Tejes tévedés

Számos tévedés van a terhesség és a szoptatás ideje alatt, ami a tejivással, tejfogyasztással kapcsolatos. Számoljunk le velük!

1. tévedés Ha sok tejet iszol, erős csontozata lesz a babának

 Tejes tévedésA gerinc kifejlődéséhez valóban szükséges a megfelelő kalciumbevitel, ezt azonban nem csak tejjel és tejtermékkel lehet biztosítani. Segíthet a megfelelő kalciumbevitelről gondoskodó terhesvitamin, valamint a természetes kalciumforrások, így a hüvelyesek (borsó, bab, lencse), a mák, a kelkáposzta, a spenót, a fokhagyma, a tojás és a szezámmag fogyasztása.

2. tévedés Ha sok tejet iszol, sok tejed lesz

A megfelelő (legalább 2 liter) folyadékfogyasztás valóban szükséges az anyatej-termeléshez, azonban nem a terhesség alatt, a várandósság alatti folyadékfogyasztásnak ugyanis semmi köze nincs az anyatejhez és nem tejből kell származnia. A szoptatás alatt a tejfogyasztás az első időkben inkább csak korlátozott mértékben javasolt, mert a hasfájás egyik gyakori oka az anya tejfogyasztása szokott lenni.

3. tévhit Ha tejet iszol, allergiás lesz a baba
A várandósság alatt az anya tejfogyasztásának nincs kihatása a magzat későbbi allergiájára. Azonban a szülés után már érdemes jobban odafigyelni: ha a családban gyakori az allergia, akkor a 6 hónbapig tartó kizárólagos szoptatás, a tejtermékeket csak 1 éves kor után vezessük be és a szoptatás ideje alatt csak kevés tejterméket fogyasszunk.

4. tévhit Az anyatejre is allergiás lehet a baba
Nem. Az allergia idegen anyagok elleni reakcióként alakul ki. Az anyatej viszont nem idegen anyag, szemben a tehéntejjel, ami egy másik fajnak a teje, éppen ezért reagál rá érzékenyen az emberi szervezet.
Az anyatej a legjobb táplálék a babának, szemben pl. a tápszerrel, amiből még a hypoallergén is tehéntejet tartalmaz.

5. tévhit Ha tejallergiám van, nehezebben esek teherbe

Ez nem igaz. A tejfehérje allergia elsősorban légúti tüneteket és bőrtüneteket (kiütés) okoz, súlyos esetben vérszegénységhez vezethet. A laktózintolerancia (amit helytelenül sokan szintén tejallergiának hívnak) pedig emésztési tüneteket (puffadást, hasmenést stb.) okoz. A teherbeeséshez egyiknek sincs köze.

Hozzátáplálási kérdéseid vannak? Klikk ide a válaszokért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

13 Comments

  • Timi

    2011. április 29. péntek

    Szia Ági!

    13 hónapos kisfiam egyik napról a másikra úgy döntött, hogy nem eszi meg a tápszert. Születése óta kap tápszert, mivel kevés volt a tejem, viszont még mindig szopizik, igaz ez már nem jelentős. Eddig reggel és este elalvás előtt kapott kb. 200-250 ml tápszert, amit imádott is. Most viszont szenvedünk, egyik nap megissza, máskor meg nem. Nem tudok rájönni, hogy mi a probléma, próbáltam ízesíteni kakaóval, de az is vegyes eredményt hozott (egyszer megitta, máskor nem). A legfőbb kérdésem az lenne, hogy abban az esetben, ha a továbbiakban nem hajlandó egyáltalán meginni a tápszert, akkor mennyi tejtermékkel (natúr joghurt, túró stb.) tudom helyettesíteni a napi fél liter tápszert, hogy meglegyen a megfelelő kálciumbevitel. Tejet még nem szeretnék adni neki.
    Köszönettel: Timi

    • Vida Agi

      2011. május 11. szerda

      Nagyjából ugyanannyi tejtermékkel és kalcium tartalmú zöldségekkel (spenót, saláta, hüvelyesek stb.) tudod biztosítani a napi kalciumbevitelt.

  • Anita

    2011. január 29. szombat

    Szia Ági,

    Én tejallergiás ÉS laktóz-érzékeny is vagyok, mind a kettö valószínüleg örökletes módon (édesapám afrikai, és ott ez nagyon gyarkori). Ezen felül több mint 4 éve nem eszek húst sem. Most terhes vagyok, (7. hétben), és bizonytalan vagyok hogy mivel pótolhatnám a kálciumot, valamint a fehérjéket amiket normáisan hús és tej fogyasztás során kaphat meg a szervezet. Sokan írják a szezámmagot, mákot és hüvelyeseket, viszont a hüvelyesektöl nekem hasfájásaim vannak… Aztán mégsem ehetek mindennap öt kanál mákot vagy szezámmagot :O És még egy kérdés, akkor is hogyha csupán gyümölcsöt vagy zöldséget eszek, alhasi fájdalmaim vannak. Ez mitöl lehet? Lehet hogy összefüggésben van azzal hogy nem eszek húst vagy tejet? Elöre is köszönöm válaszod,

