Óvodát keresünk

Az óvodaválasztás ugyanolyan nagy problémát okozhat, mint a bölcsődeválasztás, különösen, ha a körzeti óvodában nincs elég hely. Amióta olvastam Vekerdy Tamás: A szülő kérdez, a pszichológus válaszol c. könyvét, azóta tudom, hogy nagyon nem mindegy, hova kerül be a gyerkőc arra a 3-4 évre.

Óvodát keresünk Nincs könnyű helyzetben az a szülő, aki mostanában nagyvárosban vagy annak környékén próbál óvodai férőhelyet találni. És a férőhely önmagában nem elég, az ideális az lenne, ha mindenki megtalálhatná azt az intézményt, ami leginkább megfelel az ő csemetéjének. Sajnos nincs mindenhol olyan nagy választék, ám azt tudni kell, hogy egy nem megfelelő ovónéni, egy rossz közösség vagy éppen a nem megfelelő óvodavezetés rengeteg problémát okozhat gyermeknek szülőnek egyaránt. Egyik barátnőméknél pl. a kicsiket mindig felébresztik 3-kor, mert a dadusnak lejár a műszak, ezért holtfáradtak, mire 4-fél5 felé megérkeznek a szülők. Máshol a beszoktatás 2 nap slussz passz, ha a gyerek sír, hát sír…és még sorolhatnám a történeteket, amiket hallottam és tapasztaltam.

Az óvodaválasztásnál két szempontot fontos figyelembevenni a gyerek szempontjából:

    1. mire van szüksége ebben az életszakaszban, a fejlődése szempontjából mire van szüksége
    2. ő maga mire nyitott, milyen személyiség, mit szeret csinálni

Nézzük az elsőt: 3-6 éves korban a gyerek nagyon nyitott, érdeklődő, tanulékony. Érdeklik a világ dolgai, a technikai dolgoktól kezdve a társadalom működésén át minden, ugyanakkor jó darabig mesevilágban él: 4 éves kor körül például alaposan keveri a saját fantáziavilágát és a valóságot, ez így természetes. Fontos számára, hogy legyen idő feldolgozni az élményeket, és hogy el is magyarázzuk azokat, fel tudja tenni a kérdéseit (ezért nem jó, ha naphosszat tévét néz magában, mert ott nem tud kérdezni, sokkal jobb, ha együtt nézitek és rögtön kérdezhet, vagy ha megnéz egy rövid mesét és utána beszélgettek róla, de ugyanez vonatkozik pl. egy kirándulásra is).

A jó óvoda tehát ötvözi az élményeket (kirándulás, séta stb.) a feldolgozással és nem halmozza azokat (hiába hangzik a szülő szempontjából szuperül, hogy hetente van kirándulás, úszás, lovaglás és angol, mert ennyi élményt nem tud a kicsi feldolgozni egyszerre).

Fontosak a gyerekek közti társas kapcsolatok is. A kiscsoportosok még inkább az ovónénihez kötődnek, de 4-5 éves korban már egyre inkább a társaik kezdenek fontosak lenni. Itt köttetnek az első barátságok és alakulnak ki az első szerelmek :), szóval ez egy nagyon lényeges korszak a gyerek életében.

A másik szempont: mit szeret a gyerek, mi érdekli. Ez nem azt jelenti, hogy ebben a korban kell atomfizikust nevelni belőle, de ha szeret pl. úszni, akkor miért ne menjen olyan oviba, ahol már rögtön az elején van úszás, nem pedig csak 4-5 éves kortól, mint a legtöbb oviban. Vagy ha korábban már tanult angolt, akkor miért ne menjen angolos oviba? Sőt ismerek olyan kisfiút, aki a lovakért volt oda és találtak a közelükben olyan ovit, ahonnan kéthetente viszik a lovardába a gyerekeket.

