6 dolog, amit a legtöbben rosszul tudnak a hozzátáplálásról

A hozzátáplálás megkezdése számos kérdést vet fel a szülőkben. Pláne, ha a saját kérdéseik mellé még jótanácsokat is kapnak, hogyan kéne elkezdeni, mit kéne adni a babának és miért. Összegyűjtöttem a leggyakrabban előforduló tévhiteket:

1) Ha a babának székrekedése van, el kell kezdeni a hozzátáplálást

A székrekedéssel küszködő babák szüleinek gyakran javasolják, hogy kezdjék el a hozzátáplálást és az majd megoldja a gondokat. Már a 2-3 hónapos babáknál előfordul, hogy azt javasolják, adjon nekik a szülő narancslevet, szilvát, sárgabarackot, csipkebogyót stb. Ez azonban egyáltalán nem javasolt.

Először is fontos tudni, hogy valóban székrekedésről van-e szó. Anyatejes babáknál akár 7-10 napig is kimaradhat a széklet anélkül, hogy a babát ez zavarná, ennek az oka az, hogy az anyatejnek kisebb a rosttartalma, valamint a baba egy bizonyos kor után szinte teljesen képes feldolgozni azt.
Amennyiben a babának fáj a pocakja, puffadt a hasa, erőlködik, házi praktikák bevetése helyett székrekedés esetén forduljunk a gyermekorvoshoz! Néha a tápszer cseréjére lehet szükség, de az is lehet, hogy valamilyen allergia áll a háttérben.

A hozzátáplálás megkezdése sok esetben csak tovább ront a székrekedéses tüneteken, mert a hozzátáplálás kezdetén adható ételek többsége székletfogó (sárgarépa, alma, krumpli stb.). A székletvisszatartás pedig egy egészen más jelenség, többnyire egy korábbi nehéz székelés miatt kialakult félelem okozza.

2) Ha az anyatej már nem elég, el kell kezdeni a hozzátáplálást

Ha az anyatej már nem elég a babának és még nem érett meg a hozzátáplálásra, a hiányzó mennyiséget tápszerrel kell pótolni és törekedni kell a anyatej mennyiségének növelésére. A baba emésztőrendszere 5-6 hónapos kor között érik meg az anyatejtől/tápszertől eltérő ételek emésztésére, a korábban elkezdett hozzátáplálás túlterheli az emésztőrendszert, ami emésztőrendszeri zavarokat (pl. székrekedést, hasfájást) okozhat és a későbbi allergiák (táplálékallergia, szénanátha stb.) forrása lehet.

3) Ha a baba nem hízik eléggé az anyatejtől/tápszertől, el kell kezdeni a hozzátáplálást

Ha a baba igény szerint eszik, a testsúlyának megfelelő mértékben (5 kilós súly felett 120 gramm/testsúlykilogramm/nap a csecsemő tápanyagigénye), naponta 5-6x pisil vagy kakil, legalább havonta 400 grammot hízik és evés után nem keresi az anyamellet, nem kér többet enni, elégedettnek, jóllakottnak tűnik, akkor a lassú hízás általában alkati okokból adódik, amit nem old meg a korábban elkezdett hozzátáplálás.

Ez az elmélet, hogy a főzelékektől jobban hízik majd a baba, mint az anyatejtől már csak azért sem helytálló, mert a 6 hónapos kor előtt elkezdett hozzátáplálás esetén a baba szervezete nem tudja teljesen megemészteni a bevitt táplálékot, ezért amit megeszik, annak javarésze ki is jön, nem szívódik fel olyan jól, mint ahogyan a tejalapú táplálék felszívódni képes.

4) Ha a baba már kap főzeléket, de kevés az anyatej, tápszert kell kapnia

A főzelékek, pépek mellett nyugodtan szoptass igény szerint, és hagyd, hogy a babád maga hagyja el az egyes étkezéseknél a szoptatást! A babák ösztönei jól működnek: hidd el, ha kevés neki az anyatej, több főzeléket fog enni, ameddig pedig a szervezetének inkább anyatejre van szüksége, abból fog többet elfogadni.

