Terhességi tesztek és tesztelés

Az illatszerboltokban, patikákban kapható terhességi tesztek lényege, hogy a vizeletmintából kimutatják a HCG hormont, ami a terhesség kezdetén kezd termelődni a szervezetben és mennyisége a várandósság előrehaladtával egyre nő, azután csökken, és kb. a 16. hétig kimutatható. Mikor érdemes tesztelni és hogyan? Vannak-e jobb és rosszabb tesztek? A cikkből ez is kiderül.

Terhességi tesztek és tesztelésHa a teszt talál ilyen hormont a vizeletben, akkor nagy valószínűséggel kisbabánk lesz, ritka esetekben egyes speciális betegségek is okozhatják jelenlétét, de ez valóban nagyon ritka.

Tesztelni először a ciklus 26. napján érdemes először, de ajánlatosabb megvárni az elmaradt menstruáció első napját. Ha bizonytalan a ciklusunk, akkor a 28. napon már lehet tesztelni. Az egyik kismamás fórumon készült egy statisztika arról, kinek hányadik napon lett pozitív a teszt. Az átlag 32 nap volt, de előfordult olyan eset is, hogy valakinek csak a 42. napon sikerült kétcsíkosat tesztelni. Jómagam mindkét babánál már a 26. napon pozitívat teszteltem, de nekem az volt a ciklus utolsó napja. Ikres anyukák általában hamarabb tesztelnek pozitívat, és a tüneteket is hamarabb észlelik (és általában intenzívebben).

    Milyen tesztet vegyek?
    Ha tényleg babát vársz, akkor előbb-utóbb a legolcsóbb teszt is ki fogja mutatni. Nem hivatalos tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a Clearblue teszt valamivel érzékenyebb a többinél.

Az egyes teszteknél más-más módszerrel kell a vizeletet a tesztcsíkra juttatni. Van, amelyiknél egy üvegbe kell pisilni és a teszt végén található papírkát kell beledugni a pisibe. Van, amelyiknél egy kis szívócsővel kell a pisiből felszippantani, és rá kell csöpögtetni a tesztre van, amelyik tesztet meg le kell pisilni. Az eredményt a jelölőablakban nézhetjük meg. Az eredményre általában csak néhány másodpercet kell várni, de előfordulhat olyan is, hogy csak 5-10 perc múltán jelenik meg az eredmény.

Kétféle jelölésrendszert használnak a tesztek. Általában két kis ablakocska szokott lenni. Az egyikben az jelenik meg, hogy maga a teszt sikeres lett-e (bizonyos teszteknél problémát okozhat, ha túláznak pl. Gabriel), ezt egy kis vonalka jelzi, a másik ablakban pedig az látszik, hogy mi lett a teszt eredménye, ha a vonal vízszintes, akkor negatív az eredmény (azaz nincs HCG a vizeletben, nem vagyunk terhesek), ha függőleges (vagy +-at mutat), akkor beköltözött a pocaklakó. Teljesen mindegy, hogy halvány-e a vonalka, vagy hogy mikor jelent meg, az eredmény megkérdőjelezhetetlen! Máris lehet tervezgetni, hogyan mondjuk el Apának és a családnak 😉

    Ha kérdésed van, először olvasd el ezt a cikket, hátha megtalálod benne a választ! 2008. augusztus 15-től csak azokra a kérdésekre válaszolok, amikre a válasz nincs benne ebben a cikkben!
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

9 928 Comments

  • Angyal

    2011. július 06. szerda

    Kedves Doktorno!!!

    Nekem az a problemam hogy nem lettem beteg meg ebben a honapban es mar kelett volna:(. En es a parom egyutt voltunk de o allitja h vigyazott. Nem hasznaltnk ovszert s fogamzasgatlot sem hasznalok meg. Ketsegbe vagyok esve mit tegyek gyereket meg egyenlore nem szeretnenk:(. Allandoan stresszelem magamat ezen de terhessegre utalo jelek nincsennek. Kerem segitsen

    • Gabi

      2011. július 10. vasárnap

      A megszakításos védekezés nem mondható éppen a legbiztonságosabb megoldásnak. Még akkor is van kb. 5% esély a terhességre, ha idejében megszakították az aktust, ugyanis az együttlét során keletkező előváladék is tartalmazhat spermiumot. Mindenképp érdemes legalább óvszert használni. A tünetek hiánya sajnos nem jelenti azt, hogy nem terhes, így – főleg ha nem jellemző a késés – mindenképp érdemes lenne minél előbb csinálni egy terhességi tesztet.

  • Timea

    2011. június 24. péntek

    Kedves Doktornő!
    A helyzetem a követkzező: Nagyon gyenges 1,5 napig tartó rózsaszínes vérzésem volt utoljára a 28. napon. Rá pár napra teszteltem ami pozitív lett, és gyorsan el is mentem orvoshoz,(ennek ideje az utolsó rendes vérzést követő 5. héten volt) aki közölte hogy nem vagyok terhes, semmit nem lát.
    Akkor mi lehet az oka a kimaradt vérzésnek, előtte soha nem volt még ilyen?

    • Gabi

      2011. június 27. hétfő

      Ha a teszt is pozitív és a vérzés is kimaradt, nagy a terhesség valószínűsége. Ha azóta sem jelentkezett vérzés, érdemes lenne a tesztet megismételni, ha pedig pozitív, újra nőgyógyászhoz menni. Előfordulhat, hogy csak túl korán ment orvoshoz, ezért nem látott még semmit. Bár ultrahanggal már ilyenkor is látható a petezsák.

  • Bebu

    2011. június 20. hétfő

    Sziasztok,
    23 éves vagyok, párommal úgy döntöttünk, hogy bevállaljuk a babát. Elég rendszertelen a menstruációm, a ciklusom 25-35 nap között mozog. Május 13.-án jött meg (remélem) utoljára. Június 15.-én teszteltem(reggel) először, negatív lett. Június 18.-án próbálkoztam újabb 2 tesztel, amik szintén negatívak lettek. Kissé görcsölök, és szúrkál néha a hasam, főként bal oldalon. A menstruációmnál nem szoktam görcsölni, nincs előjele. A kérdésem az lenne, hogy lehetek e terhes a negatív tesztek ellenére, és ha igen akkor mikor teszteljek legközelebb? A válaszokat előre is Köszönöm.

