Hozzátáplálási FAQ

Annyi kérdés érkezik mostanában hozzátáplálási kérdésekben, hogy a leggyakrabban előfordulókat összegyűjtöttem egy csokorba. Te melyik miatt aggódsz? 🙂

Mikor kezdjem el?

A hozzátáplálást 6 hónapos korban kell elkezdeni, eddigre ugyanis kiürülnek a magzati vasraktárak, tehát kell a hús és a vastartamú gyümölcsök-zöldségek a babának (ebből az első az alma, ezért kell ezzel kezdeni). A másik ok, amiért ilyenkor szabad elkezdeni, hogy azok az enzimek a gyomorban, amik képesek megemészteni az anyatejtől eltérő ételeket, fél éves kor előtt még nincsenek meg. Ez azt jelenti, hogy ha korábban térsz át a kanalas ételekre, az túlterheli az emésztőrendszert, ami nemcsak azonnali tünetekkel (székrekedés, hasfájás, lassú hízás, fogyás, hasmenés, alvászavarok) járhat, hanem az akár évekkel később kialakuló táplálékallergiák forrása is lehet (ezek lehet, hogy csak kamaszkorban vagy felnőttkorban jönnek elő, de a gyökere a korai hozzátáplálásban rejlik, mert túl korán találkozott a szervezet az allergénekkel)

Tejpépet kell-e adni?

Hozzátáplálási FAQHa a baba anyatejes, akkor nincs szükség tejpépre, zöldségekkel, gyümölcsökkel lehet kezdeni. Ha tápszeres a baba, akkor egy-egy tápszeres etetést ki lehet váltani, kanalas tejpépes etetéssel. A tejpép ugyanúgy tartalmaz tejfehérjét, mint a tehéntej, tehát ugyanúgy fennáll az allergiaveszély.

De, akkor milyen laktatót adhatnék?

Rögtön az elsőként adható laktató ételek között van a rizs és a burgonya, amit egyaránt lehet gyümölcsökkel kombinálva adni, valamint a gabonapehely, amit gyümölcslével lehet keverni.

Ha kevés az anyatej…

Ha nem alszik jól a baba, vagy nem hízik eléggé, akkor rögtön az merül fel, hogy nem eszik eleget, ezért nem lakott jól kellőképpen. Ilyenkor (helytelenül) azt szokták javasolni, hogy kezdd el a hozzátáplálást. 6 hónapos kor előtt, ha kevés az anyatej, akkor első körben tejet kell szaporítani. Ha ez nem sikerül, akkor tápszerrel kell pótolni, mert azt még mindig jobban meg tudja emészteni a kicsi, mint a túl korán adott egyéb ételeket.

Hogyan adjak húst?

A hozzátáplálás másik nagy kérdése, hogy mikor és hogyan kell elkezdeni húst adni. A hús adásával nem szabad várni: amikor már legalább egyfajta gyümölcsből teljes adagot eszik (200 gramm, kb. egy 2 dl-es pohárnyi adag), el lehet kezdeni minden nap 5-10 gramm húst hozzáturmixolni a főzelékéhez. A csirkemellel lehet kezdeni, majd következhet a pulykamell, ezt követően pedig a hozzátáplálás táblázat szerint a többi húsféle.

Mikor vezessek be újat?

Három féle módon lehet a hozzátáplálást bevezetni (mindegyik tökéletesen alkalmas a célra):

1. Szoptatás előtt adva az új ízeket: ezt a korábban csak szoptatott babák nem szokták kedvelni, ráadásul ezzel eléred, hogy az adott szoptatási alkalomnál a baba idővel egyre jobban eszik a főzelékből, jóllakik vele és a szopit utána már nem kéri. Ha gyorsan kell elválasztanod a babát, akkor ez a megfelelő módszer.

2. Szoptatás után: ha sokáig szeretnél szoptatni, akkor ezt alkalmazhatod. Azt fogod tapasztalni, hogy az elején szinte el sem fogadja a kicsi az új ízeket (hiszen előtte jóllakott), de idővel megszokja majd.

3. Ha a fenti két módszer közül egyiket sem sikerült megvalósítani, akkor megpróbálhatod két szoptatás között adni a kanalas ételt és amikor már megszokta, megeszik egy teljes adagot, akkor megpróbálni szoptatás előtt adni.

Tápszeres babáknál ugyanezek a módszerek léteznek, azonban itt a tápszer utáni módszer még kevésbé szokott működni, mert a tápszer táplálóbb.

Nem eszi a darabosat…

A darabos ételekre úgy lehet rászokni, hogy a főzeléket nem pépesíted teljesen, hanem fele-fele arányban tumixolsz, illetve töröd össze villával a hozzávalókat és a kettőt összekevered. Ha ezt így megeszi, utána már csak 3/4-1/4 arányban legyen a pépes és a darabos étel, míg a végén már csak villával törd össze. Emellett el lehet kezdeni pl. kölesgolyót adni uzsonnára, tízóraira, amit saját kézzel tud enni, és ha nem rágja meg, akkor is szétolvad a szájában. Emellett puha gyümölcsöket kis darabokra vágva is lehet adni (sárgadinnye, barack, szőlő lehúzott héjjal, banán stb.)

Teljeskörű hozzátáplálási kalauz és receptek a babának az ingyenesen letölthető Nagy Babaszakácskönyvben! Klikk ide érte >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

299 Comments

Comment navigation

  • Klara

    2011. január 07. péntek

    Kedves Agi
    Kislanyom 4 honapos elmult es eszre vettem rajta hogy mikor eszunk nagyon nezi ezert megkostoltatom vele ami olyan es nagyon szereti nem loki ki a nyelvevel.Anyatejes de viszont mar tobb mint egy honapja van h minden oraban szopizik sot ejjel is.2900g-mal es 51 cm-vel szuletett most jelenleg 5900g es 62 cm.A haziorvos azt mondta hogy meg ne adjak neki semmi hozza taplalast de mar 3 hete semmit sem hizott igaz sokat mozog .. Az almat mar probaltam kostoltattam vele de nem izlet esert nem tudom mar h mit tegyek.Elszeretnem kezdeni a hozza taplalast de nem vagyok benne biztos ezert fordulok hozzad szerinted elkezhetnemm ?

    • Vida Agi

      2011. január 16. vasárnap

      Az a gond, hogy almától és a gyümölcstől nem fog jobban hízni, ráadásul mivel az emésztése csak 6 hónapos kortól képes az anyatejtől (tápszertől) eltérő táplálékot teljesen megemészteni, ezért ha ilyenekkel eteted, abból több jön ki a széklettel együtt, ezért nem fog igazán hízni tőle.
      Ha kevés a tej és nem tudod szaporítani, és nem megfelelő a hízás, akkor a háziorvossal egyeztetve tápszerpótlásra lehet szükség.

  • Krisz

    2011. január 05. szerda

    Kedves Ági!
    Tanácsot szeretnék kérni Tőled.
    A kislányom 4 hetesen került lázzal kórházba, ott mondta a doki,h valószínűleg refluxos,mert hami után többször bukott, ezért sűrítsek neki etetések előtt.3 hónapja ezt teszem.ezelőtt amint lefektettem, a fejét oldalra fordította és visszacsorgott Neki a tej.A sűrítés kezdetben használt, de később 1 óra függleges büfi után is volt buki.
    -Most múlt 4 hónapos és a napokban úgy alakult, h. nem tudtam előetetni, egyből cicire került.Semmit nem bukott utána, azóta 2 napja napi 1 étkezésnél elhagyom a sűríést.ami visszacsorog utána az egy kis nyál.Az orvost 1 hónapja kérdeztem megpróbálhatnám- e elhagyni a sűrítést, azt mondta nem ajánlja.De a tapasztalat más mutat most.Te mit javasolsz?Ártok, ha nem sűrítek többé a lányomnak, hanem egyből ciciztetem?
    Nagyon köszönöm válaszod!!!

    • Vida Agi

      2011. január 16. vasárnap

      Ha már etetés után nem bukik, akkor elhagyhatod a sűrítést. Próbáld meg először csak 1-ről 2-re növelni a sűrítés nélküli etetések számát, és aztán szép fokozatosan, ha úgy látod, nem bukik már sokat.

  • Lily

    2011. január 02. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kislányom 15 hónapos lesz, szinte a kezdetektől tápszeres, mert nem tudtam szoptatni sajnos.
    Viszont 8 hónapos kora óta nagyon nehezen megy a tápszeres etetés, rengeteget kipróbáltunk már, (simák, ízesítettek, folyékony tejpépek, gyerekital, Sinlac) egyik sem kell neki igazán, soha nincs meg a 0,5 l tejalapú, max. 150 ml.
    Igaz, hogy féléves kor után lelassul a súlygyarapodás, de én nagyon kevésnek érzem, hogy 8 hónapos kora óta (akkor volt 8 kg) összesen csak 1350 g-ot hízott, majdnem 15 hónapos, és 9350 g (80 cm).
    Gyerekorvos, védőnő sajnos nem reagál plusz kérdésekre, hiába jeleztem ezt nekik.
    Mit tehetnék ebben a helyzetben?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. január 12. szerda

      Nincs okod aggodalomra, 1 éves kor után már egészen más a kicsik hízása, általában az szokott lenni (és ez az egész gyermekkorra jellemző), hogy hónapokig nincs vagy csak minimális a hízás, aztán hirtelen hízik 1-2 kilót a gyerek. Nem kell mindenáron fél liter tejalapú italt megitatni a gyerekkel, a tejet, tápszert lehet helyettesíteni tejtermékekkel (joghurt, sajt stb.) és kalciumtartalmú zöldségekkel (hüvelyesek, spenót stb.) is, nem kell mindenképpen ilyen sok tejet meginnia.

  • Viki

    2010. december 27. hétfő

    Kedves Ági!

