A méhen kívüli terhesség jelei

Méhen kívüli terhesség: a legtöbb leendő kismama emiatt aggódik az első hetekben. Minden kis fájdalomra, hasszúrkálásra és váladékozásra az hiszik, a méhen kívüli terhesség okozza, pedig ez a jelenség meglehetősen ritka. A méhen kívüli terhesség azért veszélyes, mert ugyanolyan terhességi tünetek jelentkeznek, mint a normál terhesség esetén, csak éppen sokkal erősebb formában!

A méhen kívüli terhesség jeleiA méhen kívüli terhesség jelei:

  • a terhességi teszt pozitív lett, ennek ellenére vérzés jelentkezik
  • barnás vérzés vagy folyás az elmaradt menstruáció idején
  • fájós derék
  • ájulás, vagy ájulásközeli érzés, szédülés
  • ingatag hangulat
  • végbélfájdalom
  • álmosság, aluszékonyság
  • erős, szúró alhasi fájdalom

Méhen kívüli terhesség esetén a terhességi teszt ugyanakkor mutat pozitívat, mint a rendes terhességnél, a tünetek azonban nagyon hamar és igen intenzív formában jelentkeznek! Amennyiben ezek mellé még barnás folyás, barnás vérzés vagy erős vérzés társul, azonnal orvoshoz kell fordulni! Akár pozitív lett a teszt, akár nem, ha úgy gondolod terhes vagy, érdemes legkésőbb a betöltött 5. héten elmenni orvoshoz, mert ultrahanggal kimutatható a méhen kívüli terhesség és ez az életedet mentheti meg!

Hogyan jön létre a méhen kívüli terhesség?
A megtermékenyült petesejtet egy védőburok védi a megtermékenyüléstől számított 4-7 napig, amíg elér a méhbe, amikor megérkezik, ez a védőburok megszűnik, és a petesejt beágyazódik. Ha azonban 4-7 nap alatt sem éri el a méhet, akkor a védőréteg még „út közben” oldódik fel, és a petesejt ott ágyazódik be, ahol éppen van, pl. a petevezetékben.

A petevezetékben letapadt petesejt sok esetben magától is elhal, de ha nem akkor súlyos hasüregi vérzést okozhat, ami akár halálos lehet!

Ha vérzést észlelsz, függetlenül attól, hogy mennyire erős, élénk, milyen a színes, állaga stb. nem szabad bizonytalankodni és várni, hanem mihamarabb fel kell keresni egy orvost, akár az ügyeletet is! Ilyenkor 1-1 óra halogatás és várakozás az életedbe kerülhet!

A vizsgálat során kikérdeznek a tünetekről, majd hüvelyi betapintásos vizsgálatot végeznek, méhen kívüli terhesség esetén ugyanis a méh nagyobb és puhább lesz. Ezt követi az ultrahangos vizsgálat, amivel szinte 100%-os biztonsággal meg lehet állapítani, hogy valóban méhen kívüli terhességről van-e szó.

Ha valóban méhen kívüli terhességed van, két lehetőség van a gyógyításra. Előrehaladott állapot esetén kórházba kell menned, ahol vagy a hastükrözésnek nevezett eljárással eltávolítják a petevezetékbe ágyazódott petesejtet, vagy műtétet hajtanak végre.
Ha időben észreveszik a problémát, akkor gyógyszeres kezeléssel segítenek a petesejtnek, hogy felszívódjon.

Miért?
A méhen kívüli terhesség esélyét többféle tényező növelheti. Ilyenek például:

  • Ha még túlságosan fiatal vagy, és nem elég fejlettek a nemi szerveid (18 év alatt)
  • Ha cisztád vagy miómád van
  • Ha méhen belüli fogamzásgátló eszközt használsz (spirál)
  • Ha már korábban is volt méhen kívüli terhességed
  • Ha már műtötték a petefészkedet vagy a petevezetéket
  • Ha volt már korábban hasi műtéted
  • Ha korábban volt olyan gyulladásod, ami nyomot hagyhatott ezen a területen

Teherbe eshetek-e utána megint?

Igen, de érdemes tudni, hogy ha már volt méhen kívüli terhességed, akkor nagyobb a gyakorisága a következő méhen kívüli terhességnek.
Előfordulhat, hogy az orvosok kénytelenek eltávolítani a petevezetéket is a méhen kívüli terhesség megszüntetésére, amennyiben mindkét petevezeték eltávolításra kerül, legközelebb már csak mesterséges megtermékenyítéssel eshetsz teherbe.

    Ha kérdésed van, először olvasd el ezt a cikket, hátha megtalálod benne a választ! 2008. augusztus 15-től csak azokra a kérdésekre válaszolok, amikre a válasz nincs benne ebben a cikkben!
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

197 Comments

  • Nikkole

    2010. június 19. szombat

    Sajnos még a derekam is gyakran fáj, ez is az utóbbi pár napban jelentkezett.
    Tisztelettel:Nikkole

    Válasz: A derékfájás önmagában még nem ok az aggodalomra. Csak akkor, ha erős, görcsös fájdalom, és pihenés során sem enyhül.

  • Nikkole

    2010. június 19. szombat

    Üdvözlöm!
    Lehet, hogy még korai megijednem, de nagyon furcsán érzem magam. Még nem kellene megjönnie, csak egy hét múlva, (utolsó mensim 1. napja június elseje volt), de előfordulhat, hogy terhes vagyok. Ugyanis a férjemmel nem védekeztünk, habár csak egyetlen alkalommal fordult elő, az utlsó mensimnek épphogycsak vége lett,amikor együtt voltunk.
    Van már egy 1 éves kisfiam, akit még szoptatok.
    4 tesztet csináltam, és bár nagyon halványan, de mindegyik pozitív. Az első és utolsó tesztelés között 5 nap telt el, de semmivel sem erősebb az utolsó teszten a vonal, mint az elsőn.
    Sőt, tíz perc alatt sem jelent meg a 2. csík egyiken sem, csak fél nap után. Valahogy úgy éreztem nem szabad még eldobnom a tesztet, és a nap végére tényleg mindegyik pozitív lett. De csak nagyon halványan.
    Ezenkívül gyakran van vizelési ingerem, van, hogy 10 perc telik el és már újra érzem hogy ki kell mennem… Nagyon fáradékony vagyok,hangulat ingadozásaim vannak, egyik percben mindenhez van kedvem, aztán meg mindent csak félbehagyok, ez már kb 3 napja így megy. A hasam is szúrkált egy kicsit, szerencsére ma még nem éreztem. Van egy minimális hüvelyi folyásom, kicsit nyálkásabb.
    Nagyon zavar, hogy mindegyik teszt pozitív lett, de csak nagyon sok idő eltelte után látszott, és a legutolsón szinte még halványabban látszik a 2. csík mint az elsőn.

    Ez mit jelent???Teljesen össze vagyok zavarodva, nagyon aggódom. Ezekből előfordulhat, hogy méhen kívül van a pici??
    Előre is köszönöm válaszát!

    Válasz: A leírtak alapján nem gyanakodnék méhen kívüli terhességre. Érdemes lenne esetleg másik fajta teszttel próbálkozni.

  • Ricka

    2010. június 18. péntek

    Szia!

