A hozzátáplálás elkezdése

A hozzátáplálás elkezdéseMikor érdemes elkezdeni a hozzátáplálást? Van-e univerzális időpont és honnan tudod eldönteni, hogy a baba megérett a hozzátáplálásra?

Az egyik legvitatottabb kérdés a szakemberek, szoptatási tanácsadók, de leginkább a kismamák körében, hogy vajon meddig várjunk a hozzátáplálás elkezdésével.
A szoptatáspártiak szerint ha törik, ha szakad, ki kell várni a 6. hónapot, és ezután sem szabad elsietni a dolgokat, az is teljesen normális, ha még 1 évesen is nagyrészt csak anyatejet fogyaszt a baba. Állításukat azzal indokolják, hogy az étel- illetve egyéb allergiák, bőrkiütések, szénanátha és sokféle emésztési zavar is megelőzhető, ha a baba 1 éves koráig javarészt csak anyatejet kap.

Azok a kismamák azonban, akiknek gyermeke nem akar hízni, állandóan éhes, inkább mihamarabb elkezdenék a hozzátáplálást, hogy végre megszabaduljanak azoktól a kritikáktól, amik amiatt érik őket, hogy miért szoptatnak még mindig, miért nem „adnak a babának valami rendes ételt is”. És persze az anyai aggodalom is ott motoszkál bennük: vajon nem éhezik-e a gyermekem?

Teljeskörű hozzátáplálási kalauz és receptek a babának az ingyenesen letölthető Nagy Babaszakácskönyvben!

De akkor mégis: mikor jön el a hozzátáplálás elkezdésének ideje?
Mindegy, hogy tápszeres vagy anyatejes babáról van szó: a hozzátáplálást valamikor 5-7 hónapos kor tájékán kell elkezdeni, amikor

 • a baba már tud megtámasztva ülni
 • a nyelvével nem tolja ki az ételt, hanem hátrafelé teszi
 • a megevett étel nem köszön vissza egy az egyben a székletében (ez annak a jele, hogy az emésztőrendszere még nem képes feldolgozni a bevitt táplálékot)
 • elérkezik egy növekedési ugrás, de gyakrabbi szoptatással, vagy alkalmanként 200-220 gramm tápszerrel sem tudod kielégíteni a baba étvágyát
 • a baba már tud fogni, képes a szájához emelni az ételt
 • kezd érdeklődni az evés után, próbálja utánozni, amit csináltok

A korán elkezdett hozzátáplálás túlterheli a kicsi emésztőrendszerét, tönkreteszi a bélflórát, ezért a kicsi hajlamosabb lesz a különféle allergiákra, hasfájással, emésztési, székelési nehézségekkel és alvászavarokkal reagálhat. A korán hozzátáplált gyerekeknél 40%-al gyakoribbak a légúti megbetegedések, gyengébb lesz az immunrendszerük (ezellen nem indok az, hogy vannak betegeskedő anyatejes babák, és makkegészséges tápszeresek is, mert az csak egy egyedi eset, a statisztika azonban egészen mást mutat!)

A hozzátáplálás elkezdésének nem lehet oka az, hogy a korábban jól alvó baba éjjel felkel, tehát biztosan éhes, mert fél éves kor körül az ébredések oka a fogzás és a mozgásfejlődés szokott lenni.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

78 Comments

 • Szofi

  Reply Reply 2019. február 22. péntek

  Üdvözlöm. A 16 hetes babábnál elkezdtem a hozzátáplálást mert tízóraira 260ml tápszert megeszi egyhuzamban. (próbáltam hogy teát adok neki hátha szomjas de addig sír még nem kapja meg ezt a mennyiséget) valamint minden többi étkezésre 210ml eszik. Ma kapott először almát fél 12kor és lehet hogy este 7kor fáj tőle hasa? Volt széklete is kicsit nyálkás volt de nem csak át ment az alma rajta. Korai lenne a hozzátáplálás? Ha igen mit tehetek a nagy étkével. Válaszát előre is köszönöm

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. február 23. szombat

   Igen, ha délben eszik, attól este fájhat a hasa és a széklete is megváltozhat. A hasfájás arra utal, hogy még nem érett a hozzátáplálásra. Ha nagyobb az étvágya, adj neki nagyobb adagokat a tápszerből vagy ha ez nem segít, kínáld meg a korának megfelelő tejpéppel.

 • Keszei Katalin

  Reply Reply 2018. november 26. hétfő

  Kedves Ági! Tanácsért fordulnék hozzád: A kislányom épp most lett 4 hónapos. A gyerekorvos hozzátáplálást javasolt tejpéppel kezdve. A kicsi 3500 grammal született, az első hónapban 1 kg-t, a 2. És 3. Hónapban kerek 500 g-t hizott, de most a 4. Honapig csak 385 g-t szedett fel. Az orvos eźért javasolta a tejpépes majd gyümölcsös kiegészitést. Azonban a kicsi nagyon hasfájos volt, még most is laktóz comfort cseppet kap. Félek túl korai még elkezdeni a hozzátáplálást? Mi a véleményed? Válaszodat előre is köszönöm!

  Azt elfelejtettem irni, hogy anyatejes baba, s tejem még van bőven. Köyzi

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. november 29. csütörtök

   Még korai lenne elkezdeni. Mint írtad, bőven van tejed és hidd el, ez most tökéletesen elég neki. A hízása megfelelő volt, az utolsó hónapban az a 15 grammos eltérés a javasolt hízási mértéktől (ami egy hónapban 400 gramm) akár mérési hiba is lehet. Mindenképpen várd meg, amíg magától megérik a hozzátáplálásra, mert a korai kezdés csak hasfájást fog okozni, a hízást viszont nem garantálja.

 • Somogyi Andrea

  Reply Reply 2016. augusztus 29. hétfő

  Kedves Ági,

  Elnézést még azt felejtettem el leírni, hogy az utóbbi három napban a 4 hónapos kislányom úgy 550-600 ml tápszert eszik meg egy nap, az előírt az ő korában 900 ml körül van. Bár tudom, hogy minden baba más, de mégis keveslem ezt a mennyiséget, főként, hogy szinte alig lehet megetetni, mert a pici testével ficereg. Teljesen el vagyok keseredve, hogy ilyen nehéz minden étkezés. Vizet még iszik úgy 100ml körül egy nap. Rendben van ez így? Köszönöm.

 • Somogyi Andrea

  Reply Reply 2016. augusztus 29. hétfő

  Kedves Ági,

  Köszönöm szépen a válaszod. Még szeretném a tanácsodat kérni. Az étkezések mindig nagy macerával járnak, nagyon kis mennyiségeket eszik a kislányom és néhány korty tápszer után vonaglik és sír. Eddig azt tapasztaltam, hogy amikor éjszaka felébred akkor először szomjas, így vízzel kezdem és utána a tápszer, de így is hasonló a helyzet. Már többféle tápszert próbáltunk, hátha az íze nem ízlik, már a cumisüveg cumiját is nagyobbra cseréltük…több ötletünk nincsen. Mit javasolsz? Előre is köszönöm.
  Andrea

 • P. Anita

  Reply Reply 2016. augusztus 27. szombat

  Kedves Ági!

