Hasfájós sírás és kólika

A vigasztalhatatlan sírást néhány hetes korban gyakran magyarázzák hasfájással. De vajon min váltja ki ezeket a megmagyarázhatatlannak tűnő sírásokat? Minden esetben hasfájásról van szó? Mit lehet tenni ellene?

hasfájás, sírás, kólikaLétezik olyan iskola, ami szerint a megmagyarázhatatlan hátterű sírás oka, hogy a csecsemők egyfajta velük született sírás-igénnyel jönnek a világra és minden nap „ki kell sírniuk a maguk adagját”, mert a sírás segít nekik levezetni a stresszt. Érdekes gondolat, de a saját tapasztalatom azt mutatja, hogy a sírás a néhány hetes csecsemőknél minden esetben a segítségkérésről szól. Ezzel hívja fel a baba a figyelmünket:
– az igényeire (éhes vagyok, szomjas vagyok, fázom, álmos vagyok stb.)
– az érzéseire (bizonytalanul érzem magam, félek stb.)
– a fájdalmára (fáj a hasam, rosszul érzem magam stb.)

A fájdalom megszüntetése különösen nehéz feladatnak tűnhet, mert gyakran nem egyértelmű, mi okozza a fájdalmas sírást. A leggyakrabban azonban hasfájás áll a háttérben, a babák ugyanis az első hetekben nagyon érzékenyen reagálnak a saját emésztésükre: kellemetlen érzést okoz nekik a belek mozgása, a levegő, amit evés közben lenyelnek és az ürítés is.

A belek mozgását és a táplálék haladását a bélrendszerben több hormon szabályozza, ezek közül az egyik a motilin. Egy 1990-ben készült svéd kutatásból kiderült, hogy a kólikás csecsemők vérében magasabb a motilinszint, és emiatt a bélrendszerük intenzívebben működik, erősebbek a bélmozgásaik, ez élik meg ilyen intenzív fájdalomként. A felmérés során az is kiderült, hogy azok a babák, akiket anyatejjel tápláltak, kisebb mértékben voltak hasfájósak és a motilin-szintjük is alacsonyabb volt, mint a tápszerrel táplált babáknak.

A kólika tünetei:

  • megmagyarázhatatlan eredetű sírás, amely
  • mindig ugyanabban a napszakban jelentkezik (többnyire estefelé),
  • több óra hosszat tart naponta,
  • hetek óta húzódik,
  • a baba ennek ellenére jól fejlődik és
  • az orvosi vizsgálat nem talált nála semmi kórosat.

Persze, ez nem azt jelenti, hogy azoknak a babáknak, akik nem produkálnak ennyire erős tüneteket, ne fájhatna a hasuk. A valódi kólikánál sokkal gyakoribb jelenség, hogy a néhány hetes baba nehezen kakil, vagy a szoptatás/tápszeres etetés kezdetén feszengeni kezd, erőlködik, esetleg sírdogál is. Ennek az oka egyrészt az lehet, hogy az evés kiváltja belőle a székelési ingert is, valamint, hogy az etetés kezdetén nagyon mohó, levegőt nyel és a levegő okozta fájdalom miatt nem tudja folytatni az etetést. A légbuborékok okozta fájdalom jelentkezhet az etetés után is, ezért kell minden etetés után büfiztetni a babát.

Ami segíthet:

– ha a baba erőlködik, nyom, akkor a két térdét a pocakjához felhúzva lassan kifelé lehet köröztetni, ameddig nem sikerül pukiznia,

– a felmelegített kendő, vagy cseresznyemag-párna is segíthet,

– ha a fájdalmat a mohó evés miatt lenyelt levegő okozza, akkor alaposan büfiztetni kell a babát evés után legalább 5-10 percig úgy, hogy a baba két karját átveted a válladon úgy, hogy a vállad a pocakját masszírozza, miközben te fel-le jársz a szobában,

– ha a baba nyugtalanul, feszengve eszik, akár két etetés között is meg lehet állni büfiztetni, vagy segíteni neki hasmasszázzsal a kakilásban, illetve a szelek távozásában.

– az első élethónap során jelentkező hasfájásnál az Infacolt lehet alkalmazni, amit alaposan felrázva minden evés előtt 0,5 ml-es adagokban lehet adni a babának, ez segít a légbuborékok távozásában.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

21 Comments

  • Anita

    2012. február 22. szerda

    Sziasztok!

