A vigasztalhatatlan baba sírás

Az első néhány hétben, amikor a baba még nagyon kicsi, néha bizony látszólag ok nélkül is órákat sírhat. Ez az ún. „hasfájós” sírás, aminek vajmi kevés köze van a hasfájáshoz, ám nagyon megterhelő lehet a szülők számára. Mi okozhatja? Mit lehet tenni?

A sírás a csecsemő természetes és ösztönös kommunikációs eszköze. Így mondja el, hogy fáj valamije, éhes, álmos, unatkozik, vagy egész egyszerűen csak rossz napja van. A sírás hallatán a csecsemő környezetében levők (felnőttek és a gyerekek egyaránt) vérnyomása megemelkedik, gyorsul a szívverésük, és a bőrben megváltozik a véráram – ez a természet hívószava, hogy ha egy csecsemő sír, akkor valaki, bárki, menjen oda, és segítsen neki.

Csakhogy egészen kicsi korban vannak olyan babák, akikkel látszólag bármit csinálhatunk, nem nyugszanak meg. Az első gondolatra általában lefut az anyuka fejében a megszokott program: talán éhes, talán álmos, talán melege van, talán pelenkát kéne cserélni, talán csak anyahiánya van.

Ám, ha a pocak tele, a baba aludt, száraz a pelusa, nincs melege, babusgattuk, hordoztuk, szoptattuk, de még mindig sír, akkor következik az aggódás, hogy talán valami komolyabb baja van, esetleg fájdalmai vannak…

Mi okozhatja, ha vigasztalhatatlanul sír a baba?

1) Hasfájás Elsőként mindig ez szokott felmerülni, mint lehetséges ok. A hasfájás okai szerteágazóak lehetnek. Van olyan baba, akinek szimplán az emésztés folyamata kellemetlen érzés (3-4 hetes korig gyakori jelenség). Van, aki túleszi magát és azért sír (ilyenkor büfizés és egy alapos bukás után csillapodik a fájdalom). És van olyan is, hogy a kakilás esik nehezére (ők még nem tudnak tudatosan és erősen nyomni, ezért 3-6 hetes kor között gyakori a kakilás előtt jelentkező erőlködik, lábhuzigálás és sírás, ami a puki vagy a kaki távozása után enyhül. A hasfájás okairól és megoldásáról bővebben itt írtam.

2) Dohányfüst Ha valaki dohányzik a családban, a babát a füst síróssá teheti, akkor is, ha nem vele egy helyiségben, vagy nyitott ablaknál dohányoznak.

3) Éhes Hiába írják azt a könyvek, hogy 3 óránként kell ennie a babának: az újszülött nem gép, hanem saját emésztése van, és a saját tempójában éhezik meg, akár 2 óránként is. Az első hetekben akár anyatejes, akár tápszeres a baba, mindenképpen igény szerint kell etetni, akkor, amikor kéri az ennivalót. A 6. hétre általában ki szokott alakulni a baba saját ritmusa és egyre inkább kiszámítható időpontokban kér majd enni.

4) Álmos Az első pár hétben még legfeljebb csak 30-60 percet tud éberen, nyűgösködés nélkül fentlenni a baba, utána már nagyon álmos lesz. A sírás oka gyakran az, hogy álmos, de nem tud elaludni, például, mert nem tudja kizárni a külvilágot, ilyenkor segíteni kell neki ringatással, vagy simogatással az alvásban, de törekedni kell arra, hogy ne mindig így altassuk el, hanem az idő előrehaladtával egyre gyakrabban aludjon el a saját ágyában is.

5) Túlingerelt A mai modern világban egy lakás rengeteg ingerforrást biztosít a baba számára, aki egyre többet és többet észlel ezekből az információkból, ez túlterheli az idegrendszerét. Az állandó háttértévézés, a folyton szóló rádió vagy zene, az állandó családi programok, a nagy nyüzsgés és a rendszertelen életvitel egyáltalán nem tesznek jót a babának, gyakran a nap elejétől kezdve gyűlik a sok feldolgozatlan inger, és estére válik a baba túlterheltté, ez okozhatja az esti sírást.

6) Feszültségek Ha a szülők feszültek, idegesek, stresszesek még akkor is kihat a csecsemőre, ha nem hall kiabálást vagy veszekedést maga körül.

