Hozzátáplálási FAQ

Annyi kérdés érkezik mostanában hozzátáplálási kérdésekben, hogy a leggyakrabban előfordulókat összegyűjtöttem egy csokorba. Te melyik miatt aggódsz? 🙂

Mikor kezdjem el?

A hozzátáplálást 6 hónapos korban kell elkezdeni, eddigre ugyanis kiürülnek a magzati vasraktárak, tehát kell a hús és a vastartamú gyümölcsök-zöldségek a babának (ebből az első az alma, ezért kell ezzel kezdeni). A másik ok, amiért ilyenkor szabad elkezdeni, hogy azok az enzimek a gyomorban, amik képesek megemészteni az anyatejtől eltérő ételeket, fél éves kor előtt még nincsenek meg. Ez azt jelenti, hogy ha korábban térsz át a kanalas ételekre, az túlterheli az emésztőrendszert, ami nemcsak azonnali tünetekkel (székrekedés, hasfájás, lassú hízás, fogyás, hasmenés, alvászavarok) járhat, hanem az akár évekkel később kialakuló táplálékallergiák forrása is lehet (ezek lehet, hogy csak kamaszkorban vagy felnőttkorban jönnek elő, de a gyökere a korai hozzátáplálásban rejlik, mert túl korán találkozott a szervezet az allergénekkel)

Tejpépet kell-e adni?

Hozzátáplálási FAQHa a baba anyatejes, akkor nincs szükség tejpépre, zöldségekkel, gyümölcsökkel lehet kezdeni. Ha tápszeres a baba, akkor egy-egy tápszeres etetést ki lehet váltani, kanalas tejpépes etetéssel. A tejpép ugyanúgy tartalmaz tejfehérjét, mint a tehéntej, tehát ugyanúgy fennáll az allergiaveszély.

De, akkor milyen laktatót adhatnék?

Rögtön az elsőként adható laktató ételek között van a rizs és a burgonya, amit egyaránt lehet gyümölcsökkel kombinálva adni, valamint a gabonapehely, amit gyümölcslével lehet keverni.

Ha kevés az anyatej…

Ha nem alszik jól a baba, vagy nem hízik eléggé, akkor rögtön az merül fel, hogy nem eszik eleget, ezért nem lakott jól kellőképpen. Ilyenkor (helytelenül) azt szokták javasolni, hogy kezdd el a hozzátáplálást. 6 hónapos kor előtt, ha kevés az anyatej, akkor első körben tejet kell szaporítani. Ha ez nem sikerül, akkor tápszerrel kell pótolni, mert azt még mindig jobban meg tudja emészteni a kicsi, mint a túl korán adott egyéb ételeket.

Hogyan adjak húst?

A hozzátáplálás másik nagy kérdése, hogy mikor és hogyan kell elkezdeni húst adni. A hús adásával nem szabad várni: amikor már legalább egyfajta gyümölcsből teljes adagot eszik (200 gramm, kb. egy 2 dl-es pohárnyi adag), el lehet kezdeni minden nap 5-10 gramm húst hozzáturmixolni a főzelékéhez. A csirkemellel lehet kezdeni, majd következhet a pulykamell, ezt követően pedig a hozzátáplálás táblázat szerint a többi húsféle.

Mikor vezessek be újat?

Három féle módon lehet a hozzátáplálást bevezetni (mindegyik tökéletesen alkalmas a célra):

1. Szoptatás előtt adva az új ízeket: ezt a korábban csak szoptatott babák nem szokták kedvelni, ráadásul ezzel eléred, hogy az adott szoptatási alkalomnál a baba idővel egyre jobban eszik a főzelékből, jóllakik vele és a szopit utána már nem kéri. Ha gyorsan kell elválasztanod a babát, akkor ez a megfelelő módszer.

2. Szoptatás után: ha sokáig szeretnél szoptatni, akkor ezt alkalmazhatod. Azt fogod tapasztalni, hogy az elején szinte el sem fogadja a kicsi az új ízeket (hiszen előtte jóllakott), de idővel megszokja majd.

