Hisztizik a gyerek: Miért teszi és hogyan segítsünk neki?

A kisgyerek üvölt, a földön fetreng, elvörösödött fejjel magán kívül sír, csapkod vagy rugdos, mindezt naponta akár többször is. Mi okozza ezeket a hisztiket és mit tehetsz ellene?

Rengeteg kérdést kapok a szülőktől hisztiről, hisztikezelésről. Nem véletlenül, hiszen fárasztó, aggasztó és olykor érthetetlennek tűnő viselkedésről van szó. De mi okozza a hisztiket? Mi áll a háttérben? Egyáltalán: mi is az a hiszti?

A szótár szerint a hiszti akaratlagos, manipulatív viselkedés, toporzékolás. De a szótár sajnos téved. A kisgyermekkori hiszti az indulatkezelés zavara.
Sokan azt hiszik, a hisztiző kisgyerek direkt hisztizik, hogy valamit elérjen vele. Valójában a legtöbb esetben erről szó sincs: a hiszti valójában az indulat- és az érzelmek kezelésének hiányára vezethető vissza.

Mások félreértik a gyermek viselkedését és minden sírást hisztiként értelmeznek. Itt írtam róla, mi a különbség a baba sírása és a hiszti között.

A hisztinek két típusa van:

1. Distressz hiszti

Ez az, a leggyakrabban 2,5-3 éves korig előforduló állapot, amikor a kisgyerek teljesen összeomlik, magán kívül sír.
Agyi szinten ilyenkor az történik, hogy azok az agyterületek, amelyeknek segítségével már képes uralni a testét, a mozgását és a kommunikációját, teljesen kikapcsolnak, a helyét átveszi az ösztönös viselkedés. Azaz a hiszti közben a kicsi nem képes magától megnyugodni vagy “összeszedni magát”, nem érti, amit mondunk neki, ún. regresszív viselkedést mutat. Ami gyakorlatilag annyit tesz, hogy a másfél-2 éves gyerekünk átmenetileg csak arra képes, mint egy újszülött.

Amit tehetsz: Hogyan nyugtatsz meg egy újszülöttet? Nem úgy, hogy próbálod meggyőzni róla, hogy ne sírjon. Hanem úgy, hogy ölbe veszed, vigasztalod, igyekszel segíteni neki. Az újszülöttet a testközelség nyugtatja meg. Mivel a distressz hisztiben levő gyermek újszülöttként viselkedik, ugyanerre van szükség. Maradj mellette, vigasztald meg!

A szülő türelme, megnyugtató hangja, higgadtsága azt sugározza a gyermek számára, hogy nincs semmi baj, ezért könnyebben megnyugszik. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy engedsz az akaratának. Ha pl. sírva fakad, mert nem kapott csokit és ezért hisztibe fog, akkor a megnyugtatás után nem adod neki oda a csokit és megbeszélheted vele a tanulságokat, vagy, hogy legközelebb mit kéne tennie.

2. Kis-Néró hiszti

Ennek a hisztinek a lényege, hogy a gyermek akar valamit, amit nem kap meg, ezért látványos és hatásos viselkedésbe kezd, hogy meggyőzzön minket. Ez a fajta viselkedés csak nagyon ritkán fordul elő 3 éves kor előtt és minden esetben az okozza, hogy a szülő korábban rosszul kezelte a gyermek viselkedését. Ha az a szülő fő motivációja, hogy mindig gyorsan csendben maradjon a gyerek, ha nem segíteni akar neki, amikor sír, hanem “elhallgattatni”, ha a szülő konfliktuskerülő, ezért mindig inkább alkut köt a gyerekkel, csak ne legyen nyafi.

Ilyenkor a gyerek idővel rájön, hogy a hisztis viselkedés beválik, ezért egyre tudatosabban kezdi alkalmazni. Fontos tudni, hogy a Kis-Néró hiszti sem pusztán fegyelmezési kérdés: a hátterében érzelmi bizonytalanság, figyelemhiány áll, amivel foglalkozni kell.

A hiszti két típusa

Mi akkor valójában a hiszti?

