a kisebbik 9 hónaposan még 7,5 kiló volt, nem akart hízni, 4 évesen 24 kilós kis díjbirkózó – és nagyjából ugyanannyit esznek)
      Inkább arra kell majd figyelni, hogy amikor már kenyeret kap, desszerteket, tésztafélét akkor ezekre ne szokjon rá, hanem szeresse a zöldségeket, gyümölcsöket is, és ezek alkossák az étrendje zömét (ha belegondolsz, a fogyókúrás módszerek többsége is zöldséget-gyümölcsöt javasol a fogyáshoz kenyér és tészta helyett)

      • DettiMama

        2011. március 20. vasárnap

        Köszönöm a választ és a tanácsokat! 🙂

  • Judit

    2011. március 05. szombat

    Kedves Ági!

    Kisfiam 7 hónapos, kb. 1 hónapja kezdtük a hozzátáplálást. Eleinte szépen haladtunk, almát, őszibarackot, sütőtököt, paradicsomos krumplit szépen megette. De mostanában felborult a napirendünk, nem tudom mit tegyek. Eddig az volt a baj, hogy nem aludt napközben, most meg állandóan aludna. Reggel anyatejet-tápszert kap, aztán játék, utána alszik kb. 1-másfél órát. Mikor felébred, sétálunk, játszunk megint. Jönne a következő etetés, ami ugye gyümölcs lenne. De ő megint nyűglődik, pár falat után bealszik. Próbáltam kiegészítésnek tápszert, de fel sem ébredt rá. Fél óra múlva ébred, de enni akkor sem nagyon akar. Ebédnél megint nincs türelme a főzelékhez, dörzsöli a szemét, sír, kénytelen vagyok megint tápszert-anyatejet adni neki, de itt is az etetés felénél belalszik. Ébresszem fel, vagy hagyjam aludni? Korábban megevett 200-220 ml-t, most 160-at alig lehet beletuszkolni. Mi történt? Hogyan tartsam így a megfelelő sorrendet (alvás, evés, játék)? Egyrészt így a hozzátáplálás sem megy, másrészt a napirend is felborult. Ezenkívül félek, hogy nem eszik eleget. Állandóan aludni akar, mintha nem is lenne soha éhes. Kérlek, segíts!

    Egy külön kérdés: amikor tízóraira gyümit, ebédre főzeléket kap, kell-e neki inni adnom és mikor? Etetések között? Mert folyadékot csak reggelire, uzsonnára, vacsorára kap (anyatej/tápszer).

    Köszönöm a válaszod!

    • Vida Agi

      2011. március 06. vasárnap

      Az etetés miatt semmiképpen ne ébreszd fel, ha aludna. Inkább igazítsd az étkezéseket a felébredések időpontjához, olyankor egyen, amikor éppen felébredt és nem álmos, vagy ha ilyenkor inkább csak a tápszert fogadja el, akkor két alvás között félidőben kapja a kanalas ételt.

      Evés után mindig kínáld meg egy kis vízzel, ha elfogadja, akkor szomjas volt, ha nem akkor nem. Két etetés között egy alkalommal is megpróbálhatod megkínálni, de ilyenkor valószínűleg kevésbé fogadja majd el.

  • Judit

    2011. február 24. csütörtök

    Szia Ági!

    9 hónapos kisfiamnál a hozzátáplálással kapcsolatban szeretnék kérni megerősítést, tanácsot, kritikát.5 és fél hónaposan kezdtük el a kóstolgatást, anyatejes baba, jelenleg 8.5 kg,rendkívül aktív baba, mászik, ül, feláll, lépeget kapaszkodva.
    Egy napunk így néz ki:
    Reggel:7-8 között ébred, ekkor szopi(mivel éjszaka kétszer ébred, és szopival alszik vissza, így reggel nem szopizik nagy mennyiséget, nem üríti ki teljesen a cicit)
    9-10 között lerakom aludni egy órára-volt már hogy megkínáltam gyümivel lefekvés előtt, de mivel reggel is alig szopizik, így ezt nem nagyon szoktam.
    10:30 körül szopi,utána gyümi
    12:30-13:00 körül lerakom aludni, egy órát alszik.
    14:00 körül-ebéd-főzi, de ebben is kell gyümölcsnek lennie, hogy megegye.Utána szopi
    16:30 körül még egy fél óra alvás(ezt esetenként már elhagyjuk, ha reggel később kel)
    17:00 körül szopi
    Ha este mi vacsizunk, akkor odaültetjük és kap babakekszet, bulátát, vagy narancsot, de ezekből nem eszik sokat(fél keksz/ 2 buláta/ 1 gerezd narancs)
    Este 19:30-körül fürdi
    20:15 szopi
    20:30 alvás(éjjel éjfélkor és fél 5 körül ébred)

    Én az egész hozzátáplálást úgy kezdtem, hogy szopi után kínáltam, de nem jutottunk egyről a kettőre.Utána megpróbáltam 2 szopi között, de az is elég hektikus volt, hol jobb, hol rosszabb volt.A védőnő tanácsára úgy csinálom 2 napja, h az ebédre kapott főzit szopi előtt adom oda neki, viszonylag jól fogadta.Valahogy úgy érzem, hogy már előrébb kellene tartanunk az étkezésben, de közben meg rettegek attől, hogy esetleg elmegy a tejem, ahogy kevesebbet szopizik.Megmondom őszintén, szeretném sokáig szoptatni, de azért 2 évesen már nem biztos.Húst minden nap kap(csirke, pulyka), gyümiből:barack, körte, alma, banán, meggy, szilva, narancs, zöldség:krumpli, tök, sütőtök, gesztenye,(most kezdem el bővíteni, mert eddig csak a gyümihez adtam a husit meg a krumplit)-répát nem bírja emészteni.
    Tejterméket még nem vezettük be, mert van allergiás a családban.