    Az iker fiaim nekem nagyon hasfájósak voltak kb. az 5. héttől.Kipróbáltuk a védőnő által javasolt összes szert (espumisan, infacol stb..) semmi nem használt míg el nem olvastam Ági írásait a hasfájásról a Gripe Water bevált! Evés után kb. fél óráig még szenvedtek, de utána megnyugodott a pocakjuk és teljesen megváltozott a viselkedésük. Az esték is sokkal jobbak lettek amikor használtuk a Gripe watert. Nálunk semmi mellékhatása nem volt egyik fiúnál sem. Mindenkinek szívből ajánlom. Viszont még 4 hónaposan is adtam nekik, mikor észre vettem, hogy már nem fél órával az evés után, hanem a büfi után is csönd van. Gyakorlatilag egyik napról a másikra elmúlt a hasfájás.
    Egyébként nagy problémát okozott,hogy kaptunk egy üveggel egy gyógyszertárba és utána sehonnan nem tudtuk beszerezni mert hiánycikk volt.Remélem már lehet kapni, mert sok kisbabán segíthet.
    (egyébként nekem maradt akit érdekel: anytab@index.hu)
    Köszönjük Ági a sok segítséget!

  • Mia

    2012. január 31. kedd

    Kedves Ági,

    Kisfiam most hetedik hetes. Amióta kizárólag anyatejes tápláláson van azóta folyamatosan gondjai vannak a pukival és kakival. Van hogy négynaponta kakil van hogy minden nap, és sokszor etetés közben erőlködik, tekeredik, tépi a cicit:), nyom és nagyon nehezen jön a puki. Kapja a Grape Watert három napja, nem veszem észre hogy segítene neki. Sokszor sír is pukizásnál ahogy erőlködve nyomja, de nem sír órákon át, csak néha kicsiket. Tornázunk, köröztetem a lábit, simogatom hasiját, maszírozom, de ez sem segít igazán. Kérdésem mi lehet a baja és esetleg szélcsövet érdemes e megpróbálni használni?

    • Vida Agi

      2012. február 05. vasárnap

      Anyatejes babánál normális a ritka széklet, akár 7-10 napig is kimaradhat, emiatt nem kell aggódni. Ha nehezen kakil, akkor szélcsővel lehet segíteni neki.

  • J.Erzsi

    2012. január 25. szerda

    Kedves Ági!
    Tanácsodat szeretném kérni.
    Kisfiam 5 hetes, napközben megállás nélkül alszik, nem tudom még kirobbantani sem az ágyból, 3 óránként eszik, utána sem tudom ébren tartani, ha mégis, akkor max fél óra és magától visszaalszik.
    Este 7kor fürdés, utána evés, büfi, kicsit fennt van, aztán alszik, de már elég éberen kb 22:00-ig.Aztán megint eszik, büfi, nagyon kicsi alvás, és reggelig fennt van, álmosak a szemei, de akár mit csinálok vele, nem alszik, egyhuzamban 5-6 órát van ébren,csak nyekereg, de nem fáj semmije. mire elalszik reggel van, és kezdődik az egész elölről.
    Ez onnantól van, hogy hasfájós, és volt, hogy átordította az éjjelt, most Gw-t, és Espumisant kap. Így nem fáj a hasa, de nagyon aggasztó ez a sok ébrenlét.
    Ha összeadom az alvást, mennyit kell aludni 24 óra alatt egy 5 hetes babának?Ő kb 16 órát alszik, de a különbözetet egy huzamban ébren tölti,ami 6 óra, a többi a szoptatási idő.
    Mit tegyek?
    Válaszát előre is köszönöm.
    Erzsi

    • Vida Agi

      2012. január 28. szombat

      Erre mondják azt, hogy összecseréli a nappalt és az éjszakát. Ebben a korban a babák nappal kb.4x 2 órát szoktak aludni. Próbáld meg, hogy etetés után ezentúl alaposan megbüfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ha már nagyon álmos (kb. 1 óra játék után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog. Ne hagyd 2 óránál hosszabban aludni nappal és sose tedd le evés után azonnal, hanem pelenkázd be (erre akkor is felébred, ha egyébként elszenderült szopi közben). Kell néhány nap, amíg a bioritmusa átáll az új rendszerre, utána már megszűnik az éjjeli ébrenlét.

