Kérdezz itt!

Ebben a bejegyzésben tudsz kérdezni Vida Ágitól 2020. december 11-én 13-14 óráig. Ha még soha nem szóltál hozzá itt a blogon, a hozzászólásod elsőként moderációs sorba kerül és csak akkor jelenik meg, amikor Ági válaszolt rá. Az érkező kérdésekre legkésőbb 2 napon belül kapsz választ.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 059 Comments

Comment navigation

 • Zsófia

  2020. november 27. péntek

  Kedves Ági! Kisfiúnk most lett 2 éves és pár hónapja megváltoztak az elalvási szokásai. Korábban teljesen jól működött az esti rutin. 9-10 között el lehetett altatni. Pár hónapja viszont nem hagyja magát elaltatni. A kiságyról hallani sem akar, álmosságnak jele sincs. Velünk akar lenni a nappaliban és este 11-fél 12 körül, amikor ő akar, akkor dől ki. Ezután szoktam bevinni az ágyába. Próbáltunk már mindent. Fürdés után a szobájában maradtunk, gyenge fénynél mesét olvastunk, tv-t is próbáltuk mellőzni, de nem segített.
  Egyébként 1 hónapja bölcsődébe jár, 7-fél 8 körül kel. De előtte is kb. 7 körül kelt. Délután ott is és ha itthon van, akkor is van 1 délutáni alvás, kb 1-2 óra hosszan.
  Nagyon megterhelő, hogy ilyen sokáig fent van. Nem tudom mi okozta a változást, de szeretném, ha vissza tudnánk állítani a 9 körüli elalvást. Mit javasol, mi lehet a megoldás?

  • Vida Ágnes

   2020. november 29. vasárnap

   Túl csábító neki, hogy tudja, ti még fent vagytok. A megoldás az szokott lenni, ha pár napig előadjátok, hogy ti is lefekszetek, pizsamát vesztek, mindent lekapcsoltok, lefekszetek az ágyba stb. Pár nap alatt rájön, hogy nincs este semmi érdekes és nem akar már fentmaradni veletek.

 • Mónika

  2020. november 27. péntek

  Kedves Ági,
  Kislányom 22 hónapos. Kb. fél éve kérdeztelek arról, hogyan tudnám leszoktatni arról, hogy nappali alvásnál ne cicin aludjon el. Szopi párnán az ölemben szopizva elalszik, de amikor letenném, nagyon gyakran megébred rá. Egyrészt nagyon nem jó, ha megébred, mert akkor már nem is alszik vissza, másrészt pedig a derekam sem bírja már, és őszintén, az egész olyan stresszes, hogy vajon sikerül-e letennem. Reggel és este is szopizik, de már csak a biztonságérzetéről, vagy ellazulásáról szól, nem a tejről, gondolom.
  A reggelit és estit nem feltétlenül kell kihagynia, az engem nem zavar, de a nappali igen sajnos.
  Korábban azt válaszoltad, hogy a szeparációs szorongás miatt biztosan nem fog másképp elaludni, ezért hagyjam, és fektetve egy matracon szoptassam, akkor nem kell letenni.
  Azóta eltelt több mint fél év, ugyanúgy maradtunk, de ez már nekem nagyon terhes. Próbálta apa is altatni, próbáltam én is fektetve, de még lefeküdni sem hajlandó, követeli a párnát és azt a testhelyzetet hozzá.
  Tudnál kérlek tanácsod adni? Csak úgy működhet, ha a szopit teljesen abbahagyom? Szeretném, ha aludna még napközben, de ez így teljesen idegörlő.

  Napirendünk: 7-kor kelünk kb, 11.30 körül ebéd, 13-15 között alvás (ha sikerül), 19-kor vacsora, 20-kor fürdetés, 20.30-tól altatás.
  Hálás köszönet:
  Mónika

  • Vida Ágnes

   2020. november 29. vasárnap

   Továbbra is a fekve cicizést javasolnám, így nem kell róla leszoktatnod, de mégis változás. Meséld el neki egy délelőtt, hogy mostantól fekve kell szopizni, mert fáj a derekad, azt mondta a doktor bácsi, hogy csak fekve szoptathatsz (erre azért van szükség, hogy ne álmosan halljon először róla, amikor a megszokott altatási módra számít, és azért jó egy külső személyre hivatkozni, mert úgy jobban megérti), aztán délután altatásnál altasd így. Ha nem tetszik neki mondd el neki újra ugyanazt. Megértem, hogy nehéz, ha ő mást akar, de ha te vagy a kitartóbb, idővel bele fog menni. Ha esetleg így nehezen alszik el először vagy egyáltalán nem alszik, az se gond, ne engedj. Végülis nem veszel el tőle semmit, csak másként szeretnéd adni ugyanazt.
   Ha ez nem megy, akkor tényleg csak az marad, hogy elhagyjátok a szopit, ami sokkal nehezebb.

