Visít, amikor betesszük az ágyba

A korábban jól alvó baba most sír, amikor lefekteted. Az újszülött bárhol alszik, csak a kiságyban nem. Mi lehet a gond? Talán utálja az ágyát? Vagy valami mással? Mit lehet tenni?

1. Nem érzi magát biztonságban, ha nincs testközelben

Az újszülöttnek az ösztönei azt diktálják, hogy testközelben van biztonságban. Számára a szülei közelsége az életbenmaradást jelenti. Ha nincsenek testközelben, azonnal bekapcsol a „jelzőrendszere” és sír. Vannak olyan nyugodtabb babák, akiket csak úgy le lehet tenni és nyugodtan nézelődnek, ez részben a baba veleszületett temperamentumából fakad, részben abból, mit tapasztalt a világból, mennyire válaszkészen fordultunk felé.

A szülés traumája után a babák egy része nagyon fáradt, ezért pár napig főként csak alszik és csak ezt követően kezdenek el nyugtalankodni, mások viszont kezdettől éberek és nyugtalanabbak lehetnek. Ha igyekszünk igény szerint etetni őket, ha annyit lehetnek karban, ölben, kendőben, azaz testközelben, amennyit csak lehetnek:

 • könnyebben feldolgozzák a külvilág kellemetlen ingereit (zajok, fények, hőmérséklet, éhség, fájdalom stb.),
 • hamarabb átveszik a mi ritmusunkat és megtanulják, mikor van a nappal és az éjszaka,
 • kialakul benne a világba vetett alapvető bizalom, a biztonságérzet, ezért kevésbé lesz nyugtalan, sírós,
 • mi is jobban fogjuk tudni mikor mire van szüksége, mikor mit jelez, könnyebben ráhangolódunk a babára.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ne aludhatna a baba kezdettől a maga ágyában, azonban a nap többi részében tartsunk sokat magunk mellett, legyünk válaszkészek, hogy meg tudjuk figyelni, mi az a pont, amikor már tényleg álmos, hiszen hiába teszed le a kiságyba, ha ott nem tud aludni.

2. Ha leteszem az ágyba, nyugtalanná válik és felébred

Gondolj bele, ő a világ legbiztonságosabb helyén van éppen: anya karjaiban. És akkor csak úgy leteszik. Te azt várnád, hogy mozdulatlanul aludjon tovább, ő azonban még fészkelődik, keresi a helyét, sírdogál. Tudni kell, hogy a babáknál természetes, hogy az ágyba letéve kicsit még fészkelődnek, mozgolódnak, „altatják magukat”.

Ha a babád hanyattfekve alszik, ez nehezebb lehet, mert olyankor jobban megzavarják a fények, megijedhet a saját mozgásától is (ő 9-10 hónapos korig még nincs tudatában annak, hogy ami előtte csapkod az a saját keze, ezért megijedhet tőle), illetve gyakori, hogy ösztönösen hátrakapják ilyenkor a kezüket ölelést keresve (Moro-reflex) és ettől megijednek, majd sírni kezdenek. Ha ragaszkodsz a hanyatt altatáshoz, segíthet, ha a babát hálózsákban altatod, amiben nehezebb mozogni, egy takaróba csomagolod pólya-szerűen (de nem túl szorosan) vagy rugalmas pólyát használsz (pl. Minimo Baby).

Hanyattalvó babáknál az ingerek kizárásában segíthet a kiságy fölé szerelt baldachin (vagy ennek hiányában egy tetrapelust is a kiságyra szerelhetsz csipeszekkel, de ügyelj rá, hogy a baba ne érje el!)

Ha hasonfekve alszik a baba, akkor eleve kevesebb nehézséget szokott okozni az altatás. Ilyenkor lefektetve a kicsi néha fészkelődik, forgolódik, nyögdécsel, ilyenkor keresi a helyét. Nem kell kivenni őt, várd meg, amíg befészkeli magát, ha nyugtalan simogasd a hátát vagy csak legyen rajta a hátán a kezed, hogy érezze a közelségedet, ettől megnyugszik.

Az is előfordulhat, hogy olyankor teszed le aludni, amikor még nem álmos, vagy épp ellenkezőleg: annyira túlfáradt, hogy már túlpörgött. Az első esetben azt tapasztalhatod, hogy vagy egy kicsit ellazul a baba, de aztán éber lesz és játszani akar. Ahhoz, hogy el tudjon aludni, szükséges, hogy akkor kerüljön ágyba, amikor már tényleg álmos és legyen rendszeresség az életében, tudja, hogy a kiságyban aludni kell és mikor van itt az alvásidő. Ha néha itt, néha ott alszik (mondjuk délelőtt a babakocsiban, délben a hintában, délután a kiságyban), ha a kiságyba teszed be játszani is, ha összevissza altatod és nem figyeled a saját ritmusát, hogy mikor álmosodik el, annak hosszantartó altatás és huzavona a vége, valamint az, hogy fogalma se lesz a babának mit kéne csinálnia a kiságyban, ezért sír.
Túlpörgött állapotban pedig azt tapasztalhatod, hogy nem akar elaludni, pedig már majd lecsukódik a szeme, továbbra is pörög, bohóckodik vagy csak sírdogál, de közben 1-1 felpörgött időszak között az álmosság jeleit mutatja. Ennek a megoldásáról itt írtam.

