Kérdezz itt!

Ebben a bejegyzésben tudsz kérdezni Vida Ágitól 2024. április 26 – án 13-14 óráig. Ha még soha nem szóltál hozzá itt a blogon, a hozzászólásod elsőként moderációs sorba kerül és csak akkor jelenik meg, amikor Ági válaszolt rá. Az érkező kérdésekre legkésőbb 2 napon belül kapsz választ.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 456 Comments

  • Beata

    2021. november 12. péntek

    Kedves Ági,kislányom szeptemberben töltötte be a 3at. Pici kora óta nagyon sokat sír,olyan igazi nagy életrevaló sírassal. Sajnos ez a sírás mostanra is megmaradt ha valamit nem kap meg vagy nem sikerül neki, ez gondolom rendben is van a korára való tekintettel,viszont mostanában már bármilyen mondanivalója van sírva,nyávogva mondja.Nagyon érzékeny bármi töténik vele vagy valamit lát egy mesében hetekig vesézzük,beszélunk róla. A játekos nevelgetö tanfolyambol szinte mindent fel tudtam használni nála,de a legszuperabbak a kis kártyák az érzelmekkel.Mindig megmutatja most milyen kedve van és hogy ö mosolygos szeretne lenni.Mi is nagyon szeretnénk ha néha mosolyogva látnánk mert egyre nehezebben viseljük hogy ilyen kis morci lány pedig nagyon igyekezünk. Hogyan tudnánk az érzelmi intelligenciáját fejleszteni,hogy könnyebben feldolgozza a érzéseit,esetleg a TSMT torna,vagy valamelyik tanfolyamod?Egyébként az óvodában dicsérik,szépen csinál minden feladatot,mindenbe bekapcsolódik viszont a szabad játszás alatt nem tud mit csinálni mert nem nagyon barátkozik és egyedül nem játszik el.Köszönöm az eddigi sok segiséget a baba altatás es játekos nevelgetö tanfolyam által is.üdv.Beáta

    • Vida Ágnes

      2021. november 14. vasárnap

      A nyávogásról úgy lehet leszoktatni, ha játékosan azt mondod neki: „Ki ez a kiscica, aki nyávog? Sajnos én nem tudok cicául, ha emberül mondod, akkor megértem, amit mondasz.” És kivárod, amíg nyávogás nélkül elmondja.
      Az érzékenyégnek lehet idegrendszeri alapja, ezért a TSMT jó lehet.
      Az érzelmi intelligencia fejlesztésére vannak remek mesekönyvek (pl. Boldizsár Ildikó: Az elveszett madártoll), de a Marék Veronika mesék vagy bármilyen más mese is jó erre, ha beszélgettek róla, ki mit érez a mesében, milyen érzelmeket élnek át a szereplők stb. Megvigasztaljátok, aki szomorú vagy dühös, nevettek rajta, ami vicces stb.

  • Pujsz Gabriella

    2021. november 12. péntek

    Kedves Ágnes!
    Szeretnék segítséget kérni, mert mint sokan, mi is el vagyunk keseredve.
    A mi történetünk nagyon hosszadalmas, megpróbálom a fontosabb dolgokat leírni. Úgy érzem összetett ez a dolog, és emiatt szükség lehet személyes találkozóra is. Liliána a 2,5 éves kislányunk 4 hónapos koráig kiváló alvó volt. Utána kezdődött a fogzás. Fokozott nyáltermelés, rágcsálás minden tünet megvolt, s egyre rosszabbak lettek az éjszakák. Szinte 2 éves koráig mindig ha volt egy rossz éjszaka, akkor a fogakra fogtuk, viszont utána rájöttünk, hogy nem 2 hónapig jön egy fog. Ilyenkor mindenki azt mondta körülöttünk, hogy ha kibújnak a fogacskák akkor helyreáll az éjszaka. Nálunk a jó éjszaka olyan volt, hogy egyszer- kétszer kellett menni Lilihez, a rossz viszont az, hogy órákig ott virrasztottunk mellette. Persze azt is megkaptuk, hogy hagyjuk sírni, de ‘sajnos’ én ezzel nem értek egyet. Körülbelül két kezemen meg tudnám számolni, hány olyan éjszaka volt, hogy végig aludta. Az elején kisbabaként volt, hogy cicizéssel aludt el, volt hogy ringatva (ezt valószínűleg elrontottuk), de eljutottunk odáig hosszú hónapok alatt, hogy ki tudtunk jönni elalvás előtt tőle, egyedül aludt el. Viszont sok új dolog, stressz érte őt az elmúlt hónapokban, kistestvér született, új házba költöztünk és visszaesett odáig a dolog, hogy nem tudunk kijönni tőle ordítás nélkül. Két hete volt egy rokonlátogatás, amikor nélkülem aludt, aminek következtében még rosszabb lett a helyzet, csak én tudom megnyugtatni, nagyon ragaszkodó lett (önmagához képest is).Ezek a dolgok elég indoknak tűnnek egy ilyen kisgyerek esetén, de mégis szeretnénk valami megoldást és nem tudjuk merre induljunk el. Mivel kb másfél, két órát tudunk aludni, teljesen elfogyott a türelmünk, meg nyilván őt is féltjük, hogy egész éjjel megy a cirkusz. Most 2,5 éves és persze próbál manipulálni minket. Sok dolgot megpróbáltunk ; levendula párologtatása, citromfű tea itatása, éjjeli fény használata, sötétben alvás melegebb, hidegebb hőmérséklet, bővebb vacsora, alvóbaba …. Jelenleg egy szobában alszanak a testvérek. Ha egy pici tanácsot is kapunk már azért nagyon hálásak lennénk. Köszönöm Gabi

    • Vida Ágnes

      2021. november 14. vasárnap

      Sok változás volt most az életében, ezért is romolhatott el ennyire az alvása. Én azt javaslom, hogy most egy ideig aludjatok együtt vele, ez fizikailag és érzelmileg is biztonságot ad neki és legalább mindenki jobban kipiheni magát, aztán majd, ha már mindenki kipihentebb és jobban alszik, akkor lehet újra megpróbálni a saját szobában alvást.

  • Dóra

    2021. november 12. péntek

    Kedves Àgi!

    Segítségedet szeretném kérni 2 éves lányommal kapcsolatban.
    Szeptemberben megkezdte a bölcsit, napi 4 órát jár heti 5 napban. Nagyon nehezen ment a beszoktatás, mindig sírt, enni nem evett semmit. Úgy a hatodik hétre jutottunk el odáig, hogy már nem sír, részt vesz a foglalkozásokban, de enni nem eszik. (Nem nagy evő, így nem vagyok meglepődve)
    Viszont amióta járni kezdett, azóta vissza szokott a napközbeni tápszer ivásra. Nyáron már szinte csak este és egyszer éjjel ivott. Most viszont akár minden étkezésre kéri és éjjel is kétszer kel és sír. Van hogy csak azt hajlandó fogyasztani, főtt szilárd ételt semmit se. Egyik nap anyósom vigyázott rá, egész nap nem kérte csak este amikor haza értem. És csak is tőlem. Az az érzésem, hogy ez a szeparációs szorongás része a bölcsi miatt. És a legújabb “szórakozása” hogy, kéri a tápszert, megcsinálom neki, elküld, hogy melegítsem meg holott tudja hogy meleg, majd közli nem kéri. Jól gondolom, hogy ez is azért van, mert így akarja a figyelmemet kivivni? Nem csak ez, de az éjjeli alvás is megváltozott, nyugodt alvó volt egyszer kelt enni, azt is egyre későbbre tolta ki, mondhatni korán reggelre. Most mint ahogy irtam kétszer kel enni, nem hajlandó a kiságyban aludni, de még az ágyban sem velem, hanem a kanapén akar aludni állandóan. Ugye nem hagyom magára, vele alszom, de nagyon nehéz már így, főleg, hogy van egy négy éves lányom is aki szintén igényli a figyelmemet. A kisebbik állandóan rajtam lóg, állandóan cipelteti magát és csak is én vagyok jó neki és ha nem az van amit ő akar iszonyat hisztit csap. Úgy érzem szét szakadok a két lányom között és egyre nehezebb higgatnak maradnom a fáradtságtól és a mindennapos hisztiktől. Úgy érzem kicsúszott a kezeim közül az irányítás. Pedig megkapja a figyelmet amit kér, foglalkozom vele/velük mindig. Tudom, hogy ez az időszak elmúlik majd, de hogy tudnám egy picit könnyebbé tenni és hogy ne azt érezzem, hogy kihullik a hajam a nap végére?
    Előre is köszönöm válaszodat!

    • Vida Ágnes

      2021. november 14. vasárnap

      Azért viselkedik így, mert a bölcsi miatt frusztrált, feszült, ezért még „baba akar lenni”, tejet kér, együtt akar aludni, csimpaszkodik, ezzel próbálja helyreállítani az érzelmi biztonságérzetét. Próbáld meg, hogy pár hétig nem várod meg, hogy ő hisztizze ki a figyelmedet, hanem te kezdesz „babázni” vele, felveszed, dédelgeted, babusgatod, hogy ne kelljen negatív módon küzdenie a figyelemért és „feltöltődhessen” anyával. Fontos, hogy ha lehet otthon most csökkentsétek le a felesleges ingereket, mert ez plusz feszültséget, túlingerlést okozhat (pl. kevesebb mesét nézzen). Azért a bölcsiben is utánakérdeznék, mi van vele, mert nekem úgy tűnik, nem érzi még ott magát igazán biztonságban, ezért hisztisebb még, ha nem eszik ott, az is annak a jele, hogy nem szeret még igazán járni, csak beletörődött, hogy menni kell.

  • Borbáth Szabina

    2021. október 22. péntek

    Kedves Ágnes,
    10 hetes kisfiam nappali alvásnál amint leteszem fel Irán belül felébred. Ha a babakocsit tolom alszik, ha megállunk szirén fel Irán belül felébred, ha a hinta ágyban alszik el, ugyan ez a helyzet. Nehezen is alszik el, szoval ilyenkor tovább tart az altatàs mint maga az alvás. Hordozokendoben viszont simán alszik 2-2,5 órát. Bizonytalan vagyok, hogy hagyjam öt hordozoban aludni, hisz így tud igénye szerint eleget aludni, vagy továbbra is próbálkozzak letenni. Ritkán előfordul, hogy a baba kocsiban kint össze jön az 1 óra alvás de a koBen is egyszer legalább felébred.
    Egyenlore nem probléma a hordozas sem, sőt, viszont idővel nagyobb súllyal már nehezebb lesz.
    Ki tud így alakulni a napi rutin? Úgy érzem én irányítom a napját az által, hogy hordozom vagy leteszem, mikor teszem le vagy hogy meddig tolom a babakocsit.
    Válaszát előre is koszonom,
    Szabina

    • Vida Ágnes

      2021. október 24. vasárnap

      Amíg többször alszik napközben, ez nem olyan nagy gond, de az a jó, ha legalább 1-2 nappali alvás a kiságyban van, hogy azt is megszokja. Az is igaz, hogy ölben, kendőben, kocsiban általában többet alszanak a babák, mert ott amikor felszínessé válik az alvásuk, a testközelség és a mozgás visszaaltatja őket, a kiságyban ez nincs meg. Ugyanakkor a kiságyban is ki lehet alakítani hasonló környezetet pl. laza pólyába tenni vagy egy takaróba csomagolni pólya-szerűen, besötétíteni, fehér zajt kapcsolni a szobájában, kis ringatással vagy csak simán karban tartva altatni és utána letenni a kiságyba. Pár nap alatt, ha folyamatosan csinálod, hozzászokik ehhez és már a kiságyban is jobban alszik majd.

  • Gabriella

    2021. október 22. péntek

    Kedves Àgnes!

    Van egy két hónapos kisfiam, (első gyermek) aki kicsi kutaccsal született, ami már sajnos aligha kitapintható. Németországban élünk, az itteni gyerekorvos azt mondta, hogy ez maga nem probléma, az lenne a nagyobb baj, ha korai csontosodás következne be.
    Akkor agyi műtétre lesz szükség. Ezzel a tudattal élni nem könnyű, de férjemmel bízunk benne, hogy erre nem fog sor kerülni.

    Egy kis aktív, mosolygós kisfiúról van szó. Abszolút kiegyensúlyozott, egyáltalán nem sírós gyermek. Csodálatosan szopizik, tényleg mondhatni, hogy „elkényeztet“ minket.

    Azért fordulok Önhöz, mert hétfőn egy nagyon furcsa reakciója volt este a pelenkázón. Mintha megijedt volna valamitől, kitárt karokkal, megfeszített kezekkel, lábakkal, rémülten nézett rám és sírt. Csak akkor nyugodott meg, ha felvettem. Miután letettem, újra csinálta ezt a mozdulatot.

    Azóta minden nap előfordul, de csak este, hogy csinálja. Valamint, ha pelenkázom, néha előfordul, hogy erősen ökölbe szorítja a kezét, az arca elé teszi, remegteti és mintha rémülten nézne rám. Olyan mintha le akarna boxolni minket!
    Ez a kéz remegtetés ökölben tartott kis kezekkel alvás közben is néha előfordul. Az állát is néha remegteti szopizás vagy cumizás közben. De erre már választ kaptam a blogon, az ún. Moro reflex lehet ez.

    Viszont nem tudom, hogy ez a fajta reakció is még az ún. Moro reflexek közé tartozik-e?
    Ez Ön szerint aggodalomra ad okot, vagy “normális” baba reakció? Vagy talán egy idegrendszeri probléma? Lehet-e összefüggésben a kis kutaccsal?

    Válaszát előre is köszönöm!

    Jó egészséget kívánok Önnek és türelmet a sok aggódó Mamákhoz! 😊

    Üdvözlettel,

    Gabi

    • Vida Ágnes

      2021. október 24. vasárnap

      Ez az ún. Moro-reflex, ijesztő, de nagyon sok baba csinálja és 5-6 hónapos korra teljesen elmúlik, nincs köze a kis kutacshoz.

  • Kriszta

    2021. október 08. péntek

    Kedves Ági,

    Nappali alvási szokásokkal kapcsolatban szeretném a segítséged kérni.
    Egy csodás 3 és fél hónapos kislányunk van. Az esti rutin utáni lefekvés, önálló elalvás, éjjeli nyugodt alvás hálistennek rendben van.
    Az önálló alvás működött eddig nappal is, de kb. 2 hete a nappali kiságyas alvások megnehezedtek. Nem minden esetben, de van, hogy sír, mikor beteszem a kiságyba, legtöbbször a 2. alvásnál, 11-12 körül, nehezen alszik el, illetve ekkor a korábbi 2-3 óra helyett csak 1-et alszik, amivel nem lenne gond, de ezután még nyűgös marad. Fogzik is kb. ugyanennyi ideje, úgyhogy talán ez is benne van, de félek, hogy talán mi okoztuk a gondot azzal, hogy amikor egy héten 1-2x nem voltunk itthon a „déli nagy alvásidőben”, akkor hurciban aludt rajtunk (mindig a „napirend” szerinti szokásos időben, ugyanúgy 2-3 órát).
    Hosszú távon szeretnék neki segíteni abban, hogy nyugodt, állandó környezethez szokjon és jól aludjon, de a mindennapokhoz is szeretném igazítani a pici alvását, délután pl. kutyát sétáltatunk, azért alszik mindig kendőben, vagy szeretném babás programokra vinni heti 1-2x, ekkor az autózás az alvásidőkbe esne.

    Hiába kutakodtam, olvasgattam, kicsit összezavarodtam a nappali szokásokkal kapcsolatban:
    1. Hiába tartottuk a napirendet, az eddigi következetlen nappali alváshelyekkel rontottuk el, hogy néha nem szereti, ha nappal leteszem a kiságyba?
    2. Mennyi „összevisszaság” fér bele egy kiegyensúlyozott napirendbe az alvás helyét illetően, egy héten 2-3x máshol (mármint kiságy helyett hurci/kocsi) alvás már okozhat gondot, illetve hozzá tud-e pl. szokni egy baba a következetes, de többféle nappali alvás-környezethez: pl. nappali első és második alvás kiságyban, 3. alvás hurciban/kocsiban, vagy mindenképpen egy fix altatási helyet válasszunk nappalra?
    3. Ha most nem szokik hozzá a nappali kiságyhoz, nem lesz neki sokkal nehezebb megszokni később, amikor már pl. csak egyszer alszik egy nap, de akkor következetesen kiságyban?
    4. A nappali önálló alvásra szoktatás közben nem szerezhet olyan rossz élményeket a kiságyban (sosem hagyom sírni, de a letevés nem tetszik neki), amivel az eddigi esti harmónikus lefekvést és a nyugodt éjjeli alvását veszélyeztetem? Vagy ha pl. kis nyugizenével segítem a nappali ellazulását, azzal nem rondítok bele az esti rutinba?

    Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséged.

    • Vida Ágnes

      2021. október 09. szombat

      1. Amíg 3-4 nappali alvás van, addig mindegy az alvás helye, az a lényeg, hogy azért néhány alvás a kiságyban legyen. A gond szerintem inkább azzal van, hogy már tovább tud ébren lenni és rövidebbet aludna, mint eddig, ebben a korban általában 3-4 30-90 perces alvás szokott lenni napközben, a 2-3 órás hosszú alvás ritka (a nyugodtabb babák szoktak ilyet), lehet, hogy egy kicsit tovább lenne már ébren, esetleg ha 20-30 perccel később fektetnéd le, akkor könnyebben működne az elalvás is. A másik probléma az lehet, hogy ebben a korban jut el az érzékelés olyan szintre, hogy ami eddig nem zavarta a kicsit (fény, hang), azt most már fel is fogja és nehezebben alszik el, mert nézelődik, világos van, zajokra figyel stb. Szóval a nappali alvásnál érdemes sötétíteni a szobájában és esetleg fehér zajt kapcsolni (mert az elnyomja a többit)

      2. Belefér ennyi.

      3. Amíg 1-nél több alvás van, addig ez nem gond, ha már csak 1x alszik nappal a baba, akkor fontos, hogy mindig ugyanott aludjon.
      A lényeg, hogy most legalább 1 alvás (az éjszakain kívül) kiságyban legyen, hogy megtanulja ezt is.

