Terhességi tünetek és megoldások

Álmosság, puffadás, aranyér, kávéundor, fejfájás, émelygés – kellemetlen terhességi tünetek, amelyekre azonban van magyarázat és megoldás is!

Terhességi tünetek és megoldások

Álmosság
Az első harmadban a baba rohamos fejlődése, a test bekövetkezett újszerű állapotok olyannyira leterhelik a szervezetet, hogy legszívesebben egész nap pihengetne. Ez a jelenség akár már a 6. hét tájékán jelentkezhet. A legtöbbször szokatlan fáradékonyság lép fel, az ember lánya már este 8-kor a legszívesebben menne aludni. Ilyenkor ne próbáljunk ébren maradni, hanem irány az ágy! Ha tehetjük, és igényünk van rá, akkor akár napközben is nyugodtan dőljünk le egy órára.

Puffadás
Az első harmadban még nem nő a pocak számottevően, viszont kialakul egy kis puffadás, amitől hamar elkezd már kerekedni a poci.

Kávéundor
Aki korábban kávézott azzal előfordulhat, hogy az első harmad folyamán egyszercsak megutálja a kávét, még az illatától is rosszul van. A jelenség csak egy pár hétig tart, a második harmadra általában javul a helyzet. Ha a vérnyomásod alacsony, vagy az álmosság miatt szükségét érzed mégis egy kis kávézásnak, akkor érdemes instant kávékkal kísérletezni ebben az időszakban.

Cigiundor
Azok a kismamák, akik korábban dohányoztak a terhesség kezdetén általában megutálják az egészet, sokan még azt sem bírják elviselni, ha a közelükben mások dohányoznak. Ha mégsem így történne, akkor itt a jó alkalom a leszokásra!
A cigiundor valószínűleg hormonális okokból alakul így, ugyanis sok, korábban rendszeresen dohányzó kismama beszámol arról, hogy a szoptatás alatt sem tudott rágyújtani, egyáltalán nem kívánta, mire pedig végetért a szoptatás, addigra már sikerült teljesen leszokni. Várandós életmód, étrend

Lila „odalent”
A terhesség egyik jele, hogy vérbőség alakul ki a nemi szerv környékén, ezért lilás színt ölthet a terület. Ugyanez a vérbőség fokozott nemi étvágyat is okoz 😉

Aranyér
Az aranyér sajnos gyakori velejárója a várandósságnak  Az első harmadban a lelassult emésztés okozza, ezen csak tovább ront, hogy a baba elkezdi nyomni az alsó testtájakat, a vastabletták szedése pedig székrekedést okoz, ami tovább ront a dolgokon. Az ülő munka meg csak még rátesz egy lapáttal. Két dolgot lehet tenni a tünetek javítására: a vérző (ettől nem kell megijedni), viszkető aranyeret Hemorid kenőccsel (vény nélkül gyógyszertárban kapható, terhesség, szoptatás alatt is használható) lehet kenegetni, a székrekedés ellen pedig érdemes abbahagyni a fehér pékáruk fogyasztását, helyettük rostos, teljes kiőrlésű kenyeret, sütit enni, müzlit készíteni, joghurtot inni. Szélsőséges esetben a szilvalekvár vagy 1-1 deci vörösbor is segíthet, a mesterséges hashajtókat ilyenkor kerülni kell.
Sajnos a szülés után sem mindig javul a helyzet, mert amikor a baba kibújik, éppen azt a területet nyomja meg, de a szülés utáni hónapokban általában javulni szokott a helyzet, ha nagyon nem múlik, akkor érdemes orvosnak is látnia.

Fejfájás
A fejfájás terhesség alatt lehet például nyomelemhiánytól (kalcium, magnézium, vas stb.). 1-1 pezsgőtabletta segíthet a problémán.

Émelygés
A szinte állandó napközbeni émelygésen segíthet a gyümölcsös rágó rágcsálása, valamint a gyömbért tartalmazó italok, ételek fogyasztása. Lehet kapni pl. gyömbéres kekszet a nagyobb hipermarketekben vagy bioboltokban. Sokszor az émelygés bizonyos ételek, szagok hatására lép fel. Ilyenkor jó megoldás lehet, ha kerüljük ezeket az ételeket, próbálunk kevésbé fűszeres dolgokat fogyasztani. Nem gond, ha napokig pirítóson élünk, a babának ettől semmi baja nem lesz!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

1 114 Comments

  • Szandra

    Reply Reply 2011. szeptember 30. péntek

    Kedves Doktornő!

    Tüneteim a következők: mellbimbó körül viszkető érzés, fejfájás, néha émelygés (nem erős), hasmenés, gyengeség, fáradtság (át tudnám aludni az egész napot). Csináltam tesztet, negatív. Nem mutat terhességet, gyógyszert szedek. Máshogyan nem védekezek, de körülbelül 3 hónapja váltottam gyógyszert, amit az orvos különféle vizsgálatok nélkül írt fel, mondván hasonló mint az előző. Vajon lehetek terhes?

    • Gabi

      Reply Reply 2011. október 04. kedd

      Ha pontosan és kihagyás nélkül szedte a gyógyszert, a szedés során nem fordult elő hányás, hasmenés, nem szedett közben antibiotikumot, ami a hatékonyságát csökkenthette, akkor kicsi a valószínűsége, hogy terhes lenne. A tünetek nem utalnak terhességre egyértelműen. Lehetséges, hogy a az új gyógyszer vált ki ilyen panaszokat. Érdemes lenne erről a gyógyszert felíró orvossal beszélni.

  • Anikó

    Reply Reply 2011. szeptember 28. szerda

    Kedves Doktórnő.

    Nekem 8 hónapos babám van és még mindig szoptatok, azóta sem jött meg a menzeszem. néha szúrást érzek, pont olyan mint mikor a méhszáj tágúl. sokszór szédülök. tesztet még nem csináltam. Lehetek terhes így?

