Kérdezz itt!

Ebben a bejegyzésben tudsz kérdezni Vida Ágitól 2022. február 4. -én 13-14 óráig. Ha még soha nem szóltál hozzá itt a blogon, a hozzászólásod elsőként moderációs sorba kerül és csak akkor jelenik meg, amikor Ági válaszolt rá. Az érkező kérdésekre legkésőbb 2 napon belül kapsz választ.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 188 Comments

Comment navigation

 • Ábrahám Dóra

  2022. január 21. péntek

  Kedves Ági!

  Segítséget szeretnék kérni. Van egy 4 és fél hónapos kislányom és egy 2 és fel éves kisfiam. Kisfiam nagyon aktív és harsány hangos gyermek így a tesó altatását kint oldottuk meg babakocsiban mert bent mindig fel ébredt a hangoskodásra. Próbáltuk a tesót lefoglalni vagy épp elvinni sétálni amikor a kicsi aludt de ugye ez napján 4x vagy 3x nehezen volt kivitelezhető meg ugye tel is van. Inkább úgy döntöttünk a kicsi alszik babakocsiban kint. Este szépen alszik az agyaban, napirendje és rutinja van mar. De aggódom hogy lassan 5 hónapos és napközben nem alszik bent. Szeretném az ágyába szoktatni de nem tudom hol kezdjem. Volt hogy megpróbáltuk de sírt és láthatóan nem tudta mit “ várunk “ el tőle vagy mit is kéne most ott neki csinálni. Aztán amint kivittem aludt mint a bunda egyből. Általában 1-1:30 percet alszik 3x egy nap. Éjszaka 1x kel egész jó alvó baba. Olvastam nálad hogy egyre nehezebb lesz új szokásokat kiállítani így meg most mindképp szeretném ha az át szokás megtörténne fel éves korára. Tudnál tanácsot adni hogyan kezdjünk hozzá? Köszönöm szépen

  Ábrahám Dóra

 • Pavlovits-Csontos Andi

  2022. január 07. péntek

  Kedves Ági!

  A kérdésem az lenne, hogy 3hónapos korában sajnos le kellett választanom a kisfiamat, mert elment a tejem, így kb egy hét alatt a 2 tápszeres 4 cicis étkezésből lett 3-3, majd 1-5 és hét végére 0-6, tehát teljesen elhagytuk a cicit. Egyelőre úgy látom, hogy nem viseli meg nagyon, bár az esti és nappali altatásoknál néha cumival segítünk mert igényli. Okozhat ez a gyors leválás később gondot, vagy az már jelentkezett volna ennyi idő alatt? Ha a cumi “használ” és megnyugtatja, mellette pedig sokat szeretgetem akkor lehet, hogy ez ilyen “könnyen” ment és mivel még pici, nem is fogja hiányolni a cicit mert nem nagyon volt ideje “rászokni”?

  Köszönöm a választ!

  • Vida Ágnes

   2022. január 08. szombat

   Ennyi idős korban ez nem okoz különösebb gondot, a cumira szükség lehet nyugtatócumiként, mert a szopizásra való ösztön még nagyon nagy, nem feltétlenül tudja a cumisüveges etetés kielégíteni. Hiányolni nem fogja a cicit, mert korán hagyta el.

 • Resze Gabriella

  2022. január 07. péntek

  Kedves Ágnes!
  14 hónapos a kisfiam, 8 hónapos koráig jól fejlődött az éjszakai alvása, több hét volt, amikor át is aludta. 8 hónapos kora óta azonban feléred éjjel és minimum 1, de 2-3 órán át nem tud visszaaludni. Nem sír, hanem ha ringatjuk csak mocorog, ide-oda teszi a fejét, felhúzza a lábát, majd kinyújtja, ha az ágyában altatjuk, dörzsöli a matracot. Ennek ellenére reggel simán felébred 6-kor. Ilyenkor még a reggeli szopi után van, hogy visszaalszik, de ekkor meg már én nem tudok, így már eléggé kimerültem/tünk. Születése óta van napi rutinunk. Este 7-kor fürdik és 8-kor már cicin el is alszik. Most próbáljuk elhúzni az esti elalvást, de nem sokat segít. Az elmúlt 1 hónpban volt, hogy átaludt összesen 6-7 éjszakát, de végleges javulás nem mutatkozik. Külön szobában alszik, próbáltam magma mellé tenni, de nem szereti, sír, gondolom ismeretlen neki a helyzet. Már azt gondolom elrontottam, hogy külön szobában altattam, de a lakás elrendezése miatt nem fért el nálunk az ágya. Nagyon szívesen elmegyek Önhöz konzultációra, hátha csak apróságon múlik a dolog, csak kérem a segítségedet, mert a kialvatlanságtól már azt érzem, hogy nehezen élvezem ezt a csodás kort, amikor annyi jó dolog történik vele. Nagyon köszönöm! Gabi

  • Vida Ágnes

   2022. január 08. szombat

   Elsőként érdemes azt megnézni, nem éhezik-e meg éjszaka, gyakori helyzet, hogy a korábban éjjel már nem evő baba újra megéhezik, de mivel nem etetik meg, ezért nem alszik vissza, mert még éhes. Tehát elsőként próbáld meg, hogy ébredéskor megeteted és úgy teszed vissza az ágyába.

