Egészségügyi problémák a gyerekkori alvászavarok hátterében

Miért nem alszik jól a baba? És miért van az, hogy néha még a kisgyerekek vagy az óvodáskorú gyerekek sem alszanak jól? A háttérben nem csak a család alvási szokásai állhatnak, hanem egészségügyi okok is. Ezeket szedtem most össze.

Ha a baba vagy a kisgyerek nem alszik jól, azt sokan nevelési kérdésnek gondolják és próbálják rászoktatni őt az önálló elalvásra és a ritkább ébredésre. Ezeknek a szoktatós módszereknek a hátránya, hogy többségében nem a jó alvásra szoktatják rá a gyereket, hanem arra, hogy ha baja van, ne kérjen segítséget (ez pedig maradandó lelki sérüléshez vezet)

Mások keresik a fizikai vagy lelki okokat a háttérben (átrendezik a szobát, lecserélik a kiságyat stb.), ami néha valóban segít is, hiszen például a túl meleg takaró zavarhatja a babát az alvásban, a túl széles kiságyban pedig kevésbé érezheti magát biztonságban. Mások igyekeznek megtalálni a mindenki számára elfogadható és pihentető alvás módját (pl. együttalvás, babaöbölben alvás stb.).

Ha pedig az alvászavarok áthúzódnak a csecsemőkorról a kisgyerekkorra vagy még óvodás- és kisiskolás korban is tartanak, azt betudják a furcsa gyerekkori szokások közé. Pedig gyakran egészségügyi okok állnak a háttérben.

A csecsemők alvási mintázata eltér a felnőttekétől. Újszülöttkorban még nem válik egymástól el a mélyalvás, az ébrenlét és a felszínes alvás, ezért van az, hogy a baba képes akár nyitott szemmel is aludni vagy félig csukott szemmel szundikálni, miközben látjuk, hogy a szeme jár a szemhéja alatt. És ez okozza azt is, hogy sokszor éjszaka is álmában, csukott szemmel sírdogál vagy éppen félálomban kúszik, forgolódik, nyögdécsel a baba. Sokan azt hiszik, ilyenkor egyáltalán nem piheni ki magát, valójában azonban ő ilyen „mozgalmasan” alszik és így is kipihent.

Az első hónapokban megjelennek a rövidebb mélyalvási szakaszok az alvásában, emellett azonban még mindig sok a mozgalmas felszínesebb alvás. 3 hónapos korra éjszaka jellemzően már 45 perces mélyalvási szakaszok után következik 20 perc felszínesebb alvási szakasz és az éjszaka első felében már hosszabban alszik nyugodtabban (vagy legalábbis kevésbé zajosan) a baba, hajnalban pedig gyakrabban ébred fel teljesen.

Az alvás mintázata 2 éves korra válik hasonlóvá a felnőttekéhez, tehát eddigre lesznek nagyjából 3 órásak a mélyalvási ciklusok és ezt követi 15-20 perc felszínes alvási szakasz, amit újra 3 óra mélyalvási ciklus követ.

Az éhség miatt akár másfél-2 éves korig is felkelhet a baba, azonban ez többnyire 3-4 óránként, vagy mindig az éjszaka egy bizonyos pontjátn, azonos időpontokban történik és evés után azonnal vissza tud aludni a baba. Ha azonban összevissza kel, 3-4 óránál sokkal gyakrabban, evés után sem tud visszaaludni, akkor gyanakodhatunk rá, hogy valami más zavarja.

Milyen egészségügyi okok állhatnak az ébredések hátterében?

1. Fogzás Az egyik leggyakrabban említett ok az ébredések hátterében. Néhány baba észre sem veszi, mások hetekig nyűgösek, zavarja őket, megváltozik a nappali viselkedésük is és számos egyéb kellemetlen tünettel is járhat (piros popsi, lágyabb széklet, hőemelkedés stb.) A lehetséges megoldásokról itt olvashatsz

2. Reflux A reflux néha gyorsan kiderül, mert a baba sokat bukik, nem gyarapszik, félrenyel, csuklik és láthatóan kellemetlenül érzi magát ezektől (ha a baba csak sokat bukik, csukik, mohó, de egyébkén jókedvű, jól gyarapszik, akkor nem kell refluxtól tartanunk). A refluxos baba sírós, lassan vagy egyáltalán nem gyarapodik, bukáskor nyűgös, rossz a lehellete. Ennél nehezebben észrevehető az ún csendes reflux, amikor a bukás csak a nyelőcsőig jut, fájdalmat okoz, de nem észrevehető a bukás révén (a rossz lehellet és a nyűgösség azonban itt is megjelenik). Jellemző az is, hogy a refluxos baba nem akar szopizni vagy feszeng, sír etetés közben.

Az alvásnál azt tapasztalhatjuk, hogy a baba evés után nem tud elaludni, nyűgös, bukik, felszínesen alszik és gyakran felriad, általában a bukásra ébred fel. Gyakran nyitott szájjal veszi a levegőt, horkol alvás közben, köhécsel. Többnyire nehezen és nyűgösen alszik el. Jellemző, hogy amikor karban tartod, néha hátrafeszíti a fejét, mert ezzel csillapítja a maró fájdalmat a nyelőcsőben. Ha nem kezelik, akkor súlyos orrmelléküreg- és fülfertőzések vagy légúti betegségek (asztma, tüdőgyulladás, bronchitis) melegágya lehet a reflux.

Reflux gyanúja esetén mindenképpen forduljatok orvoshoz! A házi megoldások (pl. sűrítők és reflux párna) többnyire nem hoznak tartós megoldást.
Korábban bevett szokás volt a refluxos babáknál a refluxpárna alkalmazása, azonban mára kiderült, hogy gyakran súlyosbítja a tüneteket, a sűrítők (pl. Sinlac) alkalmazása ugyan csökkenti a bukást, de a gyomor lassabban ürül ki, ezért erősítheti a reflux egyéb tüneteit és a komplikációkat.

Az orvosi kezelés mellett az altatásban segít, ha hasonfekve altatod a babát és ha nyugtalan, kendőben hordozva segítesz neki ellazulni elalvás előtt.

