10 dolog, ami segít a szobatisztaságra szoktatásban

Számos módszer él a köztudatban arra, hogyan kéne a kisgyereket bilire szoktatni. Ráültetés minden evés után, mezítelenül mászkálás a lakásban, itatás a bilin ülve és nem itatás alvás előtt… Most olyan pozitív, játékos módszereket osztok meg, amik tényleg segíthetnek.

1. Utánzás

Legkésőbb másfél éves korban minden totyogót érdekelni kezdi, mit csinálsz a fürdőszobában, lelkesen megy veled és kérdezősködik. Később elkezd benne tudatosodni milyen is az a pisi és kaki, megmutatja a pelusában, az utcán, amikor kutyagumit lát. Nem szabad letörni a kíváncsiságát azzal, hogy mindig fújolunk, amikor kakit látunk, vagy zavarba jövünk ilyenkor, nyugodtan mondjuk el neki, hogy “igen, a kutyák is kakilnak, csak ők nem a vécébe”. És, bár ugyan zavaró, hogy folyton utánunkjön a mellékhelyiségbe, mégse tiltsuk ezt meg neki teljesen: hamarabb szobatiszta lesz, ha kíváncsiskodhat.

A kisfiúk különösen szívesen tanulják meg az állva pisilés technikáját, ha apa megmutatja nekik, általában egy kis gyakorlás után menni szokott.

2. Meséljünk!

Egyre több mesekönyv jelenik meg bilizésről, szobatisztaságról (pl. A kis tócsa, Csuri királykisasszony, Hurrá, bilizek! Bilikönyv), ezeket nyugodtan lehet olvasni a gyerekekeknek, hiszen a kicsik számára a mese többet mond el a világról, mint a hosszas magyarázat.

A fiaimat például nagyon érdekelte 2-3 éves korukban, mi történik a kakival, miután lehúztuk a vécén. Izgalmasnak tartották, hogy a város alatt van egy hatalmas csatornarendszer, egy óriási szűrőberendezés és a végén a víz beleömlik a Dunába onnan meg a tengerbe. Számtalanszor el kellett mesélni az izgalmas utat a csatornától a tengerig, amin a kakimanó lehajózik. Sok kisgyerek nehezen engedi el a produktumát, egy részük a kakilást csak pelusba tudják elképzelni, az ő félelmüket, szorongásukat oldhatja egy-egy ilyen mese.

3. Ne sürgesd!

A szobatisztaságra szoktatás nem versenyfutás, amíg a gyermeked nem érik meg rá fiziológiailag, szociálisan és mentálisan, addig csak rossz élményeket szerezhet azáltal, ha erőlteted (a szobatisztaság érettség jeleiről itt olvashatsz). A szobatisztaság kialakulása nem egy 2 napos projekt, hanem egy folyamat eredménye, ami valamikor 1 éves kor körül kezdődik és 3-4 éves korig tart (és ez még csak a nappali szobatisztaság, hiszen az éjszakait az ún. antidiuretikus hormon szabályozza és ez kisgyermekkorban még nincs meg a szervezetben, nagyjából 4-7 éves kor között szokott megjelenni, addig történhetnek éjszaka balesetek)

4. Vizezés és gyurmázás

A vizezés (pacsálás a vízben, egyik pohárból a másikba víz öntögetés pl. fürdés közben) és a gyurmázás olyan agyterületeket fejlesztenek, amik segítenek a kicsinek megérteni a pisi és a kaki “fizikáját” és emellett oldják az ezzel kapcsolatos szorongásokat is.

5. Odafigyelni egymásra

A válaszkészség, a gyermek jelzéseire való odafigyelés sokat segít ezen a téren. Már a csecsemők képesek egyértelműen jelezni, hogy pisilni vagy kakilni fognak, azonban a mindennapok rohanásában az anyukák nem érnek rá odafigyelni ezekre a jelekre, inkább feladjuk a pelust, mert praktikusabb, kényelmesebb. Egyre több anyukától hallom, hogy ők a pelenkamentességet gyakorolják, azaz már akár néhány hetes kortól figyelik a babát, mikor fog üríteni és ilyenkor odatartják a bilihez vagy a vécéhez, ahol elvégezheti a dolgát.