    • Gabi

      2011. június 27. hétfő

      Ha időközben nem jött meg, néhány nap elteltével lehet újra próbálkozni a teszttel.

  • Fülöpné Lennert Beatrix

    2011. június 15. szerda

    Üdvözlök Mindenkit!
    Nekem olyan kérdésem lenne, hogy a kislányom most három hónapos. Másfél hónapja nem tudom szoptatni és egy gyengébb fogamzásgátlót (Cerazette) írt fel az orvosom. A vérzés először rendes volt, most viszont gyengébb, pecsételő. Olyan rosszulléteim vannak, mint amilyenek a kislányomnál voltak terhességem elején. Azt szeretném kérdezni, így terhes lehetek-e és kimutatná-e a gyorsteszt, mivel még mindig szedeb a tablettát. Igaz a szedéssel voltak elmaradások, de úgy, hogy nem pontosan ugyanakkor vettem be. Mivel még nem rendes menstruáció, amikor el keztem szedni, ezért nem a mnsi első napján kezdtem el a szedést. Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      A tüneteket a tabletta is okozhatja, de mivel nem szoptatsz már, ezért teherbe is eshetsz, fordulj mihamarabb orvoshoz.

  • Évi

    2011. május 29. vasárnap

    Kedves Doktornő.

    Május 16.án voltunk együtt a párommal, nem védekeztünk. /A menzeszem Május 6.án jött meg, és Június 5.re várom. Tehát pont a két ciklus között./ Pár napja éreztem, hogy szurkál a hasam,/mint mielőtt megjön/ a melleim érzékenyek lettek, feszülnek, néha megszédülök. Éreztem, hogy valami történik. Ezért Május 27.csináltam két tesztet, pozitív lett. Kíváncsiságból ma 28.án is csináltam még egyet, ami szintén pozitív lett. Viszont még egy hetet kell várnom a menzeszre. Elméletileg a HCG már kimutatható a szervezetemben, eltelt annyi idő. Az lenne a kérdésem, hogy mire kell ügyelnem, hogy megmaradjon a baba? Mennyi az esély arra, hogy elvetélek, még így az elején ebben az egy hétben?
    Előre is köszönöm a válaszát.
    Üdvözlettel Évi

    • Gabi

      2011. május 31. kedd

      A 3 pozitív teszt már mindenképp jó jel. Igazából ilyen korai időszakban sokat nem tudsz tenni. Esetleg kerülöd a megerőltetést, nem emelsz nehéz dolgokat, nem végzel olyan sportot, amit eddig sem, és figyelsz arra, hogy ha netán vérzés, görcs jelentkezne, azonnal felkeresel egy nőgyógyászt.

  • nokia

    2011. május 21. szombat

    SZIA!! 18 éves vagyok és A páromal februartol vagyunk együtt nagyon szeretnenk babát de eddig meg semmi de ebben a hónapban ereztem par terhessegre utalo jeleket,,de ma csináltam tesztet de negatív lett ,nekem van ojan érzésem mintha mégis terhes lennék ………….hmm nem tudok magamon el igazodni!! Sokszor van hányingerem .napal nincs étvagyam minden kihanynák ha többet ennék 2-3 kanálnál kivéve a savanyút azt feszt enném(iborka ,PAPRIKA,ZÖLDSÉGEK STB.) estére pedig sokat ezsem! miez akkor?? ja és wc-re pedig hát 1 nap 10x az tuti?kérlek válaszolj de csak az igazat ne kimelj

    • Gabi

      2011. május 22. vasárnap

      Ha késik a menzeszed is, és időközben nem jön meg, pár nap múlva érdemes a tesztet megismételni.

  • nokia

    2011. május 21. szombat

    Hát én ma csináltam tesztet de negatív lett ,de nekem van ojan érzésem mintha mégis terhes lennék ………….hmm nem tudok magamon el igazodni!! Sokszor van hányingerem .napal nincs étvagyam minden kihanynák ha többet ennék 2-3 kanálnál kiváve a savanyút azt feszt enném(iborka ,PAPRIKA,ZÖLDSÉGEK STB.) estére pedig sokat ezsem! miez akkor?? hát a sexröl pedig anyit hogy minden másnap válast várnák minél hamarabbb köszi

    • Gabi

      2011. május 22. vasárnap

      Ha késik a menzeszed is, akkor érdemes pár nap elteltével megismételni a tesztet.

  • Kertész Annamária

    2011. május 17. kedd

    Kedves Gabi!
    Tavaly tavasszal szültem a kisfiamat, októberben megint megjött a vérzésem. El kell mondanom, hogy mindig nagyon szabálytalan volt a ciklusom, gyakran 2-3 hónap is kimaradt két menzesz között. A problémával voltam 3 orvosnál is, mindegyik azt mondta, hogy semmi bajom, egyszerűen ilyen a ciklusom. A kisfiam egy 3 hónapos fogamzásgátló-tabletta szedés után fogant meg azonnal. A szülés után a ciklusaim 5-6-7 hétre jöttek meg. Március 27-én jött meg utoljára. pár napja csináltam tesztet, de negatív lett, azóta sincs vérzés. Lehet, hogy terhes vagyok?

  • mary

    2011. május 13. péntek

    Szia Ági.

    Lehet hogy már volt hasonló kérdés a témában, de én most találtam rá a honlapra.
    Rövid sztori: december vége óta nem szedek fogamzásgátlót, babát szeretnénk a férjemmel. Márciustól vagyunk együtt védekezés nélkül. 27 napos a ciklusom, most járok a 32. napnál, menstruációm nem jött meg, negatív a teszt. Mit tegyek? Ha nem vagyok állapotos, miért nem jön meg? Ha az vagyok, miért nem mutatja ki a teszt?
    Köszönöm előre is a válaszod.
    Üdv: Mary

    • Gabi

      2011. május 15. vasárnap

      Ha időközben nem jelentkezett vérzés, néhány nap elteltével érdemes a tesztet megismételni. Előfordulhat téves negatív eredmény, vagy korai volt még a teszt, ha nem pontosan középidőben fogant a baba, ez előfordul. A vérzés más miatt is kimaradhat, de ha eddig pontosan jelentkezett, kicsi az esélye. Ha továbbra is negatív a teszt, érdemes nőgyógyászhoz fordulni, ahol azonnal kiderül, mi a késés oka.

  • Brigi

    2011. május 09. hétfő

    Sziasztok!