5) Ha a babának nincs foga nem tudja megrágni a darabos ételeket

A babák az ínyükkel is meg tudják rágni a puhára főzött darabos ételeket, de még a kiflit, kenyeret is! Ez nem lehet akadálya a darabos ételek bevezetésének. Csupán a könnyen félrenyelhető, keményebb nyers gyümölcsökkel (pl. alma) és a szálasabb húsokkal (pl. marhahús vagy nagyon száraz csirkemell) kell vigyáznod!

6) 4-5 hónapos kor között már reszelt háztartási kekszet kell adni, hogy megelőzd a gluténallergiát

Pár évvel ezelőtt a gluténféléket (pl. lisztet, kenyeret) még fokozatosan ajánlották bevezetni és csak 8-9 hónapos kortól javasolták elkezdeni adni. A jelenlegi védőnői ajánlás szerint kizárólagos anyatejes táplálás esetén a csecsemő 6 hónapos korában, a vegyesen vagy csak tápszerrel táplált csecsemőknél 4-6 hónapos kor között lehet bevezetni a gluténféléket. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a kicsi mostantól mindenféle pékárút ehet, hanem ebben is a fokozatosság a fontos: a napi főzelékeket egy csapott mokkáskanál (a kiskanálnál kisebb kanál és nem púpozva) liszttel sűríthetjük vagy adhatunk naponta egy fél vagy kétnaponta 1 db reszelt babakekszet vagy gabonapépet a gyümölcspürébe vagy anyatejbe keverve. A háztartási keksz nem alkalmas erre a célra, tele van cukorral és más káros alapanyagokkal, amiket jobb elkerülni.

Fontos továbbá, hogy amennyiben van rá mód, a glutén bevezetése után még legalább 3 hónapig kapjon a baba anyatejet is, mert ez is csökkenti a gluténallergia kialakulásának kockázatát.

Hogyan kezdd el a hozzátáplálást? Melyik ételt mikor vezetheted be? Honnan tudhatod, hogy már megérett a kicsi a hozzátáplálásra? Válaszok itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

121 Comments

Comment navigation

  • Montvai-Túri Csilla

    2015. február 15. vasárnap

    Kedves Ági!

    Segítséget szeretnék kérni 1 éves kislányom táplálása kapcsán.

    Röviden az előzmények: 3040 grammal született, nagyon hasfájós volt. Éjjelente órákat járkáltunk vele, mire szopi után vissza tudott aludni. A hízással volt/van gond: alig vagy szinte soha nem érte el a „kötelező” súlyt. Fél évesen 5600 gramm volt, 8 hónaposan meg csupán 6200 gr. Hozzátáplálást 5 hónaposan és 1 hetesen kezdtem a védőnő tanácsára. Étvágya volt neki, de mindig csak akkor evett, amikor ő akart, és nem lehetett többször adni neki. Próbálkoztunk estére tejpéppel is, de az sem vált be az alvást nem oldotta meg. Az egyik hétről a másikra 8 hónaposan azonban nem hogy hízott volna, hanem fogyott. Éjjelente ekkor már egyre többet fenn volt és sírdogált. Mi szülők is nagyon fáradtak voltunk már a sok éjszakázástól. Gyümölcs és főzeléket evett, és már csak reggel és lefekvéskor szopizott. A gyerekorvos tápszert írt fel és Sinlac-ot dúsításra. A H.A. tápszert nem fogadta el így egy másik de tejalapú tápszert kapott. Ezek után 3 nap elteltével már átaludta az éjjeleket.
    Hízása megindult, viszont a gyerekorvos letiltott a gluténról és a tejtermékekről, mondván szerinte azért nem hízik. 1 hónap után 400-500 grammot hízott, majd mikor rákérdeztem a gyerekorvosnál ehet-e újra glutént a válasz nem volt, csak gyümölcsöt és főzeléket adjak Sinlaccal és a tápszer.
    Ekkor már 9 hónapos is elmúlt kislányom, aki egyébként nagyon aktív, örökmozgó, 6 hónaposan felállt és 8,5 hónapos kora óta megy. Nem nyugodtam bele, hogy a gyümölcs és főzelék elég lenne.
    Gasztroenterologushoz fordultunk, aki tejfehérje allergiát állapított meg, szerinte kezdettől fogva emiatt nem hízott (volt több a széklete az átlagnál). Véleménye:
    Új tápszer és glutén visszaépítése az étrendbe, Sinlac kíséretében. Ez be is vált, mivel ez után 1 hónap alatt 630 grammot hízott.
    Jelenleg majdnem 8 kiló (genetikai alapjai is van súlyának, hiszen én és a férjem is vékony testalkatúak vagyunk)