    Szeretném a segítségedet kérni! 24 éves vagyok. Hétfőn kellett volna megjönnie, de a teszt pozitívat mutatott (első terhesség lenne). Ennek nagyon örültem, de azóta folyamatosan fáj, görcsöl vagy a petefészkem vagy az alhasam. Nagyon félek, h elvesztem a babát méhen kívüli terhesség miatt. Szerinted jogos a félelmem? Dokihoz csak 28-án megyek, h láthassuk a szívhangot is…
    Előre is köszike:

    Ricka

    Válasz: Ha a fájdalom erős, és folyamatos, akkor semmiképp nem várj 28-áig, mindenképp menj orvoshoz. De ha csak néha érzel kisebb görcsöket, az még nem jelent rosszat.

  • Mónika

    2010. június 14. hétfő

    Köszönöm válaszát!Hát bízom benne,hogy ha teherbe estem,akkor tényleg nem lesz gond se a babának se nekem!Bár tudom,hogy kicsi a valószínűsége a terhességnek,mivel nehezen esek teherbe…bár így hogy most a petevezeték összetapadás fel lett szabadítva nincs kizárva.A gond csak annyi,hogy még elég sok időt kell várjak,hogy kiderüljön terhes vagyok-e,mert ügyebár csak 1napja történt a „baleset”..és tudtom szerint 10naposan mutatja ki a teszt…de az ultrahang csak 5hetesen…Ezért aggódom!Nem szeretnék még egy „tragédiát” átélni!Szerintem így,hogy a műtét során fel lett szabadítva az összetapadás…talán nem méhen kívül fog beágyazódni(Bízom benne)!!Nagyon szeretnék babát!!!De azt is ha minden rendben lenne!!Ezért most tudat alatt bízom benne,hogy majd csak a 3hónap után esek teherbe.Azért köszönöm a nyugtató válaszát!

    Tisztelettel:Mónika.

  • Mónika

    2010. június 14. hétfő

    Üdvözletem!

    36éves,egy gyermekes anyuka vagyok..a kislányom14éves.7éve szeretnénk második kisbabát.De sajnos eddig nem jött össze…pár hete volt egy kis remény..megcsináltam a terhességi tesztet és pozitív lett..nagyon boldogok voltunk..de sajnos nem sokáig tartott az öröm..:( Az orvosom közölte,hogy méhen kívüli vagyok..:(Múlt hét szerdán volt 6 hete,hogy megműtöttek.a műtét közben kiderült,hogy a másik oldalon is össze volt tapadva a petevezeték..és azon az oldalt ahol a baba megtapadt el is kelet távolítani a petevezetéket is..de a másik oldalt felszabadította az összetapadást…így elvileg lehetek még terhes.Az orvosom azt mondta,hogy 3hónapig védekezzünk,azután kivizsgál..és elvileg jöhet a baba.Na itt jön a kérdésem ön felé…A „problémám”az,hogy most vasárnap..6hetesenés 4naposan a műtét után elszakadt védekezés közben a gumi..szeretném tudni,ha terhes lettem akkor lehet-e bármilyen baja a babának,vagy nekem mivel nem telt le még a 3hónap?Válaszát előre is köszönöm!!!

    Tisztelettel:Mónika.

    Válasz: Ha valóban sikerült teherbe esni, akkor jó eséllyel nem lesz semmi gond, viszont érdemes az orvoshoz minél előbb visszamenni, hogy megnézze, van-e terhesség, és jó helyen fejlődik-e, és hogy elmondja, pontosan milyen problémák jelentkezhetnek.

  • Ági

    2010. június 10. csütörtök

    Szia!
    Olyan kérdésem lenne, hogy így, hogy csak a petevezető sérült része lett eltávolítva, nem okozhat ez galibát? Pl.: ciszta nem alakulhat ki a petefészkembe? hova megy az ott megérett petesejt? Menstruációt befolyásolhatja?
    Aggódom mert még mindíg nem jött meg, igaz az orvos azt mondta, nem baj bekavarhatott a műtét is.
    Köszi a választ előre is.

    Válasz: Ha csak a sérült részt távolították el, akkor a petesejt ugyanúgy a méhbe kerül, miután megtermékenyül. A műtét miatt csúszhat a ciklusod, kimaradhat néhány hónapig, de ez majd később helyreáll, hiszen a hormonjaid ugyanúgy működnek, mint előtte.

  • Ági

    2010. május 28. péntek

    Bocsi lemaradt! 6-ik héten kell mennem kontrollra.

  • Ági

    2010. május 28. péntek

    Szia!
    Nekem 1 éve a baloldali petevezetőmben méhen kívüli terhességet láttak, kórházi megfigyelés alatt ez spontán távozott. Idén pontosan rá 1 évre ismét a baloldali petevezetőmben volt baba, 2 is, sajnos műtéttel végződött, mert szétdurrant a petevezetőm. A sérült szakaszt eltávolították, kimostak , és kaptam 1,5l vért a vérveszteség pótlására. A műtétet követő 3-ik napon menzesz szerű vérzésem jelentkezett kb 5 napig, 3-ik nap egy nagyobb darab valami is kijött, de aztán elmúlt, ez lehetett menstruációs vérzés? Most vagyok a 3-ik héten a műtét óta, mikorra számíthatok a menstruációra?-ik héten kell mennem kontrollra. Mikor lehet ilyen esetben megint próbálkozni? Mi az esélyem az újabb méhen kívülire?
    Bocsi, hogy ennyi kérdésem van, de nagyon kivagyok még, és jól jönne valakitől valami biztos, még nem megyek kontrollra.
    Válasz előre is köszi!

    Válasz: 4-6 hét után megint meg szokott rendesen jönni. A műtét utáni vérzés nem menzesz volt még, csak a műtét okozta. Próbálkozni 3 hónap elteltével lehet. A méhen kívüli terhesség általában nem ismétlődik, kivéve bizonyos elváltozások esetén, ezért vizsgáltasd ki magad, mielőtt babával próbálkozol.

  • Erika

    2010. május 22. szombat

    Sziasztok..
    Sajnos,rossz hírt kell közöljek!Bárhogy is nem voltak fájásaim…és jelei..mégis méhen kívüli terhes voltam….csütörtök reggel feküdtem be a kórházba…ma jöttem haza.Nem kívánom ezt az érzést senkinek!!!Már nem a műtét helyei fájnak…illetve az igen csekély a lelki fájdalomhoz képest!7hetes voltam…jobb oldali petevezetékben tapadt meg..és a petevezetéket is el kellett távolítani…Bal oldali petevezeték is össze volt tapadva….majd még írok róla de most nincs lelki erőm írni!Sziasztok.

    • joli

      2011. január 31. hétfő

      ktartás,drága erika…

  • zsanett102

    2010. május 15. szombat

    Szia! Én egy 26 éves két gyermekes anya vagyok. Sürgős segítségre lenne szükségem. Már 4 napja erős gyomorfájásom van, szédülök és minden ételtől hányok. Csináltam két tesztet és mindkettőnél a terhességi csíknál sötét rózsaszínű folt jelent meg.Ez ugyanazt jelenti mint a csík? Terhes vagyok? Az hogy fáj a gyomrom jelentheti hogy méhen kívüli terhes vagyok? A vérzésem ugyanúgy megvolt ahogy szokott. Mellette nincs más folyásom és vérezni sem vérzek. Kérlek segíts a válaszoddal.

    Válasz: Elnézést, hogy nem tudtam azonnal válaszolni! Ha még nem voltál, mindenképp menj el legalább a körzeti orvoshoz. Remélem, már jobban vagy!

  • Erika

    2010. május 15. szombat

    Nagyon szépen köszönöm a válaszát!!

    Nyugtatóan hatott!!!Már nagyon várom a szerdát…remélem addigra megmutatkozik a picike!!!Amint tudok valamit megírom!
    Köszönettel:Erika.