    • Gabi

      Reply Reply 2011. szeptember 30. péntek

      Nem túl nagy a valószínűsége, de előfordulhat, hogy még mielőtt megjön az első menzesz, már az első peteérés alkalmával teherbe esik. A szoptatás során előfordulhatnak méhösszehúzódások még ennyi idő után is, ez normális.

  • Ani

    Reply Reply 2011. szeptember 21. szerda

    Kedves doktornő! Nekem már 72 napja késik a menstruációm. Terhességi tesztet csináltam, de nem mutatott ki terhességet. Tüneteim is vannak. A hasam puffadt, hányiger szinte egész nap, és rettentően fáradékony vagyok, az alhasam görcsöl hetek óta, mint akinek meg akar jönni. Már nagyon sokszor próbálkoztunk a férjemmel, de eddig még nem sikerült teherbe esnem és mindig megjött a vérzésem. A kérdésem lehet-e terhes attól, hogy a teszt nem mutatja ki? Vagy más problémám lehet?

    • Gabi

      Reply Reply 2011. szeptember 28. szerda

      Igen, a negatív teszt ellenére lehetséges a terhesség. Érdemes lenne elmenni nőgyógyászhoz, ott egyértelműen kiderülne, ha valóban terhességről van szó.

  • Szilvi

    Reply Reply 2011. szeptember 19. hétfő

    Kedves Doktornő!
    Most léptem át a 7.terhességi hétben és az éjszaka annyira hányingerem volt. Egyszer a melegség jött rám következő pillanatban meg fáztam.Orvos még nem látott mert 26-ára kaptam időpontot.Normális dolog éjszaka ilyen rosszul érezni magam?
    Köszönettel:Szilvi

    • Gabi

      Reply Reply 2011. szeptember 26. hétfő

      Remélhetőleg az orvos mindent rendben talál. Éjjel is előfordulhat rosszullét, de az orvosnak mindenképp érdemes ezt is elmondani.

  • Marcsi

    Reply Reply 2011. szeptember 14. szerda

    Szia! Nekem olyan kerdesem lenne,hogy egy par napja pufadas,szekrekedes eves utan elött hanyingerem faj a hasam,neha szelgörcsök jelenkeznek,eddig ilyen problemam nem volt!Agusztus 19 volt menszeszem most kellene meg jönnie,tesztet meg nem csinaltam!!a fejem is gyakrabban faj,lehetek e terhes?

    • Gabi

      Reply Reply 2011. szeptember 15. csütörtök

      A leírt tünetek nem utalnak egyértelműen terhességre. Viszont ha késik a menzesz is, akkor lehetséges, hogy a leírtakat is a terhesség okozza. Ha már késik a menzeszed, érdemes tesztelni.

  • Vivi

    Reply Reply 2011. szeptember 10. szombat

    Kedves doktornő!
    Olyan kérdésem lenne,hogy még nagyon korai a terhességem,de már most eléggé fáj mindkettő mellem. Ami normális tudom,viszont a jobb mellemnél oldalt felül érzékelek egy duzzanatot ami nem is a mellembe van hanem inkább oldalt. Mitől lehet ez? Nagyon elvagyok keseredve..félek,hogy vamai baj lehet.
    Köszönöm a választ előre is!

    • Gabi

      Reply Reply 2011. szeptember 12. hétfő

      Ennyiből nehéz lenne megmondani, hogy mi lehet, de nem szabad rögtön rosszra gondolni. Érdemes minél előbb megmutatni orvosnak. Esetleg előbb a védőnőnek.

  • Viviella

    Reply Reply 2011. augusztus 23. kedd

    Üdv!!
    Annyi minden kérdésem lenne,de nem akarok ostobának látszani :S
    Én egy 21 éves lány vagyok, és az a gondom, hogy sokszor fáradt vagyok,nagyon fáj az alhasam,a hátam és a seggcsontom,sokszor meg a mellem is fáj,vagyis szúr! Ma kint a konyhában megtapintottam a hasamat és kemény volt!
    A barátommal Júli 14-én feküdtem le és Júli 1-én múlt el a menszeszem elötte! Csak kíváncsiságból kérdezem, hogy akkor lehetek-e terhes? Mert júli 19-én voltam nőgyógyásznál, és azt mondta nem vagyok terhes,de azóta nem voltam dokinál..
    Előre is köszönök mindent…

    • Gabi

      Reply Reply 2011. augusztus 30. kedd

      Előfordulhat a terhesség, az orvos 5 nap elteltével még lehetséges, hogy nem látott semmit. Ha azóta (július eleje óta) nem volt menzeszed, mindenképp csinálj egy terhességi tesztet.

      • Viviella

        Reply Reply 2011. szeptember 02. péntek

        Üdv! Hát volt mezesszem azóta, de nagyon rosszul éreztem magam, és voltam 1 hete a nőgyógyásznál, és tappogatta a hasam, azt mondta nem vagyok az :S De 2 napja, csak cseppekben van meg, és nagyon aggódok :S Vajon mitől lehetnek ezek? :O 🙁
        Köszönöm a válaszokat :)) Puszi Viviella

        • Gabi

          Reply Reply 2011. szeptember 04. vasárnap

          Ha bizonytalan vagy, egy terhességi tesztet nem ártana csinálni, főleg, ha a vérzés nem erősödött azóta.

  • Rita

    Reply Reply 2011. augusztus 22. hétfő

    Sziasztok.! Szeretnem ha vki tudna valaszt adni a kerdesemre. A kerdesem az lenne hogy lehetek e terhes,mivel par napja fura tuneteim vannak,es en eloszor erre gondoltam ..a tuneteim: veres vizelet,vese,es alhasi fajdalom,derekfajdalom,fajdalmas vizeles,gyakori vizelesi inger,a megszokottnal joval kevesebb mennyisegu vizelet,faradekonysag,etvagytalansag,kemeny alhas,szedules… Aprilisban leszek 20 eves alacsony vekony lany vagyok 40 kilo. A nem szedek semmit,es eddig tesztet sem csinaltam. Azt tudni kell rolam hogy mostanaban sokat idegeskedtem,sok komoly problemam van hogy ezek a tunetek csak az idegesseg miatt vannak vagy terhessegre vagy esetleg mas betegsegre utalhatnak e…szuksegem lenne segitsegre,varom a valaszotokat. Elore is koszonom.