A babák idővel megtanulják egyértelműen jelezni mikor kell menniük, az anyukák pedig ráhangolódnak a kicsi ritmusára és jelzéseire, sokan beszámolnak arról, hogy még éjszaka is tudják, mikor fog pisilni, illetve kakilni a kicsi. Tudni kell erről a módszerről, hogy ez nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a gyerek szobatiszta lenne már 7 hónaposan vagy, hogy hamarabb érik meg a szobatisztaságra, azonban ez a módszer az ún. szociális érettséget jól fejleszti, éppen ezért sokat segíthet a szobatisztaság kialakulásában (és nem utolsósorban, sokkal kevesebb pelenka fog fogyni így).

Ezt a fajta ráhangolódást akár a szobatisztaságra való szoktatás idején is elkezdhetjük, megfigyelhetjük, mikor kell a bilire menni, illetve figyelhetjük a gyermekünk jelzéseit is, így el tudjuk őt vinni, amikor itt az idő és ezáltal benne is fejlődik majd a jelzés képessége. Gyakran tapasztalom, hogy a szobatisztaságra egyébként már fizikailag és mentálisan érett gyerekek, szociálisan egyáltalán nem nyitottak, nem szólnak, ha menni kell, ezt a problémát jól ki lehet küszöbölni azzal, ha figyelünk rá és válaszkészek vagyunk. Pár nap alatt képesek leszünk annyira összehangolódni, hogy szinte teljesen elhagyható lesz nappalra a pelenka.

6. Más gyerekek mintája

Sokan számolnak be arról, hogy közösségbe kerülve a még nem teljesen szobatiszta gyermekük elkezdett a vécére járni, hiszen itt nagy a közösség nyomása, a minta, látja, hogy a többiek is csinálják. Gyakran a kisebb testvérek is hajlamosak hamarabb szobatisztává válni, hiszen előttük van a nagyobb testvéreik mintája. Természetesen még így is vannak olyan makacs gyerekek, akik juszt sem lesznek szobatiszták közösségben, ennek a hátterében vagy az van, hogy még nem értek meg rá, vagy a közösséggel kapcsolatos szorongásaiknak adnak hangot ilyen formában.

Ha játszóházba mentek, foglalkozásra, gyerekek közé jártok, érdemes belátogatni a mellékhelyiségbe is akár csak egy kézmosás erejéig, megnézni, hogy más gyerekek is megfordulnak ott, ez is ösztönzi a kicsit arra, hogy ő is elkezdje használni.

7.Sok-sok dicséret

Dicsérd meg, ha ráül, ha együttműködik, ha sikerül pisilnie, ha sikerül kakilnia! Sok-sok dicséret vezet odáig, hogy a gyermeked elkezd együttműködni veled. Kezdetben még az is ok az ünneplésre, ha ruhástól ráül és csücsül rajta egy kicsit (bár úgy tűnhet ennek nincs nagy jelentősége, valójában az izommemóriában tárolódik az információ és később az idegrendszerben összekapcsolódik a leülés és az ürítés szokása).

