A baba alvásproblémáinak ritkán említett pszichés faktora

Jópár éve foglalkozom rosszul alvó babákkal és a miattuk nagyon kimerült szüleikkel. A legtöbben amiatt aggódnak, hogy a gyakran ébredő, nappal rövideket alvó baba nem fejlődik majd rendesen, mert nem alszik nagyokat és hosszúakat vagy valami baja van, ami miatt nem alszik, valami titkos kór (ki tudja, micsoda?), ami megzavarja az alvását. Pedig a megoldást egészen máshol kell keresni.

A legritkább esetben van tényleg valamilyen szervi ok a háttérben (pl. orrmandula, reflux, esetleg valamilyen korábbi betegségből visszamaradt kellemetlen érzés, fájdalom).

A legtöbb rosszul alvó babának azonban semmi gond nincs a fejlődésével és nincsenek szervi okok sem, szimplán csak felületesen alszik, mint a csecsemők általában.

Ami igazán számít és, ami az akár évekig elhúzódó problémákat okozhatja: az, hogy miként reagál a szülő arra, hogy a gyereke nem jó alvó.

1. Küzdés a rossz szokások ellen Aki úgy tervezte, hogy az újszülöttje majd nagyokat alszik a kiságyban és azzal szembesül, hogy csak mellkason, kézben, cicin alszik jól és letéve felriad, de azért újra meg újra leteszi, erőlteti és már-már kényszeresen küzd azellen, hogy a kicsit leszoktassa arról a rossznak vélt szokásáról, hogy testközelben érzi magát biztonságban (ez nem rossz szokás, hanem ösztön és így van jól, ha az első hetekben megkapja a baba, ha türelmes vagy, később egyre nyugodtabb lesz majd és kevésbé fog tiltakozni a kiságy ellen is).

2. Túlaggódás és variálás A kísérletezgetés, a kétségbeesett „ma ezt próbálom ki, holnap azt”, a babát is megzavarja, megbontja a biztonságérzetet és a szülőt is elbizonytalanítja, úgy érzi, semmi sem működik, pedig már mindent kipróbált.

A szülő feszültsége a babára is átragad és ez tovább súlyosbítja a helyzetet, hiszen a kicsi nem érzi magát biztonságban, ha a szülő fél, ezért még kevésbé alszik jól (itt szokott felmerülni a kérdés: „Azért nem alszik a babám, mert stresszes vagyok?„)

3. Síráspara De ilyen lehet az is, amikor valaki attól fél, hogy a szomszédokat zavarja a sírás vagy hogy mit szól az anyós/anyuka/apuka ahhoz, hogy sír a baba, vagy egyszerűen csak a félelem attól, hogy ha sír a baba akkor biztos valami baja van, ezért bármit megtesz, hogy ne sírjon a baba, inkább minden nyekkre rohan, csak csend legyen. Ilyenkor rutinná válik a baba elhallgattatása és ahelyett, hogy megtalálnák az okot, ami miatt sír, az lesz a cél, hogy gyorsan csendben legyen megint.

4. Kapkodás Itt kell megemlíteni azt a szülői reakciót, amikor néhány nagyjából átaludt hónap után a fogzás kezdetén azzal szembesül, hogy ébredezni kezd a babája és azt se tudja, hova kapjon, megrémül, mi történt, nem tudja, mit tegyen, egyre fáradtabb, kimerültebb és mindenfélével kísérletezik csak, hogy újra csend legyen.

5. Lelkiismeretfurdalás Aki maga mellé vette a babát, hogy legalább mászkálni ne kelljen éjszaka, de közben lelkiismeretfurdalása van, amiért nem rendesen, a kiságyban alszik a baba, azt hiszi ez az ő hibája és soha nem fog megoldódni.

Nincs konzervmegoldás, ami mindenkinek működik.

Az, hogyan oldódik meg, sikerül-e megoldani, nagy mértékben anya lelkiállapotán múlik.
Ha olvas egy tippet és este nekiáll kipróbálni, de közben nem biztos benne, nem biztos magában, kétségbeesetten ringat, ki-be mászkál, felvesz és letesz, maga mellé fektet és közben rettenetesen érzi magát és feszült, a baba sem alszik el. És nem a módszer a hibás.

Gyakran tapasztalom, hogy hosszú hónapok óta húzódó problémák szűnnek meg csak azért, mert anya felszívta magát, elhatározta, hogy változtat, megjön az ereje, kisimul és akkor hirtelen elkezdenek jóra fordulni a dolgok. Nem a módszer miatt, hanem azért, mert ő maga lelkileg erősebb let.
Most tud következetes lenni, mert nem rágja közben magát azon, hogy jól csinálja-e.
És a baba is kisimul, elkezdi érzelmi biztonságban érezni magát. Nem fél attól, hogy anya elmegy, itthagyja, nem fog jönni többet, mert érzi rajta, a mozdulatain, a hanglejtésén, látja az arcán, hogy amikor kell, amikor tényleg kell, akkor biztosan itt lesz.

A jó alvás kulcsa a biztonságérzet.
És ezt csak olyan szülő tudja megteremteni, aki maga is biztonságban érzi magát.
Aki nem kételkedik benne, hogy jól csinálja-e és nem hiszi azt, hogy teljesen elrontotta,
hanem hisz a gyermekében, hogy túllesz rajta, kinövi.
Aki hisz magában, az képes segíteni a babájának is.

Ha belegondolunk, jóban lenni magunkkal az nem csak az alváshoz, hanem a gyermeknevelés minden területéhez szükséges.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

47 Comments

 • Dráfi Dorina

  Reply Reply 2022. augusztus 11. csütörtök

  Kedves Ági!
  Az lassan 6 hónapos babámhoz kérném a segítségedet! A babám körülbelül 2 hete vált szerintem rossz alvóvá, ugyanis ott kezdődött az egész hogy nem volt hajlandó a kiságyában aludni, így magunkhoz vettük. Ez nem okozott gondot, volt néha hogy egy kaja közben köztük aludt el, vagy ha én altattam (ami abból àllt hogy rajtam aludt) akkor letettem mellénk mert épp erőm nem volt fel állni vele vagy nem akartam fel kelteni. Szóval mivel első babánk így egyikünknek sincs tapasztalata. Tudni kell hogy egyébként semmi problémánk nem volt az alvással, de mostmár sokszor megkapom a környezetünktől hogy ‘elrontom’ a gyereket azzal hogy köztünk alszik. Na most én ezzel sajnos nem tudok mit csinalni. Akárhogy próbáltuk az apukájával altatni a bevált módszerekkel a kiságyban, csak sírt. Tudni kell hogy tápszeres baba kezdetektől, mert sajnos gyógyszert szedek. Az első gondolatom az volt hogy talán még éhes. Illetve a foga mert alul kettő már van. Viszont erre sem szeretnék mindent fogni. Éjszaka még mindig fel kel egyébként enni de mostmár csak pár kortyokra, de van hogy nem is enni hanem egyszerűen csak valami nem jó, így van hogy 2 óránként kelünk oda adni a cumit, vagy elhelyezni más pozícióba vagy csak simizni. Szóval jelenleg semmi nem jó neki. Én ragaszkodom ahhoz hogy néha rajtam aludjon el mert tudom hogy szüksége van a közelséghez, es ezt eddig megtudtuk oldani, viszont van hogy rajtam se akar aludni, tolja el magát, így az sincs hogy ha el alszik akkor le rakjam a kiságyba. Nem tudom mit rontottam el nála, ha egyáltalán elrontottam mert tényleg egyik napról a masikra kegyetlenül kezdett el sirni, és nem az a fajta vagyok aki ezt hagyja. Így oda tettük hogy akkor aludjon köztünk. Próbálkozom nappal is néha kicsit betenni oda, de nappal se alszik egyébként sokat, napi 2x kb 1-2 órát. Félek hogy valami baja van esetleg. Amúgy nagyon jó baba, eszik, mosolyog, mindent csinál amit csinálnia kell. Lehet hogy néha felboritom a napi rendjét mert mennünk kell ide oda..az ennyire bejátszhat? De az is csak heti 1 max 2x fordul elő amikor senkire se tudjuk ‘hagyni’ így jön velünk ügyet intézni. Bocsánat hogy ennyire össze vissza írtam de elég tanácstalan vagyok..a védőnőm sajnos annyira nem segítőkész ilyen téren. Köszönöm szépen előre is.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. augusztus 14. vasárnap