    • Rita

      Reply Reply 2011. augusztus 22. hétfő

      Hozzafuznem hogy a menzeszem nem allt be rendesen,de mikor utoljara me kellett volna jonnie akkor szokatlanul keves verzes jott.,es kevesebb ideig is tartott,azota pedig meg nem volt verzesem

      • Gabi

        Reply Reply 2011. augusztus 30. kedd

        Ha ilyen még nem fordult elő, és azóta sem jelentkezett normális vérzés, érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. augusztus 29. hétfő

      Ez nem terhesség, hanem betegség, menj el a háziorvoshoz.

  • Krisztina

    Reply Reply 2011. augusztus 12. péntek

    Kedves Ági!

    Most 19 hetes vagyok, és kb két hete kezdődött, hogy amikor felgyaloglok a 3. emeletre, vagy más jellegű fizikai mozgást végzek, a jobb fülem (mindig csak ez) belül el kezd lüktetni, aztán pár perc múlva abbahagyja. Ez mitől lehet és van-e rá vmi amivel enyhíteni vagy akár megszüntetni lehet ezt a kellemetlen érzést.
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. augusztus 17. szerda

      Ez azért van, mert a terhesség során megnő a vérmennyiség a szervezetben és nő a súlyod is, ezért magasabbra kúszik fel a pulzusod mozgáskor. Úgy tudsz rajta enyhíteni, ha lassabban mész fel a lépcsőn, két forduló között pihensz stb.

  • Rita

    Reply Reply 2011. augusztus 11. csütörtök

    Kedves Doktornő! 7 hetes terhes vagyok, elmentem hétfőn az orvoshoz, akkor csinált rákszűrést, ma csütörtök van és barnásat pecsételek. Ez normális ennyi nap eltelte után is? Illetve, még egy kérdés, nekem napközbeni hányingereim vannak, főleg akkor, miután ettem, ill. reggel, amikor még üres a gyomrom, néztem a homeopátiás bogyókat, de nem tudom e sokféle hányinger elleni szer közül melyiket válasszam. Válaszát várom és nagyon szépen köszönöm!

  • Balog Veronika

    Reply Reply 2011. augusztus 10. szerda

    Üdvözlök Mindenkit!
    A párommal mi is tervezünk babát, igazából most elöször néztem utána a peteérési azaz az ovulációs kalkulátornak, kiderült hogy elvileg pont akkor voltunk együtt amikor peteérésem volt. De én valami miatt nem hiszek ennek az internetes kalkulátornak. Igaz, 26 napos a ciklusom az első menstruációs napom az elözö hónapban júl 22.én volt és ha jól emlékszem akkor pont aug 3.ára jelölte a z ovulációt. Mi a párommal 2án voltunk együtt. Egy hete már folyamatosan olvasok mindenféle hozzászólást az összes blogot már szinte kiolvastam. Reménykedve abban hogy hátha már az vok, mindenhol leírják h a tüneteket általában a 4.héttől lehet érezni és sokszor össze is téveszthetőek a premenstrúácios tünetekkel is egyaránt,én is ettől félek most mert már egy éve maszkál a gondolat a fejemben h szeretnék babát de csak most 2án voltunk először együtt. Elvileg 17-én kezdődne a menstruációm az lenne az első nap azt nem tudom már csak ha netán megjönne elvileg akkor is lehetek terhes de vagy kevesebb kell h legyen v rövidebbnek ha az lennék. Tehát megkellene várnom a vérzést vagy reggel már csinálhatok tesztet?A másik kérdésem pedig ha 13.án csinálnám meg a tesztet az kimutatná(ezt azért kérdezem meg mert az ovulációs kalkulátoros oldalon a 13-át irja ki h akkor teszteljek először.
    Szép napot! 🙂

    • Gabi

      Reply Reply 2011. augusztus 14. vasárnap

      Ha valóban terhes, lehet, hogy már 13-án kimutatja a teszt, de ha negatív, még akkor is ott a lehetőség, hogy nem jön meg a menzesz, és mégis babát vár. Ha valaki türelmetlen, nyugodtan lehet előbb is tesztelni. Viszont kár lenne egyetlen együttlétre alapozni, érdemes tovább próbálkozni.

      • Balog Veronika

        Reply Reply 2011. augusztus 22. hétfő

        Köszönöm szépen a választ doktornő!
        17-én csináltam a tesztet ami negativ lett és szomorúan néztem végig, viszont azóta sem jelentkezet a menstruációm. Már 6.napja késik itt van a kezemben a teszt, de a párom rám szólt hogy ne most csináljam meg hanem csak reggel első vizeletből mivel az biztosabb 🙂 én megértem őt de annyira nehéz várni, pedig csak egyetlen egy napról lenne szó… Nem tudom hogy ha most megcsinálná
        m kimutatná-e már napközben vagy tényleg hallgassak a páromra és reggel végezzem e el. ILyenek vagyunk mi nők… 🙂 Ami elgondolkoztatott az az hogy ha az lennék én semmit nem éreztem beágyazodásnál mármint azt a barnás pecsétalős jelzést..nem láttam. Köszönöm még egyszer h válaszolt, mindekinek jó babavárást kivánok vagy: már babázást 🙂

  • Timus

    Reply Reply 2011. augusztus 04. csütörtök

    Kedves Ági!

    7 hetes terhes vagyok, nőgyogyászom szabadságon és csak hétfőn tudok hozzá menni. Múlt hét pénteken hánytam előszőr napi egyszer, majd hétfőn 5x, kedden 1x,szerdán 4x, ma még csak 1x emellett minden nap kétszer van hasmenésem.Az epehólyagomat kivették, de folyton sárga színű (véleményem szerint epe) folyadék jön ki alul-felül. MgB6-ot ajánlották és RENE-t.Étvágyam nem sok, folyadékbevitelem is kevés, sajnos mindentől émelygek és nem sok minden esik jól. Első gyermekemnél is hánytam de csak egyszer reggelente, 3,5 hónapig. Mit tanácsolsz mit tegyek?

