Nappal alszik, éjjel fentvan: Mit tehetünk, ha a baba összecseréli a nappalt az éjszakával?

Az éjszaka és a nappal összecseréléséről akkor beszélhetünk, ha a gyermekünk nappal hosszan és jól alszik a baba (csak enni kel fel), éjjel viszont gyakran ébred vagy hosszasan ébren van. Hasonló helyzet az ism amikor hajnaltól délig-kora délutánig alszik a baba nyugodtabban és délutántól éjszakáig van ébren. Mi okozza ezt? Mit lehet tenni?

Mi okozza a nappal és az éjszaka összecserélését?

Ez a jelenség leggyakrabban újszülöttkorban fordul elő. Az anyaméhben a baba nem érzékeli igazán az éjjelek és nappalok váltakozását és mivel az alvása még felszínes, ezért jó darabig még éjjel is ugyanolyan aktív, mint nappal. Gyakran az anya várandósság alatti napirendjét követi: ha este későig aktívak voltunk fizikailag is, akkor az újszülött is a megszokott időpontig lesz aktív, ha korán keltünk, reggel ő is korán fog kelni.

Az is előfordulhat, hogy a születése utáni első napokban fáradt, aluszékony, utána viszont pár nap múlva éberré válik és keveset alszik.

Gyakran a kórházi napirendhez alkalmazkodik a baba. Ha pl. reggel 6-kor ébresztették a babákat és az anyákat vagy fix időpontokban történt az etetés, a baba ahhoz alkalmazkodik. Sokáig az újszülöttosztályokon egész nap égett a lámpa, ezért a babák a túlinger miatt az alvásba menekültek, ebben az időben hazatérve sokkal több baba küzdött az éjszaka és a nappal összecserélésével.

Többször fordul elő a nappal és az éjszaka felcserélése a téli időszakban, mert ilyenkor szinte egész nap sötét van és kevesebbet megyünk ki a szabadba is.

Nagyobb korban a felborult napirend pl. utazás, betegség, napi szokások felborulása okozhatja az éjszaka és a nappal összecserélését vagy a napirend elcsúszását. Ha pl. nyaralni megyünk és megengedjük a gyerekeknek, hogy éjszaka is fentmaradjon, vagy más időzónába utazunk, esetleg egy betegség miatt nem a megszokott módon alszik a gyermek, utána átmenetileg elcsúszhat a napirend és egy darabig előfordulhat, hogy éjjel gyakran ébred vagy hosszasan ébren van a gyermek.

Totyogókorban idegrendszeri változások okozzák a túlpörgést és az éjszakai ébrenléteket.

Mit lehet tenni?

1. Nappal nyüzsögni, éjjel nyugalmat teremteni

Az újszülöttnek meg kell tanulnia, mikor van nappal és mikor éjszaka, mint ahogyan az elalvás körülményeit és a hozzá kapcsolódó szokásokat is. Éppen ezért nappal ne a kiságyába tegyük le, amikor ébren van, a kiságyat csak elalvásra használjuk. Amikor evett és ébren van, legyen ott, ahol mi is vagyunk, babafotelben vagy játszószőnyegen, utazóágyban vagy járókában, ahonnan láthat minket, hallhatja a zajainkat!

Ne akarjunk teljes csendet tartani körülötte. Nyugodtan pakolászhatunk, végezhetjük a mindennapi tevékenységeinket, beszélgessünk vele, énekeljünk neki, hallgathatunk zenét vagy rádiót is!

Ezzel szemben éjjel az etetésekkor ne kapcsoljunk villanyt, legfeljebb csak egy kis éjjeli fényt, ne beszélgessünk a babával, ne zajongjunk! Pelenkát sem kell minden etetésnél cserélni, csak akkor, ha bekakilt.

Az éjszaka felébredő, visszaaludni nem tudó kisgyereket se szórakoztassuk, ne beszélgessünk, játsszunk vele, ne kapcsoljunk tévét! Magunk mellé vehetjük, ha nem tud visszaaludni, megszoptathatjuk, simogathatjuk, de egyértelműen jelezzük felé, hogy éjjel van és aludni kell.