      4. Nem, ettől nem kell tartanod.

  • Nóra

    2021. október 08. péntek

    Kedves Ági! Én a kislányom napirendjével kapcsolatban szeretnék kérdezni. 4 hónapos múlt, és nappal nem alszik 30-40 percnél többet egyhuzamban. Az éjszakák az esetek többségében rendben vannak, KB este hét órai altatás után általában éjfél – egy körül és 4-5 körül kel fel szopizni, bár 5 után már csak forgólódik félálomban (illetve az utóbbi időben néha felkel 9-10 körül is). Egyelőre csak anyatejet kap.
    A napjaink általában így néznek ki:
    6.00-7.00 körül ébredés, utána szopi
    8.30-9.00 körül alvás, ilyenkor általában alszik 40-45 percet, utána szopi
    11.00-12.00 körül alvás, itt kezdődnek a gondok, mert ekkor már csak 30-40 percet alszik, néha nagy nehezen vissza tudom altatni egy újabb fél órára, de az esetek többségében már csak a vállamon, ha egyáltalán. Tehát itt van egy kB két órás harc egy max egy órás alvásért.
    Ha kettő körül kel, akkor 4.00-4.30 körül van egy újabb fél órás alvás, de ez a ritkább. Ha hamarabb, akkor 2-3 körül kidől egy újabb fél órára, és ha a délutáni alvását el is csúsztatom, az már nagyon nehezen megy, néha max csak szopi közben szundizik egy keveset, és az egész délután egy nyűglődés.
    Ezek után 6 körül fürdetés, szopi és 7 körül alvás.
    Tudnál abban segíteni, hogy elég-e az, ha csak fél órákat alszik nappal, és ha igen, akkor milyen napirendet érdemes követni, kialakítani ebben a korban és hogyan? Ha pedig nem elég, akkor hogy tudok segíteni neki hosszabban aludni? (A szobát besötétítem, fehér zajt is használunk és hálózsákban alszik.)
    Segítségedet előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2021. október 09. szombat

      Nincs semmi gond a kislányod napirendjével. Ő éjszaka alszik nyugodtabban, nappal többször rövidebben, de ha így kiegyensúlyozott, jól fejlődik, akkor nincs ezzel semmi gond. Majd hosszabbakat fog aludni, ha már csak 1-2x alszik napközben és többet mozog, amivel fizikailag is lefárasztja magát. Ha felébred hamar, nem kell visszaaltatni, pláne nem kézben altatni, mert erre nagyon rá tudnak szokni és utána nehéz elhagyni.

  • Timi

    2021. szeptember 24. péntek

    Kedves Ági! A kisebbik lányom májusban lett 2 éves. Sokat beszél a nagy része érhető de akad amit helytelenül ejt vagy nehezebben mond ki. Verseket, mondókákat mond. Meg mondja hány éves és hogy hogy hívják. 12 ig elszámol ismeri a színeket formákat. Éjszakára és napalra is szobatiszta. Szeret gyerekkel játszani de egyedül is fel találja magát . A játékokkal rendeltetés szerűen játszik. Imád babázni,építeni, főzöcskézni , orvososat ,anyukásat játszani. Amiben csak tudja és teheti utánozza nővérét. Viszont feltünt hogy nem mindenki ölébe ül szívesen. Az idegenektől érintést nem fogad el( vagy csak ritkán) jelzi nem tetszesét. Néha sorba helyezi amivel játszik ( nem mindíg szín, méret , forma szerint) . A főzeleket nem igazán eszi meg. A kérdésem az lenne hogy az utóbbiak utalnak e autizmusra? Van miért aggódnom ? Pajzsmirigy aluoműkődésel született. Elég para mami lettem nála. Köszönöm ha segítesz. Szép napot! 😊

    • Vida Ágnes

      2021. szeptember 24. péntek

      Ezek közül önmagában egyik sem utal autizmusra. Az idegenektől való félelem lehet egyszerűen életkori jelenség is, ráadásul, ő jelzi, hogy nem szeretné, az autista gyerekekre ez nem jellemző. A sorbahelyezés pedig szimplán csak játék, nem kell túl sokat belelátni 🙂

    • Lili

      2021. október 22. péntek

      Kedves Ági!

      4 hónapos kislányom nagyon nehezen alszik el nappal, és igy is csak 30-40 percekre kb 3szor.100% Anyatejes, szoptatas közben szokott bealudni, de pl. most is olyan nyugtalan, minden kis neszre felriad, most még cicin volt, de elkezdett sírni is. 🙁
      Mi lehet ennek az oka, esetleg fogzás, vagy idegrendszeri problema?
      A napi 30perces alvások nem túl kevesek neki?

      Köszönöm szépen előre is a válaszod.
      Üdv.

      • Vida Ágnes

        2021. október 24. vasárnap

        Ennek az az oka, hogy ahogy érik az idegrendszer, 3-4 hónapos korra az ingerek feldolgozása jelentősen javul, ezért olyan zajok és egyéb ingerek is zavarni kezdik a kicsit, amit eddig észre sem vett. Ez átmeneti és el szokott múlni. Önmagában nem gond, ha csak rövidebbeket alszik, az a lényeg, hogy amikor elálmosodik, tedd le mindig aludni, így pont annyit fog aludni, amennyire szüksége van. Abban a pillanatban, hogy többet mozog már, jobban le fog fáradni fizikailag is és az alvása is megjavul majd.

  • Andrea Mihaly

    2021. szeptember 24. péntek

    Szia Ági,
    Napirendi ill. elalvasi kerdessel fordulok hozzad. Nagyjabol marcius ota min 40 percig tart a kisfiamnak hogy elaludjon miutan kijovok tole (januarban mult 2 eves), de inkabb sokkal tovabb. Ugy sejtem hogy osszefugghet a napirendjevel is (a dackorszak mellett), de nem igazan sikerult jo iranyban valtoztatnom rajta.
    Erdemes tudni a kisfiamrol, hogy kezdettol nagyon jo alvo volt, agyban altattam 6 hetes kora ota, nagyjabol ugy ahogy te is szoktad javasolni (+ujjszopas, rongyi segitsegevel), illetve a 4é meg nagyon bevalt nalunk. Szoval minden tok szuper volt mindig, gyorsan aludt el, nagyokat aludt, egeszen marciusig.
    Szoval igy nez most ki a helyzet (nem jar meg bolcsibe): Reggel 7-8 kozott ingadozik a keles, ez nagyjabol konstans regota. Akkoriban meg 1-2 kozott letettem, elaludt, majd 4kor keltunk hogy estere elfaradjon, 9-fel 10 es elalvasokkal. (Ugyelek a sotet csendes, nyugodt kornyezetre, mese es bujas utan beteszem a kisagyba es kijovok) Akkoriban miutan megse aludt el, ment a huzavona, forgolodas az agyban, fokozatosan toltam kesobbre az alvasat, de a 4es kelessel ez hamar visszautott, es tul faradt volt, este se birt lenyugodni. Aztan visszaallt egy kis idore a korabbi fekvesre mig kialudta magat, de aztan ujraindult minden. Probaltam ugy is sokaig, hogy nem kel 4kor, hagyom pihenni, de aztan az estek csusztak el teljesen, es masnap is korabban kelt.
    Most 2 ev 8 hos a fiatal ur, 1 utan mar keszulunk a szobaba sotetiteni, meset olvasni, 1:40-2 kozott bucsuzunk el, es orulok ha fel3ra mar alszik, (de sokszor az se sikerul), es 4kor nem szivesen kel. Igy viszont van eselyunk a 930as fekvesre. Ezzel meg ki is bekulnek, de latom hogy az alvasmennyiseg drasztikusan lecsokkent ezalatt az ido alatt, mar csak 10-11 ora atlagban. Marcius elotti idoszakban napi 12-13 orakat aludt.
    Letezik hogy ennyit csokkenjen az alvasidenye ennyi ido alatt?
    Szerinted valahogy meg lehetne oldani a delutani alvas elorehozasat, mert en ugy erzem ott szurtam el. Ebednel latom almoskasnak, de aztan huss, mire vegzunk es letennem mar kuzd ellene. Van olyan is hogy latom hogy faradt, megis forog az agyban es kuzd ellene, de ha erelyesen raszolok, akkor hasra vagja magat es 10 perc mulva alszik.
    Egyebkent oktoberben kezd bolcsit, 3 delelottot. Tovabb nem is mernem benthagyni, mert a tobbiek 1kor alszanak, ugy erzem akkor az en fiamnak eselytelen lenne aludni, es felek vegul nem aludna utana egesz nap.
    Meg annyit hozzatennek a marciusi esemenyekhez, ami befolyasolhatta a valtozast, hogy itt (Gran Canarian ahol lakunk) akkoriban nyitottak a jatszoterek, es ujra mozoghatott tobbet a gyerek. Ezen kivul a napfenyes orak szama is biztosan tobb itt, bar az akkori alberletunkben nagyon jol tudtam sotetiteni.
    Szerinted mit tudok tenni? Normalis lehet ez a hosszu elalvasi idoszak?
    Elore is koszonok minden eszrevetelt tanacsot.
    Udvozlettel, Andrea

    • Vida Ágnes

      2021. szeptember 24. péntek

      Ha egyébként jókedvű, kipihent, akkor nem gond, hogy csökkent a teljes alvásmennyiség. Egyszerűen csak délután nehezebb kikapcsolnia és ellazulni elalvás előtt. Ennek valóban köze lehet az éghajlathoz is, nyári időszámítás van, többet süt a nap, nehezebb elaludni. De szerintem az is ott áll a háttérben, hogy egyszerűen nem fárad el eléggé akkorra, amikor le szeretnéd tenni. Esetleg segíthet a könnyebb ellazulásban, ha diavetítőztök lefekvéskor, vagy ha melléfekszel és úgy olvastok mesét, úgy könnyebben megy az ellazulás. A bölcsiben idővel fel fogja venni az ottani ritmust, talán jobban el is fárad majd az új élményektől és akkor előreláthatólag otthon is hamarabb elalszik majd.

    • Varga Mimi

      2021. október 08. péntek

      Kedves Ági!
      Kisfiam 6 hónapos, első perctől nagyon figyelünk rá, hogy annyit játszon egyedül, amennyit csak szeretne/tud. Nagyon szépen „elvan” egyedül minden játékállomásán. A kérdésem a sorrenddel kapcsolatos. Jelenleg ébredés után egyedül játszik, ha jelzi akkor enni kap, utána büfi és peluscsere, majd megint letesszük, ha jelzi akkor megyünk hozzá és vele játszunk ezt követően amint jelzi, altatjuk. Az a kétely merült fel bennem, nem-e jobb, ha a közös játék megelőzi az önálló játékidejét, egyrészt, hogy tudjon belőle töltődni, másrészt, hogy ne azt lássa, hogy a teendők az első és ő csak akkor kap figyelmet, ha szól? Bizonytalan vagyok ebben. Köszönöm, ha segítesz!

      • Vida Ágnes

        2021. október 09. szombat

        Jobb, ha előbb önállóan játszik, mert az önálló játék általában jobban megy, amikor a kicsi jóllakott, kipihent és nehezebben, amikor már jön az alvásidő. Nem kell aggódnod, emiatt nem lesznek rossz benyomásai, pont fordítva: akkor játszol te vele, amikor jobban igényli, mert már nyűgösebb, fáradtabb, unatkozik.

  • Girhiny Ágnes

    2021. szeptember 24. péntek

    Kedves Ági!

    Negyedik gyermekem 2 hónapos, vele kapcsolatban szeretnék segítséget kérni! Nappal csak hordozókendőben alszik, amint leteszem 5-10 perc és megébred. Mindent megpróbáltam, de tényleg mindent! Viszont amikor este leteszem aludni, olyan mint egy kis angyal, ébren teszem be az ágyba, és magától, egy hang nélkül elalszik. Segíts kérlek! Hogy tudnám nappal kiságyba szoktatni? Vagy ez még természetes és egyszer csak kinövi? Köszönöm szépen! Ági

    • Vida Ágnes

      2021. szeptember 24. péntek

      Ebben a korban még minden normális, hiszen még nagyon pici a babád. Ami esetleg segíthet, ha úgy teszed le a kendőből, hogy egy takaróba csomagolod laza pólya-szerűen, hogy testközelben érezze magát, vagy ha a kiságyba babaszigetet tesztek és oda teszed le (a babák szeretnek szűkebb helyeken aludni, az anyaméhre emlékezteti őket), vagy ha nem hanyatt, hanem hason fekteted le. Az egyébként nem gond, ha hamar felkel, ebben a korban még nagyon felszínes az alvás. Ha felkel, vedd vissza, altasd el megint, aztán újra kiságy – ha így csináljátok, idővel megszokja.

  • Fruzsi

    2021. szeptember 10. péntek

    Szia.Van egy 19 hónapos kisfiam első sorban arra lennék kíváncsi miért nem mond még egy szót sem. Pedig olvasok neki beszélünk hozzá sokat énekelünk. Csak baba nyelven halandzsazik még 🙂A másik az viszont egy olyan probléma hogy megpróbáltam a biliztetest tetszett neki nagyon a bili érdekli mikor WC re megyünk bele is néz magától nyitogatja is. A pelenkát is leveszi magáról de mikor megpróbáltam biliztetni félt tőle. Akkor még nem érett rá? Köszönöm

    • Vida Ágnes

      2021. szeptember 19. vasárnap

      Ha mindent megért és megérteti magát csak babanyelven, akkor nincs vele semmi gond. Az érthető beszéd sok mindentől függ, pl. ha korábban volt hipotóniás probléma, lassabb mozgásfejlődés, akkor ez az arcizmot is érintheti, ami miatt nehezebben alakul ki az érthető beszéd.
      Ha fél a bilitől, akkor még nem érett rá.

  • Anita

    2021. augusztus 27. péntek

    Kedves Ági

    Októberben lesz 2 éves a kisfiam. Idén májusig nem volt vele semmi gond. Aztán májusban születésnapra voltunk hivatalosak ahol 2 kisebb gyerek is volt. Az egyiktől nagyon megijedt, mert elkezdett a kisfiú visítani. Azóta fél a gyerekektől, csak az unokatestvérét és egy másik kisfiút enged közel magához. A többi gyerektől annyira fél, hogy képes egész idő alatt sírni, míg a közelben vannak. Nem erőltetem, hogy barátkozzon, látok javulást is nála, de még mindig nagyon fél. Felnőttekkel nincs gondja, idegen környezetben is el tudja engedni magát, amig nem kerül gyerek a közelébe. Idő kell neki? Ki fogja ezt nőni, vagy keressek fel szakembert?

    Előre is köszönöm válaszodat!

    • Vida Ágnes

      2021. augusztus 29. vasárnap

      Idő kell még neki, mert egy-egy ilyen ijedtség hatása hónapokig eltarthat. Menjetek gyerekek közé, de legyél a közelében, ne erőltess semmit, csak legyen a közeledben, játsszatok. Esetleg ha van olyan ismerős gyerek, akit át tudtok hívni, akkor ilyet is lehet csinálni, ha csak 1-1 gyerek van a közelében, könnyebben megy a feloldódás. Ezenkívül mesélj neki sok-sok mesét, ami gyerekekről, ovisokról szól, ez is segít feldolgozni az érzelmeit.

      • Dzseni

        2021. szeptember 24. péntek

        Kedves Ági!
        A kislányom 21 hónapos. Egészen a karantén időszakig eljátszott a vele egyidős babákkal, kisgyerekekkel, aztán bejött a karantén/vírus időszak ( idén február-március) aztán nem is vittem sehova őt, nem mertem, csak itthon voltunk, az udvaron, illetve még a dédi mamájához mentünk (szomszédunk).
        Aztán mikor újra lehetett menni, kimentünk a játszótérre de meglátott egy számára idegen embert elkezdett bújni, vagy néha sír is szegényem.
        De minden nap mesélek neki gyerekekről, próbálom neki magyarázni hogy ne féljen stb, de csak bújik hozzám ha idegent lát. Mit tegyek? Tanácstalan vagyok. Előre is köszönöm a válaszát!

        • Vida Ágnes

          2021. szeptember 24. péntek

          Otthon felesleges erről beszélni vele, újra meg kell tapasztalnia, hogy nincs mitől félnie. Amikor kint vagytok, legyél mellette, amíg fel nem oldódik, ha csak veled akar játszani, az se baj, ha megijed, vigasztald meg, de ne menjetek el onnan, ha megvigasztalódott, játsszatok tovább. Minél gyakrabban mentek, annál hamarabb visszarázódik majd az emberek közé.