    Kérlek, írd meg a véleményed, mert elég bizonytalan vagyok, h jó-e ez így, vagy térjek vissza a szopi utáni kínálgatáshoz, és legyek türelemmel.A védőnő szerint a súlya még jó, de már kezd az átlag alatt lenni minimálisan, szóval szerinte esedékes a változtatás.
    Bocsánat, h hosszú voltam.

    üdv,

    judit

    • Vida Agi

      2011. március 03. csütörtök

      A korához mérten teljesen jól eszik, mivel már szépen kóstolgat mindent, a déli szopit lassan tényleg ki lehet váltani úgy, hogy előtte eszik és utána szopizik, és amikor már megeszik egy teljes adag (kb. 200 gramm) főzeléket, akkor teljesen elhagyod a szopit utána.

      • Judit

        2011. március 03. csütörtök

        Köszönöm a választ! Egy hete adom a főzit ebéd előtt, de egyáltalán nem fogadja el, sőt, már a gyümit is alig-alig.Még meg sem kóstolja amit adok, elfordítja a fejét.Próbáltam utána később is megkínálni vele, de semmi.Teljesen visszafejlődtünk, és el vagyok keseredve emiatt.Úgy látom, megrekedtünk.Nem tudom, mitévő legyek.Van esetleg ötleted?

        • Vida Agi

          2011. március 06. vasárnap

          Nem kell erőltetni, ha nem kéri szopi előtt, akkor kapja továbbra is két szopi között vagy szopi után, aztán majd később, amikor már nagyobb mennyiségeket eszik és többet eszik egyedül, újra meg lehet próbálni.

  • Marcsi

    2011. február 23. szerda

    Kedves Ági !

    Kislányunk február 13-án volt 7 hónapos és nemrég elkezdte kóstolgatni a tejpépeket ! Eddig allergén szegény pépeket evett viszont ez semleges ízű és nem ízlett neki !
    Most kipróbáltunk egy gyümölcsös tejpépet is amit már lelkesebben eszik ! Kérdésem az lenne, hogy bár 6 hónapos kortól adható a babáknak, de engem még is elbizonytalanít , hogy glutént és módosított tejszármazékot is tartalmaz !
    Adhatom én ezt neki nyugodt szívvel ?
    Illetve mikortól ajánlott bevezetni az étrendjükbe a tejet és glutént ?
    Válaszod előre is köszönöm !

    Marcsi

    • Vida Agi

      2011. március 04. péntek

      A tejet 1 éves kortól lehet bevezetni, a tejtermékeket 8 hónapos kortól, a glutént 6 hónapos kortól fokozatosan (a teljes kiőrlésű gabonákkal kell kezdeni). Ha korábban már kapott tápszert, akkor ehet tejpépet is, ha a családban nincs allergiás, akkor nyugodtan adhatod.

  • Marianna

    2011. február 23. szerda

    Kedves Ági,
    Lenne egy kis gondom. A kislányom már nagyon szépen eszik mindenféle gyümölcsöt. Sajnos mivel elég korlátozottak a lehetőségeink és a védőnőnk is azt javasolta nyugodtan fogyasszuk az üveges bébidesszerteket, ezt tesszük. Eddig nem is volt semmi gond. Azonban tegnap amikor kicsit próbáltam neki nem üvegest hanem „firss” gyümölcsöt adni reszelve illetve összetörve bevette a szájába és köpte is ki. Akkor fogtam belekevertem a megszokott üvegesbe, de az sem kellett neki. Ekkor kinyitottam egy új üveget és abból adtam neki, kb. a felénél elkezdett fintorogni és feszítette magát majd köpte azt is ki. 🙁 Mit csinálok rosszul?
    Előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. március 03. csütörtök

      Te nem csinálsz semmit rosszul, csak az üveges gyümölcsöknek más az íze, mint a darabosaknak, ráadásul kicsit savasabbak is lehetnek, jobban csípik az ínyt (pl. ha fogzik) Próbáld meg néha megkínálni vele, de ne etetési időben, inkább vezesd azt be, hogy a nap folyamán valamikor te eszel gyümölcsöt és ha a baba kéri, akkor megkóstolhatja. Azt mindenképpen kerüld, hogy a kettőt kevered vagy ha nem ízlik neki az eredeti utána adod az üvegeset, mert akkor jobban érzi a kontrasztot a kettő között. Inkább kezdd el a „rendes” gyümölcsöket teljesen eltérő időpontban adni, amíg meg nem szokja őket.

      • Marianna

        2011. március 03. csütörtök

        Köszönöm. 🙂

  • Orsi

    2011. február 21. hétfő

    Kedves Ági!