    Nekem a hozzátáplálással vannak gondjaim. Kislányom jelenleg 10 hónapos, súlya kb, 7500 gr és 70 cm. 8 hónapos koráig kizárólag anyatejet kapott, 6 hónaposan szerettem volna elkezdeni, de ő nem akarta elfogadni, így nem erőltettem. Jelenleg is sokat szopizik, naponta kb. 8-szor. Tízóraira gyümölcsöt adok neki, 1 óra körül és délután 17 óra körül pedig főzit. Minden étkezés előtt szoptatom, a kanalazás egy darabig megy de kb. 20-30 gr elfogyasztása után csak nyüglődik, sírdogál, de végül csak elfogy egy egész adag (kb. 150 gr) és van amikor még utána is szopizik, ha aludni megyünk. Mivel ilyen kicsi a súlya és a doktornénink szerint a havi 28-30 gr súlygyarapodás nagyon kevés, ezért azt javasolta, hogy napona 2-szer a főzelék felyett tejpépet adjak neki. Mi erről a véleményed? Megeszi ugyan de sírdogál közben. Kb. 45 perc egy etetés és én már nagyon bele vagyok fáradva. Nyűgylődik közben, a száját csak picire nyitja ki, ha sikerül betenni a szájába akkor azt percekig nem nyeli le stb.
    Mit csinálok rosszul?
    Mit adjak neki, hogy jobban hízzon? Ha a kislányomon múlna szerintem még mindig csak kizárólag szopizna. A doktornénink szerint mivel vékony vagyok (164 cm és 58 kg)már biztosan nem elég tápláló a tejcsim.
    Mit javasolnál, hogyan etessem a kisláyomat? Nem szeretném vele megutáltatni a kanalas vést sem.
    Köszönöm.
    Üdv.: Viki

    • Vida Agi

      2011. január 02. vasárnap

      6 hónapos kor után a baba gyarapodása már nem egyenletes, nem is szabad ezt elvárni, és a havi kötelező minimum értékeknek sincsen itt már értelme, hiszen akár hetekig is megállhat a hízás, aztán pedig hirtelen felkúszhat néhány kiló. Mivel te is vékony vagy, ezért a kislányod is ilyen alkat, lassan hízó és vékony, ez teljesen normális. Nem szabad főzelék helyett tejpépet adni, ez gyakorlatilag visszalépés a táplálásban, hiszen az a cél, hogy idővel a ti ételeiteket egye, ráadásul a tejpép nem táplálóbb, mint a főzelék, amiben sok természetes vitamin, tápanyag van, míg a tejpép mesterséges étel. A leírtak alapján egyébként eleget eszik, nem kell többet etetni, sem mást, a szoptatás is rendben van. 1 évesen egy kislánynak 8-9 kiló közötti súlyúnak kell lennie átlagosan, ha a mostani hízási ütemet nézzük, ez nála bőven meglesz, tehát nincs miért aggódni.

  • Ágnes

    2010. december 27. hétfő

    Kedves Ági,

    Lányom hat hónapos, egy hónapja kezdtük el a hozzátáplálást gyümölcspépekkel.
    Kérdésem, hogy adhatok-e neki Dr. Steinberger gyümölcs és zöldség italokból?
    Köszönettel

    • Vida Agi

      2011. január 02. vasárnap

      Ha 100% gyümölcstartalmúak, akkor igen.

  • Elektra

    2010. december 27. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 3 hónapos és még mindig 2-2,5 óránként eszik napközben anyatejet, este szokott csak pótlást kapni.Az utolsó etetés kb. este 9-10 óra körül van, és reggel 4-5 óra körül ébred fel először.Tehát az éjszakát nyugodtan
    végig alussza.Próbáltam napközben kamillateával itatni, hogy elhúzzam kicsit az etetést és átálljunk a 3-4 órás etetésre. El is fogadta de estére nagyon sírt (gondolom a hasa fájt mert nagyon feszített), egyébként is nagyon hasfájós volt , de már elhagytuk.Ő a harmadik gyermekem, a többiek már nagyok ( 18,14 évesek).Ők ennyi idősen már 3-4 óránként ettek, igaz ők már rég tápszeresek voltak ekkorra.Nem baj ha még mindig ilyen gyakran eszik? A súlya szépen gyarapszik már 5,8 kg.( 3,75 -el született.)Kicsit tanácstalan vagyok mert a mostani szokások már merően mások mint 14 évvel ezelőtt voltak.Várom válaszát.Köszönettel Hegyiné Erika

    • Vida Agi

      2011. január 02. vasárnap

      Egyáltalán nem baj, ha még gyakrabban eszik, ez nem öröklött dolog, a kicsi emésztésének gyorsaságától függ. Nem szabad teával kicselezni, erőltetni a ritkább evést, mert az emésztése még nem érett meg rá, nem fér el több tej a pocakjában. Meg kell várni, amíg magától átáll az egyre ritkább evésre. Kamillateát egyébként is csak kis mennyiségben szabad adni, mert pocakgondokat okozhat és allergiás is lehet rá a baba.

  • Anikó

    2010. december 23. csütörtök

    Kedves Ági!
    Az előbbinél elfelejtettem odaírni, hogy 8 hónapos kislányom tápszeres baba.
    Köszönöm!

  • Anikó

    2010. december 20. hétfő

    Kedves Ági!

    Abban szeretném kérni a segítségedet, hogy hogyan és mivel vezesssem be a glutént 8 hónapos kislányom étrendjébe?Mit kellene először adnom és aztán hogyan tovább?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2010. december 25. szombat

      A teljes kiőrlésű gabonafélékkel kezdd: köleskása, Milupa 7 gabonás pehely, kölesgolyó, bio buláta, teljes kiőrlésű kenyér és tészta, ezután pedig már jöhetnek a fehér lisztes termékek.

  • Éva

    2010. december 18. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányom 7 hónapos,5 hónaposan kezdtem a hozzátáplálását.Tízóraira az utóbbi időben tejpépet ,ebédre pedig főzeléket kap.Viszont kb. 1 hete sem a pépet sem a főzeléket nem akarja elfogadni.Egyik nap a főzelék egy-két kanál után amit jókedvűen visongva evett meg , az is visszajött:(
    A tápszert viszont megeszi ,azzal nincs probléma.A kérdésem az lenne ,hogy vajon mi lehet ennek az oka, illetve ha nem eszik főzeléket elég neki a tápszer még ebben a korban ?
    minden nap kínálom a főzeléket is de nem kéri .Két kis fogacskája már kint van lehet jön a következő ??Ez okozhat esetleg ilyet?
    előre is köszönöm .
    üdv: Éva

    • Vida Agi

      2010. december 25. szombat

      Elég neki a tápszer még ebben a korban. A fogzás okozhat átmeneti étvágytalanságot. Adj neki a megszokott módon minden nap főzeléket és más kanalas ételt is, de csak annyit, amennyit elfogad, hogy megmaradjon a szokás, a többit pedig pótold tápszerrel, idővel visszatér majd az étvágya.

  • Beata

    2010. december 14. kedd

    Szia Ági,

    Kislányom most töltötte be a 4 hónapot. Egy kicsit gondban vagyok a súlyával. 3600 grammal született, most 5500 gramm. Azt mondja az orvosunk, hogy az utolsó hónapban nem hízott eleget. Anyatejes, jó sokat szopizik, mikor jól lakott többet nem hajlandó enni. Nem sír, jól alszik, rengeteget mozog. Aggódnom kellene?

    • Vida Agi

      2010. december 19. vasárnap

      3 hónapos kor után lelassul a baba hízása, ezért lehet, hogy néhány hétig nem hízik vagy csak a kötelező minimumot hízza meg. Havonta minimum 400 grammot kell gyarapodnia, de különösebb ok nélkül előfordulhat az is, hogy az egyik hónapban nem hízza meg, aztán a következőben behozza a lemaradást. Ha sokat szopzik, kiegyensúlyozott, naponta 5-6 alkalommal van pisis vagy kakis pelusa, akkor nincs miért aggódnod.

  • Kenyeres Kriszta

    2010. december 11. szombat

    Kedves Ági!

    Szeretném a tanácsodat kérni kisbabám táplálkozásával kapcsolatban.
    15-én lesz 8 hónapos és 6 hónapos kora óta kap gyümölcsöket, főzelékeket, emellett tápszert és kb. 1 hónapja tejpépet. A probléma az,hogy ahol olvasom, azt látom, hogy a napi 5 étkezés lenne az optimális.
    Nos, nálunk ez sajnos mindig több.
    Reggel fél7-7 körül szoktunk reggelizni (tápszer), de ekkor csak keveset eszik, mert éjszaka, ha késő este (10óra tájékán) álmában nem etetjük meg, mindig felkel enni.
    Aztán fél9-9 tájban, két étkezés között szoktam neki adni gyümölcsöt, de ebből is kb.60-80 ml-t ha megeszik, pedig az almát,banánt és a körtét is szereti.Mostanában gluténmentes kétszersülttel egészítem ki a gyümit, hogy laktatóbb legyen, de ezt nem igazán szereti. A darabosabb ételtől öklendezik. (a kölesgolyónál is ez volt)
    A főzelék gyakran még délelőtt sorra kerül, de bár szereti a zöldségeket, amiket főzök, ebből is általában 60-100 ml-t ha eszik.
    Ezt vagy pótlom utána még tápszerrel, vagy 2-3 óra múlva jön a köv. étkezés.
    Délután kapja a tejpépet, ebből is 100ml-t eszik.Most kezdem el a gabonás tejpépet adni, hátha az laktatóbb lesz, ugyanis este még kétszer! és éjszaka egyszer tápszert eszik.
    Ez napi 8 étkezést jelent körülbelül,és kb. 4szer tápszert. Átlagban 8-900 ml tápot eszik még mindig.
    Mit javasolsz, hogy változtassak a menetrenden?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      Nem kell változtatni rajta, ez most azért van így, mert a kanalas étkezések még nem teljes étkezések, ezért inkább a tápszertől lakik jól, de ez 8 hónaposan még teljesen normális dolog. Egyébként az 5 étkezés csak nappalra vonatkozik, ehhez hozzájön még az éjszaka, ami gyerekenként változó, hogy mennyit kérnek, de 8 hónaposan a 2 éjszakai evés még normálisnak számít.

  • Judit

    2010. december 08. szerda

    Szia Ági!

