Nem lesz baja a babának? (10 tévhit)

A terhességgel együttjár az aggódás, ez teljesen természetes, sokan viszont mesteri szintre fejlesztik ebbéli képességeiket és már-már képesek minden fiziológiai jelről azt gondolni, hogy ettől valami baja lesz a babának. Nézzük végig, mi minden miatt szoktak az anyukák feleslegesen aggódni!

Nem lesz baja a babának? (10 tévhit)Elöljáróban elmondanám, hogy manapság a rohanó, elfoglalt életünk miatt nem igazán szoktunk magunkra, a belső történéseinkre figyelni. A legtöbb nőnek fogalma sincs róla, hogyan alakul a ciklusa, mikor mit érezhet, ezért szokott gyakran már a fogamzás, a peteérés megfigyelése is gondokba ütközni, nem is szólva arról, amikor azt kellene megállapítanod, hogy vajon most teherbe estél-e vagy sem. Egész egyszerűen nem tudunk befelé figyelni, és amikor ezt elkezdjük, akkor minden jelenség, amit magunkon tapasztalunk furcsának tűnik.

Abban a pillanatban azonban, hogy rájössz, egy baba lakik a pocakodban, elkezdesz befelé figyelni és mivel egy csomó új tünetet tapasztalsz magadon, aggódni kezdesz a baba miatt. Ehhez hozzájárul a látszólagos információbőség is: rengeteg mindent hallasz a terhességről, a kockázatokról és veszélyekről, viszont azt sosem teszik hozzá, hogy pontosan mitől kell tartanod, milyen jelekre kell figyelned és hogy egyébként a legtöbb rendellenességnek és problémának igen kicsi a valószínűsége.

Következzenek hát a félelmek és a hozzájuk kapcsolódó tévhitek:

1. tévhit „Keményedik a pocakom”
Gyakori probléma, hogy az anyuka hall a pocakkeményedésről és azt hiszi, hogy amikor kemény a pocakja, akkor az már gond. Az a helyzet, hogy a baba növekedésével párhuzamosan egyre gyakrabban keményedik meg ideig-óráig a pocak, ezt egész egyszerűen a baba mozgása okozza. A valódi pocakkeményedés tulajdonképpen már igazi méhösszehúzódás (ezért kell rá figyelni) és inkább a derekadban érzed, mint a pocakodon. Ha ilyen derékfájós, erőteljes keményedésből érzel sokat a 2. harmadban, akkor azt mindenképpen említsd meg az orvosodnak.

2. tévhit „Antibiotikumot szedtem”
Az első 6 hétben a babának nem árt semmilyen gyógyszer, ezután pedig minden egyes gyógyszer bevételét meg kell beszélned az orvosoddal. Több olyan betegség van, amit antibiotikummal kell gyógyítani a terhesség alatt is, ilyen esetben azonban a gyógyszer ártalmatlan és nem okoz kárt a babának, amennyiben az orvos utasításait betartod. Sokkal nagyobb kárt okozhat maga a betegség, ha nem kezeled ki.

3. tévhit „Folyásom van”
A terhesség alatt nagyon gyakori az erőteljes folyás, emiatt nem kell aggódnod. A második harmad végefelé, de legkésőbb a harmadik harmadban nagyon erőteljes, színtelen vagy fehér folyás jelentkezhet, ez is normális. Ha a folyás, sárga vagy barna és szaga van, akkor érdemes orvoshoz fordulnod (de kárt ez sem okozhat a babában, ameddig zárt a méhszáj)

4. tévhit „Nincsenek tüneteim”
Az első harmadban sok anyuka megijed, akinek egyáltalán nincsenek a „nagykönyvben” megírt tünetei, vagy elkezdenek alábbhagyni a koraterhességi erőteljes tünetek. Emiatt azonban nem kell aggódni. A 10. hét táján, de legkésőbb a 14. héttel teljesen elmúlnak a koraterhességre jellemző kellemetlenségek és jópár hétig szinte egyáltalán nincs tünete a terhességnek, mert a pocak még nem nő olyan erőteljesen, a baba még nem mozog, ez azonban így van rendjén.

5. tévhit „Furcsa fájdalmaim vannak”
Ahogy a baba nő a pocakban és a hormonháztartás is átalakul különféle szokatlan fájdalmakat tapasztalhatsz magadon, emiatt azonban nem szabad megijedni. Az első harmadban például hetekig menstruációhoz hasonló (kicsit enyhébb) alhasi fájdalmaid lehetnek. A 2. harmadban a baba növekedésével párhuzamosan hol itt, hol ott érezhetsz alhasi fájdalmakat, derékfájást, a 3. harmad jellegzetes fájdalmai pedig: a hólyagon csücsül a baba, a derekad fáj (a pocak mérete miatt), a szeméremcsontod tájékán fáj.

6. tévhit „Nem szabad mozogni az első harmadban”
Ha korábban sportoltál, akkor nyugodtan sportolhatsz az első harmadban is. Ha korábban nem sportoltál, akkor az első harmadban csak kevésbé megterhelő mozgásformákat érdemes végezni (pl. séta, úszás) – ezek az állandó émelygésre is jó hatással lehetnek. A mozgást csak annak kell teljesen abbahagynia, akinek az orvos ezt kifejezetten megtiltotta.

7. tévhit „Jaj, beteg lettem”
Semmi gond. Egy influenza vagy megfázás még nem tesz kárt a babában. Ami veszélyes, az a magas láz, amit hűtőfürdővel vagy gyógyszeresen érdemes lenyomni.

8. tévhit „Megrövidült a méhnyak”
A legtöbb nőnél a 2. harmad végefelé már előfordul, hogy megrövidül a méhnyak (2000 vagy 2100 értéket írnak a kiskönyvbe). Ez egyáltalán nem jelent problémát, ettől még nem fog korábban születni a baba, általában csak a baba nagy súlya okozza, ezért nincs szükség arra, hogy emiatt egész nap feküdnöd kelljen. A probléma az, ha a méhszáj teljesen kinyílik (tehát a leleten 3111, 2111 vagy 1111 szerepel), ilyenkor valóban fekvésre van szükség.