  • Mercédesz Koltai-Sinkovics

    2021. augusztus 13. péntek

    Kedves Ági !
    Kisfiam 14 hónapos. A vírus időszakában született, ezáltal nem nagyon mentünk vele programozni, csavarogni. Nagymamájához mentünk ( fél órás út autóval), illetve parkba jártunk sétálni, játszóterezni.
    Már nagyon pici baba korában sem tudtunk vele elmenni sétálni sem. Végig sírta az utat. Nagymamánál is nehezen szokta meg az új helyet. Mikor már nagyobb lett kb. fél éves kora után, elkezdett fejlődni a mozgása azért könnyebb lett vele az itthonról elmenetel. Mamánál teljesen jól érzi magát, viszont ha elindulunk vele külsős programokra nehezen viseli. Nagyon kevés ideig van el, kb fél órát. Azután elkezd nyűglődni. Pedig alvás után megyünk, eszik stb. Azt hinnénk, hogy van 2-3 óra hosszú időnk amit eltudunk tölteni. Úgy kell haza rohannunk mindenhonnan mert vergődik, sír..nem tudjuk mi a baj. Ha itthon vagyunk 2 alvás közt 4 óra ébrenleti időt simán jó kedvűen tölt el.
    Már félve indulunk el és próbáljuk a legröviden távolságon belüli rövid programot kitalálni neki.
    Viszont amikor elindulunk és vesszük a cipőt nagyon izgatott és jó kedvvel indulunk.
    Nem tudjuk, hogy nincs hozzá szoktatva vagy ő ilyen típusú gyerkőc?
    nem szeretnénk ráerőltetni semmit, vagy hogy ez lelkileg rosszul süljön el.
    Első gyerkőc.
    Köszönjük!!

    • Vida Ágnes

      2021. augusztus 16. hétfő

      Szerintem egyszerűen csak arról van szó, hogy hamar lefárad, ha sokan vannak körülötte, még túl sok inger ez neki egyszerre. Ne rohanjatok ilyenkor haza, hanem csak vonuljatok el 10 percre egy nyugodt helyre, ahol kicsit kifújhatja magát, ihat egy kortyot, hozzádbújhat, mesélhetsz neki, aztán újra mehettek „felfedezni”

    • Sándor-Farkas Anita

      2021. augusztus 27. péntek

      Kedves Ági! 

      Teljesen tanácstalan és kétségbeesett vagyok! 

      Az elsőszülöttem 4 éves lett a múlthéten. Alváshoz még cumizott, nagyon ragaszkodott hozzá. 3 hete elutaztunk 1 hétre, a cumit véletlenül itthon hagytam. Első éjszaka sirdogát, de aztán gond nelkül elaludt nappal is, éjjel is nélküle.  A gondok akkor kezdődtek, mikor hazajöttünk. Úgy gondoltam, hogy ha eddig működött, akkor már nem adom vissza. Azóta nincs jól a kis lelke. Siratja a cumiját. Nem alszik nappal, felriad éjjel. Olyan felelmei vannak, hogy én nem szeretem már, vagy jobban szeretem a kistesóját (20hónapos), valamint fél, hogy meghalok. Egy életvidám, kiegyensúlyozott, magas érzelmi intelligenciával rendelkező kislány. Most mintha nem is Ő lenne. A kistestvérét elutasítja, nem fogad szót, ellenkezik, dacol, sokat sír és félelmei vannak. Nem tudom, hogy jó döntés volt-e a cumi elvétele!? Meg nem volt rá felkészülve? Mi tévő legyek? Adjam vissza? Keressek pszichológust? 

      Kérlek, segíts egy válasszal. Nagyon hálás lennék. 

      Köszönettel és üdvözlettel:

      Anita 

      • Vida Ágnes

        2021. augusztus 29. vasárnap

        Nem volt jó döntés, túl korai volt. Add neki vissza a cumit, vagy ha nem, akkor babusgasd sokat, vigasztald, ha felébred, ha hisztizik, mert magától még nem képes erre. Eddig a cumi segített neki benne, most (ha nem adod vissza a cumit) akkor neked kell.

  • Lilla Hozleiter

    2021. augusztus 13. péntek

    Kedves Ágnes!
    Tudom, mostanában sokat foglalkozott a bölcsöde kezdés témakörrel, de a mi helyzetünk kissé eltér a megszokottól és nem tudom, hogyan segíthetnék 18 hónapos kislányomnak, hogy könnyebben vegye a kezdeti nehézségeket. A helyzet a következő: Belgiumban élünk, szeptember 1-jén kezdi a bölcsit beszoktatás nélkül (nincs beszoktatási lehetőség) reggel 7:30tól délután 5ig lesz bent első naptól kezdve. Nem csak a beszoktatás hiánya zavar, hanem az is, hogy nincs altatás, fix alvás idő, hanem amelyik gyerek fáradt az elvonulhat egy ablaktalan kis helységbe, icipici müanyag ágyakra aludni, melyen nincs ágynemű, csak hálózsák. Kislányomnak még kell segítség az elalváshoz, cicin szokott elaludni itthon, sosem aludt még el egyedül. A màsik nagy félelmem, hogy csak magyarul ért és beszél pár szót. A kezdeti hetekben hiába próbálják majd megnyugtatni ha sír, vagy elmondani neki, hogy anya jön érte vissza. Gyakorlatilag azt érzem, hogy nincs akire számíthat majd, akiben bízhat, kirántják a lába alól a talajt. A szívem megszakad, ha arra gondolok, hogy beszoktatás nélkül ilyen környezetben otthagyom őt. Nem tudom, hogy mit tehetnék, hogy neki könnyebb legyen, mit mondjak neki? Hogyan viselkedjek mikor ott hagyom őt? Van bármi, amit tehetek érte?
    Köszönettel, Lilla

    • Vida Ágnes

      2021. augusztus 16. hétfő

      Kedves Lilla, a nyelvi nehézségek miatt nem kell aggódnod. Ebben a korban a gyerekek még többet megértenek a gesztusokból, fontosabb nekik, hogy valaki megnyugtatja őket, ha sírnak, mint az, amit mond közben. Az sem gond, ha a maga tempójában aludhat, még jobb is így, de hidd el a kisgyermeknevelők a bölcsiben már sok mindent láttak, tudni fogják, hogyan segítsenek neki. Amit tehetsz érte, hogy lazán próbálod kezelni a helyzetet, ne érezze, hogy aggódsz. Segít, ha már most adsz neki egy kis alvósállatot, aki ott lehet mellette és akit a bölcsibe is magával vihet, így addigra már össze tudja kötni egymással az alvást és az állatkát. Segíthet sok-sok mese bölcsiről, bölcsisekről és az, hogy amikor együtt vagytok, akkor sok figyelmet és szeretetet adsz neki.

  • Hajni

    2021. június 25. péntek

    Kedves Ági,

    Az alábbi problémámmal fordulok hozzád tanácsért, hogy mit tudok tenni,változtatni a 14 hónapos kisfiamnál,ami 9 hónapos korában kezdődött.
    Jelenleg minden esti elalvás előtt ~500 ml vizet iszik,és éjszaka is folyamatosan felkel és kér inni,és így még kb. ~1 és 1,5 liter vizet még megiszik egy éjjel.
    Ez a szokás 9 hónapos korában kezdődött amikor elutasította az anyatejet/tápszert és minden folyadékot ami fehér színű,teljesen érthetetlen okból.(6 hónapos koráig szopizott,utána lefejt anyatejet kapott mert elutasította a cicit,és kiegészítésül tápszert is kapott).
    Először orvoshoz fordultam vele,de szerencsére nem egészségügyi probléma van mögötte.
    A szeparációs szorongás is 9 hónapos korában kezdődött,így az eddigi kiságy alvása helyett magam mellé tettem,ami úgy tűnt,hogy egy ideig megoldja a problémát.A fogzás jeleit is észlelem nála,így fogínygélt is használok amikor szükségét látom,de mindezek mellett is kéri a vizet elalváskor,és egész éjszaka.
    Próbáltam a cumisüvegről a szívószálas itatópohárra szoktatni apránként,amit napközben elfogad de éjszakára sír a cumisüvegért.
    Lehet ez ellen bármit is tenni,hogy ne igyon ennyi vizet elalváskor és hogy ne keljen folyamatosan éjszaka vizet inni?
    Miután rendszeresen kel éjszaka így napközben is sokszor fáradékonyabb.
    Segítségedet előre is köszönöm!

  • N. Renáta

    2021. június 08. kedd

    Kedves Ági!

    Épp elindítottuk a válási folyamatot a férjemmel, viszont eléggé érdekes volt eddig is az apa-lánya kapcsolatuk, így érdeklődni szeretnék, hogy ez milyen kihatással lehet a személyiségfejlődésére, mire kell fokozottan figyelni. Jelenleg 22 hónapos a kislány, barátságos, tevékeny, makacs, igazi majdnem 2 éves viszont az apjàtól “fél”. Sajnos a kislány 1 hónapos korában nekem megromlott a férjemmel a kapcsolatunk, sok volt a feszültség, holott próbáltam ezt a baba előtt palástolni. Lényegében az elmúlt másfél év alatt voltak jobb és rosszabb időszakok, de a jobb idöszakokban sem alakult ki kötődés kettejük közt. A kislány keveset bújt oda, nem engedte, hogy apja vigyázzon rá, még rövid időre sem, az apa szót továbbra se mondja ki, mintha nem is létezne számára. Hozzáteszem apa se dajkálta, tette tisztába vagy etette meg és a közös játék is a saját mobil-nyomkodásában merúlt ki javarészt. Most hogy végleg apukàja elköltözött, egy hónapig egyáltalán nem találkoztak, amikor újra láttàk egymást a kislány csak elfutott tőle… mit tanácsolsz erre a helyzetre?

    • Vida Ágnes

      2021. június 13. vasárnap

      Ez attól függ, mit szeretne az apuka. Ha rendszeresen szeretné látni a kicsit, esetleg néha el is vinni később, akkor jó lenne, ha rendszeresen találkoznának, legalább heti 1x. Ebben a korban 1 hónap még hosszú idő, ennyi idő alatt elfelejtik a kicsik a családtagjaikat is, ha nem látják őket, 3-4 éves korra ez már valamelyest javul, de ha 1-2 hónapig nem lát valakit, még ilyenkor is kell kis idő, amíg feloldódik a gyerek.

  • Ágnes

    2021. június 07. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom 3 éves elmúlt, bölcsődébe jár, szeptemberben kezdjük majd az ovit.
    Azzal a problémával kapcsolatban kérném a szakvéleményed, hogy bármilyen kisgyerek sír vagy hangoskodik, az én kislányom azonnal brutális zokogásban tör ki, és nagyon nehezen tudjuk csak megnyugtatni. Már bölcsi előtt is jelen volt ez a probléma, ám a bölcsi még jobban felerősítette ezt benne. Sajnos hiába próbálkozunk, semmivel nem tudjuk elterelni, megmagyarázni, tompítani ezt a jelenséget. Már a bölcsit is a gyereksírással azonosítja, ezért nem is szeret járni, minden este és reggel elmondja, hogy: „Fél a bölcsitől, fél a gyerekektől, mert mindig valaki sír”
    A nevelők azt mondják, amíg nem sír valaki, nincs vele probléma, nagyon jól elvan, de ahogy sírásra kerül a sor, teljesen kétségbeesik, és nagyon nehezen tudják megnyugtatni.

    Teljesen tanácstalan vagyok, mit csináljak, hogy tudnám ezt a szorongást oldani benne…

    Előre is köszönöm szépen a segítséget!
    Üdvözlettel: Ági

    • Vida Ágnes

      2021. június 13. vasárnap

      Valószínűleg korábban megijedt egyszer a sírástól és most ezt a félelmet idézi fel újra meg újra. Azzal tudsz neki segíteni, ha kialakítotok nála valamilyen olyan szokást, amivel oldani tudja ilyenkor a félelmét. Pl. kap egy varázskendőt, amit, ha az arca elé helyez, az megvédi őt a sírástól vagy egy plüssállatkát, amit ha megölel, az megvédi őt a sírástól. Mesélj neki sokat arról, hogyan segít neki a varázskendő (vagy az állatka), tedd bele kis történetekbe, mesékbe is ezt a helyzetet (pl. a kismackó látott valakit, aki sírt, ilyenkor az arca elé tartotta a varázskendőjét és már nem is volt szomorú), így fel tudja dolgozni az ezzel kapcsolatos érzéseit is.

  • Szijartó Adrienn

    2021. május 29. szombat

    Jó napot!Kisfiam 3 éves múlt és mostanában sokszor mondogatja h.fel.
    Pl. Van a Nodi kalandjai mese ha véletlenül meglátja sírva megy ki a szobából h.mennyire fèl.Es esténként mondogatja többször h.fel és sötétben is.
    Köszönöm szépen a segítséget

    • Vida Ágnes

      2021. május 30. vasárnap

      Ebben a korban nagyon élénk a gyerekek fantáziája, de még nem tudják a különbséget a fantázia és a valóság között, ezért sokszor megijednek a saját fantáziáiktól. Ezen meggyőzéssel nem lehet segíteni, mert az adott félelem a fejében létezik. Csak az segít, ha a meséken keresztül közelíted meg a félelmet, pl. este elvarázsoljátok egy varázspálcával a szörnyeket az ágy alatt.

  • K. Anna

    2021. május 28. péntek

    Kedves Agi!
    Ket kerdessel fordulnek hozzad, mind a ketto alvas, altatas temahoz kapcsolodik. A kislanyunk 13 honapos, ejszaka joparszor megebred (3-4 alkalommal), ezutan persze napkozben nyugos. Az esti altatas ugy nez ki, hogy megvan a jol bevalt rutinunk, majd beteszem a kisagyba es ott vagyok mellette mig elalszik, simogatom, beszelek hozza. A legtobbszor nagyjabol 15-30 perc mig elalszik, ugyhogy 8-fel 9 korul alszik. Altalaban ejfelig jol alszik, majd ejfel es 4 kozott van a megebredos idoszak, van hogy 2 orankent vagy hogy gyakrabban (akar fel orankent) ebred. Ha szerencsenk van 10-15 perc alatt visszaalszik, ha nincs akkor van hogy orakat fent van. Ilyenkor igyekszunk nem kivenni ot a kisagybol, ott nyugtatgatni, alvasra osztonozni. Nem ehes, nem szomjas, most a foga sem jon. Sosem volt jo alvo, de ez most kulonosen aggaszt minket hogy az utobbi idoben (1-1,5 honap)ennyit fent van ejszaka es foleg, hogy utana nyugoskodik. Mit javasolsz, hogy tudnank arra osztonozni, hogy ilyenkor visszaaludjon? Vagy mit tegyunk hogy ne ebredjen meg ilyen gyakran? A masik problema ezzel osszekapcsolodik. Probaltuk az onallo elalvasra, visszaalvasra osztonozni, ugy hogy az esti altataskor a szeket amin ulok egyre messzebb vittem a kisagytol, mar ugy elaludt hogy az ajtoban ultem es csak beszeltem hozza. Ez mukodott is egy ideig es az ejszakaink is jobbak voltak, aztan valami tortent es ismet nem hajlando igy egyedul elalduni. Ha pedig probalok visszaterni a szekes alvas trainingre sir, uvolt es az utobbi idoben tobbszor is volt olyan hogy annyira sirt hogy hanyt. Gyakorlatilag 2-3 perc alatt fel tudja magat a hanyas szintjeig hergelni.Igy most a szekes modszert felre tettuk, de ennek kovetkezteben az ejszakak ismet rosszabbra fordultak (lsd az elso kerdes). Mit kezdjunk ezzel a hanyas temaval? En attol is tartok hogy majd a jovoben, pl dackorszak alatt ez nem csak altataskor fog elojonni. Valaszod es segitseged elore is koszonom!

    • Vida Ágnes

      2021. május 30. vasárnap

      Ebben a korban gyakran előfordul a hányásig sírás és még 4-5 éves korig is megmaradhat az arra fogékony gyerekeknél. Megelőzni úgy lehet, ha szorosan átöleled és mélyeket lélegzel, ez segít szabályozni a légzését és nem jut el a hányásig. Az éjszakát sok minden befolyásolhatja, a hátsó fogak áttörése, a szeparációs szorongás (ezért nem fogadja most el a székes megoldást) egyaránt szerepet játszhat abban, hogy felébred és nehezen tud visszaaludni, illetve idegrendszeri éretlenség is jellemző ebben a korban, amivel túlpörögnek és ébren tartják magukat a kicsik (ezt ki fogja nőni és akkor a ritkábban fog ébredni). A legegyszerűbb az lenne (mindenki pihenése érdekében), ha az első ébredéskor magatok mellé vennétek és úgy aludnátok tovább. Így talán a későbbi ébredések is elmaradnának majd és a visszaalvás is könnyebb lenne.
      Ha ez nem megoldható, érdemes kipróbálni a Rooibos teát (esténként lefekvés előtt egy csészével) vagy a Mesélő Hold illóolajat (a szobájában lehet párologtatni). Mindkettő abban segít, hogy az idegrendszeri éretlenségből fakadó éberséget csillapítsa és ezáltal mélyebben, nyugodtabban tudjon aludni a baba.

