A hozzátáplálás érettség jelei

Honnan tudhatod, hogy megérett már a babád a hozzátáplálásra? Sokféle tévhit kering ezzel kapcsolatban és a legtöbben hamarabb kezdik el a hozzátáplálást, mint kellene, pedig ez túlterheli a baba emésztőrendszerét és a későbbi táplálékallergia forrása is lehet. Mikor érdemes elkezdeni?

A hozzátáplálás megkezdésének időpontja nem valamiféle szokásrendszeren alapul, hanem egészségügyi okok indokolják, miért érdemes várni: a csecsemők emésztőrendszere kizárólag az anyatej megemésztésére képes (a tápszert sem képes olyan jól megemészteni, de a gyártók mindent megtesznek érte, hogy egyre jobbak legyenek a tápszerek és kevesebb emésztési problémát okozzanak). Az anyatejben található tápanyagok szívódnak fel a legoptimálisabb módon. Ez a különleges, anyatejes bélflóra a fertőzésektől is megvédi a babát. Azok az emésztőenzimek, amelyeknek segítségével a baba képes az anyatejtől/tápszertől eltérő ételeket is megemészteni, 17-24 hetes kor között jelennek meg a szervezetben, addig az anyatejtől eltérő táplálékok nem szívódnak fel rendesen (és például visszaköszönnek a székletben, valamint emésztési gondokat, pocakfájást okoznak).

Mivel nem tudjuk pontosan, mikor jelennek meg, ezért érdemes a baba viselkedését figyelni, ebből megfigyelhető, mikor áll készen az első falatokra:

Untitled-21

Az emésztés mellett fontos azt is tudni, hogy a bél nyálkahártyája is fejlődik: nagyjából 6 hónapos korra éri el azt a fejlettségi szintet, amikor már képes megvédeni a kicsit a kórokozóktól és allergénektől.

Mikor ideális elkezdeni?

A legtöbb baba 5-7 hónapos kor között kezdi el mutatni az érettség jeleit. Eddigre a magzati vasraktárak kiürülnek, ez is indokolja a kóstolgatás megkezdését.
Nem kell megijedni, ha kezdetben csak 1-1 kiskanállal fogad el a baba az új ízekből, mint ahogyan attól sem, ha kezdettől szívesen eszik meg nagyobb adagokat.
Korábban úgy tartották, hogy az allergének bevezetésével jobb várni 1 éves korig vagy azon túl is, minél később találkozik velük a szervezet annál jobb, a legújabb kutatások szerint azonban éppen ennek az ellenkezője az igaz: az allergiáknál a szervezet az élelmiszerre úgy reagál, mint valamilyen számára káros, idegen anyagra és emiatt immunreakciót produkál, védeni kezdi magát. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, hozzá kell szoktatni a bélcsatornát és az immunrendszert a különféle tápanyagokhoz. Erre a tanulásra az optimális időszak 4-7 hónapos korban van, amikor a legnagyobb eséllyel alakul ki tolerancia az élemiszerekkel szemben.

Az Európai Gyermek Táplálkozástudományi Társaság (ESPGHAN) aktuális ajánlása szerint a kizárólagos 6 hónapos korig tartó szoptatás mellett célszerű legkorábban 4, legkésőbb 6-7 hónapos korban megkezdeni a hozzátplálást, ugyanis mind a túl korai, mint a túl késői hozzátáplálás fokozza a táplálékallergia kialakulásának esélyét. Emellett a hozzátáplálási táblázatok javaslatait is érdemes szem előtt tartani, ezek az ételek ideális bevezetésének sorrendjét tartalmazzák. A hozzátáplálás megkezdése nem azt jelenti, hogy nagy adagokat kéne adni, sem azt, hogy mindenáron sürgetni kell az új ételek gyors bevezetését, hanem alapvetően a kóstolgatást, ami történhet pépekkel vagy lehet darabkás hozzátáplálás (BLW) is.

Tévhitek, ami miatt sokan elkezdik a hozzátáplálást, pedig még nem lenne itt az ideje:

A baba már elért egy bizonyos súlyt: nincs olyan súlyhatár, ami miatt el kéne kezdeni a hozzátáplálást,

Tápszeres babáknál jobb hamarabb elkezdeni a hozzátáplálást: ez tévedés, az ő emésztőrendszerük sem érik gyorsabban, mint az anyatejes babáké,

Ha hamarabb elkezdem a hozzátáplálást, később könnyebb lesz etetni: semmi összefüggés nincs a kettő között, ha hagyod a babát kóstolgatni, a maga tempójában elkezd majd enni önállóan is, ha szüksége lesz rá, szívesen fogadja majd az új ételeket is,

Túl kicsi a baba súlya, a pépektől jobban hízna: ez egyáltalán nem így van, a túl korán kapott pépeket a baba nem tudja rendesen megemészteni, „becsapod” velük a szervezetet, mert ugyan tele van a pocak, de a tápanyagok nem szívódnak fel, ezért nem hízik tőlük a baba, épp ellenkezőleg, lelassulhat vagy megállhat a hízása,

Ha elkezdem hozzátáplálni, jobban fog aludni éjjel: valóban igaz, hogy estefelé már kevesebb az anyatej, ugyanakkor ez a tej zsírosabb is, tehát nem kell megijedni attól, ha a baba estefelé már kevesebbet eszik. Ha úgy látod, nem lakik jól a babád lefekvés előtt szoptasd az esti időszakban gyakrabban, akár óránként is váltott mellből. Tévedés tehát, hogy ha megtömöd, jobban alszik. Ugyanakkor az éjszakai ébredéseket nem csak az éhség okozhatja, 4-6 hónapos kor körül jellemzően a kezdődő fogzás szokott lenni az ok.

Azért kell elkezdeni a hozzátáplálást, mert az anyatej nem tartalmaz elég vasat: ez valóban így is van, azonban az anyatejben található vas jobban felszívódik. Ha mégis vashiányos a babád, vaspótlást kaphat az orvos által előírt mennyiségben.

Kevés az anyatej és nem akarok tápszert adni, inkább hozzátáplálnék: érdemes küzdeni a szoptatásért, de ha mégis kevés a tej, 6 hónapos kor előtt tápszerrel kell kiegészíteni az anyatejet, mert ez az, ami a baba korának és emésztőrendszerének a legjobb. 6 hónapos koron túl, ha úgy tapasztalod, hogy kevés a tejed, már nem szükséges a tápszerpótlás, főzelékekkel, pépekkel is pótolhatsz.

