A méhen kívüli terhesség jelei

Méhen kívüli terhesség: a legtöbb leendő kismama emiatt aggódik az első hetekben. Minden kis fájdalomra, hasszúrkálásra és váladékozásra az hiszik, a méhen kívüli terhesség okozza, pedig ez a jelenség meglehetősen ritka. A méhen kívüli terhesség azért veszélyes, mert ugyanolyan terhességi tünetek jelentkeznek, mint a normál terhesség esetén, csak éppen sokkal erősebb formában!

A méhen kívüli terhesség jeleiA méhen kívüli terhesség jelei:

  • a terhességi teszt pozitív lett, ennek ellenére vérzés jelentkezik
  • barnás vérzés vagy folyás az elmaradt menstruáció idején
  • fájós derék
  • ájulás, vagy ájulásközeli érzés, szédülés
  • ingatag hangulat
  • végbélfájdalom
  • álmosság, aluszékonyság
  • erős, szúró alhasi fájdalom

Méhen kívüli terhesség esetén a terhességi teszt ugyanakkor mutat pozitívat, mint a rendes terhességnél, a tünetek azonban nagyon hamar és igen intenzív formában jelentkeznek! Amennyiben ezek mellé még barnás folyás, barnás vérzés vagy erős vérzés társul, azonnal orvoshoz kell fordulni! Akár pozitív lett a teszt, akár nem, ha úgy gondolod terhes vagy, érdemes legkésőbb a betöltött 5. héten elmenni orvoshoz, mert ultrahanggal kimutatható a méhen kívüli terhesség és ez az életedet mentheti meg!

Hogyan jön létre a méhen kívüli terhesség?
A megtermékenyült petesejtet egy védőburok védi a megtermékenyüléstől számított 4-7 napig, amíg elér a méhbe, amikor megérkezik, ez a védőburok megszűnik, és a petesejt beágyazódik. Ha azonban 4-7 nap alatt sem éri el a méhet, akkor a védőréteg még „út közben” oldódik fel, és a petesejt ott ágyazódik be, ahol éppen van, pl. a petevezetékben.

A petevezetékben letapadt petesejt sok esetben magától is elhal, de ha nem akkor súlyos hasüregi vérzést okozhat, ami akár halálos lehet!

Ha vérzést észlelsz, függetlenül attól, hogy mennyire erős, élénk, milyen a színes, állaga stb. nem szabad bizonytalankodni és várni, hanem mihamarabb fel kell keresni egy orvost, akár az ügyeletet is! Ilyenkor 1-1 óra halogatás és várakozás az életedbe kerülhet!

A vizsgálat során kikérdeznek a tünetekről, majd hüvelyi betapintásos vizsgálatot végeznek, méhen kívüli terhesség esetén ugyanis a méh nagyobb és puhább lesz. Ezt követi az ultrahangos vizsgálat, amivel szinte 100%-os biztonsággal meg lehet állapítani, hogy valóban méhen kívüli terhességről van-e szó.

Ha valóban méhen kívüli terhességed van, két lehetőség van a gyógyításra. Előrehaladott állapot esetén kórházba kell menned, ahol vagy a hastükrözésnek nevezett eljárással eltávolítják a petevezetékbe ágyazódott petesejtet, vagy műtétet hajtanak végre.
Ha időben észreveszik a problémát, akkor gyógyszeres kezeléssel segítenek a petesejtnek, hogy felszívódjon.

Miért?
A méhen kívüli terhesség esélyét többféle tényező növelheti. Ilyenek például:

  • Ha még túlságosan fiatal vagy, és nem elég fejlettek a nemi szerveid (18 év alatt)
  • Ha cisztád vagy miómád van
  • Ha méhen belüli fogamzásgátló eszközt használsz (spirál)
  • Ha már korábban is volt méhen kívüli terhességed
  • Ha már műtötték a petefészkedet vagy a petevezetéket
  • Ha volt már korábban hasi műtéted
  • Ha korábban volt olyan gyulladásod, ami nyomot hagyhatott ezen a területen

Teherbe eshetek-e utána megint?

Igen, de érdemes tudni, hogy ha már volt méhen kívüli terhességed, akkor nagyobb a gyakorisága a következő méhen kívüli terhességnek.
Előfordulhat, hogy az orvosok kénytelenek eltávolítani a petevezetéket is a méhen kívüli terhesség megszüntetésére, amennyiben mindkét petevezeték eltávolításra kerül, legközelebb már csak mesterséges megtermékenyítéssel eshetsz teherbe.

    Ha kérdésed van, először olvasd el ezt a cikket, hátha megtalálod benne a választ! 2008. augusztus 15-től csak azokra a kérdésekre válaszolok, amikre a válasz nincs benne ebben a cikkben!
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

197 Comments

Comment navigation

  • ZOE

    2009. szeptember 28. hétfő

    Sziasztok
    aug 23 an volt az utolso ciklusom!3 tesztet csinaltam es ma a doki megegyet!Mindegyik teszten nagyon halvanyan megjelenik a masodik vonal amibol arra kovetkeztetek hogy a felelos hormonnak valamilyen mertekben jelen kell lennie!Ma reggel verezgetni kezdtem es elmentem a dokihoz.A meh teljesen tiszta terhessegnek nyoma sincs.Azt mondja a dokim hogy ha szerencsem van akkor egy teljes veteles.Ha nincs szerencsem akkor mehen kivuli terhesseg.Varnom kell egy hetet es megismeteljuk a tesztet azt mondja akkorra egyertelmuen negativnak kell lenni.Mi van ha nem …?Itt azt olvasom hogy a mehen kivuli tehessegnek eroteljesek a tunetei…nekem nem faj semmim .Egy veteleshez tul keveset verzek….jaj nem eretek semmit……

    Válasz: Nem feltétlenül jár a vetélés erős vérzéssel, az orvosra kell hallgatni.

  • rita0508

    2009. szeptember 16. szerda

    Sziasztok!Nálam a héten derült ki,hogy 6 hetes terhes vagyok.Ma délután viszont elmentem pisilni és véreztem.Amikor voltam az orvosnál azt mondta,hogy lehetséges a méhen kívüli terhesség,mert valamit nem ott lát ahol kellene.Plusz még egy cisztát is felfedezett.Lehet,hogy az miatt vérzem?