– amikor egy kiváltó ok miatt
– a kisgyerek nem képes kezelni az érzelmeit
– és összeomlik, regresszív viselkedést mutat,
– amelyből nem képes kizökkenni.

Mi is okozza a hisztit?

Minden esetben ugyanaz a 3 dolog áll a háttérben minden hiszti esetén, azaz

1. Kiváltó okok
2. Érzelemkezelési problémák
3. Idegrendszeri éretlenség

Vannak a nyilvánvaló és egyértelműen látható okok:
– például a kicsi kér valamit és nem kapja meg,
– vagy megtiltunk neki valamit.

Bár úgy tűnhet azért kezd hisztizni, hogy megkapja, amit akar, valójában a hiszti kiváltó oka, hogy nem képes feldolgozni azokat az érzelmeket, amiket a visszautasítás miatt él át.

Ekkora dráma neki, hogy nem kapta meg a csokit vagy rászóltál?

Valójában nem. Valójában pont azt érzi, amit te, ha nagyon szeretnél valamit és nem kaphatod meg, vagy ha megtiltanak neked valamit, amit szívesen csinálnál. A különbség annyi, hogy egy felnőtt már képes kezelni az indulatait, érzelmeit, egy kisgyerek pedig még nem.

Gyakorlatilag a következő történik ilyenkor:

1. Visszautasítást él át
2. Ez rossz érzéseket vált ki belőle.
3. Mivel nem tudja megnyugtatni magát, ezért sírni kezd
4. Mivel még éretlen az idegrendszere, ezért a sírásból regresszív viselkedés lesz, azaz minél mélyebbre merül a sírásban, annál több agyterület “kapcsol ki” és a gyerek “magán kívülre” kerül

Mit tudunk tenni?

Elkerülhetjük a hisztit azáltal, ha odafigyelünk a folyamatra:

1. Kevesebb visszautasítást!

Csökkentsük minimálisra a visszautasítást. Ha folyton rászólnak a gyerekre bármit csinál, ha mindenért helyreigazítják, akkor egyre feszültebb lesz, úgy érzi mindenhol falakba ütközik. A kisgyermek ösztönös viselkedése azt diktálja, hogy fedezze fel a világot, ugyanakkor erősen a segítségünkre szorul, kapcsolódni akar hozzánk eközben. A visszautasítás okán úgy érzi, eltaszítjuk magunktól, ami fokozza a szeparációs szorongást, a bizonytalanságot. A helyes viselkedésre úgy is rá tudjuk vezetni a kisgyereket, ha tiltás helyett inkább tanítunk, ennek a módszereiről itt írtam.

2. Tanítsuk neki az érzelmeket!

Ennek az első lépése, hogy ismerjük el: jogosak az érzései. Attól, hogy a gyerek még kicsi, az érzelmei lehetnek nagyok. Ha dühös mondjuk ki nyíltan: “Tudom, hogy most dühös vagy.”

Ami segíthet az érzelmek megtanításában:
– nevezd a nevén az érzelmeket (dühös vagy, haragszol, csalódott vagy, nem szereted, félsz stb.)
– mondókák, versikék, mesék olvasásakor játszd el a különféle érzelmeket és a hozzájuk társuló mimikát,
– bábozzátok el a számára kihívást jelentő érzelmi helyzeteket!

3. Tanítsd meg hogyan nyugtassa meg magát!

Az önuralom elsajátítása hosszú folyamat és nem is fog egyik percről a másikra sikerülni, 2-2,5 éves korig a kisgyerek a szülő viselkedésén keresztül képes megtanulni az önuralmat.

Igen, neked kell higgadtnak maradnod és nyugalmat sugároznod felé. Ha te is “drámázós” típus vagy és néha látványosan kiborulsz, a gyerek is át fogja venni ezt a viselkedést. Ez nem probléma, nem kell kibújnod a bőrödből, csak ne csodálkozz rajta, hogy ha te olaszosan viselkedsz, akkor a gyermeked nem tartózkodó, higgadt skandinávként éli meg az érzelmeit 🙂

Ne feledd: bár fizikailag külön személyek vagytok, a kisgyerek még fizikailag és érzelmileg is rád támaszkodik, össze vagytok kötve egymással!

