Baba receptek hete: Kevés fog=pépes ételek?

Sok anyukától hallom, hogy az ő babája még nem tud rágni, mert nincsenek fogai. Ez egy teljes félreértés. Nekem pl. 1 éves koromban jött ki az első fogam, de állítólag 8 hónaposan gond nélkül elcsócsáltam egy rántott csirkecombot 🙂 Most akkor hogy is van ez?

 Baba receptek hete: Kevés fog=pépes ételek?Az a helyzet, hogy a fogak már akkor az ínyben vannak, amikor a baba megszületik. Amikor elkezdődik a hozzátáplálás és elkezd rágni, akkor azzal az ínye is keményedik, erősödik. Ezért van az, hogy már fogak nélkül vagy 1-2 foggal is gond nélkül meg tud enni egy kiflit vagy elrágcsál egy háztartási kekszet.

A puhább, illetve kisebb darabos ételeket tehát nyugodtan adhatod neki már akkor, amikor még csak néhány foga van. A gyümölcsök közül pl. a barackot, szőlőt, körtét, banánt, narancsot stb. nyugodtan adhatod neki, de kaphat már apróra vágva egyéb ételeket is (sajt, kenyér, kifli, csirkemellsonka-darabok stb.)

Amire oda kell figyelni:

  • azok a gyümölcsök/zöldségek, amiket ropogtatni kell, amiből nagyobb darabok törhetnek le (répa, karalábé, alma)
  • azok a rágcsálnivalók, amik ropogósabbak (pl. ropi, ropiperec)
  • a húsokat igazán megrágni csak akkor tudja, amikor legalább már 4 őrlőfoga van, addig kicsire kell darabolni neki

A Nagy Babaszakácskönyvet letöltötted már? Ha nem, akkor katt ide!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

7 Comments

  • Kata

    2010. május 17. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom 8 és fél hónapos, 4 hónaposan elkezdtem a hozzátáplálást. Soha semmi gond nem volt, mindent szépen evett, aztán múlthéten vacsorára is a már darabosabb főzeléket adtam neki 6 órakor, de este 10 körül kihányta. Azóta, még ha újra csak pépes ételt is akarok adni neki, ahogy a szájához ér a kanál öklendezni kezd, és végül csak nagy nehezen tudom belerimánkodni a felét. Tanácstalan vagyok, hogy mit adjak neki. Remélem a szép evése nem lett oda. Próbáljak banánt, kiflit adni neki?

    Köszönöm, Kata

    Válasz: Ha a darabos étellel lett volna baja, akkor nem 4 óra múlva hányta volna ki. Lehet, hogy más miatt hányt, de ez kellemetlen élmény volt a számára, ezért eszik most nehezebben. Legyél türelmes vele, egyen, amennyit elfogad és fokozatosan elfelejti majd. Banánt és kiflit is adhatsz már neki.

  • vámosi zsolt

    2010. január 23. szombat

    Kedves Ági. Le akartam tölteni a babaszakácskönyvet de pdf formátumban
    jönne csak le és ez nekem nem jó. Más formátumban is le lehet tölteni?
    Köszönöm Zsolt.

    Válasz: Csak pdf formátumban van fent, de megnézem, hátha megvan valahol docban és elküldöm e-mailben.

  • erika

    2009. február 27. péntek

    az en kisfiam 11 honapos es 8 foga van de a darabos eteleket mint kihanyja.
    Az eszem all meg mit tudjak enni adni.a tejet semmi problema nelkul megeszi de azert nem ehet mindig tapszert hiszen mar 11 honapos.segitsetek ha van otletetek.

    Válasz: Ha nem szereti a darabosat, akkor adjál neki egyelőre pépeset és ne főzelékként add a darabosat, hanem mondjuk engedd, hogy kiflit, sültkrumplit rágcsáljon, ezzel megszokja a darabosabb ételeket.

  • Regina

    2009. február 07. szombat

    Sziasztok,
    köszi a választ, már próbáltam a megszokott ételt darabosabban kínálni, meg újat is, de egyik sem vált be, pedig van már 8 foga is, de csak a játékok marcangolására használja őket. Csak akkor vagyok elkeseredve, amikor hallom, hogy tőle fiatalabb babák elrágcsálnak fél kiflit fogak nélkül, mi meg sehol nem tartunk ilyen téren. Továbbra is próbálkozom, hátha egy szép nap megváltozik minden 🙂
    Azért ha van valakinek még ötlete, kinél mi vált be, légyszi írjatok, köszi szépen!

  • Bea

    2009. február 06. péntek

    Sziasztok!
    Nekem 8 hónapos lesz nemsokára a kislányom, aki még mindig szinte csak szopik. Még 5,5 hónaposan megevett egy kis gyümölcs és zöldségpépet, 6-7 hónaposan, betegség és fogzás után már semmit, csak újra cicizett. A kanalat kiveri a kezemből, egy falatot sem fogad el benne azóta. Nem is eröltetem. A babakekszet, az almagerezdet szívesen rágcsálja (szopogatja), de, mint ahogy Regina írta alább, mindentől öklendezik, ha egy darabka a nyelvére kerül, azt azonnal ki akarja köhögni. Ezért félek darabos ételt adni neki, mert a frász kerülget, hogy félrenyel. Milyen darabos ételt adhatok neki biztonsággal?
    Pépes ételt szoktam azért kínálni (gyümölcs és zöldségpürét), ha úgy van kedve, egy kicsit lenyalogat az ujjamról, de nagyon keveset. Van ötletetek, hogyan lehet megszüntetni a „kanálfrászt”?
    Köszi!

  • reményke

    2009. február 01. vasárnap

    Szia, én darabos babaételekkel kezdem 8 hónapos korban s szépen lassan tértünk át af elnőtt ennivalókra…sztem még Te is baba darabos kajákat adj neki

  • Regina

    2009. február 01. vasárnap

    Sziasztok,
    az én kisfiam 11 hónapos, és egyáltalán nem akarja elfogadni a darabos ételeket. Adtam a kezébe banánt, nagyon tetszett neki, egy darabkát csak szétnyomkodott és szétkent az etetőszékben, majd a következőbe próbált beleharapni, de rögtön szinte fuldokolni kezdett, pedig nagyon picit harapott le. Bármi kerül a szájába ami nem pépes, öklendezik tőle /pl. párolt halat nagyon picire szétnyomtam, az se jött be neki/. Viszont ha babakekszet kézzel szétmorzsolok és a tápszerbe áztatom, azt megeszi. Kíváncsian nézi azt is amit mi eszünk, pl. gyümölcsöt, de ha megkínáljuk, fuldokolni kezd tőle. Nem tudom, hogyan és mivel próbálkozzak, hogy kedvet kapjon a darabos ételekhez.

    Válasz: Először próbáld meg a megszokott főzelékeket kicsit darabosabban megcsinálni (ne turmixold teljesen össze, legyenek benne kis darabkák). Ha így már megszokta, akkor próbálkozz egyre darabosabb ételekkel.