Miért nem akar elaludni a baba, amikor már majd lecsukódik a szeme?

Láthatóan fáradt a babád. Nyűgös, kimerült, sírdogál, mégsem tudod elaltatni. Mi okozza ezt? Mit lehet tenni ilyenkor?

A túlfáradás a fáradtság és a kimerültség közötti állapot. Ez a fizikai fáradtság állapota, amely aktiválja a stressz-válasz rendszert.

A túlfáradt baba túl fáradt ahhoz, hogy elaludjon (tudom, ez ellentmondás) és pörögni, nyüzsögni kezd. Ha mégis sikerül elaludnia, hamarosan felébred és ismét nehezen alszik el. Minél fáradtabb a baba annál nehezebben alszik el. Ő még nem tudja irányítani vagy kifejezni magát, ezért amikor túlfárad, nem tud mit kezdeni a helyzettel és csak sír, vagy játszik, érdeklődik, aztán egyszercsak hirtelen nyűgössé válik, az álmosság jeleit mutatja, de amikor elaltatnád, megint csak sírni kezd.

Miért fáradhat túl a baba?

A túlfáradás leggyakrabban előforduló oka pontosan a túl kevés alvás. Ez így egy saját farkába harapó kígyó: a baba nem alszik eleget, ezért fáradt, ezért még kevesebbet tud aludni. De mennyi is a túl kevés? Számtalan táblázat van a baba alvásigényéről, de természetesen nagy egyéni eltérések lehetnek ezzel kapcsolatban. A legtöbbet az segíthet, ha megfigyeled, hogy a babánál nagyjából milyen hosszú az az idő, amennyit ébren tud lenni anélkül, hogy az álmosság első jeleit mutatná. Újszülöttkorban ez az evést követően még nagyjából 45-60 perc, fél éves korban kb. 2-3 óra, 1 éves kor körül nagyjából 5 óra, 2 éves korra 6-7 óra. Délelőtt többnyire rövidebb ez az idő, délután és este hosszabb.

Sokan azt hiszik, az ásítás, a fül- és orrdörzsölés az álmosság legfőbb jelei, de sok baba ezeket nem csinálja vagy már jóval korábban mutatja, mint ahogyan elálmosodna. Biztosabb jel az, hogy ahogyan a baba elálmosodik, egyre nyűgösebb lesz. A korábbi tevékenységei már nem kötik le, kézben tartva is nyűgösködik, már te sem tudod lekötni se figyelemeltereléssel, sem játékkal. Ez az a pont, amikor a legkönnyebben el lehet altatni.

Nem látod a kicsi alvásában a rendszert? Érdemes néhány napig feljegyzetelned, hogy mikor jött el nála az a pont, amikor az álmosság jeleit kezdte mutatni, így objektívebben láthatod majd, mi is benne a rendszer (mindig szokott lenni, csak amikor benne vagyunk és aggódunk, miért nem alszik, mi lehet a gond, nem vesszük észre)

Ha a baba nem alszik el akkor, amikor már nagyon álmos, a szervezete kortizolt és adrenalint kezd el termelni, ami ébren tartja őt, ez pedig ébren tartja őt, ugyanakkor stressz alakul ki náluk.
Ha ilyenkor magában sírni hagyják a babát – ahogyan sajnos a mai napig több könyv és gyakran még szakemberek is javasolják – még több kortizol termelődik és a baba további stresszt él át. Ha ez rendszeresen megtörténik és a baba ilyenkor nem kap segítséget, nem veszik fel, nem nyugtatják meg, a magas stresszhormon szint állandósul a szervezetében és talán az altatási gondok megoldódnak (a kicsi beletörődik, hogy nem kap segítséget és álomba sírja magát), de ingerlékenyebb, agresszívebb lesz, rosszabbul viseli a kudarcokat és ennek a hatásai még 6 éves korban is kimutathatóak.

Honnan tudhatod, hogy túlingerelt a babád?

1. Érzelmi hullámzások: a baba viselkedése hol vidám és érdeklődő, aztán hirtelen átvált sírós-nyűgösbe.

2. A szemét és a fülét dörzsöli, a haját húzogatja, piszkálja

3. Ásít, lehajtja a fejét a válladra, odabújik.

4. Kerüli a szemkontaktust vagy a semmibe réved a tekintete.

5. A teste sokszor merev és feszes ilyenkor, a kezét ökölbe szorítja.

6. Csak rövid ideig tud egy dologra koncentrálni, a kedvenc játékai sem kötik le.

7. Nem tud enni: ha szoptatod, nehezen harap rá a mellre, forgolódik rajta, nem találja a helyét (túl fáradt enni, hiszen a szopizáshoz nagy energia kell különösen újszülöttkorban). Ha már kanalas vagy darabos ételt eszik, ledobálja, játszik vele.

8. Dühösen dobálja a játékait vagy más tárgyakat.

9. Magát nyugtatja: például az ujját szopizza, a kabalaállatkáját keresi.

10. Testi jelek:
– tüsszentés,
-csuklás,
izzadó tenyér,
– gyorsan veszi a levegőt,
– elkékülhet a szája.

Gyakran előfordul, hogy ezeket a jeleket a fogzásnak vagy a hasfájásnak tulajdonítják és ezeket próbálják kezelni, holott a baba csak álmos és segíteni kell neki ellazulni és álomba merülni.

Mit tegyél, ha a babád túlpörgött és nem tud elaludni?

Ezt a problémát nem lehet egy lépésben megoldani és ne is akard erőltetni, hogy mostantól mindenképpen egyedül és minden segítség nélkül aludjon el. Első körben az lenne a fontos, hogy el tudjon lazulni és el tudjon aludni VALAHOGYAN, aztán amikor már kipihente magát és beállt valamiféle rendszer az életében, utána lehet elkezdeni arra törekedni, hogy az altatás minél könnyebben és gyorsabban menjen.

1. Segíts neki ellazulni!

Figyeld ki, mikor álmosodik el (a fenti jelek segítenek) és amikor ezt látod rajta, kezdd el az altatást! A szobáját sötétítsd be, csökkentsd le a külső ingerek számát (ne szóljon a tévé, ne menjen a számítógép a szobájában, ne akard játékokkal szórakoztatni stb.).

Az elalvás előtti időszakban lehetőség szerint már ne legyen olyan aktív a kicsi környezete. Ne szóljon a tévé, ne nézzen mesét, ne legyen elől ezer féle játék! Altatás előtt lehet egy kis lazulós idő, „csendespihenő”, ami segíti a váltás az aktív játék és az elalvás-altatás időszaka között. Ilyenkor játszhattok ölbéli játékokat, nézegethettek mesekönyvet, olvashatsz neki mesét, lefekhettek a nagyágyra és beszélgethetsz vele vagy mondhatsz neki mondókákat. Ez a kis nyugodtabb átmeneti időszak segít kikapcsolni a pörgős ingerkereső üzemmódból és segíteni ráhangolódni a következő fázisra.

Érdemes kifigyelni, hogyan szeret aludni a baba. Sok baba jobban alszik, ha hason alhat, így ugyanis kevesebbet lát, könnyebb kizárnia a fölösleges ingereket és a saját mozgása is zavarja. A hanyattfekve altatott babákat általában a saját mozgásuk tartja ébren, egészen fél éves korig az akaratlan karmozgásaiktól (még nem tudják kontrollálni) ijednek meg és erre félálomból újra meg újra felriadnak. Ezen segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen (nem kell szorosan bepólyálni, a lényeg, hogy a karjaival ne tudjon csapkodni, de létezik már olyan rugalmas pólya is (Minimo Baby), amit kifejezetten ennek a problémának a megoldására fejlesztettek ki és később hálózsákként is használható.

Az ellazulásban segíthet a fehér zaj is. Ez gyakorlatilag bármilyen zúgás lehet (pl. ventillátor vagy erre a célra kapható tengerzúgás cd vagy hangszimulátor), de ne túl hangos (szóval ne a porszívót használd erre a célra, mert fellázadhatnak a szomszédok 🙂 )

Vannak babák, akik könnyebben megnyugszanak testközelben (kis dédelgetés, hordozókendő, esetleg szopi stb.), ez is lehet az ellazulás eszköze. A lényeg az, hogy figyeld meg, ő milyen módon tud a legkönnyebben és a leggyorsabban megnyugodni és ellazulni.

2. Aludjon el BÁRHOGY!

Az első időszakban (ha már régóta húzódik az álmos, de nem alszik el – probléma, adj ennek mondjuk egy hetet) ne akard, hogy mindenképpen könnyen és gyorsan aludjon el, vagy úgy, ahogyan neked a legkényelmesebb, inkább arra törekedj, hogy el tudjon aludni, amikor álmos és kipihenje magát. Ha ez néha csak a babakocsiban, a hintában vagy kendőben sikerül csak, az se gond, a lényeg, hogy kipihenje magát, megszűnjön a túlfáradás és kialakuljon valamiféle altatási rend.

3. Alakíts ki elalvási rutint!

Ha kipihente magát és kifigyelted, hogyan tud a legkönnyebben ellazulni, kezdd el kialakítani az elalvási rutint. A rutin lényege, hogy alvás előtt mindig ugyanaz a cselekvéssorozat történjen.

Ennek kettős célja van:

1. A baba el tud lazulni (tehát a rutin olyan dolgokból álljon össze, amik őt lelassítják, ellazítják, pl. este a fürdetés, a babamasszázs, napközben a sötétítés, meseolvasás vagy dúdolás, susogás, fehér zaj)

2. A baba a tevékenységek sorrendjéből felismeri mi következik most és könnyebben el tud aludni.

4. Rugalmasan alkalmazkodj a változásokhoz!

Mire az ember kialakít egy-egy ilyen szokást, a baba már tovább is lép egy másik fejlődési szakaszba, ez természetes. Pihenésre azonban szüksége van minden életkorban és függetlenül attól, hogy mennyi idős, rosszul viseli a túlfáradást.

Az ébrenléti időszakok megnyúlásával a 4-5szöri nappali alvásból idővel 3, majd 2 nappali alvás lesz, 1-2 éves kor között valamikor pedig lassan áttér az egyszeri nappali alvásra. Az átmenetek kezeléséről és felismeréséről itt írtam részletesebben.

És, ha még mindig gondot okoz az altatás, ez az, ami segíthet >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

100 Comments

  • Viki

    Reply Reply 2024. február 13. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 3 hónapos és az utóbbi pár napban amikor álmosodik, elkezdi szopizni az ujját. Van, hogy már ez előtt, de ilyenkor biztos, hogy elkezdem altatni. (Álmosság jele még nála, hogy dörzsöli a szemét.) Napközben sokszor hordozókendőben alszik, de az elalvás előtti percekben itt is előkerül a hüvelyk ujj. Ha esetleg sikerül úgy letennem, hogy nincs a szájában a keze, pillanatokon belül odateszi. Próbáltam már ilyenkor cicire tenni, van, hogy bejön, de ahogy szopizásból leteszem, megint ugyan ott tartunk. Tudom, hogy így nyugtatja magát, de nem szeretném ha rászokna. Próbáltam cumival kiváltani, de azt nem fogadja el, öklendezik tőle, kiköpi. Nagyon örülnék ezzel kapcsolatos jó tanácsnak!
    (Bocsánat, ha volt már kérdés, nagyon sok a komment..nem értem a végére.)
    Előre is nagyon köszönöm, ha válaszolsz! 🙂

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2024. március 02. szombat

      A kisbaba kori ujjszopásnak nem sok köze van a későbbihez, ilyenkor egyszerűen nagyon erős még az ösztön azért csinálják és ahogy elkezdenek mászni el szokták hagyni. De ha nagyon zavar, akkor meg lehet próbálni cumit adni helyette (ennek az a trükkje, hogy az ujjaddal benttartod a szájában, amíg rá nem érez, hogyan kell benttartani a szájában)

  • Krisztina

    Reply Reply 2023. november 11. szombat

    Kedves Ági!

    Hosszú leszek, előre is elnézést!

    3 hónapos kislányunkkal kapcsolatban kérném a segítségedet. Kb. 4-5 hetes korában el kellett kezdenünk tápszerrel pótolni az étkezéseit, mert nem tudott rendesen szopizni ciciből, fejni pedig sajnos nem tudtam mellette annyit, amennyit igényelt volna. Pocakfájós is, nehezen jönnek a pukik, de azon úgy néz ki, az Espumisan és a tornázás segít.