8. Baleset, semmi baj…

Egy-egy becsúszott pisi vagy kaki kellemetlen ugyan (és a legtöbben rengeteget mosnak ebben az időszakban), azonban nem szabad miatta letolni a kicsit, dühöngeni vagy elkeseredni, még akkor sem, ha már egy ideje nem történt ilyesmi. Gyakran előfordul, hogy a nyáron, kevés ruhában már ügyesen biliző kisgyerek ősszel, amikor több réteg ruha van rajta, nem érzi olyan jól, mikor kell mennie és bepisil. De az sem ritka ám, hogy a hűvösebb időben a kicsi felfázik vagy az óvodai beszoktatást követően annyi sok élmény éri, hogy egyszerűen elfeledkezik arról, hogy mennie kell (ráadásul a környezet is új számára, nem találja fel magát elsőre, nem mer szólni, mert még nem bízik annyira az óvónéniben, alkalmazkodnia kell, nem mehet ki mindig úgy, ahogyan otthon), ezért történik 1-1 baleset. Az is gyakori helyzet, hogy otthon a délutáni alvásnál nem pisil be, de az oviban, ahol előtte nem megy el pisilni, jobban elfárad és ezért mélyebben alszik, be-becsurran alvás közben. Mindkettőn segíthet egy olyan kicsit vastagabb “leszoktatós bugyipelus”, ami bugyinak néz ki, de a nedvszívóképessége nagyobb, így az első pár cseppet fel tudja fogni, ugyanakkor a kicsi érzi benne, mikor kell mennie, mint egy rendes alsóban.

Ezek miatt nem szabad leszidni őt, teljesen természetes jelenségről van szó, ami csak átmeneti problémát okoz, ha azonban folyamatosan szidást kap érte, a kisgyerekben idővel szorongás alakulhat ki, ami székrekedéssel, vizeletvisszatartással járhat.

Fogd fel úgy a balesetet, mint egy lépcsőfok a helyes irányba: hamarosan szobatiszta lesz a gyermeked, igyekszik, de még néha nem sikerül neki. Nyugi, majd fog 🙂

9. Hadd bújjak el…

A zárkózottabb, introvertáltabb gyerekek szívesen elbújnak, amíg létre nem jön a “produktum”. Ők gyakran már pelenkás korukban is elrejtőznek a kakilás idejére. Tiszteletben kell tartani, hogy ők nem szeretik, ha megnézed, mi lett az eredmény, ha beszélsz róla, vagy ha a bili mellett vársz, amíg nem végeznek. Hagyni kell, hogy ők magukban lehessenek ilyenkor.

10. Bábozás, szerepjáték

Amikor babáztok vagy plüssökkel játszotok, a játékba beépítheted a bilizést és a vele kapcsolatos szokásokat is. Babazsúr után a macik elmehetnek bilizni és utána alaposan megmossák a kezüket. A gyerek utánzással tanul a legjobban – mondtam már? 🙂

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológus, babapszichológus. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két kisfiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon válaszolok, a blogon a hozzászólások között nem. Ha a kérdésed hosszabb vagy privátban szeretnél kérdezni, kéthetente az online fogadóórán tudsz kérdezni.

15 Comments

 • Krisztina

  Reply Reply 2017. február 21. kedd

  Kedves Ági
  Kislányom most lesz 2 éves, màr nagyon szépen kezdett leszokni a pelusról, jártunk WC re, bilire és mindig büszke volt ha sikerült elvégezni a dolgát. Pár napja viszont nem ül rá sem a bilire a WC-ről sírva ugrik le. Pedig a WC n szoktunk mondokázni, énekelni. Ha kakilnia kell elbujik a szekrénybe vagy az asztal alá. Nem tudom hogy miért van ez.

  Tudnál tanácsot adni, hogy mit tegyek?

  Válaszodat előre is köszönöm.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. február 27. hétfő

   A szobatisztaság bizalmi dolog. Sok kisgyerek azért bújik el ilyenkor, mert nem akarja, hogy mások is lássák, ez természetes a részéről. Mivel ő még kicsi, valószínűleg nem is érett még teljesen a szobatisztaságra és ilyenkor, ha erőlteted, csak még jobban megijed majd tőle. Segíthet, ha türelmes vagy vele, engeded, hogy visszakapja a pelust, ha szeretné és előbb-utóbb magától is szobatiszta lesz majd minden különösebb tanítgatás nélkül.

