7 tipp hasfájós babákhoz, ha már minden mást kipróbáltál

Hasfájás elleni szerek, pocakmasszázs, rázogatás, büfiztetés, torna – már minden megvolt, de a baba még mindig sír. Vagy az éjszaka közepén hallod, hogy forgolódik, erőlködik, aztán felriadva sír, mert fáj a pocak. Mit lehet tenni, ha a babád hasfájós és már mindent kipróbáltál?

A baba nem tudja még elmondani, pontosan mije fáj és hol, ezért amikor fájdalmasan sír, csak találgathatunk, mi is a baj. Ráadásul a tünetek sem mindig egyértelműek. A tipikus hasfájós tünetek az esti időszakban jelentkező hosszas sírás, a térdek felhúzása, erőlködés és emellett néha még az evés elutasítása vagy az evés közben jelentkező sírás is.

A legtöbb babánál 3 hetes kor körül jelentkeznek a hasfájós tünetek és 6 hetes kor körül csillapodnak. A fiúknál általában gyakrabban, mint a lányoknál. Azonban vannak babák, akik már 2 hetesen is hasfájós tüneteket produkálnak és az is előfordul, hogy még 3-4 hónaposan is szenved éjszakánként a baba 1-1 pukitól. Éppen ezért nehéz kézzelfogható információt találni a témában, mert valójában sokféle ok állhat a hasfájás hátterében:

1. A baba levegőt nyel evéskor: az újszülött még nem tud igazán hatékonyan szopizni, neki is és az anyukának is bele kell jönnie ebbe. A kísérletezés során pedig a baba nem csak tejet nyel, hanem levegőt is, ami feszíti a pocakját. Ez új érzés neki, hiszen az anyaméhben nem tapasztalt ilyesmit, éppen ezért erős fájdalomként éli meg és sír. A büfiztetés azt a célt szolgálja, hogy a bejutott levegő eltávozzon. Azonban vannak olyan babák, akik egyáltalán nem büfiznek és olyanok is, akiket hiába büfiztetsz, a levegő 1 óra múlva távozik csak.

A büfiztetés módja is fontos: a leghatásosabb az, ha a baba pocakja a válladon van, a két karját pedig átveted a válladon és így sétálsz vele, a mozgás finoman masszírozza a pocakot, így ki tud jönni, aminek ki kell jönnie.

A baba emésztése hétről hétre érik, 6 hetes korra általában már nem szokta zavarni a babát a légbuborék, megszokja az érzést, illetve egyre ügyesebben tud szopizni is, ezért már nem nyel annyi levegőt. Azzal is segíthetsz a helyzeten, ha más testhelyzetben szoptatsz, ahogyan hatékonyabban tud szopizni a baba. Gyakrabban nyel levegőt a baba, ha bimbóvédővel szoptat az anya, mert nehezebben tud ráharapni a bimbóvédőre, érdemes tehát elhagyni a bimbóvédőt és rászánni pár napot, hogy megtanuljon a baba hatékonyan szopizni anyamellből (a dörzsölődés, sebesedés természetes a szoptatás elején, az anyamell érzékeny vékony bőrének is „edződni” kell még és a baba sem olyan ügyes még a szopizásban, segít, ha két szoptatás között Bepanthennel kenegeted a melled és érdemes itt is új szoptatási pozíciókat kipróbálni, lehet, hogy más testhelyzetben ügyesebben tudna szopizni a baba).

A cumisüveggel táplált babáknál gyakoribb a levegőnyelés probléma. Ha túl szűk a cumisüvegen a lyuk, akkor azért, mert a baba erőlködik a szíváskor, ha túl nagy, akkor meg azért, mert túl gyorsan jön a tápszer és két korty között nagy levegőket vesz a baba. Néha segít, ha más formájú cumit választunk.

A legtöbb hasfájás elleni szer a légbuborék problémát hivatott megoldani, ha azonban a te babádat nem ez kínozza, feleslegesen adod neki a szert. Ha elkezded adni és 3-4 nap után sem tapasztalsz jelentős változást, felesleges tovább adnod az adott szert.

