Fogadóóra

Ezen az oldalon tudjátok a kérdéseiteket élőben feltenni minden hónap 2. és 4. péntekén 13-14 óráig. Ha sürgős a kérdésed vagy nem érsz rá a megadott időpontban, a Facebook oldalunkon is felteheted.

Kérdezni az alábbi témákban lehet:
-viselkedéssel kapcsolatos problémák,
-napirend,
-hozzátáplálás,
-mozgásfejlődés.

2017-ben az időpontok a következők:
január 13, 27
február 10, 24
március 10, 24
április 14, 28
május 12, 26
június 09, 23
július 14, 28
augusztus 11, 25
szeptember 8, 22
október 13, 27
november 10, 24
december 8, 22

Mit kell tenned, ha szeretnél kérdezni?
Gyere fel erre az oldalra a megadott időpontban és máris kérdezhetsz!
___________________________________________________________

Online fogadóóra

A következő 2017. október 13. 13-14 óra között.

A kérdéseidet itt tudod feltenni: http://www.kismamablog.hu/egyeb/kerdezz-itt
___________________________________________________________

Ha szeretnél személyesen is kérdezni a következő fogadóórán, add meg az elérhetőségedet és e-mailben értesítünk a részletekről:
Név: *
Email: *

2 Comments

 • Hajdú-Tóth Beáta

  Reply Reply 2017. szeptember 22. péntek

  Kedves Ági!

  Csak néhány napja bukkantam az oldalra, éppen időben egy 5 hetes,anyatejes kisfiú napirendjének kialakításához.

  Először szoptatási idővel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni első gyermekes anyaként. A baba 40. hétre természetes úton született, azóta szépen fejlődik. Már a kórházban beindult a tej, azóta – szerencsére – zökkenőmentesen megy a szoptatás. Az elejétől fogva hosszú szoptatási idővel szopizik a baba, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy másfél óra egy-egy szoptatási kör. Sokszor elalszik a mellen, ilyenkor simogatással, puszilgatással ébresztem. Mivel megjelent nálunk a hasfájás, ezért egy-egy szoptatást büfiztetéssel is megszakítok. Cumit a múlt hét folyamán adtunk neki először, amikor még nem tudtuk, hogy Colief cseppet kell neki adnunk a tejfehérje lebontási probléma miatt. Cumisüveget még nem kapott (és nem is szeretném).

  Napi szinten átlagosan 6 szoptatást igényel, éjszaka átlagosan kétszer szopizik.

  Átlagos nap (már amennyire egy 5 hetes baba esetében beszélhetünk erről):
  – ébredés reggel 4-5 óra között, majd szoptatás,
  – alvás délelőtt 9 körül babakocsiban (az utóbbi napokban 4 óra),
  – szoptatás (ez már ebédidő után van),
  – nézelődés, pihenőszék,
  – szoptatás,
  – alvás (vagy nem,),
  – szoptatás,
  – fürdés,
  – szoptatás, altatás,
  – éjszakai szoptatás.

  A gyermekorvosnak az a javaslata, hogy a szoptatás idejét csökkentsem le 45 percre, ezt pár nap után meg fogja szokni a baba.
  Szakmailag ez mennyire elfogadható az Ön részéről? Hogyan történjen a lerövidítés? Jó, hogyha hagyom elaludni a szoptatás végén a mellen és büfiztetés után lerakom aludni?

  És itt jön a napirend kérdése. Olvastam,hogy evés-büfi-játèk-alvás sorrendet érdemes követni. Az éjszakai alváson kívül eddig csak úgy tudtam elaltatni a babát,ha mozgott a babakocsi alatta. A rossz idő miatt ma nem tudtunk kimenni sétálni, és azt tapasztaltam,hogy nem megy az altatás. Mennyi időnek kellene eltelnie egy egyhónapos baba esetében két etetés között? Hogyan kezdjek hozzá a napirend,altatás kialakításához?

  Köszönettel,
  Hajdú-Tóth Beáta

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. szeptember 24. vasárnap

   Tökéletes ez a rend így. Az orvosnak nincs igaza! Még nagyon kicsi a baba, hadd egyen a maga tempójában! A mesterséges lerövidítés csak a tejmennyiség csökkenéséhez vezetne és a baba nem lakna jól, ráadásul neki lelki igény is a hosszas szopizás, ettől nyugodtabb lesz. Ha tovább szopizik, hadd tegye! Hamarosan csökkenni fog majd ez az idő magától is, minden külső beavatkozás nélkül.

   1 hónaposan még nem kell szilárd napirendnek lennie, korai lenne még. Amire ügyelni kell, hogy a sorrend meglegyen, mert ez segít a pocakfájás elkerülésében is. Evés után büfiztesd, aztán játsszatok. Ilyenkor soha ne a kiságyba tedd le, legyen külön játszósarka (játszószőnyeg vagy járóka pl.) ott, ahol ti is vagytok (a nappaliban pl), a kiságyat csak alvásra használjátok, hogy összekösse a helyszínt az alvással. Ebben a korban még 30-60 percnél nem szokott hosszabb lenni a játékidő, érdemes megfigyelni, mikor álmosodik el igazán a baba (amikor már kézben sem élénk, nem lehet elterelni a figyelmét akkor sem, ha ölbe veszed, láthatóan álmos) és akkor kell lefektetni. Az altatás lehet egy kis ringatás, ha hanyattfekve alszik, segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólyaszerűen, mert így nagyobb a biztonságérzete a babának, ezért könnyebben megy az elalvás. Érdemes be is sötétíteni az altatáshoz. Amikor ellazult kézben, leteheted, ha felriad, maradj mellette, simogasd, ha sír, vedd ki, nyugtasd meg, aztán tedd vissza a kiságyba! Vannak babák, akik cicin jobban meg tudnak nyugodni, ezért a cicin altatás is egy lehetőség lehet, vagy ha ezt nem szeretnéd, kaphat cumit is.

   1 hónapos korban változó, milyen gyakran esznek a babák, általában 2-3 óra szokott lenni két evés között.

Leave A Response

* Denotes Required Field