Mit tehetsz, ha a babád utál hason feküdni?

Sok baba sír, nyög vagy kezdetben tűri, aztán türelmetlenné válik, ha hasra fektetik őket. Pedig a hasonfekvés lenne minden mozgásfejlődés alapja, ebben fejlődnek ki először a karizmok, a nyakizmok és a hátizmok, majd pedig a kúszás és a mászás. Hogyan vegyük rá a hasonfekvést nem kedvelő babát a hasonfekvésre? Mutatok 6 olyan gyakorlatot, amivel megkedveltetheted vele a hasonfekvést!

A babák egy része tiltakozik a hasonfekvés ellen. Érthető is, hiszen a föld kemény, kényelmetlen, ráadásul így semmit nem látnak a világból, míg hanyattfektetve azért lehet nézelődni. Ráadásul hasonfekve erőlködni kell, hogy megemeljék az egyébként is elég nagy és túlsúlyos buksijukat. Gyakran az is ott van a háttérben, hogy a bölcsőhaláltól tartva, míg korábban inkább hason altatták a babákat, most kezdettől inkább hanyatt fektetik őket. Ráadásul ott a babafotel, a hordozó, a babatornászó, amikkel szintén jól elvan hanyattfekve a baba, így fel sem tűnik a hasonfektetés hiánya.

Mit lehet tenni, ha a kicsi nem szeret hason lenni? Az alábbi kis gyakorlatokkal apránként megkedveltetheted vele a hasonfekvést. Már 2-3 hónapos kortól elkezdhetitek csinálni őket (kivéve az utolsót, amit 4-5 hónapos kortól lehet, amikor a kicsi már próbálkozik a kezére támaszkodni).

Érdemes a gyakorlatokat rendszeresen csinálni, legalább napi 5×5-5 percig. Ha minden nap rendszeresen gyakoroltok Fontos rá felhívni a figyelmet, hogy ha azt látod, hogy a kicsi 1-2 hetes gyakorlás után sem fejlődik, nem próbálja megemelni a fejét, hasrafektetve azonnal sír (testközelben is), akkor forduljunk mihamarabb orvoshoz, mert minél hamarabb kap a kicsi segítséget, annál gyorsabban orvosolhatóak a különféle izomletapadások, feszességek!

Íme a 7 gyakorlat:

1. Vedd a válladra a babát!

Vedd a válladra a babát, majd ülj le, támaszd meg a hátadat egy párnával és dédelgesd, beszélj hozzá! Ezt a testhelyzetet akár kezdettől használhatod büfiztetéshez is (csak jól takard le a vállad a “balesetek” elkerülése végett 🙂 ), hasfájós babáknál különösen jól szokott működni!

2. Tedd a mellkasodra hason!

Testközelben még a kényelmetlen testhelyzetek is elviselhetőbbek. Ez altatáshoz, rövid szundikhoz is jó testhelyzet különösen újszülötteknél. 6-8 hetes korban pedig már olyat is játszhattok, hogy a mellkasodra fekteted a babát és beszélsz hozzá, bíztatod, így egy kicsit meg kell emelnie a fejét és ha mosolyogsz, rádmosolyog. Nagyon jó kis játék és közben a baba megfeledkezik róla, hogy valójában ő most keményen dolgozik 🙂

3. Emeld fel hassal lefelé!

Szintén remek játék, amit nagyon élvez a baba. Puszild meg a pocakját, emeld fel és bolondozz vele! Közben ő emeli a fejét és barátkozik a hasonfekvő testhelyzettel anélkül, hogy a kemény padló nyomná a pocakját!

4. Fektesd hason a karodra!

A hasfájós sírást is jól csillapítja, altatásra és a baba megnyugtatására is jó, de akár ébrenlétben is játszhattok olyat, hogy az alkarodra fekteted a babát hason és ringatod.

5. Játsszatok fitnesz labdával!

Amikor a baba már ügyesen tartja a fejét (kb. 3 hónapos kortól), elkezdhettek fitness labdával is gyakorolni. Tedd rá hason a labdára, közben mindkét oldalról tartsd őt és finoman gurítsd odébb a labdán előre-hátra!

Itt meg tudod nézni, miket lehet csinálni vele:

6. Készíts neki támasztékot törülközőkből!

A babák 4-5 hónaposan kezdenek el először az alkarjukra, majd a karjukra támaszkodva nézelődni hasonfekvésben. Amikor már szépen emeli a fejét a kicsi hasra fektetve, egy nagy törülközőt összegöngyölhetsz, a karja alá teheted, így jobban tud nézelődni és ez rávezeti őt arra is, hogy a karjára támaszkodjon.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

13 Comments

 • Anita Kollár

  Reply Reply 2020. június 10. szerda

  Kedves Vida Ágnes! Kérem segítsen a fiam aki 4 hónapos mozgás fejlődésben csak kettő(koraszülőtt) nem akarja emelegetni a fejét és állandóan sír! Vigasztalhatatlan! Mit csináltam rosszul?!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2020. június 14. vasárnap

   Semmit nem rontottál el, korababáknál gyakori jelenség a renyhe izomzat és a túl feszes is, mindkettő okozhatja, hogy nem tudja emelgetni a fejét. Mindenképpen mutasd meg mihamarabb korai fejlesztésben jártas szakembernek, mert fejlesztésre lehet szüksége.