9. tévhit „Nem lett jó az AFP”
Az AFP magas vagy éppen alacsony értéke önmagában nem jelent semmit. Ez a lelet önmagában nem diagnózis értékű, hanem csak utalHAT egyes rendellenességek meglétére. Ha az AFP értéke nem az ideális értékek között alakul, akkor további vizsgálatokra van szükség és ezek alapján mondják ki a rendellenesség valószínűségét az orvosok. Az AFP értéke 0,7 és 2,5 MOM között normális.

10. tévhit „Furcsán mozog a baba”
A baba mozgásában lehetnek változások. Kezdetben csak apró simogatásokat érezhetsz, utána erőteljesebb gyors mozgásokat, a 3. harmad vége felé haladva pedig egyre inkább csak helyezkedik a baba. Az utolsó 8 hétben érdemes figyelned a baba mozgását és feltétlenül orvoshoz fordulnod, amennyiben 24 órán belül nem érzel mozgást vagy csak nagyon enyhe mozgást érzel. A magzatmozgást úgy tudod megfigyelni, hogy lefekszel az oldaladra (vagy a hátadra, mert ettől általában élénk mozgásba kezdenek a babák) és 1 órán keresztül számlálod a mozgásokat. Ha nincs mozgás, akkor sem kell még aggódni, lehet, hogy éppen csak alszik a baba, 1-2 óra múlva próbálkozz megint. Ha viszont 24 órán belül sem sikerül mozgásra bírni a babát, akkor fordulj haladéktalanul orvoshoz.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

556 Comments

Comment navigation

 • Rita

  Reply Reply 2023. augusztus 02. szerda

  Kedves Ágnes!
  25 hetes kismama vagyok most. Először is köszönöm a blogot. A bennem felmerülő kérdésekre mindig inkább célirányosan itt keresek rá, minthogy böngésszek. És mindig találok megnyugtató, lényegretörő választ.
  A fenti „paralista” kapcsán (nagyon hasznos volt egyébként a cikk, mert tényleg a leggyakrabban előforduló ijedtségekkel kapcsolatban megnyugtatja az embert) nálam bővül a lista egy kérdéskörrel: ütés a hason.
  Tegnap az autómosóban a párom véletlenül viszonylag erősen, a lendületes mosó mozdulatok közepette nekiment a hasamnak a mosórúddal. Elég nagy ütésnek éreztem és fájt is egy kis ideig. Lehet ettől a babának bármi problémája? Éreztem utána ugyanúgy, ahogy mozog és a szívhangját is, de persze teljesen beparáztam ettől.. 🙁 Előre is köszönöm a visszajelzését! További szép napot!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. augusztus 20. vasárnap

   Szerencsére a baba kb. 10 centi mélyen csücsül odabent, úgyhogy ennyitől nem lehet baja.

 • Gulyásné Ötvös Erzsébet

  Reply Reply 2023. május 06. szombat

  Hello 33 hetes kis mama vagyok egy nagyon kevés szavót belélegeztem lehet baja a babának ?
  köszönöm a választ

 • Sütő klaudia

  Reply Reply 2023. január 24. kedd

  Üdvözlöm. Az lenne a kérdésem hog 4.császármetszésem volt most. 32hetes terhes vagyok és ön szerint igy hogy már sok császárom volt ezzel s babával mennyivel elöbb fognak müteni a programozott császárnál.az utolso 2022.12.01volt. Köszönöm válaszát

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2023. január 27. péntek

   Ez nem a császármetszések számától függ, hanem a hegvastagságtól, ezt az ultrahangon szokták ellenőrizni. Ha nincs vele gond, akkor a 40. hétig ki lehet hordani a babát.

 • Szintia

  Reply Reply 2022. február 14. hétfő

  Szia
  Kis terhes vagyok ès előtte 2 spontán vetélésem volt ! De most teherbe estem voltam a dokinál es egy kevés hüvelyi halvány barna folyasom van mitől lehet nem lesz baja a babának irt ki nekem egy terhes vitamint vagy gyogyszert az utrogestant ott
  Szoval a kérdésem az lenne hogy miert van folyásom van mikor egyáltalán nincs van mikor pici van ! Elöre is köszönöm a választ

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2022. február 19. szombat

   Ennek hormonális oka van, a gyógyszer segít rajta, nincs miért aggódnod.

 • Kata

  Reply Reply 2021. november 18. csütörtök

  Kedves Ágnes!
  Harmadik tirmeszterben megengedett a napi egy kávé?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2021. november 21. vasárnap

   Igen, semmi baja nem lesz tőle a babának.

 • Szabina

  Reply Reply 2019. április 04. csütörtök

  Szia azt szeretném kérdezni hogy 32 hetes terhes vagyok és most kezdem szedni a béres gravidát hogy nem e lesz gond ?

 • Dóra

  Reply Reply 2018. december 08. szombat

  Üdvözlöm! Egy olyan kérdésem lenne, hogy jelenleg 27 hetes terhes vagyok, és néha olyan mintha remegés lenne a pocakomba. Ilyen gyors ritmusú mozgás. Ez mitől lehet? Valami bajt jelez?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Dóra

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. január 03. csütörtök

   Nem kell miatta aggódnod, a baba sokat mozog odabent és csuklik is, mindkettő okozhatja ezt az érzetet.

 • beágyazódás-erőlködés

  Reply Reply 2018. június 11. hétfő

  Kedves Ágnes!
  Lombik beültetés utáni napokban, pont, amikor a beágyazódás történik, eléggé erőlködtem székelés közben.
  Okozhatok ezzel problémát?????, esetleg nem tud beágyazódni vagy „kinyomom”…na persze nem szó szerint értem. Nagyon megijedtem, nyomorultul érzem magam miatta.
  Mindent megteszek, rostdús étkezés, folyadék stb.sétálgatok, ülök, mozgok is.
  Azt mondták guttalaxot szabad használni, de nem merem, mert nem szeretnék hozzászokni.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. június 15. péntek

   Nem gond, ez nincs kihatással a beágyazódásra, nem tudod „kinyomni” a megtermékenyült petesejtet.

