Tényleg aludni fog a baba, ha elhagyjuk a tejet? És a hisztiről is leszokik?

Facebook hozzászólásokban sokan tanácsolják egymásnak, hogy érdemes elhagyni a tejet és akkor megoldódnak a gyerekek alvás- és viselkedésproblémái. De vajon lehet-e ludas ebben a tej? És, ha igen, akkor a gyerek egyben tejallergiás is? Érdemes-e elhagyni vagy csak népi babona mindez? Utánajártam.

Röviden a válasz: ha egy kisgyerek kap tehéntejet (tej vagy tápszer formájában), illetve fogyaszt tejtermékeket és mellette nagyon rossz alvó, vagy nagyon gyakran hisztis, a tehéntej elhagyása jelentősen javíthat a helyzeten.

Természetesen ezt akkor lehet megtenni, ha a baba nem kizárólag tápszert fogyaszt, hanem mást is kellő mértékben eszik. Ha még sok tápszert iszik a hozzátáplálás mellett, megoldás lehet a hipoallergén tápszerre való áttérés is.

Hogyan csináld? Átmenetileg, legalább 2 hétre hagyjátok el teljesen az étrendjéből a tejet, tápszert, tejterméket (és az ezt tartalmazó ételeket) és figyeljétek, van-e változás.

Ha nincs, akkor az alvászavarok/hiszti nem a tejfogyasztással függenek össze. Ha van, akkor igen és ilyenkor felmerülhet, nincs-e GORD (erről bővebben lejjebb írok( vagy tejallergia a háttérben, amit viszont érdemes kipróbálni.

Anyatejes babáknál meg lehet próbálni, hogy 2 hétre az anya hagyja el teljesen a tejet/tejterméket, olykor ez is javulást hoz.

És, ha már eliminációs diéta: néha segít a jobb alvásban, ha anyatejes babák esetén az anya hagyja el teljesen a koffeint, gyerekek esetén pedig, ha elhagyjuk a kakaó és csokifogyasztást.

De miért is tanácsolják a tej elhagyását gyakran a gyerekorvosok? Azért, mert a tejallergia, illetve intolerancia kivizsgálása hosszú folyamat, míg az átmeneti elhagyással a viselkedésproblémák, alvászavarok javulni kezdenek és kiderül az is, hogy szükség van-e a további vizsgálatokra.

De pontosan mi is áll a háttérben? Miért okoz a tej alvászavart és hisztit?

A babáknak nagyjából 16%-a szenved valamiféle ételintoleranciában, amit aztán jó esetben később ki szoktak nőni, ezeket összefoglaló néven GORD-nak (ételallergia, intolerancia és reflux) nevezik. Nagyobb az esély a kialakulására ha a családban van ekcémás, atópiás dermatitiszes és szénanáthás eset.

A GORD tünetei csecsemőkorban:

– baba nyugtalan alvó, hasfájós, tekereg álmában, pukizik,
– a hasfájás estefelé és éjszaka erősödik,
– lassú hízás vagy stagnáló testsúly,
– teli hassal nem vagy csak nyugtalanul tud aludni a baba.

A GORD nem jelent még tejallergiát, az ebben szenvedő babák 5-15%-a mutat intoleranciát a tejjel szemben (amit aztán később kinő) és 2-7,5%-nak van tejallergiája.

Az allergiás babák általában a fentieknél erőteljesebb tüneteket mutatnak:

– zselé-szerű vér a székletben,
– angioödéma, duzzanat a szem és a hangszalag körül, köhögés étkezés után,
– reflux,
– hányás,

Hogyan okoz viselkedési problémákat az ételintolerancia?

Nem csak a tej, hanem a tojás vagy éppen a gluténallergia (valamint más ételintoleranciák) is okozhat viselkedészavarokat, nyugtalanságot, ingerültséget.

Ennek az az oka, hogy amikor a gyermek megiszik pl. egy pohár tejet, a szervezet elkezdi termelni a citokineket, az ebből eredő agyi gyulladás distressz hisztihez, ingerlékenységhez, szorongáshoz, depresszióhoz vagy agyködhöz vezethet. Ha gyermek már emésztési zavarokkal küzd, az ételérzékenység a szivárgó bél szindróma eredménye is lehet. A szivárgó bél a rossz felszívódás miatt vitamin- és ásványianyag-hiányt okozhat, ami hozzájárulhat a további tanulási vagy viselkedési nehézségekhez, valamint további ételérzékenység alakulhat ki.