   Nem rontod el ezzel. Ebben a korban sok minden megzavarhatja a baba alvását: jön a foga (az alsó kettő után néhány héten belül elkezd jönni a 4 felső metsző is), éhes is lehet (a tápszer már nem elég laktató, a többiből meg még nem eszik annyit, hogy jóllakjon) és a mozgásfejlődés is intenzív, ezért gyakran ébreszti fel a saját mozgása félálomban. Nem az kavarta meg, hogy néha kicsit más a napirend, emiatt ne aggódj. Ha köztetek jobban alszik és te így jobban alszol, maradjon ott nyugodtan, most szüksége van éjszaka a közelségetekre.

 • Adri

  Reply Reply 2022. március 18. péntek

  Kedves Ági!
  Segítségedet szeretném kérni. Bongor a 3.gyermekem, 18 hónapos. Szépen, rendben fejlődik. Az alvással vannak gondjaim😊 az első két gyermekem 1 hónapos koruktól végig aludták az éjszakát, nem volt gond még fogzásnál sem. Bongor viszont merőben más. Ő 3 hónaposan kezdte végig aludni az éjszakát. 2 hónapos koráig szoptattam majd tápszert kapott. Majdnem 5 hónapos volt mikor elkezdtük a hozzátáplálást. Na és innen kezdődtek a bajok vagyis ide vezetem vissza. Megint ébredt éjszaka és kellett neki a tápszer. Vannak napok mikor végig alussza az éjszakát de általában 2x ébred enni. Eszik és alszik is tovább. 8-kor eszik és alvás, újszülött korától egyedül alszik el, ezzel nem volt gond soha. Majd éjfélkor ébred először majd 3-kor van mikor fél óra +/-. Majd reggel. Próbáltam kézbe venni, simogatni, vizet adni neki, semmi sem jó csak a tápszer, éhes. Mennyire normális ez másfél éves korban. Amúgy napközben is elég nagy étkű. Ha nem tartanám kontroll alatt akkor az étkezések össze érnének nála. Szerencsére mind a három gyermekem jó evő. Mindent megesznek. Köszönöm szépen válaszod.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. március 18. péntek

   Ez másfél évesen még normális. Vannak még olyan babák, akik 2 éves korig igénylik még az éjszakai etetést.

 • Petra

  Reply Reply 2018. december 27. csütörtök

  Kedves Ági!

  Szeretném a segítségedet kérni. Kislányom 1,5 éves, és még mindig felkel éjjelente 2-3x szopizni. Igazából valamire felébred (a cumi a szájában van, úgyhogy nem arra, hogy kiesett), és csak cicin nyugszik meg és alszik vissza, ringatásra, ölelésre nem. Volt már egy időszak, amikor már csak 1x ébredt éjjel, de most megint ez a helyzet kb. 1 hónapja.
  Nem tudom, hogy azért van-e, mert éhes, nagyon jó evő gyerek amúgy, vagy talán a mozgásfejlődés zavarhatja-e meg (önállóan még nem jár, segítséggel már „szalad”), esetleg a fogzás okozhatja-e. Csak anyatejet kapott mindig, úgyhogy a tejitalt nem fogadja el, próbáltam, hogy lefekvés előtt azt is adok neki. Egy szobában alszunk vele, talán az együtt alvás zavarja. Lehet, hogy át kellene már vinnünk a tesó szobájába (3 éves a nővére), hogy együtt aludjanak, bár akkor meg lehet, hogy a tesó „zavarná”. Az is előfordulhat, hogy szomjas, nagyon száraz nálunk a levegő, hiába párásítunk, de a vizet nem fogadja éjjel el. Sajnos csak találgatni tudunk.

  Előre is köszönöm a segítséged!

  Petra

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. december 27. csütörtök

   Az általad leírt okok bármelyike miatt felriadhat éjjel (a száraz levegő, a ti zajaitok, a fogzás és a mozgás egyaránt lehet), a cici pedig a megnyugváshoz kell (és a szomját is oltja). Mivel most egyszerre sok minden zavarhatja, ezért egyelőre várj egy kicsit, hiszen ezek az okok részben elmúlhatnak. A járástanuláson 1-2 hónapon belül teljesen átesik, a fogak áttörése is csillapodni fog (12 és 16 fog után is általában van egy pár hetes vagy hónapos szünet). A fogzáson esetleg próbálhatsz kicsit segíteni is, ha nappal látod, hogy rág, piszkálja az ínyét, meg lehet próbálni éjjelre Nurofent adni. Ha ez a kettő már lecsengett nála, akkor lehet megpróbálni másik szobába költöztetni (az együttalvásnál nem csak az lehet a gond, hogy ti zavarjátok, hanem az is, hogy érzi a tejszagot, a tesóval egy szobában kisebb erre a kísértés, de csak akkor szabad meglépni, ha már kicsit megbízhatóbban alszik és nem ébreszti fel a nagyot)

  • Alexandra

   Reply Reply 2021. január 01. péntek

   Kedves Ági,

   A 2 hónapos kisfiam éjszaka általában csak egyszer kel fel viszont nappal nagyon nehezen alszik. Amikor elalszik maximum 20 perc és felijed.
   Szeret napközben is cicizni akár 1 órát is alszik cicizik felváltva.
   Nem gond hogy nem igazán alszik napközben?

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2021. január 09. szombat

    Ebben a korban még nagyon felületes az alvás, ezért ő cicizés közben is alszik, pihen, tehát gyakorlatilag kipiheni magát csak nem az ágyában. Próbáld meg, hogy evés után sosem teszed le rögtön aludni (mert akkor általában a saját emésztésére felébred 20 perc múlva), hanem evés után mindig büfi, aztán játék, ott van veletek, nézelődik, játszotok vele és amikor már álmosodik, akkor teszed le aludni. Így pár nap alatt kialakul a saját ritmusa és jobban felismered majd, mikor éhes, mikor álmos, valamint a kiságyban alvást is elkezdi megszokni.