    Kisfiam 1 héttel ezelőtt töltötte be a 6 hónapot. A hozzátáplálást 5 és fél hónaposan kezdtük el, pontosabban csak a kóstolgatást, persze nem sok sikerrel.Már több mindent kipróbáltunk (almalé, répalé, körtelé, babános bébidesszert, sütőtök anyatejjel), de nem igazán ízlett egyik sem neki. Ezzel nincs is igazán gondom, mert majd nyitott lesz rá, ha eljön az ideje.(egyébként anyatejes baba)A gondom inkább az, hogy mióta „komolyabban” elkezdtük volna a hozzátáplálást miután betöltötte a 6 hónapot, elég rosszul reagált rá.Nyűgösebb volt, illetve az alvásában okozott gondot, napközben fél órákat aludt, mint mikor még korábban az anyatej miatt fájt a pocija.(éjjel nem volt gond, ellenben az elaltatása kész rémálom volt, nem tudom, hogy ennek köszönhetően-e de ordított, és két óráig tartott)Egyébként min. egy órát alszik napközben minden egyes alvásánál.
    Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor mi a teendő, függesszem fel a hozzátáplálást, és kb. egy hét múlva kezdjük előlről?Vagy mivel egyébként is érzékeny a pocakjára(kb. 5 hós korára múlt el olyan szinten a hasfájása, hogy már tudott napközben rendesen aludni, és nem keltette fel a hasa), így mindenképpen meg fogja őt viselni az elején, hogy sűrűbb dolgokat kell megemésszen?

    Tejem van elég, íg emiatt nem égető a probléma, csak szeretném, hogy neki a legjobb legyen.

    köszönöm,

    Judit

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Próbáld meg felfüggeszteni egy hétre és nézd meg, valóban helyreáll-e minden, ha igen, akkor ez volt a baj és lassan óvatosan vágjatok neki megint a hozzátáplálásnak (édeskömény teát lehet adni a pocakfájós panaszokra) Ha nem rendeződik az 1 hét kihagyástól a helyzet, akkor a kezdődő fogzás lehet az ok.

    • Vida Agi

      2010. december 16. csütörtök

      Szerintem nem a hozzátáplálás a gond, hanem ebben a korban eleve megváltozik a baba alvása, ennek többnyire a fogzás az oka. Meg lehet próbálni, felfüggeszteni a hozzátáplálást, de valószínű, hogy az alvásproblémák ezután is megmaradnak.

  • Orsi

    2010. december 07. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 8 hónapos,anyatejes, kb.5 hónapos kora körül kezdtük kóstolgatni a gyümölcsöket, főzelékeket, akkor még nem sok sikerrel. Ez időtájban széklete csak 4-5nap múlva lett. Gondoltam nem jó ez így,és újra csak szopizott. Sajnos ekkor 9 nap után lett széklete és az ügyletes orvos világított rá, hogy valószínűleg az összes anyatejet hasznosítja a kicsi ezért nincs széklete (nem volt semmilyen panasza a székletmentes időszak alatt). Újra elkezdtük a hozzátáplálás, immár sikeresen, mert evett gyümölcsöt is főzeléket is. Most pedig egy-két hete megmakacsolta magát, és alig fogad el ételt az anyatejen kívül. Nagyon aggódom emiatt, mert megint széklet gondjaink vannak. Tanácstalan vagyok teljesen.

    Válaszodat köszönöm!

    • Vida Agi

      2010. december 17. péntek

      Nem kell aggódnod, átmeneti étvágytalanságot okozhat a fogzás is, próbálj meg a pépek mellett gyümölcslevet is adni, ez segíthet a székletgondokon.

  • Dóri

    2010. december 07. kedd

    Szia Ági,

    A kislányom 4 hónapos és nehezen tudom rávenni, hogy szopizzon, mivel meg kéne egy kicsit érte küzdenie. Igy a tejem apad.
    2 és fél hónapos kora óta kap tápszert, mivel este felé már alig van tejem (20-30gramm). Szedtem az urtica-t, ittam laktoherbet, 4-5 liter víz naponta,more milket….mindent kipróbáltam, sokat fejtem, de nem nő a tej mennyisége.
    Lehet az az oka, hogy a kislányom 8 hetes kora óta 9-10 órát alszik éjszaka ébredés nélkül?
    Tudnál valamit tanácsolni, hogy hogy szaporítsam a tejem?
    Az orvos azt javasolta, hogy szoptassam, és utána kínáljam meg tápszerrel, hogy ne maradjon éhes.
    Köszönöm a segítségedet!

    • Vida Agi

      2010. december 07. kedd

      Estefelé mindenkinek kevesebb a teje, általában csak 20-30-40 gramm van, ez teljesen normális, ez a tej ugyanis sokkal zsírosabb laktatóbb, így kevesebb is elég belőle. Ha úgy látod nem elég a babának, akkor estefelé szoptasd gyakrabban, hogy többször tudjon keveset szopizni, de alapvetően nincs szüksége este olyan sok tejre. Általában reggel szopiznak a legtöbbet és utána fokozatosan egyre kevesebbet a nap folyamán, ezt követi a tejtermelés is.

  • Orsi

    2010. december 01. szerda

    Kedves Ági!
    Csak annyit szeretnék kérdezni, hogy mindegy, hogy 4 vagy 6 hónaposan kezdjük a hozzátáplálást, ugyanazokat az ételeket adjuk. Konkrétan a kislányomnál 4 hónaposan kezdtük, akkor adtam azokat az ételeket amit 6 hónaphoz ír a babaszakácskönyv. Akkor most 5 hónaposan adhatom, amit ott a 7 hónaphoz ír?
    Köszi

    • Vida Agi

      2010. december 07. kedd

      Orsi, nem ha korábban kezdted, akkor 7 hónapos korig add, amit 6 hónapos korban lehet adni, mert attól, hogy már elkezdett enni, még nem tud mindent teljesen megemészteni és 8 hónapos korban sok puffasztó ételt lehet már adni, ami viszont még 6 hónaposan megterhelné az emésztését. Attól, hogy korábban kezdett enni, az emésztőenzimek fokozatosan termelődnek életkor szerint.

  • Anikó

    2010. november 25. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányunk 7 hónapos és az étrendjével kapcsolatban szeretnénk tanácsot kérni.Sajnos tápszeres baba. 4 hónapos korában kezdtük el kóstolgatni a gyümölcsleveket, majd a pépeket. Akkor gondunk lett a kakával, ezért vártunk még egy hónapot. Azóta rendben van a kakilás. Leírnám az étrendjét és azt kérdezném, hogy jó-e így vagy változtatni kéne valamin:

    -7-7.30 között ébredés, majd 240 ml tápszer
    -9.15,9.30 körül 100 ml gyümölcs
    -12.00,12.15 körül 200 ml főzelék husival
    -16.00,16.15 körül 100 ml tejpép 100 ml gyümivel
    -19 óra körül fürdés és utána 240 ml tápszer (ezzel átalussza az éjszakát)
    Ez megfelelő számára így? Uzsonnára azért gondoltam tejpéppel adni még a gyümölcsöt, mert úgy tudom, hogy 1 éves korig minimum napi 5-6 dl tápszerre van szüksége a babáknak.

    Illetve a másik kérdésem az lenne, hogy mikortól lehet rántással sűríteni a főzelékeket? Többen mondták már, hogy már rég kellene, de én úgy tudtam, hogy majd csak olyan 9hónapos kortól lehet.

    Válaszodat előre is nagyon köszönöm!

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Az étrendje teljesen normális. 9 hónapos kortól sűríthetsz rántással. Nincs szükség tápszerre feltétlenül, lehet tejpépet adni, 8 hónapos kortól pedig tejtermékeket (joghurt, sajt stb.), ezekkel kiváltható a tápszer.

  • Ricky

    2010. november 23. kedd

    Szia!

    7 hetes kismama vagyok.
    Fizikai munkát végzek a munkahelyemen.
    Miután megtudtam,hogy babám lesz elmentem orvoshoz,aki táppénzre vett.A munkahelyem végett és mert elég rosszul viselem a terhességet.
    Leadtam a táppénzest a munkahelyemen.De a főnököm követeli,hogy személyesen menjek be és adjak le egy pappírt arról,hogy veszélyeztetett terhes vagyok,és vigyem be a kis könyvemet.
    Az lenne a kérdésem,hogy tényleg köteles vagyok én erre.Hisz a táppénzes pappíron ott a kód a táppénz okáról.Vagy kell az a pappír?
    Kis könyvem meg még nincs,mert addig nem kell védőbe mennem míg nincs szív hang.
    Mit tegyek?Én úgy gondolom,hogy kis könyvhöz a munkáltatónak nincsen köze.
    Segítenél?Köszönöm.
    Ricky

    • Vida Agi

      2010. november 28. vasárnap

      Pontosan így van, a táppénzes papír elég.

  • Rena

    2010. november 21. vasárnap

    Kedves Ági!

    Legkisebb fiam decemberben lesz 1 éves. Anyatejes a drága, mondhatni cicifüggő.

    Örökmozgó ikergyermekeim (2 évesek) mellett eléggé megterhelő a szoptatás, ezért kb. 1 hete próbálom csökkenteni a legkisebb gyerkőc szopizásainak számát.

    8 hónapos korában kezdtük a hozzátáplálást, ott tartunk,
    hogy szívesen elfogyaszt bármilyen gyümölcsöt, főzeléket.

    Több témával kapcsolatosan elolvastam a hozzászólásokat. Szeretnék választ kapni arra, hogy a bolti tehéntejből csak a 3,5%-osat ihatja a baba? Miért?
    Eddig 1,5%-sat vettem neki, pár kortyot adtam neki higítás nélkül „kóstolásképen”, amit szívesen ivott, remélem nem baj.

    Ha idősebb lesz, pl. 2 éves ihat 1,5-es tejet (pl. egyes ízesített tejitalok 1,4-1,5%-osak)?

    Előre is köszönöm és várom
    válaszod e-mailcímemre.

    • Vida Agi

      2010. november 28. vasárnap

      Baja nem lehet tőle, csak az 1,5%-os tejben szinte nincsen már tápanyag, nem elég tápláló és az ásványianyagtartalma sem megfelelő. Később is érdemesebb a magasabb zsírtartalmút adni, de baja nem lesz az 1,5%-ostól sem.