    Válasz: Igen, ez lehet a ciszta miatt is, lehetnek hormonális okai is, de méhen kívüli terhesség is lehet az ok.

  • pipike

    2009. szeptember 16. szerda

    ja azt elfeletettem,hogy volt mar egy csaszaros szulesem,es a mehem nem ugy all ahogy kellene!

  • pipike

    2009. szeptember 15. kedd

    szia!aug 8 volt az utolso menstruaciom.csinaltam tesztet szept 5 en! pozitiv is lett! de 11 ke ota a ball felemet szurja a csipom felett! ez vajon mi lehet? lehet mehenkivuli tehesseg?a dokihoz majd csak csutortokon birok elmenni es hetfon tud ultrahangal megvizsgalni!! elore is koszi a valaszt!!
    ui: nem volt még semmi gyulladasom, legalabbis nem tudok rola!

    Válasz: Szerintem emiatt nem kell aggódnod. Méhen kívülinél a teszt gyakran csak később mutat pozitívat, mint kellene és erős görcsök kísérik, nem csak szurkálás, valószínűleg a császár miatt érzed ezt.

  • erika

    2009. szeptember 15. kedd

    Szia! Csináltam ujra teszteket és mind a négy pozitiv lett.Eddig nagy volt az öröm,de tegnap észleltem pár csepp barnás pirosas folyás szerűséget.Csak pénteken tudok menni a dokimhoz,mert csak akkor rendel,de felhivtam tegnap és ő azt mondta,hogy ez lehet természetes is,mert nő a méhem.Én nem tudom mire gondoljak!Légyszi válaszolj mihamarabb,mert mindjárt indulok dolgozni.Előre is nagyon szépen köszönöm!

    Válasz: A folyást hormonális okok okozhatják, ez előfordul koraterhességben. Csak erős vérzés esetén kell aggódni.

  • Erika

    2009. szeptember 07. hétfő

    Szia! Egy kérdésem lenne.Már egy éve próbálkozunk a babával,de nem akar összejönni.A ciklusaim 21naposak,mindig rendben megjött eddig,de most késett,de ráadásul csak barnás-pirosas folyás van.A melleim nagyon feszülnek és nagyon enyhe alhasi fájdalmam van néha,szinte semmi.Csináltam ma terhességi tesztet,de negativ.Lehetek ettől függetlenül terhes?Utoljára augusztus 10-én volt meg rendesen,most pedig 5-én jött ez a furcsaság.Elöre is köszönöm a választ

    Válasz: Előfordul, hogy a negatív teszt téved. Ha nem jön meg rendesen, én megismételném, esetleg egy másik fajta teszttel. Ha a fájdalom nem kellemetlenül erős, és nem állandó, akkor nem valószínű, hogy gond lenne, ez lehet a vérzés előjele, de akár terhességi tünet is.

  • Kimberly3

    2009. július 26. vasárnap

    Sziasztok.Az en problemam eleg fura.Meg sosem voltam terhes,sajnos most sem szeretnek.De legutolso alkalommal a menstruaciom helyett nagyon sotet barna folyas volt, szinte remisztoen sotet.Az elso napon meg verzes volt, utana 7 napig, amig atlagban a menstruaciom tart barna folyasom volt, de eleg erosen,tehat orankent a tisztasagit is cserelnem kellett, ami aggasztott.Viszont nincs semmilyen tunetem, nem kivanok kajakat, nem faj a mellem, a faradekonysagot pedig szerintem a nagyon valtozekony ido okozza.Sajnos mar egy evvel ezelott problemat allapitottak meg a mehemben,aminek neve dyskaryosis.Fel evente jarok vizsgalatra, mindig azt irjak, elvaltozas van, de nem rak… Vajon kozrejatszhat a problema a menzesz elmaradasaban, vagy tenyleg mehen kivuli terhes vagyok?? Mert hasi problemaim, haspuffadas, gorcsok mar 2 eve vannak, ezt nem lehetne a terhessegre fogni, h most kezdodott…Kerlek segitsetek, mi lehet a baj…

    Válasz: A méhen kívüli terhesség tünetei mindig később jelentkeznek, soha nem akkor, amikor éppen a ciklusod első napja lenne, tehát a szokatlan mensest a betegséged és a nagy meleg is okozhatta.

  • Brigi

    2009. július 06. hétfő

    Sziasztok.
    Kb 8-9 hetes terhes vagyok
    Eddig minden normalisan ment a mult hetig. Most a hasam merete megfelel egy 6-7 honapos terhesevel. Barmit eszek puffadok es a szekletemmel gondok vannak, pedig mindig normalis volt.
    Ha megnyomom a hasam tetejet mind a ket oldalt , eles fajast erzek es mintha valamit ereznek elmozduni is.
    Tudom ilyenkor meg nem mozog a baba, de esti furdeskor eszrevettem hogy a hasam mozog, mintha a baba uszna. (mar van ket lanyom).
    Ket napja barnas pirosas folyasom is van, nem allando.
    A kerdesem az hogy lehet e mehenkivuli? Forduljak e orvoshoz vagy csak varjak meg?
    Segitseget elore is koszonom.

    Válasz: Nem tudom, mi lehet, de ha fájdalmaid vannak és bizonytalan vagy, érdemes orvoshoz menni, inkább feleslegesen, de legalább megnyugszol. Esetleg a védőnővel nem tudsz beszélni? Lehet, hogy már ő is megnyugtatna.

  • Aparecida

    2009. május 24. vasárnap

    11.-én volt a beültetésem….18.án kellet volna megjönnie…nem jött meg,de viszont 28.napra,sajnos meg jött! Nem értem viszont,hogy miért 28 napra,amikor nekem 23 naposak a ciklusaim,és idáig mindig pontosan jött meg…..
    Minden terhességi tünet fellépet nálam…akkor nem értem,hogy miért jött meg?
    Válaszára várva,SOS…
    Köszönettel
    Aparecida

    Válasz: Valószínűleg azért, mert a beültetés előtt kapott gyógyszerek megváltoztatták a ciklusodat, de az is lehet, hogy korai vetélés lépett fel, ez a koraterhességek 20%-ban előfordul.

