Pozitív lett a terhességi teszt?

Jópár tévhit terjeng azügyben, hogy mikor érdemes megcsinálni a terhességi tesztet és, hogy honnan tudhatod, hogy tényleg pozitív lett. Ezeket szeretném most eloszlatni.

Pozitív lett a terhességi teszt?Először is: tesztelni legkorábban a -várhatóan elmaradó- menstruáció előtt maximum 2 nappal érdemes. Hiába gondolod úgy, hogy tudod, mikor fogant a baba, hiába érzed úgy, hogy te már biztosan terhes vagy, a HCG hormon csak a beágyazódás után kezd el olyan mértékben termelődni, hogy a teszt ki tudja mutatni.

Ha nem lett pozitív a teszt elsőre, akkor sincsen semmi gond. Ha nem jön meg a menstruációd 2-3 nap múlva próbálkozz megint.

Tesztelni mindig a reggeli első vizeletből érdemes, ilyenkor a legnagyobb a HCG koncentráció a vizeletben. Ha napközben teszteltél és negatív lett, attól még másnap reggel lehet, hogy pozitív lesz a teszted.

Ha nem jelenik meg azonnal a két csík a teszten csak néhány perc múlva (akár 10-15 perc is eltelhet!) vagy csak nagyon halovány, attól még terhes vagy. Tévesen pozitív eredmény nincs.

Így néz ki egy pozitív teszt, ha két csíkkal jelzi az eredményt:

És így néz ki a Clearblue teszt, amikor pozitív lesz:

Ha a teszt pozitívat jelzett, de 1-2 nap után barnás folyás jelentkezik vagy vérzés, akkor is terhes voltál, csak vetélés történt. Ez a korai terhességek 20% százalékára jellemző. Ha sorozatosan ilyesmit tapasztalsz, mindenképpen fordulj orvoshoz, és ne magatok próbálkozzatok, ezzel megelőzheted az évekig tartó fájdalmas és fölösleges próbálkozásokat.

    Ha kérdésed van, először olvasd el ezt a cikket, hátha megtalálod benne a választ! 2008. augusztus 15-től csak azokra a kérdésekre válaszolok, amikre a válasz nincs benne ebben a cikkben!

865 Comments

  • agicao

    2010. július 25. vasárnap

    Tisztelt doktorno junius 30 volt menstruaciom most 22 diken kellet volna megkapnom de meg semmi a hasam kicsit gorcsol mint menzesz elott es fajnak a melbimboim mulenv szeptembereben voltam operalva kivettek az egyik petefezskemet.A parommal tervezzuk a babat de meg eddig sikertelen most elutaztunk 2 honapja kulfoldre tenger melle es arra lennek kivancsi, hogy kihatassal van e ram ez hogy most azert nem jott meg mert baba van a dologban vagy valami mas oka van?de multhonapban is mar itt voltunk es akkor megjott rendesen es a derekam is nagyon faly.mikor erdemes tesztet csinalnom csak mar felek a csalodastol mert lassan egy eve es meg semmi.Valaszat elore is koszonom

    Tisztelettel agi

    Válasz: Ha egyébként nem szokott késni, kb. 1 hét késésnél már érdemes tesztelni.

  • Erzsébet

    2010. július 25. vasárnap

    Tisztelt Doktornő!

    Június 14.-én volt meg a menstruációm.
    Július 12-13.-án enyhe pecsételő vérzésem volt.Fáj a derekam,feszül a hasam,nőtt a mellem…szinte biztos voltam abban,hogy áldott állapotban vagyok.
    Július 22.-én megcsináltam a tesztet ami negatív lett.
    Az Ön véleménye szerint lehetek ettől függetlenül terhes?/Ilyen idős terhességet már ki kellene mutatnia/
    Tekintettel arra,hogy a tünetek továbbra is jelentkeznek.
    Köszönöm Válaszát!

    Válasz: Előfordulhat téves negatív eredmény, de az is lehetséges, hogy az a nagyon enyhe 2 napos vérzés volt most csak a szokásos menzesz helyett. Ha a tünetek miatt továbbra is terhességre gyanakszik, érdemes a tesztet megismételni néhány nap múlva.

  • Kata

    2010. július 24. szombat

    Üdvözlöm,

    A múlt évben abbahagytam a fogamzásgátló szedését, kb fél évig meg is jött 28napra, most májusban viszont 38napra, júniusban 32-re, s azóta semmi, már a 35. napon is túl vagyok. A párommal csak pettingezünk azóta, tudatosan „anyag” nem került a hüvelybe..most már arra gondolok talán kézzel ha csak be nem került, mert miért másért késne, ha nem a terhesség miatt, de a 19-dikei teszt reggeli vizeletből negatív.
    Ön szerint lehetséges a terhesség?
    Köszönöm a választ.

    Válasz: Kicsi az esély rá, de lehetséges. Viszont a fogamzásgátló utóhatása még így is lehet a rendszertelen ciklus. Érdemes lenne elmenni nőgyógyászhoz egy kivizsgálásra.