  • Erika

    2010. május 14. péntek

    Sziasztok!Most járok először ezen az oldalon..és lenne 1-2kérdésem…aki tud tanácsot adni kérem írjon!Akkor mesélek:van egy13éves kislányom,7éve próbálkozunk a második gyerekkel,jártuk az orvosokat a párommal évekig,semelyikünknél semmi bajt nem találtak,mégsem jött össze a baba!Feladtuk!ennek már 3éve hogy nem járok orvoshoz.Ebben a hónapban elsején kellett volna megjönnie a mensimnek…vártam…11.én megcsináltam 1tesztett…Pozitív..lett!!!:)Másnap reggel is 1et az is!Elmentem a dokimhoz m ég aznap…de nem látta méhen belül a babát…de azt mondta valószínű korai terhességem van amit az ultrahang még nem mutat ki ugyanis az csak 5hetes korban mutatja a babát!De az utolsó mensim alapján már látszani kellene.A doki nyugtatott,hogy jövőhéten menjek vissza és akkor már lehet hogy látni fogja ultrahangon!De most egy kicsit beijedtem..Mivel volt egy elég erős görcsöm k.b.1héttel ezelőtt…ami azóta nem volt…De néha kicsit fáj a hasam…de nem görcsöl!De egy kicsit beijedtem azért!!Lehet hogy méhen kívüli vagyok?Ha valaki tud valami okosat mondani…megköszönném,ha írna!!Előre is köszönöm…sziasztok Erika!

    Válasz:Aggodalomra semmi ok. A peteérés nem mindenkinek van pont félidőben és nem csak félidőben lehet, hanem akár a ciklus végén is előfordulhat spontán peteérés. Nagyon gyakori, hogy az első ultrahangon még nem látszik a szívhang, csak a petezsák, de 7-10 nap múlva már látszik a baba. A méhen kívüli terhesség jellemzője, hogy a teszt csak későn mutat pozitívat, de ilyenkor mire elmész az orvoshoz, már látszik az UH-n, hogy nem a helyén vannak a dolgok. A lényeg, hogy nem biztos, hogy pont félidőben estél teherbe, ezért nem látszhatott még a baba. A menses szerű görcsölés, fájás teljesen normális ilyenkor.

  • emma

    2010. április 30. péntek

    szia agi! reg voltam erre, talan lelki problemak miatt! az lenne a kerdesem hogy ha kivettek az egyik petevezetom mennyi eselyem van meg egy mehenkivulire? aprilis 2-an mutottek. es mikor lehet probalkozni ujra a babaval?
    koszonom elore

    Válasz: Minimális esélyed van az újabb méhenkívülire, ez ugyanis nem ismétlődik. 3 hónap után érdemes megint próbálkozni.

  • kovács ildikó

    2010. április 27. kedd

    2 hónapja nem jött meg a mensesem ,de 8 tesztet csináltam ,mi negativ lett ,most 6 hétre megjött ,de nagyon minimális volt a hasam olyan ,mint ,mikor megjönne , a mellem nem feszül ,semmi olyan jel nincs , mi terheségi jelét mutatna ,tudom milyen ,mert van kettő gyerekem

    Válasz: Lehetséges, hogy most 2 hét késéssel meg fog jönni rendesen.

  • kovács ildikó

    2010. április 27. kedd

    Március 6.-án volt utóljára mensesem ,ezóta nem több tesztet csináltam az eredmény mindegyiknen negatív ,már van kettő gyermekem s tudom ,milyen jelekkel jár a terhesség , semmi ilyen nem ,nincs ,a mellem sem feszül ,most április 25.-én kicsi vérzés volt ,s a hasam olyan ,mintha bármikor megjönne ,jah 8 tesztet csináltam :))

    Válasz: Gyakran egy nő két terhessége is teljesen máshogy zajlik. Előfordul, hogy egyiknél minden tünetet produkál, a másiknál meg csak akkor bizonyosodik meg a várandósságról, mikor megérzi a baba rúgását. Viszont a 8 negatív teszt azért a terhesség ellen szól. Ha továbbra sem jön meg, érdemes lenne elmenni nőgyógyászhoz, mert a terhességen kívül a vérzés kimaradást hormonális probléma vagy ciszta is okozhatja. (Meg még több más dolog is, de így látatlanaba nehéz lenne találgatni.)

  • Andrea

    2010. április 26. hétfő

    Szia!

    Megvolt a mai vérvétel, HCG tesztem 1227. 🙂
    Remélem minden rendben lesz:)

  • Andrea

    2010. április 24. szombat

    Szia!

    Megint én vagyok, remélem nem veszed tolakodásnak hogy megint írok, de nagyon félek.
    Hétfőn kell mennem vérvételre a hcg teszt miatt, de már 3 napja fájdogál a pocakom. Azért nem rohanok a kórházba mert vérzésem hála az égnek nincsen, olyan fehér folyásom van mint szokott lenni, de olvasgattam sokat és nem is olyan tüneteim vannak hogy tüsszentésnél, felállásnál leülésnél is fáj a hasam meg valamikor mikor fekszem akkor is. Szerdától csak pihenek egész nap, magnéziumot is szedek, de nem múlik a fájdalom, folyamatosan itt-ott görcsöl, szúr, de nem nagyon erősen, olyan érzés mintha fel lennék fázva vagy nem is tudom. Nagyon félek hogy méhen kívüli terhes vagyok.
    Van még egy kis reményem arra hogy ezek csak a beágyazódástól vannak vagy a méhem miatt? Mindig is érzékenyebb voltam belülről.
    Hétfőn természetesen az orvosomnak elmondom a panaszaimat de addig is jó lenne tudnom, hogy ne fessem az ördögöt a falra.

    Nagyon félek 🙁

  • Andrea

    2010. április 22. csütörtök

    Köszönöm a gyors választ, megpróbálok nem aggódni már.
    Kommunikálok már vele, pocaksimogatás is megy egész nap:)
    Ma elég furcsán éreztem magam, nagyon nincs étvágyam, magamba erőltettem csak egy pár falatot, és egész nap annyira fáradt voltam, délután pedig tévézés közben úgy elaludtam hogy több mint egy órát aludtam és mikor fölkeltem azt sem tudtam mi van.
    Remélem ezek jó jelek!

    Még egyszer köszönöm a válaszát és ha tudunk már valami biztosat azért jelenkezem:)

    Üdvözlettel: Andrea

  • Andrea

    2010. április 22. csütörtök

    Üdvözlöm!

    Idén februárban végeztek nálam HSG vizsgálatot ahol sajnos kiderült hogy mindkét petevezetőm el van záródva. Amikor a doktor úr befecskendezett még egy kontraszt anyagot, akkor lett egy nagyon vékony utacska az egyik oldalon ezért azt javasolta hogy várjunk két hónapot hátha csoda történik és ha nem akkor kezdjük a lombik programot.
    Múlt hónapban késett a menzeszem, 33. napra jött meg de addigra már kaptam Duphastont vért is vettek de nem mutatott semmit, aztán ugye meg is jött rendesen a menstruációm március 16.-án.
    Vártuk nagyon a mostani menzeszemet , hogy végre elkezdhessük a lombikot és hát most is ugyanúgy késett mint múlt hónapban, ez azért szokatlan mert nekem nem szokott, 20.-án csináltam tesztet és pozitív lett aztán még aznap egyet és másnap reggel is egyet, mindhárom pozitív lett.
    21.-én mentem is az orvosomhoz, csinált ultrahangot ahol egy kis fekete pöttyöt láttunk de azt mondta természetesen ez még nagyon korai, nincs burok sem és még nincs a méhben. Vettek vért, tegnap meg is lett, a hcg szintem 179 volt.
    26.-ám hétfőn megyek újabb vérvételre és 29.-én ultrahangra, de nagyon félek attól hogy méhen kívüli terhességem lesz, mert erre figyelmeztetett a doktor is és a petevezetékem is ugye nagyon vékony, és a hcg szintem miatt is aggódom.
    Legszívesebben ma is mentem volna vérvételre de már inkább nem mertem telefonálni az orvosomhoz mert tegnap szépen megbeszéltük hogy idő-idő és nyugalom. Ha véreznék vagy szokatlanul fájna a pocakom azt mondta azonnal menjek be az ügyeletre.
    Ja és most is szedem már a Duphastont reggel és este.