 • Alexandra

  Reply Reply 2017. február 20. hétfő

  Kedves Vida Ágnes.
  Kisfiam januárba töltöte a 3 éves kort😊
  Tavaly nyáron szuperül bele kaksizot a bilibe agyon lett dicsérve!De jöt neki egy fordulat és nem hajlandó azota a wc be se a bilibe elvégezni a nagy dolgát!Viszont napközben nincs pelus a pisilést önállóan végzi a kaksinál kéri a pelust!Már ötletekből kifogytam!Esetleg valamg jó tanács?Elöre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. február 27. hétfő

   A szobatisztaság során sajnos van olyan kisgyerek, aki annyira jól akarja csinálni, hogy nem meri elengedni a kakit, szorongóvá válik. Később ehhez még jönnek a járulékos problémák (kicsípte és fáj, esetleg a visszatartásból adódó székrekedés), de általában nem szervi ok a baj, inkább a lelki, a megfelelni akarás.
   A szorongás oldásában meglepő módon segíthet a sok gyurmázás, valamint azok a játékok, amiknél el kell engedni valamit (pl. labdát dobálni vagy gurítan egymásnak).
   Néha segíteni szokott, ha bilibe kakilhat a vécé helyett, mert ott “megmarad” a kaki, meg lehet nézni, mi lett vele. Gyakran a kicsi ugyanis szégyelli a kakit (sokszor ehhez mi felnőttek is hozzájárulunk azzal, hogy fújjolunk, amikor kakit látunk és ő ezt megjegyzi). Segíthet az ezzel kapcsolatos szorongás oldásában az is, ha elmesélsz egy mesét a kaki izgalmas útjáról a vécéből, a csatornán át a tengerbe és miután kakilt, együtt engeditek, hogy a kaki “elhajózzon”.

 • Gáspár Renáta

  Reply Reply 2017. január 05. csütörtök

  Szia Ági!

  Kisfiam 4 honap múlva lesz 3 éves,és még nem szobatiszta.Nyáron probáltam a bilit és szinte minden nap kis gatyába volt,ha bepisilt volt egy kis pánik de elég gyorsan megszokta a plus nélküli életet,de a bili akkor se kellet neki és most se.Tudja mire való de ha meglátja felborítja,eldobja mondván neki nem kell.Egyébként nagyon értelmes kis gyerek mindent megért amit mondunk neki ,de még nem beszél csak pár szót,de kifejezi magát értelmesen.Nem tudom hogy oviba igy hogy fogunk menni és azt se hogy segitsek neki.Az látszik hogy ő teljesen jol érzi magát igy és a beszéd se hiányzik neki,amit ugy érezz hogy szüksége van szavakra azt használja.A kettőnek köze van egymáshoz?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. január 14. szombat

   A szobatisztasággal még ráértek, a kisgyerekek többsége 3 éves korra lesz szobatiszta egyik napról a másikra, nem kell erőltetni. A beszédnél azt kell megfigyelni, vajon tanul-e új szavakat, gyarapszik-e kicsit a szókincse. Ha igen, nincs ok az aggodalomra, ha ugyanazt a szókincset használja már huzamosabb ideje minden fejlődés nélkül, akkor viszont érdemes szakemberhez fordulni vele.