  • Gabriella

    2010. július 21. szerda

    Kedves Doktornő!
    3 hónapja az orvosom felírta a Cypromix nevű fogamzásgátló tablettát. Előtte 4 évig Mercilon-t szedtem de a 2 gyógyszer között volt 8 hónap gyógyszerszünet.
    A Cypromix tablettából a 3. levél utolsó hetében elfelejtettem bevenni egy tablettát és amikor észrevettem másnap egyszerre két tablettát vettem be. Azon a héten együtt voltam a barátommal. A gyógyszerszünet 6. napján megjött a menstruációm, de nem figyeltem arra, hogy ha a 3. héten marad ki egy tabletta akkor másképp kell szedni a gyógyszert. Vagy azonnal tartok 7 nap szünetet, vagy rögtön elkezdem szedni a következő adagot. Mivel én ezt a kettőt úgymond összevegyítettem azzal, hogy úgy szedtem mintha misem történt volna, így mekkora lehet az esélye annak hogy teherbe esek? És jó e az ha normális kerékvágásba szedem tovább a gyógyszert?

    Válasz: Szinte semmi az esély és szedheted tovább a tablettát az előírtak szerint, de ha nem jön meg vagy amostani ciklusodban áttöréses vérzés jelentkezik, fordulj orvoshoz.

  • Eliza

    2010. július 21. szerda

    Kedves Doktornő !

    Június 17-én jöttmeg és már július 21-e van de még mindig nem jött meg csináltam már 2 tesztet de mindketö negativ lett. A páromal pedig vigyáztunk,nemértjük mi lehet az oka ?A teszt biztos ?nemvagyok ugye terhes?

    Válasz: Előfordulhat téves negatív eredmény, viszont más miatt is kimaradhat a menzesz. Érdemes lenne egy kivizsgálás miatt elmenni nőgyógyászhoz.

  • Emili

    2010. július 21. szerda

    Tisztelt Doktornő!

    21éves lány vagyok. Az elmúlt 2hónapban el kezdett nőni a hasam, sokat volt hányingerem, és a mellem is megnőtt és olyan ételeket kívánok,amiket eddig nem szerettem. A menstruációm viszont megjött mindkét hónapban. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy terhes vagyok? Védekeztünk a párommal minden alkalommal. Volt 18évesen egy műtétem, és a jobb petefészkemnek a negyede, a balnak a háromnegyede maradt meg. Gondolom ez is befolyásolja.Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Ha terhességre gyanakszik, érdemes lenne egy tesztet csinálni. Ritkán, de előfordul, hogy terhesség mellett is rendszeres menzesz jellegű vérzés jelentkezik. A petefészek műtét a teherbeesést befolyásolhatja, viszont ha nem terhességről van szó, ezekért a tünetekért nem valószínű, hogy a 3 évvel ezelőtti műtét a felelős. A teszt eredményétől függetlenül egy alapos kivizsgálás sem ártana.

  • Viktória

    2010. július 21. szerda

    Kedves Doktornő!

    18 éves lány vagyok, július 9-én voltam együtt a barátommal, ez volt az első alkalom mindkettőnknek.
    Megbeszéltük, hogy óvszerrel fogunk védekezni, de mikor oda kerültünk problémáink akadtak, ugyanis az folyamatosan lecsúszott róla.
    Így, megszakításos módszert alkalmazunk, bár tudom ez nem egy felelősségteljes döntés volt.
    Sikerült időben kihúzni, utána azonnal elmentem fürödni. Ezért is nem akartam esemény utáni tablettát bevenni, mert úgy gondoltam kevés az esély a terhességre.
    Viszont most nagyon félek…
    Utoljára június 18-án menstruáltam, bár szokott késni, és az összes menszeszre jellemző tünet megfigyelhető nálam.
    Mégis aggódom, így lenne három kérdésem.
    1. Olyan létezik hogy feszül a mellem, fáj a hasam, és folyásom is van- de mégsem jön meg?
    2. Mikor vegyek tesztet, hogy az eredmény biztos legyen?
    3. Ha valóban baj van..és terhes vagyok…létezik „abortusz injekció”? Néhány ismerősömtől hallottam, hogy újabban ez a módszer is elérhető.

    Hogy tisztábban láthassa a dolgokat itt a 2010-es évi menstruációs időpontok:
    jan.12, feb.07, már.10, ápr.05, ápr.29, máj.27, jún.18

    Azt még hozzá kell tennem, hogy csak a mostani évben nem késik, ugyanis az előző években rengeteget fogytam (40 kg-t) és az is összezavarta, tehát volt hogy 30-40 napra jött meg.

    Nagyon hálás lennék ha segítene!

    Válasz: Kb. 5% a kockázata, hogy a megszakításos módszer miatt teherbe ess. Tesztet addig nem érdemes csinálni, ha már valóban késik, tehát ha már a két menzesz közötti leghosszabb idő is eltelt. Viszont most akár a nagy meleg meg a feszült helyzet miatt is késhet még 1-2 napot. Ha a hét végéig sem jelentkezik vérzés, érdemes lenne tesztelni. Abortusz injekciót igazából nem tudom, hogy alkalmaznak-e embereknél (állatoknál igen), de ha esetleg van is ilyen, egyáltalán nem általános. Az abortusz egy nőgyógyászati „kisműtét”. De még egyelőre reméljük, hogy mégis megjön.

  • Anett

    2010. július 21. szerda

    Kedves Doktornő!
    Vasárnap a barátommal együtt voltam, de nem volt szex.Előváladéktól lehetek terhes?Mert ma kellett volna megjönnie és még nem jött meg.Volt egy enyhe barnás folyás, de már semmi, és nem tudom most mire számíthatok.Mert gyereket még egyenlőre nem szeretnék.
    Előre is köszönöm a választ.

