Nem lesz baja a babának? (10 tévhit)

A terhességgel együttjár az aggódás, ez teljesen természetes, sokan viszont mesteri szintre fejlesztik ebbéli képességeiket és már-már képesek minden fiziológiai jelről azt gondolni, hogy ettől valami baja lesz a babának. Nézzük végig, mi minden miatt szoktak az anyukák feleslegesen aggódni!

Nem lesz baja a babának? (10 tévhit)Elöljáróban elmondanám, hogy manapság a rohanó, elfoglalt életünk miatt nem igazán szoktunk magunkra, a belső történéseinkre figyelni. A legtöbb nőnek fogalma sincs róla, hogyan alakul a ciklusa, mikor mit érezhet, ezért szokott gyakran már a fogamzás, a peteérés megfigyelése is gondokba ütközni, nem is szólva arról, amikor azt kellene megállapítanod, hogy vajon most teherbe estél-e vagy sem. Egész egyszerűen nem tudunk befelé figyelni, és amikor ezt elkezdjük, akkor minden jelenség, amit magunkon tapasztalunk furcsának tűnik.

Abban a pillanatban azonban, hogy rájössz, egy baba lakik a pocakodban, elkezdesz befelé figyelni és mivel egy csomó új tünetet tapasztalsz magadon, aggódni kezdesz a baba miatt. Ehhez hozzájárul a látszólagos információbőség is: rengeteg mindent hallasz a terhességről, a kockázatokról és veszélyekről, viszont azt sosem teszik hozzá, hogy pontosan mitől kell tartanod, milyen jelekre kell figyelned és hogy egyébként a legtöbb rendellenességnek és problémának igen kicsi a valószínűsége.

Következzenek hát a félelmek és a hozzájuk kapcsolódó tévhitek:

1. tévhit „Keményedik a pocakom”
Gyakori probléma, hogy az anyuka hall a pocakkeményedésről és azt hiszi, hogy amikor kemény a pocakja, akkor az már gond. Az a helyzet, hogy a baba növekedésével párhuzamosan egyre gyakrabban keményedik meg ideig-óráig a pocak, ezt egész egyszerűen a baba mozgása okozza. A valódi pocakkeményedés tulajdonképpen már igazi méhösszehúzódás (ezért kell rá figyelni) és inkább a derekadban érzed, mint a pocakodon. Ha ilyen derékfájós, erőteljes keményedésből érzel sokat a 2. harmadban, akkor azt mindenképpen említsd meg az orvosodnak.

2. tévhit „Antibiotikumot szedtem”
Az első 6 hétben a babának nem árt semmilyen gyógyszer, ezután pedig minden egyes gyógyszer bevételét meg kell beszélned az orvosoddal. Több olyan betegség van, amit antibiotikummal kell gyógyítani a terhesség alatt is, ilyen esetben azonban a gyógyszer ártalmatlan és nem okoz kárt a babának, amennyiben az orvos utasításait betartod. Sokkal nagyobb kárt okozhat maga a betegség, ha nem kezeled ki.

3. tévhit „Folyásom van”
A terhesség alatt nagyon gyakori az erőteljes folyás, emiatt nem kell aggódnod. A második harmad végefelé, de legkésőbb a harmadik harmadban nagyon erőteljes, színtelen vagy fehér folyás jelentkezhet, ez is normális. Ha a folyás, sárga vagy barna és szaga van, akkor érdemes orvoshoz fordulnod (de kárt ez sem okozhat a babában, ameddig zárt a méhszáj)

4. tévhit „Nincsenek tüneteim”
Az első harmadban sok anyuka megijed, akinek egyáltalán nincsenek a „nagykönyvben” megírt tünetei, vagy elkezdenek alábbhagyni a koraterhességi erőteljes tünetek. Emiatt azonban nem kell aggódni. A 10. hét táján, de legkésőbb a 14. héttel teljesen elmúlnak a koraterhességre jellemző kellemetlenségek és jópár hétig szinte egyáltalán nincs tünete a terhességnek, mert a pocak még nem nő olyan erőteljesen, a baba még nem mozog, ez azonban így van rendjén.

5. tévhit „Furcsa fájdalmaim vannak”
Ahogy a baba nő a pocakban és a hormonháztartás is átalakul különféle szokatlan fájdalmakat tapasztalhatsz magadon, emiatt azonban nem szabad megijedni. Az első harmadban például hetekig menstruációhoz hasonló (kicsit enyhébb) alhasi fájdalmaid lehetnek. A 2. harmadban a baba növekedésével párhuzamosan hol itt, hol ott érezhetsz alhasi fájdalmakat, derékfájást, a 3. harmad jellegzetes fájdalmai pedig: a hólyagon csücsül a baba, a derekad fáj (a pocak mérete miatt), a szeméremcsontod tájékán fáj.

6. tévhit „Nem szabad mozogni az első harmadban”
Ha korábban sportoltál, akkor nyugodtan sportolhatsz az első harmadban is. Ha korábban nem sportoltál, akkor az első harmadban csak kevésbé megterhelő mozgásformákat érdemes végezni (pl. séta, úszás) – ezek az állandó émelygésre is jó hatással lehetnek. A mozgást csak annak kell teljesen abbahagynia, akinek az orvos ezt kifejezetten megtiltotta.

7. tévhit „Jaj, beteg lettem”
Semmi gond. Egy influenza vagy megfázás még nem tesz kárt a babában. Ami veszélyes, az a magas láz, amit hűtőfürdővel vagy gyógyszeresen érdemes lenyomni.

8. tévhit „Megrövidült a méhnyak”
A legtöbb nőnél a 2. harmad végefelé már előfordul, hogy megrövidül a méhnyak (2000 vagy 2100 értéket írnak a kiskönyvbe). Ez egyáltalán nem jelent problémát, ettől még nem fog korábban születni a baba, általában csak a baba nagy súlya okozza, ezért nincs szükség arra, hogy emiatt egész nap feküdnöd kelljen. A probléma az, ha a méhszáj teljesen kinyílik (tehát a leleten 3111, 2111 vagy 1111 szerepel), ilyenkor valóban fekvésre van szükség.

9. tévhit „Nem lett jó az AFP”
Az AFP magas vagy éppen alacsony értéke önmagában nem jelent semmit. Ez a lelet önmagában nem diagnózis értékű, hanem csak utalHAT egyes rendellenességek meglétére. Ha az AFP értéke nem az ideális értékek között alakul, akkor további vizsgálatokra van szükség és ezek alapján mondják ki a rendellenesség valószínűségét az orvosok. Az AFP értéke 0,7 és 2,5 MOM között normális.

10. tévhit „Furcsán mozog a baba”
A baba mozgásában lehetnek változások. Kezdetben csak apró simogatásokat érezhetsz, utána erőteljesebb gyors mozgásokat, a 3. harmad vége felé haladva pedig egyre inkább csak helyezkedik a baba. Az utolsó 8 hétben érdemes figyelned a baba mozgását és feltétlenül orvoshoz fordulnod, amennyiben 24 órán belül nem érzel mozgást vagy csak nagyon enyhe mozgást érzel. A magzatmozgást úgy tudod megfigyelni, hogy lefekszel az oldaladra (vagy a hátadra, mert ettől általában élénk mozgásba kezdenek a babák) és 1 órán keresztül számlálod a mozgásokat. Ha nincs mozgás, akkor sem kell még aggódni, lehet, hogy éppen csak alszik a baba, 1-2 óra múlva próbálkozz megint. Ha viszont 24 órán belül sem sikerül mozgásra bírni a babát, akkor fordulj haladéktalanul orvoshoz.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

560 Comments

  • Krisztina

    Reply Reply 2011. december 02. péntek

    Kedves Ági!

    A dokim felírta a Batrafen hüvelykrémet. Jelenleg 35 hetes terhes vagyok. Egy vizsgálat megállapította, hogy Streptococcus agalactie-m van, kaptam rá Augmentint, meg ezt a hüvelykrémet. A gyógyszertárban furcsán néztek rám, hogy a doki miért írta fel ezt a krémet, holott rávan írva a betegtájékoztatóra, hogy terhesség alatt nem lehet használni ezt a hüvelykrémet.
    A kérdésem az lenne, hogy tényleg nem lehet használni? Ártok vele a babának? Kell aggódnom?

