Blogszülinap hamarosan

Hamarosan 4 éve, hogy elindult a Kismamablog. Azóta volt közel 8 millió látogatónk, írtam közel 1000 blogbejegyzést, 100 ezerhez közelít a hozzászólások száma…már csak egy díj hiányzik 🙂

Blogszülinap hamarosanÚgy gondoltam, ideje továbblépni, és egy nagy elismeréssel megünnepelni a blog 4. születésnapját. Kérlek, segíts ebben, és szavazz ránk a HVG Goldenblog versenyében itt: http://goldenblog.hu/szavazas.aspx?bId=1252

Az augusztus 26.-i születésnapra nem csak ezzel, de egy meglepetéssel is készülök nektek 😉

Nem csak egy szavazat…

Szinte nincs olyan téma, amiről ne írtam volna az elmúlt 4 évben. Vagy mégis? Írd le a hozzászólások között, miről olvasnál szívesen, mi az, ami foglalkoztat és még nem olvastál róla a blogban.

A babalélek rejtelmei?
Viselkedési problémák?
A saját szülői szerepeddel kapcsolatos kérdések?

Írd meg, mi érdekel és igyekszem mihamarabb felvenni a témák közé!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

118 Comments

Comment navigation

  • Kriszta

    2011. szeptember 14. szerda

    Kedves Ági!
    Gratulálok a díjhoz, megérdemled.
    Az én témajavaslatom az lenne: „ha beteg a kismama…” szoptatás, pajzsmirigy, vérszegénység stb.
    Üdv, Kriszta

  • Varga Károlyné, Mária

    2011. szeptember 09. péntek

    Gratulálok a Goldenblog díjhoz!
    További sok sikert, csak így tovább!
    Mária

  • Lancz Ildikó

    2011. augusztus 25. csütörtök

    Arról, hogy mit egyen a baba sokat jó tanácsot olvastam, de mostanában egyre többet olvasok arról, hogy mennyi káros anyagot tartalmaznak a vizeink.Forralt csapvíz, vagy babavíz? És a babavizek miben különböznek a többi mentes víztől? Ásványvíz vagy tea, gyümölcslé higítva?

    Erről szívesen olvasnék.

    • Vida Agi

      2011. szeptember 01. csütörtök

      A babavíznek más az ásványianyag tartalma, ebben más, mint a sima ásványvizek. Azonban a forralt csapvíz is megfelelő. Rendes ásványvizet 1 éves kor után lehet adni. Én a saját gyerekeimnek csak vizet adtam inni, se teát, se gyümölcslevet nem kaptak, hogy ne az édes ízt szokják meg, mint innivaló (és a szomjat is kevésbé oltják(, de persze lehet ezeket is adni, csak éppen szükségtelen.

  • N. Agnes

    2011. augusztus 24. szerda

    Szia Ági!

    Igen sok téma szerepel a honlapodon, lehet, hogy a javaslatom is fent van már, csak esetleg nem találtam rá 🙂
    Engem jelenleg az a kérdés foglalkoztat, hogyan és mikor érdemes átállni a rácsos ágyról a normál gyerekágyra és mire érdemes közben odafigyelni.
    Üdvözlettel,
    Ági

    • Vida Agi

      2011. augusztus 26. péntek

      Jó téma, írok róla!

  • Noémi

    2011. augusztus 24. szerda

    Szia Ági.

    Megvásároltam az Álomba Ringató Praktikákat. Nagyon szuper a cd sok hasznos dolgot találtam benne de sajnos a nagy részét még nem tudom alkalmazni mert még kicsi a fiam. Ma töltötte a 2. hónapot. a tesztet nem tudtam kitölteni mert sok olyan kérdés van benne amit ő még nem csinál így nem tudok rá válaszolni. Pedig jó kis segítség lenne ha meghatározhatnám hogy melyik típusba tartozik.
    Igazából nekünk is az alvással van a legtöbb probléma. Amit tudok hogy nem igazán van napirendünk mert lehetetlen kialakítani. Sajnos vele született vese problémánk van ami miatt állandóan vizsgálatok, kórház, műtétek. Gondolom mondanom se kell mindegyik más és más időpontban. Így elég nehéz kialakítani bármit is. De mint minden anyuka én is szeretnék néha másfél két óránál többet aludni.Sajnos segítségem nem sok van mert a párom elég hosszú munkaídőben dolgozik így az éjszakák is csak az enyémek. Remélem van valami ötleted az ilyen jellegű problémára is. Sajnos az etetés se túl rendszeres az előbb leírtak miatt, de azzal könnyebben boldogulok. Előre is köszönöm a segítséget. Noémi