Ha stresszes, feszült vagy, azt ő is érzi (a babák nagyjából 2 éves korig megismerik az édesanyjuk stresszhormonjának a szagát). Ha viszont képes vagy megnyugtatni magad (pl. légzőgyakorlattal, zenével, imával, mantrával), akkor a gyermeked is könnyebben megnyugszik.

A kisgyerekeknél 6 éves korig az érzelmi agy dominálja a viselkedést (még csak részlegesen fejlett az agy racionális gondolkodásra képes frontális lebenye). Amikor a gyerek kiborul, képtelen a racionális gondolkodásra. Amikor a felnőtt kiborul, nála is az érzelmi agy lesz az aktívabb. Kutatások kimutatták, hogy az anyáknak eleve aktívabb az érzelmi agyuk. Ezért van az, hogy néha a legszívesebben lefeküdnél mellé a földre hisztizni 🙂

Segíthet bármilyen módszer a magad és ezáltal a gyermeked megnyugtatásában, ami bekapcsolja a racionálisan gondolkodó agyterületeidet:
– számolás pl. száztól visszafelé, mert azon gondolkodni kell kicsit (haladóknak: számolás 100-tól visszafelé valamilyen idegen nyelven)
– hangos felolvasás, mert akkor a szövegre figyelsz, a nyugodt hangod pedig a gyereket is nyugtatja,
– fejből mondott vers (akár lehet egy kedvencetek, amit “hisztiversként” használsz.

4. Idegrendszeri éretlenség

Ezt siettetni nem lehet, de csökkenteni az ebből fakadó hisztik számát igen.

A kisgyerekek gyakrabban hisztiznek, ha:

– fáradtak,
– nem aludtak jól vagy eleget,
– túlingereltek (mesenézés, kütyüzés, háttértévé/rádió, mesterséges ingerek pl. bevásárlóközpont),
– túl sok a program, rohanósak a napok, a gyerek úgy érzi sodródik az életében,
– kevés figyelmet kapnak,
– éhesek vagy szomjasak,
– túl sokszor érzik magukat mellőzöttnek, “lepasszolják” őket,
– túl sok cukrot, édességet ettek,
– valamilyen nagy kihívás előtt állnak, amit nem tudnak még egyedül megoldani, túl sok energiát visz el, hogy megbirkózzanak vele (pl. szobatisztaság)

Az idegrendszer hónapról hónapra fejlődik, a sok szabad mozgás, elegendő alvás, játék támogatja ebben, azonban addig is jelentősen csökkentheted tehát a hisztik előfordulását, ha:

– amikor fáradt a gyermeked lefekteted aludni (vagy ha nagyon pörög, nem tud elaludni, biztosítod a csendespihenő lehetőségét),

– csökkented a mesterséges ingereket (pl. kütyüzést) az életében (láttam már olyan esetet, amikor az anyuka megszüntetett minden mesenézést és csodák csodájára megszűntek a hisztik is)

– Visszaveszel a programokból, beiktatsz pihenőnapokat, ha sok a tennivaló, akkor is betartjátok a gyerek napirendjét és szokott rutinját. Igyekszel úgy szervezni az életet, hogy a kicsi megkapja minden nap az elegendő pihenést, szabad játék lehetőséget, szabad mozgást.

– Ne az legyen a szempont, hogy gyorsan elhallgasson a gyerek, ne legyen láb alatt, kényelmes legyen mellette az élet! Ha ugyanis ez a törekvés, a gyerek gyakran úgy érzi, kevés figyelmet kap és ez teszi feszültté, frusztrálttá. Ők még lassabban élik az életet, sok-sok időt igényelnek tőlünk és osztatlan figyelmet.

– Oda kell figyelni, hogy egyen és igyon eleget a gyerek. A kisgyerekek sokszor annyira intenzíven vetik bele magukat a világ felfedezésébe, hogy elfelejtenek enni-inni, ilyenkor kérdezgetni, kínálgatni kell őket. Nem kell az asztal körül kergetni, hogy egyen, inkább legyen meg az étkezéseknek a szokott helye a napirendben, amikor együtt leülünk és közösen eszünk, így biztosan nem marad ki semmi.