    Teljesen ketsegbeestem. Eddig fogamzasgatlot szedtem es mindig pontosan jott meg a menstruaciom. Ebben a honapban abbahagytam a tabletta szedeset.A parommal termeszetesen minden alkalommal vedekeztunk, de megis kesik. Lassan 1 hete. Csinaltam tesztet es negativ lett. Mennyire bizhatok meg a tesztben? Lehet mas oka annak, hogy nem akar megjonni?

    • Gabi

      2011. május 09. hétfő

      Fogamzásgátló abbahagyása után sajnos gyakran előfordul, hogy rendszertelenné válik a ciklus. Hónapok is eltelhetnek, amíg gyógyszer nélkül is beáll egy rendszer.

  • TÓTH Tünde

    2011. február 01. kedd

    Nagyon csalódott vagyok.Egy órája kisebb görcsöm volt,megjott a mensim,bár nagyon kevés.Már egy éve próbálkozunk,hogy legyen második babánk,és sose késik…:(

  • TÓTH Tünde

    2011. február 01. kedd

    Kedves Ágnes!Január elseje volt az utolsó mensim első napja.Egyébként nem túl rendszeres 26,27,28 nap váltakozik,de sosem késik.Párommal 15.én voltunk együtt,ami szerintem a fogantatás napja LEHET nagy valószínűséggel.Azért is vagyok ebbe ilyen biztos mert külföldön dolgozik,így keveset van itthon,így adja magát a nap.27.-én és 28.-án olyan érzésem volt mintha meg akarna jönni a mensesem.Pici alhasi fájdalom,pici derék fájás és 2napig furcsa szúrkáló érzés a bal oldalamon(ez lehetet a beágyazódás?)olyan amilyen még nem volt sose.A mellem feszül.Csináltam terhes tesztet,szerintem 4napja,hogy nem jött meg(ha 28nappal számolok)de sajnos negatív.Olyan furcsa ez mert valahogy mégis várandósnak érzem magam.Ön szerint még korai volt tesztet csinálnom?Úgy gondolom,hogy 28.-a körül lehetet a beágyazódás.Mikor forduljak orvoshoz ha továbra is negatív a teszt?Azaz meddig érdemes várni?

    • Gabi

      2011. február 03. csütörtök

      Ha továbbra sem jön meg, érdemes a tesztet pár nap múlva megismételni. Ha nincsenek panaszok, nem fontos hamar orvoshoz menni. Bár ha nem jön meg, a tesztek mégis negatívak, a bizonytalanság eloszlatásának csak ez a módja marad.

  • Kriszta

    2010. november 30. kedd

    Szia!

    Már olyan 20-25.-e táján meg kellett volna jönni.Napközben is van hányingerem,gyakran járok pisilni,a melleim is fájnak.Mennyi az esély,hogy babát várok?

  • Emi

    2010. november 16. kedd

    Babacsi, milananyu irt vmi emailt, nem nezted? kuldott meghivot egy oldalra.

    Orulok, hogy azert jol vagytok!

  • babacsi

    2010. november 16. kedd

    Sziasztok
    ne haragudjatok hogy megint eltüntem, igyelkszem most már többet itt lenni..
    Emi ne aggodj, sztem Viki nem éhezik,nálunk se megy a hizás ugy mint anagykönyvben, én már nem is mérem, eltettem a mérleget is, bár Levi kb 7 kilo, 67 cm, pedig csak szopik, de a treem fogy, már fejni egyáltalán nem tudok, és ha szoptatok, nem csöpög a másik ugy mint régen, probáltam adni neki almát, csak a levét ette meg, répát üvegeset, kiköpte, érdemes lett volna videozni az elsö falatokat, jo nagyot nevettem.. tegnap adtam neki alma-szilva lét vizzel, azizlik..
    tegnap volt a doki, nagyon mérges vagyok rá, mindig késik egy orát legalább, semmit nem csinál, meghallgatja ahátá, kell e recept, és elmegy, beszélni se lehet vele, semmit nem tudok kérdezni, csütörtökön visszük a 4 honapos oltásra nagyon félek hogy nehogy megint kiüsse,
    ja a akiüteésröl, Lacinak vasárnap ota az egész teste kiütéses. már a sürgösségire is bekellett mennie, elmulott, megint elöjött, most az össze sruháját mosom ujra mert hátha mososzer vagy uj öblitö nem tudom, de nagyon ronda a böre..
    ma délutánmeg megyünk csipö vizsgálatra, de most már csak kézi vizsgálat lesz. mindig van valami már nagyon unom, nem csoda ha nincs napirendje, mert még mindig csak a levegön hajlando aludni a babakocsiban, de már egyre hidegebb van, nem tudom mi lesz késöbb..
    Lemaradtam a rossz rendszerröl, Manyu ne haragudj hogy nem irtam, most kapcsoltam be a gépet egy hét ota.. errese volt idöm..
    most is mennem kell, még ki kell töltenem a gyed igénylöt, de nem nagyonboldogulok vele, délután be kell vinni a munkahelyre.
    puszi mindenkinek, ja Barica.. de igenis elolvasom AMIT IRTÁL A MULTKOR, ÉS MEGPROBÁLOK MINDENT MEGFOGADNI AMIT IRTATOK.
    PUSZI NEKTEK

  • Emi

    2010. november 14. vasárnap

    Sziasztok!

    Na lassuk…

    Megvolt velencei kirandulas. Egesz jo volt, nagyon szep idonk volt, csak kicsit jobban is megszervezhettuk volna. Na mindegy, elso ilyen alkalom, ezutan tudjuk hogy keszuljunk pontosan. Visszafele nagyon nem birta mar lurko, 6 korul indultunk haza, mar sotet volt. O meg csak uvoltott es uvoltott a kocsiban, pedig mikor megy a kocsi akkor total laza, bagyadt, es alszik. Ha megallunk akkor szokott gond lenni (pl. varosban piros lampaknal). Tobbszor megalltunk, felvettem, de amint visszatettem es mentunk ismet orditott. Vegul tobb mint fel oras orditas utan kezdett elhallgatni. Neha meg sirt egy picit, aztan csak szipogott meg vagy 5 percet, majd bealudt. Olyan rossz volt. Barmit csinaltam, csak orditott 🙁 Aztan hazaertunk, es minden rendben volt 🙂 Pedig csak 10 percet aludt a kocsiban, szoval nagyon nem pihenhette ki magat…
    Igaz, itthon is szokta mostanaban csinalni este a fesztivalt ha furdes elott nem alszik (bar neha akkor is), na de ez valami katasztrofa volt 🙁 Beszeltuk Zolaval, hogy igy nem vagunk neki a 750 km-nek ejszaka. Mert gondolkodtunk, hogy akkor talan jobban birja, mert aludni szokott – na de ha jon a hasfajas, meg ilyenek, akkor mit kezdunk vele ejjel a hidegben? Ki se tudunk szallni kicsit mozogni vele… Szoval vszinu marad majd a nappal, esetleg megalszunk vhol feluton… Meglatjuk meg.

