Terhességi tünetek és megoldások

Álmosság, puffadás, aranyér, kávéundor, fejfájás, émelygés – kellemetlen terhességi tünetek, amelyekre azonban van magyarázat és megoldás is!

Terhességi tünetek és megoldások

Álmosság
Az első harmadban a baba rohamos fejlődése, a test bekövetkezett újszerű állapotok olyannyira leterhelik a szervezetet, hogy legszívesebben egész nap pihengetne. Ez a jelenség akár már a 6. hét tájékán jelentkezhet. A legtöbbször szokatlan fáradékonyság lép fel, az ember lánya már este 8-kor a legszívesebben menne aludni. Ilyenkor ne próbáljunk ébren maradni, hanem irány az ágy! Ha tehetjük, és igényünk van rá, akkor akár napközben is nyugodtan dőljünk le egy órára.

Puffadás
Az első harmadban még nem nő a pocak számottevően, viszont kialakul egy kis puffadás, amitől hamar elkezd már kerekedni a poci.

Kávéundor
Aki korábban kávézott azzal előfordulhat, hogy az első harmad folyamán egyszercsak megutálja a kávét, még az illatától is rosszul van. A jelenség csak egy pár hétig tart, a második harmadra általában javul a helyzet. Ha a vérnyomásod alacsony, vagy az álmosság miatt szükségét érzed mégis egy kis kávézásnak, akkor érdemes instant kávékkal kísérletezni ebben az időszakban.

Cigiundor
Azok a kismamák, akik korábban dohányoztak a terhesség kezdetén általában megutálják az egészet, sokan még azt sem bírják elviselni, ha a közelükben mások dohányoznak. Ha mégsem így történne, akkor itt a jó alkalom a leszokásra!
A cigiundor valószínűleg hormonális okokból alakul így, ugyanis sok, korábban rendszeresen dohányzó kismama beszámol arról, hogy a szoptatás alatt sem tudott rágyújtani, egyáltalán nem kívánta, mire pedig végetért a szoptatás, addigra már sikerült teljesen leszokni. Várandós életmód, étrend

Lila „odalent”
A terhesség egyik jele, hogy vérbőség alakul ki a nemi szerv környékén, ezért lilás színt ölthet a terület. Ugyanez a vérbőség fokozott nemi étvágyat is okoz 😉

Aranyér
Az aranyér sajnos gyakori velejárója a várandósságnak  Az első harmadban a lelassult emésztés okozza, ezen csak tovább ront, hogy a baba elkezdi nyomni az alsó testtájakat, a vastabletták szedése pedig székrekedést okoz, ami tovább ront a dolgokon. Az ülő munka meg csak még rátesz egy lapáttal. Két dolgot lehet tenni a tünetek javítására: a vérző (ettől nem kell megijedni), viszkető aranyeret Hemorid kenőccsel (vény nélkül gyógyszertárban kapható, terhesség, szoptatás alatt is használható) lehet kenegetni, a székrekedés ellen pedig érdemes abbahagyni a fehér pékáruk fogyasztását, helyettük rostos, teljes kiőrlésű kenyeret, sütit enni, müzlit készíteni, joghurtot inni. Szélsőséges esetben a szilvalekvár vagy 1-1 deci vörösbor is segíthet, a mesterséges hashajtókat ilyenkor kerülni kell.
Sajnos a szülés után sem mindig javul a helyzet, mert amikor a baba kibújik, éppen azt a területet nyomja meg, de a szülés utáni hónapokban általában javulni szokott a helyzet, ha nagyon nem múlik, akkor érdemes orvosnak is látnia.

Fejfájás
A fejfájás terhesség alatt lehet például nyomelemhiánytól (kalcium, magnézium, vas stb.). 1-1 pezsgőtabletta segíthet a problémán.

Émelygés
A szinte állandó napközbeni émelygésen segíthet a gyümölcsös rágó rágcsálása, valamint a gyömbért tartalmazó italok, ételek fogyasztása. Lehet kapni pl. gyömbéres kekszet a nagyobb hipermarketekben vagy bioboltokban. Sokszor az émelygés bizonyos ételek, szagok hatására lép fel. Ilyenkor jó megoldás lehet, ha kerüljük ezeket az ételeket, próbálunk kevésbé fűszeres dolgokat fogyasztani. Nem gond, ha napokig pirítóson élünk, a babának ettől semmi baja nem lesz!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

1 114 Comments

  • ildy

    Reply Reply 2010. december 20. hétfő

    Tisztelt Doktornő!
    Azzal a kérdéssel fordulnánk önhöz,hogy most dec.17-én megbetegedtem a menstruáciom normális de hangulat ingadozás,szagérzékenység ill.puffadás észlelhető nálam!
    Nem vagyok egy hizós tipus de nem egész 1honap alatt kicsit meghiztam!!!
    Párommal már 3éve probálkozunk de sajnos még nem jött össze a baba!!!
    Voltunk orvosnál és azt mondták hogy a spermiumok 95%nem mozog!
    Lehet igy esély hogy most terhes vagyok vagy talán más lehet az oka a velem kapcsolatos hirtelen változásoknak?
    Válaszát mielöbb várom!
    Elöre is köszönöm a segitséget!
    Tisztelettel:Ildikó!

    • Gabi

      Reply Reply 2010. december 27. hétfő

      Ha a menzesz normálisan zajlott, minimális a terhesség esélye. Viszont ha mégis erre gyanakszik, egy tesztet nem árt csinálni.

  • Dömötör Adrienne

    Reply Reply 2010. december 14. kedd

    Tisztelt Doktornő!