3. Nem kap levegőt alvás közben

Ha a babád gyakran nyitott szájjal veszi a levegőt alvás közben vagy ha a cicin vagy cumival való altatáskor folyton ki-kiköpi a cumit/cicit és így altatja magát, felmerül a gyanú, hogy megfelelően kap-e levegőt az orrán keresztül.

A szájon át történő légzés többféle problémát is okozhat:

  • nem jut elég oxigén a szervezetbe éjszaka, ezért a kicsi gyakran felébred,
  • deformálódik az állkapocs
  • természetellenes pózban van a nyelv

Ezek miatt a következő jeleket tapasztalhatod a gyermekeden:

  • horkol,
  • csikorgatja a fogát,
  • rossz a harapása, már kiskortól kezdve furán állnak a fogai vagy nehezen érthető a beszéde,
  • válogatós, rossz étvágyú,
  • nagyon korán kel és nem tud visszaaludni,
  • karikás a szeme, napközben is folyton fáradt, emiatt túlpörög, ingerlékeny, könnyen indulatba jön,
  • már szobatiszta, mégis néha bepisil nappal, elmúlt 7 éves és még mindig bepisil éjszaka.

Ami okozhatja a nyitott szájjal légzést éjszaka:

1) Száraz levegő A fűtési időszakban sok lakás levegője száraz, ilyenkor előfordul, hogy pusztán emiatt bedugul kicsi az orr, ez azonban „száraz” dugulás, tehát a kicsinek nincsenek náthás tünetei, nem folyik az orra, de mégis be van dugulva. Ilyenkor gyakran a lakás alapos átszellőztetése naponta többször és a szobában való párologtatás megoldja a dolgot (a legjobb hatást akkor éred el, ha erre a célra párologtatógépet használsz). Emellett érdemes minden nap sok időt tölteni a szabadban (ilyenkor általában látszik, hogy elkezd tisztulni a kicsi orra, mert a kinti levegőnek magasabb a páratartalma). Ha még nagyobb óvodás- vagy iskoláskorban is hajlamos erre a gyereked, sokat segíthet, ha jár úszni vagy ha néhány hetente elmentek gőzfürdőzni, de lehet inhalálni is (inkább a nagyobbaknak, akik már tudnak vigyázni, hogy ne égessék meg magukat).

2) Orrmandula és mandula-problémák A túlságosan nagy orrmandula vagy mandula gyakran légúti betegségekkel járnak, ilyenkor gyakran ki is derül, hogy az alvászavarok hátterében is ezek állnak. Sok esetben azonban egészséges a gyerek, mégsem alszik jól és szájon át veszi a levegőt éjszaka – ilyenkor gyanakodhatunk rá, hogy esetleg túlságosan nagy az orrmandulája vagy a mandulája.

A nyitott szájjal légzés miatt túlságosan felületes lesz az alvás, nem alakulnak ki a hosszú mélyalvási szakaszok. Míg csecsemőkorban ez a különbség nem feltűnő, hiszen a babák amúgy is felszínesebben alszanak, addig 2-3 éves korra, amikor a kipihentséghez már szükséges lenne a hosszú mélyalvási szakaszok jelenléte, már jelentős különbségek mutatkozhatnak a gyermek viselkedésében. Azok a gyerekek, akik nem pihenik ki magukat, túlpörögnek és a túlfáradásból fakadóan számtalan viselkedési problémával küzdenek.

Fontos felhívni rá a figyelmet, hogy a túlságosan nagy orrmandula problémája lehet veleszületett és szerzett is. Ha a baba így születik, kezdetben nem tűnik fel a különbség más babákhoz képest az alvás tekintetében csak később kezdenek gyanakodni a szülők, amikor nem javul a kicsi alvása és gyakran azt hiszik, a gyermekük magától ilyen „nemalvós” típus, megbékélnek a gyakrabb ébredésekkel vagy éppen a következetesen mindig hajnalban kelő gyermekükkel.
És olyan is előfordulhat, hogy a kisgyereknél az orrmandula- vagy mandulaproblémák a kisgyerekkori fertőzések során alakulnak ki, nem egyszer orrpolip vagy kikezeletlen fülgyulladás is áll a háttérben. Ilyenkor gyakran csak a rossz alvást tapasztalja a szülő és azt, hogy az eddig jól viselkedő gyerekre hirtelen érkeznek a panaszok. Olyan is előfordul, hogy hiperaktivitásként diagnosztizálják a gyerek viselkedését, mivel nem tud megülni, nyugtalan, nincs türelme, nem tud koncentrálni – holott a viselkedése hátterében a túlfáradás áll.

Ha gyanakszol, hogy nálatok is erről van szó, érdemes orvoshoz fordulni és kivizsgáltatni a kicsit. A fül-, orr-, gégészet mellett valamelyik nagy klinikán található alvásambulanciát is érdemes lehet felkeresni, itt ki tudják mutatni, ha a kicsi alvási mintázata nem megfelelő és segítenek a megoldásban is.

Természetesen a rossz alvás hátterében állhatnak környezeti okok is, de okozhat rossz alvást a nem megfelelő napirendből fakadó túlfáradás és a túlságosan sok inger is.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

34 Comments

  • Orsi

    2020. december 04. péntek

    Kisfiam 2,5 éves és kb.születése óta v.talán fél éves kora óta rendszeresen havi 1 alkalommal az esti elalvást követően másfél- 2 óra múlva elkezd forgolódni, lábát felhúzza majd felül sírva. Ilyenkor 5-10perc múlva megnyugszik a felvételét követôen és visszaalszik, de van hogy ez 1-2 óra múlva megismétlődik, ill.legutóbb óránként reggelig ez ment. Próbáltam kifigyelni mivel lehet összefüggésben, de nem tudok rájönni. Van hogy telihold van pont, apja miatt ( külön szobában alszik, én pedig 1ágyban a kisfiammal) vmi ételtől, hogy tele itta magát v.hogy kakilnia kell, nem tudom, ezekre gondolotam volt hogy volt ilyen a felsorolt dolgok közül és volt hogy nem és mégis jelentkezett ez a jelenség. Sokat van levegőn, sokat mozog általában, bölcsibe jár már lassan 3hónapja. Egészséges, aktív kisfiú, alig betegeskedik. Rágni szokott ezt-azt pedig már a fogai kibújtak, ill.néha szokott pipiskedve járni Ételben is sosem adok neki este olyat ami okozná szerintem, és olyat sem amit nem evett még. Napközben semmi jelét nem látom hogy ez történne este, ált.csak a szokásos dolgok történnek, beállt napirend alapján, pláne ebben az időben még csak el sem merem vinni bevásárolni, játszóházba. Mi lehet ez, mitől lehet ez és mit tudok tenni ellene? Félek vmi fáj neki ilyenkor de nem tudom persze hogy mi és hogy ez így van e. Ill.ha ez lehet nappal miért nincs jele? Kihez fordulhatok? Előre is nagyon köszönöm a segítő válaszát!!!!