    • Vida Agi

      2011. augusztus 29. hétfő

      Az a gond, hogy betegség mellett nem igazán lehet sem alvászavarokat megoldani, sem napirendi problémákat, mert ezek nagyon felkavarják a kicsit. Ami segíthet, ha egymás mellett alszotok (vagy úgy, hogy az ágya a tiéd mellett van, vagy egy ágyban) és éjszaka fekve szoptatod, így ő is nyugodtabb lesz majd és te is jobban ki tudod pihenni magad. Segíthet az is, ha nem kiságyban, hanem bölcsőben vagy mózesben vagy egy nagy takaróba becsomagolva alszik, mert így nagyobb a biztonságérzete.

  • Kiss Edit

    2011. augusztus 22. hétfő

    Szia Ági! Kisfiam 13 hónapos.Este szépen elalszik,2 óra alvás után,felijed és annyira sír,hogy nem vesz levegőt! Nagyon nehezen lehet csak megnyugtatni.Utána alszik tovább.A felsíráskor a saját ágyában alszik,éjszaka magamhoz veszem ,és nyugodtabban alszik.4órakor kel szopizni,utána 6óráig alszik.A felijedés 2alkalommal fordult elő,eddig.Ijesztő,vajon mitől lehet ez? Én egy szobában alszom vele.Segítségedet előre is Köszönöm!!! A további munkádhoz minden jót kívánok!

    • Vida Agi

      2011. augusztus 23. kedd

      Ebben a korban annyi élmény éri a babát, annyiféle területen fejlődik, hogy ez okozhat ilyen felriadásokat. Ha rendszeressé válik, akkor forduljatok alváslaborhoz.

  • kinga

    2011. augusztus 22. hétfő

    Kedves Ági,

    Kisfiam majdnem 6 hónapos. 7kg.
    Esténként 8-9 óra körül elfárad el is alszik rendesen-éjjel 2 szer felkel és fél 6-6 kor kel. Kérdésem; érdemes-e azzal próbálkozni hogy az esti altatást kitoljuk, hogy kicsit később ébredjen reggelente?
    Vagy ha álmos akkor nem érdemes kísérletezni?
    köszönettel,
    kinga

  • bettid

    2011. augusztus 20. szombat

    Gratulálok a szülinaphoz és kívánok még nagyon sok évet!
    Témajavaslatom lenne: védőoltással kapcsolatosan. Lehet-e a védőoltásoknak mellékhatása? Lehet-e, hogy napokig befolyásolja a baba hangulatát, állapotát? Több helyen is olvastam erről, eltérőek a vélemények, sok nem tűnik őszintének… Érdekelne a Kismamablog véleménye, mert eddig nagyon sok érdekes témát olvashattam.
    Köszönettel: bettid

    • Vida Agi

      2011. augusztus 20. szombat

      Igen, lehet mellékhatása és még napokig befolyásolhatja a baba étvágyát, alvását, hangulatát is.

      • bettid

        2011. augusztus 21. vasárnap

        Köszönöm szépen a választ! Ez megnyugtat, hiszen kicsit aggódtam a napokban – kedden kaptunk oltást -, de gondoltam, hogy nem lehet más baja a lassan 5 hónapos kislányomnak, hiszen nagyon bízom az anyatej erejében! 🙂

  • Krisztina

    2011. augusztus 19. péntek

    Kedves Ágnes!

    Szeretettel gratulálok a blogszülinaphoz!
    Köszönöm a hasznos tanácsokat amelyeket elküldtél.Nekem három gyermekem van.Hanna hat éves, Márk három és Ádám aki három hónapos.Viszonylag tapasztaltabbnak számítok mint az első gyermekes mamák, de úgy gondolom a tanácsaid nekünk többgyermekes anyukáknak is nagyon hasznosak. Remélem sikerül nyernetek, hiszen ebben a formában sok anyuka szívesebben kéri ki szakember tanácsát. Sok sikert! Üdvözlettel: Krisztina