    Köszönöm
    Timus

  • Kristófné Mihály Zsófia

    Reply Reply 2011. augusztus 01. hétfő

    Én igazábol csak azt szeretném tudni h mennyire brobléma h egész nap szinte hányok,pocaklakom 6 hetes,egész nap émejgek már nagyon sokmindent kiprobáltam de napi szinten többször is hányok és gyenge vagyok,egész nap hányingerem van.

  • Viki

    Reply Reply 2011. augusztus 01. hétfő

    Jó napot doktornő!Van egy olyan kérdésem,hogy a menstruációm mostanában a hónap vége fele jön meg és átcsúszok mindig a következő hónapba most utoljára június 29-én jött meg és júl 3-ig voltam beteg és most még nem lettem az.Ilyenkor mi a teendő?Ez azt jelenti terhes vagyok?

    • Gabi

      Reply Reply 2011. augusztus 07. vasárnap

      Több dolog miatt is kimaradhat a menzesz, de ha él nemi életet, elsősorban a terhesség jön szóba. Ha azóta sem jött meg, érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet.

  • Renata

    Reply Reply 2011. július 25. hétfő

    Sziasztok!
    Gondban vagyok,mivel Postinort szedtem be korulbelol 2 hete es most eleg furi tuneteim vannak. Szedulok, es 2 napja folyamatosan hanyingerem van de foleg etkezes kozben na meg gyakori vizelesi ingerem van. Szerintetek lehetseges az,hogy megis terhesen maradtam?? Valaki tudna valaszolni? Koszonettel, Renata!

    • Gabi

      Reply Reply 2011. július 31. vasárnap

      Ha a tabletta bevétele óta nem volt vérzésed, és terhességre gyanakszol, mindenképp csinálj egy terhességi tesztet!

  • Bea

    Reply Reply 2011. július 25. hétfő

    Kedves Doktornő!
    Érdeklődnék, hogy normális e a baloldali petefészek körüli szúrkálós fájdalom.
    Június 27-én volt az utolsó mensesem és 2 teszt is kimutatta már, hogy babát várok, aminek nagyon örülök, de nagyon aggaszt, hogy még mindig érzem enyhén a szúrkálást.
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      Reply Reply 2011. július 31. vasárnap

      Ez lehet normális. De ha továbbra is aggasztja a dolog, érdemes lenne nőgyógyászhoz menni, az ultrahangon azonnal kiderülne, hogy jó helyen fejlődik-e a magzat.

  • Hugi

    Reply Reply 2011. július 18. hétfő

    Kedves Doktornő!
    Kételyek gyötörnek napok óta. Jún. 9-én volt az utolsó menstruációm, azóta vérzésnek nincs nyoma. Mi nagyon szeretnénk egy második babát, így pár napos késés után csináltam tesztet, de negatív lett. Lassan két hete lesz, hogy nem jön meg. Lehet, hogy mégis jön a kistesó?
    Köszönöm válaszát. Hugi

    • Gabi

      Reply Reply 2011. július 25. hétfő

      Ha még azóta sem jött meg, érdemes a tesztet megismételni. Ha továbbra is negatív, vagy a teszt eredményétől függetlenül érdemes nőgyógyászhoz menni. A negatív teszt ellenére még szóba jöhet a terhesség!

  • ramona

    Reply Reply 2011. július 13. szerda

    kedves doktornö volna egy kerdesem vetem terhesegi tesztet es kimutata hogy terhes vagyok de a ver vizsgalat nem hazudhat e a ver vizsgalat hogy terhes vagyok vagy nem legyen szives sürgösen varom valaszat köszönöm

    • Gabi

      Reply Reply 2011. július 13. szerda

      Ha a terhességi teszt kimutatta a terhességet, akkor nagy valószínűséggel tényleg terhes. Ha ezután vérvizsgálatot is végeznek, annak még pontosabb az eredménye, annak is ki kell mutatnia.

  • moncsi

    Reply Reply 2011. július 02. szombat

    KEDVES DOKTOR NÖ.volna egy kérdésem magához,ÁPRILIS 9.volt utoljára vérzésem a párom külföldön dolgozik hazajött MÁJUS 18.10NAPIG VOLT ITTHON,és ugy védekeztünk hogy megszakitásal,és KIMARAT A MÁJUS,NUNIUS ÉS SEMMI.DE 3 ÉS FÁL HONAPIG NEM VOLT ITHON.ELMENTEM NÖGYOGYÁSZHOZ ÉS NEM LÁTOTT A DOKI SE SEMIT,VOLTAM VÉR VÉTELRE HCG 2 MIUL,ML,5,3 VALID A VIZELET NEGATIV ÉS ELVAGYOK NAGYON KENÖDVE MOST MI LEHET MÉG MINDIG NEM JÖTT MEG A SEGITSÉGÉT KÉREM KÖSZÖNÖM SÜRGÖSEN HA LEHET

  • Pappné Borbola Beatrix

    Reply Reply 2011. július 01. péntek

    Kedves Doktornő!
    3 hónapos már a kis fiam és a terhesség alatt kialakult a hús undorom.Sajnos ez a mai napig tart!Szoptatok,így nagyon nehéz az étkezés!Mit javasol?Van megoldás,hogy ez a probléma megszünjön?

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. július 08. péntek

      Ha nem bírod a húst, akkor helyettesítsd a fehérjét hüvelyesekkel, kalcium tartalmú zöldségekkel és tejtermékkel, tojással.

  • Kriszti

    Reply Reply 2011. július 01. péntek

    Kedves Doktornő!

    Gyermekemet még szoptatom. Május 6-án volt az utolsó menstruációm. (Január óta jött meg újra, elég rendszertelen, kb 40 napos ciklussal lehetett eddig számolni).
    Már 3 tesztet csináltam, mindegyik negatív. Viszont a terhességi tüneteket 1 hete érzem (szédülés, fémes íz, alhasi fájdalom, szagok intenzíbb érzékelése). Mikor csináljak újra tesztet? Meddig várja mielőbb orvoshoz megyek?