   • beágyazódás-erőlködés

    Reply Reply 2018. június 15. péntek

    Kedves Ágnes, nagyon köszönöm válaszát, azóta sikerült „rendeznem” is a székletet.
    Ellentmondások vannak a lenmagot illetően is, szabad használni: lenmeag, útifűmaghéj, zabkorpa? Joghurtba teszem egy kis aszaltszilvával és rendben vagyok.

 • hajdu katalin

  Reply Reply 2018. február 03. szombat

  Üdvözlöm kedves Ágnes! Olyan problémával fordulok magához hogy 16 hetes kismama vagyok és megjött a hepatitis eredményem ami pozitív lett pontosan ez van a papíromra írva (hepatitis b vírus sulface antigén kimutatása monolisa ultra elisa (biirad) a terhes gondozáson azt mondták semmi teendő 24 hetesen kontroll. őszintén nem is érdekel hogy velem mi lesz hanem hogy a kisbabával mi lesz ? Születéskor megkapja a védőoltást akkor immunis lesz a fertőzésre és észre sem fogja venni a jövőben ? Esetleg hordozó lesz, vagy lehet valami problémája a kezelés után ? meggyógyuhat teljesen ? Nagyon elvagyok keseredve 🙁 válaszát előre is köszönöm 🙂

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. február 11. vasárnap

   Ilyen esetben a magzat legnagyobb valószínűséggel a szülés során a szülőcsatornában kapja el a betegséget éppen ezért, ha addig nem sikerül kikúrálni, az orvos általában császármetszést szokott javasolni, hogy a kicsi ne fertőződhessen meg.

 • kata

  Reply Reply 2018. február 01. csütörtök

  üdvözlöm ! 16 hetes kismama vagyok a hepatitisz eredményem pozitív lett pontosan ez van a leleten ( hepatitis b surface antigén kimutatása monolisa ultra ELISA) a terhesgondozáson azt mondták 24 hetes kontrollt javasolnak. Ettől megmondom őszintén nem nagyon nyugodtam meg. kérdésem az lenne hogy szülés után az újszülött megkapja az ellenanyagot az ínjekciokat akkor lehet e neki valami baja ? horoző fertőző vagy akármilyen lehetséges probléma fennállhat e a kezelése után, vagy teljesen immunissá teszi őt a fertőzéssel szemben ? Válaszát előre is köszönöm 🙂

 • Virág

  Reply Reply 2018. január 25. csütörtök

  Kedves Ágnes!

  3 napja végeztem terhességi tesztet ami pozitív lett. Kb 5-6 hetes terhes lehetek. Január 8tól 14ig Levofloxacin Sandoz 500mg szedtem egy hétig, felsőléguti megbetegedés miatt. Továbbá 2’3 alkalommal Ambroxol-Teva 3mg gyógyszert. Nem tudtam, hogy babát várok. A kérdésem az lenne, hogy ezekkel a gyógyszerekkel mennyire ártottam a magzatomnak? 🙁

  • Gabi

   Reply Reply 2018. január 29. hétfő

   Nem lesz gond a fenti gyógyszerek miatt! De ha továbbra is bizonytalan, az első vizsgálat során érdemes az orvosnál is rákérdezni.

 • hajdu katalin

  Reply Reply 2018. január 22. hétfő

  Üdvözlöm Ágnes! ne haragudjon az ilyen késő zavarásért ma reggel írtam magának levelet csak nem használt oldalára küldtem el azt hiszem . A segítséget szeretném kérni ​2 lelet értelmezésében az egyik a kombinált teszt lenne 13-14 hetes kismama vagyok a lelet kissé elkeserített van egy pici eltérés ami azt hiszem down korra utal a szabad béta HCG korr MOM *0,39 lett és (0,40-2,50 ig jó ) a nyakiredő 12 hetes uh-n 1,9 mm lett . A másik leletet 4d uh-n kaptam ott pedig a FL/AC 14,13°% (20-24 helyett) FL/BPD 45,78% (71-87 helyett) pontos hetet nem tudtak mondani 13-14 hét közé saccoltak. úgy tudom ez is down korra utal eléggé meg vagyok ijedve véleményét szeretném kérni ön mint hozzáértő! válaszát előre is köszönöm üdvözlettel:Kata

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. január 24. szerda

   Egyértelműen egyik sem utal Down-szindrómára. A nyaki redőnél 2 mm a határérték, alatt nem számít gyanújelnek, ráadásul nem is biztos, hogy pontos az időpont és ahogy a baba nő, úgy az értékek is változnak, a 2mm, a betöltött 11, de nem betöltött 12. heti érték, ha te mondjuk már a 13. hétben voltál, akkor a magasabb érték is megfelelő. Egy gyanújel önmagában nem jelent semmit csak a többivel együtt értelmezhető, ha ezek alapján szükséges az orvos elküld további vizsgálatokra, ha nem, akkor meg nincs miért aggódnod.

 • Molnárné Tóth Emőke

  Reply Reply 2018. január 13. szombat

  Kedves Ági!
  Jelenleg 6 hetes 6 napos várandós vagyok. Sajnos akut Rhinitisem van. A fül-orr-gégész régóta a Xilomare orrsprayt ajánlja. Próbáltam mást, de semmi nem használt. Aggódom a kicsi miatt. Okoz-e ez neki gondot, mert naponta legalább 2x kell használjam, ahhoz, hogy rendesen tudjak lélegezni. A használati útmutató nem ad egyértelmű választ.
  Tanácsot kérnék. Alkalmazhatom továbbra is, vagy van olyan szer ami nem árt a magzat fejlődésének.
  Köszönöm válaszát

  • Gabi

   Reply Reply 2018. január 15. hétfő

   Ilyen esetekben mindenképp érdemes a kezelőorvossal beszélni, a fül-orr-gégész és a nőgyógyász tanácsát kérje ki!

 • I.

  Reply Reply 2017. november 24. péntek

  Kedves Ágnes!