  • Ildikó

    2011. augusztus 18. csütörtök

    Szia Ági!
    Gratulálok a honlaphoz, nagyon szuper, de sajnálom, hogy ezentúl csak a fogadóórákon lehet majd kérdezni…:-(
    A témajavaslatom a betegségek lennének. A kisfiam 8 hónapos, 6 hónapos koráig anyatejes volt, utána kezdtük a hozzátáplálást. Aztán 7,5 hónaposan kapott egy vírusos hasmenéses-hányásos-lázas betegséget, amit a védőnőnk segítségével otthon kikezeltünk, de szerintem jó lenne minden anyukát előre felkészíteni arra, hogy pl. ilyen helyzetekben mi a teendő (csak szoptatás, lázcsillapítás, gyógyszerek, stb.) és utána mire lehet számítani, pl. a hozzátáplálást gyakorlatilag mi a nulláról kezdjük újra és hála Istennek, elég a tejem még a szilárd nélkül is…
    Szóval betegségek kezelése, utóhatásaik, stb.
    (Egy cikkedet olvastam ilyen témában, de annál részletesebbre gondoltam.)
    Köszönettel,
    Ildikó

  • Vivien!

    2011. augusztus 18. csütörtök

    Kedves Ági!
    Meg szeretném még kérdezni azt hogy az 1 éves kislányom nagyon hisztis,mikor nem az van amit ő akar a fejét a földhöz veri meg sír.Van rá valami jó módszer?
    Köszönöm.

  • Morcoska

    2011. augusztus 17. szerda

    Én kb. két éve olvasom a blogot, kisebb-nagyobb megszakításokkal. Aktuális lett nálunk a testvér téma. Erről szeretnék többet olvasni. Nem feltétlenül a nagyon népszerű testvérféltékenység témakörről, mert arról rengeteg könyv és cikk szól. Inkább az „ügy” praktikusabb megközelítéséről. Kezdve a testvér érkezésre felkészítésről, születést hogyan lehet elmagyarázni egy kétévesnek, milyen történeteket olvassunk neki ezzel kapcsolatban, mit mondjunk el mit ne, utána meg: hogyan tudom beosztani az időmet a két gyerek közt és nekem is maradjon valami, praktikus mindennapi fogásokat szeretnék, hisz olyan anyuka vagyok akinek nincs nagymama segítsége, sem nagyon lehetősége egy besegítőt megfizetni, mindent a férjemmel kell megoldanunk. Mit lehet egyszerre mindekettővel csinálni, mit kell egyenként velük külön-külön, majd a későbbiekben, amikor a kicsi is már totyog hogyan lehet minőségi időt tölteni mindkettővel, addig mire figyeljek a nagyobbnál, hogyan csillapítsam, hogy legyen tekintettel a kicsi programjára, evésére, alvására, hogyan lehet két gyerekkel úgy játszóterezni, hogy mindkettőre figyelj, milyen csomagot vigyél sétálni, hogy ne tűnjél málhás szamárnak (víz, ennivaló mindkettőnek, homokozó játékok, esőernyő, labda, kréta, kismotor, babakocsi, stb.)
    És még rengeteg ága-boga van a testvértémának akár lelki megközelítésben is. Előre is köszönöm, ha írások születnek ezekről is.

  • Kismókus

    2011. augusztus 17. szerda

    Szia Ági!

    Gratulálok neked a honlapodhoz és a kitartáshoz, sok jó tanácsot adtál az elmúlt időben szerintem rengeteg nőnek, anyukának! 🙂
    Bármiről szívesen olvasok, például bölcsőde óvoda választásánál milyen szempontot érdemes szem előtt tartani, mi szolgálja leginkább a gyerkőc érdekeit?

    köszi

  • Ági

    2011. augusztus 16. kedd

    Szia Ági,

    szeretném, ha nyíltan és részeletesen írnál a következőkről, mert nem találok megfelelő választ a kérdésemre:
    a kislányom 1,5 éves, mindig is rossz alvó volt, de kb 2 hónapja az a legújabb szokása, hogy csak úgy alszik el, ha a babája a lába között van és finoman mozog rajta. Gondolom, hogy ez önmegnyugtatás. Tudom, hogy nem szabad tiltani, de attól félek, hogy ettől kezdve csak így fog tudni elaludni. Próbáltam a baba nélkül altatni, de csak frusztráltabb lett. Ha bölcsibe vagy oviba kerül ezt biztosan nem fogják tolerálni neki illetve a közeli rokonok is szeretnék ha néha náluk töltene egy-egy délutánt (alvásidő beletartozik). Hogyan magyarázzam el főleg a még gyermektelen fiú tesómnak, hogy nyugi ez természetes, csak altasd így nyugodtan :-))))
    Vajon mikor fogja elhagyni ezt az új szokását?
    Nem lehet ezt felváltani valami mással?
    Akkor kezdődött ez, amikor új házba költöztünk. Ennyire megviselte volna lelkileg? Valahogyan kompenzálhatnám ezt nála?