    Nagy szükségem lenne egy hozzáértő ember segítségére. Kislányom 11 hónapos, 6 hónapos kora óta próbálkozunk gyümölccsel főzelékekkel a szopizás mellett. A gondom az, hogy nagyon rossz az étvágya. Egyrészt csak az egyik mellemből szopizik, másrészt minden étkezést úgy kezd, hogy rázza a kis fejét, majd üti ki a kanalat a kezemből, mindig küzdünk. Nagy türelem játék az etetése.
    Feszült is vagyok emiatt. Mesefilmet szoktunk neki betenni, ami elvonja a figyelmét egy kicsit, de ennek ellenére ritkán eszi meg az egész mennyiséget, ami max. 100g. A tápszert sem hajlandó meginni, így mindig teszek az ételeibe. Napi 1-szer kap gyümölcsöt, ebédre főzelék, vacsorára tejpép, puding vagy joghurt. Az aggaszt leginkább, hogy hetente mérjük a súlyát és alig hízik. Egyik héten hízik 100g-ot következő héten pedig 80g-al kevesebbet mutat a mérleg, most 8100g.Ahhoz képest, hogy 5-ször kéne ennie rendes mennyiségű ételt, ő 3-szor eszik keveset+ szopizik. E mellet egészséges és tele van energiával, rengeteget mozog. Eszegeti a darabos ételeket is, csak nem mindig nyeli le őket:-)Nem szeretném, hogy rossz élménye fűződjön az evéshez, de valahogy muszáj lenne rávenni őt az evésre, csak nem tudom hogyan tegyem.
    Remélem tudsz segíteni.
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 01. kedd

      Ebben a korban már nem kell hetente híznia a babának, nem is érdemes mérni, hiszen most gyakorlatilag lemozogja, amit megeszik, lányoknál egyébként is 1 éves korra a 8 kg-t kell elérni, ezt ő már elérte, tehát súlyánál van.

      Mivel azonban csak kis adagokat eszik, láthatóan nem érdekli az evés, ezért elképzelhető, hogy vashiány okozza nála az étvágytalanságot, ennek utána kéne járni.

      Ezenkívül érdemes lenne minél több olyan ételt adni neki, amit maga ehet meg, amit maga csipegethet fel a tányérról, mert ebben a korban sok baba azért nem eszik szívesen kanálról, mert nincs hozzá türelme, viszont az önálló evést nagyon élvezik. A figyelemelterelést etetés közben nem javaslom, ez nagyon rossz szokás, sokkal fontosabb és jobb hatással van a kicsi étvágyára, ha együtt esztek, odaültetitek őt is a vacsorához, ebédhez, ha azt látja, hogy a közös étkezés örömforrás és a társaság miatt is jó dolog, nem csak kötelező „macera”

  • Leila

    2011. február 14. hétfő

    Kedves Agi,

    Mikortol ehet a baba piros paprikat tartalmazo etelt, peldaul porkoltet?

    Koszonom

    • Vida Agi

      2011. február 18. péntek

      pirospaprikát (nem csípőset persze) 7 hónapos kortól lehet adni.

  • Tuzok Ildikó

    2011. február 13. vasárnap

    Szia Agi!!

    A segitsegedet szeretnem kerni, fiam most 5 honapos, egyenlore meg csak szoptatom, semmit nem is kostoltattam vele. Nem tudom, hogy es mikor szoktassam le a szoptatasrol, Angliaban elek, es sajnos junius vegen mennem kell vissza dolgozni. Mivel egy pubban dolgozom, este is tudok dolgozni, a parom meg allando reggeles, es igy fogjuk valtani egymast, az itteni gyermekfelugyelet nagyon draga. Szoval nem szeretnek mar akkor is szoptatni, es fogalmam sincs, hogy hogyan lassak neki, melyik szoptatast valtsam ki eloszor es hogyan! Azt sem tudom, hogy kell-e valamifele tapszer a tej helyett, mert hat vegulis normal esetben meg szoptattam volna, ha nem kellene visszamennem!Szoval legy szives ird meg, mi lenne a legjobb! Valaszodat elore is koszonom!

    Ildikó

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Nem kell aggódnod egyelőre emiatt, addig még 4 hónap van, ami rengeteg ebben a korban. Ha 6 hónaposan megkezditek a hozzátáplálást és 2-3 hetente 1 szoptatást kiváltotok, akkor 9 hónapos korára eljuthattok oda, hogy már csak napi 1-2 szopira lesz szüksége. A sorrendről mindent megtalálsz a Nagy Babaszakácskönyvben: http://www.kismamablog.hu/konyvek

  • Móni

    2011. február 12. szombat

    Szia!
    Nekem is hasonló próblémám van minta az előttem írónak. 11 hónapos a lányom eszik szinte mindent már ugy főzők magunknak hogy kaphasson belőle. De…
    Eddig ölben etettem mert nem ült nyugton az etetőszékben. Most megint elkezdtük használni az etetőszéket de mindegy hol etetem ha nem adok valamit a kezébe kalimpál kiüti a kaját a kezemből,mindent tiszta kulimajsz. Csap egyet és már nézi a kezét hogy hol lett majszos ha nem olyan megint csapkod. Max 5 percet ül nyugton de ez alatt nem lakik jól mert nyamogó lassú evő. Általában egyedül vagyok vele itthon így még nem nagyon látott enni mert én közben úgye nen tudok, nincs is úgy helyem. De mondták hogy azt kéne látnia és úgy tanulja meg. Ezért ha máshol vagyunk úgy csinálom hogy valamit én is falatozzak közben. Azóta engem akar etetni de ő csak pár falatot eszik nyugodta. Aztán ezt is megunja és jön a csapkodás és majszolás. Mit csináljak vele? Már gyomorgörcsöm van ha közeleg az etetés.
    Éhen azért nem marad mert két evés között a hintában ülve, mert itt van nyugton kicsit tovább is, kap még banánt vagy kekszet, kölesgolyót és még szopizik 4x-5x egy nap. Köszönöm a válaszod.

    • Vida Agi

      2011. február 18. péntek

      Adj a kezébe kanalat, kapjon sok önállóan ehető ételt, hogy lefoglalja magát és ne unatkozzon etetés közben.