3. Valami megijesztette és most arra „emlékszik”

Ha korábban jól elaludt a babád a kiságyban és most egyik napról a másikra megutálta, annak gyakran az áll a hátterében, hogy valamitől megijedt a kiságyban. Az egészen kicsiknél (6 hónapos kor előtt) ez lehet egy Moro-reflexes eset (amikor felriadt, fellépett az ölelő-reflex, de nem volt ott senki, aki viszonozta volna), 3-4 hónapos kortól az érzékszervek érzékenyebbek lesznek az ingerekre, ilyenkor előfordulhat, hogy valamilyen erősebb zaj vagy fény ijesztette meg, később a fogzás okozta fájdalom okozhat hirtelen felriadást és még sorolhatnám a lehetséges okokat. A lényeg, hogy valami miatt felriadt a baba álmából, megijedt és most a kiságyat ezzel a félelemmel azonosítja.

Ez nem valamiféle „babahóbort, inkább olyan érzés a kicsi számára, mint egy gyereknek, amikor valami ijesztőt lát pl. a sötét ablakban és többé nem mer arrafelé menni, vagy akár egy felnőttnek, aki lát egy ijesztő filmet és többé nem meri megnézni.

A rossz emléket idővel elfelejti, addig legyél vele nagyon türelmes, dédelgesd, babusgasd, biztosítsd róla, hogy az ágy alapvetően biztonságos hely. Ha nagyon nem megy, segítséget nyújthat az együttalvás is, vagy ha ez nagyon nem megoldható, akkor melletted aludjon el és csak, amikor már mélyen alszik, akkor tedd a kiságyba.
Néha segít, ha megváltoztatod a körülményeket, pl. átrendezed a szobát és a kiságy máshova kerül vagy lecseréled a kiságyat egy bölcsőre (fél év alatti és még nem kúszó-mászó babáknál)

4. Nem akar elválni

5-6 hónapos koráig a baba úgy gondolja, mindig vele vagyunk, ezért nem sír, ha anya elmegy otthonról vagy leteszi a kiságyba. Nagyjából fél éves kor körül, de legkésőbb 9-10 hónaposan már megjelenik nála az ún. szeparációs szorongás jelensége, amikor sírni kezd, ha anya kikerül a látóteréből és félelemmel tölti el az elválás élménye. Ez az időszak átmeneti jellegű, ami segíthet:

 • ha a babát apa teszi le aludni esténként, mert tőle könnyebb elválni,
 • ha ott maradunk a kicsivel, megnyugtatjuk és megvárjuk, amíg elalszik,
 • 9-10 hónapos kortól már bevezethetünk alvósállatkákat is, amik segíthetnek a megnyugvásban és az elválásban, ezt a legtöbb baba nem fogadja el azonnal, úgy lehet hozzászoktatni, hogy minden egyes altatást a szokott módon végzünk, de odatesszük a kicsi mellé az alvósállatkát is, így hamarosan hozzászokik, része lesz az állatka is az elalvásnak,
 • sok babát megnyugtat, ha nem alvósállatkát, hanem anya egy tárgyát kapja meg, pl. póló, kispárna, ami „anya-szagú” (a biztonságra itt is ügyeljünk, a babának még nem kell párna az alváshoz, a túl nagy pólót pedig magára húzhatja, ezért inkább terítsük alá, mintegy lepedőként, a legjobb választás biztonsági szempontból talán egy kisebb kendő, amit 1-2 napig magunkon viselünk)
 • nagyobbaknál (1,5-2 éves kor után) már az is beválik, ha nem nagy látványos esti búcsút tartunk, ami megrémítheti a kicsit, hanem elmondjuk neki, mit fogunk mi most csinálni (anya elmegy zuhanyozni és felveszi a pizsamáját) és ő addig mit csináljon (pl. „Húnyd le a szemed és várd, hogy jöjjön az álommanó!”), ez így nem tűnik a kicsi számára olyan véglegesnek és könnyebben elfogadja.
 • ha a kicsi életében mostanában sok változás volt (testvér születése, költözés, betegség, bölcsi-ovi kezdés), akkor értelemszerűen anyásabb lehet és nehezebben válhat el, ilyenkor segíthet, ha több figyelmet fordítunk rá napközben, több anyaidőt kap, amikor dédelgetjük, babusgatjuk, így nagyobb az esélye, hogy nem este szeretné ezt bepótolni,
 • az együttalvás is megoldja ezt a problémát, hiszen így nem kell elválni egymástól 🙂

5. Tényleg az ággyal van a baj?

Olyan is előfordulhat, hogy tényleg az ággyal van a gond:

Az első 3-4 hónapban az ágy mérete okozhat a babának gondot, ebben a korban a kicsik még szívesebben alszanak az anyaméhez hasonlító szűkebb helyeken, mint például egy bölcsőben vagy mózeskosárban. Ezért van az, hogy sok baba a kiságyban nem, de a babakocsiban vagy az autós hordozóban jókat alszik. Elkerülendő, hogy ezekre rászokjon (később nehéz leszoktatni róla, amikor már kinövi őket, a hordozóban való túl hosszú ücsörgés pedig nem tesz jót a gerincnek) jobb, ha kölcsönzünk az első pár hónapra egy bölcsőt (hamar kinövik, a gyorsabb növésű babák 5-6 hónapos korra általában már nem férnek el benne, később pedig biztonsági okok miatt nem jó használni, mert a mozgékony forgó, felülő, mászó baba kimászhat és kieshet belőle). Ennek hiányában a rugalmas pólyázás is segíthet vagy egy nagy, stabil szivacsdarabbal beszűkíthetjük a kiságyat, hogy kuckósabb legyen.

A nagyon mozgékony babáknál előfordulhat, hogy nem túl nagy az ágy, hanem épp ellenkezőleg: túl kicsi. Éjszaka megindulnak és nekiütköznek az ágy oldalának, ezért aztán könnyen felriadnak. Ilyenkor segíthet, ha a kiságyat lecseréljük egy nagy járókára vagy a kicsi a földön egy nagy szivacson aludhat, ahol kedvére mocoroghat éjjel is (amikor már tud járni).

