Miben hasonlít? Miben más? (JÁTÉK)

Miben hasonlít rád a gyermeked egyénisége és miben más? Írd le, mit tapasztaltál vele kapcsolatban szeptember 26.-án hétfőn déli 12 óráig ide a hozzászólások közé és nyerj belépőt Vida Ágnes legújabb Egyéniség Születik című online tréningjére 6900 Ft értékben!

A feladat

Írd le a hozzászólások közé mi az, amiben úgy látod hasonlít rád a gyermeked természete és mi az, amiben más!

Ne feledd! a hozzászólásod felett mindenképpen add meg a teljes nevedet és azt az e-mail címedet, amin elérhetünk, ha nyertél.

A nyeremény

Ha válaszolsz a kérdésre, sorsoláson veszel részt, amelyen a 3 legszerencsésebb válaszadó belépőt nyerhet az Egyéniség Születik című 2 hónapos online tréningre 6900 Ft értékben. Ezen a tréningen olyan módszereket adok majd át, melynek segítségével megismerheted a gyermekedet és önmagadat, mint szülőt, és a gyermeked személyiségének megfelelő nevelési módszereket alakíthatsz ki. A tréning során végigvezetlek a gyermeked lelki fejlődésének első 5 évén, és megmutatom, hogyan kell kezelni az első 5 év során felmerülő nevelési helyzeteket úgy, hogy a gyermek ne sérüljön, az egyénisége érvényesüljön, és az általad felállított nevelési célok is megvalósuljanak.

A határidő

Hozzászólásokat beküldeni legkésőbb szeptember 26.-án hétfőn délig lehet.
Sorsolás: szeptember 26.-án hétfőn 18 órakor.

A JÁTÉKOT LEZÁRTUK!
A nyerteseket holnap e-mailben értesítjük.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

246 Comments

  • B.-Soós Mónika

    2011. szeptember 23. péntek

    A mi kislányunk 16 hónapos. A személyisége, akárcsak a külseje jelenleg Apára jobban hasonlít. Velem ellentétben visszahúzódóbb, az idegenekkel lassan oldódik, vagy néha egyáltalán nem óhajt ismerkedni. Nem szereti a sok embert, korához képest türelmes -még ;), kitartó kislány. Amiben rám hasonlít, az a „majom szeretet”, egy ölelés, egy puszi, egy simi bármikor jöhet Anyától. Ha mosolyog azt teli szájjal teszi, és ismert terepen már magabiztosan mozog.

    Üdv.: Móni

  • Varga Mónika

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia!

    Egy most 10 hónapos kislányom van.
    Külsőleg az arca tiszta apukája az újjait inkább tőlem örökölte.
    Belsőleg türelmetlen, akaratos és ha nem sikerül valami,akkor hisztizik pont mint az apukája. Sajnos egyelőre még nem sok mindent látok amit tőlem örökölt volna de kiskoromban én is imádtam a sétát és a hintát pont mint a lányom.Illetve elég könnyen barátkozik és mosolygós ebben viszont rám hasonlít. Szerencsére ha kell eljátszik valamennyit egyedül is. Ezt is inkább tőlem örökölte, mert az apukája egyáltalán nem ilyen. Viszont a viz szeretetét az mindkettőnktől örökölhette mert mind a ketten úsztunk régen. Illetve én más vizes sportot is csináltam. Igy ő is nagyon szeret babaúszásra járni.
    hát kb ennyi.

    üdv Móni

  • Nagy Tóth Ildi

    2011. szeptember 23. péntek

    Sziasztok!

    16 hónapos kislányunk külsőre kevésbé, de belső tulajdonságait tekintve főleg rám hasonlít (ami talán nem csoda, hisz egy jegyben születtünk).

    Nagyon szeret ismerkedni (felnőttel és gyerekkel egyaránt), szerepelni, szinte mindenkire rámosolyog, nagyon sokat beszél. Szereti, ha adok neki „feladatot”, amit a maga kis szintjén meg tud csinálni. Igényli a sok figyelmet mind a két szülőtől. És már most elég csajszis 🙂

    Ugyanakkor nem elég kitartó, nem szeret szöszmötölni, elég félénk az új dolgok kipróbálásában. Ez utóbbi igen sok türelmet és kitartást igényel- főleg tőlem- de ilyenkor mindig emlékeztetem magam arra, hogy én magam milyen voltam is 🙂

  • Rátódiné Szántó Regina

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia!
    Az én kisfiam október 1.-én lesz 7 hónapos, nagyon akaratos, türelmetlen kisbaba. Már születésétől kezdve ilyen volt. Már a kórházban is mondták a védőnő stb. hogy nem lesz vele könnyű dolgom főleg kezdő anyukaként.A Férjem egy roppant türelmes,nyugodt ember Én temperamentumosabb vagyok. Valószínüleg ebben a kisfiam rám hasonlít.Amúgy nagyon szépen fejlődik,ügyes,minden érdekli,gyönyörű kisfiú.(nem csak szereintem)
    Üdv.
    Regina

  • Körmöci-Kéri Mónika

    2011. szeptember 23. péntek

    Kislányom, Évi baba másfél éves. Teljes mértékben a két család jellemzőinek összessége, nemcsak apa és az én tulajdonságaim, hanem a nagyszülőké is erőteljesen megmutatkoznak. Tőlem örökölte nyúlánkságát, kézformáját, de vékony csontjaimat már nem. Ő erős felépitésű mint apukája és annak anyukája. Nagy barna szemei, akárcsak sajátjaim de az apukája tekintetét látom benne. Ovális arca pedig az apósomtól van. Imád aludni akárcsak az én anyukám és szereti a gyümölcsöket mint az apukám. Ugyanabban a pózban, oldalt fekve, karjait hátára engedve alszik el mint az apja. Én igy nem tudnék, kényelmetlen lenne és a hosszú alvás pl. rám nem jellemző.Kiváncsi és érdeklődő, mint én, folyton kérdez és meséket, történeteket szeret hallgatni, de ezek mellett végtelenül nyugodt és megfontolt, tipikus „kényelmes” gyerek. Akár a férjem:-)
    Szeretem fürkészni mozdulatait, arcocskáját mert mindig felfedezek valamit, mit tőlünk kapott.