    Válaszát előre is köszönöm.

    üdv.
    Krisztina

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. december 10. szombat

      A terhesség végefelé talált streptococcus fertőzést ki kell kezelni, mert a szülés során a baba a szülőcsatornában megfertőződhet, ezért kaptad az antibiotikumot és a krémet is.

  • kicsimama

    Reply Reply 2011. november 26. szombat

    Szep jo estet kivanok.lenne egy picit furabb kerdesem:jelenleg 19 hetes es 6 napos terhes vagyok…akar mondhassuk h 20 hetes.voltam uhra es az orvos ugy latta h „gond” van a koldoknel az erekkel…Nem akarom erosen komplikalni de mar lassan masfel eve Olaszorszagban elek es az orvosom is itt van es megmagyarazta h mi is de nem vagyok biztos h megertettem…tehat vannak az erek…es van amelyik kette valik(v ketto van) es altalaban a bal oldali marad meg beloluk…hat nekem a jobb oldali maradt meg.azt mondta kulonleges eset de nem kell idegeskedejek mert ez nem okoz gondot a baba fejlodeseben…de annyira felbosszantottam mar magam h csak rosszra tudok gondolni.a masik tenyezo h viszonylag a 20 hethez kis meretu a mhlepeny…ez is okozhat gondot?Elore is koszonom valaszat!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. november 27. vasárnap

      Nem kell aggódnod. Arról van szó, hogy a köldökzsinórban 3 ér fut, 2 artéria és 1 véna. Ritkán csak 2 ér van, ami önmagában nem gond, de bizonyos vesefejlődési rendellenességekkel együttjárhat, ezt azonban az ultrahangon látná az orvos. A kisebb méretű méhlepény sem gond önmagában, azt kell megnézni, hogy a következő vizsgálaton a mostanihoz képest mennyit fejlődik, és vele együtt a baba is megfelelő mértékben fejlődik-e, azaz, hogy képes-e a lepény ellátni a babát.

      • kicsimama

        Reply Reply 2011. november 28. hétfő

        Koszonom szepen a valaszat..most turelmesen varom a kovetkezo vizsgalatot…remelem minden rendben
        lesz

      • kicsimama

        Reply Reply 2011. november 28. hétfő

        Meg egy aprocska kerdes ..ha nem fejlodne egyidoben a mehlepeny es nem tdja ellatni akkor mi tortenik es mi a teendo…ismer mas eseteket is es h egeszseges baba lett?

        • Vida Agi

          Reply Reply 2011. december 10. szombat

          Ezért mérik folyamatosan a baba méreteit. Ha nem fejlődik megfelelő ütemben, akkor nem táplálja eléggé a méhlepény, ilyenkor, ha szükséges, idő előtt megindítják a szülést.

      • kicsimama

        Reply Reply 2011. december 01. csütörtök

        Nos megint voltunk vizsgalaton, most ez a genetikai volt…ugyanazt mondta az orvos h a koldoki vena az jobboldali nem baloldali es megyek egy masodfoku vizsgalatra is amint sikerul idopontot kapni…a kisbaba most 20 centi es 329 gramm kb…ez okes?

  • Judit

    Reply Reply 2011. november 12. szombat

    Tisztelt Doktornő!
    28 éves nő vagyok és még nincs gyermekem.Olyan kérdésem lenne, hogy 2napja nov.10-én nem védekeztünk a vőlegényemmel (utolsó menstr.:okt.26), na most ha jól számolok, akkor ez pont a peteérési időszak.A kérdésem kezdetben annyi lenne, hogy tegyük fel megtörtént a fogantatás, viszont én egy erős dohányos nő vagyok (napi 1 doboz), de két napja jóval kevesebb cigarettát szívok, mert még nem tudom a konkrét tényeket.Annyit szeretnék megtudni, hogy a dohányzás egy esetleges terhesség legelején milyen károkat okozhat a reménybeli magzatban??? Nyilván már most abba kellene hagyni a dohányzást,bár még 2nap után nem kimutatható a terhesség. illetve mikor lehet terhességi tesztet végezni aktus után, mely már 100%-os eredményt mutat? Érdemes már MOST életmódot váltani???? Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      Reply Reply 2011. november 14. hétfő

      Minél előbb hagy fel a dohányzással, annál kisebb az esélye, hogy a baba károsodik. És ez még akkor is igaz, ha esetleg most nem esett teherbe, viszont a későbbiekben tervezi. A tesztek sajnos 100%-os biztonsággal nem mutatják ki a terhességet, viszont a legmegbízhatóbb eredményt kb. 12 nap elteltével kaphat. Kb. ilyenkor már a menzesz is késni szokott.

  • Kovács Ágnes

    Reply Reply 2011. november 08. kedd

    Tisztelt doktornő!
    5 hetes terhes vagyok (mesterségesen) és aggódom a vérnyomásom, azon belül is a pulzusom miatt.(135/85/111) Teherbe esésem előtt 2 hónappal jelentkezett ez a magas pulzusszám amihez fulladás és füldobogás, -csengés is társult nagyon stresszes munkahelyen dolgoztam(amit azóta ott hagytam).A házi dokim erre a pszichés okra vezeti ezt vissza. De nagyon aggódok mert, éjszakánként nem tudok aludni mert érzem az erős szívverésem, gyakran kell vizeletet ürítenem és néha zsibbad kezem, vagy a lábam és bepánikolok!Ezzel ártok a fejlődő kis pocaklakómnak? Mi lehet a problémám hátterében?
    Köszönettel: egy első babát váró

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. november 15. kedd

      A babának nem ártasz ezzel, de ha elhúzódik, érdemes lenne valamilyen stresszoldó módszert használnod, mint a kismamajóga vagy a meditáció, esetleg ha nagyon gyakorivá vagy súlyosabbá válik, akkor pszichológussal konzultálnod.

  • Petra

    Reply Reply 2011. november 08. kedd

    Kedves Doktornő!
    Nekem egy olyan kérdésem lenne, ami kicsit az aggodalmam is, hogy az utóbbi időben nagyon sokat tüsszentek és emiatt orrotfújok, főleg reggelente és este. Nem érzem magam betegnek, szóval nem betegség miatt, és allerigás se voltam. Lehetséges, hogy ez nálam a terhesség velejárója? Érzékenyebb a szaglásom és emiatt a sok tüsszentés? Illetve az érdekelne még, hogy ez nem árt a babának? Ilyenkor azért többször megfeszül az ember hasa, nem káros-e ez? Most 12 hetes vagyok. Köszönöm a válaszod előre is.

    • Gabi

      Reply Reply 2011. november 09. szerda

      Ha a terhességgel kapcsolatban minden rendben van, a tüsszögés nem árthat, még akkor sem, ha ilyenkor megfeszül a has.

  • Melinda

    Reply Reply 2011. november 07. hétfő

    Kedves doktornő!
    Én most 9-dik hetes terhes vagyok és begyulladt a fogam amitől az egész arcom feldagadt és most megfakadt egy picit jön a genny is hozzáteszem hogy egy olyan fogtól lett ez amit felépitettek és nem öltek ideget.Az lenne a kérdésem hogy lehete antibiotikumot szedni és ha igen meilyent a fogorvos tudni fogja hogy milyen gyógyszert irjon fel? Válaszát előre is is köszönöm.

    • Gabi

      Reply Reply 2011. november 09. szerda

      Mindenképp menj el fogorvoshoz, és mondd el neki, hogy olyan gyógyszert írjon fel, amit terhesség során is lehet szedni. Ha fogászati beavatkozásra van szükség, az érzéstelenítő miatt ne aggódj, a gyulladás, a lázas állapot többet árthat mindkettőtöknek!

  • Kovácsné Eszter

    Reply Reply 2011. november 02. szerda

    Tisztelt Doktornő!

