Nem alszik napközben

Ha egy baba egyáltalán nem alszik napközben, az bizony baj, hiszen biztosan álmos, fáradt, nyűgösködik. Neki sem jó ez, hiszen néhány óra alatt elfárad és utána már nem tud játszani, csak kézben van, nézelődik, sírdogál. De mit tehetünk, hogy végre aludjon?

Nem alszik napközbenElőször is fontos tudni, hogy a napközbeni „nemalvás” és a „csak 20-30 percet alszik és azt is csak kézben, babakocsiban vagy cicin” között hatalmas különbség van. Az előbbi esetben a baba egyáltalán nem pihen, a második esetben pedig pihen, feltöltődik, csak valamilyen oknál fogva, nem annyit, mint ahogyan azt elképzelted.

A leggyakrabban elkövetett hibák, ami miatt nem alszik a baba napközben

1. hiba 6-8 hetes korig gyakori, hogy a baba, aki kezdetben az egész napot átaludta, egyszercsak úgy dönt, mostantól nem alussza át, hanem evés után még fentmarad egy kicsit. Az anyuka azonban tovább erőlteti az alvást, így végül az egész nap az ekörüli küzdelmekről szól.

2. hiba Kézben ringatva, cicin, hordozóban stb. altatod el a babát, és amikor le akarod tenni a kiságyba, felriad. A legjobb, ha a baba eleve a kiságyban alszik el, fél éves korig erre gond nélkül megtaníthatod, ezután már csak némi sírás árán. Ha nincs ehhez kedved, akkor jó, ha tudod, hogy a baba 20 perc után alszik el mélyen, ennyi ideig kell ringatnod tehát ahhoz, hogy olyan mélyen aludjon, hogy be tudd tenni a kiságyba.

3. hiba Még nem álmos Szintén gyakori hiba, hogy az anyuka úgy gondolja már biztos fáradt a kicsi, ezért megpróbálja elaltatni. Ennek általában az a vége, hogy a baba csak 20-30 percet alszik, vagy nem akar elaludni. A baba ébrenléti ciklusai általában ugyanolyan hosszúak. Újszülött korban 30-40 percet, 1 hónaposan 1 órát, 2 hónaposan 1,5-2 órát, 3 hónaposan 2-3 órát, 6 hónaposan 3 órát, 9-10 hónaposan 4 órát, 1 évesen 5 órát tud egyhuzamban ébrenlenni a csecsemő. Ha ennyit van ébren, utána biztosan nem lesz gond sem az elalvással, sem az alvás mennyiségével.

4. hiba Nem éreztél rá a baba bioritmusára. Mint ahogyan az alvásnak is vannak fázisai, úgy az ébrenlétnek is. Amikor felkel a baba, akkor a legéberebb, majd fokozatosan fárad, aztán elérkezik egy pont, amikor már az álmosság jeleit adja, de még nem elég fáradt, míg végül egészen elfárad, lelassul. Ha ezen a ponton fekteted le, akkor gond nélkül el tud majd aludni. De ha húzod még az időt, ha azt hiszed, hogy csak unatkozik és adsz neki néhány játékot, vagy közben valami új, érdekes inger éri, akkor átlendül a holtponton és ismét felpörög (most már rövidebb időre). Ha ilyenkor próbálod lefektetni, akkor nehezebben megy majd, hogy ellazuljon.

5. hiba Átalakul a napirend. Néha családi programok vagy más dolgok miatt nem tud akkor aludni a baba, amikor szokott. Pl. el kell indulnotok valahová, ezért korábban akarod lefektetni, vagy nem a megszokott helyén alszik, és ez megzavarja. Olyan is előfordulhat, hogy a kicsi át akar térni a napi háromszori nappali alvásról a kettőre, vagy a kettőről az egyre és azért nem akar a megszokott időpontban elaludni. Ha eddig nem volt gond a nappali alvásával, de most hirtelen nem akar aludni, akkor elsőként mindig arra kell gondolni, hogy esetleg át akar térni az eggyel kevesebb napközbeni alvásra. Általában 6-8 hónapos kor között térnek át a háromszori alvásról a kettőre és 10-15 hónapos kor között a kettőről az egyre. Átmeneti időszakokban sok anyuka kínlódik azzal, hogy egyik nap az új rendszer szerint alszik a baba, a másik nap pedig a régi szerint. Ilyenkor nem szabad erőltetni sem az egyiket, sem a másikat, hanem hagyni kell, hogy a baba diktálja a tempót.

6. hiba 8 hetes alatti csecsemőknél gyakran előfordul, hogy elalvás után kicsivel sírva felébrednek vagy nem tudnak elaludni. Ez általában a hasfájásnak köszönhető. Éppen ezért sosem szabad evés után azonnal, teli hassal lefektetni a babát, mert ilyenkor beindul az emésztése és felébreszti, vagy el sem tud aludni miatta.

7. hiba Valami baja van, de nem vetted észre. Frontátvonulás, hidegfront, melegfront, fogzás: ezek mind-mind összezavarhatják a baba nappali alvását néhány napra. Ha türelmes vagy, idővel rendbejön a dolog. A fogzást pedig mindenképpen kezeld valamivel.