    • Vida Agi

      2011. augusztus 17. szerda

      Ez számodra kellemetlennek tűnő probléma, a kicsi számára természetes, hogy így nyugtatja magát. Megpróbálhatod, hogy más módon altatod el, pl. melléfekszel, vagy fogod a kezét, amíg el nem alszik, esetleg mesét olvasol neki, de idővel magától is leszokik majd erről.

  • Balazs Emese

    2011. augusztus 16. kedd

    Bocs , hogy beleszolo, de nalam is volt hasonlo helyzet. Igaz en hamarabb nekilattam a csereakcionak mert egy adott alkalommal 1 egesz tincs nelkul maradtam. Eleg kezenfekvo otletem tamadt: mivel kislany a sajat hajat adtam a kezebe az enyem helyett. eleg gyrosan ment a dolog es sajat hajat biza mar nem tepte meg, Csak finoman tekergette. Ezt is ki lehet probalni. Nalunk egyeb nem valt be pedig probalkoztam mindennel. Remelem segit 🙂

  • Lengyelné Anna

    2011. augusztus 16. kedd

    Sziasztok,
    engem a nemiség fejlődése érdekelne, pl. hogy tanítsuk meg a gyerkőcnek, hogy ne játsszon a nemi szervével, de ez ne okozzon ez neki később traumát. Illetve, hasonlóan az előttem szólóhoz, a meztelenséghez fűződő viszony, „helyes” és egészséges hozzáállás.
    Köszönöm,
    Anna

  • Gocz Aniko

    2011. augusztus 15. hétfő

    Gratulalunk a honlaphoz, szamomra nagyon hasznos volt es meg most is. Mar a terhesseg alatti informaciokat, tanacsokat, tapasztalatokat nagyon szives olvastam es tartottam be, es a mai napig is, a kisfiam fejlodeset kiserve. Akisfiam 11-dik honapos es ket hete mar hogy minden ejjel tobbszor is megebred szopizni, mar nem tudom mit tegyek, es ehhez a temahoz szeretnek tanacsokat, es ahhoz hogy hogyan szoktassuk le az ejjeli szopizasrol kislurkonkat.
    Elore is koszonet, tisztelettel Aniko

  • Marosi Kinga

    2011. augusztus 15. hétfő

    Szia Ági. Boldog Szülinapot kívánok nektek én is! Köszönöm a sok hasznos információt. Én szívesen olvasok barmiről, mert mindig tanulok valami újat tőled :)))
    Sok sikert a továbbiakban!
    Szeretettel Kinga.

  • Niki

    2011. augusztus 15. hétfő

    Kedves Ági!

    Gratulálok én is a honlaphoz, kezdő anyukaként rájöttem, hogy egyedül ezt az oldalt érdemes olvasni, mert mindig találtam szívemhez közel álló választ a kérdéseimre.
    Az én kislányom már 3 éves és nagyon érdeklődő, okos, érzékeny gyerek. Jelentősebb problémám nincs vele.
    Ami engem érdekelne, az a szerepjátékok szerepe a gyerekek fejlődésében. Az én lányom kb. 1,5 éves korában kezdett egyszerűbb szerepjátékokat játszani kisebb-nagyobb intenzitással. Mostanra ez annyira felerősödött, hogy gyakorlatilag reggeltől estig szerepjátékozni kell, amibe általában engem és másokat is bevon. Megmondja, hogy ki kicsoda legyen és mi legyen a játék lényege. Ezek általában bonyolultabb szituációk, amik félelemről, barátságról, szeretetről, gyűlöletről, tehát különböző érzelmi dolgokról szólnak. Ebben gyakran szerepelnek mesebeli szereplők is. Hozzáteszem, nem néz sokat tévét és harmonikus a családi életünk is, én és a férjem is sokat foglalkozunk vele. Gyakran annyira belelovallja magát a játékba, hogy teljesen átszellemül, azonosul a szerepével.
    Érdekelne, hogy hogyan hasznos a szerepjátékokat alakítani, bele kell-e szólni egyáltalán, van-e káros hatása, mi az egészséges mértéke stb.
    Előre is köszönöm, remélem másokat is érdekelne a téma!