  • Rita

    2011. szeptember 23. péntek

    Sziasztok!
    Fiam, Balázs 4 éves. „Tiszta anyja” – mondják, ha velem van. „Tiszta apja” – halljuk, ha párommal látják. De alapvetően a fejformája, szeme alakja, szája és orra az enyém. Szeme színe és a hosszú szempillák apától öröklődtek. A természete is inkább hozzám áll közelebb, könnyen kiengesztelődik, hatalmas a szeretet igénye, nem szereti, ha haragszom rá. Már most tudja, hogy a játékai akkor maradnak meg, ha rendben tartja őket és vigyáz rájuk. Ezt sajnos nem apukájától örökölte 🙂 Nagyon fogékony, okos, humoros és lustácska, mint én.
    Kislányom, Emma 6 hetes, így egyelőre csak a külső alapján tudom hozzánk hasonlítani. Rá még én is azt mondom – „Tiszta apja”. A fejformája, haja, szeme, orra, tokája apáé, a füle talán az enyém. De sokszor látjuk benne a nagy és okos bátyját is.
    Remélem, Emmácska is olyan gyönyörű és okos lesz, mint Balázskám, csak a verekedős, harapós korszak maradhatna ki 🙂
    Üdv. Rita

  • Laura

    2011. szeptember 23. péntek

    Kedves Ági!

    Köszönöm a lehetőséget!

    Van egy 22 hónapos kislányom, aki ugyanolyan akaratos, makacs, hisztis, mint én voltam kis koromban. Most is megvan a makacsság és akaratosság bennem, így nagyon sokszor összezördülünk, nem találjuk a közös hangot, mert nem enged egyikünk sem. Pontosan ezért a tesztet is megcsináltam, amit küldtél. A válaszok alapján azt hittem, hogy majd nagyon hárpia anyuka leszek, erre az Engedékeny jött ki. Először ledöbbentem, aztán amikor elolvastam, leesett az állam. 99,9%-ban illik rám. Elképesztő. Igyekeztem ezen változtatni, de még hosszú az út odáig… Nem is tudom, hogy hogyan kezdjek hozzá…

    Amiben más mint én, az az, hogy kitartó, nem adja fel, ha valamit el akar érni, azt tűzön-vízen keresztül viszi. Ügyesen megold minden problémát és nincs önbizalomhiánya.

    Kisfiam 4 és fél hónapos, most még csak ismerkedünk. De már látom, hogy ő is a makacsság mintaképe lesz 🙂

    Amiben eddig más, mint én? Hát először is, ő fiú én meg lány :D, nos a viccet félretéve: Mindig nevet és pozitívan fog fel minden dolgot.

    Ez egy olyan tulajdonság, amit nagyon szeretnék elsajátítani 🙂

    Gyerekeink tanítani jöttek, így lesz mit tanulnom azt hiszem.

    Ne haragudj, hogy nem írtam teljes nevet, de meg van rá az okom, hogy ne írjam le. Az e-mail címem viszont a teljes nevem, így ott meglesz.

    Üdv.
    Laura

  • Gonda Klára

    2011. szeptember 23. péntek

    Sziasztok!

    Kisfiam 3 éves. Még mindig próbálom őt megismerni, ami nem is olyan egyszerű, mivel még nem beszél folyamatosan, és számtalanszor előfordul, hogy nem akar válaszolni a kérdésemre.
    Rám hasonlít abban, hogy szeret eltűnődni, egy helyben állva szemlélődni. Nem beszél sokat (eddig), én is ilyen vagyok.
    Sokat szaladgál, szereti az autóval kapcsolatos dolgokat, ebben az apjára hasonlít.
    Egy éve még zárkózott volt, ebben rám hasonlított, de mióta bölcsibe jár, nyitottabb lett, így inkább apja fia.
    Ja, a „lényeg”, eddig úgy látszik, balkezes lesz, és én is az vagyok! 🙂
    Üdv!
    Klári

  • Tünde

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia!

    Két kisfiam van 2 év korkülönbséggel!

    A nagyobbik fiamra (aki 31 hónapos) azt szokták mondani, hogy tiszta apukája, de ahogy egyik barátnőm megfogalmazta tiszta apja, de a tekintete az enyém. Ez a külső.
    Belsőleg, ő is úgyanolyan könnyen teremt kapcsolatot másokkal, mint ahogy én és nagyon mosolygós is, de akár csak apukája nagyon határozott, már most irányít/ irányítani akar. Már azon mosolygok, hogy azon családoknál, ahol „nő uralom van”, jellemzően az apuka tanulja meg lehajtani a WC ülőkét, a mi családunkban (ahol igazi „férfi uralom van”, lehet én fogom megtanulni felhajtani! 🙂
    És akárcsak apukája vagy én gyerekként, szintén be nem áll a szája! Főleg most, hogy a „miért?” korszakban van, nincs olyan válasz, amire újabb kérdés ne érkezne! 🙂

    Amiben mások vagyunk?! Hát az ő kommunikációja, akárcsak az apukájáé sokkal direktebb, de gondolom ez életkori sajátosság is. Én azért ha valami nem tetszik, próbálom sokkal finomabban közölni, becsomagolni a mondanivalómat, ügyelni arra, hogy ne bántsak meg másokat!
    És ami még különbség az a pihenés, alvás. Én sajnos akármilyen fáradt vagyok, nagyon éber alvó vagyok, a legkisebb zajra felébredek, ő viszont ha fáradt, akkor könnyen elalszik és akkor olyan mélyen alszik, hogy bármit lehet mellette csinálni!