  • Horváth Fanni

    2021. május 14. péntek

    Kedves Ági!
    Nagyon nagy szükségem lenne a tanácsodra! Van egy 25 hónapos fiam,aki teljes mértékben egy nagyon nyitott,érdeklődő,makacs,mindent véghez vivő és nem utolsó sorban tipikus extrovertált típus! 8 hónapos korától küzdök az akaratosságával…☺️kb.1 éves korában nagyon apás lett,ami alapvetően nem okozott gondot,bár már akkor is zavart,hogyha éjszaka a párom ment hozzá és én utána vagy reggel,amikor felkelt,nagy cirkuszok és hisztik árán nyugodott meg,mivel apa már nem volt itthon.
    Sajnos rontott a helyzetemen,hogy a most fél éves kisebbik fiammal veszélyeztetett terhes lettem a terhesség 28. hetétől,így a napközbeni és az esti altatásokat is átvette apuka,mivel nem emelhettem!
    Amikor már zöld utat kaptam,nem engedte az altatást,igazából semmit sem,még egy kézmosást sem…de a Te tanácsodra a napközbeni altatás megoldódott,hogy teljesen más altatási módot használok,mint apa. A gond az,hogy azóta sem enged magához közel,nem engedi,hogy vigasztaljam,csapkod-rúg-harap-ordít!
    Minden reggel ordítás,mert nem apa ment be a szobába! Természetesen én voltam és vagyok is a következetesebb,aki sokszor nem-et mond bizonyos dolgokra,bár próbálom az ő kis nyelvén,nagyon röviden elmagyarázni a dolgokat,de úgy érzem csak,mint egy kényszer helyzet fogad el,mint egy dadát,vagy mint egy óvónőt….hiába próbálkozom az esti altatásnál,hogy majd én olvasok mesét vagy úgy,hogy apa is ott van,az altatásig el sem jutok,nem igazán engedi! Hogyan tudnék ezen változtatni?Lehet ezen egyáltalán? Vagy fogadjam el,hogy én ,másod hegedűs’ vagyok és az is maradok?!
    Próbálok türelmes lenni,sokat foglakozni vele,bár,ha apa jelen van,akkor én igazából teljesen megszűnök létezni,semmit nem csinálhatok vele (értsd,hogy se egy pelenkázás,se egy ölelés,ha elesett,se egy felveszem,ami leesett…)
    Iszonyatosan megvisel,hogy ennyire elutasít….persze tudom,hogy a tesó érkezése is biztosan rátesz egy lapáttal,de abban bíztam,hogy most már,hogy fél éve velünk van,majd jobb lesz a helyzet,nem pedig rosszabb…
    Nem voltam,és nem is vagyok egy minta anya…nagyon nehezemre esett őt megérteni,amíg pici is volt….nehéz volt az álmatlan éjszakák után talpon lennem…talán igazából egy éves korára sikerült elfogadnom a gyerekvállalással kapcsolatos nehézségeket….nem vagyok erre büszke,de lehet ez miatt sem kötődik annyira?
    Hogyan tudnék segíteni azon,hogy a kettőnk közötti viszony nagyjából rendeződjön?-lehetséges ezen segíteni valahogy?
    Nagyon köszönöm előre is a segítségedet!
    Üdvözlettel:Horváth Fanni

    • Vida Ágnes

      2021. május 16. vasárnap

      Ez a viselkedés nem ellened szól, hanem az az oka, hogy ebben a korban a gyerekek nagyon ragaszkodnak a szokásaikhoz. Őnála pedig most kialakult az a szokás, hogy az élete számos területén Apa van ott vele, ez neki biztonságérzetet nyújtott akkor, amikor nem emelgethetted és most is biztonságérzetet jelent. Ez tehát nem arról szól, hogy hozzád nem kötődik, csak arról, hogy Apához IS kötődik és bizonyos tevékenységekhez őt kapcsolja, őt igényli. Hosszú távon ez magától is változni fog, mert 2,5 – 3 éves kor között a gyerekek már elkezdik kinőni ezt az „csak egyféleképpen történhet” – gondolkodást és rugalmasabbak lesznek.

  • F. Petra

    2021. április 23. péntek

    Kedves Ági!

    20 hónapos kislányunk pár nappal ezelőttig nagyon jó alvó volt, az éjszakát kb egy éves kora óta átalussza, nappal egyszer alszik kb 10 hónapos kora óta kb 2,5-3 órát.

    Kb 5 napja azonban egyik pillanatról a másikra nem hajlandó délután aludni, dacol, tiltakozik ellene. Egy órán, néha másfél órán át próbálkozom vele, én is melléfekszem, vagy átviszem a mi ágyunkra, de csak rázza a fejét, kifejezve, h nem akar aludni, játszik, beszélget, jön-megy a kiságyban, aztán a próbálkozás sírásba torkollik. Pedig álmos, dörzsöli a szemét, látom rajta, h elfáradt, vhogy mintha mégis átlendítené magát a holtponton és nem alszik. Egyszer másfél óra után csak elaludt, de úgy tűnik egyszeri alkalom volt. Estére nem pörög túl, egész nap jókedvű, de láthatóan nagyon elfárad a nap végére. Ilyen napokon csendes pihenőt tartunk alvás helyett, ill kb 8-fél 9-től reggel 7ig alszik, tehát kb 10,5-11 órát és ennyi az össz napi alvása.

    Az alvás körüli rituálénkban nem történt változás, ebéd után mesekönyvnézegetés, majd felmegyünk a szobájába, lehúzzuk a redőnyt, peluscsere, még egy mese sötétben és alvás.
    Várandós vagyok a kistesóval, nagyon szeretné m ha aludna még.

    Kérdéseim a következők:

    1. Nincs káros hatással a fejlődésre, ha már 20 hónapos korától nem alszik nappal és ennyi az össz alvásigénye?

    2. Okozhatja szeparációs szorongás? Nagyon anyás lett, pedig kezdettől fogva a férjemhez is szoktattuk, ő is sokat volt, van vele. Édesanyámat jobban elfogadja, ő egy hónapja van nálunk, mert nagyon rosszul voltam az első trimeszterben.

    Illetve járunk fejlesztésre, mert későn 19 hónaposan indult el lábfejre lokalizált hypotonia miatt. Ennek hatására már az első alkalom után csoda történt és a beszédfejlődése is beindult.

    Ahogy az akaratán látom, a dackorszak is erősen jelen van.

    3. Hány napig próbálkozzak vajon? Alkalmanként hány órán át érdemes próbálkoznom az altatással?

    Előre is nagyon köszönöm a válaszodat!

    • Vida Ágnes

      2021. április 25. vasárnap

      1. Ha egyébként estig kibírja így és éjszaka jól alszik, akkor nincs rá káros hatással.
      2. Elválási nehézséget okozhat a szeparációs szorongás, de akkor melletted feküdve – ha álmos -, el tudna aludni.
      3. Azt javaslom, hogy ne próbálkozz mindenáron elaltatni és nem kell órákig küzdeni ezzel. Helyette, vezesd be, hogy délutánonként van egy kis csendespihenő, lefekszetek, mesét olvastok, rövid ideig pihen, aztán lehet menni játszani. Ha esetleg elalszik néha, akkor örülj neki, ha nem, akkor nem, ez a pihenés is elegendő már neki. Meg lehet próbálkozni a csendespihenő alatt a diavetítőzéssel, néha segít abban, hogy elaludjon a kicsi, de itt se ez legyen a kötelező cél. Azokon a napokon, amikor jobban lefárad délelőtt, akkor úgyis fog aludni, amikor pedig nem, akkor nem.

    • S.k.zs

      2021. május 14. péntek

      Kedves Ági! Kérdésem az lenne: Hogyan tudnék valami kis rendszert vinni egy hetes kislányom életébe. Anyatejes. Sokszor bealszik a cicin, ilyenkor kimarad egy alvás. Van hogy 30 percet alszik de van hogy 3 órát. Rövid ideig elnézelődik, de szopi utam fél órával is keresi a cicit. Este 6 és fél 10 között már kínlódik, 10 perceket alszik. Aztán fél 10től 1ig alszik. Eszik és egy órát nézeget. Ezzel nem lehet csinálni valamit, hogy este vissza aludjon, ne nézegessen? Csak az ablakon át beszűrődő fény van, de az muszáj mert akkor semmit se látni.

      • Vida Ágnes

        2021. május 16. vasárnap

        Még csak egy hetes, ráerőltetni semmiféle rendszert nem szabad, magától alkalmazkodni fog majd az életritmusotokhoz. De úgy tűnik már most van valamiféle rendszere: estefelé éberebb, mert már kezdi megtanulni, hogy hamarosan jön az éjszaka, ezért már nem alszik el ilyenkor hosszan, utána alszik egy hosszabbat az éjszaka első felében, aztán pedig éberebb (mert már kialudta magát valamennyire). Mivel ő még kicsi, ezért nagyon sok a felszínes alvása, ezért evés közben is alszik és pihen kicsit és még gyakran felriad. Ez normális. Azzal tudsz neki segíteni, ha nappal nem hagyod egyhuzamban többet aludni 3 óránál és, amikor ébren van, akkor nem a kiságyba teszed le, hanem ott van veletek, beszélgetsz vele, hallja látja a zajaitokat, így 1-2 hét alatt megtanulja majd, mikor van a nappal és mikor az éjszaka. Szopi után azért keresi a cicit, mert a szopi nyugtatja meg, ezért nem csak akkor szopizik, amikor éhes, hanem akkor is igényli, amikor álmos vagy megnyugtatásra, biztonságra vágyik, ez normális és ösztönös viselkedés, szoptasd meg nyugodtan gyakrabban. Sokszor az is segít a nyugodtabb alvásban, ha estefelé, amikor nyűglődik, gyakran szoptatod, így jobban jóllakik éjszakára és talán hosszabban is alszik majd.

    • Timi

      2021. szeptember 10. péntek

      Kedves Ági! A kisebbik lányom májusban lett 2 éves. Sokat beszél a nagy része érhető de akad amit helytelenül ejt vagy nehezebben mond ki. Verseket, mondókákat mond. Meg mondja hány éves és hogy hogy hívják. 12 ig elszámol ismeri a színeket formákat. Éjszakára és napalra is szobatiszta. Szeret gyerekkel játszani de egyedül is fel találja magát . A játékokkal rendeltetés szerűen játszik. Imád babázni, főzöcskézni , orvososat ,anyukásat játszani. Amiben csak tudja és teheti utánozza nővérét. Viszont feltünt hogy nem mindenki ölébe ül szívesen. Az idegenektől érintést nem fogad el( vagy csak ritkán) jelzi nem tetszesét. Néha sorba helyezi amivel játszik ( nem feltétlen szín, méret , forma szerint) . A kérdésem az lenne hogy az utóbbiak utalnak e autizmusra?Van miért aggódnom? Nála paramami lettem. Pajzsmirigyalul működéssel született és elég sok mindenre rá görcsölök . Köszönöm ha segítesz. Szép napot 😊

      • Vida Ágnes

        2021. szeptember 19. vasárnap

        A bizalmatlanság nem jelent autizmust, ez életkori sajátosság is lehet és vannak olyan gyerekek is, akik egyszerűen kevésbé barátságosak, de ez nem gond. A többiben pedig egyszerűen csak érettebb a koránál.

  • Gabi

    2021. április 09. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 1hónapos kb 1 hetes kora óta küzdünk a nappali alvásokkal. Délben alszik 3-4órat de ennyi egésznap, viszont látszik hogy fáradt, de nem tud elaludni ha sikerül is elaltatni nagyjából 10perc után felkel. Próbáltuk már hintában, sötétben csendben, azt is kipróbáltam hogy ha az ölembrn hagyom meddig alszik de akkor is felkel pár perc után, babakocsiban levegőn sem alszik el. Esti altatás is rémálom mert elalsgik pár perce felkel es utana masfél óra altatás jön ami alatt szinten el el szunyókál 10 percekre. Éjszaka viszont szépen alszik akár 4-5órákat is alszik egyszerre. Hogyan tudnánk segíteni hogy nappal többet aludjon mert így elég sokat szenved szegény, vagy mi lehet ennek az oka? Köszönöm a választ

    • Vida Ágnes

      2021. április 11. vasárnap

      Ezen az segíthet, ha a napi ritmusát úgy alakítjátok, hogy tudja mikor mi következik majd. Ebben segít a 4É sorrend: Ébredés-Étkezés-Ébrenlét (játék)-Édes álom. Mindig ez legyen a sorrend ébrenlét után. Azaz: reggel ébredés után evés, aztán alapos büfi, hogy ne fájjon a pocak, aztán játék először egyedül (addig te tudsz házimunkázni, egyebeket intézni), ez ebben a korban max. 10-15 perc nyugalmat szokott jelenteni. Ne a kiságyba tedd le, hanem valahol máshol játsszon, a kiságy csak alvásra legyen, ez is segít a könnyebb elalvásban! Ebben a korban a lógatós játékok kötik le őket a leginkább (játékhíd pl.) Ha már unatkozik, játssz vele kicsit közösen is, aztán beteheted hordozóba, magaddal viheted a konyhába pl. beszélgethetsz hozzá. Ha nagyon nyűgös, kendőbe is kötheted addig. Nagyjából 1 órával az ébredés után azt látod majd, hogy álmosodik a baba (ebben a korban 1,5 óra az átlagos ébrenléti mennyiség, természetesen ettől jelentős egyéni eltérések lehetnek, általában délelőtt kicsit rövidebb, este hosszabb, akár 2-3 órás is lehet). Az álmosság első jelei (ásítás) után a baba még nem tud elaludni, utána megint felélénkül, ha ilyenkor fekteted le, fel fog ébredni hamar, mert még nem elég álmos. Ezután a baba felélénkül és még ébren van kicsit, utána viszont nagyon elálmosodik, ilyenkor azt tapasztalhatod, hogy ha felveszed, játszol vele, akkor is nagyon nyűgös, álmos. Ilyenkor lehet lefektetni. Ebben a korban segít, ha a szobáját besötétíted elalvás előtt, kicsit dédelgeted, ringatod és amikor ellazult, akkor teszed le az ágyba.
      Sokszor segít, ha ilyenkor laza pólyába teszed és fehér zajt kapcsolsz (pl. ventillátor, de Youtube-on is van sok ilyen „White noise” kulcsszó alatt)

      • Gyongyike

        2021. április 23. péntek

        Kedves Agi! Kislanyom Ester 2 eves lesz majusban es meg nem eszi meg a hus, hal darabokat. Nem tetszik neki az allaga. Olaszorszagbna elunk az elsot, a teszta feleket 2 szer is megeszi a bolcsibe de a masodikat soha. Ha huskremet keszitek,vagy levesbe fozzuk meg a hust vagy a hal is jol le van daralva, tesztaba belekeverve akkor megeszi. Az ize az izlik. Mit kene tegyunk hogy javitsunk a helyzeten, hogyan viselkedjunk probaljuk ujra es ujra adni neki a csirkehust vagy barmilyen hust es halat darabokra vagva vagy oroljuk? Mas darabos eteleket megesz, parmezan sajt a kedvence, piritos kenyer huskremmel vajjal,friss borso, mandarin , friss paprika ,rizs,toltott tesztak..mindent.
        koszonom szepen

        • Vida Ágnes

          2021. április 25. vasárnap

          A gyerekek néha bizonyos állagú ételeket nem szívesen fogadnak el. Ez adódhat korábbi rossz élményből (pl. mellényelt egyszer egy falatot), de lehet más oka is (pl. idegrendszeri éretlenség). Egyelőre inkább kapja apróra vágva, amíg elfelejti a rossz élményt (ez akár hónapokig is tarthat). Utána meg lehet próbálni újra kínálni neki de először még csak apránként bevezetve (pl. a szokásosnál picit nagyobb darabokban). Ha így sem sikerül, akkor lehet gyanakodni az ún. szenzoros integrációs zavarra, amit fejlesztő szakemberrel kell kivizsgáltatni és ők tudják kezelni is terápiával.

  • Anita

    2021. április 09. péntek

    Kedves Ági!
    A kisfiam 12-én lesz 6 hónapos (73 cm és 8950 gramm). Jelenleg csak anyatejes. Miután megszületett sokat bukott, ezért azt javasolták egyen kevesebbet, aztán meg túl gyakran evett így ritkábban kellett etessem. Tehát a védőnőtől, gyerekorvostól kaptam mindenféle tanácsot, aminek az lett a vége, hogy a kisfiam jelenleg alvás előtt eszik, aztán ülve kicsit ringatom míg elalszik, majd alvás. Ébredéskor is kap cicit,ha kér eszik, aztán játék. Nappal így egész jól elvagyunk, de éjszaka! Éjszaka szinte pontosan óránként eszik, január eleje óta, és tényleg kortyol! Éves után vissza is alszik. Nappal és éjszaka is max 5 perc alatt megeszi az adagját. Utána legfeljebb komfortcicizik. Kérlek segíts min változtassak, hogy egyszerre 40 percnél többet aludhassak. Kezdenek kimerülni a tartalékaim. (Nappal 3-4szer alszik összesen kb. 3-3,5 órát, éjszaka 10,5-11 órát, reggel vidáman kel 🙂 ) Rossz szokásokat alakítottam ki? Változtassak a napirenden?
    Előre is köszönöm a segítséget!
    Anita

    • Vida Ágnes

      2021. április 11. vasárnap

      Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, ezért egyre több tejre van szüksége, ezért elképzelhető, hogy most van nála a 6 hónapos növekedési ugrás. Mivel emellett nappal gyorsan eszik, ezért az is lehet, hogy nappal nem lakik jól igazán (ebben a korban gyakori ez, minden érdekesebb nappal, mint a szopizás, ezért sok baba csak annyit eszik, amennyi éhenhalás ellen elég, aztán mennek játszani 🙂 ). Próbáld meg, hogy pár napig nappal gyakrabban kínálod meg, különösen délután és este, hátha jobban jóllakik. Illetve ha még nem tettétek, érdemes elkezdeni a hozzátáplálást is, bár az első pépek nem túl laktatóak, hosszú távon kicsit lassítják az emésztést.

      Emellett azonban arra is gondolni kell, hogy talán már a fogzás is elkezdődött nála, ezért ha úgy látod, hogy nappal a fogzás tüneteit mutatja (nyálzik és mindent a szájába vesz stb.), akkor gyanakodni lehet a fogzásra is és ha szükséges, kaphat fogzáskönnyítő szert.