  • Klári

    2011. február 08. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom hozzátáplásával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
    5,5 hónaposan keztem el a hozzátáplálást gyümölcslével, majd pépekkel. Eleinte elég jól ment, viszont nem volt rendszer az evésben mert minden nap máskor fogadta el. Hol evés előtt, hol evés után, hol délelőtt, hol délután, éppen mikor milyen passzban volt. (Napközben 3 óránként szopizik). Valahogy oda jutott a dolog, hogy egyáltalán nem volt hajlandó elfogadni a kanalat, bármi is lett volna a tartalma. Már amikor tettem fel az előkét és vettem elő a kanalat sírni kezdett és fordította el a fejét összezárva az ajkait, lehetetlen volt megetetni. Betartottam a fokozatosságot is és semmit nem erőltettem, ami nem ízlett neki, ezért nem értem hogy jutottunk idáig. Védőnőnk tanácsára tartottunk egy hét szünetet, így tegnap kezdtük újra, nem sok sikerrel. Valamennyit sikerült megetetni vele (kb 20 ml) de azt is csak fél óra alatt. Most nem hisztizett csak egyszerűen játszik a székben és ahogy közelítek a kanállal szorítja össze az ajkait. Kipróbáltam, a 2 kanalas módszert is de az sem segített rajtunk.
    Most 6,5 hónapos és már ki szeretnék váltani legalább egy szopizást gyümölcsre/főzelékre, de nem tudom mit tegyek hogy megszokja a kanalas evést.

    Köszönettel,
    Klári

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      Még bőven ráér kiváltani a szoptatást, most egyelőre annyit tegyél csak, hogy minden nap egyszer kap kanalas ételt, és annyit, amennyit elfogad. Ha 1-2 kanállal csak, akkor az is jó, nem kell siettetni, mennyiségeket etetni vele. Ha eddig szoptatás előtt próbáltad adni, segíthet, ha két szoptatás között kb. félidőben adod ezentúl, vannak olyan babák, akik ilyenkor jobban elfogadják az új ízeket, mint a szoptatás időpontjában.

  • Rita

    2011. február 06. vasárnap

    Kedves Agi!

    Az en kisfiam nemsokara tolti a 9-ik honapot. Tudom mar nagyon sokfajta etelt ehet, de meg mindig a tapszert kedveli a legjobban. A problema az eves korul mar az etetoszeknel elkezdodik amikor beultetem. Szepen ul mar magatol, de erdekes modon rogton sirni kezd ha lerakom az etetoszekbe. Szerintem nincs turelme enni v. utalja az etetoszeket pedig nem kenyelmetlen elhiheted. Zenevel szoktam terelni a figyelmet vagy pedig adok valamit a kezebe, de a targyakkal mindig kiuti a kajat a kezembol. Mindig megdicserem ha bekap egy kanal etelt. De legtobbszor megsem akarja kostolni. A szaja szelere kenek belolle igy kenytelen megizlelni azutan vagy elkezdodik az etkezes v. folytatja a sirast. Neha legalabb harom fele etelt is elomelegitek, hogy tudjon valasztani a dragam de csak majszolgat szerintem nem lakik jol vele, mert utana megtud inni egy adag tapszert. Az en ebedemet szivesebben megkostolja (rakottkrumpli,sultcsirke,leves), mint az ovet. Gyumolcsot persze szivesen eszik, sot mindig darabokban adom neki, de hust eleg ritkan. Erre van egy modszerem, hogy leszaladjon a falat, mert adok mas falatkakat is mellette. De ez majdnem becsapas. Szoval fogom a fejem, mikor a helyes taplalkozast probalom osszehozni a kicsi izlesevel v. igenyevel. Elkellne egy ket jo tanacs Agi. Koszonettel Ri.

    • Vida Agi

      2011. február 11. péntek

      Nem szerencsés, ha eltereled a figyelmét evés közben, mert nem az a cél, hogy mindenáron lenyeljen egy csomó főzeléket, hanem, hogy idővel azt egye, amit ti és megtanuljon önállóan enni. Ezért trükközés helyett inkább adj neki a saját ételeitekből, amit már ehet, és egyre több olyat kapjon, amit maga is fel tud csipegetni a tányérról, ez jobban le fogja kötni a figyelmét és többet megeszik majd belőle.

  • Cucka

    2011. február 01. kedd

    Kedves Ági,

    Kisfiam 11 hónapos, kb. 9 kg a súlya. 6 hónapos koráig kizárólag anyatejet kapott. Most azonban attól tartok, hogy az étkezése nem elég változatos. Elnézést, hogy kicsit hosszúra nyújtom a mondandómat, de szeretném, ha tudnál segíteni és tanácsot adni néhány, számomra fontos dologgal kapcsolatban. Nos, az étkezései így alakulnak:

    Reggeli: anyatej + csipegetés az én reggelimből: vajas kenyér-/kiflikatona, felvágott (pulykamellsonka, pulykamellpárizsi), reszelt trappista sajt, pirítós

    Tízórai: Ezek közül valamelyik: Natúr vagy gyümölcs joghurt, babapiskóta, vaníliás vagy kekszes krémtúró (boltban kapható), tehéntúró+gyümölcs, görög joghurt (kekszes)

    Ebéd: Főzelék. Ezt vagy én készítem vagy üvegeset adok.
    Eddig ezekből a zöldségekből csináltam: krumpli, sárgarépa, petrezselyem, sütőtök, cékla, zöldborsó, zöldbab, brokkoli, spenót, karfiol, cukkini, spárgatök. És paradicsomból, de mivel így télen csak fóliás van, ezért mostanában nem.
    Csirkemellfilé / pulykamellfilé / csirkemáj hetente egyszer.
    Miután megpároltam a zöldségeket és a húst, rakok hozzá extra szűz olívaolajat, hetente kétszer főtt tojássárgáját. Fűszerként tengeri sót, petrezselyemzöldet és zellert használok. Általában krumplival vagy nagyon ritkán rizzsel sűrítem, néha tésztát is kap.