  A lányom 5 hónapos és anyatejes. Elkezdtük a hozzátáplálást almával (bébiétel). A 2. kanál után a bal szeme körül és kétoldalt a halántékánál kipirosodott. Abbahagytam az etetést és fél órán belül elmult. Se az orvos se a védőnő nem tudta megmondani mitől lehet. Ez két egymást követő napon ugyanúgy jelentkezett nála. Nem ért hozzá a kezével sem,nem dörzsölte bele.
  Emellett megfájdult a hasa is és a széklete sem jó. Mi lehet a kipirosodás oka? Köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. augusztus 28. vasárnap

   Úgy tűnik, neki még korai a hozzátáplálás. Várj 2-3 hetet és próbáld meg újra, de ne bébiétellel, hanem saját készítésű almapéppel, abban biztosan csak alma van 🙂

  • lillanat

   Reply Reply 2016. szeptember 17. szombat

   Szia Anita!

   A pirosodással kapcsolatban szeretnélek csak megnyugtatni. A kisfiam, aki most 6 éves, ugyanígy reagált az almára. Én is almával (nem üveges) kezdtem a hozzátáplálást 5 és fél hónapos korában. Amikor nagyobb mennyiséget kapott, akkor nagyobb területen lett piros. De pont úgy ahogy írod. Én akkor nem ijedtem meg, mert valóban hamar elmúlt, és mivel más szempontból készen állt a hozzátáplálásra, folytattam almával. Szívesen és sokat evett. A mai napig, ha valami savas gyümölcsöt eszik, pici pirosság (másnak nem is biztos hogy feltűnne) megjelenik az arcán. De semmi több. Akár egy málnafagyitól is. De az alma az egyik kedvence, attól már nem szoktam látni. Világos bőrűek vagyunk, nálunk más gondot nem okozott. Szóval szerintem megijedned nem kell.
   Ha most csinálnám, egyébként éppen teszem is a 2. kisfiunkkal, nem almával kezdeném a hozzátáplálást.

 • Somogyi Andrea

  Reply Reply 2016. augusztus 25. csütörtök

  Kedves Ági,

  Kislányom 4 hónapos múlt és két hete már sajnos csak tápszert tudok neki adni, mert elfogyott az anyatej. A gyermekorvos már javasolta a hozzátáplálást (alma, őszibarack), de én még nem vagyok benne biztos, hogy ezzel jót teszek. Kicsit vashiányos a babám, erre kaptunk cseppeket. A tápszerből kevesebbet eszik, mint ami az előírt és többször kis mennyiségeket, a napi átlaga olyan 700-800 ml között van. 6,1 kg most és az utóbbi hónapban csak 40 dekát hízott. Jól néz ki, de az étvágya tényleg nem valami szuper.
  Tápláljak hozzá vagy még várjak vele? Esetleg tejpép, rizspép?
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Andi

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. augusztus 28. vasárnap

   Még ráér a hozzátáplálás. Nem fog jobban hízni tőle, épp ellenkezőleg, mivel nem tudja megemészteni, lassul tőle a hízás. A havi 400 gramm hízás ebben a korban egyébként elég, nem kell erőltetni, ha nem kér többet.

   • Somogyi Andrea

    Reply Reply 2016. augusztus 29. hétfő

    Kedves Ági,

    Köszönöm szépen a válaszod. Még szeretném a tanácsodat kérni. Az étkezések mindig nagy macerával járnak, nagyon kis mennyiségeket eszik a kislányom és néhány korty tápszer után vonaglik és sír. Eddig azt tapasztaltam, hogy amikor éjszaka felébred akkor először szomjas, így vízzel kezdem és utána a tápszer, de így is hasonló a helyzet. Már többféle tápszert próbáltunk, hátha az íze nem ízlik, már a cumisüveg cumiját is nagyobbra cseréltük…több ötletünk nincsen. Mit javasolsz? Előre is köszönöm.
    Andrea

 • Tera

  Reply Reply 2016. április 06. szerda

  Kedves Agi, kisfiam 8 honapos de meg nem maszik es ulni se nagyon szeret, ha felultetem kitamasztva sokszor addig rugdalozik mig lecsuszik es lefekszik:D Hason inkabb hatrafele kuszik de azt se sokat, altalaban igy oldalra csapkod a kezevel mintha repulni akarna 😀 Levagyunk maradva? Forogni nagyon szepen forog , igaz a hozzataplalassal is gondok voltak, 4 honapos kortol minden nap probaltam vegul 6es fel honapos koratol mindent megeszik. Addig nemvolt hajlando.Koszonom

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. április 25. hétfő

   Kúszni 9, mászni 10 hónaposan kell elkezdeni, tehát még nincs lemaradva semmivel.

 • Ibó

  Reply Reply 2016. április 06. szerda

  Szia!
  Kisfiam 7-én lesz 6 hónapos.
  Csak csak anyatejes, igény szerint szoptatom.
  3920gr és 54 cm-rel született.
  A 4 hónapos státuszon 7300gr és 66,2 cm, tegnap pedig 7730 gr és 67,5cm, azaz 2 hónap alatt nem sokat hízott, ami nem is csoda, mert nagyon keveset eszik.
  Az evés nálunk mindig is max. 5 percig tartott, de 1 hetesen ennyi idő alatt 100ml megevett, azóta nem lett mérve.
  Félek, hogy kevés a tejcsi, bár sokszor csak egy oldalról szopizik, hiába próbálom neki adni, nem kér többet, eltolja magát a cicitől.(kb. 1 hete bukik is)
  Azt gondolom, ha éhes lenne, elfogadná a másik cicit is. (éjjel 3-4x eszik)
  Tegnap adtam neki pár kanál répalevet, elkezdjük a kóstolgatást.
  Milyen ütemben kellene haladnunk? Mennyi idő után váltható ki egy étkezés?
  Érdemes volna tápszerrel esetleg tejpéppel kiegészítenem a tejcsit? Vagy ez a minimális hízás nem kevés ennyi idősen?
  Szopi előtt vagy után érdemesebb kóstoltatni?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. április 06. szerda

   Nem kell aggódnod: ha éhes lenne, többet enne, gyakrabban kérné. A hízása is tökéletes, 1 éves korra a 8 kilós minimumtestsúlyt kell elérni a babáknak, ő pedig már majdnem annyi, hova sietne? 🙂 Add nyugodtan a répát, az almát, a krumplit szopi után, kóstolgassatok, és ha majd többet szeretne belőle, többet fog kérni. Szopit akkor lehet elhagyni, ha már legalább egy adagot megeszik szopi után az ételből (minimum 150 gramm).

 • Bedi

  Reply Reply 2016. március 02. szerda

  Kedves Ági!
  Kislányom Panna 2 nap múlva tölti az 5 hónapot. Kis súllyal született, 2400 g-mal. Mára 5 kg. 🙂 Az előző státusz óta gyakorlatilag semmit nem hízott,stagnál. Szopizik,kezdetben 2,5 óránként, most már 4 óránként kap cicit. Éjjel akár 7 órát is alszik anélkül, hogy enni kérne.Bukós baba,így nagyon oda kell figyelnem az etetésekre. Egyébként jó kedélyű, mosolygós, csak nem éhezik? Aggodalmamban felhívtam a gyermekorvost, mit tegyek. Ő hozzátáplálást ajánlott, mert hogy Nem túl korai már elkezdeni bővíteni az étrendet? rettentő sokat mozog, lehet azért nem gyarapszik?