    A kisebbik fiam, aki 7 hónapos már most látszik, hogy sokkal erősebb akaratú gyerek lesz! Ebben igazán apukája, ha valamit nagyon akar, vagy nagyon nem tetszik addig hallatja a hangját, amíg kedvére nem teszünk! Mondhatni nagyon jó az érdek érvényesítő képessége, ez nekem nem az erősségem! 🙁 De szerencsére akárcsak a testvére és én is, ő is nagyon mosolygós baba!
    Amiben sajnos még rám hasonlít, hogy ő nagyon éberalvó! 🙁
    üdv:
    Tünde

  • KÖVI GYÖRGYI

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia az én kisfiam 10 hónapos.Nagyon vidám ,nyugodt kisbaba,szeret sokáig aludni,ebben mind rám hasonlít.Viszont vannak rossz tulajdonságai is amiben ugyancsak rám ütött például a makacsság és ha mondhatok ilyet kicsit bosszúálló típus.Nyitott és kedves az emberek felé ,mindenkire mosolyog, könnyen barátkozik,ebben apukájára ütött.ÜDV Györgyi

  • Tóth-S. Ibolya

    2011. szeptember 23. péntek

    Az én kisfiam 10 hónapos. Nyugodt, kiegyensúlyozott baba és ugyanolyan mosolygós, mint én 🙂

  • Milesz Brigitta

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia Ági!
    A kicsi fiam külsőre pont olyan, mint én voltam kicsi koromban. Kedves és kiegyensúlyozott kisgyerek. Amiben még rám hasonlít, hogy nagyon érdeklődő, mindent megnéz, egyre többet tud, mi mire való. Ezeket sokszor ismétlem is neki. Mi, mire való, mit szabad és mit nem. Viszont elég határozott és akaratos, amit ő elképzel, attól nehéz eltántorítani, ezen kívül rendkívül mozgékony. Ezekben inkább Apukája. 🙂
    Üdv,
    Brigi

  • Vera

    2011. szeptember 23. péntek

    Sziasztok!

    Az én kisfiam 9 hetes. Azt már most látom, hogy a türelmetlenségét tőlem örökölte, viszont hamar ráun egy-egy játékra, ebben a férjemre hasonlít.

    Üdv.: Vera

  • Viki

    2011. szeptember 23. péntek

    Sziasztok!

    Zemmel Viktória
    e-mail:nv82@citromail.hu

    Kislányom 9 hónapos.Nagyon nehéz Vele,mert túlnyomó részt rám hasonlít.Borzasztó akaratos,mint én.Még így is,hogy babanyelven beszél,az övé az utolsó szó,ahogy az én esetemben is!
    Rossz alvó és válogatós,mint az apukája.Ugyanakkor nagyon interaktív érdeklődő és értelmes baba!Ebben is apukájára hasonlít.
    Nagyon barátkozós bújós kislány.Ez az én számlámra írható……..
    Üdv.
    Viki

  • Gulyás Renáta

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia Ági!

    Két gyermekem van, Grétike 2 éves, a kisfiam Kristófka 4 hónapos. Amikor megszületett a fiam, szembesültem vele, hogy mennyire különböző egyéniségűek tudnak lenni a gyerekek. A lányom rendkívül akaratos korszakát éli, és pici korától kezdve utálja, ha korlátozva van valamiben. Pl. ruhák által, vagy ha körömvágáshoz lefogjuk a lábát, de még a törölközőbe burkolást sem szereti. Nem lehet akármikor szeretgetni, csak ha „ráér” és kedve van! A férjem anyukája szerint, úgy haragszik, kapja fel a vizet, mint az apja, úgy sértődik meg mint az anyja. 😀 Ez igaz! 😀 De imádnivaló, mint mindketten a férjemmel! 😀
    A kisfiam szöges ellentéte, borzasztóan igényli a kommunikációt, a szeretgetést, dédelgetést, simogatást bármikor. Nem csak külsőre hasonlít rám, hanem ugyanolyan erős a szeretetéhsége, mint nekem, és ugyanannyira tud szeretni is. Nagyon kimutatja az érzelmeit, sikítva örül egy mosolynak is. Párom visszafogottabban , én önfeledten, könnyekig meghatódva tudok örülni! Fiam bújós kiscica! Én is ilyen voltam, és szerencsére nem nőttem ki! 😀 Azt hittem a lányok ilyenek, de tévedtem, fiam sokkal bújósabb gyermek! 🙂

  • Szikora Adriana

    2011. szeptember 23. péntek

    Helló!
    Kislányom 18 hónapos. Külsőleg tiszta anyja, kivéve a szemeit, mert azokat apucitól örökölte. Eleinte nagyon nyugodt, szöszmötölős baba volt, sokat játszott egy-egy dologgal, forgatta, minden oldalról megvizsgálta, megtapogatta, nyalogatta, ráérősen mint az apja ennyi idős korában. Mászni is, járni is későn kezdett (szintén mint apa), de amióta elindult, nincs megállás. Jön-megy, fut, mindig dolga van:-) Sokkal mozgékonyabb mint mi szülők, s amiben hasonlít rám: szereti nagyon a könyveket, újságokat, állatokat, s itt-ott türelmetlen, ha valami nem sikerül neki, de viszonylag könnyen megnyugtatható és kezelhető. Szép szóval többre lehet menni nála mint bármi mással. Ezenkívül ő is szereti a precizitást. Amiben nem hasonlít: Sokkal nyitottabb a világra mint én és minden érdekli, szereti a nyüzsgést és ha sok ember van körülötte.

  • Martonné Oláh Ildikó

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia!