    Uzsonna: Gyümölcs, esetleg babakeksszel.
    Így télen gondban vagyok a gyümölcsökkel is. Kap friss almát és banánt. Fagyasztottam le barackot, körtét és szőlőt, de nem hajlandó megenni. Így gyakran kap üvegeset.

    Vacsora: Fürdés előtt: Különböző ízesítésű tejpépeket variálok, általában három fajtát, így három naponta kapja ugyanazt. Vagy ha marad a déli főzelékből, akkor azt.
    Fürdés után: anyatej.

    Imád kunyerálni a mi ételeinkből. Néha kap kölesgolyót, de félek, hogy félrenyeli, így negyedelve kapja. A babapiskótát szereti majszolni, most jön az ötödik foga. Folyadéknak vizet, Mecsek bébi teát, nagyon ritkán üveges gyümölcslevet kap. Általában a tízórai után is kap anyatejet, mert csak a cicin hajlandó elaludni, éjszaka még egyszer felkel, akkor is anyatejet kap. Már csak egyszer alszik napközben 2,5-3 órát.

    A kérdéseim a következők lennének:
    – Elég változatos étkezés ez egy 11 hónapos babának? Mivel bővíthetném a listát?
    – Van egy gyümölcscentrifugánk. Készíthetek vele a kisfiamnak például almalevet? Azt higítsam vízzel? Ha igen, akkor milyen arányban? Miből csinálhatok még neki ilyenkor gyümölcslevet? Esetleg felhasználhatom erre a célra a fagyasztott gyümölcsöket?
    – A védőnő szerint már sűríthetem a főzelékeket tejföllel is: miután megpárolódtak hozzákeverem a tejföl+lisztet. Ez igaz?
    – Halat is szeretnék adni. Milyet vegyek? A mirelit is megfelelő? Süssem sütőben vagy inkább főzzem?
    – A folyadékot nem hajlandó meginni csak cumisüvegből. Próbálkoztam a csőrös pohárral, de nem hajlandó szívni. Ha pedig sima pohárból itatom, akkor több megy mellé, mint amit lenyel, pedig számtalanszor próbálkoztunk már vele. Mit tegyek?

    Előre is hálásan köszönöm a segítségedet!

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      Tökéletes az étkezése, pont így kell kinéznie ennek 11 hónaposan. Ha hagyod, hogy minél többet egyen a ti ételeitekből, 1 éves korban már mindent ehet, amit ti is.
      Igen, készíthetsz neki almalevet gyümölcscentrifugával, magában és vízzel higítva is adhatod (ízlés szerint). Kaphat már narancslevet is, szőlőt is készíthetsz, fagyasztott gyümölcsöt is használhatsz.
      Igen, lehet már tejfellel sűríteni és fehér liszttel is, ha korábban már kapott fehér lisztes ételt (pl. kenyeret, kiflit)
      Halból érdemesebb a hazai halakat adni (pl. ponty) akár fagyasztva akár frissen sütve és párolva is kaphatja, csak a szálkákra vigyázzatok. Tengeri halat is lehet adni (hekk pl.) de ezt csak heti 1-2x a magas higanytartalom miatt.
      Az itatással próbálkozzatok továbbra is sima pohárból, idővel megtanulja majd.

  • Ági

    2011. január 31. hétfő

    Szia!

    Egy „kis” segítséget kérnék!
    Kislányom 5 és fél hónapos. Kb. 1,5 hete kezdtem az alma levét adni neki, először 1-2 kanállal, majd fokozatosan egyre többet, ahogyan mindenhol hallottam. Kíváncsiságképpen tegnap a lével együtt parányi mennyiségű püré is került a kanálra. Ő pedig annyira elkezdett bokákolni, hogy azt hittem még talán félre is nyelte, mert fuldokolt.Ma ez ismétlődött.
    Mit csináltam rosszul?

    Köszönöm!

    Ági

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Semmit nem csináltál rosszul, csak még nem érett meg a kicsi a szilárd ételek fogyasztására, nem tudja még hogyan kell lenyelni, mert szokatlan a számára. Egyelőre add csak a levet, aztán 1-2 hét múlva próbálkozz meg megint a péppel.

  • Marianna

    2011. január 30. vasárnap

    Kedves Ági,
    Nemrég kezdtük el a kislányomnál a hozzátáplálást.
    Tápszeresek vagyunk és azt vettem észre, hogy amúgy is kicsit keményebb széklete gondolom az alma miatt, most még inkább az. Nem fáj neki semmi csak nehezen jön és akkor is elég kemény, gyurma szerű.
    Adtam neki kamilla teát most ennek várjuk a hatását. 🙂
    A kérdéseim a következők lennének:
    1. Az almából 5-6 kanállal simán megeszik már, kell-e csökkentem és milyen mértékben az utána adott tápszer adagot. (most utána még 120ml megiszik)
    2. Mikor adhatok neki más gyümölcsöt mennyit és mit?
    Köszönöm előre is.
    Üdv.
    Marianna

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Aggodalomra semmi ok, normális, hogy sűrűbb lesz a széklete hozzátáplálásnál.

      1. nem kell egyelőre csökkenteni, csak akkor, ha már legalább 100 gramm almát megeszik, de egyébként akkor majd ő magától is kevesebbet fog inni.