    Tudom hogy most nyugodtnak kellene lennem, de azok után amin átmentünk nagyon félek tőle hogy méhen kívüli terhességem lesz. Folyásom is van, fehér, ugyanúgy mint máskor és az a bizonyos mindjárt megjön érzés is megvan, és a melleim már egy hete nagyon érzékenyek. Ezeket a tüneteket produkálom csak, és fájdogál a pocakom, itt-ott görcsöl is.

    Kérem Önt mihamarabb válaszoljon, mert nagyon kétségbe vagyok esve, nem is tudom hogyan bírom ki hétfőig.

    Válaszát előre is köszönöm!

    Tisztelettel: Andrea

    Tu

    Válasz:
    Sajnos én sem tudok mást mondani, mint az orvos! Türelem! Ha a görcsölgetés erőssé, folyamatossá válna, vagy netán vérzés jelentkezne, azonnal irány az orvos, addig viszont csak pozitív gondolatokat lenne szabad a pici magzat felé sugározni! Drukkolok nagyon!

  • N. Andrea

    2010. április 19. hétfő

    2 szer volt méhenkivüli terhességem mindkét petevezetömet kiveték van esély egy ulyabb méhenkivüli terhességre

    Válasz: Igen, előfordulhat, hogy összenövések keletkeztek az előzőek nyomán és emiatt megint méhenkívüli lesz, de ez ritka eset.

  • Gabi

    2010. április 19. hétfő

    Szia!

    Kb. 5 hónapja hagytam abba a fogamzásgátó szedését mivel a párommal kisbabát szeretnénk. A hónap elején (pontosan 11 nappal az előző menstruációm első napjától) erős alhasi fájdalmam volt, majd pecsételő vérzésem. A tegnapi napon azaz másfél héttel a következő menzesz előtt szintén erős, szúró alhasi fájdalmam volt (ugyanúgy a bal oldalon) és megint véreztem erősebben mint az előző esetben. A kérdésem, hogy ez mitől fordulhat elő? Válaszodat előre is megköszönve maradok tisztelettel.

    Válasz: Ezt pl. ciszta okozhatja, vizsgáltasd ki magad.

  • eniko

    2010. április 15. csütörtök

    hello,6 honapos kisbabam van,februar kozepen jott meg utoljara es azota csak most(MA)de nagyon gyengen jon es olyan barnas mult heten fajt a hasam tobbszor is nyilalt annyira hogy meg a picuromat se tudtam tartani olbe…mi lehet?elore is koszi a valaszt!

    Válasz: Előfordul, hogy szülés után a menzesz egészen máshogy zajlik majd, mint előtte. Ha eddig semmi tünet nem kísérte, lehet, hogy most erős fájdalom előzi meg vagy kíséri végig a vérzést. Ha nem tért vissza azóta a a nyilallás, akkor nem valószínű, hogy gond van, de ha azóta is jelentkezik, érdemes orvoshoz fordulni.

  • desteni

    2010. április 10. szombat

    már 15napja késik a menstruációm és eddig még mindig rendszeres volt csak pár napot olyan négy öt napot késett deh most már 15napja késik ezelőtt három hónappal hagytam abba a fogamzásgátló szedését amit azelőtt két évig folyamatosan szedtem lehet ez a nagy mértékű késés abból kifolyólag ? tesztet csináltam az negatívlett deh néha alhas tájékon fájni szokott az elmúlt hetekben .Ettől még lehetek terhes mert olyat is hallottam hogy a terhességi teszt nem mutatja ki a méhen kívüli terhességet ez igaz?nem tudom hogy ez mennyire normális hogy ennyit késik ez lehet valami fajta betegség fertőzés gyulladás miatt ?mit tegyek….

    Válasz: A két év folyamatos fogamzásgátló szedés miatt lehetséges, hogy rendszertelenné vált a ciklusod. De ha attól tartasz, többről van szó, érdemes lenne felkeresni egy nőgyógyászt, egy kivizsgálás kideríti, mi lehet a késés oka.

  • klaudia

    2010. április 06. kedd

    sziasztok én egy 16éves lány vagyok és sosem szedtem fogamzásgátlot sem ovszert nem használtunk és meg kellett volna jöjjön de nem jött megegy hete de a hasam mindig fáj sokat megyek wc re és reggel este hányingerem van ez mii lehet ???
    várom a válaszotokat.. köszi szépen

    Válasz: Ha nem védekeztek, akkor nagy az esélye, hogy előbb-utóbb teherbe esel. Ha erre gyanakszol, csinálj egy tesztet.

  • Timi

    2010. március 30. kedd

    Sziasztok!Az utolsó menstruációm 1. napja február 24-én volt.Március 2.hetén voltam a barátommal amikor nem sikerült az időzítés.:) A következő vérzésemnek március 24-én kellett volna megjönnie…de teljesen kimaradt!!Elvileg ma már kéne szednem a fogamzásgátlót de március 1.-e óta nem szedem…kicsit tisztitóm a szervezetem!Szombaton csináltam tesztet,negatív lett!!Szerintetek csináljak még 1 tesztet vagy tényleg nem vagyok terhes???Elöre is köszönöm ha valaki válaszol!!sziasztok

    Válasz: Elnézést, hogy 2 nap csúszással sikerül válaszolni. Ha nem jött meg, érdemes tesztet csinálni, mert ha esetleg tényleg terhes vagy, nem folytathatod a tablettaszedést.

  • Nórika

    2010. március 28. vasárnap

    Sziasztok!

    Kb. 3-4 hetes terhes vagyok. az első kéthétben fájt is a hasam meg amelleim is,most a 3.héten már semmilyen tünetem nincs sem hasfájás ,csak egy picit fáj a mellem,de ezenkivül nincsen hányingerem,meg nem is émelygek,ami a terhesség általános tüneteire illene és csak 2 hét mulva megyek dokihoz.A kérdésem az lenne,h elhalhatott??
    Köszönöm

    Válasz: A tünetek megszűnése nem jelent feltétlenül rosszat! Ha nem jelentkezett vérzés, erős görcs, ne gondolj semmi rosszra, csak várj türelmesen a következő vizsgálatra.

  • KATA 2010

    2010. március 27. szombat

    Köszönöm a választ!

    Szerinted mennem kellene másik orvoshoz???
    Mivel idegesít, hogy egy missed ab. után 3-4 héttel a
    vérvételi HCG : eredmény:18.0 * IU/1 ref.tart <5.3
    (Mennyi idő után kell normalizálódnia??????)

    A szövettani lehet méhen kívüli terhesség lehetőségét vette fel, ezért kellett vérvételre mennem. Viszont az eredmény nem nyugtatott meg.