    Gratula a 8 hohoz Beninek!

    Es koszi amiket irtatok. Agitol is kerdeztem, o is azt irta, hogy heti 200 gr hizas mellett nincs szukseg tovabbi potlasra. Marad minden ahogy eddig. Kb. masfel hete csak 100 gr tapszert kap, mert 70-90 ml-t lefejek este lefekves elott, igy meg ezt is megkapja masnap. Ha a dokino nem stresszelne, lehet lassan a 100 gr tapszert is elhagynam, persze fokozatosan, de igy meg nem merem 🙁 meglatjuk ezutan hogy fejlodik…

    Na most ennyi, megyek is aludni. Lehet holnap se nagyon leszek, de majd vmikor jovok. Puszi nektek!

  • Kriszta(Sné)

    2010. november 13. szombat

    Emi:Ne izgulj nem minden baba hízik sokat első 4 hónapban Ádám is jól hízott azóta a kötelezőt hízza 400gr ot havonta,most 8 kiló csak és 75cm.Most kezdett el jobban enni.És nem minden baba duci.

  • Gabi

    2010. november 13. szombat

    Detti!
    Te babád most mennyi idős, olyan rövid az agyam mindig elfelejtem.
    Az én fiamnak ennyi a szókincse: ana, nem, iszi, mama
    A nagy az már másfél évesen mondott szinte mindent.
    Milananyu!
    Te mindig olyan jókat főzöl. Honnan szeded az ötleteket?

  • Detti

    2010. november 13. szombat

    Sziasztok! Ahogy nézem jó már a blog. Azért nem írok sokat, hátha nem jeleníti meg…

    Emi! Ne aggódj, szerintem szépen hízik Viki. Ha nem vagy a doktornővel megelégedve, akkor viszont tényleg érdemes lenne másik dokit keresni. A HAvanna Lakótelepen is van gyerek orvosi rendelő. Mi oda járunk.
    Az nincs messze határ útról sem. Igaz, kell kicsit utaznod…Üllőin felszállsz a piros 136-osra és az a Kondor sétánynál megáll, onnan csak sétálni kell pár métert…
    Igaz, a mi dokink meg az állandó c vitaminjával borít ki 😀 Meg avval, hogy megjegyzést tesz Gergőre, hogy duci, de persze nem így, hanem úgy, hogy nagyon vékony ez a gyerek anyuka, kicsit hízlaljuk (persze Gergő nem vékony)…Ezeken A DOLGOKON KÍVÜL MÁS BAJOM NEM NAGYON VAN VELE… (Bocsi)…

    Barica! Boldog 8 hót Beni úrnak!

    Tegnap 3-kor mentünk át anyóshoz, és kb fél 4-től hajnali 1-ig kolbászt töltöttünk… Én mértem a kolbászokat, vágtam méretre, csavartam, tűvel szúrkáltam, és ma olyan izomlázam van, hogy megőrülök…

    Gergő jó kisiú volt. Vittünk babaiőrt. Az persze másik frekvenciára is átkapcsolt, így más gyerekét hallottuk folyton sírni 😀
    Az elején úgy figyeltünk fel rá, hogy a gyerek elkezdett szavakat mondani (mi Zsoltival összenéztünk, hogy most mi a szar van?) Vicces volt 😀 Elöször Gergőre flesheltünk 😀
    De persze lehetetlen lett volna, hogy ennyi szót mondjon egymás után 😀

    Amióta mondtam, azóta többször hallottam én is a mama szót (bár fingom sincs, hogy ezt hogy tanulta, mert azt a szót eddig nem nagyon használtuk, csak ha átjött valamelyik nagyi…)…

    Puszi Nektek

  • Gabi

    2010. november 13. szombat

    sziasztok!
    Na kíváncsi leszek most megjelenik-e.

    Emi szerintem ne idegesíts magad, jó a súlya szerintem a babádnak.
    Meglátod lassan a hasfájás is elmúlik.
    Aztán megnyugodhatsz.
    Engem meg azért csesztett az orvos, mert első két hónapba hízott 1-1 kilót, mert túletettem. Levente szopizott abszolút nem volt tápszeres. annyit evett, amennyit kért. hogy lehet egy szoptatós babát túletetni?
    Mikor meg elvittem 5 hónapos korától 8ig semmit nem hízott, akkor meg azt mondták mit akarok, hogy annyit egyen.
    na az orvosokon se lehet kiigazodni.
    de szerintem ne adj neki pótlást, mert akkot rényleg a szoptatás rovására megy.

    Amúgy mindenki jól van?

    mi tegnap orvosnál voltunk, a picinek be van gyulladva a torka, csak éjjel köhécsel, de szerencsére nem fullad.

    Felénk olyan jó kis idő van.
    mennénk kirándulni de csak a faluba tudunk, nincs autónak szét kellett szedni a szerelőnél van.

    na majd írjatok.
    G.

  • Szatimy

    2010. november 13. szombat

    ?

  • Emi

    2010. november 12. péntek

    meg mindig nem mukodik az oldal… Barica azert meg egy kerdes a keddi kezelessel kapcs. Az jo, ha elotte 1 oraval szoptatom? Gondolom nem jo ha teli pocakkal varjuk a not. De 1 ora utan mar okes, nem? Koszi.

