Miben hasonlít? Miben más? (JÁTÉK)

Miben hasonlít rád a gyermeked egyénisége és miben más? Írd le, mit tapasztaltál vele kapcsolatban szeptember 26.-án hétfőn déli 12 óráig ide a hozzászólások közé és nyerj belépőt Vida Ágnes legújabb Egyéniség Születik című online tréningjére 6900 Ft értékben!

A feladat

Írd le a hozzászólások közé mi az, amiben úgy látod hasonlít rád a gyermeked természete és mi az, amiben más!

Ne feledd! a hozzászólásod felett mindenképpen add meg a teljes nevedet és azt az e-mail címedet, amin elérhetünk, ha nyertél.

A nyeremény

Ha válaszolsz a kérdésre, sorsoláson veszel részt, amelyen a 3 legszerencsésebb válaszadó belépőt nyerhet az Egyéniség Születik című 2 hónapos online tréningre 6900 Ft értékben. Ezen a tréningen olyan módszereket adok majd át, melynek segítségével megismerheted a gyermekedet és önmagadat, mint szülőt, és a gyermeked személyiségének megfelelő nevelési módszereket alakíthatsz ki. A tréning során végigvezetlek a gyermeked lelki fejlődésének első 5 évén, és megmutatom, hogyan kell kezelni az első 5 év során felmerülő nevelési helyzeteket úgy, hogy a gyermek ne sérüljön, az egyénisége érvényesüljön, és az általad felállított nevelési célok is megvalósuljanak.

A határidő

Hozzászólásokat beküldeni legkésőbb szeptember 26.-án hétfőn délig lehet.
Sorsolás: szeptember 26.-án hétfőn 18 órakor.

A JÁTÉKOT LEZÁRTUK!
A nyerteseket holnap e-mailben értesítjük.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

246 Comments

Comment navigation

  • Kati

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia!

    A kisfiunk személyisége tőlem és a férjemtől is „kapott” valamit. Most 2 hónapos és már jól látszik, hogy nem tejbetök. 4700 g körül tartunk…
    Alapvetően aktív, sokat mocorog, rugdalózik. Sokszor alig tudom ráadni a pelenkát. Sokszor mosolyog ránk.
    Nagyon figyelmes… Már pár naposan, amikor böfiztettem, néha fel tudta emelni a fejét és néhány másodpercig meg is tartotta. A szekrénysort szereti nézni. Én is ilyen figyelmes voltam.
    Szeret hason feküdni, úgy is szokott elaludni. Mostanában alvás előtt még emelgeti a fejét. Néha egész magasra is eljut a feje, de hamar fárad. Ezért aztán dühös, hogy nem tudja tovább tartani a fejét. Ennek hangot is ad elégedetlen, ingerült nyöszörgés formájában. Én is mérges voltam, ha valami nem sikerült. A sírása is tőlem van: Leeeeee!, leeeee!
    Az apjától a homlokráncolást örökölte. Ha valamit nem ért, akkor ráncolja a homlokát. A csuklásrohamai is az apjától vannak. Megoldás: cici, vagy kevés citromlé.
    Sokat igényli a társaságunkat. Szereti, ha nyüzsögnek körülötte, bár ennek is van határa. Ha álmos, fáradt, akkor hamar eltörik nála a mécses. Akkor aztán ordít, ilyenkor se lát, se hall. A vállunkon fekve nyugszik meg, de valamikor álomba sírja magát.
    Egyébként 3 kiló alatti súllyal született meg, de az APGAR tesztet hibátlanul „oldotta meg”. Már akkor is nagy volt benne az energia, erősen tudott fogni.
    Ilyen a mi kis Bencénk.

    Üdv. mindenkinek!

  • Polyák Gabriella

    2011. szeptember 23. péntek

    Kedves Ági,
    Kisfiam decemberben lesz 2 éves, kezd önállósodni.
    Szerencsére már az elő perctől kapok Tőled útmutatót a miben, mikor és hogyan kérdéseimre, így könnyebb volt felfedeznem a családi hasonlóságokat. Legnagyobb megdöbbenésemre anyukám haragját látom a kicsiben, amikor nem sikerül neki egy játékot összerakni. Olyankor fogja és inkább összerombolja az egészet, hiába, csak az utolsó kocka ment rossz helyre.. Anyu mind a mai napig ilyen. Mátéban viszont ilyenkor jelentkezik az én türelmem és egy kicsit később újra kezdi.. Addig, addig amíg sikerül neki! Ezért hálás vagyok az égnek, mert nem ad fel semmit. A nyitottságát -mindenben, úgy az ételek, mint az emberek felé-, a férjemtől tanulta-örökölte, a kedvességet, sok-sok mosolyt és kedvességet azt hiszem tőlem.
    Megdöbbentett, hogy olyan grimaszokat vág, amiket az apai nagyapám vágott, és a szívemet melengette, hogy annyira szereti a kertet, a földet mint az anyai nagyanyám, akire csak felnézni lehetett…