    14 hetes terhes vagyok és gyakran érzek szurkáló, talán kicsit enyhe görcsös fájdalmat az alhasamban. Van hogy egy helyre lokalizálódik és többször egymás után abban a pár percben megismétlődik és van hogy nem érzek utána egész nap semmit. Általában este pihenés közben és vizelési inger következtében gyakoribb ez a jelenség, van hogy erre ébredek. Napi 2 g Magnézium Citrikumot szedek, orvosi rendelvényre. Okozhatja ezt a magzat mozgása? Valószínű jobban aggódom minden kisebb tünet miatt, mivel vérezgettem a terhességem legelején és megijedtem, hogy nem marad meg a babám! A kérdésem az lenne, hogy mi okozza ezeket a tüneteket és mit tehetnék a túlzott aggódás és szorongás ellen?
    Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. november 15. kedd

      Ez a terhesség alatt szokásos alhasi vérbőségtől van, ha egyébként nem érzel erős görcsöt, nincs vérzés vagy barnás, rózsaszínes folyás mellette, akkor nem kell foglalkozni vele. Szorongás ellen jó hatású a kismamajóga és a meditáció.

  • Marcsi

    Reply Reply 2011. október 25. kedd

    Kedves Ági!
    Én egy 29 hetes kismama vagyok, külföldön (Angliában) élek és itt sajnos szerintem nem igazán foglalkoznak eleget a kismamákkal. Nagyon izgatott vagyok ugyanis 12 hetes korban volt egy vérvételem amivel minden rendben is volt. 3 hete vizeletben pozitív lett a cukrom, amit mára már le tudtunk vinni 6.9re ez azt mondták hogy éppen belefér de azért foglalkoztat a gondolat mert előtte 2 honappal nézték utoljára akkor még jó volt, de ki tudja hogy ez mikor emelkedett meg és meddig járkáltam magas cukorszintel:( ket hete végre megvilt a második vérvétel, amiben meg nagyon alacsony a vastartalom 9.9. Ezt sem tudom mióta lehet de ahogy próbálok visszaemlékezni régóta fáradékony vagyok, sokat alszom néha szédülök és egy idelye zsibbadnak a végtagjaim. Egyszer mondtam az orvosnak és azt mondta ez normális. De most már tudjuk mi az oka. A kérdésem az lenne, hogy valyon károsodhatott a babám ezekből az okokból kifolyólag?? Mi van akkor ha már kb 2 hónapja ilyen alacsony a vas, sérülhetett a babám? Valahol azt olvastam hogy agyi károsodás léphet fel. Köszönöm

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. október 31. hétfő

      Nem kell aggódnod, ha komoly a cukorprobléma, akkor mindenképpen kezelik. Addig is, nem árt, ha odafigyelsz rá, mit eszel, kevés szénhidrát, sok fehérje, és rendszeresen 4 óránként egyél napközben, hogy állandó legyen a vércukorszinted, mert a magzatnak az ingadozó vércukor árt igazán.

  • Ingrid

    Reply Reply 2011. október 25. kedd

    Kedves Ági! Először is szeretném megköszönni, hogy létrehoztad az oldalt, mert nekem eddig (elsőbabásként) sokat segített. A kérdésem az lenne, hogy 25 hetes vagyok, a babám viszont nagyon lent mocorog, szinte már olyan, mintha a hüvelyemben rugdalózna. Pár napja is volt ilyen 1-2 napig, utána feljebb, most pedig megint lent. Dokinéni szerint nem baj, csak akkor, ha görcsölök is, de az nincs. Sajnos baj van a babával, ezért talán kicsit jobban is aggódom minden miatt, de félek, nehogy gond legyen. Mitől lehet ez? Mire figyeljek? Pihenek elég sokat, de nem akar feljebb jönni. Mit tanácsolsz?

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. október 31. hétfő

      Ez teljesen normális, ebben a terhességi korban gyakori, hogy a hólyagodat rugdossa a baba, nem kell foglalkozni vele.

  • Vera

    Reply Reply 2011. október 21. péntek

    Kedves doktornő! én most 27 hetes terhes vagyyok nagyon ritkán érzem a baba mocorgását és amikor mocorog akkor is a hólyagomnál… mindig figyelem és kiszokta magát nyomni a hasfalamra..sajnálatos módon cigarettázok és nem tudok lemondani róla… Lehet valami súlyos baja a picinek? És miért mocorog ilyen keveset? Első terhességem és nagyon félek hogy valami baja lehet! Válaszát előre is köszönöm! Üdv!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. október 31. hétfő

      Nem kell folyton érezned a baba mozgását, ha óránként legalább 1-2 alkalommal érzed, az teljesen jónak számít, de itt nagy egyéni különbségek lehetnek, van, akinek vastagabb a hasfala és emiatt nem érzi olyan intenzíven a baba mozgását.

  • Bea

    Reply Reply 2011. október 21. péntek

    KEdves Ági! 34 hetesen, kedden bementünk a kórházba, mert két éjszaka is nagyon sokat keményedtem. Bent kellett maradnom, mert a doki szerint biztos ami biztos alapon kapjuk meg a tüdőérlelő szurit (2 nap, 4 injekció). Tegnap haza is engedtek. Igen ám, de tegnap estére, mire hazaértünk, úgy megteltek a melleim, mintha már szoptatnom kéne. Második gyermekem várom, de mégsem értem. Ma kezdem egyébként a 35. terhességi hetet. Normális az, hogy már most kőkemények a cicik és tej folyik belőle, vagy aggódnom kéne miatta. Előre is köszönöm a választ!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. október 23. vasárnap

      Ilyen előfordulhat már a 35. héten, nem kell aggódnod miatta.

  • alexa

    Reply Reply 2011. október 12. szerda

    Kedves ági.1elég intim kérdésem lene.szeretkeztünk a férjemel és utána elégé begörcsöltem.éles fájdalom nyílalt az alhasamba.a baba ugyan mozog de én mégis agodom!nemártottunk neki ezel semit?30hetesek vunk a magánorvosom azt mondta,h.ezt jó lene kerülni mert 6hét múlva megindítja a szülést mert kevés a magzat viz és nagyon pici a baba még csak 1kg.ami eben a korban biztos nem jó.nem tudom életben tud e majd maradni 36hetesen?agodom érte ö az elsö babám.

    • Nyuszi

      Reply Reply 2011. október 17. hétfő

      Kedves Ági, én a terhességem kezdete óta naponta megiszom 0,5 – 1 dl minőségi vörösbort, mert eléggé vashiányos vagyok és ezt ajánlották.
      Természetesen a mennyiséget soha nem léptem túl.
      26 hetes vagyok, eddig minden rendben van a terhességemmel. Már több orvostó megkérdeztem, és azt mondták, hogy nem árt. Neked is ez a véeményed?

      • Vida Agi

        Reply Reply 2011. október 23. vasárnap

        Igen, kis mennyiségű vörösbor tényleg nem ártalmas, sőt hasznos is lehet.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. október 23. vasárnap

      A 24. hét után már sokkal jobbak a baba életbenmaradási esélyei, ezért a 36. héten már nincs miért aggódnod. Az együttlét csak akkor okozhat gondot, ha kinyílt a méhszáj.

  • Évi

    Reply Reply 2011. október 10. hétfő

    Kedves Ági!

    36 hetes terhes vagyok és a hüvelyi vizsgálatom pozitív lett (streptococcust állapítottak meg). A kérdések között olvastam egy kismama hozzászólását,h nála is ez a probléma,de ő a szülést megelőzően is kapott antibiotikumot! A nőgyógyászom,azt mondta,h a szüléskor fogok csak kapni antibiotikumot. Aggodalmam arra irányúl,hogy az elegendő-e,hogy a baktérium ne jusson a babám szervezetébe? Tehát elég csak akkor kapnom antibiotikumot,amikor elindul a szülés? Köszönöm válaszát.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. október 10. hétfő

      A baba a szülés során kaphatja el a szülőcsatornában a fertőzést, tehát elegendő csak a szülés során adni a kezelést.

  • alexa

    Reply Reply 2011. október 10. hétfő

    Kedves ági.olyan panaszaim vannak amik nem tudom,h.természetesek-e?mivel első babámat várom.több mint1hete erős menzesz szerű fájdalmaim vannak alhasi tájon ami néha görcsé változik aztán megint fáj.hányinger kiséri és néha5percenként pisilni járok ami szintén fáj!északákat fent vok.mert szenvedek.a baba farfekvéses és kevés a magzat víz is.ráadásul sújra és hosszra is kisebb.a hasam sem akora mint elsö babájukat váró társaimnak.a magán orvosom pénteken jön csak visza de azt mondta adig neagodjak mert az árt a babámnak.a kérdésem:normálisak ezek a tünetek?nem lesz baja a fiamnak?mi ezekre a megoldás?30hetes múltam válaszod sürgősen várom.1agódó elsö gyermekét váró kismama.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. október 10. hétfő

      Ezek a leírás alapján jóslófájásoknak tűnnek, amik előfordulhatnak már a 30. héten, de ha ennyire rendszeresek, akkor fordulj mihamarabb orvoshoz.

