Magzatvíz

A magzatvíz veszi körül a babát a méhen belül a terhesség 9 hónapjában: védi őt a külső hatásoktól és a magzat fejlődésében is fontos szerepe is van, éppen ezért nagyon ijesztő lehet, ha a vizsgálaton kiderül: túl sok, vagy éppen túl kevés a magzatvíz.

A magzatvizet a magzatburok, a baba veséje és az anya vérplazmája termeli, mennyisége a terhesség folyamán állandóan növekszik, a szülés előtti hetekben már 1-1,3 liter víz veszi körül a babát. A teljes vízmennyiség 3-4 óránként lecserélődik. A magzatvíz védi a babát a külső hatásoktól és állandó hőmérsékletet biztosít, emellett pedig a baba tüdejének fejlődésében is szerepet játszik.

Ha túl kevés a magzatvíz…

Kevés magzatvíz a terhességek 2%-ban fordul elő. Nem kell azonnal megijedni, ha az előírtnál kevesebb a magzatvíz, ilyenkor általában újabb ultrhang vizsgálat szükséges, amelyen megnézik a magzat részéről áll-e fent olyan ok, ami miatt túlságosan kevés a víz, ez többnyire vesefejlődési zavart jelent, amit ultrahanggal meg lehet állapítani.

A kevés magzatvíz további okai

1. a baba oldaláról: túlhordás, oxigénhiány, a méhen belül lassan fejlődő magzat,

2. az anya oldaláról hüvelyi fertőzés vagy méhnyak problémák, ami miatt a magzatvíz szivárogni kezd, így fokozatosan csökken a mennyisége.

A kevés magzatvizet általában ultrahangvizsgálatnál veszik észre, azonban vannak megelőző jelei is: gyenge, de fájdalmas magzatmozgások és a normálisnál kisebb haskörfogat (a terhességi korhoz képest viszonyítva).

Mit okoz?

Amennyiben a babának túlságosan kevés magzatvízben kell fejlődnie, túl kevés a helye, ezért kényszertartásban fekszik, ami miatt dongaláb, deformált csípő alakulhat ki, valamint a fülei és orra megnyomdóhatnak, illetve tüdőfejlődési zavarok léphetnek fel. Gyakori ilyenkor az is, hogy a magzat mérete átlagon aluli mértékben nő csak. A kevés magzatvízben fejlődő babák gyakran medencevégű fekvésben helyezkednek el.

Ha túl kevés a magzatvíz, az méhen belüli fejlődési zavart eredményezhet. A magzat kényszertartásban van a hely szűke miatt, ezért fülei, orra lelapulhatnak. Dongaláb, a csípőizület deformációja, növekedésbeli elmaradás, tüdőfejlődési zavar, medencevégű fekvés is kialakulhat a lecsökkent magzatvíz miatt.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy túl kevés a magzatvíz, az esetek többségében állandó kórházi megfigyelést, majd császármetszést szoktak javasolni.

Ha túl sok a magzatvíz…

Túl sok magzatvíz a terhességek 1%-ban fordul elő, ilyenkor a víz mennyisége legalább az adott terhességi korra számított vízmennyiség másfélszeresét meghaladja. Tünetei lehetnek a túl nagy súlynövekedés, a terhességi korhoz mérten túlságosan nagy has, vizesedő végtagok, gyenge magzatmozgás és a nehézlégzés.

A sok magzatvíz hátterében leggyakrabban a terhességi cukorbetegség áll, de szifilisz fertőzés, ikerterhesség, vesegyulladás és méhen belüli fertőzés is állhat a hátterében. Ritkán a túl sok magzatvizet Down-kór vagy más fejlődési rendellenességek okozhatják.

A túl kevés magzatvízzel ellentétben a túl sok magzatvíz önmagában nem okoz problémát a babánál, azonban ilyenkor könnyebben megreped a magzatburok, ezért fennáll a koraszülés veszélye, így ilyenkor teljes ágynyugalmat szoktak javasolni. További veszély a lepényleválás, és a fájásgyengeség, valamint szülés után az elhúzódó vérzés.

Vajon lehetséges-e teljesen felkészülni a szülésre lelkileg? Uralni a folyamatot az elejétől a végéig? Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

12 Comments

 • Timi

  2011. május 15. vasárnap

  Kedves Doktornő!
  A 37-38 hétben járok a baba 3500-4000gr körül van. Az orvosom már többször megemlítette, hogy nagyon sok a magzatvizem. Mért gond ez? Ráadásul a faros a baba, így fent áll a császármetszés lehetősége.

  • Vida Agi

   2011. május 18. szerda

   A sok magzatvíz önmagában nem gond, de a terhességi cukorbetegség jele lehet.