    Várandós kismama,vagyok,a múlt héten derült ki a Boldogság!Már kb 1hónapja nagyon szenvedek has és gyomor puffadástól,most már egyértelmű,hogy miért!Kérdésem,az lenne,hogy érdemes e szednem erre,a kényelmetlen helyzetre akár Espumizant,vagy bármit ami enyhítene a gyomromon,és a hasamon!?A másik nagyon rég Szűztea kapszulát eszek,mert az emésztésem,sem az igazi,és állandó aranyeres problémáim vannak,a kapszula pedig rendben tart!Szedhetem e tovább,rendszeresen,vagy árt a picurkának?Válaszát előre is köszönöm!Tisztelettel:Andyka

    • Gabi

      Reply Reply 2010. december 15. szerda

      A puffadásra érdemes kérned valami terhesség során is alkalmazható szert. A szűztea viszont nem egyértelműen alkalmazható terhesség során. Erre mindenképp kérdezz rá a nőgyógyászodnál!

  • Rita

    Reply Reply 2010. december 13. hétfő

    Tisztelt doktorno. A mellnagyobbodas illetve -feszules lehet valami egyebnek is a jele, vagy csakis es kizarolag terhessegnek vagy PMS-nek?

    • Gabi

      Reply Reply 2010. december 15. szerda

      Más hormonális változás is okozhatja.

  • adrienn

    Reply Reply 2010. december 10. péntek

    KEDVES DR NŐ !ÉN ASZT SZERETNÉM MEG KÉRDEZNI HOGY MI A BARÁTOMMAL LASSAN 3OM HETE NEM VOLTUNK EGYÜTT DE ELÖTTE MINDEN BAP TÖBSZÖR IS ÉS PROBÁLKOZTUNK BABÁVAL DE VOLT EGY OLYAN HOGY AMIKOR EGYÜTT VOLTUNK EGYBÖL MEG JÖTT A MENSIM .DE AZ ELÖT VOLTAK OLYAN TÜNEZEIM HOGY ÉMEJEGTEN SOKAT PISILTEN ÉRÖSEBB LET A VIZELET ILATA ÉS A VÁLADÉKNAK IS .ÉS A MOSTANI NAPOKBAN ÉSZRE VETTEM ASZT HOGY ENYHE NYOMST ÉRZEK AZ ALHASI TÁLYÉKOMON ÉS MINT HA KEMÉNYEB LENNE A HASAM OTT.A MELLEIM NEM NÖTEK CSAK EGY KICSIT MINT HA KEMÉNYEBBEK LENÉNEK ÉS ESZTA BARÁTOM IS ÉSZRE VETTE .MEG ÁLANDOAN KEDTELEN VAGYOK SOKAT SIROK APROSÁGOKON ,SOKAT ALSZOM .TERHESÉGI TESZTET NEM VETTEM MÉG .MEDDIG VÁRJAK MÉG?HÁTHA EL MULIK EZEK A TÜNETEK. KÉREM SEGITSEN KÖSZÖNETTEL ADRIENN

    • Gabi

      Reply Reply 2010. december 15. szerda

      Ha terhességre gyanakszol, érdemes tesztet csinálni.

  • uller maria

    Reply Reply 2010. december 06. hétfő

    udvozlom 39 eves vagyok 5 terhesegen es 4 abortuszon tul vagyok tobb mint 3 eve sterillizaltatam vagy is elkotetem magam roviden ismet egy operacioval rekstrualtatam amit sikerult kerdesem utolso menstruaciom nov.11 -en volt az ovulaciom nov.25-en napok ota rossz kozerzet hanyinger alhasi gorcsok szurkalodas erzek fej fajas szagundor alhasi fajdalmak nem jelemzoek menstruacio elott soha se voltak mennyi az esely hogy terhes lehetek

    • Gabi

      Reply Reply 2010. december 15. szerda

      Ha valóban jól sikerült a visszaállító műtét és a menzesze is pontos, rendszeres, van esély a terhességre. Érdemes egy terhességi tesztet csinálni.

  • Gabi

    Reply Reply 2010. december 02. csütörtök

    Kedves Doktorno!!!!!
    Tanacsat szeretnem kerni,h hogyan is enek teherbe…ket eve mar probalkozunk a ferjemmel es meg nm jott ossze!!!mar nagyon szeretnenk egy kisbabat…voltam orvosnal is es azt mondtak semmi bajom…amugy volt egy abortuszom negy evvel ezelott,az volt eletem elso terhessege.vajon ez lehet az oka,h nm tudok teherbe esni?eleg sokat dolgozunk a ferjemmel.mit tehetnek?

    • Vida Agi

      Reply Reply 2010. december 07. kedd

      Érdemes lenne a férjednek is kivizsgáltatni magát, ha nálad semmit sem találtak.

  • Marcsika

    Reply Reply 2010. december 01. szerda

    Tisztelt Dr.Nö!
    Azzal a kérdésel fordulok önhöz hogy a hasamba 3 napja valami mozgást vettem észre. Menszeszem rendesen meg volt söt fogamzás gátlod is szedek. de mostánába sokat szédülök fáj a fejem és a gyomrom is. vasárnap pedik hánytam és szédültem! azt szeretném meg tudni hogy ha terhes vagyok akkor lehet baja a babának a fogamzás gátlotol és ezek a tünetek arra utalnak hogy terhes vagyo? Kérem segitsen

    • Gabi

      Reply Reply 2010. december 01. szerda

      Elég kicsi az esélye a terhességnek. Az első magzatmozgásokat kb. 20. héten lehet érezni, de ekkorra már a kismamák hasa is elég sokat nő. De ha bizonytalan, egy tesztet nem árt csinálni, és ha bebizonyosodik, hogy valóban várandós, a fogamzásgátlót semmiképp ne szedje tovább.