  • Adel

    2011. szeptember 23. péntek

    Manoka par nap hijan fel eves, tunderi egy fazon. igazi cukipofa. Becsuletes neve Luca, es ehhez huen valoban egy igazi kis boszorkany. Mindenkit percek alatt elbuvol, levesz a labarol. Hogy hogy teszi mindezt? Roppant mod baratsagos kis termeszete van, amint meglat valakit kozeledni, mar messzirol oriasi mosolyokkal jutalmazza meg azokat, akiket ismer. Neha meg negykezlab hintazik is oromeben, es kurjongat is hozza. Ezt a tulajdonsagat egyertelmuen az Apukajatol orokolte, o is nagyon baratsagos.
    Manoka ugyanakkor igazi no is, imad vasarolni es roppant kivancsi is, imad nezelodni, megfigyelni. Rengetehet „maszkal” hasonlo termeszetu Anyukajaval, aki gyakran jar vasarolni vele, es szivesen viszi setalni ujabb es ujabb helyekre.
    Ha idegen arcot lat, akkor sem ijed meg, hosszasan figyeli a ujonnan erkezettett, neha meg a szemoldoket is felhuzza vagy a szajat is nyitva felejti roppant amulataban. Hat ebben is az Anyukajara utott, akit az utobbi miatt az Apukaja sokszor oldalba bokdosi, mondvan, hogy „Na, ne bamuld mar olyan feltunoen azt az embert!”
    Egyszoval Manoka igazi cukormokus kevereke Apanak es Anyanak. 😀

  • Andrea

    2011. szeptember 23. péntek

    14 hónapos Annabella nevű kislányom külsőre nagyon vegyes. Sokan azt mondják tiszta anyja, sokan azt, hogy tiszta apja. Belső tulajdonságaiban a legfeltűnőbb a nyugodtsága. Nagyon higgadt, türelmes, nyugodt kiscsaj, emellett vidám és még humorérzéke is van. Okos, mindent megért és megteszi amit mondunk neki. Egész nap enne, mindig az evésre való alkalmat keresi. De egyáltalán nem duci, hanem formás, egészséges kinézetű gyermek. Sokat beszél a saját kis babanyelvén, minden érdekli és nagyon jól eljátszik a 6 éves bátyjával, Rómeóval.

  • Melinda

    2011. szeptember 23. péntek

    3 kisfiam van. A nagyobbik 4 éves. Teljesen édesapjára hasonlít abban, hogy mindig megfontolt, és rettentően precíz. Szereti, ha mindennek megvan a helye, és nehezen viseli, ha valaki (kisebb testvér) az általa kialakított rendet megbontja (akár az apja). A középső kisfiam 2 éves. Ő meg mintha tiszta Én lennék. Mozgékony, huncut, vidám, nyitott, és nagyon ragaszkodó. Sokkal hajlamosabb a csínytalanságokra, mint testvére. Érdekesség, hogy külső tulajdonságaikban is a nagyobbik inkább az apjára, kisebbik inkább rám hasonlít. A legkisebbikről még nem tudok nyilatkozni. Vele még csak most ismerkedünk. Alig múlt 1 hetes. 🙂
    Üdv: Melinda

  • Bernadett

    2011. szeptember 23. péntek

    Sziasztok!

    3,5 éves kisfiammal ugyanaz a horoszkópunk, így sok személyiségjegyben hasonlítunk egymásra. Ezek például: szeretetadás, őszinteség, makacsság, akaratosság.., amit elhatároztunk, ahhoz ragaszkodunk 🙂
    Családi harmónia megléte – fontos számunkra.
    Amiben Ő más mint én: nyitottabb egyéniség, sokkal több benne az energia, mozog egész nap és nagyon ügyes! Könnyen barátkozik.

    Bernadett

  • Csilla

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia!
    Az én 16hónapos kislányom vidám, mosolygós és barátságos, amihez társul az erős akarat. Mindezekben leginkább rám hasonlít. Nagyon könnyen letudja kötni magát a játékaival, könyveivel. Ebben is rám ütött… Imádja a vizet és a homokot is…ebben szerintem édesapjára ütött.

    Üdv,
    Csilla

  • Zsuzsa

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia Ági!

    Négy és fél hónapos kicsi manónk van, Balázs. Még mindig csak „ismerkedünk”, de azt hiszem már felismertem néhány tulajdonságát, amiben valamelyikünkre hasonlít. Az egyik, hogy habár nappal nem alszik túl sokat, reggel szeret(ünk) lustálkodni, csak úgy ülni az ágyban, és lassan ébredezni. Nem nagyon szeret egyedül maradni, ha le van téve, akkor is jobb, ha ott vagyunk (én sem szeretem egyedül). Sokat szoktunk táncolni, én is imádok, Apa viszont inkább kerüli. Az éneklés sokszor kórusban zajlik, ha nagyon tetszik neki, a babám is belegőgicsél.
    És, ami már néhány napos korában kiderült, nem szereti a zajos, „túl sokemberes” környezetet, mint ahogy mi sem.

    Szép napot mindenkinek!
    Zsuzsa

  • Gelencsér Tünde

    2011. szeptember 23. péntek

    A 13 hónapos lányommal ugyanabban a jegyben, közös aszcendens-el születtünk (oroszlán, skorpió).
    Amiben hasonlítunk, az az akaratosság, és amiben különbözünk, az az általános kedélyállapot. Míg én mogorvább tipus vagyok, a lányom folyton mindenkire mosolyog és mindig jókedvű. Kisebb korában szinte sose sírt, még csecsemőként se.
    Azonban az engedetlenség már most látszik rajta, ha fegyelmezni próbálom, kinevet… sokan mondják: „a szeme se áll jól!”

  • Anikó

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia!

    Gyermekem 4 hónapos,most kezd kialakulni a személysége,kezd nyitott lenni a külvilágra.Nagyon kis akaratos,próbál mászni,de ha nem jön össze vagy nem éri el a kiszemelt játékot akkor síkit .
    Talán inkább rám hasonlít,már most 🙂
    Üdv.
    Anikó

  • Erika

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia.
    Kislányom most 21 hónapos. Nagyon temperamentumos kiscsaj, jómagam is elég heves vérmérsékletű vagyok. Rendkívül alkalmazkodó, ez férjemre és rám egyaránt jellemző. Folyton mosolyog, jókedvű, mi szülők is alapvetően ilyenek vagyunk.
    Minden jót!
    Erika

  • Szilasi Erika

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia Ági!