    Kepzeljetek, ma megint letettem az agyaba, mar 45 perce 🙂 Olyan boldog vagyok 🙂

    Ma ejjel meg nem kellett kijonni a szobabol hasfajas miatt, bar eleg sokat nyuglodott, de cicin megnyugodott es visszaaludt. Aztan reggel persze jott a sok levego es kaki…

    Es Zola is egyet ertett, letezhetetlen, hogy Viki ehezzen, es szerintunk jo ez a gyarapodas. Agi azt irja egyik cikkben, hogy ha havi 400 grammot hizik, van eleg pisis pelusa, stb, akkor rendben van a dolog. Na most ha o heti 150-200 gr-okat hizik, akkor a havi 400 messze megvan. Megneztuk, es olyan 650-690 gr-okat hizott az elmult ket honapban egyenkent. Tehat csinalom ugy ahogy eddig. Le van pipalva a dokino. Na felebredt 🙂

    Puszi!

  • Detti

    2010. november 12. péntek

    Sziasztok! Nem tudom mikor lesz látható már végre az írásunk?! Ahogy látom még a mai nap folyamán sem látható… Lehet át kellene térnünk másik oldalra?!
    EZ olyan rossz….Végre tudok blogra jönni, és akkor sem látom az új írásaitokat….

  • milananyu

    2010. november 12. péntek

    Ági ne haragudj de ez így egyáltalán nem fair velünk szemben ,akik ideírnak már több éve……írnánk most is egymásnak, de nem megy:(

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Bocsánat, nem voltam tegnap egyáltalán gép előtt, mostanra megoldódott a dolog, ha mégse tudtok azonnal írni, akkor jelezzétek az info@kismamablog.hu-n. Köszi, Ági

  • Zóri (barica)

    2010. november 12. péntek

    Ezt én nem értem…… mikor tudunk újra beszélgetni?????

    Emi, nagyon sajnálom 🙁

    Gabi, Beni holnap tölti a 8 hónapot!

    • Kriszta(Sné)

      2010. november 13. szombat

      Boldog 8.hót nektek.

  • Kriszta(Sné)

    2010. november 12. péntek

    Na csajok én azt tudom ha ien marad ez az oldal nem írok többet ide.Ki fog ennyit várni mire megjeleni az üzi?én tuti nem.

  • milananyu

    2010. november 11. csütörtök

    Ági nekem tegnap jóváhagytátok, akkor ma mi van???Már h írtad ha egyszer jóváhagyjátok akkor már olyan lesz, mint régen…nem így van.Mi azért naponta többször írtunk ide,szinte cheteltünk itt….nagyon szomorúak vagyunk……..akkor most változtassunk felhazsnálónevet/e mail címet, s akkor olyan lesz mint régen, v mégis mi legyen?Mások se tudnak írni úgy h rögtön megjelnejen, közünklünk pl senki, de a másik oldalra se..(terhesség első jelei)
    csináljatok már vmit légyszíves.Köszike

    Válasz: Dolgozom rajta, ne haragudjatok, a válaszadási rendszert szerettük volna módosítani, hogy átláthatóbb legyen, kis türelmet pls.

  • Gabi

    2010. november 11. csütörtök

    hú, még mindig moderálnak reggel óta……

  • milananyu

    2010. november 11. csütörtök

    Jajj Ági ne csináljátok már, h nem jelenik meg rögtön, mint régen!!!Légyszi…..

  • milananyu

    2010. november 11. csütörtök

    Ági remélem nem moderál már megint majd, tényleg olyan rég óta írkálunk ide minden nap, jó lenne, ha rögtön megjelenne, mert ez így nem jó::(
    Szóval barinőm megszült, ma megyek hozzá délután a kórházba, kíváncsi vagyok milyen érzés lett, múltkor is mentem vkihez olyan furi volt ott lenni:)
    Az ebéd sül, ketchupos mézes csirimell lesz aki szereti a kínait, ajánlom figyelmébe, nagyon nagyon fincsi:)
    Fűszeres krumpli s rizs lesz hozzá.
    Azáért ilyen későn készül, mert egy másik barinőmnél szültem akinek babója Emiével egyideő, s még csak most jutottunk el, de Zsé kicsit kavart az alvásban, délelőtt elaludt babakocsiban pedig sose szokott, de lényeg, h kijött alépés végül:)
    Örülök, h mindenki jól van, Detti jobbulást akkor Gergőnek, s jó ablakpucolást!
    Szatimy jó h Vikivel minden ok, gondolom te is nézted volna még az idős doki szemeit::))))))
    Emi annyira kíváncsi vagyok mit mond majd a gyógytornász nektek.Mennem kell most majd jövök még, rtemélem egyből megjenenik iromány:)

  • Kriszta(Sné)

    2010. november 11. csütörtök

    sziasztok csajok!Mai elektromos kezelés király volt egyszer sem sírta el magát Ádám,nagyon ügyi volt,mesélte a csaj tegnap egy sokal idősebb kislány kissebb kezelést sem bírta mint Ádám megdícsérte mien ügyes.Végre megvan az új mosógép igaz nem Candy hanem Worpul mert ez volt olyan kategóriás mint ami elromlott.Látom végre lehet írni:-D

  • Emi

    2010. november 11. csütörtök

    Barica, koszi a devenyes valaszt! Milananyu, most latom, hogy megszult a baratnod. Gratulalok!! Nem tudom ez kesobb jelent meg, vagy nekem maradt valahogy ki..

    Muszaj kiontsem a szivem, ne haragudjatok, de teljesen ki vagyok, rohadt faradt vagyok, es akkor meg ez a dokino…

    Oltason voltunk. De termeszetesen nem az oltas a lenyeg, hanem a sulya ugye, mi mas.

    Egy hete 4600-at mertek, most meg 4790-et. Erre a dokino meg mindig nem elegedett. A vedono meg mondta is neki kihangsulyozva, hogy „dehat 190 gr, Ildi!” Erre o csak annyit mondott neki vissza, hogy „de 3200-al szuletett”. A vedono meg is dicsert mielott a dokino szolt volna. En erre mar szolni se tudtam… Mondta most is, hogy kapjon meg tobb tapszert, es menjunk jovo heten is, es ha nem lesz jobb a helyzet, el kell menjunk kivizsgalasra, hogy mi lehet az oka. Miert nem jo neki a heti 150-200 gr hizas? Miert kell mindig felemlegetnie azt a rohadt 3200 gr-ot amivel hazajottunk, meg azt a gorbet, amin nem azon a vonalon megyunk mint amelyiken szulettunk? Lathatoan semmi baja a fejlodesben, forog mindenfele (ma reggel mar a hasara is atfordult egyszer), fog ugyesen, figyel ugyesen, a labfejet is betolta egyik nap a szajaba. Szerintem semmi baja a rohadt hasfajason kivul, marmint ugy ertem, hogy attol nincs baja, hogy nem hozza be a lemaradasat kg-okban.