  • viky

    Reply Reply 2010. november 29. hétfő

    helo!
    ÉN 17 ÉVES VAGYOK 16 ÉVESEN VOLT EGY MÉHEN KIVÜLI TERHESÉGEM ÉS ENEK KÖVETKEZTÉBEN KI VETÉK A JOBB OLDALI PETE VEZETÖM,AZOTA MÁR EL TELT 1 ÉV KB5HONAPJA PROBÁLOK TEHERBE ESNI.A MENSZESZEM MIVEL RENCERTELEN NEM TUDOM SZÁMON KÖVETNI APETE ÉRÉST.OKTOBER 15 ÉN VOLT MEG ÖT NAPIG ASZOKÁSOS NAPOKIG. DE MOST NOV.29ÉN MÁR UGY 5 NAPJA ÉMEJGEK FÁJ A FEJEM PUFADOK FÁRADÉKONY VAGYOK INGERÜLTEBB ÉS MÁR FEL SZETEM 1 KGVAJON MOST SIKERÜLT TEHERBE ESNEM? KÉREM SEGITSEN MEG EGY KÉT TANÁCCSAL HOGY KÖNYEBBEN TEHERBE ESEK HA MOSTNEM VAGYOK AZ .KÉREM SEKITSEN MERT NEM BIRJA MÁR SOKÁIG A LELKEM ÉS A TESTEM SE A SOK CSALODÁST.
    Köszönettel:P.Viktória
    kérem minél elöbbi válaszát
    SÜRGÖS NAGYON!!!!!!!!!!

    • Gabi

      Reply Reply 2010. december 01. szerda

      Ha október 15 után nem jelentkezett menzeszed, érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet! A rendszertelen menzesz lehet azért, mert kivették az egyik petevezetőt, így nehezebben jöhet össze a terhesség is.

  • Tomi

    Reply Reply 2010. november 28. vasárnap

    Szia!
    Lenne egy kérdésem.
    Nagyon izgulunk,hogy terhességről van-e szó.
    A páromnak megjött október 23-28 között a havija.
    Ezek után többször együtt voltunk megszakítással.(Mint az előző hónapokban.)

    4-5 napja,egymás után is kétszer,este keveset hányt.
    Emellett nagyon érzékeny az elmúlt pár napban.(Sírás..rossz,kedv)

    Lehet ez a terhesség jele,vagy ilyen korán még nem jelentkezik?

    Előre köszönöm a megtisztelő választ!

    • Gabi

      Reply Reply 2010. december 01. szerda

      A megszakításos védekezésnél kb. 5% a teherbeesés esélye. Ha egy pár egy éven át is csak így védekezik, ez a szám 35%-ra növekszik. Tehát van némi esély a terhességre. De ez a hányás és ingerlékenység nem utal erre egyértelműen. Viszont ha október 23 óta (tehát több, mint egy hónapja) nem jött meg, érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet.

      • Tomi

        Reply Reply 2010. december 01. szerda

        Csináltunk November 28-án egy tesztet,ami negatív lett.
        Viszont a havija még mindig nem jött meg.

        Mit lehet tenni ebben az esetben még?

  • reni

    Reply Reply 2010. november 27. szombat

    kedves doktorno!5 napja van barnas-rozsaszines huvejvaladekom es viszket is.8 napja voltunk egyutt a parommal, megszakitassal.lehetnek a terhesseg elojelei?en cukorbeteg vagyok, tehat elmeletileg nem esem konnyen teherbe, de aggodom.

    • Gabi

      Reply Reply 2010. december 01. szerda

      A váladék és a viszketés inkább valamilyen fertőzésre, gyulladásra vagy gombára utal. Érdemes kivizsgáltatni.

  • Kata

    Reply Reply 2010. november 25. csütörtök

    Tiszteletem.Válaszokat szertnék a következő helyzetre. okt. 19-en voltam utoljára beteg. Novemberben még nem jött meg. November 23-án csináltam egy teszte, az negativ lett. Számolásaim alapján, ha terhes lennék 4-hetes már lennem kell. Amugy óvszerrel védekezünk a férjemmel minden alkalommal. Ennek ellenére lehetek terhes, vagy még később csináljak tesztet? Vagy más bajom lehet? Amugy már egy hete azt érzem, hogy állandóan pisilnem kell. Dokihoz nem tudok elmenni, mert külföldön vagyok. Köszönöm a válaszokat.

    • Gabi

      Reply Reply 2010. december 01. szerda

      Ha azóta sem jött meg, érdemes a tesztet megismételni, főleg, ha egyébként pontosan szokott megjönni. Óvszer mellett, ha időben felkerült, nem szakadt el, nem lyukadt ki, nem csúszott le, akkor is van kb. 1% esély a terhességre.

  • Cat

    Reply Reply 2010. november 25. csütörtök

    Sziasztok!
    Kb. 1,5 hónapja voltam együtt a barátommal, és nem védekeztünk. Fel sem merült bennem, hogy esetlegesen terhes lehetnék, mert megszakítással ment. Viszont rá kb. 2 hétre elkezdtem émelyegni, és azóta is folyamatosan. Illetve rengeteget eszek, és nagyon sok édességet, amit nem igazán szeretek. Nem is én figyeltem fel erre először, hanem a környezetem, és ennek hatására gondolkodtam el rajta, így csináltam egy tesztet, ami negatív lett. Illetve menstruáltam is azóta. Arra lennék kíváncsi, hogy attól még lehetek-e terhes, vagy mik okozhatják még a terhességi tüneteket.
    Előre is köszönöm a választ!

    • Gabi

      Reply Reply 2010. november 27. szombat

      Ha a menzeszed megszokott módon zajlott, ideje, mennyisége, színe, állaga is normális volt, kicsi az esély a terhességre. Kivéve, ha utána is voltatok együtt csak megszakítással.