  • Reni

    2009. május 07. csütörtök

    Szép jó napot mindenkinek!
    Szeretnék tanácsot kérni mert nagyon el vagyok keseredve!
    2009.03.28-án volt az utolsó mensesem! Mindíg normális 28 napos ciklusaim voltak és soha nem késett két napnál többet!Már van egy 7éves kislányom akivel tökéletesen normális terhességem volt ,de sajnos a nagysága miatt császárral született!A szülés után sem volt soha semmi gond a mensimmel!
    Április 18.-án kellett volna megjönnie de semmi. Csináltam 5 terhességi tesztet a másfél hét alatt ,de mindeggyik negatív lett! Múlthét szerdán elmentem orvoshoz , mert aggasztott a negatív eredmény a tünetek mellett( Sűrű pisilés, fáradékonyság, derékfájás). Sajnos az orvos nem tudott terhességet megállapítani! Csinált hüvelyi UH. és azt mondta ,hogy a méhem normális méretü és a petefészkekben sincs ciszta,mindent teljesen normálisnak látott „odabent”.
    Három nappal ezelött viszont jelentkezett a barnás pecsételő vérzés.Tegnap viszont véreztem is de estére el is múlott.Ma megint csak a pecsételő vérzés van és most a bal oldalam is görcsölget és a derekam is fáj!
    Nagyon félek! Nem tudom ,hogy mitől lehet ez! Tudna nekem valaki tanácsot adni??
    Lehet ez méhenkívüli terhesség??
    Válaszukat előre is köszönöm!

    Válasz: A méhenkívüli terhességet az orvos látta volna. Lehet, hogy hormonzavar vagy valamilyen fertőzés okozza ezeket a tüneteket.

  • Adameczné Szeles Mariann

    2009. április 23. csütörtök

    Sziasztok!

    1 héttel ezelőtt volt peteérésem megnézték a kórházban,még nem volt kilökődve. Másnap voltun együtt a férjemmel,mert babát szeretnénk. Attól a naptol fáj a jobb oldali petefészkem, vagy vezetőm, derekam, lehet hogy ha méhen kívülim van azért fáj,vagy várjak a jövő hétig amíg elméletileg meg kell jönnie és teszteljek. Tavaly a bal oldalon volt méhen kívülim és műtéttel eltávolították a bal oldali petevezetőt.

    Válasz: Nem akarok rossz tanácsot adni, inkább azt mondom, keresd meg az orvosod (akár telefonon is), ő a tünetek alapján többet tud mondani!

  • Reni

    2009. április 21. kedd

    Sziasztok!
    Én egy 30 éves anyuka vagyok! Van egy 7 éves kislányom! A párommal már régóta szeretnénk babát! Most már 3napja késik a mensim! Csináltam tesztet de mind a kettő negatív lett! Március 21.-én volt az utolsó mensim és még soha nem késett egy napot sem! Nagyon aggódom mert volt több hasi műtétem( császármetszés;epekő műtét;) és félek hogy most nehogy méhenkívüli terhes legyek! Szeretnék érdeklődni ,hogy mennyi az esély rá hogy az vagyok? Terhes lehetek eggyeltalán ha a tesztek negatívak??
    a tüneteim a következők: vérzéskimaradás; szédülés; émelygés, gyakori vizelés.
    Nagyon aggódom!

    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: A méhen kívüli terhesség lehetőségéről nem igazán tudok nyilatkozni. Viszont a negatív tesztek ellenére lehetséges terhesség. Ugyanis még a legérzékenyebb tesztek is leghamarabb a 12 napos terhességet képesek kimutatni. És ha nem pontosan középidőben, hanem később alakult ki terhesség, akkor még nem is lehet 12 napos. Esetleg érdemes lenne valamilyen másik fajta teszttel próbálkozni. De teljes megnyugtatást csak egy ultrahangos vizsgálat adhat. Azzal látják az esetleges méhen kívüli terhességet is.

  • Anna

    2009. március 28. szombat

    Sziasztok!

    Azzal a problémával fordultam ide, hogy feb.9-én megjött a menszeszem, 13-án kellett vna bevennem az első bogyókát, de mivel letettem a gyógyszert ez nem történt meg. szintén 9én meg kellett volna jönnie márciusban, a párommal viszont előtte 10nappal elkövettünk egy hibát azzal, hogy felelőtlen módra nem védekeztünk.Csináltam már két tesztet is, negatív lett. Voltam nőgyógyásznál is aki egy 5napos gyógyszeres „kúrát” adott amit kedden hagytam abba, és rá egy hét múlva ugyebár meg kéne jönni, azaz kedden. Ma szombat van és még mindig semmi. Hasi görcseim néha-néha vannak pár percig van h picit tovább, a melleim hol erősebben hol gyengébben feszülnek. Amikor előszőr bevettem a gyógyszert márc20án (amit az orvos írt fel) rá következő reggelen nagyon görcsöltem. De még mindig semmi. Picit aggódok nem tudom mi van. Mit kéne csinálnom?

    Előre is köszönöm a válaszát

    Válasz: Kedves Anna! Ha még ma sem jött meg, érdemes lenne újra megkeresni az orvost, akár telefonon, hogy elmondja a továbbiakat! A fogamzásgátló abbahagyása után egyébként előfordul, hogy rendszertelenné válik a menstruáció.

  • bea

    2009. március 19. csütörtök

    szia

    nekem egy olyan problémám lenne hogy voltam nögyogyászaton és a doki azt mondta hogy pete érésem van de ez mit jelent?meg 40mm-esuterusban meg hogy nagyobb tömött uterusban szabas körny.ez azt jelenti hogy most könnyebben esnék teherbe:?segitsen valaki 🙁

    Válasz: Igen. Peteéréskor lehet a legnagyobb eséllyel teherbe esni.

  • zsuzsi

    2009. január 21. szerda

    Sziasztok
    Elég nagy problémám van és szeretném megtudni a véleményeteket több mint 1 honapja nem jött meg a menstruációm elötte is nagyon zavaros volt mert több olyan honap volt hogy havi 2x is megjött és sokáig tartotak de most egy általán nem jött meg csináltam terheségi tesztet és az negativ lett de viszont nagyon sok fojásom van és az orvoshoz csak jövö héten tudok menni szerintetek mitöl lehet?
    Köszönöm

    Válasz: Sok minden okozhat ilyen tüneteket, leggyakrabban fertőzés vagy ciszta van a háttérben, de ezt csak az orvos tudja megállapítani.