  • Anika

    2021. április 09. péntek

    Kedves Ági!
    1. Elsőként mozgásfejlődéssel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
    Kisfiam 7 hónapos. 6 hónapos koráig egyáltalán nem forgott (pedig sokat gyakoroltuk), majd másnap megmutatta, hogy képes rá, és a következő pár hétben azt is megmutatta, hogy minden irányban meg tudja ezt tenni, ha akarja. De nem akarja. Ha hasra rakjuk, szépen eljátszadozik, ha hátra fektetjük is elnézelődik. Volt már némi jel, hogy szeretne kúszni, de minden mozdulatnál azt látjuk, hogy amikor már majdnem sikerül, feladja. Ösztönösen elindul egy tárgy felé, és amikor már majdnem átfordult, meggondolja magát és visszafordul. Természetesen ez csak a hátról hasra fordulás esetében érvényes, mert ott meg tudja állítani a mozdulatot, és visszagurul.
    Ügyesen játszik, és nyúl tárgyak után, és ha nem éri el, vagy trükközni próbál (például másik tárggyal piszkálja, vagy mozgásra kényszeríti a tárgyat, hogy közelebb kerüljön hozzá), vagy feladja, és másik tárggyal kezd játszani, de meg nem mozdul. Maximum kicsit nyújtózkodik.
    A kérdésem, hogy vajon lehet ezeknek a ’megtorpanásoknak’ pszichés oka, vagy bármilyen lelki eredetű gátja? Dévény tornáztunk online 3-szor, kaptunk házi feladatot is, de nem igazán szerette és több fejlődést láttunk, ha békén hagytuk őt. A dévényes szakember annyit látott csupán, hogy a vállöv nem elég erős.
    Egyébként ülni már kis segítséggel tud, és nagyon szeretne már állni is, rengeteget mozog és ’kommunikál’. Szóval erős gyermek és úgy tűnik, hogy az agya is jól funkcionál.
    2. A másik az alvás. Sajnos soha nem volt jó alvó, ő nem az, aki pár hetesen átalussza az éjszakát.
    4 hónapos kora előtt volt egy jobb időszak, amikor 5-6 órákat is aludt az első körben (19.30-tól). Aztán jött a 4 hónapos alvásborulás és a (nálunk) vele járó óránként ébredés 2 hónapig. 6 hónapos korában jött egy jobb időszak ismét, amikor újra csak 3-4-szer ébredt éjjel, majd 1 hét 1,5 óránként ébredés, és most ismét 3-4 ébredés. Ezen alkalmakkor mindig kér enni is. Próbáltam máshogy visszaaltatni 1-1 mikroébredés során, de sajnos nem sikerült. Bevetettük apukát is, hogy hátha ha ott nem érzi, hogy kaphat cicit, és simán visszaalszik. Működött, de ekkor csak 30-60 percre aludt vissza, mert valóban éhes volt, és a következő ébredésnél szépen evett. 2 hónapja hozzátáplálunk, szeret enni, szépen eszik, de mégis éhes éjjel.
    Egyébként külön szobában alszik, nagyon könnyű elaltatni a saját ágyában kis arccirógatással (max 5 perc), amennyiben épp nem magától alszik el, ugyanis erre is képes már elég kicsi kora óta. Nem használtunk soha cumit, és sosem altattam cicin. Esténként az altatás előtti szopizáskor volt, hogy elaludt/elalszik néha, amikor nagyon fáradt.
    Nappal 2-szer 40-50 percet alszik, és esti fektetés előtt 1-1,5 órát alszik úgy, hogy az esti alvás előtt kb 2,5-3 órát van ébren. Vajon mit tehetnénk, hogy kevesebbszer ébredjen éjjel?
    Egyébként összességében nagyon jó kedélyű, mosolygós, kiegyensúlyozott gyerkőc. Kíváncsi és nagyon nyitott a világra. Foga még nincs.
    Előre is nagyon köszönöm a válaszod.

    • Vida Ágnes

      2021. április 11. vasárnap

      1. Ezzel nincs probléma, ebben a korban még nem kell kúsznia (9 hónapos kor a határ, ameddig a babák többsége el szokta kezdeni). Ha már át tud fordulni, akkor tudja, amit ebben a korban tudnia kell és idővel gyakrabban is fogja csinálni. A sok hasonfekvés ebben sokat segít majd. Lelki eredetű oka ennek biztosan nincs, egyszerűen csak nem érett még meg arra, hogy továbblépjen a mozgásban.

      2. Elképzelhető, hogy most 2 dolog is egyszerre zavarja őt: az éhség és a kezdődő fogzás. Mivel nem szopizás közben alszik el, meg kéne próbálni, hogy este lefekvés előtt gyakrabban kínálod meg cicivel, így talán jobban jóllakik és hosszabban tud utána aludni egyben. Emellett azonban figyelgetni kéne a fogzás jeleit is nappal (pl. nyálzás, mindent a szájába vesz) és ha úgy látod, hogy fogzik, akkor fogzás elleni természetes alapú szerekkel (pl. Tentoba, Osanit) lehet kicsit segíteni rajta, hogy ez ne ébressze fel.

  • Mónika

    2021. március 26. péntek

    Kedves Ági!

    2 éves kislányom viselkedéséről szeretnék tanácsot kérni.

    Jó ideje karmol, harap, csíp. Legtöbbször karmol. Nem csak akkor, ha mérges valami miatt, hanem a legváratlanabb helyzetben, mondjuk puszilgatás, szeretgetés közben is. A legfélelmetesebb számomra, hogy közben olyan arcot is vág, mintha tele lenne ilyen szándékkal is.
    Van egy 7 éves bátyja, aki ilyen korban csipkedett. Akkor higgadtan, és határozottan mondtuk, hogy Nem, nem szabad, és kb. 2-3 hónap alatt túl voltunk ezek a korszakon.
    A kislányomnál viszont ez nem működik, 6-8 hónapja már biztosan tart, és egyre „agresszívebb”. Mintha egy kis vadmacska lenne, és gyakran tényleg úgy kell lefejtenünk magunkról a karmait… amit elég nehéz már nagy türelemmel tenni/ vagy úgy tenni, mintha ügyet sem vetnénk rá, mert nagyon fáj. Nem csak úgy finoman karmol 😉

    A bátyja nagyon érzékeny, kedves, gyengéd kisfiú, aki sosem bántja, de már őt is sajnálom néha, hogy tehetetlen és mi is tehetetlenek vagyunk.

    Szeretnélek megkérdezni, mi ennek az oka, eddig rosszul kezeltük-e, és normális-e ha ilyen régóta tart.

    Köszönöm szépen!
    Mónika

    • Vida Ágnes

      2021. március 26. péntek

      Vannak olyan gyerekek, akiknél tovább tart ez a korszak, ez normális. Mivel azt írtad, hogy nála nem csak haragból, hanem más nagy érzelmek átélésekor is jelentkezik ez, ezért is tarthat tovább. 2 dolgot lehet tenni: 1. tanítgassátok neki meséken, játékokon keresztül az érzelmeket, hogy ne mindenre ugyanaz legyen a reakciója, 2. amikor csíp, mar, fogd meg a csuklóját és mondd neki (a kezének) „Mit csinálsz kicsi kéz?! Nem szabad csípni, marni! Tessék inkább simogatni!” Ez a kézre való „rászólás” idővel tudatosítja majd benne, hogy mit csinál rosszul.

    • Nemmondommeg

      2021. április 09. péntek

      Kedves Ági! Kérdésem vagy kérésem több gyerekes családokra vonatkozna. Nemsokára születik a 3.babám.van egy 2,5 éves elég dacos kislányom, és egy 6 éves akit megvisel a karantén… A kicsi nem alszik túl sokat. Este is felkel kettő-három alkalommal. Vagy átjön hozzánk. Nappal is kB 30 percet alszik. Itt napi rutin van hanem káosz. Tudna nekem tipped adni hogyan legyünk rendszerezettebbek. Félrk még nagyobb káosz lesz ha a kicsi meglesz… Köszönöm a segítségét!

      • Vida Ágnes

        2021. április 11. vasárnap

        Próbáld meg, hogy délután kötelező csendespihenőt tartotok, meseolvasással vagy diavetítéssel pl. a ti ágyatokon vagy egy matracon, hátha ott bealszik a kicsi, gyakran így tovább is alszanak. Ha jobban kipiheni magát nappal, akkor az éjszakai ébredések száma is csökkenhet majd.

  • Vikiiii

    2021. március 26. péntek

    Kedves Agi, kisfiam 2,5 eves mult. Szinte a kezdetektol gondunk van azzal, hogy bant minket. Fel evesen harapott, kesobb elkezdett verekedni, hajunkat tepni, csipni, rugni stb. De mindig talaltunk ra kifogast, hogy eppen mi is lehet a baj (jon a foga, nem tudja megmondani mi a baja, rosszul aludt, meg tobbet kell vele foglalkoznom) es abban remenykedtunk, hogy majd megoldodik ha nagyobb lesz, de epp ellenkezoleg tortent. Minden lehetseges okot probaltunk kikuszobolni, van napirendunk, jol eszik, jol alszik, boldognak tunik, orakat jatszunk egyutt minden nap, mobil kikapcsolva ha vele vagyok, sok idot toltunk a levegon, adok neki lehetoseget h o is dontson dolgokban stb., az egesz eletem csak korulotte forog. Mindennek ellenere sokszor a semmibol kapok tole egy oklost vagy megkarmol. Megertem, ha nem engedek meg neki valamit vagy pl. jatek kozben megzavar valami de a legtobb esetben nyugodt jatek kozben vagy esti meset olvasasa kozben minden elojel nelkul megut. Nem is tunik kozben mergesnek vagy agresszivnak, inkabb mintha csak tetszene neki, h faj nekem vagy nem is tudom. Probaltam mar nem reagalni, de akkor is tovabb csinalja es akkor is ha megmondom hogy ne tegye mert faj. De nem akarhogy, a testem nagy resze kek zold es tele vagyok veres karmolassal. Arrol nem is beszelve, hogy a ferjem meg tobbet kap tole. Nem tudom, hogy mit tegyek, meddig van az a hatar amit koteles vagyok elturni? Tolunk ilyet nem lat, mi egy rendes csalad vagyunk, ot sem verjuk es nagyonis ugy erzem, hogy eleget foglalkozunk vele turelemmel es masok is igy latjak,mert igazan nagyon ugyes es okos. Nem tudom, hogy hol hibazok, nagyon igyekszem, megis valamit nagyon rosszul csinalok. Kerlek adj tanacsot. Koszonom

    • Vida Ágnes

      2021. március 26. péntek

      Nem kell eltűrnöd ezt és nincs határ, de azt tudnod kell, hogy ez a viselkedés nem tudatos még ebben a korban és nem függ attól, mennyit foglalkozol vele. Korábban azért csinálta ezt, mert még nem tudta kontrollálni az érzelmeit és a mozdulatait és az ő számára még nem világosak a testhatárok, nem tudja, hol végződik ő és hol kezdődik anya. Most már viszont ez a korábbi babakori szokás megváltozott, ebben a korban általában az érzelemkifejezés része a csapkodás és ő valószínűleg a negatív és a pozitív érzelmeit (szeretetét) is így fejezi ki. 2 dolgot lehet tenni: 1. tanítgassátok neki meséken, játékokon keresztül az érzelmeket, hogy ne mindenre ugyanaz legyen a reakciója, 2. Amikor csíp, mar, fogd meg a csuklóját és mondd neki (a kezének) “Mit csinálsz kicsi kéz?! Nem szabad csípni, marni! Tessék inkább simogatni!” Ez a kézre való “rászólás” idővel tudatosítja majd benne, hogy mit csinál rosszul. Ezen kívül segíthetnek még az itt található tanácsok is: https://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/agressziv-a-gyermekem-mit-tegyek

  • Ági

    2021. március 26. péntek

    Kedves Ágnes! Nekem 10 hónapos a babám, nyolc hónapos kora óta óránként felkel. Legelőször akkor kelt fel amikor megtudod fordulni a kiságyba, most úgy tűnik mintha megszokta volna a szervezete, és ez már lassan három hónapja tart.Az első nyolc hónap remekül telt 6 órát t is aludt egyben. köszönöm a tanácsodat előre is!

    • Vida Ágnes

      2021. március 26. péntek

      Egy ilyen korú baba akkor kel fel óránként éjszaka, ha oka van rá, nincs olyan, hogy megszokja a szervezet. A rendszeresség azért tűnik megszokásnak, mert a baba alvásciklusai kb. 1 órásak és az alvásciklus végén, ha minden rendben van, akkor visszaalszik, ha valami zavarja, felkel. Mindenképpen mélyebbre kell ásni és megtalálni, mi zavarja meg az álmát? Miért ébredhet fel ilyen gyakran?

      A leggyakrabban előforduló okok:
      1. Éhes: ha ébredéskor nem eteted meg, lehetséges, hogy éhes és ezért kel fel újra meg újra. Sok baba olyan „jó”, hogy cumival simán visszaalszik, de mivel még éhes, kivártatva ismét felébred. Ilyenkor meg szokta oldani a problémát, ha az első ébredésnél megetetik, utána hosszabban alszik majd.

      2. Fogzik: a fogzás nem időszakos dolog, gyakorlatilag a 6. metszőfog kibújásáig, folyamatosan hónapokon át zavarja a babát, fogzás elleni szerekkel lehet kicsit könnyíteni rajta.

      3. Együttalvás: az egy szobában vagy egy ágyban alvó babák alvása nem olyan mély, ezért gyakrabban kelnek fel.

      4. Bedugult orr: Ha volt megfázva vagy a lakásban száraz levegő, akkor előfordul, hogy az orrban beszáradt váladék van, ami nem tud magától ürülni és ezért nem kap jól levegőt éjjel, ami miatt éberebben alszik. Ennek a biztos jele, ha éjjel mélyalvásban nyitott szájjal veszi a levegőt és nem orron át. Párologtatás és pár napon át gyakran tengervizes orrspray alkalmazása vagy BabyLuuf balzsam szokott segíteni rajta.

  • Dónáth-Bányai Zsuzsanna

    2021. március 26. péntek

    Kedves Ági!

    Szobatisztasággal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
    Kisfiam 2,5 éves lesz hamarosan. Már egy jó ideje vissza tudja tartani a pisilést, illetve előre szól, ha pisilni vagy kakilni fog. Kakilásnál még el is szokott bújni vagy kiküld minket a szobából, amíg végez.
    A probléma az, hogy se a bilire, se a wc-re nem hajlandó ráülni még ruhában sem. Pedig soha nem erőltettük, hogy üljön rá.
    Tudja, hogy mire való a bili, a plüsseit rendszeresen ráülteti és bilis könyveket is szoktunk nézegetni, olvasgatni.
    Nem tudom, hogy milyen trükköt lehetne alkalmazni, hogy hajlandó legyen ráülni? Vagy egyáltalán kell-e bármit tenni ez ügyben vagy várjunk és majd magától ráül, ha eljön az ideje?
    Bölcsödébe nem jár. Ha minden jól megy, akkor szeptemberben kezdi az óvodát.
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Üdvözlettel: Dónáth- Bányai Zsuzsanna

    • Vida Ágnes

      2021. március 26. péntek

      Ezt nem szabad erőltetni, ha nem akar ráülni, ne üljön. Nyáron, amikor már meleg lesz, legyen sokat majd félpucéran vagy csak kis bugyiban és magától elkezd majd a bilire járni.

  • Tímea

    2021. március 26. péntek

    Kedves Ági!

    Várandósságom idején elhunyt édesanyám, ami nagyon megviselt és azóta sem volt alkalmam gyászfeldolgozásra, illetve rendesen kiadni magamból. Első gyermekem. Nagyon készültem a természetes szülésre (igényeltem a te tanfolyamodat is), de sürgősségi műtét lett belőle. Majd a gyermek apja egyre jobban elhanyagolt bennünket. Nemsokára megcsalt és mással folytatja az életét, tehát egyedül maradok a fiammal, aki most 9 hónapos.
    Nagy szükségem lenne arra, hogy kiadjam ezt a rengeteg stresszt, ami összegyűlt, már fizikai tüneteim vannak.
    Sehova nem tudtam még elmenni, mert a babám, aki egyébként élénk és jókedélyű, nem bírja nélkülem! Hamarosan költözködni is fogunk.
    Egyrészről bűntudatom lenne, ha másra bíznám amíg terápiára, vagy futni stb. megyek, másrészről viszont égetően sürgős lenne, hogy elkezdjem feldolgozni mindezt. Hiszen nagyon fontos, hogy én testileg és lelkileg jól legyek.
    De éjjel nappal szinte csak velem van, így alakult.
    Az nem opció, hogy a terápián is legyem mellettem…
    Mit tehetek?
    Köszönöm válaszát!

    • Vida Ágnes

      2021. március 26. péntek

      Sajnálom, ami történt. Most a járvány alatt sok pszichológus vállal online terápiát is, ajánlom a https://pszichologuskereso.hu oldalt, ahol kifejezetten Skype terápiát tartó szakemberekre is tudsz keresni.

  • Dávid

    2021. március 16. kedd

    Szép jó napot kívánok kedves Ágnes!

    Egy olyan kérdéssel fordulnék önhöz, van egy 10 hónapos kisfiúnk és csak zenére hajlandó enni. Pl: kint szoktuk a konyhába etetni az etetőszékben és forgatja a fejét sír és kiköpi az étlet. Viszont ha elővesszük a telefont vagy esetleg a tabletet és zene megy közbe akkor rendesen eszik, nem köpi ki. Nap közbe egyáltalán nem tvzik nem ültetjük le elé maximum 30 percet hallja a háttérzajként.Nagyon aggódok e miatt, lehet csak én rágodom túl ezt az egészet, ezért is fordultam önhöz. Esetleg tudna valami ötletet adni, hogyan tudnánk zene nélkül etetni? Máshogy nem hajlandó 🙁 Véleménye szerint ez csak átmeneti és kinőheti?

    Nagyon szépen köszönöm a válaszát és további jó egészséget kívánok

    Egy aggódó apuka

  • Szabó Henrietta

    2021. március 12. péntek

    Szia. 5 hónapos kislányom székrekedéses gondokkal küzd. Mindent kipróbáltunk,tápszerváltás, ht kapcsán is olyat kap enni ami nem fogja a székletet.
    Mit tanácsolsz?