    Bár a terhességi teszt a vérvétel eredmény ellenére negatív, illetve a missed ab. után 4 hétre menstruálok.
    A műtét után nem éltünk házaséletet, ezért nem értem ezt a magas HCG:(18.00) értéket

    Lehet hogy valami nem sikerült a műtét után???? Nem szeretnék valami szövődmény?
    Tanácstalan vagyok, miét lehet ilyen magas még mindig ez a HCG:(18.00) érték???

    Köszönöm, ha tud segíteni!

    Válasz: A HCG értéke fokozatosan esik vissza, elképzelhető, hogy 3-4 hét múlva sem esik még határérték alá. A másik lehetőség, hogy valamilyen pajzsmirigy-betegséged van és emiatt nem esik vissza. Elmehetsz egy másik orvoshoz, ha nagyon aggaszt a dolog.

  • KATA 2010

    2010. március 24. szerda

    Szia! Köszönöm, szépen a választ!
    Közben megjött a labor eredmény (hcg) ami a következő értéket mutatja:

    HCG : eredmény:18.0 * IU/1 ref.tart <5.3

    Ez a 18.0-as érték, több, mint a megengedett ref.tart. (<5.3) azaz lehetek méhen kívüli terhes?? (a missed ab. műtétem 3,5 hete volt)

    Válasz: Lehetsz terhes, de nem biztos, hogy méhen kívüli.

  • Letícia

    2010. március 22. hétfő

    Sziasztok, pár nappal mielőtt az e havi mensesemnek meg kellett volna jönnie voltam együtt barátommal,másnap hányingerem volt és szédültem, utánna követekező napokban is hasonló tüneteim jelentkeztek.A mensesem késett 4napot ami velem még sosem fordult elő.Terhességre gyanakodtam, (bár a tüneteket elég korainak találtam). Majd 5.napon reggel a mensesem megjött, de 1-2cm-es szövetdarabokkat észleltem bennük. Ez vetélés jele? Egyáltalán terhes voltam? Vagy lehet esetleg méhen kívüli terhesség? Mielőbbi váraszát várom. Tanácstalan vagyok. Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz:
    1-2 nappal a megtermékenyülés után még nem jelentkezhetnek ilyen tünetek. Ha valóban terhes vagy (voltál), akkor az már korábban sikerült. Inkább valószínű a korai vetélés, a szövetdarabok miatt, mint a méhen kívüli terhesség.

  • katka

    2010. március 21. vasárnap

    Szia,

    29 éves vagyok, 2 hónapja próbálkozunk. 3-4 hónapja menzesz előtt és után barnáztam pár napig.
    Ebben az utolsó hónapban ittam cickafark (a ciklus 1. felében) és palástfű teát (a ciklus2. felében). a barnázás csökkent (9 inkább narancssérgés lett), csak pár cseppre, az is csak a papíron látszott pisilés után. Viszont a menzesz előtti héten gyakran görcsölt a hasam, volt, hogy erős szurás-szerű fájdalom volt. A várt menzesz napján, narancssárgás pöttyözés volt, majd éjjel, menzesz szerű görcsök vagy 2 órán át, de a vérzés barnás színű és gyengébb, mint szokott lenni (ez az első nap). Vajon van még esély a terhességre?

    Válaszod előre is köszönöm.

    Válasz:
    Ha a megszokottnál sokkal enyhébb vérzés jelentkezik és 3 napon belül el is múlik, még nem lehet kizárni a terhességet. Érdemes egy tesztet csinálni.

  • KATA 2010

    2010. március 19. péntek

    Szia! a következő kérdésem lenne.

    3 hete volt egy missed ab. műtétem. Utána egy hétig véreztem majd egy hétig barnáztam.
    Nem tudom ez nem túl hosszú idő-e?

    A szövettani eredményt most tudtam meg telefonon, miszerint méhen kívüli terhesség volt? van?
    Az orvosom látta a terhességet méhen belül így ő is csodálkozik. Hétfön megyek vissza.
    Ugyanakkor a műtét óta baloldalon gyakran érzek görcsölésnek induló szúró fájdalmat.
    Lehetséges hogy a műtét után méhen kívüli terhességem is van?
    Ezek után mi lesz a teendő, még egyszer meg kell műteni??
    Vagy lesz valami károsodás a szervezetemben

    Az ultrahanggal mennyire található meg a méhen kívüli terhesség, ill. a hasüregben történö elváltozások?

    Köszönöm válaszát!

    Válasz: Igen, előfordulhat 3 hetes vérzés, egészen 6 hétig normális. Nagyon ritkán előfordul, hogy nem sikerül a műtét és megmarad a terhesség, de ez nagyon ritka eset. Ha méhen kívüli lenne, akkor annak ennyi idő után már lennének egyéb jelei is (pl. vérzés), tehát nem valószínű. Ultrahanggal látható a méhen kívüli terhesség.

  • Eszter

    2010. március 14. vasárnap

    Kedves Agi.
    2 hete elveteltem (ez volt az elso terhessegem), es azota tobbszor voltam kontrollon. A verbol kimutathato hormon szintem nem ment meg le kellokeppen (de csokken, legutobb 150-rol 128.ra ment le.) Minden kontrollon volt ultrahang is, ahol az orvosom nem latott mehen kivuli terhesseget. Azonban arra kert, hogy ha hirtelen szedulest erzek, menjek a korhazba.
    Ugy tudom, kulonbozo noknek kulonbozo sebesseggel all vissza normalisra a hormonszintje, tehat ezert nem aggodnek. De a mehen kivuli terhesseg eshetosege termeszetesen aggaszt. Fajdalmam nincs, de megis a bal oldalon mintha valamit ereznek. Meg mindig verzem (nem tul erosen, es friss piros szine van leginkabb). Ma egy kicsit megszedultem – de ilyenkor az ember erosebben figyeli magat, igazsag szerint talan csak belekepzeltem valamit a faradtsagomba. Van olyan egyertelmu jel, amikor azonnal a korhazba kell mennem, igy is, hogy nincs fajdalom? Egy kis szedulessel valoban rohanjak be? Kozben persze nem akarom se a petefeszkemet, se az eletemet kockaztatni. Ezzel kapcsolatban szeretnek tanacsot kerni.
    Nagyon koszonom.

    Válasz: Ha szédülsz és vérzel, akkor menj be azonnal, inkább menj potyára, mint hogy valami bajod essen, nem?

  • anita

    2010. március 14. vasárnap

    en 6 hetes terhes lehetek es huzo fajdalmaim vannak a derekammnal es a hasam jobb oldalan ez normalis?vagy nem.

    Válasz: Ha a fájdalom erős, és nem enyhül, ha pihensz, akkor mindenképp menj orvoshoz.

  • Andi

    2010. március 12. péntek

    Szia!

    Talán egy kicsit „vészjósló” vagyok, de a 29. napja nem jött meg a menstruációm. Eddig mindig megjött 23-maximum 26 napra!
    Kb. 1 hete minden nap hányingerem van napközben, meg este, este fele szédülök is, és néha menstruáció előtti alhasi fájdalmaim vannak, nem erősek, de kellemetlen, a mellem feszül oldalt.A vese környékén is fáj. Mielőtt meg kellett volna jönnie akkor szeretkeztem a párommal, rá 1 napra (nem tudom miért csináltam, tudom 3 nap után mutatja ki egy érzékeny teszt) vettem terhességi tesztet, természetesen negatív, így 1 nap után!
    A tünetek utalnak méhen kívüli terhességre, vagy „normális” terhességre????
    Vagy túl korai az aggodalmam??