7) Reflux Ha a baba gyakran és sokat bukik, nyugtalanul alszik, hasfájós, felmerülhet a reflux gyanúja. Keresd fel a gyermekorvost, hogy mihamarabb kizárjátok ezt az okot, vagy kiderüljön a betegség és megfelelő kezelést kaphasson a baba.

8) Unalom Érdeklődőbb babáknál már néhány hetesen előfordulhat, hogy egy darabig nézelődik aztán unatkozni kezd. Ilyenkor, ha játszani kezdünk vele, beszélünk hozzá, akkor megnyugszik.

9) Testközelség hiány A baba akkor elégedett és boldog, ha biztonságban érzi magát. A legtöbb baba számára pedig a biztonságérzet egyben a testközelséget is jelenti. Sokan, amikor nincs tennivaló a baba körül, elvárják, hogy „ellegyen” magában is, maradjon meg a kiságyban vagy játsszon egyedül, azonban a babák többnyire a közelünkben jobban érzik magukat és rengeteget tanulnak a világról az ölünkben vagy hordozókendőben nézelődve is (sőt többet, mint a kiságyban ;))

Mit lehet tenni?

Szoptatás A baba számára a legmegnyugtatóbb a testközelség, a dédelgetés és természetesen a szoptatás. Ez utóbbihoz sokan nem mernek folyamodni, mert félnek, hogy talán éppen ettől hasfájós a baba. Pedig a szoptatással több problémát is elhárítasz, hiszen nem csak megnyugszik a baba, hanem jól is lakik, ha melege van, a szomját is oltja és fájdalomcsillapító hatása is van. Gyakran azért nem szoptatják meg az állandóan síró babát, mert az orvos szerint elég csak 3 óránként ennie. Holott ha hagyják a babákat, hogy maguk döntsenek, akkor az első pár hétben 2-3 óránként esznek és egy-egy etetés akár 1 órát is eltarthat. Ez jót tesz a tejtermelésnek, biztosan nem marad éhen a baba és szoptatás közben te is tudsz pihenni.

Előfordul, hogy a komfortszopit is leszólják kéretlen tanácsadók, holott a legtöbb csecsemő számára ez nagyon fontos szükséglet.

Ha tápszert kap a baba akkor testi közelséggel, dédelgetéssel és cumival lehet megoldani ezt a helyzetet. Vannak olyan babák, akik szinte egész nap csak cumiznának, ez nyugtatja meg őket. Ilyen kis korban még nem kell mindenáron elvenni tőle a cumit, hogy ne szokjon rá, ha ez megnyugtatja, így el tud aludni, akkor nyugodtan cumizhat.

Testközelség Az első hetekben a baba nagyon idegenül érezheti magát a külvilágban, de megnyugtatja, ha az anyaméhben megszokott szívverést hallgathatja, ezért segíthet, ha a mellkasodra fekteted, vagy ha hordozókendőbe teszed, de ugyanemiatt nyugtatja meg a ringatás, a simogatás, a dédelgetés is. Gyakran beválik az is, ha Apa veszi fel és ő hordozza vagy éppen dédelgeti a babát.

Ritmus A dúdolás, a ritmikus zene, az ütemes ringatás, a babakocsiban való ütemes rázás, az egyenletes ún. fehér zajok (pl. porszívó, ventillátor stb.) egyaránt megnyugtathatják a vigasztalhatatlanul síró babát. Vannak babák, akik kimondottan szeretik, ha cipelik, ringatják, tologatják őket, másokat pedig éppen ez irritál és jobban szeretik, ha nem mozgatják őket, hanem egy helyben maradhatnak.

Fürdés Sok babát megnyugtat egy kis fürdés, segít neki ellazulni például, ha túlpörgött, de hasfájáskor is jótékony hatású lehet.

Babamasszázs Nem csak a hasfájáson segíthet, a megnyugvásban és az egymásra hangolódásban is segít.

Magaddal is kell foglalkoznod. A heteken át tartó állandó sírás megterhelő a te számodra is, és ez depressziót, levertséget, kimerültséget okoz. Éppen ezért foglalkoznod kell kicsit magaddal is: menj minél többet sétálni, szabad levegőre, akár a babával együtt (ismerek olyan anyukát, aki az első sírós heteket szinte végig sétálással töltötte a kicsivel, mert csak ilyenkor nem sírt a baba, ez mindkettőjüknek jót tett). Jót tesz a testmozgás is, akár 10-15 perc is elég lehet, hogy csökkenjen a stressz. Ha van rá mód, két szoptatás között legalább heti 1x bízd rá valakire a babát és szervezz valamilyen saját programot, ami felfrissít, sport, vásárlás, masszázs, közös ebéd kettesben a pároddal stb. bármi, ami segít kiszakadni 1-2 órára az állandó készenlétből.