Emellett vannak olyan szempontok, amiket inkább szülői szemmel lehet észrevenni, és kell eldönteni. Mi tavaly tavasszal (sőt a hosszú várólisták miatt már akkor, amikor még csak 2 éves volt a fiam) végigjártunk itt a környéken néhány ovit, és sokat számított, mennyire volt szimpatikus az óvodavezető, az ovónéni, illetve az egész óvoda hangulata, közege úgy általában.

Minden szülőnek megvannak a maga szempontjai is. Van, aki egyedi étkezést szeretne (egyik ismerősöm pl. olyan bölcsit és ovit keresett, ahol odafigyelnek a laktózmentes étkezésre, elég hosszan kellett keresnie). Én pedig a korábbi tapasztalataimból táplálkoztam: a családi napköziben nyáron egyetlen árnyékos pont volt és persze a gyerekek nem akartak csak ott játsznia egész délelőtt, ami érthető – ezért fontos volt számomra, hogy árnyékos legyen az udvar. Aztán még fontosnak tartottam azt is, hogy sokat vigyék őket ki a szabadba, mert a családi napköziben eső után még 3 napig nem mentek ki a gyerekek, mert vizes volt az udvar és a dadusok szerint macerás öltöztetni a gyerekeket, összevizezik magukat, nekem viszont az az alapelvem, hogy télen is legyen minden nap levegőn a gyerek minél többet.

Ami nagyon fontos ebben a korban (csak hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla) az a szabad játék. 3-6 éves kor között (is) nagyon fogékonyak a gyerekek, ezért nagy a kísértés, hogy sokféle dologra most tanítsuk meg őket, azonban a kötetlen játékból épp olyan sokat (vagy még többet) tanulnak, mint a kötött foglalkozásokból. Más gyerekekkel vizezve, homokozva, ásva, kavicsokat gyűjtögetve megismeri a fizikai összefüggéseket, a társas kapcsolatokat, kipróbálja magát sokféle területen, megtapasztalja a saját korlátait, szabadon alkothat, a világot a maga tempójában és módján fedezheti fel. A sok és sokoldalú mozgás, a szaladgálás, a mászás, a természet felfedezése épp olyan fontos, mint pl. nyelveket tanulni (sőt nemrégiben egy riportban hallottam, hogy a sokat mozgó gyerekek iskoláskorban könnyebben tanulnak nyelveket és jobbak matekból is)

Ahogy kérdezgettem az ismerősöket a környéken arról, miket, hogyan rajzolnak a gyerekek az oviban, hova mennek, mivel foglalkoznak, érdekes dolgokat hallottam. Pl. sok helyen sablon alapján kell rajzolni, amit én egyáltalán nem tartok jónak, hiszen a rajz nem attól jó, hogy szép, hanem attól, hogy a gyerek megfigyeli, amit rajzol és a maga módján ábrázolja.

Mi végül egy családias hangulatú kis óvoda, a Delfin ovi mellett döntöttünk Pestszentimrén, és egyáltalán nem bántam meg. Mivel ez az óvoda a kreativitás szellemében működik, így sok a barkácsolás, a rajzolás, a festés, az éneklés, a táncolás és a szabad játék – már egy éve járunk, de még mindig jó döntésnek érzem, mert a fiam kiegyensúlyozott, boldog, tele van ötletekkel, és melyik anyuka az, amelyik nem ezt szeretné látni 🙂

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

7 Comments

  • Vica

    2011. április 06. szerda

    Kedves Ági, kedves Anyukák!