 • Móni

  Reply Reply 2018. november 05. hétfő

  Kedves Ági,
  Megvettem az Álomba Ringató praktikákat, de most lenne két kérdésem. Benedek 6 hónapos,belevaló típus, apukája epilepsziás és dolgozik,ha nem alszik rohama lesz, rendkívül fontos neki az alvás. Sajnos ezért minden nyikra felveszem Benit éjszaka és szopival altatom vissza majd beteszem a kiságyába aludni. Jelenleg Garzon lakásban lakunk,5x kel éjszaka, nem fogzik, 7 foga va kint. Szerinted, ha elköltözünk, ahol van egy plusz szoba könnyebben alszunk majd? Ha marad minden mikorra nővi ki?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. november 05. hétfő

   Ebben a korban már sok babát zavarnak a szülők zajai is éjszaka, ilyenkor a külön alvás segíthet. Emellett is segíthet majd a lakáscsere, hiszen egy nagyobb lakásban könnyebb megoldani, hogy ha a baba ne riassza fel Apát (ha nagyon rosszul alszik, max. te és a baba másik szobában alszotok átmenetileg) és te se aggódj emiatt (sokszor pont az ilyen aggódás okozza a problémát (ami egyébként teljesen érthető), mert a baba megszokja, hogy minden nyikkra felveszik, az emiatt érzett stresszedet pedig a kicsi is érzi).

 • Dóri

  Reply Reply 2017. augusztus 03. csütörtök

  Kedves Ági,

  Kisfiam pont 3 éves, májusban egyre többször előfordult, hogy nem aludt el a bölcsiben. Igy este 6 fél 7-kor már aludt kb. 11-12 órát. Közben volt egy hónap bölcsiszünet, ezalatt otthon 2 napot kivéve szépen aludt, 1,5 órát stabilan minden nap, este szépen elaludt, reggel tovább aludt vmivel mint bölcsis időszakban. Este fél 9-9-kor aludt el és fél 7-7-ig aludt reggel. Napközben 1,5 órát.
  Egy hete elkezdődött a bölcsi (nehezen ment a visszaszokás), nem aludt egy napot sem a bölcsiben ebéd után. Ilyen még sosem volt, hogy egész héten nem aludt délután. Ez tart 7-ik napja. Hétvégén utána itthon aludt 1 óra 45 percet.
  Korán lerakom este, így alszik kb 11-12 órát, de aggódok, hogy okozhat-e ez neki valamilyen idegrendszeri problémát? Ha időben sikerülne szerintem akár már fél 6-kor is elaludna este, de ezt nem tudom megvalósítani (mire hazaérünk, vacsora stb).

  Nehezen elalvó típus, nem ellenkezik, fekszik és néz. Mellette vagyok, míg elalszik, de nem hiszem, hogy pusztán ez az oka a bölcsis nemalvásnak. Sokáig tartott míg a bölcsiben is “ráállt” arra, hogy nem figyel fel minden neszre, mikozben elaludna.
  Sajnos a bölcsis elalvására nem tudok hatni, szóban úgy érzem hiába próbálom győzködni, hogy akkor sokat tudtunk játaszóterezni stb…Közben viszont nagyon aggódok érte, nehogy ártson neki ez az alvásrend. Tudom, hogy a legnagyobb gond az, hogy én szorongok, hogy nehogy idegrendszeri problémája legyen, mert mindenhonnan azt hallani kell a délutáni alvás az idegrendszernek stb…Közben tudom ésszel, hogy minden gyereknek más és más az alvásigénye.
  Szépen fejlődik, kérdeztem a gondozónéniket is, hogy nem látnak-e vmi furcsát amiatt, hogy nem alszik, de azt mondták nem, nyugodt, leköthető a figyelme. Nem is látják hatását rajta délután, hogy nem aludt.

  Köszönöm előre is válaszod!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. szeptember 10. vasárnap

   Sok kisgyerek nem alszik már ebben a korban, ha nem alszik, nem kéri és egyébként jól van, akkor ez nem okoz problémát és nem árt az idegrendszernek. Egy kis kikapcsolás, pihenés kell délutánonként, de ennek nem kötelező alvásnak lennie.

 • Evelin

  Reply Reply 2017. június 30. péntek

  Kedves Ági!

  Hosszú hónapok után végre rászántam magam, hogy a segítségedet kérjem. Talán tudsz valami bölcset tanácsolni. Van egy három hónapos kislányom, és egy kétéves kisfiam. Mindkettő tündéri, jó gyerekek. Egyetlen próblémám van: saját magam. Az idősebbik mindig nehezen aludt el. Éppen mire a második megszületett, akkorra állt be a délutáni alvása. Úgyértem, hogy könnyedén, gyorsan elaludt. Egyenlőre még egy szobában alszunk négyen a két kicsi és mi, mert a gyerekszoba nagyon távol esik a mi hálónktól. Eddig (a második érkezéséig) a mi ágyunkon aludt el. Énekeltem neki, mesét, mondókát mondtam, elsimogattam. A pici lány megérkezésével mindez felborult. Kislányom sokszor az altatási időben ébredt, és innentől kezdve, hogy mozgás volt a lakásban a nagyobb nem aludt el. Sőt már fekve sem akar maradni. A dél, egy óra körüli alvás átcsúszott délután háromra vagy még későbbre. Van, hogy este tízig, amíg mi ágyba nem kerülünk, nem tudom elaltatni. A második mellett sokszor nincsennek hosszú óráim, hogy kínlódjak vele. Sokszor kidől magától, változó, hogy hány órakkor. Mellesleg én sem bírom idegekkel. Szinte mindennap kiabálok, felemelem a hangom. Egyre többször tehetetlen dühömben rácsapok. Az állandó dobálózás ezen időszak velejáróra? Sokszor ami a keze ügyébe akad, eldobja, nekidobja valaminek. Már az idegeimre megy, hogy ötpercenként „leesik” valami. A rugdosásról sem tudom már féléve leszoktatni. VAlamint az esti kiabálásról. Sokszor az alvó baba fülébe. Igen, tudom, anyahiánya van. De már nem bírom, Egy perc időm sincs kifújni magam és leereszteni a gőzt. Fürdés után még jobban felpörög és hangosan kurjongat, kiabál. Persze játszana, de a pici emiatt megint nem tud aludni, és azt veszem észre, hogy már én is kiabálok, a férjem is, hogy „Elég legyen már!” Ezt is nehezen tolerálom. Valamint azt is, hogy, amíg le nem fekszem, addig a sarkamban van: fürdőszoba, wc, esteleg este még egy tea. stb. Tudom, hiányzom neki. Szeretnék gyengéd, szerető, türelmes anya lenni, de nem tudok. Úgy érzem magam, mint egy veremben, amiből nem tudok kimászni. Mindennap háromszor megfogadom, hogy soha többé nem legyintem meg, nem kiabálok, figyelmen kívül hagyom vagy átölelem, amikor például például földhöz vág tárgyakat. De abban a pillanatban, hogy megtörténik, elönti az agyamat az a bizonyos és már nem bírok magamon uralkodni. Próbálok vele is foglalkozni. Reggeli után rögtön, amitn tudunk kb 10 óra körül lemegyünk a parkba és a játszótérre. Másfél-kétórát lent vagyunk. Olyankor csak vele foglalkozok. Estefelé megint. Tv, rádió nem szól napközben, este a férjem nézi egy kicsit. Egy kisebb lakótelepen lakunk, a játszótéren mindenki ismerős. Nincsennek túlingerelve a gyerekek. A napi rutin kialalkult. Az altatásánál mostanában a következővel próbálkozok több-kevesebb sikerrel. Ebéd után megyünk a nappaliba (már nem a hálóba) és a játszószőnyegre lefekszünk. Hozza a kis takaróját. Halk relaxációs zene megy háttérben, kifejezetten babák altatásához való. Már nem igényli dalocskát, mesét, simogatást. Általában ellöki a kezemet, teljes csendben vagyunk és így szép lassan elalszik. Ő akarta így a másik szobát, ágy helyett a szőnyeget. Van, hogy így sikerül, van, hogy egy idő után felpattan és megy játszani, és az istennek sem fekszik vissza. Ha szólok hozzá, beszélek, akkor megint csak felpattan. Szóval úgy néz ki, hogy talán ez így most menni fog, csak bárcsak tudnék türelemesebb lennni, és gyengédséggel tudnám körülvenni. Kérlek, mondj valamit, hogyan tudnék változni. Valami erőset, akár durvát, ami szíven üt, és megváltoztatja a kisfiamhoz való viszonyomat. Köszönöm előre is.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. július 24. hétfő

