Menstruáció szoptatás alatt

Menstruáció szoptatás alattSzámos tévhit terjed arról, hogy vajon mit okoz a menstruáció szoptatás alatt. Egyáltalán: mikor kell először megjönnie? Kevesebb lesz-e tőle a tej? Normális-e, ha akár 1 évre vagy még tovább is kimarad a szülés után? És vajon lehetséges-e teherbe esni a szoptatás alatt enélkül is?

Amikor az első babámat szoptattam és nagyjából 5 hónapos korában először megjött, a környezetemben szinte mindenki azt mondta, ennyi a szoptatásnak, most már nem lesz tejem, a menstruációtól vizes lesz a tejem, kevés lesz, és kezdjek el hozzátáplálni, mert különben éhenhal a fiam. Ennek ellenére a fiam még további 1 évig szopizott és fél éves korára már 10 kilós volt a szüntelen koplalás ellenére :o) Mindenesetre ez jó példa arra, hogy az emberek fejében számtalan tévhit él a szoptatás és a menstruáció viszonyáról, ezeket szeretném most eloszlatni.

Tudni kell, hogy bizonyos ciklikus változás a női szervezetben már a szoptatás első hónapjaiban is megfigyelhető akkor, amikor még egyáltalán nincsen menstruáció. Sőt: olykor még peteérés és tüszőrepedés is lehetséges, annak ellenére, hogy még nem jött meg a kismamának, erről tanúskodnak azok az anyukák, akiknek sikerült a szoptatás alatt menstruáció híján is teherbe esniük.

Ehhez fontos tudni, hogy a szoptatásnak fogamzásgátló hatása van, de ennek feltételei vannak:

  • a baba még 3-4 órás időközönként szopizik, 6 óránál hosszabb idő nem marad ki
  • éjjel is szopik még
  • a kismamának még nem jött meg a menstruációja
  • a baba még nincs 6 hónapos
  • a baba csak szopik még, nem kap mást

A menstruáció tejtermelésre gyakorolt hatása tévhit, ami azon alapul, hogy a menses első napjaiban valóban lecsökkenhet kis mértékben a tej mennyisége, de ezt gyakrabbi mellretétellel pótolni lehet. Az is előfordulhat, hogy az első 1-2 napon a babának nem ízlik a tej íze és rövidebb ideig szopik emiatt, de ettől még nem lesz semmi baja, ha kitartunk a szoptatás mellett, a 3.-4. napon ismét szívesen szopizik majd. A gondot az szokta okozni, hogy amikor a kicsi elfordul az anyamelltől, 1-2 napig nem szívesen szopizik, az anyukák kétségbeesnek és elkezdik mással etetni a babát, nehogy éhenhaljon. Pedig a kicsik pontosan tudják, hogy mennyi az a kevés, amennyit meg kell enniük ahhoz, hogy ne legyenek éhesek. Gondoljunk bele, ha mi kerülnénk egy lakatlan szigetre és csak egyféle étel lenne, amit egyébként utálunk, azért valamennyit biztosan megennénk belőle. Nos, ezzel a baba is pont ugyanígy van.

Meddig maradhat el a menstruáció? Mikor kell először megjönnie? Gyakran a kismamának a szoptatás teljes időtartama alatt, akár 2-3 évig is, egyáltalán nem jön meg a mensese. Ez teljesen normális, sőt egyes távoli kultúrákban az éjszakai együttalvásnak és a 2-3 évig tartó folyamatos szoptatásnak köszönhetően megfigyelték, hogy a gyerekek is mindig 3-4 éves közökben születnek, tehát érvényesül a hosszantartó szoptatás fogamzásgátló hatása. Az sem gond, ha már a szülés utáni 6. héten megjön. Az első menses átlagosan a gyermek fél éves kora körül szokott jelentkezni, ha a baba még szopizik. Sok anyukánál, amikor abbahagyják a szoptatást szinte azonnal jelentkezik az első menstruáció, de az sem ritka, hogy akár még további pár hónapig nem történik meg. Orvoshoz akkor kell fordulni, ha a szoptatás befejezése után fél évvel még nem jelentkezett az első menses.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

128 Comments

Comment navigation

  • Ede

    2011. május 16. hétfő

    Üdvözlöm!

    Lassan 5 hónapos a kisfiam és most jött meg a menzeszem másodjára szülés óta de most nem abban az időpontban mint az első 1-2 hónap kimaradt és nincs is meg rendesen.Ez normális szoptatás alatt?Már hetekkel ezelőtt görcsölt a hasam éreztem hogy megjön de most azon aggódom hogy lehet terhes vagyok?Vagy ez normális ilyenkor?Fogamzás gátlót azt szedek csak néha elfelejtem bevenni.
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      2011. május 22. vasárnap

      Szoptatás alatt előfordulhat, hogy rendszertelen a vérzés. A szoptatás alatt szedhető fogamzásgátlókat folyamatosan kell szedni, nincs 7 napos gyógyszerszünet, és ezek szedése során vérzés sincs. Valószínűleg a kimaradt tabletták miatt jelentkezik vérzés. Viszont ha nem pontosan szedi, a fogamzásgátló hatás is lecsökken, tehát így akár terhes is lehet.