  • Orsi

    2012. január 25. szerda

    Kedves Ági.
    orvos vagyok, 2.5 hónapos a kisbabám. gyönyörűen fejlődik, mind mozgás, mind szellemi fejlődés terén. a blogod sokat segített abban, hogy megismerjük egymást és kialakítsuk a közös kis életünket. engedj meg azonban egy jószándékú tanácsot, amit a saját keserű tapasztalatomból okulva adnék. A kisfiam a születésekor antibiotikumot kapott (meconiumos víz miatt), ezután (jogosan) az első héten igencsak hasfájósnak tűnt. a háziorvos tanácsára és egyetértésével probiotikumot és Infacolt kapott. eleinte az újszülöttek tényleg sokat kakilnak, ő ráadásul még igen sokat is evett, ezért nem fogtam gyanút, hogy neki még hetek múlva is elég gyakran napi 3-4x volt széklete, és a köztes időben is „folydogált” az anyatejes kaki, ami áztatta a popsiját, és még a legjobb pelenka sem bír el ezzel. kiázott, kirepedt a végbélnyílása, ffolyton sebes volt. heteken át mindennel (Sudocrem, különböző magisztrális készítmények, merkurokróm, még Bioptron lámpa is, majd Canesten, és most végül bőrgyógyász, aki antibiotikuomos kenőcsöt írt fel) próbálkoztam, hogy begyógyítsam ezt a popsit. közben néhány végigsírt nap is volt, nem beszélve a minden pelenkázásnál meglevő frusztrációról, az éjjeli tisztába tevésről( hogy a „párakötést” levegyem róla), a szellőztetni próbálkozásról, bár egy ilyen összefekvő bőrterületet nem nagyon lehet. közben rájöttünk, hogy az Infacol, illetve főleg a Gripe water igen igen híggá teszi a székletet, és drámai változás következett be, amikor elhagytuk, azóta napi 1x, max 2x kakil. még nem tudom, mikor tudom végleg begyógyítani a sebeket a popsiján, csak szeretném jelezni, hogy ezek a hasfájásra való szerek ilyen szempontból nem veszélytelenek, és jobb többször is meggondolni, hogy tényleg a gyerek hasa fáj-e. mert rosszabbul is járhat. tanuljon mindenki az én káromból.
    maradok továbbra is hűséges olvasód és tisztelőd…, szeretettel, Orsi

    • Vida Agi

      2012. január 28. szombat

      Köszönöm az észrevételedet. Mellékhatása sajnos minden szernek van, még akkor is, ha kicsi ennek az esélye, ezért érdemes megfontolni azt is, mit adunk a babának és el kell olvasni a betegtájékoztatót is.

  • Krisztina

    2012. január 22. vasárnap

    Kedves Ági!

    Sajnos nincs annyi tejem, hogy elég legyen a 3 hetes babámnak egy étkezésre, így minden étkezésnél a szoptatást ki kell pótolnom tápszerrel. Közben kiderült, hogy hasfájós is a pici, így a Gripewatert adjuk neki (6-szor egy teáskanállal étkezés előtt), azt mondták, hogy már ebben a korban is lehet adni a picinek. A kérdésem az lenne, hogy sokat bukik evés után a pici, ez lehet a Gripe watertól is, vagy a tápszertől is lehet, vagy teljesen természetes, hogy nagyobb mennyiséget is visszabukik? Eddig is volt hogy bukott, de volt hogy nem.

    Válaszát előre is köszönöm.
    üdv

    • Vida Agi

      2012. január 22. vasárnap

      Mivel a babának még nem zár teljesen a gyomorszája, ezért egészen nagy mennyiségeket is visszabukhat, nem kell aggódni emiatt.

  • Móni

    2012. január 01. vasárnap

    Kedves Ági!

    Először is Békés, Boldog és Sikerekben Gazdag Új Évet kívánok!