    Korábban vagy cicin aludt el, vagy el lehetett ringatni, esetleg az evésben bóbiskolt el (nagyon lassan eszik cumisüvegből is, nemrég váltottunk cumisüveget, amiből könnyebben tud enni éd így nem fárad úgy el.) Az elmúlt hónapban sokat utaztunk vidékre (családi betegség-haláleset miatt), úgy érzem ez teljesen megborította a kislányunk alvását. Amíg vidéken voltunk első körben még cicivel elaludt, a cicit csak alvásra használta már, enni tápszert kapott. Úgy nézett ki a napunk, hogy cicizés-alvás, ahogy felébredt tápszer, kb. 1 óra játék, majd újra cicizés-alvás stb. Hatalmasakat ekkor sem aludt, fél órától max 1 óráig tartottak ezek az idők, de néha becsúszott egy-egy hosszabb alvás. Este nem voltak gondok, 9-10 fele elaludt és reggel 6-7 fele kelt. Ez volt kb. a második hónapjában, tegnapelőtt töltötte a 3. hónapot. Két hete már elhagyta a cicin alvást, viszont anélkül alig lehetett elaltatni napközben. Ringatás, pihenőszék néha, az aduász a babakocsi volt. A héten ez arra változott, hogy ringatva már csak kínkeserves sírás után alszik el, feszíti ki a kezemből magát akárhogy is fogom, fél órás procedúra legalább, a babakocsiban is hasonlóan sírással kezdődik az alvás, de talán ott könnyebben alszik el, pihenőszékben már egyáltalán nem alszik el. Próbáltam a kiságyban is altatni persze. Simizés, popsipaskolás, cumi, éneklés, sötétítés, fehér zaj, semmi nem használ. Amikor nagy nehezen elalszik, 30 perc múlva fel is ébred. Estére (6-7 fele) végtelenül keserves sírásba kezd, nem nyugtatja meg semmi, végül szerintem már csak a sírásba fárad el és alszik bele. 🙁 Az esti rutinunk: masszázs, pancsi és alvás. Ha éhes még, akkor hami is. Eddig a masszázs és pancsi mindig ellazította, nagyon élvezte, most már nem, sír ezek közben is.
    Az esték átalvásából az lett, hogy egyszer felébred 2-3 körül, de eddig az evésben mindig visszaaludt és könnyen lerakható volt.

    Autóban mindig elalszik, ott órák hosszat tud aludni, de erre nem szeretnénk rászoktakni. Az ébrenléti időre próbálok figyelni, igyekszem kitapasztalni, ha előbb, ha később kezdem el altatni mi történik, de mindig ugyanaz a vége. Eddig az ébren töltött ideje alatt mosolygós baba volt, érdekelték a játékai, ahogy beszéltünk-énekeltünk hozzá, de a napokban már egyre nyűgösebb, nehéz a figyelmét lekötni, nem érdeklődik annyira, étvagya is kisebb. Arra gyanakszom, hogy túlfáradt, de nem tudom, hogyan tudnék rajta segíteni, hiszen alig tudom elaltatni, ha elalszik akkor keveset alszik és nem tudom visszaaltatni. Van bármi ötleted, hogyan tudnánk segíteni neki békésen aludni? 🥺

    Előre is köszönöm a válaszodat és segítségedet!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. november 11. szombat

      Szerintem a cici hiányzik neki, ott ugyanis kielégítette a szopizás iránti ösztönét, most meg nem. Mivel még nem olyan régen hagyta el, próbáld meg megint szoptatni, akár gyakrabban is megkínálhatod pár napig, hogy újra tudjon szopizni és beálljon a rendszer megint. Lehet, hogy csak átmeneti cumizavar miatt utasította el a cicit, de elhagyni még biztosan nem akarta.

  • Adam

    Reply Reply 2023. október 24. kedd

    Kedves Ági!
    Kislányunk 10 hetes és nem tud elaludni😞2 hete van kb ez!se nappal se éjszaka nem tud elaludni hiába altatja el az anyukája cicin vagy kézbe ahogy lerakja maga mellé keservesen felsír!látszik rajta hogy álmos de mintha félne aludni!mi tévők legyünk vele?

    Köszönöm válaszát

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. október 27. péntek

      Egyáltalán nem alszik vagy csak akkor alszik, ha kézben vagy testközelben van? Nappal mennyit és hányszor alszik? Éjszaka mennyit hogyan és hol alszik? Anyatejes?

  • Kiss Nikolett

    Reply Reply 2023. augusztus 16. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom 1,5 hónapon belül lesz 2 éves. Úgy gondolom lenne igénye még a 2 alvásra, de mostmár szinte soha nem tudom elaltatni délután. Majdnem elalszik, aztán kipattan a szeme. Cicin alszik el egyébként. Délelőtt tudom mennyit bír ébren lenni, délután, hát már fogalmam nincs. Volt, hogy előbb vittem, volt, hogy később, nem tudtam elaltatni. Ha nem alszik eleget, akkor éjjel többször ébred, vagy fent vagyunk úgy 2 órán keresztül, mert nem tud visszaaludni. Szeptembertől bölcsis is lesz. Mi tevő legyek ebben a helyzetben? Erőltessem az egy alvást? Mennyi ideig tart mire hozzászokik ehhez? Vagy toljam ki az estét és később aludjon mondjuk egy 10 percet?

    Köszönöm előre is!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2023. augusztus 20. vasárnap

      Ha délután elálmosodik, ne altasd el, csak egy kis csendespihenőt tartsatok, kis összebújás, meseolvasás, pihenés, esetleg diavetítőzés, cicizés, így kicsit pihen is, jobban kibírja estig, de nem kell kötelezően aludni, ha már nem tud. A bölcsiben úgyis minden megváltozik majd, ott hamarabb kel, jobban elfárad, megszokja az ottani altatási rendet és az éjszakai alvásigénye is megnő majd, mert fáradtabb, így már nem fogja igényelni a 2. alvást.

  • Adél

    Reply Reply 2022. november 29. kedd

    Kedves Ági!
    Számunkra rémálom az esti altatás. Kislányom 2,5 éves, bölcsődés.Meg van a napi rutin.Este lefekvés időpontja körül teljesen felpörög, dobálodzik.Mai napig ringatjuk, mett hiába próbáljuk az ágyában altatni, csak produkálja magát. Nem alusza át az éjszakát sem. Félig szobatiszta már, de éjszakára kap pelust, e közben is csak dobálja magát, tiltakozik. Nagyon dacos, mindenre szinte nemmel válaszol.Szeretném, ha tudna a saját ágyában elaludni és kicsit nyugodtabb lenne. Előre is köszönöm a segítséget!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2022. december 04. vasárnap

      Este felpörög és nem tud ellazulni elalvás előtt, ezen segíthet, ha este nem néz mesét, délután már nem eszik édességet (péksütit meg hasonlókat sem), nem iszik kakaót vagy teát. Fürdés és öltözés után kell egy kis ellazító rutin, amit kedvel és ami ellen nem tiltakozik, pl. meseolvasás a ti ágyatokon vagy diavetítés és utána kezdjétek a lefektetést, így már elég álmos és ellazult lesz, könnyebben el tud aludni (de sok kisgyerek a diavetítésbe eleve bele szokott aludni)

  • Jozefin

    Reply Reply 2021. augusztus 07. szombat

    Kedves Ági!
    A kislányom szeptember 21-én tölti be a 3 évet!
    Születése óta nem szeret elaludni!
    Most eljutottunk oda, hogy nappal nem alszik el csak ritkán éjjel pedig nagyon nehezen, általában veszekedés lesz a vége.
    Minden lefekvéskor megbeszéljük kinek milyen napja volt ,de amikor arra kerül a sor,hogy aludni kellene elgezdi piszkálni a nemi szervét és mondja is gúnyosan (tudja, hogy nem szerettem mikor előttem csinálja).Ez a piszkálás megy akkor is ,ha nem vele foglalkozunk.

    Mióta tud beszélni volt olyan ,hogy mondta túl sötét van (éget az éjjel lámpa),most utóbbi időben mondta , hogy oltsunk le minden lámpát és úgy aludt el.
    Ma ismét fáradt volt nem akart elaludni kérdeztem miért és nem mondta,majd felgyújtottam a lámpát ,2 perc alatt elaludt.

    Az lenne a kérdésem,hogy miért nem mondja vajon el ,hogy mi bántja?
    Mindig próbáljuk úgy csinálni,hogy jó legyen mikor tudjuk mi a baj.
    Ketten vagyunk neki csak a szülei.
    Előre is köszönöm a válaszod.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2021. augusztus 09. hétfő

      Szerintem fél a sötétben, de ezt még nem tudja elmondani. Vegyetek kis éjjeli fényt, akár kis led-mécseseket is lehet és ő kapcsolja fel lefekvés előtt, utána meseolvasás és úgy aludjon el.
      A nemiszerv piszkálásnál meg rájött arra, hogy ha csinálja, akkor rá figyelsz, ezért még jobban csinálja. Úgyhogy most egy darabig egyáltalán ne mondj semmit, ha csinálja.
      Azért nem mondja el, mi a baj, mert még nem tudja jól kifejezni magát.

      • Dina

        Reply Reply 2021. december 04. szombat

        Kedves Ági!
        Kisfiam 2 hónapos, erősen kólikás sajnos. Kap infacolt, coli comfort cseppeket,biogaiat is, alvása teljes káosz kezd lenni. Odáig jutottunk, hogy napközben alig alszik, 10-20 perceket szopik utan, de nagyon felületesen, nem lehet letenni. Éjjel pedig simán fent van hajnal 2-3-ig, és csak utána ájul el, akkor letehető a kiságyba, de legutóbb már ez sem sikerült, együtt kellett vele aludni, így is csak 4 órát sikerült. Próbálom sokszor szopiztatni, gyakorlatilag másból sem áll az esténk 9-hajnalig, de így sem segít rajta. Üvölt, ha nem mellen van. Cumit kiköpi, hiába próbálom bent tartani, mar a 6. fajtánál tartunk egyébként is. Igazából már nincs őtletünk mi lehet a baja, ha csak úgy álmosan leteszem a kiságyba, üvölt, dobálja magát, mérges. Hol ronthattam el? Sehogy sem sikerül a napi rutin kialakítása, legalabb az esték lennének nyugisabbak. Köszönöm a választ előre is.

        • Vida Ágnes

          Reply Reply 2021. december 06. hétfő

          A baj az, hogy rögtön evés után leteszed aludni. Ne rögtön evés után fektesd le, hanem evés után alapos büfiztetés, pelenkázás, majd várj, amíg bírja ébren (ebben a korban ez max. 30-40 perc) A babáknál evés után ugyanis azonnal beindul az emésztés, plusz ő még hasfájós is ezért ilyenkor a hasa ébreszti fel. Amikor már látszik, hogy álmos, nyűgös, akkor dédelgesd meg, tedd le hason a kiságyba (a legjobban az nyugtatja meg, ha egy takaróba csomagolod pólyaszerűen) simogasd, amíg el nem alszik. Ezzel a módszerrel megszokja az éjszakák-nappalok ritmusát, hiszen éjszaka nem kell ébren lennie két alvás között, hanem ilyenkor evés után azonnal vissza kell tenni.

  • Julianna

    Reply Reply 2020. augusztus 07. péntek

    Kedves Ági!
    A fiam 3 hónapos. Az éjszakai alvás jól megy,kialakult a rutin.
    A nappali alvás nem működik. Csak kendõben alszik, vagy cicin, máshol nem.
    Elkezdten a kiságyba szoktatást az ellazításos módszerrel. Tegnap 5. alkalomra sikerült lerakni, 1 óra 10 percet aludt. Ma viszont nem jártam sikerrel. Olvastam fenti cikkben, hogy elõszõr egy hétig ki kell pihentetni a babát, majd utána ajánlott elkezdeni. Éjszaka jól alszik , csak nappal nem. Valószînű, hogy így is ki van merülve? Altassam nappal egy hétig kendõben, utána kezdjek újból bele.
    A fiam nagyon aktív baba. Egyfolytàban jár a keze lába, beszél, nyugtalan. Mindig kell valamit csinálnia. Cumit nem tudja hogy kell használni, magát mással még nem tudja lenyugtatni. Tapasztaltod szerint ilyen aktív gyermeknek is van lehetõsége megtanulni úgy elaludni hogy elõtte ellazítom, beteszem a kiságyba és elalszik? Vagy várjak az idegrendszer kifejlõdésére? Vagy elég egy szokàsnak kialakulnia? Sokan azt mondják hogy, majd magatol kialakul. Viszont eléggé kellemetlen hogy nappal kendõn kívül csak úgy alszik, hogy a cici a szajaban van és így sem piheni ki magát. Mert általában sírva ebred és a következõ alvásig kezelhetetlen, nyűgõs.
    Köszönöm szépen a segítséged!
    Üdvözlettel
    Julcsi

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2020. augusztus 23. vasárnap

      Mivel ő előtte kendőben és cicin jókat aludt, ezért nem lehet kimerülve. Ha az ellazításos módszer bevált, következetesen csináld (akkor is, ha 1-2 alkalommal nem sikerül) és majd hozzászokik.

  • Kata

    Reply Reply 2020. június 17. szerda

    Kedves Ági
    Egy 4hónapos fiú anyukája vagyok.
    Eddig minden rendben volt az alvással, viszont az utóbbi időben szinte mindig sírásba torkollik a próbálkozás.
    Reggel először olyan 6:30kor ébred, peluscsere és reggeli szopi után alszik még olyan 8-9ig ezt követően kap cicit, felöltözünk, játszunk, majd olyan 10-11 körül újra cici és jön a délelőtti szundi ami olyan egy órás szokott lenni. Ébredés után a forgatókönyv ugyanaz, cici, peluscsere, játék, esetleg séta a friss levegőn majd olyan 2óra körül jön a következő pihenő szintén olyan órás hosszúságú. Aztán újra a megszokott forgatókönyv, viszont itt még 5ora felé szoktunk egy rövidebb alvást beiktatni mert különben az esti 7órás fürdetésig túlpörög és végig sírja. Eddig napközben hintaban simán aludt viszont most azon vagyok, hogy átszoktassam a napközbeni alvással az ágyba, hogy ne csak ringatással tudjon elaludni.
    Viszont így most többnyire sírásba torkollik az összes altatás, hiába már a cici sem nyugtatja meg. Besötétítek, mesélek, próbálom nyugtatni de nem igazán válik be

    Ehhez kérném a segítségét, hogy mi az amire jobban figyeljek, vagy mi az amit máshogy kellene csinálnom. Sokszor azt látom rajta, hogy leragad a szeme, de küzd hogy nyitva tudja tartani, nehogy lemaradjon valamiről….