  • peti

    Reply Reply 2010. november 23. kedd

    Üdv!
    a meses előtt 1nappal voltunk együtt a bnőmmel és elmentem benne. folyamatosan szedi a fogamzásgátlót csak épp az egy hetes gyógyszernélküli szünetben történt a dolog. a havi megjött neki másnap,bár azt mondta h hol vérzett hol nem, igaz h a hónap közepén szedett antibiotikumot is. kb mennyi esély van rá h terhes lett?

    • Gabi

      Reply Reply 2010. november 25. csütörtök

      Ha rendszeresen szedi a fogamzásgátlót, az a 7 napos gyógyszermentes időszakban is véd a terhesség ellen.

  • Kiss Ildikó

    Reply Reply 2010. november 21. vasárnap

    Tisztelt Doktornő!

    Óriási problémával állok szemben.Egy hónapja késik a menstruációm.Rettegek attól,hogy terhes lehetek.Szeptember 16. óta külföldön élek, azóta itt nem éltem nemi életet és a fog.gátló tabletta szedését is abba hagytam.Azután egyszer megjött a mensesem,de most kimaradt egy hónap.6 terhességi tesztet csináltam,mind negatív lett.Létezhet,hogy terhes vagyok,vagy csak a hormonjaim zavarodtak össze a kinti élet,a stressz,és a gyógyszer mellőzése miatt??Itt nem egyszerű nekem orvoshoz menni,ezért kérem mihamarabbi segítségét.
    Tisztelettel:Ildikó

  • Klaudia

    Reply Reply 2010. november 21. vasárnap

    azt szeretném kérdezni hogy már 10 napja nem betegedtem meg most mit tegyek el menyek orvoshoz vagy várjak vele?

    • Gabi

      Reply Reply 2010. november 24. szerda

      Ha már 10 napja késik a menzeszed, érdemes lenne csinálnod egy terhességi tesztet! Elég utána orvoshoz menni.

  • Zsuzsa

    Reply Reply 2010. november 21. vasárnap

    Tisztelt Doktornő!

    7 hetes terhes vagyok, komoly hányinger gyötör,szinte egész nap. Minden ételtől undorodom, ami miatt nem aggódom,mert tudom,hogy ezek a terhesség velejárói, viszont már negyedik este van ma,hogy egyszer csak elkezdek fázni és hőemelkedésem lesz 37,3. Az lenne a kérdésem,hogy ez is lehet a terhesség tünete, vagy ezt valami más okozza (bár semmilyen megfázásos tünetem nincs, és semmim nem fáj…)

    Válaszát előre is köszönöm!

    • Gabi

      Reply Reply 2010. november 25. csütörtök

      Lehet a megfázás első tünete is. Ha még továbbra is jelentkezik, érdemes elmenni háziorvoshoz.

  • Nicole

    Reply Reply 2010. november 19. péntek

    Tisztelt Dok.nő!

    4 hetes terhes vagyok a jövőhéten 5 leszek kedden megyek először dokihoz ,most külföldön vagyok ezért csak a legszükségesebb vizsgálatot végeztetem el,majd Magyarországon a többit.
    Azt szeretném kérdezni,hogy milyen vitaminokat szedjek,Folio Fortet szedek (magzatvédő)a Q10 nekem nagyon jó volt,de nem merem szedni,nehogy a babának valami baja legyen,35 leszek decemberben az első babát várjuk.
    Viszket a bőröm is mit tegyek ellene ?
    Zöldséget,gyümölcsöt eszem mindennap,de amellett úgy érzem több kellene,mert nincs annyi energiám,mint korábban.
    Várom válaszát!
    Előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      Reply Reply 2010. november 19. péntek

      A viszketés normális terhességi tünet, ha nincsenek kiütéseid, akkor nem kell vele foglalkozni (körömvirág balzsammal vagy terhességi olajjal lehet kenegetni, ahol viszket).
      Magzatvédő vitamint kell szedni másra nincs szükség, csak ha külön orvosi utasítás van rá.

      • Mészáros Edit

        Reply Reply 2010. november 21. vasárnap

        Szeretném megtudni, hogy szokott az alhasam görcsölgetni nem hosszan de akkor is ez nem baj? Meg jelentkezett gombás fertőzésem és ezt nem lehet sehogy kezelni 12. hétig?
        meg 6 hetesen 21mm a petezsák az jó? mikor derül ki hogy ikrek e?

        Köszi Edit

        • Gabi

          Reply Reply 2010. november 25. csütörtök

          A kis alhasi görcs lehet normális. A gombás fertőzéssel viszont érdemes megkeresni a nőgyógyászt, 6 hétig ne várj vele! A 21 mm-es petezsák 6 hetesen teljesen jó.

  • Gabriella

    Reply Reply 2010. november 19. péntek

    Sziasztok!!
    Fogamzásgátlót szedek meg is jött a mensim de késett és rádásul egy napig se volt meg rendesen Pedig 1 hétig mindig menstruálok.Vajon terhes lettem???

    • Gabi

      Reply Reply 2010. november 22. hétfő

      Érdemes egy terhességi tesztet csinálni, de az is lehetséges, hogy a hosszabb ideje folyamatosan szedett fogamzásgátló okozza ezt. Lehet, hogy szünetet kellene tartani a szedésben, vagy más tablettára kellene váltani. Viszont ezt mindenképp nőgyógyásszal egyeztesd!

  • Titi

    Reply Reply 2010. november 19. péntek

    Tiztelt Doktornő!A párommal eggyütt voltunk november 12-16-áig védekezés nélkül! A mellem feszül,állandóan éhes vagyok,gyakori pisilés is megvan,folyik a nyálam,gyakorta van hangulatváltozásom!Lehetek terhes??A menzeszemnek november 29én kellene megjönnie!Válaszát előre is köszönöm.