  • Kerekes Maria Magdolna

    2020. október 13. kedd

    Szia nekem van egy 11 hónapos kislányom nagyon sokszor megebred éjszakánként nem sír csak cicizik és alszik tovább nem is lenne gond csak annyira fárasztó van h még oránként is megebred, napközben már csak 1-szer altatom reménykedve h aludni fog éjjel v legalább nem annyiszor megebredni!

  • Brigi

    2020. május 06. szerda

    Kedves Ágnes,

    Van egy 5 hetes kislányom, akivel alvási gonddal küzdünk.
    A probléma az, hogy napközben nem igen akar aludni.
    Megeszi a tápszert és utána sehogy nem tudjuk elaltatni. Kézben elalszik, de amint letesszük felébred, ha esetleg nem azonnal akkor is maximum 40 percet alszik.Van, hogy nyitogatja a szemét.Valamikor sír nyűgös is.Latszik rajta, hogy álmos.Már nagyon sokmindent próbáltunk kézben alattuk, polyaban Van hogy polyaban tesszük le az ágyába.Volt,hogy kibontottuk a polyát, volt amikor nem.Amikor kimegyünk sétálni ott akar 4 órát is alszik.Csak sajnos rossz idő esetén nem tudunk sétálni menni.Kicsit tanácstalan vagyok, mert nem tartom normalisnak, hogy nem alszik napközben.
    Köszönöm
    Üdv Brigi

    • Vida Ágnes

      2020. május 10. vasárnap

      Ne evés után akard lefektetni. Kövessétek a 3É napirendet, azaz Ébredés után jöjjön az evés, aztán az Ébrenlét (büfi, játék stb.) és utána az (Édes) alvás. Akkor fektesd le aludni, amikor már nagyon álmos (ebben a korban ez kb. az előző ébredést követően 1,5 óra múlva van, de egyéni eltérések ettől lehetnek). Elalvás előtt sötétítsd be a szobát és alaposan szellőztesd ki, dédelgesd kicsit, amikor ellazult, akkor tedd le a kiságyba, ha felriad, sír, maradj mellette, simogasd, de ne vedd kis azonnal, hagyd, hogy próbálja magát altatni.

    • Zsuzsa

      2020. május 26. kedd

      Szia Ági!
      Kb 2-3 hete kezdődött, hogy a kisebbik ikerfiam (1 éves lesz) éjszakánként elkezd sírni, sokat forgolódik, feláll a kiságyba, nem nyugszik meg ha visszafektetem, simogatom. Előfordul olyan is mikor kiveszem, csitítgatom elkezd ordítani jó hangosan. Nagy nehezen 10 perc ordítás után, (mert ez már nem sírás) fél órás altatás után elalszik, majd 2 óra múlva ismét elkezdi. Fogalmam sincs ez mitől lehet, egyszerűen nem lehet megnyugtatni. Ez éjszaka többször előfordul, hajnalban meg aztán nem is lehet visszaaltatni, tehát ilyen fél 5-től mindig felvan. 😔
      Remélem tudsz valami tanácsot adni mert már nem sokáig bírom.😫
      Előre is köszönöm a választ.

  • Klaudia

    2020. február 11. kedd

    Tegnap beszéltük Attilával azt.. Vagyis én kérdeztem tőle, hogy szerinted egy örökbe fogadott gyereket lehet úgy szeretni mintha a sajátod lenne? Erre mondja biztos hogy nem!! Mondom jó most te könnyen van mind a két gyerekünk pikk pakk osszejott. De gondolj bele évek óta próbálkozunk és semmi, és esetleg kiderulne hogy veled van a baj… Örökbe fogadnánk egy babát… És oly a kurva hisztis és rosszalvo lenne mint az áron… El tudnánk ezt nézni úgymond egy olyan gyereknek aki igazából nem is a miénk? Erre mondja ahhh dehogy menne vissza a zaciba

    • Vida Ágnes

      2020. február 15. szombat

      Persze, hogy lehet úgy szeretni, ez nem kérdés 🙂

  • Klaudia

    2020. február 11. kedd

    Jó napot kívánok! Én egy olyan problémával fordulok önhöz, hogy van egy 21 hónapos kis fiam, 2 hónapja költöztünk, és áprilisre várjuk a kis tesót! Régebben is voltak a kis fiamnál alvás problémák mikor be indult a mozgásfejlődés, és a fog növekedés, 20 percenként kelt fel, üvöltve, ordítva, nurofennel aludt csak vissza, ez ment nagyjából 8 hónapig! Utána
    Hirtelen jobb alvó lett, már csak egyszer ébredt, de így, hogy költöztünk, és jön a kis tesó teljesen fel borult minden nála, rohamok jönnek rá éjszaka, hanyatt veri magát, tombol, üvölt, hisztizik, ha meg akarom nyugtatni el lök, csapkod, engem, magát,apát! Már próbáltunk homeopátiás szereket coffea tostet, sedatif PC-t, egyik sem segített! És ezt nem csak néha csinálja, hanem minden egyes éjszaka, legalább 2x 3x! Már közöttünk is alszik, hogy érezzen minket! De semmi sem használ, attól függetlenül nappal kiegyensúlyozott, barátságos, játékos, hatalmas mozgasigenye van, mindenkire mosolyog, imád gyerekekkel lenni, viszont fel tudja magát idegesíteni akkor is hamar apró dolgokon! A segítségét szeretném kérni, hogy ezt előbb utóbb ki fogja nőni? Tanácsos mostmár pszichológushoz fordulnunk? Előre köszönöm a segítségét!