A sikeres nappali alvás záloga a megfelelő szokások kialakítása. Nappal éppen olyan elalvási rituálékra van szükség, mint az esti alvás előtt. Az álmosodó gyereket kicsit megdédelgetheted, énekelhetsz neki, a nagyobbaknak olvashatsz mesét, a lényeg a rendszeresség.

Nincs szabály arra, mikor szokik le a gyerek a nappali alvásról. Nem kötező, hogy 6 éves koráig aludjon napközben, a kicsik többsége már 2-3 éves kora között képes 12 órát ébrenlenni egyhuzamban, majd 12 órát végigaludni éjszaka, míg mások még 6-7 évesen is szívesen szundítanak napközben. Másfél éves kor után, ha képtelenség elaltatni a kicsit napközben, nem érdemes küzdeni vele, inkább azt érd el, hogy délután, amikor már fáradt, egy félórát nyugodtan feküdjön, pihenjen, olvassatok mesét, hogy kicsit feltöltődjön, így jobban kibírja estig.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

7 Comments

  • Barbi

    2011. február 18. péntek

    Szia!

    Lassan 11 hónapos a kisfiam. Gondom az, hogy egy ideje elkezte a nem alvást éjszaka. De nem is álmos magyaráz játszik nézelődik! Sajnos ezt mind ágyon kívül rosszabb esteben az ölemben! Nem értem miért nem álmos peddig van, hogy nap közben is fent van 7-8 órát egyhúzamba de 6-ot minimum! Sajnos ő kézben lett ringatva probálom az ágyába szoktatni de a keserves sírást nem tudjuk hallgatni se én se a férjem. De ezzel annyira nem is lenne gond mert ha álmos 5 perc és alszik és tehetem be a kiságyba. De nem álmos! Miért van ez?
    Remélem tudsz valami tanácsot adni mert éjszakánként 2-3 órát fent vagyok.

    Előre is köszönöm segítségedet!

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Azért nem álmos, mert ebben a korban annyi minden érdekli őket, hogy egész egyszerűen túlpörögnek és ezért vannak fent éjszaka is. Minden gyerek átmegy ezen a korszakon, hogy nem tud éjjel visszaaludni. Segíthet este elalvás előtt 1 csésze afrikai vörös tea (Rooibos), segíthet még a Mesélő Hold illóolaj is, amit a szobájában lehet párologtatni éjszakára, enyhe nyugtató hatású, valamint ha ilyenkor éjjel, amikor megébred, akkor nem kapcsoltok lámpát, hanem megmondjátok neki, hogy aludni kell és alszotok tovább. Vagy az is megoldás lehet, ha magatok mellé veszitek és úgy alszik vissza, ezzel megtanulja, hogy rajta kívül mindenki más alszik, de nem szokik be az ágyatokba, hiszen az esti elalvás a saját ágyában történik.

  • Györgyi

    2010. július 14. szerda

    szia Ági!
    segítségedet szeretném kérni nappali altatással kapcsolatban. kisfiam 8 hetes. az éjszakákkal a kezdetektől fogva semmi gondunk nincs. szépen elalszik egyedül és éjszaka is csak enni kel fel (ha egyáltalán felébred) majd alszik tovább. viszont nappal nem tudom elaltatni. olvastam tőled, hogy szoptatás után büfiztetni kell, majd pelenkázni, játszani és utána hason altatni. megpróbáltam. az elején műkösött is viszont mostanában nem megy. hiába adok neki cumit, állandóan felemeli a kis fejét és nem hajlandó letenni. van, hogy a következő etetésig így szenvedünk. hason fekszik, én meg próbálom nyugtatni és a cumit a szájában tartani. de nem megy, állandóan felemeli a fejét és forgatja. picit el vagyok keseredve mert az elején azt hittem majd jobb lesz idővel, de sajnos eddig az idő sem segített. köszönöm válaszod előre is.
    üdv

    Válasz: Egy alapszabály: a kiságyba játszani ne tedd soha. Kapjon járókát, vagy teríts le a földre egy vastag takarót vagy babaszőnyeget és ott játsszon. A kiságy csak alvásra legyen. Amikor ébren van, legyen mindig veletek és ne mindig ölben.
    Akkor fektesd le aludni, amikor már nagyon fáradt, ebben a korban ez kb. 1-1,5 óra ébrenlétet jelent. Ne az álmosság első jeleire tedd le, hanem amikor már tényleg nagyon álmos.

    Próbáld meg, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

  • milananyu

    2010. május 22. szombat

    Köszi Ági, remélem is.
    Kellemes hétvégét.

  • Juli

    2010. május 20. csütörtök

    Szia Milananyu és Ági!