Emellett pedig: merj beszélni róla! Más anyukákkal, barátokkal, a férjeddel, az interneten nyugodtan mondd el, mit érzel, mi történik, ez is segíthet könnyebben túlélni az első heteket.

Miért sír a baba? Megtanulhatsz-e az ő „nyelvén” beszélni, vagy várnod kell egymás teljes megértésére addig, amíg meg nem tanul beszélni? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

32 Comments

  • Eszter

    2012. március 12. hétfő

    Kedves Ági!

    A segítségedre, tanácsodra lenne szükségem. Kislányom 6 hetes, 4 óránként szopizik, általában 100-130 grammot, napi 700 gramm körül. Viszont minden evés után, amikor letenném aludni sír. Megbüfiztetjük, tisztába tesszük és csak utána kerül az ágyába, de sírás nélkül nem alszik el. Ez ilyen korban még normális?
    Szinte mindig csak hason alszik el, hanyatt nem. Még hason is jár a lába, gondolom fáj a pocakja, ezért evés előtt szoktam neki espumisant vagy sab simplexet adni. Nyüglődik eleinte, majd felsír, megsimogatom, ezt 2-3-szor eljátszuk és utána alszik el. Mit kéne máshogy csinálni?
    Válaszodat előre is nagyon köszönöm!

    Eszter

    • Vida Agi

      2012. március 31. szombat

      Ez azért van, mert már nem akar evés után azonnal elaludni. Ilyenkor ne a kiságyába tedd le, hanem tedd le nézelődni hordozóba, játszószőnyegre, vagy járókába, ahol lát titeket, nézelődjön, játsszatok vele és akkor tedd le aludni, amikor már tényleg álmos.

  • Csernyin Marcsi

    2012. február 21. kedd

    Szia Ági.

    1 hetes a babám, olvastam, hogy igény szerinti szoptatás a legjobb, a védőnőm is ezt mondta. sajnos még nem elég a tejem, így hozzá kell táplálnom. az igény szerinti szoptatás azt is jelenti, ha nyűgös tegyem cicire, még akkor is ha 30 perce evett? ezeket még nem tudom eldönteni, mi a jó.néha nehezen alszik vissza, olyan mintha túlpörögne, ez normális jelenség a piciknél?ilyenkor próbáljam elaltatni, vagy ilyenkor is tegyem cicire?te mit javasolsz?
    köszönöm válaszod. igyekszem az ösztöneimre hallgatni, de jól jönne egy kis megerősítés. A napirendje, pedig szépen beáll egy idő után?
    Nagyon jó volt a szülésfelkészítő és a babastart cd-d. 🙂
    Üdvözlettel: Marika

    • Vida Agi

      2012. február 27. hétfő

      Az igény szerinti szoptatás azt jelenti, hogy amikor kéri, akkor megszoptatod, akkor is, ha 30 perce evett. Az is normális, ha nem akar mindig visszaaludni evés után.

  • Enikő

    2012. január 25. szerda

    Kedves Ági!

    Nagyon sok hasznos tippet olvastam a baba megnyugtatásával kapcsolatban. Tény,hogy mire végig próbálgatom a lehetőségeket, addigra akár több óra sírás is eltelhet.
    A kérdésem most inkább az anyukákra irányul, mivel az a tapasztalatom,mi nem merjük beismerni mennyire megterhelő idegileg nap mint nap a kicsik hisztije. Bevallom őszintén, én nem tudok nyugodt maradni, időnként én is kiborulok. Segítségedet kérném,hogyan tudják az anyukák átvészelni ezeket a szituációkat,ha a nap nagy részében egyedül kell megbirkózni a feladatokkal, és olykor a séta sem segít, mert a gyerkőc tovább sír? Milyen ellazító, megnyugtató praktikákat javasolsz nekünk, édesanyáknak?