  Válaszod előre is köszönöm! 🙂
  Bedi

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. március 27. vasárnap

   Ha jókedvű, mosolygós, akkor nincs ok az aggodalomra. Most duplázta meg a születési súlyát, ezután gyakran meg szokott torpanni a hízás. A hozzátáplálás ezen nem segít, sok baba még fogyni is szokott tőle, mert az első ételeknek nem olyan a tápértéke, mint az anyatejnek. Nyugodtan szoptasd igény szerint, ha úgy látod, szükséges, akár gyakrabban is megkínálhatod, de nem kell erőltetni, ha nem kéri.

 • Nikolett

  Reply Reply 2015. december 15. kedd

  Kedves Ági.

  Segítségét Kérem, kétségbe vagyok esve.
  A kisfiam 6 hónapos múlt 13.-án. Szopik, Elkezdtem a hozzátáplálást, adtam almát először kb 5 napig, de attól nagyon fájt a pocakja. Vártam kb 2 hetet most múlt 6 hónapos és adtam neki őszibarackot. De estére kelve nagyon fáj tőle pocakja. . .
  Most mit csináljak kedves Ági?
  Miért fáj mindentől a fiam pocakja?
  Egy hónap alatt 60g hízott, eddig minimum fél kilót hízott egy hónap alatt. De most szinte semmi….mindig hasfájós volt a fiam…Azt gondoltam, hogy eddigre elnövi.
  Most mi tévő legyek Kérem segítsen?
  Vigyem orvoshoz a fiam? Valamit ennie kellene már ilyenkor. Inni sem vizet sem teát nem fogad el , a tápszert sem igen fogadja el, nagyon sokszor kidobatta velem….csak játszik a cumisüveg cumijával…
  Az alsó két kis foga kibújt….A felső ínye nagyon duzzadt…meg alul is kicsit hátrébb.

  Várom válaszát kedves Ági.

  Tisztelettel Nikoletta.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. január 17. vasárnap

   Nem kell semmit erőltetni. Kínálgasd neki az új ízeket, de elég, ha csak 1-1 kiskanállal eszik. Érdemes első körben csak az almát adni, mert az okozza a legkevesebb gondot.

 • Nagy Zsoltné

  Reply Reply 2015. szeptember 26. szombat

  Picurkánk lassan 8 hónapos lesz. Kb másfél hónapja kezdtük a hozzátáplálást! Anyatejet és tápszert is kap! Kérdésem az lenne,hogy kell-e mindennap székletnek lenni?Amikor kakil először nehezen jön ki a széklet! Mit lehetne tenni ellene? Folyadéknál ügyelek hogy rostosat kapjon és itatok vele vizet is! Tornáztatom is mindig!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. szeptember 27. vasárnap

   Ha még csak kevés szilárdat eszik, nem gond, ha csak kétnaponta van széklet, de ha nehezen jön, az azt jelenti, hogy az új ételekből még túl sokat eszik. Az első ételek többsége pont székletfogó. Kapjon kevesebb krumplit és legyen az étrendjében minden nap szilva vagy sárgabarack, így lágyabb lesz a széklete.

 • Szombati Gabriella

  Reply Reply 2015. szeptember 15. kedd

  Kedves Ági!
  Kisfiam 4,5 hónapos,és sajnos nem egy nagyétvágyú kiskrapek.
  2 hónapos koráig hasfájós volt ugyan,de szépen gyarapodott. A hasfájása elmúlt,de sajnos az étvágya is http://www.kismamablog.hu/hozzataplalas/a-hozzataplalas-elkezdesealábbhagyott.Körülbelül másfél hónapja küzdünk ezzel,gyakorlatilag mindent végigjártunk már. Vér,vizelet,széklet,hasi uh,hálistennek makkegészséges,de enni nemigen szeret. Kizárólag anyatejes,és szeretném ha ki tudnám így húzni valahogy fél éves koráig,de kezdek egyre jobban kétségbeesni az étvágya miatt. 3480 grammal született,most 5730 gramm,az utolsó hónapban csak 300 grammot gyarapodott. Doktornő azt mondta hogy várjuk meg míg lemegy ez a nagy meleg,aztán térjünk vissza rá. Miután nem lett jobb felírtak Sinlacot neki,kiváltottam ugyan de eléggé ódzkodok tőle. Tejem van,elég sok erőfeszítésembe kerül ugyan mióta nem eszik rendesen, de nincs gond a tejmennyiséggel,a kisfiam hagyja abba az evést idő előtt,többnyire azért mert megindul az emésztése,pukizni,vagy kakilni próbál,és nagyon erőlködik. Amíg nem sikerül neki,vagy el nem álmosodik nem is tudom visszatenni cicire. Húzogatom a lábát,símogatom a hasát,de nem mindig segít neki. Ezenkívül most van abban a korban,hogy minden érdekli,és úgy csinál mint akinek nincs ideje enni. 🙂
  Bármi elvonja a figyelmét,ezért besötététek,csendben vagyunk szoptatás alatt. Mikor félálomban van egész jóízűen eszik,ezért éjszaka kétszer felkelek szoptatni. Beszéltem szoptatási tanácsadóval is,végigvettünk mindent,azt mondta hogy tartsak tej diétát,hátha..aztán pár hét múlva visszatérünk rá.
  A doktornő próbaszoptatást javasolt,meg hogy mérjem mennyit eszik egy nap. Igény szerint szoptatok,és nyilván nem eszik annyit amennyit kellene szóval ha bármilyen ötleted lenne,és tudnál tanácsot adni nagyon hálás lennék érte!
  Egyébként kipróbáltam csak a saját megnyugtatásom végett,hogy a táoszert elfogadja-e,nem! Fintorog és eltolja. A lefejt tejet cumisüvegből ugyanúgy eszi,ahogy szopizik. Pár jóízű korty,aztán megindul az emésztése. Kanalazva imádja,kurjongat,de csak azért szerintem mert tetszik neki ez a módszer.
  Közérzete nagyon jó,egész nap nevetgél, dumál,nem is lennék annyira megijedve,de most már fogyott is,és ettől nagyon kértségbeestem.
  Remélem nem hagytam ki semmit,előre is nagyon köszönöm a válastod!
  Üdv:Gabi