Mikor kell bevezetni a glutént?

Korábban úgy tartották, a glutén- és a tejallergia hasonlóan működnek, azaz minél később vezetjük be ezeket az ételeket az étrendbe, annál jobb. Mostanra azonban már tudják, hogy míg a tejnél jobb kivárni az 1 éves életkort, addig a glutén esetében a legújabb (2016-os) ajánlások szerint a 4-12 hónapos kor közötti bevezetés ajánlott (néhány évig a WHO ajánlása szerint a 4-6 hónapos kor közötti bevezetést ajánlották). A glutén bevezetésére bármilyen gabona megfelelő, ami tartalmaz glutént: búza, rozs, árpa, tönköly, kamut, maláta.
Leggyakrabban a háztartási kekszet javasolják erre, de ez szükségtelen, ráadásul sok cukrot tartalmaz. Helyette készíthetünk búzapépet búzadarából és anyatejből vagy kis vízből vagy a kis vízzel felfőzött búzadarát hozzákeverhetjük a gyümölcs- vagy zöldségpépekhez is, de a baba főzelékjét is sűríthetjük egy kiskanál liszttel. És persze magunk is süthetünk babakekszet cukor nélkül a fenti gabonák valamelyikéből. A glutén bevezetésére kétnaponta egy keksz vagy egy kiskanálnyi liszt/dara is elegendő.

Mit okoz a túl korán elkezdett hozzátáplálás?

Hasfájás Ha túl korán kezdjük etetni a babát, visszatérhetnek a hasfájós problémák, mert a kicsi nem tudja rendesen megemészteni az ételeket.

Kiütések Mivel az emésztőrendszer még nem tudja megvédeni a kicsit az allergénektől, ezért azok azonnal a véráramba kerülnek és bőrproblémákat, kiütéseket okozhatnak.

Nehezebb kakilás Ha túl hamar vezetjük be az új ételeket és egyszerre sok pépet vagy számára nehezen emészthetőt eszik a baba, a széklete sűrűbbé válik, ezért kakiláskor erőlködik, de nem tudja kinyomni, néha székrekedés is jelentkezhet.

Alvászavarok Az emésztési problémák miatt alvászavarok is jelentkezhetnek, éjszaka is fájhat a baba hasa vagy éjszaka is jelentkezhet széklet, amikor korábban már nem volt. Mivel még nem képes megemészteni a táplálékot, éjszaka újra megéhezhet a baba akkor is, ha korábban már csak ritkán vagy egyáltalán nem ébredt fel enni.

Növeli az allergia kockázatát A túl korai hozzátáplálás megnöveli az allergia kialakulásának kockázatát, mert az ételben található allergének egyenesen a kicsi véráramába jutnak. Sokan azt hiszik, ha a kicsi allergiás az új ételre, annak a jelei azonnal észrevehetőek, pl. kiütések formájában, azonban a korai hozzátáplálás sok esetben csak „megágyaz” a később kialakuló allergiának, olykor csak felnőtt korban jelentkeznek a tünetek.

Elhízáshoz vezet Kutatók összefüggést találtak a túl korán elkezdett hozzátáplálás és a későbbi elhízás között is, erről itt írtam részletesebben.

Nő a hasmenés veszélye Még, ha oda is figyelsz az ételek higiéniájára, akkor is előfordulhatnak olyan kórokozók az ételeken, amik hasmenéshez vezetnek, ez pedig csecsemőkorban nagyon veszélyes lehet.

Romlik az immunrendszer Idő előtti hozzátáplálás esetén az immunrendszer azzal van „elfoglalva”, hogy megvédje magát a „betolakodó” új ételektől, ezért a betegségektől már kevésbé tudja.

Összefoglalva tehát: nem siettek sehova, a baba megérik a hozzátáplálásra és idővel ügyesen eszik majd minden ételt. Türelem egészséges babát terem 🙂

Tudj meg még többet a hozzátáplálás megkezdéséről és szerezz egy csomó ötletes receptet a babád etetéséhez. Klikk ide az ingyenes Nagy Babaszakácskönyvért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

40 Comments

  • Szakacs Monika

    2016. június 02. csütörtök

    Kedves Agi. Vam egy cuki kislanyom 6 honapos. Az lenne a kerdesem, h mikortol szabad napinta 2x vagy akar tobbszor is enni adni? Eleg gorcsos baba, egyszerre nem merek sokat adni de ha igy folytatom meg 1 eves koraban se fog menni 1 egesz adagot. Lehet, h nem jol csinalom :(. Enne szegeny de pl az uj kanalas eteltol elso ket ejszaka nagyon rosszul alszik. Mit tegyek? Adhatok tobbet neki megszokja majd a pocija? Mikor adhatok neki enni 2x, vagy 3x ? V akar tobbszor, h ne csinaljak vele gondod?? Koszonom Udv Monika

    • Vida Ágnes

      2016. június 02. csütörtök

      Még csak 6 hónapos, türelem 🙂 8 hónapos korig nem gond, ha csak a szopi mellett kóstolgat kicsit, ha csak 1-1 kanálkával, az sem gond, hidd el, ha kéne neki, elfogadna többet is, de most még nem kell. Ne erőltesd, ne adj többet, plána ne akkor, ha ébredéseket okoz, mert ez érzékenységre utalhat. Ha az emésztése még nem képes megbirkózni a kisebb adagokkal, akkor a nagyobbakkal sem fog.

      Ha már szívesebben fogad el új ízeket és magától elfogad egy teljes adagot (legalább 150 gramm főzelék), akkor lehet kiváltani egy étkezést és utána fokozatosan 2-2 hetente lehet újabbakat kiváltani, így 1 éves korra simán ki tudjátok váltani a napi 5 étkezést főzelékkel és mellette még 1-1 szopi is megmaradhat.