    Válasz:
    Szerintem korán teszteltél! Méhen kívüli terhességgel kapcsolatban olvasd el ezt a cikket: http://www.kismamablog.hu/terhesseg/problemak-a-terhesseg-alatt/a-mehen-kivuli-terhesseg-jelei
    Nagyon várom válaszát!!!! Köszönöm!!

    andi

  • Kati

    2010. március 11. csütörtök

    Szia!Szeretnek kerdezni valamit.Mar van 2 gyerekem,es most ismet teherbe estem.Felek h. mehenkivuli a terhesseg,allandoan hanyingerem van es nem tudok enni sem,akar mit eszek,rogton savval valtozik es ki is hanyom.Faradekonyabb vagyok mint eddig,a gerincem es a derekem is nagyon faj.de az a valodi gondom h. eggyutlet utan verzek,masnap is.Volt a tobbi terheseggem elott meszajsebem,de most nincs,megis verzem.januar 4en volt az utolso menstruaciom es 31en volt barana folyasom 2-3 napig.A tobbi terhesseggemell nem voltak ilyenek felek,dokihoz meg nem jutottam el,szabin volt.szeretnem ha valaszolnal,koszi elorre is!

    Válasz: Méhenkívüli terhességnél a tünetek gyengébbek és csak később jelentkeznek, tehát emiatt nem kell aggódnod. A folyás hátterében hormonális okok vagy akár egy felfázás is állhat. Nem kell aggódnod miatta.

  • hokszane

    2010. március 03. szerda

    Sziasztok!
    Lenne egy kérdésem. Lehetséges-e, hogy méhen kívüli terhes vagyok? Ez már a második terhességem az első szülésem császáros volt. Most újra terhes vagyok legalábbis azt mutatta a terhességi teszt. A menstruációmnak 28.-án kellett volna megjönnie. Az első terhességemnél már a menstruáció kimaradása óta folyamatosan hánytam most csak egy nagyon pici hányingerem van csak. De viszont a vakbél tájékán egy pontban fáj a hasam és néha bele is nyílal. Ezt már az első perctől kedve érzem mióta megfogant benne. Más terhességi tünetet a kis szédülésen és a fáradékonyságon kívül nem érzek.
    Köszönöm segítségeteket.

    Válasz: Először is megnyugtatásul: egy nő két terhessége teljesen más módon is lefolyhat. Az, hogy kevésbé vagy rosszul, ne rossz előjelnek vedd, inkább örülj neki! Ez a nyilallás viszont nem tudom mi lehet. De ha erős a fájdalom, érdemes minél előbb elmenni nőgyógyászhoz, hogy ultrahanggal meg tudja nézni, jó helyen van-e a baba. Drukkolok!

  • Juhász Tímea

    2010. március 02. kedd

    Szia!
    Kb. 1 hete késik a mensesem.A teszt pozitív lett.Tegnap voltam dokinál,aki a hüvelyultrahanggal sem látott semmit,csak egy 5 cm-es cisztát a bal petefészekben.Laborba küldött hcg szint mérésre.Az eredmény 26,02 vagy 2602(?) telefonon értekeztünk,mindkét variációt használta.Azt mondta,hogy meg kell ismételni 2 nap múlva.Akkor ez azt jelenti,hogy kevés? Lehet,hogy méhen kívüli? 2 hete vannak erős hasi görcseim(nem minden nap),amit mindig hasmenés követ.Lehet összefüggés?

    Válasz: Ez azt jelenti, hogy korán mentél el, ezért a HCG szint még nem volt elég magas és a magzatot sem lehetett látni még mert olyan kicsi. A ciszta gyakori kísérőjelenség a koraterhességben. A görcsöket és a hasmenést a hormonok okozzák, ez terhességi tünet. A méhenkívüli terhesség egyik jellemzője pont az, hogy szinte nincsenek terhességi tünetek.

  • Évi

    2010. február 26. péntek

    Üdvözlöm!!

    Nekem olyan problémám lenne,hogy már egy jó ideje szeretnénk kisbabát,de eddig még semmi!!Most kellene megjönnie de még nem jött.Viszont a derekamba szokott nyílalni meg néha úgy érzem hogy 1 kicsit kóvályog a fejem!!Ma voltam hasi ultrahangon mert a házi orvos elküldött hogy nem e vesekő,mert a vízeletem nem volt tökéletes!Az ultrahangon minden rendbe volt!!Most eléggé meg vagyok fázva!!Jah és amúgy is elég sokat vagyok fefázva!!:(
    A kérdésem az lenne,hogy Ön szerint lehet méhenkivüli terhességem?Az ultrahangnak ki kellett volna már mutatni??Nagyon aggódok!!
    A választ előre is köszönöm!!!
    Évi

    Válasz: Az ultrahang kimutatta volna a méhen kívüli terhességet, tehát nincs miért aggódnod. Lehet, hogy túl korán mentél el és még nem látszott a terhesség, vagy az is lehet, hogy tényleg felfázás.

  • Eszter

    2010. február 20. szombat

    Nagyon,szépen köszönöm a választ és meg fogadom a tanácsot.

  • Eszter

    2010. február 16. kedd

    Szia,szeretnék,kérdezni,számomra nagyon fontos dolgot,kisbabát szeretnék már rég óta de sajnos még nem sikerűlt,idáig most késik a menszeszem,reménykedem,hogy terhesség,de bal oldalon gyakran fájdalmat érzek és nem tudom milehet ez,
    Előre is köszönöm szépen a választ.

    Válasz: Ha a fájdalom erős, és visszatérő, mindenképp orvoshoz kell fordulni. De ha csak néha egy kis szurkálás, akkor az nem feltétlen gond. Egy tesztet érdemes lenne csinálni, ha azóta sem jött meg.

  • Mné S. Dóra

    2010. január 06. szerda

    Szia!

    Körülbelül 4-5 hetes terhes vagyok, tegnap voltam először ezzel kapcsolatosan nőgyógyászomnál.
    Utolsó menstruációm első napja november 30-a volt.
    A doktor úr először nem találta a magzatot, mert hátrahajló méhem van. Majd hüvelyi ultrahanggal is nehezen jutott hozzá, végül azt mondta, hogy egy nagyon korai petezsákot lát. Előtte még megijesztett azzal, hogy lehet, méhen kivüli a terhességem. Majd azt mondta, 2hét múlva menjek vissza kontrollra, hogy megnézhesse, fejlődik-e a magzat.
    A problémám az, hogy nem tudom, fejlődhet-e a magzatom, vagy még mindig nem kizárt a méhen kivüli terhesség esélye sem?
    Leirom Önnek a leletemben leirtakat, kérem magyarázza el nekem, hogy mi van benne, mert én nem értek hozzá. És azóta idegeskedem a pici miatt, mióta nem tudok semmi pontosat.

    Lelet:
    UH. (TAS): retroflectlat kp. nagy ut. , húgyhólyag üres
    TVS. EM. 11 mm-es, benne 4-5 mm-es átm. korai petezsák. Bal ov.-ban 24mm-es foly. trat. cysta (Corpus luteum).
    Douglasban kevés szabad folyadék látható. Jobb ov. vet.-ben kóros nincs.
    Ép külső genit, kp.tág vag., sima portio hátul. KK:K1, ép hám, kp. nagy ut. rfv-ben, körny. szabad

    Diagnózis: Grav. s. 4-5. , korai graviditas

    Vélemény/ javaslat: méhenkivüli terhessség tüneteire kioktatva, 2 hét múlva UH kontroll javasolt.