Ha a baba visít, amikor le szeretnénk tenni aludni, nem rossz szokásról van szó és nem szimplán nevelési kérdésről van szó és nem rossz szokásról, először mindenképpen az okokat próbáljuk megoldani és segíteni a kicsinek az elalvásban, mint mindenáron leszoktatni őt erről vagy „megnevelni”.

Ha szeretnéd megoldani gyermeked alvásproblémáját, itt tudok segíteni neked >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

35 Comments

 • Domokos Zsófia

  2019. június 10. hétfő

  Kedves Ágnes,
  3 hónapos kisfiunk napközben csak ringatva vagy hordozókendőben, esetleg hasunka fektetve alszik el, kocsiban, autósülésben nagyon ritkán, ha letesszük, sír, nincs szívem hagyni. Szeretnénk változtatni ezen, ezért ilyenkor mindig a kiságyába tesszük, egy szülőillatú rongyit is melléje teszünk (a fenti valamelyik technika alkalmazása közben), hátha szép lassan beválna. A Babapszichológia 283. oldalán olvasom, hogy 7-10 nap alatt talán sikerülhet a kiságyhoz szoktatni. A kérdésem: mekkora korában lehet ezt a leteszem-sír-felveszem-megnyugtatom-leteszem gyakorlatot kezdeni, hogy ne azt érezze, elhagyjuk, hanem „vegye a lapot”, mikortól fogja ezt már fel a baba?
  Előre is nagyon köszönöm a választ.
  Üdvözlettel,
  Zsófia

  • Vida Ágnes

   2019. június 16. vasárnap

   Fél éves kortól lehet elkezdeni. Addig azt tudod tenni, hogy a szokott módon elaltatod és amikor már mélyen alszik, leteszed a kiságyba (legalább 20 percet kell várni, addigra alszik olyan mélyen, hogy le lehet tenni). Ha felsír, akkor legyél ott mellette, simogasd, de ne vedd ki. Idővel bekuckózza magát és el tud aludni, ha te vagy a türelmesebb és kivárod. Az altatás kulcsa a biztonságérzet. A közeletekben biztonságban érzi magát, nélkületek nem, ezért most még kell neki ez a kis segítség.

 • Emese

  2019. március 06. szerda

  Kedves Ági!
  Szeretném a segítségedet és a tanácsodat kérni. Kislányom, most 4.5 hónapos. Kb. 4 hónapos koráig egyáltalán nem volt gond az altatással, könnyedén ellazult, elaludt (hason), és már 1 hónapos korától átaludta az éjszakákat (előtte csak azért nem, mert elég gyengén szopizott, nem akart nőni a súlya, és a gyerekorvos azt tanácsolta keltegessük 3 óránként). Nagyjából 2 hete náthás volt, nehezen aludt el a bedugult orra miatt. Ilyenkor este is sírva kelt fel, először megpróbáltuk ringatással megnyugtatni, de mivel ez nem ment, így ilyenkor megszoptattam, és kb. 3 perc után bele is aludt. Mostanra már meggyógyult, de az altatás rémálommá vált, küzd ellene.
  A napirendünk nagyjából úgy néz ki, hogy:
  – Hajnalban 4-5 körül felkel, ilyenkor szopizik egy nagyot, de bele is alszik. Le is szoktam tenni aludni,
  – Olyan 8-fél9 fele újra felkel, szopizunk, majd játék következik
  – Fél10-11 közül elfárad, ilyenkor elmegyünk sétálni, és a babakocsiban alszik is nagyjából fél1-ig,
  – Fél1-1 között megint eszik, majd játék, kb. 2-3 fele álmosodik el, amikor is megint alszik egy kicsit,
  – 4-5 körül kel, majd szopizik, aztán játszik, és itt is kb. 6-7 fele alszik el
  – 8-fél8 körül fürdetés, utána megszoptatom, ha belealszik egyből letesszük, ha nem, akkor apja sétálgat vele, majd végül alvás.
  Két problémánk lenne, mindkettő az alvással kapcsolatos.
  Az első, hogy még mindig felkel 1x éjszaka, kb. 2-3 óra körül teljesen önkívületbe üvöltve, de most már kisebb ringatással, és a szagelszívó hangjára szinte visszaesik az álomba. (pedig nem vagyok híve ennek a hajszárítóval aludjon el a gyerek, de hiába énekelek, attól csak dühösebben sír)
  A másik, hogy napközben alig tudjuk elaltatni, kész küzdelem az ellazulás. Amint csukódna a szeme, és megnyugodna, kipattannak a szemei, és ugyanazzal a keserves, teli torokból sírással el kezd sírni. Megvettem az álomba ringató praktikák könyvedet, és az alapján próbáltam meg diagnosztizálni, és megoldani a problémánkat, de be kell valljam, befürödtem. Nem igazán sikerült… 🙁 Azóta csak egyre jobban küzd ellene, már ha csak elkezdem ringatni, elkezd üvölteni, és sehogy sem tudom megnyugtatni.
  Kérlek adj javaslatot, hogy mivel kéne próbálkoznunk, mi lehet a probléma forrása? A fogai szerintem még csak mozgolódnak. A hasfájással sem volt sosem problémánk.

  • Vida Ágnes

   2019. március 10. vasárnap

   Az teljesen normális, ha egy 4,5 hónapos baba éjjel még felkel egyszer, mert éhes. Mivel jó baba visszaalszik cumival (de 1-2 hónap múlva amikor éberebb lesz, már nem fog), de valószínűleg jobb lenne, ha inkább megetetnéd, lehet, hogy akkor a hajnali szopi is elmaradna vagy későbbre tolódna, esetleg el is maradna.