    Válasz: Előfordulhat az előváladéktól is terhesség. Megszakításos védekezésnél a teherbeesés kockázata kb. 5%.

  • Alexiel

    2010. július 20. kedd

    Kedves Doktornő!
    Már 8 napja van vérzésem,és nem úgy néz ki mint ami abba akar maradni.Nem erős,sőt már inkább gyengébb,mint amilyen szokott lenni.Azt szeretném megkérdezni,hogy az esemény utáni tabletta miatt van e ez?Illetve hogy kb hány naptól tekinthető ez a hosszú vérzés kórosnak,ha eddig kb 5-6 nap után elmúlt,és az utolsó napok akkor inkább már csak pecsételőek voltak? Terhességi tesztet csináltam,az negatív lett.
    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Igen, az esemény utánitól lehet valamivel hosszabb a vérzésed. Ha erősödik, menj el orvoshoz.

  • anonim

    2010. július 20. kedd

    Kedves doktornő!
    Én azt szeretném megkérdezni hogy mikor a legtermékenyebb egy nő vagyis mikor érdemes próbálkozni a babával??

    Válasz: Legideálisabb időszak a ciklus közepe, tehát átlagos 28 napos ciklusnál ez kb. a 14. nap. Ettől függetlenül lehetséges a teherbeesés egyéb időszakban is, csak kisebb valószínűséggel. Nem érdemes tehát egyetlen napra időzíteni, inkább próbálkozni, amikor jól esik.

  • Zoé

    2010. július 19. hétfő

    rzzrz

  • zizike

    2010. július 18. vasárnap

    kedves dr.no!
    en a parommmal lefekudtem de ovszert hasznaltunk.megis a menstruaciom kesik mar egy hete mindjar.mas tunetek nincsenek.lehet hogy terhes vagyok?

    Válasz: Mivel az óvszer is csak 99%-ban véd a terhesség ellen, elvileg lehetséges. Vagy esetleg nem került fel időben, netán kilyukadt, elszakadt, lecsúszott menet közben. Ha terhességre gyanakszik, érdemes egy tesztet csinálni.

  • piroska

    2010. július 17. szombat

    Tisztelt Dr. Nő!
    Megjött a mestruációm igaz 5 napos késéssel (a párommal megszakításos módszerrel védekezünk, igaz egyszer becsúszott egy baleset hogy belém ment. Nem vettem be esemény utáni tablettát, mert ha jön a baba nem zavar). 07.06.án kellett volna megjönnie, de csak 07.11-én jött meg. Nem olyan volt mint máskor rövidebb ideig tartott és kevesebb volt a megszokottnál. 2 napig tartott ez nálam nem a megszokott. 07.14.-e óta furcsán érzem magam. Reggelente szédülök,némely illatoktól hányingerem van. Meg a cigeretta füsttől is felfordul a gyomrom, ez furcsa mivel dohányzom és soha nem fordult elő még ilyen. Lehetek így is terhes? Vagy csak ez a meleg okozza. Válaszát előre is köszönöm

    Válasz: Igen, lehet terhes. Érdemes lenne egy tesztet csinálni!

  • Zoé

    2010. július 16. péntek

    Tisztelt Doktornő!
    A barátommal rendszeres nemi életet élünk, és mindig óvszerrel védekezünk. Egy alkalommal nem volt nálunk, és nem is történt köztünk pettingnél több, ugyanis a továbbiak veszélyeivel tisztában vagyunk mindketten.
    Mégis, amikor ő ejakulált, véletlen lefolyt a hasamon keresztül a hüvely bejáratáig, miközben a párom még pár másodpercig folytatta a pettinget. Ahogy észrevettük a dolgot, azonnal abbahagytuk, megijedtem, hogy ezek miatt terhes lehetek. Azonnal „kimostam” magam többször is, szappannal és tiszta vízzel.
    Már 2 napot késett a menstruációm, ezzel szemben a menzeszemre jellemző tünetek (mellfeszülés, mell érzékenysége és fájdalma, fáradtság, hasi fájdalom, stb) ugyanúgy jelentkezett.
    Mennyi esélye lehet az esetleges terhességnek? Vegyek terhességi tesztet vagy inkább várjak még pár napot? Még csak megjegyzésként: a menstruációm nem mindig rendszeres, és a ciklus 28 napnál több szokott lenni, akár 35 is.(Május végén pedig be kellett vennem egy Escapelle esemény utáni fogamzásgátló tablettát!)
    Remélem nincs túl nagy baj.
    Előre is köszönöm válaszát, további jó munkát kívánok,
    Zoé

    Válasz: Ebben az esetben elég kicsi a terhesség esélye, max. 1%. Ha pedig egyébként is szokott késni a menzeszed, lehet, hogy most is csak erről van szó. Az esemény utáni tabletták pedig néhány hónapra össze is zavarhatják a ciklust. Ha 35 nap után se jönne meg, akkor viszont azt ajánlanám, hogy csinálj egy tesztet.

  • Timea

    2010. július 14. szerda

    T.Dr.Nő.