    Köszönettel:

    egy lelkes olvasód 🙂

    • Vida Agi

      2012. január 28. szombat

      Szerintem a legjobb, ha ilyenkor mással kötöd le a gondolataidat. Például elmentek sétálni egy nagyot. Vagy találkoztok másokkal, beszélgettek egyet. Hordozókendőbe teszed és úgy végzed a dolgaidat ott. Zenét hallgattok (sőt táncolni is lehet a kicsivel, még az is lehet, hogy élvezni fogja :)) Programokat csináltok együtt (játszótér, játszóház, baba-mama foglalkozások, bevásárlás stb.). Amikor végre elalszik, akkor se azonnal takarítani rohansz, hanem kinyúlsz a kanapén és megnézel egy jó filmet vagy felhívod egy barátnődet és elsírod neki a bánatodat 🙂 Amikor pedig van rá mód, hogy a mamának vagy apának kölcsönadd a kicsit, akkor csinálj valami saját kis programot, mondjuk hetente-kéthetente egyszer. Edzés, masszázs vagy bármi más, ami jólesik, ami teljesen kikapcsol az állandó aggódásból.

  • Én23

    2012. január 19. csütörtök

    Kedves Ági!

    Van egy ismerősöm akinek 3,5 hónapos a lánya! A gond az hogy születése óta sírós a baba, de egész áldott nap sír!!!!! Már mindent próbáltunk (több hami, szoba átrendezés, új játék), de semmi! Egészségileg minden rendben, fejlődik is szépen a korának megfelelően, de ismerősöm már kezd depressziós lenni! Nincs több ötletünk!

    Mit tehetnénk?

    ÜDV.

    • Vida Agi

      2012. január 22. vasárnap

      Ha egész nap sír, akkor forduljatok vele orvoshoz, lehet, hogy reflux vagy más probléma áll a háttérben.

  • kikkisz

    2011. október 24. hétfő

    Kedves Ági!

    Az utóbbi levelemhez tartozik,hogy a kisfiam 5 hónapos!

  • kikkisz

    2011. október 24. hétfő

    Kedves Ági!

    Szeretném megkérdezni,mit lehet olyankor tenni,illetve mi a legjobb,ha a kisfiam úgy sír,hogy ellilul és nem vesz levegőt.Ma csinálta ezt és borzasztóan megijedtem,az ölembe vettem mikor sírt és megnyugtatásra mellre akartam tenni,de ő nem tudta kivárni a dolgot és belelovalta magát a sírásba olyan mértékben,hogy nem vett levegőt és egyre lilább lett.Felemeltem és egy picit ráztam rajta,nem nagyon és rákiáltottam,aztán a fürdőben megmostam az arcát hideg vízzel,akkor már lélegzet.Nagyon megijedtem,és rettegek,hogy újra előfordul,ezért is kérek tőled tanácsot.Válaszodat előre is köszönöm.-Kriszta-

    • Vida Ági

      2011. október 26. szerda

      Ezt az állapotot affektív apnoénak hívják, segíthet, ha ilyenkor az arcába fújsz hirtelen, ez is kizökkentheti, de ha nem segít, akkor hideg vízzel finoman le lehet locsolni, gyakran az is elég, ha csak a kezét vizezed be.

  • Anikó

    2011. augusztus 31. szerda

    Kedves Ági!
    Olyan probléámám van,hogy 8,5 hónapos a kislányom eleven aktív boldog kisbaba de sokat sír,hisztizik,már ha leteszem a kiságyba,ha álmos nyűgös akkor is sír szinte már üvölt sokszor,vagy ha valamit akar és nem kapja meg.Régebben nem volt ilyen,egy igazi kis tünemény volt, egy hónapja kb.ezt csinálja,már sok praktikát bevetettem de akkor is.Velem van a baj?Elfáradtam és nem értem mit akar vagy csak egyszerűen ilyen korszaka van és összecsapnak az akarataink,vagy unja,h.sokat van velem?Pedig eljárunk sokat sétálunk.Lehetne ezen változtatni valahogy?Ezért kérek tanácsot mert már kimerültem egy kicsit nem tudom mihez tévő legyek ugyanis egyedül vagyok szinte vele,mert a párom estig dolgozik.Segítségedet előre is köszönöm.