    Kisfiam a héten volt pont 7 hónapos. Nagyon jó látni, hogy kicsit olyan, mint én és kicsit olyan, mint az édesapja. Látszik, hogy kettőnkből lett. 🙂 Egész nap sokat mosolyog, nevetgél, nagyon kedveli a társaságot, ebben inkább rám hasonlít. Hihetetlenül mozgékony, nem tétlenkedett a mozgásfejlődésben sem (6 hónaposan felállt és most a járóka rácsaiba kapaszkodva teszi egymás mellé a kis lábacskáit). Ebben inkább apukájára hasonlít. A víz iránti szeretetét is apukájától örökölte, ám azt, hogy szeret megküzdeni dolgokért (inkább az érdekli, amiért harcolni kell, nem az a játék, amit csak úgy simán leteszünk az orra elé), inkább tőlem. Szeret jókat aludni, mint én, de nem túl jó evő, mint az apukája. És ami még fontos, hogy mindkettőnktől megkapta a zene és a tánc (persze most még csak velünk ölben) szeretetét. :):)

    További szép napot kívánok!
    Üdv: Erika

  • Szőkéné Takács Nóra

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia!
    Viktor 10 hónapos,nagyon vidám baba.Egyedül is elvan,”olvas”,”szerel” sokat.Ebben rám hasonlít,én is szeretek magamban lenni.Kitartó és céltudatos,ezt is tőlem örökölte.A kedvességét,nyugodtságát az apukájától!Idegenekkel is barátságos,nagyon nyitott gyerek,ebben is az apukájára hasonlít.
    Üdv.
    Nóra

  • Gazsó Renáta

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia Ági:-)

    Kisfiam nagyon pörgős, mindig nyüzsög. Szereti a társaságot, nem szeret egyedül lenni. Felettébb akaratos, és kitartó. Időnként előjön a hiszti is. Ezekben hasonlít rám. Bár a hisztit én már kezdem kinőni;-)
    Amiben csöppet sem hasonlít rám, hanem az apukájára, hogy kifejezetten rendmániás. Persze csak ha mi nem a helyére rakunk le valamit. A saját „kupi” belefér neki.

    Üdv: Reni

  • Hella

    2011. szeptember 23. péntek

    Sziasztok!

    Kislányom sokkal pörgősebb, nagyobb aktivitás-szinttel rendelkezik, mint én, nem bír hosszú távon nyugodtan megmaradni egy helyben. Ebben a férjemre ismerek, ő is maximálisan „kihasználja a napot”, és ha eljön a pihenés ideje, mindketten mélyen, sokat alszanak (ebben sajnos nem ilyen vagyok). Mindhármunkban közös viszont, hogy amit éppen csinálunk, abban maximálisan el tudunk merülni.

    Már most látom, hogy határozottabb, és direktebben kommunikál, mint én. Ha problémája van (pl. éhes, álmos), 1-2 csendesebb jelzés után nem finomkodik tovább, egyértelműen jelez egészen addig, amíg nem kap segítséget. Én sokkal tovább futom a magam „tiszteletköreit”, amíg végre egyértelműen ki merem mondani a problémáimat, igényeimet.

    Hasonlítunk abban, ahogyan teljes odafigyeléssel és nyitottsággal szemléljük az embereket, de tartjuk a határainkat, amíg valakit igazán közel tudunk engedni magunkhoz.

    Kitartóak vagyunk mindketten (óriási elszántsággal próbálkozik játékoknál, amíg meg tudja csinálni, amit szeretne), és talán pont emiatt sokszor túl erős az akaratunk, ami már a negatívabb pólus.

    Alapvetően mind a ketten nyugodtak, kiegyensúlyozottak vagyunk, de ha hirtelen zavar támad, könnyen kibillenünk a harmóniánkból. Viszont nagyon hamar megnyugszunk, ha megoldódik a helyzet.

    Nagyon érdekes érzés megtapasztalni, hogy a „hozott anyagnak” hol vannak a határai, amin a neveléssel nem tudok változtatni. Ami viszont fontos nekem, hogyan tudok neki segíteni abban, hogy bizonyos dolgaiban hogyan ne menjen el a végletek felé, még ha az alaptermészete azt is diktálná.

    Nagyon jó ötlet volt ez a feladat, egyfajta tükörbe-nézés. Mottója lehetne: „Ne a tükröt okold, ha nem tetszik, amit benne látsz”. Valahogy így van ez a gyerekekkel is….

    • Rápolti Izabella

      2011. szeptember 23. péntek

      like ! 🙂 profi (versenyképes) hozzászólás 😀

      • Hella

        2011. szeptember 23. péntek

        Köszi:) Szerintem nem a tartalom vagy a megfogalmazás alapján dől el, ki lesz a 3 szerencsés, hanem véletlenszerűen kisorsolják.