  • Dalmi

    2009. január 03. szombat

    SZiasztok
    voltam orvosnal az 5 heten,meg nem latott csak petezsakot.megvizsgalt es azt mondta hogy van egy kissebb fertozesem,nem mondott tobbett es azt mondta hogy csak ket het mulva menjek vissza ultrahangra,es akkor ad kezelest is mert most meg nem szabad.ez helyes igy? azt mondta hogy nem art a babanak es nem veszithetem el.nem hazudna remelem,de jobb lenne egy velemeny toletek is.elore is megkoszonnem.

  • Dalmi

    2008. december 28. vasárnap

    koszi szepen a gyors valaszodat. ha most hetfon vagy kedden megyek akkor mar fog hallani szivhangot? en arra gondoltam hogy ha tul hamar teszteltem pozitivat akkor remenykedek. idonkent fajdogal a hasam es feszit az baj?

  • Dalmi

    2008. december 26. péntek

    November 27-en volt a menszeszem elso napja. 25 napra ra mar pozitivat teszteltem. ma vagyok a 30 napon. nem faj semmim de van neha feher folyasom. az baj? teherbe estem volna mar az azelott valo honapba? a pocim mar latszik elegge. legyszi irjatok valaszt. koszonom szepen.

    Válasz: A fehér folyás nem baj, terhesség alatt ez szinte mindenkinél van. Lehet, hogy a ciklus elején estél teherbe, azért mutatta ki már ilyen hamar. Ha minden rendben van (nincs vérzésed, görcseid), a jövő héten menj el orvoshoz (korábban nem érdemes, mert nem fogja látni a a baba szívhangját csak a petezsákot)

  • BRIGI

    2008. december 25. csütörtök

    SZIASZTOK!!!!!!!VOLNA 1 KERDESEM,EL FELEJTETEM MEG VENI A FOGAMZAS GATLO TABLETAT ES MAR MA A 3DIK NAP HOGY NEM VETEM BE,MOST MIT CSINAJAK?(MEG CSAK 1 HONAPJA SZEDEM)KEREM SEGITSENEK!ELORE IS KOSZONOM!BOLDOG KARACSONYI UNEPEKET MINDENKINEK!

    Válasz: Várd meg a következő mensesedet, addig védekezz másképp, aztán szedd el megint szedni a tablettát.

  • Kriszti

    2008. december 24. szerda

    szia
    azt szeretném kérdezni hogy mostanában nagyon hányingerem van és nőt a hasam vagyis kerekebb let és álandoan fáradj vagyok mindig csak aludnék
    3 honapja voltam utoljára dokinál akor nem látak semit csak 1 cisztát
    3 napja vetem egy tesztet az negativ let de edig minden honapban megjöt rendesen de most utoljára csak 2 napra jöt meg és akor elmult de utána görcsöltem minden nap 2 szer és csak akor véreztem ezt mért van lehet a ciszta?
    akor vajon lehetek terhes ha a teszt negativ?
    előre is köszi

    Válasz: Lehetsz negatív teszt mellett is terhes.
    A ciszta sok mindentől lehet, és okozhat rendellenes vérzést meg görcsöket, tehát ez ettől is lehet.
    A pocaknövekedés az első három hónapra nem jellemző, inkább a 3. hónap után, addig csak puffadás van és nem a has kezd el nőni először, hanem a has alatti rész kezd kidomborodni (ez annyira jellegzetes, hogy azonnal meg lehet ismerni, ha tényleg terhes vagy)
    Szerintem, ha legközelebb nem jön meg, menj el orvoshoz.

  • Szilvi

    2008. november 19. szerda

    Sziasztok!egy számomra igen fontos dologban kérném a segítségeteket!9 napja késik a menstruációm.Hétfőn csináltam egy tesztet ami pozitív lett.Viszont,nekem a jobb oldalam fáj nagyon,tüsszögés vagy mozgás hatására megfájdul a jobb oldali petefészkem.Kedden elmentem orvoshoz.Azt mondta a méhfalam meg a dagadva,és a méhkürt illetve a petevezetékem meg van dagadva.Illetve lát valamit az ultrahangon a jobb oldalon ahol a fájdalmat érzem.Kért vérvételt,amire ma érkezett meg az eredmény.A béta-hcg-m 796.Az orvos azt mondta még a vizsgálaton hogy 5 v 6 ezernek kell lennie a péntek körülre.Az lenne a kérdésem,hogy számításaim szerint ez az érték közel sem lesz annyi.Lehetséges hogy méhen kívüli terhességem van?Előre is köszönöm!

    Válasz: Nem kizárt, de annak hevesebb tünetei lennének. Mindenesetre, ha erősödne a fájdalom, menj el orvoshoz.

  • Zsani

    2008. november 17. hétfő

    Én azal a kérdésel fordulnák hozátok, hogy ezelött 2 hónapal a jobb oldali petefészkembe találtak egy cisztát. Akor méhen kivüli terheségre gyanakodtak, Semmi fájdalmat nem éreztem.Most viszont már jó pár hete hányingerem van nagyon fáj a hasam az alhasi tájékon. Olykor anyira, hogy alég birok meni! És a szex is fáj! A hasam pedig nő!
    Ezt a ciszta okozhatja, vagy esetleg terhes vagyok?

    Válasz: A ciszta okozhatja, de ha nem jön meg, akkor tesztelj.

  • Anna

    2008. november 15. szombat

    Azt szeretném kérdezni hogyha cisztám van atol fájhat a hasam de azt mondták a dokinál hogy a bal oldalt van de nekem mégis a jobb oldalt fájt.
    Észre vetem hogy fáj a sex de csak néha és valami fehér folyadék folyik belőlem egyfojtában de semi ilata nincs
    azt szeretném kérdezni hogy lehetek e terhes ? vagy esetleg van valami bajom?
    előre is kösszönöm

    Válasz: Ezek nem terhességi tünetek, de a ciszta okozhatja.