    • Vida Ági

      2011. szeptember 10. szombat

      Ez természetes, most kezd magára találni és kezdi megérezni a saját akaraterejét, és a hatáskörét, ezért ellenkezik sok mindennel.
      A cél az, hogy megmutasd neki, nem lehet mindig mindent, amit ő akar, néha vannak korlátok is. Ez nem azt jelenti, hogy hagyni kell üvölteni, hiszen még baba, elalvás előtt segíteni kell neki ellazulni, de nem kell teljesen elaltatni, fel kell venni, amikor sír, de először meg kell próbálni hanggal nyugtatni, vagy csak mellé leülve, de nem azonnal ölbe véve. Ha határozott vagy és nyugodt maradsz ilyenkor, idővel megtanulja majd, hogy lehet rád számítani, de azért vannak bizonyos határok is.

  • Nóri

    2011. augusztus 28. vasárnap

    Kedves Ági,

    idősebb baba szoptatásával kapcsolatos problémával fordulok hozzád:
    16 hónapos kislányom néhány napja nem kéri a cicit. Eddig naponta 3x szopizott (reggel, délután, este), alvás cicin történt. Az elmúlt hetekben párszor nem tudott elaludni a cicin, ilyenkor kicsi kínlódással, némi segítséggel de végül is ált. el tudott aludni egyedül. Az elmúlt napokban sokat voltunk a strandon, először azt hittem, ezért nem cicizik, mert ez még új, nagyon izgalmas helyzet volt neki, de végül is esténként sem kéri. Mondogatja altatáskor, hogy cicit-cicit, de amikor előveszem neki, csak megnyomkodja, megnyalja, de végül megrázza a fejét, és nem kéri (kozmetikumok változtatása soha nem okozott gondot). Már kétszer le kellett fejnem, mert fájdogált a cicim, és üvegből megitta a tejcsit. A kérdésem végül is az lenne, hogy ez most már végleges lehet nála? Vajon vissza tudjuk még csinálni, hogy mégis szopizzon, vagy inkább hagyjam rá?
    Hogyan apasszam el a tejcsit?

    Köszönöm
    Nóri

    • Vida Ági

      2011. szeptember 10. szombat

      16 hónaposan már előfordulhat, hogy elválasztja magát a baba, és ezt egyértelműen a tudtodra is adja. Nem kell elapasztani a tejet. Ha nagyon fáj a melled, kicsit lefejhetsz, de ha nem szopik a baba, idővel magától elapad majd.

  • Dorka

    2011. augusztus 18. csütörtök

    Kedves Ági!

    Ikreim elmultak 4 hónaposak és nagyjából 2 hónapja minden egyes délután szünni nem akaró sirással telik. Fogalmam sincs mit tegyek. Már nagyon fáradt és kétségbe esett vagyok. Nem éhesek, nem szomjasak. Néha a mesefilm nézés segit, de csak átmenetileg. Köze lehet a fogzáshoz, vagy nem elég az anyatej (bár a cumisüveg sem kell nekik ilyenkor)? Akár kit kérdeztem eddig, senki sem tudott segiteni rajtunk. Nagyjábol 4-5 orátol este elalvásig megy az üvöltés, nyügösködés.
    Kérlek segits, már nem birom sokáig
    Nagyon szépen köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. augusztus 23. kedd

      Ennek az lehet az oka, hogy addigra már nagyon elfáradnak, az egész napos sok információ túltelíti az idegrendszert. Próbáld meg, hogy ebben az időszakban, elmész velük sétálni egy kicsit, ez neked segít kifújni magad, ők meg talán alszanak még egyet.

  • Móni

    2011. augusztus 04. csütörtök

    Kedves Ági!
    Nem egészen ide tartozik csak annyiban hogy szoptatásról szeretnék kérdezni.
    Lehet hogy 1-2 hét múlva kórházba kell mennem. Kislányom most lesz 17 hónapos de még napi 3x szopizik, reggel ébredésnél délutáni alvás előtt és lefekvéskor, de ezt is nemrég kezdtük így mert még ha kérte közben is akkor is kapott. Hogy oldjam meg ezt a dolgot, mi lesz vele? Ha kijövök a kórházból szoptassam megint vagy már ne? Nem is tudom lehet e majd szoptatnom, egészségügyi kaparásra kell mennem mert polipom van. Kérlek minél hamarabb válaszolj. Köszönöm. Móni

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Ha a műtéthez gyógyszereket kapsz, utána 24 órán át nem szoptathatsz. Egyébként ebben a korban már jól szokták viselni és megértik, ha nem szopizhatnak, mert te nem vagy otthon, ezt előtte mindenképpen beszéld meg vele. Ha kijössz, akkor lehet, hogy kérni fogja és szeretne szopizni, de az is lehet, hogy utána nem kéri már majd.