  • Ildiko

    2020. január 13. hétfő

    Kedves Agi.
    Tanacsert fordulok hozzad.Van egy 7-8 honapos fiam.Kis gondunk van az ejjeli alvassal.Ejjel 2-3 orankent kolt hogy enni szeretne(tapszeres baba).nappal rendesen eszik annyit amennyit kell es ejjel megis kellunk enni.Pedig 6 hetes kora utan teljesen ataludta az ejszakat legalabb 3 honaig utana megfordult es azota minden ejjel ez megy.Napi 2er alszik 1-2 orat de ugy hogy a mellkasomon mert ha elalvas utan leteszem 20 perc mulva megebred.Igy tudom elerni hogy tobbet aludjon es kipihenje magat.mit tudnek tenni az ejjeli alvas erdekeben?valaszod elore is koszonom

    • Vida Ágnes

      2020. február 07. péntek

      Valószínűleg nem azért ébred, mert éhes, hanem jön a foga, emiatt ébred. A tápszert csak azért kéri, mert az nyugtatja meg ilyenkor, illetve az innivaló hűsíti a fogzástól fájó ínyt. A fogzásnál az első 6 fog áttörése heteken-hónapokon át tartó folyamatos nyűgösséggel jár a legtöbb babánál, utána általában van egy kis szünet, majd a további fogak áttörésénél már csak abban a néhány napban nyűgös a baba, amikor áttöri a fog az ínyt. A fogzást kell tehát kezelned fogzás elleni szerekkel, ha javulást szeretnél.

  • P. Tamás

    2020. január 07. kedd

    Kedves Ágnes!

    Van egy kisfiúnk, 18 hónapos. Van egy esti problémánk, ami az utóbbi 1 hónapban kezdett el jelentkezni. Éjszaka többször is felkel és sír, ordít. Néha az arc cirógatása, plusz egy kis cicilés (mármint az anyjáén, nem az enyémen 😀 ) működik és visszaalszik. De sok esetben semmi sem, szinte önkívületi állapotig tudja lovalni magát, noha tudatánál van, mert reagál, érti amit mondunk neki, amikor épp nem bömböl. Ellök magától, üt, ver, ordít, mint ha nem lenne holnap. Ilyenkor, amikor már elharapózik a dolog, nehéz megnyugtatni, mindketten kellünk ilyenkor, mert egyedül az én ölemben nyugszik meg, de kéri is, viszont nem alszik vissza, csak sok idő után, úgy kell az ágyba becsábítgatni kettőnknek. De ezt követően is fel-felkel, és kezdődik előröl minden, zaklatott, csak talán kisebb mértékben és elég 1 ember is hozzá. Ez a fajta megébredés az elalvást követően nem mindig ugyanakkor történik, ez lehet fél óra, 3 óra, de már bőven hajnalban is. Néha elég „csak” fél óra a megnyugtatásához. Mi ez? Mit tanácsolsz, mit tegyünk?

    Peremfeltételek: Napközben általában nincs gond sem az elalvással, sem az alvással. Dél-kettő között alszik el, és alszik 2-3 óra hosszat is akár. Este 8-9 fele kezdünk el altatni, ami néha tart 5 percig, de leginkább 1-1,5 órán át. Vacsora 6-7 körül van, de tekintettel arra, hogy a kisfiam nem tud fél percre sem megülni a fenekén és rengeteget mozog, lefekvés előtt is nasizunk (keksz, maradék). Hordozóban alszik el (újszülöttként lehetetlen, hangsúlyozom képtelenség volt letenni anélkül, hogy ne ébredne fel és sírna, ezért alakult ez ki így), általában én altatom. Feleségem a gyerekszobában, matracon alszik a gyerekkel. A kiságy olyan a fiamnak, mint tömjén az ördögnek, ezért leginkább a szoba díszítésére szolgál. Még szokott cicilni, de már inkább kedvtelésből és alvás közben. Ugyanis ha megébred és nincs mellette az anyja, akkor elkezd sírni. Nem képes megnyugtatni magát, legyen szó mozgásról vagy sírásról. Cumit újszülött kora óta elutasítja. Az esti rutin nagy általánosságban, plusz/mínusz 1 óra: 6-7 vacsi, 7-8 fürdés, fürdés után mesélés (amit nem hallgat csendben, hanem közben az ágyat szétpakolja), aztán alvás 8-10 körül kezdődik attól függően, mennyi idő telt el a delelésből felébredés után. Az altatás mint írtam hordozóban történik, ez képes megnyugtatni, valamint az, ha mindeközben beszélgetünk feleségemmel, vagy éneklek neki random dalokat random szöveggel. Volt rá példa, hogy nem csak így aludt el, hanem összebújással, de nagy általánosságban elmondható, hogy nem működik, mert elkezd felpörögni, nem pedig lenyugodni. Elalvást követően, aminek időtartama változó, 20 percet kivárunk, aztán rakjuk le, és már egyre gyakoribb, hogy nem ébred fel ilyenkor (sejtem már mit érezhetnek a tűzszerészek). Hanyatt szeret aludni, bár sokat forgolódik néha, mint ha keresné a megfelelő pozíciót, csak nem találja. Napközben egyébként semmi említésre méltó probléma nincsen vele, kipihent, általában jó kedvű, igaz vannak hisztis, nyűgös napjai, amik nem kezelhetetlenek és életkori sajátosságból fakad.

    Amiket próbáltunk: lefekvés előtt nasi, mert volt, hogy megkönnyítette az elalvást, vagy visszaalvásra is néha megoldást jelent. Gyerekszobában konnektorba dugható tompa fényű jelzőfény van. Amikor jelentkezett a probléma, még teljes volt a sötétség, ezért kipróbáltuk hátha gyenge fény jó lesz, de nincs különbség. Szavakban is elmagyarázom neki este, mi várható fürdés után. Ha látom, hogy fürdés után kezd felpörögni (napközben szintén nem tapasztalható ilyen mértékű felpörgés), közbelépek és hordozóba teszem (13,5 kg-os egyébként), mert különben nem képes visszafogni magát. Fogzás: már csak a leghátsó őrlőfogai nincsenek kint, korábban ilyen jelenség egyetlen fogzásnál sem volt tapasztalható, de kipróbáltuk a panadol baby-t, ami nyilvánvaló fogzásnál segített neki (tipikus jelek), amikor nagyon rosszul viselte, de ebben az esetben hasztalan volt. Tévézést visszafogtuk, fürdést követően pedig egyáltalán nem megy már, igyekszünk minél többet kint játszatni (kertes családi ház előnye). Nem működik ennél a gondnál legalábbis.

