Székletvisszatartás csecsemő- és kisgyerekkorban: Miért?

Miért nem kakil a kicsi? Testi okai vannak vagy lelkiek? Hogyan segítsünk neki?

Anyatejes csecsemőknél: az anyatej rosttartalma kicsi, ezért nincs széklet, székletvisszatrtásról itt nem beszélhetünk. Akár 7-10 napig is kimaradhat a kaki, ameddig ez nem okoz hasfájást, puffadást, nem probléma és nem kell erőltetni (pl. szélcsővel)

Tápszeres csecsemőknél is előfordulhat, hogy csak 2-3 naponta van kaki, ameddig ez nem jár erőlködéssel, puffadással, nem kell aggódni.

A bélmozgást a mozgás is segíti, felnőtteknél is gyakoribb a székrekedés, ha mozgásszegény az életük, keveset mozognak. A még nem kúszó-mászó babák egész nap csak fekszenek és ez okozhat székrekedéses problémákat. A mozgatás, babatorna, mozgásos ölbéli játékok sokat segíthetnek, hogy a kicsi bélmozgása javuljon.
Jótékony hatású a babaúszás is, mert a vízben szabadon mozoghat a baba, ha azonban erre nincs mód, a gyakrabb fürdetés is segíthet úgy, hogy a baba hanyatt fekszik (nem fürdetőfotelben, ahol kevesebbet tud mozogni) és megtartod a fejénél, hogy kedvére pancsolhasson, vagy együtt másztok be a kádba és a fejét, hasát tartva hasonfekve „úsztatod” a vizen.

Mi számít székrekedésnek?

  • Újszülött esetében (6 hetes korig): napi egynél kevesebb széklet, ami mellett a székletürítés fájdalmas, a baba erőlködik,
  • 6 hetes kor után: a székletürítés fájdalmas, a széklet száraz és kemény (a 2-3 naponkénti vagy heti egyszeri székletürítés, amennyiben nem fájdalmas, nem számít székrekedésnek!!!)
  • a széklet száraz, kemény, esetleg a felszínén vér látható,
  • a baba erőlködik, fáj a hasa,
  • rossz a baba közérzete, étvágytalan, a baba nem gyarapodik vagy jelentősen lassul a gyarapodása (a havi gyarapodás 400 gramm alatti)

A már vegyesen étkező babáknál és kisgyerekeknél a székrekedés hátterében gyakran a nem megfelelő étkezési szokások állnak: kevés rostos ételt eszik (sok a tészta, péksütemény, burgonya, rágcsa és cukros ételek – joghurtok, tejszeletek, pudingok stb. – az étrendjében) és nem iszik eleget vagy túl sok cukros, édes italt iszik (gyümölcslevek, gyerekeknek való vitaminos levek stb.). Éppen ezért székrekedés esetén pár napra el kell hagyni ezeket az ételeket és az italokat, sok gyümölcsöt, teljes kiőrlésű terméket és vizet kell adni. A folyadékutánpótlás különösen fontos, mert ez teszi lehetővé, hogy a széklet kellőképpen lágy legyen és könnyen el tudjon távozni.

Ha a babának székrekedése van, nem szabad székletlágyítókat adni (pláne nem a felnőtteknek való szereket)! Kizárólag anyatejes/tápszeres babánál a gyakrabb mozgatás szokta meghozni a kívánt hatást, illetve, ha mostanában tápszert váltottatok vagy áttértetek az anyatejről tápszerre, szükséges lehet a tápszerváltás is.

Több napon át tartó székrekedésnél mindenképpen orvoshoz kell fordulni!

Székrekedés a hozzátáplálás kezdetén

Az új ételekhez az emésztésnek is alkalmazkodnia kell, ezért kell minden új ételfajtát apránként adagolva bevezetni: először csak 1 kiskanállal kapjon a baba, másnap 2 kiskanállal, harmadnap 3 kiskanállal. Ha egyszerre túl sokat kap a kicsi, az pocakfájást okozhat és a kakilás is nehezebb lesz.

Nem csak az okoz gondot, hogy egyes ételek jobban fogják a székletet, mint mások, hanem arról is, hogy az új ételek sűrűbbek, ezért megváltozik a széklet állaga (sűrűbb lesz) és a kicsinek meg kell szoknia, hogyan kell kinyomni ezt. Éppen ezért, hiába ízlik neki nagyon az első főzelék és enne meg akár egy üveggel is, nem szabad egyszerre sokat adni belőle és amikor új, az eddiginél sűrűbb pépet készítesz vagy darabos étellel kínálod meg a kicsit, akkor is ügyelni kell rá, hogy elsőre ne egyen belőle túl sokat, különösen, ha már korábban is voltak székrekedéses panaszai.