  5 hetes terhes vagyok. Terhességet megelőzően, illetve amikor még nem tudtam, hogy terhes vagyok valdoxant szedtem (antidepresszáns) illetve alkalmanként altatót. Amióta tudom, nem vettem be gyógyszert. A valdoxan felezési ideje hosszú, lassan ürül ki. Lehet baja a babának?
  Egyébként antidepresszánst/altatot lehet szedni terhesség alatt?
  Ha a gyógyszertől valamilyen ártalmat szenvedett el az embrió akkor már elveteltem volna?
  Köszönettel

 • Anita

  Reply Reply 2017. november 10. péntek

  Kedves Ágnes.

  28 hetes kismama vagyok és a terhesség em előtt is aktívan sportoltam heti 3 szor saját testsúlyos illetve súlyzós gyakorlatokkal. Most sem hagytam abba, de kisebb súlyokkal és aktivitással végzem. Most olvastam a blogon, hogy figyelni kell a pulzusszámot, hogy ne menjen 145 fölé, viszont én csak most kezdtem el figyelni és elég sokszor eléri, de akkor pihenek egy kicsit. Azt szeretném kérdezni, hogy lehet baja a babának, hogy eddig nem figyeltem, mert az a baj, hogy sokszor elérhette a maximumot a pulzusom korábban. Válaszodat nagyon szépen köszönöm.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. november 13. hétfő

   Nem kell emiatt aggódnod. Aki korábban edzett annak nyugodtan lehet a sportot tovább folytatni a megszokott intenzitással és csak akkor kell visszavenni, ha úgy érzed, megterhelő. Ha korábban is dolgoztál magasabb pulzusszámon és a szervezeted hozzá van szokva, akkor ez ezután sem okoz gondot.

 • Bianka

  Reply Reply 2017. október 25. szerda

  Sziasztok!

  29 hetes vagyok és kB egy hónapja fordul elő néhány naponta, hogy a magzat minden végtagjával nagyon gyorsan bokszol, mintha nem is akaratlagos mozgás lenne, hanem rohamhoz tudnám hasonlítani, közben remeg is. 5-10 mp-ig tart. Kívülről is látszik. Utána a megszokott módon mozog tovább. Aktívabb fázisaiban szokott előfordulni, van, hogy megismétlődik még egyszer. Jelenthet ez gondot, vagy normális? Mi okozhatja? Köszönöm a válaszod!
  Bia

 • Olivia

  Reply Reply 2017. október 08. vasárnap

  Kedves Doktorno!

  Augusztus 24-en volt az utolso menstruaciom. Tesztem pozitiv tervezett terhesseg. Szeptember 23-an keves barnas folyasom volt. Utana meg 2 alkalommal nagyon pici barnas folyas. Voltam orvosnal okt. 4-en. Megallapitotta 4mm crl a petezsak es mivel mondtam neki a barnas folyasokat , es az alhasi gorcsot, szuras, igy irt fel gyogyszert, Duphastont. Van egy masfel eves kisfiam. Az lenne a kerdesem feltet lenul szednem kell e a gyogyszert, mert ez a kis mennyisegu barnas folyas szerintem nem idnokolna, persze nem vagyok orvos. A betegtajekoztatom olvasottak nagyon megijesztettek es nem tudom h a babara nezve milyen hatassal vannak ezeknek a hormonoknak. Illetve mitol lehetett a pici barnas folyas. Kivaltottam a gyogyszert szedem 5 napja, elmult minden rosszulet ,nem gorcsolok nincs mellfeszules puffadas semmi terhessegre utalo jel, ami eddig enyhen jelentkezett. Ezt agyogyszerrel hozon ossze mert utana multak a tunetek. Aggodom a piciert es szeretnem elhagyni a gyogyszert. Mit javasol? Valaszat elore is koszonom!

  • Gabi

   Reply Reply 2017. október 09. hétfő

   A gyógyszert a vetélés kockázata miatt írták fel, a hormonok ebben segítenek. Én szedném a gyógyszert, az orvos által rendelt ideig, esetleg érdemes lenne újra beszélni vele, ha konkrét időponthoz nem volt kötve a gyógyszerszedés. Ha esetleg kontrollt rendelt el, ott mindenképp beszélnék ezekről az aggodalmakról.

 • Brigi

  Reply Reply 2017. október 05. csütörtök

  Brigi kedves Ágnes szeretnék tanácsot kérni magától 1 hetes terhes vagyok és ma reggel vér pont volt az alsó nemun és barna valami jön tőlem felek nagyon mer már volt egy elvetesem tavajj kérem segítsen.. 😥

  • Gabi

   Reply Reply 2017. október 09. hétfő

   A vérzés utalhat vetélésre. Ilyen esetben mindig érdemes minél előbb nőgyógyászhoz menni. Lehetséges, hogy az orvos ki tudja zárni a vetélést, (mivel a vérzést több más dolog is okozhatja,) és egy esetleges kezelés segíthet, hogy a terhesség továbbra is egészségesen fejlődhessen.

 • Brigita

  Reply Reply 2017. október 01. vasárnap

  Hello szeretném meg kérdezni hogy három napja késik a mestruaciom és lehete terhességi tesztet csinalni

  • Gabi

   Reply Reply 2017. október 02. hétfő

   Igen! Mindenképp!

 • Brigitta

  Reply Reply 2017. szeptember 30. szombat

  Hello azt szeretném kérdezni hogy mestruaciom késik 2 napot és még csinálhatom e terhességi tesztet vagy még várhatók vele

  • Gabi

   Reply Reply 2017. október 02. hétfő

   Ha egyébként nem jellemző a késés, már 2 napnál is érdemes lehet tesztelni, de mindenképp reggeli első vizeletből.