2. Megviseli a puki és a kaki: még éretlen az emésztése, ezért, amikor feszítik a gázok a pocakot, sír, de még nem tud hatékonyan nyomni, mert hiányoznak a szükséges izmok, ezért csak sír-sír és láthatóan erőlködik. A problémák ilyenkor gyakran már az etetés során jelentkeznek, mert amikor a baba elkezd enni, rögtön a székelési ingert is érzi. Ilyenkor álljatok meg egy kicsit, fektesd hanyatt, a két térdét húzd a pocakjához és lassan kifelé köröztesd a combjait, ez segít a bélmozgások beindításában.

A nehezen kakiló és pukizó babáknál segít a problémák elkerülésére a babamasszázs és a rendszeres tornásztatás, de még a babaúszás is, a mozgás ugyanis beindítja a bélmozgásokat is.

Anyatejes babáknál előfordul, hogy a te ételeid okozzák a hasfájást. Ez egyéni érzékenység függvénye is, amit később általában kinőnek a babák. Jellemzően a puffasztó ételek (hagyma, fokhagyma, K-betűs zöldségek, hüvelyesek, cseresznye), a tej- és tejtermékek és a fűszeres ételek (a főtt ételek mellett a szalámi, kolbász is lehet az ok) szoktak gondot okozni, de lehet más is, ami érzékenységet okoz (nálunk pl. a paradicsom volt ilyen). Ez azonban csak átmeneti, ha pl. az első pár hétben fájt a baba hasa, amikor tejet ittál, az nem utal későbbi tejallergiára, nem kell emiatt később bevezetni majd az étrendbe a tejet. A kezdeti érzékenység általában 6-8 hetes korra elmúlik és fokozatosan visszavezetheted az étrendedbe az ételeket.

3. Székrekedése van: ezt okozhatja nem megfelelő tápszer (túl sűrűre készítetted, vagy valamelyik összetevője nem felel meg a babádnak), a hozzátáplálás kezdetén az új ételek bevezetésekor az, hogy a baba ételei sűrűbbek és a kicsi még nem tudja kinyomni a kakit. Egyes új ételek meg is foghatják a székletet (pl. répa, krumpli). Ilyenkor érdemes jobban pépesíteni és a székletfogó ételekből kevesebbet adni (pl. az almapüréhez csak egy kiskanál krumplit). Vannak olyan jóétkű babák, akiknek annyira ízlenek az új ízek, hogy elsőre nagyobb adagot esznek meg belőle, estére aztán jönnek a kakigondok, mert a sűrűbb székletet nem tudják kinyomni. Ilyenkor ügyelj rá, hogy csak kisebb adagokat kapjon pár napig, amíg a szervezete hozzá nem szokik az új sűrűségű ételekhez és érdemes pár napig inkább csak olyan gyümölcsöket adni, amik lágyabb székletet eredményeznek (őszibarack, sárgabarack és szilva).

A hozzátáplálás kezdetén tapasztalhatod, hogy éjszaka is elkezd gyakrabban ébredni a baba, forgolódik, pukizik éjszaka. Ez elkerülhető, ha az új ételeket mindig kora délelőtt kapja (így délutánra megemészti és nem fog éjjel erre ébredni) és egyszerre az új ételből mindig csak 1-2 kiskanállal. (a székrekedés lelki okairól a kicsiknél itt olvashatsz)

Nem számít székrekedésnek az anyatejes babák ritka széklete. Az anyatej rosttartalma kicsi, a baba képes szinte teljesen megemészteni, ezért teljesen normális, ha akár 7-10 napra is kimarad a széklet. Ha a baba pocakja puffadt, sokat nyom és erőlködik, tornásztatással, masszázzsal tudsz segíteni neki (és jó hatású a babaúszás is, mert ott szabadon mozoghat a kicsi), ha viszont a baba jókedvű, nem kell csak azért szélcsővel vagy más módon megkakiltatni, mert már pár napja nem volt széklete.

4. Refluxos: Ha a baba gyakran bukik, nem csak szájon, hanem orron át is és utána nyűgös, sír, akkor gyanakodhatunk refluxra. További gyanújel lehet, ha a visszabukott étel savanyú szagú és bukás után köhög a kicsi (a gyomorsav marja a nyelőcsövet). Ha ezeket tapasztalod, fordulj orvoshoz!