– A túl sok édességet (ide tartoznak a rudik, tejszeletek, danoninok, kekszek, péksütik, pudingok stb.) evő gyereknek hamar leesik a vércukra és ilyenkor könnyebben kialakul a hiszti. Korlátozd a napi édességmennyiséget és adj helyettük inkább gyümölcsöt vagy cukormentes ételeket!

– Ne erőltesd az önállóságot! Minden gyerek szobatiszta lesz, ha eljön az ideje és ez vonatkozik a többi területre is, amit meg kell tanulnia a kicsinek. Játékos módszerekkel is sokat lehet segíteni a fejlesztendő készségeken és így kevésbé okoznak feszültséget ezek a kisgyerekben, mintha meggyőzéssel, szigorral próbálnád rávenni olyasmire, amire még nem áll teljesen készen.

Amit még fontos tudni a hisztiről:

Az első kisebb hisztik nagyjából 10 hónapos kor körül jelentkeznek, előtte nincs hiszti, a csecsemő sírásának mindig van konkrét oka és mindig a segítségkérés a célja (egy 10 hónaposnál fiatalabb baba nem tud hisztizni, még ha úgy is tűnik, hogy tiltakozik valami ellen, annak akkor is konkrét oka van)

10-16 hónapos kor között a babák többsége még könnyen kizökkenthető a hiszti kezdetén, így nem lovallja bele magát annyira. Gyakran működik a figyelemelterelés, vagy egyszerűen csak az, ha ölbe veszed, megöleled, megnyugtatod. Fontos tudni, hogy a megnyugtatás nem azt jelenti, hogy engedsz neki és nem “jutalom” a hisztiért. A megnyugtatás célja, hogy megtanítsa a kicsinek, hogyan kell megnyugodni, hiszen arra önmagától még nem képes.

A fáradt, túlingerelt gyerek a későbbi életkorokban is könnyebben lesz nyűgös és jut el a hiszti állapotáig. Bár gyakran a Kis-Néró hisztis viselkedés “műsírással” indul, de ha a gyerek fáradtabb, ha nem kap elég figyelmet, ha túlingerelt, akkor könnyen lesz distressz hiszti belőle és ilyenkor már ennek megfelelően kell megnyugtatni is.

Ha úgy gondolod, hogy a gyereknek tanulnia kéne valamit az adott helyzetből, akkor ne a hiszti alatt akard neki elmagyarázni mit kellett volna tennie, miért nem szabad és máskor mit kéne tennie, hanem a hisztit követően, miután már megnyugodott, beszéld át vele ezeket.

A distressz hisztik száma 2,5 éves korra csökken, 3 éves korra jelentősen csökken, 4 éves kor után pedig már csak elvétve fordulnak elő. Ha nem múlnak el, vagy a csökkenés után a számuk sűrűsödik, annak lehetnek:
– érzelmi okai (pl. testvér születése, óvodakezdés, óvodai konfliktusok feldolgozásával kapcsolatos nehézségek, érzelmi bizonytalanság),
– nevelési okai (következetlen nevelés, érzelmi biztonság hiánya),
– idegrendszeri okai (elakadások az idegrendszer fejlődésében, ezeket szakemberrel kell kivizsgáltatni és az olyan módszerek, mint pl. a TSMT torna sokat javíthatnak rajta)
– de lehetnek a háttérben eddig feltáratlan egyéb zavarok is (pl. asperger, autizmus spektrum zavar, hiperaktivitás stb.)