  • glatzné légrádi krisztina

    2011. április 30. szombat

    szép napot mindkinek azt szeretném megtudni van egy 8 honapos kisfiam egy kéthonapja megjöt a mensim rendesn 6 napig tartot aztán akövetkezö honapban késet 2 hetet most ujra megkellet volna jönnie de semmi már egy hete vannak jeke hogy megakar jönn de semi lehetséges hogy jön a kisteso vagy még nem ált be rendesen szopizii a kicsi de már eszünk melé rendesen mást is elöre is köszönöm a válszt

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Ha nem védekeztek, akkor lehet terhesség is, de az is előfordulhat, hogy a szoptatás miatt még nem állt be teljesen a ciklusod.

  • Németh Kriszta

    2011. április 27. szerda

    Szia!
    Már régebben sok okos tanácsot kaptam Tőled.Most egy másik dolg miatt írok. A lányom 16 hónapos és szopizik még ,a nővérét is 16 hónapos koráig szoptattam.Már jó pár hónapja szinte egyfolytában vérzek.szó szerint,tele vagyok pattanással.Így volt a nagytesónál is.A doki akkor adott valamit amitől elapadt a tejem, hisz azt mondta, hogy a szervezetem már állna vissza a régi kerékvágásba.Biztos ez lehet a gond, és a sok vérveszteségtől már elég fáradt vagyok.Az allergiám is gyötör ,nagyon kellene a gyógyszer anélkül ezt az évet már nem bírom ki.A terhesség idején és szopi első évében persze nem szedtem semmit.A gondom az, hogy kapom majd azt a gyógyszert a tejelapadásra, és már most sajnálom a picit, nehéz pár napja lesz(nekem is).Nem tudom vele megbeszélni, mert gondol egyet és kéri…reggel este éjjel,nincs rendszer,hogy most melyiket hagyjuk el előszőr.Végül is: ugye nem baj, ha most már magam egészségére is gonolok egy picit,neki is jobb lesz egy nem fáradt,nem befulladós anyuka?Bár a nagyobbat nem viselte meg a hirtelen elválasztás, remélem őt sem.
    Köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Nincs okod az aggodalomra, hiszen sokáig szoptattad, nyugodtan meg is beszélheted vele, hogy anya beteg, el fogja fogadni majd.

  • Edy

    2011. április 13. szerda

    Kedves Vida Ágnes!

    Először is hadd mondjam el, mennyire hasznos a kismamablog, én is órákig rajta csüngök, már ha a bébi engedi 🙂
    Minden kismama nevében köszönet a sok jó tanácsért, cikkekért!! Rengeteg bizonytalan kismama merít erőt a fórumokból, hozzászólásokból, tanácsaidból, akár első gyerekről van szó, akár másodikról.
    Köszönjük!!!

    Kérdésem persze nekem is lenne:
    Kisfiam 6 hetes, sajnos császármetszéssel született – bár szerettem volna szülni – de hát a természet közbeszólt. Mindegy ez most nem ide tartozik. Szopizni nem igazán szopizik: 2 vagy néha 5 percig van a cicin, közben ordít, és 5 másodpercenként leszakad a ciciről. Nincs is sok tejem, fejésnél sincs több, mint 50 ml. /Kettőből összesen./ Úgyhogy tápszert kap.
    A lényeg, hogy ma úgy néz ki megjött, /6. héten/ és mivel a szoptatásnak nincs jövője – bár jó lett volna – szeretném elkezdeni a fogamzásgátló tabletta szedését. /Yasminelle-t szedtem terhesség előtt is, ezt is szeretném ezután./ Kérdés: vajon miért nem lehet szoptatás alatt tablettát szedni? Milyen hatással van a szoptatásra? Ha egyáltalán nem szopik a bébi, akkor el lehet kezdeni ugye? Mármint a következő ciklustól gondoltam.

    Válaszodat előre is nagyon szépen köszönöm!

    Edy

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      A tabletta hormontartalma átmegy az anyatejbe, ezért nem szedheted szoptatás alatt. Létezik olyan tabletta (Cerazette), ami szoptatás alatt is szedhető, vagy tabletta helyett használhatsz hüvelykúpot a védekezésre, amíg szoptatsz. A szoptatás befejezése után természetesen elkezdheted megint a régi tablettát szedni.

  • Reni

    2011. április 08. péntek

    Szia!

    Januárban szültem, császárral. Pontosan 1 hónapig volt tejem.
    Szülés után a 7.hétig véreztem. Majd március 30.án megjött a menstruációm,ami 5 napig tartott. Most 5 nap után megint vérzek. Ez normális???!
    Köszönöm a választ.

    • Gabi

      2011. április 14. csütörtök

      Lehet normális, de a sok vagy elhúzódó vérzés megterheli a szervezetet, ezért jobb emiatt orvoshoz menni.

Comment navigation