5. Nem is a hasa fáj, csak iszonyatosan fáradt már estére: Ha a sírás mindig este jelentkezik és egyébként más tipikusan hasfájós tünetek (térdek felhuzigálása, erőlködés, nyomás) nem tapasztalhatóak, előfordulhat, hogy a babád egyszerűen csak nagyon elfáradt. A fejlődő idegrendszer nagyon sokáig nem képes jól kezelni a fáradtságot. Ahogy a baba szervezete alkalmazkodik a napok ritmusához, kezdi megtanulni, mikor van a nappal és az éjszaka, mikor jön a hosszú éjszakai alvás és azt is, hogy előtte kicsit hosszabban legyen ébren az esti időszakban. Viszont ilyenkorra már nagyon fáradt, hiszen a nappali alvások közel sem olyan mélyek, mint az éjszakai, ezért bár nappal alszik, estére mégis fáradt lehet.

Ilyenkor sokat segít az esték átvészelésében, ha gyakrabban szoptatod (mert szopi közben is pihen egy kicsit) vagy, ha sétáltok egy nagyot.

Mit lehet tenni, ha már minden lehetőséget kipróbáltatok, de még mindig sír a baba esténként?

1. Meleg vizes fürdő

Akár napközben is engedhetsz egy kis vizet, ha nagyon nyűgös a baba. A víz ellazít, ringathatod benne a babát kicsit, vagy kipróbálhatjátok a fürdetővödröt is, amiben magzati pózban tud fürdeni a baba és ez nem csak megnyugtatja, hanem a pocakfájásra is jó hatással van. A fürdés azért is jó hatású, mert a baba szabadabban mozog a vízben, ezért székrekedés esetén is jó lehet egy nagy pancsolás. Ha a baba már szépen emeli a fejét, hasra fordítva is beteheted a vízbe, miközben a két kezeddel a pocakját és a mellkasát támasztod.

2. Hordozás

A befelé fordítva kendőben hordozás megnyugtatja a babát és a mozgás a pocakjára is jó hatással van.

3. Sétáljatok egyet!

A kinti oxigéndús levegő általában jó hatással van a babára és a te idegeidet is kisimítja 🙂 Sok hasfájós baba jobban érzi magát a babakocsiban hasra fordítva, ha pedig még így sem nyugszik meg, sétáljatok kendővel a babakocsi helyett!

4. Hassal lefelé ringatás

Nagymamáink ősi módszere a hasfájós babák megnyugtatására: fordítsd hasra a babát és ringasd így! A pocakfájós babák nagyon szokták élvezni.

5. Szopi

Sokszor javasolják, hogy ne szoptasd a hasfájós babát, mert összekeveredik a friss tej a félig megemésztettel. Ez téves tanács. A kicsit megnyugtatja a szopi, hiszen az anyatejnek fájdalomcsillapító hatása is van, ha pedig az a gond, hogy sok levegőt nyel, kifejezetten hasznos, ha igény szerint szopizik, így javul a szopizási technikája is és a mohósága is csillapodik, mert megtanulja, hogy bármikor hozzájuthat az anyatejhez.

6. Rezgős szék, hinta, lengőbölcső

A rezgés és a mozgás sok babát megnyugtat, ha azt tapasztalod, hogy a babád megnyugszik a popsipaskolgatástól, érdemes beszerezni egy rezgős babaszéket is (de egy kreatív anyuka ismerősöm ezt úgy oldotta meg, hogy a pihenőszék alá betette az elemes nyakmasszírozóját és az is tökéletesen jó volt 🙂 ) A hintáztatás akár ölben, akár hintában szintén nagyon jó hatású, nem véletlen, hogy sok baba szereti.