   Ha nem az az ok, akkor másodikként a napirendet érdemes megnézni:
   – Nappal kipiheni-e magát? (rendszeres alvások a saját tempójában)
   – Nem alszik-e túl sokat nappal? (nem altatod vissza, nem alszik 3-4 órán keresztül)
   – Este időben fekszik-e le? (akkor, amikor már álmos, de még nincs túlpörögve, túlfáradva)
   – Nem éri-e túl sok mesterséges inger (tablet, telefon, háttérben bekapcsolt tévé is okozhat ilyet)

   Harmadrészt meg lehet nézni azt, hogy nem a fogzás miatt éberebb-e, ezesetben segíthet a visszaalvásban pl. a fogzáskönnyítő gél.

   Egyébként, ha éjjel nem sír, csak forgolódik, akkor nem kell foglalkozni vele, nem kell kivenni, ringatni stb. Hagyni kell, hogy magától visszaaludjon, amikor tud. Lehet, hogy ő ilyenkor nem is éber teljesen, hanem félálomban van, éberebben alszik, ami ebben a korban teljesen normális jelenség.

 • Kunné Szilágyi Anita

  2022. január 07. péntek

  Kedves Ági!

  A kisfiam 20 hónapos, pici kora óta Adamo hintában altatjuk el, onnan tesszük át a kiságyába, amikor már mélyen alszik. A délutáni alvásánál a kézben ringatás szokott még működni. Nagyon aktív, nagyon érdeklődő kisfiú, esténként még a hintában is időbe telik álomba ringatni, ebéd után viszont általában könnyen el szokott aludni.

  Szeretnénk áttérni a kiságyban való altatásra, mert már láthatóan nem érzi jól magát a hintában, hangot is ad neki, hogy inkább az ágyában szeretne lenni. Pár napja próbálkozunk, egyelőre nem túl sok sikerrel. Számítottam rá, hogy nem lesz egyszerű, de sajnos azt sem tudom, hogy jó úton haladunk-e egyáltalán.

  Fürdetés után tejitalt kap, ezután kézben ringatom, majd leteszem az ágyába, ahol simogatással, paskolgatással próbálom segíteni az elalvásban. Néha úgy tűnik, haladunk, de aztán felül, majd feláll. Újra ringatni próbálom, de sírni kezd amiért kiveszem az ágyából. Visszafeküdni persze nem akar, vagy ha le is fekszik egy pillanatra, azonnal újra felpattan. Kb. 1,5-2 óráig próbálkozom türelemmel, de ha már ezek után nem bírom tovább, sajnos végül mégis a hintában köt ki (továbbra is ellenkezik), ahol pár perc alatt el is alszik.
  Cumit használunk, rongyija nincs, egy zenélős plüsst szoktunk még bekapcsolni, ami a hintáztatás alatt is menni szokott. Bár néha azt érzem, hogy csak a mi idegeinknek van rá szüksége.:)

  Tudom, hogy korábban kellett volna ezt meglépni és gyanítom, hogy az sem helyes, hogy végső elkeseredésemben végül mégis beteszem a hintába. Mit tudunk tenni ebben az esetben? Csak több kitartásra lenne szükség vagy teljesen rossz irányban próbálkozom? Lassan tervezünk leesésgátlós ágyat venni neki. Ez vajon segítene?

  Nagyon köszönöm, ha tudsz bármilyen tanácsot adni!

  Üdvözlettel:
  Kunné Szilágyi Anita

  • Vida Ágnes

   2022. január 08. szombat

   A leesésgátlós ágy annyiban segíthetne, hogy ott melléd feküdve, odabújva tudna elaludni. Addig is, amíg meglesz, érdemes kipróbálni, hogy nem a saját ágyában altatod hinta helyett, hanem a ti ágyatokban meseolvasással, összebújva (és nagyon jó tud lenni a diavetítés is) és amikor már elaludt, akkor kerülhet be a saját ágyába.