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2020. június 26. péntek

      Ebben a korban még szükséges a babának egy kis segítség az ellazuláshoz, ha nem akarod cicin altatni segíthet, ha lazán bepólyálod, illetve ha valamilyen fehér zajt kapcsolsz (pl. ventillátor, de a Youtube-on is találsz egy csomó ilyet, ha rákeresel, hogy „white noise baby”)

  • Júlia

    Reply Reply 2020. január 17. péntek

    Kedves Ági!
    2hetes kislány anyukája vagyok 🙂 első baba, úgyhogy mindenben kezdő vagyok..
    Anyatejes baba, cicin bealszik szopi után. Nehezen megy a büfi, de muszáj, mert hasfájós szegény, ha kimarad. Napi 2x-3x, reggel, délután, este, néha éjjel, hogy szegénykém nem tud elaludni 1,5-2-3 óra, mire sikerül.. egy darabig elvan, csuklik, nézelődik, aztán pedig nyűgös, sírós lesz. Nem szeretném mindig cicire tenni, mert olyankor nagyon mérges, fáj, tépi. Cicizik, alvás, aztán büfi, és kezdődik minden előröl. Neki is rettentő stresszes, nekem is. Mit tudnék csinálni ilyen pici babával?
    Most így működünk:
    Ébredés,
    pelenkázás-sírás
    Gyógytorna, hasra tévés egy kicsit a nyakizmok miatt- minimum napi 5x- sírással
    Szopizás
    Büfi
    2naponta este 6körül fürdés- sírással
    Alvás- ha minden jól megy

    Mit csinálunk rosszul?
    Előre is köszönöm választ!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2020. február 07. péntek

      Vannak olyan babák, akik nem büfiznek annyit, mert nem azért fáj a pocakjuk, mert levegőt nyeltek, hanem azért, mert a bélmozgásuk még renyhe és a belekben levő táplálék és maga az emésztés okozta érzetek váltják ki a fájdalomérzetet és a sírást. Ilyenkor nem a büfizés segít, hanem az, ha hanyatt fekteted, a két térdét a pocakjához felhúzod és lassan kifelé körözteted a combjait úgy, hogy a térde közben érintse a hasát, ez segít távozni a pukiknak és javítja a bélmozgást. Nyugodtan teheted cicire, amikor sírós, nyűgös, nem tud elaludni, ez számára megnyugtató és természetes. A mérgelődés a pocakfájásnak tudható be ilyenkor, amit a fent említett tornával tudsz enyhíteni.

  • Ilona

    Reply Reply 2019. december 28. szombat

    Kedves Ági!

    Kisfiam 25én töltötte a 4 hónapot. Sajnos az esti elalvások nagyon nehezen mennek. Felvázolom nagyjából egy napunkat:
    Napközben eszik( kb 15 perc) játszik (kb 40 perc) álmos lesz. Napközben babakocsiban altatjuk. De akkor is kell 20-25 perc mire elalszik. Alszik fél órát és már ébren is van. Néha két etetés között is ébren van, de ezt próbálom mellőzni.Ez így megy olyan délután 4ig esetleg 16:30ig. Utána nem tudjuk elaltatni. 18:30kor fürdés van. Utána még szokott enni is. De itt kezdődik a gond. Egy darabig még eljátszik, viszont amikor már érzi hogy nagyon álmos sír megállás nélkül. Bármit csinálhatunk. Sajnos kézben kell elaltatni de az elején ott is ellenkezik. Ha ez sikerül beletesszük a kiságyába. Este 2 óránként kell szopizni.
    Ezt leszámítva vigyori kisfickó 😊

    Válaszát előre is köszönöm: Ilona

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2020. január 05. vasárnap

      Próbáld meg, hogy az esti órákban gyakrabban szoptatod meg, akár óránként is. Így jobban jóllakik majd és közben kicsit pihen is, így nem lesz olyan sírós estére. Ezenkívül az esti rutint úgy kéne csinálni, hogy fürdés után azonnal pelenkázás és altatás következzen, ne legyen már utána játék, mert attól jobban felpörög. Ha 18:30-kor még nem igazán álmos (a legtöbb baba este hosszabban van ébren, mint nappal két alvás között, akár 3-4 órát is ebben a korban), akkor fürdessétek később. Segíthet, ha a fürdés után már csak kislámpa fényénél öltözteted és sötétben szoptatod, így könnyebben el fog tudni lazulni.

  • Marcsi

    Reply Reply 2019. november 12. kedd

    Kedves Ági!
    8 hetes fiam alvásával kapcsolatban kérem a segítségedet. Bár második gyerek, a lányomhoz képest kegyetlenül megdolgoztat, és talán azért nem találom a megoldást, mert akaratlanul is azt várom, hogy ugyanúgy „működjön”, mint a nővére.

    Igény szerint kezdtem szoptatni, várva, hogy majd alakul „magától” valamiféle rendszer az életünkben, a tevékenységek sorrendjét pedig igyekszem viszonylagos állandóságban tartani (eszik – büfizik – peluscsere – leteszem nézelődni – próbálom észrevenni, amikor álmos, és lefektetni). Bölcsis tesója miatt két állandó programpont, hogy reggel elvisszük a „nagylányt”, délután érte megyünk.
    Igyekeznénk az esti vacsorából, fürdetésből is viszonylag fix igazodási pontot csinálni, de egyelőre a napnak ebben a szakában még totális káosz uralkodik, és kizárt dolog, hogy fürdés után le tudjuk fektetni. (Azt szeretném elérni, hogy este 7 körül, egy etetés után fürdethessük – ez vagy sikerül, vagy nem.)

    Mostanra a napot három napszakra osztja:
    1) Éjszaka: eszik, szoptatás közben elalszik, visszateszem, alszik tovább. (Kivétel, ha bekakil, akkor sajnos óhatatlanul felébred a pelenkázástól, és még egy órát biztos ébren van, majd a következő evés során elalszik). Először egy hosszabbat, akár 4-5 órát alszik, utána még két rövidebbet, mondjuk reggel 6-ig.

    2) Nappal: evés, büfi, pelenkacsere után kb egy órát ébren van, relatíve hosszú dajkálás után félálomban letehető a kiságyába, és elalszik. Még mindig 2 óránként eszik, nem tudom kitolni se az ébren, se az alvással töltött időt.

    3) Anarchia, megfelel a fenti posztod témájának: ez délután 4-től, de legkésőbb 6-tól este 8-ig, 10-ig, vagy akár éjfélig tart. Láncban eszik és bőg, közben néha perceket alszik is, átmenetileg kipiheni magát, de a kiságyában szinte azonnal felébred. Ilyenkor nem „lehet” félálomban letenni, annyira üvölt.

    Nagyon fáradt, biztos, hogy túl is pörög, sőt, túl is eszi magát, és fáj a hasa. De annyira üvölt, hogy a vége mindig az, hogy megszoptatom, mert másképp nem hallgat el. Erre a hasfájásra Infacolt adunk neki, illetve teszteljük a Lactase Comfort cseppet, hogy hátha…

    Sajnos ilyenkor már mi is annyira fáradtak vagyunk, hogy a „csak most az egyszer aludj el valahogy” elv mentén mindent IS bevetünk: szoptatom, hordozókendőbe teszem, dajkáljuk felváltva, sétálunk vele, de csak a végkimerülés segít. Totális mélyalvásig kell ringatni, és ha elég óvatosan tesszük le, úgy marad.

    Nehezített pálya, hogy a testvérével egy szobában laknak, emiatt ha nagyon sír, azonnal muszáj kihozni.
    A kaotikus időszakban egyébként a mi ágyunkban sem alszik el. Kézben is nagyon nehezen, és még a kendőben is hosszú percekig képes sikítva feszegetni magát.

    Egyetlen ötletem, hogy egy-két hétre a „raktárszobába” költözöm vele egy utazóággyal, ott nyugodtabban mehetünk egymás idegeire, míg megtanul aludni.

    Sejtem, hogy mindezt nekünk „sikerült” elérni nála, de
    szeretnék még időben beavatkozni, neki és magunknak segíteni, hogy nyugodtabb estéink legyenek.

    Előre is köszönöm, ha az esti anarchia kiküszöbölésére szakértő megoldást javasolsz.
    Marcsi

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2019. november 23. szombat

      A kisfiad pontosan úgy „működik”, ahogyan a legtöbb baba ebben a korban. Már tudja mikor van a nappal és mikor az éjszaka, de az estével még nem tud mit kezdeni. Ilyenkorra fáradt, de mivel már tudja, hogy jön az éjszaka, nem akar már elaludni, viszont ilyenkorra az emésztés is túlterhelődik, ezért a hasfájás is gyakoribb, ezért szenved este ennyire. Segíthet, ha ilyenkor nem próbálod altatni és nem teszed kiságyba, hanem szoptatod gyakran akár óránként is, ez segít neki kicsit szundítani és pihenni is és a feszültségét is oldja. Pár héten belül rendeződni fog nála ez a zűrös esti időszak, ahogy a nappali alvások későbbre tolódnak és már nem lesz ennyire fáradt, valamint az idegrendszer is fejlődik és már jobban tudja majd kezelni az esti feszültséget. Ilyenkor este, amíg éjszakára teljesen el nem alszik, ne altasd együtt a testvérével, legyen inkább veletek. Ha segít, akkor kendőben is lehet közben kicsit.

      • Marcsi

        Reply Reply 2019. december 03. kedd

        Köszönöm szépen!
        Igaz, csak most olvastam a válaszodat, de tulajdonképpen azt csináljuk, amit írtál. Eredetileg nem terveztem szoptatással altatni, ennek ellenére pontosan ezt csinálom, mert az órákig tartó keserves bömbölésnél minden jobb.
        Kb 7-8 órától 10-11-ig a mi szobánkban tartózkodik, és láncban szopik a fiatalúr, ha közben esetleg elszundít, megpróbálom letenni, de igazából fél 11-ig úgyse alszik el teljesen. Akkor aztán megy a kiságyába.
        Kezdjük megszokni, hogy ez a gyerek így működik, és kész.

        Viszont nappal még mindig kétóránként eszik, és kezd roppantul frusztráló lenni, hogy még a napi bevásárlást se igazán tudom mellette elintézni. Persze, megcsinálja a férjem, vagy házhoz szállítást kérek, na de mégis.
        Lassan 3 hónapos.
        Tudom, hogy még bőven a „normális” hatáson belül vagyunk, de vajon lehet ezt egy icipicit kívülről „irányítani”?

        • Vida Ágnes

          Reply Reply 2019. december 08. vasárnap

          Próbáld kialakítani, hogy evés után mindig ébren legyen, utána játék és játék után, amikor már álmosodik, akkor aludjon. Így pár nap után már követhető lesz, mikor éhes és mikor álmos igazán és elkezdenek távolabb kerülni egymástól az evési időpontok is. A cicin elalvás nem gond, de érdemes mellette elkezdeni bevezetni más altatási módokat is, hogy pl. ha lemész vásárolni, akkor el tudjon aludni addig a babakocsiban is.

    • Jakab Agota

      Reply Reply 2019. december 26. csütörtök

      Kedves Ágnes. Miért van az hogy minden este kínnal bajjal altatom. Este 8kor van a lefekvés, ezt ő állította be, és ringatassal percek aladt elaludt.de viszonar több mint 1 hónapja kinlodunk, ha ringatom hisztizik és ha leteszem játszik egy kicsit és utánam sír (de nem alszik pedig álmos) nappal 2szer alszik, utoljára 4_5 körül alszik 1 órát, de így is sokszor látom rajta hogy nehezen bírja este 8 ig de ha hamarabb leteszem akkor alszik egy picit és utána jön a nyugolodes. 6 hónapos a fiacskám

      • Jakab Agota

        Reply Reply 2019. december 26. csütörtök

        Hozzatennem, hogy tápszeres baba és javult a helyzet mióta lefekveskor adom oda a tápszert, de nem mindig alszik el így sem

  • Bratkovics Barbara

    Reply Reply 2019. november 03. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiam 1 éves lesz és kb.1 hete kezdődtek az elalvással a problémák. Születése óta külön alszik, kb. 6 hónapos kora óta nem kell ringatni, a kiságyba betéve egyedül elaludt, (Cumival) délutáni alvásnál szintén. Most azonban ott kell ülni mellette, míg elalszik, simogatást sem mindig igényli, elég ha suttogva megnyugtatom, hogy ott vagyok vele. Ez a szeparációs szorongásnak „köszönhető”? Félek, hogy egy rossz szokás van kialakulóban, nem szeretném az eddig jól működő rendszert elrontani. Mit tegyek?

    Valamint kisfiamnak nincs kiválasztott kedvenc alvós rongyija vagy plüsse. Kell aggódnom?

    Válaszod és tanácsod előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2019. november 10. vasárnap

      Ezt a szeparációs szorongás okozza és ki fogja nőni, légy most vele átmenetileg türelmesebb. Az alvósállatot nem minden gyerek igényli, semmi gond, ha ő sem.