Ha nem tudod eldönteni, mi okozhatja a tüneteket legalább hét napig vezess étkezési naplót vezet és írd fel az összes elfogyasztott ételt, valamint az ebből eredő tüneteket és viselkedést. A sértő élelmiszer eltávolítása a gyermek étrendjéből óriási változást hozhat a gyerek érzelmi és fizikai állapotában. Fontos, hogy egyszerre csak egyet hagyj el az étrendjéből és várj legalább 2 hetet. Ha ugyanis összevissza próbálkozol, egyszerre több ételt hagytok el, csak 1-2 napra hagyjátok el, akkor nem fog kiderülni, valójában mi is okozza a panaszokat.

Természetesen, ha allergiára gyanakszol, mindenképpen érdemes nem csak elhagyni az adott allergént, hanem kivizsgáltatnod a gyermekedet, hiszen lehetséges, hogy további ételekre is intoleranciát mutat vagy az allergia már emésztőrendszeri elváltozásokat is okozott, amik kezelésre szorulnak.

Gyanú esetén tehát valóban segíthet a jobb alvásban és a hisztik számának csökkenésében az allergének pl. a tej elhagyása, érdemes lehet próbálkozni vele. Ha hosszabb ideig hagyjátok el a tejet, a benne levő kalciumot, vasat, fehérjét, más forrásokból is pótolhatjátok (kalcium és vastartalmú zöldségek, hús, hüvelyesek).

Források: Food Allergies Can Affect Behaviour In Children Nicky Seabrook BSc.Dip.IONmBANT CNHC,
Cows milk protein allergy and baby sleep, Karen Faulkner

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

10 Comments

 • Zoé

  Reply Reply 2024. március 04. hétfő

  Kedves Ági,

  Tanácsodat szeretném kérni. Lányom 2 éves 10 hónapos, pár napja kezdtem az elválasztást vele. Egy éve már csak az esti és a nappali alváshoz kapott cicit,( csak azon aludt el) így viszonylag könnyen veszi nappal. Éjjel viszont változó,attól függ épp mennyire jön a foga.
  Azt tudni kell, hogy erősen valószínű, hogy tejallergiája vagy intoleranciája van neki, így én is és ő is tejmentesen étkezünk. Ameddig ez nem derült ki számomra, addig éjjel 7-szor is ébredt és sokszor órákon át fent is maradt éjszaka. Ez a tejtermékek elhagyásával megszűnt, de ébredni ébredt, ( 3-4szer) csak cicin aludt vissza. A fogzást is nagyon megszenvedi csak cicin bírt megnyugodni, viszont ennek most vége ( közösen jutottunk el oda, hogy elválasztom, mert már ő is mondta, 3 perc szopi után, hogy üres a cici, és magától elkezdte kérni a növényi tejet.) Az éjszakáink persze, nem is lettek jobbak a cici elhagyásával ( ahogy ezt te is írtad már többször nem ezért kel éjszaka). Én azt gondolom még mindig a foga lehet a ludas, az utolsó két foga jön vagy három hónapja ( ez normális?) és semmilyen krém, fájdalomcsillapító, homeopatiás szer nem használt csak ideig-óráig sajnos. Biztos mi, illetve én ronthatok el valamit gondolom, már az is megfordult a fejemben csak visszaadom neki a cicit a természetes fájdalomcsillapító hatás miatt, de úgy gondolom ezzel rossz döntést hoznék, mert elhatároztam magam, elfogadta ( bár még nyilván nem teljesen és javában az elengedés fázisában vagyunk). Mit gondolsz erről? Az orvosok nem hajlandók allergia tesztre küldeni mert a tejallergia vagy intolerancia nem összes tünetét produkálja és állítólag 3 éves kor alatt téves diagnózis is lehet ( külföldön élünk). A fogzásra azt mondják, hogy olyan nincs, hogy szinte folyamatosan fogzik egy gyerek, de az én lányomnak egy fog másfél hónap volt.. Három és fél hétig kinlodott, aztán volt három jó éjszakánk, amikor csak egyszer ébredt, aztán megint kezdődött előlről. Az altatásra azt mondják én rontottam el, mert cicin altattam. Össze is zavarodtam rendesen, mert az ösztönömre hagyatkozva vettem el a tejterméket végül és azzal megszűnt a másfél éven át tartó órák hosszat tartó ébrenlét. De az ébredések nem. Amióta elvettem én sokkal kevésbe bírom az ejszakázast, hirtelen kezd kijönni rajtam a három évnyi nem alvás, ráadásul a pajzsmirigyem is rossz. ( alulműködésem van, de jelenleg tùlműködik). Mit gondolsz lehet az, hogy a fogzás ennyire fájdalmas legyen? Vagy valami elkerülte a figyelmemet? Illetve még egy kérdésem van, ahhoz, hogy teljesen elapadjon a tejem, nem szabad csak minimálisan kifejni egy keveset? ( csomósodäsra hajlamos a mellem. Válaszaidat előre is nagyon szépen köszönöm. Remélem sikerült érthetően leírni kérdéseim. További jó munkát!
  Zoé

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2024. március 24. vasárnap

   Valószínűleg a fogzás is bántja és a tejallergia is. De megnézném azt is, a nappalok milyenek, mert ez is kihatással lehet az éjszakára.