    Még annyit elfelejtettem hogy vetettem is már vagy 2 éve. És ojan elöfordulhat hogy nem lehetek már terhes? És 26 ára vagyok beidézve a Nögyogyászhoz…
    Elöre is köszönöm …

    Válasz: Nagyon ritkán előfordulhat, hogy abortusz után már nem tud valaki teherbe esni, de ennek kicsi az esélye.

  • Timea

    2010. július 14. szerda

    Tisztelt DR.Nő!

    És olyan lehet,hogy felvagyok fázva és azért marat ki? Mert sokan monták hogy ojan is van..
    Elöre is köszönöm…
    Tímea..

    Válasz: Igen, lehetséges, hogy emiatt csúszik a vérzés.

  • Timea

    2010. július 14. szerda

    Tisztelt Doktornö! 23 éves vagyok. Május 31.-én jött meg kb: 6 napig. És azota semmi… Vettem tesztet és negativ lett ( de nem az elsö reggeli vizelésnél). Viszont néha hányingerem van, álmosság, ritkán hasfájás.

    Válasz: Érdemes lenne a tesztet megismételni reggeli első vizeletből, ha továbbra sem jön meg. Ha mégis negatív, akkor viszont csak nőgyógyász tudja megmondani, mi lehet a vérzés kimaradásának oka.

  • nóra

    2010. július 13. kedd

    hali.

  • Alexiel

    2010. július 13. kedd

    Kedves Dokrotnő!
    Pár napja kérdeztem öntől az eseményutáni tablettáról.Ma reggel 9 nappal a tabletta bevétele után megjött. Eddig nem tűnik másnak mint az eddigi menstruációim. Azt szeretném kérdezni,hogy ez lehet e annak a jele hogy használt a gyógyszer,illetve azt ,hogy meddig kell tartania ennek a vérzésnek?Ha vége a vérzésnek,és csinálok egy terhességi tesztet,annak már hihető lesz az eredménye? Holnap szerettem volna tesztet csinálni,de a vérzés miatt nem tudom megpróbálni.
    Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz: Igen, ez a tablettától van. tesztelni vérzés alatt is lehet. De ha eseményutánit vettél be, akkor nem lehetsz terhes.

  • Kinga

    2010. július 13. kedd

    Kedves doktornő!
    A múlt hónapban hagytam abba a tabletta szedését( kb. másfél évet szedtem). A vérzés után voltam együtt a párommal (jún. 7-én jött meg), megszakításos módszerrel, valamint még egyszer az azt követő héten. Azt hiszem volt peteérésem, mert kicsit görcsölt a hasam 2 héttel a vérzés után pár napig. Most viszont késik a régi ciklusomhoz képest (30-31 napos volt). úgy számoltam. hogy max. e hó 6-ig meg kellett volna jönnie, de még mindig semmi, pedig görcsölök néha, mint amikor meg akar jönni. Lehetek terhes? Holnap mindenképp csinálok egy tesztet.
    Válaszát köszönöm.

    Válasz: Lehetséges. Megszakításos védekezésnél ebben az esetben is kb. 5% a kockázat.

  • Nóra

    2010. július 13. kedd

    Kedves Doktornő!
    A barátommal körülbelül kéthete voltam eggyütt. Nem használtunk gumit. A menszeszem mindig 14.-én szokott megjönni de mult hónapba 10.én jött meg. Most 13.-a van de még semmi. Vajon terhes vagyok? :/ (Még csak 15 éves vagyok 🙁 )

    Válasz: Igen, lehetséges. Érdemes lenne egy tesztet venned.

  • Hugi

    2010. július 13. kedd

    Tisztelt Doktornő!
    15 éves vagyok és nem jött még meg a bajom.A barátommal eggyütt voltunk és az baj hogy ha lefeküdtünk és még nem jött meg??Válaszát előre is köszönöm

    Válasz: Ha nem védekeztetek, akkor lehetséges, hogy teherbe estél. Ha egyébként nem szokott késni, akkor érdemes lenne egy terhességi tesztet venned. Bármelyik drogériában vagy patikában megveheted.

  • csoka katalin

    2010. július 12. hétfő

    Kedves doktorno,
    azt szeretnem kérdezni, a menzesem julius 11ere várom, voszont, 10én reggelt csináltam egy terhességi tesztet ami pozitív lett. Sajnos pár órára rá elkezdodott a barna folyas, ami máig is tart…
    12en reggel újra csináltam tesztet, és ujra pozitív lett, sőt sokkal erosebb a csík 🙂
    A kérdésem, lehetek e még terhes, ha pozitív a teszt, vagy már elment a baba?? Miért van ez – mármint a pozitiv teszt, a szervezetben még mindig ott a HCG hormon annak ellenére hogy elment a baba?? Természetesen már orvoshoz is berendeltem magam, csak várni kell meg hogy majd látszódjon az ultrahangon vmi…
    Koszonom szépen a választ.
    Tovabbi kellemes napot,
    katalin

    Válasz:
    A barnázás még nem jelent egyértelműen vetélést. Ha pozitív tesztet követően vérzés jelentkezik, akkor jó minél előbb orvoshoz fordulni, mert a vérzés vetélésre utalhat, de ezt ha időben kezelik még megállítható. Viszont az is igaz, hogy vetélés után még pár napig jelen van a szervezetben a hcg hormon. Drukkolok, hogy minden rendben legyen.