  • Juhász Réka

    2016. május 24. kedd

    Kedves Ági!
    Szeretnék tanácsot kérni, mert kicsit össze vagyok már zavarodva. Van egy 9hónapos kislányom aki anyatejcsis,reggel és este cicizik ,éjszaka is felkel egy párszor ,napközben egyre kevesebbet. 9-10 körül kap tejpépet gyümölccsel. 12-13 körül ebéd hol én főzök neki hol üvegeset kap kb 200grammot eszik meg 15-16 fele szintén tejpép és olyan 7körül kap ilyen jóéjszakát tejpépet ,de látom rajta ,hogy unja már. Joghurtot, túrót kóstoltattam,de nem volt nagy siker főleg a túró, pedig gyümölccsel kapta. Hogyan csináljam hogy jó legyen neki?

    • Vida Ágnes

      2016. május 25. szerda

      Ha úgy látod, unja a tejpépet, adj nyugodtan vacsorára is főzeléket. Ha az aggaszt, hogy nem túl tápláló, sűrítsd burgonyával vagy rizzsel!

  • Csilla

    2016. május 19. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 6 és fél hónapos, 3565grammal és 54 cm-rel született. 4 és fél hónaposan elkezdtük a hozzátáplálást mert nem sok tejem volt és tápszeres kiegészítést kapott 2 hónapos korától. Ma már eszik almát, répát, krumplit, őszibarackot, édesburgonyát, céklát, cukkinit, csirkehúst, sütőtököt és bevezettem a glutént is amíg volt tejem. Most fehérrépát kóstolunk. A banánt nem erőltetem (bár a védőnő nagyon mondogatja) mert elég sokat bajlódtunk a kemény széklettel. Mostmár szerencsére rendben van tudok neki vasat is adni.
    A problémám az, hogy a gyerekorvos idézem: „nem ujjong örömében” a gyarapodásától az utóbbi időben. Az 5 hós státuszon 7,77 kg, a 6 hóson 7,97 kg volt. Most két hét alatt 16dkg-ot hízott, ezt kevesli a doki. Amúgy egy életvidám csupa mosoly baba, már van két foga és kúszik, valamint mászni próbál (folyton négykézláb rugózik).
    Az Ön véleménye szerint is kevés ez a gyarapodás? Amúgy napi 6x eszik. Reggel 175 tápszer, tízórai 100tápszer (nem kell neki több mert álmos de még csak 2,5 órája reggelizett). Ezután vagy egy nagy alvás (2-3 órás) majd ebédre főzelék husival amiből megeszik egy egész adagot. Uzsonna szintén főzelék egy vagy 2 részletben, étvágytól függően, majd vacsi 175 tápszer és hajnalban is 210 tápszer. A gyümölcsre azt mondta az orvos hogy az csak nasi, főzeléket egyen uzsonnára is. Jó ez az étrend? Változtassak valamin? Milyen változtatással gyarapodhatna jobban? Mik a következő zöldségek amiket fontos lenne bevezetni? Spenót, paradicsom?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2016. május 22. vasárnap

      Nincs miért aggódnod! Megduplázta a születési súlyát és ezt követően már minden baba lassabban gyarapszik, felesleges is heti vagy kétheti mérést csinálni, elég havonta megnézni és ha megvan a 300-400 gramm közötti minimum egy hónap alatt, akkor nincs semmi gond. Ha egyébként igény szerint eszik, jókedvű, evés után nem tűnik éhesnek, akkor nincs semmi gond vele. Nem kell még ettől többet ennie a kanalas ételekből ebben a korban, nyugodtan követheted az ő igényeit.

  • Szilvia

    2016. április 19. kedd

    Kedves Ági!
    Ma voltunk a kötelező 1 éves viziten a doktornőnknél. Nagyon elkeseredtem. Hannus 3060nal született és most csak 6940et mértek neki súlynak. Még mindig szopizik mellette azokat eszi amiket mi persze ami csak az életkorának megfelelő. Most még is tápszerre itéltek minket, reggel este azt kell neki adnom, és azt mondták ne nagyon adjak darabosat mert most a mennyiség a lényeg hogy felhízlaljam. A doktornő szerint 3 kg-mal van elmaradva. Most tömjem mint egy libát? Megpróbáltuk a tápszert de nem kellett neki kiköpte és sírás lett a vége… 🙁 A kislányom egy igazi örökmozgó, szinte csak akkor van nyugton ha alszik. Tudna nekem tanácsot adni?

    • Vida Ágnes

      2016. április 25. hétfő

      Kicsit tényleg el van maradva a súlya a korához képest (de nem 3, hanem 1 kilóval, 1 évesen a kislányoknak kb. 8 kilósnak kéne lenniük a „nagykönyv” szerint). Ez lehet alkati kérdés is, ha ti sem vagytok nagy darabok, neki sem kell nagynak lennie. A tápszert én nem erőltetném. Kapja az anyatejet és mellette az életkorának megfelelő tápláló ételeket (főzelékek, krumpli, rizs, tésztafélék és persze sok zöldség, husi). És, ha néhány héten belül ennek ellenére sem hízik kicsit, érdemes lehet kivizsgáltatni.

  • Niki

    2016. március 26. szombat

    Kedves Ági! Épp ma 8hónapos a kisfiam. 5hósan álltunk neki kanalazni, de még egy cicizést sem tudtunk elhagyni! Nem szeretném elvenni tőle, de azt gondoltam ekkorra legalább egyet elhagyunk.Mindig megkínálom evés után vele,mert nincs szívem hozzá hogy csak ugy elvegyem tőle! Inni is kap evés után, de jóízűen cicizik, mintha nem is evett volna,habár mostanában már kajla közben. Hogy tudnám kíméletesen leszoktatni szépen lassan?? Köszönöm a segítséget, Niki

    • Vida Ágnes

      2016. március 27. vasárnap

      Ha magától még nem akarja elhagyni, nem kell erőltetni! Nincs sehol előírva, hogy 8 hónapos korra el kéne hagyni evés után a szopit. Ha már annyira nem érdekli (kajla :)), akkor valószínűleg hamarosan magától nem fogja elfogadni evés után a cicit. Amikor úgy látod, hogy jóllakott az étellel (megevett legalább 200 grammot) és ivott, megpróbálhatod, hogy evés után nem kínálod meg már cicivel.