7. Ne csak te küzdj, kérj segítséget!

Ha a probléma már napok óta tart és minden próbálkozás ellenére nem jutottál eredményre, mindenképpen fordulj orvoshoz! Nem javaslom, hogy mindenféle szerrel kísérletezz, bár sokféle vény nélkül kapható hasfájás elleni szer van, az sem tesz jót, ha egyszerre többet használtok, vagy ha egyik nap ilyet, a másik nap olyat próbáltok ki.
Egy sírós, hasfájós baba mellett nem egyszerű az élet, érthető módon fáradt vagy és nagyon aggódsz, ne szégyellj segítséget kérni! Más is elviheti fél órára sétálni a babát vagy hordozhatja egy kicsit, amíg te kifújod magad. Jobb anyuka tudsz lenni, ha néha engedsz magadnak egy kis pihenőt is.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

25 Comments

  • Szandra

    2018. augusztus 21. kedd

    Kedves Ágnes!
    A kisfiam most 7 hetes. Több mint egy hete kezdte el hogy szoptatás közben sír, rúg, kapálózik. Ilyenkor büfiztetek, ki is jönnek a buborékok, de mikor megint raknám vissza cicire akkor ismét elkezdi a sírást és a kapálózást. Néha segít ha pózt váltok. Bimbóvédőt is használok, próbáltam átszoktatni mellre, de nem akarja már bevenni bimbóvédő nélkül. Biogaiat kapja, mást nem. Valószínűleg nem is eszi meg az adagot,ami kell és érzem hogy kezd kevesebb lenni a tejem is. Tudna nekünk valamilyen tanácsot adni? Előre is köszönöm válaszát!

    • Vida Ágnes

      2018. augusztus 25. szombat

      Szerintem nem a tejmennyiséggel van probléma, hanem a hasfájás a gond. A hasfájást nem csak a levegőnyelés okozhatja (a hasfájás elleni szerek ezt kezelik), hanem az emésztés is (kakilni, pukizni kell és amikor enni kezd, beindul az inger). Ha azt látod, hogy kapálózik, fektesd hanyatt, húzd fel a két térdét a pocakjához és lassan kifelé köröztesd, ez segít pukizni és kakilni.

  • Klára Csőz

    2018. július 24. kedd

    Kedves Ágnes!
    Nagyon tetszik a web oldalad, ezért fordulnak hozzád, hátha tanácsot tudnál adni nekünk. 7hetes kislanyunkkal kuszkodunk, hasfajos, bukos, nehezen alszik nappal, ha igen, az is csak karban és járkálva. Ha leül vele az ember, már rögtön felsir. Próbáltuk megnyugtatás után letenni, csititgatni, dudolni neki, míg a kezünket rajta hagyjuk, de sajnos nem működik semmi, ha igen, akkor csak pár percre. Délelőtt van hogy csak 20percet alszik. A kinti kocsikazas válik csak be, sajna panelházban lakunk a 3.emeleten és nincs lift. Tehát nehezen képzelem el hogy délelőtt és délután is kivinni órákra kocsikazni, nem is beszélve arról, hogy nincsenek kiépítve helyek a szoptatásra. Ha kivesszük kocsikazni, általában 1 órát alszik, ritkán megesik az is, hogy miutan felhozzuk a lakásba, a tojásban meg alszik 1 orat. Nappal 1,5-2 orankent szoptatok, aztán bufiztetek (vagy ülve tartom őt, vagy vállra veszem), közben beindul neki a belmozgas (puki vagy kaksi), így jön a peluscsere. Ezek után szeretném ha aludnia, így ringatom míg el nem kezdi lecsukni a szemeit és próbáljuk letenni őt a kiságyba, de sikertelenül. Közben persze sír, mert aludni szeretne, de nem megy neki. A mellemen is ha bealszik nappal, az is csak pár perc. Az egyszerű hintát 10 percig bírja, aztán sír. Megrendeltuk az Adamo hintát, hátha bejön a vertikális mozdulat (utóbbi napokban úgy ringatja, hogy előttünk tartjuk a kicsit, és fel le mozgatjuk, csak ez nyugtatja meg). Ha be is alszik pár percre,gyakran felebred arra hogy pukizik, kakil vagy bukik, vagy éppen szorítja a levegő a gyomrában és ujra bufiztetni kell. A kendozest is próbáljuk, de abban nem tud pukizni, ezért keservesen felsir benne.
    Éjjel mellen alltatom úgy hogy a kiságya össze van tolva a mienkkel és én félig bent vagyok a kisagyaban és úgy szoptatok, hogy ne kelljen megmozdítani miután bealudt. Igy sikerül egy hosszabb alvás (4-5 órás), aztán meg 2x 1,5-2 órás alvas. Este olyan polyaban van végig, ahol a kis kezecskei is le vannak szorítva, mint a kenyszerzubbonyban ;), mert felriad meg a saját kézmozdulataira is. Csak szoptatok, nem hasznalok bimbovedot. Sajnos a kicsi annyira nyugos es hamar sir, hogy gyakran enni sem enged engem.
    Ha esetleg lenne pár jó tanacsod nekünk, azt nagyon meghalalnank. Vagy ha megerositenel minket abban, hogy legyunk turelmesek es varjuk ki a hasfajos idoszakot. Előre is köszönjük.
    Klári Csőz