  • vica

    Reply Reply 2010. november 17. szerda

    Én azt szerteném mondani hogy október 6-án jött meg utoljára és okt.31 én voltam a barátommal,de nem élvezett el.És most novemberbe még nemjött meg.Csináltam tesztet,de negativ lett mid a kettő.Eggyiket nov.11 én csináltam a másikat meg nov.16.mi lehet a bajom.terhesség vagy valami más?
    Előre is köszönöm a válaszát!!!

  • vikica

    Reply Reply 2010. november 15. hétfő

    Szia!

    Nekem az lenne a kérdésem hogy megjött rendesen de csak 1 napot volt meg,utána barna folyásom volt.egy hétre rá vettem tesztet 2 csíkot mutatott de nagyon halvány volt.egy hétre rá vettem még egyet az már semmit nem mutatott.akkor most terhes lehetek vagy nem?

    • Gabi

      Reply Reply 2010. november 16. kedd

      A pozitív teszt ritkán téved, ha csak halványan is, de 2 csíkot mutatott, akkor 99%, hogy terhességről van szó.

  • baba05

    Reply Reply 2010. november 10. szerda

    kérlek segítsetek

    15 éves vagyok lefeküdtem a 18 éves barátommal és nem vette ki.nem védekeztünk.
    utoljára okt.15én jött meg a menstruáciom.és most hányingerem van fáj a fejem, sokszor „aludhatnékom” van. de szűz voltam attól még lehetek terhes??első alkalommal??

    • Gabi

      Reply Reply 2010. november 11. csütörtök

      Igen, sajnos első alkalommal is teherbe lehet esni. Érdemes lenne csinálnod egy terhességi tesztet.

  • Zoli

    Reply Reply 2010. november 09. kedd

    Kedves doktornő!

    Az lenne még a kérdésem,állítólag November 4 megjött neki,de ezt méregből mondta nekem,mert nem veteti el a gyereket,létezik az ha meg jött neki hogy terhes lehet ennek ellenér is?
    köszönöm válaszát.

  • Morcica

    Reply Reply 2010. november 07. vasárnap

    Kedves Doktornő!

    Megint egy kérdéssel fordulok önhöz! Ön szerint mi baj lehet? A mensim utoljára szeptember 25én ért véget azóta nincs. A párommal Október 31én voltunk úgy együtt.
    Szerinte mi lehet?

    Válaszát előre is köszönöm 🙂

    • Gabi

      Reply Reply 2010. november 11. csütörtök

      Ha védekezés nélkül voltak együtt, akkor lehetséges, hogy terhes. Érdemes lenne csinálni egy terhességi tesztet.

  • ancsika

    Reply Reply 2010. november 06. szombat

    Sziasztok.Nekem nagyon fontos lenne ha válaszolnátok.Az lenne a kérdésem,hogy ha esetleg a mellem nem fáj,de a petefészkem majd leszakad,alig tudok menni,az esetlg utalhat e a terhességre.Már nagyon régóta próbálkozunk,de nem merem magam beleélni,csak most olyan furcsán érzem magam.

    • Gabi

      Reply Reply 2010. november 10. szerda

      Utalhat, de a nagyon erős fájdalom lehet a méhen kívüli terhesség jele is, így ha nem múlik, érdemes orvoshoz fordulni!

  • Évi

    Reply Reply 2010. november 06. szombat

    Szia.A kérdésem az lenne,hogy terhesseg vége felé normális e,hogy kézfejemen és lábfejemen a börömön kis hólyagok jonnek elo viszketés hatására.Ez most börallergia lehet?Csak sajnos senki nem tudja megmondani mitol lehet.Börorvos sem.Eredményeim mind jó.Vizelet,vér,torlet.Sajnos preeklampszia miatt kórházban is kezeltek,lehet esetleg ettol?Kórházban sem kaphattam el semmitol ezt a szornyu viszketest,mert még itthon kezdodott,jóval elotte.El vagyok keseredve,mert hiába kenyegetem,nem segít semmi,és még egy hónap hátra van a szulésig.Sajnos éjszaka a legrosszabb,annyira viszket,hogy már aludni sem tudok tole.Van esetleg vmi megoldás erre?Vagy viseljem el míg meg nem szuletik a baba,és utána elmúlik?Válaszodat elore is nagyon koszonom.

    • Vida Agi

      Reply Reply 2010. november 17. szerda

      Semmiképpen nem normális, ha ennyire viszketsz és kiütéseid vannak, mindenképpen utána kell járni mitől lehet. A viszketést enyhítheti a körömvirág balzsam, de az okoknak utána kell járni (belgyógyászat, allergológia stb.)

  • Zoli

    Reply Reply 2010. november 04. csütörtök

    Szia!
    Kedves doktornő!Párommal nem védekeztünk,szeptember 18 és 26-án sem,27-én megjött neki közölte felettébb gyanús hogy ilyen korán több nappal előbb jött meg,október 2-án már együtt voltunk nem védekeztünk az egész hónapban sem,november 1-én még nem volt meg neki meg a menszesze,ez friss kapcsolat kezdete volt,soha nem szedett gyógyszert,már van két gyermeke,és könnyen teherbe esik ezt közölte velem.Szeretném meg tudni terhese,válaszát várom,sürgős!Köszönöm előre is.

    Válasz:
    Ha szeptember 27. óta nem jött meg, érdemes lenne csinálnia egy tesztet. Ha többször is védekezés nélkül voltak együtt, elég nagy a valószínűsége, hogy babát vár.

  • ági

    Reply Reply 2010. november 03. szerda

    szia már kb 1hete fáj a hasam szédülök és hányingerem is van lehetek e terhes?