 • Timi

  Reply Reply 2016. december 11. vasárnap

  Kedves Ági!
  Van egy 3éves kislányunk és egy 1,5éves fiúnk. A kislány 22 hós kora óta bölcsődés, akkor volt 4 hós a testvére. Nincs segítségem, gyerek nélkül 3éve voltam utoljára. Emiatt döntöttem a bölcsi mellett. Kb.2hónap bölcsis élet után, egy hosszabb szünetet -téli zárás, betegség – követően a kislányom sztrájkolt, sírt, nem evett, nem aludt, nem játszott a bölcsiben, gondolkoztam, hogy kiveszem, de aztán átvészeltük. Kicsit magának való, különc kislány, időnként remekül elvan a közösségben, néha sír, néha azt érzem, csak beletörődött. Még nem szobatiszta, így maradt bölcsis. Ráadásul cumizik, haját tekergeti, nehezen kakál – ezért mindenért magamat hibáztatom, amiért bölcsődébe adtam, illetve időnként iszonyú türelmetlen vagyok, kiabálok, megszidom. Ennek függvényében lehet vakmerőség, de szeretnénk még egy babát. 38éves vagyok, így ha összejön, nem mennék addig vissza dolgozni (a kicsi még szopik, így eddig nem lettem kismama). Viszont a kisfiút okulva az eddigiekből már nem adnám bölcsibe, de fáj a szívem, hogy az amúgy is féltékeny, érzékeny nővére ezt hogy élné meg. Ő jövőre már óvodaköteles. Gondolkoztam, hogy kiveszem addig is a bölcsiből, de alapvetően szeret járni (azt mondja, hogy nem, de jó kedélyű, játszik), itthon pár nap után azt veszem észre, hogy rosszcsontkodik, bántja tesót (tesó is őt), unatkozik. Az osztatlan figyelmet sem tudom számára biztosítani, max.ha hamarabb elalszik a testvére, ami ritka. Próbáltam, de nincs, akire a kicsit rábízzam. Emiatt is bűntudatom volt, miért kellett ilyen hamar a kistestvér, de az az igazság, a kislányomra 4évet vártunk, vetéltem is, a kisfiúnk első hónapban megfogant. Szóval összegezve az lenne a kérdésem: mit kezdjek a bölcsivel? Válaszodat előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. január 03. kedd

   Szerintem most, hogy már beszokott, ne vedd ki a bölcsiből, hanem járjon továbbra is. A kisfiút akkor add csak bölcsibe, ha úgy látod, te már otthon kevés vagy neki, nem tudod lekötni, unatkozik, egyébként pedig semmi nem történik, ha nem megy bölcsibe, a lányod ebből nem érzékel semmit, hiszen semmi nem változik, a tesó ugyanúgy otthon van, mint eddig, ezt a különbséget csak te érzékeled.

   • Timi

    Reply Reply 2017. január 03. kedd

    Köszönöm szépen a válaszod!

 • Szilvi

  Reply Reply 2016. december 03. szombat

  Kedves Ági!
  Kislányom januárban lesz 3,5 éves, és az éjszakai szobatisztasággal van gondunk. Nappalra nagyon ügyesen elhagyta a pelust, éjszaka viszont még mindig bepisil, még akkor is ha felkeltem pisilni. Szeptemberben kezdte az ovit, és hamarosan költözni is fogunk, gondolom ezek is közrejátszanak benne, de sokszor ő maga nem kéri a pelenkát éjjelre. Hogyan tudnék segíteni neki az éjszakai szobatisztaságban, hogy ne érezze ezt kényszernek?
  Köszönöm a válaszod!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. december 10. szombat

   Az éjszakai szobatisztaságot az antidiuretikus hormon szabályozza, ami 3-7 éves kor között valamikor jelenik meg a szervezetben, ameddig nincs jelen, addig a kicsi bepisilhet éjszaka. Ez nem tanulási kérdés, nyilván már ő is szeretne pelus nélkül lenni teljesen, ugyanakkor, amíg nincs ott a hormon, addig előfordulhatnak balesetek. Fel lehet kelteni pisilni, de ez meg alvászavarokat okozhat, éppen ezért jobb megoldás éjjelre egyszerűen visszaadni a pelust egészen addig, amíg azt nem tapasztalod, hogy már legalább egy hete teljesen száraz (ez annak a jele, hogy már megjelent a hormon a szervezetben és besűríti éjszaka a vizeletet, így az nem nyomja a hólyagot)