 • Szombati Gabriella

  Reply Reply 2015. szeptember 15. kedd

  Kedves Ági!
  Kisfiam 4,5 hónapos,és sajnos nem egy nagyétvágyú kiskrapek.
  2 hónapos koráig hasfájós volt ugyan,de szépen gyarapodott. A hasfájása elmúlt,de sajnos az étvágya is alábbhagyott.Körülbelül másfél hónapja küzdünk ezzel,gyakorlatilag mindent végigjártunk már. Vér,vizelet,széklet,hasi uh,hálistennek makkegészséges,de enni nemigen szeret. Kizárólag anyatejes,és szeretném ha ki tudnám így húzni valahogy fél éves koráig,de kezdek egyre jobban kétségbeesni az étvágya miatt. 3480 grammal született,most 5730 gramm,az utolsó hónapban csak 300 grammot gyarapodott. Doktornő azt mondta hogy várjuk meg míg lemegy ez a nagy meleg,aztán térjünk vissza rá. Miután nem lett jobb felírtak Sinlacot neki,kiváltottam ugyan de eléggé ódzkodok tőle. Tejem van,elég sok erőfeszítésembe kerül ugyan mióta nem eszik rendesen, de nincs gond a tejmennyiséggel,a kisfiam hagyja abba az evést idő előtt,többnyire azért mert megindul az emésztése,pukizni,vagy kakilni próbál,és nagyon erőlködik. Amíg nem sikerül neki,vagy el nem álmosodik nem is tudom visszatenni cicire. Húzogatom a lábát,símogatom a hasát,de nem mindig segít neki. Ezenkívül most van abban a korban,hogy minden érdekli,és úgy csinál mint akinek nincs ideje enni. 🙂
  Bármi elvonja a figyelmét,ezért besötététek,csendben vagyunk szoptatás alatt. Mikor félálomban van egész jóízűen eszik,ezért éjszaka kétszer felkelek szoptatni. Beszéltem szoptatási tanácsadóval is,végigvettünk mindent,azt mondta hogy tartsak tej diétát,hátha..aztán pár hét múlva visszatérünk rá.
  A doktornő próbaszoptatást javasolt,meg hogy mérjem mennyit eszik egy nap. Igény szerint szoptatok,és nyilván nem eszik annyit amennyit kellene szóval ha bármilyen ötleted lenne,és tudnál tanácsot adni nagyon hálás lennék érte!
  Egyébként kipróbáltam csak a saját megnyugtatásom végett,hogy a táoszert elfogadja-e,nem! Fintorog és eltolja. A lefejt tejet cumisüvegből ugyanúgy eszi,ahogy szopizik. Pár jóízű korty,aztán megindul az emésztése. Kanalazva imádja,kurjongat,de csak azért szerintem mert tetszik neki ez a módszer.
  Közérzete nagyon jó,egész nap nevetgél, dumál,nem is lennék annyira megijedve,de most már fogyott is,és ettől nagyon kértségbeestem.
  Remélem nem hagytam ki semmit,előre is nagyon köszönöm a válastod!
  Üdv:Gabi

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. szeptember 27. vasárnap

   Nincs miért aggódnod, sok babának lassul a hízása a 3. hónap után. Szoptasd nyugodtan továbbra is igény szerint, nem kell sem tápszer, sem Sinlac, inkább a nyugodt szopizás sötétben, félálomban. Az ilyen nyüzsgős babáknál az is segíteni szokott, ha gyakrabban kezded kínálni, óránként, másfél óránként, mert így összességében megeszi az adagját, ha szüksége van rá. Esetleg a pocakfájásra való szereket lehet végigpróbálni, melyik segít neki. Az Espumisan vagy a Gripe Water, amik ebben a korban is jók szoktak lenni.

 • Suto Eszter

  Reply Reply 2015. július 08. szerda

  Szia! Az én kislányom most 5 hónapos es tapszeres de én mar 4 hónapos korában elkezdtem a hozataplalast mert tapszert nagyon keveset eszik 50-60 maximum 80 gr-ot hajlandó megenni de a korához illő főzelékekbol viszont mar megeszi a kis üveggel. Eddig meg semmi baja sem volt tőle mar 4 fele Puret hajlandó megenni a sütőtök, tejbegriz, sütőtök rizzsel es csirkével kevert es a kekszeset. A kaki lással csak néha van probléma. Csinálhatom ezt így továbbra is vagy hagyam es inkább probalkozak tovább a tapszerrel?? Válaszod előre is koszonom.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. július 11. szombat

   Ha nem szereti a tápszert és már úgyis elkezdtétek a hozzátáplálást, kaphatja a püréket, de a korának megfelelőeket. Emellett tejpépet is lehet adni a tápszer pótlására.

 • Orsi

  Reply Reply 2015. február 02. hétfő

  Kedves Ági,

  hozzátáplálással kapcsolatban kérdeznék. Kislányom 6,5 hónapos /8,5kg/. Anyatejes, 3,5 hós koráig 2 óránként, majd 3óránként, 5,5hós korától 4 óránként szopizik. 6 hós korától kezdtük a hozzátáplálást. Napi ötször szopizik, viszont nappal háromszor /11-12 óra közt, 5 körül, és este 8-9 közt alváshoz/, éjjel 2 körül, és hajnalban, 5-6 óra közt. Délutáni időpontban kezdtem a hozzátáplálást,két szoptatási idő közt, de még csak 50-80 grammokat eszik, így a négy óránkénti szopi eltolódik 6 óra hosszára, viszont még ugyanannyit szopizik, tehát napi ötször, mint mielőtt szilárd táplálékot nem kapott, csak anyatejet. Így nem tudom túltáplálni? Illetve míg csak anyatejes volt naponta volt kaki – akár többször is-, mióta mást is kap, 3 naponként van. Itt Ausztriában azt mondták a gyógyszertárban, hogy normális, mert nem kemény a széklet, csak sűrű, illetve nem fájdalmas a kakilás. Rendben van ez így?
  Köszönet a válaszért!
  Orsi

  • Orsi

   Reply Reply 2015. február 02. hétfő

   Illetve, mivel nappal háromszor szopizik, így nekünk nincs meg a reggeli, tízórai, ebéd, uzsi, vacsi…. Most a délután 5 körüli szopit akarjuk először kiváltani, és utána??? félek, ha utána a 11-12 óra körüli szopit akarjuk váltani, nagyon tele lesznek a melleim, és egy idő után elapad… azt pedig nem szeretném…
   Hogy csináljam?
   Köszönöm

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2015. február 04. szerda

    Ne aggódj, a szoptatások elhagyásával magától csökken egy kicsit a tejmennyiség, de amíg a kicsi szopizik, nem apad el.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. február 04. szerda

   Teljesen rendben van ez így.

 • Timea

  Reply Reply 2014. október 27. hétfő

  Szia nagyon fontos kérdésem lenne.A kislányom lassan a nyolcadik honapba lép.Szinte mindent megeszik ami a korához van ,de kb két hete nem fogad el semmijen tápszert ami kéne még neki.Mi a teendő ijenkor ,mivel pótolhatom a tápszert?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. január 11. vasárnap

   Ha eszik tejtermékeket, változatosamn zöldséget, gyümölcsöt, akkor nem muszáj mindenképpen tápszert adni, ha már nem fogadja el.