  • Éva

    2016. március 19. szombat

    Kedves Ági,

    A tanácsodat szeretném kérni. Kislányom 8 hónapos múlt. Már eszegetett több dolgot, de sajnos a hozzátáplálás elejétől kezdve sokszor van székrekedés.
    Általában 3-szor eszik egy nap kanalas ételt, minden evés után itatom, vagy gyümölcslével vagy teával és van, hogy még kéri utána a szopit is.
    Már teljesen tanácstalan vagyok, hogy hogyan segíthetnék rajta hogy ne legyen székrekedés. Ilyenkor a kakilás visítós sírással jár és van hogy egészen keményes.
    Most sajnos volt a hasmenéses- hányós járványa, azóta nem akarja kinyitni a száját sem a kanalas etetésnél. Az első 3 kanállal úgy kell bele erőltetni, mikor megízleli utána már eszi szépen.
    A zöldségeket nem igazán szereti. Úgy szoktam neki készíteni az ételt, hogy a gyümölcsös mellé készítek zöldségeset is és itt-ott közé csempészek kanalazásnál.
    Köszönöm a válaszod előre is.

    Éva

    • Vida Ágnes

      2016. március 26. szombat

      Ilyen betegségek után átmenetileg lehet étvágytalanabb a baba, rossz élmény volt ez neki, ezért átmenetileg csak anyatejet kér, ez nem gond. Szopizzon igény szerint és mellette kínálgasd 1-1 kanál étellel naponta 1x, de nem kell se erőltetni, se siettetni a dolgokat. Hidd el, ha szüksége lesz rá, magától is elkezd majd mást is enni.

  • Ági

    2016. március 18. péntek

    Kedves Ági!
    24 hetes babámmal a héten kezdtük a kóstolgatást. Első két nap pár kanál almalevet kapott, második két nap pár kb. 20-20g almapépet. Nem volt gond, szépen ette, szerintem többet is megevett volna. A gondom az, hogy időközben nem kakil rendesen. Úgy értem, hogy az elmúlt 2 hónapban napi 2-3-szor is tele volt a pelus, most meg 2 ill. 3 nap is kimaradt. Tudom, hogy ez lehet normális is, és a kaki kimaradozása egy nappal az almalé előtt kezdődött. Merjem is folytatni az alma adását vagy várjam meg, amíg kakil? Mióta a pépet eszi, nem volt még termés a pelusban. Arra is gondoltan, hogy előtte talán a fogzás miatt használt homeopátiás cukros bogyóknak volt hashajtó hatása, amiatt kakilt annyit. Azért gondolom, mert pont vasárnap óta nem szedjük, és akkor kezdődött a kaki kimaradása. (Az almalét hétfőn csak.) Ráadásul január elején volt kétszer 6-7 napos kakikimaradás, de utána rendeződött, és beállt napi 2-3-ra. Lehet, hogy ez egybeesett a homeopátiás szerek (Chamomilla, Pulsatilla) kezdésével, erre nem emlékszem pontosan. A kisfiam egyébkén csak anyatejet kapott eddig, és szépen hízott havi 60-70 dekát.
    A kérdésem tehát, hogy az említett szereknek lehet-e hashajtó hatása, ill. hogy hagyjam-e ki az almát, amíg nem kakil és nem tudok meggyőződni róla, hogy megemésztette-e.
    Előre is köszönöm a tanácsot.
    Üdv: Ági

  • Sándor Rózsa

    2016. március 17. csütörtök

    Kedves Ágnes!
    A lányom áprilisban lesz 2éves,de nem hajlandó a pépes bebiételen, üres kiflin, kukón, nasin(nápolyi szelet, keksz, babapiskóta) kívül semmit. Nem nagy gyerkőc, én és az apukája is kistermetűek vagyunk. Ehhez képest gyarapszik és rengeteg energiája van, huncut, életvidám, örökmozgó csajszi.
    Hát hónapos koráig csak szopizott, körülbelül éves korára tudtam rászoktatni a bebiételekre és olyan 14hónaposan a cumisüvegből való írásra.
    Ha megpróbálom megkóstoltatni vele az ételt elmenekül. Néha elé rakom, beletúr kanállal vagy villával de nem kóstolja meg. Nem erőltetem, csak próbálkozom néha.
    Mit tegyek? Mikor fogja elhagyni a bebiételt? Hogyan szoktassam rá a normális ételekre?
    Válaszát előre is nagyon köszönöm!
    Rózsa

    • Vida Ágnes

      2016. március 26. szombat

      Ennek általában az az oka, hogy a kicsi még „kicsinek” érzi magát, babának és nincs benne késztetés arra, hogy nagyként viselkedjen. Járjatok együtt bevásárolni, vond be őt is abba, mit fogsz készíteni és főzzetek rendszeresen együtt! Így kialakul majd benne a kíváncsiság az ételek iránt és idővel elkezd kóstolgatni majd. A nyár jó időszak erre, mert jön a sok friss gyümölcs, amit lehet kóstolgatni. Lehetőség szerint minél többet egyetek együtt, ő is veletek üljön le az asztalhoz, ne etetőszékben egyen magában és mindig önállóan egyen, mert ha eteted, az is csak azt üzeni neki, hogy ő még „baba”.

  • Rózsa

    2016. március 17. csütörtök

    Kedves Ágnes!
    A lányom áprilisban lesz 2éves,de nem hajlandó a pépes bebiételen, üres kiflin, kukón, nasin(nápolyi szelet, keksz, babapiskóta) kívül semmit. Nem nagy gyerkőc, én és az apukája is kistermetűek vagyunk. Ehhez képest gyarapszik és rengeteg energiája van, huncut, életvidám, örökmozgó csajszi.
    Hát hónapos koráig csak szopizott, körülbelül éves korára tudtam rászoktatni a bebiételekre és olyan 14hónaposan a cumisüvegből való írásra.
    Ha megpróbálom megkóstoltatni vele az ételt elmenekül. Néha elé rakom, beletúr kanállal vagy villával de nem kóstolja meg. Nem erőltetem, csak próbálkozom néha.
    Mit tegyek? Mikor fogja elhagyni a bebiételt? Hogyan szoktassam rá a normális ételekre?
    Válaszát előre is nagyon köszönöm!
    Rózsa

  • Leona

    2016. március 05. szombat

    Szia Ági!
    Nekünk két hónappal korábban érkezett a pici. A hozzátáplálás esetében is a korrigált kort kell nézni? Már hat hónapos elmúlt, de még csak négy hónapon lennénk túl, ha rendes időben születik.