    Az én kislányom most 19 hónapos, és szinte mindenben az apukájára hasonlít. Külsőleg legfőképp:)De a természete is…nagyon makacs, akaratos és céltudatos.Rendkívül mozgékony, ebben talán rám is hasonlít, és is elég pörgős életet éltem -már ami a munkát illeti-szülés előtt.Rendkívül ragaszkodó,ebben is hasonlít rám:)Már most látszik, hogy rafinált, no ebben is az apukájára hasonlít:)
    Üdv

  • Maczali-Mihálydeák Erika

    2011. szeptember 23. péntek

    Kislányom első ránézésre az apjára hasonlít (hozzám csak deréktól lefele a rövid lábaival :))… s másodikra is. Minden érdekli, aminek kereke van, s motorja, vagy amit szerelni kell, vagy szerszám, még parkolni is jobban tud nálam :), s még a zenei ízlése is az apjáé.
    De nagyon érdeklődő, szereti nagyon a könyveket, mint én, s ez engem boldoggá tesz s tulajdonképpen elég is nekem. Bár még biztosan vannak hozzám hasonló tulajdonságai, mást nemigen tudnék felsorolni. 🙂

  • Melinda

    2011. szeptember 23. péntek

    Sziasztok!
    Hát ez nagyon érdekes felkérés és nagyon elgondolkoztam azon, hogy hogy is van ez…Férjemmel ketten nagyon hasonlitunk egymásra. Kisfiunkkal együtt mindhárman a szűz jegyében születtünk. Nagyon sok hasonlóságot találunk gyermekünkben és bennünk.
    Pl. Ha mosolyog olyan mint az anyja, ha figyel akkor teljesen az apjára hasonlit. 😀
    Mindent megvizsgál, kutat, húz, keres stb. Apja kiskorában volt olyan, anyja később. 😀
    Eleinte nem fogadta el a gyümölcsöt, azt gondoltunk az apjára fog ütni, mert ő sem eszi…most szivesen majszol bármit, mint az anyja.
    Focizik az apjával…rúgják a labdát, de ugyanakkor szeret táncolni, rakosgatni, olvasgatni, mint az anyja.
    Amiben nagyon nehéz számomra, az a temperamentuma…a jelenlegi…fel kell hozzá nőnöm, mert én egy eléggé nyugodt, türelmes, stabilitást szerető tipus vagyok, a kedves kisfiúnk pedig olyan mint a forgószél. 😀
    S még folytathatnám. Megkérdezem a nagyszülőket is, ők hogyan látják, mit ismernek fel unokájukban…:D

  • Anett

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia!
    Kisfiam most 18 hónapos szeret emberek között lenni és azt,hogy szeressék mindent elkövet.Érzékeny,szereti a plüssöket és vigyázz rájuk,mint én voltam gyereknek.Szeret a középpontban lenni néha még produkálja is magát.Akaratos már csak azért is típus.Ezek mind rám is jellemzőek.Ha dühös akkor a dühét fizikailag adja le,mint apukája valami nem sikerül földhöz vágja.

  • Melcsi

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia!

    Az én is kislányom 2 éves, akaratos, és nagyon dacos, bár ebben az életkorban ez jellemző. Ennek ellenére egy nagyon okos, és jó kislány. Amiben hasonlít rám az apjával ellentétben, hogy nagyon jó alvó, kézügyessége is megmutatkozik, szépen eljátszik egyedül is, fantáziavilága kibontakozóban van, rendmániás, és nagyon huncut. Az apja tulajdonsága pedig, hogy izgő-mozgó, társaságkedvelő, szeret a középpontban lenni.
    üdv.: Melcsi

  • Pintér Anita

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia!
    Az én kisfiam 25 hónapos és kb egy hónapja kezd jobban hasonlítani rám a természete.Nagyon akaratos,és mivel énis így elég sűrű köztünk a konfliktus,amit aztán komprumisszumokkal oldunk meg!Bújós tipus is de ha csak olyan a kedve(ebbe szintén rámhasonlít),és akkor össze-vissza puszilgat!Nagyon örökmozgó,barátságos,mindenkinek messziről köszön,imád társaságban lenni.
    Amiben különbözünk?Hááát olyan nemnagyon van,de talán az hogy nagyon jóevő mint az apja.
    További szép napot!
    Anita.

  • Ildi

    2011. szeptember 23. péntek

    Két kislányom van.
    Tűz és víz.
    A nagy, nyugodt, csendes elismerésre vágyó, kiegyensúlyozott. Sokban hasonlítunk. Őt ezért szeretem.
    A kicsi szeles, akaratos, örök-mozgó, pörgős baba. Olyan kis viharos személyiség. Mindent elér, őt pont azért szeretem, mert annyira más a természete.

  • Dávid Szilvia

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia!

    Kislányom 15hónapos tündéri csajszi:) Mindenkit „levesz” a lábáról a mosolyával.Ő is,mint én is könnyen barátkozik,társaságot szerető kislány,könnyen nyit mások fele.
    Rengeteg könyvet „olvas”,mint anyukája 😀 Ezt tőlem örökölte úgyszintén,nagyon szereti a könyveket.Édesapjától a bátorságot örökölte,én sokkal bátortalanabb vagyok.Alapjában véve nagyon jó gyerek,nyugodt típus,mint én is,jó megfigyeléssel rendelkezik,sokáig le tudja magát kötni,ha talál olyat,ami leköti.
    Amúgy meg egésznap szinte csüng rajtam,mindent jól megfigyel,és utánoz.
    Rendszerető,úgy mint én is.Mindig visszapakol mindent a szekrénybe,ahonnan kivette a tárgyakat.
    Édesanyám szerint én jó sokat aludtam csecsemő- illetve gyerekkoromban,Sziszike már sokkal kevesebbet sajnos.Más az alvásígényünk.
    Hát ennyit röviden,mindenkinek szép napot kívánunk: Szilvia és Sziszike,)

  • Vidák Mariann

    2011. szeptember 23. péntek

    20 hónapos kisfiamra nézek és mintha szinte tükörbe néznék. Néhány jellemvonását leszámítva eddig úgy tűnik az én természetemet örökölte, sajnos a nem túl szerencsés jellemvonásokat is beleértve. Persze sokkal több pozitív tulajdonsága van ami mindent feledtet… de makacs, hirtelen haragú, akaratos. Ezek azok amikkel nagyon nehéz szembenéznem mert én is alig bírok velük magamban néha. Ezért én nagyon szeretnék nyerni mert hátha válaszokat kapnék a kérdéseimre. Köszönöm a téma választást nagyon sokat jelent.
    Üdv:
    Mariann

  • Krisztina

    2011. szeptember 23. péntek

    Sziasztok!
    Az én kislányom még csak hat hónapos, úgyhogy igazából valószínűleg csak én képzelem, hogy hasonlít rám dolgokban és leginkább valószínűleg én kényszerítem rá ezeket. De amiben szerintem hasonlít az az, hogy ha álmos ahelyett, hogy szépen elaludna egy hisztérikává válik – lehet, hogy ezt minden baba csinálja, de mivel én is csinálom úgy gondoljuk a férjemmel, hogy ez tőlem örökölte. Aztán imádja a fákat és a természetet a kutyákat és a macskákat – szerintem ezt is tőlem örökölte. És ha szomjas akkor csak vizet iszik pedig mindenféle édes löttyel is kínáltam az elején mire rájöttem, hogy ő sima vizet akar. Én is mindig az iszom. De leginkább rettenetesen kíváncsi. Már három hónaposan olyan élénk tekintete volt mint egy nyolchónaposnak – a kíváncsiságát is tőlem örökölte.