 • Cseh Andrea

  2022. január 07. péntek

  Kedves Ági!
  Van egy 2,5éves és egy 7 hónapos kislányom. A múlt nyáron mikor még 5 hetes volt a kicsi, az apjuk elhagyott minket. A nagyobbik lányom sajnos a mai napig nem tudja összerakni miért nincs velünk az apja. Nagyon röviden szoktam elmondani neki miért ment el és mikor lesz a legközelebbi láthatása. Két hetente fél nap elég az apjuknak, többre nincs igénye. Volt már, hogy kiborult a nagy lányom a láthatás végével, mivel tudta mindjárt el fog menni. Ilyenkor félrevonultam vele és elmagyaráztam neki milyen érzések lehetnek benne és bennem. Tavasszal mikor két éves lett megkezdtem a bilire szoktatást is, amiben egészen ügyes. Közben megszületett a húga is. Majd kiderült, hogy ha a kicsi betölti a fél évet nem maradhat tovább a bölcsiben. Bíztam benne, hogy addigra elhagyhatjuk a délutáni alvásnál a pelust és kezdheti az ovit. Sajnos ez nem valósult meg és mivel csak fél napra maradhatott az oviban, plusz az elején minden nap más ember vette át, nagyon kiborult minden nap már ha csak az ovit emlegettem, így kivettem onnan. Közben kiderült, hogy mint egyedülállóként nevelő anyuka mégiscsak jogosult lett volna maradni a bölcsiben, így visszairattam oda két hónappal késöbb, addig itthon volt velem. A bölcsiben viszont úgy érzem, úgy kezelnek mintha rossz döntést hoztam volna. Nem akarom visszahúzni a lányom a fejlődéstől, de annyi minden változás történt az életében, hogy azt láttam az ovival nem fog tudni megbarátkozni. Fontsabb most neki, hogy olyan emberekkel legyen akikben eddig is megbízott és szereti őket, mint a nevelőnőit. Ugyanakkor a szobatisztaságában is történt komoly visszaesés. Októberben a délutáni alvásnál már nem adtam rá pelust, viszont az elmúlt hetekeben visszaadtam rá mivel az esetek 99százalékában bepisilt, így nem láttam értelmét annak, hogy tovább feküdjön alváskor a pisijében. Tudom normális a visszaesés intézmény váltáskor illetve ilyen családi traumák, változások esetében, viszont a bölcsiben azt mondják nem adnak rá pelust mert ő okos és tudja tartani csak ezzel akarja felhívni a figyelmet magára. Én azt látom mikor velem van nem ilyenekkel hívja fel magára a figyelmet, egyszerűen még nem érett rá. Rosszul tettem, hogy visszaírattam a bölcsibe? Mi lenne jó a lányomnak, pelussal vagy anélkül? Illetve azt is mondták, hogy menjek hamarabb érte, hogy ne érezze lepasszolva magát a nagyobb. Ezzel nem értek egyet, hiszen fél évig semmi gond nem volt amíg oda járt. Egyébként mindent együtt csinálunk nagyon odafigyelek erre, pl. szoptatás közben a nagynak mesét olvasok, együtt játszunk stb. Szüksége lehet a jövőben a lányom számára bevonni egy pszichológust? Mi tanácsolsz? Válaszodat előre is nagyon köszönöm.

  • Vida Ágnes

   2022. január 08. szombat

   Ha szerette a bölcsit, akkor jól tetted, hogy visszairattad. Ebben a korban még nincs olyan, hogy “lepasszolva érzi magát”, az csak 3 éves kor után jelenik meg, hogy összefüggésbe tudja hozni a kicsi a kettőt. Ha egyébként szereti a bölcsit, akkor maradhat addig, amíg jónak látod. Abban nincs igazuk, hogy csak a figyelmet szeretné magára felhívni a bepisiléssel. 2-3 éves kor között sok kisgyereknél lehetnek visszaesések még a szobatisztaságban, mert az idegrendszer éretlensége miatt még fárasztó nekik folyamatosan odafigyelni rá, ezért ha sok új inger, élmény, változás éri őket, akkor átmenetileg visszaesnek. Ezen túllendül majd magától is. Addig is kaphat pelust, amikor kell.

 • Nikolett Berényi

  2021. december 10. péntek

  Kedves Ági,

  Kislányom lassan 9 hónapos lesz.
  Szépen halad a hozzátáplálás, de még szopizik is. 2 foga már kibújt, nincs jele annak, hogy jönne a többi. Már kb 6.5 hós kora óta áll, szépen sétápgat a berendezések mellett és elkezdte gyakorolni azt is, hogy önállóan álljon (ezvmég csak pár másodpercig megy).