    Niki

    • Vida Agi

      2011. augusztus 18. csütörtök

      A szerepjáték nagyon fontos része a kicsi fejlődésének, segít neki feldolgozni a világ történéseit, eseményeit, felvenni sokféle szerepet és kipróbálni magát sokféle helyzetben. Hagyni kell, sőt támogatni benne, hogy játsszon szerepjátékokat.

  • Reka

    2011. augusztus 14. vasárnap

    Szia Kedves Agi!

    Nagyon sok kitartast kivanok neked a tovabbiakban is. nekem mint fiatal anyanak nagyon nagy segitsegemre szolgal a tanacsod a blog es a tobbi kismama velemenye. Engem erdekelnek a baba lelektani fejlodesevel kapcsolatos temak mert szeretnek egy kiegyensulyozott babat nevelni. Gratula az eddigi teljesitmenyedhez!

  • Kőszegi Reni

    2011. augusztus 14. vasárnap

    Kedves Ági!!
    Gratulálni szeretnék Neked kitartásodért és én is megköszönném a sok jó tanácsot.
    Nagyon sok esetben adtál ” erőt „, s praktikáiddal megkönnyítetted napjaimat.
    Saját védőnőm helyett, Védő – nőnk lettél!!!
    Továbbiakban is olvasód maradok….!
    Még egyszer gratulálok!!!
    Renáta

  • Vera

    2011. augusztus 13. szombat

    Szia Ági!

    Én is csak gratulálni tudok a bloghoz, bármi kérdés felmerült bennem a kétéves kislányom nevelésével kapcsolatban ebben a két évben, hozzád fordultam, illetve az írásaidhoz, és szinte mindig találtam választ, és segítséget. Egy téma maradt bennem, ami foglalkoztat, és nem találtam rá írást, hogy mikortól kell vigyázni a meztelenséggel. Értem ez alatt, hogy mikor okozhat a gyerekben lelki problémát, ha lát engem vagy a páromat zuhanyozni. Sokszor nyitott ajtónál fürdünk, főleg én, mert így tudom megoldani napközben, amikor kettesben vagyunk. A wc-re is utánamjön, és igazából jobban megnyugtat, ha látom a gyereket, minthogy csukott ajtónál csináljon valamit amit nem látok. (Én gondolom, hogy nem vagyok ezzel egyedül, csak erről a témáról nem sokat írunk/beszélünk.) De azért ezt a végtelenségig nem lehet csinálni, valamikortól ehhez már túl nagy egy gyerek. Szóval a kérdésem az lenne, hogy mikortól kezd tudatosulni a gyerekben a nemiség, és mikortól okozhat benne kárt ha olyat lát, amit nem tud esetleg feldolgozni ( pl az apját meztelenül).

    Amúgy még a babák lelkivilága és pszichés fejlődése is érdekel, ahogy sok előttem szólót.

    Nagyon köszi a sok okos tanácsért!!! 🙂

    • Vida Ági

      2011. augusztus 20. szombat

      A kisgyermekben nem okoz kárt, ha mezítelenül lát titeket, sokkal inkább segít neki, pl.a szobatisztaság kialakulásában sokat segíthet, ha látja, mit csináltok odabent. A nyitott fürdőszobaajtó és a többi egészen a kiskamasz korig természetes, utána sem okoz kárt, de ekkor már esetleg zavarban hozhat titeket és a gyereket is.

  • Vivien!

    2011. augusztus 13. szombat

    Kedves Ági!
    Nagyon szépen köszönöm a sok jó tanácsot.
    Sok hasznát vettem. 🙂
    Én legszívesebben a gyermek fejlődéséről,játékokról és az evésről szeretek a legjobban olvasni.
    Az én kislányom 1 éves lesz szeptember 1-én,és még nem tudja hogy kell az ilyen csészerakosgatós játékokat használni.Ez gond?Szeretnék neki mindent megtanítani.
    Köszönöm szépen

    Vivien

    • Vida Agi

      2011. augusztus 14. vasárnap

      Egyáltalán nem gond, ha még nem tudja, idővel megtanulja majd. Ebben a korban gyakori, hogy annyira leköti a babát a mozgás, hogy a bonyolultabb játékok kevésbé érdeklik, aztán később ez majd változik.

      • Vivien!