   Napközben sötétíts be altatáshoz, csomagold be egy takaróba pólyaszerűen, de ne túl szorosan, dédelgesd, várd meg, amíg mélyen alszik és mélyeket lélegezz altatás alatt. A baba ugyanis érzi, ha már szeretnél „megszabadulni” tőle és gyakran ilyenkor felriad, ezért jó az, ha mondjuk százig számolsz és mindegyikre levegőt veszel és kifújod. Ha egyébként ő jól alszik fehér zajra, akkor nyugodtan altathatod fehér zajjal ez nem rossz szokás, szimplán csak az anyaméhre emlékezteti a babát és ezzel biztonságérzetet nyújt számára. Nappal is nyugodtan alkalmazhatod. Nem muszáj hozzá a szagelszívó, ha beírod a Youtube-on, hogy „baby white noise” egy csomó előre felvett altatáshoz használható fehér zajt használhatsz. Néha ehelyett beválik a susogás is.

 • Ibolya

  2018. szeptember 25. kedd

  Kedves Ági! Olyan problémám van hogy a kisfiam nem akar a kiságyába elaludni. Most tölti a 6 hónapot. 2 honapos kora ota, önálloan elaludt a kiságyába. Fel 8 kor fürdés..eves…letettem hasra…ha nem is mindjart aludt el…de elvolt..szopcsizott es utana végigaludta az ejszakat. Most viszont leteszem…és mar visít…van mikor már a levegőbe. Kiveszem…megnyugtatom…visszateszem…visít tovább. Oda veszem magam mellé…gügyög…mosolyog. .aztan megvarom hogy elaludjon es beteszem az agyaba…van hogy erre is felébred. Az éjszakat végigalussza, de nem szeretnèm ha ideszokna a mi ágyunkba. Régebben egyszer ugyan ezt csinalta egy hétig..de aztan visszaállt. Most viszont mar több mibt egy hete tart. Nem hasfájós. Nem tudom…mi vàltozhatott!

 • Klára Csőz

  2018. augusztus 26. vasárnap

  Kedves Ági!
  Köszönöm szépen a legutóbbi tanácsod, segített nekünk. A kicsink már 12hetes. A hasfajasa miatt kellett bevezetnunk pár rossz szokást, mert bármit bevetettünk hogy elaludjon:
  Este mellettünk alszik rugalmas polyaban, a kiságya a mienkkel egy szintbe van hozva. Este mellen alltatom el (befeküdve a kiságyába), így alszik 4-5 órát (itt-ott már volt 6-7, aminek nagyon örülünk), aztán ha éjjel felébred, akkor melléfekve megszoptatom, így alszik 2-3 órát, aztán a következő ébredéskor ugyanezt teszem és alszik meg 1-2 órát.
  Nappal alszik 4-5ször 35-45 percet. A nappali altatást úgy tudtuk csak megoldani, h kézben ringatjuk míg ellazul, aztán beletesszük a babakocsiba vagy Adamo szerű hintaba, amit még addig ringatunk míg teljesen elalszik. Tehát a kicsit két fajta módszerrel is altatjuk, ezeket fogadta el. Szeretnénk leszoktatni a ringatasrol és a mellen altatásrol is. Úgy gondoltuk h kis lépésekben haladnànk (Az álomba ringató praktikák c. könyved szerint). Először a nappali altatást változtatnának meg úgy, hogy a kézben ellazulás után (ami sajnos csak ringatassal történhet) leraknank a kiságyába, aztan csak énekléssel es hatsimivel altatnank el véglegesen. Ezt persze még mindig polyaba csarva tennénk, mert gyakran a saját mozgása ébreszti fel.A babánk nagyon aktív, nyugtalan, keze lába meg sem áll, meg akkor sem ha fáradt. Azt szeretnénk kérdezni, hogy ellazitani lehet e ilyen babát máshogy, vagy esetleg idővel ha ezt a módszert megszokja, akkor rövidül a kézben való ringatas ideje? Helyes az, h kézben való ringatassal lazitjuk el? Másik kérdésem az lenne, hogy az esti mellen altatásról csak akkor szoktassuk le, ha már a nappali módszer sikeres? Harmadik kérdésem pedig az, hogy szerinted mikor lesz a megfelelő idő a különköltözésre (amit azért szeretnénk, mert szerintem zavarjuk az álmát a mozgásunkkal)? Várjunk még addig, amíg el tud aludni magától? Vagy várjuk ki, míg többet fog aludni egy huzomban? Először a kisagyat válasszuk szét a mienktol, de még hagyjuk a hálószobában, vagy rögtön vigyük át a másik szobába?
  Csak szoptatom a kicsit, ébren maximum még csak másfél órát bír ki, etetnem pedig 2-2,5 óránként kell, ezért rövid ébrenléti és alvási ciklusai vannak.
  Előre is köszönöm válaszod. Klára

 • Zsuzsa Herman

  2018. július 02. hétfő

  Kedves Ági!
  A kisfiam 9 hónapos, a segitségedet szeretném kérni a tanácsodra van szükségem.Egy hete fel állt magától csak kúszik még nem mászik nem ül
  Már két hete az éjszakai alvással küzdünk,legkésőbb 9 kor már a kiságyában alszik,mi altatjuk nem alszik önnáloan de nem ez a gond, hanem el alszik és olyan 11 és fél 12 körül fel ébred meg szopiztatom vissza alszik egy kis ideig magam mellet hagyom, hogy aludjon vissza, mikor vissza tenném a kiságyba fel ébred és sir! Felveszem dédelgetem, vissza altatom megint fel ébred és újból sir!Ha felveszem semmi baja nincs , már a sirás is elmúlik ha ölben van!Ezt két hete igy játszuk el és csak a mi ágyunkban hajlandó elaludni és aludni, De ez nem volt igy a kiságyában aludt születése óta!KERESEM a megoldást vagy azt ,hogy hol hibázom. A szobáját át rendeztük, enni jól eszik a nap folyamán,még szopizik. mi lehet az oka, hogy nem akar a kiságyában aludni mostmár?