    Abban szeretném a segítségeteket kérni, van-e köztetek aki nem 3, hanem 4 évesen vitte a gyerekét óvodába. A kislányom most 2,5 éves, öcsi pedig három hónapos, így lenne rá lehetőségünk, hogy később kezdjük az ovit. Kislányomat gyakran viszem gyerekek közé, játszótérre, tornára, zenedébe, és ott mindig inkább az idősebbek társaságát keresi. Sajnos nálunk nincs vegyes csoportú ovi, ha lenne, biztos oda vinném, mert mikor elvittem a helyi oviba, a kiscsoportosokat nézte egy darabig, aztán inkább a középsősökkel játszott. Sose volt olyan kis rohangászós, mint a vele egykorúak, az irigységet sem ismeri, értetlenül nézi ha a gyerekek összevesznek egy játékon. Nagyon ügyesen számol és betűz – mentségemre legyen mondva ezeket nem én erőltettem rá, egyszerűen mindig kíváncsi volt, hogy „mi van oda írva” és magától nekiállt betűzgetni az utcán a feliratokat. Az óvónő szerint ha az értelmi szintje alapján nagycsoportba is mehetne – ha lehetne…. Ezért végül arra gondoltam, maradhatna itthon velünk, és kezdhetné az ovit középső csoportba, amikor már a kortársak is kissé komolyabbak. Van ezen a téren valakinek tapasztalata? Ági, tudnál ezzel kapcsolatban véleményt mondani?

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Ha van módja sokat együtt lenni a kortársaival a mindennapokban, akkor maradhat otthon még egy évet.

  • ircsó

    2009. november 14. szombat

    Ági!

    Nagyon szépen KÖSZÖNÖM!!!!!!!!!!

  • Vida Agi

    2009. november 14. szombat

    Ircsó, én imádom a vegyescsoportot, mindkét fiam odajár (már csak azért is jó, mert így együtt járhatnak :)), kifejezetten jót tesz nekik, hogy nagyobbak és kisebbek is vannak. Sokat tanulnak ebből a helyzetből. Meg kell tanulniuk elfogadni a kisebbeket is, hogy ők még ügyetlenebbek és a nagyobbaktól is sokat tanulnak, szerintem ez toleranciára neveli őket. A nagyok tudásban húzzák fel a kicsiket, és mivel velük is külön foglalkoznak, ezért ők sem maradnak le semmiben. Őszintén szólva a vegyes csoport közelebb áll a természetes életkörnyezethez, amiben a gyerekek régen éltek, az azonos korú csoport elsősorban az óvodának jó, mert könnyebb azonos korú gyerekekkel foglalkozni (pl. nem kell odafigyelni a korosztályból adódó különbségekre)

  • ircsó

    2009. november 12. csütörtök

    Szia Milananyu!

    Köszi szépen, hogy írtál és megosztod ezzel kapcs. a tapasztalataidat.

    Vidéki város melletti kis faluban élünk. Itt is van ovi, de sokan behordják a városba csemetéiket, nem sok jót mondanak róla. Ezért én is körülnézek. Legjobb barátainknak( napi szinten találkozunk) két kisfia vegyes csoportú oviba járnak és anyukájuk áradozik róla. Ha 1 év múlva odavinném a kislányomat, legkisebb kisfia csoport társa lenne( ő most kezdte októberben). De sok más anyuka ellene van a vegyes csoportnak, mert szerintük csak rosszat tanulna el a nagyoktól és ő csak maradjon a vele egykorú gyerekekkel.

    Ági, mi a véleményed?

  • milananyu

    2009. november 10. kedd

    Szia Ircsó:)
    Nekem kisfiam okt elejétől jár oviba, akkor volt 3 éves.Vegyes csoportba jár, s eddig meg vagyok teljesen elégedve vele, a nagyok figyelnek rá, persze sok sok csúnya mondatot is tanul tőlük:)De tényleg anyáskodnak felette, nem bántják, mondjuk kisfiam a legfiatalabb többiek már 4 évesek is elmúltak.Legidősebb kisfiú janban 7 éves lesz.
    S h többségben nagyok vannak, így nem beteges a csoport, kisfiam se hiányzott még, pedig mindenki monta ha bekerül közösségbe(bölcsibe nem járt)akkor meglátom többet lesz itthon, mint oviban-szerencsére nem ez van-a nagyok immunrendszere edzettebb, nem betegeskednek.
    Remélem segítettem kicsit.

  • ircsó

    2009. november 10. kedd

    Ági!

    Lassan nekem is kell ezzel a témával erőteljesen foglalkoznom. Januárban ovikat kell meglátogatnunk, nyíltnapokra elmenni. Kérdésem: Mi a véleményed a vegyes csoportról?

    Köszi