    • Vida Ágnes

      2018. július 24. kedd

      Ne akard a büfiztetés után rögtön elaltatni! Ő már elég „nagy” ahhoz, hogy evés után ne legyen rögtön álmos. Ilyenkor kicsit tedd le játszani, nézelődni, beszélgess vele kicsit, játssz vele! Közben meg fognak érkezni az aktuális büfik és bukik is, így tudsz neki segíteni és nem erre fog felriadni. Amikor már legalább 30-40 percet játszott és látod, hogy kezd álmosodni (fülét-orrát dörzsöli, karba véve is nyűgös, lehajtja a fejét, láthatóan álmos), akkor tedd le aludni! Mivel pocakfájós érdemes hason letenni aludni. Ha sír, maradj mellette, simogasd, amíg el nem alszik. Egy darabig biztosan forgolódni fog, keresi a helyét, de aztán el tud majd aludni. Ha azt látod, hogy sokat erőlködik, vagy éjjel is fel-fel ébred, érdemes kipróbálnotok hasfájásra a Gripe Watert, sokat tud segíteni.

  • Csilla

    2018. július 06. péntek

    Kedves Àgnes! Most 8 hetes a kislányom, mondhatom hogy születésétől fogva hasfájós. 100%-ban anyatejes, jól fejlődő baba. A gondom az és ebben kèrnék segítséget, tanàcsot, hogy hogyan szoktassam le a kézben tartasról úgy hogy ne okozzak neki ezzel rejtett tudatalatti problémàt. Próbáltam a kiságyában ringatva altatni,ha sirt nyugtattam és visszatettem, de a végére annyira kikészült hogy kénytelen voltam kézben elaltatni. Egy ilyen koru babánál mennyi időt igényel általában az új szokások bevezetése? Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2018. július 07. szombat

      A testközelségigény természetes egy babánál, így érzi magát biztonságban. Ha azt szeretnéd, hogy ezt is megadd neki, de közben legyen életed is, jó megoldás lehet a hordozókendő használata (hasfájós babáknál különösen jól szokott jönni). Illetve altatáskor megpróbálkozhatsz azzal, hogy hason altatod, vagy, ha inkább hanyattfekve szeret aludni, akkor egy takaróba csomagolod pólyaszerűen, illetve babafészket használsz a kiságyban, így kuckósabb a helye, nem tudja hátrakapni a karját, nagyobb a biztonságérzet és könnyebben elalszik így a baba. Azt ne várd, hogy elsőre gyorsan elalszik majd, ha leteszed a kiságyba. A legtöbb baba egy darabig fészkelődik, forog, sírdogál, mire megnyugszik és el tud aludni, ez természetes. Ha nem hagyod magára, ott vagy mellette, simogatod, rajta tartod a kezed, akkor nem lesz semmi baja ettől.

  • Ibolya

    2018. június 05. kedd

    Kedves Ági!
    2 honapos kisfiam egész nap sír, sőt visít. Először arra gyanakodtam hogy nagyon hasfajos, később nyeldekelt…elvittem gasztróra ahol refluxot állapitottak meg.A száján semmi nem folyik ki csak a nyelőcsövet marja a sav. Mar a 3. Tapszert isszuk plusz sűrítünk is..savlekötőt is kapott,de tovabbra is visít. Evés utan 1 oraval sirni kezd aztan nem hagyja abba.erősen szopja az ujjat vagy az öklét…ha kiveszi a szajabol sir.de kb 2 percre beveszi…aztan ki es visit tovabb. Sok nyala is van. Én már tanacstalan vagyok! Esetleg a hasa fajna ennyire? Nyugtalan..alig alszik…Az ejszakat azt vegig alussza de napközbe szinte semmit. Egesz nap üvölt!