  • alexa

    Reply Reply 2011. október 04. kedd

    Kedves doktornő.előszőr irok önnek.nemtudom mitévő legyek.a doktornőm beakar fektetni a kórházba mert pici a baba súja és hosza és keveseb a magzat vizem is.29hetes múltam és az uh nem adot jó eredményt.átküldtek az ambulanciára.a doktornőm műteni is akar de nemtudom h.mire.adjon tanácsot mit tegyek?önszerint mire akar műteni.várom válaszát kedves doktor nő. Alexandra

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. október 07. péntek

      Ennyiből nem tudom megállapítani, mi lehet a gond, az orvosodnak kéne ezeket a kérdéseket feltenned.

  • M. Kitty

    Reply Reply 2011. október 01. szombat

    Kedves Ági !
    Azzal a kérdéssel furdulnék önhöz, hogy 2 napja amikor tüsszentettem bele nyilalt a hasamba oda ahol a baba van. azóta is nyilal azon a helyen . Ön szerint lett valami baja a babának ? 11. hétben járok csak 1 hét mulva megyek uh.-ra . Ön szerint menjek hamarabb orvoshoz ?Az én orvosom csak pénteken lesz legközelebb . Válaszát előre is köszönöm !

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. október 07. péntek

      Egy tüsszentéstől nem lesz baja a babának, nem kell aggódnod.

  • Viktória

    Reply Reply 2011. szeptember 21. szerda

    Kedves Ági!
    24 hetes kismama vagyok. Ma reggel arra ébredtem, hogy nagyon zsibbad a jobb vádlim, aztán társult hozzá az alhasba enyhe görcsre utaló érzés a derék tájon is és enyhén hányingerem is van. Nem folyamatos az érzés. A baba rendesen mozog.
    Eddig semmi gond nem volt. Mitől lehet??Nem kell orvoshoz mennem??
    Nem szedek terhes vitamint, kell valamit szednem?
    Előre is köszönöm a válaszod!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. szeptember 26. hétfő

      A lábzsibbadás normális dolog, a vizesedés okozza. Ha nagyon látványosan vizes a lábad, akkor fordulj orvoshoz, egyébként, csak a zsibbadás miatt nem szükséges.
      Ha a hányinger és az alhasi fájdalom nem múlik, akkor is fordulj orvoshoz.
      Vitamint mindenképpen szedjél, mert a terhesség vége felé vashiány és kalcium hiány is fel szokott lépni, ezt érdemes elkerülni.

  • Erzsébet

    Reply Reply 2011. szeptember 14. szerda

    Kedves Ági!

    36 éves 20 hetes kismama vagyok. Sajnos a méhnyakrák szűrés eredményem nem lett jó, de amikor kiderült már terhes voltam.Pedig minden évben járok szűrésre nem gondoltam volna, hogy ez megtörténhet.1 hete conisatiot és cerclage-t végeztek.Nem volt semmi probléma műtét után.Itthon vagyok szinte egész nap fekszek.Már vérzésem sincs, csak barnás váladék távozik tőlem néha olyan mint a varr gondolom a seb miatt.?
    A kérdésem az lenne, hogy magne B6-ot szedek és Elevitet, magne B6-ot reggel 2db és este 2db-ot és az Elevitből napi egy darabot? Meddig szedjem a vitaminokat? És a magne B6-ból megfelelő mennyiséget szedek -e? Egy nap kb. 5 vagy 6 alkalommal keményedik be a pocakom.És még azt szeretném kérdezni, hogy gondolom akkor a párommal már nem lehetünk együtt csak ha megszületik a baba? És meddig kell még feküdnöm?
    Nincs fogadott orvosom, nem rég költöztem a városba így nem sok mindenkit ismerek.
    Örülnék ha kapnék választ Öntöl sokat segítene.
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Ági

      Reply Reply 2011. szeptember 14. szerda

      Az Elevitet a szoptatás során is szedheted végig, a Magne B6-ot a 37. hét után el lehet hagyni. Elevitből napi 1, MagneB6-ból napi 3-4 szem szedhető. Ha zárt a méhszáj, akkor lehettek együtt.

  • Andi

    Reply Reply 2011. augusztus 26. péntek

    Kedves Doktornő!

    Nekem egy olyan problémám van, hogy kb egy fél éve szeretnénk babát a férjemmel. Aerobik oktató vagyok, és a ciklus második felében (peteérés után) mindig azon aggódok, hogy nehogy amiatt ne sikerüljön a megtermékenyülés, vagy a beágyazódás, mert step-aerobikozok, vagy hasizomgyakorlatokat csinálok az aerobik óráimon. Tehát a kérdésem az lenne, hogy okozhat-e problémát az, ha a beágyazódás ideje alatt a fent említett gyakorlatokat végzem?

    • Gabi

      Reply Reply 2011. augusztus 31. szerda

      Mivel ezeket a gyakorlatokat folyamatosan és már régóta végzi, nem nagy megerőltetést, a szervezete már hozzászokott. Ha a ciklusa rendben van, nem valószínű, hogy az aerobik miatt nem sikerült idáig a baba.

  • Kata78

    Reply Reply 2011. augusztus 04. csütörtök

    Kedves Ági!

    31 hetes terhes vagyok, első labor eredményem teljesen rendben volt, 3 hete készült a második, melyen az eredmények: vörösvérsejt süllyedés:31, koleszterin: 8,2, trigliceridek: 3,03. Vashiányra és vérszegénységre vasat és folsavat írt fel az orvos a terhesvitamin mellé! Azt mondta diétázni kellene! Egészségesen étkezem, nem is nagyon szeretem a húst, leginkább zölségeket, és fehér húst eszem. Eddig 8 kilót híztam, a hasamat mindenki kicsinek látja, de az orvos szerint a méretek rendben vannak. Tegnap megismételtük a vizsgálatot, ami hasonló eredményeket hozott! Süllyedés: 30, koleszterin: 7,3, trigliceridek: 3,59! A védőnőm szerint csak a hormonok okozhatják ezt a változást! A kérdésem hogy ez valóban így lehet-e, és nem árthat ez a babának? Még erősebb diétával csökkenhet ez az érték? Szülés után visszaállhat majd a régi érték?

    Válaszát előre is köszönöm!

    • Böbe

      Reply Reply 2011. augusztus 07. vasárnap

      Kedves Ági!29 hetes terhes vagyok az este hasmenés jelenkezet nálam szúródót a gyomrom és a hasam szinte egész éjszaka a vécére jártam aggódom hogy nem e valami vírust kaptam e el vagy szalmonellát de hányás nem jelentkezett . Reggelre a hasmenésem megszűnt csak fura a gyomrom.Aggódom hogy a kicsinek nem lesz e baja,vagy forduljak orvoshoz?(létezhet e hogy a dinnyétől kaptam valamit mert azt ettem tegnap).

      • Vida Agi

        Reply Reply 2011. augusztus 07. vasárnap

        Ha csak átmeneti volt a hasmenés és ma már nem jelentkezik, hányás nem társul hozzá, akkor nem kell foglalkozni vele. Igyál sok vizet, hogy pótold a folyadékveszteséget. Ha 2 napnál tovább húzódik, hányás vagy láz jelentkezik, fordulj orvoshoz.

        • Böbe

          Reply Reply 2011. augusztus 07. vasárnap

          Köszönöm!!

    • ildike

      Reply Reply 2011. augusztus 23. kedd

      Kedves ági!37 hetes vagyok és 36hetes 3 naposan voltam ultrahangon és 2291g ra becsülték bennem a babát.a kérdésem az lenne hogy nem tul kicsi ez a súly?és növekedhet e bennem a baba.