  • Emese

    2011. július 28. csütörtök

    Kedves Agi!

    Megprobalom roviden osszefoglalni mondandomat illetve kerdeseimet.Kisfiam,David,12 hetes.3 hetes koratol kizarolag tapszert kap.Fontosnak tartom megemliteni hogy semmit sem tettem anelkul hogy kikertem volna a vedono vagy a doktorno velemenyet.A baba fejlett,63 cm es 5.8 kg
    Kezdettol fogva nagyon sokat evett,4-5 hetesen megette a napi 800 ml,de volt amikor 900 ml is.Probaltam bevezetni egy rendszert ami tobbe kevesbe sikerult is.atlagosan 7szer evett egy nap.De a problema az volt hogy nagyon sirt,gorcsei voltak.Kiprobaltam minden letezo gorcsoldo modszert,semmi sem valt be.6 hetes koraban orvoshoz kerultunk,ahol ultrahangon kiderult hogy tele van a bele levegovel.Azzal vadoltak hogy tuletetem a gyereket.Mondom,jol van,akkor lecsokentem.A lenyeg hogy most 5szor kap 150mlt ami 750 ml egy nap.Tovabbra is nagyon sir,bar gorcsei nem hiszem hogy lennenek,nem huzza ossze magat,meg amugy is egy nagyon jo minosegu tapszerre valtottunk at.Tegnap olyan szinten sirt egesz nap hogy felhivtam az ugyeletet ahol azt ajanlottak hogy adjak enni,lehet az ehsegtol sir,meg hogy megis hogy gondolom hogy egy ekkora babanak 4 orankent adok enni.Adtam neki es el is alud,bar gondolom a faradsagtol amugy is elaludt volna.Amugy meg mar hetek ota egyszer kell fel enni csak a hajnali orakban,tehat ejszaka alszik,amibol arra kovetkeztetek hogy fajdalmai nincsenek.Viszon nappal nem alszik,pedig sokszor nagyon fardt.Ilyemkor keservesen sir,majd kovetkezik egy 20,max 30 perces alvas.Gondolom es se jo,az o koraban azert meg kene aludjon nappal is,tobbet.A siras jellege eltero,de legtobbszor hirtelen jon,egyik pillanatban mosolyog a masikban meg keservesen felsir es min 5 percig uvolt semmivel sem tudjuk megnyugtatni.Kivorosodik es mintha nem tudna leallni,okolbe szoritja a kezet es rug a labaival,felvaltva es megfesziti magat.Mivel mindig ilyen siros volt,nem tudtam es mai napig sem tudom vinni setalni,ami nagyon nagy baj.Panelben lakunk,ezert friss levegot max a balkonon szivhat de az nem ugyanaz.Ha meg babakocsiba ultetem nem alszik el,mint a legtobb gyerek hanem sir es nem lehet megnyugtatni.Most annyi haladas van hogy a tegnapelott is sirt de 30 percre megnyugodtt az olembe,igy szivott egy kis levegot.A babakocsi olyan hogy en nem latom a gyereket es o se engem.Kerdeseim a kovetkezok: szerinted hogy etessem,mennyit ehet maximum egy nap?Elfelejtettem hogy adok neki repalevet egy par napja.Mar megissza a 40 mlt es annal kevesebb tejet kap delben.Ezt jol teszem?Gondoltam adom fokozatosan,majd megismertetem az almalevel,majd pedig keverem.Szerinted miert sir annyit?Vasaroljak egy mas tipusu babkocsit,amibol lat?Van amikor elhallgat ha felveszem,igaz rikan.
    Kerlek,ne haragudj hogy ilyen hosszu voltam,de nagyon bizok benned es a
    tanacsaidban.Nagyoon el vagyok keseredve mert nagyon sajnalom ot de ugyanakkor en is tonkremegyek mellette,semmit sem tudok csinalni,mindig mellette kell legyek,mert mindig sir vagy ha nem is de foglalkozni kell vele allandoan,semmi nem koti le es rovid ideig van jokedve.
    Valaszodat elore is koszonom es bocsanat az estleges hibakert,nagyon nehez napom volt es ejjel 1 van
    Gratulalok az oldalhoz es minden jot kivanok,remenykedve varom valaszod

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Ehhez a súlyhoz naponta testsúlykilogrammonként 120 grammot kell ennie, tehát neki kb. 700 grammot (kevés eltérés természetesen nem gond, ha úgy lakik jól, nyugodtan ehet 750 grammot)
      Szerintem nála a gond az volt, hogy hasfájós lett és nem kapott rá semmit, ezenkívül nem alakult ki a napirendje, ezért nem tudja, mikor és hogyan kéne elaludnia.