    Köszi Milananyu a tanácsot. Hintát ugyan nem sikerült beszereznem, de a legjobb barátnőm tanácsát igen. És bevált. (most legalábbis úgy tűnik). Reggel kelünk, evés, pelus, átöltözés. Kicsit hagyom, hogy ellegyen magában a játszószőnyegen. Ez megy kb 20-30 pecig, azután játszunk egy jó 20-30 percet. Ezután újra megetetem és utána peluscsere és öltözés, mert megyünk sétálni vagy a kertbe. A babakocsiba szinte rögtön elaludt és jó 1 órát alszik is. Hazaérünk akkor ha éhes etetem, ha nem akkor játszószőnyeg és irány picit a házimunka. Amikor már nyűgősködni kezd, játék amikor aktívan csak vele foglalkozom. Hagyom őt lent különben, nem veszem fel, de állandóan lát merre vagyok. Ha sirdogál akkor megsimogatom és beszélek hozzá, hogy megnyugodjon. Sikerül is. Ő is elszórakoztatja magát bár relatív rövid ideig. Nézegeti a kezét meg a játszószőnyegről lógó állatokat. A játszószőnyeg fölé felakasztottam karácsonyi izzósort. Ettől teljesen elvarázsolódott. Délután megint kaja, pelus és újra egy séta vagy kertben mászkálás babakocsival. Ekkor megint bealudt. Késő délután hazajön a Férjem és picit ő szórakoztatja addig én tudok kicsit nyugiba lenni. Este 7 felé fürdés, kaja és alvás. Fél 9 felé már alszik és fél 7-7 körül kel. Csodálatos!!! Sok sikert mindenkinek. Milananyu majd szólj, hogy kipróbáltad e és ha igen, hogy sikerült. Üdv: Juli

    Válasz: Örülök, hogy megoldódott 🙂

  • milananyu

    2010. május 16. vasárnap

    Szia Juli, nekem majdnem hasonló a gondom de nekem holnap lesz 4 hós a kisfiam.
    Nekünk is így volt, mint nektek ilyen idős korában, napi 3 szor 20perc alvás s kész….elég fárasztó volt.De nekem éjjel is kelt 3 óránként.Annyi rendszer volt, s a mai napig van h este fél 8-8ra alszik mindig, a kiságyában, de napközben nem ott alszik sose.
    Most ott tartunk h kel fél 8 felé reggel, fél 10-10 től alszik 20percet, dél körültől 2-2,5 órát(hintában ami mozog végig) aztán du 4-5 között még 20perc van…éjjel kel 1-2 szer, sokat eszik akkor.
    Sztem nekemtek is fog alakulni így, mikor többet mozog, jobban elfárad majd.De jó, h Ti éjjel nem keltek legalább.Ja s nekem nagyon küzd az ellen h letegyem, de hagyom sírni kicsit, mert nem bírom vinni egész nap, játszószőnyegen pihiszékben elvan már viszonyleg sokat, de még sztem most is gyakran sír(nagyobbik fiamhoz képest-mármitn mikor ő kicsi volt)
    Én is elrontottam h hintában alszik hosszút, mert már lassan kinövi, mi lesz utána???Ági tudnál tippet adni, h szoktassan erről le?De azért választottam a hintát, mert egyszerűen 3 hónap után örültem h többet alszik 20 percnél egy nap, s bent h tudok pihenni v haladni a dolgaimmal.
    Ági légyszi írj nekünk vmi tippet4
    Köszi

    Válasz: Emiatt ne aggódj, mire kinövi már nem 3x, hanem csak 2x fog aludni és hosszabban, akkor majd aludhat az ágyában.

  • Juli

    2010. május 16. vasárnap

    Szia!

    Segítségedet szeretnénk kérni. 10 hetes a kisfiunk. Este csodálatosan alszik, átalussz az éjszakát. Nappal viszont…. Reggel 6-7 körül kelünk és reggeli után az estek nagy többségében visszaalszik 8-9-ig. Akkor újra felkel és eszik, peluscsere játék, sétálgatás, aztán 11-12 felé ujra eszik, peluscsere és elalszik kb 20 percre. Utána felébred és estig nincs alvás. Max 20 percre mégegyszer elalszik de ennyi. Próbáltam betenni a kiságyba amikor már fáradtnak tűnt és majd leragadt a szeme, de akkor felélénkült és sírni kezdett. Felemeltem megvigasztalgattam és visszatettem, de nem jártam sikerrel. Kivettem a kezemben szinte rögtön elaludt. Elringattam több mint 20 percig, hogy eltudjon aludni de amint leraktam újra felébredt kb 10 perc múlva. Simán ébren vagy 4-5 órát is a 20 perces szundikálás nélkül is. Ha nem a kezemben van sokat sír. Próbáltam nem azonnal felvenni már de ez sem segített. Nem éhes, tiszta a pelus, elvileg nincs semmi gondja, de mégis sírdogál. Amint felveszem megnyugszik, de néha még akkor is tovább folytatja a sírást. Néha inkább fáradtnak tűnik és azért sír, de aludni nem alszik. Kezünkben nyugodt és akár el is szundikál de ott is max 20 perc. Próbálok valami rendszert vinni az életünkbe de nem nagyon megy. Valahol elrontom az tuti de nem tudom min változtassak és hogyan. Segítségedet köszönöm. Szia