  • Anika

    2011. szeptember 23. péntek

    Név:Szász-Menyhárt Anita
    E-mail:menyhart.anita@gmail.com

    A kislányom 14 hónapos. Már pár hetes korában észrevettem, hogy ő egy olyan baba, akinek nagyon magas az ingerküszöbe, ugyanúgy, mint nekem. Már a kórházban sem ordított az első napokban, ha éhes volt. Ha megetettem, evett, ha nem időben kapott szopit, nem reklamált. Az időjárással sem voltak problémái, nem nyafogott, ha melege volt, vagy ha fázott (kicsit így nehéz is volt öltöztetni 🙂 ). Én teljesen ugyanilyen baba voltam anyukám elmondásából, illetve pl. a mai napig sem zavar, ha kicsit meleg vagy hideg van.
    A másik terület, amiben hasonlítunk, az a sok mosolygás, és szeretet-igény. Nagyon sokat mosolyog Emma, tudja, hogy a legkönnyebben egy mosollyal lehet teremteni 🙂 Nagyon könnyen barátkozik, mindig megy oda a babához, hogy megsimogassa a buksijukat, és megölelje őket 🙂 Persze nem csak más babák kapnak tőle ennyi szeretetet, hanem mi is, és természetesen mi is adunk 🙂
    Amiben nem hasonlítunk, az az, hogy Emmának ha nem sikerül valami, szinte rögtön frusztrált, és ideges lesz, és egy jó ideig nem is próbálkozik meg újra az adott cselekvéssel. Én anyukám szerint egy nagyon-nagyon kitartó gyerek voltam. Semmit nem adtam fel, nagyon sokáig tudtam szöszmötölni dolgokkal, mindent addig gyakoroltam, amíg nem sikerült. Úgyhogy Emma első ilyen megnyilvánulásánál nagyon megdöbbentem, és hirtelen nem tudtam, hogy hogyan reagáljak. Mára már megtanultam elfogadni, hogy ő ilyen baba. Nem szabad erőltetni vele azt, ami előzőleg nem sikerült. Ki kell várnom, amikor újra kedvet kap hozzá.
    Még annyi különbséget fedeztem fel, hogy én sokkal nyugisabb baba voltam, nagyon le tudott kötni egy-egy játék, míg Emmát kevésbé, ő nagyon szeret új dolgokat felfedezni, keveset ül meg egy helyben, bár az is lehet, hogy ez a kor sajátossága.
    Úgy látom, hogy hónapról hónapra jobban meg tudjuk ismerni a babánkat, és ha felfedezünk egy személyiségjegyet, akkor azt ne akarjuk megváltoztatni, merthogy más, mint amilyenek mi vagyunk, hanem próbáljuk meg szeretettel elfogadni 🙂

  • imre anita

    2011. szeptember 23. péntek

    Kislányunk Mesi (21hónapos) szerencsére rendkívül erős, határozott személyiség. Férjemmel mindketten ilyenek vagyunk, így van esély rá, hogy senki sem fog elnyomni senkit 🙂 Mindnyájan nagy ingerkeresők vagyunk, szeretünk utazni és új élményekkel gazdagodni. Eleinte nehéz volt számunkra alkalmazkodni a pici igényeihez, de ügyesen megtanított minket rendesen beosztani az időnket. Férjemtől a hízelkedést, tőlem a temperamentumát örökölte. Összességében: sokkal okosabb és jobb emberke nálunk (a szívével és az eszével egyaránt) 🙂

  • Bea

    2011. szeptember 23. péntek

    A kisfiam egy tünemény, kedves, aranyos mosolygós, teleszájjal röhögős: igazi jókedv-csináló – hát ezt nem tudom, kitől örökölhette 🙂
    Viszont gyorsan vág az esze, könnyen tanul és nagyon logikusan tud gondolkodni: ezeket tőlem örökölte 😀
    A műszaki érzékét, mindenre érdeklődését pedig apjától „kapta”!

    Üdv,
    Bea

  • Doktorik Renáta

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia!a kisfiam elég mozgékony tipus,nem ül meg egy helyben 1 percig sem,ebben talán rám hasonlit,én is mozgékony alkat vagyok.nagyon eleven,ravasz,rafinált,tiszta apja.kissé szeleburdi,és jó alvó,mint én.20 hónapos kisfiú

  • Faragó Erika

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia!
    De nehéz erre válaszolni. Mert hasonlóság címén csupa olyan tulajdonság villan fel a szemem előtt, amit bár sokak nem szeretek bennem igazán, de tudom, az visz előre: ilyen a türelmetlenség, akaratosság, céltudatosság, elszántság. Ebben nagyon hasonlít rám az egy esztendős kislányom. Minden másban viszont az apjára ütött. Míg én a fenti tulajdonságokat nyersen és zordan hordozom magamban, a lányomban ott rejtőzik a finom elegancia, a kedves báj és a gyöngédség, így a céljait kitartó udvarlással éri el. Mondok egy példát: Angyalkám imád tömegközlekedni, hisz az remek hely az ismerkedésre. Ott igyekszik az emberekkel mihamarabb kontaktust teremteni, persze a maga módján. Először elbűvöli a kiszemeltet kitartó pillantásával, ha az válaszra talál egy gyöngéd félmosolyt ejt, ez persze a másik fél részéről újabb mosolyt szül, aztán hatalmas 6 fogas nevetés (mert pillanatnyilag annyi az összes), szikrázó kacaj, integetés, a legédesebb babagagyogás, tapsi-tapsi, és a delikvens le van véve a lábáról. Hát ilyen az én kék szemű, aranyhajú csodabogár leányzóm.