    Válaszát előre is köszönöm!

    Kriszti

  • emma

    Reply Reply 2011. június 29. szerda

    Szia
    Érdeklödnék az utolso menstruáciom Május 19 volt de ebbe a honapban még nem jött meg terhességi jeleim nincsenek csak a melleim feszülnek kicsit.Tanácstalan vagyok csináljak terhességi tesztet?

    • Gabi

      Reply Reply 2011. július 04. hétfő

      Ha egyébként pontosan szokott megjönni, mindenképp csinálj tesztet! Terhességi tünetek nem jelentkeznek egyébként egyformán mindenkinél, így ezek hiánya nem jelenti, hogy nem vagy terhes.

  • Szilvia

    Reply Reply 2011. június 25. szombat

    Egész héten amikor felkeltem, hányingerem volt addig amíg nem ettem. Napközben is volt , sőt még szédülés is. Valamelyik nap pedig még hánytam is. 1-2 napja késik, de a mai nap egy pár cseppet véreztem, azóta semmi se. Lehet hogy terhes vagyok? Érdemes vajon tesztet csinálnom? Hasam ugyanúgy fáj , mintha meg akarna jönni, már több mint egy hete görcsölök, de csak pár csepp volt. Válaszát előre is köszönöm.

  • Lívia

    Reply Reply 2011. június 21. kedd

    Kedves Doktornő!

    Azért írok, mert van egy kis aggodalmam. Máj. 13-án volt az utolsó menstruációm, június 10-én teszteltem egy pozitívat. Minden babás tünetem megvan, eddig nem is volt semmi gond! De ma reggelre barnázni kezdtem. annyira még nem vészes, de van és megilyeszt. Mit tegyek? Lehet gond?
    Nagyon várom válaszát!

  • Xena

    Reply Reply 2011. június 02. csütörtök

    kedves doktorno

    par nappal ezelott barna foltok jelentek meg azota semmi.parommal a megszakitasos vedekezest hasznaljuk.ugy olvastam h a paros v barna foltok megjelenese utan 3 nappal konnyu teherbe esni.azutan is voltunk egyutt viszont nagyon megijedtem ezert bevettem egy 72oras tablettat 24 orara az aktus utan.mennyi az eselye h terhes vagyok?vagy lehet mar keso?

    • Gabi

      Reply Reply 2011. június 07. kedd

      Kb. 5%. Ha bizonytalan, és késik a menzesz is, érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • Gabi

    Reply Reply 2011. május 31. kedd

    A terhességi tesztem pozitiv lett, de most elkezdtem vérezgetni, lehet, hogy nem vagyok terhes?

    • Gabi

      Reply Reply 2011. június 06. hétfő

      A pozitív terhességi teszt 99%, hogy terhességet jelez. Ha a vérzés enyhe, csak pecsételő, 2-3 napon belül elmúlik, akkor még jó eséllyel fennáll a terhesség.

  • Szilvi

    Reply Reply 2011. május 24. kedd

    Tisztelt Doktornő.

    1 alkalommal nem védekeztünk a párommal és emiatt aggódom kicsit.Viszont nincs hányingerem és ételektől nem undorodom,nem vagyok kívánós sem, de a hasam az fáj és kicsit nagyobb lett mint volt.Fáradtnak érzem magam néha.Ha nincsenek meg azok a tünetek amik a terhességet bizonyítanák, attól még lehetek terhes?

    Előre is köszönöm a segítségét.

    Tisztelettel: Szilvia.

    • Gabi

      Reply Reply 2011. május 31. kedd

      Terhesség során nem mindenkinél, és nem egyforma intenzitással jelentkeznek a „tipikus terhességi tünetek”. Így ezek hiánya nem jelenti azt, hogy valaki biztosan nem terhes. Ha bizonytalan, főleg, ha a menzesze is késik, mindenképp érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

  • Erzsébet

    Reply Reply 2011. május 22. vasárnap

    Kedves Doktornő!

    Visszér műtétem volt áprilisban, és minden héten egyszer injekciós kezelést kapok, a megmaradt visszér megszüntetés céljából.
    Május 9-én leszedték a spirálomat nem hormontartalmú.Szeretnék babát, ezért is vállalkoztam a visszérműtétre is.
    Még várni szerettem volna de mi van ha már teherbe estem.
    Gyakran van vizelési ingerem.
    Veszélyes lehet-e a babára az injekciós kezelés? Jövő héten ismét mennem kell injekciós kezelésre a mensesemnek is akkor kell megjönnie.Aggódok, Ön szerint ha terhes vagyok mégis, megtarthatom babát. Köszönöm!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. május 28. szombat

      Amikor még annyira a terhesség elején vagy, hogy nem is tudsz róla, nem okoz gondot a kezelés.

      • Erzsébet

        Reply Reply 2011. május 29. vasárnap

        Köszönöm a válaszát. Most már nyugodt vagyok.
        Üdvözlettel: Erzsébet

  • V. Klára

    Reply Reply 2011. május 12. csütörtök

    Tisztelt Doktornő!
    A „babaprojekt” során szinte minden hónapban produkáltam az émelygés-hányinger tüneteket. Most azonban, nem gondoltam hogy terhes lehetek, de észrevettem hogy körülbelül 10 napja nagyon fáradt vagyok, és minden délután 37-37,7 celsius fok közötti a testhőmérsékletem. Csak később olvastam hogy ez is lehet egy terhességi jel, és a fáradtság is. Kicsit émelygek, étvágyam nincs, csak este 7 után, akkor sem eszem „akármit”.
    Nem merek bízni a terhességben, mert már párszor reménykedtem. Mégis keresem a kis fogódzókat, hátha bebizonyosodik hogy igazán kisbabám lesz.

    A kérdésem az lenne, hogy terhes hölgyeknél azt olvastam, folyamatos hőemelkedés van. Ha nálam csak délutánonként jelentkezik, attól még tekinthetem „tünetnek”?