    -Egy aggódó kismama

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Számos zöldségféle tartalmaz kalciumot (spenót, spárga, zöldborsó, zöldbab stb. itt tudod megnézni őket: http://www.kismamablog.hu/nem-kategorizalt/1-eves-baba-etrendje a cikk aljára gördíts, ott van a zöldségek felsorolása, hogy melyik mit tartalmaz) Emellett a terhesség során érdemes terhességi vitamint szedni (ebben is van kalcium), vagy külön csak kalciumot.

  • NR Kriszta

    2010. december 03. péntek

    Kedves Ágnes!

    LÁnyom 10 hónapos,még anyatejes is.Mennyi tejtermék fogyasztása ajánlott ebben a korban?pl.joghurt,sajt(nem tudom milyet lehetne adni)túró stb

    • Vida Agi

      2010. december 07. kedd

      naponta akár többször is ehet tejterméket. A leírtakon kívül: kefír, trappista sajt, ementáli, kockasajtok, kecskesajt, juhsajt, gomolyatúró, tejfel, ami adható.

  • Zsuzsa

    2010. április 16. péntek

    Kedves Ági!

    A 15 hónapos kisfiam eszik mindenfélét, tejtermékekből sajtot, joghurtot, kefírt. Viszont még nem adtam neki tejet.
    Az esti elalvásnál és hajnalban még szopizik.
    Szeretnénk kistesót, így a szopizást lassan el szeretném hagyni.
    A férjemnek hasmenése van a tehéntejtől, én puffadok tőle.
    A kérdésem az lenne, hogy a szoptatást valamilyen bolti tejalapú gyerekitallal váltsam-e ki vagy tehéntejjel?
    A tejalapú gyerekitaloktól félek, mert annyi rosszat lehet hallani a belekevert ártalmas anyagokról. A tehéntejtől is félek, mivel nekünk, szülőknek gondunk van vele.

    Köszönöm a segítséged.

    Ui.: a Békében magaddal önismereti tréning sokat segített nekem, utólag is nagyon köszönöm.

    Zsuzsa

    Válasz: A tehéntejet semmiképpen nem javasolnám ebben az esetben, viszont nem is kötelező tejet adni egyáltalán, tehát az anyatej elhagyásával, ha elég tejterméket eszik, akkor az pótolja a tejet és biztosítja a szükséges kalciumot.

  • Kati

    2010. március 22. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiunk 5,5 hónapos, pár hét múlva megkezdjük a hozzátáplálást.
    A kérdésem az lenne, hogy a tejpépekről mi a véleményed? Amelyekhez vizet kell adni, de sovány tejet tartalmaznak. Adhatjuk a 6 hónapos babának?
    Köszönettel:
    Kati

    Válasz: Ha anyatejes baba és nem kap tápszert, akkor nincs szükség tejpépre. A tejpép ugyanis tejport tartalmaz, ami ugyanúgy allergén, mint a tápszerben levő tejpor, vagy maga a tej. Gabonapépeket lehet neki adni, pl. Milupa 7 gabonás pehely, gyümölcslével összekeverve, ugyanolyan laktató, mint a tejpép.

  • Judit

    2010. február 06. szombat

    Szia,

    a fogzás és a tejallergia tünetei ha ennyire egyformák, akkor miképpen állapíthatom meg, hogy nem tejfehérje allergiáról van szó. Mivel még szopizik a 6,5 hónapos kislányom – ? napig kellene teljesen kiiktatnom az étrendemből a tejes dolgokat, hogy kiderüljön? (sajnos nagyon szeretek minden tejterméket – ezért kérdezem) Esetleg van vmi más módszer a megállapításra a biztonság kedvéért?

    A kislányom sajnos hasfájós baba volt, 3 hónapos kora óta rendszeresen kel éjszaka – még most is – most hogy elkezdtük a hozzátáplálást sajnos már az őszibaracktól is fáj a pocija – így elég nehéz bármit is kikövetkeztetnem, hogy mi mitől lehet – ha ennyire érzékny a pocija.

    Köszönöm
    jduit

    Válasz: Ha eddig nem volt allergiás az anyatejtől (ami egyébként nagyon-nagyon ritka), akkor ezután sem lesz. Ez már rögtön születése után látszott volna, ha fáj a hasa az anyatejtől, amikor te tejterméket eszel.

    Adj neki édesköményteát vagy Gripe Watert a hasfájásra. Az első gyümölcsök néha tényleg kiváltanak hasfájást, ilyenkor érdemes abbahagyni 2-3 hétre az adott gyümölcsöt és mást adni helyette. És egyszerre mindig csak keveset, 1-2 kanálnyit, és naponként emelve 1-1 kanállal az adagot. Ha 3 napig nem csinál hasfájást, utána már nem lesz gond.

