Magzatvíz

A magzatvíz veszi körül a babát a méhen belül a terhesség 9 hónapjában: védi őt a külső hatásoktól és a magzat fejlődésében is fontos szerepe is van, éppen ezért nagyon ijesztő lehet, ha a vizsgálaton kiderül: túl sok, vagy éppen túl kevés a magzatvíz.

A magzatvizet a magzatburok, a baba veséje és az anya vérplazmája termeli, mennyisége a terhesség folyamán állandóan növekszik, a szülés előtti hetekben már 1-1,3 liter víz veszi körül a babát. A teljes vízmennyiség 3-4 óránként lecserélődik. A magzatvíz védi a babát a külső hatásoktól és állandó hőmérsékletet biztosít, emellett pedig a baba tüdejének fejlődésében is szerepet játszik.

Ha túl kevés a magzatvíz…

Kevés magzatvíz a terhességek 2%-ban fordul elő. Nem kell azonnal megijedni, ha az előírtnál kevesebb a magzatvíz, ilyenkor általában újabb ultrhang vizsgálat szükséges, amelyen megnézik a magzat részéről áll-e fent olyan ok, ami miatt túlságosan kevés a víz, ez többnyire vesefejlődési zavart jelent, amit ultrahanggal meg lehet állapítani.

A kevés magzatvíz további okai

1. a baba oldaláról: túlhordás, oxigénhiány, a méhen belül lassan fejlődő magzat,

2. az anya oldaláról hüvelyi fertőzés vagy méhnyak problémák, ami miatt a magzatvíz szivárogni kezd, így fokozatosan csökken a mennyisége.

A kevés magzatvizet általában ultrahangvizsgálatnál veszik észre, azonban vannak megelőző jelei is: gyenge, de fájdalmas magzatmozgások és a normálisnál kisebb haskörfogat (a terhességi korhoz képest viszonyítva).

Mit okoz?

Amennyiben a babának túlságosan kevés magzatvízben kell fejlődnie, túl kevés a helye, ezért kényszertartásban fekszik, ami miatt dongaláb, deformált csípő alakulhat ki, valamint a fülei és orra megnyomdóhatnak, illetve tüdőfejlődési zavarok léphetnek fel. Gyakori ilyenkor az is, hogy a magzat mérete átlagon aluli mértékben nő csak. A kevés magzatvízben fejlődő babák gyakran medencevégű fekvésben helyezkednek el.

Ha túl kevés a magzatvíz, az méhen belüli fejlődési zavart eredményezhet. A magzat kényszertartásban van a hely szűke miatt, ezért fülei, orra lelapulhatnak. Dongaláb, a csípőizület deformációja, növekedésbeli elmaradás, tüdőfejlődési zavar, medencevégű fekvés is kialakulhat a lecsökkent magzatvíz miatt.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy túl kevés a magzatvíz, az esetek többségében állandó kórházi megfigyelést, majd császármetszést szoktak javasolni.

Ha túl sok a magzatvíz…

Túl sok magzatvíz a terhességek 1%-ban fordul elő, ilyenkor a víz mennyisége legalább az adott terhességi korra számított vízmennyiség másfélszeresét meghaladja. Tünetei lehetnek a túl nagy súlynövekedés, a terhességi korhoz mérten túlságosan nagy has, vizesedő végtagok, gyenge magzatmozgás és a nehézlégzés.

A sok magzatvíz hátterében leggyakrabban a terhességi cukorbetegség áll, de szifilisz fertőzés, ikerterhesség, vesegyulladás és méhen belüli fertőzés is állhat a hátterében. Ritkán a túl sok magzatvizet Down-kór vagy más fejlődési rendellenességek okozhatják.

A túl kevés magzatvízzel ellentétben a túl sok magzatvíz önmagában nem okoz problémát a babánál, azonban ilyenkor könnyebben megreped a magzatburok, ezért fennáll a koraszülés veszélye, így ilyenkor teljes ágynyugalmat szoktak javasolni. További veszély a lepényleválás, és a fájásgyengeség, valamint szülés után az elhúzódó vérzés.

Vajon lehetséges-e teljesen felkészülni a szülésre lelkileg? Uralni a folyamatot az elejétől a végéig? Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

12 Comments

  • Timi

    2011. május 15. vasárnap

    Kedves Doktornő!
    A 37-38 hétben járok a baba 3500-4000gr körül van. Az orvosom már többször megemlítette, hogy nagyon sok a magzatvizem. Mért gond ez? Ráadásul a faros a baba, így fent áll a császármetszés lehetősége.

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      A sok magzatvíz önmagában nem gond, de a terhességi cukorbetegség jele lehet.