 • Eszi

  2020. november 27. péntek

  Kedves Ági!

  Kisfiam szeptemberben kezdte az ovit, 3,5 éves. Egyik nap meglátta az óvónő autóját reggel az ovi előtt és azt mondta, hogy ez nem jó, mert nem szereti őt. Ovi után este elmondta, hogy az óvónő szorosa megfogja a kezét és „megeteti”, megmutatja, hogy kell egyenesen tartani a kezét, mert szerinte nem tud enni. Azt követő nap pedig úgy jött ki az oviból, hogy az óvónő veszekedett vele, amiért nem tud rendesen pókjárásban menni, nincs hasizma, nem tud páros lábbal szökdelni, majd ezért összeköti a lábát, nem tud futni. A kisfiam ezeket a megjegyzéseket követően elsírta magát, ezért azt mondta neki, hogy menjen sírni a szőnyegre. Hozzáteszem a kisfiam elég érzékeny, itthon nálunk nincs büntetés, nem volt soha szőnyegre küldve, mindent megbeszélünk. Másnap reggel már az volt az első kérdése, hogy lesz-e ma az az óvónő és lesz-e torna. Egyébként 2 éves kora óta futóbicózik, itthon sokat versenyezünk, akadálypályázunk, szeret szaladgálni. Sőt, amikor más tartotta a tornát, kifejezetten fel volt dobva, hogy mennyire jó volt a tornaóra. Sajnos olyan is előfordult már, hogy bepisilt az oviban, mert azt hallotta az óvónőtől, hogy nem lehet kimenni pisilni, ezért nem mert szólni. Kisfiam 2 éves kora óta szobatiszta éjjel is, nem szokott ilyen előfordulni. Mikor rákérdeztem, azt mondták, hogy a kicsiknek ki lehet menni, csak a nagyok közül van, aki hobbiból jár, azért nem lehet kijárkálni. És lefekvés előtt sem szabad kimenni, mert akkor mosnak fel vegyszeres vízzel. Nem szeretnék okoskodó szülő lenni az óvónővel szemben, de azt sem szeretném, ha emiatt szorongás, félelem alakulna ki a gyerekben. Mit tegyek/illetve kell-e tennem valamit ebben az esetben? Köszönöm előre is a választ.

  • Vida Ágnes

   2020. november 29. vasárnap

   Mindenképpen beszélj az óvónőkkel, ezek megengedhetetlenek egy gyerekkel szemben és egyébként etikai szabályba is ütközik ilyet mondani egy gyereknek! Ha nincs változás mihamarabb kerüljön másik csoportba vagy menjen más óvodába!

 • Fanni

  2020. november 27. péntek

  Kedves Ági!
  Teljes kétségbeesés határán vagyok…remélem tudsz nekem segíteni!
  Van egy 19 hónapos kisfiam Ákos és egy 3 hetes.Ákos miatt teljesen el vagyok keseredve…sajnos a terhességem 28.hetétől veszélyeztetett voltam a kistesóval,így nagymamák segítettek napközben,illetve a délutáni és az esti altatást apa oldotta meg. Ez az időszak három hónapig tartott.Ákos jól vette az akadályt,szeret a nagymamákkal lenni,az apukájáért meg rajong…viszont tőlem teljesen eltávolodott. Ha volt segítség semmit nem engedett,még kezet mosni vagy cipőt ráadni sem. Miután már a szigorú fekvést feloldották,próbálkoztam közelebb kerülni hozzá,sok hiszti és tiltakozás után,valahogy csak belátta,hogy én vagyok vele…egy darabig…
  Egy hetet tudott a párom itthon maradni,utána már dolgoznia kellett mennie,nem engedték a home office-t. Azon a héten,amikor még apa itthon volt engedte,hogy elaltassam délután,de egy óra elteltével felébredt és hiszti rohamot kapott,nem érhettem hozzá,ha kivettem a kiságyból folyamatosan ütött,csípett,rugdosott…csak az apjának nyugodott meg.
  Sajnos a héten,amióta már dolgozik és nincs itthon a párom már az altatást sem engedi…teljesen ellenkezik,pedig minden úgy csinálok,ahogy eddig,de csak ütlegel…mivel a héten anyum tudott még segíteni,neki elaludt,de engem egyáltalán nem fogad el…
  Nem tudom hol rontottam el,pedig amíg veszélyeztetett is voltam,próbáltam játszani vele,vagy én etettem,meséltem,hogy valami kapocs megmaradjon…Mit tudok tenni,hogy segítsek neki és változtassak ezen?
  Próbáltam mindent…egyszerűen nem hajlandó megnyugodni nálam…megmondom őszintén már azt is,hogy betettem az ágyába és ültem a fotelben,de csak sikít,üvölt,nem tudom megnyugtatni…
  Amennyiben úgy látod,hogy jobb lenne erről ,személyesen’ is beszélni,nyitott vagyok a skype-os fogadó órára is,csak valahogy tudjak segíteni,legyen valami iránymutatás mivel ártok,mivel nem!
  Nagyon köszönöm a segítségedet!