      • Vida Agi

        Reply Reply 2011. augusztus 26. péntek

        A baba ebben a terhességi szakaszban már 250 grammokat hízik hetente. A súly, amit mondanak, a méretei alapján becsült súly, tehát nem mindig pontos. Nem azt kell nézni, mekkora, mert ez örökletes (ha ti sem vagytok nagy darabok, akkor ő sem lesz az), hanem azt, hogy két ultrahang között megfelelően növekszik-e, ha igen, akkor nincs ok az aggodalomra.

  • Szabó Krisztina

    Reply Reply 2011. augusztus 02. kedd

    Tisztelt Doktornő!

    24 hetes kismama vagyok, 1,5 hónapja használok finomítatlan shea vajat testápoló helyett. A napokban találtam egy cikket, mely alapján kérdésem lenne, hogy a natúr shea vaj használata A-vitamin tartalma miatt valóban ártalmas lehet-e a magzatra.

    Válaszát előre megköszönve,

    Tisztelettel:
    Szabó Krisztina

  • Teréz

    Reply Reply 2011. július 28. csütörtök

    Szia! 35-ik hézen járunk , kb 2 hete minden reggel hig és sötét székletem van , majd egész nap nincs többet. Néha van egy kis hányingerem is de hányni nem szoktam. Lehet-e ebböl baja a babának? A baba fejlödése le van maradva kb 2 héttel az utolso ultrahang mérések szerint. Lehet-e összefüggés a két dolog között?

  • Évi

    Reply Reply 2011. július 27. szerda

    Kedves Doktornő!

    33 hetes kismama vagyok, a 28 hetes ultrahangon már fejvégű fekvéssel látszott a babánk, viszont a mozgását csak az alhasban érzem, kb a köldök vonaláig. Ez normális? Hogy helyezkedik el ilyenkor a baba?

    Akikkel beszélgettem, mindenki arról számolt be, hogy fent is érzi, a bordáját, gyomrát rúgja.

    Segítségét előre is köszönöm.

    Üdvözlettel,

    Évi

  • Kiss Eszter

    Reply Reply 2011. július 27. szerda

    Kedves Ági!

    Lehet, hogy nagyon buta kérdést fogok feltenni, de aggódom.
    34 hetes kismama vagyok. Ma, ahogy az asztalnál ültem, keresztbe akartam tenni az egyik lábamat a másikon, de ahogy megemeltem a lábam, iszonyatos fájdalom hasított belém ott alul, a combom fölött a pocak legalján. Szó szerint éreztem, hogy szegény babámnak ott van valamije (fejvégű fekvésű egyébként), és azt nyomtam meg, ahogy megemeltem a lábam. Talán a kis keze volt ott kinyújtva, én meg ellenirányú mozgást végeztem. 🙁 Nagyon megijedtem, és a babám is nagyon mozgolódni kezdett.
    Tehettem-e bármilyen kárt a babában ezzel, bármilyen mechanikai sérülést okozhattam-e egy ekkora babának? Ha mondjuk a kis keze volt ott, és én azt nyomtam meg, megsérülhetett-e?
    A választ előre is nagyon köszönöm!

    • Vivien

      Reply Reply 2011. augusztus 03. szerda

      Kedves Ági!

      A kérdésem az lenne, hogy a kislányom hirtelen rákönyökölt a hasamra, a tv előtt feküdtünk, három hónapos terhes vagyok, ez árthatott a kicsinek, nem fájt, de rendesen ránehezedett, ilyenkor sérülhet a baba?
      Előre is köszönöm!

  • Takács Mónika

    Reply Reply 2011. július 25. hétfő

    Tisztelt doktornő! 34.hetes kismama vagyok és magas a fehérvérsejtszámom, értéke 16.50(16000?) utánaolvastam és tudom,hogy várandósoknál a felső határ 15.000. A nőgyógyászom Augmentint írt fel. Kérdésem hogy ez az antibiotikum árthat-e a babának,illetve ha ennek hatására sem csökken a fehérvérsejtszám,akkor ez okozhat-e gondot a kicsinél?

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. augusztus 06. szombat

      Nem, nem árt a babának. A megnövekedett fehérvérsejtszám fertőzésre utal, ezen segít az antibiotikum, tehát nem a magas fehérvérsejtszám árt a babának, hanem a fertőzés, ha nem kezelik.

  • Évi

    Reply Reply 2011. július 22. péntek

    Kedves Doktornő!

    32 hetes kismama vagyok, a 28 hetes ultrahangon már fejvégű fekvéssel látszott a babánk, viszont a mozgását csak az alhasban érzem, kb a köldök vonaláig. Ez normális? Hogy helyezkedik el ilyenkor a baba?

    Akikkel beszélgettem, mindenki arról számolt be, hogy fent is érzi, a bordáját, gyomrát rúgja.

    Segítségét előre is köszönöm.

    Üdvözlettel,

    Évi

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. augusztus 06. szombat

      Nagyon változó lehet, hogy mit érzel, és hogy valójában milyen testhelyzetben van a baba, hiszen ez függ egyéni érzékenységtől és a hasfal vastagságától is.

      • Évi

        Reply Reply 2011. augusztus 06. szombat

        köszönöm, szép napot.

  • B.Bea

    Reply Reply 2011. július 22. péntek

    Kedves Ági!
    Nagy örömmel olvasom minden héten a hírlevelét, sok információt tudtam meg eddig is. Most olyan problémával fordulok Önhöz, ami nagyon meghökkentett. Most 34 hetes kismama vagyok, a terhesség alatt többször görcsölt a gyomrom, és szúró érzést észleltem egyidőben a lapockámban. Sok-sok kérésemre elküldtek a belgyógy.-ra kb. 20 hetesen. Ott megállapították, hogy a gyomorsav okozza, gyulladásban van a nyelőcső körül. Utána még volt egy iszonyú görcsöm pár hónap múlva,most a 33. hetemben és a kórházba kötöttem ki, ahol megállapították, hogy epekövem van, 20 db mobilis kicsi kő. 6 hetem van hátra a terhességből és most elméletileg nem lehetne műteni az epeköveket, és hogy kibírjam görcs nélkül a hátralévő 6 hetet, felállítottak egy olyan nagyon szigorú diétát, amitől folyton éhes vagyok. Attól félek, hogy a babám nem fog rendesen fejlődni, mert korábban is azt mondták nem lesz nagy baba és úgy tudom most kezdené jobban a zsírpárnákat felhalmozni magán. Csak sovány húst, 2 féle gyümölcsöt (azt is kompótnak) pár féle zöldséget ehetek, semmi vaj, margarin, olaj és zsír. A tejtermékek is nagymértékben korlátozva vannak (csak kefir pl.)és úgy érzem a babám nem jut elég tápanyaghoz. Nagyon félek, hogy kis súlya miatt koraszülöttnek veszik majd és alultápláltan születik. Úgy érzem a dokim ezzel nem nagyon törődik, sem a háziorvos. Ön szerint kell-e ennyire aggódnom? Köszönettel: Bea

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. augusztus 05. péntek

      Nem kell ennyire aggódnod, a baba ugyanis szépen elveszi magának a szervezetedből és a táplálékbeviteledből, ami neki kell, ezért a diéta mellett is megfelelően tud gyarapodni, csak szélsőséges koplalás mellett nem gyarapodna megfelelően, de itt erről szó sincs.

  • Szilvi

    Reply Reply 2011. július 22. péntek

    Kedves Ági!

    Ne haragudj, ha kérdésemmel zavarlak!
    21 hetes kismama vagyok (2 szülésen és egy Missed Ab.-on vagyok túl, amit a 9. héten műszeresen fejeztek be tavaly novemberben)
    2 napja tudtam meg, hogy a külső méhszáj egy ujjnyira nyitva van.
    Nagyon sokat keményedek, óránként többször is. Sűrű sárga folyásom van, az orvos mégsem javasolt semmit 🙁
    Annyit mondott, hogy pihenjek többet, ha tudok a 2 és 3 éves gyerekem mellett.
    Nagyon félek a koraszüléstől, de nem tudom, hogy mit tehetnék!?
    Helyes az orvosom eljárása szerinted? Elég ha többször pihenek nap közben?
    Keressek fel másik orvost?
    Nagyon tanácstalan vagyok és rettenetesen félek 🙁
    Köszönöm, ha válaszolsz!
    Szilvi

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. augusztus 02. kedd

      Tényleg elég többet pihenni, illetve ha keményedéseket érzel, akkor fordulj orvoshoz.