  • Boskó-Dénes Henrietta

    2010. november 19. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 18 hónapos,már bőven túl vagyunk a hozzátápláláson,bár még napi 2-3szor szopizik.Bár ez ilyenkor már csak pszichés szükséglet,állítólag.Azt szeretném kérdezni,mennyi az a napi fehérje,amit egy ekkora gyereknek ennie kellene a megfelelő fejlődéshez.Egészségügyi okokból nagyon ritkán eszünk húst(hetente egyszer,olykor kéthetente),így a fiamnak sem főzök külön.Halat szoktunk fogyasztani hetente egyszer.Tejterméket,a tej kivételével,eddig kapott naponta,kétnaponta,de mivel ekcémás jelek mutatkoztak,ráadásul az apja sem eheti,így azt ajánlották,hagyjam el az étkezéséből.Most akkor se hús,se tejtermék?Próbálok neki sokféle gabonát és hüvelyest adni,mert úgy tudom ezek együttes fogyasztása megfelelő mennyiségű fehérjét biztosít.De nem tudom a mennyiségeket.Van valami hiteles táblázat ahol ezt összefoglalva megtalálom,s nem csak a fehérjékre vonatkozóan? Nem szeretném az üzletekben kapható,kétes eredetű,hormonokkal pumpált húst etetni vele.Háztájit meg ritkán ehetünk,de a tojást is innen szerezzük be,kapirgáló tyúktól,nem ketreces tartásból!
    Télen mit ajánlasz,együk a külföldről behozott,vegyszerrel kezelt gyümölcsöt,zöldséget,vagy elég,ha az itthon termelt, elraktározott gyökereseket,burgonyát,almát,sütőtököt kap csak? A víz kérdéssel is gondban vagyok.Eddig Szentkirályi ,palackos vizet kapott(sajnos ugye a PET palack veszélyei),de most vettünk egy ,nem komoly,nem drága víztisztító berendezést,s nem tudom,ihatja-e biztonsággal ezt a vizet.Mennyi idős kortól ihat,nem forralt csapvizet?
    Előre is köszönöm a válaszod!
    Köszönettel: Heni

    • Vida Agi

      2010. november 19. péntek

      Ha naponta eszik hüvelyeseket, tejtermékeket és még szopik is, akkor az bőven elég. Zöldségből és gyümölcsből is eheti csak a szezonálisat, illetve a fagyasztott, mirelit árukat is lehet adni. A tisztított vizet nyugodtan ihatja, 1 éves kortól már nem kell forralt vizet adni.

  • Nagy Viktória

    2010. november 16. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom lassan 8 hónapos, de tanácstalan vagyok a hozzátáplálással kapcsolatban.Kizárólag anyatejes baba, és igény szerint szopik. Már 6 hónapos kora körül elkezdtük a hozzátáplálást. Uzsonnára próbáltam neki gyümölcsöket adni, de hamar kiderült, hogy nem nagyon izlenek neki. A bolti bébiétel még csak csak, kb hetente 1x elfogadja, az igazi gyümölcstöl viszont írtóik, sőt öklendezik. Másfél hónap alatt jutottunk el odáig, hogy a tejpépet viszonylag szívesen megeszi. Aggódom, hogy nem fogja szeretni a gyümölcsöket. Nem jelentkezhet nála valamilyen hiánybetegség, hogy ilyen nehezen fogadja el az új ízeket? Ha rajta múlna még mindíg elég lenne neki az anyatej

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Ez teljesen egyéni, hogy mikor fogadják el az új ízeket a babák, anyatejes babák általában lassabban szokják meg az új ízeket, ez nem betegség, türelmesen kell próbálkozni és idővel megszokja, megszereti majd.

  • Magyar Adrien

    2010. november 15. hétfő

    Kedves Ági!

    6 hónapos babánk van, még mindig szopizik, szeretném is legalább egy éves koráig szoptatni. Emellett másfél hónapja eszik gyümölcsöket is. Az általad készített Babaszakácskönyv alapján szeretném hozzátáplálni, de kérdeznék is. Szeretném, ha nem muszáj kihagyni az étrendjéből a dobozos pépeket. Vettem neki a bioboltban rizs-, kukorica-, búzacsíra-, és zabpelyhet. Szerinted jól tettem? Adhatom neki őket és hogy készítsem el?
    Köszönettel: Adri

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Rizspelyhet már kaphat, a többit 7 hónapos kortól (kukoricát 8 hónapostól), vízzel vagy anyatejjel felfőzve, gyümölccsel, gyümölcslével ízesítve adható.

  • Ringi

    2010. november 15. hétfő

    Szia Ági!

    A fiam nemsokára 7 hónapos, de mi még csak egy étkezést „váltottunk” ki (10 óraira kap gyümölcsöt).
    A kérdésem, hogy mi a második étkezés, amit szilárd ételre „kell” cserélni. Én úgy gondolom, hogy az ebéd… ebben az esetben felmerült bennem a kérdés, hogy mi lesz a cicivel? Hisz reggeltől du-ig nem bírja… vagy le kell fejnem? de akkor nem igazodik az igényhez? Vagy mostantól mindkét ciciből kínáljam a gyerkőcöt a megmaradt étkezéseknél?
    A másik kérdésem, a fiacskám nem válogatós megevett minden gyümit, amit adtam, de a gyomra igen érzékeny… Rettenetesen felfújja minden mit tudok tenni annak érdekében, hogy a következő szilárd kaja ne viselje meg őt.
    Válaszodat köszönöm.

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Igen, az ebédet érdemes kiváltani másodjára. Puffadás ellen édeskömény teát, vagy Gripe Watert adhatsz neki.

  • Viki

    2010. november 08. hétfő

    Szia Ági,
    8 hónapos a kislányom. 6 hónaposan kezdtem a hozzátáplálást és még mindig nem hajlandó a gyümölcsökön kívül mást enni. A banán és az őszibarack a kedvence. Szoktam hozzá keverni egy kis csirkemellet, úgy is megeszi, viszont semmilyen zöldséget nem hajlandó megenni, még a sütőtököt sem. Van valami ötleted, hogy szerettessem meg vele a zöldségeket is. Banánt nem keverhetek mindenhez 🙂 Egyébként még anyatejet eszik és csak naponta 1-szer, délben eszik mást.

    Köszönöm a választ!

    Viki

    • Vida Agi

      2010. november 14. vasárnap

      Pedig ez a megoldás: amit megeszik gyümölcsöt, azt kezdd el a zöldségekkel keverni. Pl. alma-krumpli, alma-répa-krumpli stb.

  • Győri Katalin

    2010. november 08. hétfő

    Kedves Ági,

    Kisfiam 8 hónapos és az etetésével kapcsolatban vagyok tanácstalan, segítségedet kérném. 3 hónapos kora óta tápszeres, a hozzátáplálását 5 és fél hónaposan kezdtem gyümölcslével, orvossal egyeztetve, mert nagyon székrekedéses volt.Ez a probléma azóta elmúlt, viszont azóta sem hajlandó kanállal enni, ha közelít a kanál, egyszer-kétszer még kinyitja a száját, de utána nem hajlandó, elfordul még akkor is , ha tudom, hogy szereti azt amit adok neki. Volt időszak, hogy eldugtam egy hétre a kanalat, ne is lássa, majd újra próbáltam, próbáltunk többféle kanalat, többféle módszerrel, semmi. Jelenleg mindent csak cumisüvegből hajlandó megenni és csakis tápszerrel vegyítve.
    Az étkezési rendje nagyjából így néz ki jelenleg:
    – éjszaka éhes, tápszert kap (200 ml)
    – reggel: tápszer, rízspéppel/tejpéppel dúsítva, hogy táplálóbb legyen (170 ml)
    – ebéd: főzelék tápszerrel (kb 180 ml, fele-fele arányban. Csak a semlegesebb ízű főzelékeket fogadja el még így is és max 80-90 grammot tudok neki adni ebben a formában.
    – délután: 3/4 banán, kis reszelt alma, vagy körte tápszerrel turmixolva ( kb 180 ml)
    – este: jó éjszakát tápszer gabonapehellyel dúsítva (kb 220 ml)
    – Napközben egy kis nasi: babakeksz morzsák, kenyérmorzsák, főtt répa stb…

    Kérdéseim:
    1. Elég tápanyag-e ebben a korban, mert hogy éjszaka még mindig éhes? Sajnos higítanom kell mindent tápszerrel, különben nem eszi meg..
    2. Mi lehet az oka a kanál visszautasításának, hogyan tudnám rávenni a kanalazásra? Elvileg nem volt rossz élménye ezzel kapcsolatban.
    A szoptatása is nehezen ment, fogai most kezdenek kibújni, jelenleg kettő van. Nem tudom ezeknek van-e köze az említett problémákhoz…

    Segítségedet előre is köszönöm!
    Kati

    • Vida Agi

      2010. november 14. vasárnap

      1. Normális, ha éjjel még 1 alkalommal éhes, ez általában 1,5 éves korig így szokott leni.
      2. Azért nem fogadja el, mert fogzik és a kanálról az étel csípi az ínyét, míg a cumisüvegből jövő főzelék nem érinti azt a részt. Minden nap következetesen kapjon kanállal enni, amennyit elfogad, így meg fogja szokni idővel

  • Farkas Gabriella

    2010. november 03. szerda

    Szia!

    Az én kisfiam 9 hónapos.Eszik tápszert,főzeléket,gyümölcsöt,tejpépet. Nagyon sokat bukik,mindegy,hogy mit eszik minden jön vissza. Még az anti-refluxos tápszer is. A kérdésem az lenne,hogy mikor és hogyan vezessem be a darabos ételeket? Eddig ha a szájába került egy kis darab mindig cikákolni kezdett. Mi van ha a darabos is visszajön és megakad visszafelé?

    Válasz: Azért bukik, mert sokat mozog és csak folyékonyat eszik, így könnyebben visszajön, amit megeszik, ezért is fontos lenne már, hogy sűrűbb, darabosabb ételt is egyen.

    A darabos ételekre úgy lehet rászoktatni, hogy a főzeléket nem pépesíted teljesen, hanem fele-fele arányban tumixolsz, illetve töröd össze villával a hozzávalókat és a kettőt összekevered. Ha ezt így megeszi, utána már csak 3/4-1/4 arányban legyen a pépes és a darabos étel, míg a végén már csak villával törd össze. Emellett el lehet kezdeni pl. kölesgolyót adni uzsonnára, tízóraira, amit saját kézzel tud enni, és ha nem rágja meg, akkor is szétolvad a szájában. Emellett puha gyümölcsöket kis darabokra vágva is lehet adni (sárgadinnye, barack, szőlő lehúzott héjjal, banán stb.)

  • Judit

    2010. október 29. péntek

    Kedves Ági,
    ikerfiaim 17 hónaposak, már szinte mindent esznek. Amit sehol nem találok, hogy gombát mikortól lehet nekik adni? Van különbség ilyen tekintetben a konzerv és a friss között?
    A másik kérdésem a méz ill. az aprómagvas gyümölcsök: az elsőre sok helyen olvastam, hogy már 1 éves kortól adható, a másodikra másfél évet írnak. Nem korai ez még? Nem kell várni kétéves korig?
    Válaszodat előre is köszönöm.
    Üdv:
    JUDIT

    Válasz: Gombát 1 éves kortól lehet. A konzervet nem javaslom a tartósítószerek miatt.
    Mézet 1 éves kortól lehet. Aprómagvas gyümölcsöket akkor lehet 1 éves kortól, ha más ételre nem volt allergiás a gyerek.