    Válasz: Ezek a tünetek nem utalnak egyértelműen terhességre. Ha már a menzeszed is késik, érdemes egy terhességi tesztet csinálni.

  • Anna

    Reply Reply 2010. október 30. szombat

    5hetes kismama vagyok, ez az első terhességem. Nem terveztük de megtartjuk. Eleinte gyenge görcseim voltak most már nagyon erősek és az ájulás környékez. Ez normális tünetek?

    Válasz: Ebben az esetben én újra megkeresném a nőgyógyászt.

  • Anna

    Reply Reply 2010. október 30. szombat

    5hetes kismama vagyok. Ez az első terhességem. Az normális ha görcsölök? Előfordul hogy, annyira görcsölök hogy, nem birok lábon állni. A rosszullétekről nem is beszélve, egyre sűrűben vesz elő és akkor azonnal le kell hogy üljek.
    A görcsökre azt mondta az orvos hogy normális, de akkor még nem is volt ilyen erős és a rosszullét sem volt jelen. A párommal nem terveztük, de szeretnénk ezt a babát.

    Válasz: A nagyon erős görcsök nem lehetnek normálisak, a vetélés gyakori kísérője az erős görcs. De ha az ultrahangon is mindent rendben talált az orvos, vérzés sem jelentkezett, akkor lehet, hogy tényleg nincs miért aggódni. A szédülés viszont gyakori kísérője a várandósságnak.

  • lena

    Reply Reply 2010. október 29. péntek

    Kedves Doktorno!

    Elegge bonyolult a helyzetem, viszont meg kell kerdeznem valakit, mert vartam hogy konyebb lessz es el mulik, de egyre rosszabbul erzem magam. 7 hetes es 5 napos terhes vagyok es nagyon puffadok (lattam hogy az Espumisant ajanlta masnak) es rengeteget bofogok. Nem csak ezzel bajolok, hanem a hanyingerrel is, reggeltol estig, estetol reggelig, egyfolytaban hanyingerem van, oklendezek, ha eszem az a baj, ha nem eszem az a baj, ha iszom akkor az, ha viszont nem akkor meg az a baj, egy vadaszkutya el bujhat mellettem amilyen erzekeny a szaglasom es mindentol rosszul vagyok. Ami talan szamit, hogy Heliko bakteriumot allapitottak meg a gyomromban es nem tudtam veglegesen ki kezeltetni magam.
    Remelem van valami javaslata a szamomra. Valaszat elore is koszonom.

    Udvozlettel: Lena

    Válasz:Hányingerre igyál gyömbérteát, egyél gyömbéres sütit vagy kekszet, puffadásra az Espumisan szedhető.

  • Kinga

    Reply Reply 2010. október 29. péntek

    Szia Ági!
    A barátommal együtt voltam a menues 5 napján. Az aktus előtt kb. 2 órával Pharmatex kúpot tettem fel, és még óvszerrel is védekeztünk, ami sajnos elszakadt. Ez így azért megbízható?
    Mekkora az esély a terhességre? Mikor vegyek először tesztet?
    Köszi a választ.

    Válasz: A Pharmatex kúp betegtájékoztatójában az szerepel, hogy 4 órán át biztosít védelmet, így a terhesség esélye minimális. Max. 1%.

  • Angelika

    Reply Reply 2010. október 27. szerda

    Sziasztok!
    Nagyon aggódom!Augusztus 15-én voltam egy fiúval, nem védekeztünk, de időben kihúzta!Aug. 19-én megjött egy picivel elöbb, szeptemberben 1 hetet késett, de megjött és rendesen volt menzeszem!októberben ismét késett 3 napot, de akkor megint normális volt!nincsen semmi tünetem, nem szoktam rosszul lenni semmim nem fáj!Előtte majdnem mindig napra pontosan megjött!De mégis félek egy kicsit h nem vagyok e terhes?
    Kérlek válaszolj!Köszönöm!

    Válasz:
    Megszakításos védekezésnél kb. 5% a terhesség kockázata. De ha azóta már 3x is megszokott módon zajló menzeszed volt, kicsi az esélye, hogy terhes légy. Ha mégis bizonytalan vagy, egy tesztet azért nem árt csinálni.

  • julcsi

    Reply Reply 2010. október 26. kedd

    intimed teszt volt. azt irja a papirjan,h 40 mp utan már lathato az eredmeny, de 5 percet varjak vele. vartam. azota vettem meg egyet az is negativ lett 5 perc utan is.
    szal 2 negativ intimedes tesztem van 1,5 honappal az eset utan.
    megbizhato ez a fajta teszt? ennyi ido utan mar mutatna biztos a terhesseget, igaz?

  • denisza

    Reply Reply 2010. október 26. kedd

    sziasztok szeptember 19 en menstrualtam de ma mar oktober 26 van es meg nem jott meg de semmilyen tunetem nincs mi lehet nem tudom

  • maci

    Reply Reply 2010. október 24. vasárnap

    Az a kérdésem,h szeptember 13án megjött mit mindig egy idöben 5 napig tart,aztán 1 felfázástól picit véreztem 27-én.most október 24-e van és még nem jött meg,hozzá teszem majdnem minden nap párommal együtt vagyok vádekezes nélkül.Lehetséges,hogy terhes vagyok??kérem valaki irjon!!!

    Válasz: Igen, lehetséges. Ha még azóta sem jött meg, és még nem csinált tesztet, mindenképp érdemes lenne tesztelni.

  • vera

    Reply Reply 2010. október 23. szombat

    Tisztelt Doktornő!

