Képernyők és unatkozás: van összefüggés?

Több kutatás is kimutatta, hogy a mai gyerekek sokat unatkoznak. Sokkal többet, mint a korábbi generációk. Már kisiskolás korban elkezdődik és kamaszkorra már kifejezetten sokszor unják magukat. Mi lehet az oka?

Mondhatjuk, hogy a mai világ a felelős (és néhány a kutatást elemző cikk pont ezt hozta ki), de valójában mi szülők vagyunk a felelősek, mert mi engedjük be a világot az otthonunkba. És, amíg kicsik, addig mi tudjuk adagolni az ingereket és átadni azokat a szokásokat, azt az értékrendet, ami később mércéül szolgál nekik.

Már csecsemőkorban megkezdődik. A baba nyitott, érdeklődő, imád veled lenni, persze, hogy élvezi a szórakoztatást. De nem kell mindig szórakoztatni.
Sőt: nem kell szórakoztatni egyáltalán.

Játszani kell vele, közösen tenni-venni, változatos programokat kínálni (ölbéli játék, kukucska, mesélés, éneklés, mondókák, miközben Anya főz stb.) engedni, hogy nézelődjön. Nem arra hajtani, hogy játszon el csendben, amíg házimunkázol, hanem arra, hogy legyen részese az életednek, nézze, beszélgessetek közben.
Megérteni mi a különbség aközött, hogy ő foglalja el magát valamivel és a „foglalja el valami” a gyereket.
A mesenézés nem önálló játék!

Nem azon van a hangsúly itt, hogy mit is játsszunk, hanem azon HOGYAN.

A játék csak időkitöltés két hasznos tevékenység között, vagy az élet maga?
A játék arról szól, hogy eltereled a figyelmét, ne nyafogjon, ne sírjon, maradjon nyugton?
A játék a játékszerekről szól, amik csak 1-2 dologra jók és nem lehet őket sokoldalúan használni, nem tudja őket felfedezni, vigyázni kell rájuk, mert drágák, ezért nem is tudja igazán a maga módján felfedezni őket?
A közös játék csak gyerekmegőrzés, amíg a kicsi játszik a szülő fél szemmel a telefont lesi?
Vajon van-e minden nap közös minőségi valóban egymásra figyelős játék?

Keresed a „bébiszitter-játékokat”, amik úgy lekötik a gyereket, hogy egy darabig nincs rád szüksége?
(nyilván jogos néha az igény és van az a helyzet, amikor szükséges, de könnyű túlzásba vinni, mert kényelmes)

A nagyobbaknál is sok mindent lehet együtt tenni-venni és keresni kell azokat, amiket öröm együtt csinálni. Közös sportolás (bicikli, futás, görkori, roller, tánc stb.), társas, barkácsolás, sütisütés, kirándulás (vagy csak egy séta), kézműveskedés, építőkockázás, kertészkedés, kutyasétáltatás és még annyi minden van, ami közös élmény lehet és mindenkinek jó a családban!

A tevékenységek körüli ÉRZETEK is sokat számítanak, a gyerek nem hülye, észreveszi, ha utálod a mosogatást, ha csak muszájból játszol vele, ha teher az esti családi vacsora és kiszúrja, ha Apa számára a nap fénypontja, ha végre leülhet gépezni. Akkor hiába mondod neki, hogy a közös vacsi fontos, a mosogatás móka és a gépezés a nagyoknak való. Akkor izgalmas lesz a gép és ő is azt akarja majd.

Nem kell minden időt kitölteni. Szimplán csak hagyni kell a gyerekeket szabadon játszani és akkor nem lesz később sem unatkozás, mindig lesz, amin éppen „dolgozik”, amit éppen felfedez, aminek örülhet.

Az ingerek hajszolása, a túl sok program, élmény, amit nincs idő feldolgozni, magában helyretenni – ez teszi kamaszkorra kiégetté és unatkozóvá a gyereket.

Baj az unatkozás amúgy?

Unatkozás és unatkozás között is van különbség.

A unatkozó baba keresi az ingert, azt nézi, mit lehetne még felfedezni, kipróbálni. Nem baj, ha hagyjuk kicsit keresgélni, unatkozni, nem nyújtunk neki készen mindig valamilyen játékot. Ebből az unatkozásból tanul, mint ahogyan tanul belőle a kisgyerek is.

A kiégett iskolás és kamasz unalma azonban másról szól. Arról, hogy már nincs mit felfedezni, mert már mostanra több ingert kapott, mint az előző generációk 60 éves korukra. Ő nem unatkozik, hanem életunt, mert mindenből rengeteget kapott és nem tudta feldolgozni.

Miért gond, ha unatkozik a kamasz?