 • ingrid

  Reply Reply 2014. szeptember 30. kedd

  Kedves Ági!A baba fejlődéséről szeretnék kérdezni,de csak erre az oldalra tudok írni,mert a hozzászolasokat arra az oldalra nem engedélyezi!AZ én kislányom 1éves,se nem kúszik,se nem mászik,de már a félülést próbálgassa,és ha a kezemet fogja már totyog,7honapos korától járunk vele tornára,de kilátásom szerint nem segít,hiába tanítják mászni.Kiságyba még nem kapaszkodik fel,néha nagy nehezen sikerül felülnie,de utána úgy liheg mintha maratont futott volna.Meg kell még említenem,- hogy mikor 2honapos volt annyira köhögött hogy agya nem kapott elég oxigént,ebből kifolyólag maradhatott-e vissza a fejlődésben,és ez végett nem is mertem hasra tenni,de nem is szeretett hason feküdni.Forgolódni is csak fél évesen tanult meg.Voltunk EMG vizsgalaton is hogy nem e hipotomias,de minden rendben volt.Mégis aggódom,mert nagyon elvan maradva a vele egyidős társaitól!Nem tudom mit tehetnék,hordjam e még tornára,vagy lusta csak? választ előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2014. október 05. vasárnap

   Egy köhögéstől nem lesz oxigénhiányos a kicsi, ettől nem kell tartanod. Járjatok továbbra is a tornára és fordulj korai fejlesztőhöz, esetleg vidd el Dévény-tornára, sokat segíthet.

 • Clusia

  Reply Reply 2014. szeptember 27. szombat

  Az előbb elfelejtettem hozzá tenni kiegészítésként, hogy nagyon sokat sír, egész nap nyűgös, ami az esti órákban fokozódik. Bár ez sem túl új keletű, de szinte csak akkor nem sír, ha énekelünk, vagy szopizik. A mellre mindig mohón rákap.
  Köszönöm a figyelmed!

 • Clusia

  Reply Reply 2014. szeptember 27. szombat

  Kedves Ágnes!
  Kislányom pár nap múlva 5 hónapos, közel 7 kiló. Nagyon gyakran szopizik, igazából nincs napi rendszer benne, ha itthon vagyunk, akkor óránként kér enni. Ha program van, akkor 2-3 órát is elvan. Nincs szándékomban még elkezdeni a hozzátáplálást, csak a környezetem nyomása kicsit elbizonytalanít, szerintük kevés a tejcsi és nem tud jól lakni. Éjjel is 2 óránként minimum kel, nappal is fél órákat alszik csak. Ez a szopizási gyakoriság mindig is ilyen volt, szinte első perctől, és úgy tűnik nem nagyon fejlődik a dolog. Emellett pár napja mindkét mellem fáj, érzékeny, nem csak a bimbó, hanem az egész mell, úgy érzem attól, ahogy cincálja. Lehet hogy tényleg kevés lenne a tej? Gondolod, hogy lassan el kéne kezdenem a táplálást?
  Nagyon köszönöm előre is válaszod!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2014. szeptember 28. vasárnap

   Ha ilyen gyakran szopizik, biztosan nem kevés a tejed 🙂 Ne hallgass a környezetedre, a babára figyelj. Ha nem kiegyensúlyozott, nyugtalan, evés után is a kezét rágja, a cicit keresi, akkor éhes. Ha nyugodt, jókedvű, jókat alszik, sokat mosolyog, naponta legalább 5-6 alkalommal pisil vagy kakil, akkor biztos, hogy nem éhes.

 • Anita

  Reply Reply 2014. szeptember 14. vasárnap

  Kedves Ági,

  Tanáccsal fordulnék Önhöz.
  Koraszülött kisbabám 4,5 hónapos lesz. Gondoltam, elkezdem a hozzátáplálást de sajnos nem jártam sikerrel, mert a répá, és a Sütőtök visszajött alul, felül és hasfájósak is lettünk. Sőt a répától, allergiás reakció is megmutatkozott. Egyedül az alma az ami nem okozott gondot. Így úgy döntöttem, hogy leállok és később újra próbálkozom.
  A problémám az, hogy a tápszerből megtudna inni akár 3 litert is naponta. Abban Kérem segítségét, hogy hogyan tudnám esetleg pótolni neki valamivel a tápszert? Vagy van e valamilyen más megoldás arra, hogy ne hízzon annyit? (Koraszülöttsége ellenére, nagyon utolérte magát, sőt lekörözi társait 🙂 )

  Válaszát előre is köszönöm.
  Köszönettel
  Anita

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2014. szeptember 16. kedd

   Még kicsi, nem érett a hozzátáplálásra. Ha igény szerint eszik, akkor biztosan nem gond a sok hízás, korababáknál előfordulhat, hogy fél éves korra nem megduplázzák, hanem megtriplázzák a súlyukat. Ha ekkora étvágyú, talán nem elég laktató neki ez a tápszer, esetleg érdemes lenne más tápszerre váltani, vagy meg lehet próbálni sűrűbbre keverni vagy a korának megfelelő tejpépet adni, mert az laktatóbb.

 • erzsébet

  Reply Reply 2014. szeptember 11. csütörtök

  Kedves Ági!
  Nagyon fontos kérdéssel kéréssel fordulok önhöz a kisfiam 6 hónapos 4 hónapig anyatejes volt még mindig az egyik mellből szopizik de csak alváshoz használjuk a cicit már. A gond az hogy nem akarja enni a tápszert amit eddig nagyon jól evett nem volt gond 3 óránként 150 ml ( 8,4 kg most a kicsi), volt egy időszak amikor sátoros táborban voltunk és ezt meg kellett emeljem180 mlre, aztán 5-dik nap már nem akarta enni csak 50-60 ml-t, azóta nem eszi jól a tejet 100 ml éjjel megeszi félálomba a 150-180 ml-t. Közbe most elhuztuk a rózsahimlőt is és még mindig nem eszi jól a tejet, ez kb megy már 2 hónapja, labor vizsgálaton egy kis vérszegénységet mutattak ki minden eredménye jó. Viszont minden más étel iránt amit mi eszünk nagyon nyitott mindent megkóstol és kérne is belőle de persze nem adok mindent . lehetséges hogy nem kell neki a tej már megunta? adjak főzelékféléket?kevesebb tejet? Megkérem tanácsoljon mert már nem tudom mit tegyek, a doki azt mondja a súlya jó a többi nem számít, csakhogy nyűgös azért mert nem eszik jól, és a súlya sem úgy megy fölfelé ahogy kellene, nincs meg a heti 100-150 gr-os gyarapodása.Nagyon fontos lenne a válasza ha megtisztelne azzal, mit csináljak vele? A másik dolog hogy nappal keveset alszik fél órákat csak ezt 2-3 szor egy nap. Várom válaszát.köszönöm.

 • Nagy Emese

  Reply Reply 2014. augusztus 27. szerda

  Kedves Ági!

  Kisfiam 6 hónapos múlt (9 kg), eddig csak szopizott, és most is van még bőven tejem. 2-3 hete kezdtük el a hozzátáplálást (alma, barack, krumpli, répa). Pár napig csak néhány (4-5) kanállal adtam neki, de kis telhetetlen, és többet követelt, szeret enni,így kb. 100 ml-t is adok neki napi egyszer. Széklete napi 1-2-szer van, amit megeszik, azt visszalátjuk a pelusba. Eddig este egyszer ébredt szopizni.
  A gondom az, hogy 2-3 hete este a szopi alatt bealszik, és kb. 1-1,5 óra múlva ordítva ébred. Csak a cicin nyugszik meg. Ha jön egy puki, akkor még jobban sír. Valamint éjjel 2 óránként ébred, 10 percet szopizik, és visszaalszik, de van hogy 10 perc múlva megint ébred. Nappal nincs gondunk, de 2-3 óránként szopizik.