    Terhességem 7. hetében járok. Ez az 5. terhességem. Egy vetélés után következett egy élve születés, majd ismét 2 vetélés. Nem várt terhesség ez, és sajnos csak most küldtek el minket a párunkkal immunológiára és genetikára, aminek az eredményét nem tudjuk még.
    Sajnos 2 nappal ezelőtt rózsaszínes, világos barnás folyást észleltem. Rögtön elmentem orvoshoz, aki ultrahangot készített. Ez volt az első ultrahang. Megállapította az élő terhességet, és mellette egy 4*2 mm-es haematóma csíkot a belső méhszáj mögött. Az embrió 52 mm. Kaptam gyógyszereket. Az interneten utánanéztem dolgoknak,olvastam, hogy ez felszívódhat. Az orvos azt mondta, ez fenyegető korai vetélés jele. Ismét.Nagyon meg vagyok ijedve. Kérdésem, hogy mivel nagyobb a haematóma, mint a baba nagyobb-e az esélye a vetélésnek, illetve a vérömleny elhelyezkedése rosszabbá teszi az állapotomat? A doki azt mondta, hogy sokat pihenjek. Fekszem, de amint felkelek, halvány folyásom van. Akkor ez állandó fekvést jelent? És meddig?
    Válaszát előre is köszönöm

    Válasz: Sajnos 2 vetélés után előfordulhat ismétlődő vetélés, de ennek ellenére nem kell aggódni, feküdni kell, ameddig jobb nem lesz az állapotod, gyakran ez csak néhány hét fekvést jelent, de ha elmúlik a folyás és nem kezd el nyílni a méhszáj, akkor legkésőbb a második harmadtól már nincs szükség a fekvésre.

  • julcsi

    Reply Reply 2010. október 20. szerda

    jo napot!
    ma vettem tesztet és azt mutatta, h nem vagyok terhes (csak kontroll csik jelent meg). de megis felek, mert 5 percet vártam csak (annyi volt a tajekoztaton, de itt 10-15ot olvastam az egyik cikkben).
    így is biztosan negativ? 1,5 honapja fekudtunk le a baratommal.

    Válasz:
    Teszt típusától függ, hogy hány perc után kell kimutatnia az eredményt. Ha a másfél hónap során a menzesz is megszokott módon, mennyiségben és pontosan jelentkezett, 99%, hogy nem terhes.

  • csenge

    Reply Reply 2010. október 20. szerda

    1 eve veszitettem 5-6 hetesen. most 2 honapja ujra probalkozunk kb 1x 2x hetente, es meg nem maradtam terhes.lehetseges hogy tobbet nem is maradhatok.

  • csenge

    Reply Reply 2010. október 20. szerda

    1 eve veszitettem 5-6 hetesen.2 honapja ujra probalkoztunk hetente 1x vagy 2x es meg nem maradtam terhesen.lehetseges hogy nem is maradok tobbet?

    Válasz:
    Mivel már voltál terhes, nincs okod azt hinni, hogy többé nem sikerül. 2 hónap próbálkozás után még nem szabad elkeseredni. Ha esetleg 6 hónap után sem sikerül, érdemes kivizsgáltatni magatokat.

  • ajajj

    Reply Reply 2010. október 19. kedd

    Tisztelt Doktornő!

    Köszönöm a választ, viszont lenne még kérdésem.
    Szóval attól még, hogy aug. 5én jött meg a menzeszem, és 26án voltunk együtt a párommal lehetek terhes annak ellenére is,hogy akkor valószínűleg nem volt peteérésem? (és h azóta 2x menstruáltam?)

    Válasz: Ilyen előzményekkel, kizárt, hogy terhes lettél akkor.

  • linaa

    Reply Reply 2010. október 19. kedd

    kérlek segítseteek.!!
    nem rég együtt woltam a barátommal.nem wédekeztünk,de időben kihuta.azóta állandoan csak eszek meg iszok.mostanában állandi hasmenés és * pisilhetnékem *wan.hányinger és szédülés is előfordult már.a melleim észrewehetően nőttek és láccanak a hasam és amellem környékén az ugymond * hizáscsíkok. *lehetek terhees:|??mennyi a walószínűsége.kérlek segítseteek előre is köszönöm.:]

    Válasz: Megszakításos védekezésnél kb. 5% a teherbeesés kockázata. Ha már késik a menzeszed, mindenképp csinálj tesztet!

  • ajajj

    Reply Reply 2010. október 19. kedd

    Kedves Doktornő!

    Szedem fogamzásgátlót már évek óta, azonban nyáron megesett, hogy a bevétel után 1-2 órával hánytam…és pár nappal később együtt voltunk a barátommal. Aug. 5-én volt a menzeszem első napja és aug. 26-án voltunk együtt. A gyógyszer miatt 28 napos a ciklusom.
    Azóta is megjött a vérzésem, de hallottam olyat, hogy ettől még lehetek terhes, ezért aggódom.
    Tünetem nincs, nem veszek észre hízást magamon, bár a barátom szerint nőtt egy kicsit a mellem, nincs hányingerem sem… Az orrom kétszer vérzett az utóbbi napokban, de meg vagyok fázva, és ez szerintem amiatt volt.
    Ha terhes lennék ennyi idő után már lenne tünete/hízás, igaz?

    Válasz: A tünetek hiánya nem zárja ki a terhességet, ezek ugyanis nem jelentkeznek egyformán mindenkinél, ahogy észrevehető hízás sem feltétlen jelentkezik 2 hónap alatt. Viszont a hányás előtt a tabletta egy része felszívódhatott, és a következő napokban is folytatta a szedést, így nem feltétlen csökkent a fogamzásgátló hatás. Ha mégis terhességre gyanakszik, egy tesztet nem árt elvégezni.