    Aztan annyit mondtam, hogy napi 7-8x szopizik, rendre 100-akat merek le alkalmankent. Multkor kiszamolta nekunk, hogy 700-at kell kapjon naponta. Tehat ebbol kb. megvan a 700 es meg kap potlast is, 160-200 korul. Sztem kap mostmar rendesen. Mondtam neki, hogy nem lehet, hogy a hasfajas, meg a nem alvas jatszik kozre, hogy nem gyarapszik annyira? De erre nem mondott semmit. Kerdezte, hogy minden nap van szeklete? mondom igen, vagy egy oriasi nagy reggel (fel nyakig vagy le talpig), vagy 2-3 napkozben, de van olyan is, hogy ket oriasi reggel/delelott. Nalunk a kakis ruha mosas a reggeli ritualehoz tartozik mar. Nagy robajjal jo nagy adag jon mindig… Nem is csoda hogy ejjel nem alszik a hasfajas miatt :o(

    Ja, meg meg a fejemhez vagta, hogy higyjem el, o is szoptatas parti, de ez a gyerek ehezik! Na, akkor mar rohantam kifele az epuletbol, es azota bogok. Megjegyzem eddig akarhany anyukat hallottam nala, mindenki ad potlast a babanak, ha nem csak tapszert kap. Ezen elegge meglepodtem…

    Tenyleg ilyen gaz a helyzet?? Heti 150 gr alatt az utobbi kb. masfel honapban nem voltunk sose! sot legtobbszor 170-200 szokott lenni. Az nem lehet gaz! Azt olvasom nehol, hogy 100-150 gr az atlagos hizas, mashol meg hogy 120-170 gr. Akkor miert nem eleg a 190???

    Nem tudom mit csinaljak… Ha joval tobb tapszert adok, akkor majd a tejemnek teszek keresztbe, es elbucsuzhatok a szoptatastol. Azt meg nagyon nem szeretnek, nem ezert kinlodtam itt 3 honapon at…

    Kiszamoltam azt is, hogy fel eves korig van meg 11 hetunk, es hogy megduplazodjon a szuletesi sulya kell meg 1610 gr-ot hiznunk. Ez heti 146,3 gr. Akkor mi a baj a 190 gr-al???

    Nem tudjatok, ilyenkor milyen vizsgalatokat csinalnak, ha nem gyarapszik rendesen a baba? Hasi es koponya UH-n mar ugye voltunk…

    Beszeltem par kisbabas ismerossel is, mind azt mondjak valtsak orvost, meg hagyjam ot a fenebe, ne menjek le jovo heten, nincs ertelme tobb tapszert adni, ez tenyleg eleg kell legyen neki, stb… De most hova menjek? ok vannak kozel, ahova utazas nelkul gyorsan le tudok ugrani. Meg senkit nem ismerek, kihez mehetnek? A kornyeken is mindenki nala van, mert o van a mi vedononkkel, es igy hozza mentek masok is, mint en is.
    A fejlodes neurologus nagyon szimpatikus volt, akihez kuldott multkor a dokino, de hozza is rendesen kell utazni… O pl. nem is szolt semmit a sulyara.

  • Szatimy

    2010. november 11. csütörtök

    Én nem értem, már a tegnapi írásom jóvá lett hagyva, most mégis moderációra vár az írásom. Ez igazságtalan. 🙁

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Most már megoldottuk, remélem, már neked is jó. Elnézést a kellemetlenségért 🙂

  • Detti

    2010. november 11. csütörtök

    Még mindig moderációra várakozik az írásom, majd csak sikerül látnotok 🙂

    Gabi! Akkor érthető, ha asztmája van a kicsinek, hogy otthon maradsz.
    Én is maradnék…Sőt, a következő babáig maradnék itthon. Mondjuk mi Gergő 5 éves korára tervezzük a következő babát, ha addig maradnék akkor a szamai gyakorlatomból is kijönnék 😀
    Én szakácsként dolgozom a Honvédségnél. Igaz, úgy vagyok vele, hogy nem szeretnék örök életemre ebben a szakmában maradni, de más szakmám még nincs sajnos.
    Apukám kint él Canadában, talán már csak benne van a reményem, hogy össze jön, amit tervezünk, de egyenlőre az is úgy tünik, hogy felejtős…

    Babacsi! Jobban vagy? Megpróbáltad már, amiket írtunk?

    Milannauy! Gratulálok a barátnőd babájához!

    Huh csajok, ahogy olvasom, akkor Gergő az jó duci a ti babáitokhoz képest.
    Két hete volt 10.31kg és 74.5 cm.
    Bár most, hogy sokkal többet mozog, biztosan állni is fog a súlya egy darabig…
    Már várom, hogy iwiw-re felrakhassak frissebb képeket. Csak Zsoltit kell megkérnem mégegyszer, hogy rakja fel gépre 🙂

    Én most pörit főzök tarhonyával. Tegnap csináltam tyúkhúslevest. MA kap Gergő is azt. Mármint levest 🙂

    Puszi Nektek!

  • Detti

    2010. november 11. csütörtök

    Sziasztok!

    Ági! Köszi, hogy leírtad, hogy mi volt a probléma 🙂

    Gabi! Sikerült ablakot pucolnom. Nem volt semmi…Akkora kosz jött le egy ablak reluxáról, hogy fekete volt a víz…

    Emi! Majd csak lesz jobb is. Remélem… Kitartást Neked! Nem lehet könnyű.

    Kriszta! Sajnálom Ádámot, remélem hamar túl lesztek ezeken a kezeléseken.

    Szatimy! Igen, Zsolti Már az új régi helyen dolgozik. Most jó, mert itthon van ma is egésznap és holnap is. Igaz, holnap megyünk kolbászt tölteni megint anyóshoz…

    Emi!
    Ma mondta Gergő is, hogy mama….igaz egyszer… 😀
    És szerintem véletlen…de Zsolti azt mondta (mert én ugye erről lemaradtam), hogy elöször azt mondta, hogy ma, aztán gondolkozott kicsit, és mondta, hogy mama…
    Ha majd én is meghallom, akkor elhiszem, hogy nem véletlen volt. Mindjárt olvasok tovább

  • Gabi

    2010. november 11. csütörtök

    Sziasztok!
    Na most megjelent a reggeli írásom, kíváncsi vagyok ez mikor jelenik meg.