  Az alvással kapcsolatban vannak problémáink.
  Kb 1 hóbapja szoktattak le a cicin elalvásról. Este semmi gond, picit dünnyög, de viszonylag gyorsan elalszik 7-8 óra körül. Ezután viszont van, hogy 2x-3x megébred, sír. Kis ringatás után alszik tovább, majd éjfél-1 órakor újra felsír, ekkor már csak cicivel tudom megnyugtatni, eszik és alszik is tovább. Ezután viszont 1-2-3 óránként kel, nem tudok rájönni, hogy mitől függ. Ha 3 óránként kel, az még nen is vészes, de amikor 1-2 óra után újra sír, az elég fárasztó. Természetesen minden alkalommal cici kell a visszaalváshoz. Általában 6-7 körül van kelés.
  Napközben minden alvás előtt kb közelharc megy. Babakocsiban viszonylag gyorsan elalszik, de újabban 10-30 perc után sírva ébred. Ha a szobájában altatom, akkor éneklés, ringatás, letesz…ez a kör megy vagy 30 percig, amíg ő persze sír. Majd kidől, de mostanában pár perc után olyan, mintha megijedne valamitől és felsír, feláll. Nehezen alszik vissza, ha sikerül is elaludjon, akkor fél óra után kel, ilyenkor cicin néha még alszik tovább.

  Mit tudok tenni azért, hogy jobban aludjon? Mi lehet ezeknek a megijedéseknek az oka?

  Nappal 2x alszik, 9-10 körül és 2-3 körül, majd este 7-8 kor van alvás. Akkor szoktam aludni vinni, ha már látom, hogy fáadt (dörzsöli a szemét, fülét, ásít, pufik a szemei).

  • Vida Ágnes

   2021. december 12. vasárnap

   Szinte biztos, hogy a következő 4 fogacska is készülődik már kibújni, ezért alszik nyugtalanabbul, sajnos a fogak egymás után jönnek és nem csak akkor kellemetlen, amikor már látszik a csík az ínyén. Ha nappal néha nyálzik és/vagy sok mindent a szájába vesz, az biztos jele a fogzásnak (emellett még lehet fül-, orr- vagy szemdörzsölés is)

 • C. K. Nikolett

  2021. december 10. péntek

  Szia Ági!
  Kisfiam 21 hónapos, és van egy problémám, amire nem tudom a megoldást. Amikor más gyerekekkel van egy társaságban, van, hogy elég durván viselkedik, meghúzza a lányok haját (ki is tépi), belekap az arcukba, karmol, harap, tép, és nem csak kicsit. Olvasom rendszeresen az írásaidat, így igyekszem sokat gyerek társaságba vinni. Bizonyos szituációkban nincs probléma, baba-mama klubban, zömmel idegen gyerekek közt van egy órát, akkor jól elvan közöttük, a játszótéren se durvul be, nagy a tér és nincs sok gyerek ott, figyeli őket, szaladgál velük. Viszont ha vendégség van (ami hosszabb idő, kb 4-5 óra, és délután van), egy idő után mintha besokkalna, és elkezdi ezt a durva viselkedést. Próbálom megakadályozni, hogy bántson másokat, de nagyon nehéz, még ha nagyon figyelek is előfordul, hogy nem reagálok időben, és többször egymás után előfordul “baleset”. Ilyenkor talán az lenne a megoldás, hogy amikor észreveszem, elviszem kicsit máshova, de egy családi ebédről vagy vendégségből ahol vendéglátó vagyok, nem tudom ezt megtenni. Igyekszem terelgetni, mindig mondom hogy “nem szabad”, megállítom a kezét, védőnő tanácsára egyszer-egyszer én is kicsit meghúztam a haját, hogy érezze, ez fáj, de nem nagyon használ, szerintem tudja, hogy nem helyes amit csinál (már fél éve tart ez a probléma),csak nem tudja kezelni az indulatait. Már elég sok konfliktus volt más szülőkkel emiatt, akik “agresszívnek” titulálják, meg mondják, hogy csapjak oda már végre, hogy ne bántsa a kisfiam többet a gyerekeiket. Az unokatestvérével is fenáll ez a probléma, aki nagyobb nála, és még kicsit alá is tesz a dolgoknak, elveszi a játékait, amivel épp játszik (kisfiam bele tud merülni a játékba) vagy a kedvenc alvós állatát, bosszantja, ilyenkor jogosnak érzem a kisfiam reakcióját,de mégis mit tudnék tenni, hogy inkább valahogy máshogy vezesse le a fusztrációját? Olyan is van, hogy látszólag ok nélkül “támad”.
  Előre is köszönöm a válaszod!