    • Vida Ágnes

      2018. június 17. vasárnap

      Valószínűleg nem csak a reflux a baj, hanem emellett az emésztése is bántja. Ebben a korban még éretlen az emésztés, evés után kb. 1 órával már jönne ki a kaki, bántják a szelek a babát, de nem tudja még hatékonyan kinyomni, ezért csak feszeng. Próbáld meg, hogy ilyenkor hanyattfekteted, a két térdét a pocakjához felhúzod és kifelé körözteted a combjait, ez segít enyhíteni a fájdalmat. Érdemes otthon is hordozni és gyakran ölbevenni, dédelgetni, csodát tesz nyűgös babáknál.

  • Zsaklin

    2018. június 01. péntek

    Jó napot! Szeretném a segítségét kérni abban, hogy kis babám ma 11 napos, 3820 g-al született természetes úton. Már a kórházba is megevett ciciből 50-60 ml-eket, és a csecsemősök szerint ez nem volt neki elég, és mellé 60 ml pótlást kellett adnom. Haza értünk itthon is ugyanígy adtam neki,de amikor már több lett a tejem ugyanúgy kérte a pótlást , ugyanúgy azt a 60 ml-t. Aztán elkezdett szenvedni a hasával, én egyből arra gondoltam, hogy a sok kaja miatt feszül a hasa és kevesebbet adtam neki, de akkor meg azért sírt mert éhes maradt, vagyis szerintem a megszokás miatt. Már 100.110ml tejem is van, de amikor csak a cicit akarom neki adni, képes elhúzni egy szoptatást amikor olyan kedve van akár 2 óra hosszáig is.. Hiába keltegetem , ha nagyon elalszik egyszerűen semmit nem lehet neki csinálni, de viszont ahogy lerakom a kiságyba 5 perc múlva ébred , hogy éhes. Fürdés után a legrosszabb, valamiért a 7 óra utáni cicizést kihúzza teljesen éjfélig, utána alszik egyet fél4-ig 5 percre mellre kérezkedik és alszik reggelig.Tegnap óta próbálom az igény szerinti szoptatást, de sajnos ez se vált be, mert így már hajnalba se tudok aludni, mert fél4-től fél7-ig szenvedünk az evéssel. Mit tudnék tenni, hogy ne kelljen neki a tápszer, és amikor evés van normálisan szopikázzon ne kelljen 2 órákat a mellen lennie? Már próbáltam vízzel is becsapni meg teával de nem lehet ugyan ugy kéri az adagját ami már ha hagynám lehet hogy 150 ml lenne. A súlya jelenleg 4040 g. Válaszát nagyon köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2018. június 17. vasárnap

      A pótlás miatt lett egy kis cumizavara, ez okozza a problémát. Hagyd abba a pótlást és pár napig igény szerint szoptasd, amikor csak kéri és addig, amíg csak kéri (ha 2 órán át hát addig). Ettől javulni fog a szopizási technikája és egyre gyorsabban tud majd szopizni és a tejmennyiség is megnő. Ha 3-4 nap igény szerinti szopi után sem eszik még eleget, érdemes szoptatási tanácsadó segítségét kérni, lehet, hogy pl. rövid nyelvfék vagy rossz szoptatási technika miatt nem tud elég ügyesen szopizni a babád.

  • Ivett

    2018. május 15. kedd

    Kedves Ági,
    Kisfiam 6 hetes de egyre nyűgösebb.
    Anyatejes de lusta szopizni ( 5 perc után megunja és sehofysem tudom rávenni ,hogy folytassa) így fejem magam és uvegbol

    • Vida Ágnes

      2018. május 19. szombat

      Mindenképpen fordulj szoptatási tanácsadóhoz! Az elérhetőségeiket az lll.hu oldalon találod. Ők tudnak segíteni akár telefonon is abban, mi lehet a gond. Előfordulhat az is, hogy izomprobléma vagy rövid nyelvfék miatt nem tud olyan hatékonyan enni a babád, ehhez mindenképpen szakértő segítségre van szükség.