    A másik kérdésem az lenne, hogy ha április 22-én kezdődött a vérzésem, mikor lehet legkorábban tesztelni?

    Válaszát előre is köszönöm.

    Tisztelettel,

    Klára

    • Gabi

      Reply Reply 2011. május 22. vasárnap

      Ha már késik a menzesz, mindenképp érdemes tesztelni. A hőemelkedés önmagában nem utal terhességre, de mivel más erre utaló jel is van, lehetséges, hogy ezt is a a terhesség okozza.

  • Szabi

    Reply Reply 2011. május 12. csütörtök

    Kedves Doktornő!A párom egy pár nappal ezelőtt csinált egy terhességi tesztet ami pozitív lett.Az előző menszesze teljesen normálisan zajlott tehát ebből arra következtetünk hogy a baba maximum 5 hetes lehet ebben a pillanatban.Ami miatt egy picit aggódunk az pedig az hogy a kedvesem csak 2 kilóval nehezebb mint általában de kinézetre nagyon elkezdett gombolyodni(mások szamara is láthatóan).A kérdésem az lenne hogy ez természetes jelenség e hogy mar az elején ennyire latszodnak valakin a terhesseg jelei vagy valami probléma jele?A választ előre is köszönöm!TIsztelettel:Szabi

    • Gabi

      Reply Reply 2011. május 22. vasárnap

      A terhesség ilyen korai szakaszában még általában kilókban és centikben nem mérhető a hízás. Inkább valószínű, hogy valami miatt felfújódott. Az első ultrahang vizsgálaton mindenképp kiderül, hogy milyen idős a terhesség.

  • Gizi

    Reply Reply 2011. május 12. csütörtök

    Kedves Doktornő!
    A segítségét kérném abban, hogy érdemes e tesztet csinálnom mert ezek a terhesség tünetei, vagy nem. Már egy éve próbálkozunk, nagyon szeretnénk kisbabát. Össze is jött, de a 11. héten üres petezsákot állapítottak meg és műszeres befejezéssel vége lett az álomnak. Azóta eltelt fél év és az elmúlt ciklusaim középidejében több napon át szúró, fájó érzést éreztem, illetve fájt az oldalam (leginkább a jobb), puffadás, olykor kidudorodó alhas. Megdagadt a mellem és émelygést is éreztem, de eddig mindig megjött. Ebben a hónapban is ez a helyzet és jövő héten szerdán kellene megjönnie. A kérdésem, hogy ezek a tünetek normálisak e, és a szervezetem próbál teherbe esni vagy nagyobb gond lehet. Érdemes e tesztet csinálnom jövő hét szerda előtt?
    Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. május 18. szerda

      Ezek normális tünetek a menses előtt. Semmiképpen ne csinálj korábban tesztet, mint a várt menstruáció első napja.

  • Szilvus

    Reply Reply 2011. április 14. csütörtök

    Kedves doktornő!

    Egy hete késik a menzeszem,de tegnap előtt csináltam tesztet (délután) de negativ lett!! A mellbimbóim nagyon picit érzékenyek,2 hete 2x is az első korty kávé után hányingerem lett,hasam-derkam le akar szakadni,szurkál,szédülök,fejem fáj (és most akár milyen hülyén is hangzik,de ha egy idős ember mellettem áll,nem birom elviselni az ,,illatát,, )és mostanában gyakrabban kell pisilnem menni! De a teszt negativ lett mégis??!! Mikor érdemes tesztet csinálni amúgy??

    Köszike a válaszát

    • Gabi

      Reply Reply 2011. április 22. péntek

      Ha időközben nem jött meg, néhány nap elteltével érdemes a tesztet megismételni, lehetőleg reggeli első vizeletből.

  • anasztazia

    Reply Reply 2011. április 09. szombat

    Azt szeretném tudni h. milyen hatassa van az antibiotikumoknak a menstruàciora? 3 héttel ezelott kaptam egy kezelést (Microbid)és most 4. napja késik a menzeszem. Màr jo ideje szeretnénk gyereket, tehàt minden ‘esélyes’ napot kihasznàltunk, de az 3 napja negativat teszteltem, ugyhogy gondolom nem nagy az esély a terhességre. Ezek szerint az antibiotikum késleltetheti a menstruàciot?

    • Gabi

      Reply Reply 2011. április 14. csütörtök

      Az antibiotikumoknak nem jellemzője, hogy befolyásolják a menstruációs ciklust. Ha azóta sem jelentkezett vérzés, érdemes lenne a tesztet megismételni.

  • Moni

    Reply Reply 2011. április 02. szombat

    Kedves Doktorno!

    Az elmult par hetben olyan tunetek jelentkeztek nalam, amik akar terhessegre is utalhatnak, bar a menzeszem megjott par nap csuszassal, kicsit gyengebb mint szokott lenni, de normalisnak mondhato.
    csinaltam tesztet mikor kesett, negativ lett.
    tehat jelenleg megvan, de a tunetek, amik miatt megis ketelkedek : cigi es alkohol undor (kaveundor nincs mivel nem is kavezom), illetve tegnap hirtelen megkivantam egy etelt, majd par falat utan kihanytam. (hasmenesem is volt kesobb). lehet csak bekaptam valami virust….
    varom velemenyet, koszonettel
    Moni

    • Gabi

      Reply Reply 2011. április 07. csütörtök

      Ezek a tünetek nem utalnak egyértelműen terhességre. Nagyobb a valószínűsége a vírusnak vagy egy gyomorrontásnak.

  • szisza

    Reply Reply 2011. március 30. szerda

    Sziasztok!

    Lehetnek ezek terhességi tünetek: múlt héten volt 2 nap olyan,hogy kávé ivás közben hányingerem lett,de aztán egy kis idő múlva elmúlt..mostanában gyakrabban fáj a fejem,vasárnap szurkáló érzést éreztem a hasam aljában,ma nagyon fájt a hasam alja+ a derkam (peteérésem nem lehetett szerintem,mert március 12-én volt meg a menzeszem,jövő héten meg már megkéne megint jönnie),meg néha vannak hányinger érzeteim,de ezek szinte olyan érzések,mint az első terhességem alatt (se föl,se le..torkomban megáll,aztán kinoz egy ideig)..
    Még annyit,hogy tegnap csináltam tesztet,de negativ lett!