    7:30 Reggeli: tápszer 200 ml, illetve még eszeget kiflit, kenyeret, felvágottat egy pár falatot
    10:15 Tízórai: gyümölcspép és Sinclac keksz vagy babapiskótával
    12:30 Ebéd: főzelék vagy tészta, vagy amit mi eszünk bababarát verzióban
    15:15 Uzsonna: gyümölcspép és Sinclac keksz vagy babapiskótával
    18:00 Vacsora: ebédhez hasonló vagy hideg
    20:30 Tápszer 200 ml

    Mostanában úgy tapasztalom, hogy az uzsonna nem elég, mivel eszik gyümit 3kor, de fél 5kor már éhes és mondjuk eszik kiflit vmivel, aztán fél 7kor még vacsorázik is. A gyümölcsöket inkább egészben szeretné enni, ami érthető is, mert szinte alig kell már neki pürésíteni. Szerintem a Sinlac-ot is unja már, hiszen 4 hónapja eszi ezt a fajta pépet.

    Tudnál segíteni abban, hogyan tudnám kalóriadúsabbá tenni az uzsonnát illetve az egész napi étkezését figyelembe véve azt, hogy nem ehet semmilyen tejterméket!?
    Adjak e neki rizs/kókusz/mandulatejet?

    Köszönöm mielőbbi válaszodat!

    Üdv, Csilla

    • Vida Ágnes

      2015. március 14. szombat

      A gyümölcsöket és a zöldségeket is nagyon jól lehet keverni rizzsel, de sok baba szereti a tésztaféléket is, amire készíthetsz zöldséges szószt (pl. a pennetésztát meg tudják enni kézzel is, nem kell pürésíteni), gabonapelyhekkel is lehet keverni a gyümölcsöket (pl. Milupa 7 gabonás pehely), ezek is laktatóak és finomabb, mint a Sinlac.

  • Zsuzsa

    2015. február 13. péntek

    Kedves Ági,

    Kislányom két nap múlva lesz 5 hónapos. Elég nagy súllyal született, 4750g. Jelenleg 6900g (71cm). A legutolsó tanácsadás alkalmával kiderült, hogy három hét alatt csak 170g hízott. A védőnő tanácsára elkezdtem neki almát adni, ami egyáltalán nincs ellenére. Kérdésem az lenne, hogy nem korai még a hozzátáplálás?
    Azt még leírnám hogy nagyon nyugodt, kiegyensúlyozott, anyatejes baba. Az elmúlt pár napban mértem mennyit szopizik és kicsit aggaszt. Nincs meg az „előírt” mennyiség. Van hogy 130g, van hogy csak 30g. De nem azért hagyja abba a szopizást, mert nincs elég tejcsi. Úgy látom rajta, hogy most elég volt ennyi. Lehet hogy neki ilyen kevés elég?
    Előre is köszönöm a választ!
    Üdvözlettel Zsuzsa

    • Vida Ágnes

      2015. február 14. szombat

      Ha igény szerint eteted a babát, akkor pont annyit eszik, amennyire szüksége van, felesleges méricskélni. Mivel ő nagy súllyal született, nem is kell olyan tempóban híznia, mint a többi babának, de ebben a korban már teljesen normális, ha kicsit lelassul a hízás üteme. Az alma ezen nem segít, mert annak nincs akkora tápértéke. De egyébként, ha nem tolja ki a nyelvével, szívesen fogadja, akkor 5 hónaposan már adhatod neki.