  • Kovács Timi

    Reply Reply 2019. szeptember 23. hétfő

    Kedves Ági!
    8 hónapos kisfiam éjjel nagyon sokszor ébred ( 1,5-2 óránként) s az éjjeli visszaaltatásával vannak mostanában problémáink. Korábban egy kis ringatással, cicivel vissza tudtam könnyen altatni amikor megébredt, de mostanában folyton feszíti magát a karomban, dől hátra, mintha nem akarná hogy ringassam… persze szeme csukva, látszik hogy aludna. Ha kiságyba visszarakom, jobban rázendít a sírásra, cici sem nyugtatja meg, kicsit cammog rajta aztán löki el magát, felül. ÉS sokszor egy-másfél óra megy el éjjel/hajnalban hogy vissza tudjam altatni, hiába csukva van a szeme és teljesen „kómás”. Mi az ami ezt okozhatja nála?próbáltam vele aludni jópár napig de ugyanez volt éjjelente a helyzet. Az esti rutin kezdettől fogva ugyanaz, és egy ideig jó is volt neki az alvása, csak az utóbbi napokban ébred sűrűn és nehéz vissza altatnom. 🙁 Köszönöm a válaszod!

  • Lulu

    Reply Reply 2019. augusztus 30. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom lassan 6 hetes lesz. Napközben 2-2,5 óránként eszik, utána az esetek többségében van egy 40-60 perc vidám, mosolygós idő. Ilyenkor játszik, élénk, jókedvű. Utána alszik, de csak 40-60 percet, utána igényli is a cicit, de általában jókedvűen ébred. Az elalvások az esetek többségében sajnos sírás keretében történnek, ha a kiságyban vagy bölcsőhintában teszem le aludni. Amikor sikerül elkapni a jó pillanatot, akkor szépen elalszik, akár már egyedül is, vagy elegendő neki, ha mellette vagyunk, olvasunk neki és simogatjuk. Babakocsiban szépen elalszik 10-15 perc után, de ott sem alszik sokkal tovább mint 1 óra, de természetesen vannak kivételek, amikor 3-4 órát is tud aludni. Ilyenkor arra gyanakszom, hogy a nagy meleg miatt nem bír nyugodtan aludni, illetve emiatt is alszik el nehezen. Sokszor kimegyünk a kertbe is, de ott pihenni nem tud, most kezdett el nézelődni, így inkább figyel, és nem alszik el.
    Esténként sokkal nehezebb elaltatni, van hogy 40-60 perc is kell, ilyenkor vigasztalhatatlanul sír. Először mindig a kiságyba tesszük le és ott maradunk mellette, egy ideig nem vesszük ki ha sír, csak próbáljuk nyugtatni simogatással, énekléssel, susogással. Ha már nagyon behergeli magát akkor vesszük ki és megnyugtatjuk, majd utána letesszük. Mostmár többször volt olyan éjszaka, hogy csak egyszer kelt fel enni, de mélyen alszik. Éjjel szopi után hang nélkül visszaalszik. Reggel vidáman kel.
    Normális, hogy napközben ilyen keveset alszik? Az hogy este/ délután ennyit sír, lehet túlfáradás miatt?

    Előre is köszönöm a választ!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2019. szeptember 15. vasárnap

      Ez egyáltalán nem kevés alvás. Ha nem alszik hosszabban, mint 1 óra, az nem gond. Szép kiszámítható saját ritmusa van, altasd akkor, amikor elálmosodik és úgy ahogyan el tud aludni. Elalvás előtt kicsit dédelgesd, ringasd vagy akár cicit is kaphat, ez segít neki ellazulni, utána kerüljön be a kiságyba, így elkerülhető a sírás.

  • Kata

    Reply Reply 2019. augusztus 18. vasárnap

    Kedves Ági. Kisfiam 3,5 hónapos, 100% anyatejes, cicin elalvó baba. Eddig nem volt probléma az éjszakákkal, volt, hogy egyben aludt 5-6-7 órát is. Mostanában azonban 1,5-2 óránként, látom, hogy hasról szeretne hátra fordulni, erőlködik nagyon, fél ébreszti magát. Egyszer sikerült átfordulnia, de utána 10 perc múlva sírva kelt, amúgy sem szeret háton aludni. Nem tudom, hogy jól teszem-e, hogy mindig kiveszem, cicire rakom, visszaaltatom. Meg fogja ezt szokni, hogy állandó segítség van? Esetleg elkezdjem megpróbálni kiságyban altatni, magától? Nem tudom hogyan fogjak neki, mert a cicin altatás így nagyon megterhelő már a melleimnek.
    Illetve hogyan lehet az, hogy éjszaka cicin elalszik, letudom tenni a kiságyba, ha nappal lerakom akkor meg 10 perc múlva felkel. Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2019. augusztus 29. csütörtök

      Még korai lenne önálló alvásra szoktatni, de arra törekedhetsz, hogy legyen lehetősége visszaaltatni magát. Amikor felébred, ne rohanj rögtön hozzá, sok baba ilyenkor visszaaltatja magát, csak egy kis időt kell nekik hagyni. Csak akkor menj oda, ha sír. Ilyenkor természetesen megszoptathatod. Az ébredéseket egyébként nem az átfordulás okozza, hanem valami más miatt ébred és csak ezt követően kezd el mozgolódni. Lehetséges, hogy a kiváltó ok egy növekedési ugrás (ebben a korban gyakori), próbáld meg pár napig délután és este gyakrabban szoptatni, mint a megszokott, hogy jobban jóllakjon, így lehet, hogy hosszabban alszik majd éjszaka.

      Nappal azért kel fel, mert több az inger és ilyenkor a babák alvása is felületesebb, mint éjjel.

  • Szandra

    Reply Reply 2019. május 19. vasárnap

    Kedves Ági!
    Szeretném a véleményed kérni! Van egy 3 hónapos kislányom. Már több mint 3 hete azt játsza éjszaka, hogy felkel 20/30/60 percenként,van hogy 2 órát is bír aludni,de az ritka. Ilyenkor adunk neki inni vagy enni,visszaaltatjuk,de aztán újra felkel. Van,hogy több órát ébren is tölt. Napközben is szinte semmit sem alszik,hiába álmos,küzd az elalvás ellen. Nem tudom mi ébresztheti fel és miért aludhat ilyen nyugtalanul. Tápszeres,és már majdnem csak egyszer eszik éjszaka,viszont sokat iszik. De miután evett vagy ivott, ugyanúgy nehezen alszik vissza. Eddig mikor babakocsiban sétáltattuk, mindig aludt,mostmár ott is keveset alszik,mert inkább nézelődik. Nem tudom elhinni,hogy neki ennyi alvás elég lenne. Nem tudom mit próbálhatnék meg,hogy jobban aludjon és többet. Esetleg lenne valami tanácsod,vagy ötlet amit kipróbálhatnánk. Vidám baba egyébként csak sokat nyűgös a fáradtságtól

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2019. június 01. szombat

      Előfordul, hogy a baba annyira túlfárad, hogy nem tud aludni. Ez így ellentmondásnak tűnik, de a babák idegrendszere még éretlen, ezért előfordulhat ilyen. Itt írtam le részletesen, mit lehet tenni ilyenkor: https://www.kismamablog.hu/baba-alvas/miert-nem-akar-elaludni-a-baba-amikor-mar-majd-lecsukodik-a-szeme

    • Kitti

      Reply Reply 2019. augusztus 04. vasárnap

      Kedves Dr. Nő! Kisfiam 5 hónapos lesz. Egy szépen fejlődő összességében vidám, egészséges baba. Viszont hónapok óta az alvással, elalvással küzdünk. A gyerek amint elfárad jelzi hogy álmos és elkezdenénk az altatást rögtön megfeszíti magát sír ellenkezik, rengetek módszert próbáltunk már. Sok lenne felsorolni. Sőt mindent kizartunk éhség szomjúság, hasfájás, fogzás. Mindent kezelünk. Egyszerűen mint aki „nem szeret aludni”. Ha sikerül elaludnia akkor sokat fordologik, nyugtalan, felsír,mintha rémálma lenne. Nem is igazán tudom magam kifejeznibés elmondani hogy mire hogy reagál mert mindig más helyzetet illetve tanácsokat próbálok kialakitani neki de semmi nem jött még be eddig. Kérem Dr. Nő véleményét erről. Nagyon szépen köszönöm előre is

      • Vida Ágnes

        Reply Reply 2019. augusztus 28. szerda

        Az elalváshoz az szükséges, hogy a kicsi el tudjon lazulni, ki tudja zárni a külvilágot, ehhez pedig biztonságérzetre van szüksége. Ő most nem érzi magát ebben a helyzetben 100%-ig biztonságban, mert a sok kísérlezetés miatt nem alakult ki egyféle elalvás előtti rutin, ami segíti az ellazulást, a befelé fordulást majd pedig az elalvást. A sírás néhány babánál abból is fakad, hogy így adják ki a fáradt gőzt és altatják el magukat (itt is írtam erről: https://www.kismamablog.hu/baba-alvas/sirva-alszik-el), lehet, hogy ő is ezt teszi és nincs szüksége másféle altatásra, csak hogy mellette maradj és kiadhassa a fáradt gőzt. Ne arra fókuszálj, hogy gyorsan elhallgasson és elaludjon, hanem arra, hogy ne maradjon magára ebben a számára nehéz helyzetben! Az ellazulás kulcsa a fölös ingerek kizárása (kapcsold ki a tévét, számítógépet, mobilt stb.), sötétíts be, csomagold be a babát egy vékony takaróba pólyaszerűen, mert a saját mozgásával is felébresztheti magát, ha háton alszik, próbáld meg inkább hason letenni. A nyugtalan alvást sok baba csinálja, mert az ő alvásuk felszínesebb, ez önmagában nem baj.

  • Barbara

    Reply Reply 2019. január 18. péntek

    Kedves Ági. Nekem is olyan problémám van, hogy most 14 hónapos a kislányom. Ez idő alatt egyszer sem aludta végig az éjszakát. Éjjelente felébred valamikor felsír aligehet megnyugtatni, van hogy csak játszik van hogy csak iszik. Kb. 4 óra hosszát képes aludni egyszerre utána 6-7órát fent van éjszaka. Nappal 1 másfél órát alszik. Folyamatosan pörög, mászik, megy egy percre sem áll meg. Én már nagyon fáradt vagyok. El vigyem orvoshoz vele vagy lehetséges, hogy ennyi az alvás igénye és majd kinövi. Nem tudom. Válasz köszönöm!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2019. január 19. szombat

      Ha éjjel csak 4 órát alszik, aztán nappal is csak 1-1-et az biztosan nagyon kevés neki, mindenképpen forduljatok orvoshoz és kérjetek beutalót alvásambulanciára!

  • Orsi Fehér

    Reply Reply 2018. szeptember 26. szerda

    Kedves Àgi!
    Nagyon köszönöm a cikkeidet, nagyon sokat segítenek.
    Most viszont egy kèrdèsem lenne:
    3 hónapos a kisfiam. Rendszerint a 4É szerint élünk. Nagyon jó alvó. 1 óra jàték utàn lehunyja a szemét és alszik is. Az utóbbi időben kivételt képez ez alól az esti fekvès. Régebben, ha elálmosodott csak betettem a kiságyába és aludt is, csak enni kelt fel. Most viszont a cikkben leírtakat produkálja.
    Feltètelezem túlfáradt, pedig igyekszem màr időben lecsendesedni, làmpàkat leoltani, babamasszázsolni, énekelni, susogni (nyilván nem egyszerre). De az esti alvàst 1 órás „majdnem alvàs-ébredés-síràs” procedúra előzi meg.
    Nappal a jàtszószőnyegén alszik. Vagy a babakocsiban/hordozóban/autóban ha éppen úton vagyunk. Vajon a kiságyban kellene minden alkalommal aludnia? De amint elindulunk valahova autóban/hordozòban rögtön elalszik.
    Ha az esti alvás soràn a hordozóban ringatom el, akkor is aránylag gyorsan àlomba szenderül. De ha jól értem a kiságy=alvàs összefüggésnek kellene kialakulnia a babában. Jól èrtem?
    Tényleg ördögtől való ha ott alszik el, ahol az àlom èri (Játszószőnyeg, babakocsi.) és ez okozza, hogy este a kiságyban nem leli nyugalmát mèg ha már majdnem el is nyomja az álom?