  Nem tudom, hogy a hozzátáplálással van gond és fáj a hasa, vagy nem lakik jól, vagy fájhat a fogínye (2 hónapja már minden a szájába landol és nyáladzik). Ebben kérem tanácsodat, mert már nagyon fárasztó ez a kevés alvás. Köszönöm.
  üdv.: Emese

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2014. szeptember 09. kedd

   Valószínűleg a foga a ludas a dologban és az, hogy estére már nagyon fáradt, ezért alszik be olyan könnyen este. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni a fogzáson, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

 • Pöttöm

  Reply Reply 2014. április 10. csütörtök

  Kedves Ági!

  Szeretném a segítségét kérni!
  Kislányom 7,5 hónapos, folyamatosan próbálkozom a hozzátáplálással 6 hónapos kora óta a babaszakácskönyve és abban leírt tanácsai alapján.
  Az a problémám, hogy a kislányom a mai napig mindentől öklendezik folyton, vagy ha nem is öklendezik, kiköpi az ételt.
  Egyetlen sikerem a barackos-sütőtökös bébiétellel volt talán kétszer, egyébként azzal is ugyanez a helyzet.

  Teljesen kétségbe vagyok esve, mert már nem tudom mit tehetnék, hogy egyen végre rendes ételeket a szoptatás mellé, mert a tejem látszólag nem elég neki, mivel elkezdett stagnálni, fogyni a súlya.

  Kérem segítsen, mit tehetnék, semmi nem ízlik neki??

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2014. április 13. vasárnap

   Semmit nem tehetsz: várj. Szopizzon, mellette kóstolgasson, ha csak 1-2 kanállal eszik az sem baj, majd ha szüksége lesz rá, kérni fog többet is. Nem kötelező gyorsan megszeretnie az ételeket, viszont az erőltetés csak elveszi a kedvét az evéstől. Emellett, amikor ti esztek, ültessétek magatok mellé, ez is segíthet, hogy megjöjjön a kedve az új ételekhez.

 • Sápiné Csilla

  Reply Reply 2014. január 24. péntek

  Kedves Ági!
  Nemsoká 4 hónapos lesz a fiam.Kb 3 hetes kora óta nincs magától széklete csak ha segítek neki hőmérővel, pukizni tud és sokat is szokott.Az étvágya rendben van de sokat fáj a hasa és elég sokat is sír olyankor.Az orvosunk szerint ha majd mást is kap anyatejen kívül az majd segít rajta.Baba teát kap anyatejen kívül mert azt mondták hogy az is segíti az emésztést de attól se lett jobb.Attól tartok ha mást is adok neki még rosszabb lesz a helyzet és jobban fog szenvedni a hasa miatt.6 hónap előtt nem akartam hozzátáplálni de ha segítene rajta akkor megpróbálnánk.Mekkora az esélye hogy beindul az „önálló kaka” ha adok neki mást is anyatej és tea mellett?
  Köszönöm válaszát!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2014. január 29. szerda

   Az anyatejes babáknál ez gyakori jelenség, mert az anyatej rosttartalma kisebb, és mert szinte teljes egészében képesek megemészteni. Ha fáj a pocakja, tornásztatással és szélcsővel segíts neki, de semmiképpen ne kezd el idő előtt hozzátáplálni, mert csak rontani fog a helyzeten (további székrekedést és hasfájást okozhat, mert az emésztése még nem érett rá és az első ételek egyébként is székletfogók)

   • Ágnes

    Reply Reply 2014. augusztus 07. csütörtök

    Kedves Ágnes,
    Ne haragudj, de a fenti válaszoddal nem tudok egyetérteni. Az en fiamnak ugyanez a problémája volt. Többen akiknek a gyermekükkel hasonló problémájuk volt, sőt egy gasztroenterológus is, javasolták a korábbi hozzátáplálást, de nagyon ellenálltam. Végül 5 hónap 1 hetes korában nem bírtam tovább a küzdelmet és kipróbáltam a főzeléket. A 3. naptól kb.40 gramm főzelék után megvolt az első önálló széklete. Azóta minden nap két alkalommal szenvedés nélkül van szeklete. Szerintem igenis megoldást nyújt.

    Üdvözlettel,
    Ágnes

    • Vida Ágnes

     Reply Reply 2014. augusztus 08. péntek

     Attól, hogy egy esetben így történt, az nem jelenti azt, hogy ez minden esetre igaz. Az évek alatt rengeteg babát láttam, akinél meg tovább rontotta a helyzetet vagy egyáltalán nem segített a hozzátáplálás megkezdése.

 • Tóthné Horváth Enikő

  Reply Reply 2013. október 14. hétfő

  Kedves Ági!

  Kislányom 10 hónapos,2 hónapos kora óta sajnos tápszeres,6 hónaposan elkezdtük a hozzátáplálást a te tanácsaid alapján, szépen is eszik mindent amit kell neki.Én főzöm neki az ennivalót nem a boltit eszi.Botmixerrel szoktam neki összeturmixolni a kaját meg is eszi minden gond nélkül.Próbálkoztam már hogy villával töröm neki össze a hús kivételével de ha már egy kicsit is darabos inkább nem eszik,köhög,fuldokol tőle pedig nem nagy darabok.Tanácsot szeretnék kérni hogyan is próbáljam rászoktatni a darabos ételekre mert szerintem 10 hónaposan elég nagy már ahhoz hogy elég legyen villával összetörnöm,nem?

  Válaszodat előre is köszönöm,Enikő

 • Anita

  Reply Reply 2013. október 13. vasárnap

  Szia Ági!
  Kisfiam 24 hetes, ma adtam neki először répapürét, de nem nagy sikerrel (kitolta a szájából, fintorgott). Csak anyatejes baba, ebéd után próbálkoztam. Ennek ellenére erőltessem tovább a répát, vagy rögtön térjek át új ízre, ha valamire fintorog? Kell-e vizet adnom neki napközben, vagy elég továbbra is az anyatej?

  • Vida Agi

   Reply Reply 2013. október 15. kedd

   Semmi gond nincs ezzel, az első ízekre mindig fintorognak. Kóstolgassátok továbbra is a répát, almát, ha csak 1-1 kanállal eszik meg, és fintorog, akkor sincsen semmi. Ha minden nap kóstolgattok, idővel megjön majd a kedve.

 • Meggyes Viktória

  Reply Reply 2013. augusztus 14. szerda

  Kedves Ági!
  A kisfiam éppen ma 6 hónapos, és 4 napja elkezdtük a hozzátáplálást őszibarackkal. Fintor megvolt, és eleinte a nyelvével is inkább tolta kifelé, de úgy vettem észre, hogy lassan kezd belejönni. A kérdésem azonban az lenne, hogy egészen a hozzátáplálás megkezdéséig a széklete nagyon szépen beállt délelőtti kettő nagy „rotyira”, de amióta mást is fogyaszt (csak a tízórai szopi előtt), azóta nincs széklet, csak nagy és büdi pukik, illetve este már erőlködés is. Inkább hagyjam pár napig el, és kezdjem később újra?