  • Lia

    2008. november 13. csütörtök

    Köszönöm a gyors válaszodat! Ma reggel ismét megcsináltam egy tesztet, negatív… Reméljük, 2x már nem tévedhet! 🙂 Orvoshoz pedig mindenképp elmegyek! Köszönöm még1x, és további szép 7et – jó munkát!

  • Lia

    2008. november 12. szerda

    Sziasztok /Szia Ági!

    Szeptember 1-én abbahagytam a fogamzásgátló szedését, 3 évi folyamatosság után… Szept 5-én szépen meg is jött, de azóta semmi. A párommal nem szeretkeztünk, viszont a hasamon lévő „férfigyönyör” lefolyt a hüvelynyílásomig, mikor felültem az ágyban. Rögtön mentem zuhanyozni is! Ez volt október 27-én reggel. November 8-án reggel (pont 12 nappal később) elvégeztünk egy tesztet, negatív lett. Ma, azaz november 12-én olyan émelygést tapasztaltam, amit általában betegségekkor szoktam. Fájt a hasam, szédültem, de a hasam nem ment, fájt a derekam picit. Hőemelkedésem is volt, 37.4. Szerinted van okom aggódni vagy szimplán beteg vagyok és fájok? köszi szépen és további szép hetet/jó munkát! Lia

    Válasz: Lehetséges, hogy terhes vagy, de azt a tesztnek meg ki kellene mutatnia. Viszont a tabletta abbahagyása megzavarhatta a ciklusodat, szerintem menj el orvoshoz.

  • Bodza78

    2008. november 08. szombat

    Szia!

    Tíz éve szedtem fogamzásgátlót, márciusban abbahagytam, mivel a párommal úgy döntöttünk, hogy szeretnénk babát. Legközelebb júniusban jött meg-de ehhez norcoudt-ot kellet szednem. Ezután augusztusban menstruáltam megint, már magától jött meg, ezután az orvosom clostilbegylt írt fel, amit két ciklusra elosztva kellett beszednem, ettől látszólag rendeződtek a dolgok, mert kétszer is megjött 29 napra, majd ezt követően a 13. napon elkezdtem vérezni és egy hónapig el sem állt. Nem sok, de többé kevésbé állandóan. Közben, amikor szünetelt a vérzés együtt voltunk. Sajnos csak mostanában sikerült eljutnom az orvoshoz, aki javasolta, hogy csináljak tesztet, mert a vérzés utalhat méhenkívüli terhességre. Pozitív lett. Elküldött hüvelyi uh-ra, ahol semmit nem találtak, visszamentem a dokihoz, aki erre azt mondta, hogy ez akár egészséges terhesség is lehet, csak még nagyon fiatal és azért nem látszik, a legjobb tanácsa az volt, hogy várjunk, és a jövő héten csináljak megint tesztet, ha pozitív menjek megint uh-ra.
    Most itt tart a dolog. Szeretném tudni a véleményedet, reménykedhetek egy egészséges terhességben?

    Válasz:
    Persze. Ha friss pozitív teszttel bárki elmegy ultrahangra még semmit nem látnak, mégpedig azért, mert a terhességet hivatalosan csak a 6. héttől lehet kimutatni, ekkor már van ugyanis szívhang, addig nincs, így legfeljebb csak egy üres petezsákot látnak vagy még annyit sem. Ezért kell 1-2 hetet várni a következő ultrahangra, ami már általában eredményes szokott lenni.

  • Mária

    2008. november 07. péntek

    Negyedik hónapja fogamzásgátlót szedek. Mivel az előző gyógyszer szedése alatt köztivérzésem jelentkezett, a nőgyógyász új gyógyszert írt fel. Az utóbbi hónapban ezt az újat szedem, magasabb hormontartalommal, de most erősebb vérzésem jelentkezett, vagyis erős barna, darabos inkább, ami nem is múlik egy-két nap után, mint az előző hónapokban. Közben fáj a hasam is, egyre jobban.

    Lehet ez terhesség? Vagy méhen kívüli terhesség?

    Válasz: Nem. Ezt a tabletta okozza.

  • kinga

    2008. november 03. hétfő

    szia
    azt szeretném kérdezni hogy a fehér folyás az mért van nálam lehet a terheség tünete?
    előre is köszi

    Válasz: Nem. Felfázásé, fertőzésé lehet.

  • zsóka

    2008. október 14. kedd

    elfelejtetem irni hogy nagyon szokot fájni néha néha pedig nem az utobi napokban ugy éreztem néha mintha megjöne és meg is jöt de 2 szer egymá után a derekam és a jobb oldalam ngyon fáj
    lehet e méhen kivüli terheségem?

    Válasz: Az orvos észrevette volna a méhen kívüli terhességet és a teszt is kimutatná. A tüneteidet a ciszta okozza, attól ugyanis gyakran jelentkezik gyakoribb, rendszertelen vérzés.

  • zsóka

    2008. október 14. kedd

    sziasztok
    egyszer a páromal ara letem figyelmes hogy a havim csak egy napig tartot.
    elmentünk nőgyogyászhoz és ő azt mondta hogy nem vagyok terhes de egy ciszta van a jobb pete fészkemben.
    Visza hivot minket kontrolra és ott pedig már a bal pete fészkemben volt a ciszta.
    később megjöt a mensesem de 7 napig tartot
    után vagy 2 napal ara letem figyelmes hogy fehér szinű valami folyik belölemez kb egy hete volt.
    tegnap ismét ismét véreztem és nem tudom hogy mért van ez csináltunk közben teszteket mind negativ let.
    azt szeretném kérdezni hogy mért jöt meg 2 szer egymás után és hogy esetleg elvetéltem e mert azt olvastam hogy aki elvetél anak után fehér szinű váladéka van
    Előre is köszi

  • Mária

    2008. október 11. szombat

    Sziasztok!
    Méhen kívüli terhességet diagnosztizáltak nálam, a béta-hcg-m 1800-nál volt a legmagasabb értékű, a legutóbbi mért érték 1050volt. Műtétet és egyéb beavatkozást nem végeztek nálam, a babát nem találták méhen belül és környezetében(petefészek,-vezeték). Sajnos azóta is aggódom, hogy a méhen kívüli terhességnél bekövetkező hasűri vérzés esetleg bekövetkezik még nálam ezért nem tudok normálisan enni,aludni stb. Kell még aggódnom ezek miatt, vagy már a nehezén túl vagyok és fölszívódik zavartalanul a terhességem???
    A választ előre is köszönöm! Ria

    Válasz: Valóban előfordulhat, hogy a baba felszívódik, ezért, ha tényleg nem találták sehol a babát, akkor tényleg nem kell aggódni.