        • Rápolti Izabella

          2011. szeptember 23. péntek

          igen, úgy van, ettől függetlenül, like 🙂

  • Timi

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia!
    Az én kisfiam leginkább a kitartásában hasonlít rám. Addig-addig szenved egy-egy dologgal, amíg sikerül megcsinálnia.
    A másik hasonlóság a precizitás! Ha valami nem úgy áll, ahogyan kell, akkor helyreigazítja, mint ahogyan az én szememben is vízimérték van! 🙂
    Üdv: Timi

  • Árvai nóri

    2011. szeptember 23. péntek

    Benike 22 hónapos, és abszolút látszik, hogy az én személyiségemből mit örökölt: hisztis, ha éhes, és ha fáradt:-DDD Na jó, igzából abban, hogy nagyon nyitott, kíváncsi és kicsit félénken viselkedik idegen gyerekek társaságában. az apjára pedig a hegymászó szenvedélyében, úgy fest, a vérében van!:-)

  • Krompaszky-Kiss Orsolya

    2011. szeptember 23. péntek

    Sziasztok!
    6 hónapos kislányom nagyon mosolygós, barátságos (édesanyám szerint én is ilyen voltam). Szépen eljátszik egyedül is, de a legjobban azt szereti, ha „történés” van 🙂 és nem nyugszik addig, amíg meg nem szerzi,amit akar-ebben is rám hasonlít! Viszont igazi borsószem királykisasszony (kényes), mint az apukája! 🙂
    További szép napot mindenkinek!

    Üdv:
    Orsi

  • Olgi

    2011. szeptember 23. péntek

    2 kisfiam van az egyik 1,7éves a másik 7hetes. A kicsi nagyon szemlélődő de semmi extra. A nagy sokáig elbibìbelődik a játékokkal akaratos, kitartó, felfedező típus ebben mind rám hasonlít. Nyugodt ès megfontolt ebben meg az apjára. Ezek a fő jellemzők 🙂

  • Mödlinger Tünde

    2011. szeptember 23. péntek

    Az én 3 éves fiam, ugyanolyan akaratos, mint én, tör-zúz ebben viszont apukájára hasonlít. Nagyon vidám, szinte mindig mosolyog, akárcsak én. Mindketten szeretünk táncolni, együtt is.

  • Lilla

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia,
    8 hónapos lányom vidám és folyton nyüzsög ebben apai oldal. Ha valamit szeretne meglehetősen kitartó, először figyelmeztet majd még egyszer, aztán egyre hangosabb. Nem hagyja annyiban, ebben rám hajaz.Egyébként szerintem türelmes a koráhaz képest és imádja a vizet, ebben szintén magamat látom.
    Üdv,
    Lilla

  • Eszti

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia!
    Nagyobbik fiam és én is a Halak jegyében születtünk. Talán ez is egy oka annak, hogy sok a hasonlóság közöttünk. Nagyon beszédes 3,5 éves, logikusan, összefüggően beszél az őt körülvevő világról. Imádja az embereket, nyíltan közeledik a rá is nyitottak irányába. Én felnőttként is örülök sokszor, ha valakiből mosolyt tudok kicsalni! Ezek mellett imádja a szerepjátékokat, amiben bennem tökéletes partnert talál. Amiben az apjára hasonlít, hogy nagyon megfontolt tud lenni bizonyos helyzetekben.
    Üdv: Eszti

  • Anett

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia!
    Édesanyám mindig azt mondja,hogy tegyem össze a két kezem,mert ritka az ilyen jó baba mint a lányom!Mégis külsőre is és természetre is teljesen olyan mint!Akaratos,makacs,huncut mindig a pont az ellenkezőjét teszi annak amit mondok neki vagy kérek tőle.Semmit nem tud megkímélni.Ha valami új játékot rögtön a földhöz vágja,pont mint én,én sem tudtam soha semmit sem megkímélni.

  • Egervári Mária

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia!
    Kisfiam leginkább az apukájára hasonlít, nagyon makacs és önfejű. Kiáll azért, amit szeretne. Nagyon talpraesett.
    Amiben rám hasonlít talán az, hogy nem szeret egyedül lenni, igényli a társaságot és nem irigy(remélem ez nem is fog változni).
    Üdvözlettel:
    Marika

  • JÓKÚTI ADRIENN

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia!
    Nagyon jó ez a téma a gyerekneveléssel kapcsolatban, a tegnapi cikk is nagyon hasznos és tetszett. (a teszt már kevésbé)
    Nos a kérdésre a válasz. Két lányom van. A nagyobbik Ártemisz 3 éves és 3 hónapos. Ő sokmindenben hasonlit rám: makacsság, igazi „kis nő” (szeret öltözködni, ékszereket magára venni stb.), zenét, táncot szereti, szeret „mászkálni” (menjük ide-oda csavarogni). Amiben nem hasonlit az, hogy kicsit „irigy” nehezen adja oda/kölcsön a dolgait, nem ad abból amit éppen eszik/iszik senkinek (sem nekem, sem hugának, sem barátainak).
    Kisebbik lányom Nikoletta, hasonlit rám abban, hogy elég „bújós”, igényli nagyon az összebújást, jobbszivű mint a nővére, szivesen ad a dolgaiból, ő is makacs, és egyedül akar mindent kipróbálni. Kevésbé hasonlit, hogy ő nem annyira „kis nő”, inkább csak utánozza a nővérét, de őt nem érdekli annyira mit vesz fel stb.. Fél a kutyáktól (pedig senki nem fél a családban).
    Persze ezekből pár inkább talán „gyerektulajdonság” és nem annyira személyiségjegy, de néha nehéz elkülöniteni.
    Jó lesz tudni, hogy mit tehetünk mi azért, hogy a „jó tulajdonságokat” erősitsük, a „rossz tulajdonságokat” enyhitsük, és legfőképp nagyon nagyon jó kapcsolatot tudjuk kialakitani.
    Köszi, Adrienn

  • Rita

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia!