3. Ha a fenti két módszer közül egyiket sem sikerült megvalósítani, akkor megpróbálhatod két szoptatás között adni a kanalas ételt és amikor már megszokta, megeszik egy teljes adagot, akkor megpróbálni szoptatás előtt adni.

Tápszeres babáknál ugyanezek a módszerek léteznek, azonban itt a tápszer utáni módszer még kevésbé szokott működni, mert a tápszer táplálóbb.

Nem eszi a darabosat…

A darabos ételekre úgy lehet rászokni, hogy a főzeléket nem pépesíted teljesen, hanem fele-fele arányban tumixolsz, illetve töröd össze villával a hozzávalókat és a kettőt összekevered. Ha ezt így megeszi, utána már csak 3/4-1/4 arányban legyen a pépes és a darabos étel, míg a végén már csak villával törd össze. Emellett el lehet kezdeni pl. kölesgolyót adni uzsonnára, tízóraira, amit saját kézzel tud enni, és ha nem rágja meg, akkor is szétolvad a szájában. Emellett puha gyümölcsöket kis darabokra vágva is lehet adni (sárgadinnye, barack, szőlő lehúzott héjjal, banán stb.)

Teljeskörű hozzátáplálási kalauz és receptek a babának az ingyenesen letölthető Nagy Babaszakácskönyvben! Klikk ide érte >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

299 Comments

Comment navigation

  • Rita

    2011. augusztus 06. szombat

    Kedves Ági!
    5 hónapos (korrigáltan 3 hónapos) koraszülött babám anyatejes, hetente 180-220 grammokat hízik, a testúlyát már megnégyszerezte. Doktornénink javasolta, hogy kezdjük el a hozzátáplálást almával majd őszibarackkal. Az első próbálkozásnál ízlett neki az alma (alig egy kiskanállal kapott a déli szopi előtt) de utána egész délután nyűgös volt, nem akart aludni, sokat „tekergett”. Jelezheti ez azt, hogy még korai a hozzátáplálás megkezdése? Ha igen, szerinted mikor próbálkozzam vele újra? Válaszodat előre is köszönöm!
    Rita

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Az alma pocakfájást okozhat, ha ezt tapasztalod, várj egy hetet és akkor próbáld meg újra.

  • Detti

    2011. július 29. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 11,5 hónapos.
    A napi étkezési rendje:
    reggeli: pici szopi, tápszer
    tízórai: tejpép vagy gyümölcs
    ebéd: főzelék
    uzsonna: gyümölcs babapiskótával, háztartási keksszel
    vacsora: tápszer

    Az lenne a kérdésem, hogy szerinted helyes-e ez a táplálási rend, illetve, hogy mikortól és melyik tápszeres étkezést kellene először kiváltanom és hogyan? 1 éves korától kezdve már szeretném elhagyni a szoptatást (már nincs is túl sok tejem, olyan 20-30 ml-t szophat összesen).

    Válaszod előre is köszönöm,
    Detti

    • Detti

      2011. augusztus 01. hétfő

      Kedves Ági!

      Az lenne még a kérdésem, hogy a tízórai és az uzsonna mennyisége kevesebb kell, hogy legyen, mint a főétkezéseké?

      Köszönöm,
      Detti

      • Vida Agi

        2011. augusztus 02. kedd

        Nem, nagyjából ugyanannyi legyen.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Teljesen jó ez így. Először az esti tápszert hagyhatod el és bevezetheted helyette a rendes vacsorát, majd a reggeli szopi után bevezetheted a reggelit, utána pedig elhagyhatod a szopit és helyette 1 éves kortól tejet adhatsz neki.

  • Ivett

    2011. július 29. péntek

    Kedves Ági!Az én levelemre már nemkell válaszolni.

    • Vida Agi

      2011. július 29. péntek

      Nem tudom, olvastad-e a szabályzatot a kérdések tekintetében: 1 héten belül válaszolunk a kérdésekre, most szabadságon voltam, ezért van egy kis csúszás, de a te esetedben 1 hét sem telt el.

Comment navigation