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2018. szeptember 29. szombat

      Egyáltalán nem ördögtől való :), ebben a korban gyakori jelenség ez. Most még gyakran alszik, ezért nincs akkora jelentősége a kiságy=alvás összefüggésnek, ez majd akkor lesz nagyon fontos, amikor már csak 2x, illetve 1x alszik napközben. (illetve akkor lenne jelentősége most, ha este nem aludna el az ágyában)

  • Dia

    Reply Reply 2018. június 05. kedd

    Kedves Agi! Rengeteg irasodat olvasom, most szeretnek szemelyre szabott segitseget kerni! Kicsit osszetett lehet a kerdes, bocsanat. 7 hetes kisfiamnak kulonosen nagy a szoporeflexe/szopasi ingere, mar a korhazban is mondtak; abszolut megnyugvasa a cici. Probalunk raterni 2 napja az egyedul elalvasra (eddig ringattam; cicin probaltam nem elaltatni a napirend betartasa miatt, pluszba refluxos is, ugyhogy szopi utan kozvetlenul nem akartam lefektetni). Egesz jol is megy a dolog, lefektetem, megy a hatsimi, de mivel igazan a szopi nyugtatja csak meg, kapott cumit, amivel ne is aludt 1-2 perc alatt. Csak alvashoz kapja meg egyebkent! Felek, hogy nalunk is kialakul majd a ‘kiesik a cumi a szajbol-felebred-egy alvasnal 100-szor be kell rohannom visszadugni a szajaba’ ordogi kore.😕 Egyebkent sokszor okkendezik tole, kikopi ha meg Nem lovallta bele magat a sirasba, csak akkor fogadja el igazan, ha mar kiborul. Mit tegyek? Ne probalkozzak cumival? Egyebkent ha nem adom, a kicsi oklet probalja ezerrel nyomni a szajaba, de csak felhergeli magat. Muszaj az egyedul elalvast nyelbe utnom valahogy, de a neki legmegfelelobben es legkimeletesebben szeretnem. Amugy az oklendezesre visszaterve, a cumi az o merete, neztunk mas fajtat is, de ugyanaz a reakcio. Amugy cicizes kozben is csinalja, ha bekapja az egesz bimbomat.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2018. június 17. vasárnap

      Ilyen kis korban még nem szokott menni a hatékony cumizás, mert még nem tudja a baba jól benttartani a cumit, de ez nem gond. A félelmed alaptalan, ugyanis a baba nem ébred fel a cumi kiesésére éjjel. Valami más miatt ébrednek fel és, ha megszokják, hogy anya mindig berohan, akkor ezt kérik újra meg újra, de ehhez ő még kicsi, csak fél éves kor után szokott kialakulni ez a szokás.
      Úgy tudod megtanítani cumizni, hogy az ujjad begyével bent tartod a cumit, amíg rá nem harap teljesen, ez általában némi próbálkozás után egyre hatékonyabb lesz és utána már ügyesen cumizik magától is.

  • Eszter

    Reply Reply 2018. június 01. péntek

    Kedves Ágnes! Altatással szenvedünk a két hónapos lányommal. Sokszor napközben alig bír elaludni, sír, a fülét,szemét dörzsöli,csapkodja magát, és kizárólag cicin tud megnyugodni, ill. elaludni. Amint átteszem az ágyba, max 15 perc után kezdődik elölről, a kendőben elalszik ugyan, de csak addig, amíg picit meg nem ébred, utána sir, és cicit keres. Teljesen kifáradtam már, a lakás romokban, a nagyobbik lányom szintén, alig tudok vele foglalkozni, segitségem semmi, külföldön élünk, apa egész nap dolgozik. Cumit kiköpi, az ujját is, a mellemen kivül nem jo semmi. Kérlek adj valami jó tanácsot. Nem szeretném még abbahagyni a szoptatást, de igy nem tudom csinálni tovább, valahogy ritkítani kéne az evések (cicin lógások) számát.
    Válaszod elöre is köszönöm

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2018. június 17. vasárnap

      Próbálj meg némi rendszert vinni napjaiba, ez meg szokta oldani a dolgot. Evés után alapos büfi, aztán tedd le játszani, nézelődni oda, ahol ti is vagytok. Csak akkor tedd le aludni, amikor már nagyon álmos (ebben a korban evés után akár 1-1,5 órát is ébren vannak a babák nyűglődés nélkül utána viszont már álmosak és a túlpörgős-nyűgös időszakok és az álmosság váltogatják egymást). Altatáskor adhatsz cicit is, de ha nagyon hosszan szopizik így, akkor kaphat cumit is. Még kiköpi, mert kicsi, ezért az ujjaddal tartsd bent, amíg rá nem kap teljesen és el nem alszik. Néhány alkalom után már ő is bent tudja majd tartani. Altatáshoz sötétíts be! Ha hanyattfekve alszik, tedd rugalmas pólyába vagy csomagold egy takaróba pólyaszerűen, hogy ne tudja felébreszteni magát a mozgásával. Érdemes a kiságy helyett mózesben, bölcsőben altatni, amiben szűkebb a hely, de jó megoldás a kiságyba helyezhető babasziget is.

  • Claudia

    Reply Reply 2018. május 23. szerda

    Szia Agi! Azt szeretnem toled kerdezni, hogy egy baba (jelen esetben egy honapos) kortizol szintje sirasnal akkor is megemelkedik, ha nyugtatjuk, csak nem a baba altal vart modon? Konkretan az a helyzet, hogy igeny szerint szoptatott babamat szeretnem arra szoktatni, hogy az elalvshoz ne cici kelljen, hanem ringatas. (Mar csak azert is van szukseg ra, mert refluxos; szornyen alszik rogton cicizes utan meg akkor is ha bufizett es varunk a fektetessel 20-30 percet). Szoval szegenykem nagyon belelovallja magat a sirasba ha ringatassal, dudolassal probalom altatni es aggodok, hogy bar ott vagyok neki, de mivel Nem a „megfelelo” segitseget kapja elvesziti a bizalmat bennem es/vagy komoly stresszt okozok nala!😢

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2018. május 27. vasárnap

      Akkor is megemelkedik, de nem olyan mértékben és mivel ott vagy vele, hamarabb elkezd csökkenni még akkor is, ha nem kapja meg, amit akar. Tehát így nem veszíti el a bizalmát benned.

      • Claudia

        Reply Reply 2018. május 27. vasárnap

        Nagyon szepen koszonom es nagyra ertekelem a gyors valaszodat, megnyugtattal!🙏🏼

  • Viktória

    Reply Reply 2018. április 04. szerda

    Kedves Ági! A most 2 hónapos kislányunk majdnem születése óta rosszúl alszik napközben. Eddig is nagyon keveset aludt nappal de most egyre rosszabb a helyzet. Este kb ejfel-1 körül szokott elaludni alszik nyugodtan 5 órát majd megetetem, vissza alszik és alszik ujjabb 3 órát következik még egy etetés ez után jó esetben alszik még újabb 2 órát szóval a délelőttöt kb 10-11ig végig alussza persze nem mindig csak jobb napokon de aztan jön a délután. Nagyon vidám a délután elején evés után kb 1 óráig magában nézelődik, nevetgél aztan jön az jogy elalmosodik. Vagyis én azt gondolom mivel csukódik a kis szeme, ásitozik és eleinte csak halkan sirdogal aztan elkezd sirni de nagyon olyankor elkezdem elringatni az elején még ordit majd megnyugszik es elalszik de sajnos ahogy leteszem felébred. Van hogy hagyon az ölemben aludni de sokszor ott is felébred pár perc után. Es igy megy a következő etetésig minden alkalommal. Szoval a délután folyamán nagyjábol semmit mem alszik csak perceket egesz estig amikor ahogyan írtam alltalaban ejfel -1 korul elalszik nagy nehezen és masnap ugyan ez viszont ahogyan észre vettem egyre rosszabb. Az elején még aludt is egyszer kétszer délután de fokozatosan egyre rosszabb lett. Gondolom túl fárad a nap végére?! Probaltam hogy babakocsiban altatom mert egyebkent ejjel is csak ott hajlandó aludni a kisagyban folyton felkel. Szóval elalszik a babakocsiban miután ringatással megnyugtattam de csak addig alszik még tologatom. Egyénként evés után kicsit megnyugszik majd ujra jokedve lesz de egyre rövidebb ideig érzi jol magát utána jön a sírás. Nem tudom mit kellene tennem?! Ringassam nehány napig amíg kipiheni magát és utána probáljam meg tologatás nélkül ? Mert most olvastam a cikked és abból azt szűrtem le hogy a kislányunk túlfárad. Egyáltalán rosszat teszek ha hagyom hogy éjjel is a babakocsiban aludjon? Nem tudom mit tehetnék ahogy megy a nap estére egyre többet sír gondolom a fáradtság miatt. Nap végére szinte lehetetlen elaltatni. Ez a kimerűltség miatt lehet? Előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2018. május 19. szombat

      A babakocsi kuckósabb, jobban emlékezteti az anyaméhre, azért alszik ott jobban. A babaágyat is hasonlóvá tudod tenni hozzá, pl. azzal, ha a kicsit egy takaróba pólyaszerűen becsomagolva altatod és úgy teszed le, illetve, ha kiságyszűkítőt (pl. Cozy Nest) használtok, ami segít, hogy otthonosabban érezze benne magát a baba. Próbáld meg a 4É napirendet tartani (itt írtam róla), ez segít, hogy délután is tudd, mikor fáradt el igazán és mikor kell lefektetni. Az valóban segíthet, ha átmenetileg elaltatod úgy, ahogy sikerül, a lényeg, hogy kipihenje magát és ha már néhány napon át sikerült tartani a napirendet és kipihentebb a baba, akkor kezdesz el változtatni az altatás mikéntjén.

  • Lívia

    Reply Reply 2018. március 15. csütörtök

    Kedves Ági!
    A fenti leírás teljesen igaz a 3 hónapos babámra, szinte születése óta. Első gyermekem evett aludt rengeteget,így nagyon kétségbe voltam esve az elmúlt időszakban. A gond az, hogy semmi nem nyugtatja meg. A szoptatás sem nyugtatta két hónapig már délután, de már tápszert kap. A hason alvás 6 hetes kora óta sikerül, így néha többet néha kevesebbet is tud pihenni. De sajnos 4 óra után az egyetlen módja a pihenésnek a babakocsi. A testvére miatt ezt pedig segítség nélkül nehezen tudom megoldani. Hiszen nem vihetem minden nap őt is sétálni, amikor például vacsoráznia kellene. A babát pedig nem szeretném sírni hagyni. Éjszaka alszik egyben 8-9 órát, de délutántól már nagyon fáradt. Van, amikor már korábban, ha kevés alvás sikerül. Kézben sem nyugszik meg, illetve minden szerkezetet próbáltunk már, de ha nagyon fáradt semmi sem használ. Vagy el sem alszik, vagy nagyon gyorsan felriad és nem tud visszaaludni. Érdeklődnék, hogy meddig tarthat ez nála? Amikor nem fáradt egyébként boldog baba. Előre is köszönöm a válaszát!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2018. március 15. csütörtök

      Idővel többet tud majd ébren lenni napközben, ezért későbbre tolódnak az alvások és elmarad ez a késő délutáni nyűgösség. Addig azt tudod tenni, hogy gyakrabban megszoptatod, mert cicin is pihen még a baba kicsit, vagy megpróbálhatod kocsi helyett kendőben altatni, így a naggyal is tudsz foglalkozni.

  • Tóth Barbara

    Reply Reply 2018. január 10. szerda

    Kedves Ágnes,
    Egy 7 hetes anyatejes kislány anyukája vagyok. Éjfél után általában kétszer kel, szopizik, és rendszeresen elalszik cicin. Ilyenkor visszarakom a kiságyába, de gyanús, hogy ilyenkor nem eszik eleget, csak ellazul, mert rendszerint egy óra múlva kel. Elkezd sírni így amikor végigjárom hogy „pelus-ringatás-cumi-szomjas-fázik-melege van” cégül rárakom cicire és kezdődik elölről minden. Ebből kifolyólag hajnal 5-6 körül már nagyon kimerül, cicin ismét elalszik, viszont ilyenkor képes 11-12-ig is aludni. A kérdésem az lenne, hogyan tudom ezt orvosolni, hogy jól lakjon egy etetéssel, ne aludjon be idő előtt?
    Ezen kívül olvastam, hogy napközben 3 óránál tovább ne hagyjuk aludni, így nem cserélni fel a nappalt az éjszakával. Amikor hajnal 5-től délig alszik, akkor keltsem fel 3 óra után? A többi alvásával nincs gond, egyébként nagyon jó baba. 🙂
    Köszönöm előre is a válaszát!
    Üdvözlettel,
    Tóth Barbara

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2018. február 11. vasárnap

      Próbáld meg, hogy amikor ébred, rögtön visszateszed cicire és eszik, mert valószínűleg a próbálkozástól még jobban felébred. Ilyen esetekben alkalmazható az ún. álometetés is a megoldásra: este, amikor lefeküdnél, vedd ki a babát az ágyából és tedd cicire (figyeld meg, mikor éberebb kicsit és olyankor érdemes kivenni), így eszik egy nagyot és talán későbbre csúszik az éjszakai evés. Mivel nála ez a hosszú alvás még az éjszaka része, nem kell felébreszteni belőle.

  • Ildikó

    Reply Reply 2018. január 09. kedd

    Kedves Ági!