  • Alexandra

    2010. január 11. hétfő

    Nálunk a családban nem jellemző az allergia, a kisfiamnál mégis tehéntejfehérje intolerancia alakult ki és ez már 3 hónaposan kiderült. Csak anyatejet kapott, természetesen, a tehéntejfehérje az én étkezésemből került a szervezetébe.
    Az intoleranciának (egyesek szerint allergia) sokfajta tünete lehet, nálunk egy-egy cseppnyi vér jelent meg a kisfiam székletében, illetve kicsit durva tapintásúvá vált a bőre a hasán, oldalán, hátán.
    Tehéntejfehérje intoleranciánál kerülni kell mindenféle tejterméket, nem csak a tejet, de a sajtot, joghurtot, vajat, túrót, stb-stb is, illetve nem ajánlott a marhahús fogyasztása sem. Állítólag kerülni kell a kecske és juh tejtermékeket is (ez nálunk viszonylagos volt).
    Mióta kiderült ez az egész, az első 5 hónapban szinte semmilyen tejterméket nem ettem (el kell olvasni minden termékcímkét, mert rengeteg étel tartalmaz tejport vagy vajat), viszont jól lefogytam és tartom is a súlyomat 🙂
    Ami az igazi megoldást hozta a tejtermékek elhagyásán túl, hogy a kisfiam minden nap kap norvég halolajat, ami tele van omega-3-mal. Gyönyörű lett a bőre és akkor sincs gond, ha megiszok egy-egy csésze cappuccinot, illetve kisebb mennyiségű tejterméket eszek.
    A szteroidos krém többet árt a babának, mint használ.

    Tej, mint kálcium forrás: a kálcium felszívódása szempontjából fontos a kálcium-foszfor arány, ami a tejben épp nem a legoptimálisabb, ezért nem is a legjobb kálcium forrás. A tejjel szemben a szezámmag és a mák sokkal jobb kálcium forrás.

  • eszter

    2010. január 03. vasárnap

    az én tejfogyasztásom okozhat a babámon foltokban vörös, pikkelyszerű panaszokat? nem iszom tejet, de tejfölt, sajtot eszem. Először azt hittem, hogy a nagyon klóros víz miatt van, amiben fürdik, kaptunk rá szteroidos krémet, de mivel ma már csak 2 naponta fürdetem, akkor is forralt és visszahűtött vízben, és még mindig van, hogy erősödik a pirossága, erre gondolok. Lehet a tejtermékektől?

    Válasz: Igen, lehet a tejtől, főként, ha még kicsi a baba. De ilyenkor télen, ha csak az arcán jön ki, a hideg is okozhatja.

  • ircsó

    2009. november 29. vasárnap

    Köszi Ági a választ!

    Pár egy pár napja nem adok kislányomnak se tejet illetve semmi féle tejterméket és még mindig pöttyös az arcoskája. Ha még is a tej okozta a kipattogást , hány nap után kellene elmúlnia?

    üdv.ircsi

    egyik ismerősöm mondta, hogy ha 2,8%-os tehéntejet iszik, neki is kipattog az arca.

    Válasz: Erre nincs szabály, hogy mikor kéne elmúlnia. Ha a 2,8%-tól kipattog valakinek az arca, az azért lehet, mert az 1,5% tejben kevesebb a „valódi tej összetevő”, tehát ez is tejallergiára utal, csak a tünetek csak akkor jelentkeznek, amikor nagyobb mértékben van jelen az allergén anyag.

  • ircsó

    2009. november 26. csütörtök

    Szia Ági!

    Kérlek írd le, hogy mi a tejallergia tünete babák esetében!

    Kislányomnak 18 hósan adtam először tehéntejet, kostolgatta, de nem ivott , viszont most 20 hósan pár napja megszerette, sőőőt már ő kéri. Nem sokat adok neki, reggel és vacsira 1-1 dl.Tegnap óta apró, piros pöttyök lettek az arcán (alig látszik,férjem észre sem vette) illetve ma nyálkás , híg széklete volt. Szerinted ez a tejtől van? Igaz egyszerre jön neki a 4 örlő foga, amit napközben megszenvedünk(szerencsére éjszak nem) Gyerekorvosunk szerint ez nem a tej okozza, míg a védőnőm szerint elképzelhető. Mit tegyek?

    köszi.

    Ircsi

    Válasz: A kiütés, hasmenés, hasfájás, ekcéma, száraz bőr egyaránt lehetnek tünetek. De amiket írtál, azokat a fogzás is okozhatja. Viszont, ha korábban nem jött elő tőle, akkor most már valószínűleg nem ez okozza a gondokat.