        2011. augusztus 15. hétfő

        Még azt szeretném kérdezni hogy még ilyenkor a napirendet megszokná az 1 éves gyerek?Mert eddig nem volt olyan hogy na most akkor alvás,mikor álmos volt akkor aludt.A hisztijével se tudom mit kezdjek,a fejét a földhöz veri ha nem az van amit ő akar,pelenkázni,öltöztetni sem lehet.
        Köszönöm a segítséget.
        Üdvözlettel:Vivien

        • Vida Ági

          2011. augusztus 20. szombat

          A napirendhez sosincs késő.

  • Adrien

    2011. augusztus 13. szombat

    Szia!
    Köszönjük a sok jó tanácsot, a hírleveleket, amikben pont annyi van, amennyi kell. Tanácsként talán annyit, hogy jó lenne egy kicsit többet olvasni a mamák oldalán jelentkező jelenségekről is. A babatanácsok olyan jók és hitelesek, hogy talán a mamatanácsoknak is lenne létjogosultsága. Szoptatás lelki oldala, fizikai velejárók, étrend, fogyás, szoptatás alatt jelentkező gyengeségek (pl. izületi problémák, ami sok ismerősömnél is felmerült, mégis a szakirodalom és az orvosok úgy tesznek, mintha ez nem is létezne) stb. A mai fogyasztói társadalomban a „bababiznisz” csúcsát járja. Mégis jó lenne egy objektív oldalon olvasni arról mire kellene figyelni, ha például babakocsit, etetőszéket, vagy cumisüveget vagy kanalat választunk. Persze tudom, hogy ezt főleg a termékek konkrét megnevezése nélkül lehet, de általános tanácsok is sokat segítenek.

    További sok sikert!

  • Lea

    2011. augusztus 13. szombat

    Ciasztok!Eloszor is Boldog szulinapot kivanok!!!En amit hianyolok az oldalrol,hogy ”csak” kismamakkal,edesanyakkal foglalkoztok s hogy regisztralni is ugy lehet,hogy e 2 variacio kozul kivalasztunk egyet!En meg nem varok babat,s nincs is gyermekem…De jovore tervezzuk:),jo lenne tobbet olvasni a gyerekvalalas elotti idoszakrol,arrol a kerdesekrol,amik ekkor foglalkoztassak a leendo beli anyukakat pl.hogy fogom birni az ejszakazast,v pl en rendi haziasszony kent:) kertem van, savanyitok,lekvart fozok stb.,hogy jut majd mind erre idom a baba mellet(segitsegem csak a ferjem lesz)…s hogyuan kell azt a helyzete kezelni,h az eddig megszokott eletunk darabokra hullik…s jon egy teljesen uj!Egyebkent leendo kismama kent is nagyon sokat tanultam mar toletek!Orulok,hogy letre jott ez az oldal!!!!

  • Mona

    2011. augusztus 13. szombat

    Kedves Ági!Boldog születésnapot kivánok csak gratulálni tudok neked. nagyon hasznos dolgokról irsz mindig tanulok belőle valamit.Én is a korkülönbségről és abból adódó nehézségekről szeretnék többet olvasni.Két lányom között több mint 5 év a korkülönbség és szeretném ha a nagyobb lányom a legkevesebb
    „LELKI SÉRÜLÉSSEL” vészelje át az első időszakot is

  • Enikő

    2011. augusztus 13. szombat

    Boldog Szülinapot!
    Személy szerint a gyorsabb ütemben fejlődő,mozgékonyabb babákról olvasnék.Előnye,hátránya,esetleges későbbi következménye stb.
    Kislányom még nem volt 4 hónapos,mikor bemutatta a forgásokat oda-vissza.Most 6 hónapos,feláll,lépeget,etetni alig lehet,mert unatkozik,folyamatosan mozogna.A mászás jelen pillanatban úgy tűnik kimarad.Szóval minden érdekel,ami ezzel kapcsolatos.
    Köszi

  • Albertné Tünde

    2011. augusztus 13. szombat

    Kedves Ági!