  • alíka

    2010. július 12. hétfő

    Kedves doktornő!
    a barátommal menszesz után 5 nappal voltunk együtt és az elején nem használtunk gumit de utána már igen.minden menszesz előtt szokott fájni a mellem.most is fáj.de még mindig nem jött meg.pedig előbb szokott megjöni ahogyan kéne..és nem szokott nekem késni.mekkora az esélye hogy terhes vagyok?érdemes most már tesztet csinálni?

    Válasz: Ha már ténylegesen késik, érdemes tesztet csinálni. Max. 5% a terhesség esélye.

  • Beus

    2010. július 11. vasárnap

    Kedves Doktornő!
    Én kettes terhességi tesztet vettem és a második tesz lett erősebb,nem használtam kétszer egy tesztet.Az első teszt nagyon halvány csík,a másodikon pedig szemmel látható halvány.de erősebb mint az első.
    Üdv:Bea

  • Alexiel

    2010. július 10. szombat

    Kedves Doktornő!
    Az utolsó mensesem június 24-től 29-ig tartott.Július 3-án kiszakadt az óvszer,bár a barátom nem élvezett el,másnap reggel elindultunk esemény utáni tablettáért.12 órára a baleset után bevettem,bár nem vízzel,hanem iceteával,mivel csak azt találtunk hirtelen. kb 1,5-2 órával később wc-re kellett mennem,nem hasmenés volt,de arra lennék kíváncsi hogy ez nem probléma e?Mivel erről a tájékoztató nem írt semmit,csak a hányásról.Majd az első tabletta után kb. 12 órára bevettem a 2. tablettát,ott nem volt semmi probléma.Azt szeretném még kérdezni ,hogy mikor csináljak terhességi tesztet legkorábban,én július 14-ére gondoltam,az pont a 10. nap a tabletta bevétele után.Sajnos a peteérésemről fogalmam sincs hogy mikor van,mivel a ciklusom 29-37 nap között ingadozik…
    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: A tabletta bevétele után 7 napon belül vérzésnek kell jelentkeznie. Ha nem jelentkezik, az azért is lehet, mert nem is volt terhesség, amit megszakítson. Kb. 14-15-én reggel érdemes leghamarabb teszttel próbálkozni.

  • Beus

    2010. július 10. szombat

    Kedves Doktornő!
    Én csak annyit szeretnék kérdezni,hogy én csináltam terhességi tesztet,mert furcsa jeleket vettem magamon észre:fáradékonyság,fejfájás,fura közérzet és hányinger-öklendezés.Megcsináltam az első tesztet délelőtt amin nagyon halványan jelent meg a csík.Reggeli vizelettel is megcsináltam az elsővel és az erősebb lett.Vajon terhes lehetek?De a menstruációm eddig mindig megjött.
    Üdv.Bea

    Válasz:
    Ha ugyanazt a tesztet használtad kétszer, akkor nem értékelhető az eredmény, érdemes lenne egy új teszttel újra elvégezni reggeli első vizeletből. Ritkán, de előfordulhat, hogy terhesség során is jelentkezik menstruáció jellegű vérzés.

  • Nóri

    2010. július 09. péntek

    Tisztelt Doktornő!

    Májusban végén voltam együtt a párommal utoljára,ezután megjött a menzeszem,bár késett egy napot,de ezt leszámítva normálisnak mondható.Körülbelül 1,5 hete duzzadtak a melleim,fáj az alhasam és 1 hete szédülök is.Pár nap múlva kéne majd menstruálnom.A szédülés esetleg lehet ennek a jele?Vagy Ön szerint a menstruáció ellenére lehetek terhes?Ugyanis rengeteg olyan cikket olvastam,ahol a terhesség alatt is jellemző volt a rendszeres,erős menstruáció.
    Illetve még az lenne a kérdésem,hogy a mellből ilyenkor is szivároghat már tej?Ha igen,akkor milyen mennyiségben?

    Köszönöm válaszát,
    Tisztelettel,
    Németh Nóra

    Válasz: Előfordulhat, hogy a normális vérzés mellett is terhesség, de ennek kicsi az esélye. A szédülés nem utal egyértelműen terhességre, de lehet annak a tünete. A mellből terhesség során szivároghat tej, általában néhány cseppnyi mennyiség, de akár több is lehet. Ha bizonytalan, érdemes lenne egy tesztet csinálni.

  • mozo

    2010. július 08. csütörtök

    Kedves Doktornő!
    Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 06.07.-én jött meg a menstruációm, majd 10.-ével nem kezdtem el szedni a gyógyszert. 07.05.-én kellett volna megjönnie (gyógyszer szerint)de ez nem történt meg. 06.29.-én voltunk utoljára együtt. 07.06.-án vettünk tesztet amit aznap délután és másnap reggel is megcsináltunk és azt mutatta hogy nem vagyok terhes. Kérdésem az lenne, hogy csak a felborult hormonháztartásom miatt késik 3 napja és várjak még vagy a tesz nem mutat jó eredményt.
    Előre is köszönöm válaszát.

    Válasz: Mindkét eset lehetséges, de ezt nem lehet így eldönteni.