  Köszönöm a válaszod előre!

  Herman Zsuzsa

  • Vida Ágnes

   2018. július 07. szombat

   Nem a kisággyal van a baja, hanem az egyedülléttel. Veletek biztonságban érzi magát, egyedül a kiságyban viszont nem. Segíthet, ha az ágyát a tiétek mellé húzod, esetleg leszerelitek a rácsot és egy szintbe engeditek az ágyat, így veletek aludhat, de mégis saját ágyban.

 • Hajnalka Csordas

  2018. június 02. szombat

  Kedves Ágnes!
  A kisfiam 3 hetes. Igény szerint szoptatom,de legkésőbb 4 óránként . 3190 grammal született a kórházban lefogyott 2140 grammra és mostanra érte el újra a születési súlyát. Pár napja nagyon nyugtalanul alszik éjjel. Tekereg,nyög, erőlködik aztán alszik pár percet és újra kínlódik. Közben pukizik is. Nem sír. Adtam neki San simplex cseppeket is,de semmi. Próbáltam tornáztatni is,de csak percekig volt nyugodt. Mi ez a jelenség? Hasfájás vagy csak az emésztés bántja? Próbálom mindig bufiztetni szoptatás után,kisebb nagyobb sikerrel, mert gyakran cicin alszik csak el. Mit tehetnék, hogy jobb legyen? Így se ő se én nem alszunk. A kiságyba szoktatásról nem is beszélve, így pláne nem alszik ott. Válaszát előre is köszönöm! Egy kezdő anyuka.😀

  • Vida Ágnes

   2018. június 17. vasárnap

   Ebben a korban kezdődik a hasfájós időszak, valószínűleg ez bántja most. Még éretlen az emésztése, ez okozza, általában 3-6 hetes kor között tart ez az időszak. A Gripe Watert érdemes kipróbálni, valamint tornásztatni ilyenkor, mert a mozgás segíti a bélmozgásokat.

 • Hajnalka Csordas

  2018. június 02. szombat

  Kedves Ágnes!
  A kisfiam 3 hetes. Igény szerint szoptatom,de legkésőbb 4 óránként . 3190 grammal született a kórházban lefogyott 2140 grammra és mostanra érte el újra a születési súlyát. Pár napja nagyon nyugtalanul alszik éjjel. Tekereg,nyög, erőlködik aztán alszik pár percet és újra kínlódik. Közben pukizik is. Nem sír. Adtam neki San simplex cseppeket is,de semmi. Próbáltam tornáztatni is,de csak percekig volt nyugodt. Mi ez a jelenség? Hasfájás vagy csak az emésztés bántja? Próbálom mindig bufiztetni szoptatás után,kisebb nagyobb sikerrel, mert gyakran cicin alszok csak el.

 • Dhelia

  2018. május 10. csütörtök

  Szia!
  Nekem 9 hetes a kisbabám, igény szerint szopizik, és együtt alszunk. Egyenlőre mindhármunknak nagyon kényelmes ez a megoldás, nagyon szépen kialakult a „napirend” is. Tehát napközben evés, büfi, játék, és alvás (helyett újra evés, mert nappal a cicin alszik pár perceket, különben nem.) Este fürdés 6-7 között és utána 2-3szor ébred meg.
  A kérdésem az volna, hogy a nappali alvások azért ilyen rövidek, mert ha elalszik, hiába várok 20 prrcet, ha elmegyek mellőle azonnal megébred, mit lehet tenni? (Hason nem szeret lenni)
  Második kérdésem, mikor és hogy szoktassam át a kiságyba? Be fog zavarni, ha este áthozom szoptatni a saját ágyunkba? (A szobájába nincs még alkalmas fotel erre)

  Előre is köszönöm
  (Piciként én is rossz alvó és nagyon anyás voltam)

  • Vida Ágnes

   2018. május 12. szombat

   Azért ilyen rövidek a nappali alvások, mert még nagyon felszínes az alvása. Próbáld meg, hogy elalváskor megszoptatod, de utána mindig leteszed a kiságyba, hanyattalvós babáknál segít, ha besötétítesz a szobájában és egy rugalmas pólyába csomagolod vagy egy vékony takaróba pólya-szerűen így általában mélyebben tudnak aludni a babák. Szopi után, amikor bealudt tedd le, ha sír, maradj mellette, simogasd, ha nagyon sír, vedd ki, nyugtasd meg, de aztán tedd vissza. Most még hamar meg fogja tanulni, hogyan aludjon a kiságyban, később ez sokkal nehezebben fog menni.
   Az nem zavar be, ha éjjel a ti ágyatokban szoptatod.

 • Elvira

  2018. május 08. kedd

  Szia Ági! A kisfiam 4hetes lesz pár nap múlva. Próbáltam a leirt módszerrel el altatni de még egyszer sem sikerült. Mindig sírva fakad pár perc után, olyankor simogatom de az nem elég még jobban sír és ilyenkor ki veszem meg vigasztalom és vissza teszem de újra sírni kezd. Párszor meg ismételjük ezt de sikertelenül. Ilyenkor a hasamon 5perc alatt elalszik. Szerintem még vágyik a test közelségre. Még meddig hagyhatom így el aludni?