  Köszönettel,
  Viki

  • Vida Agi

   Reply Reply 2013. augusztus 15. csütörtök

   Ez akkor szokott előfordulni, ha az új ételből hirtelen sokat eszik. Ha csak kóstolgat napi néhány kanállal, akkor nincs gond, de ha ízlik neki és megeszik 10-20 kanállal, akkor már a kakinál is gondot okoz. Kicsit vegyél vissza az adagból egyelőre, míg az emésztése hozzá nem szokik az új ételhez, aztán lassan lehet növelni az adagokat.

   • Meggyes Viktória

    Reply Reply 2013. augusztus 15. csütörtök

    Köszönöm! 🙂

 • Anikó

  Reply Reply 2013. július 15. hétfő

  Kedves Ági! Nekünk 4 hónapos korban ajánlotta a doktor néni hogy de. gyümölcsöt adjak a kislányomnak. 6,5 hónapos volt amikor el kezdtem adni neki főzeléket. Lehet, hogy bajt csináltam? A babának már kétszer volt ételallergiája úgy, hogy én megettem és ő pirosodott (eper, mandula). A széklete szokványos állagú volt már a második gyümölcspép után (nem távozott semmi úgyanúgy, mint ahogy érkezett) és azóta is. Ha bajt okoztam, tudok még most valamit tenni, hogy helyrehozzam? Most 7 hónapos múlt. Válaszod előre is köszönöm.

  • Vida Agi

   Reply Reply 2013. július 21. vasárnap

   Ne aggódj. Valószínűleg nem csináltál semmi bajt.

 • tóth renáta

  Reply Reply 2011. október 27. csütörtök

  Szia Ági,
  kislányom november 3án lessz 7 hónapos.ahogy betöltötte a 6 hónapot,elkezdtem neki adni szépen fokozatosan délben első héten répapapit,aztán sütőtököt,mjad harmadik héten peszternákot.A répára furcsán reagált,kijöttek a szája körül valami kis piros pötyik,sőt,a mellkasán is,de hálistennek ezek szinte 90 százalékban elmúltak.A kaki eddig rendben volt,most ujjabban viszont úgy jön ki belőle,ahogy bement.Szinte ugyanazt az állagot kakilja ki,amit megevett.Persze még szopizik is emellett,jóétvágyú baba,de ezek a mostani „kakiminöségek” kicsit aggasztanak.Normális ez vagy a bélrendszere még nem érett meg a táplálék feldolgozására?
  Válaszodat előre is köszi,
  üdvözlettel és mély tisztelettel,
  Reni.

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. november 01. kedd

   Nem kell aggódnod, kezdetben a zöldségek egy része látszólag úgy jön ki, ahogy bement, ez persze nem igaz, mert a fontos tápanyagok felszívódnak belőle, csak mivel a zöldség rostos, ezért látványosabb a „végeredmény” is.

 • Tokodi-Pajor Dóra

  Reply Reply 2011. augusztus 28. vasárnap

  Szia Ági!
  Nekem egy olyan kérdésem lenne,hogy lehet -e adni egy 20 hetes babának tejpépet?Eddig kizárólag csak anyatejes volt,de sajnos egyre kevesebb a tejem,és a tápszert nem fogadja el sem pohárból,sem cumisüvegből?
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Üdv:Dóra

  • Barbi

   Reply Reply 2013. július 21. vasárnap

   Kedves Ági!

   Kisfiam egy hét múlva lesz 11 hónapos. Anyatejes és szinte mindent eszik már, amit mi, a szülei. Már csak egyszer szopizik.
   Kérdésem, hogy muszáj tejpéppel pótolni kálcium szükségletét, vagy elég, ha túrót, joghurtot kap az egyszeri szoptatás mellett?
   A tejpéptől kicsit tartok, hisz az is tápszer alapú, de a védőnő ezt javasolta.

   Várom válaszodat,
   köszönöm Barbi

   • Vida Agi

    Reply Reply 2013. július 26. péntek

    Az anyatej mellett nem kell a tápszer! A korának megfelelő tejtermékeket kapja minden nap, ez elég ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű kalciumot, vasat stb. kapjon.

 • K. Csilla

  Reply Reply 2011. augusztus 26. péntek

  Kedves Agi!

  Akislanyom 9honapos, egy hete, hogy kakilas kozben kibujt a „vegbele” kb 1centimeterre majd visszahuzodott, annyira megviselte hogy azota nem akar kakilni. mikor ra jon ossze szoritja a popsijat es kifesziti magat igy visszatartva a kakit,es rengeteget sirmig az inger el nem mulik. A sebeszhez csak jovo hetre van programalasunk. nem tudom mit tegyek, hogyan segithetnek neki? Kamillateat adok, friss gyumolcslevet, vizet, joghurtot, de azon hogy ki is bujjon a kaka nemtudok segiteni, meg a kuppal sem megy. Mit tehetnek?

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. augusztus 29. hétfő

   Ez egy rossz élmény volt, amit először most el kell felejtenie ahhoz, hogy ne tartsa vissza. Segíthetsz neki azzal, ha jó élménnyé teszed a kakilást: felveszed ilyenkor, dédelgeted, magában a kakilásban pedig segíthet a pocakmasszázs (a köldöke körül kb. 1 cm távolságban az óramutató járásával megegyező irányban) vagy ha a két térdét a pocakjához felhúzva lassan kifelé körözteted.

 • Ada

  Reply Reply 2011. augusztus 23. kedd

  Kedves Ági!

  Ahogy elolvastam a cikkedet kicsit megijedtem. A babám 4 hónapos – anyatejes és hasfájós – ezért a dokinénink 3,5 hónapos korában mikor nem kakilt már vagy 12 napja a hozzátáplálás elkezdését javasolta. Nem gyümölcslével kezdtünk, hanem rögtön péppel. Ez a kakinkat meghozta, azóta minden nap délelőtt és délután kap egy barackot leturmixolva, de ettünk már 1szer banánt is és sütőtökpürét is. Azonban mi van akkor ha tényleg ártok neki? Ha a későbbiekben esetleg tényleg vmi baja lesz? Miért javasolta ezt a doktornőnk és miért 4 hónapos kortól vannak az üveges bébiételek is? Most akkor mit csináljak?

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. augusztus 26. péntek

   A 4 hónapos bébiétel nem azért van 4 hónapos kortól, mert az a jó, hanem azért, mert korábban 2 hónapos kortól voltak a bébiételek, de a WHO csak 6 hónapos kortól ajánlotta a hozzátáplálást, és emiatt a gyártók kénytelenek voltak beszüntetni ezt a gyakorlatot, végül 4 hónapban állapodtak meg, de ez inkább piaci döntés, mint orvosi ajánlás. A jelenlegi WHO ajánlás szerint 17-26 hetes kor között kell elkezdeni a hozzátáplálást, de csak kóstolgatással, teljes étkezést nem kell még kiváltani. Az orvosotok is valószínűleg azért mondta ezt, mert korábban már 2-3 hónapos kortól rutinszerűen megkezdték a hozzátáplálást. Akkor még nem tudták azt, hogy az emésztőrendszerben ekkor még nincsenek meg azok az enzimek, amik képesek az anyatejtől eltérő táplálékokat megemészteni, illetve az allergéneket kiszűrni, ezáltal ha korábban kezded a hozzátáplálást az allergének egyenesen a véráramba kerülnek. Ha a székletproblémákon másként (pl. Laveolac sziruppal) nem tudsz segíteni, akkor kaphat 1-2 kiskanál gyümölcsöt naponta, de déligyümölcsöt semmiképpen ne kapjon még, mert ez jobban allergizál.