Mikortól beszélhetünk székletvisszatartásról?

Akkor, amikor a kisgyerek valamilyen pszichés ok miatt tartja vissza a székletet. Ennek többféle kiváltó oka lehet.

1. A babának korábban volt székrekedéses panasza, kemény volt a széklete, fájdalmas a kakilás, esetleg rásegítésre volt szükség (szélcsővel vagy hőmérővel), ezért később amikor kakilnia kell, felidézi a rossz emléket és hiába van ott az inger, nem mer kakilni, mert fél a fájdalomtól.

2. A babának kiskora óta folyamatosan voltak székletgondjai, ami miatt szélcsővel vagy hőmérővel segítetted a kakilást és ehhez mostanra hozzászokott.

Mindkét fenti esetben az segíthet, ha néhány napig sokkal több folyadékot kap és nem kap tésztákat, péksüteményeket, nasikat, cukros ételeket, csak gyümölcsöt, zöldséget, rostos ételeket, ezáltal meglazul a széklet és nem tudja tovább visszatartani, magától kijön.

Jó lehet a homeopátiás támogatás is a diéta mellé, mert ez a testiek mellett a lelki okokat is oldja.

3. A szobatisztaságra szoktatás idején: ha túl korán kezditek el a szobatisztaságra szoktatást, amikor a kicsi még nem érett rá (itt találhatod az érettség jeleit), a túlságosan magas elvárás a kicsiben szorongást okozhat, ezért öntudattalanul is megpróbálhatja visszatartani a székletét.

Nem szabad erőltetni a bilire ülést, rászólni a kicsire vagy megbüntetni, ha „baleset” történik és különösen tilos megszégyeníteni emiatt!

A 2-3 éves kisgyerek számára a kakilás különösen intim dolog, sok kisgyerek ilyenkor szívesen elbújik az asztal alá, vagy a mellékhelyiségbe, nem szereti, ha zavarják. Ha mellette állunk és várjuk az eredményt, vagy folyton rányitunk és megkérdezzük, hogyan halad, az szorongást okozhat benne, ezért jobb félrevonulni erre az időre és megkérni őt, hogy szóljon, amikor végzett.

Ha a kicsi csak pelusba szeretne kakilni, pedig pisilni már tud bilibe, nem szabad elvenni tőle a pelenkát, jobb megvárni, amíg magától elhagyja. Az állandó piszkálás, a finom „megjegyzések” csak ahhoz vezetnek, hogy még inkább ragaszkodik ehhez a szokásához. A pelenkához való ragaszkodást gyakran az okozza, hogy a kisgyerek gondolkodásában a széklete még a teste részét képezi, a saját „produktuma”, ezért nem szeretné csak úgy „kidobni”. Ezen segíthetünk játékos módszerekkel, mint például azzal, ha játékosan „elbúcsúzunk” a kakitól, amikor a vécébe dobjuk, elmeséljük a kaki hosszú útját a vécéből a csatornán át a szűrőbe, onnan a folyóba, a tengerbe – ilyen módon ismerőssé válik a kicsi számára az ismeretlen, a mese révén jobban megérti, mi történik.

4. A háttérben állhatnak a kicsi környezetében bekövetkezett változások is. Költözés, testvér születése, óvodakezdés, de akár egy betegség, nyaralás vagy éppen óvodai szünet is, ami miatt megváltozik a kicsi megszokott napirendje. Gyakran észre sem vesszük, hogy a betegség vagy a rossz idő miatt A kisgyerek számára a változás stresszel jár, a stressz pedig székrekedést okozhat, így, ha valami miatt mi stresszesebbek, feszültebbek vagyunk, esetleg kevesebbet tudunk foglalkozni a kicsivel, arra ő szorongással reagálhat.

Óvodai beszoktatásnál is előfordulhat, hogy a kicsi az óvodában nem kakil, visszatartja a székletét, otthon azonban a szokott módon bilizik, ennek az az oka, hogy nem bízik az óvodában, nem meri ott elengedni magát. Gyakran azoknál a gyerekeknél jelentkezik ez, akik már otthon is küzdöttek korábban székletvisszatartásos vagy székrekedéses problémákkal.

Ilyen esetekben az segít, ha nem piszkáljuk emiatt a kicsit, mert ezzel további szorongást okozunk, hanem kiválasztunk közösen egy kis figurát, aki ezentúl vele megy és „vigyáz rá” az ovis vécében, vagy kap egy „varázskendőt”, ami alá elbújhat.
Jótékony hatású a gyurmázás is, valamint a sok sarazás, vizezés, mert a legtöbb székletvisszatartó gyerek egyidejűleg undorodik is a széklettől és minden piszoktól. Ezek a tevékenységek nem csak oldják az ezzel kapcsolatos szorongásokat, hanem általános stresszcsökkentők is egyben.