  • Éva

    2011. szeptember 23. péntek

    Kislányom 14 hónapos. Alapvetően az a különbség közöttünk, hogy ő indulat motivált kislány, míg én félelem motivált vagyok. Ő nagyon bátor, nyitott, barátkozó, megszólít idegen felnőtteket, gyermekeket egyaránt (szia!), odamegy idegen gyerekekhez és megpróbálja elvenni a játékaikat. Én mindig is visszahúzódó gyerek voltam, felnőttként próbálok nyitottabb lenni, de erre tudatosan törekszem, szívem szerint beülnék egy sarokba csendben, és senkihez sem szólnék, ha nem muszáj. Amiben hasonlítunk, hogy mindketten nagyon türelmetlenek vagyunk, de jó megfigyelők, gyors gondolkodásúak, kreatívak.

  • OK. Zsófi

    2011. szeptember 23. péntek

    Fél éves múlt a kisfiam, nagyon nyugodt baba, mint én, de ha valamit el akar érni, azért nagyon küzd, pont mint (én) az anyukája.
    Viszont úgy veszem észre, hogy sokkal nyitottabb a világ felé, barátkozik, mosolyog mindenkire.
    De „beszélgetni” gagyogni csak közelebbi ismerősöknek szokott, ebben is rám hasonlít.

  • Hajni

    2011. szeptember 23. péntek

    A kislanyom 16 honapos. Szuletese ota nagyon kiegyensulyozott, nyugodt baba. Sokak szerint ebben ram hasonlit. Alapjaban veve en is nyugodt vagyok, legalabbis kivulrol ez latszik. Nagyon kedves, mosolygos kislany, nyitott az idegenekkel is, amit nem igazan ertunk honnan jon, mert sem a ferjem, sem en nem baratkozunk konnyeden. Hatarozottan kommunikal, egyertelmuen kifejezi mit, mikor szretne csinalni, pl. mit akar enni, mennyitstb.Oriasi energiaval rendelkezik, hosszu ideig kitartoan probalkozik, ha valamit meg kell oldani (pl. kifuznia cipofuzot).Mar most lathato jelei vannak a hatarozott akaratanak, ami elsosorban ferjemtol eredhet. Zenei hallasa, ritmuserzeke nagyon jo, ez tolem orokolhette, vizimadatat pedig mindkettonktol. Egyenlore nehez meghatarozni, milyen egyeniseg, hiszen ebbol is- abbol is fellelhetunk benne kicsit.
    Udv,
    Hajni

  • Márti

    2011. szeptember 23. péntek

    Az én kislányom elmúlt 2 éves, de már most látszik rajta, hogy határozott egyéniség lesz. Van bőven akaratosság is beépítve, de ezt megpróbáljuk kezelni. Az a jó még Annában, hogy nem adja fel….Amit a kis eszével elgondol azt véghezviszi. Ez az én tapasztalatom is, és a bölcsödéből is ezt a visszajelzést kapom. Könnyen alkalmazkodik, talán ebben rám hasonlít, nem egy veszekedős gyerkőc. Ha elveszik a játékot amivel játszik, nem veszekszik utána, keres más elfoglaltságot magának. Rengeteg energiája van, fáradhatatlan, ez rám is jellemző, és az apukájára is. Egyre ügyesebben tanulja az új dalokat, én is imádok zenét hallgatni. Lenyugtat, ő is szeret zenét hallgatni, és táncolni, amiben viszont az apukájára ütött. Tehát tökéletes keveréke szüleinek, akik igyekeznek a pozitív dolgokra tanítani.
    Üdv:
    Márti

  • Niki

    2011. szeptember 23. péntek

    Sziasztok,
    az én 10 hónapos kislányom leginkább a határozottságában, kitartásában és akaratosságában hasonlít rám. Ha valamit szeretne elérni, megszerezni, akkor nagyon határozott, kitartó és akaratos tud lenni. Nagyon sokszor magamra ismerek.
    Ezen kívül éber alvó, mint én. Ha elmegyek a kiságya mellett éjjel és megreccsen a laminált padló, akkor azonnal forgolódni kezd. Sajnálom, hogy ebben nem az apukájára ütött, aki nagyon mélyen és jól alszik.
    Üdv
    Niki

  • Zita

    2011. szeptember 23. péntek

    A fiam alapjában véve az apjára hasonlít minden fronton, így jól kijövünk egymással. Amiben rám hasonlít, az annyi, hogy nem szereti a bezártságot. 🙂 Apjától nyerte a következőket: türelmes, bátor, jó megfigyelő, nehezen oldódik társaságban, sokáig csak megfigyeli a többieket, mielőtt belefolyna a dolgokba. A csinos anyukákból mindig törekszik kicsalni egy mosolyt legalább. 🙂 Nehezen ébred, mint a szülei, és fél óra kell, hogy „hozzá lehessen szólni”. Van egy „lassíts!” pillantása a bizalmaskodók számára, akik azt hiszik, hogy csak úgy fel lehet őt kapni. Eltolja magát, és végigméri igen randán az elkövetőt. Persze akit szeret, ahhoz odabújik, de nem akárkihez. 🙂 Tartózkodó, mint én.