  • K. Anita

    2015. január 27. kedd

    Kedves Ági!

    Van egy 8,5 hónapos kisfiam. Eddig jól ment az evés, nagyjából mindent megevett eddig, nem köpött ki semmit, gyümölcsöket stb. Ebédre általában bébiételt evett,bármelyiket felbontom neki mindegyiket megeszi, nem válogat.Volt, hogy külön főztem is neki, általában megette, de volt hogy nem, csak a bébi ételt.
    Az lenne a kérdésem, hogy hogyan szoktassam át arra, hogy megegye azt amit főzök.Kaptam olyan tanácsot, hogy ne bontsak fel neki bébiételt, azt egye meg amit főztem.De akkor maradjon éhen?
    Kicsit tanácstalan vagyok és félek, hogy nem fog átszokni a főtt ételre.

    Nagyon kíváncsi lennék, Ön mit tanácsol!Mert már eddig is sokat segített nekem ez a blog!
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. február 01. vasárnap

      Próbáld meg először a kettőt keverni. Pl. te főzöd a krumplit, de üveges borsót teszel hozzá. Így elkezdi megszokni az új ízeket is, aztán ha már ezt szépen eszi, elkezdheted csak a sajátodat adni.

  • Lotti

    2014. december 01. hétfő

    Kedved Anyukák,
    Kb 3 hónappal ezelőtt kérdeztem,és most ismét kérdeznék,aggodalombol.

    Egy 14 hónapos babának még szopnia „kell”? Csak napi egyszer „kaphat” nem tejet?

    Vajon tényleg a jo az allergia (pl mogyoró,ilyesmi) elkerülése,ha egy darabig (2-3 éves korig) nem adok a gyerekemnek olyasmit,amit allergiahoz vezet?

    Koszonom a választ!

  • Noémi

    2014. október 28. kedd

    Kedves Ági!
    Olyan kérdéssel fordulnék önhöz ami nagy fejtörést és aggodalmat okoz nekem és a férjemnek.
    Kisfiam mikor megszületett utána is keveset evett és utána nézve kiderült enyhe vashiánya van amire kapott is cseppeket.
    Most egy éves a kicsi és eléggé zavaros az evése mert elég keveset eszik. 3900gr-al és 51cm-el született és most 8400gr és 57cm. A doktornő szerint kicsi a súlya ezért kapott béres cseppet és cebion cseppet, hogy jobb étvágya legyen (most kevesebbet eszik mint eddig).
    CSak szeretném megkérdezni megfelelő-e a napi etetése:
    Reggeli tápszer 150-240 ml
    Tízóraira eddig kapott tejpépet gyümivel de átállunk a gyümi vagy joghurt valamelyikére mert ebédre nem akar enni mert nem éhes.
    Ebédre szinte mindent megeszik csak keveset. Most már eszik darabosokat is villával összenyomva mert még csak 3 fogica van kint és félünk nagyobb darabokat adni neki. Ugyanúgy ahogy pl. kiflit szalámit stb. is.
    Uzsira is tejpépet kap gyümivel kis babakeksszel vagy joghurt ilyesmi.
    Vacsi pedig tápszer 150-240 ml között.
    Szóval nem tudom ez mennyire jó így de nekünk egy tortúra az evés mert küzdeni kell vele és ez miatt sokszor csalódottak leszünk.
    Ja és doktornő szerint alkati kérdés is mert párom is és a családban többen is nagyon-nagyon vékonyak voltak kiskorukban.

    Előre is köszönöm a válaszát!