  • Vida Ágnes

   2020. november 29. vasárnap

   Nem rontottál el semmit, csak abban a három hónapban önállósodnia kellett, függetlenednie tőled és mivel még kicsi, nem tudja kezelni ezt a helyzetet és elmondani az érzéseit, ezért hisztizik. Ő ezzel meséli el, hogyan érzi magát. Ha sokat leszel megint vele, elkezd majd nálad is másként viselkedni. Próbáld meg, hogy nem ugyanúgy altatod, mint Apa vagy a nagyszülők, hanem pl. magad mellé fekteted a nagyágyon és mesét olvasol neki vagy más módon, így ezt a különleges új módot hozzád fogja kötni és ez segít az érzelmei feldolgozásában is.

 • Molnár Gabriella

  2020. november 13. péntek

  Kedves Ági!

  27 hós kislányom megváltozott alvási szokásaival kapcsolatban szeretném a segitséged kérni.
  Kislányom 2 hetes kora óta velünk alszik. Születése óta igény szerint szopizik. Eddig nem volt gond az elalvással, de kb. 1 hónapja sajnos minden megváltozott. Azt kell tudni róla, hogy csecsemő korában is rendszeresen 9-10 óráig aludt délelőtt és ez mostanság is így van. Bár a változás miatt már korábban ébresztem. Délután max. 1 órát alszik. Általában 15:00-15:30-ig. Eddig max 22 órakor elaludt. De ez az elmúlt hetekben annyira kitolódott, hogy általában 23 óra körül alszik el. De volt már arra példa többször is, hogy éjfélkor vagy 0:30kor aludt el rettenetesen nagy hiszti után. A legszembetűnőbb az volt, hogy nem akart a hálószobában maradni. Mindenáron a nappaliban akart lenni és ott játszani az éjszaka kellős közepén. Majd ott aludni. Több alkalommal ott is ragadtunk és végül ott aludtunk. Ahogyan fent már említettem is, rettenetes nagy hisztiket csap. Akkor szinte semmivel sem tudjuk megnyugtatni. És persze nem is nyugszik meg míg el nem éri a cèlját. Sokszor van, hogy nem engedünk neki de akkor képes 1 órahosszáig is sírni. Az elmúlt időszakban többször volt rekedt is emiatt a nagy sírások miatt.
  Azt szeretném kérdezni, hogy mi lehet ennek a változásnak az oka és hogyan kellene kezelnünk ezeket a szituációkat. Van e valami megoldás, ami segítene, hogy visszatèrhessünk a jól bevált régi napi ritmusunkhoz?

  Nagyon köszönöm válaszod!