   A legtöbbet az segítene, ha nem a gyerekeken törnéd a fejed, hanem keresnél valamit, ami nem velük kapcsolatos. Bármit. Ha van rá mód, menj el heti egyszer valahova nélkülük (barátnőzni, edzeni, sétálni, fodrászhoz stb.) Vagy kezdj el valamit tanulni, vagy rendezd át a lakást, vagy kezdj új hobbiba… A lényeg, hogy ne csak a gyerekeken gondolkodj, máson járjon a fejed. A gyerekek ilyenek, néha kiszámíthatatlanok, hangosak, zűrösek, de nem kell beleőrülni 🙂 Ha mással is foglalkozol, akkor a velük kapcsolatos problémák kevésbé tűnnek majd nagynak és te is nyugodtabb leszel majd, ami rájuk is jó hatással lesz.

 • Rita

  Reply Reply 2017. június 05. hétfő

  Kedves Agi…kislányom 10hetes. Alvás problémáink vannak napközben.mondhatni 1hete szinte semmit nem alszik napközben.éjszakát átalussza már 6hetes korától.eddig babakocsiban jókat aludt napközben de most már ott is elszundit 10-15percre aztán van hogy csak nézelődik vagy sirni kezd annyira hogy ki kell vennem 🙁 nem tudom mit tegyek! Evés után játszunk is,beszélek hozzá aztán ha megunja rögtön nyügössé válik,sirni kezd.probálom ekkor elaltatni,ringatni,cumit adni de nem akarja befalni.mit tehetnék még?? Köszönöm válaszod előre is

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. június 27. kedd

   Próbáld meg, hogy altatáshoz kicsit besötétítesz és úgy adod neki a cumit, hogy az ujjaddal benttartod. Néhány perc ki-be köpködés után, ha ott tartod, rájön, hogyan kell benttartani és el fog tudni aludni cumival.

 • Kriszti

  Reply Reply 2017. május 29. hétfő

  Kedves Ági!

  Kisbabám 3 hó 3 hetes. Korábban sem volt sajnos jó alvó, most pedig, hogy elkezdett oldalra és majdnem hasra fordulni, éjszaka álmában még mozgékonyabb. Hozzáteszem, korábban is az volt. Álmában nagyon sokat mocorog a lábaival, a fejét időnként jobbra-balra „vágja”. A szemei csukva vannak, cumit pedig nem kér (nem is lehetne a szájába adni, mert annyira csukva van), vagy ha épp benne volt a cumi a szájában, van hogy azért ébred fel, mert kiesik. Sajnos emiatt az éjszakáink igen nyugtalanok, mind apa mind anya nagyon fáradt és sajnos már türelmetlenebbek is vagyunk, a kialvatlanság végett, mivel ez egy éjszaka alatt 20-30-40-50 percenként megy.
  Este fürdetés után megetetjük, napi 800 ml fölött eszik, nem az éhség teszi. 4-5 fele lesz éhes, etetés után kb 2-3 órát alszik, akkor újból éhes. Majd kezdődik a nap. Igyekszem figyelembe venni, hogy eszik kb 3 óránként, ahogy kéri (ez valamikor 2 óra, ritkán van hogy 3,5 óra), majd játék jön, amikor pedig látom, hogy ásít, vagy a szemeit dörzsöli, elé teszi a kezét, igyekszem altatni.
  Pár mondókával, hogy megnyugodjon, aztán hagyom, hadd aludjon el magától, ha nem elég neki, akkor pár perc múlva ismét. Ha elalszik, akkor viszont sajnos nem sokat. Ahogy olvastam, másfél órákat kellene, de ez gyakran nem sikerül. Inkább fél óra, 50 perc, ritkábban 1 óra. Eddig többször hallatott ébren létei alatt aranyos gügyögő hangokat, de olyan 1-2 hete számunkra ijesztő hangokat ad ki. Olyan, mintha erőlködne (persze nem erőlködik) és közben domborít a testével, mint amikor már majdnem oldalára szeretne fordulni. Arra gondoltam, hogy esetleg túlpöröghetett? Bár van, hogy etetés után 15 perc sem telik el és ezt csinálja, azt gondolnám, hogy ilyenkor még nem lehet, hogy túlpörgött.
  Napközben próbálom inkább babakocsiban altatni, esetleg a teraszon, de van, hogy a játszószőnyegén. A kiságyában nappal nem, hogy ne csak egy helyhez szokjon. A kiságyat inkább éjszakára használjuk. Éjszaka pedig születése óta tépőzáras kókuszpólyában altatjuk, mert már akkor is sokat kalimpált a kezeivel és tudjon aludni, de rendszerint mindig kihúzta őket annak idején. Most már kinőtte, így csak a két oldalát rakjuk össze, a lábai kilógnak belőle. Nem tudom, hogy hagyjuk-e el a pólyát. Mivel mocorog, gyakran belőle is kitornássza magát és a kiságy rácsainál találom őt. Attól tartok, hogy a kis lába beszorul vagy beveri a fejét. Rácsvédőt még nem mertem felrakni, mert félünk, hogy belefúrja magát.
  :Mit ajánlana? Mennyire normális ez a babánál? Mivel tudnánk segíteni neki és persze magunknak, hogy jobban át tudjuk aludni az éjszakát az etetés előtt? Én arra gondoltam, hogy inkább idegrendszeri a dolog. Igyekszünk megtalálni az egyensúlyt, hogy babusgassuk őt, de legyen kis tere is. De már nagyon el vagyunk fáradva és aggódunk.
  Ajánlana esetleg neki valami homeopátiás bogyót? Ha igen, ezt hogy szokták ilyenkor beadni neki?
  Nagyon köszönöm.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. június 27. kedd

   Azért nyög, mert próbál átfordulni, kúszni, de még nem megy neki, ez idővel elmúlik majd. Lassan ideje elhagyni a pólyát, túl mozgékony már ő ehhez. Egyébként is most nagyon meleg van és a túlöltöztetés is okozhat alvásproblémákat.