  • Beáta

    2010. július 08. csütörtök

    Barátommal junius 19.-én voltunk együtt, 2 napot késett a menstruációm(ami általában mindig pontosan jön meg) és sokkal kevesebb ideig tartott (4-5nap) és jóval kevesebb is jött mint szokott. a hasam alul pedig gyakran fáj/szúr/(eddig is fájt, de most erősebben) és néha szédülök is! Mennyi a valószínűsége hogy terhes vagyok?

    Válasz:
    Ha nem védekeztetek, max. 20% a terhesség esélye. Érdemes lenne egy tesztet csinálni, ha bizonytalan vagy.

  • évi

    2010. július 08. csütörtök

    tisztelt doktornő.

    Szedek fogamzásgátló tablettát (mercilon). Az 1 hetes szünetben együtt voltam a barátommal. Aztán kezdetm szedni a következő levelet, de a 2. nap hasmenésem volt a tabletta beszedését követően 2 órával. Azt írja a tajékoztató, hogy ha az első héten kimarad tabletta, és az előző 7 napban volt aktus, akkor fenáll a terhesség veszélye. Ön szernit mennyi esély van a terhességre? És hogy lehet hogy 7 nappal előtti időszak számít? Hiszen akkor védettséget nyújtott a tebletta? Hogy befolyáslja azt hogy a rákövetkező héten beszedem-e rendesen vagy nem?
    Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz:
    Kimaradt tabletta vagy hasmenés esetén nem az előtte lévő időszakban történt együttlét miatt lehet teherbe esni, hanem ha kimaradt egy tabletta, akkor az után 7 napon keresztül más módon is kell védekezni.

  • timi15

    2010. július 07. szerda

    Tisztelt Doktornő!
    Vasárnap lefeküdtem a barátommal,1 óvszer volt nálunk,és miután végeztünk vele körülbelül 10-15 perc múlva 3 percre belém hatolt kétszer is,de nem élvezett belém!Ma csináltam egy terhességi tesztet reggel,de a 3 nap,amit a Gabriel teszt kimutat az csak délután 3 körül telt volna le,negatív lett a teszt,holnap próbálkozzak mégegyszer,vagy elfogadhatom ezt is eredménynek? 30 másodpercen belül kijött az egy csík,utána semmi nem változott,vasárnap óta a hcg hormon termelődhetett volna annyit hogy késleltesse legalább a teszt végeredményének idejét?
    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Hogy így teherbe ess, nem túl nagy az esélye. Kb. 5%. Viszont a negatív teszt még nem jelenti biztosan, hogy nem vagy terhes. Akkor nyugodhatsz meg teljesen, ha időben, és a megszokott módon megjön a menzeszed.

  • léda

    2010. július 07. szerda

    Kedves Doktornő!

    2 hete tudom,hogy várandós vagyok!Egyik nap véletlenül beütöttem hasam.3 napja éles fájdalmat érzek.Meg kéne ijednem ettől esetleg forduljak orvoshoz?

    Válasz: Ennyire korai terhességben még a baba egészen lent van lágyéktájon, ezért a has beütése nem okozhat problémát.

  • pannika

    2010. július 07. szerda

    Kedves Doktornő! 5 napja késik a menstruációm. fogamzásgátlót szedek, nem maradt ki egy sem. 16 nappal ezelőtt volt az utolsó aktusom a párommal. reggel elvégeztem egy tesztet is ami negatív lett(25-ös HCg érzékenységű). ezek után még van okom aggódni? köszönöm válaszát!

    Válasz: A terhesség miatt nem kell aggódnod, de vizsgáltasd ki magad az orvosoddal, mert a tabletta mellett meg kéne jönnie rendszeresen.

  • pannika

    2010. július 07. szerda

    Kedves Doktornő! tablettát szedek, a ciklusom rendszeres volt eddig. most viszont késik a menzeszem, 5 napot. a fogamzásgátlót rendszeresen szedtem. ma reggel elvégeztem egy tesztet is, ami negatív lett. van még aggodalomra okom? köszönöm válaszát!

    Válasz: Ha a 7 napos gyógyszerszünet alatt egyáltalán nem jelentkezik vérzés, érdemes felkeresni a nőgyógyászt. Lehet, hogy a gyógyszer mellékhatása, és talán másikat fog ajánlani az orvos.

  • lány15

    2010. július 07. szerda

    Kedved Dr. Nő! Azzal akérdéssel fordulok önhöz hogy, a barátommal julius 3-án(szombaton) a Balatonba együtt voltunk. lecsúszott a gumi, de időbe észrevettük és azt mondta még nem évezett el, julius 16 körül kell megjönni- e a havi vérzésemnek, előfordulhat hogy teherbe estem? Tesztet mikor érdemes venni? Válaszát előre köszönöm

    Válasz: Ha időben észrevettétek, hogy lecsúszott az óvszer, és így nem folytattátok tovább, akkor minimális esélye van a terhességnek. Tesztelni csak akkor érdemes, ha már késik a menzeszed.

  • Anikó

    2010. július 06. kedd

    Kedves Doktornő!
    A barátommal először voltam együtt, védekeztünk és szerintünk nem volt gond, nem szakadt ki. De viszont nem jött meg a menstruációm időben. Csináltam 2 tesztet is 2 héttel az aktus után, mindegyik negatív lett.Majd egy hét késésel megjött, úgy ahogy szokott 5 napig tartott. Van esély arra hogy terhes vagyok?