    Az én kisfiam nagyon vidám, mosolygós, barátságos, viszont nagyon érzékeny, bújós, nagyon nagy a szeretet igénye, ez mind rám is jellemző. Játék vagy egyéb tevékenységben viszont úgy látom, hogy túl hamar elkeseredik, ha valami nem sikerül neki, és dühös lesz. Ebben különbözünk. Nagyon mozgékony, gyerekkoromban ez sem volt rám jellemző, ő sokkal temperamentumosabb, mint én. 🙂

    Üdv.

    Rita

  • Arlát Krisztina

    2011. szeptember 23. péntek

    Sziasztok! Az én kislányom 2 és fél éves, de születése óta önálló akarata van. Szinte mindig tudja mit akar, ami talán felnőtt korában egy céltudatos személyiséget jelenthet majd, de most még én szeretném irányítani a kisasszonyt. Én apukája személyiségét látom benne, egy napon születtek, mindketten Vizöntő jegyűek. Az én Halak, mondhatom vszonylag nyugodt lelkivilágom mellé, két „akaratos” személyiség…, érdekes! Hozzátenném én is céltudatos vagyok, a feladatokat, a kitűzőtt célokat én is elérem, szeretem ha elismernek és a kisgyerek mellett már lassan egy éve újra dolgozom. Akaratosnak, erőszakosnak azonban semmiképpen sem nevezném magam! Ez a mi családunk! Üdv

  • Barbi

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia Ági!

    Bocsánat,nem sikerült értelmeznem a feladatot.
    Amiket leírtam abban a kislányom rám hasonlít. Amiben tiszta apja,az az,hogy öntörvényű, bohóckodik,és nagyon élvezi a huncutkodást. A folyamatos figyelme dolgok iránt,a műszaki érzéke, a türelme egyes dolgokhoz az apjáé.
    Így már kerek a válasz. 😀
    Üdv:
    Barbi

  • Barbi

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia Ági!

    Kislányom 15 hónapos,és már sok miden látszik az egyéniségéből. Amikben észrevettem,hogy hasonlít rám például,hogy akaratos. Ha nem az van,és akkor,amikor ő szeretné,akkor kiborul. Nagyon hamar megsértődik,ebben is hasonlítunk. Nagyon szereti produkálni magát,ha van közönség,és el is várja,hogy értékeljük,de új dolgokat,csak egyedül vagy előttem mer kipróbálni vagy megcsinálni. Én is ilyen voltam,és vagyok is a mai napig. (Rengeteg minden van,amiben persze az apjára ütött,de most nem ez a feladat,hogy felsoroljam azt is. 😀 ) Hirtelen ennyi jutott eszembe,pedig biztos van még,amiben hasonlítunk.
    Köszönöm a lehetőséget a játékra!
    Üdv:
    Barbi

  • Burján Eszter

    2011. szeptember 23. péntek

    Sziasztok,

    Persze, leírom, már amennyire ez 10 és fél hónap alatt megfigyelhető…:)
    Borkám hasonlít hozzám a kitartásában és az „úgyis megcsinálja azt amit megakar” -jában….
    viszont többet sír mint én. 🙂
    azt hiszem, barátkozóbb és közvetlenebb lesz az emberekkel mint jómagam és valamennyivel kevesebb alvásra van szüksége mint nekem…:)
    A vidámságában hasonlít rám, a huncutságában viszont egyedi.
    Nagyon közlékeny és szeret „beszélni”, én inkább csendes típus vagyok.

  • Judit

    2011. szeptember 23. péntek

    Az én 8 hónapos kisfiam vidám, nyitott és mindig mosolygós baba, de ha valamit nagyon akar ökölbe szorított kézzel igyekszik nagyon a tudtunkra adni, ebben rám hasonlít :). Ügyesen eljátszik magában akár háromnegyed órán át, szerintem ez apai tulajdonság. Imádja a vizet és a babaúszást, az apukája vízilabdás és szerinte ezt egyértelműen tőle örökölte, erre nagyon büszke!!! Mindig meg lehet nyugtatni egy ismerős énekkel vagy dallal és szeret zenét hallgatni, ez meg inkább rám jellemző.

    Üdv: Judit

  • Herbszt Simon Eszter

    2011. szeptember 23. péntek

    Miben hasonlít? Miben más?

    Ádám 4 hónapos és 14 napos. Ádám– milyen különleges feladat a szülőnek a névválasztás. Nehéz próba egy még „ismerős ismeretlennek” nevet adni. Eleinte úgy gondoltam, ha bár két napot hagynák, hogy velem legyen a gyerekem és utána kérdeznék meg, hogy hívják könnyebben tudnék dönteni. Most már tudom, hogy míg a baba odabent van tudtunkra adja azt, hogy ő milyen vagy milyenné akarna lenni és milyen nevet szeretne viselni. Én úgy érzem nem fogtunk mellé és nagyon is illik a fiúnkra az Ádám név. Az Ádám név olyan személyiség kialakulását támogatja, aki kedveli a társadalmi életet, és képes arra, hogy egy-egy közösségen belül megteremtse és fönntartsa a harmóniát és egyetértést. Érdeklik más emberek, és barátságos természetű. Természetébõl adódóan sok függetlenségre van szüksége. Hiszek abban, hogy a névnek jelentősége van a személyiség kialakulásában.