 • Marcsi

  Reply Reply 2017. május 15. hétfő

  Köszönöm szépen a választ, mindent megpróbálunk, mert nagyon el vagyok keserwdve, meg fáradva. A citromfű teából milyet vegyek? Filtereset, ömlesztettet, vagy instantot (az cukros). És az szeretném kérdezni, hogy ez meddig szokott tartani? Nagyon türelmetlen vagyok a kialvatlanság miatt. Szeparációs szorongás nem lehet? Mert nagyon anyás lett. Mire várhatom, hogy újra aludni fog? Köszönöm a válaszodat!

 • Marcsi

  Reply Reply 2017. május 07. vasárnap

  Kedves Ági! Szeretném a segítségedet kérni. A kisfiam 16 hónapos. 10 hetes kora óta átalussza az éjszakát, leszámítva, ha beteg, vagy fogzik. 2 hónapja kezdődtek a gondok, éjjel 2-3-szor megébred, ordít. Ha kiveszem a kiságyból, eltol magától. Ha közénk fektetem, nagyon sír. Van, hogy a cumit a szájába teszem, és alszik, de van, hogy egy-másfél órát is altatni kell. Most nem beteg, foga se jön, kibújt neki 16 foga. Melege se lehet, jól eszik, minden nao délelőtt is, délután is sokat kint vagyunk, (falun lakunk). Úgyhogy nem értem, mitől riad fel. Sajnos, ugyanez a nappali alvásnál is megvan, délben elalszik, kb. 2 órát, de egyszer legalább felriad. Áll a kiságyban, de mintha azt se tudná, hol van. Vissza kell altatni. Ez minden nap így van. Szépen fejlődik, időre csinált mindent. Nem hagytuk sose sírni, nem aludt máshol, trauma nem érte. Előre is köszönön a segítségedet!

  • Marcsi

   Reply Reply 2017. május 10. szerda

   Még azt szeretném kérdzni, hogy pár napig megpróbáltam, hogy nem altatok, kivéve éjjel, gondoltam, ha álmos lesz, majd egyszer csak úgy elfárad, hogy alszik egy nagyot. Hát, nem jött be. Nyűgös ébrenlétek, nyűgös alvások. Most mindig eltatok. Reggel, ha kel (nagyon korán), megetetem, megpróbálom visszaaltatni. Délutáb, ha felriad, visszaaltatom. Ha többször riad fel, akkor annyiszor altatom, amíg nem látom, hogy már éber. De az a baj, hogy ek se tudok mozdulni mellőle, mert ő alszik, míg ringatom (kiságyban fekve), de 2-3 percenként megugrik. Így igazából addig alszik, míg altatom. Akkor szoktam kimenni, ha már 10 perce nem mozdul meg. zt szeretném kérdezni

   • Marcsi

    Reply Reply 2017. május 10. szerda

    Bocsánat, folytatom. Azt szeretném kérdezni, hogy mivel teszek jót, nem altatok, és előbb-utóbb rájön, hogy fáradt, és egyszer csak többet fog aludni, vagy mindig altassam, és rájön, milyen jó kipihentnek lenni, ee akkor nem ahhoz szokik hozzá, hogy mindig altatva van?

    • Vida Ágnes

     Reply Reply 2017. május 14. vasárnap

     Némi segítség kell az elalváshoz, nem gond, ha altatod. Akkor van gond, ha ez hosszadalmas küzdelemmé alakul és nem tud elaludni úgy sem a baba, hogy altatod.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. május 14. vasárnap

   Ebben a korban ez gyakori jelenség, az okozza, hogy a kicsi állandóan pörög és még álmában sem tud teljesen leállni. Segít rajta este lefekvés előtt a citromfű tea, illetve levendulaolajat lehet párologtatni a szobájában.

 • Agi

  Reply Reply 2017. április 29. szombat

  Kedves Agi,
  Fiu-lany ikreim 6 honaposak, nem neveznem oket nagy alvonak, a mai napig 2-3 orankent ebrednek ejszaka – szopiznak es ja szerencsem van visszaalszanak.
  Szuletesuktol 10 hetes korukig 1 kisagyban aludtak, egyszerre ebredtek, vagy ebresztettem a masikat, hogy legalabb 1-1 orat tudjak aludni ket etetes kozott. Mikor mar nem fertek el egy agyban, ugyanigy teltek az ejszakak csak kulon aludtak. Miutan ettek vagy rogton elaludtak vagy elringattuk oket es vissza lehetett tenni oket az agyukba.
  4 honapos korukban nagyobb fordulat tortent – valoszinu az alvasi regresszionak koszonhetoen, nagyon feluletesse valt az alvasuk. Altalaban 8-fel 9-kor kerulnek agyba, de ejfelig kb fel-1 orankent felebrednek – persze egymast is felzavarjak mostmar.
  Kisfiam eszik es visszaalszik, le tudjuk tenni, majd ejfel utan beall a 2-3 orankenti ebredesre. Reggel 7 korul ebred.
  Kislanyom jelenleg mellettem alszik, mert csak igy tud 1 oranal hosszabban aludni. Ha felebred szopizik es visszaaltatja magat. Joval nyugodtabb igy es en is. Bar tudva, hogy a testvere a kisagyban van, neha jelentos buntudatot okoz. Probaltam kettojukkel aludni, de nem mukodik. Azt hiszem kisfiam nyugodtabb is a kisagyaban. Kislanyomat is idorol-idore megprobalom visszatenni. Van ejszaka amikor fel 5ig a kisagyaban van, vissza tudom tenni a 2-3 orankento evesek utan, van amikor mar 11kor mellettem van, mert nem tudom ugy letenni, hogy ne ebredjen sirva azonnal.
  Egyebkent a nappali alvasok kb igy alakulnak: ebredes 7kor, kb 2 ora jatek utana fel ora alvas, delben ebed, utana 2-3 ora alvas, de csak babakocsiban (ezert ilyenkor setalok veluk), hazaeres 4 korul, furdes 7-fel 8kor (elotte altalaban meg van egy masik fel oras szundi) es lefekves.
  Barmilyen meglatasodnak, tanacsodnak nagyon orulnek, ami segithet az alvasukat kicsit nyugalmasabba tenni. Koszonom!:)

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. május 28. vasárnap

   Nem kell, hogy bűntudatod legyen, az egyik baba ilyen, a másik olyan, a lényeg, hogy mindegyikük kialudja magát! Ha a kislányodat este mindig a kiságyába teszed le és csak akkor kerül át melléd, amikor már nem tud ott tovább aludni, később, amikor már nem fogzik és nem zavarja meg semmi az álmát, szépen alszik majd tovább a saját ágyában.