    Válasz: Nem valószínű.

  • adél

    2010. július 06. kedd

    Kedves Doktornő!

    Egy hete csináltattam terhességi tesztet.Ami pozitív lett.De 2 napja erős görcseim voltak és minimálisan véreztem is.Ez mitől lehetséges?

    Válasz:
    Terhesség során, különösen az elején a vérzés és görcsölés esetén mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, hogy a vetélést kizárhassa.

  • Mária

    2010. július 06. kedd

    Tisztelt Doktornő!

    Május 29-én voltam együtt a párommal,és ezután júniusban 2 napot késett a menzeszem.Általában elég erős,most azonban főleg a 3. napon voltam rosszul,és akkor is volt erősebb(normális piros színe volt),kb 5 napig tartott,a szokásos 7 helyett,és az utolsó 2 napban már csak barnás volt.Lehetek terhes?Úgy érzem nőtt a mellem,de nem feszül,és reggelente sem émelygek.
    Köszönöm válaszát,
    Mária

    Válasz:
    Mivel a vérzés tovább tartott 3 napnál, a színe normális volt, és nem is volt jelentősen kevesebb, mint általában, így nem valószínű. De ha mégis erre gyanakszik, egy tesztet érdemes megcsinálni.

  • kislány

    2010. július 06. kedd

    Kedves Doktornő!
    15 éves vagyok, áprilisban lefeküdtem a barátommal.11 napja is megtörtént,az első 2-3 percben nem használtunk óvszert,utána pedig igen.Párom azt mondta,hogy nem élvezett belém,de a menstruációm 6 napja késik.Fáj a fejem,tegnap a hasam is fájt,gondoltam mára menstruálni fogok,de semmi jele.Hányingerem nincs, viszont alig birok enni, és úgy vettem észre hogy a vizeletem is más színű.
    Lehetséges,hogy mindezt bebeszéltem magamnak és csak „téves riasztás”?Terhességi tesztet ma mindenképpen veszek, és holnap reggel megcsinálom.Biztosan igaz amit mutat?Mármint akkor is ha negatív?
    Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    Válasz: A negatív eredmény nem minden esetben biztos, a pozitív viszont 99%, hogy terhességet jelent. Viszont ebben az esetben max. 5% a terhesség esélye.

  • Réka

    2010. július 06. kedd

    Kedves Doktornő!
    16éves vagyok és azzal fordulok Önhöz, hogy a barátommal július 2-án voltunk együtt, és nem védekeztünk, ugyanis féléve fogamzásgátlót szedek, de pont egy hete váltottam gyógyszert..
    A menszeszem utoljára junius 24-én jött meg.
    A gondom az lenne, hogy mikor elélvezett, akkor kivette, (mert még nem voltunk benne biztos, hogy védett vagyok, és hogy a szervezetem hogy reagál az új gyógyszerre)de utána folytattuk tovább.
    Az lenne a kérdésem, hogy így mennyi az esélye hogy teherbe essek?
    Érdemes ilyenkor már tesztet csináltatni? vagy várjak ameddig megjön a menszeszem? (2hét) vagy ha ne adj Isten, történt volna valami, akkor nem lenne már késő?

    Előre is nagyon köszönöm válaszát, hálás vagyok érte!

    Válasz: Először is érdemes lenne elolvasni az új tabletta betegtájékoztatójában, hogy mi a helyzet, ha másik gyógyszerről tér át erre. Valószínűleg, ha csak a 7 napos gyógyszerszünet maradt ki, utána kezdte az új gyógyszert, akkor nagy valószínűséggel már kifejti a fogamzásgátló hatást. Ezt nem értem teljesen, hogy mihez nem lenne késő, de ha véletlenül mégis teherbe esett, akkor azt a tesztek leghamarabb 12 nap elteltével mutatják ki, tehát kb. 1 hét múlva. 2 hét múlva pedig a menzesznek is jelentkeznie kellene, az az egy hét nem sokat változtat a helyzeten.

  • Ági

    2010. július 05. hétfő

    Tisztelt Doktornő!
    20 éves vagyok. 1 évig nem éltem nemi életet. Barátommal idén áprilisban kezdtem újra. Májusban nem jött a meg a menstruációm időben. Csináltunk egy tesztet negatív lett. Másnap egy hét késéssel megjött. Ez május 23-ka volt. Most július 5 még mindig nem jött meg. Pár napja voltam együtt a barátommal de védekeztünk. Egész júniusban nem voltunk együtt. Mi lehet a baj? Lehet bemesélem magamnak hogy terhes vagyok? És pár napja fehér sárgás folyadék folyt ki belőlem.

    Válasz: Ha egyébként pontosan jött meg mindig, akkor esetleg meg lehetne ismételni a tesztet. Ha máskor is volt ilyen késés, akkor lehet, hogy valami más okozza most is. Esetleg hormonzavar. Ha idegesít, hogy mi lehet, érdemes felkeresni egy nőgyógyászt, hogy kiderüljön, mi a helyzet.

  • andris

    2010. július 05. hétfő

    Kedves Doktornő!
    Az aktus közben kiszakadt a gumi, észrevettük még mielőtt elmentem volna és abbahagytuk, de a barátnőm fél hogy esetleg baj lesz belőle. Mennyi az esély rá ?

    Válasz: Max. 5%.