    Emi kitartás!
    Majd csak elmúlik a hasfájás.
    3 hós most a pici?
    én nem tudom meg rábeszélni se akarlak semmire se, de ha 4 hósan adnál neki egy kis gyümölcslevet. lehet hogy segítene, ha addig nem múlik el.
    homeopátiát nem próbáltál?
    Vagy abba nem bízol?

    Hát ahogy tényleg olvaslak benneteket nem csak én kínlódok az alvással.
    Loretta lányom 3x fél órát aludt 9 hós koráig, akkor szoktattam át a napi 1x-i alvásra.
    na megyek altatok én is.

  • Zóri (barica)

    2010. november 11. csütörtök

    sehol senki? Nem alszik a gyerekem….. pedig tök álmos, és nem akar aludni, csak üvölt, mint a fába szorult féreg……mármint az ágyában…..

    Ez a „dobókockás” Gabi az „alkalmazottad” Ági?

    • Vida Agi

      2010. november 15. hétfő

      Igen, ő nekem dolgozik 🙂

  • Zóri (barica)

    2010. november 11. csütörtök

    Csak az zavar, hogy már másfél éve írkálok ide, és nem ismer fel a rendszer??? Hát szomorú vagyok 🙁 Akkor kössétek regisztrációhoz az írást, és akkor talán felismer…..

  • Zóri (barica)

    2010. november 11. csütörtök

    sziasztok!

    Köszi Ági az infot, akkor megint egy újítás 🙂

    Emi, nálunk ugye úgy van, hogy mi megyünk a gyógytornászhoz, és ott egy kisebb kemény matrac van neki a földön, de szerintem ha plédet leraksz az is jó nagyon, és bodyra kell vetkőztetni, pelus rajta marad, de néha azt is kibontja, visszacsatolja, mert a fenekét is szokta maszírozni, meg a combját.

    szatimy, vicces doki bácsi 🙂 de örülök azért, hogy nincs baja Vikinek! Én egyszer szemészeten voltam, ott volt egy öreg doki bácsi, de az elég pajzánka volt. Elég közel jött hozzám, megfogta a kezem, és úgy mondta a tanácsait 🙂

    milananyu, gratula a barátnődnek 😉

    nekünk az éjszakáink változatlanok, bár ma éjjel kettőkor kelt, utána meg 4kor, aztán aludt 8ig. Nem nagyon értem, de egyszer majdcsak átalussza 🙂

  • Emi

    2010. november 11. csütörtök

    remenytelen 🙁 sose lesz nekunk ebbol normalis alvas, en mar feladom, kesz! a rohadt eletbe is! ejjel hasfajas miatt, nappal meg mert olyan ebrenalvo…

    es en meg mindig moderalva vagyok…

  • Emi

    2010. november 11. csütörtök

    Sziasztok! Na ugy latom, megjavult az oldal. Agi koszi a tajekoztatast!

    Milananyu, mi van a baratnoddel??!!

    Szatimy, orulok, hogy minden rendben, es ennyi volt a dolog! Jo ugyi vagy, igy tutazni a varoson csuccsforgalomban, esoben, sotetben egy gyerkoccel egyedul…

    Barica sajnalom a nehez ejszakat, most nekunk is megint vmi extra szornyu volt… En mar elso szoptatas utan le se rakom a mozesbe lurkot, mert akkor bealszom, aztan meg jonnek a kinlodasok reggelig eleg surun. Annyi levego kijott megint belole 🙁 Adjuk a gripe watert kemenen, de vhogy semmit se er. Ejjel jezdodik, es a reggeli kakilasig (8-9 ora) be sem fejezodik az egesz. Van amikor kijon a puki, es cicin hamar visszaalszik, de van amikor ugye orakig kinlodunk… Ugyhogy ma megint kivagyok 🙁
    Tegnap meg napkozben mindketszer letettem miutan elaludt a karomon, de nagyon gyorsan fel is ebredt 🙁 Most is alszik be, le kene megint tegyem, de ha meg felebred, mar nem lesz erom megint csititgatni meg altatgatni… Tiszta hulla vagyok 🙁

    Ma megyunk oltasra is. Kivancsi vagyok ma mennyi lesz a sulya, mert multkor kevesebb volt mint ahogy itthon meregettuk, igaz elotte ketszer akkort kakilt, hogy egyszer a mellkasaig, masodszor meg a tarkojaig kakis volt… Ma meg eddig egyszer volt csak, az is keveske, viszont akkora hanggal, hogy kaptam is fel rogton, hogy tuti megint tetotol talpig kakis lesz. Gondolom akkor jott ki a sok levego egyszerre, mert utana mar semmi nem jott.

    Milananyu, a masszazsnal arra gondoltam, hogy a tejtermelodesnek nem-e art, meg gondolom szabadulnak fel mereganyagok, bar a thai masszazs inkabb helyrerakos mintmeregtelenitos… a sushinal meg arra, hgy terhesseg alatt nem szabadott nyers hust es halat enni, es itt ugye nyers halak vannak… Nem tudom kel-e vmitol felnem… Meg az ilyen camembert meg ilyen terhesseg alatt tilos kajaktol…

    na megprobalom letenni, s ha sikerul meg hatha tudnek en is szundizni kicsit…

  • Gabi

    2010. november 11. csütörtök

    Sziasztok!
    Na megjavult a rendszer, tegnap már nem voltam, mert oviba voltam márton napi banzájon.
    Tegnap találkoztam egy kismamával, akinek a kisfia ugyan úgy sokat fulladt kisebb korába mint az enyém. És ő azt mondta, hogy a csecsemőmirigye nagyobb azt találták neki és ez is oka a fulladásnak.
    Hát az nekünk is nagyobb, de egyik doki se mondta, hogy az a gond.

    Mindenki jól aludt?
    Leventém köhögött már 4 után elég rendesen aztán a helyemen kötött ki. hát remélem nem szokik oda.

    Szatimy!
    Te babád most mennyi idős?
    Amúgy az én helyem is megszűnt már a cégnél én is egy múltinál dolgoztam.
    A cég még megy. Aztán majd meglátjuk.

    Barica! Benike mennyi idős?
    jó nagy babóca.
    Levente 10 kg. 78 cm.
    Mikor kezdődött az asztma semmit nem hízott 2 hónapig.