  • Marianna

    2011. május 12. csütörtök

    Kedves Doktornő! Ma voltam genetikai vizsgálaton és javasolták a magzatvíz vizsgálatot de én tartok a vetéléstől. Én 35 éves múltam a párom meg 48 és azt mondták hogy a korunk miatt javasolt mert nagyobb a veszély hogy a baba dankóros legyen. A kromoszóma-rendellenesség kockázata 2.0-3.3 % mennyire lehet veszélyes ha nem csináltatom meg? üdv: Marianna

    • Vida Agi

      2011. május 22. vasárnap

      Veszélyesnek nem veszélyes, „csak” annyi a veszély, hogy Down-kóros lesz a baba. Ha a genetikai vizsgálaton magzatvízvételt javasoltak, akkor mindenképpen érdemes megcsináltatni.

  • Timcsi 0309

    2011. április 28. csütörtök

    Kedves Ági!
    A számítások szerint 25 hetes vagyok,az Uh szerint 27 és valamivel több is a magzatvizem. A terheléses cukorvizsgálat jó lett,a Babával minden rendben Hál Istennek!
    Jó nagy hasam van,még van hátra 3 hónap,de mindenki azt hiszi nemsokára szülök. Már kicsit idegesít is 🙂 Igaz ez a második terhességem,az első Fiam 13 hónapos és Ő is több,mint 4 kilóval született.
    Most akkora a hasam,mint az elsőnél 7-8 hónaposan. Ez nem gond? Eléggé zavar.
    Köszönöm,Timi

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Nem gond, a baba mérete és a hasméret között nincs egyértelmű összefüggés, de ha nem telt el sok idő a két terhesség között, akkor a másodiknál általában hamarabb nő meg a pocak.

  • Vikica

    2011. március 09. szerda

    Szia Ági!

    Mi 34 hetesek vagyunk. Ma az ultrahangon a doki teljesen rám hozta a szívbajt, azt mondta, h. nem 34 hanem 33 hetes a pici. Eddig szépen fejlődött, most is 3 hét alatt 500 grammot hízott.
    Bpd:86mm
    HC:304mm
    AC:297mm
    Femur:65mm

    Fejvégű fekvés, lepény a mellső falon, koponya agyszerkezet normális, szív 4üregű, hólyag telődik, gyomor telődik, vesék épek, rekesz ép.
    Cervix hossza 44mm, zárt belső méhszáj, álló burok. Umbilicalis áramlás RI: 0,59
    Magzatvíz mennyisége: kevesebb.
    Becsült súly: 2400gr.
    31 hetesen csak 1900 gr volt, tényleg olyan keveset fejlődött?? A vérnyomásomra kaptam gyógyszert, mert több volt, mint kéne. Az helyreállt. Remélem minden rendben lesz a picikémmel!! Sokat mozog, ebből gondolom, h. csak nem lehet olyan nagy baj! Ctg-re járok heti háromszor, eddig ott is minden rendben volt, a vizeletemben sincs fehérje, a vizesedést is tudom kontrollálni, odafigyelek már mindenre, amire csak lehet… Kérlek írj, mi a véleményed!!

    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 18. péntek

      A baba fejlődése egyedi a 12. héttől, hiszen az újszülöttek nem egyforma méretekkel születnek, ezért a különféle értékekben 2-3 hetes eltérések lehetnek az átlagtól, tehát 1 hét eltérés egyáltalán nem sok.

  • Ingrid

    2011. január 25. kedd

    Nekem az lenne a problémám,hogy 13 hetes terhes vagyok és akkora már most a hasam,mint egy 5 hónapos terhesnek.(5kg híztam)
    A 3.gyermekemet várom és a másik két terhességnél nem volt ilyen gond.
    Mi okozhatja ezt?
    Kórós-e?
    Köszönöm válaszát. Böröndy Ingrid

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Puffadás okozhatja ezt, de hozzáteszem, a terhességek között is van különbség, lehet az egyik gyerekkel hatalmas hasad a másikkal pedig egészen pici.

  • Tompa Eszter

    2010. december 22. szerda

    Tegnap voltam uh 20 hetesen tul sok volt es foleg zavaros a magzatviz.Egyebkent mindent rendbe lattak megcsinaltattak a harmas tesztet melynek jo lett az eredmenye.Egy honap mulva rendeltek vissza de nyugtalan vagyok mitol lehet a magzatviz zavaros.Tenyleg valami gond lehet?

    • Vida Agi

      2010. december 31. péntek

      Ebben a terhességi korban a baba széklete még nem teheti zavarossá a magzatvizet, mivel ez csak a 25. hét után jelenik meg, ezért a zavaros magzatvíz igazából még nem okozhat gondot és nem is utalhat semmire (ráadásul UH-val ezt igazán nem is lehet látni, a zavaros vizet mintavétalből szokták megállapítani). A túl sok magzatvíz miatt (ha a számolt mennyiség másfélszeresét meghaladja a magzatvíz mennyisége) genetikai kivizsgálásra lehet szükség.