    • Vida Ágnes

      2021. március 17. szerda

      Mindenképpen a gyermekorvossal való konzultációt javaslom. Emellett tudni kell, hogy a székrekedést a táplálkozás és az éretlen emésztés mellett a babáknál a mozgáshiány is okozza, mivel ebben a korban még nem tudnak eleget mozogni, pedig a mozgás a bélműködést is fokozza. Ezért jótékony hatású lehet a baba tornásztatása is a székrekedés ellen.

  • Harmathné Nagy Edina

    2021. március 12. péntek

    Kedves Ági!
    gy tüneményes 2,5 éves kislány anyukája vagyok. Felvetődött azonban egy olyan probléma, hogy jó néhány hete iszonyatosan fél az idegenektől, és ezt úgy értem, hogy amint közel jön hozzánk valaki, akkor jóformán pár mondatnál tovább nem tudunk beszélgetni, mert sírni kezd, és szinte hiába vigasztalom, csak akkor nyugszik meg teljesen, hogyha elmegy az illető. Tulajdonképpen ő kisebb kora óta is általában bizalmatlan az idegenekkel és zárkózott volt, de ilyen heves reakciót, mint ez a mostani üvöltés, nem tapasztaltam ennyire.
    A gyermekorvosunk szerint szeparációs szorongás, és a védőnő is időről időre nyugtatgat, hogy fogadjam el, hogy ő ilyen szégyenlős, és hogy ne akarjam megváltoztatni, és természetesen nem is akarom, de aggódó anyukaként úgy érzem, muszáj megkérdeznem erről szakember véleményét.
    Azt szeretném tehát kérdezni, hogy mit tehetnénk, hogy elősegíthessem gyermekünk feloldódását? Egyébként amikor magunk vagyunk, tényleg bűbájos, csak ezt jó lenne pl. a ritkán látott rokonokkal, messze élő nagyszülőkkel is megosztani, mert jelenleg csupán távolból imádhatják őt.
    Előre is nagyon szépen köszönöm a választ!

    • Vida Ágnes

      2021. március 17. szerda

      Ez valóban a szeparációs szorongással függhet össze. Mivel még nincs elég szociális tapasztalata, ezért most erősebb lett nála ez a dolog. Érdemes lenne végiggondolni, mi válthatta ki nála, hogy erősödött. Gyakran pl. valamilyen mese vagy valamilyen kisebb történés az, ami ráerősített a reakcióira. Játékos módszerekkel lehet segíteni neki megérteni ezeket a szituációkat és oldani a félelmeket. Pl. mesékkel találkozásokról, emberekről, tipikus helyzetek bábozásával vagy eljátszásával (pl. látogató érkezik, vendégséget játszunk stb.). Egy-egy találkozóra fel lehet készíteni őt meséléssel. Pl. elmondasz egy érdekes történetet arról, aki jön, elmeséled, mit fogtok együtt csinálni stb.

  • Melinda

    2021. március 12. péntek

    Kedves Ági!

    Szeretném a segítséged, tanácsod kérni! Első gyermekes Édesanya vagyok. Kislányom hamarosan 16 hónapos lesz és problémánk van az étkezéssel, mivel nem hajlandó rágni. Úgy tűnik, mintha rágna, legalábbis csinál valami hasonlót, de nagyon gyakran öklendezik (az elmúlt két hónapban szinte minden étkezéskor, korábban sokkal kevesebbszer) és jó párszor előfordult már, hogy hányt is emiatt. Egy ilyen hányás alkalmával bizonyosodtam meg róla, hogy valóban nem rág, mivel látszott, hogy az összes rizsszem egészben van rajta az előkéjén. Sokszor mutattuk már neki, hogy is kéne csinálni, figyeli, olykor nevet is rajta, de nem utánozza le. Hozzá tartozik a dologhoz, hogy sosem láttam rajta, hogy valaha is érdekelte volna az étel, az étkezés. Semmi lelkesedést nem tapasztalok nála soha, mikor enni készülünk, nem is türelmetlenkedik, hogy mikor kapja már, amolyan egykedvűnek mondanám. Kedvenc étele nincs. Önállóan nem eszik, nekem kell etetnem. Közben mindig ott a tányér, a kanál előtte. Egy ideig elfoglalja magát velük, de rendszerint ledobálja, többször is. Addig már eljutottunk, hogy időnként megpróbál engem etetni a kanalával, de hogy magának próbálná, azt még nem. Ha teszek egy kis ételt a tányérjába (az etetőszék asztalkájára), azt kézzel szétmaszatolja, az evőeszközt nem használja. A kis ujjairól sem kóstolja meg soha, amit szétken. Bármilyen szilárd ételt adok a kezébe, csak megnézegeti, fogdossa, hurcolássza, de eszébe nem jutna a szájába venni. Minden mást megrág, legyen az papucs, polifoam, a kiságy kerete, de kenyérhéjat, bármit, ami ennivaló, nem. Ha egy falatot kézzel kínálok neki, a száját tátja ugyan, de amint picit a szájához ér vagy ráharap kicsit, azonnal elengedi, összezárja a száját és gyorsan elfordítja a fejét. Nem jelzi, ha éhes vagy csak nagy ritkán, akkor is sírással. A főztömet nem szívesen fogadja, így jobb híján marad a bébiétel, ezekbe csempészem bele, amit főzök. Ha szomjas szintén nem jelzi. Pohárból, cumisüvegből nem akar inni, szívószállal se megy. Mostanában már kanállal próbálkozom, hol több, hol kevesebb sikerrel. Nem olyan rég óta már az első két kanál után elkezdi forgatni vagy csapkodni hátra a széktámlába a fejét és kitér a kanál elől, nem vagy nehezen fogadja el a falatot, amikor kínálom, így egy etetés sokáig is elhúzódik, de kevesebbet is eszik. Nagyon elkeserít a dolog, úgy érzem egyre rosszabb a helyzet, igazán nem is látom a kiutat. Mit javasolsz, mit tegyek? Köszönöm a válaszod előre is!

    • Vida Ágnes

      2021. március 17. szerda

      Mindenképpen gyermek dietetikus vagy korai fejlesztőpedagógus felkeresését javaslom. A nem rágásnak lehet izomfejlődésből fakadó vagy idegrendszeri oka is, amit mihamarabb érdemes kideríteni és megoldani.

  • Bíróné Laukó Hajnalka

    2021. február 26. péntek

    Kedves Ágnes,

    10 hónapos kisfiammal kapcsolatban szeretnék segítséget, illetve tanácsot kérni.
    A problémám az, hogy a kisfiam pánikrohamot kap más gyermek(ek) láttán, hallatán. Az egész akkor kezdődött amikor még csak 4 hónapos lehetett, és az egyik korban hozzá illő kisgyermektől megijedt, a másik gyermek folyamatos sikítozásától, hangos morgásától. 4 hónapos koráig nem volt ilyen problémánk, de azóta ha csak meglát egy másik gyermeket legyen az csecsemő, tizenéves, szegénykém remeg, zihál, és rettenetesen sír. Kisebb-nagyobb szünetekkel újra megpróbáljuk párommal más gyermek társaságába vinni, de mindig ugyanaz történik, és azonnal el kell hagynunk az adott helyszínt.(A kisfiam egyébként egy csendes, nyugodt természet, azonban megijed a hangos, élénk zajoktól, így pl.: a porszívótól is félünk.)A problémánkon az sem segít, hogy a környezetünk nyomást gyakorol ránk, miszerint ilyen nincs, hogy egy gyerek fél egy másik gyerektől, és szerintük folyamatosan erőltetnem kellene azt, hogy más gyerekkel legyen a kisfiam. A környezetem szerint, így nemcsak bölcsődébe, de még óvodába se tudom majd vinni őt. Ezzel én nem értek egyet, és nem vagyok hajlandó a kisfiamat egy olyan szituációba kényszeríteni, illetve hosszabb ideig  tartani amiben ő diszkomfortos.
    Aggódom érte, hiszen szeretném ha más gyermek társaságában is jól érezné magát, és nem félne ennyire. Nagyon tanácstalan vagyok, nem tudom, mit tegyek. Jelenleg csak felnőttek társaságában érzi jól magát.Tudok valahova ezzel fordulni?Vagy én is tudok valamivel segíteni neki?
    Nagyon hálás vagyok előre is a segítségedért!

    • Vida Ágnes

      2021. február 27. szombat

      A problémát az okozza, hogy a babák ösztönösen kerülik azokat a helyzeteket, amikben félelmet éltek át. Ezen mindenképpen csak te tudsz segíteni, mert a baba az anyán keresztül tanul meg kapcsolódni másokhoz. Ne foglalkozz a környezeted nyomásával, nem siettek sehová, hagyj neki időt arra, hogy megszokja a számára félelmetes szituációt. Azonban nem szabad bedobni a mélyvízbe, apránként haladjatok. Pl. sétáljatok rendszeresen a játszótér közelében 1-2 hétig, aztán néha álljatok is meg 1-1 percre úgy, hogy távolról figyelitek a gyerekeket, aztán újabb 1-2 hét múlva menjetek közelebb kicsit, de úgy, hogy az öledben tartod és nem menekültök el, ha sírni kezd, mert a te stresszreakciód megerősíti benne, hogy jogos a félelme, hanem tartsd a karodban, vigasztald, várd, amíg megnyugszik. Fontos a rendszeresség, hogy napi szinten találkozzon ezzel az élménnyel, de legyen ott a megnyugtató közelséged. Ha ezt már egy ideje gyakoroljátok, akkor meg lehet próbálni 1-1 gyereket meghívni hozzátok vagy 1-1 gyerekkel találkozni, de fontos, hogy egyszerre csak 1 gyerek legyen jelen rajta kívül és nem szabad erőltetni semmit, addig maradjon az öledben, amíg fel nem oldódik és már nem fél. Csak, amikor már ez megy, akkor szabad egyszerre 2-3 gyerekkel találkozni és nagyobb társaságba menni és itt is fontos, hogy amíg kellemetlenül érzi magát, addig mindenképpen legyen az öledben, kapjon megnyugtatást tőled, mert ő még önállóan nem tud megküzdeni a félelmével, de szülői segítséggel igen.

  • Gréta

    2021. február 12. péntek

    Kedves Ágnes!

    Köszönöm előző kérdésemre adott gyors válaszát. Kislányom 5 hónapos elmúlt, az éjszakai alvásával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Általában éhség miatt szokott felkelni éjszaka, 1-2 alkalommal, evés után vissza is szokott aludni rögtön. Viszont ha nem éhség miatt kel, egyszerűen nem tudom visszaaltatni az ágyában simogatva, dúdolva, – ez a kisebb gond – de még kivéve sem tudom elaltatni ringatással, pedig napközben úgy szokott elaludni. Muszáj odaadnom Neki a cicit, amitől elalszik, annak ellenére, hogy nem volt éhes. Hogy lehetne elaltatni másképp? Vagy ez így rendben van? (Gondolom, hamarosan kezdődik a fogzás időszaka, nem szeretném feleslegesen cicire tenni minden felkelésnél, jó lenne visszaaltatni sok sírás nélkül). Segítségét előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2021. február 14. vasárnap

      Éjszaka is lehet szomjas, ezért is kellhet neki a cici, illetve, ha már elkezdődött a fogzás, akkor lehetséges, hogy az anyatejre a fájdalomcsillapító hatása miatt van szüksége. Viszont mivel még csak 5 hónapos, ezért az is előfordulhat, hogy növekedési ugrása van és ezért kéri most gyakrabban az anyatejet éjszaka is. Én nem vonnám meg tőle, jobb, ha megkapja most, ha nem lesz rá szüksége, nem fog már felébredni.

  • Gréti

    2021. január 22. péntek

    Kedves Ági!

    Napirenddel, és ebből adódóan étkezéssel kapcsolatosan szeretnék kérdezni. Kislányom hamarosan betölti az 5. hónapot. Pár hete áttértünk a két nappali alvásra – közel 3,5 órát van fent két alvás között. Viszont a két alvása nagyon hosszú, van, hogy 2,5-3 órát is alszik egyhuzamban, nem szabad levegőn, hanem itthon bebugyolálva. Ebből adódóan a napunk reggel 8 körül kezdődik, és 11:30 körül ér véget. Rendben van ez így? Vagy valamit tennünk kell? Ha elviszem sétálni, akkor szinte azonnal elalszik a babakocsiban – ez miatt viszont általában 3 nappali alvása lesz (vagy altatási időben vigyem sétálni?) A napirendjéből adódóan az étkezés is problémás. Amikor felkel, megetetem – de 2-2,5 óra múlva ismét etetem, mert a következő etetése beleesne az alvási idejébe – az éhség miatt szakítaná meg a hosszú alvását. Nem tudom, hogy hogy kéne tennem, mert így az alvása is, és az étkezése is gondot okoz. Segítségedet előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2021. január 23. szombat

      Ez így teljesen jó napirend, nem probléma ez így. A lényeg, hogy kipiheni magát. Az nem gond, hogy séta közben is alszik egy picit, a szabad levegő szükséges. Az sem gond, hogy rugalmas vagy az evés időpontjával. A napirend hamarosan úgyis magától is változni fog némiképpen, amikor már elkezd többet mozogni, ezzel csökkenni fognak az alvásidők is.

  • Judit

    2021. január 22. péntek

    Kedves Ágnes,

    ‌2,5 éves lányom altatasaval, alvasaval kapcsolatban lenne kérdésem. 10hete született meg kisöccse, mivel az altatásukat egyedül kell megoldanom ( férjem olyankor dolgozik ) ezert úgy döntöttem hogy az esti mesét lányom ágya mellett ülve olvasom miközben a kicsi szopizik. Mese után kap egy kis tejet közben énekelek neki kb 2-3 percig és kijovok a szobából.Itt kezdődnek a gondok . Sajnos ezután még van hogy 10-15 ször is vissza kell kísérnem a szobába/ ágyába. ( Miközben az öccse meg szopizik🙈)Ezt csendben teszem, beszélgetés nelkul ( esetleg ssss.sss..) betakarom és újra kijövök. Ezt addig amíg el nem alszik ami Kb 21.00. Sokszor a tiltakozás jeleként levetkozik a sötétben. Az esti rutinunk 19:30 kor kezdődik a furdessel – pontosabban a fogmosassal mostmár, mert az sokszor hisztibe csap át, így van esély alvasig lenyugodni. (Vacsorát korábban eszünk kb 6 körül így az még nem az esti rutin része. ) Még a fürdőben kap pelust és pizsit, onnan már csak az ágyba fekszik , puszi, villanyoltas és kis fénynel esti meset olvasok kozben az öccse szopizik, majd az említett éneklés és kijovok a szobából. A kicsi születése előtt úgy altattam, hogy befekudtem mellé az ágyba, de ez most nem kivitelezhető a kicsi miatt. 4 héttel ezelőttig bent maradtam a kicsivel amíg el nem aludt , de amikor ez már jól ment és viszonylag gyorsan elaludt akkor döntöttem úgy hogy megpróbálok kijönni még elalvás előtt. Nem tudom hogy ezt a módszert megfelelően alkalmazom e, félek hogy azt gondolja màr, hogy miután én kijövok a szobából, az hogy ő kiszáll az ágyból és kijon a szobabol , az az esti rutin resze lett. Amióta megszulett őt is úgy altatom hogy mese után villanyoltas és utána már alvásnak kell következni. Azt reméltem hogy egy kis idő után már megunja és megtanulja hogy ágyban kell maradni, de úgy tűnik hogy nem, ezert nagyon elbizonytalanodtam hogy jól csinálom e, hogy minden alkalommal visszakiserem és betakarom. Amit már próbáltam hogy megszűnjenek a kimászkálások: éjszakai fény/ résnyire nyitva hagyott ajto- ez esetben elkezdett játszani a szobába a jatekaival. Ezért marad a sötét. Elalvas előtt besprayzek hogy elüzzük a „csúnyákat”.
    Le fog szokni a lányom arról hogy miután kijövok a szobából ő is még kimászkál? Vagy rosszul csinálom hogy mindig visszakiserem és betakarom? Ha igen hogy csináljam az esti altatást hogy mindket gyerek nyugodtan tudjon és idoben lepihenni ?

    Köszönettel

    Vincze Judit

    • Vida Ágnes

      2021. január 23. szombat

      Könnyebb lenne úgy, ha először elaltatnád a kicsit este és utána még lenne a nagynak egy kis saját ideje veled és utána aludna el. Ebben a korban a testvér születését követően általában nagyon igénylik a gyerekek az extra figyelmet, szeretetet a szülőktől és így ezt megkaphatná, nem kéne kimászkálással küzdenie érte.

  • Gabi

    2020. december 11. péntek

    Kedves Ágnes!

    Kislányom 2 éves lesz januárban.
    Már kb. 9 hónapos kora óta – alvás előtt – ringatta magát, jellemzően ebben a szituációban aludt is el. De nem minden alkalommal volt jellemző.
    Kb. március hónaptól kezdődően babakocsiban, autósülésben a ringatás mellett észrevettük, hogy erőteljesebben is dörgöli magát a rögzítő pántokhoz.
    Ez a nyáron csak fokozódott, most már a kezét is használja – láthatóan ebben a szituációban jól, illetve talán az a leghelyesebb kifejezés, hogy máshol érzi magát.

    Nyár végén, talán azt tudom mondani, hogy a helyzet javult, de most a tél elején ismét egyre erősödik ez a szokása, mely – őszintén bevallom és nem vagyok rá büszke – engem egyre erősebben frusztrál. Kislányom eléggé izzadékony, így nekiindulni bármilyen útnak, de akár csak az éjszakai alvásnak is… egyre lehetetlenebb, mert csurom víz lesz egy-egy ilyen mutatvány után.
    Vannak napok, amikor ez kb 5 perc, de vannak olyan napok amikor közelíti a fél-1 órát is.

