Mezítelenül a gyerek előtt

A babák látszólag érdeklődéssel tekintenek a szüleik testére, épp úgy, mint a világ minden más részletére. Lelkesen követik anyát és apát mindenhova, akár a zuhanyzóba és a mellékhelyiségbe is. Meddig lehet hagyni nekik, hogy lássák a mezítelen igazságot?

mezítelenség gyerek, szexualitás gyerekA babákat ösztönösen érdekli minden, így a szüleik testrészei is csak annyira keltik fel a kíváncsiságukat, mint minden más, nem érdemes ebből különösebben nagy problémát csinálni. Nyugodtan lehet öltözni, vetkőzni előttük, és amikor a testrészeket tanulják, ki lehet elégíteni ezzel kapcsolatos kíváncsiságukat is, el lehet mondani, hogy melyik testrész micsoda.

A szobatisztaság kialakulásának időszakában a közös vécére-járás során tanulja meg azt, mire való a mellékhelyiség, mit csinálunk ott, hogyan kell használni. Ilyenkor a kicsi elkezdi az utcán is látványosan észrevenni és kommentálni a kutyaürüléket, és ha már beszél, akkor gyakran emlegeti a kakit és a pisit. Ilyenkor a „jujj, ez csúnya dolog, nem szabad mondani”-típusú mondatokkal csak felesleges szégyenérzetet keltünk benne, ami később ahhoz vezethet, hogy pl. ő is csak elbújva mer kakilni, vagy csak pelusba, mert úgy érzi, szégyellnivaló, amit csinál. Ez az időszak, amikor átmenetileg jobban érdekli ez a téma és sokat emlegeti, ha nem csinálunk nagy ügyet belőle, hanem kielégítjük a kíváncsiságát, akkor pár hét alatt elmúlik ez az időszak.

Ha megfogja… A még szopó csecsemő számára természetes az anyamell látványa, az elválasztást követően azonban, ha megfogja a különböző testrészeidet, akkor el lehet neki mondani, hogy melyik micsoda és hozzá lehet tenni, hogy „ez anyáé”, így idővel megérti, hogy az ember teste magánügy. Bűntudatot kelteni benne, nagy erőkkel kizavarni a szobából, amikor öltözöl, nem szabad, hiszen a cél az, hogy megismerje a saját testét és megtanulja magánügyként kezelni mások előtt.

A szakemberek egyetértenek benne, hogy nagycsoportos korig nyugodtan mutatkozhatunk a kisgyerek előtt mezítelenül. Ekkor kezd el nyíltabban érdeklődni a szexualitással kapcsolatos kérdések iránt, például ha csókolózó párt lát, akkor közli, hogy „fúúúj”. Ilyenkor már lehetőség szerint kerülni kell a teljes mezítelenkedést, de nem kell szégyellősködni, sem rászólni a gyerekre, ha velünk akar maradni ilyenkor. Ha a gyermek még igényli, akkor lehet vele közösen fürdeni esténként.

Kiskamasz korra általában már ösztönösen is kerülni fogja a gyermek a mezítelenkedést mások előtt, megérti, hogy nem szabad anyára rányitni az ajtót a fürdőben és ő maga is megköveteli majd, hogy ne nyissanak rá, ne lássák a családtagok mezítelenül.

Ha a gyermeked hisztizik és nem érted miért, ha mindenki osztogatja a tanácsokat és ettől folyton elbizonytalanodsz, ha nem érted, miért akaszt ki néha teljesen a gyermeked és miért mondasz olyasmit neki, amit később magad is megbánsz…Tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 Comments

  • Anna

    2013. június 20. csütörtök

    Kedves Ági!

    Egy olyan kérdéssel fordulok hozzád, amivel kapcsolatban nem találtam semmit sem a kismamablog oldalán, sőt a neten sem igazán. Mivel babapszichológus vagy, gondoltam tudsz nekem válaszolni. A kislányom 4 hónapos és bár nem alszik velünk, a szobája a mi szobánkból nyílik, nagyon közel van hozzánk. Mostanában kezdünk visszatérni a régi kerékvágásba ami a házaséletet illeti és mivel a lányunk végigalussza az éjszakát már túl fáradtak sem vagyunk hozzá. A kérdésem az lenne, hogy meddig hallhat minket a baba szex közben? Mindig megvárjuk hogy mélyen aludjon, de így 5 méter távolságból aggaszt hogy hallhat minket /ráadásul nagyon jó füle van 🙂 /. Szerencsére szex közben sosem gondolok erre, de így józanul azért ez a dolog aggaszt. Gondoltam rá, hogy amikor már nagyobb lesz, inkább majd rábízzuk valamelyik nagyszülőre egy fél napra és akkor élünk majd szexuális életet.

    De mi az az életkor, amikor ez már káros hatással lehet a kislányunk szexuális/pszichés fejlődésére?

    Válaszodat előre is köszönöm! 🙂

    • Vida Agi

      2013. július 11. csütörtök

      Nem kell aggódnod, a szex természetes dolog, és a kicsi számára ebben a korban még nincs semmi ijesztő vagy furcsa ebben, még akkor sem, ha hallja (de valószínűleg nem hallja). Kisgyerekkorban is úgy gondolom, ha esetleg meghallja, észreveszi, és ti ezt természetesen kezelitek, akkor nem okoz nála semmi problémát.

  • Dávidanya

    2012. március 07. szerda

    Kedves Ági!
    Köszönjük a cikket!Pont tegnap beszélgettünk erről a párommal hogy meddig lehet mezítelenkedi a gyerek előtt.Bár a kisfiam még 7 hónapos de már most megfogalmazódott ez a kérdés bennünk.Nálunk édesanyám a nagy korunkban is öltözött előttünk és szerintem ezzel nincs semmi baj.Nem lettem sem prűd és a másik véglet sem.Viszont a barátnőm aki előtt soha nem öltözött sem apukája sem anyukája iszonyú gátlásos.Semmi önbizalma sincs.Mondjuk a neveltetése is nagyon szigorú szerinte régimódi volt.
    Tehát a lényeg hogy nagyon hasznos tanácsokat kaptunk.Köszönjük!