  • Vida Ágnes

   2018. május 09. szerda

   Mivel még nagyon picike, természetes, ha inkább testközelben nyugszik meg jobban. Ha így gyorsan elalszik, hagyhatod neki. Segíthet az is, ha altatáskor egy takaróba csomagolod pólya-szerűen vagy hasonfekve altatod.

 • Reni

  2018. április 09. hétfő

  Kedves Ágnes!
  Fiam 5 hónapos, kezdettől fogva kellett neki egy kis átmenet a játékidő és az alvás között, amit úgy oldottam meg, hogy a szoptatós fotelben összebújtunk egy kicsit, majd kb. 5-10 perc múlva beraktam a kiságyba, és ujjszopival elaltatta magát. (Enni mindig az ébredredést követően kap) Egy pár napja viszont ha „észreveszi” hogy altatni próbálom, teli torokból üvölteni kezd, a fotelben sem nyugszik meg, ha rá is talál az ujjára, pár másodperc után kikapja, és üvölt tovább. Ilyenkor sétálok vele egy kicsit, majd újra fotel, és többszöri próbálkozás után elalszik. Általában 3, 3 és fél órát van ébren, úgyhogy biztos álmos már. Próbáltam az ágyban altatást is, de ő annyira aktív baba, hogy a hasonfekvést kihívásnak tartja, azonnal emeli a fejét és kúszna, és ha elfárad inkább sírni kezd, ha háton rakom le, akkor meg egyből hasra fordul. Tudnál nekem tanácsot adni, hogy mi váltothatott, ami miatt ilyen nehézzé vált a nappali altatás? Este lerakom, és ujjszopival magától elalszik, és ha ébren van, akkor is egy jókedélyű, nevetős és nagyon aktív, mozgós baba. Fogak még nincsenek, és a nyálzáson kívül nem is látom jelét, hogy jönnének. A válaszodat előre is nagyon köszönöm.

  • Vida Ágnes

   2018. május 19. szombat

   Ahogy az idegrendszer fejlődik, a baba egyszercsak elkezd sokkal éberebbé válni, mint korábban, ezért tiltakozik az elalvás ellen. Segíteni szokott, ha teljesen besötétítesz az altatáshoz és igyekszel minden zavaró ingert kizárni, így kicsit könnyebben szokott menni.

 • Zsuzsi

  2018. április 02. hétfő

  Kedves Ágnes!
  Az alábbiakban szeretném a segítséged kérni.
  Kisfiam most múlt egy éves. Néhány hónappal ezelőttig (az esti szertartás után: fürdetés, szopi, ének) elaludt egyedül az ágyában. Aztán pár hónapja megbetegedett, és nem akart egyedül elaludni, ezért a betegségre való tekintettel esténként kézben altattuk el. Azóta viszont teljesen felborult az esti alvás: ha a férjem viszi, akkor ő az esti szertartás után berakja az ágyba, ahol általában eljátszik az alvó állatkával, viszont amint a férjem megpróbál kijönni a szobából, elkezd sírni. Ha én viszem, akkor még rosszabb a helyzet: az ölemben megnyugszik, ráfekszik a vállamra, viszont amint megpróbálom berakni az ágyba, egyből sírni kezd. A szobából már meg sem próbálok kijönni. A délutáni alvásnál hiába álmos, akkor is, ha leteszem az ágyba, azonnal felpattan, jatszik egy darabig, és ha megunja, sírni kezd, így akkor is csak kézben tudom elaltatni. (Az elmúlt pár napban egyébként már a férjem se tudja letenni az ágyba este, így hagyni szokta, hogy az ölében aludjon el. De ez csak pár napja van így.)
  Milyen tanácsod lenne a fentiek megoldására, mert nem szeretnénk, hogy sírva aludjon el, de ez sem tartható hosszú távon.
  Nagyon köszönöm!

  • Vida Ágnes

   2018. április 04. szerda

   Ebben a korban sok baba elkezdi jelezni elalvás előtt, hogy nehéz elválni anyától-apától, ezért sírnak. Altatáskor tedd le a kiságyba, de maradj mellette, nyugtasd még akkor is, ha sír, idővel rájön, hogy nincs mese, aludni kell. Mivel ilyenkor nem magában sír, ez nem okoz gondot, mert ott vagy vele, nyugtatod, nem hagyod magára. Ha így teszel, pár nap múlva már nem lesz olyan hosszú a sírás.

   • Zsuzsi

    2018. április 05. csütörtök

    Köszönöm a választ. Így fogom csinálni. És ha így már jól haladunk, hogyan vegyük rá, hogy ne kelljen végig bent maradni vele a szobában, amíg el nem alszik? Mert most ahogy megpróbálunk kijönni, azonnal felsír. Csak ha már teljesen álomba merült, akkor tudjuk ott hagyni. Előre is köszönöm!