    • Vida Ágnes

      2016. március 27. vasárnap

      Nem. Az emésztőrendszer a korababáknál is ugyanúgy érik, mint az időben születetteknél, tehát nála is el lehet kezdeni 6 hónaposan.

  • Kobolde

    2016. február 29. hétfő

    Kedves Ági! Nagyon szeretem a blogodat, köszönet a rengeteg hasznos tanácsért és ötletért!! Ha valamilyen témában elakadok, valahogy végül mindig Nálad kötök ki! Az internet kiváló tudásanyag, de pont annyira nagy zavart is tud okozni… Így jártam most is, és ezúttal viszont már kérdeznem is kell.
    Kisbabám 1 hét múlva betölti a 6.hónapot, első baba, és csak anyatejes. Jó evő, jó húsban van, nem égető a hozzátáplálás. Inkább az új ízekkel szeretném megismertetni. Nagyon szimpatikusnak találom az úgynevezett Baby Led Weaning módszert, ahol lényegében a babára bízhatom mit szeretne és mit nem. Illetve nem szorgalmazza az ételek pépesítését sem, inkább a babaöklömnyi ételeket majszoltatja el a picikkel, javítva ezzel még a motoros kézséget is, szem-kéz koordinációt és mindemellett az étel ízéhez így társul szín és forma is. Szóval valami hasonlóval szeretnék próbálkozni, de a környezetemben mindenki hülyének néz, anyukámat konkrétan sokkolta az ötlet.
    Nagyon érdekelne, ismered-e a BLW-et, és hogy mi róla a véleményed! Előre is köszönöm a válaszod! Barbara

    • Vida Ágnes

      2016. március 27. vasárnap

      Jó dolog a BLW, én maximálisan ajánlom! Azt látom, hogy ezzel el lehet kerülni azt, hogy a baba rászokjon a bébiételekre, ne fogadja el a darabos ételeket, ráadásul így hamar elkezd rendes ételeket enni, önállósodni. Nyugodtan kezdhetitek így a hozzátáplálást 🙂

  • csilla

    2016. február 12. péntek

    KEdves Agnes!!!
    Nem tudom melyik cikkehez irjam panaszomat mert eleg sok van, a lanyom 8 honapos es 1 hetes tobbnyire szopizunk a hozzataplalas nem igazan mukodik a korahoz merten mindent kiprobaltam de nem fogad el csak 3-4 kanallal azt is nehezen, probaltam tejpepet es kesz pepeket is azt egyenesen kihanyta. borzasztoan aggodom a sulya miatt is nem gyarapszunk szinte semmit, jelenleg 7300 g szuletesei sulya 3650 g volt. amugy egy nagyon nagyon mozgekony kislany egesz nap porog es borzaszto rosszalvo is. meg egyszer sem aludtuk at az ejszakat. napkozbe is 20-30 perceket jobb esetbe max 1 orat alszunk, amit szinte egy oras altatasi ceremonia eloz meg. a napokban sajnos a szopizas sem megy kello keppen egyszeruen nem tudom magamhoz tenni izeg mozog, rug, csip, vegul hasra fordul es tobbet nem tudom mellre tenni, sir. mit tegyek hogy legalabb szopizzunk? Van mar ket fogunk alul talan jon a felso ketto is meg van duzzadvaa foginye ejszaka tobbszor felsir es 2 napja, naponta 4-5 hig szeklete van. A fogzas miatt lennenk ilyen nyugtalanok, etvagytalanok? Valaszat elore is koszonom!!!!

    • Vida Ágnes

      2016. február 13. szombat

      Ha anyatejből eszik eleget, csak a kanalas nem ízlik neki az nem étvágytalanság, egyszerűen csak nincs még 3-4 kanálnál többre szüksége. A fogzás is biztosan zavarja, azért ilyen nyűgös. Próbáld meg szopi előtt 4-5 perccel bekenni az ínyét fogzáskönnyítő géllel, így könnyebben fog menni a szopi. Altatás előtt is meg lehet próbálni ugyanezt.

  • Járcsics Anna

    2016. február 01. hétfő

    Kedves Agi,

    én is, mint a tobbseg, kerdezni szeretnek a hozzataplalasrol. A kisfiam most 4,5 honapos es 9,5 kg. Eleinte nem indult be a tejem, ezert kellett a tapszer, majd cumizavar jelentkezett, és kb 3 honapos kora ota a gyermekem anyatejes, illetve 1x naponta kap tapszert ha nincs lefejt anyatej, mivel este nem akar szopizni. Jelenleg stabilan 7kor, 11kor, 15kor, és 18,45 eszik emellett meg hajnalban ker…van hogy 2orankent, ami nagyon faraszto. Az alometetes nalunk nem valt be. Kerdesem a kovetkezo, elkezdhetem a hozzataplalast? A jeleknek az 50 szazalaka igaz ra… Utobbi egy hetben pedig az esti etetes utan meg keri a cicit is, vagyis 210 ml megeszik es kb 20p utan kereso mozdulattal jelez, h szopizna es meg is eszik. Az 1 db cicibol atlagba 120-150 ml van, eleofordul h tobbet is tok lefejni. Mi tevo legyek? A valaszodat elore is koszonom.

    • Vida Ágnes

      2016. február 19. péntek

      Még korai lenne. Várj egy kicsit! Valószínűleg inkább csak növekedési ugrása van, amin segíthetne, ha pár napig nappal is gyakrabban, akár 1-2 óránként megkínálnád anyatejjel.