  • Erika

    2010. október 28. csütörtök

    Egy kis segítséget szeretnék kérni.Kislányom 4hónapos szopizik és kiegészítésként anyatejet hordunk neki.Sajnos nagyon nehezen etethető,mivel az etetések eltartanak egy órát is,mióta egy hónapja beteg volt.Betegség előtt cicizett és tápszert kapott kiegészítésként.Betegség alatt kezdtük hordani az anyatejet,és tápszert is váltottunk(tápszert csak hajnalban kap)Betegség alatt sírva fogadta el a tápszert is és az anyatejet is.Ez kb két hétig tartott.Hétfőn megkaptuk a négyhónapos két oltást,és közben már napok óta tart,hogy a szánkba veszünk,tömünk mindent.Két napja rászoktunk a folyamatos cumizásra,ami idáig nem volt jellemző,és éjjel is legalább ötször fennvagyunk,ebből kétszer csak cici háromszor pedig csak cumit adok a szájába.Még ez nem is olyan nagy probléma,de tegnap estétől már az evésünkkel is probléma van,mivel sírva fogadjuk el az anyatejet.Mára már csak egy cici után nem is kell neki semmi.Azt veszem észre hogy közvetlenül a cicizés után sírvafakad és mennek tőle a szelek.Széklet sem volt már két napja.Lehet hogy ez a baj vagy esetleg jön a foga és ezért nem eszik?Mit tegyek hogy egyen?Féleg hogy kiszárad,mivel egy cicibe csak 20-30gr van.Ha a foga miatt nem eszik,akkor mit adjak neki,hogy könnyebb legyen és egyen?Hogy tudnám revenni hogy az evések ne egy óráig tartsanak.Cici után nem fogadja el a másik tejet,csak tíz -húsz perc múlva.Csak vízszintesen hajlandó cumisüvegből enni,és sokat böfizik.attól is félek,hogy amég telik az idő és próbálkozom etetni elhűlik teljesen annak ellenére,hogy beteszem melegentartó dobozba.Estleg elkezdjem a hozzátáplálást,és ha igen mivel kezdjem?Köszönettel:

    Válasz: A gondok valószínűleg a betegséggel függnek össze, ha fáj a torka a kicsinek, akkor még hetekig megmarad a rossz élmény, hogy fájdalmas volt a nyelés és utána kevesebb ételt fogad el. Ha csak szopizik, akkor szoptasd igény szerint, gyakran, amennyit csak elfogad, így jóllakik, gyarapszik a tej, és akár el is lehet majd hagyni a kétféle pótlást.
    Emellett a sokféle étel sem tesz jót az emésztésének (saját tej, másik anyatej, tápszer). A tápszer önmagában okozhat székelési gondokat, és a másik anya tejénél sem lehet tudni, mit evett az anya, ami esetleg problémát okozhat a babánál, míg a saját tejednél tudod ezt kontrollálni.

  • Gyöngyi

    2010. október 22. péntek

    Kedves Ági!
    Ismét a tanácsodat szeretném kérni. Kisfiam 8hós, az étkezésével kapcsolatban segíts légy szíves. Így néz ki most egy napunk: 6.30 szopi, 9.00-9.30 szopi, 12.00 főzi(heti4xhusi is),16.00 szopi, 18.00-18.30 vacsi(gy.rizs,gabonás gyümi,sajtos melegsz.,vajas kenyér, mikor melyik), 20.00 elalvás előtti szopi ált. 2ciciből. Tanácstalan az alábbiakban vagyok: minden ételünkből kunyerál, ha épp előtte szopizott, akkor is, és vadul kalimpál és méltatlankodik, ha nem kap. A már adható dolgokból mindig adok neki. Döbbenet, de tudja pl.,hogy a mi poharunkból kóstolhatta -e meg azt, amit mi iszunk, szóval átverni nem lehet. Jó ez, ha mindig kóstolgat? Egyébként én nagy háztartást vezetek, közösek az étkezések és mindent én főzök neki is, bébiételt nem kap. Lehet, hogy az ízek ennyire tetszenek neki? Vagy az, hogy velünk ülhet asztalhoz? Ahogy tudott ülni, rögtön odavettük őt.
    Más:Joghurtból pl. nem akarja megenni, csak a müzlis-gyümis aktiviát, minden más próbálkozásomat kiköpi. Kaphatja ő azt?
    És a tojás? Rántottát csak 10 hós korától kaphat? Sárgája mehet 9hós kortól? És a palacsinta? Annak tej van a tésztájában, hiába készítem durumlisztből. A testvérei szeretik+apa is:), így már most igen érdeklődik iránta. Légy szíves írd meg, mikor adhatok neki! Utolsó kérdésem pedig az lenne, hogy mi a véleményed arról, hogy a d.e. szopikhoz még nem nyúltam. Jó ez így?
    Hálásan köszönöm a segítségedet!

    Válasz: Az jó, ha érdeklődik és kóstolgat, örülj neki 🙂 Így hamarabb ugyanazt fogja enni, mint ti és hamarabb eszik majd egyedül is. Nyugodtan kaphatja az Activiát, ha szereti. Rántottát elvileg csak 1 éves kortól, bár a legújabb kutatások szerint már 9 hónapos korban meg lehet próbálni először a sárgáját, aztán a fehérjét és ha nem okoz gondot, akkor lehet adni a tojást. A palacsintát a tej miatt még nem javaslom, csak 1 éves kortól. A szopikat akkor kell elhagyni, amikor úgy látod, már enne abban az időpontban, ha most még igényli a délelőttit, akkor az maradhat.

  • A. Andrea

    2010. október 19. kedd

    Kedves Ági!

    Etetési tanácsért fordulok hozzád. Kislányom 10 hónapos, 5 és fél hónapos kora óta tápszeres, ráadásul laktózmentes tápszert kap (Milupa laktózmentes), mivel tejcukorérzékeny. / hónapos kora óta hozzátáplálom. Soha nem volt egy nagyevő baba, a mai napig nem eszik igazán sokat, a súlya 7, 30 kg, de nagyon jó a kedve, mindig van elég vizelete, minden nap 1 széklet, kúszik mindenfelé, nagyokat alszik, főleg éjszaka, tehát az általános állapota jó, de mostanában már szinte egyáltalán nem gyarapszik, ezért gondoltam arra, hogy rosszul táplálhatom őt….
    Leírom Neked, hogy miket és hogyan eszik, és kérlek, hogy írd meg, mit kellene még tennem, vagy mit nem csinálok jól!

    Reggel 6 kor megetetem tápszerrel (kb.150-200ml), de ő alszik közben, nem is szólna a kajáért, csak én találtam ki, hogy mindig adok neki ilyenkor, mert így is olyan pici, másképp nem jönne ki neki az 5 étkezés!(általában 4 óránként tud „valamennyire megéhezni”

    Fél 10körül tízórai: gyümölcs (amiket eszik: alma, banán, barack, szilva, körte, bébikajákból: áfonyás alma, alma-szőlő rizzsel, vilmoskörte, alma-banán babakeksszel, gyümölcsdesszert, déligyümölcsös alma teljes kiőrlésű gabonával, őszibarackos alma teljes kiőrlésű gabonával,sütőtök almával), majd a gyümölcs után ivásként tápszert kér, illetve kap. (ezt is én vezettem be, mert ez legalább táplálóbb!)

    1, fél 2 körül ebéd:főzelék (amiket már evett: krumpli, sárgarépa, fehérrépa, karalábé, spenót, sóska, zöldborsó, cukkini, sütőtök, borjúhús, csirkehús, pulykahús, bárányhús, bébikajából tészta paradicsommal és cukkinivel, zöldséges sonka tésztával, rizses zöldségkrém csirkehússal,finomfőzelék, brokkoli) majd tápszer (általában fele-fele arányban, mert max. 120-at eszik főzelékből)

    5-fél fél 6 körül uzsonna:a maradék főzelék (azért adom ezt, mert táplálóbbnak gondolom, mint mást)+amennyi tápszert kér

    fél 9kor: vacsora: kb. 200 ml tápszer!

    Szerinted milyen ez a napirend és menüsor?

    Mivel nem ült még fel magától, ezért nem ültetem az etetőszékbe, ezért nem is ő kanalazza még az ételt, hanem én etetem a karomra döntve…Ez gond? Hogy lehetne önállóbb, ha még nem ül magától?

    Vizet nem iszik, mivel nem fogadja el (pedig szoktam neki kínálni etetések között….a csőrös pohárból nem tud, a pohárból néha én öntök neki egy-egy korty vizet) Gond, hogy nem iszik még vizet? A tápszer fedezi a folyadékszükségletét? Gondolom, hogy nyűgös lenne, ha szomjas lenne….

    Kenyérféléket még egyáltalán nem mertem a szájába adni, ahogyan darabos ételt sem, mert ugyan 4 fogacskája már van, de félek, hogy megfullad….Kellene már ilyeneket is adnom?

    Májat, halféléket, tejtermékeket még egyáltalán nem evett (joghurtra, sajtra gondolok), a tejtermékektől a laktózérzékenysége miatt tartózkodom…ez gond? Kellene?

    A Milupa laktózmentes dobozára az van írva, hogy 6 hónapos kor után csak vegyes táplálékkal kiegészítve használható! Az előbb felsoroltak elegendőek ehhez? Vagy lehet, hogy ez a tápszer már nem jó nekünk? De laktózmentesből sajnos nincs nagy választék…

    Tejpépet feltétlenül kell ennie? Mivel laktózérzékeny a kislányom, még ezt sem adtam neki….Te mit javasolsz?

    Nagyon fontos lenne nekem, hogy választ kapjak a kérdéseimre, mert senki nem mondja meg ezeket egy kismamának!Pedig én is, mint minden kismama, a legjobbat szeretném a gyermekemnek, csak ehhez kell valaki, aki segít mindezekben!

    Előre is köszönöm a remélhetőleg minél hamarabbi válaszodat!