    (Megjegyzés: két ünnep között anyukámékhoz utaztunk pár napra, mi már görcsben voltunk, mi lesz, de meglepetésre csak az első este volt egy rövid ideig tartó dráma, aztán az égvilágon semmi sem volt éjjel, alig ébredt meg, ami kitartott azután is még pár napig, amikor eljöttünk onnan. Látszólag semmi sem történt másképp, mint otthon)

    Elnézést, ha kicsit szövevényesre sikerült. Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszodat.

    Üdvözlettel: Tamás

    • Vida Ágnes

      2020. január 12. vasárnap

      A probléma abból adódik, hogy estére már nagyon fáradt, túl van pörögve (ami ebben a korban nagyon gyakori), emiatt már eleve nehezen alszik el és az idegrendszere erre a felpörgött állapotra úgy reagál, hogy éjjel sem tud teljesen leállni. Ami segíthet az elsőként az, ha kicsit rövidebbre veszitek az esti rutint. Vacsorával, fürdéssel együtt ne legyen több, mint 1 óra, mire az ágyba kerül. Most több órán át tart, így nem tudja a kellő hatást kifejteni (hogy elálmosodjon tőle a gyerek). Mindig akkor kezdjétek a vacsit, amikor az utolsó délutáni ébredéshez képest már kellőképpen fáradt (kb. 4-5 órával utána), vacsi után rögtön jöhet a fürdés, öltözés, pelenkázás kislámpa fényénél, majd a mese és a hordozó. Fontos, hogy mindig ugyanaz legyen a sorrend. Ha a mesétől felpörög, akkor kihagyhatjátok, nem minden gyerek tud rá elaludni. A lényeg, hogy minden egyes este ugyanaz történjen (egy próba nem próba, legalább 1 hét kell, mire beáll egy megszokott rutin és már a hatását is érezhetitek) és olyan dolgok legyenek a rutin részei, amik ellazítják őt és nem zökkentik ki a megnyugvás folyamatából.

  • Gyagnes

    2019. december 15. vasárnap

    Kedves Àgnes!

    Szeretnèm a segítsèged kèrni azzal kapcsolatban, hogy a 21 hónapos kislànyom az utóbbi két hónapban hiába álmos, abszolùt nem alszik dèlutàn… nagyon aggòdom emiatt, mert tisztàban vagyok vele, milyen fontos neki a dèlutàni pihenès.

    Pici kora óta gond nélkül aludt egyedül az ágyában, ám az utóbbi időben bármikor próbálom letenni, csak szenved, rugdos, kiabál, nyűglődik, aminek rendszeresen az a vége, hogy 1 óra nyűglődés és nem alvás után kiveszem az ágyából.

    Eddig minden nap, ebèd utàn gond nèlkül aludt 1,5-2 òràt, körülbelül kèt hónapja azonban semmit nem pihen az esti alvàsàig.
    Pròbàltam elôbb/kèsôbb is letenni pinenni az eddig megszokottnàl, de sajnos sikertelenül. Van, hogy àlmosan leteszem, de addig nyûglôdik, hogy teljesen felpörög… máskor (sajnos ez a ritkább) majd elalszik, leteszem aludni, és 1 óra nyűglődès után “álomba szenvedi” magát.
    Bármit próbáltam, (napirend változtatása, babazene, ölben ringatás, mesélés, együttalvás, simogatás, kedvenc állatokkal alvás)semmi nem vált be.

    Az esti alvásával nincs gond, simán elalszik egyedül az ágyában.

    Lassan attól tartok, hogy “rossz élmény” lesz neki az alvás. Sokszor már akkor sír, ha az ágy közelébe viszem, de ölben, velem sem akar elaludni.
    Lehet, nem is szabadna eröltetnem… nem tudom, teljesen tanácstalan vagyok.

    Lehetsèges, hogy màr ilyen pici korban elhagyja a dèlutàni alvàst? Vagy ez most csak egy ilyen idôszak? Természetesen elfogadnám, hogy nem alszik délután, de látszik, hogy fáradt, álmos… és a kimaradt alvás miatt délután 5 körül már nagyon nyűgös szegényke.

    Nagyon kívàncsi lennèk a vèlemènyedre, mert megmondom ôszintèn, kicsit tanàcstalan vagyok, mitèvô legyek…?

    Segítô vàlaszod elôre is köszönöm,
    Üdvözlettel: Àgnes

    • Vida Ágnes

      2019. december 15. vasárnap

      Előfordul, hogy ebben a korban már elhagyja egy kisgyerek a délutáni alvást, különösen, ha éjjel jól és sokat alszik. De azért arra érdemes törekedni, hogy minden nap legyen egy kis csendespihenő, ami számára is pihentető és kellemes (és amiből akár elalvás is lehet végül). Ennek nem kell a saját ágyában történnie, mert arról rögtön az ellenállás jut az eszébe, lehet máshol is. Pl. lefekvés a ti ágyatokra, meseolvasás vagy diavetítőzés, ha esetleg sikerül összebújva elaludnia, szuper, ha nem, akkor meg pihent egy kicsit és kibírja nyűgösség nélkül estig.

    • Szőke Brigitta

      2019. december 27. péntek

      Kedves Ági!