      2. Ha már legalább 3 napig kapott almát és nem lett tőle semmi baja, akkor lehet elkezdeni a következő gyümölcs kóstoltatását. Az adható gyümölcsök listáját az ingyenes Nagy Babaszakácskönyvben megtalálod: http://www.kismamablog.h/konyvek

      • Marianna

        2011. február 07. hétfő

        Köszönöm szépen.

  • Leila

    2011. január 28. péntek

    Szia Agi,

    Kislanyom 8 honapos, korulbelul 7.5 kg. A problemam a kovetkezo, nem vagyok benne biztos hogy jol csinalom a hozzataplalasat, sajnos ahany konyv es ahany weboldal letezik annyi fajta tanacs es variaco, ezert most egy kicsit ossze vagyok zavarodva.

    Tehat igy nez ki egy napunk:

    7/8 ora- keles, tapszer 180-210 ml kozott
    9-10- ora korul delelotti alvas, neha megprobalok neki reggelit adni mielott lerakom (teljeskiorlesu gabonat)
    11 ora -tizorai gyumolcs vagy ha nem evett reggelit gabonapehely
    fel 1 -1 ora- ebed, fozelek husival, neha gyumolcs utana
    2 orakor -delutani alvas
    3-4 orakor -tapszer 180 ml
    6 orakor- vacsora fozelek vagy tejpep
    fel 8-8 -tapszer 180-210 ml (de van hogy ezt mar nem akrja meginni)
    8 orakor alvas
    11 orakor alometetes tapszer

    Nos ugy erzem hogy ez eleg sok, es a problemam hogy olyan minth mindenbol csak egy kicsit enne mindig. Ha adok neki vacsorat nem kell neki a tapszer, de akkor meg kell neki adnom alometetest (amit elszeretnek mostmar hagyni) ahhoz hogy ejszaka ne ebredjen fel. A legtobb konyv azt javasolja hogy reggel este tapszer plusz 3szori foetkezes, es ket etkezes kozott tapszer. Jobb lenne ha en is megprobalnam igy? Csak akkor peldaul reggel ha 8 kor kapja a reggeli tapszert utana ha mondjuk 11kor adok neki akkor megfogja enni az ebedjet? Mert attol tartok nem.
    Ahogy latod eleg nagy zurzavar van a fejemben, legyszi segits minel elobb.
    AMugy 8 hetes kora ota ataludta az ejszakat szinte soha nem kert ejjel enni, es 4 orankent evett napkozben, de ha most nem adok neki este 11 kor nem mindig de van hogy felkel es megiszik egy teljes adagot.

    Elore is koszonom a segitsegedet.
    Leila

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Nincs igazából semmi komoly gond most az evésével, a reggeli tápszer teljesen jó, elalvás előtt nem kell neki reggelit adni, majd 1-2 hónap múlva el lehet hagyni a reggeli tápszert és helyette adni a reggelit, addig ezzel nem kell foglalkozni. A tízórai ébredés után rendben van és az ebéd is. A délutáni tápszer sem gond. Ami egy kicsit zűrzavaros az a vacsora szerintem, mert most így 2 óránként eszik tápszer (3-4 felé, 6 felé vacsora, 8 felé megint tápszer) Szerintem legyen egy kicsit később a vacsora, mondjuk 7 óra felé főzelék és rögtön utána igyon tápszert, amennyit elfogad. Vagy maradhat a mostani felállás, de lefekvéskor már csak kevesebb tápszert kapjon (ez látszik is, hogy inkább már csak a megszokás miatt issza, nem fogy el az egész)

  • Kata

    2011. január 25. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam 8 hónapos, szépen fejlődik, nem válogatós(még szopizik is). Egyik barátnőm mondta, hogy gabonapépet ad a kisbabájának. Mi még nem próbáltuk és nem is szeretném,ahogy a tejpépeket sem. Mit lehet adni ezek helyett illetve kevesebb vitaminhoz jut ha nem adok neki ilyesmit?
    (kiflit,kölesgolyót már rágcsált)
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. január 29. szombat

      Gabonapépet nyugodtan adhatsz, mert ebben nincsen tej és nagyon laktató, ráadásul ebben teljes kiőrlésű gabonák vannak és 8 hónapos kortól ezekhez fokozatosan hozzá lehet szoktatni a babát. Előnye, hogy magas rosttartalmú, nincs benne adalékanyag, tej, ízesítők meg hasonlók (mint a tejpépekben), hanem ezek csak szimplán a különféle gabonák keverékét tartalmazzák. Baja nem lesz tőle, ha nem kapja, kölesgolyóval, teljes kiőrlésű lisztből készített termékekkel is be tudod vezetni a gluténféléket az étrendjébe.

    • Vida Agi

      2011. január 29. szombat

      Hintaszékként használhatja a holdkompot, ezzel nincsen gond.

  • Mónika

    2011. január 24. hétfő

    Kedves Ági!

    Az én kislányom 5 és fél hónapos, már egy hónapja mondja a gyermekorvos, hogy kezdjük el az almát és a tejpépet, aztán zöldséget stb. Eddig felesben kapta a tápszert és szopizott, de 4 hónapig kizárólag anyatejes volt szerencsére. Most éjjel (ha felébred, mert leginkább este 8 körül elalszik és reggel 6-7 körül ébred már a legelejétől) csak szopit kap. Napközben elég érdekesen alakulnak az evések, mert hol átaludja, hol hamarabb éhes – teljesen ő irányít, dehát nem is lehet máshogy. Egyfajta ételből viszont nem akar annyit enni, hogy jól lakjon. Pár kanál után hiszti és netovább… Követeli a tápszert és rá fél vagy egy órára a szopit is. Szóval egész nap szinte eszünk.