  • Edina

   2018. április 23. hétfő

   Kedves Ági! Nagyon koszonom a cikkeidet, tanacsaidat. Sok segitseget adtak mar nekem. Most azonban van nehany problemam, amelykre sehol sem talalom a valaszt. Nagyon kerlek, segits! A kislanyom most 6 honapos. A hozzataplalast epp most fogjuk kezdeni, s pentek ota kinn van 1 foga.3 honapos koratol bugyolaltuk ejszakara, mert elkezdett csapkodni, rugkapalni ejjel, amire mindig felkelt. bugyolalva viszont jol aludt, ejjel max 2szer kelt, akkor is inkabb csak hajnalban, s szoptatas utan azonnal bealudt. Mindig igeny szerint szoptattam, ejszaka sose volt gond, szepen visszaaludt.Mivel azonban egyre melegebbek vannak, ugy gondoltuk, elhagyjuk a bugyolalast, mert beizzadt ejjel, s mar eleg nagy is, gyakran kiszabaditotta magat belole. Igy 2 hete szenvedunk. Allandoan ebred, csapkod, verdes, rugdos, hason aludni nem akar. A minimotol akartuk rugalmas polyat rendelni, de mar nem gyartanak.Jon a foga is, ezt kezeljuk. Parasitunk is, bar talan lassan azt is el kellene hagyni, mivel mar nincs futes, de felek, hogy akkor a parasito keltette hatterzorej fog neki hianyozni. Nem kellene tudia csendben elaludni/aludni, bugyolalas nelkul? Valamit elrontottunk, hog nem szoktattuk hozza? Napkozben 3szor alszik, de mindig csak fel orat,szopi kozben elszunnyad, majd a kisagyaba teszem.Mostanaban ez se mindig sikerul, pedig mar 3 orat van ebren, mert barmilen kis beszurodo feny felkelti a figyelmet, s akkor mar nem akar szopizni, nem akar aludni.Ilyenkor a hatamra kotom, s ha elalszik, leteszem, vagy babakocsizni viszem. Reggel azon igyekszunk h 7ig ne keljen fel, igy ha elobb kelne, addig szoptatom. 7 es 9 kozott kel valamikor, a napirend is ennek fuggvenyeben tolodik. Jol van ez igy? Nem kellene megszoknia hogy azonos idoben keljen? Mit csinalok rosszul? Nagyon félek, hog mi lesz kesobb, mikor mar nem lesz tejem vagy jon a tesó, s el akarom választani: hogy fogom elaltatni vagy visszaaltatni, mivel se cumit se cumisuveget nem fogad el? Ehhez meg hozzajon, hogy eddig a mi agyunk mellett aludt a sajat agyaban, ugy, hogy levettuk a kisagy oldalat. Most viszont mar forog, ezert hamarosan fel kell rakni a racsot, s eltenni mellolunk (sajnos nem tudjuk mas szobaba rakni). Felek, hogy ez is megzavarja majd. Kerlek, adj tanacsot, senki nincs, akihez erdemben fordulhatnek. nagyon koszonom.

   • Vida Ágnes

    2018. április 28. szombat

    Lehet kapni vékony nyári hálózsákot is, ezt érdemes beszerezni, de azt is meg lehet próbálni, hogy egy babalepedőbe vagy nagyobb tetrapelusba csomagolod be altatáshoz.
    Nappal lehet, hogy lassan már áttérne a kétszeri alvásra és csak később aludna el, mint eddig, ezért nem tud a megszokott időpontban könnyen elaludni.
    Az ébredés nem mindig van azonos időpontban, ez normális.
    Még kicsi ahhoz, hogy a szoptatás elhagyásán gondolkodj. Ebben a korban fél-1 év alatt rengeteget változnak a kicsik.
    Ha a kiságya ugyanúgy a szobátokban marad, nem fog gondot okozni a rács felszerelése.

 • Iván Beáta

  2018. március 12. hétfő

  Kedves Ágnes!

  A következő kérdéssel fordulok hozzád: kislányom két és fél hónapos, ezidáig nagyon szépen altatta magát a kiságyban, mostanában viszont némi segítségre szorul az alváshoz. Mi okozhatja ezt a „visszaesést”? Az utóbbi idöben a hajnali (5 órai) etetés után pedig olyan aktiv, hogy gyakorlatilag lehetetlen bevarázsolni a kiságyba. Játszani nem szeretnék vele ilyen korán, mit javasolsz, hogy lehetne elérni, h etetés ( büfi, és peluscsere) után visszaaludjon. Korábban (télen) ezzel nem volt gond. Most hamarabb világosodik, ez lehet az oka ? A kislányom egyébként az esti altatás után hajnalban kel fel egyszer. Lehet h tényleg kipihent? Mit tanácsolsz, nekem azért korai ez a hanali műszak. Előre is köszönöm a válaszod.

  • Vida Ágnes

   2018. március 15. csütörtök

   Ez nem visszaesés. Pusztán arról van szó, hogy eddig sokkal kevesebbet fogott fel a külvilág ingereiből, most viszont már többet hall és lát, ezért nehezebben lazul el elalvás előtt.

   Ha hajnalig folyamatosan alszik, akkor lehet, hogy tényleg kipihent ilyenkorra. Esetleg megpróbálhatod, hogy ha nincs kaki, csak eteted és etetés után visszateszed aludni, mert a peluscsere is felébresztheti.

 • Ambrusné Zsuzsi

  2018. március 10. szombat

  Kedves Ágnes

  A segítségét szertném kérni, kisfiam 3 hónapos múlt és egyik pillanatról a másikra történt, hogy nem marad meg az apjánál, sőt ordít ha hozzá ér. Nagyon jó volt eddig a kapcsolatuk, együtt fürdettük, rendszeresen játszott vele és altatta is. Egyik nap még minden rendben volt, másnap már ordított, ha kézbe vette, megérintette.Ez napok óta így megy.
  Mi történhetett? Hogyan tudnánk megoldani a helyzetet?
  Előre is hálásan köszönöm!

  • Vida Ágnes

   2018. március 11. vasárnap

   Ez a dolog nem arról szól, hogy ne szeretné apát, hanem arról, hogy eddig (ahogyan minden újszülött) nem tett különbséget anya és mások között, most viszont már felismeri, ha az, aki a kezében tartja, nem anya, de mivel ő még nem tudja, hogy ha nem anyánál van, attól még anya sem tűnt el és ő biztonságban van, ezért sír, mert az ösztönei azt diktálják, ha nincs ott anya, akkor ő nincs biztonságban. Ez átmeneti állapot, ami magától is elmúlik 1-2 hét alatt, addig azt tudjátok tenni, hogy a te kezedben van a baba és úgy simogatja apa, beszél hozzá, így a kicsi biztonságban érzi magát, mégis tud barátkozni apával.