  • Vida Ágnes

   2021. december 12. vasárnap

   Sem az ismerősöknek, sem a védőnőnek sincs igaza. A kisfiad nem agresszív, hanem amikor már fáradt, túlingerelt, akkor elveszíti a még kialakulófélben levő önkontrollját. Amikor kipihent, jókedvű, akkor pontosan tudja mit szabad és mit nem, amikor már fáradtabb, akkor viszont még nem tudja kezelni, ennek idegrendszeri oka van elsősorban. Ilyenkor azt tudod tenni, hogy amikor már látod, hogy kezd fáradni, akkor nyugodtabb helyre viszed, ahol kicsit pihenhet (pl. a vendégségben egy külön szobában magában játszhat kicsit).

 • Németh Zsanett

  2021. december 10. péntek

  Kedves Vida Ágnes!
  14 hónapos múlt a kisfiam, még sosem aludta végig az éjszakát, ami nem is lenne gond,de 1-2 ébredés helyett 6-7x de akár 10x is ébred éjjel. Egy jobb éjszaka 3x-4x ébred.Alvás közben rengeteget mocorog. Van hogy elég egy kis simogatás mikor felsír, vagy ringatás. Van hogy hatalmas sírás van,látszik hogy aludna mert borzasztó álmos,de valami ébreszti. De az utóbb hetekben amikor több inger érte,előfordult olyan is, az éjszaka közepén felébredt,és 3 óra hosszát teljesen éberen fent volt,mintha reggel lenne. Van alvás előtti rutinunk, amit már annyira megszokott ha esetleg magamtól nem megyek a mesekönyvért,ő hozza oda.
  Első pillanattól kezdve külön alszik a szobájában. Van bent egy heverő amikor már nem bírom odaveszem magam mellé. Semmivel sem kel kevesebbszer,emiatt úgy gondolom biztos nem az én hiányom okozza az ébredéseket.
  Védőnő és gyermekorvos tanácsa csak annyi volt hogy hagyjam sírni,” 4-5 éjszaka és megtanulja megnyugtatni magát,még egy gyereknek se lett baja a sírástól”. Minden idegszálam ellenkezik a sírva hagyással kapcsolatban.
  Kisfiam már mindent eszik, vacsi után este még anyatej van. És éjjel 1x,akkor mondja is hogy cici. Esti alvás, elődordul hogy szopi közben dől ki,de igyekszem az ágyában altatni. Napközben 1x alszik 1,5-2 órát minden segédeszköz nélkül a saját helyén. Napközben is igyekszem a rendszerességre figyelni.
  Úgy érzem valamit nem jól csinálok. Nem értem a jelzéseit. Nemtudok rájönni mi zavarhatja éjszaka. Kicsinek hasfájós volt. Már 12 foga van.
  Már sétál,szalad, ügyesen eszik, néhány szót már tud mondani.
  Napközben nagyrészben jó kedvű,bár 1-2 hiszti van amikor valamit nem szabad,de játszik, mesélünk,mondókázunk. Sokat vagyunk kint. Nem néz tv-t.
  Bármit hajlandó vagyok kipróbálni,a sírva hagyáson kívűl,már nagyon kimerültünk. Tanácsait előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   2021. december 12. vasárnap

   Mivel már régóta tartó problémáról van szó, előfordulhat, hogy egészségügyi oka van a nemalvásnak. Pl. túl nagy az orrmandulája (ennek általában az a jele, hogy mélyalvásban gyakran nyitott szájjal veszi a levegőt) Érdemes lenne esetleg kivizsgáltatni alváslaborban.
   Amit még meg lehet nézni, hogy nem túlfáradás, túlpörgés okozza-e, mivel írtad, hogy ha nagyon túlfárad, akkor hosszabban van ébren, ezért lehet, hogy még az eddiginél jobban is vissza kéne venni az ingereket, pl. nagyobb bevásárlásra, ingergazdagabb helyekre (pl. hipermarket) ne vidd magaddal, estefelé csak kevés lámpát kapcsolni a lakásban (főként az elalvás előtti 1 órában), ne menjen a közelében tv-rádió-számítógép, a szobájában ne legyen semmi, ami világíthat, bekapcsolhat (pl. mobil, tablet, tévé világító kis fénye), jó szokott még lenni estefelé egy kis séta kint, az extra oxigén segít jobban aludni.
   Addig is, amíg ezek segítenek, talán könnyebb, ha teljesen együtt alszotok, pár nap alatt ritkítani szokta az ébredéseket kicsit, ha pedig mégsem, akkor legalább nem kell annyit jönni-menni éjszaka.