 • Brigitta

  Reply Reply 2017. szeptember 22. péntek

  Kedves Agnes szeretnem meg kerdezni hogy menöl a hasam alja es feszul eleg lathatoan es mestruacom most jön meg 28 dikan es nem e ez okoza vagy fen alhat terheseg is

  • Gabi

   Reply Reply 2017. szeptember 25. hétfő

   A has feszülése, felpuffadása önmagában még nem utal terhességre. De ha esetleg késne a menzesz is, akkor mindenképp érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

 • G. Andrea

  Reply Reply 2017. július 14. péntek

  Kedves Ági! 18 hetes terhes vagyok, nemrég voltam UH-on ahol a babánál mindent rendben találtak, de van egy dolog ami kicsit aggaszt. A következő szerepel a leletem végén: ” Magzatvíz mennyisége átlagos, az uterus űrének caudális alsó harmadában 4 és 8 óra között 0,52 cm-es amnionköteg látszik.” Az orvos nem sokat mondott, csak annyit hogy ez eltünhet. És ha nem ? Milyen következményei lehetnek? Köszönöm előre is a válaszod!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. július 24. hétfő

   Az amnionköteg a koraterhességben okozhat gondokat, fejlődési rendellenességet a magzatnál, később már nem szokott. Ezek az elváltozások az ultrahangon láthatóak, ha eddig nem mutatták ki, akkor valószínűleg semmi baja nem lett a babának és ártalmatlan a dolog, később valóban felszívódik majd.

 • szabina

  Reply Reply 2017. május 08. hétfő

  Jo estet! 6 hetes kismama vagyok.. a problemam az, hogy panik beteg vagyok lassan 3 eve.. 0,25 mg frontint szedek reggel felet es delutan felet de van, hogy estenkent is be kell szednem egy egeszet.. 😕
  Rohamaim egyre surubbek.! ROHAMOK ezel azt ertem,hogy ilyenkor nehez a legzesem, gombocot erzek a torkomban, eros sziv dobogasom van, mellkasi szoritas, (mindjárt sziv infarktusom lesz erzes) ajulas erzes.. erosos fejfajas (mindjart agy verzesem lesz)
  Es ami a legrosszabb nagyon megijedeg, bepanikolok attol, hogy meg halok..
  Ilyenkor elkezdek fel ugrani akar ulo, akar fekvo helyzetben vagyok..Es kapkodom a levegot, amitol csak meg rosszabb, es mar azon kapom magam, hogy orjongok.. Olyan szinten, hogy fetrengek, rohangálok stb..

  Nagyon szeretném a kis babát!!
  Azt olvastam a babatol a 2. Trimiben javul az alapot és kilehet gyógyulni a pánikbol.

  Nos én nagyon kétségbe vagyok esve nem tudom mit tegyek.😦

  Hogyan tudnék kigyogyulni a betegségből? Hogy megtudjam tartani a babát. ?!

  Ha tud kérem segítsen! Válaszát előre is köszönöm .

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. május 14. vasárnap

   Mindenképpen fordulj mihamarabb pszichiáterhez és vele egyeztess! Van erre is megoldás, de szakszerű segítség kell.

 • Orsós Katalin

  Reply Reply 2017. március 22. szerda

  Kedves Ágnes! 19 éves Lányomnak születése óta cukor van a vizeletében évekig vizsgáltattam ellenőrzésekre jártunk nem okozót semmilyen betegséget mostanáig nem aggódtam e miatt de most a lányom állapotos és magas a cukor a vizeletében a vérében normálisak az értékek okozhat bármilyen betegséget a lányomnak vagy a kis babának ? Válaszát előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. március 26. vasárnap

   Nagy problémát ez önmagában nem okoz, de mindenképpen rendszeres ellenőrzésre van szükség.

 • Brigi

  Reply Reply 2017. február 10. péntek

  Kedves Ágnes!
  Korábban már írtam Önnek lombikos ikerterhességem kapcsán, és sokat segített válasza; melyet ezúton is köszönök!
  Most ismét aggódom kissé babáink miatt; ezért újból kérném tanácsát:
  Jelenleg a 16. hétben járok. Utoljára a 12. héten voltunk UH-on, ahol mindent rendben találtak. De már akkor is egyik babánk mozgékonyabb volt, mint a másik.
  Most kezdtem el érezni az első magzatmozgásokat, de csak az egyikőjüket érzem, bal oldalon. Van szívhang figyelőm, azzal meg szoktam találni mind a két szívhangot, egyiket a jobb, másikat a bal oldalon.
  Az miatt aggódom, hogy a jobb oldali baba mozgását egyáltalán nem érzem, ugyanakkor neki hallom jobban a szívhangját. (Mindkét lepény mellső fali.)
  Baj, hogy nem érzem őket egyformán? Legközelebb 2 hét múlva esedékes a következő UH. Ha ez nem változik, akkor fel kell keresnem emiatt hamarabb az orvost?
  Előre is köszönöm, hogy kérdésemre időt szán!
  Üdvözlettel: Brigitta

  • Hanna

   Reply Reply 2017. február 23. csütörtök

   Kedves Ágnes!

   35 hetes kismama vagyok és még mindig rengeteget mozog a babám nappal, éjszaka általában nyugodt. Van olyan eset, hogy ez problémát jelent? Tényleg létezik olyan, hogy „vergődik” a baba?
   A válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2017. február 27. hétfő

    Nem vergődik a baba, egyszerűen csak mozgékonyabb az átlagnál. Van ilyen, valószínűleg idekint is nagyon aktív lesz majd 🙂 Ráadásul ilyenkor már nem túl nagy a helye odabent, ezért jobban lehet érezni, amikor mozog.

 • Kenyeres katalin

  Reply Reply 2016. december 02. péntek

  Szia
  39 hetes terhes vagyok ès arra keltem hogy bedugult az orrom gyenge vagyok fâj torkom influenzâs lettem ès ilyenkor baba is elkapja ? Dec 6 àn csâszàroznânak mert az első gyermekem is avval lett …ha most beteg vagyok nem lehetek babâm mellet sem gondolom? Vagy hasamba elkaphat valamit?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. december 10. szombat

   A baba nem kapja el tőled, de mindenképpen kezelni kell a megfázást, egyeztess erről az orvosoddal.