 • Marianna

  2011. május 12. csütörtök

  Kedves Doktornő! Ma voltam genetikai vizsgálaton és javasolták a magzatvíz vizsgálatot de én tartok a vetéléstől. Én 35 éves múltam a párom meg 48 és azt mondták hogy a korunk miatt javasolt mert nagyobb a veszély hogy a baba dankóros legyen. A kromoszóma-rendellenesség kockázata 2.0-3.3 % mennyire lehet veszélyes ha nem csináltatom meg? üdv: Marianna

  • Vida Agi

   2011. május 22. vasárnap

   Veszélyesnek nem veszélyes, “csak” annyi a veszély, hogy Down-kóros lesz a baba. Ha a genetikai vizsgálaton magzatvízvételt javasoltak, akkor mindenképpen érdemes megcsináltatni.

 • Timcsi 0309

  2011. április 28. csütörtök

  Kedves Ági!
  A számítások szerint 25 hetes vagyok,az Uh szerint 27 és valamivel több is a magzatvizem. A terheléses cukorvizsgálat jó lett,a Babával minden rendben Hál Istennek!
  Jó nagy hasam van,még van hátra 3 hónap,de mindenki azt hiszi nemsokára szülök. Már kicsit idegesít is 🙂 Igaz ez a második terhességem,az első Fiam 13 hónapos és Ő is több,mint 4 kilóval született.
  Most akkora a hasam,mint az elsőnél 7-8 hónaposan. Ez nem gond? Eléggé zavar.
  Köszönöm,Timi

  • Vida Agi

   2011. május 07. szombat

   Nem gond, a baba mérete és a hasméret között nincs egyértelmű összefüggés, de ha nem telt el sok idő a két terhesség között, akkor a másodiknál általában hamarabb nő meg a pocak.

 • Vikica

  2011. március 09. szerda

  Szia Ági!

  Mi 34 hetesek vagyunk. Ma az ultrahangon a doki teljesen rám hozta a szívbajt, azt mondta, h. nem 34 hanem 33 hetes a pici. Eddig szépen fejlődött, most is 3 hét alatt 500 grammot hízott.
  Bpd:86mm
  HC:304mm
  AC:297mm
  Femur:65mm

  Fejvégű fekvés, lepény a mellső falon, koponya agyszerkezet normális, szív 4üregű, hólyag telődik, gyomor telődik, vesék épek, rekesz ép.
  Cervix hossza 44mm, zárt belső méhszáj, álló burok. Umbilicalis áramlás RI: 0,59
  Magzatvíz mennyisége: kevesebb.
  Becsült súly: 2400gr.
  31 hetesen csak 1900 gr volt, tényleg olyan keveset fejlődött?? A vérnyomásomra kaptam gyógyszert, mert több volt, mint kéne. Az helyreállt. Remélem minden rendben lesz a picikémmel!! Sokat mozog, ebből gondolom, h. csak nem lehet olyan nagy baj! Ctg-re járok heti háromszor, eddig ott is minden rendben volt, a vizeletemben sincs fehérje, a vizesedést is tudom kontrollálni, odafigyelek már mindenre, amire csak lehet… Kérlek írj, mi a véleményed!!

  Válaszodat előre is köszönöm!

  • Vida Agi

   2011. március 18. péntek

   A baba fejlődése egyedi a 12. héttől, hiszen az újszülöttek nem egyforma méretekkel születnek, ezért a különféle értékekben 2-3 hetes eltérések lehetnek az átlagtól, tehát 1 hét eltérés egyáltalán nem sok.

 • Ingrid

  2011. január 25. kedd

  Nekem az lenne a problémám,hogy 13 hetes terhes vagyok és akkora már most a hasam,mint egy 5 hónapos terhesnek.(5kg híztam)
  A 3.gyermekemet várom és a másik két terhességnél nem volt ilyen gond.
  Mi okozhatja ezt?
  Kórós-e?
  Köszönöm válaszát. Böröndy Ingrid

  • Vida Agi

   2011. január 30. vasárnap

   Puffadás okozhatja ezt, de hozzáteszem, a terhességek között is van különbség, lehet az egyik gyerekkel hatalmas hasad a másikkal pedig egészen pici.

 • Tompa Eszter

  2010. december 22. szerda

  Tegnap voltam uh 20 hetesen tul sok volt es foleg zavaros a magzatviz.Egyebkent mindent rendbe lattak megcsinaltattak a harmas tesztet melynek jo lett az eredmenye.Egy honap mulva rendeltek vissza de nyugtalan vagyok mitol lehet a magzatviz zavaros.Tenyleg valami gond lehet?

  • Vida Agi

   2010. december 31. péntek

   Ebben a terhességi korban a baba széklete még nem teheti zavarossá a magzatvizet, mivel ez csak a 25. hét után jelenik meg, ezért a zavaros magzatvíz igazából még nem okozhat gondot és nem is utalhat semmire (ráadásul UH-val ezt igazán nem is lehet látni, a zavaros vizet mintavétalből szokták megállapítani). A túl sok magzatvíz miatt (ha a számolt mennyiség másfélszeresét meghaladja a magzatvíz mennyisége) genetikai kivizsgálásra lehet szükség.