Tummy Tub

Víziszonyos, a fürdetést utáló, születési traumán átesett, hasfájós és nagyon sírós babáknak segít a fürdetővödör, másnéven Tummy Tub.

Tummy TubEbben a kis peremes fürdetővödörben már attól kezdve fürdethetjük a babát, hogy leesett a köldökcsonk. Lényege az, hogy a baba úgy csücsül benne, mint ahogyan az anyaméhben helyezkedett el, ezért a kicsi megnyugszik a kellemesen langyos vízben. Azok a babák, akik nem szeretnek kiskádban fürdeni, a Tummy Tubban jól érzik magukat, mert kényelmes és ismerős számukra a testhelyzet. A hanyattfektetett helyzetben gyakran megijednek a babák, kiszolgáltatottnak érzik magukat, a fürdetővödörben ülve azonban megszűnik ez a kellemetlen érzés.

Az anyaméhez hasonlító póz azoknak a babáknak is segíthet, akik születési traumán estek át, nehezen születtek meg, komplikációk adódtak a szülésnél, hirtelen, vajúdás nélküli császárral születtek meg, és ezt követően sírósak, nehezen alkalmazkodnak a világhoz. A magzati kor felidézése segít nekik feldolgozni a helyzetet, valamint megnyugtatja a síró csecsemőt. Éppen ezért nemcsak a fürdetés idején tehetjük bele a babát, hanem akkor is, ha napközben látszólag ok nélkül, vígasztalhatatlanul sír.

Hasfájós babák számára is jó lehetőség a Tummy Tub, hiszen a pocakhoz felhúzott térdek révén a hasfájás csökken, a víz mozgása pedig segít, hogy a fölös levegő távozzon a pocakból.

A Tummynak csupán két hátrányát tudom megemlíteni:

 • külön művészet beletenni a babát
 • hamar kinövi (bár a leírásban azt írják, akár 2 éves koráig használhatja, az ismerettségi körömben, akik használták, általában 6-7 hónapos korban már nem szerették a babák, mert nem tudtak olyan szabadon mozogni benne, az én fiam 4 hónaposan már nem szerette

Így néz ki a Tummy Tub:

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológus, babapszichológus. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két kisfiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 Comments

 • Nati

  2011. január 12. szerda

  Kedves Ági!

  7 hónapos kislányomat hanyatt fektetve szoktuk fürdetni, amikor pedig megfordítjuk, a kiskád peremébe kapaszkodva nézelődik. Nem szokott pancsolni, nem látni rajta, hogy kimondottan élvezné a fürdetést, de nem is volt ellenére. Nemrég viszont felállt és pár napra rá sírni kezdett fürdetés közben, a hanyatt fektetést azóta rosszul tűri és feltérdelve a kád peremébe kapaszkodva menekülni próbál. Kb. 4-5 napja tart ez és sajnos minden fürdetésnél sír azóta. Semmi nem történt, amitől esetleg megijedhetett, így nem értem, mi lehet a probléma. Ettől eltekintve kiegyensúlyozott, nyugodt, mosolygós baba. Szeretném a tanácsodat kérni, illetve ajánlod e a fürdető vödröt, annak ellenére, hogy ő már 7 hónapos (6,3 kg)?

  Köszönöm
  Nati

  • Vida Agi

   2011. január 15. szombat

   Előfordul, hogy a baba megijed fürdetés közben, ilyenkor utána pár hétig nem szeret fürdeni. Próbáld meg, hogy hasrateszed a kádban, ebben a korban már szépen eljátszanak így is, és kevésbé érzi magát kiszolgáltatva hason, mint hanyatt. Segíthet az is, ha pár napig nem a megszokott helyen fürdetitek, hanem egy másik helyiségben, vagy ha nincs rá mód, akkor mondjuk a fürdőszobapadlón kiskádban, mert így nem jut eszébe a rossz élmény és elfelejti pár nap alatt.

 • Gyimeske

  2008. november 12. szerda

  Nagyon érdekelne.
  Hol lehet beszerezni?

  Válasz: Nagyobb bababoltokban és az interneten is kapható.