  • Kiss-Mohai Orsolya

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia, Ágnes!
    A magam 36 évével első gyermekes édesanyának lenni nem egyszerű dolog. Lara 21 hónapos, és már a várandósságom alatt tisztán látszott, hogy nem egy sarokban ülős és elmolyolós baba lesz. Már a pocakban sem bírta a „hely” adta korlátokat, folyton ficánkolt. A mai napig ilyen, nem bír egy helyben megülni (hál istennek!). Amikor ránézek, mindig kérdezem is magamtól: „Kire ütött ez a gyerek?” ☺ Az apukája és én is órákig képesek vagyunk magunk lefoglalni, (egy helyben meglenni), Lara nem. Állandó pörgésben van. Szereti a dolgait szana-szét pakolni (tiszta apja ☺) én folyton rendet tennék, de uralkodok magamon. Azt hiszem, én idomulok hozzá. Azon kapom sokszor magam, hogy nézem az órát, mikor indulhatunk sétálni, mert én alapvetően otthonülő típus voltam. Rengeteget változtatott rajtam a kislányom.
    Én nyitott vagyok, Lara idegenekkel szemben nagyon zárkózott (tiszta apja). Egyébként nagyon kiegyensúlyozott, mosolygós kislány, akit egyszer megszeret, ahhoz ragaszkodik. Mindketten elég erős akarattal rendelkezünk, ez sokszor konfliktusokhoz vezet kettőnk között, de igyekszem…
    Örülök ennek a játék lehetőségnek, bízom benne, hogy Fortuna mellém (is) áll majd, és részt vehetek a tanfolyamodon!
    Minden jót Neked:
    Orsi

  • VARGA BEÁTA

    2011. szeptember 23. péntek

    Az én kisfiam Zalán 4 hónapos.Tudom,hogy a levélkében azt írtad,hogy anya gyermeke hasonlóságát írjuk le,de én mégis szeretném leírni azt is,hogy a család többi tagjával,miben hasonlítanak egymásra,ha nem gond 🙂 . Egyenlőre még ismerkedünk egymással,próbálom felismerni azokat a jellemvonásokat,amik a családban vannak.Legelőször azt vettem észre,hogy abban hasonlít rám,hogy nagyon nyugodt,kiegyensúlyozott baba,sokat alszik és mindig mosolyog,türelmes még akkor is ,ha éhes, nem nagyon sír,hanem inkább csak úgy próbálja hangosan elmondani,hogy adjak már enni,mert ő már olyan rég evett. Ami pedig a páromból van benne,az az hogy nagyon nagyon sokat kommunikál,lételeme az hogy tudtunkra adja,amit gondol,amit szeretne és amit érez.Ebben nem hasonlítunk,én csendesebb fajta vagyok.A nagyiból pedig a zene szeretet jutott,amint meghallja a nagyit énekelni,ő is azonnal dúdol,nagyon édesek,amikor összebújva ketten énekelnek.Zalán babának van egy 10 évvel idősebb bátyja.Hát nézzük csak miben is hasonlít rá: azt hiszem abban,hogy állandóan csak menne menne, folyton jár keze lába,meg nem áll egy percre sem.Ebben sem hasonlítunk,mivel én nagyon szeretek leülni és olvasni,vagy tv-t nézni, vagy csak úgy,kinézni a fejemből.Hát ennyi lenne az én Zsebi babámról a beszámolóm.Mindenkinek szép napot kívánok és boldog perceket a babázáshoz 🙂 .
    Üdvözlettel Beus

  • HámoriNóri

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia!

    Az én kislányom most 5 hónapos és amiben nagyon hasonlít rám az, hogy nem nagy evő. Emlékszem én is milyen vékony voltam kiskoromban, ennek ellenére mindig izgulok, ha nem úgy szopik ahogy kéne. Pedig őszintén szólva nem vékony, vannak kis hurkácskái. Nagyon huncut, és véghez viszi akaratát, ebben az apukájára ütött. Nyugodt természet, ebben rám hasonlít, valamint abban is hogy szeret aludni :)) Imádja a virágokat (van hogy dumál hozzájuk és mosolyog az orchideákra) ezt pedig biztos a nagyitól örökölte.
    Üdv
    Nóri

  • Franciska

    2011. szeptember 23. péntek

    13 hónapos kislányom elalváskor ugyanazt teszi, mint én…egyik ujjacskájával a lepedő, vagy a takaró szélét gyűrögeti…:)továbbá még sok sok tulajdonságában hasonlít ránk: céltudatos, türelmetlen, egy perc nyugta nincs- örökmozgó….:)
    Viszont sokkal nyitottabb, kedvesebb, mosolygósabb a világra, mint mi Szülők.
    Üdv.
    Franci

  • D. Anita

    2011. szeptember 23. péntek

    10 hónapos kicsi lánykám bár mosolya az apukájáé, tekintete egyértelműen engem tükröz, s mivel apai ágról elég „domináns géneket” örököltem, szerintem természetében is sokban hasonlít rám. Ha akar valamit, addig nyüzsög, míg meg nem kapja. Elég hirtelen típus, megtetszik neki valami, játszik vele pár percig, majd megunja, magam is inkább fellángolós típus vagyok. Viszont talán annyira nem „szeretetéhes” típus, mint én. Inkább a szórakoztatás köti le a figyelmét, nem pedig a puszilgatás, ölelgetés, ilyesmi, azokkal nem sokra megyek. Ezt inkább az apukájától örökölhette.

    Üdv:

    Anita

  • Egyed Zsanett

    2011. szeptember 23. péntek

    Sziasztok!

    Kisfiam 13 hónapos. Anyukám szerint természetben rám hasonlít. Gyerekkoromban én is ilyesmi voltam. Kedves, barátságos, mosolygós, közvetlen, huncut, érdeklődő, kíváncsi.

    Üdv.: Zsanett

  • Boglarka

    2011. szeptember 23. péntek

    Sziasztok!