      Csináld azt, hogy alvás után mindig etesd meg, aztán büfizzen, hogy kijöjjön a levegő, utána tedd le nézelődni (de ne a kiságyba, hanem oda, ahol ti is vagytok). Nézelődjön, játsszon, ameddig tud magában (ebben a korban már nagyon szokták élvezni ha egy madzagra fölé lógatsz játékokat és nézheti, piszkálhatja őket, de ha van játszószőnyegetek játékhíddal vagy babatornászó, az még jobb), utána játssz vele közösen is, aztán megint menj ki és játsszon magában. Kb. másfél óra ébrenlét után el fog álmosodni. Ilyenkor dédelgesd meg, esetleg egy takaróba csomagolhatod pólya-szerűen, és tedd le a kiságyba. Ha sír, ne vedd ki, de adhatsz neki cumit az elalváshoz. Így idővel megtanul maga elaludni és hosszabban alszik majd, mert fáradt.

      Séta: tedd hasra a babakocsiban, sok baba csak így tud megnyugodni benne. És menjetek le naponta többször is, hogy szokja a sétát és a helyzetet.

      • Emese

        2011. augusztus 07. vasárnap

        Koszonom valaszodat,minden jot kivanok

  • Király Andi

    2011. július 27. szerda

    Kedves Ági,

    A segítségedre volna szükségem, kislányom 11 hetes, jól fejlett baba. Kb 1 hete a fürdetés utáni etetés teljes káoszba csapott át, az én mindig jól szopó babám, este dührohamot kap a cicin, elkezdi megfeszíteni, dobálni magát,és sírógörcsöt kap. Van, hogy pár percre elfogadja, és szopik, egy keveset, de újabban teljesen elutasítja, nyugtatás után is újra kezdi, és csak jóval később tudom megetetni (gondolom addigra az éhség győz). Eddig arra gyanakodtunk, hogy biztosan fáradt és azért nem kell neki, de megpróbálok figyelni rá, hogy fürdés előtt, még pihenjen egy icipicit. Cumit nagyon keveset kap, nem is nagyon akarja elfogadni, naponta egyszer-kétszer használjuk, ha már végképp nem tudom mással megnyugtatni. (Napközben sem szopik mindig eleget, van, amikor csak 60-80 grammot, korábban 120-150 grammot is képes volt szopni).

    Mi lehet az oka ennek a viselkedésnek? Nem csökken-e a tejtermelés azáltal, hogy ilyenkor keveset szopik, nem üríti ki a mellem teljesen?

    Andi

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Valószínűleg nagyon fáradt ilyenkorra. Próbáld meg a fürdés előtt szoptatni, a fürdés után pedig lefektetni aludni. A másik lehetőség, hogy fürdés után sötét szobában, fekve szoptatod, így nem tereli el semmi a figyelmét.
      A szoptatásokat felesleges egyenként méregetni már, mert a babák nem szopiznak mindig azonos mennyiséget, hajnalban és reggel általában sokkal többet, este sokkal kevesebbet (reggel 150-200 grammot akár, este a 30-70 is normális lehet, mert az esti tej laktatóbb, zsírosabb)

  • Katalin

    2011. július 14. csütörtök

    JONAPOT! AZERT IROK ONNEK MERT AZ EN BABAM IS NAGYON SOKAT SIRT. 2 HONAPOS MOST ES TAPSZERT CSERELTUNK MOST IGY RITKABBAK A TOBB ORAS SIRASOK. VISZONT VALAMI MIATT NAGYON AGGODOK: A BABA VEGBELE FELETT EGY KIS LUK VAN AMI NEM TUDOM MITOL LEHET. KB 2 CENTIVEL A VEGBEL FELETT TALALHATO, KIS LYUK. MI LEHET EZ? NAGYON AGGODOM. VAALSZAT ELORE IS KOSZONOM

    • Tóth Eszter

      2011. július 19. kedd

      Kedves Katalin!