Pszichés okok mellett is érdemes odafigyelni eleget iszik-e a kicsi és átmenetileg tartani a diétát, mert gyakran az átmeneti pszichés székletvisszatartásból kialakuló fájdalmas székrekedés miatt a már fent említett „félek kakilni” állapot alakul ki. Ilyenkor a kiváltó ok már nincs jelen, de a kicsi még mindig székrekedéssel küzd.

Amennyiben a székrekedés több napon át húzódik és nem tudunk vele mit tenni, a kicsinek puffad és fáj a hasa, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

A szobatisztaság kialakítása játékosan – Tanuld meg itt! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

13 Comments

  • Rita

    2019. január 13. vasárnap

    Kedves Àgi! 9- èn volt 2 hónapos a kislányunk ès egy sajnálatos fèlreèrtès miatt nov 24 óta több d vitamint kapott.Eurovit cseppes d vitamint a fèrjem úgy látta vèdőnőtől, hogy egy pici nyomást csöppentsünk( ami valószinű 2-4,5 csepp is lehet😪 ) Most derült ki hogy egy lecseppenő cseppet kellett volna adni. Termèszetesen ezetúl figyelni fogjuk, tanácsadáson orvossal is beszèlünk erről, vèdőnő szerint nem lesz gond, ha ezentúl figyelünk, de mi teljesen kiborultunk…..napi 90-100 tápszert kap,minimalis anyatejet.Ill súllya növekszik(2,57kg volt ès most4,27 kg).Mindigis bukott, ezèrt az előirtnál kevesebb sűritővel kap tápszert.Gyorsan eszîk. Normáladag sűritőtől szorulása volt.Harom napja gyurmaszerü pici szèklet, rengeteg sîrás, hasfájás, szonte egèsznapos nagy szellentès. Csökkentettük minimálisra süritőt, 10 ml vizet adunk eves közben Szèklete nem javul, ill hasfájása sem, de többet bukik.Mit ajánlana?Mivel jó a súllya, azt mondták nincs reflux.De alvas közben is bukik, sokszor köhögve fèlre nyel..evès közben ès kèdöbb os..Összefügghet sok dvitaminnal??Mivel zsirban oldódik, most kihagyhatunk dvitamin adást, hogy ürüljön?? Lejet problèma a kutacsának a dvitamin miatt? Egy hósan 1*1 újnyi volt, most a hèten 1cm. Nagyon aggódunk ès nagyon nehezen viseljük, hogy elrontottuk…köszönettel

    • Vida Ágnes

      2019. január 20. vasárnap

      A D vitamin valóban túladagolható, azonban a szervezet egy darabig védekezik ellene és feldolgozza a felesleget, hosszú távon a túladagolás fokozza a kalciumfelszívódást, de ez néhány hét után még nem okoz tüneteket. A bukást és a székrekedést nem ez okozza, hanem az, hogy a jó emésztéshez kell a mozgás is és ebben a korban a babák keveset mozognak, miközben az emésztésük is változik. A bukás normális, jó étvágyú baba, de még nem zár teljesen a gyomorszája, ezért könnyen félrenyel. Azzal tudtok segíteni neki, ha sokat tornásztatjátok, ölbéli játékoztok vele napközben is, mert azt jót tesz az emésztésnek. Pl. nagyon jó, ha a két térdét a hasához felhúzod és lassan kifelé körözteted, ez segít a pukik távozásában is és a bélműködést is serkenti.

  • Kinga

    2018. július 30. hétfő

    Szia Agi
    Nem tudom ha jo helyre irok de nem talaltam semmi hasonlo posztot az en problemamnak….A kislanyom 4 es fel eves es egy jo ideje nagyon gyakran pisikalik, vagyis van amikor 5 percenkent is.Csinaltunk pisika tesztet is es minden ok,voltunk orvosnal is….en szerintem ez mar szokas is mert eszre vettem hogy plane este lefekveskor 5 percenkent ul a bilire ( szerintem nem akar aludni)…ejjel viszont egyszer sem ebred fel pisikalni elalvas utan es nem is ereszti be az agyba,emiat is gondolom hogy a fejbol jon…..En mar nagyon aggodom hogy vajon miert csinaja ezt…vajon az ovibol jonne mert volt mas ovonenikkel? Vagy mert van egy 8 honapos kis hugica aki egesz nap rajtam log? Vajon mindez befojasolhassa ezt a reakciojat? Kerlek segics valami javaslatokkal mert mar nagyon tulzasba van vive az egesz es sztreszalom magam hogy mi lehet…eddig egy kis ugyes kislany volt minden szenpontba most viszont nagyon furcsacska let szegenyke….Elore is koszonom.