    Ádám nagyon nyugodt gyerek. A kórházban az első két napban sírni sem hallottam: táplálkozott, aludt, mosolygott. Nyugodtságot áraszt, valamilyen messze áramló harmóniát. Mellette lehetetlen idegesnek lenni. Hasonlít apjára, anyjára. Mi tudniillik egy jó humorú, általában jókedvű páros vagyunk, akik mindenre találnak megoldást úgy, hogy közben nem feledkeznek meg arról, hogy minden dolognak van pozitív oldala. Ádám érkezését is hasonló hangulatban vártuk. Sokat nevettünk, táncoltunk, sétáltunk, rengeteget kirándultunk és közben sok problémát megoldottunk. Ádám is ilyen. Nyugodt, ha bárki ránéz, mosolyog, beszél hozzá, sőt már többször is „röhögőgörcsöt” kapott. Úgy kacagott, hogy nem ismerte mi az, hogy állj. Bárki ölébe kerül barátságos, nem sír, sőt jókat mosolyog, gügyög. Gügyög? Sokat beszél:D Kire ütött ez a csemete? Apjára is. Anyjára is.:D
    Ádámban van már pár ezer kilométer– sokat utazunk vele és ugyanúgy, mint mi szereti ezt. Pocakban volt, mikor Svédországig mentünk, aztán már két hetes korában utazott több száz kilométert. Talán barangoló lesz? Világjáró?

    Már most látszik, hogy függetlenségre van szüksége. Sokszor rúg-kapál, mikor ölben van. Ha letesszük, rögtön újra mosolyog s képes mindenféléről beszélgetni. Könnyebben elalszik egyedül, mint mások társaságában. Már is függetlenedik. 😀

    Ádám hasonlít ránk, viszont biztos vagyok abban, hogy különbözösége által olyan dolgokat mutat majd meg, amiből mi is rengeteget tanulunk a világból és annak működéséről. Megszületett az egyéniség és mindennap csiszolódik. Mi is vele. 😀

  • K. Erika

    2011. szeptember 23. péntek

    Kisfiam 1 éves, igazi talpraesett kis fickó. Az első perctől fogva elmondta a véleményét mindenről, és ez -főleg az elején- sok-sok keserves és tanácstalan percet hozott. Sok könyvet, blogbejegyzést elolvastam, és egyre inkább az a tanács tűnik megszívlelendőnek, hogy figyeljük meg a gyereket. Sokszor, sokáig! Ha elég időt fordítunk erre a tevékenységre, hamar rájövünk, hogy már párhetes kortól kezdve is igen következetesen reagálnak a babák az őket ért ingerekre. Ezért hálásnak kell, hogy legyünk, és az a korrekt, ha magunk is hasonló következetességgel válaszolunk a jelzéseikre. Persze néha félreértem én is ezeket az üzeneteket, de -ha csak utólag is- mindig rájövök, hogy az én kjészülékemben volt a hiba:) Igen, ezt nevezhetjük összecsiszolódásnak is, ha úgy értjük, hogy a felnőtt hagyja magát csiszolódni, hisz ez az ő tanulásának kiindulópontja.

  • Simonné Cseri Andrea

    2011. szeptember 23. péntek

    Babám ugyanolyan türelmetlen mint én,azonnalira szeretné a dolgokat. Hasonlít még abban is rám,hogy:jószívű nagyon barátságos másokkal,már most is!Szeret másokat felvidítani ha látja szomorúságukat.És ugyanúgy imádja az apukáját,ahogyan az anyukája!!

  • Benes - Gerőcs Ildikó

    2011. szeptember 23. péntek

    Kedves Ági!

    Lányom október 13-án lesz 1 éves, és úgy látom, sok közös tulajdonságunk van. Nagyon extrovertált személyiség, mint én, könnyen ismerkedik, barátkozik, nem félős. Nyugodt, türelmes kislány, nehéz kihozni a sodrából. Energikus, állandóan jön megy, akárcsak én. Nem szeretünk unatkozni, de az jó, ha van mihez tartani magunkat. (rendszeresség 🙂
    Eddig ezeket tudtam megfigyelni.
    Nagyon jó hogy létrehoztad ezt az oldalt, sokat segít, folyamatosan.

    Üdv. Ildi

  • Andi

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia!
    Kisfiam nagyon jó fiú. Mégis, eléggé akaratos ahhoz, hogy merjem azt állítani, hasonlít rám. Makacs, és nagyon önfejű és ebben is rám hasonlít. Szeretek magamban kenni, és jól elvagyok önmagam társaságában, és ez rá is nagyon jellemző. Tökéletesen eljátszik egyedül, mindig talál valami elfoglaltságot. Mozgékony, ebben az apukájára ütött.
    Üdv.
    Andi

  • Szathmáry Zita

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia!

    A 10 hónapos fiammal abban hasonlítunk egymásra, hogy ő is nyugodt, kiegyensúlyozott. Mosolygós, keresi mások társaságát, szívesen van idegenek között. Gyors felfogású, könnyen tanítható.
    Az igazi egyéniségjegyek csak most jönnek igazán. Ha valamit akar, akkor azt hangosan közli. Én azok közé az anyukák közé tartozom, akik csak azt tiltják, amit muszáj. Én a „csináld, lássuk, mi sül ki belőle” anyukák közé tartozom. Ádám is szeret felfedezni, de ha szólok, akkor tudja, hogy veszélyes, és leül mellé vagy otthagyja.
    Hogy miben más? … Egyenlőre az én fajtámból való. 🙂

  • Krausz-Szujó Zsófi

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia Ági,

    amiben hasonlít: van humorérzéke :), sokat nevet, nagyon szociális és barátkozó
    amiben más: megfigyelő típus, néha igen komoly tud lenni

    üdv,
    Zsófi

  • Kertiné Herczku Angéla

    2011. szeptember 23. péntek

    Sziasztok!
    Egyéves a kislányom, Loretta.
    Amiben hasonlít rám: elég akaratos tud lenni, és célját igyekszik elérni. Ugyanakkor általában nyugodt baba,(én a születése óta vagyok nyugodtabb) ha egyedül kell lennie akkor is fel találja magát és játszik (én is szeretek egyedül lenni és elfoglalom magam).