 • Nagy Anett

  2021. november 26. péntek

  Kedves Ági!
  Glutén bevezetésével kapcsolatban szeretnék kérdezni. Kisfiam 7,5 hónapos, 7 hete adok Neki glutén tartalmú élelmiszert. Mindenhol azt lehet olvasni, hogy a mostani ajánlás szerint a bevezetésnél 6-8 héten keresztül, minden nap 200 mg glutént tartalmazó élelmiszert kapjon a baba. Utána pedig még 2 éves korig ne kapjon nagyobb mennyiségben. A kérdésem az lenne, hogy mennyit jelent ez a nagyobb mennyiség? Tudom, hogy pontosan ezt nem lehet meghatározni, de nagyjából naponta kb. mennyi glutén tartalmú élelmiszert adhatok Neki? A családban nincs ételallergiás.
  Köszönöm: Anett

  • Vida Ágnes

   2021. november 28. vasárnap

   A nagyobb mennyiséget inkább olyanokra értik, hogy ne tésztából, kenyérből, péksütiből álljon a tápláléka lehetőség szerint. Sajnos sok szülő elköveti azt a hibát, hogy a kicsinek ízlik a tészta, a tejbegríz és idővel szinte már csak ilyeneket kap a gyerek. Most 7,5 hónaposan bőven elég, ha max. napi 1-1 babakekszet vagy kiskanálnyi egyéb glutén tartalmú ételt kap a kicsi és később is figyelni kell, hogy a változatos egyéb ételek mellett ne kerüljön túlsúlyba a glutén.

 • Fruzsi

  2021. november 26. péntek

  Kedves Ágnes.

  Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzád hogy letezik olyan hogy egyik pillanatról a masikra elapadt a tejem? 22 honapos gyermekem még szopizott. Ilyenkor mi a teendő kell valamivel pótolnom ezt?Köszönöm

  • Vida Ágnes

   2021. november 28. vasárnap

   Ilyen nagyon ritkán fordulhat elő, egyes gyógyszerek, betegségek szokták kiváltani. De olyan van, hogy nagyon lecsökken a mennyiség pl. hormonális változás miatt. 22 hónaposan pótolni különösebben már nem kell az anyatejet, ha elválasztódik a kicsi.

 • Horváth Fanni

  2021. november 26. péntek

  Kedves Ági!

  Nagyon sokszor segítettek már a tanácsaid, most is elakadtunk a férjemmel és a segítségedet szeretnénk kérni.
  A nagyobbik fiam (2,5 éves) egy éves koráig sokat küzdött az éjszakai felriadással, majd szépen elmaradoztak, pedig mindig is nagyon figyeltem a rendszerességre, nyugalomra…az elmúlt fél évben újra előjött és sajnos egyre ijesztőbb számunkra. Az egyik kérdés, hogy a remegés, mikor keze-lába-teste remeg és nincs magánál ugyanúgy ebbe az éjszakai felriadásba sorolható-e?-vagy esetleg más állhat a háttérben?
  Nagyon nehezen alszik el este, reggel korán kel…nagyon apás, ennek több okai van:
  – egyrészt sokat foglalkozott mindig is vele
  – kis tesóval (1éves) veszélyeztetett terhes lettem a 7.hónapról, így minden anyai feladatot apa látott el (fürdetés, alvás)
  Az elmúlt egy évben sokat fejlődött a kapcsolatom a fiammal,de újra kezd kötődni, már a délutáni alvásoknál nem cirkuszol, de az este mindig az apáé.
  Sajnos a férjemnek a munkájából fakadóan sokszor korán kel mennie, ezért nincs mód arra, hogy reggel ő menjen, ha szól a fiúnk…ekkor jönnek a nagy sírások…
  Egy ideig próbálkoztunk azzal, hogy apa miden este elmondta, hogy megy dolgozni, de nagyon jó lesz neki itthon anyával…aztán próbáljuk már három hónapja, hogy nem emlegetjük esténként a munkába menetelt-ez az elején bevált, de most újra kezdődtek a problémák.
  Nekem nem maga a korán kelésével van a gond, hanem azzal, hogy két-három nem jól aludt éjszaka után jelentkezik a felriadás.
  Hogyan tudnék ezen változtatni???mit csináljunk másként? egyszerűen csak legyünk türelemmel??
  Aggódom, mert tartok, hogy mi lesz, ha elkezdi az óvodát,ami megint egy nagy váltás lesz…ami megint okozhat rossz alvást….
  Segítségedet előre is köszönöm!
  Fanni

  • Vida Ágnes

   2021. november 28. vasárnap

   A remegés nem tipikus tünet, érdemes lenne kivizsgáltatni (neurológia), nincs-e valamilyen más oka.

   Nekem úgy tűnik a problémának köze lehet a kialvatlansághoz. Ebben a korban, ha nem piheni ki magát egy kisgyerek, az idegrendszeri tüneteket okoz, mert még nem elég érett az idegrendszer, ezt később kinövi majd, az óvodában nem feltétlenül fog már gondot okozni. Ha az segített, hogy apa elmondta neki, mi lesz, térjetek vissza erre a szokásra és ügyelj rá, hogy kipihenje magát.