    Andrea

    Válasz: Az étrendje tökéletes, ezen nem kell változtatni. Ebben a korban már nyugodtan ülhet megtámasztva az etetőszékben, akkor is, ha még nem ült fel magától (valójában már 5-6 hónapos kortól lehet megtámasztva ültetni a babát, csak támaszték nélkül nem szabad, ameddig nem ült fel magától)
    A darabos ételeket nyugodtan el lehet kezdeni 8 hónapos kortól, valamint májat és halat is kaphat már. A tejtermékekből a laktózmenteset kaphatja. Tejpépre nincs szükség a tápszer mellett.
    Innivalóval kínálgatni kell, hogy legyen lehetősége inni, ha szomjas lesz, többet fog elfogadni majd.

  • Ildiko

    2010. október 19. kedd

    Kedves Ági,

    A kisbabám 7 hónapos, anyatejes, jól fejlődő baba.(Jelenleg 8 kg). Az a problémám hogy 6 hónapos kora után kezdtem a hozzátáplálást , most már a murkot, krumplit, csirkemellet , céklát délbe megeszi , délelőtt gyümölcsöt adok neki azért nem annyira rajong de abból is pár kanállal megeszik.
    Nekem a gondom éjjel van , mert éjjel is szopizik , sajnos elég gyakran felkel és csak szopizással alszik vissza.
    Hogy tudnam leszoktatni róla mert nagyon ki vagyok már fáradva.
    Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Janka

    2010. október 19. kedd

    Kedves Ágnes!
    Kisfiam 1hét múlva 4 hónapos.Kb.egy hónapja ijesztően beesett a kutacskája.A kérdést már körbejártam, ha igazi baj lenne,egyéb tünetek is társulnának hozzá,de ezeknek semmi jele,a kicsi 7,8kg 63cm:)!Láthatóan javul a helyzet, ha a szopim kívül plusz folyadékot sikerül adnom neki orvos-védőnő tanácsára-(Már 2 óra elteltével szopi után be tud esni a kutacskája,pedig tej van elég és igény szerint bőségesen szopizik!)mivel a vizet nem issza meg, a kömény mindennapra nem bizonyul jónak,100ml vízhez hosszas gondolkodás után elkezdtem 30ml bio alma,vagy répa pépet, vagy levet keverni,azt egy nap alatt adom oda neki.Nagyon szívesen fogyasztja,viszont,ahogy olvastam a cikket, megijedtem,lehet, hogy nem kéne???ma a védőnőnek említettem,hogy mire jutottam és nem volt baja vele…!Mit gondol?Előfordult már ugyan. hogy kétnaponta volt csak kaki,de most viszon ez fixen így van…!Nagyon várom válaszát!!!
    Köszönöm!

    Válasz: Nincs ok az aggodalomra, ha eleget szopik, akkor kiszáradásról szó sincs. A gyümölcslé ebben a korban még korai, pláne, hogy tejed van bőven, ezért, ha úgy látod, esetleg éhes lehet, szoptasd meg inkább. Anyatejes babánál heti egy kaki is normálisnak számít.

  • Kata

    2010. október 17. vasárnap

    szia Agi.
    Kislanyom 14 honapos mult. Szopizott 10.5 honapos koraig. Most tapszert iszik, delben 210 este 250 ml-t.
    Szeretnem megkerdezni toled, hogy adhatnek-e neki kecsketejet.? Azt olvastam ez all a legkozelebb az anyatejhez. Bar sok helyen azt is irjak, hogy jobb az allati eredetu tejjel varni 2 eves koraig, mert fejlodesi rendellenessegeket okozhat.
    Vagy inkabb inkabb tehentejet adjak? Es mi a jobb a bolti vagy a hazi tehentej? Kell-e higitani vizzel vagy sem?
    Tudsz-e esetleg mas alternativat ajanlani?
    Valaszodat elore is nagyon kosznom.

    Válasz: Igen, nyugodtan ihat kecsketejet, nem lesz tőle semmi baja. Tehéntejet is kaphat, ha bolti, akkor 3,5%-os legyen, vagy pedig kaphat házi tejet felforralva, higítani nem kell. Ha allergiagyanús a baba, akkor rizstejet kaphat.

  • Nikoletta

    2010. október 15. péntek

    Kedves Ágnes!

    A lányom 6,5 hónapos, anyatejes baba. Egy hónapja próbálom hozzátáplálni, de sajnos nem sikerül. Amint meglátja a kanalat összezárja a száját, ha véletlenül kinyitja a száját és belekerül a gyümölcs fintorog, fuldoklik tőle és kitolja a nyelvével. Próbáltam anyatejjel keverni a gyümölcsöket így sem ízlik neki. Szopizás előtt és után is próbáltam. Szeretnék tanácsot kérni mit tegyek?
    Köszönettel: Niki

    Válasz: Próbáld meg két szoptatás között etetni félidőben. Szopizás után jóllakott, szopi előtt pedig még a szopit várja, ezért nem kér mást. Ha így két szopi között megszokja és megeszik már egy teljes adagot, utána lehet megint szopi előtt próbálkozni.

  • nmlss

    2010. október 15. péntek

    Kedves Ági,

    Babám jelenleg 8 és fél hónapos, a súlyát, magasságát most fogjuk mérni két hét múlva, így arról fogalmam sincs, de a kisruháit növi ki, tehát baj nem nagyon lehet vele. 🙂
    Két hónapja kap az anyatejen kívül mást is, de csak egyszer -vacsoraidőben,- akkor is szopi után (azaz üvegből, lefejt tejcsi után). Minimum egy éves koráig szeretném azt, hogy az anyatej legyen a fő étele, már, ha ő is úgy akarja. Egyelőre nincs ellene kifogása, naponta 4x szopi van (7-11-15-19:30) a főzelékevésen kívül.
    Kérdésem az ,hogy mikor kell ilyen hozzáállással bevezetnem a második étkezést? A védőnő szerint már most, mert az anyatejben nincs elég ásványi anyag, de a babám nem igazán igényli, és a LLL is azt írta, hogy 1 éves korig nem kell csak kóstoltatni az új ízeket a babákkal, mert a tejcsi elég tápanyagot tartalmaz. A védőnőnk már sokszor mondott ilyeneket, a gyerekorvos mindig az ellenkezőjét tanácsolja, de hozzá már nem akarok fordulni, csak végszükség esetén, mert mindig őt zaklatom.. 🙂
    Köszönöm előre is válaszod!

    Válasz: A baba ösztönei jól működnek: ha nem elég már az anyatej, akkor többet eszik a főzelékből és láthatóan éhes, igényli a többi ételt, ha elég számára a tej, akkor nem akar mást enni. Nappal be lehet vezetni már ebben a korban a déli szopi előtti kóstoltatást vagy a tízórait és az uzsonnát (ilyenkor is szopi után adva az új ételeket).

  • N.Kata

    2010. október 13. szerda

    Kedves Ágnes!

    Tanácsot szeretnék kérni tőled! Kisfiam tiz hónapot töltött, de még mindig nem akarja elfogadni akár a pépes, akár a szilárdabb kaját. Anyatejes még mindig, már 6 hónapos korától próbáltam a hozzátáplálást, de még mindig ott tartunk, hogy csak kóstolgatja az ételeket,inkább a gyümölcsöt szereti, 1-2 kiskanállal,majd határozottan elutasit, ha még próbálkozom.Még mindig 3 óránként szopizik,és egyszer éjszaka, 10,4kg, jó duci kisbaba.
    Köszönöm előre is tanácsodat!

    Válasz: Nem kell aggódni, jól szopó anyatejes babáknál gyakori az ilyesmi. Kínálgasd továbbra is, és hidd el, amikor már nem lesz neki elég az anyatej, akkor el fogja fogadni a többi ételt is.

  • Adri

    2010. október 13. szerda

    Szia Ági!

    Az én kislányom 4 hónapos és már elkezdtem a hozzátáplálást, mivel sajnos csak 2 hétig tudtam szoptatni és onnantól kezdve tápszer! Sehol nem találok olyan leírást, hogy a tápszeres babákat hogy kell elkezdeni hozzátáplálni csak az anyatejes babákat lehet mindenhol olvasni! Bogikánk igen különleges baba, mivel eddig semmilyen gyümölcs nem ízlett neki, sőt a kanalat is utálja! (Már kb másfél hónapja próbálkozom) Ezt természetesen gyermekorvossal együtt próbálgatjuk nem a saját kútfőből. Szóval olyan praktikák, tanácsok érdekelnének, amivel picit át tudnánk billenni és legalább ne utálja a kanalat 🙂

    Köszönettel:
    Adri és persze Bogika 🙂

    Válasz: Ugyanúgy kell elkezdeni őket is táplálni, mint az anyatejeseket, az egyetlen különbség az, hogy náluk 4-5 hónapos korban már lehet tejpépet adni kanállal, így megszokják legalább a kanalat és így jobban tetszhet nekik utána a gyümölcs. Viszont náluk sem szabad 6 hónapos kor előtt gyümölcsöket, főzeléket adni, mert még nem képesek megemészteni, ez abból is látszik, hogy nem fogadja el. A tejpépet könnyebb adni, mert az íze hasonlít a tápszerre, de ezt is elég 5 hónapos kor körül elkezdeni, nem kell erőltetni.

  • dahnerné Szabó ildikó

    2010. október 12. kedd

    Szia Ági!
    Én már kértem tanácsod étkezés miatt, és segített. A mostani problémám egy hete kezdődőtt a kisfiam 10,5 hónapos 3 hetes korától tápszeres mert nem tudott szopizni (oxigén hiányos lett, sajnos) és mire kiderült hogy azért nem szopik elapadt a tejem. És így lett 3 hetesen teljesen tápszeres, nem is volt gond, 3 hósan adtam neki kis gyümiket mert hasfájós is volt a kis drága. Azóta amiket lehet főzök neki, néha ha nincs időm kap üvegeset. 2 hónapja heti 2* vissza mentem dolgozni addig a nagymama vigyáz rá, a második alvás végére már itthon vagyok. A következő a kérdésem egy ilyen alkalommal nem akarta megenni a reggeli tápiát, majd az estit sem, és aztóta sem, ez miatt van hogy időnként elmegyek és hiányol? vagy egyszerűen már nem kell neki, többfajtát is kipróbáltam de egyszerüen nem hajlandó elfogadni, ha nem kap tápot mi baja lehet? egyébként mindent megeszik, jó étvággyal, most már a vizet is tea helyett, mit tehetnék? van valami tanácsod? erőltessem a tápot vagy hagyjam az egésszet? a sulya és afejlődése teljesen jó 9,5kg

    Válasz: Nem kell aggódni, nem miattad nem akarta megenni a tápot. Ha nem szereti már, nem kell erőltetni, megfelelnek helyette a tejtermékek is, amiket naponta többször kapjon (sajt, tejfel, joghurt stb.), valamint lehet tejpéppel is pótolni a tápszert, ha már nem szereti.