  • Palasthy Agnes

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia Agi!
    Ez egy nagyon jo tema 🙂
    Bar igazabol nem magamrol irnek hanem a kisfiamrol es a ferjemrol. Ugyanis ok teljesen ugyanolyanok 😀 csak 6eves es 37eves kiadasban. Nagyon vicces dolog egyebkent felfedezni a gyermekedben onmagad. Emlekezni hogy ekkorakent te is ilyen voltal. Pl gondolok itt arra hogy nekem a fiam nagy hantas 🙂 mindig kitalal vmi tortenetet es teljesen komolyan elmeseli hogy az ugy is tortent. Anyosom meselte hogy ferjem ugyanez volt. Vagy ahogy imad rajzolni,szinezni,dobolni. Ezekben is apukajara hasonlit.
    Azok a dolgok viszont,amiket mar a viselkedesunkbol,reakcioinkbol tanult,az mar kemenyebb dio. Van hogy neha.bosszanto ahogy reagal dolgokra. De ra kell jojjek hogy sajnos mert tolunk igy lathatta es ez maradt meg benne. Utana mar nagyon nehez csiszolni,plane sajat magunkat.
    Most szuletett kislanyunk,5hetes. Kivancsian varom,hogy o kire fog hasonlitani:) Kicsit remelem hogy o meg ram,mert elkelne meg egy nyugisabb emberke a 2 porgo fiu melle 🙂

  • Szabó Ágnes

    2011. szeptember 23. péntek

    Szóval nálunk kettő gyerek van 🙂

    Levente 4 éves.
    Miben hasonlit? Az agresszivitásában: ha felhúzzák, csapkod, dobál, dobog, kiabál… izé… és a kreativitásában.
    Miben más? jól elvan egyedül, mai napig elkülönülten játszik, gyakran órákig ugyanazzal, igazi introvertált tipus. Én viszont extrovertált vagyok, nagyhangu, közösségi. Ez a „magánakvalóság” az apja termésezte amugy 🙂

    Zsombor 3 hónapos, már most látszik, hogy mennyire más. Miben hasonlit? A nyitottságában, kommunikativ, érdeklődő, szociális – ez én vagyok. Ja, és legalább olyan türelmetlen mint én.
    Miben más? az a derüs bizalom, ahogy kinéz a világba… tudom, hogy a babák ilyenek, remélem igy marad 🙂 én alapból gyanakvó természetü vagyok az emberekkel szemben, rossz tapasztalatok 🙁

  • Olah Eniko

    2011. szeptember 23. péntek

    Kedves Agnes!
    Mindig szívesen olvasom írásaidat, köszönöm őket!
    A lányom, Gyopárka Anna most egy éves öt hónapos.Ő alaptermészetében a nyugodtabb, alaposabb édesapjára hasonlít, azonban a határozottságát és a kitartását inkább úgy vélem tőlem , édesanyjától örökölte.
    Például ha evés helyett csak folyadékot kér, bármennyire próbálom játékosan kikerülni addig kéri, amíg bár egy keveset is, de kap.
    Megfigyelő képessége azonban nagyon alapos, velem ellentétben, aki hamar átsiklok a kevésbé fontos dolgokon.
    Egyelőre ennyit rólunk, még majd jelentkezünk.Üdv Enikő és Gyopárka

  • Madarász Tünde

    2011. szeptember 23. péntek

    A temperamentuma, nagyon mozgékony. Egyetlen másodpercre sem képes nyugton ülni a fenekén. Ennek ellenére el tud játszani egyedül is. Már most 10 hónaposan erős egyéniség. Nagyon kedves, barátségos, szórakoztató kislány. Még nem vettem észre különbséget. Édesanyám szerint ugyan ilyen voltam kisgyerekként. Pont ezért „félek” a későbbiektől, mert nagyon is rám hasonlít, rengeteg összeütközésünk lesz.

  • Pál Erika

    2011. szeptember 23. péntek

    Kedves Ági!

    Először is szeretném megköszönni, hogy ennyi energiát és időt szánsz ennek a honlapnak a szerkesztésére. Mindig hiteles információkat kaptam erről az oldalról, őszintén megmondom, hogy gyakran olvasgatom, ha időm engedi.

    Emma baba 8 hónapos, a család szeme fénye.

    Hasonlóságot egy ilyen apróságnál még talán nehéz említeni. Különbséget viszont már felfedeztem. Apukájával mindketten lobbanékonyak, hirtelen természetűek vagyunk. A mi kislányunknál türelmesebb, tüneményesebb kis lényt viszont el sem tudnék képzelni. Apukája a munkája miatt csak este van vele, én viszont elmondhatom, hogy ő nem tudom, tanult-e már tőlem, én viszont tudom, hogy már tanultam tőle. Végtelen türelmet…

    Születésétől kezdve kiegyensúlyozott, ha valahová kimozdulunk játszik, alszik, élvezi, hogy ő a társaság központja, de még soha nem fordult elő, hogy azért kellett hazarohanni, mert nem lehetett megnyugtatni.