  • Lilla

    2018. május 06. vasárnap

    Azt elfelejtettem leírni, hogy tàpszerrel etetem.

  • Lilla

    2018. május 06. vasárnap

    Kedves Ági.
    Kislányom 13 hetes. Az első pár héttől hasfajós, sok próbálkozás után a colief csepp és a biogaia vált be. Nagyjából elmúlt a hasfájás és a zöld székletet felvaltotta a sárgás barna. Mostanában viszont újra vannak pocakfájós napok és zöldes széklet. Mi lehet a gond? Mindent ugyanúgy kap, semmin nem változtattam. Abban bíztam hogy három hónapos korra elmúlnak a panaszok nem pedig újra elő jönnek.
    Segítségét előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2018. május 19. szombat

      A baba emésztése változik a korral, ez okozhatja a tüneteket. Érdemes babatornával és masszázzsal segíteni a tüneteket, de az is lehet, hogy a tápszerváltás segíthetne (esetleg hipoallergén tápszert adni neki, mert a zöldes széklet tej- vagy laktózérzékenység jele is lehet).

  • Enikő

    2018. május 02. szerda

    Kedves, Ági.
    Azt szeretném kérdezni, hogy mivel lehet a kólikás panaszokat enyhíteni? Kisfiam 5 hetes és nagyon hasfájós. Minden este 7-8 óra körül kezd sírni, a lábait húzza maga alá és ez tart 10 óráig is. Néha még napközben is egy kicsit. Próbáltam már mindent, sokszor nem segít semmi.😑 borzasztó nézni, ahogy szenved. Anyatejes és tápszerrel pótolom, mert nem eleg a tejem neki.😔 Mikor fog ez javulni? Mikor fog neki ez elmúlni? Hogy tudok enyhíteni a fájdalmán?😔 normalis egyáltalán, hogy így csinál?😔

    • Vida Ágnes

      2018. május 03. csütörtök

      Amikor erőlködik, sír, fektesd hanyatt, húzd fel a két térdét a pocakjához és lassan kifelé köröztesd őket, ez segít beindítani a bélmozgásokat és enyhíti a fájdalmat is. Az is segít, ha estefelé gyakrabban szoptatod, ez a tejtermelésnek is jót tesz és a hasfájós tüneteket is enyhíti.

  • Kata

    2018. április 18. szerda

    Kedves Ági!

    Babám lassan 8 hetes!szoptatás mellett tápszert is kap,mert nem elég a tejem!
    Elösször normál 1-es aptamilt kapott,de hasfájós,ezért a kólikára való Aptamil tápszerre váltottam, ami fele annyi laktózt tartalmaz! A hasa kevesebbet fáj,de 2 napja hasmenés szerű a kakija!eddig volt hogy naponta,de volt hogy csak 2 naponta volt kaki,híg,barnás mustársága színe,fehér darabokkal!most ugyan olyan,csak mennyiségre több naponta 1,2 alkalommal,még a ruhája is mindig olyan!híg,olyan joghurt szerű,de a pelus derekánál áffolyik!
    Ez normális?láza nincs!
    Lehet ez a tápszertől? Kólikára és szorulásra való,de neki mindig hígabb kakija volt!okozhat a tápszer hasmenés?vagy túletetés?
    Másik kérdésem,hogy kellene neki laktózmentes tápszert adnom esetleg?vagy az értelmetlen ha közben szopizik is!bocsánat, hogy hosszú volt,csak kezdek kétségbe esni!köszönöm!

  • Kata

    2018. április 13. péntek

    Kedves Ági!