      • Járcsics Anna

        2016. március 08. kedd

        Kedves Agi,

        a hozzataplalast mar megkezdtem, mivel a kisfiam, miutan irtam neked, szopisztrajkot jelentett ki, oly annyira, h meg a tapszert sem volt hajlando megenni. Jelenleg 6 honapos es kb 2 hete beteg is lett, ezert most nem is eszik szinte semmit. A megszokott 210 ml/1 adag v szopi helyett alig hajlando 120 ml meginni illetve 2-5 perc szopi utan behisztizik annyira, h sehogysem tudom megetetni. A napirendunk teljesen felborult…csak a megszokott idoben alszik 1,5 max 2 orat, az etkezesek ossze -vissza vannak. A sinlacot illetve a gyumolcsos pepet elfogad, viszont abbol is csak fel adagokat. Alig eszik vmit. Mi tevo legyek? hogyan szoktassam vissza a napirendhez es a 3,5-4 oras etkezesekhez? Vacsi utan tovabbra is meg szopizik is, illetve ejszaka 2 orankent akar enni, novekedesi ugras 6 hetig nem tarhat…vmi mas van a dologba, a fogzasra gyanakszom meg. Az lehet a magyarazata a viselkedesere?
        koszonom a valaszodat,
        Anna

  • Mariann

    2016. január 29. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 6hónapos, 71cm, szépen fejlődik. Sajnos csak pár hétig volt kizárólag anyatejes, aztán tápszeres kiegészítés kellett 4,5hós koráig. Azóta nem szopizik. Az első foga 4hónaposan jött, azóta van még kettő, most épp a negyediket növeszti. Az evési problémánk a fogzáskor kezdődött, illetve amikor tápszert kellett váltanunk, mert a korábbit már nem gyártják.Ahogy betöltötte a 4.hónapot és kinőttt az első foga, 1hónapig alig evett, 10-20miliket egy alkalommal, naponta 10-15x. 8fajta tápszert próbáltunk, mert időközben a régi megszűnt. Sikerült találni egyet,amit szeret és időközben, 5hónaposan megkeztük hozzátáplálást. Jelenleg almát, őszibarackot, banánt, sütőtököt és sinlac pépet eszik. A problémám, hogy a szükséges ételmennyiséget napi 10-12részletben eszi meg. Délelőtt alig hajlandó tápszert inni, délután, este jobb a helyzet. Az éjjelt átalussza, ha napközben jól evett és épp nem nő a foga. Ha felébred, akkor is max egyszer, szápen eszik100-150milit és alszik tovább. Délelőtt 1x gyümölcs, du 1x sinlac +gyümölcs a fix, de csak pár kanállal eszik, egy-egy étkezést még nem tudunk kiváltani. A szükséges tápszermennyiség elfogy, csak napi 8-10részletben. Néha 20-30mili, máskor 150. Hogyan tudom rászoktatni a kisfiamat a napi 5-6-szori étkezésre?
    Nagyon köszönöm a segítségedet!

    • Vida Ágnes

      2016. február 16. kedd

      Vannak ilyen babák, akik többször kevesebbet esznek. Lehetséges, hogy a fogzás az oka, esetleg megpróbálhatod, hogy evés előtt fogzáskönnyítő géllel bekened az ínyét és utána kínálod meg a tápszerrel, hátha így kevésbé csípi az ínyét és többet eszik. De előfordulhat az is, hogy tényleg nem tud egyszerre többet enni (láttam már olyan babát, aki ugyanezt csinálta). Ilyenkor az szokott segíteni, ha lassacskán kiváltjátok majd a főzelékkel a tápszeres étkezéseket és akkor a főzelékkel egy evésre jóllakik majd.

  • nagy

    2016. január 29. péntek

    kedves Agnes volna egy fontos kerdesem önhöz a kislanyom minnyart 7 honapos es vannak percei mikkor örjöng kiss kezet ossze szoritja kiabál, ordít ez valami gond nala ez a viselkedes ?Máskep jol fejlodik eszik alszik egesszseges babacsak csak zavar ez a viselkedese neha koszonom

    • Vida Ágnes

      2016. február 16. kedd

      Ez normális ebben a korban, a babák ilyenkor már kezdenek más viselkedésmódokat is felvenni, mint a sírás, másként is kifejezni magukat.

  • Csilla

    2016. január 29. péntek

    Kedves Ági!
    Kisbabám 5 hónapos múlt, 1-2 hét múlva gondoltam, hogy elkezdünk kóstolgatni szépen szolidan lassacskán.
    Most lefejt anyatejet és kiegészítésként tápszert kap (nem működött úgy a szopizás, ahogy szerettem volna, így legalább még nem apadt el a tejem).
    Amikor ott tartunk a hozzátáplálással, lehetőleg a tápszert szeretném majd kiváltani, úgyhogy adja magát a kérdés, 6 hónapos kor felett mennyi tej alapú táplálékra van szüksége a kicsinek, mi az, ami mindenképpen meglegyen anyatejből vagy tápszerből napi szinten 6, 7, 8, stb. hós korában?
    köszönöm előre is a segítséget, Csilla

  • Németh Tóth Andrea

    2016. január 28. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom 3 hónapos, napközben tápszert eszik este és az éjszakai ébredéseknél anyatejet kap. 4380g-mal született most 6,86 kg, jól fejlett baba.
    Az első 2 hétben naponta volt széklete sokszor kétszer is. Azóta viszont csak 3-4 naponta kakil szélcső segítségével. Már próbálkoztunk orvosi javaslatra más tápszerekkel de nem volt változás. Székrekedése nincs, krémszerű normális állagú a széklete. A puki megy önállóan, nincs felpuffadva, nem fájdalmas neki a kakilás, nem erőlködik túlságosan, a közérzete is jó szemlátomást. Ha a harmadik napon szélcsövezzük akkor kakil, ha a negyediken akkor és így tovább. Hat napig vártunk egyszer hogy magától menjen a dolog és akkor azért már nyűgös volt, de akkor sem sikerült egyedül neki. Miért nem kakil magától? Nincs székelési ingere? Ezen hogy tudunk segíteni? Van esetleg homeopátiás szer erre a problémára?
    Sajnos tisztában vagyok vele hogy hozzászokhat a szélcsőhöz, de talán a kisebbik rosszat választjuk mert az sem jó ha a beleiben gyűlik a salakanyag, meg a gyerekorvosunk azt mondta három naponta kell hogy kakiljon. Félek,hogy a hozzátáplálás után sem fog önállóan kakilni, mert mint írtam nem szorulása van.

    Előre is köszönöm a válaszod!