  Üdvözlettel

  Molnár Gabriella

  • Vida Ágnes

   2020. november 14. szombat

   Ezen csak úgy tudsz változtatni, hogy reggel elkezded korábban kelteni 1 héten át minden reggel ugyanakkor. Nagyjából 1 hét kell, mire a bioritmus átáll és a nappali alvás is korábbra csúszik és így az esti lefekvés is korábbra tolódik. Addig lehet, hogy néha ugyanakkor fog lefeküdni este, vagy délután nem álmosodik el hamarabb. Segíthet, ha délelőtt sokat vagytok a szabadban, mert ez segít jobban elfáradni és este is kimehettek még egy sétára (a sötétben is)

 • Kitti

  2020. november 13. péntek

  Kedves Agnes,
  majdnem 28 honapos kislanyom meg cicizik. Nincs baj ezzel, szeretnem, ha o valasztodna el, amit oszinten el sem tudok kepzelni ebben a pillanatban!:) Cicizve alszik el, ciczik, ha meguti magat, cicizik, ha megijed, ciczik, ha felebred a delutani szundibol, de csak akkor, ha otthon vagyunk. Mashol nem (szerencsere):)!
  Ami zavar, az a plusz 15 kg, ami rajtam van a szules utan. Nekem ugy sikerult elkezdeni egy fogyokurat, ha csinaltam egy-par kaposztaleves kurat (egy hetes es minden nap mast lehet enni a leves mellett, sok zoldseg es gyumolcs).
  Szoval, azt szeretnem kerdezni, ha elkezdem ezt a fogyozast, akkor biztos elapad-e a tejem? Ez mennyire hat majd ki a lanyomra, es csinaljam-e vagy inkabb varjak? Nagyon szeretnek lefogyni!Nagyon zavar, de a termeszetesen a kislanyom az elso :)!
  Koszonom es elnezest az ekezet nelkuli emailert, de kulfoldrol irok.

  • Vida Ágnes

   2020. november 14. szombat

   A tej csak koplalás hatására marad el, ha sokat iszol és mellette gyümölcsöt-zöldséget eszel, akkor nem fog elapadni a tej, ráadásul ő már 28 hónapos, ezért neki a szopi inkább biztonságérzetet jelent, lelki igény, tehát ha kicsit csökkenne is a tejmennyiség, attól még ugyanúgy tud szopizni tovább.

 • Luca

  2020. október 23. péntek

  Kedves Ági!

  Két éves kislányom viselkedésével kapcsolatban szeretnék kérdezni, nagyon el vagyok keseredve. Szeretetben neveljük férjemmel, első gyermek, a tesó érkezéséig semmi probléma nem volt. Júliusban született meg a kisöccse, örült mikor hazaértem, sokáig összebújtunk, nagyon szoros volt a kapcsolat. Egy hetet töltöttem kórházban, túlhordás miatt be kellett feküdnöm, addig apa altatta. (előtte mindig csak velem aludt el) Nagyon hiányoztam neki, vacsora közben mindig sírásban tört ki. Kezdettől érdekelte a kisöccse, simogatni akarta állandóan, de mikor felvettük vagy szoptattam nagyon sírt, ez két hónap alatt elmúlt. Nagyon türelmesen kezeltük, de apa több időt töltött vele, illetve volt segítségünk, a nagymamák egy hónapig itt voltak nálunk. Apa mikor már otthon voltam, az első hétben, mondván, hogy könnyebb legyen nekem később, ő altatta. Ebbe nagy nehezen belementem, de fájt, többször mondta neki, hogy anya nem tud jönni, a kisöcsédet altatja. Megkértem a férjemet, hogy ezt ne mondja többet, mert úgy hangzik, mintha rám nem számíthatna. Azóta is haragszom emiatt a férjemre. Azóta apát hívja, hogy altassa, vagy mondta már azt is napközben (a délutáni alvásakor) , hogy anya menjen el, apa jöjjön. Ha sok időt tudok vele együtt lenni, akkor engem hív este, de utána hívja apát is. Férjem szerint azért csinálja, mert hiányzok neki, de én félek, hogy megtört a szoros kapcsolatunk a tesó miatt. Mit tudok tenni, hogy visszatérjen a régi szoros kapcsolatunk?

  Köszönettel:

  Luca

  • Vida Ágnes

   2020. október 24. szombat

   A változásoktól önállóbb lett a kislányod, de nem kell aggódnod, azért, mert apával könnyebben alszik most el és ehhez a szokáshoz ragaszkodik, attól még szeret téged és kötődik. A gyerekek ebben a korban nagyon ragaszkodnak a biztonságot nyújtó rutinokhoz, ezért kéri most alváshoz apát, ennek nincs különösebb jelentősége a kötődés szempontjából, egyszerűen csak így szeret most elaludni.

  • Sütőné Kósa Zsuzsanna

   2020. november 13. péntek

   Kedves Ági! Nem kérdés,téma ajánló. Egy videóban beszélne arról hogyan tudunk kialakitani egy jól működő napi rutint több gyerekkel? Nálunk nem rutin van hanem káosz. 5 éves 2 És májusban születik a pici tesó. Pár tanácsot szívesen hallanék. Köszönöm szépen.