    Segítséget szeretnék kérni az 5 és fél hónapos kisfiam altatásával kapcsolatban. Mindig kézben, ringatva aludt csak el, ha a kiságyában akartuk elaltatni (nem pedig babakocsiban vagy hordozókendőben, mert ott magától elalszik alvásidőben). Három hónapos koráig nyugodtan elhelyezkedett a kezemben és maximum nézelődött, amíg sétáltam vele és ringattam. Aztán egy idő után az egyik kis karja folyamatosan csapkodott, amíg el nem aludt, de ő viszonylag nyugodtan feküdt a karomban. Aztán három hónapos korától elkezdődött a ma is fennálló rettenetes altatási folyamat. Amikor látom rajta, hogy álmosodik, bújik hozzám, nyűgös, akkor átmegyünk a hálószobába, félhomályt csinálok, behajtom az ajtót, cumit adok a szájába, és elkezdem ringatni. Na ilyenkor elkezdi először dobálni magát a karomba, hogy jobbra, hogy balra forgatja a fejét, aztán elkezd lökni magától, a kezével karmol, a lábával tol el, csak szabadulni akar, majdnem kiesik a kezemből, közben pedig ordít. Esténként a legrosszabb, fél óra-óra is van olykor, mire aztán megnyugszik, és elalszik a kezemben. Próbáltam, hogy máshogy fogom magamhoz, kifelé néz például. Néha segít, de sokszor csak össze-vissza forgatom, mert mindenhogy ordít. Ha feladom az altatást, és visszamegyek a nappaliba, ahol a férjem is van, és fel van kapcsolva a lámpa, az ordítást mintha elvágták volna, és a gyerek elkezd vigyorogni, amikor meglátja az apját. Nekem ebből úgy tűnik, hogy a gyerek nem akar aludni, mintha nem lenne álmos, ezért kipróbáltam, hogy ha tovább marad fenn, akkor jobban kifárad, és elalszik-e. A szokásos 2-3 óra helyett 5 órán át volt fenn a baba, és utána is ugyanazt rendezte az altatásnál. Érdekes, hogy vannak napok, amikor egyáltalán nem csinálja ezeket, de ez csak kevésszer fordul elő. Ilyenkor mindig bizakodom, hogy na végre, már csinálja ezt, de aztán újra kezdődik az egész. Én már nem tudom, hogy milyen módszerrel próbáljam elaltatni. Szerettem volna fokozatosan leszoktatni a ringatásról a felveszem-leteszem módszerrel, de nem kivitelezhető, ha a kezemben nem nyugszik meg, csak ordít. A ringatás már nagyon nehéz számomra, majdnem nyolc kilós a fiam, de kibírnám, hogy hagyná magát elaltatni. A férjem szerint tegyük be a kiságyba, hadd ordítson és fárassza ki magát. Én eddig nem hagytam, de ezt a mostani állapotot sem bírom már sokáig. Kérlek, segíts nekünk.

    • Zsanett

      Reply Reply 2018. január 12. péntek

      Nalunk szinten ez a helyzet,van amikor fent van 4-5orakat egyhuzamban es sehogysem tudjuk elaltatni,pedig asitozik,dorzsoli a szemet folyamatosan.Napkozben ma is 50percet aludt osszesen.Volt egy nagyon szepen kialakult kis napirendunk,2-2,5orakat volt fent utana pedig aludt a kov.etetesig,nahat ez ugy latszik eddig tartott.

  • Németh Heni

    Reply Reply 2018. január 05. péntek

    Kedves Ági!
    Nem rég kérdeztem már, hogy hogy tudom alvos állatkához szoktatni a 16 hónapos Kisfiamat. Alakulunk, sokat segítettél! Most viszont aggaszt, hogy délutáni alvásnál és éjszaka is hisztisen kell és egyszerüen nem tudom megnyuktatni! Elolvastam a rovatot és sok mindenre választ kaptam és tudom mit kell csinálnom de viszont egy dolgon nem tudok változtatni az a tv este…! Sajnos a párom mániája a tv és sokáig is tv-zik egy szobában alszunk, tervezzük a bővítést tavasszal igy mindenkinek lesz külön szobája. Addig is valami tanácsot tudnál adni ezzel kapcsolatban vagy várjak türelmesen? Nem okozunk ezzel nagy kárt a kicsinek?

  • Zsanett

    Reply Reply 2018. január 03. szerda

    Koszonom szepen a valaszod!

  • Gabi

    Reply Reply 2018. január 01. hétfő

    Kedves Ági!

    Már kértem itt az oldalon segítséget, a lányom akkor volt 3 hónapos. Most 8,5 hónaposak vagyunk, de az alvása sajnos nem javult. Éjjel rengetegszer ébred, sőt ahogy idősödik egyre többet, van hogy 2 óránként is. Ilyenkor csak úgy alszik vissza, ha cicit kap, mivel nem cumizik, próbáltam apát beküldeni vagy csak simogatni, nyugtatni, de amíg nincs cici, úgy vísit mint akit nyúznak. Teljesen kitartó, szinte levegőt nem vesz. A fogzás nem nehezíti a dolgot mert, ilyenkor az ínyét sem engedi bekenni, illetve eddig könnyen kibújtak a fogacskák.
    Napközben is keveset alszik, és csak a babakocsiban. Nem tudom màskent elaltatni. Megvettem az Álomba Ringató Praktikák című könyvet is, a kérdések alapján a kislányom a belevaló típusba tartozik, a jellemzés szinte teljesen igaz rá.
    Nem tudom hogyan fogjak hozzá az apró lépésekhez mert nálunk probléma a cicin alvás és a babakocsi/kocsiban alvás is.
    Egyáltalán nem képes magától elaludni. Próbáltam a besőtétítest, fehér zaj, zavaró tényezők kiiktatása, de semmi nem hat rá.
    Nagyon el vagyok már keseredve és fáradva, vmit márciusban egy fél napra el kell utazzak és így nem merem itthagyni.
    Köszönöm előre is.
    Üdv.: Gabi

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2018. január 03. szerda

      Ezen csak apránként tudsz változtatni. Most valószínűleg az a gond, hogy nappal sem piheni ki magát igazán, ezért már túlfáradt, ezért első körben abban kell neki segíteni, hogy nappal jól aludjon. Emellett azt javaslom, hogy minden nap írd fel, mikor aludt el nappal mennyit aludt, valamint jegyezd fel azt is, hogy éjjel mikor kelt fel. Egyelőre ne akarj változtatni az altatás módján, csak jegyezd fel ezeket és várj kicsit. Ha babakocsiban jól alszik nappal, egyelőre aludjon ott, a lényeg, hogy kipihenje magát.
      1 hét múlva, nézd meg, mi történt: van-e valamilyen rendszer abban, ahogyan ébred éjszakánként? Hányszor és hogyan aludt nappal?
      Van-e kapcsolat a rendszertelen nappal és a nehezebb éjszaka között? Nappal milyen hangulata volt? Látszik-e összefüggés a nappali nyűgösség és az éjszakai alvás között? Nem bújt-e ki közben a foga?

      A fogzás nem csak akkor kellemetlen, amikor bújik a fog, hanem mivel a babáknak egyszerre több fog feszíti az ínyét, még az áttörés előtti időszakban is okozhat ez általános nyűgösséget. Ezért előfordulhat, hogy a kicsin nem segít az ínykenegetés (az alvásproblémák megoldására ez egyébként sem alkalmas, legfeljebb az elaltatást könnyíti meg)

      Amit ezután tehetsz:
      1. Nappal figyeld ki, mikor álmosodik el igazán és csak akkor kezdd el az altatást! Ha sír, ellenkezik, az azért van, mert nem ezt szokta meg, de ha ilyenkor nem hagyod magára, hanem megnyugtatod, vele maradsz, akkor nem teszel neki semmi rosszat. Elaludhat cicin is és utána bekerülhet az ágyába, így el tudjátok hagyni a babakocsis altatást. (a következő lépésben, néhány hét után hozzá lehet majd szoktatni, hogy altatáskor cici helyett csak dédelgeted, így később más is el tudja majd altatni)

      2. Ha a nappali elalvás rendeződik, az az éjszakait is jobbá teszi majd. Ha mégis maradnak 3 óránál gyakrabban történő felébredések azokért jó eséllyel a fogzás a felelős és ezt kell kezelni (de azért lehetnek egyéb zavaró faktorok is, ezeket is érdemes végignézni, ha eddig még nem tetted)

  • Béd Orsolya

    Reply Reply 2017. október 04. szerda

    Kedves Ági!
    Kisfiam 8 hónapos. Eddig többnyire könnyen ment az altatás. Amikor már fáradt volt betettem a kiságyába, kicsit rázta a fejét és így elaltatta magát. Ez most valamiért elmúlt. 2 hete beteg volt, náthás, köhögött, többször volt, hogy letettem de nem kapott levegőt rendesen és nem aludt el. Orrszívás után viszont aludt ahogy szokott. Most úgy tűnik folytatódik a fogzás, felül jön szerintem a foga mert egyfolytában a szájában nyúlkál. Jelenleg ha leteszem a kiságyba egyből fordul hasra és kúszik is. Viszont kúszni nem most kezdett már másfél hónapja, ezért gondolom nem a mozgásfejlődés miatt nem alszik el. Ha fogom és ringatom akkor sem mindig sikerül elsőre, mert tekereg, ütöget a cumival. És erre nem szeretném szoktatni, hogy kézben aludjon, mert több mint 10 kg. Úgyhogy nem tudom mit tegyek hogy visszaálljon a régi rend. Már arra is gondoltam, hogy át akar állni napi 1 alvásra. De még nem bírna annyit fent lenni. 3-3,5 óra után látom rajta, hogy már nagyon álmos. Egyébként reggel 8-kor ébred legtöbbször és este 8-kor alszik. Éjjel 2x eszik és még azon kívül 1-2x csak úgy ébred. Remélem minden fontos infót leírtam számodra.
    Várom az ötleteidet. Köszönöm ha segítesz.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. október 12. csütörtök

      Betegségek után valóban erősebbek lehetnek a fogzási tünetek, mert legyengül az immunrendszer. Fogzásra való alkati szerekkel tudsz neki segíteni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.
      Az is lehet, hogy most kicsit nehezebben zárja ki a külvilágot, mert a fogzás miatt is éberebb, ezen segíthet, ha altatáskor besötétítesz, kizársz minden zavaró ingert, zajt stb. és közvetlenül a kiságy mellett altatsz, hogy könnyebb legyen utána letenni.

  • Gabriella

    Reply Reply 2017. augusztus 26. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányom 4 hónapos, és születése óta küzdelem az alvás dolog. Ő már akkor sem az evés, büfi, alvás normát erősítette.
    Az esti altatás, mert màskent nem ment órákat vett igénybe, sőt az éjjeli etetés után sem tudott vissza aludni. Ringattam, járkáltam… Ez a dolog mára picit javult, este viszonylag könnyen elalszik, éjjel ha ébred eszik és már alszik is tovább. Reggeli ébredése mindig más, igen széles skálán mozog.
    Kérdésem és fő gondom a nappali alvás. Ha elalszik akkor is nehezen és főként babakocsiba vagy hintában, esetleg autóban, de ilyenkor sem alszik hosszan és nagyon könnyen felébred. Persze gyorsan ismét nyügös lesz, mert nem pihente ki magát. Van, hogy csak 3x fél órát alszik ébredéstől lefekvésig, csinálhatok bármit, kézben már nem alszik el. A cici csak este nyugtatja meg, cumit egyáltalán nem fogadott el. Hason sem tud aludni, mert nem teszi le a kis buksiját oldalra, amivel járunk is tornára.
    Nèha sikerül neki „segédeszközök” nélkül elaludni, de az nagyon ritka.
    Mit tanácsolnál a napközbeni alvàshoz, mit csinálok rosszul? Napirendet sem tudok kialakítani mivel mindig máskor sikerül elaludnia, igy mindig minden borul. Az altatás születése óta az örök mumus.
    Köszönöm előre is a választ!

    • Gabriella

      Reply Reply 2017. augusztus 26. szombat

      Amit még kifelejtettem, hogy ejjel sem alszik teljesen nyugalomban. Csapkodja a làbát és rengeteget mocorog, a kiságyban

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. augusztus 28. hétfő

      Ha ennyire nehezen megy a nappali alvás, akkor a következőket kéne megnézni:
      – biztosan akkor fekteted-e le, amikor már tényleg elfáradt (ha előtte kicsivel feketed le, akkor nehezen megy az altatás),
      – nem elég, hogy elfárad, akkor kell lefektetni, amikor már az álmosság jeleit mutatja, de még nem lépett túl a holtponton, amikor újra éber lesz és felébred,
      – nincs-e túl sok minden a környezetében, ami eltereli a figyelmét és megnehezíti számára az elalvás előtti ellazulást (vannak ingerkeresőbb babák, akiknek kell a nappali alváshoz is a besötétítés, mindent ki kell kapcsolni, esetleg fehér zajt kapcsolni (pl. ventillátor, mert a zúgó hang is segít az ellazulásban).

      Próbáld meg, hogy altatáskor besötétítesz, egy takaróba csomagolod pólya-szerűen, mert így nem tudja hátrakapni a kezét és felébreszteni vele magát. Segíthet az is, ha megpróbálod az oldalán altatni. Lehet, hogy ő alapvetően hason alvó baba lenne, de a nyakprobléma miatt nem tud így aludni, ezért ilyen nehéz ez a dolog, de az oldalfektetés megoldaná ezt.

      • Gabriella

        Reply Reply 2017. augusztus 28. hétfő

        Köszönöm a gyors választ!
        Mik azok a jelek amikre jobban figyeljek oda? Szokta dörzsölni a szemét, ásít nagyokat.
        Azt tényleg észre vettem, hogy nagyon érdekli minden, így párszor a hálóban (tudom nem a legjobb dolog) altatom, mivel ott szinte csak az ágy van és nincs ami elvonja a figyelmét.
        Megpróbáljuk az oldalt altatást, bár egy hete hasra fordul ügyesen, így nem igaz marad úgy. Éjjel is előszeretettel gyakorolja a dolog. 😬 Illetve olyankor felemeli a lábait majd vissza, és eszi, szájába veszi amit ér. Szerencsére csak 1x ébred éjszaka.
        Valamint kérdésem lenne még, hogy felületesen alszik nem, írtad csomagoljam be, viszont könnyen megébred apró zajokra is, pl ha megnyitom a csapot egy pohár víz miatt. Ez mitől lehet?
        Áldott jo baba, csak ez az alvás ne menne ilyen nehezen.
        Köszönöm előre is! 😊

  • Andrea

    Reply Reply 2017. augusztus 04. péntek

    Kedves Ági!