    • Vida Ágnes

      2016. február 19. péntek

      Ennek általában az az oka, hogy az anyatejben és a tápszerben nincs annyi salakanyag, ami székelési ingert okozna a babának. Emellett a kicsinek még az emésztése sem érett eléggé, nem tud tudatosan „nyomni”. Ráadásul ő még kicsi, nem mozog, ami szintén stimulálná a beleket és elősegítené a könnyű kakilást. Ilyen elhúzódó esetekben a hozzátáplálás általában megoldja a problémát, mert a pépek sokkal rostosabbak, mint a tápszer és az anyatej, valamint az is segít, amikor a kicsi elkezd mozogni. Amíg magától nem mozog, jótékony hatású lehet a babatorna, a babamasszázs és a babaúszás is.

  • Zsh

    2016. január 21. csütörtök

    Kedves Agi,

    Ikreink 6 es fel hónaposak, 2 hete kezdtük a hozzataplalast, 6 hónapig csak anyatejet kaptak. Az elso heten tejmentes kolespepet kaptak anyatejjel, majd párolt almát, sütőtököt, ceklas, mind a anyatejjel hígítva. Szívesen esznek es olyan 50-80 g a mennyiség. Szoptatas utan szoktam nekik adni. Az alma es a zöldségek bevezetése ota szorulasuk van. Nehezen kakilnak es nagyon nyugosek, ejjel is sokszor ébrednek. Az a kérdésem h van-e valami ötleted hogyan lehetne orvosolni a problémát?
    Koszonom szépen!
    Zs

    • Vida Ágnes

      2016. január 24. vasárnap

      Kicsit gyorsan haladtatok előre, ez lehet a gond. Az anyatejhez képest a pépek nagyon rostosak, nehezebben jönnek ki és az 50-80 grammos mennyiség miatt sűrűbb lett a széklet, nem tudják kinyomni. Kapjanak egyelőre csak kevesebbet, néhány kanálkával és csak lassan emeld a mennyiséget, hogy az emésztésük át tudjon állni.

  • Ági mami

    2016. január 19. kedd

    Kedves Ági!
    Tudom, nem ez a téma, de az alvással kapcsolatos bejegyzés kommentjét már lezártátok.
    Kislányom most 15 hónapos, 2 hónapos koráig esténként kétszer keltem hozzá, szopizott és boldogan aludt tovább, ezután egyik napról a másikra elkezdte átaludni az éjszakákat és egészen 6 hónapos koráig szinte minden éjszakát végigaludt. Ekkor azonban minden megváltozott, elkezdett forogni, mászni, felülni, felkapaszkodni aztán járni, közben ezerrel jöttek a kis fogacskák (egy évesen már 12 foga volt és most már csak a leghátsó négy fog hiányzik), kb. ugyanekkor hagytam abba a kendőben hordozást is, mert 8 kilós lett és kezdett nagyon fájni a hátam, illetve 6 hónapos korától kap mást is enni-inni az anyatej mellett (bár most is főleg szopizik, sok mindent megkóstol, de pl. sose engedi magát kanállal etetni, inkább ő maga csipeget és próbálkozik az evőeszközökkel.) Sokáig azt hittem az éjszakai ébredések csak átmenetileg bolygatják meg a mindennapjainkat, csak a mozgásfejlődés, vagy a fogazás áll a hátterükben. A helyzet azonban lassan egy éve tart, s egyre rosszabb. Míg korábban csak kétszer, maximum háromszor kellett felkelnem hozzá, addig az elmúlt hetekben óránként, sőt félóránként! Nem tudom visszaringatni (10,5 kiló szóval ez már egyébként is nagyon fárasztó lenne) és semmi nem segít csak a szopizás. Sokszor második-harmadik próbálkozásra tudnám csak visszatenni az ágyikójába, ami hajnali egy-kettő közt még ok, de később már olyan fáradt vagyok, hogy elalszom mellette a kanapén. Kicsit félek tőle, hogy ehhez az „együttalváshoz” szokott hozzá és mikor félálomban forgolódik, de nem talál maga mellett, felébred és a sír. Mikor vele alszom is forgolódik és keres, néha nem is szopizik csak „cicizik”, mintha csak ettől érezné magát biztonságban, én viszont alig tudok így pihenni. Ha csak pár hónapos baba volna mindez nem is zavarna, de lassan másfél éves, s a többi hasonló korú baba a környezetünkben kezdi elhagyni a szopizást és egyre jobban alszik. Én úgy érzem mi visszafelé haladunk. És persze egyre kimerültebb vagyok. Mit tegyek? Köszönöm szépen a segítséget!
    Ági

    • Vida Ágnes

      2016. január 24. vasárnap

      A babád még csak 15 hónapos és nem másfél éves 🙂 Ebben a korban az a néhány hónap nagy különbség. Most ugyanis még bújik a 4 hátsó foga és/vagy a szemfogak, amik másfél éves korra kijönnek és ekkorra az alvás is sokat javul majd. A többség ilyenkor úgy érzi visszafelé halad, de ez normális, 2-6 hónapos kor között a legtöbb baba jól alszik, aztán kb. másfél éves korig teljes a káosz, utána kezd jelentősen javulni a dolog, amikor már legalább 16 fog kintvan. Természetes, ha most inkább csak testközelben érzi jól magát.
      Amit tehetsz:
      – A legkényelmesebb, ha már nagyon fáradt vagy, ha este a saját ágyában alszik el, de az első ébredés után magad mellé fekteted és együtt alszotok tovább, az is lehet, hogy így nem is fog olyan gyakran ébredni, de ha mégis, akkor gyors cicizés után visszaalszik (az anyatej csillapítja a fogzási fájdalmat, de mivel a fűtési időszakban száraz a lakás levegője szomjas is lehet a kicsi éjjel). Így, ha már nem jön a foga, nem fog felébredni, a saját ágyában alszik tovább és nem kell együtt aludni vele.

      – Megpróbálhatod csillapítani a fogzási fájdalmat. Ha nappal azt látod, hogy nyálzik, mindent töm a szájába, masszírozgatja az ínyét, esetleg sikerül kifigyelned, hogy tényleg duzzadt hátul az íny, éjszakára egy kiskanál Nurofen segíthet, hogy ne fájjon a foga.

      – Ebben a korban az is gond, hogy a babák „ingerkereső üzemmódban” vannak, nehezen lazulnak el, éjszaka is nagyon aktívak álmukban, néha segít a mélyebb alvásban este lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea (kellemes ízű gyümölcstea, DM-ben kapható pl.)