    • Vida Ágnes

      2014. november 09. vasárnap

      1 évesen egy átlagos súllyal született babának a 8 kilós súlyt kell elérnie, tehát a súlya nem kicsi, hanem pont átlagos, nincs miért aggódnod. De ez természetes is, ha a családtagok sem nagy méretűek, akkor nyilván a baba sem lesz átlag felett növő és hízó baba.

  • S. Andi

    2014. október 15. szerda

    Kedves Ági!
    Segítségét szeretném kérni. Van egy 3 hónapos kislányom és már 9 napja nem kakil. Előtte 6 nap volt, de minimális mennyiség. Már voltunk orvosnál is. Ő meglázmérőzte, megvizsgálta – minden rendben volt. Azóta én is többször lázmérőztem, adtam neki glicerines kúpot, édeskömény teával itatom, greep water szirupot kap (ezt a doktornő mondta) és még mindig semmi. A közérzete nagyon jó. Sokat mosolyog és nagyon aktív baba. De ez már tényleg aggasztó, hogy ennyi napja nem kakilt. Azt is ajánlották hogy adjak neki almát, de Ő még csak 3 hónapos. Anyatejes babáról van szó.
    Segítségét előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. november 09. vasárnap

      Ha jó kedve van, nem puffadt, nem erőlködik, akkor nem kell aggódnod. Az anyatej rosttartalma kicsi, ezért egyszerűen nincs salakanyag, ami kijöjjön, ezért marad el ilyen hosszan a kaki. Ha erőlködik, fáj a pocakja, kúppal segíthetsz neki kakilni, ha ez nem segít, fordulj ismét orvoshoz.

  • Zsuzsi

    2014. október 15. szerda

    Kedves Ági,
    hét és fél hónapos kislányommal kapcsolatban kérném ki a véleményedet. 4 hónapos koráig volt tisztán anyatejes, utána tápszert kapott és nagyon lassan, nagyon fokozatosan elkezdtük hozzátáplálni is. Semmi gondunk nincs az evéssel, szépen eszik, csőrös pohárból egyedül iszik. Általában kora reggel ébredés után iszik még kevéske tápszert, és este fürdés után, a többi étkezést már kiváltottuk. A hat hónapos mérésen 7 és fél kg volt (külföldön élünk, itt nem méricskélnek annyit, mi itthon sose mértük, ez a legutolsó adatunk).
    1. A kérdésem a tápszerrel kapcsolatos. valahol azt írod, hogy egyéves korig igyon meg min. fél liter tápszert. Hát, én nem vagyok biztos benne, hogy ő megiszik ennyit. Jó ideje már evés után vizet vagy babateát iszik csőrös pohárból, tápszert pedig alvás előtt. Van, hogy nem igényli, de általában kéri. Ha mondjuk reggel megiszik 50 ml-t, este talán 100-at, a két napközbeni alvással is talán 2×100-at, ez nem éri el a fél litert… gond ez?
    Lenne még egy kérdésem, ami lehet, hogy szintén a hozzátáplálással van összefüggésben.
    2. Kislányom rendkívül gyakran felébred arra, hogy pisil, éjjel is. Ilyenkor nem hajlandó a pelenkába pisilni, hanem le kell venni róla, és akkor pisil csak (egyébként nappal is gyakran ez van). Lehetséges, hogy többet kellene itatnom kevesebbet? Nem iszik gyakran, hanem egyszerre nagy mennyiségeket. (Próbálkozom én, de nemigen akar.) Ha nem, mit tehetnék, hogy ne ébredjen fel a pisire? Utána elég nehezen alszik vissza.

    Köszönöm szépen előre is.