      Elég összetett problémával fordulok hozzád. 21 hónapos kisfiam nagyon rosszul alszik éjszaka. Dobálja magát, nyög órákon keresztül. Általába a tápszer segít a helyzeten de nem minden esetben. A fogzásra szoktam fogni, jelenleg az örlő fogai jönnek de ez az éjszakai probléma régóta tartósan fennáll. Nem tudom ezzel a dobálózással nem tesz-e kárt magában. A másik probléma, hogy nagyon félős. Nem bölcsis de elkezdtünk kerekítőre járni. Az első két alkalommal működött de utána be sem tudtam vinni az ajtón, ordít feszíti magát. Ugyan ez a helyzet ha valaki be szeretne jönni a lakásba ahol lakunk, még a rokonoktol is fél. Idegen helyre egyáltalán nem tudom vinni, zárt helyre. A játszó teret, boltot szereti ott nem fél. Imád sétálni.Ezeken a helyeken közvetlen az emberekkel is. Köszön, mutatja a játékait. A szüleimhez tudom még elvinni, őket nagyon szereti, ott nem fél. Sőt ha oda jön valaki idegen ott nem mindig fél. Sokat vagyunk ketten a picivel. A párom szinte aludni jár haza, sokszor hétvégén is egyedül vagyunk. A harmadik problémám, hogy ha valami nem tetszik neki akkor harap,csíp és elsősorban az apját. Ez az erős félelem és harapás nem rég óta alakult ki. Neurológián voltunk az önringatás miatt de nem állapítottak meg nála semmit. Kontrollra még vissza várnak. Nem tudom mennyire kell aggódnom vagy milyen irányba forduljak segítségért. Válaszodat előre is köszönöm!
      Brigi

      • Vida Ágnes

        2020. január 05. vasárnap

        Az éjszakai forgolódás a fogzás idején normális, kárt nem tesz ezzel magában.

        Az idegenektől való félelem azért van benne, mert keveset volt emberek között eddig, szoknia kell őket. Menjetek minden nap játszótérre, gyerekek közé. Ha fél a sok gyerektől, akkor találkozzatok először csak 1-1 kis baráttal, hívjatok át más gyerekeket, vagy ti menjetek vendégségbe, a szocializációt csak tapasztalati úton tudja megszerezni a gyerek, ehhez muszáj minél többet gyerekek között lennie. Sok kisgyerek fél a vele egykorúaktól, de a felnőttektől, nagyobb gyerekektől nem, mert a többi kisgyereket nem tudja kiismerni, de ebbe belejön majd, nem kell aggódnod.

        A harapás, csípés, hisztis tünet, ekként is kell kezelni, azaz az indulatot kell kezelni, nem a harapásról leszoktatni. A rászólás ilyenkor nem használ, sőt gyakran inkább csak megerősíti a gyerekben, hogy ő ilyen “csapkodós gyerek” és még inkább csinálja majd. Inkább abban kell neki segíteni, hogy különféle tevékenységekkel ki tudja magából adni a feszültséget, az indulatot, ennek a legjobb módja a rendszeres mozgás és később az irányított mozgás (tánc, ovis torna, küzdősportok, babaúszás, kicsiknek való jóga stb.), ahol megismeri és megtanulja tudatosabban irányítani a saját testét.

        Ennek része az is, hogy felhívjuk rá a figyelmét, mit is tett, de játékos módon: Fogd meg a kezét (lábát) és mondd neki “Láb, állj!” VAGY “Hallod te kéz, ideje megállni!”
        Ettől a kicsi meglepődik és nem kellett sokadszorra is azt mondanod, hogy “nem”, “nem szabad”, “ne csináld”. Azzal, hogy megfogod a kezét egyértelművé teszed, mit ne csináljon, azzal, hogy kimondod a testrész nevét, megérti melyik testrészével mit nem szabad csinálnia.
        A humortól pedig elillan az indulat 🙂

  • Zsuzsa

    2019. november 20. szerda

    Kedves Ági!
    6 hónaposak az ikerfiaim, ők is nappal 30-40 percet alvó babák. Rájuk adtam napközben az átmeneti overált, beteszem őket a kiságyba és úgy alszanak órákat is. Attól tartok, hogy hozzászoknak, mivel estére nem adom rájuk és akkor nagyon szenvednek az elalvással. Az éjszakai alvásuk sem jó mostanában, az egyikük egész éjszaka hasra fordulgat, vissza hàtra még nem tud, hason nem alszik, ő bukós baba. A kisebbik hason alszik csak, ő most kezd négykézlábra állni, bejàrja az egész kiságyat éjszaka, keresztbe fordul de van hogy teljesen megfordul a kiságyban.
    Előfordulhat hogy megszokják az overált és csak abban lesznek képesek aludni vagy hagyhatom őket abban aludni? Fog változni a nappali alvásuk vagy el kell fogadnom hogy ők ilyen rossz alvók?
    Köszönöm válaszod!
    Zsuzsa

    • Vida Ágnes

      2019. november 23. szombat

      Nyugodtan hagyhatod őket így aludni, ez biztonságérzetet ad nekik. Esetleg érdemes kipróbálni a babáknak való hálózsákot is, ebben ugyanúgy megvan az a biztonságérzet, amit az overall is nyújt, valamint azt éjszakára is tudjátok használni.

  • Vasné Bocskor Katalin

    2019. november 02. szombat

    Kedves Ági!
    A babák alvásához szeretnék hozzászólni. Nekem 5 gyerekem van, már mind felnőttek és akkoriban még mások voltak a mértékadó elvek, tanácsok. Nem is erre szeretnék kitérni, mert ahogy a gyerekeim az unokáimmal csinálják, a mai kötődéses nevelés, igény szerinti szoptatás például nagyon sok előnnyel jár. Egyszer valaki azt mondta a férjemnek, hogy nagyon nehéz lehetett az 5 gyereket felnevelni, mármint a csecsemő korra gondolt. Mire ő csak annyit válaszolt, hogy igazság szerint ő észre sem vette.
    Nekem az volt a szerencsém, hogy nagyon jó és tapasztalt védőnőm volt, aki az elején megmondta nekem, hogy ne igyak kávét szoptatás alatt. És nagyon igaza volt. Sőt: teát, koffeint, hozzáadott C vitamint Pl. HohesC italokat, multivitaminokat nekem nem szabadott inni, bevenni. Miután ezt kitapasztaltam, semmi gondom többé nem volt a gyerekek alvásával. Illetve tudtam, ha betegek, vagy fáj a hasuk (büfiztetés), vagy nem tetszett nekik a környezetváltozás, vagy rendszertelen volt a napi program.
    Hiába elemezgetik sokan, hány százalék koffein megy át az anyatejbe, az pontosan azt a hatást éri el a babánál is, amiért az anyuka is issza vagy eszi. Belátom, nem könnyű a kávéról lemondani teljesen, de aludni kell többet a babával együtt és akkor nem hiányzik. Az anyatejbe szerintem minden átmegy, amit az anyuka eszik vagy iszik. Észrevenni, ha puffasztó kaját eszik az anyuka például.
    Én a mai napig felismerem egy baba sírásán, ha azért sír szegény, mert nem tud elaludni. Szerintem nagyon kínlódnak, mivel az alvás nagyon szükséges és mégis élénkítőszer jut be az anyatejjel.
    Bocsánat, hogy leírtam az Ön blogjába, csak nem értem, hogy ma miért nem „divat” ezt elmondani az anyukáknak. Bár láttam, hogy Ön is említette az egyik cikke végén, ezért ezt szeretném megerősíteni a saját tapasztalataimmal.
    Üdvözlettel.