    • Vida Ágnes

      2018. augusztus 05. vasárnap

      Valószínűleg a figyelmedre vágyik és ezt próbálja megszerezni az állandó bilire járással. Foglalkozz vele többet, játszatok, mesélj neki, dédelgesd sokat és akkor nem kell ilyesmivel felhívnia a figyelmedet.

  • Mellyssa

    2018. június 03. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kisfiam 2,5 éves, széklet visszatartási gondokkal küzd 1 éve. Minden természetes csodaszert végigpróbáltunk, étrendet változtattunk (nehéz, mert nagyon válogatós, inkább semmit nem eszik), jöttek a recept nélküli szerek, kivizsgálás, most 2 hónapja Macrogolt kap minden reggel. Szerencsére a kőkemény, kínlódós rész elmúlt, viszont továbbra is visszatart. Mivel a szer hat, így a 2. nap már nagyon fáj a hasa, hisztizik, semmi nem jó neki. Ilyenkor „rá”segítünk egy kis levolac sziruppal, olyankor megkönnyebbül, lesz 1 jó napunk.
    Másfél éves kora környékén kezdett érdeklődni a bili iránt, elbújt, amikor kakilt, de amióta ez a kínlódás tart, azóta a szobatisztaság irányába semmit nem haladtunk. Nem erőltetem. Párszor beszélgettünk a biliről és a wc-ről, de láthatóan befeszül a témára, és vagy otthagy, vagy elkezd másról beszélni. (Másfél évesen kezdett beszélni, 2 évesen már összefüggően, mondatokban) Megpróbáltam azt is, hogy pucéran hagyom, hátha jelzi, hogy pisilni kell, de szó nélkül bepisil.
    Tavaly nem költöztünk, nem került bölcsibe (ősztől jár csanába, de akkor már a probléma hónapok óta megvolt), nem érte tudomásunk szerint semmi traumatikus élmény. Nagyon szereti a családi napközit, pár nap alatt beszokott, nehezen jön haza délutánonként. Itthon koncentráltan, órákig eljátszik a játékaival, nem csapong, nem igényli az állandó „szórakoztatást”. A játszótéren együtt bandázik a kis barátaival, általában ő az ötletadó, hogy épp mit játszanak.
    Idén sok változás lesz az életünkben [költözés, bölcsőde v. óvoda (ebben is hatalmas kétségeim vannak, hogy melyik lenne a jobb)], nagyon félek, hogy ez még jobban visszaveti a fejlődését.
    A kaka téma sajnos itthon állandó feszültség forrás. A rendszeres hiszti miatt az apjával mi is befeszülünk, sajnos sokszor ki is mutatjuk, vagy egymáson vezetjük le.
    Tudsz valamit tanácsolni? Pszichológus, torna, akármi?
    Nagyon szépen köszönöm!!!

    • Vida Ágnes

      2018. június 17. vasárnap

      Most egyelőre egyáltalán ne beszéljetek neki a kakiról, se a biliről, elő se kerüljön a szobatisztaság pár hétig! Még nem érett a szobatisztaságra, viszont nagy benne a megfelelési kényszer, ezért bántja, hogy ebben a dologban nem tud megfelelni az elvárásoknak, éppen ezért most az a legjobb neki, ha egy darabig elő sem kerül ez a téma. Amikor feszít a pocak, érdemes olyan mozgásokat végezni, amik segítenek ellazulni (pl. pancsolás a vízben, ovis jóga, tánc). Létezik egy jó könyv Játékos relaxáció címen kifejezetten ennek a korosztálynak, ami segíthet a szorongások oldásában és az ellazulásban.

  • Yvette

    2018. március 18. vasárnap

    Üdv,

    2 eves kislanyomnak nemreg hugyuti fertözese volt, 3 het kellett mire meggyogyult! Korhazban is voltunk ott 10 napig kateter volt bent neki! Fajdalmas volt a pisiles,es nem pisilt magatol! Amikor kivettek a katetert egyszer sikerült pisilnie de azota nem! Most jelenleg 4 orankent kateterezni kell,magatol nem tud pisilni! Megnezte urologus es neurologus is de nincs semmi szervi baja! Hogy tudnek segiteni neki hogy merjen magatol??? Meg nem szobatiszta! Köszönöm