    Tudom, hogy nem szabad rászólni, elolvastam nagyjából mindent ezzel a témával kapcsolatban, viszont nem látok javulást – sőt… magamat illetően pedig nem kezelem jobban ezt a helyzetet, sajnos a tudatosság pár napig segít nekem…. Segítségét szereném kérni, hogyan tovább, milyen irányba induljunk el?
    Amennyiben lehetséges személyes / online konzultációt is szívesen vennénk Önnél!

    Köszönettel:
    Gabi

    • Vida Ágnes

      2020. december 13. vasárnap

      Ez egy önnyugtatási módszer, ami bár furának tűnik, teljesen ártalmatlan. Más gyerekek cumiznak vagy a rongyijukat piszkálják, ő ezt csinálja. Ezek az önnyugtatási formák többnyire 14-15 hónapos kortól erősödnek, legkésőbb 3 éves korra pedig el szoktak múlni (kivéve, ha a kisgyereket elhanyagolják, de nyilván nálatok ez nem áll fent). A leszoktatás, rászólás stb. nem működik, csak tudatossá teszi nála a tevékenységet és ezzel ráerősít. Az oka ugyanis elsősorban az, hogy ebben a korban sokféle érzés, esemény feldolgozására még nem képes a kicsi, ezért pótcselekvéseket keres, ami segít neki a feszültség levezetésében. A megoldás tehát nem az, hogy a szokást megszünteted (sőt: jobb inkább teljesen figyelmen kívül hagyni), hanem az, hogy a feszültség levezetésében és a világ eseményeinek, a saját érzéseinek feldolgozásában segítesz neki. Ebben segít a meseolvasás (vele egykorú gyerekekről szóló történetek, hétköznapi történetek), a művészeti tevékenységek (festés, gyurmázás, táncolás, éneklés, mondókázás, dobolás stb.), a sok mozgás és az érzelmi intelligencia fejlesztő gyakorlatok.

  • Dóra Sándor

    2020. december 11. péntek

    Kedves Ági!

    Két dologban szeretném a tanácsodat kérni az 1 éves kislányommal kapcsolatban.
    Először abban kérdeznélek, hogy hogy szoktassam át a napi egyszeri alvásra, ha eljön az ideje. Egyelőre kétszer alszik délelőtt 1,5 órát, úgy általában 9:30-10 között megy aludni, majd délután egy gyors 30-40 percet 3 körül, este 7-7:30 között fekszik le. A problémám az lenne, hogy a nővére egykor végez az oviban minden nap és én megyek érte, ugye a picivel együtt. Felébreszteni nem szeretném, mert menni kell a tesóért. Hogy alakítsam majd az egyszeri alvását?
    A másik kérdésem az evéssel kapcsolatos lenne. Kicsiként sok baja volt a picúrnak, lassan hízott, refluxa illetve rendszeres szorulása volt. (Refluxra gyógyszert már nem szedünk, de a szorulására még mindig kapja a széklet lazítót, igaz leszokóban vagyunk). Most sem nagy baba 8,4 kg (3,49kg-val született). Ebből adódóan mondhatni a vesszőparipám az etetése. Nagyon hektikus az evése, szeret mindent megkóstolni sőt követeli is, hogy adjunk neki kostolót, de annyit sose eszik, hogy az megfeleljen egy étkezésnek. Sokszor csak tápszert fogad el. Én meg persze adom neki, mert félek, hogy nem hízik eléggé. Ha fogzás van akkor végképp nem fogad el semmilyen főtt ételt, csak pár kanállal és kéri a tápszert. Attól félek, úgy van vele, ha nem eszi meg azt ami neki nem szimpatikus, úgy is kap tápszert, így nem is erőlteti meg magàt a rendes étellel. Így is már csak állva tudom etetni, mert nem hajlandó ülni az etetőszékben. Próbálkoztam azzal is, hogy darabos ételt adtam, hátha azzal leköti magát annyira, hogy ne akarjon kiszállni, de nem érdekli a dolog. Amit eddig jóízűen megvett azt elutasítja, viszont az újat meg még nem annyira fogadja el. Éjjel kétszer kel enni, gondolom, hogy bepótolja a nap közbeni elmaradást. (Eddig egyszer kelt vagy egyszer sem)Mit tudok ilyenkor csinálni?
    Előre is köszönöm a válaszod!

    • Vida Ágnes

      2020. december 13. vasárnap

      Majd fogod látni, mikor tér át az egyszeri alvásra, mert a reggeli egyre későbbre csúszik, de mivel most viszonylag korán van az alvása, elképzelhető, hogy úgy alakul majd ki, hogy vagy akkora ébred fel, mire mentek a tesóért vagy csak utána fog aludni, amikor a testvére megjött.
      Amiatt ne aggódj, hogy a tápszer mellett nem eszik meg egy teljes adagot még másból, ez később kialakul majd. De azt próbáld bevezetni, hogy ne kelljen „kergetni” az étellel. Az nem gond, ha nem etetőszékben van, de kezdd el úgy alakítani, hogy a tízórai és az uzsonna önálló evés legyen állva, de darabosabb (pl. banán, sajt, kis kenyérkockák stb.). A hektikus étvágy életkori sajátosság is, arra ügyelj, hogy minden fő ételcsoportból legyen néhány olyan, amit megeszik (gyümölcsök, zöldségek, tejtermékek, húsok, gabonák). Tehát nem gond, ha pl. nem szeret egy csomó gyümölcsöt, de megeszi az almát és a banánt. A lényeg, hogy ne csak egyfélét egyen (pl. sok gyerek könnyen rászokik arra, hogy csak kenyérféléket, tésztát eszik és semmi mást, ami viszont már egészségtelen).
      Fogzáskor érdemes fogzáskönnyítő gélt használni étkezések előtt, ez segíthet, hogy könnyebben egyen olyankor is. Egyébként egy személyes apróság, hogy ne aggódj: a kisebbik fiam is alig volt 8 kiló 1 évesen, 2 évesen meg már 15 kiló volt és 1 méter magas, ő a második évben nőtt és hízott nagyot, nem az elsőben.

  • Dóra

    2020. december 11. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 3 éves van egy lány unokatesoja aki 2 éves . Mindketten beszélnek.
    Sokat vannak együtt szinte minden délután.
    Ahogy megerkeznek hozzánk kisfiam vagy nagyon kedves vagy elutasító a kislánnyal.
    Legtöbbször az utóbbi sajnos. Nem engedi jatszani a játékaival. Amit megértek. Aztán kezdődik az, hogy ha a kislány nem azt csinalja amit a fiam mondd kiborul és  a vegen megüti. Vagy a jatekokon vesznek össze.  A kislány is vissza adja neki vagy van amikor ő kezdi a verekedést.
    De többnyire a kisfiam.
    Ha náluk vagyunk ugyan ez viszont a kislány előbb megengedi h jatszon a játékaival , mint a fiam. Es a kisfiam ott is ugy csinál mintha otthon lenne es az o jatekai lennének.
    Ha nem az van amit a kisfiam szeretne rögtön balhezik.  Pedig nem engedek meg neki mindent. Félek mi lesz vele az oviba.  Majd csak jövőre megy.
    Mit lehetne tenni,hogy békésebben eljatszanak?
    Egyebkent imadjak egymást es folyton együtt akarnak lenni.

    • Vida Ágnes

      2020. december 13. vasárnap

      A gondot az okozza, hogy a fiad úgy próbálja kezelni az unokatestvérét, mint egy játékot, ő akarja irányítani. Ez egy gyakori „hiba” a szocializáció során, hogy egy kisgyerek úgy érzi, hogy kézbentartja a dolgokat, ha parancsolgat a többieknek. Az ovi kifejezetten jót fog neki tenni, mert ott nem lehet minden gyerekkel ezt csinálni, kénytelen lesz alkalmazkodni. Ezt leginkább gyerektársaságban tudja megtanulni, illetve az is segít, ha együtt játszotok velük rendszeresen ti is (hogy észre tudjátok venni, miből van a konfliktus és tudjátok kezelni) és olyan játékokat találtok ki, amikben kooperálniuk kell egymással (pl. szobafoci és ők lehetnek egy csapatban vagy építés és az egyikük rakja a piros, a másik a kék kockákat).

  • Barbi

    2020. december 11. péntek

    Kedves Ági!

    Az áltatós trainingedben megtalálható kiegészítő „csak cicivel a szájában alszik” részhez szeretnék kérdezni.

    A gyermekem 15 hónapos lesz és mostanra sikerült ehhez hozzászoktatnom, amit a hanganyagodat követően rájöttem, hogy meg kell és meg lehet változtatnom.
    Eddig azt hittem, hogy majd amikor megérik rá, kialakít magának elalvós rutint, pl amikor leválasztja magát, de úgy látom, azt a kb 1.5 hetet (1-2 hónappal ezelőtt) leszámítva nem errefelé halad, így tényleg (?) nekem kell megtanítanom magától elaludni/aludni/visszaaludni.

    A kérdéseim a hanganyagodat követően a következők:
    1. Már nem szoptatok úgy konkrétan etetés-jelleggel, de úgy érzem, még jelentős mennyiségeket fogyaszt elalváshoz, valamint alvás közben is. Ezzel kell különösebben foglalkoznom, vagy ezt majd intézi magának és pl bepótol ember-kajából napközben? (miután nem rajtam fog aludni, ha és amikorra ez sikerülni fog) Elválasztani A saját tempójában szeretném majd, bár ez így gyanúsan arrafelé vezet.
    2. A gyerekem még éjjel is felébred (ha minden jól megy az éjszaka folyamán, akkor is 3-4-6 óránként (ez változó)) szopik még. Ilyenkor van, hogy én előbb dőlök ki, mint ő és pl akkor már reggelig rajtam marad. Ezt is orvosolnom kell? Mert ha éjszakára pl rajtam marad – de elkezdem a napközbeni lerakáshoz szoktatni – ezzel kb így aláásom a nappalokat?
    3. Egyszerre kell intéznem a nappali lerakásokat és az éjszakaiakat is? Vagy ha hozzászokik az új nappali menethez, az hatással lesz az éjszakákra is?
    4. Ha hiába van nyuszija, kb születése óta a kiságyban és hiába anya-szagosítom néha újra, nem fogad el semmi „rongyit” alvós segítségként, van értelme ezt most újra próbálni?
    5. Valamint jól sejtem, hogy az új szokás kialakítása során a napirendünk teljesen meg fog borulni? Most kb 1/2 8-8 körül kel, napi 1x alszik, 11/12 és 2-3 közöttre jön ez ki kb, de max 3 órát (teljesen változó, mennyit, de általában 2.5-et), majd este 8-1/2 9 között alszik el. Ha jól sejtem, amikor átrakom majd aludni a kiságyba, elég rövid idő alatt fel fog ébredni (30-45 perc – előző tapasztalat alapján) és mivel 4-5 órákat már bír egyben ébren, nem fogom tudni visszaaltatni úgy, hogy az esti rutin ne boruljon fel, illetve hogy ne „kergüljön meg szegény”.

    Köszönöm szépen, hogy ezekre is tanácsot adsz! Nagyon hálás vagyok a segítségedért!

    • Vida Ágnes

      2020. december 13. vasárnap

      Önmagában a cicin altatás nem gond, ha elalszik, leteszed és alszik tovább, akkor nem kell elhagyni. A gond akkor van, ha csak úgy alszik, ha a cici a szájában van. Persze idővel ezt is el szokták hagyni és azt is látni kell, hogy pont ebben a korban 1-1,5 éves kor között van egy olyan korszak, amikor sokkal többet cicizik alapból a baba és az alvás is jobban felborul, ezért ilyenkor tényleg úgy tűnhet, mintha visszafejlődne. De ez természetesen nem így van, ha nem csinálsz semmit, akkor is javulni fog a dolog.
      Ha viszont mégis változtatnál, akkor a válaszaim:
      1. Igen, ha szükséges, ezt a baba megoldja magának majd a darabos ételekből, ha szükséges.
      2. Nem ásod alá, a baba különbséget tud tenni éjszaka és nappal között a szokások tekintetében is. Tehát képes megtanulni, hogy éjjel van cici, nappal nincs.
      3. Nem.
      4. Meg lehet próbálni. Úgy lehet a legegyszerűbben bevezetni, ha a cicizésnél is már ott van, így megszokja.
      5. Az első pár napban mindenképpen megborul, amíg hozzá nem szokik, hogy cici nélkül aludjon.

  • Dóra Lakfalvi

    2020. december 11. péntek

    Kedves Ági,
    A 4 hónapos babócám mar gyakorlatilag egy hónapja végig alussza az éjszakát, saját szobájában, kiságyban. Azonban napközben kizárólag ölben hajlandó aludni. Sőt, az elmúlt 1-2 hétben már csak cicin 20-30percet. Délelőttönként ált. 2X alszik nálam ölben/cicin, majd delutan apára kötve megyünk nagy sétára, ahol nagyjából 1órát alszik. Azonban apa ettől a héttől vissza megy dolgozni, illetve jön a rossz idő így sajnos ki fognak maradni ezek a nagy séták. Hogy tudám rászoktatni arra, hogy napközben is a saját kiságyában aludjon? Egyszer már neki futottam ennek, akkor kb 2napig birtam, minden napközbeni alvásnál beletettem az ágyba (próbáltam félálomba betenni; betenni úgy, hogy vartam 20percet, hogy melyalomba kerüljön; próbáltam ott maradni és egyből simizni ahogy megébredt; kivenni egyből megébredésnél és visszaringatni) de minden alkalommal sírás lett a vége, emiatt pedig nyűgösség vált, így feladtam.

    • Vida Ágnes

      2020. december 13. vasárnap

      Az jó irány volt, hogy elaltatod a szokott módon és megvártad a 20 percet, amíg elalszik és utána tetted le. Ezt érdemes csinálni, de kitartónak kell lenned, eltelik legalább 1 hét, mire teljesen megszokja a baba az új szokást, de ha kitartó vagy pár nap után már látni fogod a javulást. Ami segíthet:
      – ha most hanyattfekve teszed le, próbáld meg hasra letenni, hanyatt gyorsabban megébrednek és éberebben alszanak a babák,
      – sötétíts be az altatáshoz,
      – kapcsolhatsz fehér zajt is, sok baba szereti, könnyebben elalszanak így,
      – néha segít, ha egy takaróba csomagolod pólyaszerűen a babát és úgy altatod el és teszed le, ez biztonságérzetet nyújt neki.

      Ne ijedj meg, ha az elején nem megy könnyen és esetleg hamarabb megébred a baba. Nem kell mindenáron visszaaltatni, inkább legyen megint ébren, játsszatok és amikor megint elálmosodik, akkor tedd le újra ugyanazon a módon. Pár alkalom után már álmosabb lesz, ezért könnyebben alszik el és mélyebben alszik majd, néhány nap után pedig hozzászokik.

  • Zsófia

    2020. november 27. péntek

    Kedves Ági! Kisfiúnk most lett 2 éves és pár hónapja megváltoztak az elalvási szokásai. Korábban teljesen jól működött az esti rutin. 9-10 között el lehetett altatni. Pár hónapja viszont nem hagyja magát elaltatni. A kiságyról hallani sem akar, álmosságnak jele sincs. Velünk akar lenni a nappaliban és este 11-fél 12 körül, amikor ő akar, akkor dől ki. Ezután szoktam bevinni az ágyába. Próbáltunk már mindent. Fürdés után a szobájában maradtunk, gyenge fénynél mesét olvastunk, tv-t is próbáltuk mellőzni, de nem segített.
    Egyébként 1 hónapja bölcsődébe jár, 7-fél 8 körül kel. De előtte is kb. 7 körül kelt. Délután ott is és ha itthon van, akkor is van 1 délutáni alvás, kb 1-2 óra hosszan.
    Nagyon megterhelő, hogy ilyen sokáig fent van. Nem tudom mi okozta a változást, de szeretném, ha vissza tudnánk állítani a 9 körüli elalvást. Mit javasol, mi lehet a megoldás?

    • Vida Ágnes

      2020. november 29. vasárnap

      Túl csábító neki, hogy tudja, ti még fent vagytok. A megoldás az szokott lenni, ha pár napig előadjátok, hogy ti is lefekszetek, pizsamát vesztek, mindent lekapcsoltok, lefekszetek az ágyba stb. Pár nap alatt rájön, hogy nincs este semmi érdekes és nem akar már fentmaradni veletek.

  • Mónika

    2020. november 27. péntek

    Kedves Ági,
    Kislányom 22 hónapos. Kb. fél éve kérdeztelek arról, hogyan tudnám leszoktatni arról, hogy nappali alvásnál ne cicin aludjon el. Szopi párnán az ölemben szopizva elalszik, de amikor letenném, nagyon gyakran megébred rá. Egyrészt nagyon nem jó, ha megébred, mert akkor már nem is alszik vissza, másrészt pedig a derekam sem bírja már, és őszintén, az egész olyan stresszes, hogy vajon sikerül-e letennem. Reggel és este is szopizik, de már csak a biztonságérzetéről, vagy ellazulásáról szól, nem a tejről, gondolom.
    A reggelit és estit nem feltétlenül kell kihagynia, az engem nem zavar, de a nappali igen sajnos.
    Korábban azt válaszoltad, hogy a szeparációs szorongás miatt biztosan nem fog másképp elaludni, ezért hagyjam, és fektetve egy matracon szoptassam, akkor nem kell letenni.
    Azóta eltelt több mint fél év, ugyanúgy maradtunk, de ez már nekem nagyon terhes. Próbálta apa is altatni, próbáltam én is fektetve, de még lefeküdni sem hajlandó, követeli a párnát és azt a testhelyzetet hozzá.
    Tudnál kérlek tanácsod adni? Csak úgy működhet, ha a szopit teljesen abbahagyom? Szeretném, ha aludna még napközben, de ez így teljesen idegörlő.

