Nem mindegy milyen érzékeny a terhességi teszt

Sok leendő kismama teszi fel a kérdést, hogy vajon melyik terhességi teszt a legjobb. Most itt a hamisítatlanul pontos válasz erre a kérdésre!

Nem mindegy milyen érzékeny a terhességi tesztA különféle tesztek más-más érzékenységtől mutatják ki a HCG hormont a vizeletből. Egy részük 50-100 u/ml egységnyi HCG-t képes csak kimutatni, ezért ezek jó eséllyel az egészen friss terhességeknél még negatív eredményt produkálnak. A tesztek javarésze 20 egységnyi HCG-t már képes kimutatni, míg létezik olyan szuperérzékeny teszt, amely már 10 egységtől kimutatja, azaz már egészen korai terhesség kimutatására képes.

Nem érdemes azonban azonnal az aktus után a tesztért rohanni, hiszen a HCG hormon csak a beágyazódástól kezdve kezd termelődni a szervezetben, azaz kb. a fogamzás után 7-12 nappal és még ekkor is kell 1-2 nap, mire a vizeletből kimutatható lesz. A menstruáció esedékességének napján vagy azt követően végzett teszt 99%-os pontosságú eredményt ad. Amennyiben hormont szedsz, valamint terhességmegszakítást, abortuszt követően a teszt néhány napig még pozitív eredményt adhat.

Lássuk melyik teszt, milyen érzékenységű:

Qupido: 10
Rapi preg corax: 20
Rapi preg direct: 20
Gabriel: 20
HCG: 20
Medi-lab: 20
Clear blue: 25

A terhességi tesztek által mutatott eredmény pontossága attól is függ, mikor használjuk a tesztet.

A menstruáció esedékességének napjától végzett vizsgálatok 99%-os pontosságot adnak. Ettől függetlenül a teszt már a menstruáció előtt 4 nappal elvégezhető. Azonban a terhesség kimutatás százalékos aránya egyre nő a menstruáció várható napjának közeledtével:

-az esedékes menstruáció napján 99%
-1 nappal előtte végezve 95%
-2 nappal előtte végezve 90%
-3 nappal előtte végezve 82%
-4 nappal előtte végezve 51%

971 Comments

Comment navigation

 • Heni

  Reply Reply 2018. július 02. hétfő

  szia!mikor érdemes csinálni teszt terhességi.én már május 29 én 6 napig utoljára.majdnem 1 hónapja de nem volt meneszem se. irj válaszolj!

  • Gabi

   Reply Reply 2018. július 02. hétfő

   Ha már késik a menzesz, és ez nem szokott előfordulni, akkor mindenképp érdemes tesztet csinálni, lehetőleg reggeli első vizeletből.

 • melinda

  Reply Reply 2018. június 01. péntek

  Jó napot kívánok . 42 éves vagyok 30 napos ciklusaim vannak . Április 17 én volt utoljára menszeszem azóta nem jött meg ..fáj a mellém feszül és érzékeny a vaginam körül és szeméremakmjkaim lilák lettek hasszurkalas van két hete . Megszakított közösüléssel voltunknegyutt a férjemmel .. lehetséges hogy terhes vagyok ..De a tesztem negatív .. A mai nappal 13 napja késik ..

  • Gabi

   Reply Reply 2018. június 04. hétfő

   Mivel a megszakításos védekezés mellett kb. 5% a teherbeesés kockázata, a negatív teszt ellenére sem zárnám ki a terhesség lehetőségét. Ha továbbra sem jön meg, néhány nap elteltével érdemes a tesztet megismételni, lehetőleg reggeli első vizeletből. Ha eddig pontos és rendszeres volt a menzesz, elsősorban terhességre gyanakodnék.

Comment navigation

Leave A Response

* Denotes Required Field