  • TIMI

    2016. január 19. kedd

    Kedves Ági!
    A babám pár nap múlva lesz 6 hónapos és az lenne a kérdésem, hogy adhatok-e neki Vitacolant (étvágyjavítónak kellene, orvos javasolta) ha a betegtájékoztató szerint 1 éves kortól lehetne csak és földimogyoróolaj stb. van benne (nincs allergia a családban egyébként)?
    Nem elegendő anyatej miatt születéstől tápszerrel egészítjük ki, kb. 4 hónaposan elkezdtük emellett a hozzátáplálást, most már tejpépeket, gyümölcsöket, szárnyashúst, főzelékeket is eszünk, de az utóbbi hetekben néha nagyon nehéz rábírni az evésre, alig hízik (nincs meg a minimum 600gr/hó).
    Továbbá mikortól javasolnád bevezetni az alábbi ételeket:
    -(ledarált) rizsből készített, vagy
    -lisztes ételeket,
    -búzadarát,
    -tésztás ételek vagy tésztás bébiétel,
    -babakeksz?
    Válaszodat előre is köszönöm,
    Timi

    • Vida Ágnes

      2016. január 24. vasárnap

      Nincs szükség étvágyjavítóra 6 hónapos korban!
      Ebben a korban havi 400gramm a minimális hízás, de mivel már mozog is a baba, lehet, hogy az egyik hónapban kicsit kevesebb, a másikban több, mert lemozogja, amit megeszik. Ha naponta legalább 5-6x pisil vagy kakil, akkor eleget eszik. A napi tápanyagigényét is kiszámolgatod: 120gramm/testsúlykilogramm/nap, tehát ha ő pl. 7 kiló, akkor a tápanyagigénye 7x120gramm naponta (840 gramm/nap), ez persze egyéni igényektől függően lehet több vagy kevesebb.
      Ha nehezen eszi a kanalasat, kaphat több tápszert, illetve lehet, hogy a fogzás miatt is étvágytalanabb kicsit, mert az étel csípi az ínyét, ezen segíthet, ha a kanalas etetések előtt 4-5 perccel bekened az ínyét fogzáskönnyítő géllel.
      A gluténes ételeket (keksz, liszt, tészta stb.) a jelenlegi ajánlás szerint 4-7 hónapos kor között már be lehet vezetni, de először csak kis mennyiségben, fokozatosan (pl. napi 1x 1 kiskanál liszt a főzelék sűrítésére). Rizst már adhatsz neki, a főzelékek sűrítésére is jó.

  • Adrienn

    2016. január 17. vasárnap

    Kedves Ági!

    Nagyon köszönöm az eddigi munkáidat, hogy vagy, mind az Álomba ringató praktikák mind a Gyógyító Játékok nagy kincs számunkra, sokat segített!
    Kislányom pár napja múlt 7 hónapos. 6 hónapos volt mikor elkezdtem hozzátáplálni almával majd őszibarackkal de semmilyen formában nem kellett neki, mindegy volt h reszeltem, sütöttem, levét adtam vagy bébiételt kapott max 3 kanállal evett de azt is nagy duzzogva. A sütőtököt viszont hála egész szereti, már 50 ml-t is megeszik…igaz egy hónap után. A védőnő szerint mivel elmúlt 7 hónapos nyugodtan próbálkozhatunk naponta más ízekkel hátha mást is megszeret…Főzelékkel szopik előtt, gyümölcs-zöldséggel szopik között. Azt szeretném kérdezni hogy nem túl gyors naponta mindig új ételeket kipróbálni? Illetve mi délután és fekvés előtt szoktunk hozzátáplálni mert délelőtt elég hamar elfárad s nem éhezik úgy ki. Ha eszik mondjuk már 100 ml zöldséget azzal is ki lehet egy szopit váltani? Vagy csak egy sűrűbb Főzelékkel? Valamint kaphat egy nap akár már 3 különböző ételt is? Próbálom a vízhez, gyümölcsléhez illetve teához is szoktatni de max 2-3 kis korty ha lemegy. 🙁 Anyatejes s gondolom kap elég folyadékot viszont hol van a határ amikor már több vizet vagy teát kellene innia? Nappal kétszer alszik s előtte utána is szopizik. ( alvás előtt azért mert azóta alszik jobban ,1,5 órát délelőtt ).
    Másik problémánk ami bezavarhat h 3 hónapos kora óta fél-1-2 óránként kel éjjel, hol eszik egész este hol meg alig, pedig igény szerint szoptattam mindig is s reggel sokat tettem mellre. Okozhatja a rossz alvást h nappal elég neki a tejcsi de estére mégis megéhezik vagy ez inkább szeparációs szorongás? Illetve lehet h emiatt nem akar más ételt elfogadni mint az anyatej? Borzasztóan fáradt vagyok már s aggódom a hozzátáplálás menete miatt is…
    Előre is nagyon köszönöm a tanácsod!

    Adrienn

    • Vida Ágnes

      2016. január 24. vasárnap

      Új ételeket mindig 3 naponta kell kipróbálni, mert ennyi idő alatt biztosan kiderül, ha érzékeny rá a pocak. Ha minden nap újat próbálsz ki és emésztési gondok lesznek, nem tudhatod, hogy az aznapitól van vagy az előzőtől. Ezt legalább 9-10 hónapos korig érdemes így csinálni, semmi nem történik, ha csak néhány félét eszik addig a kicsi.

      Ameddig csak kóstolgattok és elsősorban a szopi a táplálék, addig nem lesz szomjas és max. 1-2 kortyot fogad el. Akkor fog többet inni, ha az evés után már nem kap szopit, de mivel az első pépek még lédúsak, néhány kortynál többet még ekkor sem fog elfogadni. ez nyugodtan bízd a baba ösztöneire: ha szomjas, többet fog inni.

      A hozzátáplálásotok menete jó így, nem kell aggódnod miatta, nem siettek sehová 🙂
      Hidd el, ha szüksége lenne másra, mint az anyatej, többet fogadna el, de most láthatóan nincs szüksége még ennél többre.
      Az éjszakai alvásgondokat sok minden okozhatja. Ha úgy gondolod, éhes, segíthet, ha az esti órákban gyakrabban, akár 30-60 percenként megszoptatod, ha tényleg éhes, el fogja fogadni és biztosan jóllakik éjszakára.