      én még csak várandós kismama vagyok, de egyben orvos is. Felfigyeltem a problémádra, és javaslom, mutasd meg gyerekorvosnak, mert a pici lyuk lehet fejlődési rendellenesség ún. fistula járat(vak tasak). Nem kell miatta aggódni, de könnyen begyulladhat. Az is lehet, hogy semmi nem történik vele. Ilyen előfordulhat még a fül környékén is, leginkább a kagyló tövében. Olyan, mint egy kis gombostűnyi járat.

    • Vida Agi

      2011. július 29. péntek

      Ez egy ún sipolynyílás lehet, nem ritka jelenség a csecsemőknél. Mutassátok meg az orvosnak, de ha nem váladékozik, akkor nem kell foglalkozni vele.

  • Gedő Eszter

    2011. július 12. kedd

    Kedves Ági!

    Nagyon kedvelem a cikkeit, igyekszünk hasznosítani a benne találtakat, és mindig beválnak.

    Kislányunk elmúlt 3 hónapos, a 34. hétre született, korrigált kora szerint 2 hónapos.
    A gondunk az, hogy minden áldott este a 6 órás etetés után vigasztalhatlanul sír. A hasfájós időszakon már túl vagyunk, egyébként napközben semmi gond nincs vele, vidám, jókedvű, magától elalszik. A 18 órai etetés előtt/közben még jókedvű, ahogy vége, 10-15 perc után elkezd nyűgösködni, amit semmivel nem tudunk orvosolni, majd szép fokozatosan ordítássá,sírássá fajul. Játszunk vele, betesszük az ágyába, hanyatt/hason, haggyuk sírni, kivesszük, hordozgatjuk, ringatjuk, semmi nem használ.
    Egy – másfél óra után vagy elfárad és bealszik, ilyenkor aztán alig tudjuk felkelteni a fürdéshez, vagy egészen a fürdésig/utolsó etetésig sír, amikor is megnyugszik és evés után békésen elalszik. Mi csinálunk valamit rosszul, vagy ez ilyen korban természetes és türelmesen várni kell, amíg egyszer majd elmúlik?

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      Ennek az az oka, hogy ilyenkorra annyira sok információt „gyűjt be” a baba a nap folyamán, hogy túlfárad. Segíthet, ha amikor nyűgösködni kezd, megszoptatod, ez a tejmennyiségnek is jót tesz és ő is pihen közben egy kicsit.

  • Zsuzsó

    2011. július 05. kedd

    Kedves Ági!

    Nagyon sokat olvasom az oldaladat, szeretem, mert sok érdekes és új dolgot tudhatok meg.
    Van egy 3 hónapos babám. Nagyon ügyes, jól alszik, jól eszik, sokat mosolyog. Tündéri kislány. De gyakran van, hogy este, vagy fürdés előtt vagy fürdés után annyira el kezd sírni, hogy nem lehet megvigasztalni. Nem fél a víztől, mindig élvezi a fürdést. Eddig akkor sírt mikor kivettem és azt gondoltam, hogy azért mert maradni szeretne még a vízben. Az este locsi előtt megint sírt, gondoltam tovább hagyom vízben a megszokottnál,de már ott is el kezdte a sírást. Olyan ordítva sír, kivörösödik és vigasztalhatatlan. Olyankor még cici sem kell neki. Fájhat neki olyankor valahol? Régen csak akkor sírt így, ha fájt valahol. Nem minden este csinálja, egy héten 2-3 alkalommal. Ringatom és énekelek neki és arra nyugszik meg. De ha leteszem egy pillanatra is akkor megint kezdi.
    Előre is köszönöm a válaszod.

    Zsuzsa

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      Nem kell aggódni emiatt, nem fáj semmije, egyszerűen csak arról van szó, hogy ilyenkor már nagyon fáradt és tudja, hogy jön az éjszakai alvás, ezért sír ilyenkor. Dédelgesd, nyugtasd meg, szopizzon, és fektesd le, idővel magától megszűnnek majd ezek az esti sírások, hogy érik a kicsi idegrendszere.

      • Zsuzsó

        2011. július 17. vasárnap

        Kedves Ági!

        Köszönöm a válaszodat! 🙂