    Számomra mindig nagyon érdekes és tanulságos megfigyelni, miben hasonlít rám (ránk) a gyermekünk és miben különbözik.
    Annál is inkább, mert megfigyeltem,hogy legnehezebben azokkal a tulajdonságaival boldogulok, amiket magamban se szeretek és szívesen változtatnék:)
    A legnagyobb gyermekünkről írnék, mivel ő már 4 éves és sokkal jobban látszanak az apróbb tulajdonságai és személyiségjegyei, mint mondjuk egy 2 évesnek, vagy egy újszülöttnek. (Bár az alaptermészet már akkor is kiütközhet:))
    Tehát : nyitott, barátkozó, nem fél az idegenektől, nyitott a világra és annak minden számára új dolgára.
    Ebben apjára hasonlít:)
    Én is barátkozós vagyok, de több idő kell mire megnyílok, ő pedig minden idegennel egyből barátságos.
    Nagyon aktív, nagymozgásaiban igen fejlett, jön-megy, meg nem áll, viszont cserébe sok és gyakori alvásra van szüksége. Ebben is teljesen az apjára ütött:).
    Nem elég kitartó, és borzasztó türelmetlen, ebben sajnos rám hasonlít. A kirakókat, rajzolást, gyöngyfűzögetést stb.nem neki találták ki.
    Kommunikációjában nem annyira jó, későn kezdett beszélni, és kevésbé árnyaltan tudja elmondani mit is szeretne, röviden szól és keveset általában, ebben is apja, én épp az ellenkezője vagyok, állandóan beszélek:)) Lételemem a beszéd-beszélgetés-írás.
    Üdv.
    Boglarka

  • Zsanett

    2011. szeptember 23. péntek

    Sziasztok!

    Kisfiam 13 hónapos. Anyukám szerint természetben rám hasonlít. Gyerekkoromban én is ilyesmi voltam. Kedves, barátságos, mosolygós, közvetlen, huncut, érdeklődő, kíváncsi.

    Üdv.: Zsanett

  • Kriszta

    2011. szeptember 23. péntek

    Kedves Ági!

    21hónapos fiam nagyon határozott egyéniség. Azt hiszem ebben nagyon hasonlítunk (bár az apukája is ilyen)! 🙂 Ha valami nem úgy van, ahogy neki tetszik, azonnal hangos kiabálással jelzi, tiltakozik. Hasonló még, hogy egyszerre több dologra is oda tud figyelni. Pl.: nézzük a számítógépen az animációkat, közben ropit az egyik kezében, a másikban pedig toll és rajzol. Amit nagyon irigyelek az az energikussága! Talán ebben a nagyszüleire ütött… Viszont ugyanúgy könnyen barátkozik, mint én. Ha pl. az utcán kinéz magának valakit, addig bohóckodik, míg az illető oda nem figyel rá! 🙂 Talán néha azért olyan könnyű és néha pedig azért olyan nehéz, mert hasonló a természetünk…

  • Diák Anett

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia!

    Két gyermekem van. A fiam 7 és fél éves. Sokban hasonlít rám. Korán kelő, pacsirta típusú, ételben nagyon válogatós, kissé makacs, de érzékeny lelkű, lelkizős és ragaszkodó, mint én. Viszont életrevalóbb, könnyebben barátkozik, mint én ilyen idősen.
    Kislányom még csak három hónapos múlt, eddig azt vettem észre, hogy ő is érzékenyebb, viszont ő inkább a nyugalmat, csendet szereti, míg én pörgősebb vagyok.

    Üdv: Anett

  • riababa

    2011. szeptember 23. péntek

    Az én kis(nagy)fiam 18 hónapos.Vidám és kissé zsivány baba.Sok mindent örökölt tőlem ami néha jó,néha nem.Az akaratossága például néha sok gondot okoz,de tudom később csak a javára válik.Imád táncolni akárcsak mi a szülei.Kinézetre tiszta apja.Jó lenne ha én is tudnék örökölni az apukájától egy kis türelmet,ami néha jól jönne egy ilyen örökmozgó,eszecskéje állandóan csak a rosszaságon járó imádni való kisfiú nevelésében. Üdv Ria

  • Taubert Brigitta

    2011. szeptember 23. péntek

    Sziasztok,

    Az én 26 hónapos kisfiam nagyon színes egyéniség. Több mindent örökölt apától mint tőlem. Elég akaratos és kitartó, ez egyértelműen apa. Keresve keresi a veszélyes helyzeteket, felmászik mindenre amire csak lehet, ez szintén apa. Vezetés közben veszekszik az előttünk lévő autóssal, ez inkább mindkettőnk 🙂 Nagyon anyás, igényli a központi figyelmet, ez szintén mindkettőnk. Ha megbántják a lelkére veszi, képes megsértődni, ezt egyértelműen tőlem örökölte. JA! És hogy éjszaka kitúr az ágyból, és legalább 4 párnán fekszik egyszerre, ez szintén apa!!! 🙂

    Brigi

  • Anikó

    2011. szeptember 23. péntek

    Sziasztok!
    Nekem egy 7 éves lányom, és egy két éves kisfiam van. Hogy miben hasonlítanak rám?Amióta iskolába járok, illetve dolgozok, mindig világ életemben fél hétkor keltem, nem szerettem hétvégén sem sokáig aludni, max. fél 8-ig. Akkor is kipattant a szemem, és már azon járt az agyam, miket fogok ma csinálni.Viszont szeretek időben aludni térni. Ahogy megszülettek a gyerekek, mint az óramű úgy működnek, soha nem alszanak tovább fél 7 ill. hét óránál, hétvégén sem. Vannak körülöttem anyukák, akik azt mondták, majd idővel ez változik, ha iskolás lesz a nagyobbik, majd elfárad, szombaton 9-10 óráig lustálkodik majd. Hát nem, sőt, úgy kipattan az ágyból, mintha sűrgős dolga lenne. Állandóan pakolnak, rendet raknak, rendszerezik a játékokat, a nagyobbik időről időre selejezi a dolgait- akárcsak én. Nálunk állandóan a kis asztalukra van készítve a filctoll, ceruza, mindketten szívesen rajzolnak, barkácsolnak, festenek -akárcsak én, mert tőlem is ezt látták. A tanulásban is teljesen hasonlít rám a nagylány, mindenben a tökéletesre törekszik, lelkiismeretes. Külsőleg viszont mindketten apukájukra hasonlítanak. Illetve a kisebbik a határozott mivoltát tőle örökölte, nem lehet befolyásolni, míg a nagyobbik inkább kerüli a konfliktusokat, és alkalmazkodó, amiben ismét rám hasonlít. Hát ilyenek vagyunk mi. Anikó