    Gratulálok a blogodhoz, rendszeres olvasója vagyok!
    Talán nem egyedi a problémánk, de még sajnos sehol nem olvastam hasonlóról sem:
    Kislányom legfőbb önnyugtató eszköze a hajam. 15 hónapos koráig szopizott, ez idő alatt szokott hozzá az állandó matatáshoz. Akkor is és azóta is próbálkoztam kiváltó eszközökkel (plüss…stb) hasztalanul. Cumi nélkül már el tud aludni, de a hajam nélkül nem (és így nélkülem sem). Nagyon kellemetlen, idegesítő és fájdalmas is sokszor…
    Előre is köszönöm, ha ezzel kapcsolatban kaphatok tőled némi segítséget!
    Köszönettel,
    Tünde

    • Vida Agi

      2011. augusztus 14. vasárnap

      Nehéz helyzetben vagy, mert a dackorszak közepén bármiről nehéz a makacs gyerkőcöt leszoktatni. Elsőként neked kell tisztába jönnöd magaddal és elhatározni, hogy bármi áron szeretnéd leszoktatni erről, vállalva azt is, hogy néhány alkalommal hisztizni, sírni fog, felkel éjszaka és eltart egy darabig, amíg visszaalszik. Ezután találd ki, mivel helyettesíted számára ezt a szokást. Tehát, hogy altatáskor mit kínálsz fel a hajad helyett. Nyilván elsőre ezt nem fogja elfogadni, de még másodikra sem, de ha kitartóan ajánlgatod, akkor idővel el fogja fogadni (vagy elalszik másként).
      Egész egyszerűen azt kell tenned tehát, hogy megakadályozod, hogy a hajaddal aludjon el (vegyél fel sapkát, vagy kösd át egy kendővel) és adsz neki helyette valami mást. Jó ha ez olyasvalami, ami hozzád kötődik, pl. a kispárnád vagy egy pólód.

      • Albertné Tünde

        2011. augusztus 17. szerda

        Akkor most az a következő dilemma, hogy melyik a kisebb rossz? A cumi, vagy a hajhúzás? Most szoktatom le épp az előzőről, féltem a fogait. Napközben nem kéri, de este még előfordul. Jól gondolom ugye, hogy a kettő egyszerre túl sok? Remélem hamarosan lemond a cumijáról és bevethetem a tőled kapott trükköket!
        Köszönöm az értékes válaszod!
        Sok sikert a díjhoz! (szavaztam)

        Tünde

  • Renáta

    2011. augusztus 12. péntek

    Boldog Születésnapot!!!!!!!
    Nagyon jó az oldal!!
    A következő témák érdekelnének:
    Az én kisfiam 21hónapos és még mindig eszik éjszaka, tápszert.Általában ugyanabba az időszakban ébred fel,csak így alszik vissza 200ml be és alvás!Hogyan tudom leszoktatni vagy lehet hogy szüksége van rá vagy rossz szokása? A másik téma a hiszti kezelése,nyilvános helyen!Harmadik:evészet az új dolgokkal elutasító meg sem kóstolja azt se tudja mi az!Hogyan vegyem rá már mindennel próbálkoztam ha szájába kerül valahogy majd megfullad!És többet nem hajlandó semmit enni egy darabig! Köszönettel!!

  • Sophie

    2011. augusztus 12. péntek

    Szia Ági!
    Boldog születésnapot a blognak! Köszönöm az eddigi sok tájékoztatást, segítséget, élményt (merthogy élmény is olvasni a bejegyzéseket)!
    Én szintén csatlakoznék néhány előttem szólóhoz, a testvér érkezéséről, testvérféltékenységről olvasnék leginkább, most ez lesz nálunk aktuális (kislányom 2 éves, a fiam 3 hónap múlva érkezik). Illetve mondjuk megnyugtató szavakat arról, hogy nem tragédia, ha a kétéves az ember hasán mászkál néha esti bújáskor, vagy amikor hozzám szalad, „becsapódik” a hasamba… 🙁
    Köszönöm!

    Sophie

    • Vida Ági

      2011. augusztus 20. szombat

      Tényleg nem kell aggódnod, ha a kétévesed birkózik veled egy kicsit pocakosan, sajnos ezt nem lehet mindig elkerülni, mint ahogyan pihenni is kevesebbet tudsz a 2. várandósság alatt egy ilyen kicsi gyermek mellett, de ettől semmi baja nem lesz a babának.

  • Zsuzsa

    2011. augusztus 12. péntek

    Kedves Ági,

    nem tudom, mennyire tarthat számot közérdeklődésre, de szívesen olvasnék arról, hogyan lehet kompenzálni, ha egy féléves kislányt három hónapos korában elhagyott az apukája, és egyáltalán nem is akar részt venni az életében többé. Nincs olyan barátom/családtagom, aki „apja helyett apja” lehetne, és nem tudom, hogyan fogja ez befolyásolni a későbbiekben a fejlődését, és mit tehetnék én érte (az apához fűződő kapcsolat mint a férfiakhoz fűződő kapcsolat előképe, a szexus fejlődése, ilyesmik) terén.