Mert ez egy csomó más problémának is táptalaja:
– Az unatkozó kamaszok nagyobb arányban lesznek depressziósak (és sajnos az öngyilkosságok számát is növeli).
– Az unatkozó kamaszok nagyobb számban keresik a szélsőséges élményeket, ami veszélybe sodorhatja őket.
– Az unatkozó kamasz valójában életunt, ezért nem érdekli semmi, nem tud pályát választani, nehezebben talál párt, nem dolgozik szívesen, nincsenek céljai, nem találja a helyét a világban.

A kütyük, mobilok, gépek miatt unatkoznak ennyit a gyerekek?

Ez is közrejátszik, de nem pusztán csak a kütyük tehetnek róla, hanem az is, AHOGYAN használjuk őket.

A kiskortól folyamatosan beáramló információ tompítja az elmét és kiégetté tesz. Ezért unatkozik iskoláskorra a gyerek.

Ha számolatlanul megy be a gyerekbe a sokféle inger, persze, hogy a világ unalmasnak és szürkének tűnik mellette. Persze, hogy mire kamasz lesz, már semmi nem tűnik igazán érdekesnek a sokkal izgalmasabb művilágok mellett.

Segíteni kell feldolgozni az élményeket. Látott egy mesét, voltatok az állatkertben – dolgozzátok fel az élményt! Mesélj róla, a nagyobbakkal beszélgessétek át, rajzoljátok el, bábozzátok el, építsétek be a többi játékba! Önmagában segít lassítani, ha minden élmény után feldolgozás következik, nem pedig egy újabb élmény.

Az élmény olyan, mint a cukorka. Ha elszopogatsz egyet, finom és semmi bajod nem lesz tőle. Nagy mennyiségben viszont elrontod vele a gyomrodat, függővé válsz és egyre kevésbé érzed majd az igazi ízeket.

Sokan azt hiszik, a kütyüknél a mennyiséggel van a gond, de valójában nem pusztán erről van szó, hanem az arányokról. Nem elég csak napi 20 percre korlátozni a kütyüket, hanem segíteni kell abban is, mi legyen HELYETTE. Mutatni kell egy izgalmas, színes valós világot is és akkor nem a kütyü lesz az elsődleges ingerforrás. Jó iránymutató ezzel kapcsolatban a WHO ajánlását a képernyőhasználat és a mozgás kapcsolatára vonatkozólag.

Talán ezzel nem leszek népszerű, de ez bizony a mi felelősségünk szülőként. Lehet a világra mutogatni és azt mondani, hogy mások tehetnek róla, de valójában nekünk szülőknek nagy a felelősségünk abban, milyen korai élményeket adunk, hogyan állunk hozzá és milyen példát mutatunk. Ha a gyerek kiskorától megtanulja helyén kezelni ezeket a dolgokat, akkor ha máshol találkozik vele, ha a kortársaitól jön is a nyomás és kipróbálja, átmenetileg izgalmasnak találja, később képes lesz a helyén kezelni majd.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

8 Comments

  • Holló Renàta

    Reply Reply 2022. május 17. kedd

    A kisfiam lassan 27 hónapos.”Covid gyerek.”
    Eddig semmi különöset,eltèrőt nem vettem èszre nála,de 1 hete nagyon aggódom.Màr annyira,hogy attól félek autista.

    Olyan mintha nem mindig figyelne,ha szólunk neki.
    Màskor viszont ha kérdezem,hogy mit szeretnél mutat a tèvère,hogy kapcsi,vagy miután kinyitotta a hűtőt ès kérdezem,hogy mit szeretnél mutatja ès közli,hogy naancs.

    Ha azt szeretné,hogy segítsek valamilyen játékban,mert elakadt kijön utànam a konyhába ès hozza, mutatja pl. a kirakós darabját.

    Az utóbbi pàr napban ha nem azt szeretne enni,amit odaviszek neki közli,hogy nem ès tolja el a tányért.

    Ha van kedve 6 darabos kirakóst is kirak.
    Könyvben azonban nem mutat,de pl.megnevezi a banánt.

    A lift gombjainàl szàmol néha angolul sok angol dalt hallot YouTube-on. Néha magyarul.

    Ami nagyon aggaszt,hogy nem akar bemenni a jàtszótèrre,vagyis nem egyből előbb mindig sètàlnunk kell.Nem mindig ugyan azon az útvonalon megyünk, azonban mindig ugyanarra indulunk el.

    Most màr vannak kedvenc helyek is.pl.meg kell néznünk a metrót.
    A saját korosztàlya egyáltalán nem èrdekli.
    Igaz a Covid miatt nem is nagyon látott magával egykorú gyereket.
    A nővére 13 az unokatestvérei 4 ès 9 èvesek.
    A jàtszón is ezekhez a nagyobb gyerekekhez közeledne inkább.A nagyfiúkhoz ès a nagylànyokhoz.

    A bevàsàrlóközpontokban üvölt igaz nem is nagyon látott 2 èv alatt ilyet. A kisebb pèksègünket màr megszokta.
    Az idegeneket nem szereti,de ha én köszönök nekik akkor egyre többször előfordul màr,hogy integet,mondja,hogy pà ès szi.