   • Vida Ágnes

    2020. november 14. szombat

    Köszönöm a javaslatot!

 • Anett

  2020. október 23. péntek

  Kedves Ági!

  1hónapos kislányom van és minden este fürdetés után sír és 4óra múlva hagyja abba. Egy kicsit eszik, aztán egy kicsit alszik de mindíg felriad és sír. Fürdetés 18:30kor van de már próbáltuk hamarabb is és később is. Egyik se vált be. Altalában 23:30kor alszik el, addig sír. Reggel 10ig alszik addig négyszer kel fel. Azután eszik kicsit játszunk aztán 1 óra alvás és utána ilyen 14:00körül séta 17:00ig. Azután cicizik, játék és fürdetés és utána megint a szokásos hiszti. Nem hasfájós csak néha. Már nem tudom mit tegyek. Mindent kipróbáltam. Nem tud elaludni. Ha dajkálom úgy se jó, ha kocsiba ringatom akkor is nagyon sír. Ha pelenkázom akkor abba hagyja a sírást. Utána megint elkezdi. Megnyugtatás képpen adnék neki cicit de azt se fogadja el, kiköpi. De a végén cicin alszik el, mikor letelt a 4óra hiszti.
  Előre is köszönöm a válaszod.

  • Vida Ágnes

   2020. október 24. szombat

   Ez egy ún. alkalmazkodási zavar, ami 3-6 hetes kor között gyakran előfordul. A hosszas nyűglődés egyik oka, hogy ő még ilyenkor nem tud elaludni, ugyanakkor ahhoz még kicsi, hogy hosszan ébren legyen. Már kezdi megtanulni, mikor van a nappal és az éjszaka, de még nem tud elég hosszan ébren lenni. Kicsit el is van csúszva a bioritmusa. Nála 23:30-től reggel 10-ig tart az éjszaka. Most azzal tudsz neki segíteni, hogy reggel elkezded hamarabb ébreszteni, de csak egy kicsivel (az óraátállítás most segíteni fog ebben, mert ami eddig 10-kor volt, az 9-kor lesz, tehát eleve 1 órával korábbra csúszik az egész napirend). Este így eleve 22:30-kor fog elaludni, de hogy kialakuljon az esti rutin, ezért érdemes közvetlenül fürdetni 21:45 körül. Az esti nyűglődésen segíthet, ha sokszor megkínálod cicivel, mert így kicsit tud pihenni a cicin és nem lesz annyira túlfáradva, plusz jobban jóllakik estére. Néha ilyenkor este emésztési gondok is hozzájárulnak a nyűgösséghez, mivel ő még nem mozog eleget, de ilyenkorra már nagyon tele vannak a belek, ha húzogatja a lábát és nagyon sír, szokott segíteni, ha hanyattfekteted, a két térdét felhúzod a pocakjához és lassan kifelé körözteted a combjait úgy, hogy a térdei a pocakját érintsék, ez általában segít pukizni vagy kakilni. Ha nagyon nyügi, segíthet a hordozás is. Ne akard ilyenkor már elaltatni, csak segíts neki átvészelni az estét a fürdetésig. 1-2 héten belül tapasztalni fogod, hogy már könnyebb lesz, mert egyre hosszabban tud majd ébren maradni és kialakul nála az esti rutin (fontos, hogy a fürdetés közvetlenül a lefekvés előtt legyen, ne legyen már utána játék, csak öltözés és evés, aztán fekvés). Ha ez már kialakult, akkor 3-4 hét múlva megpróbálhatod kicsit korábbra hozni az esti lefekvés idejét. Ezt úgy tudod megtenni, hogy 4-5 napon keresztül folyamatosan minden reggel 30 perccel korábban kelted és ezzel a teljes napirend 30 perccel korábban kezdődik. Mindig kell 4-5 nap, mire rendeződik a napirend és átáll a kicsi 30 perccel korábbra, addig előfordulhat, hogy még a régi időpontokhoz ragaszkodik és ébresztgetni kell a nappali alvásokból is. Ha sikerült 30 perccel korábbra hozni a napirendet, akkor várj 1 hetet és utána lehet megint 30 perccel korábbra hozni az egészet újabb 4-5 nap alatt.

Comment navigation