    Babát 7 hetes,sajnos nem volt elég t ejem így már a korházban potlást kaptunk!írországban élünk,itt Aptamil van,ebből kaptunk a normál 1-est!
    Két kérdésem lenne hozzád:
    1;Hasfájós a babát sajnos!mindig rakom cicire,elég fárasztó, de hát így termelődik!már csak kb 2-3 alkalommal kap tápit!Adhatok neki laktóz mentes tápit Aptamilt, vagy ezzel csinálok esetleg valami bajt?itt nem nézik sajnos eleget a babákat, és néha nagyon sír szegénykém, már megvettem csak nem mertem adni neki
    2; Megyünk haza,és ha jól tudom magyarországon csak milumil van,ez a megfelelője az Aptamilnak! Adhatom neki otthon a milumilt, utána mikor visszajöttünk megint aptamilt? Vagy próbáljak inkább többet hazavinni!
    Nagyon szêpen köszönöm a segítséget,sok hasznos információt kapok itt!
    A tanfojamos csomagot megrendeltem, már otthon vár;-)
    Kata

    • Vida Ágnes

      2018. április 14. szombat

      A tápszerváltás gyakran megoldja a hasfájós problémákat, ezért meg lehet próbálni. Viszont amikor hazajöttök, jobb, ha a megszokott tápszert kapja tovább, nem szabad váltogatni, mert nem biztos, hogy a kétfélének 100%-ig ugyanaz az összetétele.

      • Kata

        2018. április 14. szombat

        Köszönöm szépen a segítséget, annyit még kérdeznék,hogy nem okozok vele semmi bajt,ha magamtól laktóz mentesre váltok? Sok helyen olvastam hogy orvosi felügyelet mellett lehet csak, meg hogy laktóz mentessel nem fejlődik majd megfelelően! Ez így nem számít „váltogatásnak”?Gondolom akkor csak laktóz menteset kaphat, függetlenül Attila,hogy ugyan az a márka?!
        Még egyszer köszönöm,és elnézést, csak első babás extra aggódós anyuci vagyok:(

  • Regina

    2018. március 27. kedd

    Kedves Ági!
    Azzal a problémával fordulnék hozzád, hogy a négy hetes kisfiam az elmúlt pár napban nagyon rosszul alszik éjszaka. Folyamatosan nyöszörög fészkelődik néha-néha jön egy-egy puki is de azon kívül láthatóan csak szenved viszont csukott szemmel és nem is sír, de biztosan kellemetlen számára mert azóta nappal úgy alszik mint a bunda valószínűleg a kimerültségtől. Egyébként vegyes táplálást kap mert csak a tejcsimmel nem érné be. A születési súlya 3600gramm es ma reggel volt 4610 gramm.
    Tudnál segíteni mit tehetnék, hogy megszabaduljon a pukiktól? Amikor a hasát simizem láthatóan jobban érzi magát és pelusozásnál szokott is nagyokat pukizni amikor emelem a lábát. De amikor ébren van is sokat erőlködik, evés közben is de van amikor meg jól el van háton fekve napközben. Csak félek nehogy valami komolyabb baja legyen meg mar beállt nála nagyjából hogy mikor van éjszaka és nem szeretném ha ezzel így felborulna. (Angliában élűnk és még orvosa sincs majd 6-8 hét között lesz)
    Köszönöm a válaszodat!

    • Vida Ágnes

      2018. március 31. szombat

      Ebben a korban ez gyakori jelenség. Ilyenkor kezdődik a hasfájós időszak, aminek az oka az, hogy már nagyobb mennyiségeket eszik, de még nem elég érett az emésztése. Gyakran az is gond, hogy éjszaka, amikor érzi a székelési ingert, még nem tud elég hatékonyan nyomni, ezért inkább csak tekereg. Próbáld meg, hogy ilyenkor hanyattfekteted, a két térdét a pocakjához felhúzod és lassan kifelé körözteted a combjait, ez segít a pukizásban és a kakilásban is. Éjszakára 4 hetes kortól adható a Gripe Water, ez segít a kakival kapcsolatos problémák megoldásában (általában 6-8 hetes korig kell adni, utána már elég érett az emésztés és megszűnik a probléma)

    • Klaudia

      2018. április 01. vasárnap

      Aszt szeretnem kerdezni hogy a kicsi lanyom3 honapos lesz belazasodott es nagyon bevan dugulva az orra mit lehetne tenni??elore is koszonom a valaszt

      • Vida Ágnes

        2018. május 19. szombat

        Próbáld ki a BabyLuuf balzsamot, nagyon hatékony orrdugulásra!