    Jàtszani,hív,valahogy mindig megèrteti amit akar,de èn attól is tartok,hogy beszédben is le van maradva,mert legtöbbször mèg csak szótagokat hasznàl.Igaz a héten màr azokat is próbálta összekapcsolt ,ilyen volt pl.kapd be,vagyis kapcsold be a tèvèt.Mutatta is.

    A szemünkbe nèz puszilgat is. Szerepjàtèk nem jellemző,bár párszor màr telefonált,ès a nővére hajcsatjàt is betette màr többször a hajàba.

    Autót néha tologat legóból èpít.

    A szüleim az ismerőseim mèg a férjem szerint is túlaggódom,mert a lànyunk ilyenkor màr folyékonyan beszélt.

    Kérem,legyen kedves megírni nekem,hogy Ön mit gondol!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. május 26. csütörtök

      Nem kell aggódnod miatta. Teljesen a korának megfelelő a fejlődése, csak ő is változik, próbálgatja az akaratát és új helyzetekben néha kicsit bizonytalan és még nem mindig tud mit kezdeni az emberekkel, ami sajnos most a „Covid-babáknál” elég gyakori helyzet, azonban ez nem marad így, pár hónap és egyre magabiztosabb lesz, ha sokat jártok gyerekek és emberek közé és a maga tempójában ismerkedhet meg velük.

  • Csiló szilvi

    Reply Reply 2022. március 30. szerda

    Szia azt szeretnèm meg kèrdezni hogy minden reggel úgy kelek fel hogy hànyingerem van meg öklendezek tegnap meg mértem a hőmérsègletem igaz hogy nem akkor mikor fel keltem ha nem kicsit kèsőb akkor 36 volt ma meg 36,valamennyi majd nem 37 de viszont ugye dohànyzom azt meg eltudom szívni a szagokkal sincs mèg úgy bajom. Ez jelentheti esetleg a vàrandóságot ?mert eddig nem volt ilyen tünetem mint most válaszát köszönöm szépen

    Tisztelettel: Csiló Szilvia

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. április 04. hétfő

      A ciklus során változik a hőmérséklet egyébként is. A terhességet nem a hőemelkedés jelzi, hanem az, ha a menstruáció előtt nem megy vissza, hanem úgy marad magasabban, általában 37 fok felett kicsivel. Tehát ez önmagában nem jelent terhességet.

  • Fekete Dóra

    Reply Reply 2022. március 29. kedd

    Jó napot Kívánok Fekete Dóra vagyok

    van egy 8,5 éves kisfiam akik pár hete félre nyelte a falatot és azota nem mert rendesen enni.
    minden téren félénkébb lett. sokszor sirva fakad mindenen.
    Az lenne a kérdésem hogy tudnánk segiteni neki hogy újra jobban egyen illetve ne sirjon mindenen

    nagyon köszönöm a választ

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. április 04. hétfő

      Ilyenkor az segít, ha feldolgozza az esetet. Beszélgess vele arról, mi történt, kérdezgesd, hogy mesélje el, ha ő hozza fel, akkor is újra meg újra beszélgessetek róla. Illetve azért érdemes lenne megnézetni, nincs-e megsérülve a nyelőcső, lehet, hogy nem pusztán csak pszichés dologról van szó.

      • Móricz Erzsébet

        Reply Reply 2023. december 04. hétfő

        Szép napot kívánok!
        15 éves a fiam, és valószínűleg vagy unatkozó kamasz,vagy elkényeztetett,nem tudom megállapítani, de mindene megvan, azért dolgozom egyfolytában, amit a száján kiejt és talán attól is több. De itt kezdődik a problémám. Mióta középiskolaba jár, lóg a suliból,cigizik, egyfolytában hangoztatja hogy ki akarja magát rugatni a suliból és meg akar bukni. Csak az Instagram és a fornite érdekli és a lányok.
        Kérdésem az lenne hogy lehetne megfogni, visszaforditani a helyzetet mert tanácstalan vagyok. A verés (egyszer történt, de csak az adott pillanatban volt hatása, azóta kiröhög),fenyegetés nem használ. Mit tudnék tenni ami hatásos lehet, jár pszichológushoz, de az sem sokat ér sajnos. Már lassan egyre többet elhangzik a szájából hogy öngyilkos akar lenni.
        Köszönöm szépen ha tud megfelelő választ adni.

        • Vida Ágnes

          Reply Reply 2023. december 10. vasárnap

          Egy kamasz csak akkor fog hallgatni rád, ha biztonságos a kötődése és a kapcsolat kettőtök között. A kapcsolat nem magától értetődő, építeni kell. Kezdj el foglalkozni azzal, ami őt is érdekli, engedd, hogy meséljen arról, amire kíváncsi, a Fortnite-ról, az Instagramról stb. Ajánlom Máté Gábor: A család ereje című könyvét a témában.

Leave A Response

* Denotes Required Field