    • Vida Ágnes

      2019. november 03. vasárnap

      Köszönöm, hogy leírtad, valóban hatással lehet a babára. Arról nem is szólva, hogy a már hozzátáplált babáknak és kisgyerekeknek sokan fekete teát (vagy filteres gyümölcsteát) adnak, amiben szintén ott a koffein, illetve a kakaóban is ott lehet, amit gyakran rutinból adnak a kicsiknek pl. vacsorához.

  • Daczo Anikó

    2019. október 17. csütörtök

    Kedves Ági! Kislányom 27-én lesz 8 hónapos, 5 hónapos koráig jól aludt (éjjel 1x kelt enni) azóta nem alszik, éjjel van hogy fél óránként, van hogy óránként vagy két óránként ébred. Nem éhes mert próbáltam hogy megetettem ( nem is igazán evett) és úgyis ébredt. Van amikor iszik teát vagy vizet és cimival vissza alszik és van hogy felkell vennem. Még nincs foga. Próbáltam panadol baby-vél és calgel kenőccsel (egyik sem használt). Nappal is így alszik hogy 40-50 perc után ébred. Alszik délelőtt 10-11-ig és délután 2-3 fele 2 órát. Már nagyon kivagyok fáradva és nem tudom hogy mit tegyek. Köszönöm válaszát.

    • Vida Ágnes

      2019. november 02. szombat

      Valami biztosan zavarja, különben nem ébredne fel ilyen gyakran. Sajnos, ha későn jönnek ki az első fogak, akkor egyre nehezebb a fogzás, mert már keményebb az íny, ezért lehet az, hogy ő ilyen nyűgös folyamatosan, mert törnének át a fogak, feszítik belülről az ínyt, de nem tudnak. Erre a fogzáskönnyítő gél nem használ, az csak kb. 5 percig hatásos és csak akkor, amikor a fog már áttörte az ínyt vagy már látszik a fehér csík az ínyen, ahol át fog törni. A legtöbbet a tüneteinek megfelelő homeopátiás alkati szer megtalálása segítene, erről bővebb leírást itt találsz: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf

      • Székács Niki

        2020. április 17. péntek

        Kedves Ági!
        Nem baba problémával fordulok hozzád, ennél egy kicsit összetettebb a bajunk. A kisfiam 6 éves múlt. Kb 3 eves kora óta egyedül alszik a szobájában. Mindig is problémás volt az alvása, ami abban merült ki hogy az ágya mellett ültünk amig elaludt. Többnyire átaludta az éjszakát, de volt hogy 1x felkeltett át kelett menni hozzá majd vissza is aludt. Azt hittem ennél rosszabb nem lehet. Majd elvesztettük édesanyámat, rá egy évre a kedvenc játszópajását a dédi mamájat. Kb azota (majd 1 éve) nem hajlandó egyedül aludni a szobájába csak ha vele vagyunk. Vagy velünk alszik,ami roppant kényelmetlen. Úgy érzem már mindent kiprobaltam, de semmi siker. Ha tudja hogy nem vagyunk ott éjjel többször is felkel. Ha velünk alszik végig alussza az éjszakát!Mit lehet tenni, mit tanácsolnál?

        • Vida Ágnes

          2020. április 27. hétfő

          Ebben a korban nagyon érzékenyek a gyerekek ennyi sok változásra, természetes, ha most veletek szeretne aludni. Tegyétek az ágyát a tiétek mellé vagy kapjon egy matracot, amit az ágyatok mellé tesztek, hogy együtt aludhassatok, de mégis elférjetek. Később ki fogja nőni majd ezt a korszakot, addig pedig adjátok meg neki azt a biztonságérzetet, amit most igényel.

  • Wilson Barbara

    2019. szeptember 29. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiunk most 6 hónapos. 2 hónapos korától átaludta az éjszakát, este 10tõl reggel 7ig. Aztán elkezdett fogzani, 3 hónaposan kibújt 2, 4 hósan még 2,majd 5 hónapos korára már 8 foga vot. Most az õrlõfogakat gyűrjük. Eljutottunk oda, hogy éjjel 2kor,majd 5kor ébred, sokszor egy órás babusgatás után sem aludt vissza, amíg nem adtunk neki enni. Szerintem mostmár inkább azért kel, mert rászokott az éjjeli evésre. Nagyon kimerültünk férjemmel a napi 4-5 órás alvástól, ezért arra gondoltam, hogy megnövelném a napközbeni bevitelt, és éjjel csak vizet adok neki.
    Kérdésem, hogy ez jó ötlet-e vagy várjuk meg a fogzás végét?
    Sajnos közben költözünk is, jó ötlet-e akkor már összekötni a kettõt, „új hely, új szokások”, vagy ez túl sok stressz a babának?
    Köszönöm
    Wilson Barbara