 • Bernadett

  2021. november 26. péntek

  Kedves Ági!

  A 10 hónapos babám alvasaval kapcsolatban szeretnék kérdezni.
  Szuletesetol fogva az jellemző az alvásara, hogy fel ora utan mindig felebred, általában cicin alszik vissza.
  Napkozben kétszer alszik, az egyik alkalommal mindig visszaaltatom, ilyenkor alszik kb másfél órát, délután pedig már csak fel orat alszik.
  Az esti altatás is hónapokig úgy zajlott, hogy elalvas után fel órával felebredt. Mostanában viszont nehanyszor elofordul, hogy alszik egyhuzamban 2-3 órát.
  Ez egy rossz szokása lehet? Hogyan tudnám elerni, hogy ne ébredjem fel? Jól teszem, hogy visszaaltatom?

  • Vida Ágnes

   2021. november 28. vasárnap

   Ez nem rossz szokás. Ebben a korban a mélyalvási szakasz kb. 30 perc, utána, ha valami megzavarja a kicsit, könnyen felébred. Amikor tovább alszik, akkor a mélyalvást követő felszínes alvási szakaszban képes magát visszaaltatni, ezért nem riad fel, de ez nem tudatos. Általában a fogzás szokott lenni az egyik oka a felriadásnak, de a külső zajok vagy fény is lehet, ami megzavarhatja, megijesztheti, ezeket érdemes kizárni, gyakran segít elkerülni a teljes ébredést a fehér zaj is, illetve, ha a szobájában besötétítesz.

 • Korek-Pócsik Tímea

  2021. november 12. péntek

  Kedves Ágnes!

  3 hónapos kislányom éjjel jól alszik, egyszer vagy kétszer van fent, evés után visszaalszik. Saját kiságyban alszik születésétől. Napközben viszont csak fél órákat alszik, utána mindig nagyon nyűgösen ébred, és gyakran az utána következő evés alatt el is szundikál, gondolom ott pótolja be az alvást. Nézem az életkorának megfelelő ajánlást, mennyit tud ébren lenni, általában ébredés után kb. 2 órával látom, hogy álmosodik, akkor fektetem le aludni. A szobájában besötétítek. Tudok valamit tenni, hogy ez hosszabb legyen, vagy hosszabbodhat ez a nappali alvása, ahogy nő? Babakocsiban, hordozóban tud többet aludni. Csak anyatejes, arra is gondoltam már, hogy éhes, de cicin meg nem szeretném altatni, szeretném, ha beállna neki az alvás, evés, ébrenlét, újabb alvás rutin, de így nehéz, hogy nappal csak fél órákat alszik. Egyébként napközben nem nyűgösködik, csak estefelé, hangulata többnyire jó.
  Köszönöm, üdvözlettel Korek-Pócsik Tímea

  • Korek-Pócsik Tímea

   2021. november 12. péntek

   Még annyit kiegészítésként, hogy napközben a vállamon szokott elaludni, sétálás, rázogatás után, aztán teszem a kiságyba. Lehet, hogy emiatt ébred ilyen hamar? A kiságyban hiába simogatom, csak a pelust gyűrködi, és próbálja megenni, hason alszik egyébként.

   • Vida Ágnes

    2021. november 14. vasárnap

    Nem, az altatás módja nem befolyásolja az alvás hosszát.

  • Vida Ágnes

   2021. november 14. vasárnap

   Akkor fog hosszabbodni az alvása, ha már ritkábban alszik nappal, mert tovább tud fentlenni és többet mozog, ezért fizikailag is elfárad. Hagyni kell, hogy a maga ütemében aludjon, ha 30 perc után ébred, akkor annyi elég neki, ha hamarabb álmosodik el emiatt, akkor hadd aludjon el hamarabb, ez nem gond. Sokszor segít egyébként ebben a korban ha ölbéli játékoztok, babatornásztok hosszabban, mert a mozgástól jobban elfárad és tovább alszik, ha van rá mód, érdemes babaúszásra is menni, utána sokkal hosszabban alszanak a babák a sok mozgás miatt.

 • Ábrahám Dóra

  2021. november 12. péntek

  Kedves Ági!

  Egy elég összetett problémával keresnélek meg. Van egy kisfiam aki két éves. Nagyjából 15 hónapos kora óta el utasítja az apukákját altatásnál és együtt alvásnál pedig előtte mindig felváltva csináltuk. Ez eddig nem is okozott igazából gondot át vettem én az altatásokat és az éjszakai ébredését ( ami csak 1x volt most már sokszor 1 x sem), viszont 2 hónapja megszületett a kis húga.