Az elektronikus eszközöket tartsuk távol a baba ágyától! Ne menjen a babával egy szobában a tévé, ne zizegjen a mobil, a tablet, ne villózzon a számítógép! Ezek nem csak a baba, de a mi alvásunkat is rosszabb minőségűvé teszik.

2. Éjjel sötét, nappal világos

A fényviszonyok különösen fontosak abban, hogy megkülönböztesse a kicsi a nappalt és az éjszakát. Nappal engedjük be a fényt a lakásba, csak nagy kánikula esetén sötétítsünk, a téli időszakban kapcsoljunk villanyt nappalra is!

Altatásnál legyen teljesen sötét a szobában (legfeljebb egy kis jelzőfényt használjunk). Éjjel, ha a baba felébred, legyen teljesen sötét a szobában, ne kapcsoljunk villanyt!

3. Este gyengülő világítás a lakásban

Gyakran emlegetik a gyerekek alvása kapcsán, hogy 100 évvel ezelőtt nem volt ilyen nehéz a gyerekek elaltatása és kevesebb volt az alvászavaros felnőtt is. Ennek részben az az oka, hogy a mesterséges világítás révén akkor is erős fény van a lakásban, amikor a természetben már sötét. Régen egyrészt nem volt ennyire erős a világítás a lakásokban (gyertya, petróleumlámpa, később kis teljesítményű izzók) és takarékossági okokból nem is égették olyan hosszan, inkább hamar lefeküdtek. Az erős mesterséges világítás tönkreteszi a szervezet természetes cirkadián ritmusát, tovább tudunk fent lenni, mert ég a lámpa és ez a babákra is hatással van. Éppen ezért sokat segíthetünk a babánknak, kisgyermekünknek a könnyebb elalvásban, ha a lefekvés előtti 1 órában fokozatosan lejjebb vesszük a lakásban a fényeket, nem égetünk feleslegesen villanyokat, a csillár helyett csak a kislámpa ég, a lefekvés előtti meseolvasásnál csak gyengébb világítást használunk.

4. Menjünk ki a szabadba!

Az oxigéndús levegő egyébként is segít a jobb alvásban, de a sok szabadban töltött idő abban is segít, hogy a szervezet felvegye a természet ritmusát, érzékelje mikor van a nappal, így egyértelműbb lesz, mikor jön az éjszaka.

5. Ne legyen túl meleg a lakásban!

Télen is ügyelni kell rá, hogy ne fűtsük túl a szobát, ne öltöztessük túl a babát, mert ez nyugtalanabb alváshoz, gyakrabb ébredéshez vezet.
Nyáron sötétítéssel és szellőztetéssel lehet kordában tartani a szoba melegét és lefekvés előtt klímával is hűthetjük a szobát. Éjjel csak akkor használjunk a babával egy szobában klímát, ha az nem a babára fújja a levegőt és ne hűtsük túl a szobát, egyszerre mindig csak 2 fokkal hűvösebbre hűtsünk, mint amennyi a lakásban van, különben megfázik a baba.
A szoba levegőjének mozgatására használhatunk ventillátort is, valamint könnyebb alvást tesz lehetővé, ha a klíma páraelszívó funkcióját kapcsoljuk be, ez kellemesebbé teszi a párás, forró levegőt a lakásban.

6. Változassunk a napirenden!

Ha a szokásokon már változtattunk, következhet a baba szokásainak megváltoztatása. Reggel ébresszük fel, ne hagyjuk sokáig aludni! Nappal ne hagyjuk a babát 3 óránál hosszabban aludni, mindig ébresszük fel és utána foglalkozzunk vele, tartsuk ébren, játsszunk vele!

Ha elcsúszott a napirend és pl. hajnaltól délutánig alszik a kicsi, kezdjük el reggel felébreszteni és tegyük ezt 3-4 napon keresztül folyamatosan.

A szervezet szokásos ritmusának nagyjából 4-5 nap kell, mire megszokja, hogy máskor keljen fel reggel és máskor álmosodjon el este, tehát legalább 4-5 napon (nagyobb gyerekeknél 1 héten) át kell minden nap ugyanabban az időpontban keltegetni a kicsit, hogy hozzászokjon a szervezete és utána már mindig a megfelelő időpontban álmosodjon el.

És, ha még mindig gondot okoz az altatás, ez az, ami segíthet >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Leave A Response

* Denotes Required Field