  • Viki

    2010. július 03. szombat

    Doktornő!
    Nem feküdtem még le a barátommal, de a kezével lehet hogy átszakította a szűzhártyámat és utána egy alkalommal lehet h a kezén maradt spermiumot az én testemhez érve beültette. Késik a menstruációm feszül a mellem vizelési ingerek vannak. Lehet hogy terhes vagyok? Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz: Ilyen módon minimális esélye van a terhességnek. Max. 0,1%

  • Roni

    2010. július 03. szombat

    Kedves Doktornő!
    50 éves vagyok, a spirált 1-2 éve vetettem le,mivel egyedül éltem. A menstruációm már össze-vissza volt csak meg. Lehete még terhes, ha úgy adódna?

    Válasz: Rendszertelen menzesz mellett is előfordulhat terhesség, bár jóval kisebb az esélye.

  • barbi

    2010. július 03. szombat

    szia!
    megtudod mondani nekem h ha abortuszon veszek részt akkor bennnt kell maradni a korházba vagy az nap haza jöhetek?
    és hogy altatnak-e?

    Válasz: Az esetek többségében nem kell bennmaradni.

  • Gabriella

    2010. július 01. csütörtök

    Kedves Doktornő.
    A menstruációm megjött időben de nagyon kevés volt,elég volt csak a tisztasági betét.Ekkor csináltam egy tesztet ami negatív lett.4 napig tartott majd a 6.,7.,8.napon barnás piros pecsételésem volt.A hőm tegnap 36.3 ma pedig 36.5 lett.Ma vagyok a 11.ciklusnapon.Eddig normális 5 napos menstruáciom volt.Mitől lehetett ez most ilyen?

    Válasz: A hőmérsékletnek így semmi jelentősége, csak ha van hozzá legalább 1-2 teljes cikluson keresztül vezetett hőgörbe. A sokkal enyhébb menzesz lehetett egyedi eset. Terhesség akkor jöhet szóba ha 3 napnál nem tart tovább a vérzés. De ha mégis terhességre gyanakszik, néhány nap múlva érdemes a tesztet megismételni.

  • Bia

    2010. július 01. csütörtök

    Jó napot!
    kérdezni szeretném hogy ha Gabriell gyors tesztem van és a C:nél ott a piros vonal a T:nél peddig nins semmien wonal csak a bevágása látszik akk az pozitiv?

    Válasz: Nem. Pozitív tesztnél a második csík is elszíneződik, esetleg nem olyan élesen, mint az első.

  • margit

    2010. július 01. csütörtök

    Szia!!
    Szeeretnék kérdéseimre választ kapni:
    -2 hét után kellene vmi terhességi tünetnek lenni,nem,ha terhes vagyok?
    -vettem egy tesztet(Gabriel)és negativ lett,de hétfőn megkellett volna jönnie a menstruáiomnak(igaz nyáron soha nem volt pontos)
    valyon terhes vagyok?:(….Most mit csinjek?
    -mielőtt megszokot jönni nekem mindig görsölni szoktam előtte és tnap este görsöltem és kipattogott az arom is…
    kérlek segits előre köszönöm

    Válasz: Terhességi tünetek nem jelentkeznek egyformán mindenkinél! Van, aki egyáltalán semmit nem érez a korai időszakban, csak a menzesze késik. A negatív teszt is tévedhet. Sajnos semmi biztosat nem tudok mondani. De ha pár napon belül nem jelentkezik vérzés, érdemes lenne a tesztet megismételni, lehetőleg reggeli első vizeletből.

  • Muci

    2010. június 30. szerda

    Kedves Doktornő! Máj.27.-én volt utoljára menzeszem (22-25 napos szoktott lenni). Az orvosomnál jún. 14.-én voltam; mindent rendben talált. 3 napra rá – 12 napja csináltam tesztet ami nagyon halványan pozitív volt és utánna 2 naponta erősödött a 2. csík! Most reggel ismét megcsináltam (3.napra az előzőhöz) de még csak halvány csík sincs! Minden reggel mérem a hőmet és ugyanolyan magasan van, semmi változás! Egyéb terhességi tünetem nincs, napközben és este szokott 37,0 feletti hőm lenni(37,2-4-6); fájdalom ill. egyéb szoktalan tünetek nincsennek. A kérdéseim azok lennének; hogy: – ön szerint a mai teszt eredmény ellenére lehetek-e terhes? – mikor keressem fel az orvosomat? – befolyásolja e ennyire a teszt eredményét előző esti étel vagy ital? – az otthon elvégezhető teszteknek általában mennyi idősen KELL már pozitív eredményt mutatniuk (maximum)? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

    Válasz: Valószínűleg az utolsó teszt tévedett. Az ételek, italok a teszt eredményét nem befolyásolják, ettől függetlenül mutathat téves negatív eredményt a teszt. Téves pozitívat már nem valószínű, ugyanis a tesztek a szervezetben jelen lévő hcg (terhességi) hormont mutatják ki, ami kizárólag terhesség során termelődik. A tesztek többsége leghamarabb 12 nap elteltével képes kimutatni a terhességet, de téves negatív eredmény gyakran előfordul. Orvoshoz menni mindenképpen kell ha esetleg vérzés, erős görcsök jelentkeznének, de ha minden gond nélkül zajlik, elég akár 1 hónap múlva is.