    Gondolom, hogy ugyan nagy küzdelem a kanálra szoktatás, előbb-utóbb csak megtanulja.:-D

    Bár ez nekem nagyon fárasztó és minden időmet elveszi, de igazából most nem is ez okozza a legnagyobb fejtörést. Mivel még nem tud egyedül ülni, csak támasztással (bár nagyon akar és szereti ezt a pózt), nem sokáig tudom ülve etetni. Behisztizik, elutasítja az ételt, de fekve folytatja. Igazából mindenki el van hűlve, mert kb. 2 hónapos korától nem hajlandó kizárólag fekve enni (keze-lába meg sem áll). Ráadásul a cumit is elutasítja, a cumisüveg is nagy harc (volt) általában, volt, hogy két hétig nem volt hajlandó cumisüvegből inni, csak szopizni. Már mindenféle cumiból bevásároltam, és már kétségbe estem, mikor utoljára (a szoptanít készülékbe való beruházás előtti utolsó pillanatban) vettem egy újfajta cumisüveget, aminek szélesebb a nyaka és a vége hasonlít a mell barázdáira. Na, ezzel elértem, hogy bár harcok árán, de meg tudtam etetni. Fekve!

    Abban reménykedem, hogy amikor már tud maga ülni, akkor már abban a pózban fog enni. Kérlek, erősíts meg ebben a hitemben.

    Köszönöm előre is a segítségedet!

    Mónika

    • Vida Agi

      2011. január 29. szombat

      Teljesen normális a kislányod fejlődése: még túl kicsi ahhoz, hogy teljes adagokat egyen a kanalas ételekből. Kínáld meg vele napi 1 alkalommal, egyen amennyit elfogad, utána cici vagy tápszer, a többi étkezés pedig legyen a megszokott. Ameddig azon az egy alkalmon nem eszik meg egy teljes adagot, addig ne legyen másik kanalas étkezés, ez neked is időpocsékolás és őt is felbosszantja. Az is jó, ha még nem akar ülve enni, hiszen számára a szoptatás a természetes (amit csak fekve lehet), a tápszert is így szeretné, nem is kell másként adni.

  • Zs.Tünde

    2011. január 22. szombat

    Kedves Ági!
    Írtam neked kb 10 napja és azóta sem találom a választ.Szeretném kérdezni,hogy csak itt jelenik meg,vagy elkülditek az email címemre is?Nem sok időm van netezni ezért nem is kísérem a válaszokat.Azt olvastam,hogy egy héten belül válaszolsz a kérdésekre.De emailt nem kaptam.
    Köszönöm

  • Ildiko

    2011. január 19. szerda

    Kedves Ági!
    Nekem a hozzátáplálással vannak gondjaim
    Lanyom jelenleg 10 honapos, szuletesi sulya 3.85 es jelenleg 8.90 kg.
    6 honapos koraig csak szopizott, utana vagy 1-2 honapig alig evett, mert megkezdtuk a hozzataplalast.
    Szerencsere ma mar eleg jol eszik, egy napi evese igy nez ki nagyjabol:
    reggel szopi, tizorai gyumolcs+jaurt vagy tehenturo, delbe fozelek amit adtam neki az borso, spenot, zoldsegleves plusz csirkehus, es bornyuhus, delutan activia+ banan, este tejpep es szopi.
    Tojast adhatok-e neki?>
    Elegseges amilyen eteleket adok neki vagy tul keves ez neki?
    Felek nehogy tul egyoldaluan taplaljam
    Amugy van ugy hogy ejjel felkel es rettentoen sir , sokszor arra gondolok hatha nem lakik jol es azert.
    Mi a velemenyed errol?
    A hizasa rendben van?
    Ja es meg van egy kerdesem, a vizet nem akarja meginni, cumibol nem fogadta el , se csoros poharbol igy maradt a pohar.
    par korty es ez eleg neki.
    Napi ketszeri szopas eleg folyadeknak?
    Elore is koszi

    • Ildiko

      2011. január 24. hétfő

      Kedves Agi

      Nem talalom a valaszt a levelemre.
      Koszi, es ne haragudj a zavarasert.

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      Tojásnak csak a sárgáját adhatod 1 éves korig.
      A táplálkozása teljesen korának megfelelő.
      A hízása is.
      Szuper, ha már pohárból iszik, az is normális, ha csak 1-2 kortyot, emellé elég a szopi és az ételek nedvességtartalma.

  • Kata

    2011. január 13. csütörtök

    Kedves Ági!

    4 hónapos múlt a kislányom, 2 hetes kora óta tápszeres, 2.5 hónapos kora óta 100%-ban. A gyerekorvos szerint megkezdhető a hozzátáplálás, gyümölccsel, majd 1 hónap múlva zöldség is adható, tejpép 6 hótól.
    Az elmúlt hónapokban sok segítséget találtam az írásaidban és személyes tanácsaidban, ezért ebben a témában is felkerestem a blogod – és csak most vesztettem el a fonalat igazán ;). Kérlek segíts rendet tenni a fejemben, hogy a picimnek továbbra is a legjobbat tudjam adni. Tanácsaid alapján az elmúlt hónapban sikerült kiegyensúlyozottá tenni a korábban nagyon hullámzó evési mennyiségeket, most 130-140 ml-t eszik naponta 6x és nyugodt, mosolygós baba, szépen gyarapszik (szül 3480, most 6200g). Az éjszakát békésen átalussza 21-től reggel 7/8 óráig, úgy hogy f4-f5 között eszik egyet. Azért is vagyok nagyon óvatos a hozzátáplálással, mert nekem többféle allergiám is van – nap, fém, kivi + ekcéma. Szofi Beba HA Start Pro tápszert kap.
    1. Mikortól kezdjük a hozzátáplálást? Honnan tudom, hogy itt az idő?
    2. Szükséges-e, hogy a pici 5x egyen egy nap mikor megkezdjük a hozzátáplálást vagy 6x-i evésnél már lehet?
    3. A mi esetünkben milyen kockázata van, ha később kezdjük a hozzátáplálást – vashiány, egyéb vitaminhiány.
    4. Az alleriáim milyen kockázatot jelentenek a kislányomra és mire figyeljek a későbbiekben a hozzátáplálás során? Meddig kapjon hypoallergén tápszert? Tejpépből is adjak hypoallergént pl. Sinlac?
    5. Ha elkezdjük, milyen sorrendben kövesse egymást a zöldség/főzelék, a gyümölcs és a tejpép? Mennyi idő teljen el a bevezetésük között?