  • helga

    2008. október 10. péntek

    hello
    nekem az a probléma hogy nem tudom hogy terhes vagyok e
    már voltam vagy 4 szer nőgyogyásznál de nem vett észre semit csak talált egy cisztát
    a havim egy hetet késet én és az ultrahangos nő ara gyanakszunk hogy ez méhen kivüli terheség de nem vagyok bene biztos.
    mikor megjöt a mensesem akor egy árnyalatal barnább volt és vérdarabkák is voltak bene .
    az lene a kérdésem hogy mi lehet velem ez a méhen kivüli terheség jele vagy a ciszta vagy vetéltem?
    előre is köszönöm

    Válasz: A ciszta okozhat valóban ilyet, ha nem volt pozitív teszted, a darabos vérzés is erre utal. A méhen kívüli terhesség komoly dolog, akkor nem engedtek volna el csak úgy az orvostól.

  • Zsuzsi

    2008. szeptember 29. hétfő

    Sziasztok!Nekem volt mehen kivuli terhessegem,es csak magamnak es edesanymnak koszonhetem,hogy meg elek!2 pozitiv teszt utan mentem orvoshoz,de az ultrahang nem mutatott terhesseget,igy az orvos hazakuldott,hogy nem terhes.Aztan elkezdtem verezgetni,es eros alhasi fajdalmaim voltak,igy ujra visszamentem az asszisztens csinalt egy tesztet ami ismet pozitiv lett,igy atkuldtek ultrahangra,de ismet csak nem lattak semmit pedig huvelyi ulrtahang is volt,de hat megint csak elkuldtek.de ekkor mar olyan fajdalmaim voltak,hogy nem tudtam leulni fekudni,es eros verzesem volt,hozzateszem kb.ket es fel honapja voltam terhes.Megemlitettem az orvosnak,hogy esetleg nem lehet ez mehen kivuli terhesseg?de csak ralegyintett.egy reggel edesanyam mar nem birta nezni a szenvedesemet,bevitt a korhazaba,ahol egy masik orvos a tunetek,es a vizsgalat utan rogton a mutobe kuldott,mert mar a hasuregem megtelt verrel,es ki tudja mennyi idom volt hatra,azota sem lettem terhes pedig ennek mar het eve.A lenyeg,hogy nem szabad hagyni hogy lerazzanak minket az orvosnal inkabb tobbszor menjunk el feleslegesen mithogy egyszer csak osszeesik valaki es vege!

  • Franci

    2008. szeptember 24. szerda

    Szia!

    5 hetes terhes vagyok, egy gyermekem már van. Narancssárga a hüvelyváladékom. Az első terhességem alatt vérezgettem a 16. hétig, most ilyen panaszom nincs, de ma rácsodálkoztam a dolog színére. nem bővebb, nem kellemetlen szagú, semmi furcsa, csak a színe. Mi lehet?

    Köszönöm

    Válasz: Valószínűleg ez is olyan, mint az előző terhességednél a véregetés volt, csak más a színe.

  • Kissné Bea

    2008. szeptember 18. csütörtök

    Sziasztok! Kétségbe vagyok esve, már annyi mindent olvastam itt ! Elmaradt a vérzésem, viszont a mellem és a derekam ugyan úgy fáj, mintha meg akarna jönni. Csináltam tesztet, az negatív lett, majd csináltam még egyet, az is az lett, ma elmentem orvoshoz, azt mondta hogy nem vagyok terhes, akkor mi lehet ez ? A méhemben 6 miliméteres nyák található,nem lehet hogy még is terhes vagyok ?

    Válasz: Azt nem mondta az orvos, hogy ha nem terhesség, akkor mi lehet? Fertőzés vagy felfázás pl? Ha már kimaradt a ciklusod, akkor a terhesség jeleit (megvastagodott méhnyálkahártya stb.) látta volna az orvos.

  • Anita

    2008. szeptember 10. szerda

    Jelenleg kulfoldon elek, egyenlore nincs itt orvosom, ezert fordulok magahoz. Hogy par dolgot emlitsek a „multambol” Tobbszor volt petefeszek-, huvely-, holyaghurut gyulladasom felfazasok miatt, vagy bakterium miatt. Allandoan jartam orvoshoz, de miutan meggyogyultam hosszabb – rovidebb ido utan ujra elojottek a tunetek. Allando vizelesi inger, huvelyeges, kisse puffadt alhas /leginkabb ketoldalt/ Otthoni orvosom huvely ultrahanggal megallapitotta, hogy kisebb csisztak vannak egyik petefeszkemben. Hogy igazan felfazas okozta a tobbszori problemam van bakterium nem tudom, de altalaban szeretkezes utan jelentkeztek /allando partnernel/ Kb fel eve kisse csokkentek ezek a tunetek, kezdtem megnyugodni, a menszeszem is ugy hogy nem szedek gyogyszert kb fel even keresztul minden honap elso napjan megjott. Mult honapban kesett, de akkor arra gondoltam, hogy szinten a felfazas miatt, mert akkor pont volt megint. Ebben a honapban most a 9.nap kesesnel tartok. A melleim feszulnek es neha erzem azt az alhasi gorcsos fajdalmat amit akkor szoktam amikor kezdodik a menszeszem /a hasam is kisse puffadt/ Tegnap vettem ket tesztet. Az elso hatarozottan pozitivat mutatott, annyira hogy szinte a pisiles utan par masodperccel pillanatokon belul jelent meg a kek csik. Par orara ra megcsinaltam a masik tesztet is kevesebbet piseltem, nem tudom talan ez volt a baj, de a csik nem jelent meg, de a kontrollablakban levo csik sem. Szoval ott tartottam ahol az elejen. Nem tudtam meg semmit. Tudom hamarosan kell keresnem orvost , de itt kint nem olyan egyszeru.
    Szoval kernem a velemenyet. Olvasgattam a mehen kivuli terhessegrol, egyenlore barnas folyasom nincs, de alhasi neha szuros fajdalmak igen. De gondoltam a korabbi betegsegek miatt vagy a csisztak miatt elofordulhat , hogy.. Elore is koszonom a valaszat! tovabbi szep napot!