   Ha nappal sokat hisztizik, feszült, akkor éjjel is ez a feszültség lehet rá hatással. Érdemes lenne végignézni, mi is okozza ezt nála:
   – ha néz tévét, mesét, tabletezik stb. akkor azt teljesen megszüntetni (nem csak 1-2 napra, hanem több hétre), megnézni, van-e hatása,
   – a nappali alvás mindig legyen meg, ha nem piheni ki nappal magát, az kihatással lehet az éjszakára is és több hisztihez is vezet,
   – kiegyensúlyozott és nagyjából állandó napirend nappal sok mozgással a szabad levegőn délelőtt és délután is (ez alap legyen, amikor csak lehet)
   – ha nappal hisztizik mindig megnyugtatni, nem vitatkozni vele stb. csak mellette maradni, amíg el nem múlik
   – éjszakára lehet a Mesélő Hold nevű illóolajkeveréket párologtatni (sokat segíthet)

 • Németh Lívia

  Reply Reply 2023. augusztus 01. kedd

  Kedves Ági!

  8 hónapos lesz a kislányom aki nagy “cicifan”. Szépen haladunk a hozzátáplálásban, tejet reggel-délután-este iszik, illetve éjszaka. A probléma az, hogy cicin alszik, így ha az ágyába kerülése után is ébred, akár 20-30-40 perccel csak cicivel tudom újra visszaaltatni. Ez leginkább a délutáni alvásnál probléma, valamint éjszaka. Az esetek többségében nem is szív már, elég ha a szájába kerül a cici már alszik. Hiába próbálom simogatni, ringatni, mesélni, olvasni vagy cumit a kezébe adni, kiabál. Le tudnám erről valahogy szoktatni? Apa és mama is el tudja altatni ringatva csak én nem.
  Köszönöm előre is! 🙂

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. augusztus 20. vasárnap

   Az a gond, hogy nálad érzi a tejszagot, ezért csak ezt fogadja el. Vagy azt tudod tenni, hogy vársz egy kicsit, pár hónap múlva úgyis kinövi vagy megpróbálod szigorúan csak cici nélkül altatni bármi is történjék. Képes rá, hiszen mással meg tudja csinálni, de az elején biztosan nehezebben fog csak elaludni, tovább fog tartani az altatás, 1-1 alvás akár teljesen kimaradhat majd. Azt is megpróbálhatod még, hogy cicin altatod el, de visszaalvásnál nincs cici. Ha nem alszik vissza, az se gond, majd a következőnél elalszik megint. Ettől pár napig felborul a napirend, de utána megtanul magától visszaaludni, cici nélkül és egyre hosszabbakat fog aludni.

 • Netti

  Reply Reply 2022. szeptember 29. csütörtök

  Kedves Ági! Én is a tanácsodra lennék nagyon kíváncsi. A kisfiam lassan 2 éves lesz de még mindig kb óránként megébred az alvása alatt(akár esti akár délutáni) és csak cicin nyugszik meg (általában gyorsan vissza is alszik). Próbáltuk, hogy a férjem altatja vissza, iszonyatos ordítás lett a vége és vagy nagyon nehezen ment a vissza alvás vagy sehogy sem. Nagyon jó étvágyú, kb mindent megeszik de még mindig erősen cici függő kisfiú. A fogzást megszenvedi. Én egyre kialvatlanabb vagyok és nagyon szeretném ha ezek a megébredések ritkábbak lennének. Ráadásul lassan kezdjük a bölcsit és még nem látom hogy is fogjuk túlélni az ott alvást… A másik amiben a tanácsodat kérném, az a gyerekülésbe való beültetés lenne. Állandó ellenkezés, kifeszítés, kicsavarodás a válasz minden próbálkozásomra. Szabályosan be kell erőszakolnom az ülésébe amit persze nagy ordítással meg is köszön. De az addig tart, az úton semmi baja nincs. Imádja az autókat és legszívesebben a vezető ülésben ülve közlekedne 😀 de erre még egy pár évet várnia kell. Viszont tényleg minden autóba helyezés egy kínszenvedés. Van erre megoldás??? Köszönöm szépen a vaálaszokat 🙂