 • Dorka

  2018. március 07. szerda

  Kedves Ági! Kislányom 8 hónapos, éjjel velem alszik, sajnos sokszor tényleg keresztben akar rajtam. Amikor tudom leteszem magam mellé a kiságyba, ha épp nem a foga fáj pár órát alszik is ott. Babakocsiban el tudom altatni, délelőtt kint is altatom, de délután próbálom a kiságyban(ingerek nélkül, besötétítve, dúdoltam, simiztem..)Egy darabig sirdogál(mert ugye nem kap cicit alváshoz) de elalszik,csak sajnos fél óra után mindig felébred, felsír. Szeretném lassan rászoktatni, hogy reggel illetve este maradjon csak a szopi, mert hamarosan tervben van a kistesó és még nem állt vissza a ciklusom. Hogyan tudunk változtatni? Éjjel is csak szopival alszik vissza ha megébred. (Elég nagy, aktív baba) Köszi a segítséget!

  • Vida Ágnes

   2018. március 15. csütörtök

   Egyelőre ne akard leszoktatni a szopiról. Ez nem akadálya a kistestvérnek, viszont neki még szüksége van rá. Próbáld meg inkább babakocsi helyett délelőtt és délután cicin elaltatni, így megszokja, hogy bent alszik és talán utána a kiságyban is jobban alszik majd. Ha ez már működik, akkor lehet megpróbálni majd cici nélkül altatni nappal.

 • Dóri

  2018. február 22. csütörtök

  Kedves Ági!
  Hasonló gondunk van a fürdéssel, mint amit fent az altatástól írtál. 4 és fél hós kisfiam szeretett fürdeni, aztán egyik napról a másikra ahogy beleraktuk a vízbe, elkezdett visítani. Próbálkoztunk már mindennel; pár napig nem furdettuk, próbáltuk másik helységben, illetve úgy is hogy rajtam van a baba a kádban, de ez sem működött, ahogy hozzaer a víz, vigasztalhatlanul visít, amíg ki nem vesszük. Teljesen tanácstalanok vagyunk már, egy hete megy ez a szenvedés 🙁
  Van esetleg valami ötleted, hogyan lenne érdemes még próbálkoznunk?
  Előre ős nagyon köszönöm a segítségedet!
  Üdv,
  Dóri

  • Vida Ágnes

   2018. február 23. péntek

   Pár hétig ne fürdessétek, csak egy vizes mosdókesztyűvel töröljétek át, ezalatt elfelejti a rossz élményt, ami megijesztette és utána újra lehet próbálkozni.

 • Heni

  2018. február 13. kedd

  Kedves Ági!

  5,5 hónapos kislányom alvásproblémája miatt fordulok hozzád. Az a gondom, hogy a kislányom pár napja nem tud/akar elaludni a kiságyban. Pár hetes korától mindig úgy aludt el, hogy alvás előtt énekeltem egy kicsit a kanapén, majd amikor már tényleg álmosnak tűnt (dörzsölte a szemeit, a fülét piszkálta, ásítozott), akkor tettem be a kiságyba (kezdetektől hason alszik). Ott simogattam a hátát vagy a popsiját, halkan énekeltem neki, ő pedig az ujját szopizva elaludt. Pár napja viszont már akkor ordít, ha beteszem a kiságyba. A fejét nem hajlandó letenni, csak egyre jobban sír. Kb 10 perc próbálkozás után kiveszem, próbálom megnyugtatni, de ma már csak szopival sikerült megnyugtatnom. A lehetséges okokat kutatva eszembe jutott, hogy szombat éjszaka felriadt amikor szólt a kapucsengő, másnap este már gond volt az alvással és azóta egyre rosszabb a helyzet. Ha ez az oka, hogyan tudom elérni, hogy újra szívesen aludjon el a kiságyban? Válaszodat köszönöm!

 • Tunde

  2018. február 10. szombat

  Kedves Ágnes

  Kisfiam öt hetes . Gyors a tejleado reflexem , ezért nagyon gyorsan eszik.
  Szoptatasi pozíció váltással , és blokkban szoptatassal 3 óránként váltok mellet próbálom ezt a gondját oldani.
  Büfiznie elég ritkán sikerül , elalszik a szoptatás végére, én ennek ellenére próbálom bufiztetni, úgy érzem kevés sikerrel, éjjel ez meg eselytelenebb.
  Éjjeli szoptatasok után álmában morog , nyöszörög nagyon hangosan , de nem ébred fel. Emesztese bántja vagy esetleg más gond lehet a nagyon hangos alvasa mögött?
  Válaszát tisztelettel köszönöm.

  • Vida Ágnes

   2018. február 11. vasárnap

   A babák ebben a korban nagyon mozgékonyan és felszínesen alszanak. Ha nagyon fájna a pocakja, felébredne és sírna, hidd el. Nem minden baba büfizik nagyokat, van, amelyik egyáltalán nem, mert ahogy nő, egyre ügyesedik és már nem nyel annyi levegőt. A mocorgás mögött inkább az szokott állni, hogy a baba még jobban érzi a bélmozgásait ebben a korban, ezért nyugtalanabb lehet miattuk, de ez természetes.

 • Molnár Anett

  2018. január 18. csütörtök

  Nagyon hasznos összefoglaló, köszönöm. Kérnék szépen további értesítéseket, hirleveleket. Köszönettel!

 • Idrányi László

  2018. január 08. hétfő

  Köszönöm.Kérném szépen a további értesitéseket.