    A nagyszülők nem értik mire várok, szerintük minél előbb kóstoltassam meg az almát, mert aztán nem fogja elfogadni az új ízeket. És persze ilyenkor jönnek a régi sztorik, hogy mi már 3 hósan faltuk az almát kekszel…én meg egyszerűen azt érzem, hogy nincs még itt az idő.

    Előre is hálásan köszönöm a segítséged.

    • Vida Agi

      2011. január 16. vasárnap

      1. Tápszeres babánál is célszerű megvárni a 6 hónapos kort a hozzátáplálással, mert az emésztőrendszer ekkorra érik meg rá. Ha korábban kezded, azzal túlterheled az emésztőrendszert, nem tudja rendesen megemészteni az ételeket a baba. Ha 5 hónapos kor táján már nem elég neki a tápszer és éhes, akkor tejpéppel el lehet kezdeni a kanalazást (az ő esetében hipoallergén tejpéppel)
      2. Nem szükséges, ehet 6x is.
      3. Igen, célszerű tejpépből is hipoallergént adni.
      4. A tejtermékek bevezetésével nála érdemes legalább 10 hónapos korig várni, tejet pedig csak 2 éves kor után kapjon.
      5. Erre nincs szabály. Tápszeres babánál lehet rögtön tejpéppel kezdeni, mert ez hasonló a tápszerhez, ezért könnyen elfogadja és laktatóbb. Utána érdemes az első gyümölcsöt kipróbálni (alma), majd következhet a répa és a burgonya.

      Régen valóban hamarabb kezdték el a hozzátáplálást, ennek meg is van az eredménye: sok allergiás és táplálékallergiás van a korosztályban…

  • Timi

    2011. január 12. szerda

    Kedves Ági!
    Kislányom 5 és fél hónapos.Elkezdtük a hozzátáplálást almával és őszibarackkal.Szeretném bevezetni a főzelékeket is.Olvasgattam mintaétrendeket, de ott mindegyikben szerepel a tejpép.Mivel az apuka allergiás(nem tejre,hanem a parlagfűre),ezért nem javasolják a tejpépet a picinek.
    Kérdésem az lenne:
    1.Hogyan állítsak össze számára egy étrendet? és hogy a tejpépet mivel lehet helyettesíteni?
    2.Mennyi az az adag amit meg kell ennie kb. egy étkezésre főzelékből vagy gyümölcsből?
    3.Mennyi tápszer kell még a gyümölcsön és főzeléken kívül egy napra?

    Most napi 700-750 ml tápszert eszik.Az egyszeri evés 140-170 ml.És 50-60 gramm gyümölcs.
    4500 grammal született, most 8400gramm.
    Köszönöm válaszod.

    • Vida Agi

      2011. január 16. vasárnap

      1. Nem szükséges a tejpép, vannak más tápláló ételek is, amit viszonylag hamar be lehet vezetni, ilyen a burgonya és a rizs, valamint a gabonapehely (pl. a Milupa 7 gabonás pehely 6 hónapos kortól adható)

      2. Egy teljes adag minimum 200 gramm (az nem gond, ha többet eszik, de ha a 200 gramm megvan, akkor az már elég lehet. Az első hetekben inkább csak néhány kanálnyi szokott elfogyni az ételekből.

      3. A tápszer mennyisége fokozatosan csökkenjen- Először az egyik étkezés (délelőtt vagy délben) előtt kapjon kanalas ételt, majd tápszert, amennyit elfogad, amikor már egy teljes adag (200 gramm) ételt megeszik, akkor a tápszer már elhagyható annál az étkezésnél. Ezután lehet kiváltani egy következő étkezést és így tovább.

  • Edina

    2011. január 09. vasárnap

    Szia
    A kislanyom 8 es fel honapos es gondjaink vannak az etetessel.4 es fel hoonapos koratol nem eszi meg a tapot ugy hogy muszaj volt bevezetni neki az eteleket ezzel nem is volt baj idaig,nem volt soha valogatos most mar majdnem mindent eszik.Aggodok nagyon mert kb.egy hete csak felet vagy negyedet eszi meg az adagjanak.Voltunk a csaladorvoshoz es azt mondta hogy nincs semmi baj a kicsivel,de ezzel engem nem gyozott meg,felirt egy multivitamint a neve Pikovit,de idaig nem hasznalt semmit.3800g es 53 cm volt amikor szuletett,jelenleg 8400 es 73 cm.Nem tudom mar hogy mit csinaljak,nagyon aggodik erte.Ebben kerem a segitsegedet.Elore is koszonom szepen

    • Vida Agi

      2011. január 16. vasárnap

      Valószínűleg fogzik és ezért rosszabb az étvágya, ez rendeződik, amint áttörik a fog.