 • Béczi Júlia

  Reply Reply 2020. január 22. szerda

  Kedves Ágnes !
  Van egy 3 hónapos kisfiam.Ülésbe felhúzva nem akarja tartani a fejét de ha hasra teszem akkor felemeli a fejét . Nem nagyon szereti hason inkább csak sír.Ha alszik akkor viszont elvan hason. Ez normális?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2020. február 03. hétfő

   Ha egyáltalán nem tartja ülésbe húzva a fejét, akkor mindenképpen beszélj a gyerekorvossal (de a státuszvizsgálaton ezt ők is meg szokták nézni). Ha néhány másodpercig tartja, akkor nincs gond. A hasonfekvést meg gyakorolgassátok a cikkben leírt játékokkal, idővel egyre jobban fogja kedvelni majd.

 • Andrea

  Reply Reply 2019. szeptember 11. szerda

  Kedves Ágnes!

  Az alábbi kérdésben szeretném kikérni a véleményét: jelenleg 4,5 hónapos kisfiam (8,5 kg) mozgásfejlesztésével kapcsolatban még jóval korábban azt javasolta a gyermekorvosunk, hogy egy törölköző segítségével gurgassam a kicsit jobbra-balra. Ezt minden nap csinálom, amit eddig élvezett is a kicsi, de kb 2 napja amint elkezdem emelni a törölközőt, azonnal sírni kezd, így nem erőltetem a gurítást. Magától még nem fordul, a hason töltött idő pedig mindig eltérő, valamikor csak 3-4 percig van úgy, valamikor 20 percig is elvan. Ön szerint erőltessem a gurítást, vagy hagyjam őt magától ráérezni, amint eljött az idő?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. szeptember 15. vasárnap

   Még kicsi az átforduláshoz. Persze lehet ilyet játszani, de ha nem szereti nem kell erőltetni. A rendszeres hason fektetésből idővel maga is rájön majd, de erre még van másfél hónapja 🙂

 • Gabriella

  Reply Reply 2018. április 13. péntek

  Jó napot Doktornő!

  Nekem hason fekvés el lenne kérdésem. Kislányom 4;5 hónapos. Szépen tartja a fejét maximum 10 percig aztán nagy keserves sírás a kezd. 3 hónaposan megfordult már nem egyszer hatrol hasra mostanában nem akarja. Van hogy 5 perc és sír is. Mit tudok tenni hogy megkedveltessem vele a hasonfekvést? Erösodnie kell még? Nincs elkezdve? Forduljunk orvoshoz vele?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. április 14. szombat

   Nincs még semmivel sem elkésve. Ha 5-10 percig tud hason lenni sírás nélkül, akkor legyen egyelőre csak ennyit egyszerre, viszont minden nap legalább 5-6 alkalommal tedd hasra és legyen annyit hason, amennyit bír. Ezzel elkezdenek erősödni a nyakizmai és egyre jobban ellesz majd hason is.

  • Anett

   Reply Reply 2020. november 17. kedd

   Kedves Vida Ágnes!
   Tanácstalan vagyok,és bízom benne,hogy itt talán megkapom a választ.
   5hónapos kislányom van. A mi esetünkben hatalmas probléma,hogy szívbeteg a kislány és már volt egy műtétje ahol fel kellett nyitni a kis mellkasát. Tudom ez hosszú gyógyulási folyamat. Gyógytornászhoz járunk de max 15 percet foglalkozik velünk,amit végig üvölt a kislány.
   Itthon próbálom tornáztatni de hason abszolút nincs el. Lassan 3hónapja hogy műtötték. Körülbelül 1hónappal van lemaradva a kortársaitól. Hogyan tudnám segíteni hogy megszokja a hason fekvést? Folyamatosan sír….
   Válaszát előre is köszönöm.
   Üdv:Anett

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2020. november 17. kedd

    Alapvetően a fenti cikkből azokat a gyakorlatokat érdemes végezni, amiket élvez a kicsi. Pl. félig fekvő helyzetben a mellkasodra fekteted és úgy beszélgetsz vele, de mindig csak annyit egyszerre, amennyit még élvez. Ha fél percet, akkor annyit, de naponta 5-6 alkalommal. Így fokozatosan egyre erősödik, sikerélménye lesz és egyre többet fogja emelgetni a fejét, megkedveli a többi hasonfekvő pozíciót is.

 • Boldizsár Tímea

  Reply Reply 2017. március 12. vasárnap

  Üdvözlöm!Érdekelne a véleménye a méhpempőről!Korai terhességnél el lehet-e kezdeni a fogyasztását?Nem káros-e a magzatra méregtelenítő hatása miatt,ha előtte nem fogyasztottam?
  Előre is köszönöm a válaszát!
  Tisztelettel:Boldizsár Tímea

  • Fné

   Reply Reply 2020. május 21. csütörtök

   Kedves Agnes!
   4,5 hónapos lesz a kislányom ( első baba) de nem tudom anélkül hasra tenni, hogy ne bukna fel többször sokat. Attól tartok nem fogja megszeretni a hasalást 7-8 perc után amúgy is elfárad és a fejét csak arccal lefelé tudja letenni. Nem vagyunk jók a hasalásban születés óta de a védőnőnk szerint szépen tartja magát. (Ami igaz is és tudja forgatni a fejét is ha támaszkodik) Maga szerint mikor van az a a pont mikor szakemberhez kéne fordulnom? Hogy hasalhatnánk nagy mennyiségű bukás nelkül?

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2020. június 14. vasárnap

    Ez normális, a jóevő babák gyakran buknak hasra fektetve. Ez nem jelentős mennyiség. Az segít, ha nem az etetés utáni 1 órában teszed hasra, hanem csak utána, de sok baba még ekkor is bukhat kicsit. Az normális, ha 7-8 perc után elfárad, ennél többet még nem is kell bírnia. Minden nap 4-5 alkalommal tedd hasra, ameddig tetszik neki és egyre kitartóbban tudja majd csinálni.

Leave A Response

* Denotes Required Field