    Boldog vagyok, hogy az anyukája lehetek, és megpróbálok legjobb tudásommal megfelelni ennek a feladatnak.

  • Repkáné Jakab Ildikó

    2011. szeptember 23. péntek

    Kisfiam 14 hónapos és most már látszik, hogy pont ugyanolyan makacs mint én, ha akar valamit, akkor azt foggal-körömmel. Amiben viszont más: Elképesztően mozgékony, nem bír megülni egy helyben 1 percnél tovább. Én viszont szívesen végzek olyan tevékenységet, amit egy helyben kell végezni.

  • Müller Helga

    2011. szeptember 23. péntek

    Szió!

    Hasonlít:
    Akaratos
    Ha nem tudja az akaratát érvényesíteni, türelmetlenné válik.
    Ebben sajnos hasonlítunk, így akad néhány érdekes szitu az életünkben.
    Nem hasonlít:
    Alapjában vidámabb természetű emberke
    Koncentráltan érdeklődik 1-1 dolog iránt.

    Köszönöm…

  • Németh Melinda

    2011. szeptember 23. péntek

    Kedves Ági!

    Az én kislányom pont szept. 26-án lesz 16 hónapos. Anyukám azt mondja, mintha csak engem látna benne, ugyanazokat a szokásokat vette fel mint én, ennyi idősen. Nagyon akaratos, ha valami nem úgy van ahogy ő elgondolta, elkezd a lábával rúgkapálni és kiabál. Én is szeretem ha a kedvem szerint történnek a dolgok. Nagyon kedveli a társaságot, ha sokan vannak körülötte, ellenben én inkább jobban szeretek egyedül lenni. Mindketten nyugodt természetűek vagyunk, imádjuk az állatokat és a virágokat.

  • Kissné Deme Nikolett

    2011. szeptember 23. péntek

    Az én kislányom Kiss Emma Vivien, 2010.05.02án Anyák Napján született! Alapjáraton az apukájára hasonlít nagyon, azonban most így lassan 17 hónaposan egyre inkább jön ki az az énje is, ami rám hasonlít!! Az akaratos énje. 🙂 Lehet hogy ez csak a dackorszak jele, de ez a viselkedés nagyon rám jellemző. Viszont a vidámsága egy az egyben engem jellemez. Állandóan mosolyog, nevet mindenen, rengeteget bohóckodik… Egy tündér…

  • Szász Hajnalka

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia! Két kisfiam teljesen különböző jellemvonású, de egyiküket sem lehet teljesen a saját vagy a férjem jelleméhez hasonlítani. A nagyobbik gyerkőc sajnos sok „rosszat” vett át tőlem, például a félősséget (éjszaka, egy számára ijesztő mese után, vagy a védőnőknél oltásnál, stb.) A jó tulajdonságait inkább a férjemtől kapta, mint a tág érdeklődési kör, a meggyőzőkészség stb. Persze ez az évek során bármilyen irányba terelődhet, ahogy én is évről évre képes voltam változni. Meggyőződésem továbbá, hogy a tanult tulajdonságok sokkal erőteljesebben vannak jelen egy gyerkőc életében, mint a genetika; ékes bizonyítéka ennek a kicsi fiam, aki reggeltől estig vigyorog, jókedvű, kiegyensúlyozott, a porszívót érdeklődéssel figyeli, és nem kap frászt tőle…Ha egyszer anya (és apa is!) nyugodt, valószínűleg a gyerek is az lesz -na és persze fordítva is! De azért érdemes leszögezni, hogy a hibákra, amiket szülőként elkövettünk, megoldást kell találni, a kesergés helyett, hogy „hol rontottuk el”. A gyereknek is jobb, ha elismerjük a hibáinkat és túllépünk. Ebből is tanulni fog! 🙂

  • Rubovszkyné Dr Gallai

    2011. szeptember 23. péntek

    Kedves Ági!
    A mi harmadik kislányunk Dorka 3 és fél hónapos. Nagyon érdekes megfigyelni, hogy mennyire más a három gyerek és mennyi mindenben hasonlít mind egymáshoz, mind hozzánk.
    Dorka egy végtelenül nyugodt és kiegyensúlyozott derűs kislány. Nagyon szeret emberek között lenni, de csak a mi kezünkből (szülei és testvérei) szemlélni a világot. Ebben hozzám nem hasonlít, én visszahúzódó introvertált személyiség vagyok. Apukája Péter viszont nagyon szeret a társaság középpontja lenni és ebben hasonlít hozzá Dorka is. Ez természetesen változhat, mert Péter tanár és nem igazán tudom, hogy genetikusan ilyen vagy felvett tulajdonság-e.
    Dorka mindenki felé nagyon nyitott, ami adódhat a 3 és fél hó napos korából (még nincs szeparációs félelme) de születetten is. nagyon nyitott az új dolgokra, mindent meg akar ismerni és ha valami nem azonnal sikerül (pl. elkapni a függő játékot) akkor elkeseredik, ebben nagyon hasonlít rám:) Testvérei Cili és Bori rengeteget foglalkozik vele, amit nagyon megszokott és igényli is és ebből adódóan nem viseli meg a nagy nyüzsgés. Ez lehet született is, de annak is betudható, hogy ő a harmadik.
    Én ebben más vagyok, sokkal hamarabb elfáradok és szeretek inkább egy -két emberrel körülvéve lenni, mint nagy társaságban.
    Dorka derűje talán tőlük is ered, rengeteget mosolygunk, beszélünk hozzá így ő egy igazi kis mosoly-szeretet-gombóc baba:))

Comment navigation