Kellemetlen terhességi tünetek: orrvérzés, orrdugulás

Az orrdugulás általában azért jelentkezik a terhesség alatt, mert az orrnyálkahártyába több vér jut, ezért megduzzad a nyálkahártya, Te pedig nem kapsz levegőt. Ha emellé orrvérzés is társul, még rosszabb a helyzet.

Kellemetlen terhességi tünetek: orrvérzés, orrdugulásAz orrvérzés inkább a téli hónapokban szokott kialakulni, amikor a fűtés miatt egyébként is jobban kiszárad az orrnyálkahártya. Nem szabad orrcseppet használni és gyógyszert szedni rá! Párologtatással és C-vitamin szedésével segíthetünk a tüneteken.

Az orrvérzés teljesen ártalmatlan terhességi tünet, de súlyosbodhat terhességi magas vérnyomás esetén. Ha már a terhesség vége felé járunk és egyre gyakrabbi orrvérzést tapasztalunk, érdemes beszámolni róla orvosunknak is.

Az orrdugulást terhesség alatt az öszrogén okozza, emiatt duzzadnak meg az orr nyálkahártyái, és emiatt jelentkezhet köhögés is. A legjobb megoldás a duzzanat csökkentésére az orrcsepp, de a terhesség alatt nem szerencsés a hagyományos orrcseppek (pl. Nasivin) használata, helyett érdemesebb homeopátiás orrcseppet használni: az Euphorbium nevű orrcsepp csak homeopátiás összetevőket tartalmaz, így biztosan nem károsítja a babát. Megtisztítja az orrnyálkahártyát a rászáradt váladéktól és megakadályozza a kiszáradást is, ezáltal elkerülhető az orrvérzés.

Jó megoldás lehet a tünetek enyhítésére a kamillás gőzölés is, de terhesség alatt nem tiltott az infralámpa és a Bioptron lámpa használata sem.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

78 Comments

Comment navigation

 • Betti

  Reply Reply 2018. március 21. szerda

  Sziasztok! Első trimeszterben kezdődött az orrdugulásom,amely allergiás eredetű volt ès vègül arcüreggyulladásba sùlyosbodott. Semmiféle recept nèlkül kapható spray,ital,eljárás nem segìtett.Vègül antibiotikumot kaptam a gyulladásra ès a fül-orr gègèsz tartós akupunktúrás tűket tett a fülembe a dugulás ellen.Az allergia nem mùlt el,de a dugulás igen, annyira, hogy tudok aludni ès elviselhetőek lettek a napjaim. Mindezt azért ìrtam le, mert tudom milyen rossz az orrdugulás,nehèz ès kètsègbe ejtő, ès talán másnak is segít ez a mòdszer. Nekem 3ezer Ft-ba került. A tűket havonta egyszer kell cserélni. Jobbulást!

 • linda

  Reply Reply 2016. május 19. csütörtök

  Kedves Ágnes!

  Az a kérdésem lenne mára vagyok ki írva és párnapja nagyon erősen vérzik az orrom eddig is vérzett napi szinten de nem ennyire és mellette a lábaim begörcsölnek és zsibbadt a testem szinte mindenhol ezek mitől lehetnek?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. május 22. vasárnap

   Ez vizesedéstől van, ha eddig nem volt ilyen tüneted, mindenképpen fordulj mihamarabb orvoshoz!

 • Tami

  Reply Reply 2016. március 07. hétfő

  Kedves Ágnes!

  13 hetes terhes vagyok és sajnos minden nap vérzik az orrom elég erősen de nem túl sok ideig. Voltam orvoshoz, a ki vérvizsgálatot javasolt. A vérvizsgálat eredménye nem utalt semmi problémára. A szobánk levegője száraz, de szoktam sósvizet párologtatni, a mi nem tudom ha elég. Ha a vérben nincs gond tarthatok még esetleg valamitől? Vissza kéne mennem újra az orvoshoz?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. március 27. vasárnap

   Vegyél párologtatót a szobába, az biztosan segít, hogy ne legyen száraz a levegőt. A babának is kelleni fog majd később, tehát megéri.

Comment navigation

Leave A Response

* Denotes Required Field