 • Tünde

  Reply Reply 2017. április 05. szerda

  Kedves Ági!

  Kisfiam 6 hetes szépen növekszik, de az alvással komoly gondjaink vannak. Az óraátállítás óta súlyosbodnak, talán mert csúszott a rendszere. Akkor éjjel 1-2 óra körül, majd 5-6 felé kelt fel, 8kor feküdt. Most már éjfél előtt fenn van, utána pedig rendszertelenül még 1-2 alkalommal ébred. Nem mindig egyszerű a visszaállítás, van, hogy 1,5-2 órába telik, van hogy olyan fáradt hogy visszaállítja egyből. Napközben semmi rendszere nincs. Csak hason tud aludni, ha alszik. Délelött alig tud valamit aludni, nagyon sír a fáradság miatt, de nem sikerül elaludnia. Van, hogy csak cicizni szeretne, így elaludni, de amikor elindul a tej elkapja a fejét és sír. Cumit nem fogad el. Van, hogy délutánra annyira fáradt, hogy jó nagyot alszik. Este is egyre jobban így alszik el mint délelőtt. Túl fáradt, elkapja a fejét, sír aztán újra cici, ha jön a tej ismétlődik újra meg újra. Korábban csak este volt ilyen ritkábban, most viszont mindennapossá vált ez a küzdelem. Nagyon remélem, hamarosan megoldódik, de tanácstalan vagyok hogyan segítsek neki. Csecsemőként a mellkason aludt, most a függőleges tartást és a mozgást szereti inkább. De olyan, mintha már ez is zavarná amikor nagyon fáradt. Így sem tud megnyugodni. Nagyon megköszönöm, ha tudsz nekem segíteni, ötletet adni.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. április 26. szerda

   Elsősorban a nappali alvásra próblj odafigyelni és akkor az éjszakai is javulni fog majd. Nappal mindig evés után mindig alaposan büfizzen, utána játsszatok és csak akkor tedd le aludni, amikor már nagyon álmos. Altatás előtt mindig szellőztess ki és sötétíts be a szobájában. Segíthet, ha altatáskor kis dédelgetés után leteszed és simogatod a hátát, amíg el nem alszik. Nem kell kézben elaltatni. Ha nagyon keresi ilyenkor a cicit (forgatja a fejét), adhatsz neki cumit (ezt ebben a korban még gyakran kiköpik, de ha az ujjaddal benttartod, hamar rájön majd, hogyan kéne szopizni és ez megnyugtatja majd). Ha nagyon nem megy az alvás napközben elmehettek sétálni is egyet alvásidőben és aludhat a levegőn, a lényeg az, hogy kialakuljon a dolgok napi ritmusa (alvás-evés-játék-alvás). Éjjel a pocakfájás miatt is ébredhet, ha azt látod, hogy húzogatja a lábát és nehezen alszik vissza, etetés előtt egy kiskanál Gripe Water segíthet ezen.

 • Dorka01

  Reply Reply 2017. április 03. hétfő

  Kedves Ági!

  Szeretnék tanácsot kérni.. a kisfiam 7hetes és nem tudom őt letenni aludni magamról mikor elalszik nappal mert szinte rögtön felébred, azonnal és sírni kezd. A babakocsiban sem szeret lenni, keveset szendereg benne de max fel orat Aztan sirdogal míg ki bem veszem.
  Most ott tartunk hogy napközben csak rajtam hordozó kendoben nyugszik meg, szinte azonnal el is alszik benne de lerakni belőle nagyon ritkán tudom, mar nem is erőltetem hogy aludjon legalabb par orat szegenykem nappal is ha igy akkor igy.. Este mas a helyezet, akkor elalszik cicin es le tudom tenni a saját kis ágyába es alszik is, este 1szer ébred 9-5ig6ig alszik átlagosan éd akkor megetetem majd vissza is tudom tenni, igaz ez igénybe vesz kb 1-1,5orat de mar megszoktam:)
  Egyébként gyönyörűen gyarapszik, 7hetesen 5700gramm (3500al született) és sokat mosolyog nagyon érdeklődő és nagyon nyitott idegen arcok iránt is, nem ijedős! Csak nem nagyon tudom letenni ha alvasrol van szó nappal…
  Az lenne a kérdésem hogy hordozhatom tovább a fiamat igy? Nem baj? Én már belenyugodtam hogy ez ilyen időszak es majd kinövi hiszen még nagyon kicsike..

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. április 05. szerda

   Ki fogja nőni ezt az időszakot, nem kell aggódnod miatta. A lényeg, hogy éjjel ilyen szépen alszik 🙂 Esetleg megpróbálhatod, hogy nappal evés után játszotok és csak akkor fekteted le, amikor már nagyon álmos. Ilyenkor sötétíts be, nyugodtan szopizhat is elalvás előtt és esetleg érdemes hason letenni, úgy általában jobban szokott menni az elalvás. Nem kell teljesen elaltatni, ha forgolódik, keresi a helyét az nem gond, simogasd, legyél ott mellette, amíg el nem alszik. Ha inkább háton szeret aludni, segíthet egy puha nem túl szoros pólya is az altatásban (sokszor azért nem tudnak elaludni az ilyen korú babák, mert hátrakapják alváskor a kezüket vagy csapkodnak és ettől megijednek, ebben segít a pólya.

 • Hajnalka

  Reply Reply 2017. március 30. csütörtök

  Kedves Ági!
  Sajnos nálunk nem sikerült soha kialakítani az éjszakai alvást. Elejétől kezdve rossz alvó volt a most 11 hetes kislányom. Eleinte hasfajas miatt majd éjszakai hisztik jöttek órákon át képes volt ébren maradni… akar 8 órát is Es természetesen éjszaka …oda jutottunk hogy inkább magunk mellett alszik. Ez eleinte jol működött, felébredt fekve cicizett gyorsan visszaaludt. De par nap után egyre gyakoribbá váltak az ebredesek olyannyira hogy akár 20 alkalommal is megebredt…jelenleg egész éjjel a szájában van a Cici Es ha csak megpróbálom kiszedni belőle rögtön felébred Es eszeveszett sirasba torkollik. . Próbáltuk cumival kiváltani nagyrészt nem fogadja el… tudnál segíteni ? Köszönettel Hajni Es Hanna baba

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. április 05. szerda

   Próbáld meg külön szobában és saját ágyban altatni. Mivel érzi a közelségedet, ezért amikor felébred (és ebben a korban még nagyon felszínes az alvás, gyakran ébrednek a babák), rögtön cicizik. Ha tőled távolabb alszik hamar rájön, hogy nincs ott anya és ezeknél a mikroébredéseknél nem riadna fel, hanem kis szöszölés után aludna tovább. Az első 1-2 éjjel talán még gyakrabban ébred majd, mert nem ezt szokta meg, de aztán gyorsan átáll az új rendszerre.