    Kérem segitsen nekem értelmezni ezeket!!

    Válasz: Nincs miért aggódnod, egész egyszerűen csak túlságosan korán mentél el orvoshoz, ezért nem látta még a babát. A méhen kívülit csak azért említette, hogy tudj róla, szerintem csak elővigyázatosság volt, a tüneteid nem utalnak erre.

  • Halkirálynő

    2009. december 09. szerda

    Köszönöm szépen a választ. Kaptam fotót is a tegnapi ultrahangról, tisztán látszik egy kis babszem, pici kerek fej farokkal a végén, mint egy ebihal. Rettentően félek. Napról napra egyre puhábbak a melleim. Eddig nagy volt nagy volt és súlyos, fájt, 3 nap alatt most puha lett csüngős. És kicsi. És azóta van a véres folyásom. A véres folyásom már lassan harmadik napja nem áll el 🙁 Barna maszat, néha sötétbarna és nem csak vér hanem pici alvadékdarab van benne. Nagyon pici. Kicsit nyálkás néha. A hasam nem görcsöl még. 3 napja minden alhasi fájdalmam görcsöm elmúlt ami idáig nagyon erős volt.
    Persze most is kezd egy kicsit fájni, gondolom azért mert nem szedem a magnéziumot, abbahagytam nem fáj így nem vettem be. Napi 3 magne b6 és egy Elevit.
    Mitől lehet hogy ilyen hamar puha lett a mellem, aggasztóan puha. Azt mondta az orvosom ez annak a jele hogy a magzat elhalt, és nem termelődik hormon. Bár elhalás után is 1 hétig pozitív a teszt. És az nem baj hogy 6 nap alatt csak 1 vagy 2 mm nőtt? azt mondta az orvos ha ez 5-6 hetes akkor nem fejlődik úgy. De majd 1 hét múlva meglátjuk. suspect elváltozás az azt jelenti gyanús?:(

    Nagyon félek. az első vetélésemnél ami 5-6 hetesen volt akkor se fájt semmim. 🙁 És az baj hogy csak 2-3 napig volt meg a menstruációm mindig? És nem sok.

    Orvoshoz nem akarok menni most mert már 2 belső uh csinált, és 3 külső. Tudom hogy nem tesz jót ha belülről zavarják. 🙁

    Anyukám 5x volt terhes 1 9 hónapra, 2 meghalt a 5 és a hatodik hónapban. Nővérem és én 6 és fél hónaposan jöttünk világra. És végig menstruált. de nem hiszem hogy én menstruálnék. Étvágyam még mindig nincs, csak kicsi hányinger, de az gondolom az üres gyomor miatt van, meg a vitamin és magne b6 miatt. Próbálok enni, de nem megy le semmi. Folyadékot se bírok erőltetni.

    Válaszát előre is köszönöm 🙁

    Válasz: Nyugi. Túl korán mentél el, a mellpuhaságnak ehhez semmi köze. A „belülről zavarják” sem gond. Várj egy hetet és ha nem jön meg és pozitív a teszt, akkor menj el megint.

  • Halkirálynő

    2009. december 08. kedd

    sziasztok.
    Én hát nem is tudom, mikor volt meg a menstruációm mert össze vissza van. Az orvosnak kb mondtam egy dátumot mert arra emlékszem talán. És igy 5-6 hetes lehetek. De ha éjszakára gondolok…akkor 3 és fél. A hasam mind végig nagyon fájt és barnás folyásom van. Volt már egy vetélésem. A párom elhagyott és sokat veszekedtünk. A melleim nagyon kemények voltak és fájt. Majd 3 nappal ezelött megint találkoztam a párommal és veszekedtünk. Onnantól kezdve semmit nem éreztem üres lettem. A hasfájásom elmúlt, és a görcs is. De a melleim nagyon puhák lettek. nincs étvágyam, se szomjúságérzetem. Voltam ma ultrahangon, és az orvos nem tudja elhalt e vagy sem. Majd a következőnél megtudjuk. Mert 1 hét alatt csak 2mm nőtt. Mig a kórházban feküdtem 3mm petezsákot látott, majd 3 nap múlva 6 mm. eltelt 6 nap és 7mm. 🙁 A puha mell ugye nem a magzatelhalás jele? Nagyon félek. És megint barnás folyásom van. És kezd a hasam fájni, ott ahol be van ágyazódva 🙁
    > Státusz:
    > Felt: bő mycotikus fluor, vérzés nem látható
    > VV. hengerded portio, afv.ben közel norm. Nagy út szabad
    > körny.
    >
    > Diagnózisok k v t
    > Fenyegető vetélés 1
    > Fenyegető vetélés 3
    > hüvely gyulladása 4
    >
    > UH: susp.gest. gyűrű: 6mm
    > Vizsgálattal korai graviditást igazoltunk, kolpitisét
    > sanáltuk
    > UH vizsgálattal a méh üregében 5mm a gest. A gyűrűre
    > suspect elváltozást észleltünk

    Válasz: A magzatelhalást nem lehet észrevenni ilyen tünetekből, gyakran még vérzés sem kíséri. Ilyen koraterhességnél még nem lehet megállapítani a terhességet a méretek alapján, csak akkor, amikor már van szívhang. Gyakran az első ultrahangon még semmit nem látnak, 2 hét múlva meg már van szívhang, tehát önmagában ezek a méretek nem utalnak elhalásra, pláne, hogy még nőtt is a méret napról napra. A leírásból kiderül, hogy ez egy nagyon korai terhesség, tehát türelmesen ki kell várni, hogy legyen szívhang, különösen, hogy szerinted 3 és fél hete voltatok együtt, tehát a terhesség még nincs középidőtől számolva 6 hetes.

  • Mrs Garrett

    2009. november 27. péntek

    Palma..en is itt elek Angliaban,szolj az orvosodnak,vagy a midwife-odnak ha kerdeseid,panaszaid vannak…en is itt voltam terhes,itt is szultem…ne felj utanajarni a dolgoknak…nyugodtabb leszel utana..udv..Melinda

  • Anita

    2009. november 23. hétfő

    Sziasztok,
    November 12 en mutottek mehen kivuli terhessegel,a bal petevezetekemet is el kelett tavolitani,mar nem volt mentheto es sok vert is veszitettem mar.Az en tuneteim ugy kezdodtek mint egy normalis terhesseg eseten,csak aztan kezdodtek a sotet barna folyasok,utana meg ugy tunt mintha egy normalis menstruacio lenne,csak mar tul sok nap ota tartott.Mar az elso foltok utan elmentem a surgossegire es ott azt mondtak h spontan vetelesem van es hogy nem kell semmi fele beavatkozast vegrehajtani mert kilokodik magatol minden….es 10 nap mulva mondtak h menjek el nogyogyaszhoz.En igy is tettem,kozben a verzes az nem allt el,de nem voltak kulonosebb fajdalmaim,ra 10 napra elmentem nogyogyaszhoz aki azt mondta hogy a mehem szepen ki van pucolodva ,hogy spontan vetelesem volt es hogy kizarhato a mehen kivuli terhesseg,szerinte minden OK volt.Megnyugodtam es haza jottem, aznap este elkezdett nagyon fajni hasam alatt bal felol,ejjel 2 kor mentot hivtam mert mar nem birtam a fajdamlat.Mikor megnezett az ugyeletes nogyogyasz aki egy rezidens orvos volt azt mondta h maradjak bennt mert lehet valami rendelleneseg is,lehet hogy nem semmi….de megfigyeles alatt kell tartsanak,ilyen allapotban nem mehetek haza.Masnap del korul vizsgaltak meg amikor mar ver volt a hasamba es azonnal vittek a mutobe,mar el volt pattanva a bal petevezetekem, amit sajnos nem tudott megmenteni az orvos.
    Mar egy hete itthon vagyok,es jol vagyok fizikailag,de meg lelkileg nem vagyok tul rajta,annyira faj hogy ez tortent….Ha eszre veszi az a nogyogyasz akihez akkor delutan elmentem akkor lehet nem kell a petevezetekemet is kivenni….
    Az lenne a kerdesem hogy mennyi az eselyem hogy gyerekem lehessen egy mukodo petefeszekkel?Es eleg a 6 honap szunet mutet utan?Felev utan mar lehet probalkozni teherbe esni?