  • Renáta

    Reply Reply 2011. július 22. péntek

    Kedves Doktornő!

    22. hetes terhes kismama vagyok! Egy pár napja történt az, hogy a babám úgy helyezkedett el, hogy neki feszült a hasamnak. Amikor próbáltam felállni akkor erősen fájdogált, de utána amikor visszafeküdtem már elmúlt. Azóta többször éreztem fájdalmat azon a részen és olyankor nehezen is tudtam mozogni.Mitől fájhatott? Ultrahangon mindet rendbe találtak, kivéve, hogy azt mondták rövidebb a méhnyak az átlagtól és ez korszüléshez vezethet. A leletre ezt írták: D1 2, 55cm
    Cervix (nem tudom elolvasni mit irtak ide): 23 mm zárt nyakcsatorna.
    Aggódnóm kell a koraszülés miatt? Válaszát előre is köszönöm!
    Renáta

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. augusztus 02. kedd

      Ezt a baba mozgása okozhatta, nem kell foglalkozni vele.

      A méhnyak alkatilag is lehet kicsit rövidebb, ameddig nem kezd el nyílni a méhszáj, nem kell koraszüléstől tartani.

  • Suomis

    Reply Reply 2011. július 21. csütörtök

    Kedves Ági!

    Meg szeretném kérdezni, hogy nem lesz-e a babámnak valami baja, attól, hogy ma szem elektrofiziológiás vizsgálatra vittem papámat, akivel végig bent kellett lennem, mivel nem hall és én tolmácsoltam neki, amit az orvos mond. Most vagyok a 26. hétben, és nem szeretném ha valami gond adódna emiatt.

    Köszönöm a válaszodat előre is!

  • szandica

    Reply Reply 2011. július 19. kedd

    sziasztok!22 eves vagyok a masodik babamat varom mar,az elsot otthon szultem de most kikoltoztunk svedorszaGBan mar itt lettem allapotos.
    NEekem eleg furcsa volt mikor itt kozoltek hogy az elso ultrahang a 18-19 hetben lessz.eddig 2 szer kellett mennem a babahoz mennem ahol jol elbeszelgettunk hogy mit egyek igyak aztan legutobb vert is vettek amit csak oktoberbe tudok meg hogy milyen lett az eredmeny.a kerdesem addig is honnan tudhatom hogy a babaval minden ok vagy isten ments de esetleg meghalna nagyon idegeskedem hogy minden rendbe legyen a fiammal minden ok volt de ennel a terheswsegnel iszonyatosan rosszol voltam sokat hanytam az elso hetekbe fel sem tudtam kelni most kezdek kicsit jobban lenni de meg mindig sokat hanyok.
    minden erot egezseget kivanok
    alexandra

    • szandica

      Reply Reply 2011. július 19. kedd

      ja azt nem irtam hogy most jarok a 14. hetben:)

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. augusztus 02. kedd

      Itthon több vizsgálat van a kismamáknál, mint más országokban, de ez nem azt jelenti, hogy az a rendszer nem jó. A problémákra ultrahang nélkül is fény derül, idővel mindig vannak tünetek, de a legtöbb terhesség problémamentesen zajlik, tehát nincs ok az aggodalomra. Ha nagyon aggódsz, akkor csináltass magánúton ultrahangot.

  • gina

    Reply Reply 2011. július 16. szombat

    Kedves Doktorno!

    6 hetes tethes vagyok, jellemzo tethessegi tunetekkel (menstruacios gorcshoz hasonlo fajdalmak, emelyges…). A mai nap folyaman azonban hirtelen elszedultem,eddig nem erzett erossegu gorcsok tortek ram, es valami furcsa „dobogo” erzes alhas tajekon. Valami gond lehet a babaval?

    • Gabi

      Reply Reply 2011. július 18. hétfő

      Ebből nehéz lenne megmondani, van-e probléma. Ha még nem voltál, mindenképp menj el nőgyógyászhoz!

  • Kovács Éva

    Reply Reply 2011. július 12. kedd

    Kedves Doktornő!
    Tavaly Nov.1.-jén volt egy vetélésem./eleve nem volt szívhang a 8.héten/
    Most 5.hétben járok és rettegek,hogy megismétlődik.
    Mivel tudnék segíteni a babának,hogy életképesebb legyen.
    Köszönöm Válaszát!
    Üdv.:Éva

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. július 16. szombat

      Nincs erre semmilyen módszer, pihenj sokat, tartsd be az orvos utasításait, szedj magzatvédő vitamint. Ha vérzést, folyást vagy erős fájdalmat tapasztalsz, fordulj azonnal orvoshoz.

  • Melinda

    Reply Reply 2011. július 12. kedd

    Kedves Ági!

    Jelenleg a várandósság 7. hetében járok. Három hete szedtem Béres Gravidát, és a rosszulléteim olyan szintre nőttek, hogy alig bírtam felkelni. Két napja nem szedem a vitamint, és nagyon jól vagyok. Megszűnt az émelygés és minden egyéb kellemetlen tünet. Ennek hatására úgy döntöttem, hogy csak folsavat, és kalcium pezsgőtablettát fogok szedni tovább, és a vitaminokat megpróbálom gyümölcsökkel, zöldségekkel bevinni a szervezetembe. Tudni kell még továbbá, hogy én hetente így is több kg gyümit eszem.
    Kérdésem a következő: nem árt a babának, hogy eddig szedtem vitamint, most pedig abbahagyom? Milyen zöldségeket, gyümölcsöket, teákat javasol /vagy épp nem javasol/ a vitaminok pótlására?
    Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Melinda

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. július 16. szombat

      Ez nem árt a babának, nyugodtan abbahagyhatod. A folsav és a kalcium a legfontosabb, valamint a 3. harmadtól a vas. Ezenkívül egyél változatosan sokféle zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket, tejtermékeket és húsokat, így mindent megkap a baba, amire szüksége van.

      • Melinda

        Reply Reply 2011. július 18. hétfő

        Nagyon szépen köszönöm a választ!

  • Kata

    Reply Reply 2011. július 07. csütörtök

    Kedves Ági!

    38. hetes kismama vagyok,streptococcust állapítottak meg nálam a 36. héten.Kaptam rá antibiotikumot és kúpot is.Nagyon jó doktornénim van, elmagyarázta, hogy kapok vénásan is antibiotikumot szülés alatt, rögtön letesztelik a babát is és rossz érték esetén azonnal elkezdik a kezelést.
    De azt csak utólag olvastam, hogy agyhártyagyulladást is kaphat a baba,3 hónapig figyelni kell rá nagyon!
    Mekkora esélye van az agyhártyagyulladásnak?Mik a konkrét jelek?Éjszaka elég a légzésfigyelő?Van valami kúra amit szopizás alatt is csinálhatok?(rengeteg fokhagymát eszek)Van egy 23 hónapos kislányom.Ha belenyalt a kanalamba elkaphatja?Sikálom magam után a wc-t, mert persze most akar rászokni a kislányom, ha fertőtlenítés után ráül elkaphatja?Őt le lehet tesztelni?(a férjemet elküldtem tesztelni, még nincs eredmény, neki torokból vettek mintát)Vannak kismamák, gyereket tervezők a környezetemben.Jelentek rájuk bármi veszélyt?
    Ha szeretnénk még egy babát, mi a teendőm előtte, alatta, hogy ezt a baktériumot elkerüljem?

    Előre is nagyon köszönöm válaszát hektikus kérdésdömpingemre!

    Kata

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. július 16. szombat

      A streptococcus baktérium normális esetben is jelen van a szervezetben, a B-típusú streptococcus egyes felmérések szerint a nők 20, mások szerint 40%-ában vannak jelen a hüvelyben is, azonban itt tünetet, betegséget nem okoznak. Ha a baktérium a hüvelyben van, akkor a baba megszületés közben elkaphatja. A kislányodat nem veszélyezteti, miatt nem kell aggódnod, sem másokra. Ha kaptál antibiotikum kezelést, és szülés közben is kapod, akkor nagyon kicsi az esélye, hogy elkapja a baba, mert a kezelés elpusztítja a baktériumokat. Ha mégis, akkor születés után tüdőgyulladást, vagy a 3. hónapig agyhártyagyulladást okozhat.