 • Orsolya

  Reply Reply 2017. március 12. vasárnap

  Kedves Ági!
  10 hetes kisfiammal kapcsolatban vannak aggályaim. Igaz, nem is magamtól, inkább külső vélemények alapján. Leginkább a nappali alvásai nagyon változóak,egyik nap akár 3 órát is képes aludni, másik nap felületesen fél órát is alig. Babakocsi séta közben,amíg halad a kocsi,elszendereg, amint megállunk már ébren is van. De van,hogy csak nézelődik.
  Érdekes módon az éjjelekre nincs kihatása a nappalnak, például egy alig aludt nap után 8 órát aludt egyhuzamban.
  Az első pár héten hasfájás volt a probléma, de ez azóta mérséklődött, aGripe Water használt azóta jóval kevesebb a probléma, bár néha így is a pocakja ébreszti fel szerintem, de szerencsére a szopizás megnyugtatja.
  Egyébként nagyon élénk, jól gyarapodó baba. Én gondoltam még arra is,hogy esetleg a születése körülményei harhatnak vissza, sajnos sürgősségi császármetszés lett magzati distressz miatt.
  Összefoglalva, úgy gondolom,hogy nappal általában valóban kevesebbet alszik az átlagnál… van-e ok aggódni?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. március 26. vasárnap

   Nincs okod aggódni. Ebben a korban még nem minden babának állt be a nappali alvása, sok baba csak 30 perceket alszik nappal, a lényeg, hogy az éjszaka rendben legyen.

   • Dóri

    Reply Reply 2017. március 31. péntek

    Kedves Agi!

    Nalunk is hasonlo a helyzet, 10 hetes kisfiu, ejszakat vegigalussza de a nappalok szornyuek. Egyaltalan nem alszik, vagy fel-1 orat alszik egesz nap, es kozben uvolt mert faradt. Nem hagyja magat elaltatni, ha sikerul es leteszem azonnal kipattan a szeme. A babakocsit nem szereti, nem is alszik benne es ott is csak keservesen sir. Sajnos elrontottam mert szuletesetol kezdve hason altattam igy nem szeret es nem is tud haton aludni. Mit tehetnek hogy alvasra birjam az amugyis hulla faradt gyereket? Miert ellenkezik annyira ha altatni akarom? Az idegeim mar a veget huzzak a folyamatos orditastol 🙁
    Koszonom!

    • Vida Ágnes

     Reply Reply 2017. április 05. szerda

     Elsőként próbálj meg valamiféle rendszert vinni az altatásba! Ébredés után egyen, aztán játék és amikor már látod, hogy fáradt (kb. 1 óra után ebben a korban), akkor sötétíts be, dédelgesd meg lefektetés előtt és tedd le hason az ágyába! ha szeret ilyenkor szopizni, akkor meg is szoptathatod és utána teheted le az ágyba, ha nem szopizik, akkor kaphat cumit (ha kiköpi, adogasd neki vissza, amíg be nem tudja szívni, ebben a korban még nem tudják elég hatékonyan a szájukban tartani). A babának 20-30 perc kell az elalváshoz, ezt türelmesen várd ki, szopiztasd vagy ha nem szopizik, legyen az ágyban, várd meg amíg forgolódik, keresi az helyét, simogasd, ha sír, de nem kell kivenni az ágyból, cipelni stb.
     Ha nagyon nyűgös, álmos napközben és nem tud elaludni, nyugodtan megszoptathatod vagy kendőben hordozhatod, ez szokott segíteni.

 • Moni

  Reply Reply 2017. március 08. szerda

  Sziasztok😊

  Kedves Ági !

  A segitsegeteket kérném mindenkitől aki volt/van ugyan ilyen cipöben mint én!

  Ha tud valaki segiteni akkor azt meg köszönném a kis fiam 1 éves már rég ota nem szopizik 8foga van már és jön a töbi egy igazi kis rossz csont😀
  De még mindig egész éjszaka minden órában fel kel 1óránként totál ki vagyok már 1éve nem alszok napi 3órát csak max 😴 a fiamat minden lefekvés előt meg etetem meg itatom át tisztába rakom de mégis minden órába felkel volt olyan hogy egy párszor már végig aluta vagyis akkor is 1x max 2x kelt fel inni nem tudom mi tévő legyek már hogy végre trljesen végig aludja az éjszakát
  Ha valakinek volt ugyan ilyen „gondja” akkor jeleze felém kőszönöm !

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. március 11. szombat

   Elég sok embernek van hasonló gondja, a babák 85%-ánál előfordul ilyen gyakori ébredés, különösen ebben a korban. Ez nem rossz szokás, általában a fogzás zavarja a kicsit, ezért ébred ilyen gyakran. Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, jó eséllyel, ez lehet a gond, fogzás elleni homeopátiás szereket lehet rá adni, vagy ha nagyon piszkálja az ínyét, fáj neki, akkor lefekvés előtt egy kiskanál Nurofen is segíthet.

 • Pap timea

  Reply Reply 2017. február 24. péntek

  Kedves Ági,

  Kisfiam 21 hónapos, az alvasaval kapcsolatban szeretnék tanácsot kerni. Szeretnék segíteni neki, hogy esténként sikerüljön könnyebben, jókedvűen elaludnia. Nappal semmi gond nincs, bár a napkozbeni elalvás is nehezen megy, egyszerűen hiába látom rajta,h faradt,mintha nem venné tudomásul. Levegőn babakocsiban könnyen elalszik,de egyrészt ez nem mindig megoldható,másrészt úgy gondolom meg kell tanulnia lakásban is elaludni. Az esti elalvás kaotikusabb. A furdetes 19:30 magasságában történik,utána próbálunk csendesedni, nem pörgetni,megteremteni a nyugodt körülményeket.
  Megesik,h hisztibe torkolloan „paradezik”,h ő meg játszani akar, kitalálja,h még tejet kér inni…Szóval keresi a lehetőségeket napjának meghosszabitasara. Ez 22:00-23:00 óra magasságában is előfordul.
  A napirendje meg sajnos nem annyira kiszámítható. Van,h későn alszik el és korán ébred,ennek az ellenkezője is megesik, illetve a napközbeni alvasa is rapszodikus, nem azonos időben történik és esetenként 1, máskor 3 órát is alszik napjában egyszer. Természetesen mindez befolyásolja az elalvasanak idopontjat este.
  Velünk alszik nagyjából 9 hónapos korától,ami sem engem, sem a párom nem zavarja,de talán nem elhanyagolható tényező az esetleges megoldási javaslatod szempontjából.
  Szeptemberben kezdődik a bölcsődébe szoktatas,jó lenne addig megoldani ezt a problemat.
  A párom nagyon rossz alvó,hiába,h faradt rendszerint nem tud elaludni, reggelente nagyon nehezen tér észhez. Ezt látom a fiunkon is. Nem tudom,h ez lehet e orokletes.
  Mielőbbi válaszod előre is köszönöm.

  Timi

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. február 27. hétfő

   Valószínűleg nem igazán fáradt még, amikor lefekteted, ezért tiltakozik ennyire. Próbáld meg, hogy később van a fürdetés és csak 9-fél10 körül kezded a lefektetést. Ilyenkor feküdj mellé, olvass neki mesét, aztán lámpaoltás után fejből mondj még mesét (olyat is lehet, hogy ő választhat egy figurát, akiről mesét mondasz neki), ez általában megnyugtatja a kicsit, megszünteti az ellenállást és a sötétben be is alszik a gyerek.