    A kisfiam nemsoká 5 hónapos, és csak cicin tud elaludni. Éjszaka és nappal egyaránt. Hiába álmos, máshogy nem megy. Ha ringatva el is alszik, hamar felébred. Egyébként jó alvó, az éjszakát átalussza és így nappal is alszik mostanában kétszer 1-2 órát. Ahogy elkezdett átfordulni, és már a kúszást is próbálgatja, kicsit visszább esett a cici függősége, de olyan 3 és fél hónapos koráig szinte éjjel nappal ott szeretett lenni…:) Amit szeretnék megkérdezni, hogy ez ebben a korban még rendben van? Olvasom a blogodat folyamatosan, és úgy tűnik, hogy igen, de olyanokat is olvastam, hogy ha erre rászokik, akkor több éves koráig ez lesz stb. Ez még persze most nem baj, de nem hiszem, hogy nagyobb korában is így fogom tudni elaltatni nappal. És még annyit megkérdezhetek, hogy este fél 8 körül kezdünk neki az alvásnak, de mostanában csak 9 körülre alszik el, pedig fürdés után álmos, jól teleeszi magát, büfizik és utána teljesen felpörgeti magát. Ennek lehet az az oka, hogy délután elég nagyokat alszik, van amikor 6-ig is? Előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. augusztus 07. hétfő

      Igen, rendben van, nem kell aggódnod miatta 🙂 Az, hogy meddig lesz ez így, gyerekfüggő is. Van, aki 1-2 éves kor között elhagyja, a többiek csak 2-3 éves kor között és csak néhányan tartják meg 3 éves kor után is. Egyébként nem gond, sokan küszködnek azzal, hogyan altassák el a másfél-2 éves akaratos, rohangálós totyogókat, míg a cicin elalvó gyerekek simán elalszanak akkor is cicin, ami nagy előny lesz majd akkor 🙂

      Ha 6-kor kel, akkor fél 8-kor még nem álmos. Szerintem nem is érdemes bosszantani magatokat vele, jobban jársz, ha inkább csak fél9 felé kezdesz a fürdetésbe és inkább játszotok abban az időben, mint, hogy próbálod elaltatni a még nem álmos babát. Semmi nem történik, ha 9-kor alszik el, viszont legalább kellemesen telik az este 🙂

  • Erika

    Reply Reply 2017. július 20. csütörtök

    Kedves Ágnes
    Nem tudom ide fog-e még válaszolni, de nehéz helyzetben vagyok.
    Van egy 2év 8 hós lányom, és egy 2 hós fiam.
    Sajnos a fiam rossz alvó, gyakran ébred sokat nyűgös. Igyekszem kifigyelni mikor álmos, de nem lehet csak a kiságyba tenni és altatni, képes órákat is sírni. Nem alszik el esetleg babkocsiban, ölben autóban.
    Az altatást a nagyobb gyerek is akadályozza, mert játszik, beszél stb..
    Hogyan lehet megoldani, hogy a fiam sokat aludjon, ne legyen nyűgös, és legyen a lányomra is idő. Sajnos a fiam a babkocsiban is van hogy 30 percet alszik, pedig már sír és nagyon álmos amikor elalszik. Ha itt sikerül visszaaltatni, akkor alszik egy hosszút, ha nem akkor csak a küszködés van. Nem pihenten ébred, hanem nyűgösen. szeretném ha kialakulna az eszik játszik alszik, de most lehetetlennek érzem. Lehet hogy az idő magától is megoldja ezt a gondot?
    Segítsen, hogyan lehet ezt jól kialakítani.

  • Péter Anna

    Reply Reply 2017. július 16. vasárnap

    Kedves Ágnes!

    Esti elaltatási nehézség miatt kérem a tanácsod. Kisfiúnk 12 hetes, kiegyensúlyozott, akkor sír, ha éhes, illetve ha elfáradt. Mivel egyre több időt tölt etetés (három óránként szopik) után ébren,próbálok napi ill. elaltatási rutint kialakítani. Evés után büfiztetés, majd a járókában ügyesen nézelődik és gőgicsél, oldalra akasztott játékok fele nyúlkál. Amikor megunja, megpróbálom lekötni a figyelmét mondókával, kukucsolással, stb. Mikor elfárad, karomba véve, járkálva pár percig alatódalokat énekelek, majd hasra téve leteszem aludni. Délelőtt a járókában, délutántól kezdve, mikor már többen vagyunk a nappaliban, inkább a hálószobában az ágyában. Ha nyugtalan letétel után, simogatom a hátát,majd hagyom egyedül elaludni. Nem alszik két óránál többet napközben. A rendszer estig remekül működik.10 körül, szoptatás után ki sem viszem a hálószobából, csak egy kis lámpa ég, leraknám aludni, de evés után tágra nyílt szemekkel néz és hihetetlen aktív. Elalvásról szó sem lehet. Van, hogy másfél órát járkáltam vele énekelve, nem álmosodott el. Hiányzik neki a játszás, az ingerek, amiktől napközben elfárad.Végül éjfél-egy fele elalszik, sokszor belecsúszva a következő etetésbe alvás nélkül. Éjszaka, hajnalban simán elalszik szoptatás után, letétel után pár perccel. 7-8 között kel fel újból. Mit csináljak vele este? Válaszod előre is nagyon köszönöm: Anna

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. július 24. hétfő

      Délután ne tedd az ágyába játszani, az ágyat csak alvásra használjátok. Legyen ő is ott délután is, ahol ti vagytok, lássa a társaságot, legyen részese és akkor az esti alvás is jobban fog sikerülni majd.

  • Nagy-György Emese

    Reply Reply 2017. július 08. szombat

    Kedves Ági!
    A kislányom hétfőn lesz 11 hetes. Most csütörtökön kapta meg a két hónapos oltásokat. Mindig (kivéve ha fájt a hasa-ami nem volt gyakori a cseppeknek köszönhetően-) elaludt magától délután és este is-néha a kis arcát kellett simizni pár percig, de többnyire erre sem volt szükség-. A kiságyába és a mi ágyunkon (napközben-én olyankor tanultam mert egyetemre járok) is szeret aludni. Viszont tegnap este az esti rituálé (evés, büfi, játék, fürcsi apával, apa törölközeti és felöltözteti miközben játszik vele, aztán megint egy kis evés, majd büfi és alvás) után, a második evés előtt elkezdett sírni. Nagyon sírt-szó szerint üvöltött-. Nem kellett a cici, nem volt jó neki semmi. Körülbelül fél órán keresztül tartott ez, majd a kezemben szép lassan lenyugodott-15-20 perc sírás után- és el is aludt. Mikor le akartam tenni akkor minden kezdődött elölről. A második ilyen menet után már elfogadta a cicit és mikor jól lakott, akkor büfizett és szépen egyedül elaludt. Ma reggel ugyanez volt a helyzet és délelőtt is, illetve délután is egyszer. Csak a kezemben nyugszik meg, de ott is elég sok idő kell neki. Izzad is szegényem-de nem úgy ahogy eddig, és néha köhög, de nem tudom, hogy azért mert félrenyeli a kis nyálát, vagy mert valami baja lenne. Ez lehet az oltás miatt? És ha most a kezemben altatom el, akkor hozzászokik? Nagyon sajnálom szegényt, és nem hagynám sírni, mert olyan mintha fájna neki valami, aztán meg már kissé hisztérikus lesz.
    Elnézést, hogy hosszú lett, de nem tudom mi lenne a jó neki. Természetesen tudom, hogy az anyaillat és a testközelség kell neki, de olyan furcsa ez így hirtelen…Azt nem írtam, hogy ezt akkor csinálja amikor már kicsit fáradt-de régebben ilyenkor ha letettem még elnézelődött és szép lassan elaludt…
    Rosszul csinálok valamit?
    Válaszát előre is köszönöm! És elnézést a hosszúság miatt, de kicsit kétségbe vagyok esve….
    Szép estét kívánok:
    Nagy-György Emese

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. július 24. hétfő

      Nem csinálsz rosszul semmit, egyszerűen csak ebben a korban elkezd a kicsi érzékelése fejlődni és már sokkal több mindent vesz észre, hall, lát és fog fel, mint eddig, ezért több minden tudja elterelni a figyelmét és rosszabbul viseli azt az állapotot, amikor már álmos és ilyenkor nyűgösködik. A nyűgösebb viselkedést valószínűleg az oltás okozza, ez elmúlik általában pár nappal az oltás után.

  • Aknai Georgina

    Reply Reply 2017. június 29. csütörtök

    Kedves Ági! Szeretném a tanácsodat kérni: kisfiam 5 napja nagyon nehezen alszik el, feszíti magát ha a kezünkben van, pedig csak ott tudjuk elaltatni, nyöszörög, mintha erőlködne, nagyon nyugatalan ha alszik is, sokat forgolódik, sokszor felébred és szinte önkívületi állapotban sír. Eddig ez nem volt jellemző, olyan mintha nem akarna elaludni, és ha alszik is, mintha nem pihenné ki magát. 5 és fél hónapos, próbáljuk a hozzátáplálást, de ma pl nem adtam neki hogy megnézzem az-e baj, és ma már délután elkezdte a nyűgösködést. Foga 2 van, az is lehet hogy jön a felső, de olyan mintha feszült lenne vagy szorongna. Remélem tudsz valami tanácsot adni, mert nagyon sajnálom hogy ennyire szenved. Van hogy én sem tudom megnyugtatni 😞 Köszönöm a válaszodat

  • Brigi

    Reply Reply 2017. június 27. kedd

    Kedves Ági, lányom 5 hónapos, rengeteget szenvedünk a nappali altatásokkal leginkább, már 3 hónapja. A problémánk elég komplex. Mikor van a tanácsadási órád, hogy segítséget tudjunk tőled kérni? Eddig sanjos senki sem tudott segíteni. Köszönöm.

  • Varga Viki

    Reply Reply 2017. június 26. hétfő

    Kedves Ági!
    Tanácsra lenne szükségem. Van egy 22hónapos nagyon altív kisfiam aki egy ideje egyszerűen nem hajlandó elaludni se délután se este. Van rutinunk eddig nem volt gond de néhány hónapja hiába álmos csak nyitott szemmel forgolódik, énekelget forgolódik. Délután egyel könnyebb de az is lassan 40 perc. Este közel 1óra es hulla fáradtak vagyunk mindketten. Délután 1,5 órat hagyomaludni max 3ig mert ha hagynám aludna késő délutánig de akkor tuti nem tudom 11előtt ágybadugni. Külön alszik 1éves korátol de ha valamiert felébred jöhet át közénk.Ha elalszik utána már nincs gond.Próbáltuk hogy mellettünk alszik el de ugyanúgy nem alszik. Amugy az a rutin hogy fürdés,fogmosás után(max 20-25perc) öltözés, elköszön apától vagy tőlem ő kapcsol villanyt, kap egy tejitalt összebújunk a székben es max 15perc es alvas. Volt többször a nyáron a nagymamájánál akit nagyon szeret ott is ezt csinálta. Nagyon kimerítő ez az egész.. Mit lehetne tenni? Viszem játszóra, kint vagyunk sz udvaron, játszunk. Kérlek segíts! Köszönöm

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. június 27. kedd

      Lehetséges, hogy a nagyobb meleg miatt alszik el most nehezebben. Próbáld meg, hogy a délutáni alvás előtt is pancsol egyet, a fürdővize is lehet a szokottnál hűvösebb, így könnyebben megy az elalvás.

  • Császár-Sólyom Mária

    Reply Reply 2017. június 11. vasárnap

    Kedves Ági!

    A kislányom 4 hónapos és egy pár napja az esti altatás rémálom lett (eddig sem volt egyszerű, de eddig az esti szopiba általában bele aludt). Eddig egyszer, max kétszer kelt, szopizott és vissza is aludt, de pár napja nagyon nehezen tudom el altatni, a szopiba nem alszik bele, tekergőzik utána, rugkapál csukott szemmel, nagyon nyugtalan. Ha ringatom és el alszik nem tudom tenni le mert egyből meg ébred és megint kezd rúgkapálni. KB 2 óra hosszát kínlódok vele mire valahogy elalszik, de fél-egy óra múlva megint kezdi a rugdosást. Ha adok neki cicit akkor lenyugszik, de nagyon sokáig lóg rajta és ha el veszem vagy el engedi, pár perc után megint kezdi a nyugtalankodást és ez így megy egész éjszaka…olyan mintha nem jutna el a mély alvás fázisáig, csak a felületes alvásig. Nem lóghat egész éjjel a cicin és én sem bírom már ezt hogy maximum egy órát alszik egy huzamban de van hogy annyit sem. Napközben is elég nyűgös ami nem volt jellemző rá eddig és nehezen alszik el, általában a hintában alszik. Egy hete kapta be a harmadik oltást ami után éjszaka picit belazasodott (az előző kettőnél nem) de más probléma nem volt. Lehet össze függés a kettő között? Vagy a foga jönne és azért ilyen nyugtalan? A keze állandóan a szájában van és sokszor idegesen harap, de a foga még nem úgy néz ki hogy napokon belül ki bújna. Adok neki esténként Viburcol kúpot és be kenem az ínyét Dentinoxal, de ennél többet nem tudom mit tehetnék hogy az éjszaka ne legyen ennyire nehéz. Mellette még van egy 4 éves lányom így nap közben sem igazán tudok pihenni és így nem fogom sokáig bírni. Kérlek adj tanácsot mit próbáljak még ki hogy segítsek neki aludni? Köszönöm a válaszod.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. június 12. hétfő

      Ez összefügghet az oltással, gyakran pont a 4 hónapos oltás után jelentkeznek ilyen gondok. Ilyenkor gyakorlatilag az adott betegség enyhébb változata végigmegy a kicsin és ez okozza ezeket a tüneteket és az általános nyugtalanságot. Ajánlom ezt a cikket, amiből kiderül, hogyan lehet ezen segíteni: http://www.doktorneni.hu/index.php?doki=22

      • Császár-Sólyom Mária

        Reply Reply 2017. június 12. hétfő

        Köszönöm a gyors választ!