  • dorka

    2010. október 10. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kislányom 6 hónapos, pár hete már kap gyümölcsöt, egy hete főzeléket is. (Nem volt elég a tej, gyermekorvos, védőnő tanácsolta, hogy hozzátáplálás legyen tápszer helyett).
    Egy idő után egész jól megette az almát, barackot, viszont másfél hete kb. minden kanál étel után elkezdi szopni az ujját. Utána kinyitja újra a száját, aztán rögtön beveszi az étel mellé az ujját. Próbálom elérni, hogy legalább csak akkor vegye be, ha már lenyelte az ételt. Tartok tőle, hogy ez annak a jele, ohgy nem szívesen eszik, nem szeretném, ha rossz élménye lenne az evés, új ízek, és később rossz evő lenne emiatt. Sírni nem sír egyébként etetés közben. Mit tanácsolsz?

    Válasz: Ez annak a jele, hogy fogzik és érzékeny az ínye, a gyümölcs pedig csípi. Etesd nyugodtan továbbra is, nem az evés miatt van ez a probléma.

  • Gyöngyi

    2010. október 09. szombat

    Kedves Ági!

    Ismételten a segítségedet szeretném kérni. Kisfiam 8hós lesz 1hét múlva,elkezdeném a tejtermékeket,igaz pár falat sajtot ma már adtam neki.Légy szíves segíts az alábbiakban: 1. Mi szívbaráttal kenjük a kenyeret.Kaphatja ő is azt? (Tejsavóport tartalmaz).Vagy tejmentes vaj kellene neki? Ismersz esetleg ilyet? 2.Ehet danoninot és actimelt is? 3. Milyen mennyiségeket adhatok neki elsőre? 4. Kenyérrel kapcs.-ban: mi csak rozst eszünk, fehéret nem. Az jó neki is? Végül még annyit, hogy a fürcsi után szopi van(+még3x/nap). A fürdetés előtti vacsorának te mit javasolnál? Eddig vagy gy.rizst, kekszes gyümit vagy g.pelyhes gyümit kapott alnatura 5magvas biopehelyből.(sajnos Mil.7gabonást Buda-szerte NEM lehet beszerezni!!!, már a létező összes bababoltot,drogériát, gyógyszertárat és hipermarketet megnéztem!)
    Nagyon köszi,hogy foglalkozol velünk!


    Válasz:
    1. kaphatja ő is ezt a margarint 8 hónapos kortól, ugyanúgy kis adagokkal ki kell próbálni, mint a többi ételt, hogy nem okoz-e allergiát
    2. ehet bármilyen joghurtot, de jól nézd meg, mit tartalmaz, lehetőleg ne legyenek rajta E számok. Éppen ezért elsősorban a natúr joghurtok vagy a babáknak ajánlott termékek javasoltak 1 éves korig.
    3. A barna és teljes kiőrlésű kenyerek kifejezetten ajánlottak a babának is.
    4. Elsőre ezekből is néhány falatot, max. 2-3 kanálnyit szabad adni, ha nem okoz gondot, másnap kaphat többet, majd a 3. nap még többet. Ha nem lett tőle pocakfájás, kiütés stb., akkor a harmadik naptól teljes mennyiségeket ehet belőle (pl. egy pohár joghurtot, 1 szelet kenyeret stb.)
    A vacsora jó, később, ha már vannak tejtermékek és kenyér is, akkor ezekkel is ki lehet egészíteni, pl. túrós-joghurtos kenyér vagy kefír kenyérrel stb.

  • Ani

    2010. október 06. szerda

    Elkezdenénk a hozzátáplálást, kisfiam most 6 hónapos. Sokat olvasok manapság az allergiáról. Nagy bennem a dilemma, hogy mivel teszek jobbat a gyerekemnek: főzzek otthon (nem tudva, hogy milyen vegyszerekkel kezelt zöldséget, gyümölcsöt adok), vagy az üveges bébiételt vegyem. Próbáltam az érveket, ellenérveket összegyűjteni és egyenlőre az üveges bébiétel felé billen a mérleg. Egy olyan magyar gyártót (Univer) találtam a boltban, amelynek minden termékét bátran adhatom kisfiamnak, mert 100%-ig allergénmentes. Remélem jól döntöttem!!!???

    Válasz: A legjobb megoldás az ötthon főzés, hiszen ilyenkor tudod, hogy mi kerül bele az ételbe és gondoskodhatsz az alapanyagok megfelelő minőségéről. Ráadásul a csak üveges étellel táplált babák nehezebben szoknak át a normális, hazai ízekre.

  • Kis Tímea

    2010. október 05. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam 10,5 hónapos, 8 hónapos korától kap tejterméket (Túró, kefir, natúr joghurt, sajt). Nagyon szereti képes egy egész pohár kefirt vagy joghurtot megenni. Ezzel kapcsolatos a kérdésem. mennyit szabad neki adni egyszerre, megehet egy egész pohárral? Válaszodat előre is köszönöm.


    Válasz:
    Ha nem okozott nála semmi gondot, akkor megehet egy teljes pohárral is.

  • Szabóné Nagy Erika

    2010. október 05. kedd

    Kedves Ági!

    Mi a hozzátáplálást félévesen kezdtük, addig csak anyatejet kapott.A kezdeti lelkesedés 4-5 kanál hamar elmúlt. Mindig szopi után kínáltam. Almával kezdtük, utána krumli, sütőtök, répa.Lehet a fogzás miatt, nem tudom, de a kanállal volt a baj.Pedig több kanalat is odatettem, és azt sem engedte, hogy segítsek. Így a párolt zöldséget, vagy puha zöldséget, és húst apró kockákra vágtam úgy csipegette és ette. Az ezzel járó maszatolás és dobálás nem zavart. 9hónaposan már a kölesgolyót, kiflit, almát,barackot, banánt, párolt zöldségeket darabban fogja a kezébe és úgy eszi.Pépeset egyáltalán nem fogadja el, meg se kóstolja,pedig már annyi mindennel próbálkoztam. 1 évesen már a kanállal is ügyesen bánik, a húslevest nagyon szereti összetörve,és segítséggel eszi. A baj, hogy 100ml-nél többet nem eszik, és utána még szopizik,és minden étkezésnél így van. Tízóraira, vagy uzsonnára megeszik egy negyed banánt, vagy egyharmad barackot utána kéri még a szopit is. Most 14 hónapos, és még egy étkezés se teljesen szilárd táplálék. Éjszaka pedig még kétszer ébred, hogy kiadósat szopizzon, mert persze nem lakik jól.Egyébként jókedvű, mozgékony, vidám baba.Mit tegyek? Én már mindent megpróbáltam úgy érzem, és aggódom, hogy nem kap elég táplálékot? A szoptatással nincs bajom, szeretném addig szoptatni, amíg le nem választja magát,de ebben a korban a reggeli és esti szopi a normális, a többi étkezés már más kellene legyen.
    Válaszodat köszönöm!

    Erika

    Válasz: A leírásod alapján a babád eleget eszik. Egyelőre még ragaszkodik az anyatejhez, ami szintén normális. Ha majd egy-egy étkezésnél többet fog enni, akkor kiválthatsz majd 1-1 szopit.

  • Reni

    2010. október 04. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom 7,5 hónapos, védőnő tanácsára már 5 hónaposan elkezdtem vele a hozzátáplálást előtte kizárólag anyatejet kapott.

    Evésünk napirendje a következő:
    -7kor ébred akkor szopizik,
    -9kor gyümölcs, müzlis gabonapéppel,
    -13kor főzelék,
    -17kor főzelék vagy tejpép,
    -20:30körül szopi+tápszer.

    Ez megfelelő a számára?
    A főzelékhez nem mindig teszek neki húst, ez probléma?
    Továbbá szeretném megkérdezni, hogy hogyan érjem el nála, azt, hogy megpróbálkozzon az önálló evéssel.
    Eddig evés után mindig megkapta a kanalát, hogy gyakoroljon vele. Most etetés közben próbálnám neki odaadni a falattal de nem akarja elvenni.

    Válaszodat előre is köszönöm

    Válasz: Az étrendje tökéletes. A főzelékhez naponta 1x tegyél húst, a több sem probléma, de napi 1 legalább legyen. Az önálló evés még korai, majd 10 hónapos kor tájékán. Addig maradjon meg az evés utáni játék a kanállal, ha majd el akarja venni a kanalat a kezedből, akkor megérett rá.

  • Dóri

    2010. október 02. szombat

    Szia Ági,
    Az első babánknál (most 2 éves) a háziorvos ugyanezt tanácsolta. A másodiknál (most 8 hónapos) viszont azt mondta, hogy változtak a gyermektáplálási irányelvek, és most 6 hónapos kor előtt el kell kezdeni a hozzátáplálást, és minél hamarabb meg kell ismertetni a gyerekkel minél több fajta ételt, mert ilyenkor még toleránsabb a szervezete és nem alakul ki az ételallergia. Éppen ezért nem is kell megvárni, hogy egy fajta ételből sokat egyen, hanem 3-5 nap után lehet továbblépni a következőre, függetlenül attól, hogy megeszi-e a gyerek.
    Akkor azt hittem, ez csak félreértés, de a klinikán ugyanezt mondták. Nekem teljesen megfelelt a korábbi módszer, én a kisebbik gyereknek is csak anyatejet adtam 6 hónapos koráig, utána kezdtem a hozzátáplálást.
    Te mit gondolsz erről?
    Köszi
    Dóri

    Válasz Az allergia nem az ételtől alakul ki, hanem öröklött betegség, a szervezetben hordozzuk. Minél hamarabb találkozik a gyerek az allergénnel, annál nagyobb az esélye, hogy felhalmozódnak a szervezetben az ellenanyagok és előjönnek az allergiás tünetek. Bizonyos ételeknél már bebizonyították, hogy valóban szükségtelen távol tartani tőle a gyerekeket (pl. a gluténféléket lehet korábban adni, mint 1 éves kor), de a WHO ajánlása továbbra is 6 éves korig a csak anyatej.