  • Mónika

    2014. szeptember 14. vasárnap

    Kedves Ági!
    A Babám 7 hetes, és egy hete nem hajlandó szopizni. Csak úgy eszik, ha lefejem neki a tejet, és cumisüvegből adom. Ha a mellemre rakom, akkor elkezd sírni és abba sem hagyja, amíg nem adok cumit a szájába. Hiába próbálom erőltetni a szoptatást,ha nem adom neki az üvegből, akkor képes kihagyni 2-3 etetést is. Viszont így érzem, hogy egyre kevesebb a tejem. A bal mellemből már alig tudok 30ml-t lefejni. Mit tegyek? Köszönettel : Mónika

    • Vida Ágnes

      2014. szeptember 16. kedd

      Ezt hívják cumizavarnak. Ilyenkor a kicsi annyira megszokja a cumit, hogy cicin szopizni már nem hajlandó. Ilyenkor csak az segíthet, ha 1-2 napig gyakran szoptatod, akár 20-30 percenként is mellre teszed, amíg vissza nem talál a helyes technikára, ettől a tejmennyiség is megnő és a helyes szopizási technika is visszaáll. Ha ez nem segít, fordulj szoptatási tanácsadóhoz, aki akár házhoz is ki tud menni, meg tudja nézni, mi lehet a probléma oka. Itt találod a telefonszámaikat: http://www.lll.hu/tanacsado

    • Breki

      2014. szeptember 30. kedd

      Kedves Mónika!Lehet hogy késő már de én még csak most olvastam amit irtál,ha nem szokot vissza a cicire minden probálkozásod ellenére a megoldás bimbó védő. A kisfiam koraszülöt volt a sok betegségek mellet még enni sem tudott izom gyengesége volt az egész pici testében beleértve a szájban a nyelőcsőben stb. ,megfelelő kezelések melett tanitoták enni „cumisüvegből” mert előbb a nyelést kellet megtanulni. Utána jöt a szoptatás tanitása ,nővérek segjtségével minden etetés alkalmával ,nekem ment sajnos a kisfiamnak nem nagyon elvoltam keseredve, 1.5 h.-volt mikor az egyik nővér mondta vegyünk bimbovédőt,ugy tetünk ,minden gond és segitség nélkül el kezdet szopizni, 2 éves koráig szopizott. Az igaz hogy cumi zavar léphet fel ,az is igaz hogy van olyan baba akit vissza lehet szoktatni a cicire, de a mi esetünkre emlékezve ilyen is van hogy nem akart cicizni és a bimbóvédőt is azért fogata el mert azt hite hogy cumisüveg de a lényegen nem változtatott anyatejes volt a kisfiam. Ezt azért irtam le mert lehet hogy nemed nem tudtam már segiteni de lehet hogy valaminek tudok. Kivánik továbiakban boldog baba mama gyermekéveket. 🙂
      Breki.

    • Breki

      2014. szeptember 30. kedd

      Kedves Mónika!Lehet hogy késő már de én még csak most olvastam amit irtál,ha nem szokott vissza a cicire minden probálkozásod ellenére a megoldás bimbó védő. A kisfiam koraszülöt volt a sok betegségek mellett még enni sem tudott izom gyengesége volt az egész pici testében beleértve a szájban a nyelőcsőben stb. ,megfelelő kezelések mellett taniították enni „cumisüvegből” mert előbb a nyelést kellet megtanulni. Utána jöt a szoptatás tanitása ,nővérek segítségével minden etetés alkalmával ,nekem ment sajnos a kisfiamnak nem nagyon elvoltam keseredve, 1.5 hó.-volt mikor az egyik nővér mondta vegyünk bimbovédőt,ugy tetünk ,minden gond és segitség nélkül el kezdet szopizni, 2 éves koráig szopizott. Az igaz hogy cumi zavar léphet fel ,az is igaz hogy van olyan baba akit vissza lehet szoktatni a cicire, de a mi esetünkre emlékezve ilyen is van hogy nem akart cicizni és a bimbóvédőt is azért fogata el mert azt hite hogy cumisüveg de a lényegen nem változtatott anyatejes volt a kisfiam,szopizott. Ezt azért irtam le mert lehet hogy neked nem tudtam már segiteni de lehet hogy valakinek tudok. Kívánok továbbiakban boldog baba mama gyermekéveket. 🙂
      Breki.

Comment navigation