    Az első kisfiam esetében már kértem tőled tanácsot. Most a második kisfiam miatt kereslek meg. Most 1 hónapos a második és az esti etetésekkor nem tudom mitévő legyek.
    Esténként 8-kor van a fürdetés és utána kap enni a pici. Illetve kapna, de már napok óta gondok vannak. Elkezd enni, de 5 perc után elkezd éktelenül sírni. Látszik az arcán, hogy valami nagyon zavarja és valami miatt nagyon kellemetlenül érzi magát. Elég nehezen lehet megvigasztalni. Amikor megnyugszik, akkor újra megpróbáltam neki enni adni, de pár perc szopi után ismételten elkezd sírni. Megpróbáltam már azt is, hogy lefejem a tejet és cumisüvegből próbálom neki odaadni. Ez sem használt.
    Nem értem mi lehet a baj. Az első kisfiam esetében ilyen nem fordult elő, és a nappali etetések, sőt az éjszakai és hajnali etetések során sincs soha semmi gond. Egyedül ez az esti 8 óra körüli okoz gondot.
    Mit tudnék csinálni? Hogy tudnék a picinek segíteni?
    A székletével nincs gond. Kicsit nehézkesen és nyöszörögve sikerül neki kakilnia, de van sikerélmény. Büfizni is tud szinte minden etetés után. A nyöszörgéseiből ítélve eléggé megküzd és megszenved néha a pocakjával.
    A baby teák nála nem működnek, csak még erősebb hasfájása volt tőle.
    Előre is köszönöm a segítségedet!

    Üdv,
    B.Móni

    • Vida Agi

      2012. január 08. vasárnap

      Ezt a fajta sírást általában hasfájás okozza. Ilyenkor dédelgesd meg, ha erőlködik, húzd fel a két térdét és lassan kifelé köröztesd, ez segít pukizni és kakilni. Illetve ha ez nem segít, akkor az etetés előtt adj neki egy kiskanál Gripe Watert.

  • Toth Szilvia

    2011. december 25. vasárnap

    Szia,
    Az en kisfiam mar 14 honapos. Mindig is hasfajos volt es azt mondta a gyerekorvos ez mar ilyen korban nem lehet neki fajdalmas vagy zavaro. Megis az…ha eppen nem fogzik es esetleg kicsit olyat eszik delutan ami felfujhatja este neha 30-40perceket fent van,szenved amig ki nem nyom egy pukit es utana alszik. Talan elszurtam hogy korabban segitseget nyujtottam ha baja volt, mert most is segitseget ker. Gyurkozik kezben mindenhogy es csak szenvedunk.Pedig most mar nagyon fogyelek mit kap delutanonkent. Egy egy nagy puki is felkelti sokszor,mocorog es elegetlenkedik.Mit tehetek hogy ez jobb legyen? Meg mindig nem eleg erett a belrendszere? Siman hagyjam sirni es oldja meg,mert ez mar nem fajdalom csak megszokas? Tanacstalan vagyok.
    Koszonettel
    Egy kimerult anyuka

    • Vida Agi

      2012. január 08. vasárnap

      Nem rontottad el, lehet, hogy ő érzékenyebb ezekre a dolgokra és tényleg kellemetlen neki. Figyelj továbbra is oda, mit kap délután, idővel javulni fog majd a helyzet, ahogy nő a kicsi.

  • Anita

    2011. december 09. péntek

    Sziasztok! Megtudná mondani valaki, hogy miért nem szabad a Gripe Watert 1hónapos kor előtt adni a babának?

    • Vida Agi

      2011. december 10. szombat

      Valószínűleg nem tesztelték ilyen korú babákon, de ha mégis, akkor lehet, hogy valamilyen nem kívánt mellékhatást váltott ki.

  • Niki

    2011. november 29. kedd

    Szia Ági!

    Én ugyan már második gyerekes anyuka vagyok, de szintúgy kétségbeesett, mert az első kislányommal nem voltak ilyen gondok.
    Kislányom 2 hónapos múlt éppen és az alvással vannak gondjaink.
    Napközben 20 perceket alszik csak. Nem tudom mindig eldönteni, hogy az emésztése zavarhatja, vagy más a gond. Tény, hogy rengeteget pukizik és büfizik néha még 1 órával evés után is, sőt bukik is (pedig büfiztetem rendesen evés után). Kap Gripe Water-t, ez segített megoldani, hogy kakil minden nap. Lefektetem és 20 perc múlva felébred és nem tud visszaaludni, pedig még álmos. Tény, hogy ringatva alszik el, mert máshogy egyszerűen sehogy sem, csak feszeng és nyögdécsel.
    A másik problémám, hogy este 11 előtt nem alszik el, bármilyen álmos. Ilyenkor is csak úgy, ha álomba szopizza magát. Utána aztán alszik reggel 9-10-ig egyszeri ébredéssel/szopizással.
    Napirendünk nagyjából alakul. Naponta 7-8-szor szopizik, biztosan nem éhes, mert soha nem kér pótlást ha kínálom.
    Mi lehet a probléma? Lehet ez a hasfájósság miatt, vagy csak ráfogjuk és egész más a baj?
    Előre is köszönöm.