        • Császár-Sólyom Mária

          Reply Reply 2017. június 18. vasárnap

          Kedves Ági!

          Már 2 hét telt el az oltás óta és a kislányom alvása semmit nem javult…ha el is alszik cicin a fürdés után, fél óra múlva kezdi megint a nyűglődést és a fent leírt forgató könyv zajlik… végül mostanában az Adamo hintába szoktuk be rakni és ott egyből el alszik és alszik pár órát. Napközben is.a hintában szokott itthon aludni, de félek hogy nem tesz jót a testének a hintában alvás, de sajnos nem bírom máshol el altatni… mellette van még egy 4 éves nagyon anyás lányom aki szintén velem alszik el és éjszaka is engem keres ha még ébred (most apával alszik a másik szobában) ezért sokszor ingázok a két szoba közt éjszaka és így majdnem semmit nem tudok aludni. Próbáltam azt is hogy le tettem cici után az ágyába, simogattam, majd ki jöttem és mikor sírt vissza mentem, megint simiztem, beszéltem hozzá, de nem tudtam még nyugtatni és 20 perc próbálkozás után már ha ki vettem sem akart meg nyugodni. Tudnál tanácsot adni hogy mit tudnék tenni hogy könnyebben el aludjon a pici és én is tudják kicsit aludni? Köszönöm előre is a választ!

  • Zsuzsi

    Reply Reply 2017. május 29. hétfő

    Kedves Ági! Kislányom 11 hónapos és a problémám a következő.2 hete egyszerűen nem tudom elaltatni a kisagyba mert elkezd sírni.ha éjjel ébred ,már akkor sem tudom ott visszaaltatni, ki kell vennem a nagy ágyra és onnan becsempészni a helyére,de sokszor ez sem sikerült mert észre veszi és újból razendit.lehet azért van mert fél hogy itt hagyom? Mert megpróbáltam egyszer az altatási módszert,hagytam sírni de mindig megsajnáltam mert annyira zokogott és lehet ezzel rontottam el mindent. éjjel is többször felébred és sír.mit lehet tenni ebben az esetben? Egyszer meg fog szűnni ez, és az hogy sirva ébred? Várom válaszod.Zsuzsi

  • Vera

    Reply Reply 2017. május 23. kedd

    Kedves Ágnes.
    A kisfiam hét hónapos. Reggel 7 kor kell van hogy szopizik is de van hogy kicsit később eszik. Ebéd előtt alszik kb 1órát majd 12 óra fele eszik egy hónapja kezdtük a hozzátáplálást mellette szopizik még. Bármennyit is eszik délbe 2, fél 2 fele szopizik van hogy elalszik rajta. Kb 2 órát szundítok majd 5 körül gyümölcsöt eszünk majd hétkor szopizik van hogy 7 után alszik majd 9 körül fürdünk. Szopizik majd alszik 10 körül. Éjszaka 1 kor kell majd 4 körül szopizik majd reggel 7 kor kell. Jó ez hogy még éjszaka kétszer kell enni?

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. május 28. vasárnap

      Igen, ez tökéletes napirend így. Sok baba kér még éjjel 3-4 óránként enni ebben a korban, mert gyors az emésztésük és megéheznek, ezt kinövi majd.

  • Judit

    Reply Reply 2017. május 23. kedd

    Kedves Ágnes!

    3 és fél hetes kisfiú anyukája vagyok. A fiamnak kezs beállni a napirendje, napközben evés ébrenlét alvás a sorrend, amivel nincs is gondunk, egészen az esti altatasig. Meg van a rituálé, fürdes előtt ha alszik fel szoktuk ebreszteni egy fél órával, aztán fürdés, esetleg előtte masszazs (kezdi engedni) közben halk zene, besötétites, aztán etetés. Etetés közben ellazul, majd böfi és le is tenném aludni, de hirtelen megebred es élenk lesz majd tekereg olykor sir, és olykor több óras az elaltatasa. Éjszaka vissaalszik cicin. Anyatejes, hasfájásból talán kezd kijönni, éber baba. Hogyan tudnánk neki segiteni? Próbáljuk altatni, már nagyon sok mindent kipróbáltunk, ringattuk, ágyban altattuk, pólyába csavartuk, de szerintem azzal csak rosszabb lesz a helyzet. Köszönöm válaszod

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. május 28. vasárnap

      Ilyenkor, amikor félálomban eszik a baba, általában már nem nyel levegőt, tehát nem szükséges büfiztetni, attól csak felébred. Illetve az lehet még a gond, hogy a babá 3-4 hetes korra már kezdik kitapasztalni a napszakok váltakozását és estefelé hosszabban szeretnének ébren lenni. Igyekezz úgy szervezni az estét, hogy fürdés előtt ébren legyen a kicsi. Ha alszik, várjátok meg, míg felébred és ilyenkor ne fürdesd azonnal, hanem legyen még kicsit ébren, játsszatok vele, így sokkal könnyebben elalszik majd fürdés után.

      • Judit

        Reply Reply 2017. május 28. vasárnap

        Kedves Ágnes,
        Köszönöm a válaszod! Kisfiam kezd ügyesen elaludni és éjszaka 5-6 órát aludni egyben, talán kezdi érezni a nappal és ejszaka közti külonbséget. Mostanában viszont nappal nagyon nehezen alszik el, a babakocsiban is csak felületesen alszik fél-egy órát aztán felebred nyüglődve. Már gyakrabban táplálom, eddig 3-4 óránként evett (keveselltem de nem kérte gyakrabban) most 2-3 óránként főleg délelőtt ehesebb, talán ekkor „pótolja” be az esti kimaradast? Eleinte 3-4szer kelt éjjel is enni. Nagyon éber, érett, erdeklödö fiú születése óta, nem volt az a tipikus alszom-eszem újszülött, szeret nézelődni, de ha elfárad, akkor nyűgös lesz és fontos lenne az alvas neki hogy kipihenhesse az ingereket. Pár ásitás után vinni szoktam altatni, nappal a babakocsiban ringatva majd ha elaludt álló babakocsiban alszik, de van hogy az ágyában is elalszik nappal. Van valami tanácsod hogy segitsek esetleg neki máshogyan a délutáni alvasban? (Délelőtt alszik evés után meg fürdés előtt, de volt hogy már kihagyta azt az alvast) Mintha nehezen nyugodna meg, és nehez lenne neki átállni a pihenés üzemmódra. Köszönöm válaszod

  • Sz. Lívia

    Reply Reply 2017. május 19. péntek

    Kedves Ági!

    Abban szeretnék segítséget kérni, hogy kisfiam számára hogyan taníthatnám meg a bútorokról való lemászást? 10 hónapos rengeteget mászik, álldogál és bútorok mellett lépeget (nem oldalazva, hanem egyenesen „járás” irányban.) van néhány alacsonyabb bútorunk, amire már pillanatok alatt feljut, és reggelente a mi ágyunkban szoktunk összebújni ébredés után, itt is élénken érdeklődik a „lenti” világ iránt. Úgy érzem, hogy egy óvatlan pillanatban mindenképp lemászik valahonnan, és jó lenne neki megmutatni, hogyan induljon el, pl. popsival lefelé. Van esetleg már bejegyzés ezzel kapcsolatban, vagy tudna tanácsot adni? Előre is köszönöm,

    Üdvözlettel ,

    Lívia

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. május 28. vasárnap

      Amikor felmászott, ülj le mellé, fordítsd lábbal a helyes irányba és közben mondd neki, hogy „pikpikpikpik” (olyasmi hang, mint a tolatóradar a kocsiban :)) Néhány alkalom után a hang összekapcsolódik majd a fejében a mozdulatsorral és már elég lesz csak pikpikpik-el figyelmeztetni rá, hogy meg kéne fordulnia, aztán pedig már magától is meg fog fordulni.

  • Aknai Georgina

    Reply Reply 2017. május 14. vasárnap

    Kedves Ági!
    A segítségesre lenne szükségem. 4 hónapos a kisfiam, és 3-4 napja bajban vagyunk az elalvással. Eddig mindig az oldalára fektetve aludt el, amikor befordítottuk tudta hogy alvás van, kicsit cumizott még aztán elaludt. Pár napja viszont ha az alvásidő eljön, ugyanaz a menet, oldalra fordítás és üvölt. Álmos, mindent ugyanúgy csinálunk, mégsem jó. Kézben alszik el, amire nagyon nem szeretném rászokatni. Minden egyes alvásnál próbálkozunk, de csak az a vége, hogy nagyon sír, és akkor marad a ringatva altatás. Tápszeres baba, egy hete próbálkozunk pár kanál almával vagy répával, most olvastam egyik cikkedben, hogy még esetleg korai, ezzel le is fogunk állni. A másik dolog ami lehet, hogy lehet mozognak a fogcsírái, mert már régóta folyik a nyála és folyton a kezét csócsálja. Viszont nem sír, hogy esetleg fájna neki.
    Fogalmunk sincs hogy miért változott meg, miért nem jó az eddig bevett szokás.
    Nagyon sokat is iszik egy nap, 4-5 dl teát vagy vizet. Mindegy mi csak folyjon.
    Nagyon köszönöm a válaszodat, remélem tudsz segíteni, mert neki is jobb lenne, ha ugyanúgy a megszokott módon tudna elaludni, és persze nekünk is.
    Üdvözlettel: Aknai Georgina

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. május 16. kedd

      Mivel most kezdtétek a kóstolgatást és az alvásprobléma is most lépett fel, egyértelmű a helyzet. Hagyjátok el a kóstolgatást (még korai) és néhány nap alatt visszaáll a rendszer. Addig pedig ragaszkodjatok a régi rendszerhez! Ha sír, simogasd, add vissza a cumiját, de ne vedd ki a kiságyból, így hamar visszatér a régi szokáshoz.

  • Anna

    Reply Reply 2017. május 03. szerda

    Kedves Ágnes!

    Az én kisfiam 4,5 hónapos és nem tudom jól alakítottuk e ki a napi rutinját, ami úgy néz ki, hogy
    – 3 és 5 óra között valamikor megébred, mert éhes (van olyan is, hogy 3 órától csak a cumit kéri fél óránként és reggel 6 körül sír, hogy éhes- ezen hogyan tudnánk változtatni? Nem kellett volna cumit adni neki?)
    – evés után általában egyből elalszik és változó, hogy mikor ébred meg, 6 és 8 között valamikor. Ez ugyebár attól függ, mikor éhezik meg hajnalban. Ilyenkor általában nem fogadja el a tápszert (sajnos már nem tudom szoptatni).
    – 9 és 10 óra között ismét elálmosodik és 11 óra körül ébred, eszik ismét.
    – délután 13 és 15 óra között szokott ismét aludni 1,5 órát, utána eszik
    – és 17 óra körül ismét az álmosság jeleit mutatja, de nagyon nehezen tudjuk elaltatni (csak a mi ágyunkban alszik nappal) és max. 30 percet alszik. Utána meg szoktam kínálni a tápszerrel, van amikor csak 30 ml-t eszik, van hogy 100 ml-t.
    – este 20 óra körül szoktuk fürdetni és fürdés után mindig éhes, 200 ml körül eszik. 22 óra körül már alszik.

    Jó ez így? Nem kellene valamit változtatni? Reggel mièrt nem akar enni? Tudnánk valamit tenni az ellen, hogy éjszaka ne kèrje olyan sokszor a cumit?

    Egyébként szépen gyarapodik, mosolygós.
    Azt kifelejtettem, hogy magától csak fél órákat tud aludni és úgy alszik vissza, ha lefekszünk mellé és fogja a kezünket. Viszont a késő délutáni alvásnál már ez sem segít.

    Válaszát előre is köszönöm!

    Üdvözlettel: Anna

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2017. május 14. vasárnap

      Nem a cumi miatt ébred, hanem azért, mert éhes. Etesd meg az első ébredésnél és meglátod, utána tovább fog aludni, nem ébred fel olyan gyakran.

      Egyébkén jó a napirendje, ha nem kér rögtön reggel ébredés után enni, az sem gond, egyen amikor éhes, nem kell erőltetni 🙂

      • Anna

        Reply Reply 2017. május 14. vasárnap

        Nagyon szépen köszönöm a választ!!! 🙂

    • Aknai Georgina

      Reply Reply 2017. május 16. kedd

      Kedves Ági!
      Nagyon köszönöm a válaszodat 😊

Leave A Response

* Denotes Required Field