  • Morvai Ivett

    2018. március 18. vasárnap

    Üdv,

    2 eves kislanyomnak nemreg hugyuti fertözese volt, 3 het kellett mire meggyogyult! Korhazban is voltunk ott 10 napig kateter volt bent neki! Fajdalmas volt a pisiles,es nem pisilt magatol! Amikor kivettek a katetert egyszer sikerült pisilnie de azota nem! Most jelenleg 4 orankent kateterezni kell,magatol nem tud pisilni! Megnezte urologus es neurologus is de nincs semmi szervi baja! Hogy tudnek segiteni neki hogy merjen magatol??? Meg nem szobatiszta! Köszönöm

    • Vida Ágnes

      2018. március 19. hétfő

      Valószínűleg a fájdalmas élmény okozott szorongást benne és ezért nem tud most pisilni. Mindenképpen kell egy kis idő, amíg oldódik a szorongása. Ami szokott segíteni, ha este hosszan fürödhet, mert néha a vízben könnyebb pisilni, ellazítja, illetve lehet neki adni Sedatif PC-t (homeopátiás szorongáscsökkentő) is, napi 1-et, a szorongás oldására. Illetve beválhat a vízcsorgatás is.

  • Szabina

    2018. március 01. csütörtök

    Kedves Àgi !

    A kisfiam 3 hónapos kizarolag anyatejes
    Születèse óta mindennap volt kaki egy nap tobbszor is.
    Körülbelul 3 hete nem akar kakilni elso alkalomnal 8 napig nem volt kako igy adtam neki glicerines kúpot az segitett.
    Ez alatt a 8nap alatt nem szenvedett
    Aztan eltelt 5 nap es a 6 napra kakilt magàtol de nagyon kicsit.
    Aztan 2 x 4 nap alatt megint adtam neki glicerines kúpot es az ismer segitett.
    A kerdesem az lenne hogy mit tanacsol ?
    A glicerines kuphoz hozza lehet szokni ??
    Az orvos a laveolac szirupot javasolta.illetve hogy kezdjuk el 4 honaposan a hozzataplalast de en azt nem akarom !!!
    Mi kamillateat is probaltunk siman de semmi meg szelcsovet….
    Tornaztatom tovabb furdetem masszirozom a kis hasat sok folyadekot iszok eszek gyumolcsot es rostos dolgokat es semmi.
    Mivel tudok segiteni amihez nem szokik hozza.
    Van hogy napokig nem bantja de van hogy igen.
    Egyebkent hizik rendesen es jó kedèlyű.
    Előre is koszonom a valaszt

    • Vida Ágnes

      2018. március 06. kedd

      Az anyatejes babáknál előfordul, hogy akár 7-10 napig nincs kaki, mert az anyatej rosttartalma kicsi, a többit pedig megemésztik. Ha nem fáj a hasa, nem puffad, nincs rá szükség, hogy segíts neki kakilni, nem kell Laveolacot adni sem korábban elkezdeni a hozzátáplálást emiatt. Szimplán csak várni kell és, ha erőlködik, fáj a pocakja, akkor lehet glicerines kúppal vagy szélcsővel segíteni. Ha csak akkor használod ezeket, amikor tényleg szükséges, nem fog hozzászokni.

  • Fazekas Annamaria

    2017. december 01. péntek

    Kedves Agi! Most 3 eves a nagyfiam.Megszuletett a kicsi is es kozben elkezdtuk az ovodat. Egy hetig nincs szeklete es azt mondja nem akar kakilni.meg van pelusa is de mar abba sem akar.megbeszeltuk a dadussal az ovodaban hogy ne mondjon neki semmi sertot ha a pelusaba kakil gondoltuk ez a baj.de semmi nem hasznal se a szep szo, se a rossz.beszeltunk vele,kertuk hogy egy kicsit nyomjon csak.felek hogy belcsavarodasa lesz.erdemes elvinni pszichologushoz ilyen kicsin.mert biztos vagyok benne hogy lelki problemaja van.valaszat elore is koszonom.udvozlettel Annamaria.(elnezest az ekezetekert)

    • Vida Ágnes

      2018. január 03. szerda

      Próbáljátok meg azt, hogy 1 hétig nem kap se fehér lisztes ételeket, se cukrosat, csak sok gyümölcsöt, zöldséget, tejterméket, husit, ettől meglágyul a széklet és nehezebb lesz visszatartani. A legjobb, ha nem erőltettek semmit csak hagyjátok, hogy kijöjjön, aminek jönnie kell. Segíthet még a sok gyurmázás is, jól oldja a széklettel kapcsolatos szorongást. Ha ez sem segít, forduljatok gyermekpszichológushoz!