      A fertőzés jelei a születés utáni 2 napban:
      – Nehéz légzés
      – Kékes vagy szürkés színű bőr
      – Szapora vagy feltűnően lassú lélegzetvétel
      – Láz vagy kifejezetten alacsony testhőmérséklet
      – Nagyon lassú vagy gyors szívdobogás
      – Alacsony vérnyomás
      – Alacsony vércukorszint

      Az agyhártyagyulladás jelei 3 hónapos korig:
      – Láz
      – Étvágytalanság
      – Aluszékonyság
      – Hányás
      – Éles, sikoltó sírás vagy folyamatos nyöszörgés
      – Idegesség, ingerlékenység
      – Kidomborodó kutacs
      – Görcsös merevség, remegés vagy rongybabaszerű ernyedtség
      – Kiütések
      – Fényérzékenység

  • Hajnalka

    Reply Reply 2011. július 06. szerda

    Tisztelt doktornő!
    6 hónapos terhes vagyok és a 3. hónaptól kijött rajtam a condyloma és azóta ecsetelésre járok a nőgyógyászomhoz,de mivel a hüvelyfalamon vannak ezér azt mondta az orvos hogy lehetséges hogy császármetszés lesz belőle mer addig nemhinné hogy elmúlik!
    Szeretném megkérdezni hogy a babára semmilyen veszélyre nincs-e ilyenkor?mer állítólag csak a szülésnél befolyásoló tényező!és hogy nem-e lehetne valamilyen más módon felgyorsítani hogy elmuljanak hamarabb?esetleg valami itthoni kezeléssel?
    Köszönöm a válaszát előre is!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. július 16. szombat

      Nem kell aggódnod, ezek általában hamar el szoktak múlni hagyományos kezeléssel, nincs szükség semmi alternatívra a normál kezelés mellett.

  • Piroska

    Reply Reply 2011. július 04. hétfő

    Tisztelt Doktornő!27 hetes terhes vagyok és éjszakánként nem tudok aludni.Mert akár merre fordulok a baba mindig mozgolódik én meg félek,hogy nyomom olyankor és azért csinálja.Mit tegyek,hogy ne nyomjam meg még véletlenül sem és,hogy én is bírjak aludni egy keveset?Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. július 16. szombat

      Ne aggódj, ha az oldaladon alszol, nem tudod megnyomni a babát.

  • Ildi

    Reply Reply 2011. július 01. péntek

    Kedves doktornő?
    Nekem az lenne a kérdésem hogy az Elevit vagy a Gravida mellé lehet-e szedni Béres Magne B6-ot!Nem-e lesz túl sok a B6 vitamin mert úgy ytudom hogy a terhesvitaminfedezi a napi szükségletet!
    És meddig érdemes szedni a Magne B6-ot!
    Most 22 hetes terhes vagyok és a terhesv
    itamint az elejétől szedem!
    Köszönettel: Ildi

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. július 08. péntek

      Lehet mellette szedni a Magne B6-ot, ha pocekkeményedésed van, vagy nyílni kezdett a méhszáj. Ezesetben legalább a 36. hétig szedni kell.

  • Judit

    Reply Reply 2011. június 28. kedd

    Kedves Ági!

    24 hetes terhes vagyok. Nemrég gyógyultam ki egy 3 hétig tartó húgyúti fertőzésből, ami alatt sokat fájt a derekam (vesém?) is. Múlt héten már szerencsére végre negatív volt a vizelet tenyésztés eredménye is. Múlt héten voltam orvosnál, mindent rendben talált, a méhszáj teljesen zárt, c3000-es volt.
    Néhány napja megint érzek néha enyhe szúrást, amit derékfájásnak tudtam be. Tegnap este a jobb deréktájékon görcsszerű fájdalmat éreztem, ami szerencsére néhány perc múlva elmúlt és nem ismétlődött.
    Kell aggódnom a görcs miatt, lehet köze a terhességhez? Lehetséges ez az érzés a csípő tágulása miatt?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. július 05. kedd

      Nem kell aggódnod, ilyen kis alhasi el-el múló fájdalmak, vagy jóslófájások előfordulhatnak már a 2. harmad végefelé is, ha csak 1-1-et érzel, ezek teljesen ártalmatlanok.

  • Edina

    Reply Reply 2011. június 24. péntek

    Kedves Ági!

    Jelenleg betöltött 34 hetes terhes vagyok. A babát ultrahangos méretei alapján ennél 2 héttel idősebbnek becsülik. 2717 gramm a becsült súlya. Először terhességi cukorra gyanakodtak, hogy talán az az oka a méretbeli különbségnek. Megismétlésre került a vizsgálat, de most is jó eredményeket kaptunk. A baba sokat mocorog. Ultrahang alapján az orvos szerint minden rendben van, kórós elváltozás nincs, csak nagyobb.

    Ennek mi lehet az oka? Esetleg az Elevit? Heti 2 tablettát szedtem a 12. hét betöltését követően, most kb 2 hete abbahagytam.

    Várom válaszod.
    Köszönöm:

    Edina

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. június 26. vasárnap

      A baba fejlődése egyedi a 12. héttől, hiszen az újszülöttek nem egyforma méretekkel születnek, ezért a különféle értékekben 2-3 hetes eltérések lehetnek az átlagtól.

  • Huszárné Laki Éva

    Reply Reply 2011. június 17. péntek

    Tisztelt Doktornő!
    Holnap leszek 32 hetes kismama,első gyermekünket várjuk.2 kérdést szeretnék feltenni.Az mit jelent hogy fent a gyomor tájékán alig érzem mozogni a babát,mindenhol máshol igen legfőképp jobb oldalt nyom.Azt is érzem lent a hasam alján hogy csuklik,talán ott a kis fejecskéje?A Másik hogy kb 3 napja csináltuk a baba sarkot és elég sokat hajoltam,tegnap este óta a köldököm mellett kb 5 cm-es szakaszon közepes erősségű nyilalást érzek lehet hogy megerőltettem magam?Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. június 17. péntek

      32 hetesen általában már lent van a baba feje és pont emiatt fent már kevésbé érzed mozogni.
      Lehet, hogy kicsit megerőltetted magad, pihenj sokat, ha erősebb fájdalmat érzel, fordulj orvoshoz.

    • Vivien

      Reply Reply 2011. június 22. szerda

      Tisztelt Ági!

      Kb. 6 hetes terhes vagyok, és tegnap este volt egy erős görcsökkel járó hasmenésem. Azóta rendben vagyok, diétázom, a kérdésem, hogy a görcsölés árthatott a babának?

      Köszönöm válaszát: Vivien

      • Vida Agi

        Reply Reply 2011. június 26. vasárnap

        Nem, emiatt nem kell aggódnod. Ha erős hasmenésed, hányás jelentkezne, fordulj orvoshoz.

  • Klaudia

    Reply Reply 2011. június 16. csütörtök

    Kedves Ági!
    9 hetes terhes vagyok, és most a kislányomnak (4 éves) kötőhártya-gyulladása van, ez nem veszélyes rám ebben az állapotban? És van még egy problémám, pár napja be szokott görcsölni a hasam, a gyomortájékon főleg éjszaka. 1 hete szedek vasat (neo-ferro- folgamma), napi 2-őt, az orvos írta fel, és olvastam a tájékoztatójában, hogy okozhat gyomorfájdalmat is. Menjek vissza a dokihoz, vagy várjak a köv. vizsgálatig, ami júl.-ban lesz?
    Köszönettel: Klaudia

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. június 17. péntek

      A kötőhártya-gyulladás miatt ne aggódj, nem veszélyes.
      A gyomorfájás miatt menj vissza az orvoshoz és kérj másik gyógyszert.