  • Kitti

    2019. szeptember 11. szerda

    Kedves Ági,

    Van egy 8 hetes Kislányom, csak szopizik,jól fejlődik, 2600 grammal hoztuk haza a kórházból,jelenleg 4800gramm, etetésenként 100-120 grammot eszik. Általában 3 óránként etetem, ha 3 órán belül kap cicit,akkor sokat bukik és szenvedünk a kakival. Az első kb 4 hétben éjszaka kétszer aludt 5-6 órát, és napközben is aludt, kb 3 hete viszont nagyon rosszul alszik. Éjszaka rendszerint 3 óránként kelünk, de nem érzem,hogy éhes lenne, egyik éjszaka 8 órát nem evett,de nem aludta végig azt a 8 órát. Napközben nagyon keveset alszik. Mivel a 2. Babucink,tartjuk az általad javasolt napirendet,eszik,böfizik,pelus csere,fent van,és amikor nyűgös lesz,akkor megyünk aludni. Már az altatás is borzalmas, se aztóba,se cicin, se babakocsiba,se pihenőszékbe,se ringatva nem tudom úgy elaltatni,hogy az első fél óra ne sírás legyen,de nemcsak sírdogál,iszonyat sír,ha sikerül is elaltatni(bár ez a ritka eset) felkel,hogy kakil(nem sír,csak megébred rá)képtelen vagyok utána visszaaltatni. Az elmúlt négy napban délelőtt aludt egy órát, és déltől este 7ig maximum még egyet,10perces részletekben, nagyon felszínesen alszik, és egész nap nagyon fáradt és rengeteget sír. Az esti altatás is 1,5-2 óra közben nagyon sir,pedig mindent ugyanúgy csinálunk mióta hazahoztuk. A hasa nem fáj,ügyesen sírás nélkül kakil(kb napi 10-12szer),ami még feltűnt,higy sokat csuklik és sokat bukik, van hogy két etetés között 5ször öltözünk mind a ketten, és tortyog az orra,főleg éjjel. Szeretném,ha lenne az alvását a valami megoldás. Hogy tudnék Neki segíteni,hogy sírás nélkül el tudjon aludni? Hogy aludhatna többet,mélyebben,hogy jókedvű és kipihent legyen, és ne sírjon egész nap? Azért is szeretnék valami megoldást,mert a Tesó 3 éves, és annyira keveset tudok foglalkozni Vele,mert a Picúr szinte egész nap fent van,sír, és kézben van.
    Köszönöm szépen a segítséged🙃

  • Kis V. Nóra

    2019. augusztus 11. vasárnap

    Kedves Ági,

    Két éves a kisfiam, nagyon jó alvó volt eddig.
    Elég régóta atalussza az éjszakát. Természetesen a fogzas, környezeti változás minket sem kímélt, de alapvetően jó alvó. Nehány napja azonban minden éjjel felkel 1-2 óra között es képtelen vagyok vissza altatni. Onnantól kezdve fent vagyunk reggelig. Nem sir, nincs semmi észlelhető probléma, csak nem alszik vissza. Birizgálja a kezem, mondja a magáét közben és sokat ásít.
    Tudnál nekem valamit javasolni? Rettenetesen fáradt vagyok….
    Nagyon köszönöm elore is a válaszod!

    • Vida Ágnes

      2019. augusztus 27. kedd

      Valamilyen kiváltó oka mindenképpen kell, hogy legyen ennek a hirtelen változásnak. Történt valami változás az életében? Nyaralás? Költözés? Új ágy? Átrendezett szoba? Bölcsődekezdés? Betegség? Először volt pár órát a nagyinál? Kisebb baleset (elesett stb.)? Megijedt valamitől? Vagy esetleg benne történt változás? Pl. hirtelen elkezdett többet beszélni?
      Meg lehet próbálni este lefekvés előtt Rooibos teát adni 4-5 napon át folyamatosan, vagy ha ez nem hat, akkor ki lehet próbálni a Mesélő Hold nevű illóolaj-keveréket (a szobájában lehet párologtatni), jó hatással szokott lenni az alvászavarokra.

    • Reni

      2020. május 26. kedd

      Kedves Ágnes!

      Kisfiam 1.5 eves koráig nagyon jól aludt, de azóta sajnos egyre rosszabb. A gond az, hogy pici korától ringatva alszik el Adamo hintában, innen visszuk be az ágyába. Közben saját szobája és nagy ágya is lett. Pont a váltáskor jól aludt, de lassan 2 éves és ejjel többször kel, sír a hinta után es ha ekkor elalszik, már sokszor be se lehet vinni, mert felébred. Hajnalban neha feladom és abban alszik, ami ugye nem túl egészséges. Egy hétig sikerült atszoktatni, hogy saját ágyban aludjon el, de azóta tudatosult ez benne és képes órákat üvölteni érte. Ez így nagyon farasztó, mert egész éjjel ringatni kell. Köszönöm!

      • Vida Ágnes

        2020. június 14. vasárnap

        Ezen csak az segíthet, ha leszerelitek és elteszitek a hintát és megbeszélitek vele, hogy ő már nagy hozzá és a hinta elköltözik egy kisbabához, akinek szüksége van rá. Éjjel, ha ébred, megnyugtatjátok, elmondjátok, hogy a hinta elköltözött de ti itt vagytok szeretitek… Az első 1-2 éjszaka még nehéz lesz, de ha mindig elmondjátok ugyanazt, akkor elfogadja és megtanul nélküle is aludni.

  • Zsuzsa89

    2019. július 19. péntek

    Üdvözlöm

    Az én kislányom 16hónapos. 6hónapos kora óta kűzd éjszakai orrdugulással. Jeleztem a gyerekorvosnak de nem foglalkozott a dologgal. A fent leírtak között említik az állkapocs deformációt. Szerencsére nem áll fent ez a helyzet, még. A nap döntő többségében a lányom előre tolja az alsó állkapcsát. Ez egy idejüleg jelent meg a fogzással szintén 6 hónapos korában. Nagyon aggódom, hogy az amúgy szép és normális állkapocs szerkezete el fog torzulni attól, hogy egész nap előre tolja az állkapcsát.
    Az lenne a kérdésem, hogy az orrdugulás összefügghet azzal, hogy ezt csinálja az állkapcsával? És tényleg eldeformálódhat az állkapcsa attól, hogy folyton rosszul tartja?

    • Vida Ágnes

      2019. július 27. szombat

      Ettől nem deformálódhat el az állkapcsa. Sok baba csinálja ezt, mert így masszírozzák maguknak az ínyüket, a hátsó fogak áttörése után megszűnik ez a szokás.