    Előre is köszönöm, és további sok sikert!
    Zsuzsa

    • Vida Ági

      2011. augusztus 20. szombat

      Ez nehéz helyzet, de kitartás. Idővel majd fog találkozni olyan férfiakkal, akik mintaként szolgálhatnak a számára (rokonok pl.)

  • Tímea

    2011. augusztus 12. péntek

    kedves Ági,

    gratulálok a Születésnaphoz! Mindig hatalmas segítség volt számomra az Anyukák tapasztalatait és a Te válaszaidat olvasni. Én már szavaztam is a blogra! Remélem megérdemelten győzöl majd!

    Nekem az alvással kapcsolatos témák foglalkoztatnak leginkább. Nehéz kitalálni, hogy egy-egy periódus/változás után hogy legyen a menet, hogy jó mindannyiunknak.
    Most 10 hónapos és a nappali alvások már nem simán mennek. Amint beteszem az ágyba felpattan. Úgy hogy megtanultam őt szépen ott hagyni és amíg nem sír, nem bemenni, hogy nyugodjon meg magától. Egész jól bírom, de mindig erővel és magabiztossággal tölt fel, ha azt olvasom, hogy más is így csinálja esetleg. Vagy olvasok egyéb módszereket és gondolatokat a téma kapcsán, amit esetleg én is ki tudok próbálni. Kísérletező típus vagyok, a lényeg, hogy megtaláljam a megoldást ami neki a legjobb.
    Ezt a megoldást pedig nálad keresem, ezért olvasnék szívesen többet erről a témáról jelenleg.

    Üdvözlettel, további sok sikert kívánva,
    Tímea

  • Mariann

    2011. augusztus 12. péntek

    Szia Ági!
    Én nevelőszülő vagyok és egy 9 hónapos kisbabát nevelünk 2 hónapos kora óta.Kéthetente van kapcsolattartás a szüleivel.Ilyenkor én nem vagyok vele csak a szülei. Ő már az előző éjszakát is nyugtalanul,sírva tölti és az azt követőt is. Érezheti ezt előre, hogy mikor következik?
    Bár az az igazság, hogy még hajnalban egyszer mindenképp felébred, ha a cumi kiesik a szájából.
    Köszi szépen előre is: Mariann

    • Vida Ági

      2011. augusztus 20. szombat

      Ebben a korban nagyon érzékenyek a kicsik a változásokra, ezért megviseli őket az új környezet és a kötődést jelentő személy hiánya. Mivel tehozzád kötődik és te nem vagy ott, azért nyűgösebb utána. Minél nagyobb lesz, annál jobban fogja ezt viselni majd.

  • Szilvi

    2011. augusztus 12. péntek

    Szia Ágnes! Sok szeretettel gratulálok a blogszülinaphoz és köszönöm szépen a sok megnyugtató és gondolatébresztô cikket. Én a hozzátáplálás témában olvasnék még. Milyen veszélyei lehetnek a korán elkezdett vagy pl nem pont a táblázat szerint adott kóstolóknak, ha túl sokfélét eszik a baba egy napon, mennyire erôszakosan kell kínálni, mi a jele a szoptatási idôszak végének, ezt is bízzuk a babára?, a nemmegfelelô hozzátáplálás vezethet felnôttkori vagy gyerekkori evészavarokhoz ételintoleranciához vagy más problémákhoz? Üdv; Szilvi

    • Vida Ági

      2011. augusztus 20. szombat

      A szoptatás vége: egyszercsak nem fogadja el a baba a szopit. Kínálod, de nem kell neki.
      Ha olyat eszik egy napon, amit már evett, akkor nem gond, ha túl sok féle.
      Nem időben elkezdett ételek: ha 6 hónapon túl adod őket, de nem akkor, amikor ki vannak írva, akkor a többségük ártalmatlan, leginkább csak megterhelhetik az emésztését.

  • Ági

    2011. augusztus 12. péntek

    Szia!

    Gratulálok!
    Engem az alvásproblémák és megoldásaik érdekeltek és érdekelnének a jövőben. 7 hónapos kisfiam ugyanis rengetegszer felébred éjszaka.

    Sok sikert!

Comment navigation