  • Noemi

    Reply Reply 2010. október 06. szerda

    Kedves Agi! Azt szeretnem toled kerdezni, hogy mennyire normalis vagy szokvanyos terhesseg alatt a hidegrazas. Masodik kisbabankat varjuk es most vagyok 10 hetes, de mar az 5.-ik hettol kezdve estenkent ram jon a hidegrazas. Feloltozve szoktam elaludni es majd valamikor ejjel kezdem el erezni, hogy most mar nem fazok es tul sok a ruha rajtam. A 8.-ik heten kezdtem el Utrogest hormon potlo tablettat szedni. Az orvosom szerint alacsony a progreszteron hormon szintem (a hidegrazast akkor meg nem emlitettem neki). A mehlepeny tul kozel van a mehszajhoz es azert is javasolta a hormon szedeset, hogy ez talan segit abban is, hogy elmozduljon a mehlepeny. Szerinted ez normalis ez az esti hidegrazas, lazam nincsen es semmi tunetem se (mar kb 5 hete tart es minden este). Lehet, hogy valamilyen mas hormon okozza? Estenkent meg egyszer szoptatom a 17 honapos kisfiunkat. Az is lehet, hogy a szoptatas okozza?

    Válasz: Valószínűleg a hormonprobléma okozza a hidegrázást, illetve a terhesség gyakran okoz este fokozott fáradtságérzést, ami pedig hidegrázással járhat, tehát ez sima terhességi tünet is lehet.

  • juu

    Reply Reply 2010. október 05. kedd

    sziasztok!
    azzal a kérdéssel fordulok hozzatok h a mensesem után egy nappal lefeküdtem a barátommal s kiszakadt a gumi de későn vette eszre és mar egyszer volt úgy h a mensesem után egy nappal lefeküdtem vele és nem is védekeztünk, akkor megjött rendesen a mensesem 28 napra(amúgy a mensesem elég rendszertelen)és most idegesít hogy terhes vagyok e?
    előre is köszönöm!

    Válasz: Ha rendszertelen a menzeszed, akkor az is nehezen kiszámítható, mikor van a peteérésed. Hogy legutóbb nem lettél terhes, lehet, hogy csak szerencse. Nem lehet most sem 100%-osan kijelenteni, hogy nem vagy terhes. Sajnos lehetséges, bár így a ciklus elején (6-7. nap) még azért kisebb az esélye, mint középidőben, 14. nap környékén.

  • S.Nóri

    Reply Reply 2010. október 04. hétfő

    Sziasztok!
    Babát tervezünk a férjemmel. Nem túl régen próbálkozunk. Peteérésemkor többször is együtt voltunk. A menszeszemnek kb. egy hét múlva kellene megjönnie (remélme nem fog)
    Kb. 3 napja (a peteérés után kb. 1 hétttel) fájdogál a hasam, fel vagyok fújjódva Úgy érzem, hogy bármelyik pillanatban megjöhet. 🙁 A fájdalom kisugárzik a nagyajkakba is.
    Utalhat babára (beágyazódásra) vagy hamarabb várhatom? 🙁
    Előre is köszönöm szépen a választ!
    Nóri

    Válasz:
    Ezek a tünetek utalhatnak a menzeszre és terhességre egyaránt. Drukkolok!

  • Kiscicus

    Reply Reply 2010. október 03. vasárnap

    kedves doktorno hat en 1 hete voltam a paromal es belem engete 2 szer is az egeszet hat a hasam az fajni kezdet 1 ideje 1 kis fejfajasom is es neha szedulok is de rengeteget eszem es neha meg hanyingerem is van egyes szagoktol es etelektol jah es esszaka fojton eszem terhes lehetek?vagy nem segitsen kerem

    VálaszEzek a tünetek még nem lehetnek jelen, mert bármilyen terhességi tünet csak a beágyazódás után (az együttlét utáni 7.-10. nap) jelentkezhet. De ha együtt voltatok és nem védekeztetek, akkor lehetsz terhes természetesen. Ha már legalább 12. nap eltelt az együttlét óta, csinálj terhességi tesztet és kiderül.

  • szöszi

    Reply Reply 2010. október 01. péntek

    Szia. A kérdésem csak annyi, hogy kedden kellene megjönni-e és ma voltam együtt a férjemmel és utána olyan erős görcseim voltak kb. 10 percig, mint amikor a lányomat szültem. Ilyen még nem volt. Ez utalhat terhességre? Már régóta próbálkozunk.
    A választ előre is köszi.

    Válasz: Ha sikerült is teherbe esni, ez az erős görcs nem lehetett amiatt.

  • Erika

    Reply Reply 2010. szeptember 28. kedd

    Az lenne a kérdésem, hogy most amikor megjött akkor csak barnás egy kicsit véres dolog volt nem olyan mint mindig, és 6 napig tartott. De inkább barnás volt. Ez akkor normális vérzésnek lehet mondani? Tesztet csináltam, de negativ lett.
    A választ előre is köszönöm.

    Válasz: Ha 6 napig tartott, akkor igen.

  • Kiscsillag

    Reply Reply 2010. szeptember 26. vasárnap

    Szép napot!

    nekem inkább egy utólagos kérdésem van, aug. elején még megjött, most szeptemberben azonban nem, két tesztet is csináltam, orvos is megállapította h terhes vagyok. Amint viszont nem értek, az hogy hogy lehetek 8 hetes terhes, ha a 8 hét pont ez előző menstruációm idejére esik?????

    Válasz:
    Ez így normális! A terhességet az utolsó menzesz első napjától számolják, így jön ki a 40 hét. Valójában azonban a terhesség kb. 2 héttel fiatalabb, vagyis számítás szerint, ha pont középidőben, 14. napon fogan a baba, akkor abban a pillanatban már 2 hetesnek számít. Teljesen jó az orvos számítása!

Leave A Response

* Denotes Required Field