 • Mimi

  Reply Reply 2016. november 12. szombat

  Kedves Ági!
  Most vagyok 23 hetes és az a problémám, hogy még nem igazán éreztem a baba mozgását csak valami kis luktető vagy buborék szerűt érzek. Ez lehet gond?
  Válaszát előre is köszönöm

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. november 14. hétfő

   Nem ez teljesen normális, ebben az időszakban még nem kell ennél többet érezned.

 • Reni

  Reply Reply 2016. november 04. péntek

  Kedves Ágnes!
  13 hetes várandós vagyok. Első baba és külföldön élünk és itt más a terhesgondozás itt az ugyn. midwife által levezetett.. Orvoshoz normál esetben nem is megyünk egyszer sem 🙁 Elég sok bennem a kérdés amit úgy érzem nem válszolnak meg kellőképpen. Mint pl ezt a fontos kérdésem.
  Nagyon aggodom amiatt, hogy a munkahelyemen 2 db mobilkészüléket is egy hasi kis tatyóban hordok plusz egy rádiot is az oldalamon. Mert ezeknek mindig kéznèl kell lenniük nem tehetem őket le sehova. Leginkább a két mobiltelefon zavar, a sugárzás miatt. Kérem, ha tud bármilyen információt erről, azt nagyon megköszönném.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. december 10. szombat

   Nem kell emiatt aggódnod, a mostani telefonoknak már nem olyan erős a sugárzása, mint 10-15 évvel ezelőtt volt, nem lehetnek károsak a babára. Ő egyébként is 15 centi mélyen van a pocakban, biztonságban 🙂

 • Alíz

  Reply Reply 2016. október 24. hétfő

  Azt szeretném megkérdezni, hogy 29 hetes kismama vagyok , és szívelégtelenségem van és a szív ultrahang árthat e a babának. Az én szivemet nézik már másodjára.

  • Gabi

   Reply Reply 2016. október 25. kedd

   Az ultrahang nem árt a babának. A szívultrahangot ugyanolyan készülékkel végzik, mint a magzati vizsgálatokat, ami szintén nem ártalmas a baba számára. Ebben az esetben pedig nem is rá irányulnak az ultrahang hullámok. Fontos vizsgálat, esetleges problémát szűrhet ki, így a vizsgálat kihagyása okozhat inkább gondot.

  • Alíz

   Reply Reply 2016. október 25. kedd

   Köszönöm megnyugtató válaszát. 🙂

 • Ági

  Reply Reply 2016. szeptember 15. csütörtök

  Üdvözlöm! 28+1 hetes kismama vagyok. Ma volt másodszor CTG vizsgálatom, az elsőnél se és ennél se magyaráztak el semmi tudnivalót a vizsgálatról. Most is a hátamra fektettek, rámcsatolták a szenzorokat, majd magamra hagytak a szobában. Egy idő után izzadás, hányinger, pánik szerű állapot jött rám, nem tudtam senkinek sem szólni. Nem tudtam, szabad-e megmozdulnom, vagy esetleg ezzel elrontom a vizsgálatot. Kb 5 percig voltam ebben az állapotban, végig a hátamon, aztán bejöttek, testhelyzetváltás volt és jobban lettem. Megbeszéltük, elmagyarázták, hogy mi történt. Arra viszont elfelejtettem rákérdezni, hogy ez okozhatott-e oxigénhiányos állapotot a magzatnál, illetve ennyi idő alatt az oxigénhiány okozhatott-e károsodást vajon nála? Válaszukat köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. október 14. péntek

   Nem kell aggódnod, ennyi nem okoz oxigénhiányt a magzatnál.

 • Enikő

  Reply Reply 2016. július 18. hétfő

  Jó napot.
  Szeretném kérdezni,hogy én most vagyok 28hetes terhes.A pici most 2kg és 40cm.
  Van ismerösöm aki azt mondja h nagy a baba.Megvolt a vércukor mérésem és sajnos nem lett jó, elkezdtem diétázni, de néha megeszem egy kis csokikát, de probálom letenni, és elég jól megy. Az lenne a kérdésem hogy a baba tényleg túl nagy e , és hogy nem lesz a baja h néha eszem egy kis csokit???
  Olvastam róla hogy aki terhes cukros annál kora szülés lehet, és nem fejlödik rendesen a baba 🙁

  • Enikő

   Reply Reply 2016. július 18. hétfő

   És egy olyan kérdésem lenne, hogy gyümölcsből miket lehet enni??

 • Anita Gadó

  Reply Reply 2016. július 16. szombat

  Tisztelteletem

  Érdeklödnék 30hetes kismama vagyok és iszonyuan fáj a hátam derekam szeptember 25.re vagyok kiirva, lehet valamit csinálni a derekammal?
  Illetve az orvos a mestruáciombol számolta ki hogy hány hetes vagyok de én szerintem nem 30 hanem már több ezt az orvosnak is mondtam éa ö azt monda nyugodjak meg 30hetes vagyok. Tudna valamit tanácsolni hogy kiderüljön hány hetes is vagyok igazábol?

  • Gabi

   Reply Reply 2016. július 25. hétfő

   A terhesség valódi korát ritkán tudják pontosan. A terhesség számított kora az utolsó menzesz első napjától kezdődik. Ilyenkor még igazából senki nem terhes, általában kb. ettől a naptól számítva 2 hét múlva jön létre a terhesség. Átlagosan, tehát van, akinél ennél előbb, másnál kicsit később sikerül a baba. Ezek után az ultrahang vizsgálatok során folyamatosan mérik a magzatot. Ha még az első vizsgálatoknál méretbeli eltérés lenne, akkor módosíthatják a terhesség korát. Néhány napos, vagy akár egy hetes eltérést nem igazán szoktak figyelembe venni, hiszen elég ritka, hogy valaki pontosan a kiírás napján szül. Valószínűleg ezért nem gond, ha 38. héten születik a baba, és az sem, ha a kiírás után csak 2 héttel indul a szülés.
   A fájdalomcsillapítással kapcsolatban érdemes lenne a nőgyógyásszal, háziorvossal beszélni, vannak terhesség során is alkalmazható készítmények, de jobb ezeket is felügyelet mellett alkalmazni.