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. október 09. vasárnap

   Nem a cici miatt ébred gyakran, hanem valami zavarja az álmát és ezért ébred gyakran, a cicit csak azért kéri, mert megszokta, ez nyújt neki biztonságérzetet a visszaalváshoz. Ez akkor fog jelentősen változni, amikor már az idegrendszere megérik a még hosszabb mélyalvásra és elmúlik az az ok, ami miatt most gyakran ébred. Esetleg amit addig meg lehet próbálni az a Mesélő Hold nevű illóolaj keverék párologtatása a szobában vagy este lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea.

   Az autósülésnél játsszátok el párszor, hogy csak játszotok az autóban, nem mentek sehová, pl. együtt takarítjátok, törölgetitek az autót, ez segít oldani az autóval kapcsolatos rossz érzéseket (nyugton kell benne ülni stb.) Játszhattok olyat is, hogy játékból ő „vezeti” az autót, de előtte beültetitek az ülésbe a mackót, aztán játékból megérkeztek és kiveszitek a macit. Utána a következő alkalomnál, amikor autóztok, vihetitek a mackót és beköthetitek mellé az ülésbe biztonsági övvel, utána pedig ő ül be a saját ülésébe. A lényeg, hogy játékosan próbáld oldani a feszültségét az üléssel kapcsolatban.

 • Dakóné Szántai Szandra

  Reply Reply 2022. augusztus 12. péntek

  Kedves Ági!
  Szeretném ha esetleg tudna valami tanácsot adni arra h kislányom elmúlt 2 éves és minden éjszaka felsír, (van h ordítva) nem 1x nem 2x, van h alig lehet megnyugtatni, vissza van adva a cumi a szájába és vissza fekszik de van h megint elkezd sírni mielőtt vissza aludna. Tudni kell h ez az óta van mióta el kellett költözünk itthonról felújítás miatt, akkor az apukája mellett aludt, most pedig ahogy eddig is az apukája mellett a saját ágyába!(2 hete hogy már haza költöztünk)
  Napközben is mikor alszik elég sűrűn felkel, akkor általában nem sír csak szét néz és alszik tovább, van egy 2 hónapos kistesója esetleg ez is közre játszhat? Vagy mi lehet az oka? Mostmár elég fárasztó azért h minden éjszaka ezt csinálja és így mi sem tudunk rendesen pihenni, mi lehet ennek az oka?
  Előre is nagyon szépen köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. augusztus 14. vasárnap

   Egyszerre sok volt neki ez a sok változás (költözés, kistesó születése), ezért most éberebben alszik. Érdemes lenne nappal is többet babusgatni, tartani az állandó napirendet, ha lehet most ne legyen olyan változás, ami a megszokottól eltér, babusgassátok sokat. Meséljetek neki sokat a saját kis életéről, olyan dolgokról, helyekről, emberekről, amiket ismer és szeret, találjatok ki kis történeteket. Esetleg segíthet még este lefekvés előtt, ha elmesélitek neki a napját, ezzel fel tudja majd dolgozni a sok új élményt.

 • RekaBognar

  Reply Reply 2022. augusztus 02. kedd

  Kedves Ági! Véleményedre lennék kivancsi: közel 3éves kislányom 1hete megkezdte a bolcsi szunetet. Eddig is aktív volt napkozben, nehezen farasztható. Viszont mióta a szünet tart hiába találunk ki (magunkat is lefárasztó) programokat, egyszeruen nem bir lenyugodni. Van, hogy a delutani alvas is kimarad, pedig tartjuk a bolcsi es az itthoni napirendet is. Egesz nap porog, beszel, magyaraz és hisztizik. Hisztik akár sikitozasig, onkivuleti allapotig is elmennek. Nem tudjuk kizökkenteni, hiába probáltunk mar mindent. Miutan megnyugszik „cukiskodik” es folytatja a zizegést. Mi az a pont, amig ez normalis? Vagy mit tehetunk?
  Még egy fontos dolgot említenék, hogy a kistesó 3 hónapos.
  Köszönöm a segítséget!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. augusztus 07. vasárnap

   Szerintem a figyelmedet szeretné. Pár napig próbálj meg extrasokat foglalkozni, játszani vele, sok-sok ölelgetés, kapcsolódás, amíg fel nem töltődik „anyával” és meg nem nyugszik.

Leave A Response

* Denotes Required Field