    Válasz: Igen, fél év után már próbálkozhattok. Egy petefészekkel is lehet gyereked, mert ha csak egy van, akkor is ugyanúgy havonta kilökődik egy petesejt, tehát teljesen átveszi a két petefészek szerepét.

  • ancsa

    2009. november 23. hétfő

    szia
    nekem olyan kérdésem lenne hogy november 11-én kellet volna megjönnie.13-án csináltam tesztet pozitív lett.(utolsó mensi okt.15)nov 20-án mentem dokihoz azt mondta nem lát semmit.nem kizárható a méhen kívüli.én nem érzek semmi fájdalmat csak a melleim nagyon fájnak de a hasam nem és nem is vérzek.pedig akkor kellene nem?most azt mondta menjek vissza nov 27-én.akkor már fog látni valamit?nemk már van egy kisfiam vele akkor mnetem orvoshoz miko 3hete késett.Lehet hogy korán mentem?nagyon izgulok ez miatt nem szeretném ha baj lenne.
    köszönöm a válaszod Ancsa

    Válasz: Lehet, hogy kicsit később fogant a baba, ezért nem látott még az orvos szívhangot. Valószínűleg, most már fog látni valamit.

  • Pálma

    2009. november 19. csütörtök

    Sziasztok!

    37 éves vagyok, Angliába élek a párommal 7 éve. szeptember 28-án kimaradt a menstruációm, pár nappal később csináltam egy terhességi tesztet ami pozitív volt.

    Az Angliai szabályok miatt kértem egy időpontot a házorvostól, aki elküldött egy vizeletvizsgálatra.
    A mai napon érkezett meg az eredmény miszerint pozitív tehát terhes vagyok, ami nagyon boldoggá tesz!

    Viszont még kb. 4 hét múlva kerülök ultrahangos vizsgálathoz közel mivel itt a szabály a 12 hetes első ultrahangos vizsgálat.

    Aggódom, mert napközben többször érzek hol egyik oldalon hol a másik oldalon ilyen hirtelen belenyilalló fájdalmat az alhasamban.
    Semmilyen barnás vagy véres folyásom nem volt!
    Folyamatosan fájnak a melleim és nagyon nehezek! Egy alkalommal kerültem eddig ájulás közeli állapotban, de egy padra leülve ez is elmúlt.

    Egy kérdésem lenne a nyilallós fájdalmak alapján lehet méhen kívüli terhességem?

    Tudom nem egyszerű ezt így megállapítani, de nőgyógyászhoz nem tudok menni, ultrahangos vizsgálathoz még van 4 hetem…….. tanácstalan vagyok!!!

    December 20 án megyünk Magyarországra ott már az orvosom megold mindent, de addig aggódhatok?!

    Köszönöm előre is a választ.

    Tisztelettel Pálma.

    Válasz: Ha ezek a nyilalló fájdalmak más panasszal nem társulnak, és a fájdalom nem állandó, ez önmagában még nem ok arra, hogy terhességre gyanakodj. Viszont ha netán több tüneted jelentkezik, vagy állandósul a fájdalom, akkor mindenképp menj el orvoshoz, ahogy a cikkben is le van írva.

  • Nikole

    2009. november 17. kedd

    Sziasztok.
    Október elején volt utoljára menzeszem. Most novemberben meg sem jött rendesen. Fogamzásgátlót szedek évek óta (Mercilon). Orvosnál voltam, azt mondta nem vagyok terhes. November 07.-én megjött elég erőteljesen egy napra. Majd november 15.-én ismét jelentkezett vérzés mégpedig szexuális együttlét után. Ez barnás vérzés volt és társult hozzá alhasi fájdalom is. Soha nem volt még vérzési rendellenességem. Nem tudom lehet-e ez valamilyen betegség jele??? Köszönöm szépen a választ.

    Válasz: Lehet betegség jele is, de az is lehet, hogy csak az évek óta tartó gyógyszerszedés miatt van. Nem tudom, szoktál-e gyógyszerszünetet tartani, de érdemes lenne. A vérzést, főleg, ha szexuális együttlét után jelentkezik még okozhatja méhszájseb is. De azt az orvos ha megvizsgált, látta volna. Ha elmégy újra nőgyógyászhoz, kérdezz rá, hogy nem lenne-e érdemes gyógyszert váltanod (vagy szünetet tartani).

  • Erika

    2009. november 14. szombat

    Szia!Korábban már irtam,hogy milyen tüneteim voltak,az orvosom akiben nagyon biztam megállapitotta ultrahangos vizsgálattal,hogy 5hetes terhes vagyok,minden rendben van.Féltem a méhen kivüli terhességtöl,mert volt már hasi mütétem és direkt rá is kérdeztem,hogy jó helyen van?Nem méhen kivül van?Azt felelte,hogy ott van ahol lennie kell,majd gratulált.Nagyon örültünk a párommal,de sajnos egy este nagyon begörcsöltem,iszonyatos fájdalmaim voltak,felhivtam az orvost,hogy mit tegyek,azt mondta,hogy vegyek be egy fájdalomcsillapitot és holnap talán menjek el hozzá és ezután lerázott.Nem birtam tovább a fájdalmat,sajnos már menni sem birtam,szédültem és zokogtam a fájdalomtól.A párom bevitt a a kórházba ahol megállapitották,hogy méhen kivüli és az utolsó percekben érkeztem,azonnal megmütöttek,mert ha nem sajnos már nem élnék!Kivették az egyik petefészkemet és a petevezetőt,amire nem került volna sor,ha Mosonyi Gábor dr ur észreveszi a bajt.Gyülölöm érte!Lehetek még terhes még ezek után?Nagyon félek!Mit tegyek,hogy ez ne ismétlődjön meg?

    Válasz: A méhen kívüli terhességet nehéz észrevenni, nagyon korai terhességben szinte lehetetlen, ezért nem feltétlenül az orvos hibájáról van szó. Természetesen lehetsz terhes még ezután, és kicsi az esélye az újabb méhenkívülinek, szóval emiatt nem kell aggódnod.

  • Heni

    2009. szeptember 30. szerda

    Kedve Ági!
    Nincs vérzésem,barnás folyásom 1 iciri volt.Nem az alhasam fáj,hanem bal oldalt a méhem körül.(ezt gondolom) Ez akkor nem lehet méhenkivüli? Hányingerem egésznapos,igen aktív és semmi nem szünteti.Szinte csak ez az 1 tünet van ami talán utalhat rá. Ne várjam a jövőhetet,hogy orvosomhoz forduljak,menjek hamarabb? Mielőbbi válaszát előrre is köszönöm!

    Válasz: Ha nincs vérzésed, nincs miért aggódnod.