 • 35 hetes kismama

  Reply Reply 2016. április 27. szerda

  Szép Napot!
  Érdeklődni szeretnék, hogy a Simonart-szalag mennyire veszélyes a magzatra a terhesség vége felé? Tegnap voltunk 4d-s ultrahangon, ahol kiderült, hogy van ez a szalag, de már a pocaklakó befordult a megfelelő pózba, de a fejénél található a szalag. Azt az információt kaptam, hogy esetleg beleakadhat.
  Köszönettel

  • Gabi

   Reply Reply 2016. április 28. csütörtök

   Mindenképp beszélni kell a szülést vezető orvossal, hogy ilyen szalagot találtak az UH vizsgálat során. Az orvos pedig egy újabb ultrahang alapján tud dönteni, hogy mennyire kockázatos a szalag és a baba elhelyezkedése, előfordulhat, hogy császármetszést fog javasolni. De így látatlanban nehéz lenne konkrétat mondani, még szülés előtt mindenképp érdemes erről orvossal beszélni.

 • Moncsi

  Reply Reply 2016. április 12. kedd

  A 8+4 vagyok éppen négy napja volt az első UH volt szívhang, megfelelő méretű baba és addig a napig volt mindennapos émelygés, gyomorégés és éhségrohamok, majd az Uh-s nap után mintha elvágták volna a tüneteket, semmi sincs! Nagyon aggódom! Elhalhatott a baba és ezért nem érzek semmit? Volt pár hónappal ezelőtt egy missed ab.

  • Gabi

   Reply Reply 2016. április 20. szerda

   A tünetek megszűnése nem jelent feltétlenül rosszat! De érthető, ha az előzmények miatt fokozott az aggodalmad. Érdemes lenne felhívni az orvost, hátha behív egy soron kívüli megnyugtató vizsgálatra.

 • Bernadett

  Reply Reply 2016. április 05. kedd

  Jónapot kivánok! Én 29 hetes kismama vagyok ma a kazánba kihamuztam kicsit a szagot belélegeztem a port meg a füstöt a babának nem lehet baja igaz? válaszát előre köszönöm.

  • Gabi

   Reply Reply 2016. április 11. hétfő

   Nem, nem lesz baja.

 • 30 hetes kismama

  Reply Reply 2016. március 24. csütörtök

  Érdeklődni szeretnék, hogy a magzatra mennyire káros az öblítő szaga? Mennyire jut át a magzathoz, mert eléggé erős szaga van, egész terhességem alatt a szagok irritálnak, és nem szeretném, ha e miatt valami rendellenesség lépne fel!

  Köszönettel

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. március 26. szombat

   Semmi baja nem lesz a magzatnak az öblítő szagától.

 • anita

  Reply Reply 2016. március 17. csütörtök

  Jó estét kivánok!
  27hetes ikres kismama vagyok
  Azt mondjak a barataim ismeroseim csaladtagjaim hogy nagyon let van a hasam hogy ez szules elott szokott igy lemenni. Amikor utoljara voltam 2000 volt AZ ertemem AZT mondta AZ orvos a mehnyak megrovidult.
  A szemeremcsontom faj mikor fekszem es pl megfordulok jobbrol a bal oldalamra
  Valaszat elore is koszonom

 • Dettyke

  Reply Reply 2016. március 09. szerda

  Jónapot kivánok! 25 hetes vagyok és a párom erősen átölelt és megnyomta a hasam,ettől ugye nem lehet baja a babának? válaszát előre köszönöm.

 • Dettyke

  Reply Reply 2016. március 09. szerda

  Jónapot kivánok! 25 hetes vagyok és a párom erősen átölelt a hasa az enyémhez ért megnyomta a hasam,ettől ugye nem lehet baja a babának? válaszát előre köszönöm.

 • Alexandra

  Reply Reply 2016. március 01. kedd

  Érdeklődni szeretnék 9±6hkm vagyok. Eddig minden rendben volt, van a terhességemmel de múlt héten pisilés után egy kb. 3mm-es halvány barna nyákot találtam a wc papíron. Görcs, vérzés nem volt. A nőgyógyászom szigorú fekvést és napi 3*1 rutascorbint írt fel. Tegnap voltam nála a táppénzes javaslat miatt de nem vizsgált meg. A kérdésem az lenne hogy lehet baj a babával?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Gabi

   Reply Reply 2016. március 02. szerda

   Egyetlen alkalommal jelentkező minimális barnás folyás miatt minimális az esélye, hogy gond legyen, de legalább a következő vizsgálatig, vagy a 12 hetes ultrahangig érdemes betartani a pihenést. Remélhetőleg ott kiderül, hogy nincs semmi gond. Ha netán vérzés, görcs jelentkezne, akkor viszont azonnal és soron kívül célszerű orvoshoz menni. De pihenés és kezelés mellett jó eséllyel nem lesz ilyen gond. Drukkolok!

 • Judit

  Reply Reply 2016. február 27. szombat

  Kedves Ágnes!

  13 hetes kismama vagyok négy nappal ezelőtt voltam a 12 hetes ultrahang vizsgálaton. A vizsgálatot végző nagyon erősen nyomta a hasam olyannyira legszivesebben ordítani tudtam volna egy rövid ideig teljes vállsúlyával rám nehezedett válból nyomta a hasamhoz az ultrahangos kütyüt. Azóta aggódom hogy nem nyomta -e meg a kicsit a hasamba nem -e lesz valami baja a babának.? Rászóltam hogy ez nagyon fáj akkor egy kicsit enyhébben csinálta de azt mondta szükséges az erős nyomás a vizsgálat elvégzéséhez. A nyaki részt végül is nem tudta megnézni mert nem úgy feküdt a kicsi.

  • Gabi

   Reply Reply 2016. március 02. szerda

   Biztos nem lesz baja a babának! Ő ott a magzatvízben védve van az ilyen külső behatásoktól.