 • Edit

  Reply Reply 2011. augusztus 03. szerda

  Kedves Ági!

  Néhány kérdésem lenne a hozzátáplálással kapcsolatban.
  Kislányom hamarosan 6 hónapos lesz. Sajnos a kezdetektől fogva tápszert kap, mert nagyon kevés tejem volt. Nagyon jó étvágya volt 3-4 hónapos koráig, azóta kicsit visszavett és a napi 5-6 alakalom(150ml) helyett mostanában 4 alkalommal eszik csak. És ami furcsa 2 honapos korától szépen átaludta az éjszakákat, viszont amióta kevesebbet eszik újra ébred egyszer éjszaka. Jelenleg 7600g a súlya. A védőnő tanácsára elkezdtünk ismerkedni a gyümölcspépekkel (alma, banán), de nem sok sikerrel, fintorog ha a kiskanál a szájához ér, öklendezik ha a pép a szájába kerül, ahogy közelitek a szájához a kiskanállal szinte kiveri a kezemből, elforditja a fejét. Lehetséges hogy még nem érett meg a hozzátápláláshoz? A székletét figyelve észrevettem, hogy az 1-2 kiskanál banánpép után sok az emésztetlen rost a pelusban.
  Nem tudom mi lenne a jó megoldás számunkra.
  A fogzás állhat a háttérben? (Bár eddig nincs semmi komolyabb tünetünk, a nyáladzást kivéve).
  Előre is köszönöm a tanácsod!

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. augusztus 07. vasárnap

   Ha öklendezik, elfordítja a fejét, akkor nem érett még a hozzátáplálásra és ez normális is, hiszen még nincsen 6 hónapos. Várj néhány napot és próbáld meg megint kínálgatni, de semmi nem történik, ha csak 1-1 kanállal fogad el.

 • Nardai Orsi

  Reply Reply 2011. május 16. hétfő

  Szia Ági!
  A babócámn 5 hónapos lett és tanácstalan vagyok azzal kapcsolatban hogy adjak e már neki almalevet vagy sem. Szoptatok és elég is a tejem viszont a pici nagyon érdeklődik mikor eszünk vagy iszunk. Van már 4 foga és egy pár napja kipróbáltam mit szól az almaléhez. Fincsorgott hozzá de megette mindet amit kínáltam, nem fordította el a fejét szóval elfogadta. 8800g a súlya, szóval elég nagy a bébi. Igaz éhesnek nem tűnik szopi után csak nagyon érdeklődik. Ha közelít felé a kanál nyitja a száját és nem köpi ki, egy kicsi persze mellé megy de nem tolja ki a nyelvével. Hozzátáplálni még nem akarom csak a kóstolgatást kezdenénk. Tudom a kizárólagos szoptatás a legjobb, de talán már elég érett ahhoz hogy kóstólgasson. Csak levet meg pürét kapna. Fogni is nagyon jól tud… Szóval mi a véleményed, elkezdhetjük vagy várjunk még?

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. május 27. péntek

   A leírásod alapján ő már megérett rá, ezért el lehet kezdeni.

   • Nardai Orsi

    Reply Reply 2011. május 28. szombat

    Köszönöm válaszodat, csak kíváncsi voltam a véleményedre, mert volt aki nem értette, hogy mért kezdem el a hozzátáplálást ha van elég tejem. Mindenütt a hat hónapot szajkózzák és az embernek lelkiismeretfurdalása van ha hamarabb kezdi a szent időpontnál. Sajnos nem azt hangsúlyozzák, hogy akkor kell kezdeni mikor érett rá a baba(ezt is említik), hanem be kell tartani a 6 hónapos ajánlást,ami már inkább kötelező lett…

 • Icu

  Reply Reply 2011. április 23. szombat

  PONTOSITÁS! azt rosszul irtam hogy 4 hete kezdtük a hozzátáplálást..
  tehát most pontosan 6 hónapos és 3 hetes.
  amikor betöltötte az 5 hónapot akkor kezdtük a gyümölcsöt (mert már kevés volt a tejci többször kellett pótlás). majd amikor betöltötte a 6 hónapot akkor kezdtük a főzeléket, majd 2 hétre rá a tejpépet uzsonnára (ahogy irtam akkor is náthás volt és nagyon nehezen szopizott szinte nem evett semmit és a kanalas ételeket jobban fogadta, de nem igy az elmúlt 3-4 napban…)

 • Pancsa

  Reply Reply 2010. december 29. szerda

  Bocsánat!! Azt elfelejtettem,h csak anyatejes!! 🙂

 • Pancsa

  Reply Reply 2010. december 29. szerda

  Szia Ági!!
  lkérdésem lenne a hozzátáplálással kapcsolatban!
  Kisfiam 6.hónapos és egy ideje már elkezdtemj a kóstolgatást. Azt vettem észre,h nem nagyontetszik neki 🙁 Adtam neki almát,sütőtököt,répát..mindent amit lehet de valahogy nem jön be neki!? öklendezik,a Védőnőm azt mondta,h ciciztetés előttadjam neki közvetlen de rájön,h az nem az, berág és jön a hiszti,öklendezés… Nemtudom hogyan csináljam mármint mikor adjam neki!Mennyi idő alatt lehet megszoktatni vele az ízeket?Mennyi az adag amit meg kellene ennie?? illetve ha evett akkor utánna rakjam e cicire?? kell e neki inni cici mellett?? ha kell mennyit?? (naponta) Válaszod köszönöm előre is!!! B.U.É.K.!!

  • Vida Agi

   Reply Reply 2011. január 07. péntek

   Teljesen normális, ha egy anyatejes baba csak lassan kezdi elfogadni az új ízeket. Kínáld meg minden nap 1-2 kanállal, de nem kell erőlteteni. Innia még nem kell, egyelőre elég az anyatej.
   Ha nem szereti szopi előtt kapni, akkor próbáld meg két szopi között, amikor még nem álmos.

 • V. Marcsi

  Reply Reply 2010. május 23. vasárnap

  Kedves Ági!

  Kislányom most volt 18 hetes és még mindig küzdünk a hasfájással. 5X eszik egy nap ebből 3X anyatejet 2X tápszert kap (180-210 ml körül eszik). Prebiotikus rostokat tartalmazó tápszert kap, amit elvileg kifejezetten hasfájós babáknak fejlesztettek ki. Ettől könnyebben tud székelni, viszont amíg oda jutunk sokat tekereg és zavarja őt /fáj neki a pocakja. Emiatt napközben elég rosszul alszik. Arra gondoltam, hogy elkezdeném vele megkóstoltatni a gyümölcsöket – őszilével kezdeném.
  Mi a véleményed, mik a tapasztalatok a hozzátáplálás elkezdése javít ezeken a problémákon, vagy inkább várjak még vele?

  Válaszod előre is köszönöm!
  Marcsi

  Válasz: A hozzátáplálás csak ronthat a helyzeten, mert még éretlen rá az emésztőrendszere, ezért túlterheli. Adj neki inkább minden étkezés előtt Gripe Watert a hasfájásra.

Leave A Response

* Denotes Required Field