    Milananyu!
    Szülés?
    TE írtad ugye, hogy mennyivel másabb a két gyerkőc.
    Hát nekem is.
    Lorettám kis duci volt mindenki azt mondta majd meglátod milyen nehezen mozog, aztán mindent jóval előbb csinált mint Levente. A kislány 11 hónaposan ment egyedül Levente pedig csak 14 volt.

    Na csajok megyek, mert párom meg a sógorom ma nálunk esznek, mert itt dolgoznak a közelbe.

    Detti sikerült az ablakpucolás?
    Emi! majd alakulnak ám a dolgok.
    Hasfájás?

    Majd még du jövök.
    Szép napot mindenkinek!

  • Vida Agi

    2010. november 11. csütörtök

    Semmi gond, csak reggel átállítottunk a rendszerben néhány dolgot a hozzászólásokkal kapcsolatban, pl. lett válasz funkció, és a válaszokról e-mailt küld a rendszer.

  • Detti

    2010. november 10. szerda

    @:

  • Detti

    2010. november 10. szerda

    Sziasztok! Kétszer is írtam már, egyszer lefagyott a gépem, másodszor meg valami elbírálást írt itt, de nem látom azóta sem a szöveget…
    Nem tudom, hogy most sikerül e megjelenítenie a lapnak….
    Puszi

  • Zóri (barica)

    2010. november 10. szerda

    mi van ma csajok ti tudtok írni?

  • Kriszta(Sné)

    2010. november 10. szerda

    @:Sziasztok!Akkor ma izgulós napod lesz milananyu:-))Írja majd mi van ok?Jólvagytok?
    Detti:Ígen most áramos kezelésre járunk,sír is Ádám már nemcsoda már 3 helyen sebes a keze.
    Tegnap méretkeztünk Ádám 8 kiló és 75cm.Nem kövér baba pedi most elég sokat eszik igaz kb 3-4 napja kezdett el ennyit enni.délután 13 óráig vagy 5x eszik és nemis keveset.megyek is most kellt sír az ágyában és állva természetesen.Dörzsöli a szemét mint egy kiscica.

  • milananyu

    2010. november 10. szerda

    hali barinőm megszült fél 11kor került szülőszobára mire beért jöttek a fájások de kapott oxitocint, s fél 2 re meglett Eszter 3100gr, 50cm:)Nagyon nagyon örülök nekik.Mondta h megint nem szívott gázt, hiába mondtam neki, első kettőnél se szívott:)Mondta h a kitolás volt neki is gázosabb…na ennyi.itt esik, zsé csak 41percet aludt ma még, nem tudom miért, megpróbálom letenni, vagy ha nem esne kivinném…délelőtt még olyan jó idő volt.
    Egyszerűen nem értem h miért moderál….s nem jelenik meg.

  • Szatimy

    2010. november 10. szerda

    @: próba

  • Szatimy

    2010. november 10. szerda

    Na még egyszer, mert moderációra vár a levelem:
    Sziasztok!
    Milananyu, megy a drukk a barátnődnek!
    Detti! Üdv újra itt. Jó sokat írtál. Szemed tényleg biztos a rengeteg stressz miatt volt olyan amilyen. Zsolti már a régiúj helyen dolgozik?
    Babacsi, tényleg próbáljátok megbeszélni Lacival a dolgokat HIGGADTAN, nem veszekedésbe torkollva. A férfiak sajnos vagy nem sajnos nem látnak bele a fejünkbe, nem tudják miben tudnak segíteni. Ahogy barica is írja, mindig el kell mondani, miben tudnak segíteni.
    Barica, Benike nagyon ügyi. Hamarosan menni fog a leülés is, ne izgulj. Én is írtam anno, hogy Viki időnként mekkorákat koppan, és persze sírt is nagyokat.
    Emi, Viki nagyon ügyi, hogy már így forgolódik, meg lábát fogdossa. Mi Vikink ilyet később csinált csak. De tényleg minden baba más.
    Gabi, terveim szerint én még egy ideig itthonmaradok. Mielőtt visszamennék dolgozni, még tervben van egy második baba is. Szóval egyelőre még nem gondolkozom visszamenetelen. Amúgy nem is tudom hova mennék, mert a munkaköröm időközben megszűnt. A cég maga egy multi, az biztos nem szűnik meg, tehát cégen belül bizti kapok valami munkát, de jó lenne azért olyat, amit szeretek is majd. De ez még messze van…
    Tegnap minden rendben ment. Viki persze nem aludt odafele. SZépen csendben elnézelődött, jó messze tudtunk megállni, izgultam is, mert egy marha meredek utcában parkoltam végül, szóval izgultam, hogy ne hogy elguruljon az autó. Persze behúztam kéziféket, de akkor is bennem volt a félsz. Amúgy csepergett az eső. Forgalom nem volt vészes odafelé. Hazafelé iszonyat dugó volt mindenütt. fél órával tartott tovább az út, mint odafele. Ekkor persze már sötét is volt, az eső is csepergett továbbra is, szóval jó frankó volt, de nem volt semmi gond. Viki persze elaludt hazafelé. De ennek ellenére viszonylag időben sikerült letenni aludni. Rá egy órával felébredt, de aztán reggelig aludt. Igaz párszor felsírt, de mindig visszaaludt. Szeritnem a foga miatt voltak a elsírások.
    A kardiológián amúgy minden rendben volt. Azt mondta a doki (egy öreg pasi amúgy), hogy nagyon sajnálja, hogy ezt kell mondania, de nem látja a gyönyörű szemeim többet. Szóval nem kell többet mennünk. Kérdeztem, hogy hallja-e még a zörejt. Erre azt mondta, hogy ha nagyon nagyon fülel, akkor hall valamit, de az már olyan minimális, hogy nem igényel semmi tennivalót. Persze nézte uh-val is, ott sem volt természetesen semmi gond.
    Amúgy Vikinek nem annyira tetszett, hogy fekve kell lennie, sírdogált az EKG alatt is, meg kicsit az uh alatt is. De a lényeg, hogy nem kell többet menni.
    Ja, Emi, azért Budára jártunk, mert amikor először időpontot kértünk a Heim Páltól, ott nagyon sokára tudtak volna időpontot adni, és javasolták a Budai Gyermekkórházat. Oda hamarabb kaptunk időpontot, aztán végül oda jártunk.