    Napirendünk: 7-kor kelünk kb, 11.30 körül ebéd, 13-15 között alvás (ha sikerül), 19-kor vacsora, 20-kor fürdetés, 20.30-tól altatás.
    Hálás köszönet:
    Mónika

    • Vida Ágnes

      2020. november 29. vasárnap

      Továbbra is a fekve cicizést javasolnám, így nem kell róla leszoktatnod, de mégis változás. Meséld el neki egy délelőtt, hogy mostantól fekve kell szopizni, mert fáj a derekad, azt mondta a doktor bácsi, hogy csak fekve szoptathatsz (erre azért van szükség, hogy ne álmosan halljon először róla, amikor a megszokott altatási módra számít, és azért jó egy külső személyre hivatkozni, mert úgy jobban megérti), aztán délután altatásnál altasd így. Ha nem tetszik neki mondd el neki újra ugyanazt. Megértem, hogy nehéz, ha ő mást akar, de ha te vagy a kitartóbb, idővel bele fog menni. Ha esetleg így nehezen alszik el először vagy egyáltalán nem alszik, az se gond, ne engedj. Végülis nem veszel el tőle semmit, csak másként szeretnéd adni ugyanazt.
      Ha ez nem megy, akkor tényleg csak az marad, hogy elhagyjátok a szopit, ami sokkal nehezebb.

  • Eszi

    2020. november 27. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam szeptemberben kezdte az ovit, 3,5 éves. Egyik nap meglátta az óvónő autóját reggel az ovi előtt és azt mondta, hogy ez nem jó, mert nem szereti őt. Ovi után este elmondta, hogy az óvónő szorosa megfogja a kezét és „megeteti”, megmutatja, hogy kell egyenesen tartani a kezét, mert szerinte nem tud enni. Azt követő nap pedig úgy jött ki az oviból, hogy az óvónő veszekedett vele, amiért nem tud rendesen pókjárásban menni, nincs hasizma, nem tud páros lábbal szökdelni, majd ezért összeköti a lábát, nem tud futni. A kisfiam ezeket a megjegyzéseket követően elsírta magát, ezért azt mondta neki, hogy menjen sírni a szőnyegre. Hozzáteszem a kisfiam elég érzékeny, itthon nálunk nincs büntetés, nem volt soha szőnyegre küldve, mindent megbeszélünk. Másnap reggel már az volt az első kérdése, hogy lesz-e ma az az óvónő és lesz-e torna. Egyébként 2 éves kora óta futóbicózik, itthon sokat versenyezünk, akadálypályázunk, szeret szaladgálni. Sőt, amikor más tartotta a tornát, kifejezetten fel volt dobva, hogy mennyire jó volt a tornaóra. Sajnos olyan is előfordult már, hogy bepisilt az oviban, mert azt hallotta az óvónőtől, hogy nem lehet kimenni pisilni, ezért nem mert szólni. Kisfiam 2 éves kora óta szobatiszta éjjel is, nem szokott ilyen előfordulni. Mikor rákérdeztem, azt mondták, hogy a kicsiknek ki lehet menni, csak a nagyok közül van, aki hobbiból jár, azért nem lehet kijárkálni. És lefekvés előtt sem szabad kimenni, mert akkor mosnak fel vegyszeres vízzel. Nem szeretnék okoskodó szülő lenni az óvónővel szemben, de azt sem szeretném, ha emiatt szorongás, félelem alakulna ki a gyerekben. Mit tegyek/illetve kell-e tennem valamit ebben az esetben? Köszönöm előre is a választ.

    • Vida Ágnes

      2020. november 29. vasárnap

      Mindenképpen beszélj az óvónőkkel, ezek megengedhetetlenek egy gyerekkel szemben és egyébként etikai szabályba is ütközik ilyet mondani egy gyereknek! Ha nincs változás mihamarabb kerüljön másik csoportba vagy menjen más óvodába!

  • Fanni

    2020. november 27. péntek

    Kedves Ági!
    Teljes kétségbeesés határán vagyok…remélem tudsz nekem segíteni!
    Van egy 19 hónapos kisfiam Ákos és egy 3 hetes.Ákos miatt teljesen el vagyok keseredve…sajnos a terhességem 28.hetétől veszélyeztetett voltam a kistesóval,így nagymamák segítettek napközben,illetve a délutáni és az esti altatást apa oldotta meg. Ez az időszak három hónapig tartott.Ákos jól vette az akadályt,szeret a nagymamákkal lenni,az apukájáért meg rajong…viszont tőlem teljesen eltávolodott. Ha volt segítség semmit nem engedett,még kezet mosni vagy cipőt ráadni sem. Miután már a szigorú fekvést feloldották,próbálkoztam közelebb kerülni hozzá,sok hiszti és tiltakozás után,valahogy csak belátta,hogy én vagyok vele…egy darabig…
    Egy hetet tudott a párom itthon maradni,utána már dolgoznia kellett mennie,nem engedték a home office-t. Azon a héten,amikor még apa itthon volt engedte,hogy elaltassam délután,de egy óra elteltével felébredt és hiszti rohamot kapott,nem érhettem hozzá,ha kivettem a kiságyból folyamatosan ütött,csípett,rugdosott…csak az apjának nyugodott meg.
    Sajnos a héten,amióta már dolgozik és nincs itthon a párom már az altatást sem engedi…teljesen ellenkezik,pedig minden úgy csinálok,ahogy eddig,de csak ütlegel…mivel a héten anyum tudott még segíteni,neki elaludt,de engem egyáltalán nem fogad el…
    Nem tudom hol rontottam el,pedig amíg veszélyeztetett is voltam,próbáltam játszani vele,vagy én etettem,meséltem,hogy valami kapocs megmaradjon…Mit tudok tenni,hogy segítsek neki és változtassak ezen?
    Próbáltam mindent…egyszerűen nem hajlandó megnyugodni nálam…megmondom őszintén már azt is,hogy betettem az ágyába és ültem a fotelben,de csak sikít,üvölt,nem tudom megnyugtatni…
    Amennyiben úgy látod,hogy jobb lenne erről ,személyesen’ is beszélni,nyitott vagyok a skype-os fogadó órára is,csak valahogy tudjak segíteni,legyen valami iránymutatás mivel ártok,mivel nem!
    Nagyon köszönöm a segítségedet!

    • Vida Ágnes

      2020. november 29. vasárnap

      Nem rontottál el semmit, csak abban a három hónapban önállósodnia kellett, függetlenednie tőled és mivel még kicsi, nem tudja kezelni ezt a helyzetet és elmondani az érzéseit, ezért hisztizik. Ő ezzel meséli el, hogyan érzi magát. Ha sokat leszel megint vele, elkezd majd nálad is másként viselkedni. Próbáld meg, hogy nem ugyanúgy altatod, mint Apa vagy a nagyszülők, hanem pl. magad mellé fekteted a nagyágyon és mesét olvasol neki vagy más módon, így ezt a különleges új módot hozzád fogja kötni és ez segít az érzelmei feldolgozásában is.

  • Molnár Gabriella

    2020. november 13. péntek

    Kedves Ági!

    27 hós kislányom megváltozott alvási szokásaival kapcsolatban szeretném a segitséged kérni.
    Kislányom 2 hetes kora óta velünk alszik. Születése óta igény szerint szopizik. Eddig nem volt gond az elalvással, de kb. 1 hónapja sajnos minden megváltozott. Azt kell tudni róla, hogy csecsemő korában is rendszeresen 9-10 óráig aludt délelőtt és ez mostanság is így van. Bár a változás miatt már korábban ébresztem. Délután max. 1 órát alszik. Általában 15:00-15:30-ig. Eddig max 22 órakor elaludt. De ez az elmúlt hetekben annyira kitolódott, hogy általában 23 óra körül alszik el. De volt már arra példa többször is, hogy éjfélkor vagy 0:30kor aludt el rettenetesen nagy hiszti után. A legszembetűnőbb az volt, hogy nem akart a hálószobában maradni. Mindenáron a nappaliban akart lenni és ott játszani az éjszaka kellős közepén. Majd ott aludni. Több alkalommal ott is ragadtunk és végül ott aludtunk. Ahogyan fent már említettem is, rettenetes nagy hisztiket csap. Akkor szinte semmivel sem tudjuk megnyugtatni. És persze nem is nyugszik meg míg el nem éri a cèlját. Sokszor van, hogy nem engedünk neki de akkor képes 1 órahosszáig is sírni. Az elmúlt időszakban többször volt rekedt is emiatt a nagy sírások miatt.
    Azt szeretném kérdezni, hogy mi lehet ennek a változásnak az oka és hogyan kellene kezelnünk ezeket a szituációkat. Van e valami megoldás, ami segítene, hogy visszatèrhessünk a jól bevált régi napi ritmusunkhoz?

    Nagyon köszönöm válaszod!

    Üdvözlettel

    Molnár Gabriella

    • Vida Ágnes

      2020. november 14. szombat

      Ezen csak úgy tudsz változtatni, hogy reggel elkezded korábban kelteni 1 héten át minden reggel ugyanakkor. Nagyjából 1 hét kell, mire a bioritmus átáll és a nappali alvás is korábbra csúszik és így az esti lefekvés is korábbra tolódik. Addig lehet, hogy néha ugyanakkor fog lefeküdni este, vagy délután nem álmosodik el hamarabb. Segíthet, ha délelőtt sokat vagytok a szabadban, mert ez segít jobban elfáradni és este is kimehettek még egy sétára (a sötétben is)

  • Kitti

    2020. november 13. péntek

    Kedves Agnes,
    majdnem 28 honapos kislanyom meg cicizik. Nincs baj ezzel, szeretnem, ha o valasztodna el, amit oszinten el sem tudok kepzelni ebben a pillanatban!:) Cicizve alszik el, ciczik, ha meguti magat, cicizik, ha megijed, ciczik, ha felebred a delutani szundibol, de csak akkor, ha otthon vagyunk. Mashol nem (szerencsere):)!
    Ami zavar, az a plusz 15 kg, ami rajtam van a szules utan. Nekem ugy sikerult elkezdeni egy fogyokurat, ha csinaltam egy-par kaposztaleves kurat (egy hetes es minden nap mast lehet enni a leves mellett, sok zoldseg es gyumolcs).
    Szoval, azt szeretnem kerdezni, ha elkezdem ezt a fogyozast, akkor biztos elapad-e a tejem? Ez mennyire hat majd ki a lanyomra, es csinaljam-e vagy inkabb varjak? Nagyon szeretnek lefogyni!Nagyon zavar, de a termeszetesen a kislanyom az elso :)!
    Koszonom es elnezest az ekezet nelkuli emailert, de kulfoldrol irok.

    • Vida Ágnes

      2020. november 14. szombat

      A tej csak koplalás hatására marad el, ha sokat iszol és mellette gyümölcsöt-zöldséget eszel, akkor nem fog elapadni a tej, ráadásul ő már 28 hónapos, ezért neki a szopi inkább biztonságérzetet jelent, lelki igény, tehát ha kicsit csökkenne is a tejmennyiség, attól még ugyanúgy tud szopizni tovább.

  • Luca

    2020. október 23. péntek

    Kedves Ági!

    Két éves kislányom viselkedésével kapcsolatban szeretnék kérdezni, nagyon el vagyok keseredve. Szeretetben neveljük férjemmel, első gyermek, a tesó érkezéséig semmi probléma nem volt. Júliusban született meg a kisöccse, örült mikor hazaértem, sokáig összebújtunk, nagyon szoros volt a kapcsolat. Egy hetet töltöttem kórházban, túlhordás miatt be kellett feküdnöm, addig apa altatta. (előtte mindig csak velem aludt el) Nagyon hiányoztam neki, vacsora közben mindig sírásban tört ki. Kezdettől érdekelte a kisöccse, simogatni akarta állandóan, de mikor felvettük vagy szoptattam nagyon sírt, ez két hónap alatt elmúlt. Nagyon türelmesen kezeltük, de apa több időt töltött vele, illetve volt segítségünk, a nagymamák egy hónapig itt voltak nálunk. Apa mikor már otthon voltam, az első hétben, mondván, hogy könnyebb legyen nekem később, ő altatta. Ebbe nagy nehezen belementem, de fájt, többször mondta neki, hogy anya nem tud jönni, a kisöcsédet altatja. Megkértem a férjemet, hogy ezt ne mondja többet, mert úgy hangzik, mintha rám nem számíthatna. Azóta is haragszom emiatt a férjemre. Azóta apát hívja, hogy altassa, vagy mondta már azt is napközben (a délutáni alvásakor) , hogy anya menjen el, apa jöjjön. Ha sok időt tudok vele együtt lenni, akkor engem hív este, de utána hívja apát is. Férjem szerint azért csinálja, mert hiányzok neki, de én félek, hogy megtört a szoros kapcsolatunk a tesó miatt. Mit tudok tenni, hogy visszatérjen a régi szoros kapcsolatunk?

    Köszönettel:

    Luca

    • Vida Ágnes

      2020. október 24. szombat

      A változásoktól önállóbb lett a kislányod, de nem kell aggódnod, azért, mert apával könnyebben alszik most el és ehhez a szokáshoz ragaszkodik, attól még szeret téged és kötődik. A gyerekek ebben a korban nagyon ragaszkodnak a biztonságot nyújtó rutinokhoz, ezért kéri most alváshoz apát, ennek nincs különösebb jelentősége a kötődés szempontjából, egyszerűen csak így szeret most elaludni.

    • Sütőné Kósa Zsuzsanna

      2020. november 13. péntek

      Kedves Ági! Nem kérdés,téma ajánló. Egy videóban beszélne arról hogyan tudunk kialakitani egy jól működő napi rutint több gyerekkel? Nálunk nem rutin van hanem káosz. 5 éves 2 És májusban születik a pici tesó. Pár tanácsot szívesen hallanék. Köszönöm szépen.

      • Vida Ágnes

        2020. november 14. szombat

        Köszönöm a javaslatot!

  • Anett

    2020. október 23. péntek

    Kedves Ági!

    1hónapos kislányom van és minden este fürdetés után sír és 4óra múlva hagyja abba. Egy kicsit eszik, aztán egy kicsit alszik de mindíg felriad és sír. Fürdetés 18:30kor van de már próbáltuk hamarabb is és később is. Egyik se vált be. Altalában 23:30kor alszik el, addig sír. Reggel 10ig alszik addig négyszer kel fel. Azután eszik kicsit játszunk aztán 1 óra alvás és utána ilyen 14:00körül séta 17:00ig. Azután cicizik, játék és fürdetés és utána megint a szokásos hiszti. Nem hasfájós csak néha. Már nem tudom mit tegyek. Mindent kipróbáltam. Nem tud elaludni. Ha dajkálom úgy se jó, ha kocsiba ringatom akkor is nagyon sír. Ha pelenkázom akkor abba hagyja a sírást. Utána megint elkezdi. Megnyugtatás képpen adnék neki cicit de azt se fogadja el, kiköpi. De a végén cicin alszik el, mikor letelt a 4óra hiszti.
    Előre is köszönöm a válaszod.

    • Vida Ágnes

      2020. október 24. szombat

      Ez egy ún. alkalmazkodási zavar, ami 3-6 hetes kor között gyakran előfordul. A hosszas nyűglődés egyik oka, hogy ő még ilyenkor nem tud elaludni, ugyanakkor ahhoz még kicsi, hogy hosszan ébren legyen. Már kezdi megtanulni, mikor van a nappal és az éjszaka, de még nem tud elég hosszan ébren lenni. Kicsit el is van csúszva a bioritmusa. Nála 23:30-től reggel 10-ig tart az éjszaka. Most azzal tudsz neki segíteni, hogy reggel elkezded hamarabb ébreszteni, de csak egy kicsivel (az óraátállítás most segíteni fog ebben, mert ami eddig 10-kor volt, az 9-kor lesz, tehát eleve 1 órával korábbra csúszik az egész napirend). Este így eleve 22:30-kor fog elaludni, de hogy kialakuljon az esti rutin, ezért érdemes közvetlenül fürdetni 21:45 körül. Az esti nyűglődésen segíthet, ha sokszor megkínálod cicivel, mert így kicsit tud pihenni a cicin és nem lesz annyira túlfáradva, plusz jobban jóllakik estére. Néha ilyenkor este emésztési gondok is hozzájárulnak a nyűgösséghez, mivel ő még nem mozog eleget, de ilyenkorra már nagyon tele vannak a belek, ha húzogatja a lábát és nagyon sír, szokott segíteni, ha hanyattfekteted, a két térdét felhúzod a pocakjához és lassan kifelé körözteted a combjait úgy, hogy a térdei a pocakját érintsék, ez általában segít pukizni vagy kakilni. Ha nagyon nyügi, segíthet a hordozás is. Ne akard ilyenkor már elaltatni, csak segíts neki átvészelni az estét a fürdetésig. 1-2 héten belül tapasztalni fogod, hogy már könnyebb lesz, mert egyre hosszabban tud majd ébren maradni és kialakul nála az esti rutin (fontos, hogy a fürdetés közvetlenül a lefekvés előtt legyen, ne legyen már utána játék, csak öltözés és evés, aztán fekvés). Ha ez már kialakult, akkor 3-4 hét múlva megpróbálhatod kicsit korábbra hozni az esti lefekvés idejét. Ezt úgy tudod megtenni, hogy 4-5 napon keresztül folyamatosan minden reggel 30 perccel korábban kelted és ezzel a teljes napirend 30 perccel korábban kezdődik. Mindig kell 4-5 nap, mire rendeződik a napirend és átáll a kicsi 30 perccel korábbra, addig előfordulhat, hogy még a régi időpontokhoz ragaszkodik és ébresztgetni kell a nappali alvásokból is. Ha sikerült 30 perccel korábbra hozni a napirendet, akkor várj 1 hetet és utána lehet megint 30 perccel korábbra hozni az egészet újabb 4-5 nap alatt.