    Válasz: Ha az első teszt pozitív lett, akkor biztosan terhes vagy. Véletlenül ugyanis sosem pozitív a teszt, csak akkor, ha ki tudja mutatni a HCG hormont, ami pedig csak terhesség idején termelődhet (illetve egy bizonyos pajzsmirigybetegsétől, de arról tudnál, ha lenne olyanod). A második teszt azért lehetett pozitív, mert kisebb érzékenységű teszt volt, lejárt a szavatossága, vagy pedig mert kisebb volt a vizeletedben a HCG koncentráció (pl. ittál közben).
    A szúrós alhasi fájdalmak mindenkinél jelentkeznek a terhesség elején, a méhen kívülinél ezek azonban nagyon erősek, szinte elviselhetetlenek, nem csak olyan kis szúrogatás.

  • Betty

    2008. szeptember 09. kedd

    Sziasztok!
    Kb. 3-4 hete nem jön meg a menzesze. A nőgyógyászhoz jövőhétre van időpontom. Attól tartók, hogy méhen kivüli terhes vagyok, mert bár tüneteim hasonlítanak a rendes terhességhez, de néha furcsa színű folyásom van. Ami néha enyhe rózsaszínű, sárga, szürke vagy éppen sötét narancssárga. Rengeteget tudnék aludni is állandóan fáradt vagyok és a minap el is ájultam. Tudom, hogy az ájulás nem igazán tartozik a rendes terhesség tüneteihez. A petefészekem is fáj főleg a baloldali és ez az érzés általában fokózodik vizelet üritéskor. Egy kissé mintha feszülne is ezért nem is tudom kihúzni magam. A derekam is fáj, ami csak akkor fordul velem elő, ha meg van a vérzésem. Erre pedig nem foghatom, mert mint írtam kb. 1 hónapja nem jött meg.
    Lehet ez méhen kivüli terhesség? Vagy ez normális ilyenkor?

    Válasz: Ez mind normális tünet ilyenkor. A méhen kívüli terhesség erős, éles fájdalommal jár. A terhesség elején ez a fajta menstruációs fájdalom nagyon gyakori, szinte mindenkinek van.

  • Lia

    2008. szeptember 07. vasárnap

    Szia!

    2 hete nem jött meg, 2 tesztet is csináltam,mindkettő pozitív lett.Orvosnál még nem voltam, mivel a hétvégén került sor a tesztelésekre.
    Viszont az alhasam néha fáj, görcsöl nem tul erősen,de nem kellemes. Nem tudok például nyujtózkodni,mert begörcsöl. Napszakól függetlenűl görcsölget,már 1,5 hete. Mintha meg akarna jönni. Az elején a petefészkeim két oldalt, most meg a hasam közepén görcsölget, két oldalt már nem. Nem folyamatosan,hanem néha néha, de többször 1 nap. Inzulinrezisztancia nevű problémám volt,amihez társult hogy nem jött meg sokig, azt hiszem PCOnak nevezik.
    Júliusban normálsi vérzésem volt. Most meg ugye a 2 pozitív tesztem.
    A kérdésem az lenne,lehet e méhen kívüli ? vagy normális a korai szakaszban ez a fájdogálás, görcsölgetés és ha igen meddig tart?

    Válasz: Enyhe menses szerű görcsök mindenkinél vannak koraterhességben. Kb. a 12. hétig tart. A méhen kívüli terhesség nagyon erős görcsökkel jár, amik gyakran hirtelen lépnek fel, éles, szúró fájdalom.

  • Mimi

    2008. szeptember 02. kedd

    Szia!
    Késik a menzeszem 1 hete, 3 db terhességi teszt is pozitív lett. A bal oldalt (talán) a petefészkem néha fájdogál (ha hirtelen leülök, vagy hosszabb sétát teszek). Lehetnek-e ezek a tüntetek méhen kívül terhesség jelei?

    Válasz: Nem. Ezek koraterhességi tünetek. A méhen kívüli terhességnél vérzés, erős, intenzív alhasi fájdalmak jelentkeznek.

  • Vic

    2008. augusztus 27. szerda

    Kedves Szerző!

    Egy dolgot szeretnék helyesbíteni a cikkben, mivel a félreinformáltság sokaknak okozhat (felesleges) fejfájást…

    „Méhen kívüli terhességben kevesebb HCG termelődik, mint normális terhességben, de több információt nyújt a koncentráció változása (19, 20). Az egészséges terhes HCG-szérumkoncentrációja 2–3,5 naponta megduplázódik a gesztáció 4–8. hete között, és a csúcsot az utolsó menstruációtól számított 8–12. hét körül éri el (3. ábra) (20, 21). A növekedés elmaradása méhen kívüli terhességre utal, bár koraterhesség elvesztésekor is megfigyelhető.” (Megj.: British Medical Journal)

    Vagyis, az általad leírtakkal ellentétben, méhen kívüli terhesség esetén NEM JELLEMZŐ, HOGY A TESZT HAMARABB MUTAT POZITÍVAT, sőt, ennek pont az ellenkezője igaz, mivel kevesebb HCG termelődik, és lassabban. (Nekem ez az apró biológiai tényszerűség csaknem az életembe került).

    Csak a pontosság kedvéért.