 • Adél

  Reply Reply 2017. február 23. csütörtök

  Kedves Àgi! Egy kimerült anyuka levelét olvasod. Kislányom 15 hónapos.. Egy okos kislány rendkivül jo alvó baba. 5 hetes kora ota átaludta az éjszakákat még fogzáskor is!!! December óta feje tetejére állt minden. Éjjelu görcsölésekkel kezdtük. Mindig hasfàjos volt (Iga szint alacsony nála) néha egy hétig nyugodtan aludt utána kezdtük előrröl. Már ott tartunk h egész éjjel nyög a gyerek sőt már kiabál és dobálja magàt nagyon ijesztő. A létező összes orvoshoz vittük mindent kipribàltunk.. Ételhez sem tudom kötni a nem alvást mert hol alszik hol nem…. Tanàcstalanok vagyunk. Érdekelne a vélenényed, melyet elore is nagyon köszönök es szivesen fogadok. Szép napot Adél

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. február 27. hétfő

   Elsőként arra gondolnék, hogy a hátsó fogak áttörése okozhatja esetleg a problémát. Ebben a korban ez nagyon nyűgössé tudja tenni a kicsiket. Általában este lefekvés előtt egy kiskanál Nurofen segíteni szokott rajta.
   A másik ötletem az, ami miatt ebben a korban sok kicsi nem tud aludni: annyi élmény éri őket, hogy egyszerűen túlpörögnek és nehezen tudnak kikapcsolni éjszakára is. Ilyenkor kezdődik a járás, tanulnak beszélni, felfedezik a világot… Néha segít az, ha este lefekvés előtt elmeséled neki a napját, ez segít neki feldolgozni a sok élményét és nyugovóra térni. Emellett pedig segíthet este lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea is a nyugodtabb alvásban.

 • P. Kriszta

  Reply Reply 2017. február 12. vasárnap

  Kedves Ági!

  Kisfiam 17 hónapos és nagyon magamra ismertem ebben a cikkben, sajnos még mindig nem vagyok biztos magamban (első baba, semmi segítség és jótanács) ez meg is látszódik sok mindenen.
  Az elmúlt éjszaka 20-30 percenként kellett mennem hozzá, mert megriadt és addig nem hagyta abba a nyökögést amíg nem mentem és nem kezdtem simizni, ilyen még nem volt eddig.
  Pelenkával alszik azt gyömöszöli, nem cumizik. Eddig ha esetleg megriadt elég volt azt oda adni neki, mert mondjuk ráfeküdt és nem bírta kiszabadítani, de most már nem elég. Igaz most voltunk náthásak mindannyian, de szerencsére csak 1 napot volt lázas.
  Amúgy sajnos pici korától nem az az anyás és bújós típus, nem is aludt velünk soha, ha próbáltuk is, nem maradt meg. Tervezett császáros és tápszeres baba én erre vezetem vissza, mert állandóan testközelben volt, azzal nem lehetett gond.

  Sajnos a fejlődésével is vannak gondok és nem tudom miért. Jártunk fejlesztésre, mindenki más mondott, sokak szerint nem volt semmi baja, Dévényes szerint feszes volt háta nyaka. Ez utóbbit eltudom fogadni mert nagyon sokáig képtelen volt hason megmaradni, valószínű fájhatott is neki.
  Így mindent később kezdett, kúszni kb. 9-10 hónaposan, mászni 1 évesen, járni 15,5 hónaposan, most ezt próbálja tökéletesíteni, bent már elég jól megy neki, kint inkább fogja a kezünket, nem érzi még úgy bakancsban.
  Ezeken már nagyjából túl tettem magam és lassan azon is, hogy valószínű későn fog beszélni is. Baba, mama, néha papa habár most ezeket is hanyagolja. Nemrég tanult meg pápázni is. Teli tenyérrel mutatja azt amit akar, ha mondjuk neki hol van ez vagy hol van az, vagy hozd ide ezt-azt azt nem csinálja.

  Nem tudom hogyan tudnám fejleszteni. Egész nap vele vagyok, mert nincs el egyedül, főzni sem tudok tőle. Ő még nem tud inni ülve cumisüvegből csak fekve, mert nem dönti és ez nagyon zavar, hiába tanítom neki. A szívószállal történő ivás elsőre ment dobozos üdítővel, de szívószálas kulaccsal nem is akarja megpróbálni.
  Semmi érdeklődést nem mutat kanál használatára, kézzel egyébként szépen szájába teszi a falatokat. Tejfehérje allergiás így naponta 3x még tápszert iszik. Délben azon alszik el az ölemben, én etetem és utána a kanapén alszik, mert ott 2-3 óra is megy, persze vigyázni kell rá nehogy leessen. Esti elalvás szintén így működik, miután elaludt beteszem a kiságyba.

  Teljesen kétségbe vagyok esve és segítséget vagy tanácsot sem tudok senkitől kérni. Nem tudom miért van elmaradva ha állandóan foglalkozva van vele, mit csinálok rosszul?
  Manapság pedig kezdődnek a hisztik is, próbálok nem foglalkozni velük. Szerencsére nem üt vagy harap hanem vagy a földön hemperegve ordít vagy ha menet közben kapja el akkor a kezünkben íjba feszíti magát.

  Szívesen venném a tanácsaid.

  Köszönettel: Kriszta

  • P. Kriszta

   Reply Reply 2017. március 12. vasárnap

   Kedves Ági!

   Kaphatnék én is pár hasznos tanácsot a felvetett problémáimra? 🙂

   Köszönettel: Kriszta

  • Lilla

   Reply Reply 2018. november 08. csütörtök

   Kedves Kriszta és Ági!

   Kisfiam 14 hónapos, szinte teljesen ugyanaz a helyzet. Érdekelne, hogy mi történt Veletek, Kriszta – valamint Ági tanácsa is.

   Előre is köszönöm!
   Lilla

 • Anna

  Reply Reply 2017. február 09. csütörtök

  Kedves Ági!
  Kisfiam 11 hónapos. Sosem aludt el egyedül. Esti rutinunk: fürdés után cici, aztán ringatás (ülve), így alszik el. Nekem ezzel semmi bajom sincs, ezért meg sem próbáltam erőltetni, hogy tanuljon meg egyedül elaludni. Nekem ez így kényelmes és természetes. Éjszaka 2-4-szer ébred, ilyenkor ugyanígy visszaaltatom. Nyilván ez nem a világ legkényelmesebb dolga, de el tudom viselni. A kérdésem: kell-e változtatom valamin? Vagy bízhatok abban, hogy ha megérik rá, magától el fog tudni aludni egyedül is, mindenféle „tréningezés”, tanítás nélkül? Köszönöm a válaszod.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. február 27. hétfő

   Ha megérik rá, magától is tud majd aludni, sokszor a próbálkozás, erőltetés többet árt, mint használ. Tehát, ha számodra nem elviselhetetlen a dolog, egy kis türelem és magától javulni kezd majd a helyzet.

Leave A Response

* Denotes Required Field