 • Marozsan Beata

  Reply Reply 2016. november 28. hétfő

  Kedves Agi!
  Kislanyom a nyaron toltotte a 2 evet. A nyar folyaman sikeresen leszoktunk a pelusrol, rovid idon belul szobatiszta lett Vivien, a lanyom. 2 hete volt egy nagy veszekedes a ferjem szuleivel, akikkel egy udvarban elunk, amikor a nagymama es a ferjem dulakodtak is egymassal (pofon, lokdosodes), s mindez a 2 eves gyerek elott, sajnos. 🙁 Ket alkalommal volt tanuja a dulakodasnak, s azota Vivien bekakil, tobb alkalommal is es nem is szol a dologrol, csak mi vesszuk eszre. Ugyanez ervenyes a pisire is, azt sem tudja tartani, ugy, mint a vita elott. Van, hogy szol, h kell neki pisilni, de akkor mar benne van a bugyikaban.
  Tanacsot szeretnek kerni! Mit tehetnek ebben az esetben? Varjunk, idovel elmulik, s ujra szobatiszta lesz vagy forduljunk orvoshoz, esetleg tegyek neki ujbol pelust egy idore? Veszekedni nem veszekedunk a kislannyal emiatt, csak annyit mondtam, hogy anya es apa szomoru, hogy nem szolsz…
  Elore is koszonom a segitseget!

  Tisztelettel: Marozsan Beata

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. december 10. szombat

   A kisgyereket felzaklatja, amikor a hozzá közel állókat ilyen helyzetben látja, a biztonságérzetét is megrendítik az ilyen esetek és ez általában a szobatisztasággal kapcsolatos problémákban szokott jelentkezni. Nyugodtan add rá vissza a pelust átmenetileg és, ha kiegyensúlyozott a környezete, idővel megnyugszik majd és újra helyreáll a rend.

 • Bea

  Reply Reply 2016. november 21. hétfő

  Kedves Agi!
  Kosfiam januarban lesz 4 eves es az a problemank, hogy nem hajlando wc-be vagy bilibe kakilni. A posiles az megy, neha ugyan tortennek balesetek. Kakilni viszont csak allva hajlando, neha meg el is bujik. Nem aggodnek, ha meg mondjuk csak 2-3 eves lenne, de mar memsokara 4 es jovore oviba kellene menni. Volt mar ugy, hogy lattam, hogy kakilnia kell, fogtam es elvittem a wc-re. Ott ultunk vagy negyed orat es semmi. Utana nem telt el 5 perc es telirakta a bugyit. Mitol lehet ez? Most mar komolyan kezdek aggodni. Lehet, hogy valami pszihes oka lehet? Erdemes lenne szakemberhez fordulni?
  Elore is koszonom a valaszod!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. november 24. csütörtök

   A szobatisztaság során sajnos van olyan kisgyerek, aki annyira jól akarja csinálni, hogy nem meri elengedni a kakit, szorongóvá válik. Később ehhez még jönnek a járulékos problémák (kicsípte és fáj, esetleg a visszatartásból adódó székrekedés), de általában nem szervi ok a baj, inkább a lelki, a megfelelni akarás.

   A szorongás oldásában meglepő módon segíthet a sok gyurmázás, valamint azok a játékok, amiknél el kell engedni valamit (pl. labdát dobálni vagy gurítani egymásnak).

   Néha segíteni szokott, ha bilibe kakilhat a vécé helyett, mert ott “megmarad” a kaki, meg lehet nézni, mi lett vele. Gyakran a kicsi ugyanis szégyelli a kakit (sokszor ehhez mi felnőttek is hozzájárulunk azzal, hogy fújjolunk, amikor kakit látunk és ő ezt megjegyzi). Segíthet az ezzel kapcsolatos szorongás oldásában az is, ha elmesélsz egy mesét a kaki izgalmas útjáról a vécéből, a csatornán át a tengerbe és miután kakilt, együtt engeditek, hogy a kaki “elhajózzon”.

   Ha ezek a játékos megoldások nem segítenek, érdemes lehet pszichológushoz vagy a helyi nevelési tanácsadóhoz fordulni.

Leave A Response

* Denotes Required Field