  Minden este elmondja hogy apa nem altat apa nem hoz tápit… próbáltuk hogy apa altatja de egyszerűen annyira sír és olyan hevesen hogy nem bírom és inkább el altatom én. Ebéd utáni alvás sem megy apával, volt hogy a kicsi sétáltatásából kellett haza jönnöm mert annyira sírt. Éjszaka így apa van a kicsivel mert nem tudok elszakadni tőle, ha észre veszi hogy nem vagyok mellette és a kicsivel vagyok üvölt, sír teljesen kikel magából önkívületi állapotban. Már nagyon nehéz ez a helyzet így mert nem tudok a kislányommal lenni éjszaka és így sajnos a szoptatás sem megy. Nagyon dacos mindenre hevesen reagál. A bölcsiben is észrevették a változást, sokszor nem hallgat a nevelőkre, van hogy ki önti a vizet a pohárjából fel áll az asztaltól pedig előtte ezek nem voltak rá jellemzőek.

  Amit még érdemes tudni, 4 hónapos korától a nagymamánál laktunk egészen 22 hónapos koráig mert építkeztünk. Július végén költöztünk az új házba és áprilisban kezdte a bölcsit. A beszoktatás eleinte jól ment aztán betegség után nagyon nehéz lett így kb augusztusra szokott be. Most már szeret járni szívesen meséli miket csinált bent ( összetett mondatokat háznál már nagyon szépen beszél)
  A költözést is nehezebben vette kb 1-2 hónap volt mire megszokta. Nehezen szokja meg az új dolgokat, idő kell neki mindig. A napirendjére mindig oda figyelünk mert ha változás volt benne nagyon rosszul fogadta. Kb 13 – 14 hónapos koráig borzasztó rossz alvó volt akar 9-10x is kelt éjjel. Külön szobába 7-8 hónaposan került és 15 hónapos kora óta alszom vele újra mikor el kezdte apukát el utasítani.

  Amúgy szívesen játszik apukájával, közösen mennek sétálni játszó térre mesét olvasnak. Én is töltök vele kettesben időt ilyenkor csak ra koncentrálok, a bölcsibe én viszem én megyek érte plusz vannak napok amikor anya fia délután van. Mesét a tv-ben nem nagyon néz mert nem köti le, kinti gyerek nagyon szeret kint lenni rengeteg energiája van. Minden este 8 kor ágyban van és alszik 1-2 mese olvasása után és alszik délután általában 12-14:30 ig.

  Igazából amiért írok neked ez az apuka el utasítás és hogy nem engedi hogy a kicsivel legyek. Mindig mondja anya leteszi Nillát anya nem fogja Nillát. Mindenki más kezében elviseli illetve a mamáéban akinél laktunk szinten nem. Egyszer próbáltuk hogy ott aldujon apukáméknál akivel nagyon jó kapcsolatot ápolnak imádja a papát, de ott is érdekes volt hogy éjszaka csak a mama mehetett be hozza a papa nem.

  Bocsánat ha kicsit csapongó lett.
  Előre is nagyon köszönöm a válaszod.
  Ábrahám Dóra

  • Vida Ágnes

   2021. november 14. vasárnap

   Nem apát utasítja el, hanem hozzád ragaszkodik. Ebben a korban gyakori reakció a változásra, hogy mereven ragaszkodnak bizonyos szokásokhoz, mert ez jelent nekik biztonságot. Nála ez az, hogy csak anya altathatja el. Az elalváshoz extra nagy bizalom kell és ő ezt most csak veled tudja átélni. Próbáld meg azt, hogy együtt alszotok továbbra is, de tedd a magad közelébe a kicsit is, hogy kölcsönösen szokják egymást, így a nagy biztonságérzete is egyre erősebb lesz, ahogy megtapasztalja, hogy nem tűnsz el mellőle. Napközben is, amikor lehet, akkor együtt szeretgesd őket, érezze, hogy Anya őt is szereti, de a kicsit is. Mivel nagyon sok változás volt ez neki, ezért most ne szervezzetek túl szoros programokat (pl. hétvégén délelőtt és délután is van valami, ahova menni kell, bölcsi után még ide megyünk-oda megyünk), most fontos az állandóság, a napirend és hogy legyen idő egymásra hangolódni. “Babázz” vele sokat, dédelgesd, babusgasd, szervezd úgy, hogy altatáskor mindig ott legyél vele. Bölcsi után jó, ha még sétáltok egyet, szaladgálhat, játszóterezhet, hogy kiadja magából a napi frusztrációt.

Comment navigation