A hisztit nem szabad hatalmi harcként megélni. Nem arról van szó, hogy a gyerek a főnök a családban vagy, hogy direkt parancsolgatni akar. Te vagy a felnőtt, aki (elvileg) már képes uralni az érzelmeit, képes vagy megnyugtatni, segíteni neki az érzelmei kezelésében. Meg kell látnod a hiszti mögött a kisgyereket, akit elsodortak az érzelmei és segítened kell neki felállnia az érzelmi viharból.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

2 Comments

 • Vargáné Horváth Nikolett

  Reply Reply 2021. augusztus 25. szerda

  Varga Elena augusztus 12-én volt 3 hónapos.
  Születése óta fagyasztott anyatejet és kiegészítve tápszert kapott milumil ha start optimát.
  Eleinte a tápszer volt több mert kevés anyatejet kaptunk majd 3 hétig csak tápszer volt.
  Utána újra sikerült fagyasztott anyatejet vásárolni így egyre többet adtunk neki.
  Kapott Biogaia cseppeket de mikor jelentkezett a probléma és több volt az anyatej elhagytuk és laktáz cseppre cseréltünk.
  Hetekkel ezelőtt kezdődött hogy kezdenénk etetni és az első büfi után, az lehetett 20-60-100ml után nem akarta folytatni az evést elutasította, sírt.
  Egy evésre eleinte anyatejet és tápszert is kapott.
  Az elutasítás egyre gyakoribb lett ezt pedig “elterelő” etetéssel próbálkoztunk.
  Járkáltunk, énekeltünk, hintáztunk közbe és egyszer csak megette.
  Először 3 utána 4 óránként próbáltunk etetni de próbálkoztunk kisebb adatokkal is 2 óránként.
  Most olyan szintű az elutasítás hogy attól tartunk hogy a végén nem fogja elfofadni a cumisüveget.
  Úgy tűnik ha tápszerrel kínáljuk el sem kezdi szívni csak sír pedig látszik rajta hogy éhes. Hosszas sírás és próbálkozás után nehezen meg eszi.
  Bukni nem sokat bukik, az éjszakát át alussza viszont néha olyan mintha álmában “nyamnyogna”, így a reflux is fel merült bennünk, a vizet szívesen el fogadja de eddig különösebben nem itattuk.
  Születése óta a milumil ha start optimát kapta most pedig próbáltuk a sima milumil 1-est és a beba expert pro ha sensiduot is, de mintha ezek sem “ízlettek” volna neki.
  Mam anti colic cumisüvegünk van, 2 hónapos kora után kezdtünk a 2es cumival enni de most néha vissza váltunk 1es cumira.
  Ezen a problémán kívül jókedvű, kiegyensúlyozott baba. Pisis pelusok napi 7-8 kakis pelusok napi 1 vagy másnaponta 1.
  Születési súlya 2740 gramm és 3 hónaposan pedig 5900 gramm.
  Eddig jól gyarapodott de úgy látjuk hogy ez az erőltetett etetésnek nem lesz jó vége.
  Attól tartunk hogy teljes elutasításhoz vezet és nem fogjuk tudni megetetni.
  Evvel az “erőszakos” etetéssel napi kb 650 és 700ml között eszik 24 óra alatt.
  Tanácsát szeretném kérni hogy mit tehetnénk vagy épp mi lenne a megoldás.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2021. augusztus 29. vasárnap

   Elsőként meg kéne nézni, nincs-e valamilyen probléma a szájában, pl. kezdődő fogzás vagy, ami ebben a korban elég gyakori: szájpenész (fehér lepedék a szájban). Fogzásra fogzás elleni gélt lehet adni etetés előtt, szájpenészre pedig a gyerekorvos ír szert. Ha ezek nem állnak fent, akkor mivel már az elején sem akarja elfogadni a cumit, lehet hasfájásra gyanakodni, de nem légbuborék okozta gondra, hanem emésztési jellegűre, ami tápszeres babáknál gyakori. Ennek a leküzdésében két dolog segíthet:
   1. Gripe Water: ez 4 hetes kortól adható, abban segít, hogy etetés közben a bélmozgások ne okozzanak fájdalmat a kicsinek, nagyon hatásos.
   2. Tornásztatás naponta többször, hogy könnyebben emésszen: fektesd hanyatt, a két térdét húzd fel a pocakjához és lassan kifelé köröztesd úgy, hogy a térdei a hasát érjék.

Leave A Response

* Denotes Required Field