  • Kittuce

    Reply Reply 2011. június 03. péntek

    Kedves Doktornő,

    Most töltöttem a 29. hetet, ma voltunk 4D-s UH-on. Ott mondták, hogy a baba súlya 1500gr, vagyis picit nagyobb mint kellene, és a lepényem II-es érettségű. Van okom aggodalomra? Most diétát javasoltak, megpróbálom betartani, bár azt sem nagyon tudom mit iktassak ki az étrendemből. Azért is meszesedhet, mert több a kalcium a szervezetemben? Mellőzzem a tejtermékeket is? Nagyon aggódom… A saját dokim pedig nem is mondta a héten a lepényem érettségét, ha nem megyünk 4D-re, akkor ezt most nem is tudom. Várom és köszönöm válaszát.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. június 11. szombat

      Nincs okod az aggodalomra, ennek nincs köze a te kalciumfogyasztásodhoz, ebben a terhességi korban már lehet II-es érettségű a lepény, viszont mivel a baba nagyobb, ezért nem lehet gond a lepénnyel (ha ugyanis öregszik a lepény, akkor nem táplálja már megfelelően a babát, de ezesetben kisebb lenne a baba a koránál) – ez a mostani lelet azt jelentheti, hogy esetleg 1-2 héttel idősebb a terhesség kora a kezdetben számoltnál.

  • Zsuzsi

    Reply Reply 2011. május 31. kedd

    Kedves Ági!

    7 évvel ezelőtt volt egy egy missed ab.-om(7.hét),amit műszeresen fejeztek be.Tavaly ismét missed ab.-omvolt(8. hét), amit szintén be kellett fejezni.
    Jelenleg 17.hetes terhes vagyok,és aggódom amiatt,hogy az előző beavatkozások méhszáj ill.méhnyakproblémát idézhetnek elő,ami egy középidős vetélés ill.koraszülést okozhat.
    Kell-aggódnom, valamint mit kell tennem,hogy ez a terhességem sikeresen végződjön és ne történjen semmi baj?

    Jelenleg C2000, zárt nyakcsatorna

    Köszönettel: Zsuzsi

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. június 08. szerda

      Nem kell aggódnod, ez nagyon ritkán fordul elő, amit írsz. Lehetőség szerint pihenj sokat, ha pocakkeményedésed van, akkor konzultálj az orvosoddal és szedj magnéziumot, ha szerinte szükséges, de más óvintézkedésre nincs szükség.

  • Oroszlan Katalin

    Reply Reply 2011. május 28. szombat

    T.Doktorno!
    8 hetes terhes kismama vagyok, a doktorom talat valamilyen fertozest a kitenyesztes alatt,ezert Dalacin 20mg huvelykremet irt fel(amit a leiras alapjan csak indokolt esetben szedhetem az elso trimeszterben).Egyszer hasznaltam a kremet,es masnap reggelre veres-barnas valadek jott a huvelyembol.Kerdesem,hogy okozhatott e valami karosodast a babanal? On szerint hagyjam abba a hasznalatat,vagy ez normalis az antibiotikumos kremek hasznalatanal?

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. június 03. péntek

      Az orvosi javaslatra használt krém nem okozhat károsodást a babánál, de a váladék sem számít normálisnak. Ha csak egyszer fordult elő, akkor nem kell foglalkozni vele, de ha még egyszer előfordul, akkor fordulj ismét az orvoshoz.

  • Perla

    Reply Reply 2011. május 26. csütörtök

    Kedves Doktorno!

    29 hetes terhes vagyok.Tegnapelott egy hirten mozdulat utan becsipodott egy idegszal a derektajon (3-4 es csigolya kozott). Eross fajdalamt ereztem, ezert orvoshoz fordultam, aki Prednisolone nevu gyulladascsokkentot es Paracetamol alapu fajdalomcsillapitot irt fel.
    Ellenzem a gyogyszerek szedeset a terhesseg alatt, ezert ugy gondoltam, hogy nem szedem oket.De, sajnos ejszaka nem tudok megfordulni, felkelni, ezert el kellett kezdenem a szedeset.
    A kerdesem az lenne, hogy biztonsagos -e ezeknek a gyogyszereknek a szedese a babara nezve?
    Valaszat elore is koszonom,
    udvozlettel
    Perla

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. június 03. péntek

      A legtöbb gyógyszer orvosi felügyelet mellett szedhető terhesség alatt, tehát ha ő írta fel, akkor lehet szedni.

  • Mia

    Reply Reply 2011. május 24. kedd

    Kedves Ági!
    16 héttel ezelőtt nagy pánikban írtam, aggódtam, hogy a babánk megmarad-e s lesz-e egyáltalán. Hála a jó Istennek sikerült, a 21. hétben vagyok Dorkával.
    A következő kérdésem lenne:
    Normális-e, hogy naponta többször is bekeményedik az egész pocakom. Mindez maximum 15 másodpercig tart. Körkörösen megsimogatom vagy testhelyzetet változtatok és elmúlik. Magnesii Citricitet szedek önszorgalomból napi 3×1-et. Méhszáj zárt. Bekeményedések közben görcs nincs. A védőnő azt mondta, napi maximum 10 keményedés még belefér. Én a határvonalat súrolom. Én mindenesetre aggódom egy kicsit.
    Ha 21 hetesen a baba mozgását csak délutánonként érzem, belefér a normál keretek közé?
    Előre is köszönöm válaszát!
    Szép napot!
    Mia

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. június 04. szombat

      Igen, ez normális, általában ülő helyzetben szokott jelentkezni, de frontátvonuláskor is lehet kicsit gyakoribb.

  • Kiss Eszter

    Reply Reply 2011. május 24. kedd

    Kedves Ági!

    24 hetes és 2 napos kismama vagyok. Pár napja volt méhszájvizsgálatom, mely szerint a méhszáj teljesen zárt, C3000-es.
    Tegnap éjjel szeretkeztünk a párommal, és ezt követően éjjel görcsölgetett a hasam,többször is feléberedtem rá. Reggel pedig rózsaszín folyás kíséretében távozott belőlem az ondófolyadék.
    Kell-e aggódnom, bajt csináltunk-e vajon? Vagy csak a szeretkezés okozta a görcsöket és a rózsaszín folyást is?
    Köszönöm a választ,

    Eszter

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. június 02. csütörtök

      Ha csak akkor volt rózsaszín folyás és utána ez nem ismétlődött meg, akkor nincs miért aggódnod, a szeretkezés során megsérülhet a hüvely ezért lehetséges ilyen rózsaszín folyás. Ellenkező esetben fordulj orvoshoz.

  • szilvi

    Reply Reply 2011. május 22. vasárnap

    Kedves Ági!
    Egy elég kellemetlen és intim problémával fordulok hozzád. 17 hetes terhes vagyok, második babámat várom. (Az elsőnél nem volt hasonló gondom.) Folyamatos nyomást, feszítő érzést érzek a hüvelyben, nem is tudom pontosan megfogalmazni, milyen érzés. Ez az egész kisugárzik a gát területére, és úgy mindenhova. Kell emiatt aggódnom? A méhszáj nyílásának van valamilyen tünete? (mert én már ilyeneket vizionálok) Válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. június 04. szombat

      A méhszáj kinyílásának nincs tünete. Ez az érzés amiatt lehet, hogy ilyenkor nagyon vérbő ez a terület, gyakran még be is lilul emiatt, a korábbi gátmetszés miatt is erősebbnek érezheted.

  • Andi

    Reply Reply 2011. május 20. péntek

    Tisztelt Doktornő,
    Kérdésem lenne, hogy a teherbeeséskor és azt azt követő 12 hétben erős stressz miatt napi 10 szál cigarettát szívtam. A terhességre rossz hatással volt, mert erős vérzésem, pecsételő vérzésem volt több alkalommal, és a hasam is fájdogált. Orvosi rendelvényre Utrogestant kaptam, napi 4×1 adagolásban. A terhesség megmaradt, de mostanában tisztáztam magamban a történteket, és aggódom, hogy esetleg egy általam megbetegített babát hordok, aki nem fog tudni teljes életet élni, és ezzel több ember életét tettem tönkre. Félek, hogy egy beteg terhesség megtartásában segített a sárgatestpótlás. A fent olvasott, és egyén betegségek, illetve ezek korai felismerése lehetséges a terhesség alatti szakaszban? Az elmúlt pár hétben már teljesen egészségesen élek. (16 hetes).
    Válaszát előre is köszönöm.

Leave A Response

* Denotes Required Field