    Niki

    • Vida Agi

      2011. december 10. szombat

      A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

      Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
      Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

      A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni.

  • Karvák Gabriella

    2011. november 25. péntek

    Még egy mondatot hozzáteszek az előbbiekhez:éjjel egy szobában alszunk vele, mivel ezek a lehetőségeink vannak.

  • Karvák Gabriella

    2011. november 25. péntek

    Kedves Ági,
    én sokszor nem tudom eldönteni, hogy hasfájás vagy mi miatt van amikor elkezd visítani a kisfiam. Kisfiam a 3. hónapot töltötte be tegnap. Előfordul a nap különböző napszakjaiban, hogy 1-1,5 óra után elkezd nyöszörögni, majd rázendít a sírással és köhicsél mint aki éhes.
    1. Ilyenkor gyanakodhatok hasfájásra,vagy a fáradtság miatt sír?
    2. Erős bélmozgásokat etetés közben szoktam nálla sokszor hallani, ilyenkor feszeng, nyöszörög, ki be köpködi a cicit)s ez az amikor nem tudom eldönteni, hogy a pocija fáj, vagy már jól lakott. Kb 12-15 perc múlva, hogy elkezdett enni, akkor szokta produkálni a cici ki-be köpködését, s amikor a pocijában hallom a bélmozgást, akkor szokta kiköpni, majd visszavenni a cicit, ilyenkor leszoktam venni ciciről, de tiltakozva visít ha böfiztetni akarom.
    Kb 3 óránként eszik még így is, hogy néha lekerül 15 perc múlva a ciciről.
    3. Este attól függően hogy van a 3. délutáni alvás, van hogy 2szer etetem, kb 6kor, majd fél 8kor, és utánna böfiztetünk majd fürdés és kb 8-fél 9ig ágyba tesszük aludni. Az elalvással nincs gond, de rendszeresen felébred 11-fél 12kor enni (korábban álometettem a suttogóbol okulva, lehet, hogy rászoktattam??). Majd következő alkalommal 2:40 vagy 3:20 tájékán ébred enni, majd 5:20 vagy 6:20 tájékán.
    A védőnő szerint meg a Suttogó szerint ő már 5-6 órát tudna egyhuzamban aludni, vagyis ha 11kor etetek ki kellene bírja reggel 5-6ig. 1 alkalommal volt hogy 8 órát aludt egy huzamban, egyszer pedig 5 órát. Mi a normális?
    4. Napközben ha csak fél órát alszik, s ébredés után kaját kér, adjak még akkor is ha csak 2 óra telt el az utolsó
    kajálástól?
    Segíts mert kétségbeesett vagyok, első gyerekes anyuka.
    Köszönöm!!!

    • Vida Agi

      2011. november 27. vasárnap

      1. 3 hónaposan a baba kb. 1,5 órát tud ébrenlenni, utána már nagyon fáradt, tehát ilyenkor már fáradt.
      2. Ez azért van, mert az evéstől náluk beindul a székelési inger is, ez normális, ilyenkor kicsit meg kell állni, a két térdét felhúzni a pocakjához és lassan kifelé köröztetni, ez segít neki pukizni és utána nyugodtan tudja folytatni a szopizást.
      3. Ne a könyvek szerint etesd a babádat, hanem akkor, amikor ő éhes. 3 hónaposan még teljesen normális, ha éjjel 3 óránként eszik, nincs ezzel semmi gond, hiszen vannak gyorsabb és lassabb emésztésű babák.
      4. Igen, mert a sorrendet jegyzi meg a baba, semmi baja nem lesz, ha hamarabb eszik, de ha később kap csak enni, akkor összekavarodik a sorrend.

  • D

    2011. november 22. kedd

    Nekem már 2 perc után meg kellett állnom és büfiztetnem, mert a kisfiam olyan mohó volt, hgy hallottam, ahogy nyeli a levegőt. Ha elkezdett fészkelődni evés közben, akkor vagy büfi, vagy puki…