    Köszike a választ

    • szisza

      Reply Reply 2011. március 30. szerda

      ..és még egy valami,ami számomra fura,hogy mostanában fáradékonyabb vagyok…úgy érzem sokszor,hogy nem tudom kipihenni magamat…ebéd után is aludni tudnék..

  • adel

    Reply Reply 2011. március 23. szerda

    hogy ha terhes maradtam es nem tudtam rola es neki fogtam fogamzasgatlot szedni z artalmas a babanak?

    • Gabi

      Reply Reply 2011. március 24. csütörtök

      Semmiképp nem jó, ha terhesség során fogamzásgátlót szedsz. Amíg ki nem derül, mi a helyzet, jobb ha nem szeded.

  • vizi zsuzsi

    Reply Reply 2011. március 22. kedd

    kedves Ági.az lenne a kérdésem hogy mensi elött 1 nappal azt a fájdalmat éreztem mint mikor peteérésem van nem azt amikor megjön meg jött másnap ez volt 8án.2 napja szeretkeztem a párommal és nem fáj meg semmi csak nagyon enyhén rozsaszinüt véreztem aztán másnap már nem.ez lehet az hogy mensi elött egy nappal volt peteérésem és a vérzés meg a beágyazodás vagy ha megjött akkor eleve nem lehetek terhes,köszönöm válaszod.

  • moni

    Reply Reply 2011. március 22. kedd

    kedves doktornö. 5hetes terhes vagyok.ez lesz az elsö babànk, mind nagyon örülünk.kaptam könyveket a terhessègröl,elkezdtem olvasni de ràm hoztàk a fràszt. Fèlek bàrmifèle mozgàst vègezni mert nem akarom elvesziteni ezt a kis jövevènyt.azt is olvastam h ebben a korai idöszakban csak 50% az esèlye az èletben maradàshoz.mit tehetek annak èrdekèben hogy a baba megmaradjon?sokat pihenek de 3napja elkezdödött a hànyingeres korszak ès nem tudok annyit enni mint koràbban.kèrem adjon pàr tanàcsot h adhatom meg a maximumot a babànak.ezer köszönet.

    • Gabi

      Reply Reply 2011. március 27. vasárnap

      A terhesség ilyen korai szakaszában még nincs szükség arra, hogy változtasson a megszokott életmódján. Esetleg akkor, ha megerőltető vagy balesetveszélyes fizikai munkát végez. Érdemes inkább az ilyen ijesztő írásokat érdemes kerülni.

  • Kiss Viki

    Reply Reply 2011. február 15. kedd

    sziasztok valaki segitsen nekem…szerintetek ugy teherbe lehet esni..h nem engedik beléd és nem is ment el semelyikőtök és nem is tartott olyan sokáig de viszont még nem akar megjönni…és néha rosszul is vagyok

    • Gabi

      Reply Reply 2011. február 15. kedd

      Megszakításos védekezésnél kb. 5% esély van a terhességre, ugyanis az aktus elején is termelődhet előváladék, amely szintén tartalmazhat spermiumot. Ha nem szokott késni, érdemes csinálni egy terhességi tesztet.

    • Ulveczki Krisztina

      Reply Reply 2011. március 05. szombat

      Igen , teherbe lehet esni, ugy is!
      Sokan nem tudják, de az elő váladéktól is terhes lehetsz, én is terhes lettem, és vigyáztunk , meg gyógyszert is szedtem!

  • Napraforgó

    Reply Reply 2011. február 12. szombat

    Sziasztok!
    Tanácstalan vagyok,ezért fordulok e fórumhoz. Fogamzásgátlót szedtem 3évig,de az utóbbi időkben elhanyagoltam, volt hogy egy hónapig nem szedtem,aztán megint szedtem, Január óta nem szedem. Múlt héten együtt voltunk a párommal…(3x) A menzeszemnek március elején kéne megjönni, azonban már ebben az egy hétben folyamatosan hányingerem van,eszek és már ki is akar jönni, alhasi fájdalmaim is voltak,ver a víz, szédültem is. Nem akarom elkiabálni,tesztet még nem akarok venni. Szerintetek van rá esély hogy terhes vagyok, vagy hat még a gyógyszer?
    Köszönöm a válaszokat!Minden jót!

    • Gabi

      Reply Reply 2011. február 14. hétfő

      Akár a tabletta elhagyása utáni első héten is teherbe lehet esni, így van esély nálad is. A fogamzásgátló hatás már egyetlen elfelejtetett szem gyógyszer után is csökkenhet!

      • Napraforgó

        Reply Reply 2011. február 15. kedd

        Köszönöm szép,reméljük a legjobbakat!

    • Ulveczki Krisztina

      Reply Reply 2011. március 05. szombat

      A gyógyszer szedése alatt is lehet hányinger…….., de te nem szeded akkor valószínű hogy várandós vagy:)
      minden kép, el kell menni dokihoz, de előtte vegyél tesztet, mert ha kicsi a terhesség a doki nem fog még vizsgálni, és az csak idegölő.
      A jó tesztek , már kimutatják a pár napos terhességet is.

  • buddha

    Reply Reply 2011. február 09. szerda

    Kedves Doktornő,

    azt szeretném kérdezni,hogy a feleségem terhes lehet e vagy sem,ha a menstruációja egy napig tartott,székrekedése van,fáradékony,bárteszt negativ.Régóta próbálkozunk.
    Előre is köszönöm

    • Gabi

      Reply Reply 2011. február 12. szombat

      Érdemes a tesztet megismételni, főleg, ha a ciklusa egyébként pontos.

  • Selena

    Reply Reply 2011. február 07. hétfő

    …En szeretnem megtudni h mi a mendstruacio elott elott 1 nappal csinaltunk elszkadt az ovszeres nem jott meg ….most mit tegyek ……

    • Gabi

      Reply Reply 2011. február 12. szombat

      Ha azóta sem jött meg, a legjobb, amit tehetsz, hogy elmégy nőgyógyászhoz. Esetleg előtte csinálj terhességi tesztet!