  • Laura

    2010. október 01. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 7,5 hónapos, 8530g és 70 cm.(3540g-al és 54cm-el született)6 hónapos korában kezdtük a hozzátáplálást,szopizik még.Hajnalban és fél 6 szopi,tízórai:gyümi,ebéd:szopi+főzelék hússal(2dl)(nem válogatós mindent megeszik),uzsonna:szopi+gyümölcs(2dl),vacsora:szopi+főzelék(2dl)
    A problémám az, hogy egyre kevesebbet szopizik,a vacsoránál már el sem fogadja.Miért van ez?Mit csináljak?A vacsorát védőnőm tanácsára kezdtem el,mert éjszaka többször ébredt.Foga még nincsen.Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Vannak ilyen jóétkű babák, akiknek annyira tetszenek az új ízek, hogy a szopit elkezdik hanyagoklni mellette. Szoptasd továbbra is azokban az időpontokban, amikor elfogadja és hagyd, hogy a saját tempójában válassza el magát. Táplálkozás szempontjából, mivel 8 hónaposan már be lehet vezetni a tejtermékeket, ezért abból elég fehérjéhez és kalciumhoz juthat akkor is, ha már nincs anyatej, de általában 1-2 szopit a jobb étvágyú babák is meg szoktak tartani 1 éves korig.

  • Mária

    2010. október 01. péntek

    Szia Ági!

    Kisfiam 6.5 hónapos anyatejes baba, 4 hete elkezdtük a hozzátáplálást.
    Étkezése a következőképpen néz ki:
    – Hajnali 4-5 körül szopi
    – 8-9 óra között ébredéstől függően reggeli /szopi/
    – 11-12 óra között ebéd /főzelék+szopi/
    – 16 óra körül uzsonna /szopi/
    – 19 óra körül vacsora /gyümi+szopi/
    – 21 óra lefekvés előtti szopi.

    Mivel 8-9 óra körül ébred reggel, a tízórai nálunk elmaradt és a reggelit az ebéd követi–/ nem is igényli a tízórai etetést /– így én ebben az időpontban kezdtem el a hozzátáplálás bevezetését úgy, hogy szopizás előtt kapta az új ízeket. Nagyon jól fogadta, először almalével, majd reszelt almával, barackkal és ezek keverékével kezdtük ,fokozatosan emelve az adagot, míg el nem jutottunk 150g-ig. Utána jött a répa, krumpli, sütőtök és ezek kombinációja és úgy veszem észre nagyon ízlenek neki ezek az új ízek. 3 napja már egy teljes főzelék adag után nem is igényelte a szopizás.
    Egy pár napja úgy gondoltam, mivel az ebéd már főzelék, a vacsora időpontban szopizás előtt elkezdem adni neki ismét az almát, hogy legyen gyümölcs is a menüjében, de nem igazán akarta elfogadni, mintha a finom édes sütőtök és répa után a kicsit savanykás alma már nem ízlene neki, pedig régen szívesen fogadta. Ezt azért gondolom, mert amikor adtam neki izgatottan nyitotta a száját és utána fintorogni kezdett és mintha csalódott lett volna. Pedig próbáltam már többféleképpen elkészíteni: reszelve, főzve turmixolva,és most legutóbb rizzsel turmixolva, de nem igazán fogadja el.
    Tudom, hogy lassan ehet már banánt is de azért szeretném ha megenné az almát, mivel nagyon fontos gyümölcs és sok vitamint tartalmaz.
    A következő kérdéseim lennének:

    1. Szerinted jó ez az étkezési beosztás és nem gond ha kimarad a tízórai?

    2. Inkább uzsonnára adjam a gyümölcsöt vagy jó a vacsoraidőpont is?

    3. Mi lehet az oka, hogy nem szívesen fogadja el az almát, hogy tudnám ismét visszahozni a menüjébe? Úgy vettem észre, mintha a fogzás kezdődne nála, lehet hogy az alma mivel kicsit savas, bántja az ínyét?

    4. Van elég tejem és ennek áldásos hatását szeretném minél tovább kihasználni. Tudom, hogy a reggeli és az esti alvás előtti szopizás még minimum 1 éves koráig nagyon fontos, de a többi étkezésnél mikor ideális elhagyni véglegesen a szoptatást, hány hónapos korban, hogy úgy érezzem teljes mértékben kihasználtam az anyatej élettani hatását gyermekemre nézve? Én szívesen szoptatom és olyan furcsa érzés volt, amikor már ebédnél nem kérte az anyatejet, de biztos más is érzett már így, aki szívesen szoptatott, hiszen ez egy érzelmi kapocs az anya és baba között.

    Válaszaid nagyon várom és előre is köszönöm! Űdv: Marcsi

    Válasz: 1. Ez így jó.

    2. A gyümölcsöt inkább uzsonnára add, vacsorára általában főzeléket vagy valami laktatóbbat szoktak adni (ez később lesz majd érdekes, amikor már lehet pl. vajaskenyeret adni estére)

    3. Pontosan így van, az alma csípi az ínyét. Ne add egyelőre magában csak mással összekeverve (pl. burgonya, sütőtök, barack stb.)

    4. Erre nincs pontos recept. 1 éves korig megvan az anyatej tápértéke, tehát ha nem eszik a baba, akkor is tud anyatejen élni. Általában 8-9 hónapos korra már csak a reggeli és esti szopi szokott megmaradni, a nappaliak elmaradnak, de erre sincsen recept, hagyni kell, hogy magától hagyja el az egyes alkalmakat (először a déli szopi szokott kimaradni, utána a délutáni és a délelőtti)

  • Zita

    2010. október 01. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 13 hónapos.Úgy döntöttem, hogy még nem próbálom ki egyelőre a sima tehéntejet, inkább a boltokban kapható tejitalt veszek neki.(1 éves kortól lehet, por alapú)
    Reggelire 180ml-t iszik, aztán kap tízórait,pl.gyümölcs, ebédet pl.főzeléket, vagy olyan ételt, amit mi is eszünk, és eltud rágni (mert még nincs foga), illetve nincs annyira fűszerezve. Uzsonnára kap pl. joghurtot vagy gyümölcsöt. Vacsorára kis adag főzeléket, vagy tejpépet, vagy zsömlét. Az vacsorát fürdés előtt kapja kb. 1 órával.
    Lefekvés előtt szintén kap 180 ml tejitalt.
    Először is az lenne a kérdésem hogy a fent leírt étkeztetésről mi a véleményed? Jó így vagy valamin változtassak?
    Illetve még az lenne a kérdésem, hogy bio zabtejet lehet-e neki adni? Ha igen, akkor hogy? (kitöltöm és adhatom neki, vagy vizezni, vagy forralni kell-e?)

    Köszönöm szépen előre is a válaszokat.

    Üdv.: Zita,

    Válasz:Ez az étrend jó így. Adhatsz neki zabtejet, nem kell forralni, sem vizezni.

  • Nothnágel Ágnes

    2010. szeptember 29. szerda

    Kedves Ági!
    Napirendünkröl szeretném kikérni a véleményedet, illetve esetleg tanácsot a változtatáshoz.
    Kislányom 9 és fél hónapos, háromszor eszik fözeléket, gyümölcsöt gabonapáppel, joghurttal stb…reggel 8 körül, dél körül és 4 óra körül. Reggel hét és 8 óra között kel, délelött 10-11:30-ig alszik, délután 3-4-ig.
    Szopizni már csak este akar, illetve 3 óra tájban hajnalban. Nem tudom, hogy ez a mostani napirendünk jó e így, illetve hogy ezt a hajnali szopizást nem lehet -e kiváltani vagy legalább kitolni azzal, ha napközben eszik inkább ötször? Hová tudnék még egy közti étkezést becsúsztatni, és mit adhatok neki (foga még nincsen :-))? Ha túl sokat eszik, este nem akar szopni.
    Különben általában 3-ig jól alszik és miután szopott alszik is rögtön tovább.

    Válaszodat elöre is köszönöm.
    Ági

    Válasz:Tökéletes a napirendetek. A hajnali szoptatást ne váltsd még ki, ez általában másfél éves korig meg szokott maradni, mert még gyors a kicsi emésztése és megéhezik addigra.

  • Anika

    2010. szeptember 28. kedd

    Kedves Ági!

    Nekem egy olyan problémám van, hogy mire a babám 7 hónapos lesz, pont akkor megyünk egy társasággal síelni. A baba anyatejes, és nem tudom, hogy hogy oldjam meg a hozzátpálálást. A célom az lenne, hogy a síelésre megmaradjon a reggeli és esti szopi, de ezeket leszámítva egye az új ételeket. Szerinted ezt meg lehet valósítani úgy, hogy csak 6 hónaposan kezdem a hozzátáplálást? Mert azt hallottam, hgy idegen környezetben nem érdemes új ízekkel próbálkozni. (Egyébként azt is hallottam, hogy az új ízekkel már korábban is meg lehet ismertetni, pl. 3 hónapos kortól lehet adni neki 1 kiskanál friss almalét. Ez igaz?)

    Előre is köszönöm a választ!

    Üdv,
    Anika

    Válasz: Semmiképpen nem javaslom, hogy 6 hónapos kor előtt kezdd a hozzátáplálást, mert akkor még nem tudja megemészteni teljesen az anyatejtől eltérő ételeket, ezért túlterhelik ezek az emésztőrendszerét és ez később ételallergiát, emésztési problémákat válthat ki. Ha 6 hónaposan kezded a hozzátáplálást, akkor 7 hónapos korra nem igazán tudod ennyivel csökkenteni a szoptatások számát, de ez nem is szükséges. Ha nincs rá mód, hogy napközben szoptasd, kaphat lefejt tejet vagy tápszert a kimaradt szoptatások helyett, de ha amúgy is elviszitek magatokkal síelni, akkor akár meg is szoptathatod… Őszintén megmondom: nem tartom jó ötletnek egy rövid nyaralás miatt siettetni a hozzátáplálást, mert ezzel sokkal hosszabb távú problémákat okozhatsz neki.

  • Kata

    2010. szeptember 28. kedd

    Kedves Ágnes!

    Nem esett szó a tisztán tápszeres babákról, Náluk mikor hogyan lehet elkezdeni a hozzátáplálást?

    Válasz: Náluk is a 6 hónapos kor az irányadó, de náluk a kanálhoz szoktatást el lehet kezdeni 5 hónaposan az egyik tápszeres étkezést tejpéppel kiváltva.

Comment navigation