    Üdv,
    Vic

    Válasz: Ahogy utánanéztem a dolognak, ezügyben megoszlanak a vélemények. Van, aki szerint a HCG szint ugyanakkora méhen kívüli terhességben, mint a normálban és ugyanakkor mutatható ki. „Csak a HCG-szint alapján nem különböztethetõ meg a normális terhesség a méhen kívüli terhességtől” (Forrás: http://www.diagnosticum.hu/)
    Az biztos, hogy erőteljesebb tünetek jelentkeznek méhen kívüli terhesség esetén, és ez sokkal inkább döntő lehet, mint a HCG mennyisége. Az erőteljes vérzés és a nagyon erős alhasi görcsök, valamint a rizikófaktorok (korábbi vetélések, alhasi műtétek, abortusz stb.) az elsődleges gyanújelei lehetnek ennek a rendellenességnek. Éppen ezért tanácsolják, hogy legkésőbb az 5 héten menjünk el orvoshoz, ha a terhesség gyanúja felmerül, függetlenül a teszt eredményétől.
    Mivel mások is félreérthetik, átjavítottam az általad kifogásolt mondatot.

  • Netti

    2008. augusztus 26. kedd

    Sziasztok!
    Férjemmel babát tervezünk, úgy gondolom már az első pár próbálkozásból összejött. Nagyjából augusztus elején estem teherbe. 3 pozitív teszt után orvosnál is voltam, és egy 3mm-es petezsákot látott. Visszarendelt 3 hét múlva kontrollra, mert akkor már lesz szívhang és biztosabbat tud mondani. Azt mondta azért nem tud még megnyugtatni bennünket, mert ez akár méhen kívüli terhesség is lehet. Nagyon soknak tűnik még szept. 11-ig a várakozás. Néha fájdogál a hasam, a melleim feszülnek, de ezen kívül semmi bajom. Feleslegesen izgulok?

    Válasz: Igen 🙂 A méhen kívüli terhesség általában erősebb tünetekkel jár, mint a sima terhesség és gyakran barnázással, vérzéssel indul. Kicsit korán mentél el orvoshoz, mert szívhang csak a 6. héten szokott lenni, ezért kell később visszamenned, ez elég gyakran elő szokott fordulni (velem is megesett a 2. babánál, hogy úgy megörültem a pozitív tesztnek, hogy hamarabb mentem el orvoshoz)

  • zsu

    2008. augusztus 24. vasárnap

    Szia!
    1 hetet késik a mensesem, a legutóbb is furán volt meg, az első nap gyengén, a 2. nap erősen, utána elmúlt, majd csak barna volt jelentéktelen mennyiségű vérzéssel.
    3 napja viszont alhasi érzékenységem van, ami néha a derekamra is kisugároz. fájdalomnak nem nevezném, de érzem, hogy valami van.
    mire gyanakodhatok, lehetek terhes?

    Válasz: Igen, tesztelj!

  • Anett

    2008. augusztus 17. vasárnap

    Szia!

    7 nap késéssel jött meg, rendesen lezajlott a menszesz és az utolsó napot követő 3. naptól , már most 4. napja feszítő, enyhén görcsölő hatású fájdalmat érzek az alhasi tájékon. Mire gyanakodhatok?

    Válasz: Ez a peteérés jele is lehet, vagy pedig pl. ciszta.

  • Kata

    2008. augusztus 01. péntek

    Szia!
    5 hetes terhes vagyok, következő hétre beszéltem meg az orvosommal a vizsgálatot!
    4 napja a nap bármely időszakában előfordulnak alhasi fájdalmak, és most kevés fehér folyásom van!
    Aggódom, hogy lehet, hogy vallami baj van?? Menjek el hamarabb az orvoshoz?

    Válasz: A koraterhességre jellemző az enyhe alhasi fájdalom és a fehér folyás is normális (amíg nem sárga és nincs szaga), emiatt ne aggódj.

  • andika

    2008. július 25. péntek

    Én 12 hetesen kerültem be a kórházba,vérzéssel.Majdnem 1 hónapig véreztem és nagyon görcsölt a hasam.Most 18 hetes terhes vagyok a görcsök nem szüntek meg nagyon erösek néha.Ez mitöl van?Vérzés az már csak néha van!

    Válasz: Méhen kívüli terhességtől biztos nem lehet, annak hamarabb vége szakad és nagyon komoly vérzéssel kísérve. A görcsöket nyilván megbeszélted az orvosoddal és talán adott is rá MagneB6-ot vagy más hasonló készítményt, ami a méhösszehúzódásokat előzi meg. Sok minden okozhatja ezt, hormonok, ciszta stb. Ezt az orvosodtól kéne megkérdezned, így látatlanban nem lehet megmondani.

  • Katibogár

    2008. július 23. szerda

    Nekem az elmaradt mensi idejént 3 nap barna volt egy nap vérzés szerű-vel. Azóta (4 napja) csak egy-egy csepp barna van a tisztaságin. Mi lehet ez? Terhesség? Esetleg méhen kívüli?

    Válasz: Igen, lehet terhesség. De nem a méhen kívüli miatt barnázol, hanem valamilyen hormonprobléma miatt (ez ilyenkor előfordul). Menj el orvoshoz, mert gyógyszert szoktak adni rá.

  • szandra

    2008. július 12. szombat

    sziasztok!!
    késset a menszeszem 3 hetet,de végre megjött!!!És elsö nap nem éreztem semmit de második nap nagyon görcsölt a hasam alig birtam felállni,ez lehet a méhenkivüli terhesség jelei????

    Válasz: Nem. De vetélésé sajnos igen.

  • katica

    2008. július 12. szombat

    Sziasztok!

    2 terhességi tesztem is negativ lett, meg is jött rendesen, de fura „mocorgást” érzek a hasamban. Ez lehet terhesség akár méhen kívüli? Ugye nem?

    Válasz: Nem.

  • judit

    2008. július 10. csütörtök

    sziasztok!
    8 hetes terhes vagyok.ma barnás folyásom volt dél körűl azóta nem.amúgy eddig nem volt problémám.jövő hétre van időpontom dokihoz.ugye nem lehet gond addig?

  • silló zsuzsánna

    2008. június 09. hétfő

    hali !
    én 7 hetes terhes vagyok , félek,mert barnás folyásom van .viszont tul vagyok már az első ulrahangon.lehet méhen kivüli terhességem??,

    Válasz: Nem, az az ultrahangon látszott volna. A folyás miatt viszont szólj az orvosnak, mert kezdődő vetélés jele lehet akár (de ne ijedj meg, okozhatja fertőzés vagy hormonális dolog is, de orvos mindenképpen lásson!)

Comment navigation