  • gyongy71

    Reply Reply 2011. február 07. hétfő

    Kedves Doktorno,

    En 39 eves vagyok es szeretnem megkerdezni, hogy egy spontan abortusz utan mennyi idovel lehetseges ujra a terhesseg kialakulasa? illetve szukseges-e valamilyen `rasegites` (vitaminok, stb), hogy minel elobb babam lehessen. Koszonom a valaszt.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. február 12. szombat

      Azt javasolják, hogy legalább 3., de inkább 6 hónapot érdemes várni, hogy a szervezet regenerálódjon, ezen vitaminokkal nem lehet segíteni, a vitamin abban segít, hogy amikor kialakult a terhesség, a magzat fejlődése optimális legyen. Ha visszatérő vetélésről van szó, érdemes orvossal konzultálni, milyen gyógyszer segíthet a beágyazódásnál és a megtapadásnál, illetve célszerű feltárni a hormonális okokat is.

  • Attila

    Reply Reply 2011. február 04. péntek

    Tisztelt doktornő ! azt szeretném kérdezni hogy a párom vett tesztet és 3 ból 2 az mutatta hogy nem terhes 1 viszont azt hogy igen de viszont a menzesze meg jött hogy ez ilyenkor lehetséges ez ? Mert azt halottam hogy van olyan akinek meg jön ha babát vár és csak a később jelentkezik nála hogy nem jön meg. orvoshoz viszont fél elmenni mert fél hogy mit mond az orvos. De viszont pát tünet jelentkezik nála pl fáradékony hányinger a kávétól és még pár ételtől is szédülés eddig csak ezek jelentkeztek előre is meg köszönném a válaszát

    • Gabi

      Reply Reply 2011. február 07. hétfő

      Ha a vérzés enyhe volt, elmúlt 3 napon belül, akkor még szóba jöhet a terhesség. A pozitív teszt 99%, hogy terhességet jelez. Ha ezután vérzés jelentkezik, az sosem természetes. Főleg, ha ez a vérzés erős, görcsök kísérik, mindenképp érdemes nőgyógyászhoz menni, ugyanis ez vetélésre utalhat, ami nem csak a babára, hanem az anyára is veszélyes lehet.

  • kriszti

    Reply Reply 2011. január 16. vasárnap

    lenne egy kérdésem nagyon félek.csütörtökön fekdtem le a párommal ö azt mondja szex közben nemélvezett el.csak utánna de akkormárcsak összedörgölöztünk.lehetséges hogy ugyis teherbe eshetek?az aktus óta 3 nap telt el és csak tegnap óta érzem hogy kicsit fáj-görcsölget hasam.mint mikor megjön a menszeszem csak az erösebb görcsökkel jár.és azon már túl vagyok.szóval lehetek terhes?nagyon félek ettöl.köszönöm a segitséget.

  • piri89

    Reply Reply 2011. január 12. szerda

    Nekem 5 napja faj a hasam es szarul vagyok mi tegyek

    • Gabi

      Reply Reply 2011. január 13. csütörtök

      Keresd meg a háziorvosod. Nem csak terhességről lehet szó.

  • Vera

    Reply Reply 2011. január 11. kedd

    Szeretném kérdezni, hogy a 6-7. héten is lehet már estére derékfájás? Mert eddig ilyen nem volt.

  • Brigi

    Reply Reply 2011. január 05. szerda

    Kedves doktornő!

    Sajnos nekem igen fiatalon volt egy abortuszom és most attol tartok nem vagyok képes teherbe esni. Mostanába nagyon fáj mindkét mellbimbóm és olyan érzésem van mintha meg akarna jönni, de 27-én múlt el. A párom szerint csak bebeszélem magamnak a tüneteket, mert már nagyon szeretnénk egy babát. Tesztet nem vettem még mert nem tudom hogy kimutatná-e. Kérem segitsen válaszaival, hogy terhes lehetek-e és hogy mikor csinéljam meg a tesztet.Köszönöm

    • Gabi

      Reply Reply 2011. január 08. szombat

      Ha még csak pár hónapja próbálkoznak, nem érdemes aggódni. Tesztet akkor érdemes csinálni, ha már késik a menzesz, esetleg ha nagyon egyértelmű tünetei vannak.

  • evi:)

    Reply Reply 2011. január 05. szerda

    Kedves Doktórnő.

    Olyan kérdésem lenne, hogy 2010.12.24.én ill 25.én két teszt is igazolta, hogy kisbabám lesz aminek nagyon örülök, bár félek egy kicsit mert rá 3 napra megbetegedtem, elég erősen megfáztam és felment a lázam is amire vettem be rubophent ill algoflex fortét és másnap elmentem a körzeti orvosomhoz.Azt mondta nem szabad semmi gyógyszert beszednem ha szeretném megtartani.Remélem nem lesz ettől a 3 szem gyógyszertől semmi baja a babának…Utána a lázamat már hideg vizes borogatással csökkentettük:(Válaszodat előre is köszönöm.Pénteken megyek az orvosomhoz is az első vizsgálatra mert holnap 7 hetes leszek már.Kiváncsi vagyok nagyon rá és persze izgulok is:))

    • Gabi

      Reply Reply 2011. január 08. szombat

      Kicsi az esélye, hogy bármi gond lesz a lázcsillapító tabletták miatt. Azért ezt említsd meg a nőgyógyásznak is, de valószínűleg ő is meg fog nyugtatni.

  • Titi

    Reply Reply 2010. december 28. kedd

    Sya!
    Érdeklődnék,hogy 27én kellett volna megjönnie,de még mindig semmi!A menzeszem fixen beállt már rég.Teszteltem is,de negatív lett:(Most mit csináljak?

    • Vida Agi

      Reply Reply 2011. január 07. péntek

      Várj néhány napot, utána tesztelj megint.

Leave A Response

* Denotes Required Field