 • Angi

  Reply Reply 2016. február 25. csütörtök

  Kedves szakértők, 44 éves 6 hetes terhes vagyok(nőgyógyász állapította meg), három éve volt egy missed ab-om, és van egy 15 éves lányom, előző házasságomból.
  A nőgyógyász Fraxiparine injekció mellett progesteronos kezelést is javasolt, ezt a másodikat én nem tudtam elfogadni, mert nem szeretnék hormonos beavatkozást, a természetet hagynám működni, ahogy lenni tud, úgy legyen.Mit gondolnak erről?
  Hányinger ellen mennyi B6- ot lehet szedni naponta?
  Tisztelettel.

  • Gabi

   Reply Reply 2016. március 02. szerda

   Hogy milyen kezelésbe egyezik bele, ez önálló döntés, a legjobb a nőgyógyásszal megbeszélni, és ez alapján dönteni. A fenti kezeléseket valószínűleg a kora miatt javasolta. B6 vitaminnál pedig érdemes a betegtájékoztató és az orvos javaslata alapján meghatározni a mennyiséget. Sajnos gyakran semmi hatása a B6 vitaminnak.

   • Angi

    Reply Reply 2016. március 03. csütörtök

    köszönöm!

 • Csilla

  Reply Reply 2016. február 14. vasárnap

  14 hetes terhes vagyok és 2napja nagyon nyilaldosik és szúrkal a két felől a hasam. Ez jelezhet bajt?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. február 16. kedd

   Ha egyébként nincs vérzésed, rózsaszínes vagy barnás folyásod, erős fájdalmad, akkor nem.

  • Zsuzsi

   Reply Reply 2017. június 07. szerda

   Kedves Csilla! Ez csak a méhszalagok nyúlása okozta fájdalom. Csak nem értem, ezeket a kérdéseket miért egy pszichológusnak teszik fel az emberek?! 😀

 • Domokos Izabella

  Reply Reply 2016. január 19. kedd

  10 hetes terhes vagyok. a laborban adtam le székletet mert a pupomon keresztül görcsölt,és észre vették a székletemben ,hogy gilisztás vagyok kb.olyasmi giliszta mint a földi giliszta.Ugy hogy a him 20-25-cm-re is meg nőhet.ilyenkor mi a tehendő?és nagyon veszélyben van a babám?

  • Gabi

   Reply Reply 2016. január 21. csütörtök

   Erre az orvosnak kellene felírnia valamit. Könnyen kezelhető, hogy a babánál okozhat-e bármi gondot, szintén az orvossal kellene megbeszélni.

 • Dettyke

  Reply Reply 2016. január 19. kedd

  Jónapot kivánok! Én 18 hetes kismama vagyok.Érdeklödnék hogy ha alvásközbe forgolodok és hirtelen a hasamhoz kapok meg a párom is attol nem lehet baja a babának? válaszát előre köszönöm

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. január 19. kedd

   Nem lesz tőle semmi baja, nem kell aggódnod.

   • Dettyke

    Reply Reply 2016. január 19. kedd

    Köszönöm 🙂

 • 18 hetes kismama

  Reply Reply 2015. december 28. hétfő

  Érdeklődni szeretnék, ha esetlegesen ágyi poloska csípett meg az elmúlt éjszaka, akkor az ártalmas lehet-e a babára, illetve lehetséges-e bármi rendellenesség kialakulása emiatt?

  Köszönettel

  • Gabi

   Reply Reply 2016. január 05. kedd

   Tudtommal nem terjeszt a magzatra is veszélyes betegséget. A viszketés a legkellemetlenebb tünet. Remélhetőleg gyorsan sikerül őket kiirtani.

 • niki

  Reply Reply 2015. december 17. csütörtök

  16 hetes kismama vagyok és arról szeretnék érdeklődni, hogy árt-e a babának, ha odanyomódik néha a lábamhoz a pocim (pl.ha felveszem a cipőm)? Vagy elég mélyen van ahhoz, hogy ezeket a mozgásokat megérezze? Köszönöm

  • Gabi

   Reply Reply 2015. december 25. péntek

   Nem, ez nem probléma. Ami neked nem fájdalmas, abból ő se sokat vesz észre.

 • Kiss Edina

  Reply Reply 2015. december 03. csütörtök

  Érdeklődni szeretnék, 17 hetes kismama vagyok ici pici kis mozgásokat szoktam érezni a hasam alján tudomhogy ez normális mintha kis buborékok lennének a pocakomban de az normális hogy nagyon köldök alatt van ugyanis van szívhangos készülékem azon szoktam figyelni a kis szívecskéjét.Tudom lehet hogy nem kell aggódnom csak az anyai ösztön nem tudom csak tudni szeretném hogy minden ok odabenn.Ultrahangra csak 2 hét múlva megyek.Válaszát előre is köszönöm. Üdv Edina

  • Gabi

   Reply Reply 2015. december 09. szerda

   Igen, ilyenkor még általában köldök alatt érezhető, ahogy növekszik, úgy halad egyre föntebb.

 • Benedekné Bertók KInga

  Reply Reply 2015. december 01. kedd

  Sziasztok!

  A 38. héten vagyok túl, és nagyon elkapott valami baci, antibiotikumot kaptam rá. Mondjuk még csak 2 db-ot szedtem be, de egyelőre minden csak rosszabb. A baba a pocimban alig mocorog, aggódom. Mitől lehet ez? Készülődik kifele? Az antibiotikum, vagy a betegség miatt alszik ennyit? Mit tegyek?

 • Niki

  Reply Reply 2015. november 21. szombat

  Kedves Ágnes!
  15 hetes kismama vagyok 5 napja éreztem először a magzatmozgást,1-2 napja azonban nem érzem. Ez jelezhet bajt?

  • Gabi

   Reply Reply 2015. november 25. szerda

   Ilyen korai időszakban még kevesen éreznek igazi magzatmozgásokat. Ezek a mozgások még annyira enyhék, hogy gyakran észre sem lehet venni őket, esetleg teljesen kizárva a külvilágot, csak befelé koncentrálva.

Comment navigation

Leave A Response

* Denotes Required Field